Translate

zaterdag 6 december 2014

Dief aan de haal met 'Nederlandse' Picasso

Enkele borden uit de serie van Picasso. © epa.


Op een kunstbeurs in de Amerikaanse stad Miami is een zilveren bord van Pablo Picasso (1881 - 1973) gestolen. Het gaat om het werk Gezicht met Handen uit 1956, dat ongeveer 70.000 euro waard is. Het is eigendom van David Smith, een galeriehouder in Amsterdam, meldden Amerikaanse media.

De diefstal is gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens Art Basel, een grote beurs voor hedendaagse kunst. Donderdagavond hing het bord nog aan de wand, maar vrijdagochtend stuitte Smith op een lege houder. 'Ik doe al m'n hele leven mee aan kunstshows', zei Smith. 'Er is nog nooit eerder iets van mij gestolen.'

De eigenaar van de Amsterdamse Leslie Smith Gallery heeft aangifte gedaan en de zaak aangekaart bij de organisatie. De lege houder is inmiddels gecontroleerd op vingerafdrukken. Er zijn geen opnames van beveiligingscamera's en geen ooggetuigen van het incident.

Het kunstwerk is nummer zestien in een twintigdelige serie borden van de Spaanse meester.
Bron

Kort geding: 'Overheid moet opslaan privé-data stoppen'

Servers van de Rijksoverheid bij Equinix. © ANP.

Er moet een eind komen aan het verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoniegebruik. Een aantal Nederlandse organisaties heeft zaterdag laten weten gezamenlijk een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse staat om dat voor elkaar te krijgen.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde eerder dit jaar dat het opslaan van deze data een zware aantasting is van de privacy. Het is volgens het Hof niet duidelijk of het vastleggen van communicatiegegevens van iedereen strikt noodzakelijk is voor het aanpakken van terrorisme en criminaliteit.

Wet Bewaarplicht
Volgens de organisaties weigert de Nederlandse regering tot nu toe om de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking te stellen. In die wet staat dat internetproviders en telefoniebedrijven gegevens over het gebruik zes tot twaalf maanden moeten bewaren. Justitie mag die gegevens inzien als dat nodig is voor onderzoek, meldt RTL Nieuws.

Onder de organisaties die zich achter het kort geding scharen zijn onder meer privacy-voorvechter Privacy First, internetprovider BIT, journalistenvereniging NVJ, het Nederlands Uitgeversverbond (publiekstijdschriften), NDP Nieuwsmedia en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.
Bron

Tyfoon Hagupit aan land in Filipijnen

Filipijnen op de vlucht voor Hagupit © epa.


De gevreesde tyfoon Hagupit is aan de oostkust van de Filipijnen aan land gekomen. Met flinke regenval en windsnelheden van 175 kilometer per uur bereikte de tyfoon de kustplaats Dolores van het eiland Samar. Ook werden windstoten tot 210 kilometer per uur gemeten.

De orkaan ging aan land niet ver van de plaats waar vorig jaar supertyfoon Haiyan aan land kwam en gigantische schade aanrichtte. Hagupit is een orkaan van de derde categorie; een stuk zwakker dan Haiyan maar nog altijd in staat veel schade aan te richten en slachtoffers te maken. Stormachtige wind en zware regenval voorafgaand aan de tyfoon zorgde zaterdag al voor elektriciteitsuitval en ontwortelde bomen in Dolores en andere kustplaatsen. Ook waaiden daken van huizen.

Meer dan een miljoen mensen zijn volgens de autoriteiten op de vlucht geslagen of geëvacueerd voor het naderende natuurgeweld. 'Er is meer aandacht gekomen voor tijdige actie, samenwerking en preventieve evacuaties', aldus het Rode Kruis. De VN-rampenbestrijdingsdienst noemt de volksverhuizing 'een van de grootste evacuaties ooit in vredestijd'.

Mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in scholen, gemeentehuizen, gymzalen en kerken. Ze komen vooral uit laaggelegen gebieden en plaatsen waar makkelijk aardverschuivingen ontstaan. Zeker vijftig gemeenten lopen gevaar op overstroming door opgestuwd zeewater.

In beeld: op de vlucht voor Hagupit
© epa.


Bron

Dikste man ter wereld (445 kilo) overleden

Afbeelding weergeven op Twitter

Een Brit die officieel de dikste man ter wereld was, is overleden. Keith Martin woog ooit 445 kilo en overleed aan een longontsteking na een langdurig gevecht met zijn lichaamsgewicht. Dat meldt de Britse krantThe Daily Mirror.

Zijn dood kwam acht maanden na een succesvolle operatie waarbij zijn maag werd verkleind. Daardoor kon Martin niet meer zijn enorme hoeveelheden voedsel per dag wegwerken. Voor de maagverkleining kreeg de 44-jarige Brit 20.000 calorieën per dag binnen, tien keer de aanbevolen hoeveeldheid.

Een typisch dagmenu zag er zo uit: zes gebakken eieren als ontbijt. Pizza, kebab, afhaal-Chinees en Big Macs als lunch en diner. Bij dat alles dronk hij twee liter frisdrank. Tussendoor snackte Martin boterhammen, chocola, chips, snoep en koekjes.

Goedkoop fast food
De dood van de man wordt nu pas bekend, zo melden Britse media, ook al overleed hij al in maart. Toen was zijn gewicht al gedaald naar 247 kilo, dankzij de voorbereiding op de operatie, en tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis.

De chirurg die toen driekwart van Martins maag wegnam, grijpt nu de dood van de 44-jarige Brit aan om de overheid op te roepen iets te doen tegen overgewicht. Martin gaf toe dat zijn overgewicht voornamelijk kwam door goedkoop fast food. Zijn dokter roept op tot een belasting op fast food. 'Dit eetgedrag is niet nieuws, maar wel nieuw is hoe makkelijk het is om goedkoop junk food te kopen.'
Bron

Zeker één lichaam Mexicaanse student geïdentificeerd


Mexicaanse protesten tegen de verdwijning van 43 studenten. © reuters.


Tenminste één lichaam van de 43 vermiste Mexicaanse studenten is geïdentificeerd. Een ambtenaar die alleen op basis van anonimiteit sprak, wilde niet zeggen of het om één of meer studenten gaat. De verkoolde resten van de lichamen werden gevonden in de buurt van een vuilnisbelt.

De studenten worden sinds 26 september vermist, toen ze in Iguala bussen wilde kapen. Ze zijn vermoedelijk door corrupte politiemensen ontvoerd en overgedragen aan een drugsbende.

Onlangs bekenden drie bendeleden dat ze lichamen in brand hebben gestoken op een vuilnisbelt vlakbij Iguala. Onderzoek moet nu uitwijzen of en om hoeveel studenten het gaat.
Bron

Vrees voor kerstaanslagen al-Qaeda met vliegtuigen

De aanslagen op de Twin Towers in New York in 2001. © AP.


Britse terreurexperts waarschuwen voor aanslagen in de kerstperiode. Ze vrezen dat al-Qaida vijf volle lijnvluchten tot ontploffing wil brengen. Dat schrijft de Britse krant Daily Express. Volgens een bron is de dreiging zo ernstig dat overwogen werd om alle handbagage te verbieden.

Het verbod van smartphones en andere elektronische apparatuur is nog niet van de baan. De schrik zit er in Londen nog altijd diep in na de aanslagen van juli 2005 in de metro. Er wordt dan ook opnieuw gevreesd voor een aanval op de Britse hoofdstad en andere grote steden in Groot-Brittannië.

Volgens deskundigen houdt de regering wel degelijk rekening met nieuwe aanslagen. Meer nog, ze zijn ,,bijna onvermijdelijk'' nu Britse jihadisten die vochten voor de Islamitische Staat naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren. ,,We kregen te horen dat er plannen bestaan voor grote aanslagen met vijf vliegtuigen in de aanloop naar Kerstmis. De dreiging is nog steeds reëel. Er werd overwogen om alle handbagage te verbieden'', aldus een bron bij de luchthavenbeveiliging.

