Translate

woensdag 14 januari 2015

Namen en dekmantels van 3500 Duitse spionnen gelekt

© getty.


De afgelopen zomer ontmaskerde spion binnen de Duitse inlichtingendienst BND heeft de namen en schuilnamen van maar liefst 3500 BND-agenten in het buitenland gestolen. De mol legde de hand op een lijst met namen van agenten van de afdeling buitenlandse betrekkingen van de Bundesnachrichtendienst die eind 2011 actief waren, aldus de Duitse krant Bild. Eerder was er nog sprake van honderden namen die op straat kwamen te liggen.

Markus R. heeft de lijst doorgespeeld aan de Amerikanen. Hij stal in totaal 218 documenten en sluisde die door naar de VS, onder meer over de spionageactiviteiten van de BND; niet alleen in welke landen maar ook precies op welke vlakken. Onduidelijk is of de mol de ,,streng geheime lijst'' met agenten ook verkocht heeft aan andere buitenlandse diensten.

Uit de gestolen documenten blijkt onder meer dat de dienst in Turkije en Albanië een netwerk had. Ook blijkt de BND ,,per ongeluk'' gesprekken tussen de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar opvolger John Kerry te hebben opgetekend.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: