Translate

zaterdag 27 september 2014

Cuba stuurt bijna 500 medici naar ebolagebied

Cuba heeft toegezegd 461 gezondheidsmedewerkers naar Afrika sturen om te helpen het dodelijke ebolavirus te bestrijden. Eerder had het ministerie van Volkskgezondheid laten weten 165 medici naar Liberia te sturen, maar de missie is inmiddels fors uitgebreid.

Het Cubaanse ministerie maakte op de staatstelevisie bekend dat de hulptroepen worden ingezet in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Daar heeft het virus inmiddels al aan ruim 3000 mensen het leven gekost. Ze zullen er zes maanden blijven.

De gezondheidsmedewerkers zullen vooraf een speciale training krijgen van de Wereld Gezondheids Organisatie en de Pan American Health Organization. Zo moet worden voorkomen dat de medici zelf met het virus worden besmet.
BronLees ook: Hoogste arts Liberia plaatst zichzelf in quarantaine

Vergeten tijdcapsule ontdekt in eeuwenoud standbeeld

De Bostonian Society heeft deze week een gerucht bevestigd dat al langer de ronde deed in de Amerikaanse stad. In de kop van het bekende leeuwenstandbeeld bovenop het Old State House bevindt zich een tijdcapsule uit 1901.


'We proberen nu een manier te vinden om de capsule te openen zonder de leeuw te beschadigen', aldus een woordvoerder van de vereniging. De opening zou voor volgende week gepland staan.

Het standbeeld van de leeuw bevond zich naast dat van een eenhoorn, bovenop het dak van het historische Old State House in de Amerikaanse stad Boston. Het is het gebouw waar in 1776 de Declaration of Independence werd voorgelezen. Toen onlangs de twee symbolen van de Britse monarchie naar beneden werden gehaald voor restauratiewerken, bevestigde een beeldhouwer het bestaan van de tijdcapsule.

Het zou om een koperen doos gaan, zo groot als een schoenendoos, die is vastgemaakt in de kop van de leeuw. Op basis van een krantenartikel uit die tijd vermoedt men dat de tijdcapsule foto's, handtekeningen, krantenartikels en brieven van politici en prominente burgers bevat.

'Hopelijk is de inhoud niet nat geworden', zei Heather Leet, een woordvoerder van de Bostonian Society, de vereniging die het gebouw onderhoudt. De vereniging zou zelf al enkele jaren op de hoogte zijn van de capsule, omdat een van de nazaten van de oorspronkelijke beeldhouwer hen daarover een brief had geschreven. Een glasvezelcamera bevestigde het bestaan van de koperen doos.

Ideeën voor nieuwe capsule
De vereniging is intussen een campagne gestart met de vraag wat er in een nieuwe tijdcapsule moet worden gestopt die pas weer over 113 jaar opengemaakt mag worden. Ideeën en suggesties kunnen via Twitter en Facebook gedeeld worden met de hashtag #LionAndUnicorn.
Bron

Libanese premier vraagt wereld in emotionele toespraak om hulp

De Libanese premier Tammam Salem bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. © reuters.


De Libanese premier Tammam Salam heeft de wereld in een emotionele oproep om hulp verzocht. Salam zei dat zijn land gebukt gaat onder het terroristische geweld in buurland Syrië. Volgens hem stevent Libanon af op een nationale ramp nu meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen het land overspoelen.


De premier sprak gisteren de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. Hij benadrukte dat Libanon niet van plan is toe te geven aan de druk en de chantage van de Islamitische extremisten. In een stad aan de grens met Syrië worden 20 Libanese soldaten en politieagenten sinds augustus in gijzeling gehouden.

Twee ervan zijn inmiddels onthoofd door Islamitische Staat en een derde is doodgeschoten. Die acties hebben het geweld tegen Syrische vluchtelingen in Libanon enkel doen toenemen.

De extremisten eisen onder meer de vrijlating van strijders die in Libanese gevangenissen vastzitten. Maar Salam verklaarde nooit te zullen toegeven aan de druk. 'We zullen ons blijven richten op de vrijlating van onze militairen met behoud van ons land', aldus Salam.

Volgens de Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-moon vangt Libanon verhoudingsgewijs de meeste vluchtelingen op, maar ontvangt het daarvoor te weinig hulp. 'We moeten die last samen dragen', zei hij. Het Verenigd Koninkrijk zegde alvast een extra bijdrage van 8 miljoen dollar toe.
Bron

'IS gaat van dorp tot dorp om mensen te onthoofden'

Syrische vluchtelingen bij de grens met Turkije. © AFP.


Aan de Turks-Syrische grens is het het hele weekend al onrustig door de grote opmars van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Aan de ene kant slaan tienduizenden Koerden voor de soennitische terreurbeweging op de vlucht vanuit Syrië naar Turkije. Aan de andere kant willen duizenden Koerdische jongeren vanuit Turkije naar Syrië om te vechten tegen IS-strijders.

IS maakte al voor het weekend een snelle opmars naar de grens tussen Syrië en Turkije. Duizenden terroristen belegeren sinds vrijdag onder meer de Noord-Syrische stad Kobani met zwaar geschut. Ook zeker 64 dorpen in de buurt zijn in handen van de terreurgroep gevallen. Vele burgers zijn verkracht en onthoofd.

100.000 Koerden op de vlucht
Turkije zette daarop de grens open voor alle vluchtelingen. Sindsdien zijn ongeveer 100.000 Koerden in grote paniek vanuit Syrië gevlucht. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei vandaag dat het einde nog niet in zicht is. Vooral vrouwen en kinderen maken de oversteek.

Koerden in Turkije konden het leed niet meer aanzien en wilden de lokale bevolking helpen in de strijd tegen IS. Ruim 300 Turkse Koerden zouden inmiddels in Syrië zijn, maar ruim 2.000 andere jongeren werd vandaag nog tegengehouden bij de grens door Turkse veiligheidsdiensten. Die zetten waterkanonnen en traangas in tegen de Koerden die de politie met stenen bekogelden. Door de schermutselingen mochten Koerdische vluchtelingen tijdelijk het land niet in.


Eerder meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) al dat in 24 uur tijd 70.000 vluchtelingen naar Turkije zijn gevlucht. Volgens de organisatie moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden migranten het land in stromen.

'IS gaat van dorp tot dorp om mensen te onthoofden'
De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. Een Koerdische politicus die in Kobani is, zei dat de IS-strijders onderweg van dorp tot dorp mensen onthoofden en de hoofden dan laten zien aan de bevolking. Volgens een lokale arts zijn er veel doden en gewonden en zijn dringend medicijnen en andere medische spullen voor operaties nodig.

vrijdag 26 september 2014

Raadsels rond begraven vrouw die stikt in kist

Een raadsel op een Griekse begraafplaats: een 45-jarige vrouw die dood was verklaard en begraven, bleek volgens mensen op de begraafplaats nog te leven. Dat duurde echter niet lang, want zij stikte voordat ze uit de lijkkist gehaald kon worden, meldt de BBC vandaag.

Artsen hadden de vrouw, die aan kanker leed, doodverklaard. Nadat zij was begraven, hoorden verschillende bezoekers op de begraafplaats in de buurt van de stad Thessaloniki gesmoorde kreten uit haar graf komen.

Zij belden de politie en probeerden intussen de kist op te graven. Dat mocht niet baten; het slachtoffer stikte voordat ze gered kon worden.

Een arts die het lichaam na de 'tweede' dood onderzocht gelooft de getuigen niet. Hij stelde dat de vrouw wel dood was en niet tot leven kon zijn gekomen. De politie onderzoekt de zaak.
Bron

Twee granaatinslagen in Turkije

Syriërs trekken Turkije in, op de vlucht voor gevechten nabij de Syrisch-Turkse grens. © reuters.


Gevechten tussen Islamitische Staat (IS) en de Koerden in het noorden van Syrië komen steeds dichter bij de Syrisch-Turkse grens. Vandaag sloegen volgens ooggetuigen zeker twee granaten in op een akker aan de Turkse zijde van de grens. Slachtoffers vielen er voor zover bekend niet.

IS begon een week geleden aan een offensief om de grensstad Kobani te veroveren. De stad is aan drie kanten ingesloten, meer dan 140 duizend Koerden zijn sinds vorige week vrijdag gevlucht. Aan de Turkse zijde van de grens zijn duidelijk explosies te horen en ook het geluid van machinegeweren.

Een inwoner van de stad zegt dat zij bewapend zijn en bereid zijn om de stad te verdedigen. 'Ieder meisje, iedere jonge man, iedere man die kan vechten, die een geweer kan dragen, is bewapend.'

Kobani is strategisch gelegen en werd in juli ook al bedreigd door IS. Toen lukte het de terreurgroep niet de stad in te nemen.

Uit een peiling bleek vandaag dat een kleine meerderheid (52 procent) van de Turken voor deelname is aan de internationale, militaire strijd tegen IS. Ongeveer net zo veel Turken (53 procent) zijn bang voor terroristische aanslagen door moslimextremisten in hun land.
Bron
Lees ook: '1800 Koerdische strijders proberen Kobani uit handen van IS te houden'
Lees ook: Vijf gewonden in Turkije door IS-granaten
Lees ook: IS lijkt aan winnende hand in Kobani

Vette boete voor crash drone in natuurpark VS

De Nederlander moet een boete betalen van ruim 2500 euro © ap.


Een Nederlandse toerist die een onbemand vliegtuigje liet crashen in een bron van het Amerikaanse nationale park Yellowstone moet meer dan 3200 dollar betalen. Het vliegtuigje kwam in augustus terecht in de Grand Prismatic Spring, vermaard om zijn prachtige kleurenschouwspel.

De toerist bekende deze week schuld voor de rechter, die hem vervolgens veroordeelde tot een boete en schadevergoeding ter waarde van 3245 dollar (ruim 2500 euro), maakte een parkwachter bekend. De Nederlander wilde foto's maken van de bron die zijn kleuren ontleent aan mineralen en bacteriën.
Bron

Drie brandweermannen 9/11 sterven op dezelfde dag

Archiefbeeld © anp.


Luitenant Howard Bischoff (58), en brandweermannen Robert Leaver (56) en Daniel Heglund (58) hebben veel met elkaar gemeen. Alledrie hebben ze zich ingezet om mensenlevens te redden op Ground Zero. De brandmannen kregen allemaal kanker, waarschijnlijk als gevolg van giftige stoffen die vrijkwamen bij het instorten van het World Trade Center. Ze gingen hierdoor vervroegd met pensioen en overleden afgelopen maandag alledrie op dezelfde dag.


Honderden hulpverleners die werkten op Ground Zero kregen de afgelopen dertien jaar kanker. Artsen en onderzoekers kunnen echter nog niet spreken van een verband tussen de ziekte en 9/11. Kanker is in Amerika namelijk doodsoorzaak nummer één voor mannen tussen 45 en 65 jaar. Daarnaast hebben de meeste medische onderzoeken nog geen aanwijzingen gevonden voor een verband.

Brandweercommandant Daniel Nigro noemt het overlijden van de drie brandweermannen 'een pijnlijke herinnering dat we 13 jaar later nog steeds een vreselijke prijs betalen voor de heldendaden van het korps'.

Het Congres van de Verenigde Staten heeft 27,8 miljard dollar gereserveerd voor mensen met aandoeningen die kunnen worden gerelateerd aan 9/11.
Bron

'Ebola-slachtoffers staan op uit de dood, paniek in dorp'

© EPA.


Twee patiënten, die gestorven waren aan het ebola-virus, zijn in Liberia opgestaan uit de dood. Dat meldt althans de lokale krant The New Dawn. De slachtoffers, allebei vrouwen, stierven in twee verschillende dorpen in de regio Nimba. Na hun herrijzenis brak er paniek uit.

De ernstig zieke Ma Kebeh, een veertigplusser, bracht de laatste twee dagen voor haar dood door in totale afzondering zonder eten en drinken in haar huis in het dorpje Hope Village. Net zoals de bejaarde Dorris Quoi werd ze maandag naar haar begraafplaats gebracht toen het 'mirakel' plaatsvond.

De 'dode' vrouwen kwamen onverklaarbaar weer tot leven. Die gebeurtenis leidde echter niet tot vreugde bij de dorpelingen maar wel tot ongeloof, ontzetting en paniek. In het geval van Doris Quoi werd gezegd dat ze een geest was die dood hoorde te zijn en zich niet meer onder de levenden mocht begeven.

Sinds de ebola-crisis uitbrak, kwamen er wel meer bizarre verhalen uit de Nimba-regio. Zo is een inheemse dokter die claimde dat hij besmette personen kon genezen, nu zelf aan de ziekte overleden. Maar volgens de The New Dawn gaat het wel degelijk over de eerste gevallen van mensen die zijn opgestaan uit de dood.

De meest logische verklaring is uiteraard dat beide slachtoffers onterecht dood werden verklaard, terwijl ze nog in coma verkeerden.
Bron

donderdag 25 september 2014

Islamitische Staat blaast 1300 jaar oude Groene Kerk op

De Groene Kerk in Tikrit. © Youtube.


Islamitische Staat heeft de restanten van de Groene Kerk van Tikrit opgeblazen. De kerk is één van de oudste christelijke monumenten in het Midden-Oosten. Dit melden bronnen bij Iraakse veiligheiddiensten, aldus persbureau ANSA vandaag.

De Groene Kerk is de grootste van 12 kerken die de Romeinen in Tikrit bouwden. Daardoor verwierf de stad in de klassieke oudheid de bijnaam 'christelijke hoofdstad van het oosten'. Tikrit werd gekerstend door de nestorianen en diende het Oost-Romeinse Rijk als bolwerk tegen de Perzen.

De jihadisten hebben het bijna 1300 jaar oude kerkgebouw 'volledig vernield' met explosieven, aldus de Iraakse bronnen.
Bron

Italië redt in één jaar 91 duizend vluchtelingen uit Middellandse Zee


Geredde vluchtelingen uit Sub-Saharisch Afrika. © reuters.

Italië heeft sinds het begin van een grote reddingsoperatie in oktober vorig jaar 91.000 vluchtelingen gered uit de Middellandse Zee. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

Sinds het begin van reddingsoperatie Mare Nostrum zijn ook 499 lijken geborgen door de Italiaanse marine. Nog eens 1446 migranten zijn vermist geraakt. Al met al verwacht Italië dat dit jaar zeker 150.000 vluchtelingen het Zuid-Europese land bereiken. Sinds januari kwamen al meer dan 130.000 vluchtelingen aan in Italië.

Mare Nostrum begon vorig jaar halverwege oktober, na twee scheepsrampen bij het Italiaanse eilandje Lampedusa waarbij 360 doden vielen.

Italië kampt al tijden met een niet aflatende stroom bootvluchtelingen die via onder andere Libië over de Middellandse Zee Italië en met name het eiland Lampedusa proberen te bereiken.
Bron

Maria is hét gezicht van de bombardementen in Syrië
Ze is de eerste vrouwelijke gevechtspiloot in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), leidde volgens FOX News afgelopen week de luchtaanval tegen IS en is als klap op de vuurpijl ook nog eens trending op internet. Maria Al Mansouri is opeens de bekendste piloot van het luchtruim.

Internationale nieuwssites en sociale media staan vol met informatie over één vrouw: Maria Al Mansouri. Nadat Fox News berichtte dat het een vrouw was die deze week leiding gaf aan de luchtaanval in het Noorden van Syrië, werd de foto van Al Mansouri veelvuldig gedeeld op Twitter en Facebook.

Niet welkom
Al in haar tienerjaren droomde Al Mansouri er van om bij de luchtmacht te gaan. Er was achter één probleem: vrouwen waren nog niet welkom bij het selecte gezelschap. Toen de deuren eenmaal open gingen, studeerde ze in 2007 af en werd ze de eerste vrouwelijke gevechtspiloot van het land.

Inmiddels manoeuvreert ze al ruim zeven jaar met haar F16 door het luchtruim. En hoe ze zich staande houdt in zo'n mannenwereld? 'Het werkt alleen maar bevorderlijk, iedereen moet een gelijk gevechtsniveau halen', vertelde ze eerder aan The National.

Angst
Bijkomend effect is dat de aanwezigheid van een vrouw in de lucht de strijders van IS waarschijnlijk flink wat angst inboezemt. Voor jihadi is het namelijk een schande om door een vrouw gedood te worden. Elke strijder die om het leven wordt gebracht door een vrouw, kan het het eeuwige paradijs vergeten. Ook de 72 maagden die beloofd zijn, kunnen de strijders dan op hun buik schrijven

Familie niet blij
Overigens kan Maria niet op de steun van haar familie rekenen. Zij hebben openlijk afstand genomen van de acties van Al Mansouri en spreken tegelijkertijd de steun aan de rebellen uit.

Aanvallen
Deze week begonnen de luchtaanvallen in de nacht van maandag op dinsdag. Inmiddels zijn er meerdere video's van de bombardementen opgedoken.

IS executeert in het openbaar 'afvallige' Iraakse activiste

Afbeelding weergeven op Twitter


De Iraakse advocate en mensenrechtenactiviste Samira Saleh Al-Naimi, Sami is door Islamitische Staat in het openbaar ter dood gebracht na door een zogenaamde 'shariarechtbank' schuldig te zijn bevonden aan afvalligheid. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag gemeld.

Al-Naimi werd op 17 september weggevoerd uit haar huis in het Noord-Iraakse Mosul, na op haar Facebook-pagina kritiek te hebben geuit op IS, omdat die gebedshuizen in de stad heeft vernietigd, aldus de VN-hulpmissie in Irak (UNAMI).

Volgens het Centrum voor Mensenrechten in de Golf zette Al-Nuaimi zich in voor de rechten van gevangenen en armoedebestrijding. Ze werd veroordeeld door een door IS opgerichte islamitische rechtbank. IS heeft Mosul, de op een na grootste stad van Irak, sinds juni in handen.
Bron

Lichaam man onder de lintwormen na eten van sushi

Het eten van een te grote hoeveelheid rauwe vis heeft een Chinese man bijna zijn leven gekost. Na het eten van sushi was het lichaam van de man geïnfecteerd met parasieten.

De sashimi-liefhebber uit de provincie Guangdong, in het oosten van China, ging naar de dokter met buikklachten en een jeukende huid. Tot zijn afschuw kreeg hij röntgenfoto's te zien waaruit bleek dat zijn lijf onder honderden lintwormen zat, meldt Daily Mail.

Artsen vermoedden dat de man wellicht met parasieten besmette rauwe vis had gegeten. Zodra de infectie via de bloedbaan de hersenen heeft bereikt, wordt de aandoening levensbedreigend. De onfortuinelijke Chinees werd voor zijn infectie behandeld in het ziekenhuis van Guangzhou, de woonplaats van de man.

Sinds de populariteit van sushi is toegenomen, komt het ook vaker voor dat mensen geïnfecteerd zijn met parasieten.

Parasieten door sushi
Onderzoek heeft bewezen dat het eten van rauw voedsel, dat besmet is met parasieten, kan leiden tot cysticercosis. Dit betekent dat volwassen wormen in de bloedbaan van mensen terecht komen. Als de wormen de hersenen bereiken kan de infectie fataal zijn.
Bronfoto + video: 

Irak: 'IS plant aanslagen op metro's in VS en Parijs'

De Iraakse premier Haider al-Abadi deed de onthulling tijdens de zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. © ap.De extremistische terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft op korte termijn aanslagen gepland op metro's in de VS en Parijs, zo heeft volgens diverse media de Iraakse premier Haider al-Abadi gewaarschuwd in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Volgens de door de Britse commerciële zender Sky geciteerde bewindsman zijn de complotten nog niet verijdeld, zij het wel dat de VS zijn gealarmeerd.

De plannen zijn ontdekt door de Iraakse geheime diensten, aldus de conservatieve Amerikaanse zender Fox News. De complotten zouden het werk zijn van 'buitenlandse strijders van IS in Irak'.

Volgens de Amerikaanse zender NBC hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten geen bewijzen van een huidige dreiging voor de ondergrondse van New York. De Amerikaanse federale recherche FBI heeft het bericht met andere Amerikaanse inlichtingendiensten nagetrokken.
Bron
Lees ook: Asscher: waakzaamheid geboden, maar geen reden om bang te zijn

Vrouw filmt leven in IS-stad Raqqa vanonder nikaab

Een vrouw, met een Kalashnikov om haar schouder, wandelt naar een park met haar kinderen © Screenshot France 2.


Een vrouw heeft de Syrische stad Raqqa, in handen van IS, met gevaar voor eigen leven gefilmd vanonder haar nikaab. In het filmpje zijn beelden te zien van andere vrouwen die gewapend over straat lopen met hun kinderen, beelden uit een internetcafé en een man die haar aanspreekt omdat haar gezicht zichtbaar zou zijn.

De video is gemaakt voor de Franse tv-zender France 2. De vrouw wandelt door de stad en geeft zo een kijkje in het leven in het kalifaat. Ze is verplicht een zwarte nikaab te dragen, net als alle andere vrouwen in de stad. Die zit echter niet helemaal goed: een man roept haar vanuit een auto naar zich toe: 'Kom eens hier! Je moet je beter gedragen in het openbaar. We zien je gezicht.' De vrouw schrikt en biedt haar excuses aan: 'Het spijt me heel erg. Mijn nikaab is een beetje doorzichtig.' De man vervolgt: 'Je moet meer aandacht besteden aan je bedekking. Allah houdt van vrouwen die bedekt zijn.'

Thuis
Even later gaat de vrouw een internetcafé in, waar andere vrouwen via Facebook contact hebben met familie in Frankrijk. 'Ik vertel het je maar gewoon: ik ga niet terug naar Frankrijk, mama. Je moet het maar gewoon accepteren. Ik heb niet al die risico's om hier te komen genomen om weer terug te gaan. Ik heb het naar mijn zin hier.'

Volgens de vrouwen in het internetcafé komen de beelden op de televisie niet overeen met de werkelijkheid. 'Alles wat ik op TV zie is niet waar. Begrijp je dat? Ze overdrijven alles op tv, ik zweer het je.'
Bron
Lees ook: 'IS is zelfvoorzienend geworden'

woensdag 24 september 2014

Obama spreekt bij VN: 'Wereld op kruispunt tussen oorlog en vrede'

De Verenigde Staten zullen een coalitie opbouwen om het 'netwerk des doods' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te ontmantelen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Obama zei dat 'de enige taal die deze moordenaars begrijpen is kracht'. Diegenen die zich bij IS hebben gevoegd kunnen beter 'het strijdveld verlaten, nu het nog kan', aldus Obama.

Volgens Obama staat de wereld op een kruispunt 'tussen oorlog en vrede, chaos en orde, angst en hoop'. 'Het is tijd voor de wereld - en in het bijzonder de islamitische gemeenschap - om expliciet en krachtig afstand te nemen van de ideologie van Al Qaida en IS.' Obama benadrukte daarbij dat de VS niet in oorlog is met de islam. 'Islam staat voor vrede. Moslims van over de hele wereld willen in waardigheid en met een gevoel van rechtvaardigheid leven.'

Normbesef
Obama pleitte tijdens zijn toespraak voor een wereldwijd 'normbesef'. Hij drong aan op 'een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de wereldwijde problemen op te lossen'. Daar is de laatste tijd veel te weinig van te merken, stelde hij. 'We moeten allemaal, grote en kleine naties, onze verantwoordelijkheid nemen om internationale normen in acht te nemen en te laten gelden.'

Ramp MH17
De president sprak ook over de vliegramp en daarbij maakte hij een verwijt aan Rusland. Rebellen die door Rusland werden gesteund, hebben dagenlang de toegang tot de rampplek van vlucht MH17 geblokkeerd. Rusland steunde de rebellen in Oost-Oekraïne later ook met eigen troepen.

Het Russische optreden in Oekraïne, onder meer de Russische annexatie van de Krim, is een beproeving van de internationale orde, aldus Obama.
Bron
Lees ook: VS bestoken IS voor vijfde nacht op rij in Syrië
Lees ook: De Hoop Scheffer: 'Operatie IS effectiever in Irak én Syrië'
Lees ook: Obama: we hebben de opmars van IS onderschat

Verlamde vader staat op bij bruiloft en ontroert dochter

Irving Caplan loopt over de dansvloer om een speech te geven op de bruiloft van zijn dochter.© Youtube, BBC.


Irving Caplan heeft voor een zeer emotioneel moment gezorgd op de bruiloft van zijn dochter. De verlamde man, die door een fietsongeluk al twee jaar in een rolstoel zit, stond plots op om staand een speech te geven. 'Ik geloof niet dat iemand het drooghield.'

Tot grote verbazing van zijn dochter en de andere aanwezigen op de bruiloft stond de man op uit zijn rolstoel en liep hij over de dansvloer naar de microfoon. Daar gaf hij staand zijn speech. 'Ik had niets liever gedaan dan met Joanne naar het altaar te hebben gelopen, maar dat was niet mogelijk.' Toch vond de man dit moment ook mooi. 'Ik geloof niet dat iemand het drooghield, dat was erg belangrijk voor me,' zegt hij tegen Daily Mirror. De vader gebruikte een speciaal robotpak om zich voort te kunnen bewegen.

Caplan had ook vanuit zijn rolstoel de speech kunnen geven, maar het moment was volgens hem dan anders geweest. 'De speech was hetzelfde gebleven als ik het vanuit mijn rolstoel had gedaan, maar doordat ik stond had ik het juiste perspectief op de wereld, het uitzicht dat ik bijna mijn hele leven heb gezien.'Bron

Grote militaire oefening in noorden van Polen van start

De Poolse minister van Defensie Tomasz Siemoniak. © epa.


Een grote internationale militaire oefening is woensdag van start gegaan in het noorden van Polen. De oefening is bedoeld om de paraatheid te testen als er sprake is van een bedreiging. Dat heeft de Poolse minister van defensie Tomasz Siemoniak bekendgemaakt.

De oefening, die tweejaarlijks plaatsvindt, zou oorspronkelijk alleen op bevelsniveau plaatshebben. Als gevolg van de crisis in Oekraïne, waar Rusland een rol in speelt, heeft Siemoniak besloten de oefening te verbreden.

Aan de oefening, die de bijnaam Anakonda-14 draagt, doen 12.500 militairen mee uit de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië en Hongarije. Ook Litouwen en Estland, landen die beide grenzen aan Rusland, doen mee.
Bron

Terroristen dreigen Duitsers te vermoorden

Leden van Abu Sayyaf, die het Duitse duo in gijzeling hebben. © Twitter/.De Filipijnse terreurbeweging Abu Sayyaf dreigt twee Duitse gijzelaars te vermoorden als Duitsland zich niet terugtrekt uit de strijd tegen ISIS. De terroristen geven de Duitse regering twee weken de tijd om te voldoen aan hun eis. Daarnaast eisen de terroristen een losgeld van 250 miljoen pesos, omgerekend 4,3 miljoen euro, meldt de Spaanse nieuwssite Europa Press.

De twee ontvoerde Duitsers zijn Stefan Okonek (74) en Henrike Diele (42). Ze werden afgelopen april door Abu Sayyaf ontvoerd.

De terreurbeweging is ook verantwoordelijk voor de gijzeling van Nederlander Ewold Horn uit het Groningse Termunten. Van hem is al langere tijd niets meer vernomen. Hij werd op 1 februari 2012 ontvoerd samen met een Zwitser en twee gidsen.
Bron

Nieuwe bombardementen op Islamitische Staat in Syrië

Een toestel klaar voor vertrek aan boord van de USS George H.W. Bush. © afp.


De VS en hun Arabische bondgenoten hebben vanavond nieuwe bombardementen uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Tot de doelen die zijn aangevallen behoren olie-installaties die gecontroleerd worden door IS. Woordvoerder van het Pentagon John Kirby verklaarde tegenover CNN dat er in totaal twaalf doelen zijn geraakt. Volgens Kirby leverden de olieraffinaderijen dagelijks zo'n 2 miljoen dollar aan inkomsten op voor IS.

De bombardementen zijn het vervolg van de brede militaire campagne die maandag is begonnen tegen de militante groep. Vier Arabische landen, waaronder Bahrein, Saoedi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten, namen deel aan de acties. Of zij nu opnieuw bij de aanvallen zijn betrokken is nog niet bekend.

Het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, heeft verder nog geen details over de operatie vrijgegeven.
Bron
Lees ook: 'Missie kan risico van aanslag verhogen'
Lees ook: Rutte: dreiging IS raakt veiligheid Nederland
Lees ook: Syrië valt zelf IS aan na luchtaanvallen VS
Lees ook: 'IS verslaan wordt zaak van lange adem'

Europol arresteert meer dan duizend Europese criminelen

Directeur van Europol Rob Wainwright. © ANP.


In een grootschalige Europese politieactie tegen onder meer drugs- en mensenhandel zijn deze maand meer dan duizend arrestaties verricht. Alle Europese landen hebben hieraan meegewerkt, onder leiding van de Europese politieorganisatie Europol. Dat maakte Europol vandaag tijdens een persconferentie bekend.

De acties die voortvloeiden uit operatie Archimedes waren gericht tegen de georganiseerde misdaad in Europa. In totaal zijn tot nu toe 1027 mensen opgepakt. Politiemensen uit alle 28 lidstaten van de EU hebben aan de operatie deelgenomen. Ook agenten uit onder meer Australië, Colombia en de Verenigde Staten werkten mee.

De diverse opsporingsambtenaren kwamen tussen 15 en 23 september in actie, op honderden locaties, variërend van luchthavens, scheepshavens en grensovergangen tot criminele 'hotspots' in steden.

Dertig Roemeense kinderen gered
Bij de diverse acties werd in totaal 599 kilo cocaïne in beslag genomen, naast 200 kilo heroïne en 1500 kilo cannabis. Dertig Roemeense kinderen konden worden gered uit de handen van mensenhandelaren.

Rob Wainwright, directeur van Europol, noemde operatie Archimedes 'een mijlpaal' in de Europese misdaadbestrijding. Niet eerder werd zo'n massale politieactie op touw gezet. De actie maakt nog eens goed duidelijk, aldus Wainwright, dat politie en justitie er op internationaal niveau op gebrand zijn ook de zwaarste criminelen de voet dwars te zetten.

Europol
Wil van Gemert, de Nederlandse vertegenwoordiger bij Europol: 'Door dit soort acties krijgen we een veel beter beeld van hoe de internationale misdaad opereert.' De Nederlandse verdachten werden opgepakt voor zaken als cocaïnehandel, voertuigcriminaliteit en inbraken. Daarnaast werden arrestaties verricht wegens drugs- en wapensmokkel uit Zuid-Amerika.

Europol had op het hoofdkantoor in Den Haag een coördinatiecentrum voor de actie ingericht dat 24 uur per dag operationeel was. Ook heeft de organisatie mobiele kantoren ingezet, waardoor agenten ter plaatse konden beschikken over onder meer databases.
Bron

dinsdag 23 september 2014

Gepeste bejaarde gooit granaat naar hangjongeren

Hij had ze nog zo gewaarschuwd: als ze niet zouden stoppen met het gepest en de overlast dan zou hij drastische maatregelen nemen. En zie, Radik Sahov is een man van zijn woord. Toen het groepje hangjongeren lawaai bleef maken en hem in z'n gezicht uitlachte, greep hij naar zwaardere middelen.

De Rus uit de Orenburg Oblastregio haalde een relikwie uit de Sovjettijd boven en gooide de granaat vanaf het balkon naar de pesters. De jongens stapten op het projectiel af dat even later ontplofte. Vijf jongeren raakten daarbij gewond, meldt Sp!ts vandaag.

'De man wilde gaan slapen en had de jongeren al gevraagd om wat stiller te zijn. Ze lachten hem vierkant uit waarop hij zijn zelfbeheersing verloor', zegt politiewoordvoerder Dmitry Kozlov.

Een ding is zeker, Sahov heeft geen last meer van de pestkoppen maar daarmee is de kous nog lang niet af. De gepensioneerde Rus werd opgepakt en moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden op beschuldiging van poging tot moord.
Bron

Obama: Dit is niet alleen Amerika's strijd

President Barack Obama tijdens zijn toelichting vandaag. © Twitter.


Rond 16.00 uur vandaag heeft Barack Obama de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië van vannacht toegelicht. Volgens de president toont de kracht van de coalitie van de Verenigde Staten en vijf Arabische landen aan dat het gevecht tegen Islamitische Staat niet alleen een zaak van de Amerikanen is. Dat onderstreepte president Barack Obama op het grasveld voor het Witte Huis, voor hij naar de klimaattop in New York ging.

Tijdens zijn toelichting vertelde de president van de Verenigde Staten dat zo'n 40 landen hebben aangeboden te helpen met de strijd tegen IS. 'We gaan doen wat nodig is om de strijd met de terreurorganisatie aan te gaan.'

Aanvallen
De VS vallen al een week lang vanuit de lucht doelen in Irak aan en zijn vandaag begonnen doelen in Syrië te bestoken. Doelwit zijn de soennitische extremisten van allerlei groepen die inmiddels grote delen van Syrië en Irak in handen hebben.

Amerikaanse functionarissen hebben vandaag gezegd dat de aanvallen op met name de terreurgroep Islamitische Staat 'voortduren en de frequentie ervan wordt bepaald door de beschikbare doelwitten'. Volgens waarnemers zijn bij de eerste Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië meer dan 120 jihadisten gedood.

De Syrische regering van president Bashar al-Assad was van tevoren gewaarschuwd. Rusland en Iran steunen Assad en hebben vandaag kritisch op de Amerikaanse aanvallen gereageerd.
Bron
Lees ook: VS-deskundige: 'Amerika weer in oorlog'

In Jemen ontvoerd Duits gezin is dood

Een Duits gezin dat 5 jaar geleden werd ontvoerd in Jemen is dood. Dat hebben de nabestaanden te horen gekregen van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het echtpaar Johannes en Sabine Hentschel en hun zoontje Simon zijn volgens het ministerie tijdens hun gevangenschap gedood of overleden, maar het is onduidelijk wanneer precies. Ontvoerders namen het vijf leden tellende gezin in 2009 mee. De dochtertjes Lydia en Anna, inmiddels 10 en 8 jaar oud, kwamen vrij in mei 2010 en keerden terug naar Duitsland.

Van de ouders en hun destijds 1-jarige zoontje ontbrak ieder spoor. Het echtpaar werkte in Jemen voor een christelijke hulporganisatie.
Bron

Heroïsche moeder redt baby met haar laatste krachten

© Facebook.De 33-jarige Jessica Arrendale uit Atlanta heeft op het moment dat ze haar laatste adem uitblies nog een heldendaad verricht. Toen ze werd neergeschoten door haar vriend wist ze haar lichaam zo te draaien dat hun zes maanden oude dochtertje in de wc-pot viel. Die handeling redde waarschijnlijk het leven van het meisje.

Jessica en haar vriend Antoine Davis, een voormalige marinier die ooit diende in Irak, kregen vorige week na een avondje uit ruzie over de voogdij van hun kind. De dronken man reageerde erg agressief. De vrouw, die Cobie in haar armen vasthield, greep naar een honkbalknuppel om zichzelf te beschermen maar haar vriend pakte de knuppel af en sloeg zijn vrouw en kind.

In allerijl vluchtte Jessica met haar baby naar de badkamer en sloot zich daar op. De marinier nam zijn geweer, forceerde de deur van de badkamer en schoot zijn vriendin door het hoofd. Doordat de vrouw over het toilet viel, kwam Cobie in de wc-pot terecht.

Wilskracht
De politie begrijpt achteraf niet hoe de moeder het voor mekaar kreeg om haar lichaam tijdens de val de andere kant op te draaien. Met haar laatste krachten redde ze waarschijnlijk de baby, want wellicht wilde de dolgedraaide marinier ook het kind doden. 'Jessica viel over het toilet waardoor ze Cobie in de pot kon laten vallen en zo kon beschermen met haar lichaam. Ze beschikte over een ongelofelijke wilskracht en deed er alles aan om het leven van haar kind te vrijwaren', vertelt Teresa Inniello, de moeder van Arrendale.

Dertien uur
Nadat Antoine zijn vriendin had doodgeschoten, sloeg hij de hand aan zichzelf. Dertien uur later werden de twee lichamen en de baby in de woning aangetroffen door de politie.

De baby is momenteel nog in het ziekenhuis aan het herstellen van een hoofdwond en onderkoelingsverschijnselen. Oma Teresa Inniello hoopt het kind snel mee naar huis te nemen, waar ze ook al zorg draagt voor de vijftienjarige dochter van Jessica. Vrienden zamelen geld in voor de begrafenis van hun heldin die met haar laatste adem het leven van haar baby wist te redden.
Bron

Aanval in Syrië voorkwam aanslag al-Qaeda

Een van de doelen in Syrië die getroffen is door de luchtaanvallen. Volgens de VS is dit gebouw het financiële centrum van IS © reuters.


De VS hebben samen met bondgenoten luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, omdat een tak van al-Qaeda er op het punt stond een aanval te ondernemen. Die terroristen van de groep Khorasan hadden zich maandenlang voorbereid op een aanslag of aanval in Europa of de VS, zei Ben Rhodes, een veiligheidsadviseur van president Barack Obama, vandaag.


Khorasan zou een vertakking zijn van al-Qaeda. De groepering wordt geleid door Muhsin al-Fadhli, ooit een vertrouweling van Osama bin Laden (1957-2011). Bin Laden zat onder meer achter de terroristische aanslagen in de VS in 2001 en al-Fadhli zou destijds een van de weinige ingewijden zijn geweest.

Muhsin al-Fadhli zou voornamelijk in Syrië zijn neergestreken om een terreurbeweging op te zetten die zich tegen het Westen keert en daarvoor ook in Europa aanhangers werft. Sommige media melden dat hij bij de luchtaanvallen ten westen van Aleppo zou zijn omgekomen.

Het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) heeft laten weten dat er met groot succes aanvallen zijn uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS) en 'die aanvallen waren nog maar het begin'. Het gaat om meer dan 160 raketten of projectielen, vrijwel allemaal precisiewapens die doel troffen.

De meeste aanvallen zijn uitgevoerd door Amerikaanse toestellen, maar Arabische landen uit de regio hebben ook luchtaanvallen uitgevoerd.
Bron

Nederlandse jihadist: Sta op tegen de Nederlandse staat

Videostill © Facebook.Een Nederlandse jihadist roept via social media op tot een 'sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. De moslimstrijder vecht in Syrië namens Islamitische Staat. De man, die zich Muhajiri Sháám noemt, staat bij de ruïne van een gebouw dat is getroffen door één van de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en haar bondgenoten.

De jihadist is niet te spreken over de aanvalstactiek tegen IS. Terwijl hij zich beklaagt over het toegetakelde gebouw, doet hij een oproep aan de 'broeders' in Nederland en België.

'Amerika is een wereldwijde oorlog aan het verrichten tegen moslims en de islam,' zegt de jihadist. 'Het is niet enkel IS dat wordt aangevallen, maar ook de broeders. Sta op en zie hier hoe jullie broeders zijn aangevallen door Amerika en haar bondgenoten. Sta op en doe wat.'

Iets concreter wordt hij aan het eind van zijn boodschap. 'Desnoods sta je op en verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid. Want zij is ook een overheid die steun biedt aan Amerika.'

De jihadisten bracht zijn videoboodschap op Facebook ook in het Engels en Arabisch uit. De beelden zijn inmiddels van Facebook verwijderd, maar zijn nog wel op bijvoorbeeld YouTube te bekijken.

Twitter
Dezelfde man die de videoboodschap opnam, laat zich op Twitter ook geregeld horen. Zo kondigde hij vanochtend al aan dat er Nederlandse jihadisten zijn gesneuveld bij de luchtaanvallen. Naar aanleiding van 'deze misdaden tegen moslims' waarschuwde Sháám al voor een aanslag op het westen 'die zijn weerga niet kent'.

Jihadisten
Eerder vandaag werd al bekend dat drie Nederlandse jihadisten zijn omgekomen bij de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en bondgenoten nabij het Syrische Aleppo.
Bron
Lees ook: OM onderzoekt filmpje Nederlandse jihadstrijder
Lees ook: Exodus van 400.000 Syriërs gevreesd, nu al burgerdoden
Lees ook: Drie Nederlandse jihadisten omgekomen na luchtaanval
Lees ook: 'Luchtaanvallen doodden al meer dan 120 jihadisten'

maandag 22 september 2014

Vriend vermoorde Brit vlucht voor 'mafia' op Thais eiland

De bar waar Sean McAnna zijn vriend zou ontmoeten maar in plaats daarvan met de dood bedreigd werd door twee plaatselijk mafiosi. © Facebook/AC Bar Koh Tao.

Een vriend van een van de twee Britse rugzaktoeristen die vorige week werden vermoord in Thailand, is het eiland Koh Tao ontvlucht na doodsbedreigingen van wat hij 'plaatselijke mafia' noemt. Volgens Sean McAnna (25) dreigden twee Thai hem om te brengen om hem zo de schuld voor de dubbele moord in de schoenen te kunnen schuiven toen hij in de nacht van het drama een biertje dronk vlakbij de plaats delict.

De twee mannen spraken McAnna vorige week zondag omstreeks half drie 's nachts aan in de AC Bar, een nachtclub aan het strand. 'Jij was het die hen vermoordde. Je hebt de dood van twee mensen op je geweten. We weten dat jij het was. Je zult jezelf ophangen vannacht en wij komen kijken. Je zult sterven vannacht,' zegt de jonge Schot terugblikkend in de Britse krant The Telegraph.

Supermarkt
McAnna was naar eigen zeggen zo bang dat hij er als een haas vandoor ging, achtervolgd door zijn bedreigers. 'Ik rende weg zo hard als ik kon en zocht mijn toevlucht in een kleine supermarkt. De twee mannen probeerden me over te halen mee naar buiten te gaan maar dat weigerde ik uit vrees voor mijn leven. Ze zouden me niet doodgeschoten hebben maar met mij de heuvels zijn ingelopen om me daar op te hangen zodat het leek alsof ik mezelf van het leven zou hebben beroofd.'

MH17-team heeft te maken met hacking en phishing

Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de MH17-missie in Oekraïne. © epa.


Het Nederlandse onderzoeksteam op de MH17-rampplek in Oekraïne heeft te maken met hacking, phishing en afluisteren van computers en mobieltjes. Dat zei Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie,vandaag in Dit is de Dag op NPO Radio1.

'Wij gaan ervan uit dat dit gebeurd is. In dit soort internationale omstandigheden zijn zeer veel mensen geïnteresseerd in onze informatie', aldus Aalbersberg.

Hij zegt niet te weten wie het digitaal gemunt heeft op de ICT-uitrusting van het MH17-onderzoeksteam. Uit voorzorg worden bij terugkomst in Nederland alle computers en telefoons vervangen door nieuw materiaal.

Het team wil op de rampplek alle persoonlijke spullen van de omgekomen passagiers bergen en onderzoek doen naar de toedracht van de vliegramp.
Bron

Man pleegt zelfmoord op Skype en nodigt kijkers uit

Foto ter illustratie © Archieffoto ANP.

De politie in Rusland heeft een onderzoek geopend in een zaak van een weerzinwekkende zelfdoding. Een man had zijn wanhoopsdaad aangekondigd op sociale media en nieuwsgierigen uitgenodigd om zijn zelfmoord 'live' te volgen via Skype. 'Het is verschrikkelijk. Ze deden niets om hem te stoppen. Integendeel, ze moedigden hem aan', luidt het bij de politie.

De 26-jarige Sergey Kirilov liet weten dat hij, surfers die zijn zelfdoding wilden volgen, zou toevoegen aan zijn Skypeaccount. Dat gebeurde dan ook en tientallen keken via Skype toe hoe hij de voorbereidingen trof. Niemand ondernam ook maar een poging om hem op andere gedachten te brengen. In tegendeel, ze spoorden hem aan omdat 'het allemaal te lang duurde. Een echte man maakt er sneller een einde aan', zei een wansmakelijke 'toeschouwer'.

De politie probeert nu om ze allemaal te traceren. 'Het is echt onwaarschijnlijk dat mensen dit beschouwen als een vorm van entertainment. We gaan iedereen die toekeek via Skype opsporen en vooral diegenen die hem aanmoedigden. Zij riskeren nu vervolgd te worden voor dood door schuld.'
Bron

IS dreigt burgers met aanvallen in het Westen

Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich als de woordvoerder van de IS-terroristen heeft ontpopt. © afp.


De extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft gedreigd met aanvallen op burgers in landen die meedoen aan de internationale coalitie tegen de terreurbeweging. Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich als de woordvoerder van de IS-terroristen heeft ontpopt, roept volgelingen op de aanslagen te plegen.

