Translate

vrijdag 23 januari 2015

Opnieuw verlenging Grieks programma mogelijk

© afp.


Het huidige Europese steunprogramma voor Griekenland moet mogelijk opnieuw worden verlengd. Zo is in Brussel vernomen.

Het huidige leningenprogramma loopt na een eerste verlenging met twee maanden eind februari af, maar of dan duidelijk is welke steun Athene nog wil van Europa is nog maar de vraag. Zondag gaat Griekenland namelijk naar de stembus en de gedoodverfde winnaar, de Syriza-partij, staat bijzonder kritisch tegenover het bezuinigingsbeleid van Europa.

Een verlenging van het programma, dat officieel door Griekenland aangevraagd moet worden, geeft zowel de nieuwe regering als de geldschieters meer tijd om te onderhandelen over vervolgsteun. Het is al wel duidelijk dat Griekenland ook na de miljardensteun van zeker 240 miljard euro nog niet financieel op eigen benen kan staan. Verlenging geeft de Grieken ook meer tijd om aan de voorwaarden voor het restant van die noodkredieten (1,8 miljard euro) te voldoen.
Kwijtgescholden


Syriza heeft aangegeven de steun van de EU en de daaraan gekoppelde voorwaarden te willen heronderhandelen. Zo wil de partij dat een groot deel van de schulden aan andere eurolanden wordt kwijtgescholden.

Daar is binnen de eurozone geen draagvlak voor, maar wellicht is wel schuldverlichting mogelijk. Dat kan door de Grieken meer tijd te geven om leningen terug te betalen, of door de rente op de leningen te verlagen. Vrijdag zei een EU-ambtenaar in Brussel dat het niet vaststaat dat die schuldverlichting er komt, maar dat er over te praten valt.

Een besluit over de eventuele verlenging valt zeker niet aanstaande maandag tijdens het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep), maar er zal wel over Griekenland worden gesproken.
Bron
Lees ook: 'Griekenland diende voorstellen wel op tijd in'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: