Translate

zaterdag 21 februari 2015

Amerika blijft overwegen Oekraïne te bewapenen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry © getty.


De Amerikaanse regering overweegt nog steeds om het leger van Oekraïne aan wapens te helpen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren gezegd.

De optie leek van de baan toen er vorige week een staakt-het-vuren werd getekend tussen Oekraïne en door Rusland gesteunde rebellen. Maar nu er weer gevochten wordt, gaan de Verenigde Staten de mogelijkheden heroverwegen, aldus Kerry.

Hij verwacht dat de Amerikaanse president Obama in de aankomende dagen beslist of dat sancties worden of iets anders, afhankelijk van de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne. 'Ik ben ervan overtuigd dat mensen in de komende dagen vastbesloten zijn om te laten zien dat we dit spelletje niet meespelen.'

Zwaardere sancties
Kerry deed de uitspraken na een ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, in Londen. Europese leiders en de Verenigde Staten zijn in gesprek over zwaardere sancties tegen Rusland. 'Er zijn serieuze gesprekken bezig tussen ons en onze Europese bondgenoten over welke sancties er kunnen zijn en wanneer ze worden opgelegd', aldus Kerry.

Kiev beschuldigde Rusland vrijdag van het sturen van militairen en tanks naar Navoazovsk, waar een nieuwe gevechtslinie zou kunnen komen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de rebellen zich op maar een aantal plaatsen aan het staakt-het-vuren houden. Rusland heeft niet gereageerd, maar heeft altijd gezegd dat het Russisch leger niet actief is in Oekraïne.

Volgens Kerry was de grofste schending van de wapenstilstand de aanval op de stad Debaltseve. Het Oekraïens leger zou 179 militairen hebben verloren bij de slag om Deblatseve, zo maakte het gisteren bekend.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: