Translate

zaterdag 1 november 2014

Boko Haram ontkent wapenstilstand Nigeria

Terreurgroep Boko Haram ontkent een wapenstilstand te hebben gesloten met de Nigeriaanse regering. Het Afrikaanse land maakte twee weken geleden wereldkundig dat het een akkoord had bereikt met de islamisten. Leider Abubakar Shekau liet in een gisteren vrijgegeven video weten dat Boko Haram nog steeds strijdt tegen Nigeria, meldden lokale media vandaag.

Shekau zei dat hij de persoon die namens Boko Haram met de regering heeft onderhandeld, niet kent. Ook sprak hij over de bijna 300 schoolmeisjes die de beweging in april heeft ontvoerd. 'De kwestie van de meisjes is allang vergeten, omdat ik de meisjes al heb laten trouwen.'

Opmars
De radicaal islamitische sekte Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria de grote stad Mubi onder controle gebracht. Gisteren trokken ze de 250.000 inwoners tellende stad binnen, qua inwonertal de tweede stad van de deelstaat Adamawa.

Bij hun opmars staken milities het hoofdkwartier van politie in brand. Tal van gevangen zijn vrijgelaten. Hoeveel slachtoffers bij de gevechten zijn gevallen, is onbekend. Volgens ooggetuigen hebben de militanten tientallen mensen gedood en zijn duizenden inwoners de stad ontvlucht.

Verrassingsaanval
Strijders van Boko Haram zouden hun zwarte vlag gehesen hebben op het paleis van de heersende Nuhu Wakili familie. Getuigen meldden aan persbureau Reuters dat de rebellen de stad hebben geplunderd, banken hebben beroofd en de belangrijkste markt platgebrand. Nigeriaanse leger gevlucht Volgens de Afrikaanse nieuwswebsite Sahara Reporters heeft het Nigeriaanse leger bevestigd dat een heel bataljon de stad is ontvlucht toen de extremisten naderden. De Nigeriaanse troepen waren niet voorbereid op de verrassingsaanval en namen de benen, hun wapentuig en barakken achterlatend. Het hoofdkwartier van Defensie in de hoofdstad Abuja heeft de militairen opgedragen terug te keren en de stad te heroveren.

Het geweld in het noorden van Nigeria is alleen maar verder opgelopen sinds de regering twee weken geleden een wapenstilstand aankondigde. Het bestand was bedoeld om onderhandelingen tussen met de extremisten te faciliteren in buurland Tsjaad. Doel van de onderhandelingen is de meer dan 200 Nigeriaanse schoolmeisjes vrij te krijgen die meer dan een half jaar geleden door Boko Haram-strijders ontvoerd werden.
Bron

Terreurverdachte opgegeten na verbranding en steniging

VN-soldaten vorige week in Beni © afp.


Een woedende menigte heeft gisteren in de stad Beni in Congo een jonge man gestenigd die zich verdacht gedroeg in een bus. Na de steniging werd de man verbrand en opgegeten. Dit meldt persbureau Reuters.

Volgens ooggetuigen wekte de man wantrouwen op toen bleek dat hij de lokale taal niet kon spreken. Toen men er ook nog achter kwam dat hij een machete bij zich had, werd hij door een menigte gestenigd. Het slachtoffer zou lid zijn van de radicaalislamitische terreurgroep ADF-NAUL.

Volgens de president van Congo, Joseph Kabila, wacht de leden van de terreurgroep hetzelfde lot als de rebellenorganisatie M23 die vorig jaar werd verslagen. 'Van onderhandelen is geen sprake', zei Kabila gisteren tijdens een speech in een hotel in de stad. 'Ze zullen verslagen worden, net als bij M23 en dit zal erg snel gebeuren.'

Wraakactie op terrorisme
Het incident is een wraakactie op een aantal nachtelijke aanvallen in het gebied die waarschijnlijk zijn uitgevoerd door ADF-NAUL. Donderdag werden 18 burgers gedood en raakten er 7 gewond bij een aanval van ADF-NAUL in Kampi ya Chuyi, ongeveer 75 kilometer van de stad Beni.

Schatting is dat deze terreurorganisatie al meer dan honderd slachtoffers hebben vermoord in de afgelopen maand, de terroristen gebruikten bij hun afslachtingen voornamelijk hakbijlen en machetes.

De radicale organisatie gebruikt ontvoerde jongens als kindsoldaten. Jonge meisjes en vrouwen worden misbruikt als seksslavinnen en gratis arbeidskrachten. ADF-NAUL is sinds de jaren negentig actief in het grensgebied van Congo en Uganda. Vermoedelijk heeft de groep, die zo'n 500 leden heeft, connecties met de beruchte Islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab in Somalië.

Pas op: beelden kunnen als schokkend ervaren worden.
De resten van de verbrande man. © reuters.


Bron

'Rebellen omsingelen militairen Oekraïne'

Pro-Russische rebellen. © reuters.


Rebellen in Oost-Oekraïne hebben in de buurt van de stad Slavjansk ongeveer 70 militairen van het Oekraïense leger ingesloten. Dat lieten de rebellen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk vandaag weten.

Het Oekraïense leger zou hebben geprobeerd de omsingeling in het dorp Froenze te doorbreken door mortieren op de rebellen af te vuren, aldus het Russische persbureau RIA Novosti. De rebellen onderhandelen nu met de militairen over mogelijke vrijlating. Volgens de rebellen kunnen de mannen zich overgeven of het gebied via een corridor verlaten. Voorwaarde is dan wel dat ze hun wapens inleveren.
Bron

Blinde vrouw stoot hoofd tegen tafel en kan weer zien

Lisa Reid (38) en haar geleidehond Ami. © Blind Foundation NZ.


Een blinde vrouw uit Nieuw-Zeeland kan na jaren blind te zijn geweest weer zien. Lisa Reid (38) stootte 14 jaar geleden haar hoofd tegen de salontafel toen ze haar geleidehond Ami een knuffel wilde geven. Toen Lisa de volgende ochtend wakker werd, bleek dat haar gezichtsvermogen was teruggekeerd, dat meldt Daily Mail.

Lisa werd blind toen ze 11 jaar was. De oorzaak was een tumor die haar oogzenuw samendrukte. Door een geluk bij een ongeluk kan ze weer zien. Een medische verklaring voor het 'wonder' is er nog niet.

De kleine dingen
'Ik kan niet uitleggen hoe ik me voelde toen ik die ochtend wakker werd. Het is onbeschrijfbaar', zegt een geëmotioneerde Lisa tegen Daily Mail Australia. 'Weer kunnen zien is geweldig. Het zit hem in de kleine dingen: de blauwe lucht, het groene gras... De zaken die voor mensen met zicht vanzelfsprekend zijn'.

'De grootste schok, als ik het zo mag noemen, was te zien hoe mijn broer een volwassen man was geworden.'

Dankbaarheid
Lisa is technisch gesproken nog altijd slechtziend. Het incident met de koffietafel gebeurde 14 jaar geleden. Ze komt er nu mee naar buiten ter gelegenheid van de Week van de Blinden in Nieuw-Zeeland. 'Uit dankbaarheid voor de Nationale Blindenstichting. Dankzij hen kreeg ik mijn trouwe hond Ami en heb ik in de beste omstandigheden kunnen leven met mijn handicap'.
Bron

vrijdag 31 oktober 2014

Parodiefilmpje: blanke man door straten van New York

© Screenshot video.


108 keer lastiggevallen in 10 uur tijd. Met een experiment wilde Shoshana Roberts aantonen dat het als vrouw niet meevalt om door New York te wandelen zonder nageroepen te worden. Nu is er een parodie gemaakt op het filmpje. Hoe vergaat het een blanke man op de straten van Manhattan?

De Amerikaanse liep tien uur over straat en onderging 108 incidenten waarbij ze werd nageroepen of lastiggevallen. Waar de vrouw bijvoorbeeld te maken kreeg met een man die twee minuten in stilte naast haar bleef lopen, ondergaat de blanke man in de parodie twee minuten lang highfives van een voorbijganger. De parodie is gemaakt door videowebsite Funny or Die. De blanke man krijgt teksten als 'je ziet er heerlijk uit maar ik respecteer je privacy' naar zijn hoofd.

Bedreigingen
Het filmpje van Shoshana Roberts werd gesponsord door een organisatie tegen seksuele intimidatie. Zowel Shoshana als de organisatie ontvingen doodsbedreigingen nadat het filmpje viraal ging. Filmmaker Rob Bliss reageert op de kritiek die het filmpje kreeg. Want zo zijn er alleen maar donkere mannen te zien die de vrouw naroepen. Waren er geen blanke mannen die Shoshana intimeerden of nariepen? Op Reddit zegt hij: 'Alle rassen zijn vertegenwoordigd in de video. Ik denk dat financiele ongelijkheid en educatie de grootste rol spelen.'
BronLees ook: Experiment: vrouw 108 keer lastiggevallen in 10 uur tijd

Man zaagt vingers af om verzekering te tillen

Een 50-jarige Duitser is vandaag voor een poging om een verzekeringsmaatschappij op te lichten tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en 10 maanden veroordeeld.

De rechtbank in Norderstedt bij Hamburg achtte bewezen dat hij met een zaag de duim en wijsvinger van zijn linkerhand heeft afgezaagd om een uitkering van zijn ongevallenverzekering te krijgen.

De man betoogde volgens de krant Hamburger Abendblatt dat hij in de hobbykelder van zijn vroegere woning over een van zijn twee honden was gestruikeld en in de zaag was gevallen.

Een medicus zei tegen de rechter dat dat verhaal niet kon kloppen. Hij noemde het 'bijzonder verbazingwekkend' dat de man nauwelijks wonden had aan de onderkant van de vingers en dat de rest van de linkerhand zo onbeschadigd was gebleven. De man had zich voor maximaal 1,4 miljoen euro tegen een ongeval verzekerd.
Bron

Grapje leidt tot enorme ruzie én afgeblazen huwelijk

Een grapje van de Chinese Qing Kao heeft geleid tot een ware crisis in haar relatie. Ze zou gaan trouwen met Guo Chien, maar dankzij een schminkpartij is dat niet doorgegaan.

De vrouw had zich als grap ouder laten lijken. Door grijze tinten in haar haar te verven en rimpels op haar gezicht te schminken leek de vrouw wel vijftig jaar ouder.

Chien stelde voor dat ze naar huis zou gaan en de schmink weg zou wassen. Dat leidde tot een enorme ruzie tussen het bruidspaar.

Aan lokale media vertelde Kao dat ze dat niet verwachtte: 'Ik dacht dat hij zou lachen en het als een grap zou zien. In plaats daarvan werd hij woedend en zei hij dat hij zo niet op de foto wilde. Toen stapte hij in de taxi en ging hij weg.'

Volgens de Chinese media zouden de twee nog geen nieuwe dag gepland hebben voor de bruiloft. De twee zouden elkaar zelfs niet meer gesproken hebben sinds de fatale dag.

donderdag 30 oktober 2014

Spanningen rondom Tempelberg in Jeruzalem

De neergeschoten Glick © epa.
De Tempelberg of het Verheven Heiligdom in Oost-Jeruzalem is na een moordaanslag op een joodse activist gisteravond afgesloten voor alle publiek. De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde vandaag de afsluiting 'een oorlogsverklaring'.

Abbas zei volgens meldingen van SkyNews dat de sluiting 'een gevaarlijke Israëlische escalatie is en een oorlogsverklaring aan het adres van de Palestijnen en alle andere Arabieren en islamieten'.

De spanningen rond de voor islamieten en joden heilige heuvel nemen de laatste tijd sterk toe. Het is voor het eerst in lange tijd dat Israël de orde probeert te handhaven door gelovigen en toeristen helemaal niet meer toe te laten tot het heiligdom. Dat staat officieel onder Palestijns bestuur, maar Israël beperkt doorgaans wel de toegang voor bepaalde Arabieren en joden mogen er niet zichtbaar bidden.

Yehuda Glick
Vandaag is in Oost-Jeruzalem een Palestijn doodgeschoten die gisteren betrokken zou zijn geweest bij de aanslag op de ultrarechtse Israëlische activist Yehuda Glick. Agenten doodden de verdachte toen ze een huis in de wijk Abu Tor omsingelden en er op hen werd geschoten. Volgens de Palestijnse groepering Hamas was het een 32-jarige man die elf jaar in een Israëlische gevangenis zat en in 2012 vrijkwam. Glick raakte zwaargewond. Hij eist voor joden het recht om op het heiligdom te bidden.

Israël bezette Oost-Jeruzalem in 1967 en probeert er sindsdien de omvang van de Palestijnse bevolking terug te dringen. Volgens de VN wonen er nog altijd bijna 300.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Maar door de systematische discriminatie van Palestijnen zijn velen bang hun woning kwijt te raken. Die onzekerheid drijft volgens de VN de spanning verder op.
BronLees ook: Israël roept ambassadeur terug uit Zweden
Lees ook: Israël heropent Tempelberg

.'Dronken' piloot kort voor vlucht aangehouden

Archiefbeeld van een toestel van Flybe. © afp.


Een piloot van de Britse maatschappij Flybe is in het vliegtuig aangehouden kort voordat het toestel zou opstijgen. Hij zou te veel hebben gedronken. De passagiers werd meegedeeld dat de 48-jarige man 'onwel' was geworden. Zij vertrokken met bijna 5 uur vertraging alsnog van de luchthaven van Newquay in het zuidwesten van Engeland voor hun vlucht naar Londen.

Het incident gebeurde woensdagochtend, meldt de BBC. Agenten ging het vliegtuig binnen nadat een bezorgd bemanningslid de politie had gewaarschuwd. Flybe liet weten dat een van zijn piloten 'vrijwillig' met de politie meewerkte in het onderzoek op de luchthaven van Newquay in Cornwall. Het bedrijf wilde verder niet op de zaak ingaan.
Bron

Ruim 10 jaar cel voor Duitse snelwegschutter

© anp.


