Translate

zaterdag 24 januari 2015

Zeventig mensen krijgen mazelen in Disneyland Californië


© ap.


Een uitbraak van mazelen in de Verenigde Staten en Mexico blijkt terug te leiden naar Disneyland in de Amerikaanse staat Californië. Minstens zeventig mensen zijn sinds half december ziek geworden na besmetting met het virus. Een groot deel van hen was niet ingeënt tegen de kinderziekte.

Een kwart van de slachtoffers moest opgenomen worden in een ziekenhuis. Vijf werknemers van Disneyland werden ook besmet. Sommige volwassen die wel zijn ingeënt kunnen toch niet volledig immuun zijn voor het virus. De slachtoffers komen voornamelijk uit de staat Californië, maar ook uit vijf andere staten en Mexico.

Na de uitbraak wordt Disneyland weinig verweten, maar is er vooral veel kritiek op de ouders die ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren. Een inenting tegen mazelen valt onder het vaccinatieprogramma dat vergelijkbaar is met Nederland. De groep die hun kinderen niet wil inenten bestaat in de Verenigde Staten vooral uit ouders die zich zorgen maken over bijwerkingen van de prikken.

Broedplaats
'Sommige mensen zijn gewoon ongelooflijk egoïstisch door inentingen over te slaan', zegt James Cherry, een expert in kinderziekten uit Los Angeles tegen persbureau AP. Experts zeggen dat Disneyland een perfecte broedplaats is voor de ziekte omdat er bezoekers vanuit de hele wereld komen, ook uit Azië waar het virus nog niet onder controle is.

Disneyland zegt dat het veilig is voor ingeënte bezoekers om naar het pretpark te komen. Baby's die nog te jong zijn voor een vaccinatie kunnen beter thuis blijven. Er zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Medewerkers die niet kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt moeten verplicht op verlof. Kinderen die mogelijk besmet werden, zijn in quarantaine geplaatst.

De lokale krant The Los Angeles Times is kritisch op de anti-vaccinatie-ouders. 'Mazelen is een ziekte die is verslagen door moderne geneeskunde. Het frustrerende is dan ook dat een niet-wetenschappelijke eigenwijsheid weer eens laat zien dat het als het om een besmettelijke ziekte gaat, het uiteindelijk toch een kleine wereld is', verwijzend naar de Disney-tune 'It's a small world after all'.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: