Translate

zaterdag 18 oktober 2014

Warmste 18e oktober in ruim 90 jaar

Mensen genieten van het lekkere weer op het Museumplein op deze warme oktoberdag. De temperatuur loopt op tot boven de 20 graden. Na het weekend wordt het fors koeler en kan het flink gaan regenen. © anp.


Zaterdag kan de boeken in als de warmste 18e oktober sinds 1921. Rond 14.00 uur was het in Den Bilt 19,8 graden, enkele graden koeler dan in 1921 toen het maar liefst 22,9 graden werd. Dat meldt weerbureau Weeronline.

De nacht van zaterdag op zondag verloopt zwoel. Volgens Weeronline verwachting komt het kwik niet onder de 15 graden, terwijl de records voor hoogste minimumtemperatuur voor 18 oktober op 13,8 en voor 19 oktober op 14,1 graden staan.

Zondag wordt een warme dag met temperaturen van 20 graden of hoger. Een recordwarmte wordt niet verwacht, want in 1921 was op 19 oktober 23,6 graden.

Na zondag is het afgelopen met de nazomer die ook wel 'indian summer' of oudewijvenzomer wordt genoemd. Maandag wordt een dag van buien en dinsdag en woensdag is het gewoon herfst met veel regen en harde wind. Het is allemaal het gevolg van een storing, waarin de restanten van orkaan Gonzalo zijn opgenomen.
Bron

Vrouw vast in drijfzand bij poging hond te redden

Marina de Jong met hond Bukxie voor de plek waar ze samen vast zaten. © AD.


Nog besmeurd met modder wijst de Dordtse Marina de Jong naar een plek in het parkje bij de wijk Wilgenwende. Nog geen anderhalf uur geleden zakte ze er weg in het drijfzand, samen met haar hond Bukxie. Een paar kranige werklui uit de buurt en een passerende fietser wisten het duo te redden.


De plek des onheils ligt aan de rand van een al aangelegd park en een braakliggend terrein, aan het einde van een pad van betonplaten. De Jong laat haar hond daar wel vaker uit, met een vriendin. Daar voorbij leek een mooie zandvlakte te liggen. Waarschuwingsborden staan er niet, laat staan hekken.

Bukxie, een veertien jaar oud slechtziend 'vuilnisbakkie', liep er enthousiast op, maar zakte na een paar meter hopeloos weg. Het diertje worstelde wat het kon, maar dat maakte het alleen maar erger.

De Jong dacht haar hond nog te kunnen redden. 'Ik kijk graag naar survivalprogramma's. Daarin had ik wel eens gezien dat je plat op je buik moest gaan liggen als je in drijfzand terecht komt.'

De truc bleek echter niet afdoende. Ook het baasje kwam hopeloos vast te zitten. Haar vriendin durfde niets te doen uit angst ook weg te zakken, maar besloot hulp te zoeken. Die vond ze een paar honderd meter verderop, bij werklui die bezig zijn een geluidswal langs de Randweg aan te leggen. Dat kostte echter de nodige moeite: de mannen geloofden het verhaal eerst niet.

UIteindelijk kwamen ze toch. Met een rubberen band die ze toegooiden, liet ze eerst Bukxie uit de modder trekken. Vervolgens gebruikte ze de band zelf: 'Dat was nog lastig. Die band gleed steeds uit mijn handen.' Direct na het voorval ging ze naar de politie, die de gemeente zou informeren. Bij het invallen van het donker was er nog altijd niets gebeurd.

De Jong is verontwaardigd: 'Wat was er gebeurd als ik alleen was geweest? Dat ik mijn kleren weg kan gooien is het minst erg. Het is daar losloopgebied voor honden en er spelen daar kinderen. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat het echt fout gaat.'

Dat haar vrees niet ongegrond is, blijkt als de 14-jarige Luuk Overweg langs komt lopen met hond Layla. Hij is niet verbaasd over het verhaal: 'Ik ben hier een maand geleden tot mijn middel weggezakt.'

De gemeente Dordrecht kon gisteravond niet meer reageren.
Bron

Amerikaanse laboratoria willen ebolavaccin maken

Een werknemer van een Canadees bedrijf dat een ebolavaccin produceert. © reuters.


Als het aan de Verenigde Staten ligt, gaan laboratoria het experimentele ebolavaccin ZMapp maken. De VS heeft drie labs gevraagd productieplannen in te dienen, zodat de productie van het medicijn kan worden versneld.

De productie van ZMapp is nu nog alleen in handen van een klein bedrijf in de VS. De maker zei vorige week er alles aan te doen om de productie op te voeren. Ook wil het bedrijf kijken of het medicijn op een andere manier kan worden gemaakt.

De Amerikaanse overheid wil daar echter niet op wachten en heeft nu andere labs gevraagd om hulp. Het is nog onduidelijk hoe snel ZMapp en andere experimentele middelen geproduceerd kunnen worden. Daardoor is het volgens deskundigen onmogelijk te zeggen wanneer de ebola-epidemie effectief kan worden bestreden met medicatie.

Het is overigens onduidelijk of ZMapp ook daadwerkelijk ebola geneest. Het vaccin zit nog in de testfase en is nog niet op grote schaal onderzocht. Wel wordt het gezien als een veelbelovend medicijn. Twee Amerikaanse artsen met ebola kregen het toegediend en werden beter, maar een priester in Spanje overleed ondanks het vaccin aan de ziekte.
Bron
Lees ook: Producent Ebolaknuffels kan vraag niet bijhouden

Rel om fotoshoot pikante kalender op legerbasis

De legerautoriteiten in de Amerikaanse staat Utah hebben onaangenaam verrast gereageerd toen ze op beelden van een bikinikalender niet alleen schaars geklede vrouwen, maar ook hun eigen militaire basis en personeelsleden terugzagen.

In de conservatieve staat Utah zijn in juni foto's en video's genomen van vrouwen in kleine bikini's die in tanks rijden, en met wapens rondlopen. Ze poseerden voor de Britse Hot Shots-kalender, een jaarlijkse uitgave van een wapenfabrikant waarop vrouwen schaars gekleed met wapens poseren.

In het making-of-filmpje zijn agenten te zien van de Nationale Garde, en een deel van de video is gemaakt op Camp Williams met op de achtergrond legermaterieel. De Nationale Garde is zwaar ontstemd dat personeel in uniform in beeld verschijnt en stelt een onderzoek in naar de gang van zaken.

Luitenant-kolonel Steven Fairbourn zegt dat een kleine groep mensen een verkeerde inschatting heeft gemaakt en biedt zijn excuses aan voor de gênante situatie. De legerleiding overweegt schorsing van de mannen in uniform. 'Het is niet onze gewoonte om onze mannen de opdracht te geven te gaan schieten met vrouwen in bikini. Dat past niet bij de normen en waarden van onze afdeling.'
Bron

Zwarte beer eet man (65) die stierf door hartaanval

© thinkstock.


Een 65-jarige man uit de Verenigde Staten had zich waarschijnlijk iets heel anders voorgesteld bij hoe het zou gaan na zijn dood. In plaats van een mooie begrafenis of crematie werd hij namelijk opgegeten door een zwarte beer.

