Translate

zaterdag 4 oktober 2014

'Alarmerende' toename knokkelkoorts in China

Aedes aegypti-muggen, die de ziekte dengue overbrengen. © ap.Het aantal mensen dat is besmet met knokkelkoorts in China, is 'alarmerend', zeggen de autoriteiten. In Kanton hebben dit jaar 18 duizend mensen dengue opgelopen, waarmee die provincie de meeste slachtoffers telt.

Hoge temperaturen en grote luchtvochtigheid in het gebied vormen de ideale omstandigheden voor muggen, die de ziekte overbrengen.

Knokkelkoorts gaat gepaard met bloedingen en kan tot een gevaarlijk lage bloeddruk leiden. Het is niet bekend hoeveel mensen dit jaar in Kanton aan de ziekte zijn overleden.
Bron

Cameron zet 'alle middelen' in om gijzelaars te redden

De Britse hulpverlener Alan Henning, die gisteren door IS werd vermoord. © belga.Het Verenigd Koninkrijk gaat 'al zijn middelen gebruiken' om de gijzelaars te vinden die door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) worden vastgehouden. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag in een reactie op de onthoofding van de Britse hulpverlener Alan Henning door IS.

Gisteren verspreidde IS een video van Hennings onthoofding. Henning las daarin een antiwesterse verklaring voor voordat de beul hem het mes op de keel zette. 'Er is geen niveau van ontaarding waartoe zij zich niet willen verlagen. Geen enkele oproep maakte verschil', zei Cameron na een briefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de inlichtingendiensten en het leger.

De 47-jarige Henning, een taxichauffeur uit het stadje Eccles, werd in december 2013 ontvoerd, enkele minuten nadat hij met zijn hulpkonvooi Syrië was binnengereden. Hij is de vierde westerse gijzelaar die door IS is vermoord.
Oud-commando volgende slachtoffer

In de video werd meteen een mogelijk volgend slachtoffer gepresenteerd: de 26-jarige Amerikaanse hulplverlener Peter Kassig. IS dreigt in de video om Kassig om het leven te brengen als vergelding voor het Amerikaanse ingrijpen in de regio.

De nu 26-jarige Peter Kassig, die als hulpverlener in Syrië actief was, blijkt een Irak-veteraan te zijn. Hij diende in 2007 gedurende vier maanden als commando en verliet het leger daarna op medische gronden, meldde The Washington Post vandaag.

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten volgde hij een opleiding tot ambulancebroeder, waarna hij vanuit Libanon de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog ging helpen. 'Dit is wat ik moest doen', zei hij in 2012 in een interview met CNN. 'Ik ben denk ik een hopeloze romanticus en een idealist en ik geloof in hopeloze doelen.'

Kassig werd een jaar geleden ontvoerd toen hij onderweg was naar Deir al-Zour in Oost-Syrië. Volgens vrijgelaten medegevangenen zou hij zich inmiddels hebben bekeerd tot de islam en zijn naam hebben veranderd in Abdul-Rahman.


Bron

VS verwelkomen deelname Nederland aan missie IS

Het Witte Huis in Washington, DC. © afp.


De Verenigde Staten verwelkomen de beslissing van de Nederlandse regering om deel te nemen aan de missie tegen IS in Irak. Dat staat in een verklaring die het Witte Huis heeft uitgegeven.

De militaire bijdrage komt bovenop stappen die Nederland al eerder heeft genomen, zoals humanitaire hulp, diplomatieke steun en de strijd tegen de financiering van terrorisme, staat in de verklaring. De VS zijn trots op hun langdurige vriendschap met Nederland en zijn bevolking en kijken uit naar een nauwe samenwerking, laat het Witte Huis weten.

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, liet zich eerder in soortgelijke woorden uit.
BronLees ook: Canada doet mee met luchtaanvallen Irak

Amerikaanse school verbiedt leggings en skinny jeans

© ap.

Een middelbare school in de Amerikaanse staat North Dakota heeft een verbod ingesteld op yogabroeken, skinny jeans en leggings. De regels zijn bedoeld voor meisjes.

Volgens het hoofd van de school is de nieuwe kledingrichtlijn er om te zorgen dat leraren en andere leerlingen niet afgeleid worden door de strakke kleren. Meisjes op de school moesten verplicht twee stukjes uit de film 'Pretty Woman' kijken en hun eigen kleding vergelijken met dat van de hoofdpersoon in de film, een prostitué.

Het nieuwe beleid is niet bedoeld om meisjes te denigreren, maar om jongens te helpen zich op andere zaken te concentreren dan het lesmateriaal. Dat zegt de schooldirecteur tegen de lokale zender Fox 8.

Het is niet duidelijk wat de straf is bij overtreding van de regel. Volgens ouders zouden meisjes moeten kunnen dragen wat ze willen en moeten jongens zichzelf kunnen inhouden. 'Toen ik op de middelbare school zat, droegen we veel uitdagendere kleding', zegt een ouder tegen de zender.
Bron

Videobeelden van IJslandse Nessie zijn authentiek'

De videobeelden van een mysterieus wezen, dat de IJslandse versie van het monster van Loch Ness wordt genoemd, zijn echt. Dat is het besluit van een commissie die speciaal voor die reden werd opgericht. De beelden van de gigantische slang gingen in 2012 viraal, waarna een onderzoek werd ingesteld, meldt Metro UK.

Het filmpje werd in februari 2012 vanuit een raam gemaakt door ene Hjörtur E. Kjerúrlf. Op de beelden is te zien hoe een groot wezen zich door het meer beweegt. Het beest zou gelijkenissen vertonen met de plaatselijke mythe, waarin een monster onder het wateroppervlak leeft en mensen eet. Verhalen over het schepsel doken voor het eerst in de 14de eeuw op en het zien van het mythische wezen, zou een onheilspellend teken zijn.

De beelden werden in 2012 in recordtijd meer dan acht miljoen keer bekeken en plaatselijke autoriteiten richtten prompt een onderzoekscommissie in om te oordelen over de authenticiteit van de video. Een stemming die onlangs nipt gewonnen werd, zou willen zeggen dat de beelden echt zijn.

Toerisme
Toch is niet iedereen overtuigd van dit besluit. Sommigen verklaren dat het monster gewoon een grote vis is, terwijl anderen speculeren dat de onderzoekscommissie zich misschien meer heeft laten leiden door de financiële impact van het toerisme door het monster in de regio dan de waarheid.

Sinds de beelden twee jaar geleden viraal gingen, zijn verschillende buitenlandse filmcrews afgezakt naar de plek in de hoop zelf een glimp op te vangen van de IJslandse Nessie.

Walvis met vliegambities vastgelegd op camera

Steven Benjamin maakt een documentaire van de migratie van walvissen. Tijdens één van zijn boottochten voor de kust van Afrika fotografeerde de resigids een uniek moment.

De 31-jarige man volgde de 'verhuizing' van meer dan duizend walvissen richting de warme wateren van Mozambique en Madagascar. Hij had nooit verwacht zo'n spektakel te zien.

'Soms zie je zoiets wel eens in de verte, maar het is uitzonderlijk dat ze dat zo dicht bij een boot doen. En dan stond ik ook nog net klaar met mijn camera, hoeveel geluk kan je hebben? We volgden juist deze walvis omdat hij met zijn staart aan het wapperen was. Vervolgens gebeurde er twintig minuten niets, tot die krachtige sprong volgde.'

Steven was verbijsterd door het moment. 'Ik stond er met open mond naar te kijken, de mensen in de boot reageerden met schreeuwen. En de mensen die er niet bij waren, moeten altijd eerst twee keer kijken voordat ze hun ogen kunnen geloven.'


vrijdag 3 oktober 2014

Mogelijk weer ebolageval VS

Het Rode Kruis deelt dekens en andere hulpgoederen uit aan de bewoners van het complex in Dallas, waar bij een man ebola werd vastgesteld. © afp.


In de Verenigde Staten is wellicht een tweede geval van ebola ontdekt. Een man die onlangs in Nigeria is geweest, is met mogelijke ebolaverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in Washington. Het universiteitsziekenhuis maakte dat vandaag bekend.

Volgens een verklaring is de man uit voorzorg opgenomen en wordt hij behandeld in een geïsoleerde afdeling.

Zondag werd een Liberiaan opgenomen in een ziekenhuis in Dallas die eerder vanuit Liberia naar de VS was gereisd. Dinsdag werd bekend dat hij inderdaad ebola heeft en ernstig ziek is. Gisteren bleek dat de man na aankomst in de VS met 80 mensen contact heeft gehad.

Als de man de ziekte overleeft en hij terugkeert naar Liberia, wacht hem daar vervolging door justitie. Volgens de luchthavenautoriteiten in Liberia heeft hij bij zijn vertrek uit Monrovia op 19 september namelijk gelogen over mogelijke contacten met ebolapatiënten in het door de epidemie getroffen land.
Extra militairen

De Verenigde Staten sturen mogelijk duizend extra militairen naar West-Afrika om te helpen in de strijd tegen ebola. Minister Chuck Hagel van Defensie heeft daarvoor toestemming gegeven, liet de woordvoerder van het Pentagon vandaag weten.

Ruim 2 weken geleden maakte het Pentagon bekend drieduizend militairen in te zetten voor de strijd tegen de verspreiding van het ebolavirus in West-Afrika. De woordvoerder van het Pentagon beklemtoonde dat de militairen geen medische hulp verlenen. Het zijn geen artsen of verpleegkundigen. Het gaat vooral om deskundigen op het gebied van de logistiek en ingenieurs.
Bron
Lees ook: Amerika probeert paniek over ebola te sussen

Nederlanders gestrand op luchthaven Turkije

Tientallen Nederlanders hebben noodgedwongen een dag moeten doorbrengen op de luchthaven van Gazipasa in Turkije. Naar verwachting kunnen ze vrijdagavond even na tien uur Nederlandse tijd alsnog naar huis.

Hun vliegtuig, dat als eindbestemming Amsterdam had, mocht niet vertrekken vanuit die plaats omdat het toestel ook nog reizigers in de Turkse plaats Dalaman wilde laten uitstappen en opstappen. En dat mag niet, omdat dat een 'nationale vlucht' is, die Transavia niet mag maken.

Wat de overwegingen van de Turkse autoriteiten precies waren, kon een woordvoerster van de maatschappij niet zeggen. Een toestel van Corendon vliegt met de gestrande reizigers vrijdagavond alsnog via Dalaman naar Amsterdam.

Tussenlanding
Volgens de zegsvrouw moest het Transaviatoestel donderdagavond een tussenlanding maken in Gazipasa, omdat er iets mis was met het toestel. Een vervangend onderdeel is vanuit Nederland naar Turkije gebracht, maar het vliegtuig mocht niet vertrekken.

In totaal waren 118 mensen gestrand. Hoeveel van hen Nederlands zijn is niet bekend. De passagiers hebben de nacht doorgebracht in een hotel.
Bron

Bekende Nederlandse jihadist in Syrië bedreigt Wilders


PVV-leider gaat aangifte doen tegen ’vreselijke’ dreigtweets

© Twitter.

Een bekende Nederlandse jihadganger in Syrië, Muhajiri Sháám, heeft PVV-leider Geert Wilders vandaag via Twitter bedreigd. Sháám wenst dat er een einde komt aan de 'nationalistische volkswolf en misdadiger Wilders' en dat hij in handen valt van de 'mujahideen'.

In een tweede tweet schrijft hij: 'Eens kijken of hij zich dan nog op zulke grove manieren durft uit te laten over de Profeet. Schuil nu t nog kan achter je vrijheid'.

Sháám riep vorige week in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot een stevige daad tegen de Nederlandse overheid vanwege de Nederlandse steun voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood.

Aangifte
Wilders gaat bij de politie aangifte doen van de dreigtweets, zei hij tegen persbureau ANP. 'Ik zal nooit wijken voor dreigementen', voegde hij eraan toe. 'Maar vreselijk is het wel.'

Tegen Sháám, alias Abu Mohammed, loopt al een strafrechtelijk onderzoek. Nederland heeft vorige week het paspoort van Sháám, die ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, ingetrokken. Ook is hij uit de gemeentelijke basisadministratie uitgeschreven en zijn z'n financiële tegoeden bevroren.
Bron

Syrië waarschuwt Turkije over ingrijpen

Syrische rebellen in strijd met regeringstroepen in het noorden van Syrië. © afp.


De Syrische regering heeft Turkije gewaarschuwd dat militaire actie op Syrisch grondgebied als agressie zal worden beschouwd. Damascus heeft zich tot de Veiligheidsraad van de VN gewend. Syrië wil dat die raad uitspreekt dat Turkije zich niet met Syrische zaken moet bemoeien.

Dat stelde het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in een reactie op de plannen die Ankara maakt om militairen de grens over te sturen. Syrië regeerde vrij positief op het recente begin van Amerikaanse luchtaanvallen op posities van IS in Syrië. Maar de Syrische president Assad en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan zijn bittere vijanden.

Gisteren besloot het Turkse parlement dat de strijdkrachten in Syrië en Irak actie mogen ondernemen tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Het eerste doel is de Syrische grensstad Ayn al-Arab. De plaatselijke Koerdische leiders noemen die stad Kobani. IS heeft alle dorpjes in de omgeving onder de voet gelopen en bedreigt de stad. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft vandaag gezegd dat Turkije al het mogelijke zal doen om te voorkomen dat Kobani in handen van IS valt.

Koerdische strijders in de belaagde stad hebben vandaag alle Koerden opgeroepen hen in de strijd tegen IS te steunen. Volgens de Koerdische milities, de Volksbeschermingseenheden (YPG), wordt Kobani het begin van het einde voor IS.
Bron
Lees ook: Tientallen doden bij strijd om Kobani

donderdag 2 oktober 2014

Leider Boko Haram in video: 'Ik ben niet dood'

Still uit de Boko Haram-video in bezit van AFP, met in beeld volgens Boko Haram hun leider, Abubakar Shekau. © afp.


De doodgewaande leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, is niet dood. Dat zegt hij zelf in een video die is gepubliceerd door de Nigeriaanse militante moslimbeweging. De video is vandaag in handen gekomen van het Franse persbureau AFP.


In de video, die 36 minuten duurt, zegt Shekau voor een pick-up dat hij inmiddels aan het hoofd staat van een 'eigen islamitisch kalifaat' in het noordoosten van Nigeria.

In alle dorpjes die onder het kalifaat vallen, is inmiddels de sharia ingevoerd, meldde Shekau verder.

De dood van Shekau werd vorige week gemeld door het Nigeriaanse leger. Shekau betitelt dat bericht als 'propaganda' in zijn nieuwste video. 'Hier ben ik, in leven', benadrukte hij. In de video is het voorkomen van Shekau vergelijkbaar met zijn voorkomen in eerdere Boko Haram-video's, aldus AFP.

Dubbelganger
Over het wel of niet in leven zijn van Shekau wordt al jaren gespeculeerd. De echte Abubakar Shekau werd volgens het Nigeriaanse leger al in 2009 door hen omgebracht. Sindsdien zou zijn dubbelganger, genaamd Mohammed Bashir, in de video's van de islamitische terreurorganisatie optreden.

Het was dan ook niet Shekau, maar Bashir die vorige week zou zijn omgebracht, aldus het Nigeriaanse leger. De Verenigde Staten lieten vorige week meteen al weten te twijfelen aan die bewering van Nigeria.
Still uit de Boko Haram-video in bezit van AFP, met in beeld volgens Boko Haram hun leider, Abubakar Shekau. © afp.
Bron
Lees ook:'Schoolmeisjes van Boko Haram binnenkort vrijgelaten'
Lees ook: Wel of geen bestand? Nieuwe aanslagen Boko Haram

Vermiste Belgische kinderen teruggevonden

Passagiers op de luchthaven van Düsseldorf. © anp.De Duitse politie heeft gisteren op de luchthaven van Düsseldorf drie kinderen uit België aangetroffen die internationaal als vermist waren opgegeven. Ze reisden in het gezelschap van hun in Nederland woonachtige moeder die uit de ouderlijke macht was ontzet. Ze had de kinderen vorig jaar tegen de wil van de vader naar Ghana meegenomen. Toen de vader ook uit de ouderlijk macht werd ontzet, gaf jeugdzorg in Antwerpen de kinderen als vermist op.


De drie kinderen van 10, 5 en 3 zijn volgens Duitse kranten van vandaag ondergebracht bij jeugdzorg in Düsseldorf. De 27-jarige moeder die uit Istanbul aankwam, mocht haar reis naar Nederland vervolgen. Ze beschikte over geldige reispapieren.


Bron

woensdag 1 oktober 2014

'Geen toestemming van Syrië voor luchtaanvallen'

Frans Timmermans. © anp.


De Syrische autoriteiten hebben geen uitdrukkelijke toestemming gegeven voor door de Amerikanen geleide luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken zijn daarvoor 'volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking', heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Zijn Syrische collega, Walid al-Moualem, verklaarde maandag bij de Verenigde Naties in New York dat Syrië achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme. Sommigen maakten uit de toespraak op dat hij daarmee zonder het met zo veel woorden te zeggen goedkeuring gaf voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten en de Arabische bondgenoten.

De Kamer vroeg het kabinet daarop om een reactie, ter voorbereiding op het debat morgen over de Nederlandse militaire bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurbeweging IS. Nederland gaat daaraan meedoen met onder meer F-16's, maar alleen in Irak. Omdat er volgens het kabinet geen internationale juridische basis bestaat voor militair ingrijpen in Syrië, zal ons land daar niet actief worden. Het aanvallen van IS-doelen in Irak is niet omstreden, omdat de Iraakse regering daar om gevraagd heeft en er toestemming voor heeft gegeven.

Nederland levert acht F-16's, waaronder twee reservetoestellen, om in Irak doelen van IS te bombarderen. Ook gaan Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega's trainen. Een ruime Kamermeerderheid steunt de missie, waaraan 380 Nederlandse militairen meedoen.
Bron

Isissen gaan gebukt onder terroristennaam ISIS


Familie verstoot Australische Isis vanwege haar naam

De 8-jarige Isis © Privéfoto.


Het gezin van het 8-jarige Australische meisje Isis heeft geen leven meer sinds haar naam ook gebruikt wordt door de terroristische groepering IS. Volgens haar vader wordt het gezin zelfs buitengesloten door de maatschappij. Daarom roept hij de media op om de naam Isis niet meer te gebruiken voor IS. Ook in Nederland ervaren meisjes met de naam Isis sinds kort problemen.

'Alles wat ik wil is mijn eigen simpele leven terug. Want dat zijn we: simpele mensen.' Aan het woord is Frank Leskien. Acht jaar geleden kreeg hij een dochtertje, dat hij Isis noemde. 'Het is een prachtige naam en we hebben er lang over nagedacht. Isis is de Egyptische moedergodin en de godin van de vruchtbaarheid. Mensen vonden het altijd een prachtige naam,' zegt Leskien tegen Daily Mail.

Nu komen er hele andere reacties op de naam van zijn dochtertje. De naam Isis wordt namelijk ook gebruikt voor de Islamitische Staat. Toen die groep nog geen kalifaat had uitgeroepen werd de naam Islamitische Staat in Irak en Syrië gebruikt, afgekort ISIS.

Dat geeft problemen in het leven van de familie Leskien. Zoon Maximus (13) moet zich regelmatig verdedigen als hij zijn zusje roept: 'Als we gaan voetballen en ik roep haar naam, dan kijkt iedereen naar me. Mensen zijn bang om met ons geassocieerd te worden.' Zijn vader zit daar behoorlijk mee: 'Het doet mijn gezin pijn: familieleden willen niks meer met ons te maken hebben. Het snijdt door de ziel.'

Nederland
Ook in Nederland komt de naam Isis regelmatig voor. Sinds halverwege de jaren negentig wordt de naam populairder. In 2013 werden 161 kinderen Isis genoemd. Het topjaar was 2010: toen werden 2010 Isis'en geboren.

Transseksueel wil terug: Vrouw zijn is te vermoeiend

Chelsea Attonley. © Facebook.


Een Britse transseksueel heeft zich bedacht. De 30-jarige Chelsea Attonley die werd geboren als Matthew, wil weer een man worden. Zij hoopt hierbij op de steun van de Britse belastingbetaler om deze tweede geslachtsoperatie te kunnen betalen.

Als twintiger werd Matthew een drag queen onder de naam Miss Malibu. Tijdens zijn jeugd worstelde hij met zijn identiteit. Voor zijn looks liet hij zich door de Britse zangeres Katie Price. Toen een eerste verzoek voor een geslachtsverandering werd geweigerd, kwam hij in een zware depressie. Naar eigen zeggen was het Katie Price zelf die hem in 2007 persoonlijk de nodige moed gaf om toch voor zijn droom te vechten. 'Je moet ervoor gaan', zou ze gezegd hebben.

'Het is vermoeiend'
Maar nu, zo'n zeven jaar na de ingrijpende transformatie, wil Chelsea niets liever dan gewoon weer Matthew zijn. 'Ik heb altijd een vrouw willen zijn, maar geen enkele operatie kan me het lichaam geven van een echte vrouw. Ik heb het gevoel in een leugen te leven', vertelde Chelsea aan het magazine Closer. 'Het is vermoeiend om constant mijn make-up te verzorgen en hoge hakken te dragen; ik voel me niet als een echte vrouw.'

De Britse wil nu een borstverkleining en opnieuw een geslachtsverandering ondergaan voor het totale bedrag van bijna 18.000 euro. 'Ik heb me gerealiseerd dat het gemakkelijker zou zijn om niet langer te vechten tegen hoe ik er van nature uitzie en te aanvaarden dat ik fysiek als man geboren ben.'

Mentale gezondheid
Voor het geld om deze operaties te bekostigen, hoopt ze op steun van de National Health Service (NHS). 'Ik heb het geld niet om dit privé te laten doen, dus hoop ik op de NHS. Ik kan momenteel ook niet werken door de mentale impact van wat ik heb meegemaakt.'

Chelsea, die intussen al opnieuw injecties met testosteron zou krijgen, voelt zich niet schuldig over het feit dat ze de belastingbetaler vraagt om haar geslachtsverandering te bekostigen. 'Ik heb deze operaties nodig voor mijn mentale gezondheid, het is geen keuze. Gelukkig woon ik in een land met gratis gezondheidszorg.'


Bron

Meerdere scholen in de VS ontruimd na bommeldingen

De door een moordpartij met 26 doden bekendgeworden basisschool Sandy Hook in de Verenigde Staten is vandaag wegens een bommelding geëvacueerd. Na een dreigtelefoon werden de leerlingen naar een nabijgelegen school gebracht. Dat berichtte de Hartford Courant. De politie vond tijdens haar zoektocht nergens explosieven.

De school kwam in december 2012 vaak in het nieuws nadat een schutter 20 leerlingen en zes leerkrachten had doodgeschoten. Omdat het gebouw intussen werd afgebroken en opnieuw wordt gebouwd, wijken de leerlingen momenteel uit naar een ander complex in het nabijgelegen Monroe in de staat Connecticut.

Wegens bommeldingen werden vandaag ook twee middelbare scholen in Bedford (Massachusetts) en Bedford (New Hampshire) ontruimd, berichtten de Amerikaanse media. De dreigmails werden naar de beide schoolhoofden gestuurd. Het is niet duidelijk of er een verband was. Ook in die scholen trof de politie geen verdachte voorwerpen aan. Beide scholen liggen op een uurtje met de auto van elkaar vandaan. De lessen gaan morgen gewoon door.
Bron

Drie beten van giftige spin bezorgen Ier hartaanval

Een kogelspin beet Eugene Murphy drie keer. © Fotomontage.


De 28-jarige Ier Eugene Murphy dacht dat zijn laatste uur geslagen was toen hij tot drie maal toe werd gebeten door een kogelspin. 'Ik ben al aangereden door een auto en ik stond meteen weer op, maar zo'n pijn had ik nog niet gevoeld. Het was tien keer erger dan een botbreuk'. Eugene verloor het bewustzijn en kreeg een hartaanval. Hij moest adrenaline ingespoten krijgen om zijn hart gaande te houden. Zijn pijnstuipen waren zo erg dat hij aan het bed vastgebonden moest worden.

De man uit Dublin, een ingenieur, zat zaterdag met zijn zoontje van vier bij zijn ouders thuis op de sofa. 'Ik trok mijn hemd uit en zag hoe de kaken van de spin in mijn schouder staken en het lijf van de spin op en neer wipte. Het dier probeerde zich vast te zetten in mijn huid. Plots werd mijn schouder gevoelloos maar verspreidde de pijn zich over de hele rechterkant van mijn lichaam. Nog nooit had ik zo'n pijn gevoeld. Het was alsof ik in brand stond. Ik viel op de grond, bewusteloos'.

Injectie met adrenaline
De vader van Eugene belde de hulpdiensten, die binnen het halfuur aanwezig waren. 'Ik was bewusteloos en stopte nu en dan met ademen. Ik herinner me dat ik even bijkwam en dat de jongens van de brandweer in de kamer waren. Ze hebben me in de ziekenwagen een injectie met adrenaline gegeven om mijn hart aan de gang te houden'.

'Van wat er daarna gebeurde, kan ik me slechts flarden herinneren. Wat ik nog weet, is dat ik bijkwam op de afdeling intensive care van het ziekenhuis en dat ik letterlijk opsprong van de pijn'.

De dokters stelden vast dat Eugene drie keer werd gebeten. Zelf herinnert hij zich dat hij een beet had gevoeld toen hij in zijn bestelwagen na het tuinieren naar huis reed. Hij had er aanvankelijk geen erg in. Over de volgende twee beten vertelt hij: 'Mijn zoontje zat op mijn schoot, dus ik dacht dat hij me al spelend kneep. Maar de beet in mijn schouder was zo pijnlijk dat ik meteen wist dat het iets anders was'.

Door het oog van de naald
De dokters vertelden Eugene dat hij het niet zou hebben gehaald was er niemand bij hem geweest. 'Op zeker ogenblik moesten ze me aan het bed vastbinden, zo erg was ik aan het stuiptrekken. Ik was gebeten in de heup, de zij en de schouder. De eerste drie uur was het kantje boordje of ik het zou halen. Een kind zou dit niet overleven. Mensen in Ierland weten wellicht niet dat we hier zulke spinnen hebben, het is belangrijk dat we ons daar van bewust zijn'.

De spin die Eugene beet, was een 'false widow spider' of steatoda nobilis, uit de familie van de kogelspinnen. Dat is de giftigste spin van van het land, oorspronkelijk afkomstig uit de Canarische eilanden en Madeira.
Bron

dinsdag 30 september 2014

Nasrani-teken duikt steeds vaker op in Nederland

Het rode Nasrani teken duikt steeds vaker op in Nederland op T-shirts en buttons © Facebook Open Doors.


Christenen in Nederland slaan massaal terug tegen het 'monster IS'. Hun wapen: het Arabische teken voor christenen dat de IS-strijders gebruiken bij hun vernietiging. Het rode Nasrani teken duikt steeds vaker op in Nederland op T-shirts en buttons. Nog méér christenen posten het tekentje bij hun account op Twitter en Facebook.

'Ik heb het zondag zelfs op de kansel gezien,' zegt Klaas Muurling van de organisatie Open Doors voor vervolgde christenen in Ermelo. 'Een predikant droeg een T-shirt met het Nasrani teken onder zijn colbert.'

De 'smiley met één oog' wordt door IS-strijders in Irak en Syrië gebruikt om huizen van christenen te brandmerken. 'En hen voor de keus te laten: wegwezen of de dood.,' zegt Jonathan van der Geer, woordvoerder van de ChristenUnie. De politieke partij voert het teken nu in zijn naam op internet-accounts. Als geuzenteken. 'Zoals in Denemarken de koning tijdens WOII een Jodenster ging dragen,' zegt Muurling.

Ronald Zoutendijk, vice-voorzitter van het CDA bestuur in Wassenaar, heeft het tekentje in zijn foto op Twitter verwerkt. 'Of je daarmee een risico loopt? Nou, dat risico neem ik dan. Op andere plaatsen in de wereld is het risico voor christenen veel groter.'

Ook heel veel jonge christenen gebruiken het nieuwe geuzenteken. Het jonge raadslid Pieter Grinwis van de ChristenUnie in Den Haag had een T-shirt met het teken aan het raam van de fractiekamer hangen. 'Maar toen wilde ons Tweede Kamerlid Joël Voordewind het lenen voor een spreekbeurt en hebben we het niet teruggekregen,' vertelt hij lachend. 'We hebben er nu een button met het teken hangen.'
Bron

Toeristen in Thailand krijgen identificatie polsbandjes

Bewoners van Koh Tao bidden voor de portretten van de twee vermoorde Britse toeristen. © epa.


Om toeristen in problemen sneller te kunnen identificeren, gaat Thailand polsbandjes aan hotelgasten geven. Dat heeft de Thaise minister van Toerisme, Kobkarn Wattanavrangkul, vandaag gezegd.

Kobkarn neemt de maatregel onder meer naar aanleiding van de moord op twee Britse toeristen enkele weken geleden op het toeristeneilandje Koh Tao. De bewindsvrouw zei dat ze met hotels heeft overlegd over de polsbandjes. 'Als toeristen in een hotel inchecken, krijgen ze een serienummer dat bij hun identiteitskaart hoort', legt Kobkarn uit. 'Ook staan er gegevens op over het resort waarin ze verblijven.' Daardoor kunnen toeristen makkelijk worden geholpen als ze bijvoorbeeld tijdens het feesten in de late uurtjes dronken worden of de weg kwijtraken.'

Een elektronisch systeem om toeristen te kunnen opsporen zou volgens de minister een volgende stap kunnen zijn. Verder laat ze weten dat wordt nagedacht over een 'systeem van buddy's'. Toeristen zouden kunnen worden gekoppeld aan een lokale metgezel.
BronLees ook: Dubbele strandmoord Thailand: drie verdachten

'Witte Weduwe traint speciaal zelfmoordteam IS-vrouwen'


De Britse Samantha Lewthwaite is een van de meest gevreesde vrouwen ter wereld. Interpol zoekt haar vanwege betrokkenheid bij verschillende aanslagen in Afrika. Haar bijnaam luidt 'de Witte Weduwe'. Nu zou ze zich, weliswaar niet meer onder eigen naam, hebben aangesloten bij de Islamitische Staat (IS) om daar een speciaal vrouwenteam te trainen in het plegen van zelfmoordaanslagen.

Volgens de Daily Star heeft de 30-jarige Lewthwaite zich eerder dit jaar bij de terroristische groepering in Syrië aangesloten en is zij daarin al snel opgeklommen naar een invloedrijke positie. De Britse krant baseert zich op bronnen binnen veiligheidsdiensten. Andere Engelstalige media namen de berichtgeving gisteren en vandaag over.

Witte Weduwe
'We hebben zeer interessante informatie over een blanke Britse vrouw die een belangrijke positie binnen IS inneemt', quote de Daily Star een bron. 'De vrouw die zich bij IS aansloot, zou in het verleden zijn getrouwd met een jihadstrijder die stierf als een martelaar. Ook zou ze betrokken zijn geweest bij aanslagen in Afrika. Dat kort het lijstje met verdachten aanzienlijk in. Andere diensten hebben ook informatie dat ze zich nu in Syrië zou bevinden', daarbij verwijzend naar de Witte Weduwe.

Die bijnaam is een erfenis van haar eerste man Jermaine Lindsay, met wie Lewthwaite - dochter van een Britse soldaat en op haar 18de bekeerd tot de Islam - twee kinderen kreeg. Lindsay blies zichzelf op tijdens de metroaanslagen op 7 juli 2005 in Londen. Bij de aanlag kwamen 56 mensen om en vielen 700 gewonden. Zijn vrouw was toen zwanger van hun tweede kind.

Rassenstrijd Zuid-Afrika laait op door 'Zwarte Pieten-grap'

De tekst bij deze foto luidde: avondje uit met de zusjes Williams. Nu maar hopen dat ze er niet door worden gediskwalificeerd voor de universiteitsroeiwedstrijden. © Twitter.


'Foute grappen' van blanke studenten in de stijl van onze 'Zwarte Piet' hebben in Zuid-Afrika de rassenstrijd weer doen oplaaien. De studiebollen gaan zwart geschminkt en uitgedost als hun donkergekleurde medemens naar feestjes en plaatsen de foto's op social media. Dat levert een storm van kritiek op en leidde zelfs tot een klacht bij de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie.

Het jongste incident in het zogenoemde 'Blackface' debat in Zuid-Afrika draait rond twee blanke studenten van de universiteit van Stellenbosch. Ze verschenen twee weken geleden verkleed als de (donkergekleurde) Amerikaanse tenniszusjes Venus en Serena Williams op een besloten verjaardagsfeest.

De studenten hadden zich volledig uitgedost in tennisoutfit inclusief pruiken en donker geschminkte gezichten. Een medestudent postte een foto van de neptennisters op Instagram. Daarop barstte een storm van kritiek los op social media met als hashtag #blackface.

Apartheid
Donkergekleurde Zuid-Afrikanen voelden zich belachelijk gemaakt en gediscrimineerd en reageerden verontwaardigd, daarbij vaak verwijzend naar de rassendicriminatie tijdens het in 1994 afgeschafte Apartheidbewind (zie foto hier rechtsboven).

'Black face' verwijst ook naar shows van blanke entertainers die in de 19e eeuw in de Verenigde Staten de spot dreven met Afro-Amerikanen.

Geen disciplinaire straf
De universiteit zat flink verveeld met de zaak en startte onder druk van de publieke opinie een onderzoek. Dat is afgerond maar blijft zonder gevolgen, zo liet de onderwijsinstelling vandaag weten. De twee studenten hebben zich verbonden tot deelname aan discussies in verscheidene studentenfora. Dat moet de betrekkingen herstellen die beschadigd raakten door de onbezonnen acties waarmee ze pijn en wrok veroorzaakten,' citeert nieuwssite Times Live uit de persverklaring.

Na salmonella in 2012 heeft visverwerker nu 'schimmelachtige aanslag'

Visfabrikant Foppen uit Harderwijk. © anp.


Visverwerker Foppen, die in 2012 betrokken was bij een internationale salmonella-uitbraak door besmette zalm, heeft zijn zaken twee jaar na dato nog altijd niet op orde. Dat blijkt uit antwoorden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op Kamervragen.

'Ik vind het zorgwekkend dat ondanks de uitbraak van salmonella in 2012 blijkt dat bij de controles in 2013 en 2014 Foppen zijn zaken nog altijd niet geheel op orde heeft', schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Sinds de uitbraak, waar diverse mensen door overleden en meer dan 1.000 ziek werden, staat het bedrijf uit Harderwijk onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

In de antwoorden van Schippers staat dat bij controles in 2014 bleek dat het bedrijf verkeerde etiketten van de verschillende locatie gebruikte; de NVWA heeft daarvoor een waarschuwing gegeven. Bij een controle eerder deze maand bleek onder andere omdat er 'schimmelachtige aanslag' boven de productiebanden zat en boven een inpakband voor garnalen zat condens. Voor deze twee overtredingen krijgt Foppen een boete.

De vragen waren gesteld door SP-Kamerlid Henk van Gerven, nadat Omroep Gelderland via een Wob-verzoek stukken over het bedrijf had gekregen. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over het voedselschandaal bij Foppen.
Bron

Voorbijrazende achtbaan onthoofdt hert op spoor

De 'Ultimate' rollercoaster © kos.De tientallen pretparkbezoekers die zaterdag een ritje maakten op een rollercoaster in Yorkshire, hadden zich die belevenis wellicht helemaal anders voorgesteld. In plaats van de gebruikelijke adrenalinekick werden de inzittenden op een choquerend voorval getrakteerd toen het treintje met volle snelheid een hert aanreed.

Het dier werd tegen 80 km/u geraakt toen het zich op de sporen van de achtbaan bevond. Volgens de passagiers werd het arme hert onthoofd en spatte het bloed in het rond. De inzittenden kwamen wel met de schrik vrij.

Het incident deed zich zaterdag rond 11u15 (lokale tijd) voor. Een woordvoerder van het park Lightwater Valley bevestigde het ongeval tegen the Mirror: 'Een jong hert werd geraakt door de 'Ultimate' rollercoaster en stierf onmiddellijk. Er staat een hoge omheining rond het park maar soms slagen dieren er toch in om het domein te betreden.'

Bron

Afghanistan tekent veiligheidspact met VS

Nederlandse militairen tijdens de missie in Afghanistan. © anp.


De veiligheidsadviseur van de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani heeft vandaag een veiligheidspact getekend met de Verenigde Staten. Daardoor kan een buitenlandse vredesmacht na eind dit jaar in Afghanistan blijven. De huidige gevechtsmissie van de NAVO eindigt in december.

Het akkoord staat de Amerikanen toe ook na 2014 met 10 duizend soldaten in Afghanistan actief te blijven. Het veiligheidspact wordt als cruciaal beschouwd voor de stabiliteit in de regio. Van Amerikaanse zijde werd het pact ondertekend door ambassadeur James Cunningham.

Ghani is maandag beëdigd als president van Afghanistan. De vorige president Hamid Karzai weigerde steeds het veiligheidspact te sluiten.

Nieuw missie
Dat het zo lang duurde voor de overeenkomst kon worden getekend, heeft alles te maken met de moeizame Afghaanse formatie, waarin Ghani en zijn voormalige rivaal Abdullah Abduallah de macht moeten delen. Nog in de nacht voor de inauguratie moesten Amerikaanse diplomaten een ruzie tussen de twee kampen sussen over de vraag of Abdullah wel of niet zou spreken op de inauguratie. Alleen Ghani sprak en hij pleitte voor vrede.

De NAVO wil volgend jaar met een nieuwe missie in Afghanistan beginnen. Die is bedoeld om de Afghaanse strijdkrachten te trainen, assisteren en adviseren. Nederland wil met 100 militairen meedoen aan de nieuwe NAVO-missie. De troepen moeten onder Duitse leiding aan de slag in het noorden van het Centraal-Aziatische land. Resolute Support gaat uit zo'n 12.000 man bestaan, van wie 8000 uit de VS.
Bron

'Ik haat hem': In Lviv vegen ze hun billen af met Poetin


Toiletpapier en chocoladepoppetjes van gehate president

© AFP.


Ze vegen hun billen af met Poetin, laten Russische waren verdrogen in het supermarktschap en schenken hun zuurverdiende hryvna's aan het Oekraïense leger. Oekraïners in het westen zien niets in het vredesplan voor het oosten van hun land. 'De tijd voor gesprekken is voorbij. We moeten vechten.'


'Ik haat Poetin.' Sofiya Madych (28), een bescheiden glimlachende vrouw met parels in de oren en roze gelakte nagels, spreekt het onomwonden uit op het centrale plein van de West-Oekraïense stad Lviv. 'Onze jongens sterven in het oosten voor zijn achterlijke ambities. Maar wij zijn sterker," houdt ze vol, vermoedelijk tegen beter weten in. 'Wij staan als één man achter ons leger. Ik heb zelf ook geld gegeven, een tent en voedsel.'

In de legergroene tent achter Sofiya verzamelen vrijwilligers goederen voor het armlastige leger. Er komt veel kleding binnen, soms kogelvrije vesten. De plastic box met bankbiljetten voor de ingang raakt elk uur voller. Het gaat hard nu het plein vol staat met stadsgenoten die de US Army Band willen zien. Omdat het Amerikaanse leger 60 kilometer verderop heeft geoefend met Oekraiense soldaten en troepen uit diverse NAVO-landen, zingen leden van het militaire muziekkorps in Lviv Amerikaanse popliedjes.

Sneuvelen
Vanuit de menigte beent een gedrongen zestiger boos op vrijwilligster Sofiia Golubka (23) af. 'Jullie moeten hier een eind aan maken,' roept de man haar toe. 'Onze mannen sneuvelen nog steeds en zij staan vrolijk te zingen.'

Maria Remychuk, die net een plastic tasje met een spijkerbroek en een trainingsjack heeft ingeleverd, krijgt er ook een ongemakkelijk gevoel van. Ze hoopte dat Amerika zou komen helpen om de Russen en hun stromannen in het oosten te verjagen, maar de enige Amerikanen die ze tot nu toe heeft gezien zingen Happy van Pharell Williams. 'Oekraïne kan zich hier niet alleen uit redden,' denkt de gepensioneerde dame. 'De tijd voor vreedzame onderhandelingen en gesprekken is voorbij. Het is beter om te vechten en Poetin uit te schakelen. Hij is gek geworden.'

Maar de Oekraïense president Porosjenko heeft andere plannen. 'We kunnen de oorlog niet winnen met militaire middelen,' meent hij. 'Rusland zal dat niet toestaan.' Porosjenko sprak daarom met de separatisten af dat beide partijen de wapens neerleggen en loodste achter gesloten deuren een wet door het parlement die hen tijdelijk zelfbestuur schenkt, in de hoop dat ze daarmee genoegen nemen. Porosjenko 'capituleert', wordt hem door politici en analisten verweten. Want Poetin heeft op deze manier wat hij wil. De separatisten blijven aan de macht en kunnen door Moskou naar believen worden gebruikt om Oekraïne onder druk te zetten.

Toiletpapier
Een vinger in de pap voor Russen, daar walgen ze van hier in Lviv. De stemming is uitgesproken anti-Russisch. Op het marktplein is toiletpapier te koop met een afbeelding van Poetin. De chocolaterie aan het plein verkoopt Poetinnetjes van chocola, om symbolisch de kop eraf te bijten. Supermarkten moeten van de gemeente Russische producten met wit-blauw-rode vlaggetjes markeren, zodat klanten weten welke kauwgum ze maar beter in het schap kunnen laten liggen.

Oekraïense soldaten krijgen ondertussen juist steun van alle kanten - staakt-het-vuren of niet. Sofiia Golubka en haar medevrijwilligers kunnen wekelijks een auto vol hulpgoederen richting Donetsk sturen. Om duidelijk te maken waar Sofiya Madych voor staat, draagt ze een bloesje met traditioneel Oekraïense borduursels, versierd met een lintje met de sterren van de Europese Unie.

Van de patronen zijn prints gemaakt die van bussen en trams nationalistische reclamezuilen maken. 'Donetsk en Loehansk moeten Oekraïens blijven. En de Krim zal altijd Oekraïens zijn,' zo verwoordt Madych de gevoelens van patriottistisch Lviv.
Bron

Turkije stuurt tanks naar grens met Syrië

Turkse tanks bewaken de Syrische grens. © epa.


Het Turkse leger heeft gisteren 35 tanks gestuurd naar de grens met Syrië. Vanaf Turks grondgebied kunnen de militairen de situatie in de gaten houden in de Syrische grensplaats Ayn al-Arab (voor de Koerden Kobani), die wordt belaagd door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens de regeringsgezinde Turkse krant Sabah staan de tanks vandaag op zo'n 400 meter van de grens. Het offensief van IS tegen de door Koerden bewoonde stad Kobani heeft ertoe geleid dat tienduizenden Syrische Koerden de grens met Turkije zijn overgestoken. De angst bestaat dat de strijd naar Turkije overslaat.

Gister raakten vijf Turken, onder wie twee militairen, gewond toen strijders van IS vanuit het noorden van Syrië mortiergranaten afvuurden. De granaten landden op Turks grondgebied.

Resolutie
Het Turkse parlement stemt vermoedelijk donderdag over een resolutie die de regering van president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid biedt militair in actie te komen tegen terreurgroepen in Syrië en Irak. Vorige week heeft Erdogan gezegd dat Turkije internationale militaire operaties tegen IS zou kunnen gaan steunen.

Erdogan wil dat er in het grensgebied tussen Turkije en Syrië een bufferzone komt. Turkse militairen en internationale troepen zouden die bufferzone moeten bemannen.
Bron
Lees ook: 'IS valt Kobani van drie kanten aan'
Lees ook: 'Luchtaanvallen effectief', opmars IS bij Kobani stokt
Lees ook: Koerdische strijders krijgen 'les' van Britse militairen

Demonstranten Hongkong stellen ultimatum

De demonstranten in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag aftreedt en er geen goed plan komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid. © anp.


De demonstranten in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag aftreedt en er geen goed plan komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid.

Voor de vijfde dag op rij zijn tienduizenden betogers vandaag de straat op gegaan. Anders dan dit weekend, toen de oproerpolitie traangas en pepperspray inzette, verliep de demonstratie maandagnacht zonder grote problemen. Wel zijn scholen nog altijd gesloten en blijven hoofdwegen bezet.

De actievoerders, onder wie veel studenten, dringen aan op politieke hervormingen. Ze willen onder meer dat er een einde komt aan de macht die de regering van China uitoefent op de voormalige Britse kroonkolonie. Zo komen er tot hun woede in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleiders.

Omrijden
Leung Chun-ying zegt dat China geen compromis gaat sluiten en haar positie ten aanzien van Hongkong dezelfde blijft. Hij roept de demonstranten op de bezetting te staken, meldt CNN. 'De hoofdwegen worden gebruikt door brandweerwagens en ambulances. Zij moeten nu omrijden. Daar moet de maatschappij over nadenken", aldus de regeringsleider.
Bron

maandag 29 september 2014

Rusland begint strafzaak tegen Oekraïne wegens genocide

Jonge pro-Russische rebellen tijdens een legeroefening in Donetsk. © ap.


Rusland is een strafzaak begonnen vanwege de 'genocide tegen Russisch sprekende inwoners' van het oosten van Oekraïne. Dat blijkt uit een verklaring die maandag is uitgegeven door de onderzoekscommissie van de Russische Federatie, de belangrijkste federale onderzoeksinstantie in Rusland.

'Vertegenwoordigers van hoge politieke en militaire leiders van Oekraïne, van de Nationale Garde en de Rechtse Sector (nationalistische organisatie) hebben de opdracht gegeven tot de opzettelijke vernietiging van de Russisch sprekende burgers.'

In de verklaring worden schendingen van het Genocideverdrag uit 1948 van de VN en andere 'internationale rechtshandelingen' aangehaald. Rusland beschuldigd Kiev al langer van geweld tegen burgers in het oosten van Oekraïne, zoals het Westen Moskou beschuldigt van het verzenden van wapens naar pro-Russische rebellen.

Volgens een recent VN-rapport zijn er zeker 2593 mensen omgekomen sinds het begin van het conflict. In het rapport worden de pro-Russische separatisten beschuldigd van een breed scala aan schendingen van de mensenrechten, waaronder moord, ontvoeringen en martelingen.

De autoriteiten van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk lieten vandaag weten dat ze zo'n vierhonderd lichamen hebben gevonden in verschillende massagraven.
Bron

Ontdekt: de gevangenis van Dracula

© Tokat Castle.


Turkse archeologen hebben de gevangenis van Dracula ontdekt. Ze hebben een geheime gang blootgelegd die naar twee kerkers leidt waar prins Dracula ooit heeft vastgezeten, meldt news.com.au.

De archeologen waren aan het werk in het Tokat kasteel in Turkije, dat momenteel gerestaureerd wordt. Daar werd een geheime tunnel blootgelegd, die naar enkele geheime kamers leidt. 'Het hele kasteel is omgeven met geheime tunnels en kamers, het is een erg mysterieuze plaats', aldus de opgravers. Er werden onder meer twee kerkers ontdekt, waar niemand minder dan Dracula ooit gevangen heeft gezeten.

Natuurlijk gaat het hier niet om de mythische vampier, maar wel om prins Vlad III de spietser, die ook wel Vlad Dracula werd genoemd. Hij was in de vijftiende eeuw vorst van Walachije, en ging regelmatig in de clinch met de Turken en het Ottomaanse rijk.

Volgens de wetenschappers werd hij ooit in Turkije opgesloten als politiek gevangene, en dat zou dus in het kasteel van Tokat gebeurd zijn. 'We kunnen niet precies zeggen in welke kamer of kerker, maar hij is hier zeker geweest', klinkt het.

Dracula kreeg zijn bijnaam omdat hij de gewoonte had om zijn vijanden op staken te spietsen. Hij stond bekend als een erg wrede vorst. Uiteindelijk werd hij het onderwerp van Roemeense folklore, waarop Bram Stoker uiteindelijk zijn wereldberoemde vampier baseerde.Bron
Lees ook: 'Vampiersgraven' blootgelegd in Bulgarije

Kleuter zonder gezicht krijgt operatie van weldoenster

Yahya El Jabaly met zijn vader. © Videostill.


Een Marokkaanse kleuter die is geboren zonder ogen, bovenkaak en met een gat waar zijn neus hoort te zitten, krijgt straks de kans om een normaal leven te leiden. Binnenkort wordt hij geopereerd aan zijn gezicht, nadat een weldoenster uit Melbourne zijn verhaal las op Facebook.De 3-jarige Yahya El Jabaly woont in een klein dorpje, zo'n zes uur buiten Casablanka vandaan. Het jongetje werd geboren met een ernstig misvormd gezicht, na complicaties tijdens de zwangerschap. Ook heeft hij geen gehemelte, waardoor hij alleen kan communiceren met geluiden. De botten in zijn gezicht zijn nooit goed aan elkaar gegroeid en de aandoening is levensbedreigend, maar toch wist Yahya te overleven.

Momenteel heeft hij echter geen makkelijk leven. Het uiterlijk van het jongetje maakt hem een buitenstaander in zijn dorp. Wanneer Yahya naar buiten gaat, moet zijn gezicht verborgen worden onder een doek. Reden hiervoor is dat de dorpelingen zijn uiterlijk te confronterend vinden.

Facebook
Het verhaal van Yahya werd openbaar gemaakt nadat de vader van één van Yahya's vriendjes het verhaal op Facebook zette. Op deze manier hoopte hij hulp te vinden voor de kleuter. Dit gebeurde met succes,Fatima Baraka, een vrouw uit Melbourne las het verhaal en besloot te helpen. 'Ik ben geboren in een dorpje niet ver van dat van Yahya. Deze kleine jongen heeft mijn hart gestolen', aldus Fatima.

Ze nam contact op met Tony Holmes, een chirurg in Melbourne die gespecialiseerd is in gelaatreconstructies. Deze man wist ook de siamese tweeling Trishna en Krishna uit Bangladesh succesvol te scheiden.

Niet veel later werd Yahya overgevlogen om de dokter te ontmoeten, die al snel instemde om de operatie uit te voeren. Yahya gaat in december onder het mes. Holmes gaat proberen de twee helften van de schedel samen te voegen en een neus te maken van de huid van de kleuter. 'Ik wil gewoon dat hij er zo normaal mogelijk uitziet', aldus de vader van Yahya. 'Hopelijk kan hij ooit buiten gaan spelen met andere kinderen.'
Bron

Dief ruilt peperdure diamant om voor zakje wiet

Een Amerikaan had van de opbrengst van zijn diefstal een mooi huis kunnen kopen, maar koos ervoor zijn gestolen diamant van 160.000 dollar te ruilen voor een zakje wiet van 20 dollar.

De 20-jarige Walter Earl Morrison was een paar dagen geleden een vliegtuig aan het uitladen op zijn werk bij pakjesdienst UPS op de luchthaven van Phoenix in Arizona. Hij verborg een pakket onder zijn hemd waarvan hij dacht dat het cash geld bevatte. Bij het openmaken van het pakketje bleek dat er geen biljetten inzaten, maar een diamant, meldt ABC15.

Toen de diefstal aan het licht kwam had de Amerikaan de diamant al geruild voor de drugs. De gestolen edelsteen werd teruggevonden en is alsnog bezorgd aan de rechtmatige eigenaars, aldus een woordvoerder van UPS. De diamantdief is na zijn arrestatie gelijk ontslagen. Hij is vorige week aangeklaagd en verschijnt binnenkort voor de rechter.

zondag 28 september 2014

Derde dode na ongeluk monstertruck

© reuters.


Tijdens het evenement AutoMotorSportief in het Overijsselse Haaksbergen is een monstertruck het publiek ingereden tijdens een demonstratie. Daarbij is een derde dode gevallen, zo meldt de gemeente Haaksbergen. Eerder was al sprake van twee dodelijke slachtoffers.

Bij het drama zijn een jongetje, een volwassen man en een volwassen vrouw omgekomen, aldus burgemeester Hans Gerritsen in een verklaring. Nog vijf mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Daarnaast zijn 18 overige slachtoffers met diverse verwondingen behandeld.

Onder de zwaargewonden die naar ziekenhuizen zijn gebracht, zijn er een paar in zeer slechte toestand, zei Gerritsen vanavond.

Een zogenoemde monstertruck, een pick-up van 1500 pk met zeer grote wielen, is tijdens een stunt uit de bocht gevlogen en in het publiek terechtgekomen.

Onderzoek
Gerritsen, justitie en politie wilden vanavond nog niets zeggen over de veiligheid van het evenement. Dat kan pas als het forensisch en tactisch onderzoek naar het drama is afgerond. Veel ooggetuigen vragen zich of het parkeerterrein waar AutoMotorSportief werd gehouden niet veel te klein was voor de stunts met monstertrucks. Ook stonden er alleen losse dranghekken tussen het stuntterrein en het publiek. De gemeente had wel een vergunning gegeven voor de show op het parkeerterrein aan de Stationsstraat.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk en heeft de chauffeur meegenomen naar het bureau voor verhoor. De voorzitter van de organisatie laat weten aan RTV Oost dat er iets mankeerde aan de rem of het gaspedaal van het voertuig.

Op Twitter meldden meerdere mensen dat brandweer, ambulances en traumahelikopters op grote schaal waren uitgerukt.

Oma laat kleinzoon in supermarkt achter: 'Hij kost te veel'

Een Russische vrouw, die naar eigen zeggen niet langer kon zorgen voor haar kleinzoon, heeft de jongen achtergelaten in een supermarkt in een voorstad van Moskou. Dankzij bewakingsbeelden kon de politie de vrouw aanhouden. Naar de ouders van de jongen wordt nog gezocht.

'Ze beloofden me geld te geven voor het levensonderhoud van mijn kleinzoon, maar al een jaar lang heb ik geen cent gezien.' rechtvaardigt ze haar opmerkelijke daad in de media. Omdat ze zuinig leefde, kon ze maandenlang zorg dragen voor Vova, maar sinds enkele weken komt ze niet meer rond. De Russische moet leven van een 'klein pensioentje'.

De radeloze vrouw vroeg haar kleinzoon om rustig te blijven zitten in de supermarkt in de hoop dat iemand hem zou opmerken en meenemen. Een bewaker van de supermarkt stapte als eerste op de jongen af. 'Hij begon te huilen. Hij had een rugzakje bij zich met wat spullen erin. In de tas zat ook een briefje met het verzoek goed voor hem te zorgen.'

Op basis van de beelden kon de politie de grootmoeder opsporen. De vrouw werd opgepakt en Vova werd naar een weeshuis gebracht. Intussen probeert de politie om de ouders van het jongetje op te sporen.

Met je scootmobiel met hondje over de A2

© Archieffoto ANP.


Automobilisten die gisteravond over de A2 reden bij Hunsel hebben misschien wel even twee keer met hun ogen moeten knipperen om wat ze zagen. Op de vluchtstrook reed namelijk een vrouw in haar scootmobiel, met een hondje op schoot.

De politie werd gealarmeerd en haalde de 58-jarige Belgische van de weg. Uit een blaasproef bleek dat de vrouw dronken achter het 'stuur' zat.

De vrouw moest haar scootmobiel afstaan. Ze kreeg bovendien een boete van ruim 600 euro en een rijverbod voor vijf uur.

Bij controle bleek vervolgens dat ze nog een andere boete, van duizend euro, had openstaan. Nadat zij beide boetes had betaald, is ze met de taxi naar huis gebracht.
Bron

Zes doden door sinkhole

© reuters.


Door een sinkhole van acht meter zijn in de Krim- een autonoom gebied tussen Rusland en Oekraïne- zes doden gevallen.

Een auto reed gisterenavond in het gat op de snelweg tussen Nikolayev en Yevpatoria. De zes inzittenden van het voertuig konden niet meer gered worden.
Bron