Translate

zaterdag 22 november 2014

Longpatiënten besmet met Noro-virus in Nieuwegein

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein © ANP.


Op de verpleegafdeling voor longpatiënten (C3) op locatie Nieuwegein van het St. Antonius Ziekenhuis zijn tientallen patiënten en medewerkers ziek geworden van het Norovirus. Het virus is zeer besmettelijk en veroorzaakt buikgriep met braken en diarree als opvallendste symptomen.

Volgens woordvoerder Marie Jeanne Douven heeft het virus slechts een verpleegafdeling getroffen en zijn daarom alleen daar extra maatregelen getroffen. ,,Bezoek ziet bij aankomst al een bord dat waarschuwt en waarop wordt gevraagd om bij binnenkomst en bij vertrek de handen goed te wassen'', zegt ze. Ook personeel heeft te maken met extra hygiënemaatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De afdeling wordt extra schoongemaakt en zieke mensen worden geïsoleerd verpleegd.

,,Elders in het ziekenhuis is het virus niet geconstateerd. Daar zullen patiënten en bezoekers dan ook niets merken'', zegt Douven.

Afgelopen dagen werden in totaal 10 medewerkers en 12 patiënten ziek. Mensen die het Norovirus oppikken krijgen meestal na één tot drie dagen klachten. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen.

Onlangs dook het gevreesde virus nog op in Verpleeghotel Bovenwegen in Zeist. Een groot deel van de bewoners en medewerkers werd ziek. Alle afdelingen werden tijdelijk gesloten.
Bron

'Werkgevers buiten op grote schaal personeel uit'

Ton Heerts (FNV) © anp.


Werkgevers buiten op grote schaal personeel uit. Dat zei FNV-voorzitter Heerts zaterdag. De vakbond deed de afgelopen maanden onderzoek naar de pluimvee- en steigerbouwsector en zag dat via schijnconstructies en het ontduiken van cao's gesjoemeld wordt met salarissen.

De resultaten van die onderzoeken werden al eerder bekendgemaakt, maar Heerts denkt dat er in veel meer branches gefraudeerd wordt. 'Er is een miljardenroof gaande. Grote ondernemingen als Albert Heijn, Shell en AkzoNobel maken zich schuldig aan deze praktijken.'

De FNV-voorzitter zegt dat er vooral problemen zijn bij uitzendkrachten. Die krijgen vaak minder betaald dan waar ze recht op hebben. In de steigerbouw komt dit vaak voor bij buitenlandse werknemers. Het gaat volgens de vakbond dan al gauw om enkele euro's per uur. Schijnconstructies maken de arbeidsmarkt kapot, stelt de vakbondsman. 'Ze hebben grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van mensen en voor de kwaliteit van het werk', aldus Heerts. 'Het dieptepunt was eerder deze maand de verloting van werknemers uit Slowakije door uitzendbureau Lugera. De banden tussen de werkgever en werknemer worden steeds meer doorgeknipt. We moeten een samenleving van werkende armen voorkomen.'

Volgens de FNV is van groot belang dat er snel uitvoering wordt gegeven aan de afspraken uit het Sociaal Akkoord om schijnconstructies tegen te gaan. 'De wetten rond de arbeidsmarkt die in de maak zijn, bieden in één klap zekerheid aan heel veel werknemers.' Heerts doet ook een beroep op werkgeversorganisatie VNO-NCW. 'We hebben in Nederland werkgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. Hier ligt een taak voor de voorzitter van VNO-NCW. Die moet deze bedrijven tot de orde te roepen. Het kan zo niet langer.' Een woordvoerder van VNO-NCW en MKB-Nederland noemt de woorden van Heerts overdreven. De werkgeversorganisaties zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat wordt opgeroepen. Ze voegen er wel aan toe dat cao's door veel randvoorwaarden vaak te duur zijn.
Bron

Koenders waarschuwt voor ongelukken in lucht


’Russisch wangedrag met vliegtuigen is risicovol ’

Bert Koenders © anp.


Door de onaangekondigde vluchten van Russische militaire vliegtuigen in het westerse luchtruim neemt de kans op incidenten aanzienlijk toe. Daarvoor waarschuwde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag op de Parlementaire Assemblee van de NAVO die bijeen is in Den Haag.

,,De kans op ongelukken in de lucht is aanzienlijk. Dit onverantwoordelijk gedrag moet stoppen'', zei hij in een toespraak in het World Forum waar 350 parlementariërs uit de NAVO-lidstaten tot en met maandag bijeen zijn. Hij vreest voor ,,fouten'' die in dit soort situaties gemaakt kunnen worden. De afgelopen jaren zijn de Russische strijdkrachten een stuk actiever geworden in het internationale arena. Veel vaker vliegen militaire vliegtuigen van Rusland door westers gecontroleerd luchtruim. Het is volgens de bewindsman ,,risicovol'' en moet worden voorkomen.

Nederlandse F-16' s die het luchtruim van de Baltische staten in de gaten houden, onderschepten onlangs een Russisch militair transportvliegtuig. Het Kremlin wordt steeds agressiever en ,,dat begint te irriteren'', reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) toen.

Koenders benadrukte dat het Westen met de Russen in dialoog moet blijven. ,,Zelfs op het meest moeilijke moment moet je blijven praten.'' Hij pleit er daarom voor om de NAVO-Rusland Raad weer bijeen te roepen. Maar daartegen bestaat weerstand tegen bij ,,veel landen'', voegde hij eraan toe.

De relatie met Moskou is niet meer ,,business as usual'', aldus Koenders. Vorig jaar vierden Nederland en Rusland nog het vriendschapsjaar.
Bron

donderdag 20 november 2014

Moeder en Syriëgangster snel terug in Nederland

Strijders van Islamitische Staat in de Syrische stad Raqqa. © ap.


Een moeder uit Maastricht en haar 19-jarige naar Syrië afgereisde dochter worden op korte termijn terug verwacht in Nederland. Dat heeft advocate Françoise Landerloo gemeld.

Moeder Monique haalde haar dochter Aïcha op eigen houtje terug uit Syrië, bevestigde Landerloo naar aanleiding van berichtgeving in Limburgse media. De jonge vrouw zou hebben verbleven in Raqqa, het bolwerk van Islamitische Staat in Syrië.

Volgens Landerloo zijn moeder en dochter in Turkije, maar had Aïcha geen paspoort. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten met de zaak bekend te zijn en consulaire bijstand aan de twee te geven.

Aïcha bekeerde zich vorig jaar tot de islam en nam een Arabische naam aan. Begin dit jaar reisde ze af naar Syrië om te trouwen met een Turks-Nederlandse jihadstrijder. Haar moeder reisde in oktober al af naar de Turks-Syrische grens om haar te zoeken, maar moest toen zonder dochter terugkeren. Na onlangs een noodkreet van haar te hebben ontvangen, ging ze vorige week weer naar Syrië. Dit keer lukte het haar wel haar dochter te vinden en te vluchten naar Turkije.
BronLees ook: Door moeder opgehaalde Syriëgangster opgepakt
Lees ook: OM: moeder Aïcha nooit in Syrië geweest

Republikeinen uit op bloed Obama in immigratiedebat

Amerikaanse illegale immigranten demonstreren in Washington. © afp.


De Republikeinen in het Amerikaanse Congres zullen er alles aan doen om de acties van president Barack Obama ter bescherming van illegale vluchtelingen in de VS ongedaan te maken. Leiders van de Republikeinen waarschuwden de president dat hij met vuur speelt.

Senator Mitch McConnell zei donderdagochtend dat Obama spijt zal krijgen als hij zijn plannen doordrukt. 'Als president Obama handelt tegen de wil van het volk en het land zijn wil oplegt, zal het Congres handelen.' Welke stappen hij precies wil nemen, maakte McConnell nog niet bekend.

De Republikeinen kunnen kiezen uit verschillende instrumenten. Ze kunnen bijvoorbeeld een afzettingsprocedure beginnen of de overheid platleggen door de geldkraan dicht te draaien. Anderen reppen van het tegenhouden van alle kandidaten die Obama voordraagt voor benoeming door de Senaat.

Tegenstander
De leiders van de Republikeinen in het Congres zijn tegen het platleggen van de overheid. De vorige keer dat dat gebeurde verloor de partij veel steun en profiteerden Obama en de Democraten. 'We hebben het volste recht om boos te zijn. Maar als je van streek en boos bent, is het meestal niet goed om te doen wat je tegenstander wil dat je doet', aldus de Republikeinse afgevaardigde Tom Cole uit de staat Oklahoma.

Zijn partij- en staatgenoot in de Senaat Tom Coburn waarschuwt Obama dat er misschien zelfs geweld kan komen als hij zijn plannen doorzet. 'Het land zal gek worden, want mensen zien dit als een stap buiten de presidentiële bevoegdheden om... Je zou - maar dat hoop ik niet - gevallen van anarchie kunnen gaan zien. Je zou geweld kunnen zien.'

Het verzet concentreert zich niet alleen in het Congres in Washington maar ook veel gouverneurs zijn bereid de handschoen op te nemen. Verscheidene van hen stellen gerechtelijke stappen in het vooruitzicht.
Bron

PvdA wil kinderbijslag op Antillen

’Kinderen moeten niet de dupe worden van armoede’

Kinderen verwelkomen koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hunn bezoek vorig jaar aan het dorp Soto op Curacao. © anp.


Gezinnen met lage inkomens in Caribisch Nederland moeten kinderbijslag krijgen, zodat kinderen daar niet de dupe worden van armoede. Het kabinet moet werk maken van het versterken van de kinderrechten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Die oproep doet PvdA-Kamerlid Roelof van Laar vandaag naar aanleiding van een Kinderrechtentop in Leiden, georganiseerd door onder meer Unicef.

Van Laar wijst erop dat de drie eilanden Nederlandse gemeenten zijn, maar de sociale voorzieningen zijn er een stuk minder dan in de rest van Nederland. Zo bestaat er geen kinderbijslag. Er is wel een belastingvoordeel voor ouders met kinderen, maar gezinnen met de laagste inkomens profiteren daar niet van. Van Laar wil dat het kabinet in actie komt.

Sinterklaas
De VVD ziet niets in het pleidooi van de coalitiepartner. ,,Sinterklaas is weer in het land!'', spot VVD-Kamerlid Anne Mulder in een reactie.
Bron

Vrouw met meeste adellijke titels overleden in Spanje

Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, de achttiende hertogin van Alva is vandaag overleden. © ap.


Een schatrijk en roemrucht lid van de Spaanse aristocratie, Cayetana Fitz-James Stuart y Silva, de achttiende hertogin van Alva, is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. De op 85-jarige leeftijd voor de derde maal gehuwde hertogin overleed in haar paleis, het Palacio de las Dueñas, in Sevilla.

De burgemeester van de stad, Juan Ignacio Zoido, heeft zijn droefenis 'getwitterd' en noemde haar 'een vrouw die Sevilla altijd in haar hart meedroeg en die altijd in het hart van Sevilla zal blijven. De hertogin wordt enige tijd opgebaard in het gemeentehuis. Volgens het Guinness Book of Records zou niemand meer adellijke titels hebben dan deze hertogin.

Nazaat
Ze was een nazaat van de derde hertog van Alva, Fernando Álvarez de Toledo (1507-1582). Die kreeg met zijn harde optreden als landvoogd van de Nederlanden hier de bijnaam de IJzeren Hertog.
Bron

woensdag 19 november 2014

Advocate en onderzoeker: Kapers geëxecuteerd

De Punt- Treinkaping door Mollukers © anp.


,,De enige vrouwelijke gijzelnemer, Hansina Uktolseja, is zwaargewond, heeft geen wapen. Zij wordt dan van dichtbij doodgeschoten door een marinier. Is dat een executie? Opstelten zegt van niet. Daar is dan kennelijk een ander woord voor.''

Dat zegt onderzoeker Jan Beckers, die de autopsierapporten uit 1977 van de gedode Molukse kapers van de trein bij De Punt opnieuw liet analyseren. Op basis daarvan kwam hij vorig jaar tot de conclusie dat in ieder geval drie kapers niet door mitrailleurvuur van buiten de trein omkwamen, maar van korte afstand met pistolen zijn gedood.

Onder meer zijn onderzoek leidde er toe dat minister Opstelten het archiefonderzoek liet uitvoeren dat woensdag is gepresenteerd. Beckers is tevreden. ,,Het rapport zegt wat wij ook al lang zeggen, maar dan met andere woorden.''

Advocate Liesbeth Zegveld. ,,Dit ondersteunt de conclusies die wij al eerder hebben getrokken'', aldus de advocate die optreedt namens de nabestaanden van een aantal gedode Molukse kapers en één overlevende gijzelnemer.

Zij stelde kortgeleden namens de nabestaanden de Staat aansprakelijk, omdat die onnodig veel geweld zou hebben gebruikt tijdens de bevrijdingsactie en dat waarschijnlijk drie kapers zijn geëxecuteerd. Die aanklacht wordt op een aantal cruciale punten door het rapport onderschreven, concludeert zij.

Zo wordt in het rapport vermeld dat de zes gedode gijzelnemers ,,zich niet duidelijk waarneembaar hebben overgegeven'' en vervolgens zijn omgekomen. ,,Maar hoe kun je je duidelijk waarneembaar overgeven als je zwaargewond met kogels in je lichaam al uitgeschakeld bent? Het staat er wat omslachtig, maar waar het op neerkomt is dat de mariniers alle kapers mochten doden.'' Volgens Zegveld blijft het onduidelijk wat de precieze geweldsinstructie was die de mariniers hadden gekregen.
Bron

Ruim 100 capsules met drugs in maag 11-jarige

Foto ter illustratie. © epa.


Een doodziek 11-jarig meisje dat naar een ziekenhuis in de Colombiaanse stad Cali werd overgebracht, bleek 104 capsules met drugs in haar maag te hebben. De capsules zijn in het ziekenhuis uit haar maag gehaald. Dat zegt de politiechef van Cali vandaag in de krant Vanguardia Liberal.

De politie vermoedt dat de vader van het meisje wilde dat ze de drugs naar Europa zou smokkelen. In het huis van de vader vond de politie een vliegtuigticket met bestemming Barcelona.

Cocaïne
De politie heeft niet gezegd welke drugs in de capsules zaten. Volgens Colombiaanse media ging het om cocaïne.
Bron

Hotel deelt boete uit voor slechte online recensie

Op reissite Trip Advisor postten gasten beelden van het Broadway Hotel die weinig aan de verbeelding overlaten. © Kos.


Een 'vuil, stinkend krot'. Dat is wat het Britse stel Tony en Jan Jenkinson vond van het Broadway Hotel in Blackpool, waar ze een nachtje hadden doorgebracht. Maar nadat ze dat op reiswebsite Trip Advisor hadden laten weten, kregen ze van het hotel een boete van 100 Britse pond, ongeveer 125 euro, opgelegd.

Dat schrijft de BBC. Het hotel liet het koppel weten dat het hun 'beleid' is om gasten die een slechte recensie schrijven te beboeten.

In een document waarin de regels van het hotel uit de doeken worden gedaan, staat inderdaad dat gasten beboet kunnen worden om wat ze op internet schrijven: ,,Ondanks het feit dat terugkerende klanten en stelletjes ons hotel goed vinden, vinden uw vrienden en familie dat misschien niet. Voor elke negatieve recensie die op welke website dan ook wordt geplaatst, zal het groepshoofd worden beboet tot maximaal honderd pond per recensie".

Met dergelijke huisregels overtreedt het hotel mogelijk handelsafspraken. De Britse consumentenautoriteit onderzoekt de zaak.

Geen water in badkamer
De 63-jarige Tony Jenkinson laat tegenover de BBC weten: ,,Het was echt een goor, smerig, stinkend krot dat werd bestierd door een stel muppets. De douche was zo vies dat mijn vrouw er haar haar niet wilde wassen. Het behang zat los, de waterkoker deed het niet en er was helemaal geen water in de badkamer". Ook het ontbijt beviel het koppel niet. ,,Het spek was niet doorbakken".

Verdwenen Miss Honduras dood teruggevonden

Maria José Alvarado. © afp.


De 19-jarige Miss Honduras, María José Alvarado Muñoz, en haar 23-jarige zus Sofía Trinidad zijn vandaag vermoord teruggevonden. Dit meldde de politie in het Centraal-Amerikaanse Honduras. Twee verdachten, onder wie het vriendje van de zus, zijn gearresteerd.


Honduras behoort tot de gewelddadigste landen ter wereld, maar de verdwijning van Miss Honduras 2014 schokte het land. Alvarado Muñoz zou vandaag naar Londen gaan om aan de Miss World-verkiezingen mee te doen. Ze verdween echter op 13 november, nadat ze na een feest met haar zus in een auto zonder kentekens was gestapt.

'Geen gewone ontvoering'
Latijns-Amerikaanse media berichtten sindsdien over 'de mysterieuze verdwijning' van de Miss-kandidate. Volgens een betrokken rechercheur was dit geen gewone ontvoering, omdat er geen losgeld is geëist. Over het motief van de dader(s) is nog niets bekend. Honduras staat al jaren op nummer één in de lijst landen waar de meeste moorden zijn, met meer dan 90 moorden per 100.000 inwoners.
Bron

Hond vindt een van Amerika's meest gezochte criminelen


Carly deed wat de politie niet kon, een gezochte kinderverkrachter vinden. © kos.


Er is een einde gekomen aan de grote zoektocht naar een van Amerika's 'most wanted' voortvluchtigen. Een hond vond de schedel van Kevin Stoeser, een notoire pedofiel. Hij kon in oktober 2013 ontsnappen en sindsdien waren de Amerikaanse autoriteiten op zoek naar Stoeser.


Stoeser zat een gevangenisstraf van elf jaar uit toen hij ontsnapte. De Amerikaan was veroordeeld voor het seksueel misbruik van kinderen en het bezit van kinderporno. Volgens Hector Gomez stond Stoeser op de lijst van de vijftien meeste gezochte criminelen van de VS. Een labrador deed dus wat de politie niet kon: hem terugvinden.

De 13-jaar oude Carly vond de schedel van de verkrachter in de buurt van de gevangenis in Texas waar hij ontsnapt was. En dat is knap want de politie had de buurt zorgvuldig uitgekamd. Maandenlang zijn ze er op zoek geweest naar de man.

Het baasje was toch wel wat geschrokken toen haar viervoeter met een vreemd voorwerp in de muil naar huis kwam. ,,Ze loopt altijd rond met speeltjes in haar muil zoals plastic eendjes, kippen of andere stukken kinderspeelgoed maar de schedel was toch wel speciaal. Vaak brengt ze dingen mee naar huis maar dit was toch wel het laatste wat ik verwacht had", aldus baasje Bonnie Vinklarek die haar verhaal deed op de zender KTBC.

Na een uitgebreide dna-test van de opmerkelijke vondst bevestigde de politie dat het wel degelijk ging om de schedel van Stoeser. De politie kan niet met zekerheid verklaren hoe de man aan zijn einde gekomen is maar vermoedt dat hij verdronken is tijdens de zware overstromingen van oktober vorig jaar in de buurt van de gevangenis. Op het hoofd van de voortvluchtige stond een beloning van 25.000 dollar. Het is nog niet zeker of het baasje van de hond het geld krijgt...

Bron

dinsdag 18 november 2014

PvdA wil debat over erkenning Palestina


Een demonstrant met de Palestijnse vlag op de muur die de Palestijnse zijde van Jeruzalem van de Israëlische zijde scheidt. © afp.


De PvdA wil het debat over de erkenning van Palestina als staat 'aanzwengelen'. Dat zei Tweede Kamerlid Michiel Servaes vandaag in de Tweede Kamer. De PvdA heeft geen moeite met een dergelijke stap - in navolging van Zweden - maar er is geen meerderheid voor te vinden in de Kamer.

Het vredesproces tussen Israël en Palestijnen verkeert in een 'diepe impasse', aldus Servaes. Een probleem in dit proces is volgens hem dat Israël als sterkste partij zich wel comfortabel voelt bij de huidige status quo. Erkenning van Palestina zou ertoe leiden dat de partijen gelijkwaardiger worden.

De PvdA'er verwacht weinig van een nieuw Amerikaans vredesinitiatief. Het kabinet moet volgens hem een actievere rol van de EU in het vredesproces steunen. De nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini liet onlangs weten te streven naar erkenning van Palestina binnen vijf jaar.
Steun van SP en D66

De VVD wil niets weten van een eenzijdige erkenning van Palestina. In het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg het voorstel van de PvdA steun van de SP en D66. 'Erkenning marginaliseert de extremisten', meent Sjoerd Sjoerdsma (D66). Hij riep op tot een nieuw Israël-beleid.

Harry van Bommel van de SP wil sancties tegen Israël als dat land doorgaat met het bouwen van nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Nederzettingen zijn in strijd met internationaal recht. Als strafmaatregel tegen Israël kan gedacht worden aan het niet meer toelaten van producten uit die nederzettingen, aldus Van Bommel.

Het kabinet streeft naar een evenwichtige benadering waarbij Israël en de Palestijnen gelijkwaardig worden behandeld. In het regeerakkoord staat dat Nederland 'goede banden wil met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit'. Decennialang stond Nederland vierkant achter Israël.
Bron
Lees ook: Israël dreigt met vergelding na aanslag
Lees ook: Israël sloopt woningen aanslagplegers

Dit krijg je als een eekhoorn je GoPro pikt

Vergeet het vogelperspectief: het rijk is nu aan het eekhoorntje dat de wereld vanuit de hoogte bekijkt. Met een GoPro, nog wel, dat het diertje pikte van een man uit Montreal.

David Freiheit had de natuur een handje geholpen door een stuk brood aan zijn actiecamera te bevestigen op een plaats waar zich nogal wat eekhoorns ophouden. Eén pluimstaart kan zijn nieuwsgierigheid- niet bedwingen en zet zijn tanden in de GoPro. Waarop het beestje al snel in een boom klautert en ons zijn wereldbeeld toont.Bron

Nederland zoekt duidelijkheid over 'aanslag' Charkov


Oekraïne stuurt Koenders materiaal toe over complot

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer vandaag. © anp.


Hebben de Oekraïense veiligheidsdiensten een plan voor een aanslag ontdekt op een delegatie met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de oostelijke stad Charkov, of is die bewering onderdeel van de propagandaoorlog tussen Oekraïne en Rusland? Die vraag bleef vandaag in de lucht hangen nadat de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko het 'complot' uit de doeken had gedaan.


Koenders neemt de melding serieus, maar wil eerst de feiten op een rij plaatsen. Volgens de minister zijn er arrestaties geweest en zijn wapens gevonden, maar ,,is de duiding nog onduidelijk''. Met Oekraïne is inmiddels contact geweest. Het land heeft laten weten dat Nederland materiaal krijgt toegestuurd.

Training
Volgens Nalivaitsjenko, hoofd van de veiligheidsdienst SBU, zijn meerdere verdachten gearresteerd. Ze zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB in de buurt van de Russische plaats Tambov. De Russische geheime dienst zou opdracht hebben gegeven. Maar waarom de Nederlandse delegatie doelwit had moeten zijn, bleef onduidelijk.

De aanslag zou hebben moeten plaatsvinden in november bij de Malisjev-fabriek in Charkov. Daar worden geborgen lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 verzameld voor terugkeer naar Nederland. Koenders is zaterdagochtend 8 november ook langsgegaan bij die fabriekshal.

Informatieoorlog
Of de Oekraïense bewering op waarheid berust, is onduidelijk. Kiev en Moskou zijn verwikkeld in een informatieoorlog en beide partijen sturen aangedikte en zelfs onware berichten de wereld in. Maar Nalivaitsjenko deed de vermeende aanslagplannen zeer uitgebreid uit de doeken. Hij sprak van een ,,gevaarlijke subversieve verkenningsgroep'' die uit 12 mensen bestond en waarvan de leiders zijn gearresteerd.

De groep werd aangehouden op verdenking van andere terroristische activiteiten in Charkov, aldus de veiligheidschef. Tijdens de persconferentie werden beelden getoond van de explosieven en een video van een verdachte vrouw die 'bekent'. Ze vertelde dat ze van de Russen de datum in november doorkreeg, waarop de delegatie de fabriek zou bezoeken. De explosieven zouden op de route van de delegatie geplaatst moeten worden. Zeven mijnen zouden in beslag zijn genomen.
Bron

Peruanen zweren bij helende werking van kikkersap

Volgens sommige Andesculturen in Peru is het sap uit een kikker het belangrijkste ingrediënt in een drankje dat volgens hen astma, bronchitis, traagheid en een lage seksuele drang kan genezen.

Om het drankje te maken, dat verkocht wordt in de Peruaanse Andes en hoofdstad Lima, moet verkoopster Maria Elena Cruz een kikker uit een klein aquarium grissen en plat slaan op de toonbank van haar kraampje. Als een ui pelt ze de kikker en stopt hem vervolgens samen met wat Peruaanse maca-wortels en honing in de blender.

Het resultaat: een groen drankje dat wordt geserveerd aan haar klanten. ,,Kikkersap is goed tegen bloedarmoede, bronchitis, vermoeidheid, stress en goed voor de hersenen en botten. Mensen met bloedarmoede, ademhalingsproblemen en soms tuberculose, komen naar mijn kraampje en kopen een kikkerdrankje,'' aldus Cruz.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de voordelen van het kikkersap bevestigt, maar laten we eerlijk zijn; groen is vaak goed.

Op rode lijst
De kikkers die gebruikt worden, komen uit de Telmatobius culeusfamilie. Maar deze diertjes staan helaas wel op de lijst van de International Union for the Conservation of Nature. Dat is een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen.
Cecilia Cahuana, 35, is wel een fan van de groene goedje en zegt ,,het geneest onmiddellijk astma, bronchitis, het heeft veel vitaminen en eiwitten."

Het merendeel van de klanten van Cruz zijn afkomstig uit de Andes-regio die grenst aan Bolivia, waar het sap ook enorm populair is. Maar of je binnenkort in Peru ook een kant-en-klaarkikkermix in de supermarkt kunt kopen, blijft natuurlijk nog de vraag.

Duizenden vleermuizen vallen uit de lucht in Australië

© Videostill.


In de straten van Casino in het het Australische New South Wales vallen vleermuizen met bosjes uit de lucht. Een heel vreemd tafereel, maar perfect verklaarbaar, zo schrijft de Australische Daily Telegraph.

De dieren stierven aan oververhitting toen de temperatuur steeg naar 44°C. De stank is in Casino niet te harden en de kadavers zouden ziektes kunnen verspreiden, maar toch kwamen dierenliefhebbers naar het stadje.

Ze proberen de vleermuizen die nog leven, vooral babyvleermuisjes, af te koelen door ze met koud water te besproeien. Ongeveer 450 vleermuizen worden inmiddels verzorgd door dierenartsen.

Bron

maandag 17 november 2014

Milieuprijs voor Nederlandse oceaanschoonmaker Slat

Slat. © AFP.De 20-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft de VN-prijs Champions of the Earth gewonnen. Met zijn project The Ocean Cleanup werd hij de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties.


Slat wil de zogenoemde plastic soep in de oceanen aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. .

Slat, voormalig student aan de TU in Delft, bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic als het ware worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. 'We zijn nu aan het testen met armen van 40 meter lang. Uiteindelijk moet dat 100 kilometer worden', aldus Slat.

2,1 miljoen euro
Via crowdfunding heeft hij al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren. 'Ik ben dankbaar dat ons harde werken al wordt erkend', reageerde Slat.

The Ocean Cleanup is ook bezig met verder onderzoek naar oceanen. Er moeten meer gegevens worden verzameld over onder meer de vervuiling, de lokale omstandigheden en de zeebodem. Verscheidene onderzoeksinstituten en bedrijven werken hier volgens de uitvinder kosteloos aan mee.
Bron
Lees ook: Europa ruziet over ban op plastic zakjes

KNVB roept OM op tot actie tegen racisme


De selfie van Memphis Depay, gepost door teamgenoot Leroy Fer. © Twitter.


De voetbalbond KNVB vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) actie moet ondernemen naar aanleiding van de racistische reacties op internet op een 'selfie' van international Leroy Fer. Dat liet de bond vandaag in een verklaring weten.

Na overleg met de spelersgroep heeft de KNVB besloten voorlopig geen aangifte te doen, maar wel volledige medewerking te willen verlenen aan een mogelijk onderzoek. 'Alle beschikbare bewijslast staat of stond online.'

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waarvan enkele racistische. 'Onsmakelijk', zo noemt de KNVB de verwijzingen naar bijvoorbeeld Zwarte Piet. Andere reageerders spraken van 'Bananen shake' en 'Fc aap'.

'Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands Elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar', schrijft de voetbalbond. 'De KNVB en de spelersgroep zijn dan ook van mening dat er tegen opgetreden moet worden door het OM.'
Emontionele oproep Van Persie

Aanvoerder Robin van Persie deed na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd zondag tegen Letland (6-0) al een emotionele oproep. 'Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken. We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van. En met mij ook de jongens', zei Van Persie, die uitgebreid met de betrokken spelers had gepraat.

Het antidiscriminatiebureau in Amsterdam liet vandaag weten enkele meldingen te hebben gekregen over de 'verwerpelijke reacties'. Directrice Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam roept het OM op een onderzoek in te stellen.

Het OM meldde vandaag dat nog geen beslissing is genomen over een eventueel onderzoek.
Bron

Máxima met spoed naar zieke vader in Argentinië


’Situatie aan leukemie lijdende Zorreguieta ernstig’

Links: Jorge Horacio Zorreguieta in 2007. Rechts: Máxima dit jaar. © Capital Photos.


Koningin Máxima is zaterdag met spoed naar Argentinië gevlogen om haar zieke vader Jorge Zorreguieta in het ziekenhuis te bezoeken. Dat meldt de website Royalty van journalist Marc van der Linden op basis van berichten in Argentijnse media. Zorreguieta's toestand zou volgens deze berichten ernstig zijn.

Volgens de site Diario Veloz ondergaat Zorreguieta (86) in het ziekenhuis Fundaleu in Buenos Aires een behandeling tegen leukemie. Deze kliniek is gespecialiseerd in het behandelen van kanker. Máxima zou gistermorgen plaatselijke tijd bij het ziekenhuis zijn aangekomen.

Na haar vertrek rond 16.30 uur reisde ze met een commerciële vlucht van Air France terug naar Nederland, aldus Royalty.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat koningin Máxima dit weekend in Argentinië is geweest. Over de reden wil de RVD niks zeggen behalve dat het voor 'familiebezoek' was.

'Vanaf volgende week kans op eerste nachtvorst'

Met de nachtvorst moet ook de krabber tevoorschijn gehaald worden © anp.


Vanaf volgende week is er kans op de eerste nachtvorst van de winter 2014/2015. Volgens weerman Michiel Severein van Weerplaza.nl zou dat aanstaande maandag al kunnen gebeuren.


Het koude weer wordt veroorzaakt door koude lucht uit het oosten en noordwesten. De komende dagen komt er in ieder geval koude lucht uit die richtingen. Het is daarom van belang dat er regelmatig opklaringen zijn. 'Vooral 's nachts hebben we opklaringen nodig. Dan is het koud. Als de wolken dan wegtrekken, kan er nachtvorst komen. Als er overdag opklaringen zijn krijgen we juist een zonnetje met een graad of 5.'

Al met al is de weersverwachting nog vrij onzeker, vertelt Severein. 'We moeten tot die tijd nog afwachten of het allemaal doorzet. En als dat gebeurt, dan is het nog niet de echte winter die invalt.'

Het zal voorlopig slechts bij nachtvorst blijven, denkt Severein. 'De kans daarop is 40 tot 50 procent. Het is een reële kans, maar geen absolute zekerheid.'

Nazomer
Met de kans op nachtvorst is de lange nazomer in elk geval voorbij. 'Temperaturen van 15 graden, of 20 graden zoals op 1 november, gaan we voorlopig niet meer zien. Over heel Europa wint de winter aan terrein, ten koste van de zomer.'

Of we een extreem koude winter krijgen zoals een paar jaar geleden, of juist een zachte winter zoals vorig jaar is nog niet duidelijk. 'Daar is nu nog geen zinnig woord over te zeggen.'
Bron

zondag 16 november 2014

Cameron geschokt door onthoofdingsvideo


Peter Kassig tijdens de aankondiging van zijn onthoofding, begin oktober. © Videostill.


De Britse premier David Cameron is geschokt door de nieuwe onthoofdingsvideo van Islamitische Staat. Hij noemde de executie van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig een koelbloedige moord. 'IS heeft opnieuw laten zien hoe verdorven ze zijn.'

Groot-Brittannië bekijkt of de naar buiten gebrachte beelden echt zijn. Als de video echt is, is dit opnieuw een walgelijke moord, zei een Britse regeringswoordvoerder. Als de video echt is, is het de vijfde onthoofdingsvideo van een gegijzelde westerling.

Massa-executie
In de propagandavideo van de terreurgroep lijkt Kassig samen met zo'n twintig Syrische piloten en officieren te worden vermoord. Het lijkt erop dat Kassig zelf wordt onthoofd door de vermeende Britse beul 'Jihadi John', net als eerder twee Amerikaanse journalisten en twee Britse hulpverleners.

In de video bedreigt IS onder meer de VS, Groot-Brittannië en sjiitische moslims. 'Vandaag slachten we de militairen van (de Syrische president) Bashar (al-Assad) en morgen slachten we jouw militairen', richt een IS-strijder zich tot de Amerikaanse president Barack Obama.
Bron
Lees ook: Onthoofde Kassig mogelijk eerst doodgeschoten

Golfstaten leggen ruzie om Moslimbroederschap bij

De Golf Samenwerkingsraad tijdens het crisisberaad vandaag. © afp.


De regering van Qatar heeft een ruzie bijgelegd met Bahrein, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Die landen hadden in maart boos hun ambassadeurs teruggetrokken uit Qatar, onder meer omdat het land groepen als de Moslimbroederschap zou steunen.

De landen, lid van de Golf Samenwerkingsraad (GCC), lieten vandaag na crisisberaad weten de strijdbijl te hebben begraven. Volgens een verklaring van de GCC is besloten dat de ambassadeurs weer aan de slag kunnen gaan.

Diplomatieke bronnen lieten weten dat Qatar onder meer beloofde dat de moslimbroeders het land niet als uitvalsbasis mogen gebruiken. De vermeende steun voor die groepering was de andere Golfstaten een doorn in het oog: de Moslimbroederschap is verboden in de VAE en Saudi-Arabië.
Bron

Resten van baby's ontdekt in pakje voor VS

© Thinkstock.


In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn in een postpakket voor de Verenigde Staten de resten aangetroffen van verschillende baby's. Dat meldt de Thaise politie.

Een medewerker van een transportbedrijf deed gisteren de lugubere ontdekking toen het pakket door een scanner heen ging. Volgens de politie zaten de menselijke resten in een formol-oplossing. Het gaat om een hoofd, diverse voeten en huidresten van baby's. Voorts zat er in het pakket een stuk huid met een tatoeage van een volwassene.

Ongeboren
De gerechtelijke autoriteiten in Thailand gaan een autopsie uitvoeren op de resten. Die moet duidelijkheid geven of de baby's na de bevalling of ongeboren om het leven kwamen, zegt een woordvoerder van de politie.

Het is nog niet duidelijk voor wie het pakket bestemd was. 'Mogelijk is het bestemd voor een verzamelaar of voor educatieve doeleinden', aldus de politiewoordvoerder. Volgens lokale media was het pakket onderweg naar Las Vegas. In bepaalde occulte kringen in Thailand en China worden foetussen beschouwd als gelukbrengers.
Bron

Ziekenhuis mag 11-jarig meisje niet dwingen tot chemokuur

© thinkstock.


De First Nations in Canada hebben voor de rechtbank in Ontario een belangrijke overwinning behaald. De rechter heeft bepaald dat een 11-jarig meisje met leukemie niet tot chemotherapie kan worden gedwongen. De moeder wil dat het meisje volgens de inheemse geneeskunst wordt behandeld.

Het ziekenhuis waar het meisje in eerste instantie onder behandeling stond, probeerde via de rechter af te dwingen dat de chemokuur zou worden afgemaakt. Maar de rechter vindt dat de rechten en tradities van de First Nations, de oorspronkelijke bewoners van Canada, zwaarder tellen, zo schrijft The Globe and Mail.

In de stampvolle rechtszaal werd luid geapplaudiseerd na het oordeel van rechter Gethin Edward. 'Dit is de beslissing van een moeder die haar dochter oprecht lief heeft, en is gebaseerd op een praktijk die diep geworteld zit in hun cultuur', aldus rechter Edward.

Overlevingskansen nihil
Het ziekenhuis overweegt nog in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens de voorzitter van het McMaster kinderziekenhuis in Hamilton, Peter Fitzgerald, zijn de overlevingskansen van het meisje nihil nu ze afziet van chemotherapie.

'We hebben van begin af aan duidelijk gemaakt dat wij denken dat ze geen overlevingskans heeft zonder de conventionele behandeling', zei hij vrijdag in een interview. Het ziekenhuis stond open voor een combinatie met de traditionele geneeskunst, omdat het meisje volgens de artsen met chemo 90 procent kans zou hebben om te herstellen.
Bron