Translate

zaterdag 15 november 2014

Tsunamiwaarschuwing na zware aardbeving Indonesië

Een kaartje van de Molukse eilanden met het epicentrum van de beving © Pacific Tsunami Warning Center.


Bij Indonesië heeft zich vannacht een zware aardbeving voorgedaan. Er ging een tsunamiwaarschuwing uit maar die werd later ingetrokken. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter lag bij de Molukken.

Het Pacific Tsunami Center meldde eerst dat er gevaarlijke tsunami's mogelijk waren binnen een straal van 300 kilometer rond het epicentrum maar trok die waarschuwing later in. De beving werd gemeten op een diepte van 47 kilometer, 134 kilometer ten noordwesten van het Molukse eiland Ternate.

Volgens persbureau AP is er een kleine tsunami geweest maar heeft die geen schade of slachtoffers tot gevolg gehad. Het kan nog wel uren duren voor de laatste golven van de tsunami aan land komen.

Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur. In deze zone rondom de Grote Oceaan zijn jaarlijks duizenden, veelal kleine aardbevingen.
Bron

'IS-beul Jihadist John gewond bij luchtaanval'

'Jihadist John' vlak voor de onthoofding van journalist James Foley. © ap.


De beul die namens Islamitische Staat al vier gijzelaars heeft onthoofd, is gewond geraakt bij een luchtaanval van de Verenigde Staten. Dat meldt the Mail on Sunday op basis van een geheim rapport. Bij de aanval, die een week geleden plaats had, zouden diverse kopstukken van Islamitische Staat zijn omgekomen.

'Jihadist John', zoals de IS-strijder door Britse media wordt genoemd, zou na de luchtaanval samen met IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gewond naar een ziekenhuis in Syrië zijn vervoerd. Een verpleegkundige heeft tegenover de krant bevestigd dat onder de gewonden ook de man is 'die de journalisten heeft afgeslacht.'

Groot-Brittannië heeft in een reactie tegen persbureau Reuters gezegd dat ze de berichten in onderzoek heeft.

Over de toestand van 'Jihadist John' is formeel niets bekend, omdat het bijna onmogelijk is om berichten uit het gebied te verifiëren. De aan de dood ontsnapte IS-strijders zouden zich nu weer schuil houden. Op het moment van de luchtaanval in de Iraakse stad Al-Qaim, pal aan de grens met Syrië, zouden de IS-strijders in een bunker hebben gezeten voor een topoverleg, zo schrijft The Mail on Sunday. Daarbij zouden 10 IS-strijders zijn gedood, en raakten 40 anderen gewond.

Vorige week al maakten andere media, zoals de Israëlische krant Haaretz, melding van de luchtaanvallen. Daarbij werd IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi genoemd als een van de gewonden.

Sinds augustus heeft Islamitische Staat twee Amerikanen en twee Britten onthoofd. Het gaat om de Amerikaanse journalisten John Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning. Sindsdien wordt door de geheime diensten koortsachtig gezocht naar de beul, die is geïdentificeerd als een man uit Londen.
Bron

NASA: zwart gat zendt mysterieuze neutrino's uit

© Reuters/NASA.


Het is best mogelijk dat een enorm zwart gat in het midden van het melkwegstelsel deeltjes, genaamd neutrino's, uitstoot. Dat zou blijken uit gegevens van NASA-satellieten. Een primeur want voor het eerst zouden neutrino's waargenomen worden in de donkerste regionen van de ruimte.

Dit soort subatomische activiteit van het zwarte gat werd ontdekt door drie NASA-satellieten met röntgenstralen. Neutrino's zijn geen neutronen, maar subatomische, elementaire deeltjes die elektrisch ongeladen zijn en die niet onderhevig zijn aan de electromagnetische krachten die wel een invloed hebben op elektronen en protonen. Dit maakt dat ze door het universum kunnen reizen zonder geabsorbeerd te worden door materie. Eigenlijk kruisen miljarden neutrino's ons lichaam elke seconde.

Neutrino's die van de zon naar de aarde reizen zijn bekend bij onderzoekers. Maar deeltjes die van buiten ons zonnestelsel komen, bevatten miljoenen en zelfs miljarden keren meer energie. Wetenschappers zijn al lang op zoek naar de oorsprong van ultrahoge en zeer hoge energie van neutrino's. Het geldt als een van de grootste problemen in de astrofysica vandaag de dag. En nu is er dus het eerste bewijs dat een astronomische bron mogelijks die erg energetische neutrino's produceert, namelijk het superzwaar zwart gat van het melkwegstelsel.
Bron

Zoektocht naar loslopende katachtige Parijs is gestopt

De pootafdruk die vanmorgen vroeg werd ontdekt bij een tankstation vlakbij de snelweg A4 naar het oosten van Frankrijk. © Screen shot TF1.


De Franse autoriteiten zijn gestopt met de zoektocht naar een katachtige ten oosten van Parijs. Het dier werd aanvankelijk aangezien voor een tijger, maar uit een nieuwe analyse van de pootafdrukken blijkt dat het om een ongevaarlijke katachtige gaat. Dat meldden Franse media vandaag.

Het dier werd donderdag voor het eerst gefotografeerd op een parkeerplaats van een supermarkt in Montévrain. Het werd voor tijger aangezien. De bevolking van de streek kreeg daarop het advies zich alleen per auto te verplaatsen en beboste gebieden te vermijden. Uit een eerste analyse van de pootafdrukken bleek al dat het niet om een tijger ging, maar wel om een mogelijk gevaarlijke katachtige.

Nu er geen gevaar meer is voor de bevolking, is de zoektocht stopgezet. Ongeveer 200 politieagenten en brandweerlieden hebben naar het dier gezocht.Bron

Kinderen VS besmet met polio-achtig virus

Expert Chris Nyquist spreekt tijdens een persconferentie om Amerikaanse media op de hoogte te houden van de situatie van een aantal kinderen. © afp.


In de Verenigde Staten zijn ruim 1100 kinderen besmet geraakt met een virus dat veel weg heeft van polio. Sinds de eerste meldingen in augustus zijn er al twaalf kinderen aan het virus bezweken en 75 kinderen verlamd geraakt. Dat berichtte de krant USA Today vandaag op gezag van de Amerikaanse Centra voor Ziektebeheersing en -Preventie (CDC).

Kinderen krijgen bij besmetting koorts en ademhalingsproblemen. Een week daarna verlamt het virus, enterovirus D68, de spieren. Sommige kinderen hebben ook problemen met hun ruggengraat. De ziekte komt voor bij kinderen en enkele volwassenen in 47 Amerikaanse staten.

Er zijn geen medicijnen tegen het virus en er moet per geval worden bekeken hoe de symptomen kunnen worden bestreden. Het CDC adviseert iedereen regelmatig de handen te wassen, om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Bron

vrijdag 14 november 2014

Trouwkoets takelt auto uit de berm

© Politie.


Twee paarden, die normaal gesproken worden ingezet om pasgetrouwde stelletjes te vervoeren, hebben een auto uit de berm gesleept bij Langerak.

De politie laat via Facebook weten de tweespan in te hebben geschakeld voor dat karwei. De auto was in de berm belandt dichtbij de sloot, nadat een vrouw (48) onwel was geworden. Zij voelde zich niet lekker worden en wist haar auto nog net in de berm te parkeren. De bestuurster is naar het ziekenhuis gebracht.
Bron

Londense 'Augurk' verkocht aan Braziliaanse miljardair

© afp.
De 'Augurk', een van de meest onderscheidende gebouwen van de Londense skyline, is verkocht. De Braziliaanse miljardair Joseph Safra (75) betaalde volgens de BBC zo'n 726 miljoen pond of 924 miljoen euro voor de 180 meter hoge en 40 verdiepingen tellende kantoorkolos.

De verkoopprijs overtreft de stoutste verwachtingen van de de Britse makelaars Savills en Deloitte Real Estate. De verkopers hoopten zo'n 650 miljoen pond of 820 miljoen euro voor het gebouw in de vorm van een augurk te krijgen.

De Safra-groep zegt in een reactie dat de aankoop van de iconische wolkenkrabber in de St. Mary Axe nummer 30 past in haar strategie te investeren in onroerend goed dat 'waarlijk speciaal' is en op de beste locaties in grote steden ligt.

'Nóg begerenswaardiger maken'
'Hoewel slechts tien jaar oud is dit gebouw uitgegroeid tot een icoon dat zich onderscheidt van andere in de onroerend goed markt en een uitstekend groeipotentieel bezit wat waarde betreft. Wij willen het gebouw nog beter en begerenswaardig maken door actief eigenaarschap en een reeks verbeteringen ten behoeve van de huurders,' laat het in een verklaring weten.

De Londense wolkenkrabber werd in april onder curatele gesteld nadat het Duitse bedrijf IVG Immobilien, mede-eigenaar van het gebouw, failliet werd verklaard. De andere eigenaar, Evens Randall, kon niet tot een overeenkomst komen om het aandeel van IVG over te nemen.

Tien jaar oud
Het 40 verdiepingen tellende gebouw opende in 2004 zijn deuren en is een ontwerp van de Brit Norman Foster. De 'Augurk' won in datzelfde jaar de prestigieuze Stirling-prijs van het koninklijk instituut van Britse architecten voor zijn 'elegante en indrukwekkende' ontwerp.

De Safra-groep runt een financieel imperium en een reeks banken in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië met een waarde van ruim 200 miljard dollar of 160 miljard euro. Eigenaar Joseph Safra zelf, die werd geboren in Libanon maar in 1952 met zijn ouders emigreerde naar de Verenigde Staten, zou goed zijn voor zo'n 15 miljard dollar of 12 miljard euro.
Bron

donderdag 13 november 2014

Australische premier matigt toon tegen Poetin over MH17

© ap.


De Australische premier Tony Abbott wil de Russische president Vladimir Poetin om een 'garantie' vragen dat het land meewerkt aan het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. De regeringsleider matigt daarmee aanzienlijk zijn toon in de richting van Moskou, constateert de krant Sydney Morning Herald vandaag.

Eerder beloofde Abbott in gespierde taal er bij Poetin 'bovenop te knallen' wat betreft de dood van 38 Australische burgers en ingezetenen in de boven Oekraïne neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines. Dit weekeinde voorspelde de premier nog 'robuuste' discussies met Poetin over MH17.
Bron

Bloedtest voor tienduizenden Britten door 'vieze tandarts'

Foto ter illustratie. © anp.


Zeker 22.000 Britten moeten een bloedtest ondergaan, omdat ze in de afgelopen 32 jaar behandeld zijn door een vieze tandarts. De man die zijn praktijk runde in Nottingham werd betrapt, toen een klokkenluider heimelijk filmde dat hij zijn instrumenten niet schoonmaakte.

Britse media schrijven vandaag dat gezondheidsinstanties vrezen dat zijn patiënten daardoor mogelijk ziektes hebben opgelopen, die via bloed worden doorgegeven. Dat zijn bijvoorbeeld hiv en hepatitis B en C. Volgens de krant The Daily Mirror zouden 160 patiënten volgens bronnen 'een serieus risico' lopen. De tandarts is in juni geschorst.

Het komt wel vaker voor dat mensen een test moeten ondergaan na een medische behandeling, maar in Groot-Brittannië is dat op deze schaal nog niet voorgekomen. Ook in Nederland zou dat een record zijn, al komt het ook hier voor dat patiënten getest moeten worden. Meestal gaat het om enkele tientallen tot hooguit honderden mensen.
Bron

ProRail schenkt ooievaars Blijdorp een nieuw nest

De ooievaars zitten nu nog ontredderd op de stalen balken. © AD.


De ooievaars op de Stadhoudersweg in Rotterdam krijgen een nieuw nest. Prorail gaat ervoor zorgen dat er bovenop het spoorportaal bij Blijdorp de stalen constructie voor zo'n kersverse 'thuisbasis' van deze vogels wordt gelegd. ,,Het moet wel stevig worden,'' zegt een woordvoerster.

Vorige week werd het oude nest verwijderd omdat de pallet eronder het dreigde te begeven. Wanneer met de werkzaamheden wordt begonnen is nog niet bekend. ,,We zullen rekening moeten houden met het treinverkeer,'' zegt een woordvoerster. ,,En er moeten nog vergunningen worden aangevraagd.''

Na het weghalen van het nest keerde het koppeltje 'bewoners' terug. Sindsdien fladderen ze in de omgeving rond.
Bron

Leider IS: Kalifaat breidt zich uit

© ap.


De soennitische extremisten van Islamitische Staat hebben vandaag een boodschap van hun leider Abu Bakr al-Baghdadi verspreid, meldden internetmedia. Onlangs waren er geruchten dat al-Baghdadi gewond of dood zou zijn.

De stem die van al-Baghdadi's moet zijn, roept op tot 'vulkanen van jihad overal' om de strijd voort te zetten. Al-Baghdadi stelt in de boodschap van ruim een kwartier dat de internationale militaire campagne tegen hem faalt. Het lijkt duidelijk dat de boodschap na het afgelopen weekeinde is opgenomen.

De leider van IS kondigt aan dat zijn 'kalifaat' zich onder meer uitbreidt naar Egypte, Libië en het Arabisch schiereiland. Over dat laatste zegt hij dat er de sjiieten en de leden van de familie Saud moeten worden gedood. De prowesterse familie Saud vormt een dynastie uit de 18e eeuw. De familie bestaat uit onder anderen duizenden prinsen en regeert absoluut over het olierijke Saudi-Arabië. IS beheerst inmiddels grote delen van Irak en Syrië.

Westerse en Arabische landen hebben onder leiding van de VS en coalitie gevormd die de macht van IS in het Midden-Oosten moet breken, in de eerste plaats met luchtaanvallen. Nederland doet er ook aan mee. De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei donderdag tegen parlementariërs in Washington dat de luchtaanvallen worden verhevigd, maar dat de strijd tegen IS erg lang kan duren.
Bron

woensdag 12 november 2014

Video: Zwangere bedelaar vertrekt in Mercedes

Eerst bedelen met haar zoontje en dan wegrijden in een Mercedes Benz? Melissa Smith kon niet langer aanzien hoe een zwangere vrouw voorbijgangers bij de neus nam en filmde daarom het bedrog.

De betreurenswaardige feiten speelden zich af aan een shoppingcentrum in San Diego (Californië). Elk weekend stond de jongedame naar verluidt paraat met haar bordje. De meelijwekkende boodschap om haar te helpen, miste haar effect niet. "Heel veel mensen gaven haar geld, om de minuut kreeg ze wel iets", klinkt het.

Achtervolging
Tijdens een tankbeurt stelde Melissa echter vast dat de zwangere dame opgepikt werd in een zwarte Mercedes. Niet het allernieuwste exemplaar, maar toch goed voor een waarde van zo'n 25.000 euro.

Melissa zette de achtervolging in en nam intussen nog meer foto's van de fraaie wagen en de nummerplaat. "Ik zag hoe ze lachend hun geld aan het tellen waren, het zoontje droeg ook zijn gordel niet."

1.900 euro per maand
De auto stopte even later aan een ander shoppingcentrum, waarop het scenario zich herhaalde. Tot de bedriegster in de gaten kreeg wat er gebeurde en ze Melissa begon te bedreigen. "Ze greep zo'n groot rotsblok vast en zwierde die over haar hoofd. Kunnen zwangere vrouwen dat zomaar doen?"

Tv-zender KGTV ontdekte dat de nummerplaat toebehoorde aan een vrouw die in een appartementencomplex woont. Huurprijs voor zo'n optrekje daar: 2.400 dollar oftewel 1.900 euro per maand. Volgens de politie zijn er nog geen klachten binnengekomen over deze zaak.

Historische missie geslaagd: ruimtesonde landt op komeet

Na een reis van tien jaar is de ruimtesonde Philae op haar bestemming aangekomen. De sonde landde rond half vijf vanmiddag. Vanochtend om even na half tien begon Philae aan de landing op komeet 67P/C. Om 17.02 uur werd bekend gemaakt dat de landing geslaagd is. De lander staat mogelijk niet helemaal stabiel op het oppervlak.


Met een snelheid van 3 kilomter per uur daalde de Philae af naar de komeet. Bij de landing hadden enkele harpoenen de verkenner moeten vastslaan in het oppervlak, als een soort tentharingen, maar die werkten niet. De vluchtleiding gaat nog een keer proberen de harpoenen af te schieten.

Teruggeduwd
Op die komeet is bijna geen zwaartekracht en het uitgooien van harpoenen kost veel kracht. Raketten moesten de lander daarom tegen de komeet aandrukken, maar er was een probleem met die raketten: ze werkten niet. De verkenner kon daardoor teruggeduwd worden in de ruimte.

De leider van de landing, de Duitser Stephan Ulamec, weet nog niet wat er aan de hand is. 'Het is speculeren, maar misschien is de lander weer gestuiterd en opgestegen. Misschien zijn we niet één keer geland, maar twee keer. We zijn op het oppervlak van de komeet, maar op een iets andere plek dan eerst.' Ulamec hoopt dat er donderdagochtend meer duidelijkheid is.

Turkse betogers vallen mariniers VS lastig

Cruiseschip bij de Eminonu pier. © reuters.

Een kleine groep anti-Amerikaanse betogers heeft woensdag in de Turkse havenstad Eminönü drie Amerikaanse mariniers aangevallen. Het schip van de mariniers ligt in de haven. De betogers schreeuwden leuzen als 'Yankees, ga naar huis'.

Ongeveer tien betogers noemden de Amerikanen moordenaars en gooiden rode verf naar de mariniers. Ook trokken ze witte zakken over hun hoofden. De mariniers waren niet gekleed in uniform. Uiteindelijk konden ze ongedeerd terugkeren naar hun schip, maar de andere mariniers mochten na het voorval niet meer van het schip af.

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken het incident. De Amerikaanse ambassade in Ankara veroordeelde de aanslag.
Bron

dinsdag 11 november 2014

Israël laat vervoer goederen uit Gaza toe

© reuters.


Israël heeft voor het eerst sinds 2007 Palestijnse boeren toestemming gegeven producten vanuit de afgesloten Gazastrook over Israëlisch grondgebied naar de bezette Westelijke Jordaanoever te brengen. Israël wil Gaza, dat eerder dit jaar voor een deel werd verwoest door aanvallen van Israël, daarmee een economische impuls geven.

Het vervoer van de producten vanuit Gaza werd zo'n zeven jaar geleden verboden nadat de Hamasbeweging het voor het zeggen kreeg in de strook. Volgens een Palestijnse functionaris was een vrachtwagen met komkommers vanuit de Gazastrook vertrokken.
BronLees ook: VN: nieuwe oorlog in Gaza ligt op de loer

Man dood door meetlint dat van hoog gebouw valt

Op een bouwterrein in Jersey City in Amerika is een man gedood door een meetlint dat van vijftig verdiepingen hoog op zijn hoofd viel. Gary Anderson (58) had zijn veiligheidshelm in z'n vrachtwagen gelaten toen hij gipsplaten kwam leveren.

Anderson stapte naar de werf van de luxueuze woontoren toe. Een bouwvakker liet op dat moment per ongeluk zijn meetlint vallen. Het ding ketste af op een metalen staaf, zo'n drie meter boven de begane grond. Hierna raakte het lint het hoofd van Anderson.

Het slachtoffer zakte meteen in elkaar. Gary werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij korte tijd later overleed. Volgens de politie is het incidident niet opzettelijk gebeurd. Alle activiteiten op de werf werden meteen stopgezet.

De woontoren in aanbouw waar het tragische ongeval gebeurde. © ap

Boze reacties na sluiting poortjes Rotterdam Centraal


’Ik kom hier gewoon niet meer, wat een bullshit!’

Verwarring bij de toegangspoortjes van het Rotterdamse Centraal Station. © Eric Borsje.


De NS heeft zich vandaag de woede op de hals gehaald van duizenden bezoekers van Rotterdam Centraal door alleen mensen in de reizigerstunnel toe te staan met ov-chipkaart. De NS sloot vandaag, zonder aankondiging vooraf, alle toegangspoortjes op het nieuwe station af.


Medewerkers van nabijgelegen kantoorgebouwen en scholieren die dagelijks op CS een broodje halen of koffie, konden tot hun grote verbazing de tourniquets niet meer door.

,,Dit is bullshit,'' zegt een jonge Rotterdammer die doordeweeks dagelijks wat te eten haalt op het station. ,,Ik kom hier gewoon niet meer. Ik vind het veel te veel moeite.''

Ook andere bezoekers reageren verontwaardigd. Als Els Brusen hoort dat ze moet inchecken, maakt ze rechtsomkeert. ,,Dit nodigt niet uit om hier te gaan winkelen,'' zegt ze. ,,Ze moeten ergens iets open laten.''

Medewerkers in de winkels en eettentjes voelen de sluiting van de poortjes. Daar waar normaal rond de lunch lange rijen staan, is het nu een stuk minder druk. Volgens de NS is de maatregel op Rotterdam Centraal nog niet structureel, maar gaat het om een proef.
Bron

Man hangt minuten lang aan openstaande brug in Rijswijk

Nog even snel de overkant van de brug halen voordat deze omhoog gaat, moeten twee mannen gedacht hebben bij het oversteken van de Hoornbrug in Rijswijk. De één haalt de overkant, de ander niet. Resultaat: hij hangt minutenlang aan het brugdek, totdat de brug eindelijk weer naar beneden komt.

Een voorbijganger filmde het spectaculaire schouwspel. Te horen is hoe enkele omstanders elkaar aanschieten om het nieuws te delen. Onder de indruk van het verstand van de man zijn ze niet: 'Wat een idioot'. Na enkele minuten komt de brug naar beneden en kan de 'brughanger' veilig zijn weg vervolgen.

Elf doden na sterilisaties in India


Indiase vrouwen worden behandeld in het ziekenhuis na het ondergaan van een sterilisatie. © ap.


Het aantal doden na sterilisatie-operaties in India is opgelopen naar elf. Ongeveer vijftig andere vrouwen belandden in het ziekenhuis na de behandeling in een 'gezondheidskamp' in de staat Chhattisgarh. Daar opereerde een enkele dokter in zes uur tijd naar verluidt 83 vrouwen, aldus de BBC vandaag.

Van twintig opgenomen vrouwen is de toestand kritiek. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de sterfte. Volgens functionarissen was geen sprake van nalatigheid, maar inwoners van het dorp klagen dat de operaties in hoog tempo plaatsvonden.

Het is niet ongebruikelijk dat Indiase autoriteiten een dergelijk sterilisatiekamp organiseren. Veel politici maken zich zorgen om de bevolkingsomvang van het land. India telt in 2030 naar verwachting meer inwoners dan China.
Bron
Lees ook: Horrordokter voerde 200 tot 300 operaties per dag uit

maandag 10 november 2014

Amerikaanse leeft nog na 45 minuten zonder hartslag

Screenshot. © Twitter.


Het is intussen iets meer dan een maand geleden, maar dokters in de Amerikaanse staat Florida hebben nog altijd geen verklaring voor de vrouw die 45 minuten lang geen hartslag had en er weer bovenop kwam. De 40-jarige Ruby Graupera-Cassimiro kreeg toen tijdens haar keizersnede een zeldzame vruchtwaterembolie en werd bijna dood verklaard.


Tegen alle verwachtingen in overleefde de vrouw én ze verkeert vandaag in uitstekende gezondheid, aldus ABC. 'Een dubbel wonder', verklaart het ziekenhuis.

Graupera-Cassimiro had net een gezonde dochter op de wereld gezet toen vruchtwater in haar bloedsomloop en hart terechtkwam en een vacuüm creëerde. Volgens Thomas Chakurda, een woordvoerder van het Boca Raton Regional-ziekenhuis, werden alle middelen ingezet om de vrouw te reanimeren maar leek het een verloren strijd.

De familie van de vrouw werd in de operatiekamer geroepen en dokters vertelden hen dat er niets meer was dat ze konden doen. Ze stonden op het punt haar dood te verklaren, toen de hartmonitor opnieuw een hartslag oppikte.

Geen hersenschade
Ondanks het feit dat de vrouw 45 minuten lang geen teken van leven vertoonde, liep ze geen hersenschade op. Het medisch personeel gebruikte een defibrillator en hartmassage om haar hart weer aan de praat te krijgen en de bloedcirculatie te herstellen. 'Vandaag verkeert ze in uitstekende gezondheid', aldus Chakurda.
Bron

Hackersteam IS kaapt wild om zich heen


Na de kaping zetten de IShackers deze teksten en foto's op de getroffen website. © Screenshot.


Een groep hackers die zich Team System DZ noemt kaapt tientallen internetsites in Nederland. De homepage wordt vervangen door beelden van Westerse F16-gevechtsvliegtuigen, foto's van door bombardementen gedode moslimkindjes en de boodschap 'I love you ISIS'.

Gisteren was de site van de Rotterdamse remonstrantse gemeente aan de beurt. Bezoekers zagen geen spreuken over 'vrijzinnig geloven in vrijheid en verdraagzaamheid', maar gruwelijke foto's van gebombardeerde steden en dode mensen plus steunbetuigingen aan de Islamitische Staat. In steenkolenengels waarschuwen de hackers de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

De remonstranten ontdekten de kraak zondagochtend. 'We dachten dat ze het op ons gemunt hebben omdat wij de grootste remonstrantse gemeente van Nederland zijn en omdat we beginnen met een grote publiciteitscampagne,' zegt Martine Vredenbregt van de kerk.

Er is echter geen sprake van gericht digitaal religieus geweld, weet paddenstoelenkweker Johnny Masselink uit Twente sinds vorig weekend. Zijn site shiitake.nl werd toen ongewild het uithangbord van de hackersgroep. 'Ik dacht: Wat moet de Islamitische Staat nu met mijn eenvoudige webwinkeltje? Ze zullen de sites die het gemakkelijkst zijn te kraken wel pakken.' Masselink heeft zijn site inmiddels laten beveiligen.

Saddam Hoessein
Team System DZ hackte sinds afgelopen zomer naar schatting al zo'n 1600 sites wereldwijd. Eerst waren de hacks gericht tegen Israël en werd de Iraakse dictator Saddam Hoessein als martelaar getoond. Sinds de internationale aanval op de Islamitische Staat veranderde de boodschap in 'I love you ISIS' met de beelden van bombardementen.

Al bijna 40 Nederlandse internetsites zijn de klos. Er is geen enkele inhoudelijke samenhang tussen de gekraakte websites en een band met de oorlog in Syrië is evenmin te vinden. Slachtoffers zijn een badmintonclub, een timmerman en een nagelstudio, van alles wat.

Volgens de internetsite Geek.com is deze 'cyber-intifada' het werk van een groepje Arabische pubers. Ze schieten met hagel op eenvoudig beveiligde websites in de hoop ergens binnen te komen. Hun grootste 'vangst' tot dusver is de website van de Britse rugbyclub Keighley Cougars. Op Facebook probeerden de hackers hun succesjes uit te venten. Die pagina is inmiddels verwijderd.
Bron

Egyptische jihadisten zweren trouw aan 'gewonde' IS-leider

Abu Bakr al-Baghdadi tijdens een toespraak in juli. © ap.


Terwijl de VS onderzoekt of IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is getroffen bij een luchtaanval, heeft de Egyptische jihadistische groepering Ansar Beit al-Maqdis trouw gezworen aan diezelfde leider van Islamitische Staat. Dat maakte de Egyptische terreurbeweging, die vooral in de Sinaï actief is, vandaag bekend.


In een via islamitische sociale netwerken verspreide boodschap zweert de groepering trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. Ansar Beit al-Maqdis belooft de kalief te zullen gehoorzamen. In een audioboodschap die op een militante website is geplaatst, zei een onbekende spreker dat Ansar Beit al-Maqdis zich alsnog bij IS heeft aangesloten, 'waarvan de opkomst vergelijkbaar is met een nieuwe dag waarbij de vlag van het monotheïsme wordt gehesen'.

Onafhankelijke bevestiging van de inhoud van de boodschap is er niet. Eerder kwam een soortgelijk steunbetuiging bovendrijven, die later werd tegengesproken door Ansar Beit al-Maqdis.

De onbekende spreker zei dat het Egyptische volk in opstand moet komen tegen de 'tiran', waarmee hij vermoedelijk doelt op president Abdel-Fattah el-Sissi, die eerder dit jaar werd gekozen na de val van de islamistische president Mohammed Morsi. 'Waar wachten jullie nog op, nadat jullie eer is aangevallen, en het bloed van jullie zonen is vergoten door (...) deze tiran en zijn soldaten?'

Ansar Beit al-Maqdis zat de afgelopen maanden achter een aantal aanslagen in de Sinaï-woestijn in Egypte. Een week geleden ontkende de groep nog zich te hebben aangesloten bij de organisatie van de zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi.
'Al Baghdadi gewond na luchtaanval'

Eerbetoon MH17-slachtoffers 'Laatste blik vergeet ik nooit'

Het AD herdenkt de slachtoffers van de MH17-ramp met een speciaal herdenkingsmagazine. Een eerbetoon, opdat we hen nooit vergeten.

Tijdens de nationale herdenking werden alle slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 herdacht in de RAI in Amsterdam. In dit magazine vertellen de achterblijvers de levensverhalen van hun geliefden.

Schadelijk gas in delen van Moskou


De binnenstad van Moskou. © ap.


In delen van de Russische hoofdstad Moskou moeten bewoners binnen blijven. Daartoe heeft het ministerie van Rampenbestrijding vandaag opgeroepen nadat een schadelijk gas zich in de stad had verspreid.

Waar het gas vandaan komt, is niet bekend, meldt de BBC. Er zijn geen meldingen van ongelukken bij de chemische fabrieken nabij Moskou. Volgens het persbureau Interfax zou het ministerie van Rampenbestrijding een olieraffinaderij hebben aangewezen als de schuldige. Hier zou iets zijn misgegaan. De eigenaar van de raffinaderij, Gazprom, ontkende echter meteen dat er een ongeluk was geweest.

Andere media meldden dat mogelijk een waterzuiveringsbedrijf de schuldige was. Volgens het Russische Sputniknews gaat het om de chemische stof styreen, waarvan de concentratie 2,2 keer boven het acceptabele niveau ligt. Het wordt verwerkt tot allerlei soorten kunststoffen.

Blootstelling aan styreen kan duizeligheid, misselijkheid en excessief tranen veroorzaken. Het gas is onder meer geroken in de belangrijke winkelgebieden en rond gebouwen van de regering. Vooral in de oostelijke en zuidoostelijke delen van Moskou zou een penetrante geur rondhangen. 'Sinds 11.00 ruik ik een vreselijke geur', twitterde een vrouw. 'Thuis, op straat en op het werk. Ik had het gevoel dat ik ziek werd en hallucineerde.'
Bron
Lees ook: Stinkend Moskou hapt naar adem

'Misplaatste' Galileo-satelliet krijgt nieuwe baan om aarde


Lancering van de Galileo-satellieten in augustus dit jaar. © epa.


Er is nog hoop voor een navigatiesatelliet die in een volledig verkeerde baan om de aarde draait. Het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) gaat de satelliet een aantal manoeuvres laten maken, waardoor het peperdure ding in ieder geval beter bruikbaar is.

Na de lancering van twee Europese Galileo-navigatiesatellieten in augustus, bleek dat zij in een ovale baan om de aarde vlogen. Daardoor zaten ze soms te hoog, maar meestal veel te laag. Bovendien had de baan rond moeten zijn. De oorzaak was een productiefout van een Russisch bedrijf, zo bleek achteraf.

Een van de twee satellieten kan in een ronde baan worden gebracht op ruim 17 duizend kilometer hoogte. Daarvoor moet hij in totaal vijftien manoeuvres maken, aangestuurd vanuit Duitsland. Dat is minder hoog dan de bedoeling was, maar er is niet genoeg brandstof om verder te stijgen. Desondanks is de satelliet na de correctie wel veel beter in staat om signalen door te geven aan bijvoorbeeld de gps-systemen van een auto dan nu.

De tweede satelliet die in augustus is gelanceerd en dus ook in een foute baan zit, krijgt vooralsnog geen correctie. Het verschil zit hem in de richting waar de satellieten in staan. Tot aan 3 november wezen ze allebei naar de zon, maar toen draaide eentje zich om richting de aarde. Dat maakte de correctie zinvol.

Bron

zondag 9 november 2014

'Russische tanks rijden Oekraïne binnen'

Een verwoeste Russische tank in Oost-Oekraïne. © reuters.


De Oekraïense regering heeft Rusland ervan beschuldigd dat het opnieuw tanks en artilleriegeschut naar de rebellen in het oosten van Oekraïne heeft gestuurd. Volgens Kiev trok een konvooi met 32 tanks vandaag vanuit Rusland het rebellengebied binnen.

Het militaire konvooi zette volgens Kiev koers naar de plaats Krasny Loetsj in de buurt van Loehansk. De afgelopen dagen zijn de gevechten in die regio opnieuw opgelaaid, hoewel er officieel nog steeds een bestand geldt tussen de rebellen en het Oekraïense leger.
De rebellen beschuldigen Kiev ervan dat het zich niet aan het staakt-het-vuren houdt, maar Kiev zegt dat het alleen reageert op aanvallen door de pro-Russische rebellen.

De leiders van de door de rebellen uitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Loehansk maken er geen geheim van dat zij erop uit zijn gebieden te heroveren die zij in de zomer moesten prijsgeven aan het Oekraïense leger.

De rebellen zijn al dagen bezig met een offensief om de stad Sjtsjastja en de nabijgelegen elektriciteitscentrale weer in handen te krijgen. De centrale voorziet het rebellenbolwerk Loehansk van elektriciteit.

Bij Donetsk proberen de rebellen het Oekraïense leger te verjagen van het vliegveld, dat maar een paar kilometer buiten de stad ligt. Verder hebben zij ook een offensief ingezet om de zuidelijke havenstad Marioepol in handen te krijgen. Kiev vreest dat de rebellen erop uit zijn vandaar door te stoten naar de Krim. Het schiereiland werd eerder dit jaar door Rusland ingenomen.
Bestandsakkoord

Afgelopen weekeinde rolde een lang militair konvooi zonder kentekens Donetsk binnen. Volgens de Oekraïense regering zou ook dat konvooi uit Rusland afkomstig zijn.

In het bestandsakkoord dat Kiev en de rebellen begin september sloten was afgesproken dat Oekraïne weer de controle zou krijgen over de grens met Rusland, maar dat is nooit gebeurd. Aangezien de rebellen de grensovergangen in handen houden, kunnen zij ongehinderd wapens en strijders Oekraïne binnensmokkelen.

De NAVO heeft laten weten dat het de berichten over het konvooi zal onderzoeken. Eerder deze week meldde het bondgenootschap dat Rusland zijn troepen langs de grens met Oekraïne opnieuw heeft versterkt.

De spanning in het oosten van Oekraïne is sterk toegenomen sinds de verkiezingen van afgelopen weekeinde in de rebellenrepubliekjes Donetsk en Loehansk. Rusland liet gisteren weten dat het de uitkomst van die omstreden verkiezingen 'respecteert'. Maar een Russische woordvoerder wees erop dat dat iets anders is dan dat Moskou de uitslag 'erkent'.
Bron

'Ga identiteitsfraude tegen met geboortecertificaat'


© anp.


De recent uitgekomen identiteitsfraude door Oost-Europeanen kan meteen worden ingedamd. Gemeenten moeten niet alleen op iemands paspoort afgaan, maar ook zijn of haar geboortecertificaat vragen. Daar valt veel minder mee te sjoemelen.

Gerard Schouw van D66 opperde dit donderdagavond, gesteund door Madeleine van Toorenburg van het CDA. Uit een politierapport bleek deze week dat Oost-Europeanen zich in Nederland inschrijven, in hun vaderland hun naam voor een habbekrats veranderen en zich opnieuw in Nederland inschrijven. Zo kunnen ze gemakkelijker aan eventuele vervolging ontsnappen en ook meerdere keren gebruikmaken van Nederlandse voorzieningen.

D66 en CDA snappen niet dat het geboortecertificaat niet meteen in de strijd tegen fraude wordt ingezet. Het kan gemakkelijk en snel, overweegt Schouw. En er is geen bezwaar. 'Staatssecretaris Fred Teeven vraagt er wel om aan de mensen die dankzij het generaal pardon in Nederland mochten blijven en nu ook echt Nederlander willen worden.'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil wachten tot er meer duidelijkheid over de hele kwestie is. Er is een feitenrelaas toegezegd, maar dat zou pas over zes weken klaar zijn. Plasterk beloofde donderdag wel dat naar voren te schuiven, zodat de Tweede Kamer er nog voor het kerstreces over kan praten.
Bron
Lees ook: Teeven: 'Ik hoorde pas maandag over identiteitsfraude'

Vluchtelinge baart baby met grijs haar in Libanon

© kos.


In Libanon zag een jongetje met grijs haar het levenslicht. Zijn moeder is een Syrische vluchtelinge. Op social medial wordt beweerd dat de pasgeborene het symbool is van de steeds uitzichtlozer wordende crisis in de regio.

Libanese media maken melding van de opmerkelijke baby, zonder veel meer details vrij te geven. Bekend is dat de moeder van de baby een vluchtelinge is uit het fel geteisterde Syrië en dat ze in een niet nader genoemde plaats in Libanon is bevallen.

Speculaties
Dat het jongetje grijs haar heeft, is aanleiding tot speculaties op sociaalnetwerksites. Sommigen zien er een teken in dat het einde van de wereld nabij is. Anderen beweren dat het jongetje de steeds slechter wordende toestand in Syrië weerspiegelt. Dat is gerelateerd aan het verschijnsel dat soms opkomt bij mensen met veel stress: hun haar kan snel verkleuren. Daar komt ook het gezegde vandaan 'Ik krijg nog grijze haren van je'.

De oorzaak is echter niet bekend. De niet-gepigmenteerde haren kunnen ook een hormonale afwijking zijn, anders dan door stress veroorzaakt.
Bron