Translate

dinsdag 20 januari 2015

Nederland 16de op lijst van duurste landen ter wereld

Kaart van de 119 landen waarvan de kosten van levensonderhoud gemeten zijn. © Numbeo.com.


Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.

Van de 119 landen op de lijst is India het goedkoopste en in Zwitserland het land waarin inwoners het diepst in de buidel dienen te tasten.

De top vijf van de goedkoopste landen bestaat uit Aziatische en Afrikaanse landen: India kaapt de eerste plaats weg, gevolgd door Nepal, Pakistan, Tunesië en Algerije. De top-5 van landen die je bankrekening het snelst zullen doen leeglopen zijn Zwitserland, Noorwegen, Venezuela, IJsland en Denemarken.

CPI
De lijst werd opgesteld aan de hand van de Consumer Price Index (CPI), waarbij de kosten van essentiële producten en diensten werden vergeleken met de prijzen in New York. Wanneer een land een CPI van 70 heeft, betekent het dat het voor wat betreft die producten en diensten 30% goedkoper is in vergelijking met New York.Nederland staat met een score van 85,98 op de zestiende plaats. De data werd verzameld door Numbeo.

Onder essentiële producten en diensten verstaat men voedsel in supermarkten (vlees, brood, eieren, rijst, fruit, groenten en alcohol), transport (openbaar vervoer, taxiprijzen, de prijs van een Volkswagen Golf) en restaurants.

Wonen, kleding en onderwijs werden niet in de berekeningen opgenomen. De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: