Translate

zaterdag 13 september 2014

Kerry hoopt op steun van Egypte in strijd tegen IS

Kerry op punt van vertrek op de luchthaven van Caïro. © afp.


Egypte is een 'belangrijke partner' in de coalitie die wordt opgezet voor het terugdringen van de Islamitische Staat in Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag gezegd.

Tijdens een bezoek aan Egypte zei Kerry dat Egypte 'als een intellectuele en culturele hoofdstad van de islamitische wereld' een 'cruciale rol' speelt in het weerleggen van de wrede ideologie van de groepering. In Egypte staat de Al-Azhar Universiteit, een van de oudste en meest gerespecteerde theologische centra voor soennitische moslims.

Kerry sprak na afloop van een ontmoeting met de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi. De kans is klein dat Egypte militairen stuurt om te vechten tegen IS, maar het land zou de coalitie wel kunnen bijstaan met logistieke steun en inlichtingen.
Bron

Aangifte tegen minister Opstelten in zaak-Demmink

Ivo Opstelten. Inzet Joris Demmink © ANP/AD.


Zes voormalig gevangenisdirecteuren hebben aangifte gedaan tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Ze vinden dat de minister zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf, door onderzoek naar aangiften tegen oud-topambtenaar Joris Demmink te vertragen in plaats van voortvarend aan te pakken.

Twee Turkse mannen hebben in 2008 en 2010 aangifte gedaan tegen toenmalig Secretaris-Generaal van Justitie Joris Demmink. Ze zeggen midden jaren negentig als minderjarige jongens in Turkije door hem te zijn misbruikt. Het Openbaar Ministerie doet momenteel strafrechtelijk onderzoek naar deze zaak, nadat deze mannen dat hebben afgedwongen bij het gerechtshof in Arnhem.

Terwijl dit strafrechtelijk onderzoek gaande is, heeft Justitieminister Opstelten zich enkele keren publiekelijk uitgelaten over de zaak-Demmink. Zo zei hij in april van dit jaar tegen de NOS: 'Het was niks, het is niks en het zal niks worden.'

De oud-gevangenisdirecteuren vinden dat Opstelten met dergelijke uitspraken onderzoek naar Demmink 'intentioneel frustreert.' Ze hebben vrijdagmiddag per aangetekende brief een tien kantjes tellende aangifte verstuurd aan het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Ook willen ze dat de Tweede Kamer de procureur-generaal van de Hoge Raad vraagt Opstelten strafrechtelijk te vervolgen.

In een reactie verwijst Opstelten naar antwoorden die minister-president Mark Rutte eerder deed over de uitspraak 'het was niks, het is niks en het wordt niks'. Rutte zei in mei dat Opstelten had gezegd dat deze uitgaat van de onschuld van Joris Demmink en geen reden had om daar op terug te komen. 'Ook heeft de Minister van Veiligheid en Justitie aangegeven dat het Openbaar Ministerie niet wordt gehinderd door deze uitspraak die ziet op het feit dat de heer Demmink tot op heden niet is veroordeeld.' 

Terreurcel ontdekt in Oeganda, vrees voor aanval

Oegandese militairen in Somalië tijdens een actie tegen al-Shabaab. © epa.


Oegandese autoriteiten hebben een 'terroristische cel', geleid door de Somalische terreurgroep al-Shabaab, ontdekt. Volgens de autoriteiten plant die een aanval, aldus de Amerikaanse ambassade in Oeganda.

Alle burgers van de VS in het Oost-Afrikaanse land zijn opgeroepen thuis of op een andere veilige plek te blijven. De Oegandese autoriteiten hebben een antiterreuroperatie opgezet.

Beveiliging
'Op dit moment zijn we niet op de hoogte van de specifieke doelen. De Oegandese autoriteiten hebben de beveiliging op belangrijke locaties geïntensiveerd, met inbegrip van de internationale luchthaven van Entebbe', meldt de ambassade op zijn website. 'We dringen erop aan voorzichtig te zijn, en thuis of op een veilige plaats te blijven totdat er meer duidelijkheid is.'

Oeganda doet in Somalië mee aan de internationale strijd tegen de radicaal islamitische al-Shabaab. Het is daardoor, net als Kenia, de afgelopen jaren herhaaldelijk doelwit geweest van bloedige vergeldingsacties.

Bron

Jatsenjoek: Poetin wil Oekraïne elimineren

Arseny Jatsenjoek © epa.


Het enige waar de Russische president Poetin op uit is, is het verwoesten van Oekraïne als een zelfstandig land. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek beschuldigt Poetin ervan Oekraïne in te willen nemen om de Sovjet-Unie in ere te herstellen.


'We zijn nog steeds in staat van oorlog. De Russische federatie is de aanvallende partij', zei de premier vandaag tijdens een bijeenkomst in Kiev. Hij doelde daarmee op de wapenstilstand die vorige week werd bereikt.

Ook noemde Jatsenjoek de Russische president een 'bedreiging voor de internationale orde en de veiligheid van Europa'. Hij juichte de nieuwe sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland, dan ook toe.
Bron

'Syrische Khorasan grotere bedreiging voor VS dan IS'


Groep extremisten wil aanslagen plegen op vliegtuigen

Toestellen van de Amerikaanse maatschappij American Airlines © EPA.


In Syrië is een groep extremisten actief die een directere bedreiging is voor de veiligheid van de Verenigde Staten dan de Islamitische Staat. Dat zeggen Amerikaanse officials. De groep zou zich niet zozeer bezig houden met de strijd tegen de Syrische regering, maar vooral aanslagen willen plegen op vliegtuigen.

De groepering bestaat uit militanten uit Afghanistan, Jemen, Syrië en Europa en werkt samen met bommenmakers uit Jemen, zeggen de officials. De Amerikaanse luchtvaart zou hun doelwit zijn.

Centraal staat een terreurcel die bekend is onder de naam Khorasan, een groep ervaren al-Qaidastrijders uit Afghanistan en Pakistan die naar Syrië is getrokken om samen te werken met al-Qaidatakken daar.

Bijvangst
De strijd tegen president Bashar Assad is bijvangst. De extremisten zijn door al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri gestuurd om Europeanen en Amerikanen te rekruteren. Zij kunnen met hun paspoorten makkelijker aan boord van Amerikaanse vliegtuigen komen en worden minder scherp in de gaten gehouden door beveiligers.

De Amerikaanse president Barack Obama begon jaren geleden al met aanvallen op Khorasan. Drones namen de cel onder vuur in Jemen.
Bron
Lees ook: Nieuwste vrees van de VS heet Khorasan


Paus: Derde Wereldoorlog wordt misschien al uitgevochten

Paus Franciscus op de Italiaanse oorlogsbegraafplaats Redipuglia. © epa.


Er is nu wellicht sprake van een Derde Wereldoorlog die in hoofdstukken wordt uitgevochten. Dit heeft paus Franciscus vandaag gezegd op de Italiaanse oorlogsbegraafplaats Redipuglia, waar werd herdacht dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk hekelde de 'planners van terreur' en de wapenhandelaren die zaken doen met de oorlog. 'In hun hart staat geschreven: wat maakt het mij uit?', aldus Franciscus.

In Redipuglia, de grootste oorlogsbegraafplaats van Italië vlakbij de grens met Slovenië, liggen meer dan 100.000 Italianen begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. 'Als ik hier sta, op deze plaats, kan ik alleen maar zeggen: oorlog is gekte', aldus de paus volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

De Argentijnse paus van Italiaanse komaf had eerder al verteld dat hij van zijn grootvader 'veel verhalen vol leed heeft gehoord'. Giovanni Bergoglio vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog mee in de Piave-slag tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije.
Bron

VS willen 5000 rebellen inzetten in strijd tegen IS

De Verenigde Staten denken binnen een jaar meer dan 5000 rebellen in Syrië in te kunnen zetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De gematigde rebellen kunnen in Saoedi-Arabië worden getraind. De Amerikanen willen 500 miljoen dollar beschikbaar stellen voor het klaarstomen van de strijders, zei woordvoerder John Kirby van het Pentagon gisteren.

Voordat de trainingen kunnen plaatsvinden moeten de VS mogelijke kandidaten werven en beoordelen. Dat is een moeilijk proces, omdat de oppositie in Syrië geen geheel is. 'Het is een niet erkende strijdkracht. Er is geen leider van de oppositie, zeker niet in militair opzicht', aldus Kirby. Het kan volgens hem nog maanden duren voordat de trainingen kunnen beginnen.

De Verenigde Staten richten zich met hun militaire acties vooral op het leiderschap van IS, zei Kirby. De VS gaat ook over op 'agressievere inspanningen' voor wat betreft bombardementen, zei Kirby.

De Amerikaanse regering heeft het taalgebruik over de strijd tegen IS aangescherpt. Waar het eerst over een actie voor terrorismebestrijding ging, wordt nu ook de term oorlog gebruikt. Woordvoerder Josh Earnest van Het Witte Huis vergelijkt de strijd tegen IS met die tegen Al-Qaeda. Voorheen werd de term oorlog altijd gemeden.
Bron
Lees ook: 'Nederlandse jihadisten doorgedrongen tot top IS'
Lees ook: Australië levert extra militairen voor strijd IS

vrijdag 12 september 2014

'Stuur geen gegevens via openbaar wifi'

© reuters.


Mensen kunnen beter geen persoonlijke informatie versturen via openbare wifi-netwerken. De gratis toegankelijke netwerken voor draadloos internet zijn niet per se veilig. Kwaadwillenden kunnen met de informatie van argeloze gebruikers aan de haal gaan.

Dat zeggen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Europese politiedienst Europol in het programma KRO Brandpunt van vandaag.

'Op het moment dat je e-mailverkeer of financiële transacties wilt doen, moet je dat niet doen op een openbare plek', zegt Wil van Gemert, directeur cyberveiligheid van de NCTV, in de uitzending.

Interessant voor cybercriminelen
Mensen geven via openbaar wifi meer van zichzelf prijs dan ze denken. 'Facebook, Twitter, maar ook je e-mail en zelfs wachtwoorden, wellicht internetbankieren of betaalgegevens als je aan het shoppen bent. Al dat soort gegevens zijn natuurlijk enorm interessant voor cybercriminelen', zegt Jaap van Oss van Europol. Hij raadt daarom af 'gevoelige en persoonlijke informatie te gebruiken op publieke netwerken'.

Mensen zijn zelfs kwetsbaar als ze niet zijn ingelogd op draadloos internet. 'Ook al zit je telefoon gewoon in je zak, of je iPad in je tas, als je wifi aan hebt staan is dat ding continu aan het zoeken naar netwerken. Dus ook al ga je niet bewust op een wifi-netwerk, als het aanstaat en je loopt gewoon over straat of je zit in de trein, kun je automatisch verbonden worden met zo'n apparaatje'', aldus 'ethisch hacker' Wouter Slotboom.
Bron

Burger King introduceert zwarte hamburger

© Burger King.


De Japanse tak van fastfoodketen Burger King vond de klassieke hamburger wat saai en besloot een zwarte variant te maken. De Kuro Diamond en Kuro Pearl-burgers komen op een zwart broodje, de kaas en de knoflooksaus zijn ook zwart.


Het broodje en de kaas worden gekleurd met houtskool van bamboe, de saus wordt zwart gemaakt met inkt van inktvissen. Beiden zijn in Japan veelgebruikte kleurstoffen.
Bron

Belastingfraude met miljoenen rollen wc-papier

© Thinkstock.


De Tsjechische financiële opsporingsdienst heeft ongeveer 3,7 miljoen rollen wc-papier en keukendoekjes in beslag genomen. Dat gebeurde bij het onderzoek naar fraude met de btw, liet een woordvoerder van een speciale eenheid van de dienst het persbureau CTK weten.

Het toiletpapier en de doekjes gingen tientallen keren heen en weer tussen ondernemingen in Slowakije en Tsjechië. Er werd nooit btw afgedragen, maar aan het eind ging de laatste verkoper wel naar de belastingen om de zogenaamd afgedragen btw terug te vorderen. De belastingen zouden zo voor ongeveer 1 miljoen euro zijn opgelicht.

De eenheid zegt nog nooit te hebben meegemaakt dat toiletpapier op deze manier werd misbruikt. Misschien dachten de fraudeurs dat ze met zo'n dagelijks gebruiksgoed als wc-papier geen argwaan zouden wekken.
Bron

Dronkenlap parkeert auto op tramspoor

© Manchester Evening News / Facebook.


Een autobestuurder in Manchester die zijn voertuig op het spoor bij een tramstation had geparkeerd, is aangehouden wegens dronken rijden. Dat meldt Manchester Evening News.

Het incident dateert van 24 augustus, maar nu pas verscheen een foto van het incident op sociale media, schrijft de lokale nieuwssite.

Hulpdiensten werden rond 23.30 uur op de hoogte gebracht van de 'foutparkeerder'. Het tramverkeer werd meteen stilgelegd en de politie kwam ter plaatse. Pendelaars moesten alternatieven zoeken om hun reis te kunnen verderzetten.

Rond 01.00 uur werd de auto van de sporen getakeld. De rails liepen lichte schade op door het bizarre voorval. De 32-jarige bestuurder, die te diep in het glaasje had gekeken, werd aangehouden door de politie.
Bron

Brandweer moet man bevrijden uit prullenbak

Een geintje van een groepje studenten uit Manchester is gisteren uit de hand gelopen. Een van de jongens ging in een prullenbak zitten, maar toen zijn vrienden het deurtje voor de grap dicht deden kon hij er niet meer uit. De brandweer moest eraan te pas komen om hem eruit te halen.

Robin Niven liep met zijn vrienden naar huis na een avondje stappen, toen ze langs de prullenbak kwamen. Niven ging erin zitten, maar daar zal hij achteraf spijt van hebben. 'We trapten de deur dicht en toen bleef hij vast zitten,' zegt zijn vriend Jack Tame tegen The Tab.

Ze kregen de deur ook niet meer open. 'We hebben geprobeerd om met z'n allen tegelijk de deur open te trekken, maar het lukte niet. We wisten niet meer wat we moesten doen, dus belden we de brandweer.' Die konden Niven uiteindelijk bevrijden, nadat hij een halfuur in de prullenbak had gezeten.Bron

donderdag 11 september 2014

Amerikanen herdenken aanslagen 11 september

© getty.


Duizenden Amerikanen hebben vandaag in New York en Washington de bijna 3000 slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 herdacht. President Barack Obama, zijn vrouw Michelle en vicepresident Joe Biden namen voor het Witte Huis een minuuut stilte in acht.


Dertien jaar geleden lieten terroristen van al-Qaeda twee vliegtuigen tegen het World Trade Center in New York vliegen. Een derde vliegtuig stortte neer op het ministerie van Defensie in Washington. De inzittenden van een vierde vliegtuig voorkwamen dat het tegen vermoedelijk het Witte Huis zou vliegen. Zij gingen de terroristen te lijf, waardoor het toestel in de buurt van de stad Pittsburgh neerstortte.

'Personeel Boeing durft niet in de Dreamliner te vliegen'

Onderzoeksjournalisten van Al Jazeera zeggen de 'donkere kant van de Boeing Dreamliner' bloot te hebben gelegd. In een reportage van de nieuwszender maken werknemers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer melding van serieuze veiligsheidsproblemen met het toestel en veelvuldig drugsgebruik onder personeel op de werkvloer. Van de 15 ondervraagde werknemers zeiden 10 niet te durven vliegen met de Dreamliners waar ze zelf aan hebben meegebouwd.

In de documentaire 'Broken Dreams: The Boeing 787', die gisteravond voor het eerst werd uitgezonden en op de website van Al Jazeera te zien is, uiten zowel huidige als gepensioneerde werknemers hun bezorgdheid omtrent de kwaliteitscontrole. De dreamliner die eind 2011 een eerste commerciële vlucht maakte, wordt sinds de lancering geplaagd met technische problemen. De gloednieuwe vloot moest zelfs tijdelijk aan de grond gehouden worden na defecten en problemenen met de batterijen.

'IJsberg'
Een arbeider van één van de twee productielijnen van de Boeing 787 in Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina nam contact op met Al Jazeera om zijn grieven openbaar te maken. De man, die anoniem wenst te blijven, beschrijft het aantal problemen waarmee het paradepaardje wordt geconfronteerd als een gigantische 'ijsberg'. Hij beweert dat slechts tien procent van de mankementen bekend zijn bij de reizigers, de rest wordt angstvallig 'doodgezwegen'.

'Het vreet aan me'
'Ik heb veel dingen gezien die niet thuis horen in een assemblagehal', zegt de arbeider. 'Het vreet aan me te weten wat ik allemaal weet zonder dat ik er iets mag over zeggen.' Te loslippige medewerkers zouden in de loop der jaren namelijk op straat zijn gezet. Uiteindelijk ging hij met een verborgen camera aan de slag om discussies met collega's in de fabriek op te nemen. Hij vraagt aan vijftien willekeurige arbeiders die de Dreamliner assembleren of ze met het toestel zouden vliegen. Tien antwoorden dat ze dat niet zouden doen.

'Doodswens'
'Ik zou met geen enkele van deze toestellen meevliegen omdat ik zie hoe de kwaliteit hier dag na dag achteruitgaat', antwoordt een medewerker. Een andere arbeider verwoordt het zo: 'Ja, ik zou meevliegen maar ik heb dan ook een doodswens.' Een derde arbeider zegt over de toestellen die in South Carolina geassembleerd zijn: 'We bouwen ze niet om te vliegen maar wel om te verkopen, als u begrijpt wat ik bedoel'.

Cocaïne
De medewerker van Boeing meldt ook dat hij bezorgd is over het drugsgebruik bij zijn collega's. 'Ze praten over drugs en waar ze te verkrijgen zijn', beweert hij. In de reportage zegt een man: 'Hier circuleren vooral cocaïne en verdovende middelen; je kan hier wiet krijgen, zelfs ontzettend goede wiet.' Andere arbeiders klagen dan weer dat Boeing de werknemers nooit test op drugsgebruik. 'Er zijn mensen die tijdens de lunch drugs gebruiken', claimen ze.

Intern document
Al Jazeera wist ook de hand te leggen op een intern document uit 2010 waaruit moet blijken dat de vliegtuigbouwer de kwaliteitsstandaarden aanpaste om de leveringstermijn te kunnen respecteren. Cynthia Cole, de voormalige vakbondsvoorzitster van de ingenieurs van Boeing, voegt toe dat ze niet langer wil vliegen met het toestel. 'Ik heb het altijd wat vermeden en na dit gezien te hebben, zal ik zeker vermijden ooit nog met een dreamliner mee te vliegen.'

Reactie
In een reactie aan Al Jazeera zegt Boeing dat '787 toestellen die werden geassembleerd in South Carolina en Washington voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsvereisten na robuuste testen en inspecties.' Boeing heeft ook een verklaring in reactie op de reportage op zijn eigen website gezet.

Onder dit artikel is een preview te zien van de spraakmakende documentaire en een interview van journalist Will Jordan met Larry Loftis, de huidige manager van het 787-programma van Boeing. Na enkele stekelige vragen maken de PR-mensen van de vliegtuigbouwer een abrupt einde aan het gesprek.
Bron

'Aangespoelde 9/11-armband is teken van overleden broer'

De armband die mensen dichter bij elkaar heeft gebracht. © Youtube, CBS New York.


Een metalen armband van een brandweerman die overleed tijdens de aanslagen op het World Trace Center op 11 september 2001, is een aantal dagen geleden aangespoeld op een strand bij New York.

Marlene Quinn liep biddend op het strand van Robert Moses State Park om God om vrede en comfort te vragen. Toen zag ze de armband verschijnen nadat een golf terugspoelde in de zee. Voor Marlene was dit een teken van haar in april overleden broer Michael, die ook een brandweerman was.

Op de armband staat de tekst 'Michael J. Otten. F.D.N.Y. Ladder 35 9/11/01' gegraveerd. Toevallig dezelfde naam als haar broer, maar Marlene herinnerde zich ook de naam Michael Otten. Hij was het enige slachtoffer van 9/11 die uit Islip, een stad in New York kwam. Marlene en haar broer groeiden ook op in deze stad.

Onverwacht pakketje
Marlene traceerde het adres van de familie Otten. Zij bleken vlakbij de buurt te wonen waar Marlene en haar broer opgroeiden. Ze stuurde de armband op naar de familie, die verbaasd was door het onverwachte pakketje. 'Het was zeer verrassend, omdat er zo'n lange tijd over heen is gegaan,' zegt Marion Otten, de weduwe van de brandweerman.

Herinnering aan jeugd
De zoon van de brandweerman, Jonathan Otten, verloor de armband tien jaar geleden op het strand. 'Het is een herinnering aan mijn jeugd. Ik kan me herinneren dat ik de armband ongeveer drie jaar heb gedragen, voordat ik hem kwijtraakte,' vertelde hij aan een Amerikaanse nieuwszender. 'Het is geweldig om dit terug te hebben in de familie.'

De familie Otten en Marlene hebben afgesproken om met elkaar in contact te blijven. Ze willen elkaar helpen om over het verlies van hun dierbaren heen te komen. De twee zonen van het slachtoffer van de terroristische aanslag zijn allebei van plan om ook brandweerman te worden.
Bron

woensdag 10 september 2014

Mislukte zelfmoordpoging door geparkeerd busje

Een suïcidale vrouw heeft een sprong van de elfde etage van een ziekenhuis in China op bijzondere wijze overleefd.

De vrouw, die lijdt aan diabetes, had het ziekenhuis in Taizhou bezocht voor een controle toen ze naar de elfde etage van het gebouw ging. Een medewerker van het ziekenhuis vond dat de vrouw zich vreemd gedroeg. 'We zagen haar ongewone actie en probeerden haar tegen te houden, maar toen sprong ze vol vertrouwen naar beneden.'

Dak van bus
Gelukkig kwam de patiënt terecht op het dak van een bus die stond geparkeerd naast het ziekenhuis. De eigenaar van het busje moest zijn moeder die ochtend naar het ziekenhuis brengen. 'Ik ben blij dat we niet in de bus zaten toen het incident zich voordeed.'

De vrouw heeft een aantal botbreuken, maar geen serieuze verwondingen.

Foto's op de website van de Daily Mail laten zien dat de vrouw op het busje ligt.


Bron

'Ozonlaag krijgt weer de omvang zoals in de jaren 80'

Archieffoto ter illustratie: de Zuidpool. © epa.


De ozonlaag rond de aarde herstelt zich en rond de helft van deze eeuw kan de laag weer de omvang hebben zoals in de jaren 80. Dat hebben het milieuprogramma van de VN (Unep) en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vandaag verklaard.

Sinds begin jaren 80 wordt bijgehouden hoe het gaat met de ozonlaag en wordt de omvang van gaten in die laag in kaart gebracht. De laag houdt de voor de mens schadelijke uv-straling van de zon tegen. Uv-straling kan onder andere huidkanker veroorzaken.

Volgens de deskundigen is het herstel vooral te danken door de afspraken die landen hebben gemaakt in het zogenoemde protocol van Montreal in 1987. Daarin legden landen onder andere vast dat ze zouden stoppen met het maken van chemicaliën die bij gebruik de ozonlaag aantasten, zoals cfk's.
Bron

100 arrestaties wegens vervalsen paspoorten

© ANP.


Bij politieacties in zeven Europese landen zijn in totaal 100 personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vervalsen van paspoorten en andere identiteitsbewijzen. Dit heeft de politie van Beieren laten weten.

Agenten hebben gisteren in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Zweden, Griekenland en Portugal 37 gebouwen doorzocht. Daarbij zijn naast 57 vervalste documenten ook vuurwapens, drugs en gestolen sieraden gevonden.

De valse Tsjechische, Roemeense en Bulgaarse paspoorten en rijbewijzen werden voor 250 à 1500 euro verkocht in diverse Europese landen. Het brein achter de bende zouden een 40-jarige Moldaviër en zijn 34-jarige vrouw zijn.

Vooral Georgiërs
Politiekorpsen zijn nog op zoek naar het tweetal. Bij de arrestanten gaat het vooral om Georgiërs die de vervalste documenten distribueerden, en om de bezitters ervan.

'De kwaliteit van de documenten was erg goed', aldus het hoofd van de afdeling georganiseerde criminaliteit van de politie van de deelstaat Beieren. Bij routinecontroles vielen ze zelden op.
Bron

'Verenigde Staten bereid tot luchtaanvallen in Syrië'


© ap.

De Amerikaanse president Barack Obama is bereid tot luchtaanvallen in Syrië over te gaan om de extremisten van Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dit is een onderdeel van de strategie die Obama in een toespraak morgen om 03.00 uur (onze tijd) bekendmaakt, volgens bronnen in het Witte Huis.

Amerikaanse vliegtuigen zouden dan samen met de luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad dezelfde vijand bombarderen. Maar Obama zal beklemtonen dat Washington ook de Syrische oppositie tegen Assad steunt. De VS verlenen steun aan tegenstanders van Assad die overvleugeld zijn door IS.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius liet vandaag weten dat Frankrijk bereid is deel te nemen aan luchtaanvallen tegen IS. IS is een 'grensoverschrijdend gevaar dat zich helemaal tot ons grondgebied kan uitstrekken', zei Fabius. Hij liet weten dat zijn land 'als het nodig is zal deelnemen aan militaire luchtacties'.

Vrijdag brengen de Franse president François Hollande en Fabius een bezoek aan Irak. Maandag organiseert Frankrijk een internationale conferentie rond de vraag hoe IS gestopt kan worden.
Bron
Lees ook: Legerbaas: VS willen ons er graag bij hebben

Nieuwe Iraakse premier wil internationale hulp in strijd tegen IS

Haider al-Abadi. © reuters.


De nieuwe Iraakse premier Haider al-Abadi heeft vandaag de internationale gemeenschap opgeroepen te helpen in de strijd tegen de Islamitische Staat. 'We moeten onmiddelijk handelen tegen de verspreiding van deze kanker', zei Abadi na afloop van een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry.

Abadi is sinds maandag officieel de regeringsleider van het land. Tijdens het onaangekondigde bezoek van Kerry aan de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn er twee bommen ontploft. Daardoor vielen meer dan tien doden en 30 gewonden. Beide bommen ontploften in het oosten van de stad.
Bron

Extremisten dreigen Twitter-medewerkers om te brengen

Ter illustratie © anp.


Moslimextremisten dreigen medewerkers van Twitter om te laten brengen omdat het Amerikaanse bedrijf bezig is met een campagne om Twitteraccounts te sluiten van de extremistische groepering Islamitische Staat.


De bedreigingen kwamen van het inmiddels zelf gesloten account @dawlamoon, dat in verband wordt gebracht met Islamitische Staat. 'De tijd is gekomen om hun medewerkers rechtstreeks aan te vallen en ze te liquideren. Zij die dit uitvoeren zijn de slapende cellen des doods.'

In een andere tweet wordt gesteld dat 'het aanvallen van Twittermedewerkers op de agenda staat van de moedjahedien en de lone wolfs in Europa'.

Volgens de nieuwswebsite Vocativ.com, die veel onderzoek doet op internet, is het account waar de dreigementen vandaan komen van al-Nusra al-Maqdisia uit Jeruzalem. De groepering zou banden hebben met Islamitische Staat. Hoewel niet duidelijk is of het gaat om officieel beleid van Islamitische Staat, wordt al-Nusra al-Maqdisia wel veel genoemd in de onlineforums van IS, aldus Vocativ.
Bron

Gewonde 'zombie' laat reddingswerkers schrikken

Tracy tijdens een eerder event. © Zombiesw.co.uk.


Reddingswerkers in Wales kregen afgelopen weekend de schrik van hun leven. Ze hielpen de 37-jarige Tracy Morgan die van een rotswand van bijna 5 meter was gevallen en er verschrikkelijk gehavend uitzag. De vrouw zat onder het bloed, had gescheurde kleren en het leek alsof er stukken vlees van haar gezicht afvielen.

De Engelse vrouw was tijdens het 'Zombie Survival Weekender' haar tent aan het opzetten, toen ze struikelde en van de rotswand afviel. 'Ik zat onder het bloed en zag eruit als iemand in een horrorfilm' vertelde Morgan aan The Daily Mail. 'Ik heb geluk gehad dat ik niet ernstig gewond ben geraakt. Ik had makkelijk bij de ondoden kunnen horen.'

De kustwacht kon al snel weer opgelucht ademhalen toen de vrouw hen vertelde dat ze deelnam aan een zombie-event en de verwondingen alleen maar make-up bleek te zijn. Het evenement werd gecancelled en Tracy werd naar het ziekenhuis gevlogen. In het ziekenhuis werd de vrouw behandeld voor haar gebroken rib en verwondingen aan het hoofd.

Tracy heeft haar excuses aangeboden voor het 'verpesten' van het weekend.
Bron

dinsdag 9 september 2014

Motorrijder glijdt onder vrachtwagen door

Op videobeelden van een Braziliaanse snelweg is te zien dat een motorrijder afgesneden wordt door een vrachtwagen, maar een frontale botsing voorkomt door onder de truck door te glijden.

De spectaculaire beelden zijn op 1 september opgenomen in de staat Bahia.

Of de man zijn leven te danken heeft aan zijn snelle reactievermogen of door een onbewuste schuiver is niet bekend.Bron

'Opsturen parkeerboetes naar België is illegaal'

Een auto in Amsterdam met een parkeerboete onder de ruitenwisser. © anp.


Het opsturen van parkeerboetes naar Belgische automobilisten die de afgelopen twee jaar in Nederland in de fout gingen, is illegaal. Dat zegt de Belgische Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). 'Het verdrag dat toestemming geeft voor die uitwisseling van privacygegevens is helemaal nog niet bekrachtigd.'

Zonder die bekrachtiging is de gegevensuitwisseling zonder rechtsgrond en komt de rechtszekerheid in het gedrang, zegt de DIV. 'Wij gaan uitzoeken hoeveel boetes illegaal zijn opgestuurd naar België en zullen onze collega's daarna herinneren aan de afspraken zoals ze op dit moment gelden,' reageert woordvoerder Thomas de Spiegelaere.

Belgisch óf Nederlands 'lek'
Volgens hem zijn er twee mogelijkheden waardoor de privacygegevens van tienduizenden Belgische foutparkeerders dan toch in Nederland terechtkwamen. 'Aan Belgische kant staat een informatiekanaal open dat niet open mag staan of Nederland maakt illegaal gebruik van een mogelijkheid tot gegevensuitwisseling,' bevestigt hij na berichtgeving door de Vlaanse krant Het Nieuwsblad.

Volgens de thans geldende afspraken vindt er sinds augustus 2012 geen gegevensuitwisseling van foutparkeerders meer plaats tussen België en Nederland omdat dit in strijd is met de privacywetgeving. 'Beide landen sloten een verdrag dat dit probleem oplost. Nederland bekrachtigde dat bilaterale akkoord wél al maar België nog niet,' weet de DIV-zegsman.

'Meer dan 12.000 buitenlandse strijders in Syrië'

Rebellen in Syrië. © afp.


Meer dan twaalfduizend buitenlandse strijders uit 74 landen hebben zich aangesloten bij de opstandelingen in Syrië. Zestig tot zeventig procent komt uit andere landen in het Midden-Oosten en twintig tot 25 procent uit westerse landen. Dat heeft een vooraanstaande terrorisme-expert gister gezegd.

'Het al ruim drie jaar durende conflict in Syrië heeft de meeste buitenlandse strijders gemobiliseerd sinds de Afghaanse oorlog tegen de bezetting door de Sovjet-Unie in de jaren tachtig', zegt professor Peter Neumann, die aan het hoofd staat van het International Center for the Study of Radicalization bij King's College in Londen. Het is belangrijk te weten dat uit het conflict in Afghanistan Al-Qaida en andere jihadistische netwerken zijn voortgekomen, zegt Neumann. Door het conflict in Syrië ontstaan nieuwe netwerken en 'ik ben ervan overtuigd dat uit die mobilisatie van buitenlandse strijders in de loop van de volgende generatie terroristische aanslagen zullen voortvloeien'.

Veiligheidsraad
Neumann is in New York om leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bij te praten, als voorbereiding op de voor 24 september uitgeschreven top over buitenlandse terroristische strijders en het gevaar dat van hen uitgaat. Hij gaf geen opsomming van hoeveel buitenlanders zich bij de groep IS (Islamitische Staat) hebben aangesloten, bij de met Al-Qaida verbonden Al-Nusragroep of andere gewapende groepen als het Vrije Syrische Leger. Wel zegt hij dat de toeloop van buitenlandse strijders tussen december en juni stagneerde of terugviel toen de gewapende groepen in Syrië onderling slaags raakten, maar dat deze weer toenam naarmate IS in Syrië en Irak meer terrein veroverde en een kalifaat uitriep.

Tunesië
De grootste groep jihadisten, ongeveer drieduizend, komt uit Tunesië, zegt Neumann. De schattingen van Saudi-Arabië lopen uiteen van 1200 tot 2500, terwijl uit Marokko en Jordanië elk 1500 strijders komen; veel Jordaniërs hebben tribale banden met Syrië.

Vrouw ziet haar man sterven na aanval door haai

© Videostill 7NewsEen haai heeft bij een strand aan de oostkust van Australië een man doodgebeten. De echtgenote van het slachtoffer zag de aanval gebeuren.

De haai beet de man in zijn rechterbeen dichtbij het strand. Ambulancemedewerkers zeiden tegen NewsCorp dat er 'een grote hoeveelheid bloed in het water' werd gezien. De haai zou zich na de aanval hebben afgewend, maar terug zijn gekeerd om de man opnieuw aan te vallen.

De politie heeft een omstander bedankt die zijn leven waagde om de man uit het water te halen. Het slachtoffer overleed ondanks reanimatiepogingen op het strand.

De aanval vond plaats bij Byron Bay, het meest oostelijke punt van Australië. Byron Bay is een populaire toeristenbestemming. De stranden daar zijn na het incident gesloten, maar zwemmer gingen enkele uren na het ongeval al weer het water in, meldt Daily Telegraph.

Strandwachten hebben na de aanval een haai gezien, vermoedelijk een witte haai. De politie is volgens persbureau AAP niet van plan om het dier te doden.Bron

'Piloten slaan alarm en eisen data over conflictgebieden'

Volgens ooggetuigen bedienden Russen een Buk-luchtdoelraket in het gebied in het oosten van Oekraïne waar op 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. © epa.


Piloten slaan opnieuw groot alarm over de gebrekkige veiligheidsinformatie bij het vliegen over risicogebieden waar oorlogsgevaar is. Voorzitter Steven Verhagen van de Nederlandse vliegersvereniging VNV eist dat er op korte termijn afdoende maatregelen worden genomen door overheden.

'Steeds meer geavanceerde wapensystemen komen in verkeerde handen', aldus Verhagen. 'In de cockpit moeten we kunnen uitgaan van 100 procent betrouwbare informatie om veilig van A naar B te vliegen. Niet alleen van onze vliegmaatschappijen, maar ook van overheden. Vooral aan dat laatste schort het, zodat risicoanalyses worden geschaad.'

Verhagen pleit in De Telegraaf voor een grotere rol van de gezamenlijke autoriteiten in de wereld. 'Cruciale gegevens over onveilige vliegroutes moeten sneller uitgewisseld worden. We kunnen niet meer alleen vertrouwen op de huidige procedures.'
Bron

Canada: actie Russische straalvliegtuigen 'onnodig provocatief'

Drie Russische straalvliegtuigen zijn zondag laag over een Canadees marinefregat gevlogen dat bezig was met een oefening op de Zwarte Zee. Dat heeft de Canadese minister van defensie Rob Nicholson vandaag gezegd. Hij noemt de actie 'onnodig provocatief'.

De vliegtuigen, twee Su-24 Fencer straaljagers en een surveillancetoestel, vormden geen bedreiging, aldus Nicholson. Wel zegt hij dat door het incident mogelijk de spanningen verder oplopen, net nu er een kwetsbaar staakt-het-vuren in Oekraïne is.

Rusland vindt de Canadese beschuldigingen veel te zwaar. Het ministerie van defensie heeft tegen Russische persbureaus bevestigd dat de vliegtuigen daar vlogen, maar noemde de operatie 'strikt in lijn met internationale regelgeving'.
Bron

Meer doden door huiselijk geweld dan door oorlog

Ter illustratie. © anp.


Wereldwijd komen er veel meer mensen, vooral vrouwen en kinderen, om door huiselijk geweld dan door oorlogen. Dat heeft een studie van twee gerenommeerde universiteiten uitgewezen, zo werd vandaag bekendgemaakt.

Huiselijk geweld kost daarbij ook nog eens een enorme hoeveelheid geld, jaarlijks omgerekend ruim 6,2 biljoen euro. De onderzoekers vergelijken dat bijvoorbeeld met de 20 tot 25 burgeroorlogen in de afgelopen jaren die wat kosten betreft worden geschat op bijna 125 miljard euro per jaar.

Volgens de studie, door deskundigen van de universiteiten van Oxford en Stanford, hebben 290 miljoen kinderen te maken met geweld thuis. De onderzoekers baseerden zich daarbij op gegevens van Unicef, de kinderorganisatie van de VN.
Bron

maandag 8 september 2014

Oplichtersbende voor de rechter

Archiefbeeld © anp.


De rechtbank in Haarlem begint dinsdag een omvangrijk proces tegen een bende die zich op grote schaal bezig hield met oplichting via internet (phishing), fraude en witwassen. In totaal staan 24 verdachten terecht. Voor de zaak zijn 11 zittingsdagen uitgetrokken.

Hoofdverdachte is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem een 32-jarige man uit Purmerend. Hij zou - ondersteund door een 36-jarige man uit Zaanstad - aan de touwtjes hebben getrokken in de organisatie, die in 2008 en 2009 ongeveer 800.000 euro zou hebben buitgemaakt.

Vanuit de top van de organisatie werden ronselaars aangestuurd, die voor de werving van zogenoemde katvangers zorgden. Zij stelden hun bankrekeningen ter beschikking, zodat gestolen geld kon worden overgeboekt en opgenomen. Ook richtte een aantal van hen met valse bedoelingen bedrijven op, om de bankpassen af te staan zodra zij een rekening hadden geopend.

In het onderzoek naar de organisatie zijn volgens het OM ruim 40 personen in beeld geweest. De zaak tegen een deel van hen is inmiddels geseponeerd of afgedaan met een boete. De zaak tegen de 32-jarige hoofdverdachte staat voor 22 september op de rol.
Bron

Hongerstakers halen 30.000 handtekeningen op

De groep Syrisch-orthodoxe christenen die in Enschede met een hongerstaking aandacht vroeg voor de situatie van christenen in Irak, heeft 30.000 handtekeningen ingezameld. Ze overhandigen de petitie met de handtekeningen woensdag aan de Tweede Kamer, die dan praat over de situatie in Irak.

In de petitie roepen de actievoerders de regering op om zich in te zetten voor een veilig gebied en primaire levensbehoeften voor christenen en andere minderheden in Noord-Irak. Zij noemen de daden van de Islamitische Staat IS genocide.

Woensdag is in de Tweede Kamer een hoorzitting waaraan Iraakse parlementariërs meedoen. Woensdagavond debatteert de Kamer met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over Irak.
Bron

Tot donderdag kans op meer wolken dan voorspeld

Weerbureaus voorspellen een tweede mooie nazomerweek. Vorige week gooide bewolking en mist roet in het eten, maar ook deze week kan het weerbeeld soms anders uitpakken. Weerplaza waarschuwt voor de 'verraderlijke' noordenwind die tot donderdag waait.

Vorige week kwam een aantal dagen niet zo mooi uit de verf als voorspeld. In plaats van een zonovergoten dag, verliep vooral vrijdag over het algemeen grauw en grijs. 'Een overschatting', volgens Marco Verhoef van Weerplaza. Omdat er veel bewolking was, bleven de voorspelde temperaturen van rond de 25 graden op veel plaatsen uit.

Deze week kan een noordenwind roet in het eten gooien voor zonaanbidders. 'De noordelijke wind zorgt voor een aanvoer vanaf de Noordzee', legt Verhoef uit. 'Die is nu relatief warm en er verdampt dus makkelijk water. Hierdoor vormen zich soms wolkenvelden die door de wind ons land in worden geblazen'.

Zonuren
Het is volgens de weerman lastig om het aantal zonuren te voorspellen met een noordenwind. 'Je bent geneigd om uit te gaan van veel zon, maar dat kan best tegenvallen. Hoeveel wolkenvelden er ontstaan en hoe ver ze het land in trekken, is enkele dagen vooruit moeilijk in te schatten'.

De aanvoer van vochtige zeelucht maakt daarnaast de kans op nevel en mist in de nacht ook groter. 'De vraag is dan of de zonnestralen, die miljoenen kilometers naar de aarde afleggen, ook die laatste 300 meter door eventuele wolkpartijen weten te breken'. Zonder zon zal het lastig zijn om de 20 graden te bereiken.

Mooi weekend
Donderdag draait de wind van noord naar het noordoosten tot oosten. Dan is de aanvoer in elk geval minder lang van over de Noordzee en is het minder risicovol de zon duidelijker in de verwachting te zetten.

De kans op neerslag is deze week gering, in het weekend valt er tussen de opklaringen door af en toe een buitje. 'Als inderdaad de wind later in de week noordoostelijk wordt en er meer zon is, dan lopen de temperaturen weer op tot iets boven de 20 graden'.
Bron

'NS-poortjes kunnen gevaarlijk zijn'

De toegangspoortjes op de NS-stations kunnen gevaarlijk zijn. Het probleem is dat je bekneld kunt raken in het poortje, en dat is de afgelopen maanden een aantal mensen overkomen. Een vrouw liep zelfs een hersenschudding op.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Vorige maand klapte de deurtjes van de poortjes in het gezicht van een vrouw bij station Almere Centrum toen iemand voordrong. Ze raakte bewusteloos en moest met een hersenschudding naar het ziekenhuis. Ook op station Amsterdam Amstel was het foute boel. Een jongen kreeg ook de deurtjes in zijn gezicht. Zijn nieuwe bril raakt daarbij beschadigd.

Botsing
Deze incidenten staan niet op zichzelf, zegt belangenorganisatie De Maatschappij voor een Beter OV. 'Er gaat geen maand voorbij of er wordt wel geklaagd door mensen die zich bezeerd hebben aan zo'n poortje', vertelt een woordvoerder.

De NS laat weten dat de poortjes aan alle veiligheidseisen voldoen, maar weigert RTL Nieuws de veiligheidsrapportages te laten inzien. Een woordvoerder laat wel weten dat reizigers die schade hebben geleden, die mogelijk door de NS vergoed krijgen.

Uiteindelijk zullen 82 NS-stations werken met toegangspoortjes. De perrons op stations Woerden, Almere Centrum, Houten, Enschede en Rotterdam Alexander zijn alleen maar te bereiken via de toegangspoortjes.
Bron: video

Hawking: Godsdeeltje kan het universum vernietigen

Wetenschapper Stephen Hawking tijdens de opening van de internationale natuurkundewedstrijd PLANKCS. © anp.


De wereldberoemde Britse wetenschapper Stephen Hawking waarschuwt in zijn nieuwe boek voor het Higgsboson, het zogenaamde Godsdeeltje. Volgens hem kan het verkeerd behandelen van dit deeltje het universum in één klap laten verdwijnen, meldt Daily Express.

De voorspellingen deed de 72-jarige Hawking in de inleiding van zijn nieuwe boek Starmus, een verzameling presentaties van bekende wetenschappers en astronomen. Hawking schrijft in zijn boek dat hij ongerust is dat het Godsdeeltje onstabiel kan worden. Dit is volgens hem mogelijk bij gigantische hoge energieniveaus. Zodra dit gebeurt, kent het universum een vacuümverval en verdwijnt het met de snelheid van het licht. 'Dit kan elk moment gebeuren en we zouden het niet aan zien komen.'

Onwaarschijnlijk
Hawking vindt het niet erg waarschijnlijk dat dit scenario daadwerkelijk de toekomst van het universum is. 'Een deeltjesversneller die zo'n hoog energielevel kan bereiken zou groter moeten zijn dan onze aarde.' Toch vond hij de ontdekking te belangrijk om niet te vermelden.

Grote uitdaging
Het Godsdeeltje is in 2012 ontdekt door wetenschappers van CERN in Zwitserland. De ontdekking van het Higgsboson was één van de grootste uitdagingen van de afgelopen jaren. Het bestaan van het deeltje was noodzakelijk om theorieën over deeltjesfysica te bevestigen en kloppend te maken. Het Godsdeeltje heeft zijn naam te danken aan het feit dat het alle andere deeltjes hun massa geeft. Zonder Higgsboson zou er helemaal niets bestaan.
Bron

'Russen bedienden Buk-raket in gebied crash MH17


Ooggetuige: Mannen op systeem spraken Moskous accent

Een Russisch Buk-M2-raketsysteem op archiefbeeld. © epa.


Russen bedienden een Buk-luchtdoelraket in het gebied in het oosten van Oekraïne waar op 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat hebben ooggetuigen tegen een verslaggever van het BBC-programma Panorama gezegd.

Het Kremlin heeft gesuggereerd dat de raket die het vliegtuig zou hebben getroffen, door een Oekraïens gevechtsvliegtuig was afgeschoten. De pro-Russische separatisten hebben altijd tegengesproken dat zij over een Buk-raketsysteem beschikten. De ramp kostte alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven.

Dieplader
Drie ooggetuigen, allen burgers en woonachtig in het gebied, zeiden afzonderlijk tegen Panorama dat zij een paar uur voor het vliegtuig neerstortte, een raketlanceersysteem hebben gezien in het gebied dat in handen was van de separatisten. Eén getuige zag de installatie rond 12.30 (Nederlandse tijd) van een dieplader af worden gehaald in Snezjnoje, ongeveer 16 kilometer van de plaats van de ramp. Het vliegtuig stortte ongeveer 4 uur later neer.

Met een Russische G
Degenen die de Buk uitlaadden, leken volgens de getuige Russische militairen. 'Goed gedisciplineerd, in tegenstelling tot de rebellen, en ze droegen niet het standaard Oekraïense camouflage-uniform, waarin zowel regeringsmilitairen als de strijders van de rebellen zich vertonen'. Ook hadden zij volgens hem een Russisch accent. In Oost-Oekraïne wordt hoofdzakelijk Russisch gesproken, maar met een Oekraïens accent. 'Ze spraken de G anders uit', zegt een van de getuigen.

zondag 7 september 2014

Egyptische homo's opgepakt wegens 'losbandigheid'

In 2001 stonden in Egypte 52 jonge mannen terecht die beschuldigd werden van deelname aan een feest voor homoseksuelen. © epa.


De openbare aanklager in Egypte heeft de arrestatie geëist van zeven homoseksuele mannen. Zij worden verdacht van 'losbandigheid', een typering die in Egypte vaker wordt gebezigd als het homo's betreft. Naar twee van de zeven mannen wordt nog gezocht door de politie.

De zeven mannen waren te zien op een video van een trouwerij tussen twee homoseksuele mannen. De video verscheen in april op internet. De beelden worden door de aanklager beschreven als 'een duivels, schaamteloos feest'.Maar volgens website Youm7 waren slechts mannen in pak te zien die elkaar een ring gaven en elkaar knuffelden als vrienden.

In Egypte zijn homoseksuele relaties niet expliciet verboden, maar er wordt wel steeds naar manieren gezocht om openlijke homo's voor het gerecht te slepen. Vaak worden ze beschuldigd van 'ontucht' of 'schaamteloze openbare handelingen'.

In april van dit jaar werden vier mannen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor ontucht. Ze hadden deelgenomen aan een feest voor mannen waar onder meer dameskleding en make-up werd aangetroffen.

In 2001 trok Egypte wereldwijde aandacht met de arrestatie van 52 mannen op een restaurantboot op de Nijl. Ze werden beschuldigd van deelname aan een homofeest. 23 van hen werden veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens immoreel gedrag en minachting van de godsdienst.
Bron

'Duitse rapper topman bij IS'

De Duitse rapper Deso Dogg. © Youtube still.

Een voormalige Duitse rapper die in Berlijn optrad als Deso Dogg zou binnen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot de top zijn doorgedrongen. Dit meldt de krant Bild am Sonntag.

Het gaat om Denis Cuspert uit de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij werd in 1975 uit Duits-Ghanese ouders geboren. Als tiener werd hij crimineel en hij ontpopte zich tijdens een gevangenisstraf als rapper. Die muzikale loopbaan verliep goed, maar begin 2011 nam de 'gangsterrapper' uitdrukkelijk afstand van zijn eigen teksten en muziek en koos als Abu Maleeq voor een uiterst puriteinse islam, het salafisme.

Syrië
Hij vluchtte in 2012 naar Noord-Afrika, nadat justitie zijn salafistenclub Milatu Ibrahim had verboden en hij gezocht werd. Cuspert is waarschijnlijk in 2013 naar Syrië gegaan. Bronnen uit Duitse veiligheidsdiensten stellen dat hij als rapper een geliefd doelwit was voor salafisten. Die zouden jongeren willen werven met behulp van populaire figuren zoals rappers.

Britse ex-rapper
Een van de verdachten die mogelijk betrokken is bij de moord vorige maand op de Amerikaanse journalist James Foley, zou de Britse ex-rapper Abdel-Majeed Abdel Bary zijn. Aanvankelijk werd gedacht dat hij de beul was die Foley onthoofde zoals te zien in naderhand verspreide video's maar dat bleek niet het geval te zijn.

Cuspert zou zich nu in de entourage van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi bewegen als Abu Talha 'De Duitser'. De Duitse autoriteiten vrezen dat Cuspert een voorbeeld is voor radicale islamitische jongeren in de Bondsrepubliek. Cuspert maant hen naar Syrië te komen voor de strijd.


Bron

Rellen in Istanbul nadat lift van 32ste etage naar beneden stort

Turkse arbeiders rouwen voor het gebouw waar de lift neerstortte © epa.


In de Turkse stad Istanbul zijn tien bouwvakkers om het leven gekomen doordat de lift waarin ze zaten naar beneden stortte. De lift bevond zich op de 32e verdieping van een flat in aanbouw, toen die het ineens begaf. De gebeurtenis zorgde voor een hevige demonstratie tegen de slechte arbeidsomstandigheden in Turkije. De politie schoot met traangas om betogers uiteen te jagen.


De bouwvakkers wilden zaterdagavond naar huis gaan na hun dienst, schrijft de Turkse krant Hurriyet Daily News zondag. Het is niet bekend waarom de lift het niet deed. Premier Ahmet Davutoglu noemt het ongeluk zeer pijnlijk en triest.

Er is een onderzoek gestart naar het incident. Volgens lokale autoriteiten zijn er acht mensen opgepakt. Vakbonden zijn boos over de gebrekkige veiligheid op bouwplaatsen in Turkije en riepen mensen op een protestmars te houden naar de plaats van het ongeluk.

Zeker 1000 mensen reageerden op die oproep en demonstreerden vanmiddag tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Daarbij ontstonden relletjes rond de bouwplaats in het noordoostelijke deel van Europees Istanbul. De politie schoot met traangas om betogers uiteen te jagen.


Bron

Qatar pakt Britse onderzoekers gastarbeid op

Ghimire Gundev en zijn collega Krishna Upadhyaya. © ap.


Qatar heeft vandaag bevestigd dat het twee Britse onderzoekers heeft opgepakt die er het lot van gastarbeiders onderzochten. De twee, Krishna Upadhyaya en Ghimire Gundev, bogen zich over gastarbeiders die werken aan accommodaties voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022.

Britse media meldden vandaag dat de Qatarese regering heeft erkend dat de twee 31 augustus zijn gearresteerd 'omdat ze de wetten van het land hebben overtreden'.

De onderzoekers zijn in Qatar namens het in Noorwegen gevestigde Global Network for Rights and Development (GNRD). Dat had afgelopen weken gemeld dat de medewerkers in Qatar 'waren verdwenen na te zijn lastiggevallen door de politie'.

Gastarbeiders
Qatar wordt bekritiseerd over de rechteloosheid van gastarbeiders en hun zeer slechte arbeidsomstandigheden. Alleen afgelopen jaar zouden er al 185 gastarbeiders uit Nepal zijn omgekomen op bouwplaatsen.
Bron
Lees ook: Qatar: We zullen klaar zijn voor WK 2022

Modern wapentuig voor Oekraïne van VS, Frankrijk en Italië'

De Oekraïense president Porosjenko aan tafel met Obama, Cameron en Renzi © epa.


De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en Noorwegen gaan modern wapentuig leveren aan Oekraïne. Dat heeft een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko, Joeri Loetsenko, zondag op Facebook geschreven.

Na de NAVO-top in Wales deze week zei Porosjenko tegen de BBC dat een aantal NAVO-landen wapenleveranties had toegezegd. Hij zei toen niet welke landen.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen benadrukte na de top dat elke NAVO-lidstaat zelf kan uitmaken of hij wapens aan Oekraïne levert.
Bron

Kameroense voetballer gedood met leisteen

De overleden Albert Ebossé © ap.


De Kameroense voetballer Albert Ebossé is om het leven gekomen door een scherpe leisteen die vanuit de tribunes naar zijn hoofd is gegooid. Dat bevestigt de Algerijnse minister van Sport Mohamed Tahmi vandaag in de lokale pers.

De spits van JS Kabylie stierf twee weken geleden (op 23 augustus) nadat hij na afloop van een thuiswedstrijd, bij het verlaten van het veld, aan het hoofd werd geraakt door een projectiel dat vanaf de tribunes werd gegooid. Het publiek gooide stenen en andere voorwerpen naar de spelers om zo hun onvrede te uiten over de nederlaag.

'Het gaat om een object dat identiek is aan voorwerpen die we buiten het stadion hebben gevonden. Het betreft een scherpe leisteen', legt de minister uit.
Bron

Amazonestam breekt benen illegale houthakkers

© photo news.


In Brazilië hebben enkele inheemse Amazonebewoners het recht in eigen handen genomen en een groep illegale houthakkers aangevallen. Het Braziliaanse ministerie van Justitie is een onderzoek gestart, zo meldt de krant Folha de Sao Paulo.

In augustus verraste een 150-man tellende nieuw opgerichte militie van de Kaapor stam zestien illegale houthakkers. De mannen werden gegijzeld, geslagen en met gebroken armen en benen weer vrijgelaten, aldus de krant. Volgens een stamleider worden de stamleden gedwongen om het recht in eigen handen te nemen omdat de overheid er maar niet in slaagt om de vernietiging van het Amazonewoud tegen te houden.

'We weten niet of ze het hebben overleefd', zei de stamleider over de houthakkers. Zelf heeft hij naar eigen zeggen niet deelgenomen aan de aanval. De stam is ook van plan om beide wegen te vernielen die de houthakkers gebruiken om naar hun reservaat te gaan.

Volgens het door Kaapor beheerde YouTube-kanaal kreeg de stam in 1946 500.000 hectare reservaat toebedeeld in de deelstaat Maranhao. In die tijd woonden er in het reservaat nog duizenden stamleden. Dat aantal is intussen teruggelopen tot 1.500 à 2.000 stamleden. In een YouTube-boodschap verklaarde stamleider Waldemir Kaapor dat de illegale houthakkers steeds meer en meer bos omhakken. 'We moeten ons land beschermen tegen verdere vernielingen, want het is ons land', zei hij.
Bron

'Jack the Ripper was Poolse Jood die werkte als kapper'

Zo zag Jack the Ripper uit volgens toprechercheurs die deze compositiefoto in 2006 samenstelden. © epa.

's Werelds meest bekende seriemoordenaar lijkt ruim 100 jaar na de feiten te zijn ontmaskerd. Tot nu toe wist niemand wie 'Jack the Ripper' was maar volgens een Britse zakenman en een Finse professor ging het om de Poolse immigrant Aaron Kosminski. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van dna-sporen op de sjaal van een van de slachtoffers, zo meldt de Daily Mail.

Kosminski, een Poolse Jood, was in 1888 een van de zes verdachten van de reeks moorden op prostituees in Londen maar gold mijn of meer als hoofdverdachte. Dat hij nu 'zo goed als zeker' is ontmaskerd, is volgens deBritse krant te danken aan de Britse zakenman Russel Edwards (48). Hij kocht in 2007 op een veiling een bebloede sjaal die in 1888 gevonden zou zijn naast het vierde slachtoffer van de Britse seriemoordenaar.

Bloed en sperma
Nieuwsgierig naar de juistheid van dat verhaal liet Edwards de sjaal onderzoeken door de Finse Jari Louhelainen, een expert in dna-analyses. Hij ontdekte op de sjaal naast bloed ook sperma en wist daar met behulp van speciale technieken bruikbare dna-stalen uit te halen. Daarmee ging hij naar afstammelingen van slachtoffer Catherine Eddowes en Kosminski.

Vergelijking van het dna-materiaal op de sjaal met dat van de afstammelingen leverde tot tweemaal toe een match op. Daarmee staat volgens de Brit en de Fin zo goed als zeker vast dat Kosminski Jack the Ripper was. De Poolse Jood vluchtte rond 1880 met zijn familie naar Londen om zo te ontkomen aan de pogroms, etnisch geweld tegen Joden.

'Kapper'
Kosminski zou als kapper hebben gewerkt in Whitechapel, de wijk waar Jack the Ripper vijfmaal toesloeg. De Pool kampte naar verluidt met mentale problemen en stierf op 53-jarige leeftijd in een gesticht.

Het is de vraag of de onthulling een einde maakt aan de vele speculaties over de identiteit van Jack the Ripper. In het verleden werden al talloze mensen - ook vrouwen - aangeduid als de vermoedelijke dader.
Bron
Lees ook: Toch twijfels over identiteit Jack the Ripper