Translate

zaterdag 20 september 2014

Beursgang Alibaba maakt rijken nog rijker

Jack Ma, de oprichter van Alibaba, is de rijkste man van China © belga.vermogen,  


De 400 rijkste mensen ter wereld hebben hun gezamenlijke vermogen deze week met 6,5 miljard dollar zien stijgen na de spectaculaire beursgang van internetgigant Alibaba. Het vermogen van Jack Ma, Alibaba's oprichter en China's rijkste persoon, steeg tot 26,5 miljard dollar. Van de Aziatische miljardairs is alleen ondernemer Li Ka-Shing uit Hongkong rijker, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

De koers van het Chinese e-commercebedrijf sloot vrijdag op Wall Street 38 procent hoger op 93,89 dollar. Met een minimale opbrengst van bijna 22 miljard dollar was de beursgang van Alibaba de grootste ooit in de VS.

Alibaba profiteerde sinds de oprichting in 1999 van China's ontluikende consumentenklasse. Inmiddels domineert het bedrijf de e-commerce-industrie in het land met 1,36 miljard mensen. Volgens de huidige beurskoers is Alibaba nu 231 miljard dollar waard, waardoor het groter is dan Amazon en eBay samen.

Het bedrijf beheert een netwerk van Chinese internetmarktplaatsen voor de zakelijke en de consumentenmarkt en realiseerde vorig kwartaal een omzet van circa 2,5 miljard dollar.
Bron

'Yeti's' moeten koperdieven op heterdaad betrappen

Gehuld in groene camouflagekleding en verscholen in de bosjes waken de 'yeti's' over het Duitse spoor. Spoorbedrijf Deutsche Bahn zet 14 mannen in die koperdieven op heterdaad moeten betrappen, schrijft het Duitse dagblad Bild.

Met behulp van de politie worden koperdieven staande gehouden. Volgens de krant bewaakt het team 's nachts het spoor in de Duitse stad Keulen. Pas als de koperdieven beginnen met het meenemen van koper, springen de yeti's uit de bosjes. Dieven die op de vlucht slaan worden met een politiehelikopter opgespoord.

Deutsche Bahn heeft ook delen van de bovenleiding van het spoor besproeid met DNA-spray. De kleurloze vloeistof geeft af bij aanraking, zodat kan worden bewezen dat de dief het koper probeerde te stelen.

Koperdiefstal kost het spoorbedrijf jaarlijks ongeveer 17 miljoen euro. In 2013 heeft het gezorgd voor 2.250 uur vertraging.
Bron

Mogelijk gesjoemel bij Staatsloterij onderzocht

© anp.


De Kansspelautoriteit is een officieel onderzoek gestart naar mogelijk gesjoemel bij de Staatsloterij. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Volgens de krant zijn er aanwijzingen dat meerdere trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Vier ex-werknemers van Intralot, het bedrijf dat de loterijsystemen beheert, vrezen dat er wordt gesjoemeld met de uitslag.

Intralot is een in Amsterdam gevestigd Grieks bedrijf. De oud-medewerkers stellen dat door een beveiligingslek medewerkers uit Griekenland anoniem toegang hebben tot de Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen. Ze zouden zo een deel van de bestaande loten kunnen vervangen door eigen loten zonder dat iemand dat opmerkt.

De Staatsloterij heeft laten weten dat Intralot voldoet aan 'alle gangbare beveiligingsstandaarden' en dat de loterij volledig meewerkt aan het onderzoek. Intralot stelt dat de beveiliging van de eigen systemen 'voldoet aan alle redelijkerwijs te stellen eisen".
Bron

Enschedese huisarts geeft patiënt een auto cadeau

Een huisarts bekijkt de oren van een patiënte. Dit is niet de huisarts die in het bericht genoemd wordt © anp.


Een huisarts uit Enschede heeft voor zijn 38-jarige patiënte een auto gekocht, zodat ze haar kinderen niet op een brommertje naar school hoeft te brengen. Daarover schrijft Tubantia.

Huisarts Rob Bonfrer (63) hoorde het verhaal van Shirley, moeder van drie zoons met een bijzondere 'gebruiksaanwijzing', van autisme tot ADHD. Zij kocht pas een Daewoo Matiz, maar binnen drie maanden was die rijp voor de sloop.

'Ze moest nu haar zoon op haar brommertje naar school brengen. Dat lijkt me 's winters, met sneeuw en ijs niet geweldig,' aldus Bonfrer. Hij kocht voor haar voor 1450 euro een Hyundai Atoz met 114.000 kilometer op de teller en geeft ook nog eens een jaar garantie. Op persoonlijke titel. Zijn patiënte is er blij mee: 'Ik vind dit super. Hij is een heel lieve huisarts.'

Bonfrer is niet bang dat er maandag rijen patiënten voor de praktijk staan, met soortgelijke vragen. 'Zij heeft nu dit verhaal. Het had ook iemand anders kunnen zijn.'
Bron

'Paus Franciscus doelwit IS'


Vaticaan verscherpt veiligheidsmaatregelen

© ANP.


Paus Franciscus is een doelwit van Islamitische Staat (IS), dat uit is op aandacht in de media. Dit heeft de Iraakse ambassadeur bij de Heilige Stoel, Habeeb al-Sadr, vandaag gezegd in de Italiaanse krant Il Messaggero.

Het Vaticaan heeft, in samenwerking met buurland Italië, woensdag al de beveiligingsmaatregelen aangescherpt nadat geheime diensten een telefoongesprek tussen twee Arabieren hadden afgeluisterd. Die hadden het erover 'iets te doen in het Vaticaan'.

De grootste krant van Italië, de Corriere della Sera, meldt vandaag dat de 'spanning zeer groot is en de terreurdreiging van IS angst inboezemt' in de Heilige Stad, symbool van het christendom, nu westerse leiders een offensief hebben aangekondigd tegen IS. De Italiaanse carabinieri (marechaussee) en politie voeren meer patrouilles uit op het Sint-Pietersplein.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, kwam eerder deze maand al met een 'urgente boodschap': Italië en Rome zijn 'geen onbelangrijke doelwitten' van IS. 'Italië is de wieg van het christendom', aldus de bewindsman. Hij riep op tot waakzaamheid.


Bron
Lees ook: Paus veroordeelt geweld uit naam van God
Lees ook: Crisisberaad in Vaticaanstad over bedreiging IS

'45.000 Koerden naar Turkije gevlucht'

Vluchtelingen bij de Turkse grens © epa.


Ongeveer 45.000 Syrische Koerden zijn vrijdag naar Turkije gevlucht. Dat zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zaterdag tegen televisiezender CNN Turk. De Koerden vluchtten voor de militanten van Islamitische Staat (IS). Turkije opende zaterdag de grens met Syrië om de vluchtelingen toe te laten.

In omgekeerde richting zijn vannacht meer dan 300 Koerdische strijders vanuit Turkije Syrië binnengetrokken om te helpen in de strijd tegen IS. Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld. Het is niet duidelijk tot welke groepering de Koerdische strijders behoren.

Turkije heeft acht delen van de grens geopend over een lengte van 30 kilometer, zei Kurtulmus. Het gaat om de grens van de Turkse stad Akcakale naar Mursitpinar, ten noorden van de stad Al-Raqqah in het centrum van Syrië
Bron

Grote explosie in militaire fabriek Donetsk

Een grote explosie vernietigde zaterdag een militaire fabriek in de regio Donetsk in Oekraïne. De explosie werd gevolgd door kleinere explosies en een rookpilaar, meldden Russische media. Het is niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt en of er doden en gewonden zijn gevallen.

Op videobeelden zijn de explosies te zien. Volgens mensen uit de omgeving worden in de fabriek onder meer munitie en explosieven gemaakt. Rebellen beweren dat de fabriek is geraakt door mortiergranaten of raketten van het Oekraïense leger.

Bron
Lees ook: Pro-Russische rebellen hebben luchthaven Donetsk bijna in handen
Lees ook: 'Grote explosie nabij chemische fabriek Donetsk'

vrijdag 19 september 2014

Toestand mishandeld meisje (15) sterk verslechterd

© Videostill Youtube.


Het vijftienjarige meisje uit Beverwijk dat gisteren ernstig werd mishandeld in IJmuiden gaat hard achteruit, schrijft het Haarlems Dagblad. Gisteren leek de scholiere er nog met een lichte hersenschudding en enkele blauwe plekken vanaf zijn gekomen. Totdat ze ineens minder goed aanspreekbaar en erg afwezig werd, waarna ze alsnog in het ziekenhuis is opgenomen.

Maandag had het meisje weer naar school willen gaan, maar dat is nu nog maar de vraag. De artsen hebben een zware hersenschudding bij haar geconstateerd.

Het meisje was slachtoffer van een ernstige mishandeling die gefilmd werd en op Facebook is geplaatst. Op de beelden is te zien dat één van de jongens het meisje buiten westen lijkt te slaan. Als ze roerloos op de grond ligt, trapt een tweede jongen het meisje nog eens op haar hoofd.

De politie heeft twee jongens van 14 en 15 jaar opgepakt voor de zware mishandeling. De politie kan nog niets zeggen over de toedracht van de mishandeling.

Geruchten in de media en op sociale media dat een aanrijding met een scooter de aanleiding voor de mishandeling zou zijn, worden niet bevestigd door onderzoek van de politie. Ook is nog onduidelijk of de daders en het slachtoffer elkaar kenden. Volgens een woordvoerster neemt de politie de zaak hoog op.
BronLees ook: Aanrijding met scooters zou reden zijn voor mishandeling
Lees ook: Jongens vast na knock-out schoppen en slaan meisje

Meisje geboren zonder bloed tartte alle natuurwetten

'Mirakelmeisje' Maisy Vignes (4) uit het Ierse Waterford tartte bij haar geboorte alle wetten van natuur en wetenschap. Geboren zonder bloed in haar lichaam, zou ze 0% kans moeten hebben om te overleven, maar nu is ze dan toch opgegroeid tot een normaal en gezond meisje dat haar eerste stappen op de basisschool gaat zetten.

Nog altijd zijn mensen verbaasd als ze horen van het opmerkelijke verhaal van de geboorte. Door problemen in de laatste fase van haar zwangerschap van Maisy, zoog haar moeder als het ware al het bloed uit het kleine lichaampje. De doktoren hadden en hebben nog altijd geen verklaring over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Maisy moest met een keizersnede ter wereld worden gebracht. Ze zag ongewoon bleek en toen artsen probeerden bloed bij haar af te nemen bleek er alleen een kleine hoeveel bloedplasma uit te komen. Door in totaal drie snelle bloedtransfusies werd haar leven gered. Wonderwel ook nog eens zonder dat ze schade aan hersenen en andere organen opliep. Normaal gesproken leidt een tekort aan bloed in de hersenen snel tot schade.

Prikkels
Dat bewijs kregen vader en moeder echter pas na vier spannende maanden, toen voor het eerst bleek dat met haar spraakvermogen alles in orde was en ze ook op een normale manier reageerde op prikkels om zich heen. Voor zover bekend is Maisy de enige baby ooit die op deze manier geboren is en er volkomen gezond uit is gekomen.

En er is meer reden voor vreugde. Een kleine vier maanden geleden werd haar broertje Ellis geboren. Hoewel moeder Emma (31) nauwgezet in de gaten werd gehouden gedurende haar zwangerschap, kwam het mannetje zonder enige complicatie ter wereld.
Bron

Zweden boos om Russische straaljagers

Een Russische Soechoj Soe-24-jachtbommenwerper. © epa.


Zweden heeft de ambassadeur van Rusland vandaag ontboden omdat twee gevechtsvliegtuigen uit dat land deze week het Zweedse luchtruim waren binnengedrongen. De twee Soechoj Soe-24-jachtbommenwerpers vlogen woensdag in het Zweedse luchtruim ten zuiden van het eiland Öland.

Zweedse straaljagers stegen op om de Russische vliegtuigen te onderscheppen. Volgens Zweedse media probeerden de Russen te testen hoe alert de Zweedse luchtverdediging is.

De Zweedse Minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt sprak vandaag van een 'grove schending' van het Zweedse luchtruim en de ernstigste door de Russen in zijn jaren als minister. Hij heeft een uitgebreid rapport gevraagd van het Zweedse leger over het incident.
Bron

donderdag 18 september 2014

Deze vechtende vrouwen zijn de nachtmerrie van IS

Vrouwelijke strijders van de Koerdische peshmerga in de buurt van de Koerdische stad Mosul, waar hevig wordt gevochten tegen de terreurbende IS. © AFP.


Sommigen dragen zwarte nagellak. De lange gitzwarte haren zijn in een staart bijeengebonden met een elastiekje of een fleurige sjaal. Ze lachen, met de kalasjnikovs aan hun schouder.

De vrouwelijke strijders van de Koerdische peshmerga zijn de schrik van de Islamitische Staat. Want gedood worden door een vrouw is zo'n grote schande, dat zelfs de toegang tot het paradijs wordt ontzegd.

Het aantal vrouwen dat de wapens oppakt tegen IS groeit. Hoe afgrijselijker de daden van de IS-strijders worden, hoe meer vrouwen het groene uniform aantrekken. 'Als peshmerga is het mijn plicht te vechten, maar voor burgers is dat niet zo,' zegt kolonel Nahida Ahmad Rashid in de buurt van Makhmur in Noord-Irak. 'Maar burgers zijn zo verontrust. IS-strijders verkrachten vrouwen, vertrappen hun waarde en rechten, mensen worden bruut vermoord. De vrouwen willen iets doen om ze te stoppen.' Haar groep soldaten in Noord-Irak bestaat uit 500 vrouwen uit alle lagen van de samenleving.

De vrouwen halen kracht uit de legende dat de jihadisten geloven niet tot het paradijs te worden toegelaten als zij worden gedood door een vrouw. Geen 72 maagden. Wie wordt neergeschoten door een vrouw, gaat naar de hel. Experts betwijfelen dat de jihadisten deze overtuiging hebben, maar de Koerdische vrouwen koesteren het verhaal.

Zekia Karhan, een 26-jarige Turkse guerrillastrijdster praat met walging over de mannen van IS. 'Ze nemen veel vrouwen gevangen, ze verkrachten ze en verkopen ze in Syrië voor 75 euro.' Karhan zit bij de Koerdische afscheidingsbeweging PKK die door Turkije en de Verenigde Staten is bestempeld als een terroristische organisatie. Maar nu zijn hun wapens en vechtlust meer dan welkom. De vechtende vrouwen ondermijnen de moraal van de IS-strijders.

'Niemand weet of er een hemel of een hel bestaat,' zegt Karhan. 'Voor mij is Koerdistan het paradijs en de Koerdische vrouwen zijn de engelen. Denken ze echt dat ze 72 vrouwen krijgen? In de hemel is geen plaats voor terroristen.'
Bron

Moederszoontje reden voor ontbinding huwelijk

Het is een reden voor ontbinding van een huwelijk als de man na de bruiloft een te hechte emotionele band met de moeder blijft houden. Dat heeft de Italiaanse Hoge Raad beslist, aldus persbureau ANSA.

De 'mammoni', mannen die ook op volwassen leeftijd een pathologische afhankelijkheid van de 'mamma' houden, zijn een bekend fenomeen in Italië. Ook hebben veel Italiaanse vrouwen er last van dat hun schoonmoeder zich met van alles blijft bemoeien. In dit geval van een stel uit Mantua waarover de rechters moesten beslissen, leidde de band van het moederskind met de moeder tot seksuele problemen en tot een 'onaffectieve' relatie met de echtgenote.

Echtscheiding
In 2011 kwam een stel uit Zuid-Italië in het nieuws. De vrouw vroeg anderhalve maand na de bruiloft alweer echtscheiding aan omdat de man zijn moeder meenam op de huwelijksreis. De man verklaarde dat hij zijn zieke 'mamma' niet alleen kon laten. Ook tijdens de kerstvakantie was de schoonmoeder niet weg te slaan bij het stel. De vrouw keerde daarop terug bij haar eigen ouders in Napels. Volgens haar advocaten stond de 'overdreven emotionele band' tussen de man en zijn moeder een 'gezonde echtelijke verbinding' in de weg.

In Italië komt 30 procent van de echtscheidingen door excessieve bemoeienis van de schoonmoeder. Dit heeft de voorzitter van de Italiaanse vereniging van echtscheidingsadvocaten, Gian Ettore Gassani, donderdagavond gezegd in een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad. 'De Hoge Raad heeft bevestigd wat al een tamelijk vaststaand beginsel is: de inmenging van de schoonmoeder en de afhankelijkheid van de 'mammoni' zijn ernstige feiten die het einde van een huwelijk kunnen betekenen.'
Bron

Verenigde Naties starten speciale ebola-missie

Ban Ki-Moon © ap.


De Verenigde Naties komen met een speciale missie in de strijd tegen ebola in de zwaarst getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone. De bedoeling is een 'snelle mobilisatie' van mensen, materieel en financiële middelen mogelijk te maken.

In een brief die vandaag rondging in de VN-Veiligheidsraad, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat hij een speciale gezant aanstelt voor de VN-missie die Unmeer gaat heten.

De VN-Veiligheidsraad neemt vandaag naar alle waarschijnlijkheid een resolutie aan waarin de uitbraak van ebola een 'bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' wordt genoemd.
Bron

Noodlanding toestel met 147 inzittenden in VS

© Thinkstock.


Een passagiersvliegtuig van de maatschappij Jet Blue heeft een noodlanding gemaakt op het Amerikaanse vliegveld Long Beach in Californië. Het toestel met 147 inzittenden had een probleem met een van de motoren en volgens passagiers kwam er rook in de cabine.

De passagiers moesten het vliegtuig verlaten met de speciale glijbanen voor noodgevallen. Vier mensen zijn door de hulpdiensten behandeld, één passagier werd naar het ziekenhuis gebracht. Aan boord van het toestel was ook de Amerikaanse acteur Jackson Rathbone, bekend van de Twilight-films. Hij twitterde 'live' over wat hem en zijn gezin overkwam.
Bron

woensdag 17 september 2014

MH17-rapport besproken in VN-Veiligheidsraad


Rusland vraagt om bijeenkomst na kritiek op onderzoek
De Russische minister Sergej Lavrov kritiek geuit op het rapport met de eerste bevindingen van de vliegtuigcrash in Oekraïne. © epa.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne wordt vrijdag besproken in de VN-Veiligheidsraad. Rusland heeft om de bijeenkomst gevraagd.

In het rapport met eerste bevindingen staat dat het rampvliegtuig van Malaysia Airlines vermoedelijk is doorboord door een groot aantal objecten die het toestel met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt. Of het toestel is geraakt door een raket, zoals algemeen wordt aangenomen, stond niet in het rapport. Een definitief rapport wordt volgend jaar verwacht,.

Het is volgens diplomaten niet duidelijk waarom Rusland om de bijeenkomst heeft gevraagd. Moskou heeft eerder wel kritiek geuit op het onderzoek. Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken hebben de onderzoekers het onderzoek 'langzaam en op hun gemak' uitgevoerd.

Heksenketel
'Het rapport verbaasde me omdat de toon ietwat gelaten is, ondanks de heksenketel die ontstond na deze tragedie', zei Lavrov. 'Er wordt niet geëist dat de experts hun werk op de plek van de ramp hervatten. Er waren geen pogingen om daarheen te gaan om de wrakstukken te verzamelen en te zien hoe het hele vliegtuig eruitzag.'

Lavrov vindt bovendien dat het rapport geen antwoord geeft op vragen van het Russische ministerie van Defensie. In Rusland gaat onder meer het verhaal dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt was van de Boeing.

OVV-Rapport MH17 Open pdf (4,4 MB)
Bron

Dodental op 70 na instorten Nigeriaanse kerk

Reddingswerkers doorzoeken het puin van de ingestorte kerk in Lagos, Nigeria. © epa.


Reddingswerkers hebben tot dusver zeventig lichamen geborgen die onder de ingestorte resten lagen van een kerkgebouw in de Nigeriaanse stad Lagos. 131 mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald.

Nigeria heeft de nationaliteiten van de slachtoffers nog niet bekendgemaakt. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei dinsdag dat zeker 67 slachtoffers uit Zuid-Afrika komen.

Vermoedelijk is het pand ingestort doordat er verdiepingen op waren gebouwd zonder dat de fundering was verstevigd. Het gebouw stortte in toen veel mensen in de kelder aan de lunch zaten.

Het pand is van The Synagogue Church of All Nations (SCOAN) van de populaire prediker en tv-evangelist T.B. Joshua. Zijn volgelingen geloven dat hij genezende en voospellende gaven heeft.
Bron

Vrijgelaten moordenaar eet hart van ex-vriendin op

Een man uit Amerika heeft donderdag zijn ex-vriendin doodgestoken en deels opgegeten. Hij verorberde haar hart, longen en hersenen. De man werd maandag voorgeleid in Clark County (Indiana). 'Ik ben Zeus Brown', sprak de moordenaar tijdens de rechtszitting.

Zestien jaar geleden schoot Joseph Oberhansley de moeder van zijn kind dood kort na haar bevalling. Hij kwam een maand geleden voorwaardelijk vrij.

De moordenaar maakte misbruik van zijn herwonnen vrijheid om zijn ex te vermoorden. Zijn 46-jarige ex belde donderdag de politie waarop Oberhansley ervandoor ging. Even later keerde hij terug en pleegde hij de moord.

De politie werd de volgende ochtend ingelicht. De vrouw was niet op haar werk verschenen en omdat collega's niets van haar hoorden, belden ze de politie. Een patrouille haastte zich daarop naar de woning van de vrouw. Toen de agenten aanbelden, deed Oberhansley zelf open. De moordenaar zat nog onder het bloed waarop de agenten het huis doorzochten. Ze troffen een bebloed mes aan en vonden haarresten in de broekzakken van de dader die opgepakt werd.

Opengesneden schedel
Een grondige huiszoeking leverde een afschuwelijke ontdekking op. In de badkamer lag de doodgebloede Tammy met opengesneden schedel. Ook haar bovenlichaam was zwaar toegetakeld.

Oberhansley bekende dat hij ook een deel van de hersenen van zijn ex verorberd had. Zelf verklaarde hij nog dat de politie de verkeerde had opgepakt. Naar eigen zeggen was hij niet Oberhansley maar 'Zeus Brown', waarna hij alles ontkende.

Op 16 februari 2015 moet de Amerikaan opnieuw voor de rechter verschijnen.

EU wijzigt noodsteun aan tuinders na dubieuze claims

De Europese Unie wijzigt haar noodsteun aan tuinders die gedupeerd zijn door het Russische handelsembargo. © anp.


De Europese Unie wijzigt haar noodsteun aan tuinders die gedupeerd zijn door het Russische handelsembargo. Brussel reageert hiermee op dubieuze claims door Poolse producenten. Bij het toekennen van schadevergoedingen voor bederfelijke groente en fruit wordt voortaan rekening gehouden met de hoeveelheden die een land vorig jaar naar Rusland exporteerde.

Dat bevestigde een woordvoerder van Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) woensdag. Poolse tuinders claimden dat zij met hun bloemkolen en komkommers meer schade hadden geleden dan de waarde van de totale Europese export van die producten vorig jaar. Door de 'overenthousiaste' Polen raakte het eerste noodfonds van 125 miljoen euro snel uitgeput, aldus de commissie. Nederlandse tuinders zullen niets verliezen bij de nieuwe aanpak, stelde de zegsman.
Bron

23 miljoen en nieuwe identiteit voor noemen daders MH17

© anp.


Het Duitse bedrijfsrecherchebureau Wifka heeft een beloning van 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) uitgeloofd voor wie de daders weet te noemen van het neerschieten van vlucht MH17. Wifka wil ook weten wie de opdrachtgevers waren, waar de daders nu zijn en wie hen beschermt.

Dit staat op de website van het bedrijf. Wifka zegt er niet bij wie zijn opdrachtgever(s) zijn. Wel vermeldt het recherchebureau dat informatieverstrekkers een nieuwe identiteit wordt aangeboden. Dat is een belofte die doorgaans alleen staten kunnen doen, in het kader van een getuigenbeschermingsprogramma.

Volgens het Duitse zakenblad Capital dat als eerste over de beloning berichtte, gaat het om het hoogste bedrag ooit: zelfs voor het oppakken van terreurbaas Osama Bin Laden hadden de VS 'slechts' 25 miljoen dollar over.

Zwitsers accent
Directeur Josef Resch van Wifka zei tegen Capital dat hij zelf de identiteit van de opdrachtgevers niet kent. Hij heeft in diverse landen ontmoetingen met tussenpersonen gehad. Een van hen sprak met een Zwitsers accent.

De beloning is gedeponeerd bij een bank in Zwitserland. Wifka belooft tipgevers 'absolute vertrouwelijkheid'. Belangstellenden wordt geadviseerd contact op te nemen via een advocaat en niet onnodig details te noemen aan de telefoon of via email.

Tips
Resch is ervan overtuigd dat de hoge beloning mensen zal motiveren uit de school te klappen. Iedereen is te koop, het is alleen maar een vraag van het bedrag.' Tegen het ANP zei hij vanmiddag dat er al tips zijn binnengekomen die nu worden nagetrokken. Zijn eerste indruk is dat die 'niet zoveel waard' zijn.

Resch heeft veel theorieën wie zijn opdrachtgevers zouden kunnen zijn, zo zei hij tegen Capital. Misschien Russische oligarchen die president Poetin willen beschadigen. Of geheime diensten. Of het Kremlin zelf. Of gewoon iemand die eindelijk duidelijkheid wil. Hij twijfelt er niet aan dat zijn opdrachtgever serieus is. Hij heeft al 40.000 euro gekregen voor de 'intake' van de opdracht plus 500.000 euro voorschot op een bedrag dat hij krijgt in het geval van succes.
Bron
Lees ook: OM: Waardevolle info over MH17 alleen naar politie

IS: wij zijn klaar voor strijd tegen Amerikanen

Als de Verenigde Staten troepen naar Irak sturen, staan strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) klaar om de strijd met hen aan te gaan, zo luidt een korte videoboodschap die IS heeft verspreid.

In het filmpje, dat 52 seconden duurt en de titel Flames of War draagt, zijn tanks die worden opgeblazen te zien, plus gewonde Amerikaanse soldaten en soldaten die op het punt staan om het leven te worden gebracht.

'Nog maar net begonnen'
Vervolgens verschijnt de Amerikaanse president Barack Obama in beeld, die zegt dat hij niet opnieuw gevechtstroepen naar Irak zal sturen. De video wordt afgesloten met de tekst 'de strijd is nog maar net begonnen'.

Het filmpje is waarschijnlijk gemaakt in reactie op een uitlating van de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey. Die zei dinsdag tegen een senaatscommissie dat hij mogelijk de inzet van grondtroepen zal aanbevelen als de strategie die de VS momenteel in Irak volgen niet blijkt te werken.


Bron
Lees ook: Iraaks offensief tegen IS in drie steden

Amerikaan rijdt 3000 kilometer om moord te bekennen

Snelweg in Arizona. © afp.


Een man is bijna heel Amerika doorgereden omdat hij schuld wilde bekennen aan een meer dan 15 jaar oude moord op een vrouw. De man zou de vrouw hebben vermoord met een zaklamp. Matthew Gibson werd veroordeeld tot meer dan 10 jaar gevangenisstraf, nadat hij zichzelf had aangegeven.

'Zijn naam is nooit voorgekomen in dossiers of rapporten. We wisten niet eens van zijn bestaan af', zei assistent-aanklager Jace Zack gisteren volgens persbureau AP. 'Ik ben er 100 procent zeker van dat hij nooit gepakt zou zijn als hij zichzelf niet had aangegeven.'

Ron Gilleo, de advocaat van Gibson zegt dat de moord op Barbara Leone Brown in 1997 in Colorado de man erg heeft aangegrepen. 'Hij wilde het kwijt.'

'Het spijt me'
In een geschreven verklaring die Gibson vorige maand aan de autoriteiten heeft geschreven, staat dat hij zich al jaren schuldig voelde over de moord. 'Alleen de Heer weet wat er die nacht allemaal is gebeurd, maar het spijt me', schrijft hij. 'Jarenlang heb ik hierdoor moeten huilen en heeft dit zwaar op mijn ziel gedrukt.' Het schuldgevoel werd de man uiteindelijk te veel, waardoor hij in zijn auto stapte en bijna 3000 kilometer afgelegde van Noord Carolina naar Arizona.

Het lichaam van Brown werd jaren geleden gevonden langs de Colorado River in west Arizona. Ze had meerdere breuken aan haar schedel.

Volgens de politie wist Gibson informatie te geven die overeenkwam met Brown's dood. Aan autoriteiten heeft hij verteld dat hij ruzie kreeg met de vrouw, waarna hij haar sloeg met de zaklamp en haar lichaam dumpte langs de rivier.
Bron

dinsdag 16 september 2014

'Nieuwe echtgenote Poetin' aan hoofd pro-Kremlin media

President Poetin en zijn vermeend nieuwe echtgenote Alina Kabaeva. © ap.
Voormalig olympisch turnkampioene en parlementslid Alina Kabaeva (31) komt aan het hoofd te staan van een belangrijke Poetin-gezinde mediagroep. Over Kabaeva wordt gefluisterd dat ze eerder dit jaar met Poetin (61) trouwde nadat zijn scheiding van de voormalige airhostess Lyudmila, met wie hij twee dochters heeft, in april vorig jaar werd afgerond.

'Alina heeft de functie van voorzitter van de bestuursraad van de nationale mediagroep (NMG) aanvaard', stelt een woordvoerster van de groep tegenover AFP.

Vertrouweling
Als parlementslid voor de partij Verenigd Rusland leidt Kabaeva al sinds 2008 de controleraad van de mediagroep. De groep werd datzelfde jaar opgericht door een vertrouweling van Poetin, Youri Kovaltchouk. Die is tevens voorzitter van de bank Rossiya. Zijn buitenlandse bezittingen zijn bevroren als onderdeel van de westerse sancties tegen Rusland inzake de inmenging in Oekraïne.

Het media-imperium omvat twee tv-zenders, twee populaire kranten en een radiostation. NMG is ook meerderheidsaandeelhouder van de grootste tv-zender Pervy Kanal en de filmstudio Art Pictures.

'Europese 'Postergirl' van IS in Syrië omgekomen'

© Twitter.De 'postergirls' werden ze genoemd, omdat ze met hun engelengezicht op de cover van menig tijdschrift verschenen. In april trokken twee tienermeiden vanuit Oostenrijk naar Syrië om er de rangen van IS te versterken. En nu is een van hen gedood.

Samra Kesinovic (16) en Sabina Selimovic (15) verdwenen plotseling uit Wenen. Snel daarna doken er foto's op van de jongedames in traditionele moslimkledij, met een kalashnikov in de hand en gewapende mannen op de achtergrond. De Oostenrijkse politie vreesde dat ze op die manier andere jonge meisjes zouden aanzetten om ook de stap naar extremisme te zetten.


Moskee bezocht
Wie van de twee omgekomen zou zijn, is nog niet bekend. De Oostenrijkse regering moet het nieuws nog bevestigen. 'We zijn op de hoogte en hebben de info gecheckt, maar voorlopig kunnen we niet met absolute zekerheid stellen dat het verhaal klopt', aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'De ouders hebben wel te horen gekregen dat de kans bestaat dat hun dochter overleden is.'

Wat de twee van oorsprong Bosnische meisjes ertoe aangezet heeft om naar het strijdperk te reizen, is niet bekend. Eerder hadden ze wel contact met Tsjetsjeense jongeren en hadden ze een moskee bezocht.


Andere meisjes op het nippertje tegengehouden

Hun aantrekkingskracht miste het effect niet: vorige week konden twee andere meisjes uit Wenen op het nippertje tegengehouden worden. Van hen is bekend dat ze 14 en 16 jaar oud zijn en dat hun ouders Irakezen zijn. De politie tracht nu uit te zoeken hoe ze radicaliseerden en van wie ze hulp kregen.

De bedoeling was om via Turkije naar Syrië te trekken, dezelfde route dus die Samra en Sabina gevolgd hebben. Ze liepen uiteindelijk tegen de lamp omdat de moeder van een derde meisje alarm geslagen had. Zij vond het vreemd dat haar dochter van plan was om zo veel bagage mee te nemen.

Vermoedelijk zijn intussen al zo'n 130 jihadisten uit Oostenrijk richting 'heilige oorlog' vertrokken. 'Als we ze kunnen tegenhouden voor hun vertrek bestaat de kans dat we hen nog tot rede kunnen brengen', besluit de woordvoerder. 'Vanaf het moment dat ze het land verlaten hebben, is het haast onmogelijk om ze nog terug te brengen. Ook al zouden ze van gedachten veranderd zijn.'
Bron
Lees ook: 'Europese Postergirl IS springlevend en zwanger'Onderzoek naar banden hulporganisatie ontvoerde Brit en IS

Iraakse soldaten tonen een buitgemaakte IS-vlag. © reuters.


De liefdadigheidsorganisatie waarvoor de Britse hulpverlener Alan Henning werkte toen hij werd ontvoerd door Islamitische Staat, heeft mogelijk banden met moslimextremisten.

Een Britse toezichthouder onderzoekt sinds maart of Al-Fatiha Global 'banden heeft met mensen die naar verluidt gewapende activiteiten in Syrië steunen'. Mogelijk worden hulpkonvooien gebruikt om Britse jihadisten te vervoeren. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat Henning daarbij betrokken was.

Onthoofdingsvideo
Henning verscheen in de onthoofdingsvideo van zijn landgenoot David Haines. IS waarschuwde dat Henning het volgende slachtoffer wordt, als het Verenigd Koninkrijk zich niet terugtrekt uit de internationale coalitie tegen IS. De 47-jarige taxichauffeur was in Syrië om medische hulpmiddelen te leveren aan vluchtelingen in het noorden van het land. Daar werd hij eind december ontvoerd.

Volgens de krant The Independent heeft terreurorganisatie al-Qaeda aan IS gevraagd om Henning vrij te laten. De Syrische tak van al-Qaeda is ervan overtuigd dat Henning zich oprecht inzette om moslims te genezen. The Independent baseert zich op een interview met een lokale leider van al-Qaeda in Syrië. 'Je hebt niet het recht hem te ontvoeren. Je kunt hem niet vasthouden zonder reden, alleen maar omdat hij geen moslim is', aldus de rebellenleider tegen IS.
Bron
Lees ook: Britse journalist opnieuw te zien in propagandavideo IS

maandag 15 september 2014

ING-rekeningen geplunderd, medewerker bekent

Een 35-jarige ex-medewerker van het ING-filiaal in Bergen op Zoom heeft bekend dat hij heeft meegeholpen aan oplichting van klanten. De man uit Huijbergen gaf klantgegevens door aan andere betrokkenen bij de fraude. Van zeker 6 rekeningen werden grote bedragen afgeboekt en overgeschreven naar rekeningen in Turkije. De totale schade is geschat op 1,5 miljoen euro.

De fraude werd in het najaar van 2012 ontdekt na creditcardfraude en een frauduleuze overboeking. De bank deed aangifte. De medewerker werd op staande voet ontslagen en veroordeeld tot een half miljoen euro schadevergoeding. Volgens ING was hij de onmisbare schakel in de fraude.
De ontslagen bankemployee zegt dat hij ernstig werd bedreigd om mee te werken aan de fraude en dat de veiligheid van zijn gezin op het spel stond. Deze week begint de strafzaak tegen hem en twee medeverdachten.
ING liet maandag weten dat de schade aan de klanten is vergoed.
Bron

Britse vader redt leven van zijn vrouw door vergeten kus

Een toegewijde Britse vader heeft onbewust het leven van zijn vrouw gered. Toen hij op een morgen op weg naar het werk vergeten was om een afscheidskus aan zijn vijfjarig dochtertje te geven, keerde hij terug naar huis. Daar trof hij zijn echtgenote in kritieke toestand aan.

Phil Brace trok die bewuste ochtend zoals gewoonlijk de deur achter zich dicht om naar het werk te gaan. Alleen was hij dit keer vergeten afscheid te nemen van zijn dochtertje. Onderweg belde hij z'n vrouw om zijn vergetelheid goed te maken, maar ze nam de telefoon niet op. Hij keerde als de bliksem weer naar huis en trof haar liggend op de vloer aan.

De 32-jarige moeder had net een beroerte gekregen en moest met spoed naar het ziekenhuis. Een speciale behandeling, om bloedklonters af te breken, sloeg aan waardoor Rachel volledig kon herstellen.

Volgens artsen kon de vrouw mede door het accurate en snelle optreden van haar man zo snel genezen. 'Mijn echtgenoot is mijn held omdat hij mijn leven heeft gered', aldus Rachel in de Britse Metro. 'Veel mensen zijn onvoldoende vertrouwd met de symptomen van een beroerte, terwijl mijn man gewoon door naar me te kijken wist wat er aan de hand was. De linkerhelft van mijn gezicht trok scheef en ik kon mijn linkerarm- en been niet meer bewegen.'

Het koppel zamelt nu geld in voor goede doelen die het wetenschappelijk onderzoek en slachtoffers van een hersenbloeding steunen.
Bron

Oekraïne biedt separatisten zelfbestuur aan

Petro Porosjenko © epa.


De separatisten in Oost-Oekraïne krijgen amnestie en kunnen drie jaar lang hun eigen gebied besturen. Deze tijdelijke autonomie heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag aangeboden in een poging het broze bestand in de opstandige regio in permanente vrede om te zetten.


Het voorstel is voorgelegd aan het Oekraïense parlement, dat zich er morgen over gaat buigen. Porosjenko hoopt dat zijn concessies aan de Russischsprekende opstandelingen het staakt-het-vuren van 5 september overeind houdt. Er is vandaag weer gevochten in de stad Donetsk, het grootste bolwerk van de rebellen.

Het Oekraïense parlement stemt morgen ook over een partnerschap met de Europese Unie. Daar moet rond het middaguur in Straatsburg tegelijkertijd het Europese Parlement mee instemmen.

De Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel hebben elkaar vandaag gebeld en over het gammele bestand in Oekraïne gesproken, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. Ook de Russische gasleveringen aan de EU en de Europees-Oekraïense samenwerking kwamen ter sprake.

Het van kracht worden van een vrijhandelskoord van de EU met Oekraïne, onderdeel van de samenwerking, is uitgesteld tot 2016. Poetin en Merkel noemden dat positief. Poetin heeft maandag ook met EU-topman José Manuel Barroso gebeld.


zondag 14 september 2014

Komende week zomerse temperaturen verwacht

De haven van Rotterdam. © anp.


Het is komende week volop nazomer in Nederland. Aan het eind van de week lopen de temperaturen volgens weeronline.nl bijzonder hoog op voor de tijd van het jaar. Op sommige plaatsen kan zelfs de zomerse grens van meer dan 25 graden worden gehaald.

De nazomer laat zich volgens het weerbureau vanaf dinsdag in volle glorie zien met temperaturen van 24 graden of nog hoger. Het zuidoosten van het land maakt volgens de meteorologen kans op de hoogste temperaturen.

Met maxima rond 24 en 25 graden leven we duidelijk boven onze stand, aldus weeronline. Normaal gesproken wordt het half september zo'n 19 graden. Als het zo doorgaat, liggen er zelfs records in het verschiet: nu al staat de teller op 11 warme dagen en daarmee heeft september augustus al glansrijk verslagen.

Het warmterecord staat volgens het weerbureau op 26 warme dagen in september 2006. Sinds 2000 verliepen tot nu toe 9 van de 13 septembermaanden warmer dan normaal.
Bron

24-jarige Amerikaan veroordeeld tot Noord-Koreaans strafkamp

De Amerikaan Matthew Miller wordt voorgeleid voor een Noord-Koreaanse rechtbank. Hij werd vandaag veroordeeld tot zes jaar strafkamp. © ap.


