Translate

donderdag 29 januari 2015

Ultimatum IS verstreken, lot gijzelaars onbekend

Sajida al-Rishawi (links) en de door IS gevangen Jordaanse piloot Muath al-Kasabeh (rechts: midden)© anp.


Het ultimatum dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had gesteld aan de regering van Jordanië, is vandaag met zonsondergang verstreken. De onderhandelingen over de vrijlating van twee gijzelaars hebben echter nog altijd geen resultaat opgeleverd.

IS had de vrijlating geëist van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die al jaren in een Jordaanse cel wacht op de voltrekking van haar doodvonnis. De Jordaanse regering is in principe bereid die eis in te willigen, maar heeft naar eigen zeggen geen enkel bewijs gekregen dat de gegijzelde luchtmachtpiloot Muath al-Kasasbeh nog leeft.

De gijzelnemers zijn er niet duidelijker op geworden: ze lieten vandaag weten dat ze de piloot in leven willen laten, maar ze zijn kennelijk niet van plan hem te laten gaan. In plaats daarvan wil IS de terroriste ruilen voor een andere gijzelaar, de Japanse journalist Kenji Goto. Dat heeft de groepering duidelijk gemaakt in een bericht aan diens echtgenote. Zij schrijft in een verklaring op internet dat ze vreest dat dit ,,de laatste kans'' is voor haar man en de Jordaanse piloot.

Lastig
De nieuwe eis van IS brengt Jordanië in een lastig parket. In eerste instantie gingen de Jordaniërs ervan uit dat ze terroriste al-Rishawi konden ruilen voor piloot al-Kasasbeh. Als hij toch niet vrijkomt, lijkt een akkoord onwaarschijnlijk.
Bron
Lees ook: IS claimt golf aan dodelijke aanslagen Sinaï
Lees ook: IS onthoofdt Japanse gijzelaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: