Translate

zaterdag 13 december 2014

Hijskraan mislukt aanzoek boort zich bij berging wéér in dak

Een gespecialiseerd bergingsbedrijf moet uitkomst bieden bij situatie rond de omgevallen hoogwerker in IJsselstein. De hijskraan kantelde tijdens een huwelijksaanzoek en belandde in een dak van een woning. Het bergen van de kraan mislukte vanochtend. Tijdens de tweede val boorde deze zich nog dieper in de woning. Inmiddels zijn zes woningen ontruimd. Niemand raakte gewond. ,,Mijn op zolder slapende dochter had een engeltje op haar schouder'', zegt de bewoonster van de getroffen woning.

Op dit moment worden voorbereidingen voor takelen omgevallen kraan getroffen. Naar verwachting kan takelen over uur beginnen. Het takelen zelf duurt naar schatting 2 uur. Er is grote publieke belangstelling. Mogelijk worden voor het takelen nog extra huizen ontruimd Burgemeester Kallen van IJsselstein laat weten erg blij te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Een man had de hoogwerker gehuurd om zijn vriendin op verrassende wijze ten huwelijk te vragen
. Die actie ging zaterdagochtend tamelijk mis: de kraan kantelde en belandde op het dak van de achterburen. Daar waren op dat moment drie mensen in huis, maar niet op zolder. De woning is onbewoonbaar verklaard. Het gezin gaat naar een hotel. ,,Mijn dochter sliep op zolder. Die was net haar bed uit. Die had echt een engeltje op haar schouder. Anders was ze er niet meer geweest,'' vertelt de bewoonster.

Het gezin wist dat de kraan over hun huis zou gaan. ,,Het idee was leuk.'' Ze had nooit gedacht dat het zo mis zou gaan. ,,Dit is zo onwerkelijk. En vervolgens ging het weer mis bij de poging de omgevallen kraan op te takelen. Je weet niet wat je overkomt."

Evacuaties in zuiden Californië om noodweer

Een hevige storm die donderdag het noorden van Californië teisterde en twee levens eiste, heeft gisteren voor problemen gezorgd in het zuiden van de Amerikaanse staat. In gebieden waar overstromingen dreigen, worden mensen geëvacueerd.

De zware windstoten in combinatie met veel regen hebben in Californië veel overlast veroorzaakt. In het dorp Camarillo Springs kwam het tot een vuil- en modderverschuiving. Rollende stenen en modder hebben de straten overspoeld, waardoor zeker tien huizen onbewoonbaar zijn geworden, zo bericht de Los Angeles Times.

Veel bewoners zijn uit voorzorg vertrokken. Niet ver van Los Angeles moest een echtpaar worden gered uit snelstromend water van de Los Angeles River. Ook de aangrenzende staat Oregon werd getroffen. Een dakloze man die met zijn zoon kampeerde, overleed donderdagmorgen toen een tak op zijn tent terechtkwam. Een tiener kwam door een botsing tegen een boom, nadat zijn auto was geraakt door een omvallende boom.

San Francisco getroffen
Door het noodweer kwamen aan de westkust van de Verenigde Staten meer dan 200.000 bewoners zonder stroom te zitten en werden veel scholen gesloten. Verder moesten op het vliegveld van San Francisco meer dan tweehonderd vluchten worden geannuleerd en ontstonden flinke vertragingen.

'Britse geheime dienst bespioneerde NAVO & EU'

© epa.


De Britse geheime dienst GCHQ heeft 2,5 jaar lang kunnen rondsnuffelen in het netwerk van het Belgische telecombedrijf Belgacom en dochterbedrijf BICS. De dienst kon zo berichten onderscheppen van klanten van Belgacom, onder wie de NAVO en de EU, en klanten van honderden andere telecomproviders. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard vandaag.

De Standaard, NRC Handelsblad en de Amerikaanse krant The Intercept hebben documenten van klokkenluider Edward Snowden ingezien, waaruit blijkt dat GCHQ met een ingewikkeld virus heeft ingebroken bij Belgacom. De Britse dienst kon zo meeluisteren met telefoongesprekken en e-mails inzien.

De onderschepte informatie werd door de Britten gedeeld met de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Die landen vormen samen de 'Five Eyes', een samenwerkingsverband van inlichtingendiensten.
Bron

Klappen voor terugbrengen hond

© Archieffoto ANP.


Een medewerker van de dierenambulance in Leeuwarden heeft vrijdagavond klappen gekregen toen hij een weggelopen hond terugbracht bij de eigenaar. Hij raakte lichtgewond. Het baasje weigerde de 30 euro onkostenvergoeding te betalen en viel de 24-jarige medewerker aan.

De gewaarschuwde politie moest geweld gebruiken om de 45-jarige hondenbezitter te arresteren. Die begon ook nog met van alles te gooien.

De dierenambulance had de weggelopen hond opgepikt en via de chip het adres van de eigenaar achterhaald.
Bron

Brits luchtruim dicht tot 20.00 uur door computerstoring

© reuters.


Het luchtruim boven de Britse hoofdstad Londen was gisteren tot 20.00 uur Nederlandse tijd gesloten als gevolg van een computerstoring. Het vliegverkeer in heel Groot-Brittannië lijdt onder de storing.

Het probleem is in het luchtverkeersleidingscentrum Swanwick bij Southampton, waar hard aan een oplossing wordt gewerkt, meldde SkyNews. Het grootste vliegveld van Londen, Heathrow, bevestigde dat er voorlopig geen vliegtuigen meer landen en opstijgen.
Bron

Ex-burgemeester bestraft voor negeren storm

De voormalige burgemeester van La Faute-sur-Mer Rene Marratier. © afp.


De vroegere burgemeester van het West-Franse dorp La Faute-sur-Mer is vrijdag voor doodslag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij de risico's van een storm negeerde. Hij wilde voorkomen dat projectontwikkelaars niet langer in zijn dorp wilden investeren.

De storm Xynthia woedde begin 2010 in Frankrijk, Spanje en Portugal. De storm verwoestte beschermingsmuren langs de zee, waardoor het dorp overstroomde. 29 mensen kwamen in het dorp van ongeveer 1000 inwoners om het leven.

'Met opzet'
Volgens de rechtbank wist burgemeester René Marratier dat het dorp gevaar liep, maar besloot hij ,,met opzet'' de burgers niet te waarschuwen en de reddingsdiensten niet voor te bereiden.

De locoburgemeester kreeg twee jaar celstraf. Marratier noemde het vonnis ,,onrechtvaardig'' en kondigde aan hoger beroep aan te tekenen.

De storm Xynthia woedde begin 2010 in Frankrijk, Spanje en Portugal en zette grote delen onder 
water @reuters

© reuters.


Bron

vrijdag 12 december 2014

Liquidaties Marokkaanse 'maffiaoorlog' niet te stuiten

Forensisch experts van de politie deden gisteren sporenonderzoek rondom het slachtoffer na een schietpartij in de Rijnstraat in Amsterdam. © ANP.


De serie liquidaties in de Marokkaanse 'bendeoorlog' is niet te stuiten. Volgens schrijver van het boek 'Marokkaanse lieverdjes', criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder is er veel meer aan de hand, dan nu bekend is. Verdere escalatie voorkomen is moeilijk. De Marokkaanse criminelen hebben een gesloten wereld met eigen wetten..

Gisteravond werd de Turkse crimineel Murat Garki (25) dood geschoten op de stoep van een Amsterdams café. De dag ervoor werd de 34-jarige Luana Lux Xavier voor de ogen van haar kinderen vermoord. Ze was de vriendin van de Marokkaanse topcrimineel en kickbokser Najib H. Of er bij de moord op Garki een relatie is met de Marokaanse onderwereld is nog onbekend. Niettemin zijn volgens Werdmölder bij 14 van de 16 liquidaties in de afgelopen twee jaar Marokkanen betrokken. ,,Dat verbaast me niet," aldus Werdmölder, die al ruim twintig jaar onderzoek doet onder Marokkaanse jongeren in ons land.

De 'maffiaoorlog' is volgens de onderzoeker niet één, twee, drie afgelopen, tenzij de politie er een vinger achter weet te krijgen. ,,Probeer dat maar eens, hopeloos," zegt Werdmölder. ,,De criminelen zullen nooit de vuile was buiten hangen, want dan liggen ze eruit. Ze lossen het zelf op. Waar Nederlandse criminelen elkaar een boete oplegden, zoals bij het gedoe rond vastgoedman Willem Endstra, grijpen Marokkanen direct naar hun wapen. Het is oog om oog, tand om tand. Wordt er iemand uit de groep omgelegd, dan volgt daarop een reactie."

Nieuwe zender SBS9 vanaf 1 januari te zien

Het logo van SBS9. © SBSDe nieuwe zender van de SBS-groep, SBS9, is vanaf 1 januari op de Nederlandse televisie te zien. Dat maakte SBS vandaag bekend.

De nieuwe zender zal zich voornamelijk richten op films en series uit binnen- en buitenland. Op 1 januari houdt SBS9 vanaf 12.00 uur gelijk een filmmarathon om het nieuwe jaar in te luiden.

Op die dag worden Hamlet 2, Fast Track, Runaway Bride, Seabiscuit en Flash of Genius uitgezonden. 's Avonds staat Hereafter op het programma, met Matt Damon in de hoofdrol en geregisseerd door Clint Eastwood.

Elke avond krijgt de programmering voortaan een ander thema, zoals 'actie' (dinsdag) en 'romantiek' (zondag). Vanaf 20.30 uur is er elke dag een film te zien. Op het gebied van series komt SBS9 onder meer met Blue Bloods, The Goodwife en Danni Lowinski.
Bron

44 duizend Chinezen gepakt met drugs in 2 maanden

In de strijd tegen drugs zijn in China in ruim twee maanden tijd 44.000 mensen opgepakt en is 21 ton verschillende soorten drugs in beslag genomen. Verder hebben 180.000 drugsgebruikers een boete gekregen, maakte het Chinese persbureau Xinhua vandaag bekend.

Duizenden mensen moeten verplicht een afkickprogramma volgen. In de zuidelijke provincie Yunnan is het drugsprobleem het grootst. Deze week zijn meer dan veertig functionarissen van de Communistische Partij in Yunnan ontslagen en uit de partij gezet wegens drugsgebruik.

De antidrugscampagne, die in oktober van start ging, duurt nog tot april.
BronLees ook: Honderden Chinezen voor corruptie opgepakt

Belgisch luchtruim vanaf zondagavond 24 uur dicht

Vanwege een nationale staking maandag in België willen de luchtverkeersleiders het Belgische luchtruim vanaf zondagavond 22.00 uur een etmaal sluiten. Dat betekent dat er in België geen enkel vliegtuig kan opstijgen of landen.

De vakbond ACV-Transcom kondigde de actie bij luchtverkeersleider Belgocontrol vandaag aan. Eerder vandaag hadden vakbonden vrachtwagenchauffeurs opgeroepen maandag het werk neer te leggen. Zij zouden echter geen wegen of bedrijventerreinen moeten blokkeren.

De nationale staking is gericht tegen de bezuinigingsplannen van de centrumrechtse regering-Michel. De afgelopen drie maandagen waren er al regionale stakingsacties.

Geen treinverkeer
De NS waarschuwt dat ook het treinverkeer vanaf zondagavond verhinderd kan zijn. Er zullen vanaf zondagavond 19:45 uur geen treinen vanuit en naar België rijden. Reizigers wordt geadviseerd op een andere dag met de trein te gaan.
Bron

'Elk uur 7 doden door geweld terroristen'

© ap.


Meer dan vijfduizend mensen zijn wereldwijd in november om het leven gekomen als gevolg van jihadistisch geweld. De BBC constateert dat vandaag uit eigen onderzoek in samenwerking met het Internationale Centrum voor Onderzoek naar Radicalisering (ICSR).

80 procent van de slachtoffers vielen in Irak, Nigeria, Afghanistan en Syrië. Volgens het onderzoek vielen de doden bij 664 aanvallen in veertien landen. Elk uur kwamen gemiddeld bijna zeven mensen om het leven als gevolg van geweld door terreurorganisaties als al-Qaeda, al-Shabaab of Boko Haram. Islamitische Staat, die bloedig om zich heen grijpt in Syrië en Irak, was verantwoordelijk voor tweeduizend doden.

De meesten van de 5042 slachtoffers waren burgers (2097). Meer dan 1700 doden waren militairen en onder de jihadi's vielen bijna duizend doden. Syrië was het dodelijkste land om in te vertoeven, met een derde van het aantal slachtoffers en het grootste aantal aanslagen.

Jihadi anders dan al-Qaeda
Volgens ICSR-directeur Peter Neumann blijkt uit de cijfers dat ,,jihadisten en al-Qaeda niet langer precies hetzelfde zijn''. ,,60 procent van de doden door jihadisten viel door geweld van groepen die geen formele band met al-Qaeda hebben. Het algehele beeld is dat van een toenemend ambitieuze, complexe en ontwikkelde beweging.''

De aanslag met de meeste slachtoffers was een bomaanslag op een moskee in de Nigeriaanse stad Kano, waardoor 120 mensen omkwamen. Bomaanslagen waren hoe dan ook het favoriete middel, gevolgd door geweren, granaataanvallen en onthoofdingen.
Bron

'Noord-Korea laat lilliputters castreren en verdwijnen'

Kim Jung Un (midden) © afp.


Lilliputters en gehandicapten zouden het erg zwaar hebben in Noord-Korea, dat beweert de 32-jarige Ji Seong-ho tegenover de Daily Mirror. Hij ontvluchtte het land in 2006 en claimt dat de regering lilliputters laat castreren of in een speciaal kamp stopt. Ook worden op gehandicapten experimenten uitgevoerd tot zij het leven laten.

Volgens de vluchteling worden baby's met een fysieke beperking weggehaald uit ziekenhuizen of krijgen de ouders geld van de overheid om het kind af te staan. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan op lichaamsdelen en worden er zelfs biologische en chemische wapens op de kinderen getest.

Ook zijn er diep in de bergen speciale kampen waar lilliputters naar toe worden gebracht. Ze worden daar gecastreerd en mogen niet weg. Op die manier hoopt de overheid dat de lilliputter uitsterft in Noord-Korea.

Amputatie
Zelf is Ji Seong-ho ook niet ongeschonden het land uitgekomen. Toen hij 14 was, werd hij aangereden door een trein terwijl hij aan het zoeken was naar kolen. Het treinpersoneel legde hem in een kruiwagen en brachten hem naar het ziekenhuis. Daar werden zijn linkerbeen en linkerhand zonder verdoving geamputeerd.

Nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen stak hij de grens over richting China maar werd later gearresteerd en teruggestuurd. Tijdens zijn verhoor krijg hij onder meer te horen dat hij de waardigheid van voormalig staatshoofd Kim Jong-il had aangetast.

In 2006 ontvluchtte hij het land definitief en hielp later ook zijn moeder, broer en zus het land uit. Zijn vader werd tijdens de vluchtpoging gevangen en overleed in de gevangenis nadat hij gemarteld was.
Bron

donderdag 11 december 2014

Rechtbank merkt na uur dat vrouw in vreemde taal praat

© anp.


Gênant momentje in de rechtszaal van de Inner London Crown Court deze week. Een vrouw getuigde daar een uur lang voor iemand doorhad dat ze geen Engels sprak. Dat schrijft de Britse Metro.

De vrouw was een getuige in de zaak tegen Gilbert Deya, een 61-jarige pastoor die vervolgd wordt in een meerdere verkrachtings- en aanrandingszaken. De vrouw zou jarenlang misbruikt zijn door de man.

De getuige was al een uur aan het praten voor iemand doorhad dat ze geen Engels sprak. Ze werd herhaaldelijk gevraagd om trager te spreken en afstand van de microfoon te nemen, maar door de slechte akoestiek in de rechtszaal dacht iedereen dat ze gewoon moeilijk verstaanbaar was.

Pas na een uur begreep een van de griffiers dat de vrouw Krio sprak, een taal uit Sierra Leone, het land waar ook de griffier vandaan kwam. De vrouw werd vervolgens gevraagd om te tolken. De hele getuigenis bleek echter verloren moeite, aangezien elk antwoord vrij vertaald ,,Ik kan het me niet herinneren'' betekende.
Bron

'IS biedt lichaam Foley te koop aan voor $1 miljoen'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) probeert het onthoofde lichaam van James Foley te verkopen aan zijn familie of de Amerikaanse overheid voor 1 miljoen dollar. Dat zeggen bronnen die banden hebben met de terroristen tegen BuzzFeed. Het zouden drie tussenpersonen zijn die een eventuele overdracht mogelijk kunnen maken.

Het lichaam van de geëxecuteerde journalist zou vanuit Syrië over de Turkse grens worden overgedragen. De tussenpersonen van IS beweren dat de terreurorganisatie bereid is met behulp van DNA-materiaal te bewijzen dat het om het lichaam van James Foley gaat. Maar de terroristen zouden wel eerst de 1 miljoen dollar willen hebben voordat ze tot overhandiging van het bewijs overgaan.

Een van de tussenpersonen, een Syrische ex-rebel, zegt Foley's familie ,,afsluiting'' te willen geven. Hij noemt het een ,,menselijke zaak''. Maar verwacht wordt dat hij een provisie krijgt zodra hij de deal tussen IS en de Verenigde Staten mogelijk maakt. De voormalige rebel zou al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog banden hebben met IS-commandanten. Hij heeft onderhandelingen gevoerd voor verschillende terreurorganisaties, zoals IS, Al-Nusra en al-Qaeda.

Geen onderhandelingen
Van de Verenigde Staten is bekend dat zij niet onderhandelen met terroristen en weigeren losgeld te betalen. De verwachting is dan ook dat de Amerikaanse overheid niet ingaat op de deal. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen BuzzFeed ,,op zoek te zijn naar meer informatie''. De familie van Foley heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Fotojournalist James Foley was de eerste van de inmiddels drie Amerikaanse IS-gijzelaars die op video door een beul werd onthoofd. De video waarin Foley werd gedood door een gemaskerde IS-terrorist verscheen in augustus op het internet.
Bron

woensdag 10 december 2014

Nobelprijs voor Vrede uitgereikt
De Pakistaanse tiener Malala Yousafzai en de Indiase activist Kailash Satyarthi hebben vandaag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt gekregen. Malala is met 17 jaar veruit de jongste ooit die de onderscheiding kreeg.

De activiste die strijdt voor onderwijs voor meisjes, werd wereldberoemd nadat ze in 2012 door Taliban in een schoolbus door het hoofd geschoten werd. ,,Ik vertel mijn verhaal niet omdat het uniek is, maar omdat het dat niet is'', zei ze vandaag.

Activist
De vredesprijs is de enige die jaarlijks in Oslo wordt overhandigd. De ceremonie werd kort verstoord door een activist met een Mexicaanse vlag, maar verliep verder zonder problemen.

De andere Nobelprijzen worden vandaag in Stockholm uitgereikt door de koning van Zweden.

Man pakt vreemdgangster aan tijdens wedstrijd


Een hoogzwangere dame sms'te de hele tijd met haar minnaar. © Facebook.


Tijdens een American Football-match in Detroit zag een man hoe een hoogzwangere fan, die voor hem zat op de tribune, de hele tijd sms'te met haar minnaar. Hij kon enkele berichtjes lezen en besloot actie te ondernemen, dat meldt de Daily Mail.

In het begin probeerde Lye zich alleen op de wedstrijd van zijn favoriete ploeg te concentreren maar zijn oog viel op het schermpje van de vrouw op de rij voor hem. De hoogzwangere dame kon het sms'en namelijk niet laten. Lye merkte dat ze intieme berichtjes stuurde naar ene 'Jason' terwijl haar vriend naast haar zat.

,,Ik had deze dag veel liever met jou doorgebracht" en ,,Ik zie je terug wanneer het uit is met hem", las Lye van het schermpje af. Ze deed er ook alles aan om de berichtjes voor haar vriend te verbergen.

Medelijden
Lye kreeg medelijden met de bedrogen vriend. Hij nam pen en papier en schreef het volgende: ,,Hey maat, ik ken je niet, jij kent mij niet. Wanneer je straks thuiskomt, controleer dan het mobieltje van jouw vriendin. Ze heeft ge-sms't met ene 'Jason' en ze vertelde hem dat ze de hele dag met hem wilde doorbrengen. Hou je taai, ik wens je het beste."
Het bericht dat Lye op Facebook plaatste. © Facebook.

Aan het einde van de wedstrijd gaf Lye het briefje aan de man en vroeg hem het thuis te lezen. De Amerikaan postte het voorval daarna ook op Facebook met een foto van het koppel en het briefje in kwestie. Het verhaal ging al snel viraal maar niet alle surfers konden het waarderen dat Lye zijn neus in andermans zaken had gestoken.

Kleinerend
De man heeft ondertussen op de site Mad World News meer tekst en uitleg gegeven. Hij verklaarde dat de vrouwelijke supporter zich tijdens de match kleinerend had uitgelaten ten aanzien van haar vriend. Toen een andere fan klaagde over de wel heel kleine frieten in verhouding tot de prijs, antwoordde ze: ,,Niet erg, ik ben kleine dingen gewend." Lye was verontwaardigd en besloot in te grijpen.

Geen spijt
,,Ik heb geen spijt", vertelde Lye. ,,Ik vind het alleen jammer dat ik mijn gegevens niet heb achtergelaten zodat de man me zou kunnen bereiken. Net als jullie, weet ik niet hoe het hen uiteindelijk vergaan is."Bron

Turkse organisaties dreigen Asscher met rechter om IS-onderzoek

Minister Lodwijk Asscher van Sociale Zaken © anp.


Turkse organisaties willen dat alle resultaten van een onderzoek van Motivaction onder Turkse en Marokkaanse jongeren naar buiten komen. Ze eisen dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) opdracht geeft alle resultaten van de enquête aan hen te overhandigen. In een brief geven ze de minister tot maandag de tijd om te reageren. Zo niet, dan overwegen ze naar de rechter te stappen, aldus hun advocaat Ejder Köse.

Volgens het onderzoek van Motivaction, in opdracht van kennisinstituut Forum,zouden Turkse en Marokkaanse jongeren de terreurbeweging IS massaal steunen. Maar volgens de organisaties deugt het onderzoek niet. Ze denken dat de resultaten selectief zijn gebruikt en willen daarom dat een onafhankelijk bureau alle gegevens nog eens doorneemt.

Asscher liet volgens de briefschrijvers eerder al weten dat Motivaction een ,,heel groot probleem'' heeft, als blijkt dat het onderzoek niet klopt. De minister noemde de uitkomsten van het onderzoek vorige maand ,,verontrustend'', maar zette er zelf ook al vraagtekens bij. Volgens hem bevatten de uitkomsten ook veel ,,ongerijmdheden''.

Second opinion
Dit was voor de organisaties aanleiding een second opinion te vragen, aldus de advocaat. Volgens hem is de minister indirect de hoofdopdrachtgever van het onderzoek en moet Forum hem toestemming vragen alle gegevens openbaar te maken.

Volgens Köse was het onderzoek een haastklus en was het nog niet klaar toen het werd gepubliceerd. De enquête deed veel stof opwaaien en leidde volgens hem tot stigmatisering van de Turkse gemeenschap.
Bron

Stroopwafel redt paria's uit de goot in Pakistan

Een transseksueel aan het werk in de bakkerij. Hier is niemand die hem met de nek aankijkt. © AD.


Van transseksuelen moeten Pakistanen niets hebben, maar de Hollandse stroopwafels die ze bakken... die gaan erin als zoete koek. Met dank aan ondernemersechtpaar Gertjan van Laar (34) en Judith Koppelman (33), dat in de havenstad Karachi een bakkerij begon. Midden in een van de gevaarlijkste steden ter wereld.

In de bakkerij van de Nederlandse familie Van Laar bereidt Sundia (52) met een wit mutsje op haar hoofd het deeg voor de stroopwafels. Iets verderop bakt Mina (45) met het zweet op haar gezicht de Hollandse koeken. Door hun overdadige make-up lijken Sundia en Mina vrouwen.

Eerste echte baan
Maar van dichtbij hebben ze ook mannelijke trekjes. ,,We zijn transseksueel,'' verklapt een lachende Sundia. Het is haar eerste echte baan. Want in het oerconservatieve islamitische Pakistan huurt geen bedrijf ze in.

Het Nederlandse ondernemersechtpaar koos bewust voor khawaja's, zoals deze gecastreerde mannen bekendstaan, omdat ze door de samenleving met de nek worden aangekeken. ,,Het gekke is dat deze mensen worden uitgekotst, maar als er een kind is geboren of iemand gaat trouwen, dan huren Pakistaanse families deze khawaja's in om te dansen en te zingen. Pakistanen geloven dat transseksuelen over goddelijke krachten beschikken,'' vertelt Gertjan.

Helpen
,,Noem ons sociale ondernemers,'' legt Gertjan van Laar uit. ,,Voor het geld zijn we niet gekomen. Hier heerst ellende, maar er zijn ook mogelijkheden. Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit hoogopgeleide jongeren, die hard werken om vooruit te komen. Ze hebben geen 9-tot-5-mentaliteit zoals in Nederland. We willen het land graag helpen,'' klinkt het idealistisch.

Gertjan en Judith verhuisden 4 jaar geleden met een kind van Amersfoort naar de bruisende metropool Karachi. Gertjan voelde zich aangetrokken tot de stad die nooit slaapt en waar alles mogelijk is. In Nederland was hij partner van een websiteontwerpbureau dat software liet maken in China en India.

Maar door cultuurverschillen en het toenemend aantal klachten van klanten over de kwaliteit, besloot hij dichter bij de bron te gaan zitten. Samen met jonge, moderne Pakistanen ontwikkelt hij allerlei soorten apps voor zowel de Pakistaanse als de Westerse markt. Judith werkte de eerste jaren in een ziekenhuis in Karachi.

Palestijnse minister sterft na clash met Israëlische militairen

Een Palestijnse minister, Ziad Abu Ein (55), is vandaag na een betoging op de Westelijke Jordaanoever overleden. De bewindsman werd geslagen en geduwd door Israëlische militairen die ook traangas gebruikten tijdens schermutselingen in het dorp Turmusiya. Abu Ein overleed korte tijd later in een ziekenhuis in Ramallah als gevolg van een hartaanval, aldus een Palestijnse functionaris.

De minister was bij een vreedzaam protest waarbij Palestijnse en Israëlische betogers olijfbomen plantten vlak bij een Joodse kolonie. De demonstranten werden toen aangevallen door Israëlische militairen die veel traangas afvuurden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft ,,de barbaarse daad'' fel veroordeeld en als onaanvaardbaar bestempeld. Israël onderzoekt het incident.

De 55-jarige Abu Ein was onder meer hoofd van de Palestijnse commissie die actie onderneemt tegen de Israëlische muur die Palestijnse gebieden afsluit, en de Joodse kolonies in de bezette gebieden.


Koenders 'zeer bezorgd' na dood minister
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is ,,zeer bezorgd'' over de situatie in het Midden-Oosten na de dood van de Palestijnse minister. Een ,,zeer tragisch incident''', zei Koenders vandaag in de Tweede Kamer.

SP, Groep Kuzu/Öztürk en D66 willen dat het kabinet aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar het incident. ,,Het is een zeer zorgelijke gebeurtenis'', aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Volgens Harry van Bommel van de SP maakt de dood van de Palestijnse minister ,,veel meer los dan wij hier ons realiseren''.

Minister Koenders vindt dat de gebeurtenis snel moet worden onderzocht omdat die kan leiden tot nieuwe spanningen en escalaties. Een mogelijk gezamenlijk onderzoek van Israël en de Palestijnen zou hij positief vinden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas bestempelde de dood van zijn minister als onaanvaardbaar.
Bron: video
Lees ook: Verdeeldheid over uitslag sectie Palestijnse minister

dinsdag 9 december 2014

Britse 'weerbom' brengt ons land storm en natte sneeuw

Archiefbeeld © anp.


Een ware 'weerbom' komt vanuit Groot-Brittannië onze kant op en brengt storm, regen en natte sneeuw. In het Verenigd Koninkrijk dalen de temperaturen tot onder de -4 graden en voor grote delen van het land is dan ook een weeralarm afgegeven. Meteorologen van Weerplaza spreken wat Nederland betreft over 'onstuimige decemberdagen'.

De gevreesde storm hangt nu nog boven Groenland en het westen van IJsland. Die trekt komende dagen richting het Verenigd Koninkrijk, met een pluim over Nederland. ,,In Nederland krijgen we hier in de nacht van dinsdag op woensdag mee te maken," stelt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

Het gaat in ons land voornamelijk om regen, wind en misschien natte sneeuw. Ook donderdag en vrijdag krijgt Nederland te maken met opvallend forse windstoten. Gewaarschuwd wordt voor een drukke ochtend- en avondspits.

Ontploffing
Het stormachtige en winterse weer zorgt volgens Britse media voor een verkeerschaos, elektriciteitsstoringen en overstromingen in kustgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Britse meteorologen spreken over de 'eerste opmerkelijke noordwestelijke ontploffing van het jaar'. Vanavond breekt in het Verenigd Koninkrijk de koudste nacht van de week aan met temperaturen rond de -4 graden.

Met de weersvoorspelling komt in Nederland een einde aan de stabiele weerssituatie van afgelopen weekeinde. ,,Herfstweer," zo concludeert de meteoroloog, die de heftige weersverwachtingen van de Britten nuanceert. ,,We krijgen er wel mee te maken, maar in Nederland heeft de storm niet zoveel om het lijf als in de rest van Europa. Daar is het volop winterweer. Vooral in Schotland gaat het morgen in de loop van de dag fors sneeuwen. Dat geldt ook voor Duitsland."
Bron

'Noodkreet': Meer dan honderd konijnen gedumpt

De honderd knuffelkonijnen in de Gorzen in Ridderkerk. © Dierenbescherming Rijnmond.


Een doos met meer dan honderd gedumpte konijntjes is dit weekeinde gevonden door wandelaars bij de Gorzen in Ridderkerk. Het is de noodkreet waarmee de Dierenbescherming Rijnmond aandacht vraagt voor konijnenopvang het Knaagspoor in Ridderkerk.

Het gaat niet om echte konijnen, maar om knuffeldieren. ,,Dat is maar goed ook,'' reageert Saskia Burgering. ,,Er worden veel te vaak konijntjes gevonden en naar ons toegebracht.''

Elk jaar worden er zo'n 400 konijnen binnengebracht bij de konijnenopvang in Ridderkerk. Dat is volgens Burgering slechts 25 procent van de konijnen die op straat worden gedumpt. ,,De andere 75 procent overleeft het niet,'' stelt Burgering. ,,Ze zijn niet gewend aan het eten van gras en rennen bijvoorbeeld ook niet weg voor honden.''

Kerstactie
Met de jaarlijkse kerstactie, dit jaar vormgegeven door het bericht over de konijntjes, hoopt het Knaagspoor geld in te kunnen zamelen om konijnen te kunnen helpen. De honderd knuffels worden voor 4 euro per stuk verkocht. Het geld gaat naar een operatiefonds.

,,We willen een noodpotje aanleggen voor als een konijn een speciale operatie moet ondergaan. zoals het amputeren van een pootje,'' zegt Burgering. ,,Die operaties gebeuren anders ook wel, maar daardoor komen we aan het eind van het jaar in de rode cijfers terecht. Als we een potje hebben, dan zou dat al heel wat schelen.''
Bron

Datingsite blijkt dekmantel voor pedofielennetwerk


Britse journaliste doet gruwelijke ontdekking

© GettyImages.


Een Britse journaliste heeft een gruwelijke ontdekking gedaan. Ze stuitte op Family4Love.com, een datingsite voor pedofielen. Ze ging undercover op onderzoek uit, maakte een profiel aan op de website en legde vervolgens moeiteloos contact met pedofielen die hun eigen slachtoffertjes 'maken', opvoeden en vervolgens misbruiken.

Op de website delen mensen hun 'ervaringen' met elkaar, en sturen ze foto's door van kinderporno. De journaliste van de Britse Sunday Mirror maakte een account aan en raakte vrij snel in gesprek met een man. De pedofiel vertelde doodleuk dat hij dolgraag kinderen wilde, maar geen vier jaar wilde wachten om deze te misbruiken. Hij biechtte op dat hij tijdens een vakantiekamp kinderen had betast en onlangs nog een 13-jarig familielid had verkracht.

De man wilde graag een relatie met een vrouw, puur om vervolgens seks te hebben met kinderen. Hij heeft de ambitie een gezin te stichten om de kinderen op te voeden, trainen en leren om te gaan met hun lichaam zonder bang te zijn. ,,Zo makkelijk kan dat gaan," zou hij volgens de verslaggeefster hebben gezegd.

Afspraak
Op de online bekentenissen volgde een afspraak tussen de pedofiel en de journaliste. Tijdens de date in een park in Londen sprak de man van 'kinderseks met smaak.' De man, die een nepprofiel heeft op de website om zo uit handen van de wet te blijven, legde uit dat ,,wanneer je het eenmaal te pakken hebt, je niet meer gelukkig kunt zijn zonder". 

De behoorlijk gezette pedofiel vindt het jammer dat hij zijn familielid niet meer kan misbruiken, omdat ze naar de Verenigde Staten is verhuisd.
,,Ik heb vier gewelidge jaren met haar gehad."

Van 'liefdesverdriet' heeft hij geen last. De man kan nog steeds jonge meisjes te pakken krijgen, waaronder een 12-jarig kind dat in de Engelse hoofdstad woont. ,,Ik stimuleer en ondersteun haar. Ik laat zien dat ze geliefd is en dan krijg ik alles wat ik wil."

Dat pedofilie verboden is, kan hem niet veel schelen. De man heeft naar eigen zeggen veel contacten met pedofielen, die ook allemaal elkaars kinderen 'lenen'.

'Oudste geval van kanker ontdekt'

© Angela Lieverse.


Wetenschappers in Siberië zeggen mogelijk het oudste geval van kanker te hebben ontdekt. Een skelet met daarop vervormingen die duiden op kanker, werd gevonden in een graf uit de Bronstijd.

De resten behoren tot een man die ruim 4.500 jaar geleden stierf aan prostaat- of longkanker. De man moet niet ouder zijn geworden dan tussen de 35 en 45 jaar. Wetenschappers hielden het altijd voor onmogelijk dat er zo lang geleden kanker bestond, omdat mensen toentertijd niet werden blootgesteld aan schadelijke, onnatuurlijke, kankerverwekkende stoffen.

De man moet enorm geleden hebben aan de ziekte en constant pijn hebben gehad. De kanker is volgens de wetenschappers begonnen in zijn heup, waarna het zich verspreidde door zijn lichaam naar zijn hoofd.

Er zijn oudere gevallen van kanker in botten bekend, maar deze werden weggezet als goedaardige tumoren. Die restanten zijn ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 jaar oud.

,,Mensen leefden in die tijd in een gifvrije omgeving, aten gezond en waren enorm actief. Daarom werd vooralsnog altijd aangenomen dat kanker in de oudheid bijna niet voorkwam," aldus Angela Lieverse, een bioarcheoloog aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada en één van de wetenschappers die zich met de opgraving bezighoudt. ,,Het is gewoon hartverscheurend als je je bedenkt wat die man allemaal heeft moeten doorstaan, zoveel pijn."

Lieverse denkt dat de man kanker kan hebben gekregen door het inademen van rook afkomstig van kampvuren, omdat hij hier als jager mogelijk vaak aan blootgesteld werd. Als je regelmatig de giftige stoffen van rook inademt, kan dit kanker veroorzaken, volgens de wetenschapper.

,,De kanker heeft, als het longkanker is geweest, waarschijnlijk zichzelf vanuit zijn longen verspreid en gaten in zijn botten gevroten. Wonderwel zijn de restanten enorm goed bewaard gebleven waardoor een diagnose goed te stellen was.''

De jager werd gevonden in foetushouding met een botlepel in zijn graf, in tegenstelling tot de meeste mannen die werden begraven met jaag-en visgereedschap. Hij moet dus hebben geleefd in afzondering van zijn stam. De botlepel heeft de vorm van een slang, wat een zeer speciale betekenis had. Zijn tijdsgenoten moeten hebben geweten dat hij niet gezond was.
Zijn dood moet enorm pijnlijk zijn geweest. Mogelijk voelde hij zich enorm misselijk en vermoeid. Volgens Lieverse was hij uiteindelijk niet meer in staat te ademen.
Bron

'Ebola-verschijnselen bij automobilist langs A27'

Zaterdag werd een Nigeriaanse ebola-patiënt naar het UMC gebracht. © epa.


Langs de A27 is vanmiddag iemand onwel geworden in zijn auto. De persoon zou ebola-verschijnselen hebben en volgens RTL is hij of zij ook in een gebied geweest waar ebola veel voorkomt.

Hulpverleners in beschermende pakken hebben de persoon uit zijn auto op een parkeerplaats bij Noordeloos gehaald en naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht.

Het is de vijfde keer dat iemand met een verdenking van ebola in een Nederlands ziekenhuis is opgenomen, tot nu toe had niemand de besmettelijke ziekte.
Bron

maandag 8 december 2014

'Levend geknuffeld': Kijkers teleurgesteld na slangenstunt

Een groots aangekondigde tv-show waarin de Amerikaan Paul Rosolie zou worden opgegeten door een anaconda, is mensen flink tegengevallen. De man werd helemaal niet verzwolgen door de slang. Op sociale media lieten de Amerikaanse kijkers gisteravond (lokale tijd) hun ongenoegen blijken over de show genaamd Eaten Alive (Levend Opgegeten).


Paul Rosolie wilde met de stunt aandacht vragen voor de vernietiging van het Amazonegebied. Hij deed dat door te shockeren, zo vertelde hij eerder in een interview om zijn show te promoten. Hij had een speciaal pak laten maken, waardoor hij in de slang kon overleven.

Het pak moest hem beschermen tegen de kracht die de anaconda op hem zou uitoefenen en tegen de zuren die in de maag van het dier zouden vrijkomen. Ook waren er camera's en communicatieapparatuur op bevestigd en had de slangenliefhebber voor drie uur zuurstof bij zich.

De show werd met het interview en allerlei sneak previews groots aangekondigd. De verwachting werd gewekt dat Rosolie en zijn team diep in de jungle van Peru een geschikte anaconda hadden gevonden en met twaalf man hadden gevangen. Daarna was op beelden te zien hoe de slangenliefhebber in zijn speciale pak op de slang afliep.

Dierenwelzijnsorganisaties spraken hun afschuw uit over de voorgenomen uitzending, die in de zomer werd opgenomen. Een heel mens opslokken, dat kon niet goed zijn voor het dier.
Uitzending
Maar in het programma, dat in de Verenigde Staten gisteren werd uitgezonden op Discovery Channel, lukte het Rosolie aanvankelijk niet om een grote anaconda te vangen in het wild. Vervolgens liet hij zich aanvallen door een anaconda in gevangenschap. Toen die zijn arm dreigde te breken en zijn bek slechts over de kruin van Rosolie had geschoven, liet de slangenexpert zich bevrijden.

De show bleek een zwak aftreksel van hetgeen beloofd was. ,,Dus Eaten Alive bleek meer zoiets als Cuddled Alive (Levend Geknuffeld) te zijn", schreef een teleurgestelde kijker op Twitter. Een ander zei: ,,Blijkbaar is Eaten Alive de afkorting van twee uur van je leven levend opgegeten."

Podium
Rosolie heeft echter wel het podium gekregen dat hij wilde om het welzijn van de slangensoort onder de aandacht te brengen van een groot publiek. ,,In plaats van een preek te houden over de bedreigingen waarmee de anaconda te maken heeft, probeer ik nu een groot aantal mensen te bereiken dat niet weet wat er speelt in het Amazone-gebied", zei hij eerder.

Tijdens zijn worsteling met de anaconda had de Amerikaan het erg zwaar, zo blijkt uit zijn commentaar via de microfoon in zijn 'slangenwerende' pak. ,,Ze bewerkt me nu. Ik probeer me los te worstelen, maar wat ik ook doe het lukt me niet. Ze heeft me vast en laat niet los. Ze trekt haar spieren aan. Elke keer als ze ademt, ga ik op en neer", aldus de slangenliefhebber.

En later: ,,Ik kan nu niet zo goed ademen. Ik laat het jullie weten als het niet goed gaat. Ze is zo zwaar. Ik word duizelig. Als ik dit pak niet aanhad, zou ik doodgaan."
Bron: video

Video van baby die 'slapende' moeder plaagt, gaat viraal

Haren trekken, bovenop moeders gaan liggen, in de ogen prikken, deze baby doet er alles aan om haar moeder wakker te houden. Op een ochtend besloot de Australische actrice Esther Anderson haar telefoon te pakken. ,,Ik legde op film vast hoe mijn 'babywekker' eruit ziet. Ik heb het gevoel dat ik hier niet alleen in ben'', is te lezen in de beschrijving van het filmpje op YouTube.

,,Iedere ochtend slaapt mijn baby een paar uur bij mij in bed, nadat ze wakker is geworden en heeft gegeten. En iedere ochtend vraag ik mijzelf weer af waarom ik haar niet gewoon terug in haar bedje heb gelegd.''

Esther plaatste het filmpje bijna een week geleden op YouTube. Inmiddels is door meer dan tweeëneenhalf miljoen mensen bekeken hoe het jonge meisje met haar 'slapende' moeder speelt.

Arts plaatste ongevraagd spiraaltje


Assortiment spiraaltjes © anp.


Een Nieuw-Zeelandse vrouw die al langere tijd probeerde zwanger te worden, heeft ontdekt waarom dat steeds niet lukte. Een arts in een ziekenhuis in Auckland bleek ongevraagd een spiraaltje te hebben geplaatst.

De vrouw lag vier jaar geleden op de operatietafel om een abortus te ondergaan. Ze had eerder aangegeven dat ze daarna geen spiraaltje wilde, maar de arts nam aan dat ze inmiddels van gedachten was veranderd en plaatste er toch één. Pas drie jaar later, toen pogingen om zwanger te raken keer op keer mislukten, ontdekte de vrouw dat.

Teleurgesteld
De Nieuw-Zeelandse zei tegen een onderzoekscommissie dat ze steeds heel teleurgesteld was als ze weer niet zwanger bleek. Bovendien heeft ze veel geld uitgegeven aan speciale vitamines, zwangerschapstesten, ovulatietesten en artsenbezoeken.

De arts en het ziekenhuis hebben een berisping gekregen, meldt The New Zealand Herald vandaag.Bron

'Mogelijk ruim 11 miljoen kinderen misbruikt'

Foto ter illustratie © anp.


Meer dan 11 miljoen Britse kinderen zijn mogelijk slachtoffer geweest van misbruik. Dat heeft een van de leden van de speciale onderzoekscommissie gezegd, waarbij hij sprak van een nationale epidemie. Graham Wilmer zegt zich te baseren op overheidscijfers.

,,Er zijn potentieel ongeveer 11,7 miljoen slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld en velen van hen zullen naar voren komen naarmate het onderzoek vordert'', zei Wilmer vandaag tegen Sky News in een oproep voor meer steun aan de slachtoffers.

,,We hebben te maken met een enorm, enorm probleem. Als we niet de juiste hulp geven aan de mensen die zich melden kunnen er belangrijke gezondheidsproblemen ontstaan, zowel geestelijk als fysiek, die de maatschappij geld kosten. We beschouwen kindermisbruik nu als een nationale epidemie.''

Misbruikaffaires
Engeland werd de afgelopen maanden opgeschrikt door meerdere grote misbruikaffaires. In augustus werd bekend dat justitie en politie in de jaren 80 feiten over seksueel misbruik van kinderen door Britse parlementariërs in de doofpot hebben gestopt. Vele gevoelige documenten over kindermisbruik uit die tijd zijn verdwenen of vernietigd. De Britse regering stelde een grootschalig onderzoek in naar de wantoestanden.

In dezelfde maand kwam ook een groot misbruikschandaal in de Britse stad Rotherham en omstreken aan het licht. Tussen 1997 en 2013 zijn er zeker zo'n 1400 kinderen en tieners slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting.

De speciale onderzoekscommissie naar kindermisbruik richt zich op de vraag of de overheid en andere instanties sinds 1970 voldoende hebben gedaan om kinderen in Engeland en Wales te beschermen. Het gaat daarbij om alle vormen van seksueel misbruik.
Bron
Lees ook: Excuses Britse scouting voor misbruik

zondag 7 december 2014

Opnieuw brief naar Kamer over aangifte tegen Opstelten


’Opstelten belemmert strafrechtelijk onderzoek naar Demmink’

© anp.


Zes oud-directeuren van justitiële inrichtingen willen dat de Tweede Kamer bij de procureur-generaal van de Hoge Raad aanstuurt op de vervolging van minister Ivo Opstelten. Zij verwijten Opstelten dat hij een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink belemmert, de van seksueel misbruik verdachte voormalig topambtenaar van Justitie.

In september deden de oud-directeuren aangifte tegen Opstelten. Ze vroegen toen ook aan de Tweede Kamer om serieuze aandacht aan de aangifte te besteden.

,,Maar dat is tot dusver niet gebeurd'', aldus Jos Poelmann, een van de zes oud-directeuren zondag. ,,Daarom hebben we de voorzitter van de Tweede Kamer opnieuw een brief over de kwestie gestuurd.''

Grieven
Volgens Poelmann en de andere briefschrijvers heeft nog geen enkel Kamerlid tot dusver een inhoudelijk oordeel gegeven over de aangifte tegen Opstelten. Wel hebben twee fracties laten weten dat ze eerst de uitslag van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar Demmink willen afwachten.

De oud-directeuren vinden dat vreemd. Ze wijzen erop dat hun aangifte geen betrekking heeft op het gedrag van Demmink, maar op dat van Opstelten. ,,Een van onze grieven is het feit dat deze minister een strafrechtelijk onderzoek naar zijn voormalige secretaris-generaal belemmert dan wel vertraagt.''

Seksueel misbruik
Demmink was jarenlang secretaris-generaal op het ministerie van Justitie. In die jaren doken er voortdurend beschuldigingen op van het seksueel misbruik van minderjarige jongens door Demmink.

Die beschuldigingen bleven lang zonder gevolgen, maar inmiddels doet het OM er onderzoek naar. Het OM onderzoekt onder meer aangiftes van twee Turkse mannen die zeggen door Demmink te zijn misbruikt.
Bron

Duitse zwartspaarders melden zich massaal

© anp.


Een recordaantal Duitse zwartspaarders heeft zich dit jaar gemeld bij de autoriteiten in de hoop straf te ontlopen. Volgens een rondgang bij de ministers van Financiën van zestien Duitse deelstaten door de krant Welt am Sonntag staat de teller al boven de 35.000. Het vorige record stamt uit 2013 toen 24.000 zondaars zichzelf meldden.

Reden voor de sterke groei van het aantal meldingen is volgens de krant een aanscherping van regels per 1 januari. In het nieuwe jaar kunnen zwartspaarders nog maar een spaartegoed van 25.000 euro straffeloos aangeven. Nu is dat nog 50.000 euro.

Verwacht wordt dat de teller van het aantal zwartspaarders voor de jaarwisseling de 40.000 nog zal passeren. De meeste aangiften (8583) kwamen dit jaar binnen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, iets wat 365 miljoen euro in het laatje heeft gebracht. In Baden-Württemberg werd door 7117 spijtoptanten 497 miljoen euro opgehoest aan achterstallige belasting.
Bron

Nieuwe actieronde treft Brussel

© anp.


Brussel zal maandag nagenoeg plat gaan als gevolg van acties van vakbonden tegen de bezuinigingsplannen van de Belgische regering. Het treinverkeer van en naar de Belgische hoofdstad valt stil, de nationale luchthaven Zaventem verwacht grote hinder en ook bussen, trams en metro's zullen maandag niet uitrijden. Fileleed zal automobilisten treffen.

De Belgische publieke omroep (VRT), die is gevestigd in Brussel, gaat grotendeels op zwart. Er worden alleen ingekorte nieuwsuitzendingen en herhalingen getoond. Kinderzender Ketnet blijft wel normaal uitzenden. Ook bij de post, banken en ziekenhuizen worden acties gehouden. Evenals bij supermarkten en andere winkels.

Uitval treinen
Nederlandse treinreizigers die naar Brussel willen moeten zondagavond en dinsdagochtend rekening houden met uitval van treinen. Maandag rijden er helemaal geen treinen tussen België en Nederland. Thalys raadt reizigers daarom aan hun reis uit te stellen.

Derde stakingsdag
Het is de derde regionale stakingsdag in België. De acties van de vakbonden begonnen met een nationale betoging op 6 november, waar 120.000 mensen op afkwamen. Daarna volgden stakingen op 24 november in onder meer Antwerpen en op 1 december in onder meer Luik.

Algehele staking
De vakbonden willen België platleggen op 15 december, dan staat een algehele stakingsdag gepland. De vakbonden zijn laaiend over met name de verhoging van de pensioenleeftijd. De regering onder leiding van de Franstalige liberaal Charles Michel wil de leeftijd verhogen naar 67 jaar.
Bron

Oud-managers Vaticaanbank verdacht van verduistering

Vaticaanbank. © belga.


Justitie onderzoekt de handel en wandel van twee oud-managers van de bank van het Vaticaan. De twee medewerkers en een advocaat worden verdacht van verduistering bij onroerendgoedtransacties in de jaren 2001 - 2008. De praktijken kwamen aan het licht doordat de bank vorig jaar een groot intern onderzoek instelde.

Bankpresident Jean Baptiste de Franssu reageerde verheugd op de stappen van justitie. 'We verheugen ons dat de autoriteiten in het Vaticaan besloten hebben doortastend op te treden.' De rekeningen van de betroffen personen zijn bevroren.

De bank van het Vaticaan is in het verleden vaker in opspraak geraakt.
Bron

IS-moskee in Bremen 'op sokken' doorzocht

© anp.


Om moslims niet voor het hoofd te stoten heeft de politie in het Duitse Bremen op gepaste wijze een moskee bestormd. Vrouwelijke agenten doorzochten de vrouwenafdeling, mannelijke agenten de rest. De politiemensen droegen daarbij ook nog eens hoezen over de schoenen en maakten geen gebruik van honden, schrijven Duitse media zondag.

Het doorzoeken van de moskee van waaruit terreurbeweging Islamitische Staat zou worden gesteund, vond plaats vlak na het vrijdaggebed. De autoriteiten deden er alles aan om niet het verwijt te krijgen dat het een islam vijandige actie was.

In de gaten gehouden
Justitie houdt de moskee en daaraan gelieerde verenigingen al jaren in de gaten. Bezoekers van het gebedshuis zijn in het verleden opgeroepen zich aan te sluiten bij IS. Voor het eerst is nu een moskeevereniging verboden. Het gaat om een club met een ,,agressieve strijdbare houding'', aldus de regionale autoriteiten. Zeker vijftien leden van de vereniging zijn voor de jihad naar Syrië getrokken.
Bron

Sabotage kerncentrale België mogelijk terreurdaad

Doel 4 © anp.


De sabotage in de Belgische kerncentrale Doel 4 van afgelopen zomer werd mogelijk gepleegd met een terroristisch oogmerk. Dat verklaarde directeur André Vandoren van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) vandaag aan de Belgische zender RTL-TVi. Het OCAD is vergelijkbaar met de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding.

Onder leiding van het federaal parket is een onderzoek opgestart, dat in de grootst mogelijke discretie wordt gevoerd. Volgens Vandoren wijst de interventie van het federaal parket in dit dossier erop dat de onderzoekers een terreurdaad vermoeden.

,,Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat'', aldus de OCAD-topman.

Prijskaartje
Begin augustus liet iemand met opzet 65.000 liter olie weglopen waardoor de turbines zware schade opliepen. De centrale werd stilgelegd voor reparaties, met een prijskaartje van 30 miljoen euro.

De totale schade ligt veel hoger omdat de energiemaatschappij de stroom van elders moest halen. ,,De financiële impact bedraagt 27 miljoen euro per maand'', zei Electrabel begin deze maand.

Volgens Belgische vakbonden komen er 150 extra bewakingscamera's bij in de kerncentrales Tihange en Doel. Ook worden meer deuren voorzien van sloten met magneetkaartsleutels zodat kan worden geregistreerd wie wanneer welke deur opent, meldde persbureau Belga.
Bron
Lees ook: Strengere beveiliging kerncentrales België na sabotage

Vliegtuig uit de lucht door kotsende passagiers en crew

© anp.


Het moet een helse vlucht geweest zijn voor de passagiers en bemanning van een vliegtuig van American Airlines gisteren. De stank in het vliegtuig was zo erg dat de hele bemanning en meer dan tien passagiers een kotszakje nodig hadden. Uiteindelijk heeft het vliegtuig zelfs een noodlanding moeten maken, aldus NBC News.

De passagiers en bemanning waren op weg naar de Amerikaanse staat Philadelphia vanuit Israël. Er werd uiteindelijk in Rome een noodlanding gemaakt.

Veertien leden van de crew en twee passagiers werden afgevoerd naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis. De andere reizigers hadden last van misselijkheid en rode ogen, aldus persbureau AFP.

Het is nog onbekend waar de geur vandaan kwam, maar American Airlines heeft daar een onderzoek naar ingesteld.
Bron

NASA: ruimtesonde New Horizons is wakker geworden

© afp.


De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die op weg is naar Pluto, is wakker geworden. Ruimtevaartorganisatie NASA twitterde dat rond 03.30 in de nacht van zaterdag op zondag. Het lijkt erop dat het apparaat nog werkt naar behoren.

De 'wekker' van de ruimtesonde is zaterdagavond rond 21.00 gegaan. De New Horizons doet er ongeveer anderhalf uur over om alle systemen te starten. Daarna gaat een signaal dat alles is gelukt naar de aarde. Dat kwam 4 uur en 25 minuten later aan bij de vluchtleiding.

De New Horizons begon in januari 2006 aan zijn ruimtereis. Sinds zijn lancering is de sonde voorbij Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus gevlogen. Naar Pluto is het nu nog 260 miljoen kilometer. De satelliet heeft in totaal 5 jaar geslapen, omdat het teveel energie kost om hem tijdens de reis constant wakker te houden.

Pluto
Pluto werd pas in 1930 ontdekt en wetenschappers weten er haast niets over. De New Horizons moet onder meer uitzoeken waaruit Pluto en zijn maan Charon bestaan. Ook moet hij hun dampkring bestuderen en kijken of er in de buurt objecten zijn die nog niet waren ontdekt. Dat onderzoek begint volgende maand, negen jaar na vertrek, en duurt ongeveer een half jaar. Het is voor het eerst dat Pluto van dichtbij wordt bestudeerd.
Bron