In Noord-Korea is een Amerikaan veroordeeld tot een werkstraf van 6 jaar. De 24-jarige Matthew Miller zal jarenlang zwaar werk in een kamp moeten verrichten voor het begaan van 'vijandelijke handelingen', meldde het staatspersbureau KCNA vandaag.

De man uit Californië werd in april aangehouden op de luchthaven van de hoofdstad Pyongyang. Volgens de rechtbank werd hij opgepakt toen hij zijn toeristenvisum verscheurde en politiek asiel aanvroeg. Volgens Pyongyang deed hij zich voor als toerist, maar was hij dat niet.

Vanochtend vond een korte hoorzitting plaats in het geïsoleerde land. De rechtbank bepaalde dat Miller niet in hoger beroep mag gaan tegen de uitspraak.

Op een foto van de zitting is Miller te zien die wordt geflankeerd door Noord-Koreaanse militairen. Ook is een foto naar buiten gebracht van zijn paspoort en zijn verscheurde visum.

Andere Amerikaan staat ook terecht
Naar verwachting moet binnenkort ook een andere Amerikaan terechtstaan. Wanneer is nog niet bekend. Het gaat om de 56-jarige Jeffrey Fowle, die ook als toerist naar het land reisde. In mei werd hij opgepakt omdat hij een bijbel zou hebben achtergelaten in een club.

Een derde Amerikaan, de Koreaans-Amerikaanse missionaris Kenneth Bae, zit een straf van 15 jaar uit in een werkkamp op verdenking van poging tot omverwerping van het regime. Hij werd in 2012 gearresteerd.
Bron

'FBI ontmaskert binnenkort kelensnijder'

John Foley © Screenshot.


De FBI en de Britse antiterreurpolitie hebben drie van de vier 'Beatles', de Engelse jihadstrijders die naar Syrië vertrokken, ontmaskerd. Daaronder zou ook de beul 'Jihadi John' vallen die de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff onthoofde, melden bronnen aan de Engelse kranten. De beul in de verschillende video's zou dus één en dezelfde persoon zijn.Volgens de Mirror, die de bron heeft gesproken, wordt binnen enkele dagen de identiteit bekend gemaakt van de beul. 'Er is 99,9 procent zekerheid omtrent de identiteit van moordenaar.' Volgens de krant is de beul van Foley dezelfde beul als die van Sotloff. De autoriteiten houden een race tegen de klok om Jihadi John op te pakken. Ze zijn doodsbang dat de beul zijn beloften waar zal maken: het doden van de Brit David Haines.

Twaalf mensen opgespoord
Momenteel wordt volgens de Mirror het netwerk van jihadi's opgerold. Iedereen die de man en zijn medestrijders hielp met zijn vlucht, geld en contacten, wordt opgepakt. Dat zijn inmiddels al twaalf mensen. De Express vertelt dat een van de familieleden van de jihadi's samenwerkte met de FBI om de identiteit te ontdekken.

Ook vertelt de krant dat Jihadi John vroeger in Londen woonde, net als de andere Beatles. Volgens de RN werd voor de identificatie stem- en gezichtsherkenning gebruikt. De ogen zijn langdurig geanalyseerd. De verdachte is een bekende van de politie, aldus RN. Autoriteiten moeten ook dit nog bevestigen.

John van de Beatles
Groot Brittannië is al weken in de ban van 'Jihadi John', de vermeende kelensnijder van IS. De beul heeft namelijk een sterk Brits accent, dat doet vermoeden dat hij een van de vier 'Beatles' is. De 'Beatles' komen uit Groot Brittannie en zijn als Jihadstrijders vertrokken naar Syrië, waar ze gijzelaars gevangen houden. Ook de afzonderlijke leden kregen Beatle-namen: John, Paul, George en Ringo.

John zou aan het hoofd staan de groep en is volgens een ex-gijzelaar, wiens identiteit stil wordt gehouden, verantwoordelijk voor allebei de moorden. Of dat ook werkelijk het geval is en wat de echte naam is van de beul, zal binnenkort worden bekend gemaakt.

Klopjacht
Veiligheidsexperts dachten een paar weken geleden eerst dat de man die in de twee onthoofdingsvideo's te zien is, de 23-jarige Londense ex-rapper Abdel-Majed Abdel Bary was. Dat werd echter snel weer ontkracht, waarna de klopjacht door de FBI vervolgde.
Bron

Bijna duizend Fransen betrokken bij jihad in Irak en Syrië

Iraakse soldaten bereiden een aanval voor op terreurgroep Islamitische Staat. Bijna duizend Franse staatsburgers zijn afgereisd naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij islamitische groeperingen. © reuters.


Ongeveer 930 inwoners van Frankrijk zijn actief betrokken bij de jihad in Irak en Syrië of zijn van plan daar naartoe te gaan. Volgens de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn 350 van hen ter plaatse, onder wie 60 vrouwen.

Ongeveer 180 zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië en 170 zijn op weg naar de regio. Nog eens 230 anderen hebben voorbereidingen getroffen om naar gebieden te gaan waar radicaalislamitische strijders opereren. Naar schatting zijn tot nu toe 36 Fransen in de regio omgekomen.

Angst voor terugkeerders
Westerse regeringen zijn doodsbenauwd dat de jihadisten zich ook schuldig maken aan terreur bij terugkomst. Volgens de minister geloven sommigen bij terugkomst nog steeds in de strijd van radicale moslims en zijn ze bereid terug te keren. Anderen willen niets meer met het geweld te maken hebben door alles wat ze hebben gezien en meegemaakt.

In Frankrijk wordt morgen een internationale conferentie gehouden over het bestrijden van Islamitische Staat, die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. De Franse president François Hollande veroordeelde zondag de onthoofding van een Britse hulpverlener door IS. Volgens Hollande laat de onthoofding opnieuw zien dat internationaal ingrijpen tegen de terreurorganisatie noodzakelijk is.
Bron