Een Duitser die tussen 2008 en 2013 meer dan 700 keer op Duitse snelwegen op vrachtwagens heeft geschoten, is vandaag tot 10,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank in de Beierse stad Würzburg oordeelde de 58-jarige man schuldig aan viervoudige poging tot moord, het toebrengen van lichamelijk letsel en het in gevaar brengen van het verkeer op de snelwegen.

De man, zelf vrachtwagenchauffeur, schoot vanachter het stuur op het vrachtgedeelte van de wagens van collega's. Daarbij raakte hij ook personenwagens. In één geval raakte een bestuurster door een afgeketste kogel zwaargewond aan haar hals. Ze overleefde de beschieting.

Raadsel
De man richtte vooral op vrachtwagens die met personenwagens waren geladen. Ook in het grensgebied bij Heerlen en Aken was hij actief.

De Duitse politie stond tot vorig jaar voor een raadsel. Toen werden er scanners langs de snelwegen geplaatst om de nummerplaten van automobilisten vast te leggen. Vervolgens werden de gangen nagegaan van mensen die langs de scanners waren gereden rond de tijd van de schietpartijen.

In december 2012 deed de Duitse versie van Opsporing Verzocht ook een oproep aan kijkers om te helpen de man te vinden. In juni 2013 werd hij opgepakt.
Spijt
De verdachte heeft toegegeven dat hij op de wagens van collega's schoot en heeft daarover spijt betuigd. Hij zei dat hij alleen op aanhangers heeft geschoten en dat hij nooit de bedoeling heeft gehad mensen te verwonden. Waarom hij schoot, is niet duidelijk geworden.
Bron

'Zevenmijlslaarzen' maken mens zo snel als struisvogels


© Facebook/Keahi Seymour
Dankzij een Britse uitvinder bestaan zevenmijlslaarzen niet langer alleen in sprookjes. Met de door Keahi Seymour ontworpen 'bionische boots' kan een mens een snelheid van wel 40 kilometer per uur halen. Ongeveer net zo snel als kangoeroes en struisvogels, waarvan de in San Francisco woonachtige industrieel ontwerper en barman de kunst afkeek.


Als kind was Seymour al gefascineerd door de snelheid die kangoeroes en struisvogels schijnbaar moeiteloos weten te bereiken. De eerstgenoemde dieren halen op volle kracht springend wel 60 kilometer per uur, de laatstgenoemde kunnen een half uur sprinten met een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur.

Achillespees
Beide diersoorten rennen op dezelfde manier als mensen met dit verschil dat hun spieren en pezen veel soepeler zijn dan de onze, zo ontdekten Australische wetenschappers in 2010. Met die kennis ging de uit Groot-Brittannië afkomstige Seymour aan de slag. Hij ontwierp een metalen veerconstructie die de achillespees nabootst van struisvogels en kangoeroes en monteerde daar kunststoffen laarzen op.

Tientallen prototypes, vele tests en vier jaar later, waren zijn levensechte zevenmijlslaarzen klaar. In hun huidige vorm kan een mens er een snelheid van 40 kilometer mee halen, bijna net zo snel als de kangoeroes en struisvogels en zelfs als een langzaam rijdende auto.

Maker Faire
De uitvinder toonde zijn bionische boots vorige maand voor het eerst aan het grote publiek tijdens de Maker Faire in New York, een evenement georganiseerd door het tijdschrift Make ter viering van 'ambachtelijke-, technische- en wetenschappelijke projecten en de doe-het-zelf mentaliteit.'

Seymour heeft patent op zijn uitvinding en ontwierp in 2007 ook al een snowboard dat in noodgevallen omgetoverd kan worden tot twee sneeuwschoenen.

Vader en zoon sterven één dag na elkaar aan kanker

Eric (links) en Dean tijdens één van hun vistripjes. © Facebook.


Een vader en zoon die allebei aan kanker leden, hebben bijna gelijktijdig het gevecht tegen de ziekte verloren. De 71-jarige Eric Thurlow overleed op 22 oktober, één dag nadat zijn 40-jarige zoon Dean was overleden. 'We wisten dat als één zou gaan, de ander zou volgen.' Ze waren onafscheidelijk.
Eileen Thurlow verloor zo niet alleen de man waarmee ze 45 jaar was getrouwd, maar ook haar zoon. 'De laatste maanden waren een nachtmerrie', zegt ze tegen Burnley Express. 'We voelen ons allemaal verlamd, alsof we in een nare droom zijn beland.'

Dean kreeg vier jaar geleden de diagnose kanker. 'Vijftien maanden geleden kreeg ook mijn man Eric deze ziekte, hij bleek alvleesklierkanker te hebben.'

Onafscheidelijk
Vader en zoon waren erg 'close' en brachten veel tijd met elkaar door. 'Vooral vissen deden ze vaak samen, ze hebben dit door het hele land gedaan.' Ook qua karakter leken de mannen als twee druppels water op elkaar. 'Ze waren allebei rustige en zorgzame mannen, stilletjes, die ervan hielden om in de buitenlucht te zijn', zegt Eileen.

De twee kankerpatiënten waren in hun laatste weken onafscheidelijk. Op 25 september werd Dean opgenomen in Pendleside Hospice in de Engelse stad Burnley, twee weken later volgde Eric. 'Ze deelden aangrenzende kamers in het huis. We wisten dat als de één zou gaan, de ander zou volgen.'

Uitvaart
Vandaag is de gezamenlijke begrafenis van de mannen. Allebei de kisten zijn versierd met vishengels.Bron

Chinese lijkenroof voor rituele doeleinden

De Chinese politie heeft 11 mensen gearresteerd die ervan worden verdacht stoffelijke overschotten van vrouwen op begraafplaatsen te hebben opgegraven. De macabere 'buit' is verhandeld voor rituele doeleinden, meldde The South China Morning Post vandaag.

De verdachten zouden tot een bende behoren die vrouwenlijken levert aan families van overleden vrijgezellen. In delen van het oosten van het land wordt geloofd dat een man die ongetrouwd overlijdt, toch nog in het huwelijksbootje moet stappen om niet eeuwig eenzaam te zijn. Daarvoor wordt een 'spokenhuwelijk' georganiseerd en een overleden vrouw naast de vrijgezel begraven.

Volgens een van de arrestanten kan een 'vers' lijk bijna 4000 euro opleveren.
Bron

woensdag 29 oktober 2014

'Kiev wilde contact met rebellen over MH17 via OVSE'


’Boodschap OVSE was: kom zo snel mogelijk naar rampplek’

Pavlo Klimkin © afp.


De regering van Oekraïne wilde liever niet dat Nederland rechtstreeks contact had met de rebellen in het oosten kort na de ramp met de MH17. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag had het de 'voorkeur' van Kiev dat die contacten liepen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

In Nieuwsuur vandaag stelde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, dat zijn regering er geen moeite mee zou hebben gehad als Nederland contact zou hebben gelegd met de rebellen om toegang te krijgen tot de rampplek. 'We konden de Volksrepubliek Donetsk niet erkennen, maar toegang tot de rampplek zeker stellen was geen politieke zaak: het was een morele verplichting', aldus Klimkin.

'Vanaf het begin is het een principieel kabinetsbesluit geweest om niet in directe onderhandeling te treden met de separatisten. Dat had ons kwetsbaar en chantabel gemaakt', aldus een verklaring van Buitenlandse Zaken. Het Nederlandse kabinet communiceerde via de OVSE met de opstandelingen en dat werkte volgens het ministerie 'goed'.

Maleisië
De Maleisiërs hadden wel direct contact met de separatisten. Zij kregen de zwarte dozen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines van de rebellen, die destijds lieten weten open te staan voor rechtstreeks contact met Den Haag. Premier Mark Rutte zei later dat het 'ondenkbaar' was om direct met de opstandelingen te praten.

De OVSE wilde dat de Nederlanders zo snel mogelijk naar de rampplek zouden komen, zegt OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw tegen Nieuwsuur. 'Onze boodschap was: kom zo snel mogelijk.' Een groot Nederlands onderzoeksteam arriveerde pas na 2 weken op de plaats van de crash. Ze konden slechts kort werken omdat er weer gevechten uitbraken. Kiev ontkent dat er destijds een offensief rond het gebied is ingezet.

Volgens Borciurkiw zijn de Maleisiërs gefrustreerd omdat ze te weinig bij het onderzoek worden betrokken. De ambassadeur van Maleisië in Den Haag bevestigde dat tegen Nieuwsuur. Volgens Buitenlandse Zaken is er een 'goede en intensieve samenwerking' met Maleisië, Australië en Oekraïne. Rutte reist binnenkort naar Maleisië en Australië.
Bron

NAVO ziet 'ongebruikelijk' veel luchtactiviteit Rusland

Een toestel van Su-30 SM 'Sokoly Rossii' tijdenes een luchtshow in Siberië afgelopen week. © reuters.De NAVO heeft de afgelopen dagen opvallend veel activiteit van Russische militaire vliegtuigen in het Europese luchtruim waargenomen. Bommenwerpers en straaljagers vlogen onder meer boven de Noordzee en de Baltische Zee. Dat heeft het bondgenootschap vandaag bekendgemaakt.Vanochtend onderschepten Noorse F-16's acht Russische bommenwerpers en tankvliegtuigen boven de Noordzee. Twee Bear-bommenwerpers uit de Russische formatie vlogen door en werden later nog opgevangen door Britse en Portugese straaljagers boven de Noordzee en Atlantische Oceaan.

Volgens de NAVO waren de Russische vliegtuigen een potentieel gevaar voor de burgerluchtvaart. Er waren geen vluchtplannen ingediend en de vliegtuigen gebruikten geen transponders en onderhielden geen radiocontact met de civiele luchtverkeersleiding.
Ongebruikelijk

Boven de Baltische Zee werden vandaag nog eens zeven Russische toestellen onderschept en boven de Zwarte Zee vier. Dinsdag waren ook al zeven Russische gevechtsvliegtuigen boven de Baltische Zee onderschept.

De NAVO spreekt van 'ongebruikelijk' veel luchtactiviteit door de Russen. In 2014 heeft de NAVO al meer dan 100 keer Russische vliegtuigen onderschept. Dat is ongeveer drie keer zo veel als in heel 2013.
Bron

Man breekt nek tijdens ritje in achtbaan
Een man is verlamd geraakt nadat hij zijn nek brak tijdens een ritje in een achtbaan. Dit deed zich voor in een attractiepark in de Britse stad Blackpool.

Robert Sycamore genoot samen met zijn achterneefje van de Grand National, een houten achtbaan waarbij de snelheid oploopt tot 80 km per uur, toen hij de verlamming opliep. De nek van de 58-jarige man brak tijdens de rit.

Toen de attractie weer tot stilstand kwam, rende het achterneefje schreeuwend naar zijn vader die langs de kant stond te wachten. 'Rob is een grote man en hij lag helemaal onderaan in het wagentje', aldus vader Darren Parlour. 'Hij sloeg blauw en zwart uit en zijn oor rustte op zijn schouder. Zijn nek was gebroken en zijn halsspieren ineengeklapt. Ik kroop in het wagentje en hield zijn hoofd vast. De toegesnelde hulpverleners hielpen snel. Hoe hij in leven gebleven is, ik weet het niet.'

Beademingsmachine
De reddingsdiensten bevrijdden de onfortuinlijke man uit zijn benarde positie en brachten hem naar het ziekenhuis in Blackpool. Daar wordt hij in leven gehouden door een beademingsmachine.

'De grootste zorg is om zijn hart en longen gaande te houden', aldus Darren. 'We weten niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. We geven niemand de schuld maar we zijn erg gechoqueerd. We weten niet of hij met zijn hoofd ergens tegen gebotst is, dat zal de tijd moeten uitwijzen.'
Bron

dinsdag 28 oktober 2014

Jongetje (4) ernstig verwaarloosd gevonden in 'horrorhuis'


Kind zat 12 dagen lang in zijn eigen uitwerpselen

© Thinkstock.


Een 24-jarige moeder uit het Australische Gilles Plains plaatste op Facebook foto's van lasagnes en andere feestelijke maaltijden, terwijl even verderop in een ernstig vervuilde slaapkamer haar vierjarige zoontje al twaalf dagen zat opgesloten en op sterven na dood was. Het jongetje werd ernstig uitgedroogd en uitgehongerd door de politie gevonden. De vrouw en de vader (28) staan deze week voor de rechter.

De zaak kwam aan het licht toen de politie vorig jaar na een melding van huiselijk geweld aan de deur kwam, meldt News.com.au. 'Dit kan gezien worden als een van de meest ernstige zaken die de rechtbank ooit zal zien, want dit is de verwaarlozing van een kind in de puurste vorm,' zo liet de openbaar aanklager weten.

Kniehoog afval
Agenten moesten zich een weg banen door kniehoog afval, inclusief rottend vlees, voordat ze een naakt jongetje aantroffen in zijn slaapkamer. Het knulletje werd omringd door vuile pampers, plastic borden en zijn eigen uitwerpselen. Hij zat daar al 12 dagen en zou naar schatting binnen 48 uur in een kritieke toestand zijn geraakt. De jongen kreeg slechts af en toe een wat yoghurt of pudding onder de deur toegeschoven.

De jongen werd meegenomen en moest een maand herstellen in het ziekenhuis. Verschillende tanden moesten operatief worden verwijderd omdat deze aan het rotten waren. Door de verwaarlozing toont hij een gebrek aan sociale en motorische ontwikkeling. Ook zijn taalontwikkeling loopt achter.

Schokkende foto's
Tijdens de zitting zag de openbaar aanklager zich genoodzaakt de rechter te waarschuwen voor de schokkende foto's van de toestand waarin de jongen werd gevonden. Ook maakte zij bekend dat de ouders diverse uitkeringen onterecht ontvingen. Er was dus, in tegenstelling tot wat de ouders beweerden, wel degelijk geld om eten te kopen, zoals ook bleek uit de Facebookfoto's.

De sociale diensten hebben zes keer geprobeerd om een afspraak te maken met de familie om te controleren hoe het met de jongen ging. Maar geen van de keren zagen zij de jongen ook in levende lijve.

Schuld bekend
De ouders van de jongen hebben bekend zich schuldig te hebben gemaakt aan de verwaarlozing. Ze zouden met regelmaat veel alcohol hebben gedronken. De moeder zou lichamelijk en geestelijk niet in staat zijn geweest om voor de jongen te zorgen. De vader liet weten heel veel spijt te hebben.

De rechtbank doet pas in december een uitspraak over de straf. Tot die tijd blijft het stel in de gevangenis. Het jongetje is ondergebracht bij een pleeggezin.
Bron

November start recordwarm: 2014 mogelijk warmste jaar ooit

Wandelaars maken een ommetje op een mooie zomerse herfstdag in de omgeving van Epen (Limburg). © anp.


Dit jaar wordt mogelijk het jaar van de weerrecords. Oktober is namelijk de negende te warme maand van het jaar, meldt WeerOnline. Volgens Weerplaza start november ook heel zacht. De kans is aanwezig dat het de warmste 1 november wordt sinds de metingen in 1901.

Alleen de maand augustus kende een gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde. Tot nu toe is 2014 het warmste jaar sinds de start van de metingen. Met 12,8 graden tot nu toe gemiddeld over het jaar lopen we ver voor op recordjaren 2006 en 2007. En november start naar alle waarschijnlijkheid dus ook weer zacht.

'Voor De Bilt staat het dagrecord van 1 november op 17,3 graden', zegt weerman Marco Verhoef. 'Met de huidige verwachting is het goed mogelijk dat we deze waarde zaterdag gaan halen en dat dit record uit 1943 en 1984 dus sneuvelt'.

In het zuiden van het land liggen de records wat hoger, zo staat het dagrecord van 1 november in Maastricht op 20,7 graden (ook in 1943). Heel vreemd zijn de uiterst zachte temperaturen niet in de maand november. Op drie november 2005 werd het 18,7 graden. Voor het zuiden van het land (Maastricht) staat het record nog hoger. In 1994 werd het op 4 november 21,1 graden. 'Zo ver zal het zaterdag dus niet komen'aldus Verhoef.

Weer deze week
Morgen is een regenachtige dag en donderdag valt er her en der nog een bui. Vrijdag en zaterdag is het droog, met vooral zaterdag flink wat zon. Zondag is het weer iets minder zacht en voorzichtig neemt de kans op wat regen weer iets toe.
Bron

Iraaks-Koerdische strijders via Turkije naar Syrië


Koerdische pesmerga-strijders vechten bij de Iraakse stad Zumar. © reuters.


Tientallen Koerdische strijders zijn vandaag vanuit de Koerdisch-Iraakse stad Erbil naar Turkije gevlogen om van daaruit weer de grens over te steken naar de Syrische grensstad Kobani. Dat heeft een woordvoerder van de peshmerga, zoals de Koerdische strijders zich noemen, vandaag gezegd.


Kobani wordt al geruime tijd verdedigd door Syrische Koerden tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). De grensplaats die voor de Syrische burgeroorlog Ayn al-Arab heette, werd in 2012 door Koerdische milities ingenomen. De peshmerga's behoren tot de belangrijkste tegenstanders van IS aan het front in het noorden van Irak en het noorden van Syrië.

De Koerdische parlement gaf vorige week toestemming aan de peshmerga om zich in Kobani aan te sluiten bij Koerdische strijders die in de Syrische stad strijd leveren met terreurgroep Islamitische Staat. In totaal mogen 150 peshmerga via Turkije naar Kobani reizen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder deze week dat het Iraakse Koerden zou helpen om in Kobani te komen. De stad wordt al wekenlang door IS belegerd en is aan de Syrische kant omsingeld, maar heeft wel een grens met Turkije.

Idriss Nassan, een Koerdische politicus in Kobani, zei vandaag niet op de hoogte te zijn van versterking van de peshmerga. 'Wij hebben geen informatie, behalve wat wij via social media lezen of op het nieuws horen.' Hij zei dat de strijders mogelijk direct contact hebben opgenomen met de Syrisch-Koerdische defensietroepen en dat politici in Kobani er om die reden nog niets over hebben gehoord.
Iran: Turkije voedt burgeroorlog Syrië

Iran staat niet achter het besluit van Turkije om hulp te bieden aan Koerden in de strijd tegen IS en tegelijk het aftreden van president Bashar al-Assad te eisen. Daarmee wordt de inmiddels drie jaar durende burgeroorlog volgens Iran verlengd, meldt het Iraanse persbureau IRNA.

Voor Iran is Assad de grootste bondgenoot in de regio. Door de Turkse steun aan de Koerden in hun strijd tegen IS, vreest Iran dat de positie van Assad op termijn wordt verzwakt. De Koerden staan namelijk aan de kant van de Syrische vrijheidsstrijders, die net als IS een vijand zijn van de regering van Syrië. Mocht IS verslagen worden, zo is de gedachte, dan zouden de wapens zomaar tegen het leger van Assad gekeerd kunnen worden.

Zonder het steunen van 'terroristische groeperingen' door Turkije in Syrië, zou volgens Iran de burgeroorlog al ruimschoots zijn afgelopen. Irans reactie volgt op uitspraken van de Turkse president Tayyip Erdogan, die zei dat Iran geen actie onderneemt om de problemen in de regio op te lossen.
13 luchtaanvallen op IS-doelen

De VS heeft vandaag vier IS-doelen in Syrië vanuit de lucht aangevallen bij de stad Kobani. Coalitiegenoten namen doelen in Irak onder vuur, onder andere bij de Mosuldam en bij de stad Fallujah. Het is onduidelijk hoeveel IS-strijders daarbij zijn omgekomen.
Bron
Lees ook: Eerste zwaarbewapende peshmerga's in Kobani
Lees ook: Peshmerga's trekken belegerd Kobani binnen
Lees ook: Koerden rukken op in Kobani met peshmerga's
Lees ook: IS verliest terrein in Kobani
Lees ook: Pershmerga's bevrijden honderden ontvoerde yezidi's in Irak
Lees ook: Als helden onthaalde peshmerga's bereiken maar weinig in Kobani

H&M zet Indiase spinnerij op zwarte lijst om uitbuiting

Interieur van een H&M in Rotterdam. © anp.


Kledingbedrijf H&M doet geen zaken meer met een Indiase textielspinnerij waar volgens onderzoek werknemers worden uitgebuit. Het Zweedse bedrijf meldde vandaag dat het de bewuste spinnerij op de zwarte lijst heeft gezet. Leveranciers die kleding maken voor H&M, mogen er voortaan geen garen kopen.

Het concern stelt dat er al langer intern discussie was over de zogeheten Super Spinning Mills. 'Maar soms is het beter om eerst te bekijken of je de situatie kunt verbeteren.' Volgens H&M werkte de spinnerij niet mee. Toen vandaag een uiterst kritisch onderzoeksrapport verscheen, besloot het bedrijf in te grijpen.

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (ICN) schrijven over uitbuiting van werknemers bij vijf Indiase textielspinnerijen, waaronder de leverancier van een fabriek in Bangladesh die voor H&M werkt.
Verbeteringen nodig

Ook fabrieken die kleding maken voor C&A en Primark, behoren tot de klanten van de onderzochte spinnerijen. Primark erkent in een reactie dat verbeteringen bij de bewuste spinnerij nodig zijn en stelt ook al maatregelen te hebben genomen, onder meer om de gezondheid van werkneemsters te verbeteren.

C&A noemt in een reactie de situatie 'absoluut onacceptabel'. 'Tegelijkertijd realiseren wij ons dat het tijd kost om lokale patronen te veranderen en dat er nog veel moet gebeuren in het zuiden van India om de arbeidsomstandigheden van vrouwen te verbeteren', zegt het kledingconcern. C&A zegt dat de situatie in Tamil Nadu alleen kan worden verbeterd als bedrijven, lokale fabrikanten, ngo's en officiële instanties de handen ineenslaan.

Sinds de rampzalige instorting van kledingfabriek Rana Plaza, waarbij meer dan 1000 doden vielen, is er veel aandacht voor misstanden in de kledingindustrie van Bangladesh. Maar op toeleveranciers van die fabrieken is veel minder zicht. De onderzoekers stellen dat in de spinnerijen sprake is van gevaarlijke omstandigheden en dwangarbeid.
Bron

'Vijfduizend hulpverleners nodig tegen ebola'

Britse hulpverleners bij de voetbalwedstrijd Cameroon-Sierra Leone van 11 oktober. © belga.


Om de uitbraak van ebola in West-Afrika te bestrijden zijn ten minste 5 duizend hulpverleners nodig. Dat heeft de voorzitter van de Wereldbank berekend.


Jim Yong Kim zei vandaag zich zorgen te maken over de vraag waar deze hulpverleners vandaan gehaald moeten worden. Hij deed zijn uitspraken in Ethiopië, waar hij de problematiek besprak met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) Nkosazana Diamini-Zuma.

De verspreiding van het ebolavirus blijft de aanpak van de crisis nog altijd voor, zei Ki-moon. Diamini-Zuma liet weten dat de lidstaten van de AU 2 duizend hulpverleners hebben toegezegd. Wanneer deze in West-Afrika zullen arriveren, zei ze er niet bij.

Veel hulpverleners zijn vanwege besmettingsgevaar bang om naar ebolagebieden te reizen. 'Ik hoop dat hulpverleners zullen begrijpen dat ze ooit de eed aflegden voor dit soort momenten', zei Jim Yong Kim. Reisrestricties voor hulpverleners werken volgens hem alleen maar averechts in het bestrijden van de epidemie.
Vrijwillige quarantaine

Gisteren kwamen de VS met richtlijnen voor mensen die gevaar hebben gelopen het ebolavirus op te lopen. Zij zouden vrijwillig thuis in quarantaine moeten gaan. De meeste gezondheidswerkers die uit West-Afrika terugkomen, moeten wel dagelijks gecontroleerd worden. Daarmee stapte de VS af van verplichte quarantaine voor mensen die uit ebolagebied komen.

De FIFA bemoeit zich ook met de ebola-epidemie. De wereldvoetbalbond wil dat spelers uit landen waar ebola voorkomt zichzelf goed controleren in de aanloop naar interlands. De mondiale federatie gaf vanmiddag een verklaring af hoe om te gaan met de ziekte. Daarin adviseert de FIFA voetballers uit risicogebieden onder meer om zichzelf dagelijks te temperaturen. Voor verdere informatie verwijst de bond naar de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Verpleegkundige genezen en naar huis

De Amerikaanse verpleegkundige Amber Vinson, die bij de behandeling van een ebolapatiënt de ziekte opliep, heeft vandaag het ziekenhuis verlaten. Eind vorige week was al bekend dat zij de ziekte niet meer onder de leden had, maar zij had nog geen toestemming gekregen uit het hospitaal te vertrekken.

Vinson en haar collega Nina Pham liepen ebola op bij de behandeling van de inmiddels overleden patiënt Thomas Eric Duncan in een ziekenhuis in de Texaanse stad Dallas. Pham, die naar een geïsoleerde ruimte bij een overheidsinstelling bij Washington was overgebracht, werd vrijdag genezen verklaard. Nadat zij het ziekenhuis had verlaten, ontving president Barack Obama haar en omhelsde haar. Vinson was op 15 oktober naar een ziekenhuis in Atlanta in de staat Georgia overgebracht.

Inmiddels zijn zo'n 10 duizend mensen besmet met het ebola-virus. Bijna 5 duizend mensen zijn aan de ziekte overleden. Lees hier meer over de ebola-epidemie.
Bron
Lees ook: 'Ebolabestrijding op goede weg'

Hondenbeet brengt Braziliaan geluk


© YouTube.


Eduardo Mendai (beter bekend onder zijn voetbalnaam 'Dudu') wierp zich tijdens een regionale bekerwedstrijd met zijn ploeg Sao Paulo RS tegen Farroupilha op als dierenliefhebber. Er rende een hond op het veld, die door Dudu veilig naar de zijlijn werd gedragen .

Dat was niet zonder risico's, zo bleek. Bijna aan de zijlijn beet het boze beestje in Dudu's hand. Het bleek een geluksbeetje, want enkele minuten later krulde hij de bal heerlijk met links in de verre kruising. Daarmee zorgde hij voor de winnende treffer (3-2).Bron

Raamloos vliegtuig binnen tien jaar de lucht in

© Youtube.


Een Brits bedrijf werkt momenteel aan een vliegtuig zonder ramen. In plaats van door een klein raampje naar buiten te kijken, wordt het uitzicht binnenkort op schermen op de wanden van het vliegtuig geprojecteerd. Het Centre for Process Innovation (CPI) heeft een video onthuld met daarin het concept, en het filmpje is overweldigend.

Camera's aan de buitenkant van het vliegtuig nemen het uitzicht op, waarna deze beelden op een gigantisch panoramascherm worden geprojecteerd.

Maar als inzittenden van het vliegtuig van de toekomst liever naar iets anders willen kijken, dan kan dat ook. De passagier kan volgens het bedrijf straks naar eigen smaak zijn uitzicht instellen. Hierdoor zouden burenruzies kunnen ontstaan, maar daar wordt door CPI nog niet over gesproken.

Jetlag
Het scherm neemt daarnaast tijdens lange vluchten bepaalde kleuren aan die passen bij zonsopkomst of zonsondergang, zodat de passagiers kunnen wennen aan verschillende tijdszones. Een jetlag zal hierdoor steeds minder vaak gaan voorkomen.

De hypermoderne schermen hebben nog één heel fijn bijkomend voordeel. Ze zijn erg licht en zorgen er daarom voor dat het vliegtuig veel minder weegt. Hierdoor is er minder brandstof nodig om te kunnen vliegen, en dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee van de klant.

Speculaties
Op Youtube wordt onder het filmpje massaal gereageerd op het vliegtuig van de toekomst. Mensen maken zich vooral zorgen om de veiligheid van het toestel en sommigen vinden dat kleine raampje juist iets hebben. Een ander laat weten dat hij niet kan wachten: 'please, laat dit gebeuren voordat ik doodga (ik ben 52)!!'
Bron: video

maandag 27 oktober 2014

Vulkaanlava stevent af op dorp Hawaï

Lava afkomstig uit de vulkaan Kilauea op Hawaï. © ap.


De bewoners van het dorp Pahoa in het oosten van het eiland Hawaï moeten zich erop voorbereiden dat morgen de evacuatie van de plaats begint. Een stroom brandende lava rolt 'onvermijdelijk Pahoa binnen', melden de autoriteiten vandaag.

De lava komt van de vulkaan Kilauea die vaak uitbarst en eind juni opnieuw vuur ging spuwen. De bewoners van de vulkanische Hawaï-eilanden zijn gewend aan uitbarstingen, maar voor Pahoa is het toch een nare verrassing dat de lavastroom een pad heeft gekozen dat het dorp bedreigt.

De stroom is ruim tien meter breed en rolt met een snelheid van tien meter per uur richting Pahoa. Het is geen kolossale stroom maar zondag werden al 50 tot 60 panden bedreigd en er is weinig te doen tegen de brandende massa met een temperatuur van ruim duizend graden Celcius. In het weekeinde moesten al enkele tientallen mensen hun huizen uit.
Bron

Man doodt stiefzoon met bedorven pasta


© belga.


Een man uit Brussel is aangehouden omdat hij zijn stiefzoon met een bedorven pastagerecht zou hebben gedood. De pasta had al een paar dagen in de vuilnisbak gelegen en was beschimmeld.

De stiefvader (34) warmde het eten weer op. Hij voelde zich depressief en wilde ziek worden. Zijn 14-jarige stiefzoon vroeg of hij de rest mocht opeten. De man liet hem begaan omdat de jongen soms negatieve dingen over hem tegen de rest van de familie vertelde.

Zowel vader als zoon kreeg buikklachten. De jongen stierf een paar dagen later. Uit de autopsie bleek dat het zeer waarschijnlijk een voedselvergiftiging was. De man wordt vervolgd voor opzettelijke vergiftiging met de dood als gevolg. Volgens de stiefvader was het niet de bedoeling dat het kind zou sterven.
Bron
Lees ook: Moeder van door pasta gestorven jongen durft niet naar huis

Vrouw verliest vier ledematen na 'mislukte' abortus

© thinkstock.Een Française die een abortus liet uitvoeren in Bordeaux klaagt de artsen van het universitaire ziekenhuis aan. De vrouw liep tijdens de ingreep een bacterie op en als gevolg daarvan moesten vier ledematen worden afgezet. Ze wacht al drie jaar op een uitspraak. Intussen weigert het ziekenhuis alle commentaar.

Priscilla Dray, moeder van drie kinderen bezocht het ziekenhuis in de zomer van 2011 voor een abortus, schrijft de krant Sud Ouest. De ingreep duurde een aantal uren en de 36-jarige winkeluitbaatster mocht daarna weer naar huis.

Een dag later begon de ellende voor de vrouw. Ze kreeg hoge koorts en had last van hevige pijn. Ze ging daarom opnieuw naar het ziekenhuis. Een arts prikte bloed en stuurde haar weer huiswaarts.

Bloedvergiftiging
Intussen verging het Dray alsmaar slechter. Twee dagen na de abortus kreeg ze de diagnos te horen: ze bleek een bloedvergiftiging te hebben opgelopen door een bacterie.

Dray kreeg antibiotica voorgeschreven maar het kwaad was al geschied. Haar voeten en armen waren aangetast. De dokters hadden geen andere optie dan het uitvoeren van amputaties. Zo verloor de onfortuinlijke moeder haar voeten, haar rechteronderarm en haar linkerhand.

Rechter
Volgens de ongelukkige vrouw is het duidelijk: de dokters hebben te laat ingegrepen. Ze kreeg de antibiotica niet op tijd met de desastreuze gevolgen van dien. De vrouw en haar man wachten al drie jaar op een uitspraak van de rechter. Omdat het zolang aansleept, hebben ze besloten om met hun verhaal naar buiten te treden. Het ziekenhuis zelf weigert intussen alle commentaar.
Bron

Bejaarde (81) veroordeeld voor doden inbreker

© anp.


In een zaak die in Duitsland veel stof heeft doen opwaaien, is vandaag een 81-jarige gepensioneerde veroordeeld voor het doodschieten van een 16-jarige inbreker. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hadden om vrijspraak gevraagd. De rechters achtten 9 maanden voorwaardelijk wegens doodslag een gepaste straf, aldus de krant Bild.

De man was volgens Bild thuis in Sittensen overvallen door vijf gemaskerde mannen. Hij raakte daardoor in doodsangst, temeer omdat eerder in de buurt iemand was gedood bij een overval. Maar volgens de rechtbank had de man, een jager, op de benen moeten mikken om niet het hart van de inbreker te raken. Ook werd het de man aangerekend dat de inbrekers al op de vlucht waren geslagen toen de man schoot.

Het Openbaar Ministerie had niet tot vervolging willen overgaan omdat de man onder een extreme stressbelasting stond. Maar de familie van de gedode man dwong via een juridische procedure alsnog vervolging af.
Bron

Man staat op auto om koelkast te vervoerenNew Lynn
Community · 4.967 vind-ik-leuks
 · 24 oktober om 13:09 · Bewerkt · 


Een man uit Nieuw-Zeeland is op zijn badslippers op een auto gaan staan om zijn koelkast te vervoeren. Het apparaat moest verhuisd worden en hij had geen touw in de buurt, waarna hij het probleem op creatieve wijze oploste.

Een automobilist maakte een foto van het spektakel en deelde die op Facebook. De foto is inmiddels al meer dan vijfhonderd keer gedeeld. De man zelf reageerde ook op de foto: 'Hey, dat ben ik. We hadden de koelkast echt nodig, maar hadden geen touw. Uiteindelijk zijn we veilig op de bestemming aangekomen.'

Andere Facebookers begrijpen zijn actie niet en noemen het gevaarlijk. Jackson vindt dat overdreven: 'Ik hield de koelkast stevig vast, dus andere weggebruikers zijn nooit in gevaar gekomen. De afstand bedroeg nog geen kilometer en sneller dan 20 km/u hebben we niet gereden. Haal nog eens diep adem en zie er de humor van in, jongens.'

De politie lijkt echter niet overtuigd en wil de stuntman spreken. 'Dat deze persoon anderen in gevaar brengt is wel duidelijk,' aldus inspecteur Scott Webb.


Bron

zondag 26 oktober 2014

Vrouw meldt mishandeling bij 911 door pizza te bestellen

Een slachtoffer van huiselijk geweld in Amerika heeft de hulpdiensten op een slimme manier laten weten dat ze mishandeld werd. De vrouw kon niet vrijuit spreken doordat haar vriend zich in dezelfde ruimte bevond en besloot daarom in codetaal te praten.

De telefonist dacht in eerste instantie dat het om een grap ging, maar besefte net op tijd de ernst van de situatie. De 911-telefonist deelde op Reddit het opmerkelijke gesprek. Hieronder vindt u de letterlijke transcriptie.

Telefonist: '911, waar is uw noodgeval?'

Slachtoffer: 'Main Street 123.'

Telefonist: Wat is er aan de hand?'

Slachtoffer: 'Ik zou graag een pizza bestellen.'

Telefonist: Mevrouw, u bent verbonden met de hulpdiensten.'

Slachtoffer: 'Ja, dat weet ik. Kan ik een grote krijgen, met de helft pepperoni en de helft champignons en paprika?'

Telefonist: 'Euh, sorry, maar u weet toch dat u naar de 911 gebeld heeft?'

Slachtoffer: 'Ja, weet u hoe lang het zal duren?'

Telefonist: 'Ok mevrouw, is alles in orde daar bij u? Heeft u een noodgeval?'

Slachtoffer: 'Ja.'

Telefonist: En u kan er niet over praten omdat er nog iemand anders in de kamer is?'

Slachtoffer: 'Ja, dat klopt. Weet u hoe lang het zal duren?'

Telefonist: Er is een agent op anderhalve kilometer van uw huis. Zijn er wapens voorhanden?'

Slachtoffer: 'Nope.'

Telefonist: 'Kan u aan de telefoon blijven?'

Slachtoffer: 'Nope. Tot gauw, bedankt.'

De vrouw bleek in elkaar geslagen door haar dronken vriend. De politie wist hem te arresteren. 'Zeer slim van haar om zo'n truc te gebruiken, dit telefoontje zal ik niet snel vergeten,' aldus de telefonist.
Bron

Strijd om Kobani duurt voort

Gevluchte Koerden kijken bij de Turkse grens naar de rook boven Kobani © reuters.


Ruim 800 mensen zijn de afgelopen 40 dagen omgekomen in de strijd om de Noord-Syrische stad Kobani, bij de Turkse grens. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gemeld.Zeker 480 strijders van de terreurgroep Islamitische Staat zijn omgekomen. Daarnaast sneuvelden ten minste 300 Koerdische strijders en elf burgers. Ook kwamen elf strijders van de Syrische Koerden van de PYD om. Die partij wordt in Ankara gezien als een 'filiaal' van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De zeker 800 strijders kwamen om door onder meer confrontaties, luchtaanvallen en autobommen in en rondom de stad, die sinds 16 september door IS wordt belegerd.

De Koerdische strijders in Irak zullen 'in eerste instantie" niet naar Kobani afreizen om te vechten tegen IS, maar ze zullen de Koerden daar steunen door wapens te leveren. Dat heeft de woordvoerder van de Iraakse Koerden, Safeen Dizayee, gezegd. Vorige week liet Turkije weten dat de Koerden uit Irak welkom zijn om de grens bij Kobani over te steken.

Executie
IS heeft ongeveer 20 Iraakse politiefunctionarissen geëxecuteerd. IS hield hen vast in de noordelijke stad Mosul, zei een lokale gouverneur zondag. De functionarissen zijn ter dood gebracht in de afgelopen 48 uur. Zij maakten deel uit van een groep van ruim 70 krijgsgevangenen.

IS heeft Mosul op 10 juni bezet. Sindsdien hebben de extremisten honderden mensen gedood die het niet eens zijn met hun ideologie, onder wie mensenrechtenactivisten, artsen, militairen en agenten.

Zaterdag werden zeker 55 IS-strijders gedood door bombardementen van de internationale coalitie op Mosul, aldus veiligheidsbronnen. Daarnaast heroverden Koerdische strijders de Noord-Iraakse stad Zumar en enkele omliggende dorpen. In het midden van het land heroverden Iraakse veiligheidstroepen zaterdag het grootste deel van de stad Jurf al-Sakhar, vlak bij Bagdad.

IS heeft delen van het noorden en westen van Irak in handen.
Bron
Lees ook: 553 doden door luchtaanvallen tegen IS in Syrië

'Door quarantaine-maatregelen minder hulpverleners naar Afrika'

Somalische hulpverleners laten zien hoe een ebola-pak aan te trekken. © epa.


Een Amerikaanse wetenschapper heeft er zondag voor gewaarschuwd dat de strengere ebola-aanpak op enkele luchthavens onbedoelde gevolgen kan hebben.

De nieuwe maatregelen kunnen ertoe leiden dat minder verpleegkundigen en artsen naar de getroffen West-Afrikaanse landen gaan om daar te helpen het dodelijke virus te bestrijden, zegt immunoloog en directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut van Allergie en Infectie Ziekten (NIAID) zondag op CNN.

Volgens het nieuwe regime op de luchthavens van de deelstaten New York, New Jersey en Illinois moeten alle reizigers die in contact zijn geweest met ebolapatiënten bij terugkeer 21 dagen in quarantaine.
Bron
Lees ook: Verpleegkundige VS verzet zich tegen quarantaine
Lees ook: Verpleegster bij terugkeer uit ebolagebied 'behandeld als een crimineel'

Tevredenheid over positie Nederlandse banken

© anp.


De Nederlandse banken hebben hun balansen goed op orde. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag naar aanleiding van het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

'Wat er aan afboekingen is gevonden is beperkt en is goed te dragen', zei DNB-toezichtsdirecteur Jan Sijbrand over de resultaten van de Nederlandse financiële instellingen. De ECB vond bij de Nederlandse banken voor 3,8 miljard euro aan posten die moeten worden afgeschreven.

Dat is het op vier na hoogste bedrag in de eurozone. Nederland heeft ook de op vier na grootste bankensector van de eurolanden. 'Dit is geen slechte positie', zei Sijbrand. 'Als je zo diep graaft als de ECB, vindt je altijd wel wat.'

Jeroen Dijsselbloem
De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Dijsselbloem constateert dat de Nederlandse bankbalansen goed door de doorlichting van de ECB zijn gekomen. Met de test heeft de ECB goed zicht gekregen op de kwaliteit en schokbestendigheid van de banken.

'Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren de nodige maatregelen genomen om hun kapitaalspositie te verstevigen door onder meer risico's af te bouwen en door winstinhouding de balans te versterken. Dat zien we vandaag terug in de resultaten', aldus de minister.
Bron