Al-Adnani ging vooral tekeer tegen 'de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen'. De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve heeft vandaag gereageerd. De bewindsman zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn land tegen de terreurdreiging is opgewassen.


'Oh gelovige, laat deze strijd niet aan je voorbij gaan, waar je je ook bevindt. Je moet de militairen, de beschermheren, de troepen van de tirannen aanvallen. Val hun agenten en de leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten aan', aldus Abu Mohammed al-Adnani. 'Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan - en in het bijzonder de hatelijke en smerige Fransen - of een Australiër of een Canadees of andere ongelovigen uit de groep ongelovigen die oorlog voeren, zoals de burgers van de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie tegen IS, kan vermoorden, vertrouw dan op Allah en vermoord ze op welke manier dan ook.'

'Barbaarse terroristen'
Volgens Cazeneuve bewijst 'dit dreigement om burgers te doden, samen met de massamoorden en de executie van gijzelaars, eens te meer hoe barbaars deze terroristen zijn'. Hij zei dat Frankrijk niet bang is omdat het 'klaar is om op hun dreiging te reageren'.

IS-woordvoerder Al-Adnani zou volgens persbureau Reuters hebben gezegd dat de interventie onder leiding van de VS de 'laatste campagne is van de kruisvaarders'. Adnani riep volgers op om Amerikanen, Canadezen, Australiërs, Fransen en andere burgers van coalitiegenoten te doden.

Vorige week voerde Frankrijk voor het eerst luchtaanvallen uit in Irak tegen IS. De Verenigde Staten hebben de terreurbeweging al eerder gebombardeerd. Beide landen nemen deel aan een coalitie die IS uit Irak en Syrië wil verdrijven.
Bron
Lees ook: Al-Nusra dreigt VS en bondgenoten met aanslagen

Okselbrand oorzaak ongeval met drie gewonden

De Ford Bronco waar kort voor het ongeluk een brandje was. © Ada County Sheriff's Office.In Amerika is vorige week een auto verongelukt, doordat het okselhaar van de chauffeur in brand stond. Er vielen drie gewonden bij het ongeluk.

Het merkwaardige ongeval gebeurde vorige week in Idaho. Aan het stuur van de Ford Bronco zat de 18-jarige Tristan Meyers. Naast hem zat een jongen van 16, die aan het dollen was. Hij stak het okselhaar van de chauffeur in brand met een aansteker.

Het gevolg hiervan was dat Tristan de controle over het stuur verloor en van de weg afraakte. Twee meisjes van 15 en 16, die op de achterbank zaten, werden uit de wagen geslingerd. In totaal werden drie inzittenden naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen. Niemand van de inzittenden droeg een veiligheidsgordel.

Bij zijn ondervraging verklaarde Tristan dat hij was uitgeweken voor een dier dat de weg had overgestoken. De andere passagiers vertelden wel de waarheid tijdens het verhoor, iemand had het okselhaar van de bestuurder in brand gestoken.

Tristan kreeg een bekeuring voor roekeloos rijden. De jongen die verantwoordelijk was voor de okselbrand werd beboet omdat hij de chauffeur had gehinderd.


Bron

Vrouw doet aangifte en belandt achter tralies

Een Rotterdamse die aangifte deed bij de politie, zit nu zelf achter de tralies. © DREAMSTIME.


Een 47-jarige vrouw uit Rotterdam is afgelopen weekeinde door het doen van aangifte van een aanrijding achter de tralies beland. Bij het opnemen van haar gegevens ontdekte de politie dat justitie nog het een en ander had te vereffenen met de vrouw en sloot haar op.

De Rotterdamse meldde zich zondag in het politiebureau tegenover De Kuip in Rotterdam-Zuid en vertelde eerder op de dag op de fiets te zijn aangereden door een auto die er vervolgens vandoor ging. Het slachtoffer bleef met schaafwonden acher.

Bij het opnemen van de aangifte werd duidelijk dat ze eerder door de rechter was veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 40.000 euro en ze voor ruim 400 euro aan boetes had openstaan. Omdat de vrouw het geld niet had, koos ze voor het alternatief: in totaal 321 dagen zitten.

'De schadevergoeding zal de mevrouw toch moeten voldoen. Die kan je niet afkopen met zitten,' legt een woordvoerder van de politie uit. De bestuurder van de auto, een 31-jarige Rotterdammer, werd aangehouden en na verhoor heengezonden. 'Hij is wel verdachte.'
Bron

zondag 21 september 2014

Meer beveiliging Witte Huis na indringer met mes die met Obama wil praten

Beveiligers speuren het terrein rond het Witte Huis af © ap.

De geheime dienst scherpt de beveiliging aan rond het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Dat gebeurt na een incident vrijdag waarbij een man over het hek rond de woning van president Barack Obama klom en met een mes het Witte Huis binnenkwam. Gisteren werd opnieuw iemand opgepakt die het terrein op wilde.

Het hoofd van de geheime dienst, die belast is met de beveiliging van de Amerikaanse president, laat weten dat er meer gesurveilleerd gaat worden langs de hekken.

De Washington Post meldt dat onderzocht wordt hoe vrijdag een man uit Texas het Witte Huis binnen kon komen. Volgens de krant had er een waakhond op de man afgestuurd moeten worden nadat hij over het hek was geklommen. Maar toen dat niet gebeurde kon de indringer een sprintje trekken van het hek naar het huis, waarvan de deuren nooit op slot zijn.

Obama's merken niks
De man droeg een mes bij zich. Pas binnen werd hij overmeesterd door een agent van de geheime dienst. De man is naar het ziekenhuis gebracht voor een medische check. De indringer heeft verklaard dat hij 'bezorgd was over de sfeer in de samenleving' en daarover met president Obama wilde praten. De man moet maandag voor de rechter komen. Hij kan een celstraf tot 10 jaar krijgen.

Een deel van het Witte Huis werd vrijdag ontruimd. Na ongeveer een half uur mochten medewerkers en journalisten weer terug naar binnen.

Een dag later reed een andere man met zijn auto naar de poort van het Witte Huis en weigerde te vertrekken. Even daarvoor was hij al weggestuurd toen hij te voet aan de poort stond, zo meldt de geheime dienst.

Obama en zijn gezin hebben van beide incidenten niets gemerkt. Kort voor het incident waren ze namelijk per helikopter vertrokken naar het buitenverblijf Camp David.
Bron
Lees ook: Indringer Witte Huis in juli opgepakt