Translate

zaterdag 11 oktober 2014

Zeven doden na 'heksenjacht' in Tanzania

© anp.


In Tanzania zijn 23 mensen opgepakt voor het vermoorden van zeven mensen die verdacht werden van hekserij. Afgelopen maandag werden de zeven bewoners van Murufiti, een dorp in het westen van het Afrikaanse, land levend verbrand. Dat meldt de BBC.

'Toen ik 's avonds naar huis ging, vond ik mijn moeder 10 meter van ons huis liggen. Het verbrande lichaam van mijn vader lag binnen', vertelde de zoon van twee van de slachtoffers aan een Tanzaniaanse krant. Vijf slachtoffers waren ouder dan 60, de andere twee doden waren tussen de 40 en 60 jaar oud.

Volgens een Tanzaniaanse mensenrechtenorganisatie worden er jaarlijks 500 Tanzanianen vermoord, omdat ze behekst zouden zijn.
Bron

Woedende Indiërs hakken geslachtsdelen verkrachter af


Suresh Kumar (40) werd midden op straat gedumpt. © Kos.

In de Indiase stad Ganganagar heeft een 40-jarige man zijn poging tot verkrachting van een tienermeisje met zijn edele delen moeten bekopen, meldt de Daily Mirror.

Mensen hoorden vanuit een steegje het geschreeuw van het meisje, waarop de woedende menigte het recht in eigen hand nam. Ze sleurden de 40-jarige Suresh Kumar, die het angstige meisje tegen een muur had gedrukt, een slagerij binnen. Daar gingen ze hem een uur lang met stokken te lijf. Zijn geslachtsdelen hakten ze af met een vleesbijl.

De man werd vervolgens op straat gegooid, met zijn genitaliën naast zich. Ooggetuige Aamir Dhawan: 'Niemand wilde de man helpen, omdat ze zijn penis op de weg zagen liggen en direct wisten dat dit een vergelding was voor een seksueel misdrijf.'

Duidelijk signaal
'We hebben de afgelopen jaren veel aanvallen op vrouwen gekend, met meisjes die werden verkracht, opgehangen en gemolesteerd en het werd tijd dat dit een halt werd toegeroepen. Dit voorval is een duidelijk signaal: als je zoiets doet, word je gestraft'.

Kumar werd uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht. Artsen noemen zijn toestand kritiek. De politie verzoekt de verantwoordelijken zich te melden. 'Mensen mogen niet zomaar het recht in eigen hand nemen. Hoe verwerpelijk ook, de wet moet bij dit soort misdaden voorop staan en er is geen plaats voor lynchpartijen', aldus een woordvoerder van de politie.
Bron or/Daily Mail

Angst voor ebola op vliegveld van Las Vegas

De angst dat ebola zich per vliegtuig verspreidt, neemt toe. In Las Vegas is een toestel uit New York vandaag na de landing apart gezet, omdat een passagier die recent Afrika zou hebben bezocht, had overgegeven. De bemanning had dit voor de landing doorgegeven. Daardoor gingen de alarmbellen rinkelen.

Gezondheidsdiensten, brandweer en politie rukten uit om het geval te onderzoeken. Het academisch ziekenhuis in de stad bereidde zich volgens een woordvoerster voor op de komst van mogelijk twee ebolapatiënten. Maar het bleek loos alarm, want de passagier die onwel was had 'in ieder geval geen overdraagbare ziekte', aldus een woordvoerder van de betrokken luchtvaartmaatschappij.

Ebola is in december 2013 in West-Afrika opgedoken en circa 8400 mensen hebben het virus tot dusverre opgelopen van wie er al meer dan 4000 zijn overleden.
Bron

VS waarschuwt voor wraakaanslagen door IS

Vlammen slaan uit een gebouw in de door IS belaagde Syrische stad Kobani. De door de VS aangevoerde coalitie, waartoe ook Nederland behoort, bestookt de IS-strijders vanuit de lucht. © reuters.


De kans dat terroristen aanslagen plegen op doelen van landen die aan de luchtaanvallen tegen Islamitische Staat (IS) meedoen, is groter geworden. Dit stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De VS voeren een coalitie aan die sinds 22 september luchtaanvallen uitvoert op soennitische extremisten van IS. Nederland is erbij aangesloten en is afgelopen week dinsdag begonnen met luchtaanvallen op IS.

In een reactie op de luchtaanvallen 'heeft IS aanhangers opgeroepen die buitenlanders, waar ze ook zijn, als wraakactie aan te vallen'. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er nu een verhoogd risico op dergelijke aanslagen, vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa en Azië.

Asielterroristen
Afgelopen weekeinde meldde de Duitse krant Bild am Sonntag dat IS plannen smeedt om groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa te loodsen. Islamitische Staat zou het plan hebben bedacht, omdat vliegvelden steeds beter worden beveiligd.

In een reactie op de berichten, gaf minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan geen aanwijzingen te hebben dat IS strijders als vluchteling naar Nederland heeft gestuurd. Hij verzekerde de Kamer dat er van 'asielterroristen' geen sprake is. Wel benadrukte de minister dat de IND alert is op radicalisering onder asielzoekers.
Bron
Lees ook: Ook joodse strijders aan zijde van IS

Zwerm van 800.000 bijen valt aan: dode en vier gewonden

Foto ter illustratie © afp.


In de Amerikaanse staat Arizona heeft een aanval van een enorme zwerm bijen het leven gekost aan een man. Hij werd zeker 100 keer gestoken. Vier anderen raakten gewond, van wie één ernstig.


De mannen waren bezig in de tuin van een huis, waar op het dak een enorm bijennest bleek te zitten. Volgens een medewerker van de bestrijdingsdienst zou het om een aanval van zo'n 800.000 bijen gaan, zo meldt CNN. Het bijennest was 1 bij 2,5 meter groot. 'Ik heb noot zoiets groots gezien', zei hij.

De gealarmeerde brandweer trof de slachtoffers aan die tientallen keren waren gestoken. Een ervan overleefde de aanval niet, een ander raakte zwaar gewond. Omwonenden werden direct gewaarschuwd om ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven.

De 90-jarige eigenaar van het huis bleef ongedeerd.
Bron

vrijdag 10 oktober 2014

Mogelijk miltvuur in partij van zeven ton rundvlees

Runderen in een slachterij. © anp.


Een partij van 7000 kilo rundvlees wordt uit voorzorg uit de handel gehaald omdat het mogelijk besmet is met miltvuur. Dat maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag bekend. Het is bij de NVWA niet bekend of het vlees al in de schappen ligt.

Het vlees komt van een slachterij uit Polen. Twee koeien van die partij komen weer van een Slowaakse veehouder waar na de slachting de infectieziekte miltvuur (of antrax) is vastgesteld. De kans is klein dat het vlees daadwerkelijk besmet is en dat mensen ziek worden, benadrukt de NVWA.

Het vlees is geleverd aan 19 bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in andere landen.

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.
Bron

Havik werkt Amerikaanse drone uit de lucht

© Screenshot Youtube.


Een Amerikaanse man die met zijn drone opnames maakte van een park in de staat Masschusetts kwam woensdag van een koude kermis thuis. Een havik werkte zijn drone naar beneden.

Volgens de eigenaar van de drone, Chris Schmidt, zijn zowel de vogel als de drone onbeschadigd. In eerste instantie wilde hij de motor van de drone uitzetten om de problemen te ontwijken. Daarmee was hij echter net te laat, waarna de drone neerstortte.

100 duizend mensen op de vlucht voor geweld in Libië

Een colonne van auto's met IS-strijders in Libië. © reuters.


Ongeveer 100 duizend mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld bij de Libische hoofdstad Tripoli. Dat meldde VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vandaag. Ook op andere plaatsen in het Noord-Afrikaanse land zoeken Libiërs massaal een veilig heenkomen.

'Doordat het aantal gevechten tussen rivaliserende groepen toeneemt in een aantal Libische gebieden, zien we steeds meer ontheemden', aldus de VN-organisatie. Het zou gaan om 289.000 mensen. De meeste vluchtelingen zouden onderdak vinden bij familieleden. Andere ontheemde Libiërs slapen noodgedwongen in parken, scholen en andere gebouwen.
Asielcijfers

De brandhaarden van het Midden-Oosten beginnen zichtbaar te worden in de Nederlandse asielcijfers. In juli kwamen ruim 2.000 asielzoekers naar ons land, een stijging van 70 procent ten opzichte van juli 2013. Syriërs vormden met ongeveer 1.100 vluchtelingen met afstand de koploper onder de aanvragers; daarna volgden de statenlozen met ruim 300 man. Gemeten over het hele jaar zijn er in de eerste zeven maanden 14 duizend aanvragen gedaan, een toename met 90 procent. De voorspelling is niet gewaagd dat die aantallen in de nabije toekomst veel hoger zullen worden.

De situatie in Libië baart met name zorgen, omdat de burgeroorlog vrij spel biedt aan mensensmokkelaars. Onder Kadhafi kregen die nog tegenspel van de Libische overheid - met Europees geld was Libië redelijk succesvol in het tegenhouden van boten. Maar nu is er nauwelijks nog sprake van een overheid. Daarnaast bestaat het risico dat Libiërs zelf het geweld in hun land gaan ontvluchten. De voortdurende gruweldaden van Islamitische Staat hebben op Irakezen en Syriërs datzelfde effect.

Bron

Visser redt uitgeputte adelaar van verdrinkingsdood

Een jonge adelaar die begin vorige maand in Canadees water aan de verdrinkingsdood ontsnapte, zou langzaam aan de beterende hand zijn. De roofvogel overleefde het hachelijke avontuur, dankzij de reddingsactie van een visser. De man legde de hele onderneming vast en deelde de beelden eind vorige maand op Youtube. Het filmpje werd sindsdien al meer dan een half miljoen keer bekeken.

Volgens Mindy Dick, van de Orphaned Wildlife Rehabilitation Society, had de vogel waarschijnlijk een te grote zalm op het oog. Het dier zou vervolgens door zijn prooi mee onder water gesleurd zijn, waardoor hij niet meer kon vliegen.

Visser Don Dunbar merkte de vogel in nood toevallig op en besloot zijn collega-visser te redden. 'Ik zou je een reddingsvest toewerpen, maar ik denk niet dat die je zal passen', kun je Dunbar al grappend horen zeggen tegen de uitgeputte vogel. Op de beelden is te zien hoe het dier in de richting van de boot zwemt, alsof het weet dat dit zijn enige redding is. De man tilt de vogel vervolgens voorzichtig uit het water met een visnet.

Medische hulp
Dunbar veronderstelde dat het dier weer zou wegvliegen wanneer het opgedroogd was, maar dat gebeurde niet. Al snel bleek dat de arend medische hulp nodig had. Na wat Dunbar een 'mislukte muiterij' noemde, schakelde de man de hulp in van de plaatselijke dierenorganisatie waar de roofvogel nu herstelt.

In een interview met National Geographic, zei Mindy Dick dat de arend behandeld wordt voor E. coli, een infectie die deels zijn ondergewicht verklaart op het moment dat het dier gered werd. De vogel zal waarschijnlijk over twee maanden, wanneer hij volledig hersteld is, weer worden vrijgelaten.


'Kim Jong-un geblesseerd, maar aan de macht'

Een ongedateerde foto van een Noord-Koreaans persbureau waarop Kim Jong-un te zien is © epa.


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een blessure aan zijn been, maar leidt nog steeds zijn land. Dat heeft een anonieme bron, die dichtbij de regering in Pyongyang staat, gisteren gezegd tegen persbureau Reuters.

Het staatshoofd was vrijdag niet aanwezig bij een ceremonie ter ere van de verjaardag van de Arbeiderspartij.

Kim Jong-un verrekte zijn enkel en knie toen hij meedeed aan een militaire oefening. 'Waarschijnlijk omdat hij overgewicht heeft.' Hij zou honderd dagen nodig hebben om op te knappen, 'maar is verder helemaal in orde'.

Kim Jong-un is sinds begin september niet meer in het openbaar verschenen. Dat leidde tot tal van speculaties over zijn positie.
Bron

VS zetten zich schrap voor de ebola-zelfmoordterrorist

Een man die met het eerste ebolaslachtoffer in de VS in aanraking kwam, wordt in quarantaine geplaatst. © Getty.

Veiligheidsexperts in de VS houden rekening met opzettelijk met ebola geïnfecteerde terroristen. Die moeten paniek zaaien door zo veel mogelijk mensen te besmetten met het dodelijke virus.

Het scenario is onheilspellend. Terroristen van de beruchte al-Qaeda-cel Koranshan of van Islamitische Staat besmetten zichzelf met ebola met lichaamsvocht of bloed van besmette slachtoffers.

Dat lichaamsvocht en bloed ligt in West-Afrika letterlijk op straat. De 'zelfmoordgeïnfecteerde' reist vervolgens naar bijvoorbeeld de VS of een Europees land. Omdat de incubatietijd, de tijd dat de ziekte zich openbaart, 2 tot 21 dagen is, kan die reis zonder veel problemen worden afgelegd. Eenmaal in het uitgekozen land, probeert de terrorist vervolgens zo veel mogelijk mensen te besmetten. Totdat ebola aan zijn leven een einde maakt.

Koud kunstje
Volgens kapitein Al Shimkus, docent biologische en chemische oorlogsvoering aan het Naval War College in Newport (VS), is dit scenario een koud kunstje, 'als je eenmaal hebt besloten dat mensen zich daarvoor zullen opofferen'.

De 'biologische aanslag' van één of een paar terroristen zal niet heel veel slachtoffers maken. Ebola verspreidt zich via bloed en lichaamsvocht van een besmet persoon. Het is zeker geen wapen van massavernietiging, maar de angst voor besmetting kan een hele samenleving verlammen, concludeert Shimkus. Want na een besmetting in bijvoorbeeld een vol vliegtuig, moeten honderden mensen in quarantaine. Met een besmetting in een druk winkelcentrum worden duizenden gezinnen in doodsangst gebracht.

Een kostbaar wapen is ebola ook niet. Met één injectie is de zelfmoordenaar 'gewapend'. En een aanslag met één injectiespuit als wapen zet alarmsignalen in werking voor een tijdrovend en kostbaar traject van schadebeperking.

Anthrax
Voor de Amerikaanse regering behoort ebola met anthrax en de pest tot de meest bedreigende wapens van het bioterrorisme. 'Het is lang niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld de pest, maar zolang er geen tegenmiddel is, is de kans op overlijden bijzonder groot. Met ebola kun je hele gemeenschappen angst aanjagen,' zegt de arts Amesh Adalja van het Centrum voor Gezondheid en Veiligheid in Pittsburgh.

Het ebolavirus zou overigens geen nieuw biowapen zijn. In de jaren '90 reisde een afvaardiging van de Japanse sekte Aum Shinrikyo naar Zaïre, de huidige Democratische Republiek van Congo. De sekte, die in 1995 dood en verderf zaaide met zenuwgas in de metro van Tokio, onderzocht daar onder het mom van een medische missie of ebola een wapen kon zijn. Ook de Sovjet-Unie deed er onderzoek naar. Maar de geheime diensten gaven uiteindelijk de voorkeur aan het Marburg-virus, dat lijkt op het ebolavirus.
Bron

donderdag 9 oktober 2014

Vermiste vrouw overleeft weken in wildernis

Shannon Leah Fraser overleefde 17 dagen in de wildernis. © Ad.nl.

Een verdwaalde vrouw heeft 17 dagen doorgebracht in de Australische wildernis. Dat berichtte de BBC vandaag. De 30-jarige Shannon Leah Fraser kon zichzelf in veiligheid brengen dankzij een slimme truc van de autoriteiten.

De vrouw verdween nadat ze met twee mannen was gaan zwemmen. Een grote zoekactie leverde niets op, tot Fraser gister plots de wildernis uit strompelde. Ze bleek indirect toch te zijn gered door de zoekteams, die een route uit de wildernis hadden gemarkeerd.

Politie vermoedde eerder dat de vrouw vermoord was, of mogelijk door een krokodil was opgegeten, maar de moeder van 3 kinderen bleek vanmorgen toch te leven. Ze wist zichzelf in leven te houden door kleine vissen en insecten te eten. Naar eigen zeggen moest ze zich bovendien verdedigen tegen wilde dieren, zoals een krokodil. De vrouw verloor tijdens haar beproeving ongeveer 16 kilo.
Bron

Hoe Emile (2) na beet van vleermuis ebola verspreidde

Eén besmette fruitvleermuis die een peuter van twee jaar beet, ligt aan de oorsprong van de huidige epidemie. © Wikipedia.


Wat als een tragedie voor een gezin uit Guinee begon, is uitgegroeid tot een crisis van enorme proporties. Toen de 2-jarige Emile, een peuter uit Meliandou in het zuiden van Guinee, in contact kwam met een fruitvleermuis, was dat het startschot voor een spoor van vernieling dat nog niet is gestopt. De ebola-epidemie verspreidde zich in heel West-Afrika en sinds kort ook daarbuiten. De Amerikaanse regering noemt het intussen de zwaarste epidemie sinds aids.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is met een reconstructie van de uitbraak van de epidemie gekomen. Daarin speelt Emile een hoofdrol. De organisatie beschrijft hoe de twee jaar oude peuter in de buurt van het dorp Meliandou werd gebeten door een van de fruitvleermuizen, die zich in het begin van de avond in bomen verzamelen. Het gebeurde in december vorig jaar en op dat moment werd Emile 'Patient Zero', het onfortuinlijke eerste slachtoffer van een ebola-uitbraak die volgens de WHO al meer dan 3.800 slachtoffers maakte en enkele van de meest kwetsbare landen in West-Afrika in chaos stortte.

Gezinstragedie
Op 26 december kreeg Emile koorts. Hij overleed twee dagen later. Nog eens acht dagen later overleed zijn zusje van drie, Philomena. Hun moeder Sia bezweek op 11 januari aan de ziekte, hun grootmoeder Koumba weer drie dagen daarna. Onderzoekers menen dat deze overlijdens de opmars van het virus door Guinee en de naburige landen Liberia en Sierra Leone hebben ingezet.

'Na het overlijden van het jongetje bleef de ziekte ongemerkt smeulen en werden verschillende besmettingsketens in gang gezet', zo stelt de WHO. Dorpelingen waren bang, dokters stonden voor een raadsel. Sommigen dachten dat het om een uitbraak van cholera ging, maar niemand was zeker en in dat informatievaccuüm kon het virus zich makkelijk verspreiden.

Vage grenzen
Inmiddels heeft de gezondheidsorganisatie achterhaald dat Meliandou in de 'hot zone' van de uitbraak ligt: een driehoekig woudgebied waar de grenzen van Guinee, Liberia en Sierra Leone samenkomen. In het gebied is al jarenlang een conflict gaande over diamanten en andere natuurlijke rijkdommen. De gezondheidsvoorzieningen zijn er beperkt en de bevolking is het gewend de grenzen over te steken op zoek naar werk of een beter bestaan.

Volgens de WHO liep een vriend van het gezin van Emile, een man uit Sierre Leone, de ziekte op en overleed hij in in zijn thuisland in Kangama. Een neef van Koumba, de oma van Emile, reisde naar de Guinese hoofdstad Conakry, waar hij op 5 februari overleed.

Europol waarschuwt voor gevaar van online moorden


Beïnvloeden van medische apparaten geen science fiction

© Thinkstock.


Europol waarschuwt in een rapport voor het dreigende gevaar van moord via internet. Overheden zouden slecht zijn voorbereid. De in 2013 overleden Nieuw-Zeelandse hacker en beveiligingsexpert Jack Barnaby liet een aantal jaren geleden al zien hoe hij een pacemaker, of een insulinepomp, online kon beïnvloeden en zodoende iemand kon ombrengen. Het klinkt als science fiction, maar lijkt realiteit.

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) adviseerde de gezondheidsindustrie onlangs om medische apparaten, die verbonden zijn met internet, te controleren op mogelijke 'zwakke plekken' en deze indien nodig aan te passen. Met de huidige waarschuwing onderschrijft Europol die oproep. Meer en meer elektrische en elektronische apparaten zijn tegen verbonden met het web.

In het rapport The Internet Organised Threat Assessment (iOCTA) beschrijft de Europese politiedienst welke gevaren en risico's die deze koppeling met zich meebrengt. Het vermeldt daarbij een nieuwe vorm van afpersing, zoals losgeld voor gehackte slimme wagens en woningen, maar ook fysiek letsels en 'mogelijke dood'. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het ontregelen van pacemakers.

Pacemaker Dick Cheney
In oktober 2013 liet de voormalig Amerikaanse vice-president Dick Cheney zicht in het televisieprogramma 60 Minutes ontvallen dat zijn cardioloog hem had aangeraden de draadloze functie van zijn pacemaker uit te schakelen, om zo te voorkomen dat het apparaatje gehackt kon worden. Beveiligingsbedrijf IID voorspelde vervolgens dat in 2014 de eerste moord via een met internet verbonden apparaat gepleegd zou worden.

Wil van Gemert, adjunct directeur van Europol, zegt tegen nieuwsblad De Morgen: 'We worden erg afhankelijk van een heleboel apparaten, die soms essentiële levensfuncties regelen. Vandaag zijn er 10 miljard apparaten verbonden met het internet, rond 2020 worden dat er 20 à 50 miljard. Dat verhoogt het risico behoorlijk.' Hackers met criminele bedoelingen liggen op de loer.

'Het lijkt me sensatiezucht'
Joost Bijl van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT ziet het gevaar, maar is nuchterder: 'Het lijkt me sensatiezucht. Je kunt niet gericht iemand uitkiezen en die via het net doden, zover is het nog lang niet. De trend is wel om steeds meer apparaten op het internet aan te sluiten, en sommige zijn daar qua veiligheid niet op voorzien.'

Bijl denkt dat Europol vooral wil waarschuwen voor de toekomst. 'Terecht', zegt hij en wijst op een site als Shodanhq.com dat gericht zoekt naar online controlesystemen voor onder meer windturbines en energiecentrales. 'Er zijn mensen die via het net op zoek gaan naar open klimaatsystemen in woningen, om de verwarming heel laag of heel hoog te zetten. Als je dat doet in de kamer van iemand die ziek of bejaard is, kan dat verregaande gevolgen hebben.Europol-rapport iOCTA

Open pdf (11,4 MB)Bron

Onbekende vrouw zegt politie van 'planet Earth' te komen

De onbekende vrouw die zaterdag in Dordrecht werd aangetroffen. © Politie.nl.
De politie is al vijf dagen op zoek naar de identiteit van een vrouw van wie niet bekend is wie ze is en waar ze vandaan komt. Zelf zegt ze van 'planet Earth' te komen en geboren te zijn op 1 januari 1900.

Ze spreekt slechts Engels, maar de politie vermoedt dat ze mogelijk uit een van de Scandinavische landen komt, mogelijk Denemarken.

De vrouw is ongeveer 50 jaar, heeft bruine ogen en blond-rossig haar. Ze werd zaterdag in Dordrecht gevonden,zo liet de politie vandaag weten.
Bron
Lees ook: 'Overheid en NPO willen minder Marokkanen in Opsporing Verzocht'
Lees ook: Tien mille beloning voor gouden tip vermiste Rebecca

Brittany (29): waarom ik op 1 november mijn leven beëindig

De 29-jarige Brittany Maynard lijdt aan een zeer agressieve vorm van hersenkanker. © Screenshot YouTube.


Ze is een formidabele vrouw met een enorme levenslust, maar toch zal de 29-jarige Brittany Maynard binnen een aantal weken zelf uit het leven stappen. Ze is allerminst suïcidaal, maar ziet geen andere uitweg. 'Ik wilde dat er een genezing bestond voor mijn ziekte, maar die is er gewoonweg niet', legt ze uit in een emotionele YouTube-video.

De Amerikaanse lijdt aan een zeer agressieve vorm van hersenkanker. Artsen voorspelden haar een ernstige lijdensweg en een overlijden dat pijnlijk zal zijn. En dus koos Brittany voor euthanasie. 'Ik sterf op 1 november', zegt ze in de video.

'Mijn man is jarig op 26 oktober', legt ze uit, 'en ik zal een paar dagen later mijn leven beëindigen. In het bijzijn van mijn moeder, stiefvader, man en beste vriendin. In mijn eigen bed, in mijn eigen slaapkamer. Misschien met wat van mijn favoriete muziek op de achtergrond.'

De vrouw legt in de video uit hoe opgelucht ze is nu ze weet dat ze zelf haar overlijden kan regisseren. Haar man Dan (42) gebruikt dezelfde woorden: 'We zijn zo opgelucht. Dat zij zelf kan zeggen: Het is tijd. Dat ze niet het lijden hoeft mee te maken dat de artsen beschreven hebben.'

Euthanasie
Brittany heeft moeten vechten voor het recht om haar eigen dood te bepalen. In de Verenigde Staten is euthanasie nog steeds een onderwerp van discussie. De vrouw en haar familie moesten naar Oregon verhuizen, omdat er slechts enkele staten zijn die het mogelijk maken om, onder voorwaarden, 'te sterven met waardigheid'.

dinsdag 7 oktober 2014

Nobelprijs naar uitvinders LED-lamp

© ap.


De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de LED-lamp. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm vandaag bekendgemaakt.

Akasaki (1929) is hoogleraar aan de Meijo Universiteit in de Japanse stad Nagoya. Amano (1960) is hoogleraar aan de Universiteit van Nagoya in dezelfde stad. Nakamura (1954) is in Japan geboren en werkt aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara.

De drie geleerden hebben volgens het Nobelcomité met de uitvinding de mensheid een bijzonder grote weldaad bewezen. Door de lampen wordt op een nieuwe manier licht gevormd en zijn er nu langer en efficiënter werkende alternatieven voor oudere lichtbronnen, zoals de gloeilampen. Akasaki, Amano en Nakamura vonden de blauwe LED-lamp in het begin van de jaren 90 uit. Er was al langer aan de lichtbron gewerkt, maar volgens het Nobelcomitë slaagden zij waar anderen hadden gefaald.
Bron

IS stelt persregels in voor journalisten

© epa.


De Islamitische Staat (IS) heeft elf persregels ingesteld voor journalisten die werken in door IS-beheerste gebieden. Volgens de regels moeten journalisten trouw beloven aan de kalief en staat al hun werk onder supervisie van IS-persvoorlichters.

Nadat IS maandag een deel van de Syrische provincie Deir Ezzor veroverde moesten journalisten besluiten of zij wilde blijven of dat zij zouden vertrekken uit het gebied. Een groot deel heeft het gebied verlaten, maar Amer bleef in Deir Ezzor, zo vertelt hij aan Syria Deeply. Hij bleef achter omdat hij vindt dat er verslag van binnenuit gedaan moet worden.

Dat verslag is wel aan voorwaarden gebonden. Amer: 'Er is een meeting geweest tussen journalisten en de IS-woordvoerders. Daar is besproken hoe journalisten moeten werken nu het gebied door IS gecontroleerd wordt.'

Uiteindelijk werden 11 regels opgesteld, waaraan journalisten zich moeten houden. Journalisten die het er niet mee eens zijn kunnen de IS-gebieden alsnog verlaten.
De regels van IS:

1. Correspondents must swear allegiance to the Caliph [Abu Bakr] al-Baghdadi ... they are subjects of the Islamic State and, as subjects, they are obliged to swear loyalty to their imam.

2. Their work will be under the exclusive supervision of the ISIS media offices.

3. Journalists can work directly with international news agencies (such as Reuters, AFP and AP), but they are to avoid all international and local satellite TV channels. They are forbidden to provide any exclusive material or have any contact (sound or image) with them in any capacity.

4. Journalists are forbidden to work in any way with the TV channels placed on the blacklist of channels that fight against Islamic countries (such as Al-Arabiya, Al Jazeera and Orient). Violators will be held accountable.

5. Journalists are allowed to cover events in the governorate with either written or still images without having to refer back to the ISIS media office. All published pieces and photos must carry the journalist's and photographer's names.

6. Journalists are not allowed to publish any reportage (print or broadcast) without referring to the ISIS media office first.

7. Journalists may have their own social media accounts and blogs to disseminate news and pictures. However, the ISIS media office must have the addresses and name handles of these accounts and pages.

8. Journalists must abide by the regulations when taking photos within ISIS territory and avoid filming locations or security events where taking pictures is prohibited.

9. ISIS media offices will follow up on the work of local journalists within ISIS territory and in the state media. Any violation of the rules in place will lead to suspending the journalist from his work, and he will be held accountable.

10. The rules are not final and are subject to change at any time depending on the circumstances and the degree of cooperation between journalists and their commitment to their brothers in the ISIS media offices.

11. Journalists are given a license to practice their work after submitting a license request at the ISIS media office.
Bron

Dokter haalt reuzeninsect uit oor patiënt India

Een Indiër met een jeukend oor meldde zich onlangs bij de dokterspost. Wat de KNO-arts zag toen hij het oor controleerde is ieders nachtmerrie. Met een pincet haalde hij een levend insect met veel gepriegel uit het oor van de patiënt.

Op een video die op internet de ronde gaat, zien we hoe de dokter een soort grote krekel uit het oor van de man probeert te halen. Het beest had zich een weg gebaand in het oorkanaal van de onfortuinlijke Indiër. Er kwam een pincet aan te pas om het beest uit het oor te krijgen, wat na een kleine twee minuten gelukkig ook lukte. Hoe het beestje in zijn oor verzeild raakte is niet bekend. Let op, de video is niet voor mensen met een gevoelige maag.

Astronauten beginnen ruimtewandeling: 'Mooi, het is donker buiten'

Een foto vanuit ISS gepubliceerd door NASA. © afp.


Twee astronauten zijn vanmiddag begonnen aan een ruimtewandeling. De Duitser Alexander Gerst en de Amerikaan Reid Wiseman verlieten rond 14.30 uur (Nederlandse tijd) het internationale ruimtestation ISS. Het complex vloog toen ruim 400 kilometer boven de nachtelijke Grote Oceaan. 'Mooi, het is donker buiten', zei Gerst kort voor hij naar buiten ging.

Het is de bedoeling dat Gerst en Wiseman 6,5 uur buiten blijven om wat klein onderhoud te verrichten. Zo verplaatsen ze een kapotte koelingspomp en werken ze aan een robotarm van het complex. Om dat veilig in het luchtledige te kunnen doen, hebben Gerst en Wiseman tot vervelens toe geoefend wie wanneer wat doet. De Europese ruimtevaartorganisatie noemt het een 'nauwkeurige choreografie'.

Gerst is de negende Europeaan die een ruimtewandeling maakt. De Nederlander André Kuipers hoort niet bij die groep.

De uitstapjes in de ruimte zijn niet zonder gevaren. De laatste Europese ruimtewandelaar, de Italiaan Luca Parmitano, verdronk vorig jaar bijna in zijn ruimtepak toen een waterleiding lekte. Hij kon haast niets meer zien en horen en had moeite om zichzelf in veiligheid te brengen. 'Het water bedekt mijn neus, een gruwelijk gevoel dat ik vererger door met mijn hoofd te schudden in een vergeefse poging om het water weg te krijgen. De bovenkant van mijn helm staat vol water en ik weet zelfs niet of ik bij de volgende ademhaling mijn longen vul met lucht of vloeistof', schreef Parmitano daar later over.
Bron

Tweede Kamer debatteert snel over Kobani

(VLNR) Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaer en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. © anp.


In de Tweede Kamer vindt snel een debat plaats over de situatie in het Syrische Kobani. Daarbij zal onder meer aan de orde komen wat de Nederlandse mogelijkheden zijn om humanitaire hulp te verlenen. De grensstad wordt belegerd door Islamitische Staat (IS).

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken steunde vandaag een voorstel daartoe van de ChristenUnie. Er wordt gekeken of nog deze week een overleg kan plaatsvinden met de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Ook wil de Kamer dat het kabinet opnieuw met een brief komt over de situatie in Kobani. De meeste partijen waren ontevreden over de brief die minister Timmermans hier eerder vandaag over stuurde.
Bron
Lees ook: Vijf vragen over het beleg van Kobani
Lees ook: '40 procent van Kobani nu in handen van IS'
Lees ook: Massamoord dreigt in Kobani: 'Honderden mensen zitten vast'

maandag 6 oktober 2014

3D-geprint hart redt leven van twee weken oude baby

Afbeelding weergeven op Twitter

In het Morgan Stanley Children's Hospital in New York hebben artsen een 3D-geprint hart gebruikt om het leven van een baby van twee weken oud te redden. Het kindje heeft een hartafwijking en moest een zware operatie ondergaan. Doordat artsen een 3D-kopie konden maken, werd het babyhart met één operatie gerepareerd.

Met behulp van MRI-data konden doktoren een 3D-model van het hart printen. 'Het hart van de baby had gaten en de hartkamers zijn een soort doolhof,' zei dokter Emile Bacha die de operatie uitvoerde tegen CT News. 'Vroeger moesten we het hart laten stoppen en erin kijken om te beslissen wat we moesten doen. Met deze techniek is het of we een landkaart hebben die ons gidst. We konden met één operatie het babyhart repareren.'

De stichting Matthew's Heart of Hope financierde het project. Zij maakten al bekend dat er een nieuw experiment met een 3D-geprint hart aankomt, maar daar is nog niets over bekend.
Bron

Geloofgemeenschap maakt video tegen IS

Een groep gelovigen uit Enschede heeft een film gemaakt tegen IS. De groep staan in dezelfde hulpeloze houding als de slachtoffers van de onthoofdingen van IS. Ze zijn gekleed in de neutrale kleur wit en spreken de IS-leden toe.

Het Engels is van sommige deelnemers enigszins gebrekkig, de boodschap is duidelijk: we mogen niet bang zijn. De tekst is ondertiteld in het Arabisch, zodat de IS-leden het eventueel zouden kunnen lezen.

'Dit is een bericht naar de wereld. Wees niet bang. Angst verwoest onze liefde, onze hoop en onze vrede. God is hoop, liefde en vrede. Ze kunnen mij vermoorden, onze zonen en dochter vermoorden, maar ze kunnen ons geloof en onze ziel niet wegnemen. We bidden voor jou. We bidden voor IS.'

De gemeenschap wil met hun video een signaal afgeven aan IS. Ze hebben het filmpje gestuurd naar parlementariërs en bewindmakers.

Ouderen flink minder vaak overvallen

Het aantal overvallen op senioren is in de eerste 8 maanden van dit jaar gedaald met 17 procent vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dat maandag gezegd op een bijeenkomst van ouderenbond Unie/KBO.

Senioren maken zich vaak zorgen dat ze slachtoffer worden van een overval of een babbeltruc. Opstelten begrijpt de zorgen, maar benadrukte dat de kans dat een oudere overvallen wordt heel klein is. Er vonden vorig jaar 99 overvallen op ouderen plaats, op 2,5 miljoen 65-plussers. 'Dat zijn er natuurlijk nog wel 99 te veel,' aldus de minister. Ook onderstreepte hij dat ouderen met vaak simpele maatregelen de kans dat ze slachtoffer worden nog kleiner kunnen maken.
Bron

Vrouwelijke soldaat geroemd om zelfmoordaanslag op IS

Afbeelding weergeven op Twitter
-De Koerdische soldate Arîn Mîrkan is het boegbeeld van het verzet tegen de strijders van Islamitische Staat geworden. Mîrkan kwam gisteren bij het verdedigen van de stad Kobani zonder munitie te zitten. In plaats van zich over te geven aan IS blies ze zichzelf op. Een nog onbekend aantal IS-soldaten kwam daarbij om.

De jihadisten stonden op het punt om de munitieloze vrouw in te rekenen, toen ze plotseling een explosie liet afgaan. De Koerdische volksmilitie roemde vandaag in een statement haar 'sterke wil en vastberadenheid' en zeiden dat Mîrkan 'de geest van verzet in de harten van de Koerden' is. 'Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de troepen van IS hun doel niet bereiken.'

Doden
De strijd in Kobani, de Syrische stad die grenst aan Turkije en die in het Arabisch Ayn al-Arab heet, gaat onverminderd door. Vanochtend vielen tientallen doden toen Koerdische verdedigers van de stad een aanval van IS afsloegen. Aan de zijde van de Koerdische volksmilitie vielen 19 doden, aan IS-kant zeker 27. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

'We zullen winnen of sterven. We zullen ons tot het eind verzetten', zei een leider van de strijdkrachten in de stad. Vanmiddag hees IS haar zwarte vlag op een gebouw in het oosten van Kobani.
Bron
Lees ook: Koerdische strijders gedood door zelfmoordaanslagen Syrië

Kannibaal pleegt zelfmoord na koken transseksuele vrouw

Afbeelding weergeven op Twitter


Een 28-jarige man heeft afgelopen zaterdag zijn transseksuele vrouw vermoord. De politie in het Australische Brisbane kwam hierachter doordat buren een melding maakten van een vreselijke stank.

Bij het appartement aangekomen zag de politie een man over een balkon springen, nadat zij op de voordeur hadden geklopt. Tijdens de achtervolging pleegde de man zelfmoord door zijn eigen keel door te snijden.

In het appartement deed de politie een gruwelijke ontdekking. Er stonden lichaamsdelen op het vuur in een pot chemicaliën te koken. De stank die daaruit voorkwam was niet te harden, waardoor buren de politie hadden ingelicht.

Hondenvoer
Volgens omwonenden leek de stank op de geur van hondenvoer. 'Ik dacht dat iemand zijn huisdier had gevoerd, of dat een hond ergens rommel had gemaakt,' zegt één van de buren tegen Fairfax Media.

De lichaamsdelen zijn van Mayang Prasetyo, een 27-jarige Indonesische transseksuel. Het is nog niet duidelijk waarom de man de vrouw vermoordde en kookte. De politie is een onderzoek gestart.
Bron

'Turkije heeft IS-strijders geruild tegen gijzelaars'

Familieleden begroeten de bevrijde Turkse gegijzelden op het vliegveld van Ankara. © getty.


De Turkse autoriteiten hebben naar verluidt ongeveer 180 IS-strijders geruild voor tientallen Turkse gijzelaars. Dat melden Britse mediavandaag. Daardoor zouden ook jihadisten uit EU-landen op vrije voeten zijn gekomen, onder wie twee Britten, drie Fransen en een Belg.

De Britse krant The Times zou beschikken over een lijst met namen van gevangenen die zijn overgedragen aan de terreurgroep. Britse overheidsbronnen noemen het tegenover de BBC 'geloofwaardig' dat ook Britse jihadisten betrokken waren bij de ruil.

De Turken werden half juni ontvoerd, nadat extremisten het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosul hadden bestormd. De gijzelaars werden vorige maand vrijgelaten. Volgens de Turkse inlichtingendienst MIT werden ze met een 'vooraf geplande operatie' in veiligheid gebracht.
Bron

zondag 5 oktober 2014

'IS wil terroristen als vluchtelingen sturen'

Koerdische vluchtelingen uit Syrië bij de grens met Turkije. © reuters.


De extremisten van Islamitische Staat (IS) smeden in hun bolwerken in het noorden van Syrië en Irak plannen om groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa te loodsen. Dit meldt de Duitse krant Bild am Sonntag die zich op kringen in de veiligheidsdiensten beroept.

Amerikaanse geheim agenten zouden gesprekken hebben afgeluisterd waar IS-leiders plannen ontvouwen om groepjes van vier terroristen als vluchtelingen naar Europa te sturen. Het plan zou mede zijn ontstaan omdat vliegvelden en vliegtuigen steeds beter worden beveiligd.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegenover Bild am Sonntag bevestigd dat ze van dit scenario op de hoogte is. Maar er zijn geen aanwijzingen dat er concreet aanslagen in Duitsland worden voorbereid.

Aan IS ontsnapt
Vrijdagavond ontsnapten dertig mensen uit een gevangenis in het noord-oosten van Syrië die door strijders van Islamitische Staat werd bewaakt. Ze wisten te ontkomen na een luchtaanval van de internationale coalitie op de gevangenis in de regio al-Shadadi, onder leiding van de Verenigde Staten.

Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag. De organisatie heeft geen gegevens over de identiteit van gevangenen en de redenen voor hun gevangenschap gegeven. Slechts een deel wist uit handen van de extremisten te blijven, de rest werd opnieuw opgepakt door de IS-strijders.
Bron

Turkije evacueert dorpen aan de Syrische grens

Rook boven de stad Kobani. © afp.


Na verscheidene granaatinslagen aan de Syrische grens ten zuiden van de Turkse plaats Suruç, hebben de Turkse autoriteiten vandaag besloten twee dorpen aan de grens te evacueren.