De man ging van huis in het noorden van de staat Californië om water te halen bij een waterbron ongeveer 100 meter verderop. Onderweg kreeg hij een hartaanval en overleed. De beer was in de buurt van het water en rook waarschijnlijk het lijk. Hij sleepte de man mee, scheurde zijn kleren en halsketting van zijn lijf en at hem op. De man werd ontdekt nadat vrienden zich ongerust maakten en aan de bel trokken.

'De beer zag zijn kans schoon voor een goede maaltijd en deed er zijn voordeel mee', vertelt de plaatselijke lijkschouwer, die denkt dat de beer een aantal dagen van het lijk heeft kunnen eten, omdat het lichaam voor 85 procent was opgegeten.
Bron

Containerschip vol chemicaliën op drift bij Canada

Het containerschip met een helikopter van de Canadese kustwacht © ap.


Een Russisch containerschip gevuld met tonnen vloeistof is op drift geraakt voor de noordelijke kust van de Canadese provincie Brits-Columbia. Het stuurloze schip dobbert zonder stroom en met een gewonde kapitein.

De boot was donderdagnacht op weg van de Amerikaanse staat Washington naar Rusland. Het is niet precies duidelijk wat er mis is gegaan en waarom de kapitein gewond raakte. Volgens de Canadese autoriteiten drijft het schip nu over een stormachtige zee van de kust af, maar is er kans dat het alsnog ergens vast loopt en kapot gaat.

Aan boord zijn 298 containers die verschillende chemicaliën en materialen voor mijnbouw bevatten. daarnaast is er ook 400 ton olie en 50 ton diesel op het schip. Een sleepboot is onderweg naar het containerschip. Pogingen om het schip vast te maken aan een andere sleepboot mislukten doordat de zee te ruig was met vijf meter hoge golven.

Het schip met de naam Simushir zou in 1998 in Nederland gebouwd zijn.
Bron

Schapen stoned door eten van zeven zakken cannabis

archief © anp.


Een Britse boerin ontdekte tot haar verbijstering dat haar schapen door de weide aan het strompelen waren. Nadat ze tegelijkertijd een aantal gedumpte zakken met cannabisplanten ontdekte, legde ze al snel de link met het vreemde gedrag van de kudde.

De schapen voelden zich ongetwijfeld licht in het hoofd na het verorberen van hun ongewone lunch. De dieren waggelden in de wei.

Volgens de politie hadden de schapen maar liefst zeven zakken vol cannabisplanten naar binnengespeeld: een illegale feestmaaltijd ter waarde van zo'n 5.000 euro.

Sterke geur
Boerin Nellie Budd was zich er niet van bewust dat de cannabisplanten in haar weide waren achtergelaten. 'Ik dacht eerst dat het gewoon om zakken afval ging', verklaarde ze. 'Ik wilde ze weghalen zodat de dieren geen zwarte plastiek zouden eten. Toen ik er naartoe ging, besefte ik al snel dat het om cannabis ging. De zakken roken erg sterk.'

De politie verwijderde ondertussen de resterende cannabis. 'Voorlopig heb ik geen andere bijwerkingen opgemerkt, al vraag ik me wel af hoe hun vlees zal smaken', besloot de boerin.

De politie van het Britse Surrey probeert de afvaldumpers op te sporen. Al is dat niet makkelijk nu zo goed als alle 'bewijs' is opgegeten.
Bron

vrijdag 17 oktober 2014

Duitse jihadisten verliezen mogelijk id-kaart

De IS-vlag bij Kobani © epa.


Radicale moslims in Duitsland, die naar oorlogsgebied in Irak en Syrië reizen, lopen binnenkort het risico dat ze hun identiteitsbewijs kwijtraken. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een regeling die het mogelijk maakt jihadisten hun ID-kaart af te nemen.

Daarover zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken van de deelstaten en de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière het vrijdag eens geworden, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring. Het is in Duitsland al mogelijk om het paspoort van Syrië- en Irakgangers in te trekken.

Vanuit Duitsland zouden circa 450 geradicaliseerde jongeren naar het Midden-Oosten zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De veiligheidsdiensten vrezen dat een aantal na terugkeer in Duitsland aanslagen wil plegen.

Ook in Nederland kunnen paspoorten van verdachten van jihadisme vervallen worden verklaard. Dat is mogelijk bij sterke vermoedens dat iemand in het buitenland acties onderneemt die een bedreiging kunnen vormen voor Nederland.
Bron

Dringend geld nodig voor Tsjernobyl-centrale

Archieffoto van de kerncentrale in Tsjernobyl in de Oekraine. © ANP.


De beschermende laag over de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl moet dringend vervangen worden maar het geld daarvoor ontbreekt. Voor de financiering van de sarcofaag waarmee de reactorkern langdurig van de buitenwereld wordt afgesloten, is nog minstens 615 miljoen euro nodig. De Duitse regering dringt bij de G7 aan op actie.

'Het is een kwestie van geloofwaardigheid van de G7-landen om de atoomruïne van Tsjernobyl met een sarcofaag van de buitenwereld af te schermen', aldus de Duitse minister van Milieu, Barbara Hendricks.

In 1997 kwam de G7, het overlegorgaan van de zeven belangrijkste industriële landen, overeen dat er een fonds moest komen om reactorblok 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl in te pakken. Het beton dat erop gestort werd voldoet niet meer en daarom is begonnen met een enorme stalen constructie die nu voor de helft af is. Het geld uit het fonds is eind dit jaar op.
Bron

Gamevrouwen bedreigd: 'Bitch, ik weet waar je woont'

Aanhangers va n de uiterst conservatieve stroming GamerGate wisten de feministische critica Anita Sarkeesian uit haar huis te jagen. Zij vindt dat vrouwen in games te veel lustobject zijn. © ap.


Topvrouwen in de Amerikaanse game- industrie worden sinds kort aan de lopende band bedreigd. 'Als je kinderen hebt, dan gaan ook zij eraan.'.

'De politie is net geweest. Man en ik gaan naar een veilige plek.'

Dit bericht plaatste Brianna Wu afgelopen weekend op Twitter, nadat een anonieme bedreiger op datzelfde medium haar woonadres nabij de Amerikaanse stad Boston onthulde en haar en passant dreigde te verkrachten en te doden. Nu was Wu zulke laffe en anonieme dreigementen wel gewend, maar in combinatie met haar adres erbij, schrok ze enorm. 'Laat het glashelder zijn: ik ben bang geworden door de doodsbedreigingen,' zegt Wu.

Dreigementen
De vraag is: waar heeft Wu al die dreigementen aan te danken? De simpele versie: ze is vrouw, ze maakt met succes computerspelletjes met veel vrouwelijke karakters en ze maakt zich sterk voor een verbeterde positie van vrouwen in de door mannen gedomineerde computerspelletjeswereld. Die vooruitstrevendheid wordt haar echter door een uiterst conservatieve stroming in de gamewereld, GamerGate genaamd, bepaald niet in dank afgenomen. Voor de duidelijkheid: 76 procent van de banen in de computerspellenwereld wordt ingenomen door mannen, vrouwen moeten er hard knokken voor een plekje.

Het leidde ertoe dat een tegenstander van Wu op Twitter een account opende met de naam 'Death to Brianna' - de dood aan Brianna. Het account is inmiddels verwijderd, de dreigementen die erop geuit werden zijn zeer ernstig. 'Je hebt een waardeloos spelletje gemaakt. Niemand die het erg vindt als jij doodgaat' is nog een van de mildere dreigementen. Maar er staat ook op dat ze verkracht zal worden, dat als ze kinderen heeft die ook hun leven niet zeker zijn. En dan: 'Weet je wat, bitch. Ik weet waar je woont. Jij en Frank wonen aan...' Toen was voor Wu de maat vol.

Wu is niet de eerste persoon in de gamerswereld die wordt aangevallen omdat ze vrouw is en haar mening niet onder stoelen of banken steekt. Aanhangers van GamerGate wisten eerder de feministische critica Anita Sarkeesian uit haar huis te jagen na een serie zelfde dreigementen. Ook kwamen er bommeldingen binnen bij evenementen waar zij spreekt. Sarkeesian vindt het maar niks dat vrouwen in computerspelletjes vooral als lustobjecten worden gebruikt. Computerspelletjesmaakster Zoe Quinn kreeg om dezelfde soort redenen ook al te maken met de toorn van GamerGate.

Boze mannen
Het Amerikaanse tijdschrift Forbes noemt GamerGate het IS van de computerspelletjeswereld. In eerste instantie begon de beweging als een clubje dat vindt dat de ethiek in de computerspelletjesjournalistiek te wensen over laat. Maar laat je niet voor de gek houden, schrijft het blad, eigenlijk is het gewoon een uitlaatklep van boze, blanke mannen die maandenlang alles en iedereen die een vooruitstrevend geluid laten horen op een heel nare manier lastigvallen. Het is moeilijk een vinger te leggen op de beweging, die ogenschijnlijk vooral bestaat op Twitter. Er worden boodschappen geplaatst voorzien van de toevoeging #GamerGate. Een leider is er niet.

Naar aanleiding van de bedreigingen tegen Sarkeesian bemoeit de FBI zich nu met de zaak. Het is onduidelijk hoe het met dat onderzoek is gesteld. Federale agenten hebben inmiddels ook met Wu gesproken. Eén ding staat wel vast: Wu laat zich niet klein krijgen. 'Ik ga nergens heen,' schreef ze op Twitter. 'Ik blijf spelletjes maken en ik blijf opkomen voor vrouwen in de spelletjesindustrie.'
Bron

Patiënt wordt na darmonderzoek wakker met roze slip

© thinkstock.


Het Delaware Surgery Center in Dover heeft een rechtszaak aan zijn broek. Andrew Walls sleept het ziekenhuis voor de rechter omdat hij na een darmonderzoek wakker werd met een roze damesslip.

De grap van de eeuw, moeten de artsen van het ziekenhuis in Dover gedacht hebben toen hun collega Andrew een kijkonderzoek aan de dikke darm moest ondergaan. Toen de 32-jarige man in 2012 na de operatie ontwaakte, droeg hij een roze damesslip.

De man kan er echter niet om lachen en dient nu een klacht in wegens de 'schandalige' grap. 'Terwijl hij bewusteloos was, hebben zijn collega's hem damesondergoed aangetrokken. Mijn cliënt droeg geen roze slip voor de operatie, en heeft op geen enkel moment de slip zelf aangetrokken', aldus de advocaat.

Walls eist nu een schadevergoeding voor de opzettelijke daad, aangezien hij zijn baan moest opgeven wegens 'zware emotionele stress'. Het ziekenhuis wilde alleen kwijt dat ze zelf nog maar net op de hoogte zijn van de rechtszaak, meldt Delaware online.
Bron

Eijk: meerderheid bisschoppen tegen verandering kerkleer

Kardinaal Wim Eijk, de aartsbisschop van Utrecht. © anp.De meerderheid van de deelnemers aan de bisschoppensynode over het gezin vindt dat de kerkelijke leer over seksualiteit niet moet veranderen. Dat zei de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk, vanochtend tegen journalisten in Rome. Eijk, die namens de Nederlandse bisschoppen deelneemt, zei tot die meerderheid te behoren.

Eijk waarschuwde dat mensen geen 'overspannen verwachtingen' van paus Franciscus moeten hebben. Die is volgens hem ook tegen veranderingen van de leer van de Rooms-Katholieke Kerk. Zo moet geen communie worden uitgereikt aan gescheiden mensen. Wel willen de meeste deelnemers aan de synode dat de kerkelijke procedure om huwelijken nietig te verklaren, wordt vergemakkelijkt en versneld.

Het werkdocument, dat gebaseerd is op de interventies van de synodevaders en dat maandag gepubliceerd werd, wekte de indruk dat er veranderingen op komst zijn. Zo werd de positieve inbreng van homoseksuelen benadrukt.

Onthouding
'Het document is een verslag van wat gezegd is', aldus Eijk. 'Dat kan dus ook de mening zijn van een minderheid. Maar een meerderheid is voor de leer van de kerk en die is duidelijk over het huwelijk als liefde tussen man en vrouw, gericht op voortplanting. Homo's moeten zich houden aan onthouding', beklemtoonde de kardinaal.

Wat wel kan veranderen, volgens Eijk, is hoe de leer van de kerk verkondigd wordt. 'Een uitgebreide voorbereiding op het kerkelijk huwelijk, maar ook een permanente begeleiding vanuit de parochies na de trouwdatum, zouden we ook in Nederland moeten invoeren. Veel huwelijken kunnen daarmee gered worden' denkt Eijk.

De kardinaal wilde niet vertellen wat zijn persoonlijke inbreng is geweest: 'Er is ons gevraagd dat niet bekend te maken. Ik vind dat als je die afspraak maakt, je je daaraan moet houden. Dat andere bisschoppen of kardinalen hun teksten wel verspreid hebben... tja..'


Bron
Lees ook: Bisschoppen willen toch geen homovriendelijke kerk'IS heeft drie gevechtsvliegtuigen boven Syrië'

IS-strijders © EPA.


De beweging Islamitische staat (IS) heeft drie oorlogsvliegtuigen waarmee ze meerdere vluchten heeft uitgevoerd in het luchtruim van de Syrische provincie Aleppo. Dat heeft de Britse mensenrechtenorganisatie Syrian Observatory for Human Rights op basis van verschillende ooggetuigenverklaringen bekend gemaakt.

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat de beweging dergelijke middelen niet tot zijn beschikking had. Bij de analyse van de risico's van de Nederlandse gevechtsmissie tegen IS, die zich beperkt tot Irak, ging de legertop ervan uit dat de terreurgroep niet in staat was om luchtdoelen op grote hoogte aan te vallen. Op basis hiervan achtte het leger de risico's voor Nederlandse militairen 'beperkt'.

IS voerde vluchten uit boven een vliegveld dat de beweging op het Syrische leger heeft veroverd. Volgens het Syrische Observatorium worden IS-strijders getraind in het besturen van de vliegtuigen door voormalige piloten van het Iraakse leger, die zich bij de beweging hebben aangesloten.
Bron

donderdag 16 oktober 2014

Verloofde van Stevie Wonder in verwachting van drieling

Tomeeka Robyn Bracy, de 25-jarige vriendin en aanstaande vrouw van de blinde Amerikaanse multi-instrumentalist Stevie Wonder (64) is in verwachting van een drieling. Volgens de The National Enquirer kan de zanger niet wachten totdat de kleintjes het levenslicht zien. 'Voor zijn andere acht kinderen had hij in het verleden nauwelijks tijd', meldt een bron.

De blinde zanger heeft sinds 2011 een liefdesrelatie met de veel jongere Tomeeka. Zij is zeker niet de eerste vrouw in het leven van de ster. Multimiljonair Stevie was van 1970 tot 1997 getrouwd met zangeres Syreeta Wright. Na een paar jaar alleenstaand te zijn geweest - een periode waarin hij meerdere kinderen bij verschillende vrouwen verwekte - verloor hij vele jaren zijn hart aan levenspartner nummer twee: Kai Millard Morris. Met haar trouwde hij in 2001, maar 8 jaar later liep het huwelijk stuk op meningsverschillen. Samen met Kai heeft hij twee kinderen: Kailand (13) en Mandla (9).

Volgens een kennis van Stevie en Tomeeka zijn de twee helemaal klaar voor de geboorte van de aanstaande drieling. 'Ze bezoeken regelmatig het ziekenhuis voor controles.' Wanneer Tomeeka is uitgerekend is niet bekend. Stevie Wonders management heeft de zwangerschap nog niet bevestigd.
Bron
Lees ook: Stevie Wonder krijgt geen drieling, maar één meisje

Vrouw met buikpijn bevalt van zeldzame tweeling

Screenshot. © YouTube.


Een vrouw uit de Amerikaanse staat Iowa kreeg vorige week verrassend nieuws te horen toen ze bij de dokter langsging met hevige buikpijn. Het bleek dat ze al meer dan zes maanden zwanger was van een zeldzame tweeling.

Kersverse ouders Shelby Magnani en James Croskey hadden er geen idee van dat ze zwanger waren en moeten nog steeds wennen aan het ouderschap, meldt whotv.com. 'Ik had een hele scherpe pijn in mijn linkerzij en ging naar de dokter, daar vertelden ze me dat ik zwanger was. Na een echografie werd duidelijk dat ik in verwachting was van een tweeling', vertelt Magnani.

Hoewel eerst werd geschat dat Magnani zes maanden zwanger was, bleek dat achteraf al 34 weken te zijn. De vrouw werd meteen opgenomen voor een keizersnede. 'Het gebeurde allemaal heel snel.' Haar verloofde James Croskey was in shock toen hij het nieuws te horen kreeg: 'Het is ongelooflijk, het dringt nog altijd niet door.'

Hoge gezondheidsrisico's
Naast het feit dat de vrouw in eerste instantie niet wist dat ze zwanger was, bleek na de bevalling dat ze moeder was geworden van een zeldzame tweeling. 'Ongeveer 1 à 2 procent van alle zwangerschappen zijn tweelingen, maar monoamniotische tweelingen zijn nog zeldzamer. Zij delen een placenta en een vruchtzak', zegt dr. Jennifer Krupp uit Iowa. Minder dan 1 procent van alle tweelingen zijn monoanmiotisch. Ze lopen het risico op ernstige complicaties en hebben een overlevingskans van 50 procent.

'Bij dit soort tweelingen maken we ons vooral zorgen om de verstrengeling van de navelstrengen. Patiënten komen meestal langs wanneer ze tussen de 24 en 26 weken zwanger zijn, zodat we de baby's verschillende keren per dag kunnen monitoren', aldus dr. Krupp.

Veel geluk gehad
Magnani en Croskey realiseren zich dat ze veel geluk hebben gehad. 'Ik probeer het nog altijd te verwerken. Het is ongelooflijk hoe groot de risico's voor monoamniotische tweelingen zijn en hoe goed het nu met ze gaat.'

De twee meisjes, Anna en Ava maken het goed en kunnen naar verwachting over enkele weken naar huis.
Bron

'Horrorspin' dringt lichaam van toerist op Bali binnen


De tropische spin liet een brandblaarachtig spoor achter onder de huid van zijn slachtoffer. © Facebook.


Een Australische toerist op Bali heeft afgelopen weekend de schrik van zijn leven gekregen toen hij wakker werd met een merkwaardige en pijnlijke rode streep op zijn buik. Het brandblaarachtige spoor werd in de loop van de dag steeds langer. In het ziekenhuis bleek dat de boosdoener een spinnetje was dat het lichaam van zijn slachtoffer was binnengedrongen.


'Alsof iemand met de punt van een mes een lijn in mijn buik had gekerfd. Doodeng. Ik heb me nog nooit zo misbruikt gevoeld,' zegt Dylan Thomas (21) uit Bunbury bij Perth terugblikkend in The West Australian.

Rode plek bij navel
Thomas was vorige week met zijn beste vriend op Bali ter gelegenheid van zijn 21ste verjaardag. Zaterdagmorgen werd hij wakker met een rode en pijnlijke plek bij zijn navel. 'Trekt vanzelf weer weg', dacht de Australiër laconiek.

Dat laatste gebeurde niet. Sterker nog: in de loop van de avond groeide de rode plek uit tot een brandblaarachtig spoor dat alleen maar langer werd. Toen het de volgende morgen tot op borsthoogte was gekomen, meldde de hevig geschrokken Thomas zich in het Bali International Medical Centre. 'Een spinnebeet,' vertelden artsen hem.

Opengebarsten
Opgelucht en met een dosis antihistamine keerde de Australische toerist terug naar het hotel waar hij met zijn beste maat verbleef. Maandagmorgen sloeg de schrik hem opnieuw om het hart: het brandblaarachtige spoor op zijn lichaam was opengebarsten.

De Australiër meldde zich opnieuw in het ziekenhuis, waar artsen hem ditmaal niet gerust konden stellen. 'Geen idee wat dit is,' kreeg Thomas te horen. Hij werd verwezen naar een specialist de maandagmiddag vaststelde dat het ging om een allergische reactie op een spinnebeet.

Blindedarmlitteken
Omdat de spin zich overduidelijk onderhuids bevond, besloot de specialist hem te opereren. Tijdens de operatie verwijderden ze een spin uit het blinderdarmlitteken via welke het beestje het lichaam van de Australiër was binnengedrongen.

Thomas heeft geen idee wat voor soort spin het was maar het ging volgens hem om een beestje ter grootte van een luciferkop.

'Spiderman'
Het rode spoor op zijn buik veroorzaakt nog steeds een branderig gevoel maar desondanks kan de 21-jarige Australiër weer lachen. 'Mijn vrienden noemen me inmiddels Spiderman maar het blijft een rare gedachte dat een spin drie dagen in mijn lichaam heeft geleefd.'
Bron

Bijbelrol bevat oudste officiële Bijbeltekst


© anp.


Een Hebreeuwse Bijbelrol die al 7 jaar te zien is in het Israël-museum in Jeruzalem blijkt het oudste handschrift met de officiële tekst van een deel van de Bijbel. Dat heeft Paul Sanders ontdekt, die als oud-testamenticus is verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. De rol bevat grote stukken uit Exodus, het tweede boek van het Oude Testament.© anp.

Sanders kwam het zogeheten Ashkar-Gilson-handschift op het spoor via de website van het museum. Hij raakte geïnteresseerd, toen hij las dat de rol al in de 7e of 8e eeuw na Christus is geschreven. Tot nu toe moesten Bijbelonderzoekers het doen met handschriften die uit de 10e eeuw of later stammen. Sanders belde naar het museum en toen hij hoorde dat nog niemand over de rol had geschreven, ging hij aan de slag.

De oud-testamenticus is tot de conclusie gekomen dat de schrijvers die later de Hebreeuwse tekst van de Bijbel keer op keer overschreven, vermoedelijk van de Bijbelrol gebruik hebben gemaakt. Het blijkt namelijk dat unieke details in de rol precies zo in latere handschriften voorkomen. Sanders heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het gerenommeerde onlinetijdschrift Journal of Hebrew Scriptures.
Bron

'Russische economie profiteert van sancties'

De eerste tomaten die door de overheid zijn opgekocht vanwege de Rusland-boycot. © anp.


Drie op de vijf Russen denken dat de Russische economie zal profiteren van de economische sancties die het Westen hun land heeft opgelegd. Slechts een kwart vreest dat de strafmaatregelen slecht voor de Russische economie zijn. Ongeveer een kwart vreest ernstige gevolgen voor zichzelf of familieleden.

Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Russische onderzoeksbureau Levada. Voor de peiling zijn vorige maand 1630 mensen in 46 regio's ondervraagd. De westerse landen, waaronder de 28 lidstaten van de Europese Unie en de VS, stelden de sancties in wegens de annexatie van de Krim en de steun van de Russen aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

President Vladimir Poetin heeft de sancties belachelijk gemaakt. Hij zei dat het verbod op de uitvoer van westerse voedselproducten een stimulans voor de Russische landbouw zal zijn. Hij hoopt dat Rusland daardoor meer zelfvoorzienend wordt.
Bron
Lees ook: Poetin dreigt gastoevoer Europa te beperken

Tegen IS vechtende 'Dutch biker Ron' is wereldnieuws


’Pas op IS, Nederlandse motorbendes komen eraan’

Screenshots diverse internationale nieuwssites en -blogs. © Diversen.
Niet alleen Nederlandse media berichten over de drie leden van motorclub No Surrender die met de Koerden tegen terreurgroep IS vechten. Van Australië tot Amerika en van Israël tot China, het buitenland besteedt volop aandacht aan het opmerkelijke verhaal over de mannen die zich in het gevecht in Irak hebben gemengd. 'Pas op IS, de Nederlandse motorbendes komen eraan,' wordt er geschreven.

Vorige week werd bekend gemaaktdat het trio naar het Midden-Oosten is afgereisd om de Koerdische strijders te steunen. Aanvankelijk werd gedacht dat ze naar Syrië gingen, maar later bleek dat ze in de Iraakse stad Mosul zaten. Vooral 'Ron' krijgt de nodige aandacht. Met een arm vol tatoeages, een geweer in de hand, doet hij zijn verhaal voor Koerdische camera's.

'Pas op, IS'
Nu hebben ook buitenlandse media lucht gekregen van Ron en zijn motorvrienden. Het toonaangevende tijdschrift over internationale betrekkingen Foreign Policy kopt in Holywood-achtige termen: 'Pas op IS, de Nederlandse motorbendes komen eraan.'

Ook het feit dat het trio 'goedkeuring' heeft gekregen van het Openbaar Ministerie wordt uitgebreid uitgelicht. Zo schrijft de Amerikaanse websiteInquisitr.com: 'Bikers vs. IS: Nederlandse motorclub vecht tegen IS in Syrië na het krijgen van groen licht'.

Grappen over No Surrender
Verder besteden de BBC, Daily Mail, Fox News en Huffington Post aandacht aan het item. De New York Post brengt het bericht als 'groot' nieuws. Bekend als een sensatiekrant, vraagt de Post zich grappend af hoeveel leden van de motorclub de drie mannen zullen gaan volgen. 'Een video op de Youtube-pagina van de club zorgt ervoor dat mensen zich afvragen hoe strijdklaar No Surrender is. Op de video is te zien hoe mannen van middelbare leeftijd, de meeste van hen met ontbloot bovenlijf, rondspringen met naakte dansers op het liedje 'No Surrender Is Here to Stay'' (zie de video onderaan).

Social media
Niet alleen de mediakanalen staan vol met nieuws over de motorclubleden. Op Twitter wordt er ook massaal bericht over de Nederlandse mannen. Van positieve berichten tot grappige berichten. 'Goed zo #Nederlandsemotorleden! Ze wilden iets doen toen ze de foto's van de onthoofdingen zagen. Eindelijk een paar echte dappere mannen', post een twittergebruiker.

John O'Neill uit New York vraagt zich op het platform af waarom de Amerikanen niet 'de ballen' hebben die de Nederlanders blijkbaar wel hebben. 'De Nederlanders hebben wel de ballen om hun motorclubleden de Islamieten aan te laten vallen. Waarom doen wij dat niet?'

Geen vervolging
Nadat bekend werd dat de Nederlanders in Irak strijden tegen IS, maakte het OM bekend de drie mannen niet te gaan vervolgen, ook al worden er door hen IS-strijders gedood. 'Vroeger was het aansluiten bij een vreemdelingenlegioen strafbaar, nu is het niet meer verboden in vreemde krijgsdienst te gaan. Je mag alleen niet meevechten tegen Nederland', aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. De uitspraken werden ook opgepikt door het Franse persbureau AFP.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Bron

Meer doden en veel vermisten na storm Himalaya

© reuters.


Het aantal doden door de sneeuwstorm in het Himalayagebergte in Midden-Nepal is vandaag gestegen naar 26. Tientallen bergbeklimmers worden nog vermist.

12 slachtoffers komen uit Nepal. De andere overledenen zijn buitenlandse toeristen. Zij komen uit Canada (4), Polen (3), Israël (3), Slovenië (2), India (1) en Vietnam (1). Dat hebben de autoriteiten in het Aziatische land meegedeeld.

Cycloon
Het slechte weer wordt veroorzaakt door de cycloon Hudhud. Die raasde zondag en maandag over de oostkust van India en eiste daar zeker 20 levens.
Bron
Lees ook: Ook Nederlanders in rampgebied Nepal
Lees ook: Nog geen contact met wandelaars in Nepal
Lees ook: Families vermiste wandelaars Nepal zitten in zak en as
Lees ook: 'Vermiste Nederlandse vrouwen in Nepal zijn veilig'
Lees ook: Tientallen wandelaars in Nepal gered
Lees ook: Laatste zoektocht Nepal naar vermisten
Lees ook: Reddingswerkers Nepal bergen drie lichamen
Lees ook: Weer lichamen gevonden in Nepal, dodental nu op 43

woensdag 15 oktober 2014

Slaapkamer omgekomen WWI soldaat al bijna eeuw intact

Afbeelding weergeven op Twitter

De slaapkamer van een Franse soldaat is al 96 jaar hetzelfde. De ouders van de 22-jarige Hubert Rochereau wilden de kamer na zijn dood als een soort 'altaar' houden, als herinnering aan hun zoon.

Op 26 april 1918 overleed Hubert als gevolg van een schotwond die hij een dag eerder opliep in Loker, België tijdens een veldslag. Hij nam als soldaat deel aan het Franse leger dat tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen Duitsland vocht.

In 1936 verkochten de ouders van Hubert het huis, op voorwaarde dat er de komende 500 jaar niets zou veranderen aan de slaapkamer. Momenteel is de kamer, in het Franse dorpje Belabre, een aangrijpende herinnering voor de soldaat geworden die daar in 1896 werd geboren.

Geen officieel monument
De huidige eigenaar Dabiel Fabre heeft de slaapkamer altijd in zijn originele staat behouden en is van plan om dat ook te blijven doen. 'Het is geen monument, niet oficieel, maar wij geloven dat de kamer onaangetast moet blijven,' zegt hij tegen de Franse krant Nouvelle Republique.

'Als we het huis verkopen, gaan we op zoek naar iemand die de gedachtenis van Hubert Rochereau respecteert. Ook moet diegene dit buitengewone museum intact houden.'Bron

Fransman doet valse bommelding op Schiphol

Leden van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. © anp.


Een Franse passagier heeft gisteravond voor een hoop gedoe gezorgd op Schiphol, door te roepen dat er een bom in zijn bagage zat. Het bleek loos alarm, zo meldde de Koninklijke Marechaussee vandaag.

De 67-jarige Fransman maakte zo veel amok bij het inchecken, dat de gezagvoerder besloot hem niet mee te nemen. Vervolgens deed de man de valse bommelding. Zijn bagage werd van boord gehaald en onderzocht; er bleek niets aan de hand.

De man kreeg 500 euro boete, het vliegtuig is met vertraging en zonder hem vertrokken.
Bron

Superpaddenstoel oogst bewondering

Hans van Kesteren meet de bovist bij volkstuinvereniging Ridderspoor. © Martin Sharrott.


Gesneden in plakken zo dik als een schnitzel, door losgeklopt ei halen en ruim bedekken met paneermeel. Met de reuzenbovist kun je een gezin voeden, zeldzaam zijn ze niet echt, maar bijzonder om te zien, dat zijn ze wel.

Het is herfst en dus schieten de paddenstoelen weer uit de grond. Maar de bovist houdt zich niet aan die regel: de zwam is al vanaf de zomer te zien. Bij volkstuinvereniging Ridderspoor staat er een. 'Hij is zo groot als een groot hoofd,' weet Hans van Kesteren. 'Dit is uitzonderlijk,' zegt hij.

En ook al komt de reuzenbovist veelvuldig voor; het blijft toch bijzonder om er een van deze grootte te zien. 'Er groeiden altijd al bovisten op die plek, maar zó groot heb ik ze nog nooit gezien,' zegt Van Kesteren. De bovist, een stuifzwam, waar sporen uitkomen als je erin knijpt, houdt van weilanden en tuinen.

Superpaddenstoel
De superpaddenstoel was twee brugklassers van het Wellantcollege ook al opgevallen. Op weg naar en van school stapten ze af en fotografeerden ze de reuzenbovist vanuit alle posities 'Ik heb nog even met die knullen staan praten en gezegd dat ze de bovist wel moeten laten staan,' vertelt Van Kesteren. 'Maar zij vonden het ook bijzonder en waren ervan onder de indruk.'

Eetbaar is de reuzenbovist dus zekere, al zijn er wel enige spelregels: als het 'vlees' nog wit is, kan de paddenstoel gegeten worden. Na verloop van tijd wordt het vlees gelig. Ook kunnen bovisten zware metalen opslaan en is het dus niet verstandig deze te eten als ze dicht langs drukke wegen groeien. Kruiden doen wonderen voor de smaak.

Niet dat Van Kesteren van plan is deze reuzenbovist te eten: 'Ik laat hem lekker groeien.'
Bron

Visser slaat 'mysterieus zeemonster' aan de haak

Een visser uit Singapore haalde vorige maand een vreemd schepsel uit de zee dat lijkt op een soort zeester, maar dan met tentakels. Onder zijn filmpje geven kenners al snel het antwoord op het 'grote mysterie'.

Ong Han Boon beoefende zijn favoriete hobby nabij het eiland Sentosa, voor de kust van Singapore. De 54-jarige dacht iets voor zijn lunch te vangen, berichtThe New York Post.

Maar wat hij aan de haak sloeg was alles behalve een doodnormale vis. 'Ik stond helemaal perplex toen ik het rare dier naar boven trok', verklaarde hij aan een lokaal radiostation. 'Zoiets heb ik nog nooit van mijn leven gezien. Het had allemaal rondzwaaiende tentakels'. Na de vangst liet hij het vreemde zeedier weer gaan.

Hij had iets weg van een zeester en een inktvis, concludeerde Boon. De man plaatste twee weken geleden een filmpje online in de hoop dat iemand het dier kan identificeren. Het antwoord op zijn vraag volgde. Het wezen is een basket zeester, deze leven kilometers diep in de oceaan en voeden zich met plankton. Het is onduidelijk hoe dit exemplaar in ondiep water terecht kwam.

© Thinkstock
Bron

Is dit de man die Maddie McCann (3) liet verdwijnen?


Al 26 jaar voortvluchtige Britse pedofiel opgepakt op Malta

© Police Thailand.


Op Malta is een al 26 jaar voortvluchtige Britse pedofiel gearresteerd die in verband wordt gebracht met de verdwijning van Madeleine McCann (3), in 2007 in het zuiden van Portugal. Roderick McDonald (76) zou daar toen hebben gewoond. Hij moet in zijn vaderland nog een straf uitzitten voor seksueel misbruik van minderjarige meisjes en werd in meerdere landen verdacht van c.q. veroordeeld voor zedenzaken met jonge meisjes.

Roderick McDonald werd zondag gearresteerd op Gozo, een van de drie eilanden waaruit Malta bestaat. Dat gebeurde op basis van een Europees arrestatiebevel dat in april 2013 tegen hem werd uitgevaardigd. De Brit verscheen gisteren voor de rechter en verklaarde zich akkoord met uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk, zo schrijft de Times of Malta.

Seksueel misbruik
McDonald moet in het Verenigd Koninkrijk een gevangenisstraf uitzitten voor seksueel misbruik van een vijf- en een zevenjarig meisje in Brighton, in 2012. Beide slachtoffertjes leken op de verdwenen Maddie McCann, meldt de Britse tabloid The Mirror.

De veroordeelde pedofiel woonde volgens de krant in 2007 in de Portugese provincie Algarve, waar Maddie in mei dat jaar verdween tijdens een vakantie met haar ouders in de badplaats Praia de Luz. De Britse politie wil hem aan de tand voelen over pedonetwerken in het bewuste gebied, aldus The Mirror.

McDonald, die zich ook Roderick Wiilliam Robinson noemt, wordt in verband gebracht met 18 inbraken in vakantievilla's in de Algarve tussen 2004 en 2010, telkens gepleegd door één indringer. De inbrakenreeks zou zijn gestopt na de arrestatie van de Brit en zijn uitlevering aan Australië.

Australië
In dat laatste land werd de Brit al elf jaar gezocht voor aanranding van een 9-jarig meisje, in 1999 in een buitenwijk van Sydney. Dat vergrijp leverde hem destijds een voorwaardelijke gevangenisstraf op van zes maanden, schrijft de Australische Daily Telegraph.

Volgens de krant vluchtte McDonald in 1988 van Engeland naar Australië in afwachting van een rechtszaak over herhaaldelijk misbruik van een minderjarig meisje. In zijn 'Portugese tijd' verbleef de Brit ook af en toe in Nieuw-Zeeland. Hij werd er in 2009 gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen maar keerde na zijn vrijlating met een vals paspoort terug naar Portugal.

dinsdag 14 oktober 2014

Tsunamiwaarschuwing na beving Midden-Amerika

© epa.


Een aardbeving voor de kust van Centraal-Amerika heeft mogelijk 'gevaarlijke tsunamigolven' veroorzaakt. Dat liet het Pacific Tsunami Warning Center vandaag weten.

In het risicogebied bevinden zich kustgebieden in Nicaragua, Honduras en en El Salvador. De beving zou een kracht hebben gehad van 7,3 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de U.S. Geological Survey op tientallen kilometers van de kust, op een diepte van ongeveer 40 kilometer. De aardschokken zouden in grote delen van Midden-Amerika zijn gevoeld.

Dode
Door de aardbeving kwam zeker één persoon om het leven. De man zou zijn geraakt door een omvallende elektriciteitspaal, twitterde de burgemeester van San Miguel in El Salvador. De hulpdiensten in het land adviseren inwoners van kustgebieden uit voorzorg naar het binnenland te trekken.
Bron

Twee piloten lagen te slapen vlak voor crash Air France

De flightrecorder van de Airbus 330. © epa.


De fatale crash van vlucht 447 van Air France die in juni 2009 in de Atlantische Oceaan stortte, kwam voort uit menselijk en technisch falen. Uit gesprekken uit de cockpit blijkt dat twee piloten lagen te slapen toen het vliegtuig in de problemen kwam. Een junior piloot bleek niet in staat de technische problemen het hoofd te bieden.

228 mensen kwamen om nadat de Airbus 330 in zee crashte. Het vliegtuig was net vier uur en een kwartier onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs toen het misging. Vanity Fair maakte een reconstructie van de fatale vlucht aan de hand van cockpitgesprekken die tijdens het onderzoek naar de crash gevonden werden.

Dutje
Junior piloot Pierre-Cedric Bonin (32) bestuurde het vliegtuig, terwijl gezagvoerder Marc Dubios (58) besloot een dutje te doen. Dubois zou uitgeput zijn omdat hij de avond ervoor met zijn vriendin tot diep in de nacht had gefeest in Rio. Copiloot David Robert (37) zou ook hebben liggen slapen, terwijl het vliegtuig richting zwaar weer vloog.

Crash
Nadat de Airbus in slecht weer terecht kwam, weigerde de snelheidsmeterdienst en lukte het de jonge piloot niet om de neus van het vliegtuig omlaag te sturen. Anderhalve minuut later kwam gezagvoerder Dubois de cockpit binnen, maar dit bleek te laat. 'Fuck, we're dead!', riep één van de piloten nadat het vliegtuig in zwaar weer terecht kwam. De copiloot zou momenten eerder geroepen hebben: 'Fuck, we're going to crash! It's not true! But what's happening?'

Niet vaardig genoeg
Volgens een rapport van het Franse onderzoeksbureau Bureau d'Enquêtes et d'Analyses was de crew niet vaardig genoeg om de juiste procedures uit te voeren toen het vliegtuig in hevige turbulentie terecht kwam. De tragedie kwam volgens het onderzoeksrapport voort uit menselijk en technisch falen. De slachtoffers stierven waarschijnlijk allemaal door de impact van de crash. Er is geen bewijs gevonden dat het vliegtuig uit elkaar spatte in de lucht of dat de luchtdruk wegviel. Het duurde bijna twee jaar voordat er lichamen terug werden gevonden in zee.
Bron
Lees ook: Straaljager onderschept vlucht, piloot deed een dutje

Ebola-alarm op vlucht van New York naar Zaventem

Toestellen van Brussels Airlines op Zaventem. © belga.


Op de luchthaven van Zaventem in Brussel is vanochtend omstreeks 8 uur een vliegtuig van Brussels Airlines geland, met aan boord een passagier die schijnbaar enkele symptomen van ebola vertoonde. 'De man was tijdens de vlucht vanuit New York misselijk geworden. Hij moest braken. Plots liep er ook bloed van zijn benen naar beneden', aldus een getuige aan boord.

'Het vliegend personeel heeft meteen handschoenen en mondmaskers aangetrokken om hem te kunnen verzorgen. Na de landing kwam een dokter aan boord - zonder enige bescherming. We zijn doodongerust', vertelt de passagier.

Volgens Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines, had de passagier geen koorts en werd geen quarantaine ingesteld. 'Hij is daarna overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens onze voorlopige informatie lijkt het er niet meteen op dat de man ebola zou hebben.' De man had een congres bijgewoond in de VS.
Bron

Man verliest bijna zijn benen door ontplofte e-sigaret

© anp.


Een 48-jarige Brit heeft bijna zijn benen verloren nadat zijn e-sigaret ontplofte. Uiteindelijk bleef het 'slechts' bij verwondingen, die door dokters vergeleken werden met schotwonden, zo vertelde Dave Aspinall aan The Sun.

Vanwege gezondheidsredenen stapte Aspinall over van gewone sigaretten naar de elektrische sigaret. Toen hij die gebruikte, ging het mis: 'De sigaret begon te gloeien en ik brandde mijn hand. Ik liet hem vallen, waarna hij explodeerde.'

De explosie zorgde voor zware verwondingen bij Apsinall: 'Er was heel veel bloed. Er zat een groot gat in het ene been en een snee in het andere.' Toch had het ook slechter af kunnen lopen, denkt Aspinall. 'Mijn hoofd had er afgeblazen kunnen worden. De chirurg zei dat het leek alsof iemand een pistool gebruikt had.'

Ondanks zijn verwondingen kon de Brit nog een buurman waarschuwen. Die noemt de situatie die hij aantrof een scène uit een horrorfilm. Het metaal van de e-sigaret zat namelijk niet alleen in het lichaam van het slachtoffer, maar ook in het interieur.

Na negen dagen in het ziekenhuis mocht Aspinall weer naar huis. Wel zal hij nog drie jaar huidtransplantaties moeten ondergaan om de schade te herstellen.

Aspinall, die weer is teruggegaan naar echte sigaretten, is niet de eerste Brit die gewond raakt door een e-sigaret. Een 62-jarige man uit Merseyside overleed in augustus toen zijn e-sigaret ontplofte en in mei vluchtte een moeder met haar twee kinderen uit hun brandende huis, ook na een ontplofte e-sigaret.

Bekijk de foto's hier. Waarschuwing: er zitten schokkende beelden bij.


Bron

maandag 13 oktober 2014

WHO: Ebola bedreigt voortbestaan hele landen

Margaret Chan © afp.


Ebola vormt een bedreiging voor het voortbestaan van gemeenschappen en kan leiden tot de ineenstorting van complete staten. Daarvoor waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag. De uitbraak van de ziekte die al meer dan 4000 levens heeft geëist, heeft geleid tot een 'crisis voor internationale vrede en veiligheid', aldus WHO-baas Margaret Chan.

'Ik heb nooit eerder gezien dat een gezondheidskwestie het voortbestaan van gemeenschappen en regeringen in toch al erg arme landen bedreigt. Ik heb een infectieziekte nog nooit zo sterk zien bijdragen aan de potentiële val van hele landen', citeerde de BBC haar maandag.

De prijs van paniek verspreidt zich sneller dan het virus wat grote economische gevolgen heeft, waarschuwde ze. Chan baseert zich daarbij op schattingen van de Wereldbank dat 90 procent van de kosten van de uitbraak voort zal komen uit 'irrationele pogingen van het publiek te voorkomen dat het besmet raakt.'
Bron
Lees ook: WHO: In 2 maanden 10.000 ebola-slachtoffers per week

Mysterie 'vervloekte' kinderportretjes nog groter

© Museum Dr. Guislain.


Een Vlaamse onderzoeker van depressie deed 2 jaar geleden een oproep in deze krant om hem schilderijtjes van huilende zigeunerkinderen te sturen. De portretjes zouden de eigenaar in het ongeluk storten. Hij kreeg er veertig. Of dat nu een zegen is...

Filip Raes, hoofddocent psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven, wist waar hij aan begon toen hij een oproepje deed. Hij kende de talrijke gruwelijke verhalen over de droevige kinderportretjes. Die zouden behekst zijn en wie er zo stom was om er eentje in huis te hebben, wachtte onheil. 'Maar wie gelooft dat nog?' dacht de professor. Tót de mailtjes binnenstroomden. 'Komt u dat vervloekte schilderij maar snel halen' was een van de verhitte reacties na zijn oproep.

Ongeluk
'Ik heb begrepen dat zo'n portretje ongeluk brengt; wel meneer, dat kan kloppen, want ik heb in mijn leven al heel wat miserie meegemaakt,' schreef een ander. En dan somden mensen soms heel wat leed op, waaronder soms familieleden die veel te vroeg overleden waren.

Of dan die mevrouw uit Brussel die de professor licht beschuldigend toesprak toen hij maanden na dato op haar aanbod reageerde om zo'n deksels schilderijtje op te halen. 'Tja, u bent te laat,' verzuchtte de vrouw. 'Ik wilde dat ding niet meer in huis. Vorige week is ons garagedepot afgebrand.' Het schilderijtje bleek met alleen wat rookschade ongeschonden uit de vlammen te zijn gekomen, precies zoals onfortuinlijke voorgangers zou zijn overkomen.

Raes, die de legende had willen ontrafelen met zijn onderzoek, kreeg er alleen maar mysterieuze verhalen bij. De vloek zou verbonden zijn met één van de door de schilder Giovanni Bragolin afgebeelde kindjes. Dat zou een arme wees zijn geweest die nimmer meer had gesproken sinds hij had gezien hoe zijn ouders omkwamen bij een brand. Overal waar, sindsdien, een zigeunerportretje van het ventje opdook, ontstond binnen de kortste keren een vuurzee. 'De broodje-aapverhalen lopen uiteen,' weet Raes. 'Ik heb ook gehoord dat Bragolin veel geld verdiende aan het portretteren van de weeskindjes. Toen zij omkwamen tijdens een brand, zouden ze uit wraak brandstichten in het huis waar hun beeltenis hing.' Aan schilder Bragolin, inmiddels overleden, kan het niet meer worden gevraagd.

Baby ligt drie dagen onder het lijk van haar vader

Een meisje van tien maanden ligt momenteel in een ziekenhuis in Louisiana nadat ze drie dagen onder het lichaam van haar vader had gelegen. De man overleed door een hartaanval die hij kreeg terwijl hij met zijn dochtertje aan het spelen was op het bed in hun huis in Shreveport.

De hulpdiensten deden de verbijsterende ontdekking nadat het vijfjarige broertje van het meisje op vrijdagavond hulp was gaan halen bij de buren. Het broertje was thuis, maar heeft drie dagen gewacht met het halen van hulp bij de buren, niet begrijpende wat er aan de hand was met de rest van de gezinsleden.

Het meisje, Betty Jean, werd bevrijd en opgenomen in het ziekenhuis. De baby vertoonde uitdrogingsverschijnselen, maar verkeert niet in levensgevaar. 'De 43-jarige Jason Fields moet als gevolg van een hartaanval al drie dagen dood zijn geweest,' zegt forensisch arts Ron Rivers. 'Als hij nog had geleefd, zou hij hebben geprobeerd zich te verplaatsen om zijn kind te redden. Het feit dat hier geen sporen van zijn gevonden maakt duidelijk dat hij in één klap dood was.'

Dood door schuld is uitgesloten. Fields kampte al een hele tijd met hartproblemen. De man leefde alleen met zijn twee kinderen. De moeder van de kinderen zat tijdens het incident in de gevangenis. Zij is momenteel vrijgelaten om voor haar kinderen te kunnen zorgen.
Bron

zondag 12 oktober 2014

As van overleden vrouw verwerkt in vuurwerkshow

© thinkstock.


De uitvaart van de aan kanker overleden Annette Maunder (55) uit het Engelse Plymouth wordt volgende maand letterlijk een knaller. Vlak voor haar dood sprak ze de wens uit om haar as te laten verwerken in vuurwerk. Haar man Gary (55) regelde alles met een vuurwerkbedrijf.

'Ze zou dit geweldig gevonden hebben", zegt Gary in de Plymouth Herald. 'De dertien jaar dat we getrouwd waren, waren de beste van mijn leven. We hebben de strijd gewonnen, maar de oorlog verloren.'

Idee
Annette en Gary kwamen op het idee voor de uitstrooiing kort voor haar dood. Na het overlijden nam Gary contact op met Heavenly Stars Fireworks, een vuurwerkbedrijf in Essex, om de wens van zijn geliefde te kunnen vervullen. Volgende maand is het zover en vindt de aparte uitstrooiing plaats, nota bene op dezelfde dag als de verjaardag van Annette's beste vriendin. 'Ook voor haar is dit zo speciaal,' aldus Gary.

Volgens Heavenly Star Fireworks is de uitvaart van Annette geen unicum. 'As verstrooien via vuurwerk wordt steeds populairder. Wekelijks bestellen ongeveer tien mensen zo'n uitvaart bij ons.'

Twee weken
Het verwerken van Annette's assen in het vuurwerk duurde twee weken en kostte 250 Britse pond, of 318 euro. Op de uitvaart zijn enkel familie en vrienden welkom.
Bron