Specialisten zijn al langer op de hoogte van de plannen. Jihadisten zouden proberen om bommen aan boord van vliegtuigen te smokkelen met Europese steden als eindbestemming. ,,Er wordt nog steeds op het hoogste regeringsniveau gesproken over de aanpak van het probleem maar voorlopig blijven maatregelen uit. Vooral de vraag of handbagage geweerd moet worden is een netelige kwestie. Er werd ook overwogen om elektronische toestellen verplicht mee te nemen in de bagage en er werden speciale trainingen georganiseerd op luchthavens om verdacht gedrag op te sporen. Het zijn misschien wel efficiënte ingrepen maar het is moeilijk om ze allemaal snel in de praktijk toe te passen en de volledige veiligheid zal nooit gewaarborgd kunnen worden. De VS hebben hun veiligheidsmaatregelen vorige zomer nog verscherpt. Europa wordt het doelwit en lang zal het niet meer duren voor er een nieuwe catastrofe gebeurt.''

vrijdag 5 december 2014

Patiënten blijvend blind na oogoperatie in India

Patiënten die blind zijn geworden als gevolg van de staaroperaties. © afp.


Zeker vijftien mensen zijn in India blind geworden doordat een arts hen met vuile instrumenten had behandeld aan staar. 45 anderen die door de arts waren behandeld, worden onderzocht, aldus een medicus van de regering.

De patiënten kregen de gratis behandeling in een kamp in de staat Punjab in het noorden van India. Volgens de regering waren de instrumenten niet gesteriliseerd. Er is een onderzoek ingesteld naar mogelijke criminele activiteiten van de non-profitorganisatie en de doktoren die de staaroperaties uitvoerden, omdat deze dat deden zonder de gezondheidsautoriteiten in te lichten.

Rajiv Bhalla, een senior chirurg in dienst van de overheid in de stad Amritsar, vertelt dat de patiënten onmogelijk hun zicht weer terug kunnen krijgen. 'Dit letsel kan alleen maar zijn veroorzaakt door ongesteriliseerd operatiemateriaal. De patiënten zullen nooit meer kunnen zien.'

De operaties trekken opnieuw de aandacht van gezondheidsorganisaties, omdat het met de gezondheidszorg in India het minst gesteld is in de wereld.Vorige maand overleden zeker elf vrouwen na een sterilisatieoperatie in een 'gezondheidskamp' in de staat Chhattisgarh.
Bron

Groene kat opgedoken in Bulgarije

Een opmerkelijke verschijning in de stad Varna in Bulgarije: een smaragdgroene kat loopt daar sinds kort rond te banjeren door de straten van deze kustplaats aan de Zwarte Zee.


Aanvankelijk werd gedacht dat de kat het slachtoffer was geworden van een wrede grap, maar nader onderzoek bracht aan het licht dat de kat graag slaapt bovenop een vat synthetische verf in een verlaten garage. Naar verluidt zou de kat ook iedere dag iets groener worden.

Bron
Lees ook: Beroemde kat met twee gezichten overleden

Pickpocket hypnotiseert zijn prooi

Verbazingwekkende beelden van een bewakingscamera tonen hoe een dief de uitbater van een drankslijterij in Londen als het ware hypnotiseert. Terwijl de winkelier bewegingloos voor zich uitstaart, gaat de pickpocket aan de haal met de portefeuille en de dagopbrengst van de man. De politie heeft de beelden van de merkwaardige diefstal uit september nu vrijgegeven in de hoop de dader op het spoor te komen.

Winkeluitbater Aftab Haider (56) van de 'Hops and Pops' in Highgate weet duidelijk niet wat hem overkomt. Als de zakkenroller zijn slag heeft geslagen, komt hij weer op zijn positieven. Net op dat moment loopt de dader weg uit de zaak. Bij Scotland Yard zegt men dat dit de eerste keer is dat ze met een dergelijke diefstal geconfronteerd worden.


Bron

Al 13 jaar hakenkruis op bodem van privézwembad

Afbeelding weergeven op Twitter

De Braziliaanse politie deed onlangs een wel heel bijzondere ontdekking. Tijdens een helikoptervlucht spotte een politieman een zwembad met daarin een enorm hakenkruis. Het symbool prijkt er naar verluidt al dertien jaar op de bodem.

De lokale autoriteiten zouden volgens CNN en lokale media niet overgaan tot vervolging, omdat het zwembad met de swastika zich op privéterrein bevindt en de eigenaar geen nazi is. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Wellicht heeft de badeigenaar het hakenkruis geplaatst met goede bedoelingen. De swastika is namelijk veel ouder dan Adolf Hitlers partij de NSDAP, die in 1920 het hakenkruis adopteerde. De swastika wordt van oorsprong beschouwd als het symbool van geluk en voorspoed of de zon, en is duizenden jaren oud.

Maar dubieus is het wel. Een deel van de bevolking in de regio is namelijk van Duitse afkomst.
Bron

@ShastaCNN
Police helicopter finds huge swastika in bottom of pool in http://edition.cnn.com/2014/12/05/world/americas/brazil-swastika-pool/index.html?eref=edition 

Amerikanen en Britten wakker door mysterieuze knallen


Een SR-71 Blackbird veroorzaakt mogelijk harde knallen in het luchtruim van de VS en het Verenigd Koninkrijk. © anp.


In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (VS) zijn de afgelopen dagen enorm harde knallen gehoord. Het lawaai hield inwoners uit hun slaap. Aanvankelijk dacht men dat er vuurwerk werd afgestoken, maar mogelijk is er toch iets meer aan de hand. De nachtbrakers geven nu geheime bommenwerpers de schuld. Dat meldden Britse media gisteren en vandaag.

De eerste knallen werden vorige week gehoord in het Britse Manchester. De brandweer rukte uit, maar vond niets. Ook afgelopen zaterdag klonken knallen, vlakbij de legerbasis Gatterick. De politie startte een groot onderzoek met terreurexperts, helikopters en speurhonden die gespecialiseerd zijn in explosieven. Het onderzoek leverde opnieuw niets op.

Knallen
Bezorgde inwoners van Manchester en omgeving gooiden het fenomeen op meteorietinslagen, aardbevingen of legeroefeningen. Ook ruimtepuin leek een optie.

Dat laatste is volgens wetenschapsschrijver David Dickinson echter niet aan de orde. ,,Het is waar dat bijvoorbeeld satellieten die terugkomen naar de aarde en dan de atmosfeer binnendringen, een luide knal kunnen veroorzaken die over een enorme afstand te horen is. De Russische satelliet Kosmos 2251 is de enige satelliet die ingepland stond voor terugkeer. De tijd van binnenkomst is echter niet gelijk aan die van de knallen." De schrijver voegt er aan toe dat als het de terugkeer van de Kosmos 2251 betreft, dit echt wel te zien is. Tenzij het bewolkt is boven Groot- Brittannië.

#loudbangs
Op twitter werd massaal getweet over de knallen. De hashtags #loudbangs en #omgwereallgonnadie werden veelvuldig gebruikt. De knallen werden gehoord in onder meer Londen, Bedfordshire, Glasgow, North Devon, Leicestershire, West Sussex, Glasgow, Edinburgh, maar ook in de VS.

Ook volgden er veel grappen op sociale media over het fenomeen. ,,De buurman moet nu echt stoppen met zo luid te snurken", aldus Dr C.M Wong. Ook een verlovingsfeest met vuurwerk misstond niet voor een grapje; ,,Ja, de harde knallen (#loudbangs) zaterdagnacht waren van ons!"
Bron

donderdag 4 december 2014

Baby-olifant komt tot leven na schop van moeder

Met een schop weet een olifantenmoeder haar pasgeboren baby tot leven te wekken in het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Althans daar lijkt het op in een filmpje van verbouwereerde toeschouwers. Het schouwspel weet de bezoekers tot tranen toe te roeren.

De bezoekers van het wildpark stuiten op het bijzondere tafereel tijdens een safaririt vanuit het kamp Satara. Bij zonsondergang treffen zij twee volwassen olifanten en een kleintje, dat lange tijd levenloos op de grond ligt. Het lijkt erop dat het dier dood is geboren. Tot één van de toeschouwers een thermocamera op de dieren richt.

Bemoedigende woorden
Aan de warmtebronnen is te zien dat het kleintje nog leeft. Desondanks loopt de moederolifant weg en lijkt ze het op te geven. De toeschouwers fluisteren vanuit hun terreinwagen bemoedigende woorden om het kleine olifantje een hart onder de riem te steken.

Volgens de dierenliefhebbers is het kleintje precies op de plek waar hij wordt achtergelaten geboren, aangezien de plek nog warm en nat is.

Alsof de moederolifant de bemoedigende woorden gehoord heeft, komt ze terug en geeft haar jong twee schoppen. Het beestje komt onwennig omhoog en wankelt enkele passen voor het met de moeder meeloopt. Dit tot grote opluchting van de toeschouwers, die het filmpje op de verzamelwebsite voor dierenwild in Afrika, Latest Sightings, plaatsen.

Het is voor olifanten gebruikelijk om hun pasgeboren jong snel op te laten staan door het te schoppen. Op het filmpje is te zien dat het tafereel in het natuurpark wel erg lang duurt.
Bron

'Kannibalistische' moeder bijt zich vast in eigen baby

Afbeelding weergeven op TwitterIn China is een pasgeboren baby gered uit de kaken van zijn eigen moeder. Een paar dagen na de geboorte betrapte een verpleegkundige de 24-jarige vrouw in het ziekenhuis met de arm van haar baby tussen haar kaken. De ziekenhuismedewerker sloeg alarm en probeerde het armpje los te krijgen, maar dat lukte haar niet alleen. Doktoren schoten te hulp en forceerden de mond van de moeder open met behulp van ziekenhuisgereedschap, en wrikten de baby vervolgens los.

Volgens Daily Mirror kreeg de mogelijk kannibalistische moeder daarna iets toegediend om te kalmeren. Haar zoontje werd ondertussen in veiligheid gebracht. De arm van het kind was gekneusd, bloedde hevig en was er volgens een dokter slecht aan toe. Hoe het nu met het jongetje gaat, is niet bekend.

Bevalling op straat
Het incident vond plaats in een ziekenhuis in Shenzhen, in het zuiden van China. Eerder werd de vrouw in die plaats hoogzwanger aangetroffen op straat. De bevalling was toen al begonnen. Ze zou door haar schoonmoeder op straat zijn gezet en weken zwanger hebben rondgezworven. Er is een onderzoek gestart naar de moeder om te bepalen of ze haar kind wel kan opvoeden.
Bron

Rusland zet nieuwe stap tegen val roebel

Het zakendistrict van Moskou © epa.


Rusland heeft vandaag een nieuwe stap gezet om de aanhoudende waardedaling van de roebel een halt toe te roepen. Met een lager tarief voor het lenen van vreemde valuta hoopt de centrale bank andere Russische banken van meer dollars te kunnen voorzien.

Rusland verlaagde het minimumtarief voor leningen in vreemde valuta tot 50 basispunten boven de Libor-rente. Dat was eerder 150 punten boven dat tarief. De verlaging moet er volgens de centrale bank toe leiden dat er meer evenwicht komt tussen vraag en aanbod op de valutamarkt.

De roebel staat onder druk als gevolg van de dalende olieprijs en de Westerse sancties. Daardoor verloor de munt dit jaar al circa 40 procent aan waarde. De centrale bank verkocht eerder deze week voor 700 miljoen dollar (circa 570 miljoen euro) aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen.
Bron

Oudste graveringen van mensachtigen ontdekt

© Universiteit Leiden.


De Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen als werktuigen en als ondergrond voor graveringen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Leiden in het blad Nature dat vandaag verscheen.

,,Tot nu toe werd aangenomen dat het maken van dit soort graveringen voorbehouden was aan de moderne mens (Homo sapiens) in Afrika, vanaf zo'n 100.000 jaar geleden'', aldus José Joordens van de Faculteit Archeologie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Homo erectus op Java 430.000 tot 540.000 jaar geleden al graveringen maakte.

De onderzoekers bekeken honderden fossiele schelpen die afkomstig zijn van de plaats Trinil op Java. De schelpen behoren tot de collectie van de Limburgse arts en onderzoeker Eugène Dubois.

Zigzag-patroon
Volgens de deskundigen zijn de zigzag-patronen op de schelpen niet ontstaan door het verweringsproces. Ook zijn ze niet gemaakt door dieren. Het is niet bekend wat de functie of de betekenis was van de inkepingen.

Uit onderzoek blijkt verder dat de vroege mensachtigen de schelpen van zoetwatermosselen heel slim open maakten door er een gat in te boren met een haaientand. Ze boorden precies op de aanhechtingsplaats van de spier die de schelpkleppen gesloten houdt.

Deskundigen maken hieruit op dat de vroege mensachtigen een goede kennis hadden van de anatomie van schelpdieren. Van de schelpen werden werktuigen gemaakt.


Een op Java gevonden schelp vertoont patronen die er een half miljoen jaar geleden bewust op zijn aangebracht. © Vrije Universiteit Amsterdam.
Bron

woensdag 3 december 2014

Mankement bij kerncentrale Oekraïne

De kerncentrale Zaporizhye. © Wikipedia.


Door een technisch mankement is de stroomproductie in de kerncentrale Zaporozje, in het zuidoosten van Oekraïne, afgenomen. Dat heeft de Oekraïense minister van energie Volodimir Demtsjisjin vandaag gezegd. De reactor is niet in gevaar, omdat het probleem bij de stroomvoorziening ligt en niet bij de stroomproductie.

Het elektriciteitsaanbod nam af door kortsluiting in het productiesysteem. De centrale wordt vrijdag weer opgestart, aldus Demtsjisjin.

Zaporozje, niet ver van het schiereiland de Krim, is de grootste kerncentrale in Europa. De afgelopen dagen kampte Oekraïne al met stroomstoringen door reparatiewerkzaamheden bij Zaporozje. Pas woensdag werd de aandacht op de situatie gevestigd toen premier Arsenij Jatsenjoek sprak van een ongeluk bij de centrale.

In 1986 vond in Tsjernobyl, in het noorden van Oekraïne, de grootste kernramp in de geschiedenis van Europa plaats. Meer dan honderdduizend mensen sloegen na een ontploffing van een kernreactor op de vlucht. De ramp maakte het leven in een straal van dertig kilometer rond de reactor onmogelijk.
Bron

DNA Richard III roept twijfels bloedlijn op

Beeld van Richard III © reuters.


De Universiteit van Leicester heeft op basis van DNA-onderzoek op het skelet van koning Richard III van Engeland (1452-1485) ontdekt dat er mogelijk geen directe bloedlijn is met de koninklijke familie.


Koning Richard III kwam om bij de Slag bij Bosworth in 1485. Hendrik VII uit het huis Tudor volgde Richard op. Het skelet van Richard III werd twee jaar geleden teruggevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Daar stond ooit een klooster waar de koning begraven lag.

Wetenschappers hebben zijn DNA onderzocht om aan te tonen dat het daadwerkelijk gaat om het stoffelijk overschot van de Richard III. Omdat hij kinderloos was, keken wetenschappers naar de afstammelingen van Edward III, zijn betovergrootvader. Op basis van de vrouwelijke lijn in het DNA staat onomstotelijk vast dat het skelet van Richard III is. Volgens The Telegraph zijn de wetenschappers echter ook gestuit op iets opmerkelijks. De DNA-test zou namelijk aantonen dat de mannelijke lijn ergens in de geschiedenis is onderbroken, wat zou wijzen op een buitenechtelijke relatie.

Troon
Het is volgens de krant onmogelijk om vast te stellen wanneer de breuk in de bloedlijn is ontstaan. Hoogleraar Kevin Schurer legt in de krant uit: 'In de eerste plaats moeten we voorkomen dat we hiermee suggereren dat koningin Elizabeth geen recht op de troon zou hebben. Er zijn negentien punten waar de bloedlijn kan zijn onderbroken. Statistisch gezien is de kans groot dat dit gebeurd is op een punt in de geschiedenis waar het niet van belang is. Er zijn ook punten in de keten aan te wijzen dat een breuk hypothetisch gezien wel de koninklijke familie raakt.'

Wetenschappers zijn volgens de krant geïntrigeerd door de DNA-kwestie die erop duidt dat ergens tussen Edward III (1312- 1377) en zijn nakomelingen iemand onbewust onwettig was. Als het onwettige kind Edwards zoon Jan van Gent (John of Gaunt, 1340-1399) of diens zoon Hendrik IV (Henry IV (1366-1413) is, dan is de koninklijke bloedlijn gebroken.

Professor Shurer: 'Jan van Gent was de vader van Hendrik IV, dus als Jan van Gent niet het kind van Edward III zou zijn, dan hadden Hendrik IV en zijn afstammelingen Hendrik V, Hendrik VI en indirect de Tudors geen recht op de troon. Antwoorden op vragen krijgen we niet zonder dode personen op te graven.'
Bron

Duizenden bewijzen laatste eer aan McDonald's-heldin

De gasten van de rouwdienst, met rechtsbovenin de kist © epa.


Ruim 2000 personen bezochten vanmiddag de rouwdienst voor de Duits-Turkse Tugce Albayrak. De vrouw overleed afgelopen vrijdag, nadat ze op 15 november twee meisjes beschermde voor een aanrander bij de toiletten van een McDonald's-vestiging. Ze werd daarna mishandeld door die man, en lag twee weken in coma. Vrijdag lieten haar ouders de behandeling stoppen.


De kist van Albayrak stond op een stenen altaar voor een moskee in Waechtersbach, tussen een Duitse en een Turkse vlag in. Haar broer droeg, samen met andere familieleden, de kist.

Ook de minister-president van de staat Hessen, waar Albayrak woonde, hielp met dragen. Op de kist lag een groene doek, en een witte sluier. Die zou er volgens enkele gasten opduiden dat 'een engel is heengegaan.'

Rozen
Vele bezoekers namen bloemen mee naar de dienst. De stemming was teneergeslagen: vele mensen huilden zachtjes. Op bloemenlinten staan teksten als 'Het had ook mijn dochter kunnen zijn' en 'Onze engel, je zal altijd in onze harten blijven.'

Na de dienst werd in konvooi naar het nabijgelegen Bad Soden-Salmünster gereden, waar Albayrak werd begraven. Twintig bussen moesten de gasten vervoeren. Ook op de begraafplaats vloeiden de tranen. Huilend nam de familie afscheid van Tugce, die op haar 23e verjaardag stierf.

Vervolging
Een woordvoerder van de aanklager in Offenbach liet weten dat de verdachten mogelijk in 2015 vervolgd zullen worden. ,,In hechteniszaken moet binnen zes maanden vervolging ingesteld worden.'' De resultaten van de autopsie worden in januari verwacht.
BronLees ook: Massale rouw bij uitvaart Engel van McDonald's

Tweelingbroers worden op dezelfde dag vader van zoon

Afbeelding weergeven op Twitter

Het is een kans van 1 op de 150.000 maar de 21-jarige tweelingbroers Jeromme en Jarelle is het overkomen. Beide mannen zijn gisteren binnen een paar uur vader geworden van een gezonde jongen. In hetzelfde ziekenhuis in de Engelse stad Wolverhampton bevielen de vriendinnen van de 21-jarige broers in dezelfde kamer.

Jeromme en Jarrell waren geschokt toen ze erachter kwamen dat hun partners allebei op 26 november waren uitgerekend, maar ze gingen er niet vanuit dat hun zonen ook daadwerkelijk op dezelfde dag geboren zouden worden, meldt the Telegraph.

Toch kwamen de jongetjes gisteren ter wereld en werden beide moeders geholpen door dezelfde vroedvrouw. ,,We kwamen hier rond twee uur in de ochtend, toen we een stem hoorden. Ik wist gelijk dat het Jeromme's partner was'', zegt Jarrell.

,,Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is geweldig!'' vindt vroedvrouw Barbara Kapoor.
Bron