Eerder vandaag raakten vier mensen gewond toen een granaat een woonhuis in de streek trof. Elders raakte een politieagent gewond als gevolg van granaatsplinters.

Suruç ligt niet ver ten noorden van de Syrische plaats Kobani (Ayn al-Arab). Rond die grensstad wordt al geruime tijd gevochten tussen Koerdische Syriërs en de extremisten van Islamitische Staat. De meeste burgers zijn uit Kobani de grens over naar Turkije gevlucht.
Gevangenis

Dertig mensen ontsnapten vrijdagavond uit een gevangenis in het noord-oosten van Syrië die door strijders van Islamitische Staat (IS) werd bewaakt. Ze wisten te ontkomen na een luchtaanval van de internationale coalitie op de gevangenis in de regio al-Shadadi, onder leiding van de Verenigde Staten, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag.

De organisatie heeft geen gegevens over de identiteit van gevangenen en de redenen voor hun gevangenschap gegeven. Slechts een deel wist uit handen van de extremisten te blijven, de rest werd opnieuw opgepakt door de IS-strijders.
Bron

Nederlandse F-16's maken eerste vluchten boven Irak

© ANP.


Nederlandse F-16's hebben vandaag voor het eerst gevlogen boven het conflictgebied in Irak. In totaal voerden de jachtvliegtuigen twee vluchten uit, steeds met twee toestellen per keer. Er zijn nog geen wapens ingezet. Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt.

De Nederlandse F-16's testten onder meer hun inzet voor zogeheten 'close air support'. Daarbij ondersteunen vliegtuigen troepen op de grond. Na zondag zijn de Nederlandse jachtvliegtuigen volledig gereed om ingezet te worden boven Irak, zegt Defensie.

Aanvallen op opslagplaatsen
Behalve de ondersteuning van grondtroepen kunnen de F-16's worden ingezet voor aanvallen op opslagplaatsen van munitie of militair materieel. Ook kunnen ze vijandelijke mortieropstellingen, tanks en andere voertuigen onder vuur nemen.

Nederland zet 8 F-16's in bij de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Daarvan zijn 2 toestellen reserve. Het complete F-16-detachement telt ongeveer 250 mannen en vrouwen. Maandag is het detachement op volle sterkte. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

Turkse jongen gedood door vallende geit

© afp.


In het Oost-Turkse Diyarbakir is een 13-jarig kind omgekomen toen een geit uit de lucht kwam vallen. Het dier was door de vader van de jongen op het dak van een flatgebouw van zes verdiepingen gestald in afwachting van de slacht voor het offerfeest.

Maar de geit sprong over de afrastering op de rand van het dak heen en stortte zo aan de voorkant van het pand neer op het spelende kind, meldde zondag het Turkse persbureau Dogan.

De jongen werd zwaar gewond naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed aan zijn verwondingen. De plaatselijke justitie onderzoekt het incident.
Bron

Aan ebola verwant virus doodt Oegandees

Marburgvirus. © Wikipedia.


In de Oegandese hoofdstad Kampala is een 30-jarige man overleden aan het zeer besmettelijk marburgvirus, dat lijkt op ebola. Tachtig mensen die met het slachtoffer in contact zijn geweest, zijn in quarantaine geplaatst.

De man werkte als radiobioloog in een ziekenhuis in Kampala. Hij overleed vorig week. De man had toen al tien dagen last van hoofdpijn, buikpijn, diarree en braakte bloed. Het dodelijke virus begint met zware hoofdpijn en koorts gevolgd door bloedingen.

In ruim 80 procent van de gevallen sterft de patiënt binnen negen dagen na besmetting. Marburg is van dezelfde virusfamilie als ebola, dat de afgelopen maanden in West-Afrika al aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

Geen vaccin
Net als ebola wordt de ziekte via lichaamsvloeistoffen als bloed en speeksel overgedragen of door contact met besmette wilde dieren zoals apen. Er bestaat nog geen vaccin of specifieke behandeling voor het virus.

De broer van de man heeft volgens artsen inmiddels vergelijkbare klachten. Ook hij is in quarantaine geplaatst. Van de tachtig mensen die uit voorzorg in quarantaine zijn geplaatst, werkten er zestig in de gezondheidszorg.

Vaker uitbraken
Oeganda is in het verleden vaker door uitbraken van het marburgvirus en ebola getroffen. In 2000 werd bij 425 mensen ebola geconstateerd, meer dan de helft stierf toen. In 2008 stierf een Nederlandse vrouw die in het Oost-Afrikaanse land het zeldzame marburgvirus had opgelopen.

Vrijdag kwam een met ebola geïnfecteerde dokter uit Oeganda aan in Duitsland om daar te worden behandeld. Hij liep de ziekte op in Sierra Leone, waar hij ebola-patiënten behandelde.
Bron

Doodverklaard slachtoffer van ebola komt live tot leven

Een 37-jarige man lag een paar dagen geleden op straat in Liberia. Omstanders dachten dat de man aan de gevolgen van ebola was overleden. Begrafenisondernemers kwamen naar het 'lichaam' toe om hem mee te nemen naar een crematorium, toen de arm van de man plots bewoog.

Een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender ABC News stond vlakbij het scenario om reportage te doen van de gebeurtenis. Op de beelden is te zien hoe de medewerkers schrikken als ze erachter komen dat de man nog leeft, meldt Daily Mail.

De man lag al een paar dagen op sterven door het virus. Ambulancemedewerkers weigerden de man mee te nemen, zeggen lokale leiders van de gemeenschap. Na dagen zonder medische behandeling stopte de man met bewegen. De begrafenismedewerkers werden gebeld en kwamen naar het lichaam toe om de man mee te nemen. Nog voordat de zak werd gesloten bleek dat de man toch nog leefde, doordat hij met zijn arm bewoog.

Uiteindelijk is de Liberiaan toch meegenomen naar een ziekenhuis.