Translate

donderdag 29 januari 2015

Gewapende indringer NOS-journaal overmeesterd


NOS toont beelden van arrestatie ’hacker’  De gewapende indringer© ANP.Het pand van de NOS in Hilversum is vanavond kort voor 20.00 uur ontruimd. Een man met een vuurwapen voorzien van geluidsdemper eiste zendtijd tijdens het achtuurjournaal. Om die reden ging het journaal 'wegens omstandigheden' niet door. De volgens getuigen 'keurig geklede man' werd enkele minuten na zijn actie door de politie in de studio overmeesterd. De NOS toonde beelden van de man die eerst een gesprek voerde met iemand van het journaal. Kort daarna werd hij door vier agenten op de knieën gedwongen en in de boeien geslagen.

Er zijn geen gewonden gevallen. De reguliere programmering van Nederland 1 is opgeschort en de aflevering van 'Wie Is De Mol' is in ieder geval afgelast. Het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Hilversum gaven rond 22.30 een persconferentie over de gebeurtenissen. Daarin werd gemeld dat de dader een 19-jarige jongen is, naar verluidt Tarik Z., geboren in Zoetermeer.

De man verspreidde een brief in het gebouw waarin hij het personeel opriep kalm te blijven. Hij zou naar eigen zeggen lid zijn van een groep hackers en zou 'radioactieve bommen in het gebouw hebben geplaatst'.

Portier
De man heeft zich toegang tot het gebouw verschaft door de portier van het gebouw met het vuurwapen te bedreigen, zo meldt de hoofdredactie van de NOS. De man zou zendtijd hebben geëist en werd door medewerkers van de NOS naar een lege studio gedirigeerd. De leiding van de NOS vaardigde en verbod op het gebruik van twitter aan de medewerkers die ter plaatse waren. Een anonieme NOS-medewerker meldde aan het AD dat 'er vanavond al zo'n twee uur geen e-mails meer waren binnengekomen.

,,Verschrikkelijk, bizar, en: dat verwacht je niet. Zeker niet bij het NOS-gebouw, dat heel goed beveiligd is''. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong vanavond over de man die met een wapen de studio binnendrong.


RTL-Nieuws
Alle medewerkers van de NOS moesten het pand verlaten. Buiten het gebouw staan naar schatting 70 tot 80 mensen. De politie en hulpdiensten zijn in groten getale aanwezig. RTL-Nieuws wijdde een extra uitzending aan de gebeurtenissen bij de NOS enliet ook een video zien van de arrestatie van de man. Daarin werd gesteld 'dat het best vreemd is dat een persoon zomaar op een nieuwsredactie naar binnen kan lopen, zeker in het licht van de recente aanslagen in Parijs.

Journaallezer
Herman van der Zandt vanuit een NOS-wagen: ,,We stonden allemaal klaar voor het Achtuur Journaal. We hadden het gereperteerd en ik had contact met Martijn Bink, die zou via de lijnen met mij praten. Toen zag ik op beeld dat er iets gebeurde, even later hoorde ik dat er iemand in het pand met een pistool was. Toen dacht ik 'die komt hierheen'. Toen zijn we met zijn allen van de vloer gegaan. Je moet jezelf in veiligheid brengen en de uitzending vergeten. Ik had niet direct door dat het serieus was, je denkt aan een geintje. Maar Martijns gezicht zag er serieus uit. Dan moet je niet nadenken en weg.''

Bevestiging
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum bevestigde dat er iemand in het gebouw van het Journaal was en eiste dat hij zendtijd zou krijgen. Of deze persoon gewapend is, kon de burgemeester nog niet zeggen. De politie gaat vooralsnog uit van een eenmansactie, desondanks wordt het Mediapark in Hilversum uitgekamd op mogelijke handlangers.

Het geschrokken personeel werd uit het gebouw aan het Journaalplein gehaald. Volgens Broertjes verliep dit veilig.

NPO 2 ook op zwart
De zender NPO 2 is vanavond ook zoals dat heet 'op zwart' gegaan. Het programma dat er zou worden uitgezonden is niet te zien. Eerder op de avond werd het NOS-Journaal op NPO 1 niet gestart omdat er een man met een wapen in de studio om zendtijd zou eisen. De uitzending op NPO 1 is om 20.40 nog steeds niet hervat. Onderin beeld loopt een tekst waarin staat dat er in verband met omstandigheden momenteel geen Journaal mogelijk is.

De woordvoerder van de NOS kan niets zeggen over de situatie in het gebouw van de NOS. Anders dan bevestigen dat het pand is ontruimd kan hij niet. Ook een woordvoerster van de gemeente Hilversum kan niets zeggen. De brandweer is onbereikbaar.


Bron
Lees ook: Dit is de brief van de gewapende man
Lees ook: 'Hij zei mij dat hij niet handelde vanuit terroristisch oogpunt'
Lees ook: Overvaller NOS is 19-jarige man uit Pijnacker
Lees ook: Wapen van NOS-indringer was nep
Lees ook: Man kwam binnen door bewaker te bedreigen
Lees ook: Huiszoekingen in woningen NOS-overvaller
Lees ook: Dit is de brief van de gewapende man
Lees ook: Tarik Z. zei tegen vriend: 'Het gaat niet zo goed met me'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: