Translate

zaterdag 6 september 2014

'Poetin bezeten door de duivel'

Vladimir Poetin. © epa.


De Russische president Vladimir Poetin is bezeten door de duivel en zal voor eeuwig naar de hel gaan. De enige manier waarop hij dat kan voorkomen, is het boetekleed aantrekken. Dat zei een Oekraïense geestelijke vandaag in een toespraak.

Patriarch Filaret staat aan het hoofd van een afsplitsing van de orthodoxe kerk in Oekraïne. Zijn 'branche' verliet in 1992 de Russische orthodoxe kerk na de val van de Sovjet-Unie en steunt de Oekraïense onafhankelijkheid. Volgens de geestelijke duiden de acties van Poetin erop dat satan hem in zijn macht heeft. Hij houdt Poetin verantwoordelijk 'voor de oorlog in het oosten van Oekraïne en de leugens die via de media worden verspreid'.

Poetin is een orthodoxe christen. De Russische orthodoxe kerk is een steunpilaar in zijn strijd tegen de westerse wereld.

Bestand
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vanmiddag gebeld met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Beiden waren het erover eens dat het bestand 'grotendeels standhoudt', liet Porosjenko weten.

De leiders bespraken manieren om het bestand duurzaam te maken, zei Porosjenko. Het staakt-het-vuren kwam vrijdag tot stand tijdens vredesoverleg in Minsk. Daaraan namen vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa deel.
Bron
Lees ook: Huilende Poetin blijkt niet zo stoer tijdens staatsbezoek

Waaghals daalt af in vulkaan en filmt lava van heel dichtbij

'Dit was de poort van de hel' zegt avonturier George Kourounis na een hachelijke onderneming binnen de krater van vulkaan Marum op eilandengroep Vanuatu in de Grote Oceaan.

Gewapend met HD-filmapparatuur en uiteraard gekleed in hittebeschermende kleding daalde professioneel ontdekkingsreiziger in extreme omstandigheden Kourounis samen met Sam Cossman tweemaal af in de verzengende hitte. Kourounis: 'Een levenslange wens gaat met deze actie in vervulling.'

Een levensgevaarlijke ook trouwens. Een val tijdens de afdaling in de gloeiendhete lava zou de waaghalzen binnen minder dan een seconde compleet verzwelgen, ondanks de beschermende kleding.

De beelden, die uitgebreid te zien zullen zijn op National Geographic zijn gerust spectaculair te noemen.

Bron

vrijdag 5 september 2014

Thaise premier: ik ben ziek gemaakt door zwarte magie

De nieuwe Thaise premier Prayuth Chan-Ocha. © epa.


De nieuwe Thaise premier Prayuth Chan-Ocha heeft last van keel- en nekpijn. Volgens een bericht in de 'Bangkok Post' verdenkt hij zijn politieke tegenstanders ervan hem vervloekt te hebben. Hij heeft zelf geprobeerd om met een ritueel deze bovennatuurlijke aanval af te weren. Tevergeefs.

Twee weken geleden werd Prayuth, die in mei een militaire coup leidde, als premier geïnstalleerd. In de maanden ervoor kwamen bij betogingen tegen de toenmalige regering ruim 30 mensen om.

Ook maakte de Thaise procureur-generaal bekend dat ex-premier Yingluck Shinawatra niet vervolgd zal worden. Volgens een woordvoerder is er onvoldoende bewijs dat ze haar ambt misbruikt heeft, aldus een woordvoerder. Het dossier wordt nu doorverwezen naar de anticorruptie-autoriteit.
Bron

Zelfbenoemde 'Sharia-politie' patrouilleert in Wuppertal

Afbeelding weergeven op Twitter

In de Duitse stad Wuppertal in het Rijnland is 's nachts een 'sharia-politie' actief: radicale islamisten patrouilleren er door de straten, met oranje hesjes met de opdruk 'Shariah Police'. Dat heeft de politie laten weten.

Tegen elf personen is een onderzoek begonnen wegens verdenking van schending van de wet op openbare bijeenkomsten. 'Het wordt niet getolereerd als er wordt geïntimideerd of geprovoceerd', aldus de chef van de plaatselijke politie, Birgitta Radermacher. 'Het geweldmonopolie ligt uitsluitend bij de staat.' Zo heeft de sharia-politie bijvoorbeeld aan jongeren gevraagd niet naar disco's te gaan.

De zelfbenoemde zedenpolitie eist met flyers een 'Shariah Controlled Zone' (sharia-gecontroleerde zone) op in het centrum van Wuppertal, waar moslims het zonder alcohol, kansspel, muziek, pornografie, prostitutie en drugs moeten doen. Volgens het Openbaar Ministerie is het aanbevelen van religieuze leefregels op zich niet strafbaar. Geen van de jongeren van 19 tot 33 jaar is aangehouden. De bevolking is gevraagd bij verdachte waarnemingen 110, het alarmnummer van de politie, te bellen.
Bron

Vakantiegroet uit Frankrijk: een stapel verkeersboetes

Ter illustratie. © anp.De vakantie in Frankrijk was al kletsnat en eenmaal thuis volgt er nog een kater: een of meer vette verkeersboetes. De Fransen versturen voor het eerst automatisch bekeuringen voor te hard rijden. Deze zomer zijn tient.

Heerlijk land dat Frankrijk, waar je ook met de caravan met 130 km/uur over de péage mag scheuren. Of nóg harder, want wie niet door de gendarmerie werd betrapt, maar slechts geflitst, ging altijd vrijuit. Die tijd is passé. Eind vorig jaar is er een koppeling tussen de Franse en Nederlandse kentekenregisters tot stand gebracht. De Franse justitie kan u achterhalen aan de hand van de nummerplaat.

Op sociale media regent het gepikeerde meldingen van Nederlanders die bij thuiskomst een snelheidsboete op de deurmat vinden. Erny Veldt uit Zwolle kreeg er drie van 45 euro van de Fransen. 'Ze zijn in Frankrijk compleet van de pot gerukt! Merde,' twittert hij. 'Ik reed respectievelijk 1, 3 en 5 kilometer te hard,' verklaart hij zijn boosheid. 'Eén kilometer te hard, één! Terwijl ik nog wel zo goed oplette, want op het ene stuk mag je 110 en dan weer 130 en ik wist dat er streng wordt gecontroleerd.'

Keurig
'Voor mijn gevoel ben ik heel keurig door Frankrijk naar Spanje gereden. Mijn auto kan heel hard, maar ik bén geen hardrijder. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik in Nederland voor het laatst een bekeuring kreeg.' De Zwollenaar is niet alleen. 200.000 Nederlanders worden per jaar in Frankrijk geflitst, zocht de Franse krant Le Figaro uit, omdat ze te hard rijden. Dat is goed voor minimaal 9 miljoen euro in de Franse staatskas. Het Antai, het Franse CJIB, heeft dan ook de moeite genomen om zijn website over betalingswijzen te vertalen in het Nederlands.

De boete kan flink oplopen als er niet snel wordt betaald. Wie tot 20 km/uur te hard reed komt er met 45 euro vanaf. Na 2,5 maand is het boetebedrag automatisch 180 euro.

Veldt baalt, maar heeft de drie keer 45 euro betaald. 'Ik vind het wel wrang dat Nederland nog geen boetes naar Fransen kan sturen die hier te hard rijden.' Eind dit jaar verandert dat.
Bron

Grote tsunamioefening in landen rond Indische Oceaan

De tsunami van 26 december 2004 overspoelt de Thaise plaats Ao Nang. © Wikimedia.


In een twintigtal landen rond de Indische Oceaan vindt volgende week een grote tsunamioefening plaats. Daarbij worden alarmeringssystemen, noodprocedures en - maatregelen getest, zo laat de Oceanografische commissie van VN-organisatie Unesco weten. Eind dit jaar is het tien jaar geleden dat een vloedgolf na een zeebeving in deze oceaan bijna een kwart miljoen mensen doodde.

De tsunamioefening wordt op 9 en 10 september gehouden in zo'n 24 landen rond de Indische Oceaan. 'Doel is het testen van de reactiesnelheid van de verschillende actoren, de onderlinge communicatie, de mate van voorbereiding in de landen en het functioneren van de noodsystemen. De oefening gaat in een aantal landen gepaard met een evacuatieoefening,' zegt de Unesco-commissie in een persbericht.

Dubbel scenario
De grootscheepse tsunamioefening vindt plaats in zogenoemde realtime waarbij instructies direct verwerkt moeten worden zodat het resultaat vrijwel meteen zichtbaar wordt. Ze kent een dubbel scenario waarbij op 9 september een zeebeving met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter ten zuiden van Java wordt gesimuleerd en op 10 september eentje met kracht 9 in de zone van Makran ten zuiden van Iran en Pakistan. In beide scenario's ontstaat een tsunami die zich verplaatst over de hele Indische Oceaan.

De operatie kreeg de naam IOWave14, waarbij de eerste twee letters verwijzen naar de coördinerende Intergouvernementele Oceanografische Unesco-commissie.

Tien jaar geleden
Aanleiding voor de grote rampenoefening is de tsunami die op 26 december 2004 ontstond na een zeebeving met een kracht van 9,1 in de buurt van Sumatra en die een tiental landen rond de Indische Oceaan trof. Daardoor kwamen ruim 220.000 mensen om het leven of raakten vermist. Daags na de verwoestende vloedgolf uitten landen die aan de oceaan grenzen de wens voor een alarmeringssysteem en het beperken van de effecten van tsunami's. Het systeem trad in 2011 in werking.
Bron

VS smeden internationale coalitie tegen IS

(VLNR) De Franse president Francois Hollande, Oekraïnse president Petro Poroshenko, Amerikaanse president Barack Obama, Britse premier David Cameron, Duitse bondskanselier Angela Merkel en Italiaanse premier Matteo Renzi houden een vergadering over de situatie in Oekraïne op de NAVO-top in Wales. © afp.


De Verenigde Staten zijn druk bezig een kerncoalitie te smeden om de strijd aan te binden met de terreurorganisatie Islamitische Staat. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft op de NAVO-top in Wales negen bondgenoten opgeroepen in een of andere vorm een bijdrage te leveren.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen en Canada hebben overleg gevoerd. Australië nam als niet NAVO-lid deel aan de besprekingen. Volgens Kerry blijft het uitgangspunt dat er geen grondtroepen naar Irak worden gestuurd om de strijd met IS aan te binden. 'Een strijdplan moet klaar zijn voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die later deze maand wordt gehouden,' aldus de minister.

Iraakse veiligheidstroepen
'We moeten ze op manieren aanvallen die ervoor zorgen dat ze geen gebieden meer kunnen veroveren, we moeten de Iraakse veiligheidstroepen en anderen in de regio die bereidt zijn het tegen ze op te nemen versterken, zonder troepen van onszelf in te zetten', hield Kerry de vergadering van de tien landen voor. 'Het lijkt me duidelijk dat de rode lijn voor iedereen die hier aanwezig is: geen troepen op de grond is.'
Bron
Lees ook: Obama: We takelen IS toe en verslaan ze
Lees ook: Luchtaanval VS bij dam in Irak
Lees ook: Iran: er is iets mis met coalitie tegen IS
Lees ook: Strategie Obama tegen IS kritisch onthaald

Familiedrama schokt Ierland: tweeling (9) doodgestoken


Oudere broer verdacht van ’grootste horrordaad ooit’

© Twitter.


In Ierland is geschokt gereageerd op de dood van de negenjarige tweeling Tommy en Patrick O'Driscoll en de zelfmoord van hun 22-jarige broer Jonathan. Het lijkt erop dat de broer zijn jongere broertjes heeft vermoord toen zijn ouders even verderop boodschappen aan het doen waren. Daarna heeft hij zichzelf vermoedelijk van het leven beroofd.

De jongens werden ieder in een slaapkamer gevonden door hun kleine broertjes van drie en vijf. De buren renden naar binnen toen ze de kleintjes vanuit de tuin hoorden gillen om hulp. Ze zagen een auto wegrijden met hoge snelheid, terwijl ze tevergeefs probeerden de tweeling te redden.

Geruchten over adoptie
Een uur later werd broer Jonathan dood gevonden naast de auto aan een rivierkade in het verderop gelegen Buttevant, door twee kinderen van tien en veertien jaar oud. Het lijkt erop dat er geen sprake is van een ongeluk. Er gaan geruchten dat Jonathan een tijdje daarvoor had gehoord dat hij was geadopteerd, en dat hij zijn broertjes in een woedeaanval heeft doodgestoken. De autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

Jonathan had zijn twee broertjes opgehaald van school en moest op zijn vijf jongere broers passen. Zijn ouders, Ellen en Thomas O'Discroll, waren tien kilometer verderop in Kilmallock, toen het drama zich voltrok. De andere broertjes waren op dat moment even verderop aan het spelen.

'De grootste horrordaad ooit'
Het rechercheteam van het kleine stadje Charleville heeft het zwaar. 'Dit is de grootste horrordaad ooit waar we mee te maken hebben. De vraag wat iemand ertoe aanzet om dit te doen, blijft in je hoofd hangen.' Dat zegt de woordvoerder van het team tegen de Daily Mail.

Een vriend van de familie zegt dat de klap extra zwaar is voor vader Thomas die voor het drama in het ziekenhuis lag en nog herstellende is. 'Ik heb ze nog niet gesproken, maar dit zal hun levens verwoesten. Ellen is een toegewijde moeder, die hard werkt om haar kinderen goed op te voeden. Ze heeft zelfs twee kinderen geadopteerd. Ze houdt zielsveels van haar kinderen. Niet alleen haar eigen, maar ook haar pleegkinderen.'

Zes weken geleden soortgelijk geval
Als er sprake is van een moord-zelfmoord, dan is dit het de tweede in zijn soort dit jaar in Ierland, in zeer korte tijd. Volgens de Independent werden zes weken geleden de lichamen gevonden van twee broers in Sligo, het bijna onbewoonde gedeelte van Ierland.

Eerst werd het lichaam met steekwonden van de negen jaar oude Brandon Skeffington in zijn ouderlijk huis gevonden. Enige tijd later werd het lichaam van zijn oudere broer Shane Jr. (21) in de schuur even verderop gevonden. Deze moord-zelfmoord was de eerste in Ierland in meer dan een jaar tijd.Bron

donderdag 4 september 2014

Sokkeneter zorgt voor verbazing in dierenkliniek

Een aantal sokken die uit de maag van de hond zijn verwijderd. © Dove Lewis Emergency Animal Hospital.

Een röntgenfoto waarop de maaginhoud van een hond is te zien, zorgde laatst voor verbaasde gezichten in een dierenkliniek in de Amerikaanse plaats Portland.

Een Deense dog werd behoorlijk ziek nadat hij bijna 44 sokken had opgegeten, meldt OregonLive. De enorme hond bleef kokhalzen en overgeven, waarop zijn baasjes hem naar de dierenkliniek brachten. Na het maken van de röntgenfoto werd duidelijk dat de hond een vreemde massa in zijn maag had. Tijdens de operatie van bijna twee uur kwam de inhoud van een sokkenla tevoorschijn. De chirurg heeft sok voor sok de maag weer leeggehaald. Waar de helft van de 44e sok is gebleven blijft een mysterie.

Prijs
De kliniek noemt het 'misschien wel de vreemdste gebeurtenis ooit'. Ze vielen met het avontuur zelfs in de prijzen tijdens een jaarlijkse verkiezing van het tijdschrift Veterinary Practice News.

Inmiddels gaat het weer goed met de hond. Hij mocht een dag na de operatie de kliniek verlaten. Het is niet bekend of hij na het 'sokkenincident' van nieuwe kledingstukken heeft gesnoept.
Bron

Jaarlijks ruim 800.000 zelfmoorden wereldwijd

Hoofdkwartier van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. © anp.


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO plegen jaarlijks meer dan 800.000 mensen zelfmoord. Het is erg waarschijnlijk dat het aantal zelfs nog veel hoger ligt, zo staat in een vandaag gepresenteerd rapport.

In landen met een goed documentatiesysteem kunnen zelfmoorden worden aangezien voor bijvoorbeeld ongelukken. In veel andere landen is de documentatie niet op orde en worden zelfdodingen simpelweg niet geteld.

Verder concludeert de WHO dat in rijke landen meer mannen dan vrouwen suïcide plegen en dat het inslikken van verdelgingsmiddelen, verhanging en het gebruik van vuurwapens de meestgebruikte methoden zijn voor zelfdoding. Wanneer overheden de toegang tot bijvoorbeeld vuurwapens en pesticiden lastiger maken, helpt dat om het aantal zelfdodingen naar beneden te brengen.

De WHO roept landen op om meer te doen om zelfmoorden te voorkomen. De organisatie zou graag zien dat het aantal zelfmoorden wereldwijd met 10 procent is gedaald in 2020.
Bron

'Ziekmakend nieuws' IS doet wereld gezin Haines instorten


’Britse hulpverlener heeft nog twee weken te leven’

Haines is getrouwd en heeft een dochtertje (inzet). IS dreigde in een video hem ook om te brengen. © AFP/Privé.


Na de barbaarse moord op twee Amerikaanse journalisten dreigt de Britse hulpverlener David Haines (1969) het volgende westerse slachtoffer van terreurbeweging IS te worden. Hij heeft nog 2 weken te leven, tenzij de Verenigde Staten ingrijpen. De wereld van zijn vrouw en dochtertje staat op instorten.

'Dit is mijn wereld.' Het is een lief facebookberichtje, gepost in mei 2011, door Dragana Prodanovic Haines. Vanaf de bank kijkt echtgenoot David Haines haar aan, met dochter Athea in zijn armen geklemd.

De blonde peuter is het kroonstuk op hun relatie. Als zij een halfjaar oud is, trouwen de ouders. Hij - die ook een 17-jarige dochter heeft uit een vorige relatie - volgens de Schotse tradities in een rok. Zij - van Kroatische komaf - in een jurk die zo uit een punkblaadje zou kunnen komen. 'Een doodnormale bruiloft zou dit stel niet passen', grapten hun vrienden destijds.

Wereld op instorten
Nu, ruim 3 jaar later, staat Dragana's wereld op het punt van instorten door een onheilspellende boodschap uit Syrië. In de dinsdag verspreide videowaarin de onthoofding van gijzelaar Steven Sotloff wordt getoond, is aan het einde haar man te zien. Heel even.

Haines, op zijn knieën, wordt aan zijn shirt vastgegrepen door dezelfde beul die Sotloff en eerder ook collega-journalist James Foley om het leven bracht. Over 2 weken wacht Haines hetzelfde lot, dreigt de beul, tenzij de Verenigde Staten stoppen met het bombarderen van doelen van IS.

Thaise met zeldzame ziekte heeft handen van 20 kilo

View image on Twitter


Een Thaise vrouw sleept aan elke arm bijna 10 kilogram mee. De 59-jarige winkeleigenaresse lijdt aan een extreem zeldzame en pijnlijke aandoening, waardoor haar handen permanent opgezwollen zijn.

Experts veronderstellen dat Duangjay Samaksamam uit de Thaise provincie Surin lijdt aan een zeldzame vorm van aangeboren gigantisme. Bewegen is moeilijk en zelfs de meest eenvoudige taken vormen een uitdaging. 'Mijn handen zijn zo zwaar dat ik ze bijna niet kan optillen om mijn haar te kammen of het te wassen. Me aankleden is zelfs heel moeilijk en pijnlijk', aldus de vrouw. 

Kluizenaarsbestaan 
Duangjay groeide op in een plattelandsdorpje in Thailand, waar ze haar hele kindertijd in afzondering doorbracht uit schaamte voor haar grote handen. 'Mijn moeder vertelde me dat dit van bij de geboorte zo was. Ik werd bang om buiten te komen of naar school te gaan, dus heb ik nooit leren lezen', zei ze.

Toen haar ouders niet meer in staat waren te werken, had Duangjay geen andere keuze dan hun kruidenierszaak over te nemen. Op 20-jarige leeftijd begaf ze zich zo voor het eerst in het openbare leven. 

Terwijl het nieuws over haar aandoening zich verspreidde, onderging de op dat moment een vrouw van 25 een reeks van operaties om de zwelling te verhelpen. Dokters van over de hele wereld toonden interesse in haar symptomen en velen hebben sindsdien geprobeerd met een oplossing te komen, tot op heden zonder succes. 'Sommige dokters zeggen dat amputatie de enige oplossing is, maar dat wil ik niet.'

Ongeneeslijk
Een Japanse dokter van de Kitasato Universiteit ontdekte dat ze leed aan 'macrodystrophia lipomatosa', een plaatselijke vorm van gigantisme aan de tenen of vingers. 

Volgens plastisch chirurg dr. Eiju Uchinuma is het echter een uiterst zeldzame situatie: 'Mijn diagnose is dat ze de eerste en enige persoon ter wereld is die aan Macrodystrofie Lipomatosa lijdt van aan de schouders tot aan haar vingers en dit aan beide armen. De oorzaak van de ziekte is onbekend en daardoor ongeneeslijk.'
Nederlandse 'terreurtandarts' opgepakt in Canada

© IGZ.


De voortvluchtige Nederlandse tandarts Mark van Nierop is maandag opgepakt in het Canadese dorpje Nackawic volgens ingewijden. Zij zeggen ook dat de tandarts, die werd gezocht door de Franse authoriteiten, in het ziekenhuis ligt vanwege een mislukte zelfmoordpoging. De Canadese politie heeft nog niet gereageerd.

Mark van Nierop runde tot 2009 een praktijk in Nederland, maar vertrok vervolgens naar het Franse dorpje Saint-Christophe à Château-Chinon. Daar werd hij met open armen ontvangen, vanwege het tekort aan goede tandartsen in de regio. Wat ze niet wisten was dat de Hagenaar in 2009 zijn praktijk had opgezegd omdat het Nederlandse medisch tuchtcollege een onderzoek naar hem deed, dat werd stopgezet omdat hij zijn registratie in Nederland schrapte omdat hij naar het buitenland vertrok.

Van Nierop zou volgens hen onder meer gezonde tanden trekken, kaken breken en stukjes instrument in het tandvlees naaien. Ook kregen zijn patiënten soms last van bloedvergiftiging, snel terugkerende abcessen en schade aan de wortels van hun gebit. Bovendien presenteerde hij de inwoners van zijn nieuwe woonplaats vervolgens een gepeperde rekening.

Gewoon een Europeaan
In december 2013 sloeg hij vanuit Frankrijk op de vlucht vanwege een juridisch onderzoek naar zijn manier van werken. Dat onderzoek was voor het Nederlandse medisch tuchtcollege de reden om hem in dat jaar alsnog voor een jaar te schorsen.

Bijna alle duizend inwoners van het dorpje Nackawic kennen elkaar. De tandarts kwam in het dorpje wonen voor een vrouw die hij leerde kennen via internet. Hij raakte snel ingeburgerd in Nackawic. Het dorp raakt niet uitgepraat over het feit dat Van Nierop internationaal werd gezocht: 'Hij leek een normale jongen, gewoon een Europeaan.'

'Keel doorsnijden'
Volgens Franse media probeerde van Nierop zelfmoord te plegen, toen hij erachter kwam dat de Canadese politie hem had opgespoord. Hij probeerde zijn keel door te snijden. De poging mislukte, waarop hij in ziekenhuis terecht kwam. Deze geruchten zijn niet bevestigd nog door de Canadese authoriteiten
Bron
Lees ook: Omstreden tandarts aangekomen en opgepakt
Lees ook: Terreurtandarts in verband gebracht met Franse moord

Loodzware NAVO-top in teken van agressie Rusland


’Onderhandelen heeft niet veel nut meer’

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel (links) en de Amerikaanse president Barack Obama. © Epa, juni 2014.


De wereld verwacht dat de NAVO snel een vuist maakt tegen Rusland, dat over de grenzen van onder meer Oekraïne het Westen is binnengestapt. Want onderhandelen heeft niet veel nut meer, meent de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken. Angela Merkel wil het liefst met Poetin blijven praten, maar hoe lang houdt ze dat vol? De NAVO-top in Newport (Wales), die vandaag begint, staat twee dagen lang vooral in het teken van de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne.

Vanwege de crisis in Oekraïne ligt een deel van de NAVO-landen op ramkoers met Rusland, dat op de hand is van de separatisten in het buurland. Onder meer Canada, Polen en de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen willen onmiddellijk alle verdragen tussen de NAVO en Rusland opzeggen. Dat maakt het makkelijker om NAVO-troepen te stationeren op het grondgebied van het voormalige Oostblok.

Ruim 2 decennia geleden zag de NAVO Rusland nog als een potentieel lid van het militaire bondgenootschap. Nu rukken Russische en Westerse troepen richting elkaar op.

Loodzware top
De NAVO-top vandaag en morgen in Wales wordt loodzwaar, verwacht de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn. 'Onderhandelen heeft niet veel nut meer. De diplomatie stoot vanwege de aanhoudende Russische agressie langzaam aan haar grenzen', verzucht hij.

Ruim zeventig regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn in Groot-Brittannië neergestreken. Het gaat om de leiders van de 28 Europese en Noord-Amerikaanse landen die de NAVO vormen. Maar ook VN-chef Ban ki-Moon is er en vertegenwoordigers van 33 partnerlanden van de NAVO, variërend van Australië tot Pakistan en Oekraïne zelf.

Landen met grootste legers
Sleutelfiguren op de top zijn de vertegenwoordigers van de landen met de grootste legers. De ogen zijn vooral gericht op de VS, Frankrijk en Duitsland omdat die landen zich het nadrukkelijkst roeren in de discussie over de manier waarop Poetin moet worden aangepakt.

Barack Obama liet gisteren al doorschemeren welke lijn de Amerikanen tijdens de top zullen kiezen ten opzichte van Moskou. In Estland bracht de president artikel 5 van het NAVO-verdrag nog eens fijntjes onder de aandacht: 'Een aanval van Rusland op een aangrenzende NAVO-lidstaat is een aanval op alle landen binnen het militaire bondgenootschap.'

De diplomatie heeft duidelijk niet de voorkeur van Obama bij het vinden van een oplossing om de spanningen tussen Rusland en het Westen te verminderen. Eerder dit jaar stuurde hij zeshonderd paratroepers voor een legeroefening naar Polen en de Baltische Staten. Afgelopen juni liet de president weten voor langere tijd Amerikaanse militairen en straaljagers in Europa te legeren, onder meer om het luchtruim boven de grenslanden met Rusland te bewaken.

VS lijnrecht tegenover Duitsland
Daarmee staan de Verenigde Staten lijnrecht tegenover Duitsland, dat tegen troepenopbouw is. 'Al is het met elke militaire stap die Rusland zet moeilijker om ons standpunt vast te houden', bekent een diplomaat in het blad Der Spiegel.

Reizende dievegge beroofde ruim 400 oudjes van juwelen


’Girl next door’ deed zich voor als medewerkster tehuizen

Een sieraad wat de vrouw heeft gestolen tijdens één van haar bezoeken. © Politie.nl.


De politie zit met honderden gouden en zilveren sieraden, die in twee jaar tijd door een 31-jarige vrouw zijn gestolen van bewoonsters van bejaardenhuizen. De vrouw heeft volgens de politie zeker 400 tot 500 bejaarden bestolen door met een smoes hun kamer binnen te dringen. Eind juli liep ze in het Twentse Delden tegen de lamp. Deze week is er een kijkdag op het politiebureau in Apeldoorn.

De dievegge reisde het hele land door, waar zij vooral toesloeg bij de wat oudere bejaardentehuizen. In de complexen deed de vrouw zich voor als bezoeker, maar bij het aankloppen bij een kamer als een medewerkster. Ze wisselde vaak van bejaardentehuis, maar ook van haarkleur en haarstijl.

Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff sprak met Omroep Gelderland over het voorval. 'Het is een vrouw die niet opvalt, een 'girl next door'. Het leek net alsof ze gewoon op visite kwam. Zodra zij in iemands kamer stond, leek het alsof ze bij de verzorging hoorde', zegt ze.

Sluw
De vrouw bezocht oudere bejaardentehuizen, omdat de beveiliging daar minder goed is dan bij moderne huizen. Ze ging voornamelijk op dinsdagen en zondagen op pad en kwam dan rond het tijdstip van de lunch binnen. Uit ervaring wist zij dat het dan vrij stil is op de gangen in de huizen. Haar slachtoffers waren vooral oudere, en soms dementerende vrouwen.

Juwelen met een hoog goudgehalte kon ze aan een opkoper kwijt. Maar omdat de vrouw zo veel mogelijk sieraden tegelijk meegriste, had zij thuis nog honderden gouden en zilveren spullen van minder waarde liggen.

Kijkdag
Vrijdag is er een kijkdag op het politiebureau in Apeldoorn. Wie wil komen kijken, moet een paspoort en het proces-verbaal van de diefstal meenemen.Foto's van een aantal teruggevonden spullen staan op de site politie.nl. Een deel van de sieraden wordt vanavond ook getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds begint binnenkort een campagne om aandacht te vragen voor de beroving van oudere mensen. Steeds vaker weten criminelen met sluwe smoezen binnen te dringen bij een bejaarde om hun slag te slaan. Het Ouderenfonds vindt de ontwikkeling zorgelijk, zei een woordvoerster vandaag. 'Het beste advies is: doe nooit de deur open voor iemand die je niet kent.'

Er zijn volgens de organisatie geen recente cijfers bekend van berovingen van bejaarden, omdat slachtoffers uit schaamte geen aangifte doen. Een enquête in het najaar moet daar inzicht in geven.

'VS vreest aanslagen op 9/11 met verdwenen vliegtuigen'


Militanten hebben elf toestellen na bezetting luchthaven

Toestellen eind augustus op het vliegveld van Tripoli. Sommigen zijn beschadigd. Elf toestellen verdwenen, het luchthavengebouw ging in vlammen op. © epa.


De Amerikaanse overheid maakt zich naar verluidt zorgen om elf passagiersvliegtuigen die zijn vermist sinds islamitische militanten de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli hebben ingenomen. Ze zouden weleens gebruikt kunnen worden om op de dertiende 'verjaardag' van 11 september aanslagen te plegen.

Om het vliegveld, dat sinds juli dicht is, werd wekenlang een hevige strijd gevoerd tussen milities die de regering steunden en de islamitische militanten van Fajr Libya (Libya Dawn). De islamitische groepering nam vorige week de luchthaven in, samen met vliegtuigen van het staatsbedrijf Libyan Airlines en Afriqiyah Airlines. Fajr Libya werd begin dit jaar door de Libische regering nog als een terroristische organisatie omschreven.

Vliegtuigen verdwenen
Na de hevige gevechten bleek het luchthavengebouw in vlammen te zijn opgegaan en verschillende vliegtuigen beschadigd. Ook zouden elf buit gemaakte vliegtuigen zijn verdwenen.Daily Mail meldt dat rebellen op Twitter foto's hebben gepost waarop is te zien hoe zij op en rond buit gemaakte vliegtuigen staan.

De verdwijning baart de VS zorgen met het oog op de dertiende verjaardag van de terreuraanslagen van 11 september 2001, toen leden van Al-Qaeda met toestellen invlogen op de Twin Towers in New York en het Pentagon in de buurt van Washington D.C.. Ook werd twee jaar geleden, in de nacht van 11 op 12 september, door islamitische militanten een aanval uitgevoerd op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Daarbij vielen vier Amerikaanse slachtoffers, onder wie ambassadeur Christopher Stevens.

Irakese soldaat overleeft massa-executie van IS

© Twitter.


IS heeft na het overmeesteren van Tikrit meer dan 770 mensen vermoord tijdens massa-executies. De Irakese soldaat Ali dacht dat hij een van hen zou zijn. Op miraculeuze wijze wist hij echter te ontsnappen, zo bericht de Independent.


De 23-jarige Ali werd gevangen op 12 juni met duizenden andere mannen, toen hij probeerde te vluchten via de grote weg vanaf de militaire basis. Andere soldaten en officieren hadden hem geadviseerd om burgerkleding te dragen, zodat hij niet zou worden opgepakt door IS. De IS-strijders pakten echter zonder notie van kleding iedereen op, om de soldaten die sjiieten zijn, later die dag te executeren.

Dagen in het riet
Ali is ook sjiiet en werd verscheept in een container naar een geheime plek, waar een paar uur later alle mannen in groepjes van tien een voor een werden doodgeschoten. Ali werd niet geraakt, maar viel wel meteen neer op de grond. Doodstil lag hij te wachten tot de avond zou vallen. Om hem heen vielen de lichamen neer. Toen de duisternis viel en hij verlaten was door de levenden, verliet hij de plek. Tientallen levenloze lichamen liet hij achter.

Hij verstopte zich dagenlang in het riet van een rivierbank en vond contact met hulpverleners van Human Rights Watch. Met hun hulp is Ali inmiddels gevlucht naar een gebied wat niet is overmeesterd door IS-strijders. Ali's verhaal is uniek. In totaal zijn er volgens de IS (die soennieten zegt te 'beschermen') 1700 sji-itische soldaten van het Irakese leger vermoord.
Bron
Lees ook: 'Rechterhand IS-baas gedood bij Amerikaanse luchtaanval'

woensdag 3 september 2014

Man tijdens fietstocht naar grote liefde doodgestoken

Kevin Adorno en zijn vriendin © Vero Beach Police.


Een 32-jarige romanticus fietste langs de volledige oostkust van Verenigde Staten om in Miami zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Het aanzoek zou er echter nooit komen. Kevin Adorno werd tijdens een tussenstop bij een McDonalds in Vero Beach, op zo'n 225 kilometer van zijn bestemming, neergestoken door een zwerver.

De 2200 kilometer lange fietstocht stond al lang op het verlanglijstje van Adorno. Hij was vorig jaar augustus van Maine naar Maryland gefietst en deze zomer wilde hij zijn droomreis langs de oostkust van de VS afmaken door van Maryland naar Florida te fietsen.

Een politiewoordvoerder vertelt aan zender CBS Connecticut dat het slachtoffer in zijn borst en armen werd gestoken en in het ziekenhuis overleed aan deze verwondingen. De politie kon dankzij getuigenverklaringen vrij snel na de steekpartij een 59-jarige dakloze man aanhouden.

De verdachte verklaart dat Adorno de automobilisten op de parkeerplaats van de fastfoodzaak met zijn telefoon opdroeg hem aan te vallen. Getuigen spreken dit tegen. Adorno bleek later op dat moment zijn vriendin aan de lijn te hebben.

De verdachte is een bekende van de politie. Zijn strafblad staat vol mishandelingen en drugsgerelateerde misdrijven.
Bron

Suriname aangeklaagd om Decembermoorden

Fakkelwake in Amsterdam voor de slachtoffers van de decembermoorden © anp.


59 nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden hebben Suriname aangeklaagd voor schending van de mensenrechten. De klacht is ingediend bij de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Dat hebben de nabestaanden woensdag bekendgemaakt.

Om de zaak zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben de indieners financiële hulp gekregen van de Nederlandse stichting Nuhanovic. Deze stichting verleent juridische bijstand aan slachtoffers van oorlogsmisdrijven.

Dankzij deze hulp kunnen we de beste juristen op dit gebied aantrekken, zegt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. 'Als we de garantie van Nuhanovic niet hadden, waren we nu nog niet zo ver geweest. We zijn daar dus ongelooflijk blij mee.'


Bron

Australië stopt met uitvoer uranium naar Rusland

De Australische premier Tony Abbott. © epa.


Australië voert geen uranium meer naar Rusland uit vanwege de rol die dat land in Oekraïne speelt. Dit heeft de Australische premier Tony Abbott vandaag in het Australische parlement gezegd.

Abbott zei dat hij meer sancties tegen Rusland wil en dat hij Oekraïne meer wil helpen. Australië gaat een ambassade in Kiev openen. 'Australië en Oekraïne liggen ver van elkaar verwijderd, maar we zijn dichtbij elkaar gekomen door de MH17-misdaad waarbij Australiërs zijn vermoord door rebellen die Rusland steunen.' Abbott doelde op het neerhalen in juli van een Maleisisch verkeersvliegtuig boven Oekraïne waarbij alle 298 inzittenden de dood vonden.

De meeste slachtoffers,196 mensen, waren Nederlanders. Er kwamen ook 38 Australiërs of mensen die in Australië woonden, om het leven. Het vliegtuig, vlucht MH17, was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en is vermoedelijk door een raket van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne neergehaald.

Op twee na grootste producent van uranium ter wereld
Australië is na Kazachstan en Canada de grootste producent van uranium ter wereld. Het land benut zelf echter geen kernenergie. Komende week hoopt Abbott op bezoek bij zijn Indiase collega Narendra Modi een deal met India over uraniumexport te sluiten. De Australische export zal dan naar verwachting verdubbelen.
Bron

Van ebola genezen arts: Ergste was ademhalen

De Amerikaanse arts Kent Brantly, die in juli besmet raakte met ebola, maar onlangs genezen werd verklaard, heeft voor het eerst gesproken over zijn strijd tegen de dodelijke virusziekte. Brantly herstelt momenteel bij hem thuis in North Carolina en getuigde aan de zender NBC over de hel die hij doormaakte.

Eind juli doken bij de arts de eerste symptomen op. Brantly, die op dat moment in Liberia werkte, had koorts, voelde zich belabberd en dacht dat hij malaria of dengue (knokkelkoorts) had opgelopen. Nadat verschillende tests negatief bleken, werd de Amerikaan positief getest op ebola.

Negentig procent van de mensen die besmet raken, sterven door de ziekte, maar Brantly heeft de hoop naar eigen zeggen nooit verloren. Ook niet toen de behandelende artsen vreesden dat hij de volgende dag niet zou halen.

Kwelling
In het televisie-interview beschrijft de arts hoe de ziekte zich snel meester maakte van zijn lichaam. Brantly had moeite met ademhalen, zijn lichaam schudde hevig en hij had koude rillingen. 'Ik vertelde aan de verpleegster dat ik geen reserve meer had, niet wist hoelang ik het nog zou volhouden.'

De grootste kwelling was ademhalen. ''Op deze manier kan ik niet blijven ademen', dacht ik bij mezelf', aldus Brantly in het interview.

Vorige maand werd de dokter overgevlogen naar het universitair ziekenhuis in Atlanta voor een behandeling met het experimentele antivirusmiddel ZMapp. Eind augustus is hij genezen verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis, toch heeft Brantley naar eigen zeggen nog een lange weg te gaan. 'Ik zie er goed uit, maar voel me nog behoorlijk zwak.'

Dankbaar
Uitrusten doet hij bij zijn vrouw en drie kinderen in hun huis in Asheville, in North Carolina. Zijn grootste geluk is dat zijn gezin niet besmet raakte. 'Ik wilde hen natuurlijk dicht bij mij, maar ben zo dankbaar dat ze drie dagen voor ik de symptomen kreeg, naar de VS zijn teruggekeerd.'

Poetin 'hoopt op bestand op vrijdag'

© anp.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmiddag de hoop uitgesproken dat vrijdag een vredesakkoord kan worden bereikt voor Oost-Oekraïne. Hij deed daarvoor een plan van zeven punten uit de doeken, meldden Russische media.

Het Oekraïense leger moet zich volgens Poetin terugtrekken. Dat zou moeten gebeuren tot een afstand waarop het leger geen bewoond gebied meer kan beschieten. De rebellen op hun beurt zouden moeten stoppen met hun offensief in het zuidoosten van Oekraïne, bij de regio's Loehansk en Donetsk.

Poetin hoopt naar eigen zeggen dat Kiev en de rebellen in Oekraïne op vrijdag 5 september overeenstemming bereiken tijdens overleg van de zogeheten contactgroep in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Andere punten uit het plan van Poetin zijn het instellen van 'objectief internationaal toezicht' op het staakt-het-vuren, een verbod op de inzet van gevechtsvliegtuigen in het conflictgebied en het uitruilen van gevangenen, zonder voorwaarden vooraf.

Ook wil de Russische president 'humanitaire corridors' voor vluchtelingen en hulpgoederen en toegang voor 'reparatieteams' die infrastructuur moeten herstellen.

Verwarring over bestand
Het plan van Poetin vormt een nieuwe scène in een verwarrende dag waarin eerst een bestand tussen Rusland en Oekraïne werd afgekondigd en later weer werd teruggedraaid.

Volgens Reuters meldde het kantoor van de Oekraïense president Petro Porosjenko dat hij en zijn Russische ambtsgenoot een akkoord hadden bereikt over een 'permanent staakt-het-vuren' in Oost-Oekraïne.Porosjenko maakte het bestand ook op Twitter bekend. 'Als gevolg van mijn telefoongesprek met de Russische president hebben we overeenstemming bereikt over een permanent staakt-het-vuren in Donbass', aldus Porosjenko. 'Leve Oekraïne!' Donbass is het gebied in het oosten waar de rebellen actief zijn. Onder meer de stad Donetsk ligt in het gebied.

Ook een woordvoerder van Poetin noemde het telefoongesprek en meldde dat de opvattingen van beide leiders om uit de crisis te geraken in grote lijnen overeenkwamen.

Russische ontkenning
Daarna ontkende het Kremlin een akkoord te hebben gesloten over een permanent staakt-het-vuren. Volgens een woordvoerder van president Vladimir Poetin kan er geen sprake zijn van een overeenkomst omdat Rusland geen partij is in het conflict. Wel zijn beide landen 'stappen richting vrede' overeengekomen.

Porosjenko en Poetin zouden het eens zijn over de manier waarop de crisis kan worden bezworen. De tekst van het staakt-het-vuren-bestand zou zijn aangepast naar een 'regime van wapenstilstand'. Wat daarmee bedoeld werd was onduidelijk.

Timmermans voorzichtig over bestand
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken blijft 'voorzichtig'als het gaat om een mogelijk staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne tussen Moskou en Kiev. Dat zei hij in een debat over de komende NAVO-top in Tweede Kamer. Volgens de minister zegt Moskou iets anders. 'We hebben dit vaker meegemaakt.'

Conflict
In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische opstandelingen die zich willen afscheiden tegen het Oekraïense regeringsleger. Volgens Kiev krijgen ze daarbij steun van Rusland. Ook zouden Russische militairen meevechten aan de zijde van de rebellen. Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict al 2600 levens geëist, maar Moskou ontkent elke betrokkenheid bij de strijd.

Poetin en Porosjenko spraken vorige week in het Wit-Russische Minsk ook al over de crisis. Daar was onder anderen ook de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, bij aanwezig.
Bron
Lees ook: Separatisten kondigen morgen bestand af
Lees ook: 'Amnesty: 'Rusland steunt oorlogsmisdaden rebellen'

Obama: We zullen IS vernietigen

De Amerikaanse president Barack Obama in Tallinn, Estland. © epa.


Barack Obama walgt van de barbarij van Islamitische Staat (IS), die de Amerikaanse journalist Steven Sotloff heeft onthoofd. De Amerikaanse president liet weten dat recht zal geschieden en dat de VS de extremisten net zo lang zullen bestrijden, totdat de militante islamitische groepering geen macht van betekenis meer is. 'We zullen IS vernietigen.'

Volgens Obama zal het tijd kosten om IS te bestrijden, vanwege het machtsvacuüm in Syrië en de regio, en de aanwezigheid van vele geharde strijders die afkomstig zijn van al-Qaeda ten tijde van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Ook moeten bondgenootschappen worden gesmeed met lokale soennitische gemeenschappen.

'Maar de boodschap is duidelijk: ons doel is IS te bestrijden en te vernietigen, zodat het niet langer een gevaar vormt voor Irak, de regio en de VS.'

Onthoofding Sotloff
Obama reageerde vandaag vanuit de Estse hoofdstad Tallinn - waar hij zijn collega's uit Estland, Letland en Litouwen ontmoet - op de gisteren door IS vrijgegeven video van de onthoofding van Sotloff. Het is de derde 'onthoofdingsvideo' in korte tijd en de tweede waarbij een Amerikaan wordt geëxecuteerd . Twee weken geleden was fotograaf James Foley het slachtoffer en ook een Koerdische gevangene onderging hetzelfde lot.

De Amerikaanse regering heeft al verklaard dat de onthoofdingsvideo van Sotloff echt is.

In de video waarschuwt een gemaskerde beul - ogenschijnlijk dezelfde man die Foley vermoordde; een man met een Brits accent, 'John de Beatle' genoemd - de Amerikaanse president Obama dat meer westerlingen zullen worden omgebracht als Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS blijven voortduren.

'Wij laten ons niet intimideren'
Obama gaf aan te walgen van de video, met zijn gedachten bij de familie van Sotloff te zijn, maar ook dat Amerika zich hierdoor niet zal laten intimideren. 'Wat deze moordenaars ook denken te bereiken met het doden van onschuldige Amerikanen als Steven, ze hebben al gefaald. Ze hebben gefaald omdat, net als mensen op de hele wereld, Amerikanen walgen van die barbarij. We laten ons niet intimideren', aldus Obama.

'Degenen die denken Amerikanen pijn te kunnen doen, zullen weten dat we dat niet zullen vergeten, dat onze adem lang is en dat we het recht zullen doen zegevieren.'
Bron

Malaysia Airlines blundert met 'wensenlijst voor je sterft'

Archieffoto. © epa.


Malaysia Airlines heeft de slogan aangepast van haar onlinewedstrijd 'wat zou jij willen afstrepen van je bucket list'. Met dat laatste woord wordt een wensenlijst bedoeld van iemand die doodgaat. Het gebruik ervan veroorzaakte ophef vanwege de 537 passagiers die omkwamen bij de drama's met vluchten MH17 en MH370.

Malaysia Airlines lanceerde de wedstrijd maandag in Australië en Nieuw-Zeeland. In ruil voor de bucket listst van deelnemers beloofde de luchtvaartmaatschappij gratis retourtickets naar een bestemming in Maleisië en iPads voor 16 uitverkorenen. Daarmee probeerde ze klanten te lokken.

De wedstrijd, waarbij Aussies en Kiwis in maximaal 500 woorden hun wensen moesten motiveren, was naar verluidt een reactie op foto's die passagiers maakten van vrijwel lege vliegtuigen van de maatschappij, beelden die viraal gingen.

'Te doen lijst'
De wedstrijd veroorzaakte ophef in de Australische en Britse reiswereld en media vanwege het gebruik van het woord 'bucket list', dat zelfs werd
reden waarom de luchtvaartmaatschappij de oorspronkelijke link gisteren verwijderde van haar website. De actie loopt nog wel maar nu met de uitnodiging om je 'te doen lijst' op te sturen.

Malaysia Airlines bevestigt tegenover persbureau Reuters de slogan van de wedstrijd te hebben veranderd wegens 'niet passend'. De actie was volgens haar al eerder dit jaar goedgekeurd en de keuze voor het woord een bewuste omdat bucket list in beide landen algemeen wordt gebruikt.

In een verklaring zegt de luchtvaartmaatschappij noopit de bedoeling hebben gehad mensen te beledigen. Malaysia Airlines schorte vorige week de handel in aandelen op in aanloop naar een reorganisatie waarbij het 6.000 van de 20.000 banen schrapt in een poging uit de rode cijfers te geraken.
Bron

Massamoord door IS op Iraakse militairen

Iraakse soldaten strijden tegen IS in het noorden van Irak. © reuters.


Extremistische strijders van de Islamitische Staat hebben eerder dit jaar honderden Iraakse militairen geëxecuteerd nadat ze een legerbasis hadden veroverd. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag gezegd.

Het bloedbad werd aangericht bij Camp Speicher, een basis in de buurt van Tikrit, ten noorden van Bagdad. De basis werd gebruikt door het Amerikaanse leger voordat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit Irak. Volgens HRW werden 560 tot 770 mannen geëxecuteerd. 'Dit zijn gruwelijke misstanden op grote schaal (...) die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid.'

Na de val van Camp Speicher classificeerde de Iraakse regering de soldaten officieel als 'vermist'. Dit leidde tot protesten van familieleden, die duidelijkheid wilden over het lot van hun naasten. Gisteren bestormden tientallen boze betogers het parlement in Bagdad. De parlementsvoorzitter zag zich gedwongen voor vandaag een speciale bijeenkomst te beleggen over de vermiste militairen.

IS repte in juni al over massamoord
IS beweerde in juni al zo'n 1700 mensen uit Camp Speicher te hebben omgebracht. De groep verspreidde ook foto's, maar het was op dat moment niet mogelijk ze te verifiëren. De cijfers die HRW nu naar buiten brengt, zijn gebaseerd op een analyse van satellietbeelden, foto's en video's van IS en gesprekken met ooggetuigen. Het werkelijke dodental ligt mogelijk nog een stuk hoger, stelt HRW.
Bron

dinsdag 2 september 2014

Man vindt vijf parels in oesters voor liefdesdiner

© thinkstock.


Een Italiaan die indruk wilde maken op zijn vriendin heeft in een restaurant in Salerno, ten zuiden van Napels, oesters besteld en vijf parels in de schaaldieren gevonden. Dat meldt het dagblad Corriere del Mezzogiorno.

Midden augustus reserveerde Giuseppe Di Bianco, een werknemer bij de post, een tafeltje in een gererenommeerd restaurant in het stadscentrum. Om er een mooie avond van te maken, vroeg hij de eigenaar om champagne en oesters. Maar de restauranthouder zat zonder oesters. Hij spoedde zich naar een viswinkel om er acht te kopen, maar kon er slechts drie op de kop tikken.

Tweeduizend euro
Di Bianco moest zich dus met drie grote oesters tevreden stellen. Maar toen de eerste nauwelijks open was, voelde de postman iets hards. Prompt vond hij drie parels. De andere twee schaaldieren bevatten eveneens telkens een parel. De volgende morgen spoedde de man zich naar een bevriende juwelier. Die schatte dat de parels bijna tweeduizend euro waard zijn.
Bron

Mogelijk meer ontvoerde Japanners door Noord-Korea

Keiji Furuya. © afp.


Er zijn mogelijk 240 Japanners meer ontvoerd door Noord-Korea sinds de jaren 70 dan tot dusverre werd aangenomen. De Japanse politie heeft vandaag bekendgemaakt dat er nu 883 verdwijningen worden onderzocht in plaats van 643.

De stijging van het aantal vermiste Japanners van wie wordt aangenomen dat ze door Noord-Koreanen zijn ontvoerd, komt door een nieuwe samenwerking tussen Pyongyang en Tokio. In mei hebben de beide landen afgesproken verdwijningen samen te gaan onderzoeken. Daardoor zijn er sindsdien meer aangiften van ontvoeringen gedaan, zei de voorzitter van de Japanse Nationale Commissie Openbare Veiligheid, Keiji Furuya.
Bron

Kabinet vraagt Israël geen grond te onteigenen

Minister-president Mark Rutte © anp.


Het kabinet is bezorgd over het plan van Israël om 400 hectare grond bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te onteigenen. Dat zei premier Mark Rutte vanavond in een debat in de Tweede Kamer.

De Europese Unie heeft het plan veroordeeld en Israël opgeroepen het besluit terug te draaien. 'Nederland sluit zich daarbij aan', aldus Rutte.

Volgens het kabinet valt het besluit van Israël 'zeer ongelukkig, daags na een akkoord over het staakt-het-vuren, en draagt het bepaald niet bij aan de-escalatie van de fragiele situatie'. Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn in strijd met internationaal recht en een obstakel voor het bereiken van een tweestatenoplossing, stelt het kabinet.
Bron

'IS onthoofdt Sotloff en dreigt ook Brit om te brengen'

© ap.


De Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een video vrijgegeven waarop waarschijnlijk de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff is te zien. IS dreigt in de nieuwe video ook de Brit David Cawthorne Haines om te brengen.


De terreurgroep had gedreigd Sotloff om te brengen als de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-strijders in Irak zouden doorgaan. Sotloff werd in augustus 2013 in Syrië ontvoerd. Islamitische Staat onthoofdde onlangs al de Amerikaanse journalist James Foley. Ook daarvan werden beelden vrijgegeven, die wereldwijd tot ontzetting leidden.

De moeder van Sotloff deed vorige week in een videoboodschap aan Abu Bakr al Baghdadi, leider van IS, nog een emotionele oproep aan de terreurbeweging om haar zoon vrij te laten. 'We missen Steven enorm en willen dat hij veilig thuis komt. Hij is een onschuldige journalist en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de Verenigde Staten', zei ze.

De video van vandaag werd gemeld door SITE, een organisatie die online activiteiten van terreurgroepen in de gaten houdt.
Bron
Lees ook: 'VS deden bijna niets om Sotloff vrij te krijgen'
Lees ook: 'Gruwelijk gemartelde Foley onderging ook nep-executies'

Meer dan een miljoen Oekraïners ontheemd

Een Oekraïense vluchteling draagt een kind in een vluchtelingenkamp nabij de Russisch-Oekraïense grens. © epa.


Meer dan een miljoen mensen uit Oekraïne hebben tot nog toe huis en haard verlaten uit angst voor gewelddadigheden. Van hen zitten 814 duizend in Rusland, minstens 260 duizend mensen zijn in Oekraïne op drift. Het totaal aantal vluchtelingen dat nog in Oekraïne zit is de afgelopen drie weken bijna verdubbeld, maakte de vluchtelingenorganisatie van de VN vandaag bekend.

Volgens de UNHCR vluchten er elke dag meer mensen en is een nieuwe massale uittocht niet uit te sluiten.

De huidige vluchtelingenstroom komt vooral uit Donetsk en omgeving en de regio Loehansk. Het gebied baart de Hoge Commissaris Antonio Guterres zorgen. Het gevaar bestaat dat nog grotere delen van de bevolking op de vlucht slaan voor gevechten tussen het regeringsleger en door Rusland gesteunde opstandelingen.

Volgens het Oekraïense regeringsleger zijn er in een etmaal zeker 15 militairen gesneuveld. Volgens schattingen van de Verenigde Naties hebben ongeveer 2600 mensen de dood gevonden door het conflict, onder wie volgens Kiev circa 800 regeringssoldaten. Duitsland vliegt dinsdag nog 19 gewonde militairen over voor behandeling in Duitse ziekenhuizen.
Bron
Lees ook: Oekraïne heeft meer IMF-geld nodig door conflict met Rusland

Saoedi's pakken 88 terreurverdachten op

Een lid van de Saudische grenswacht. © reuters.


De autoriteiten van Saoedi-Arabië hebben 88 terreurverdachten opgepakt. Die zouden aanslagen hebben voorbereid in het koninkrijk en elders. Dit heeft nieuwszender al-Arabiya vandaag gemeld.

Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat het de verdachten al maanden in het vizier had. Ze stonden 'op het punt om operaties uit te voeren', aldus het ministerie.
Bron

maandag 1 september 2014

Dode door ruzie om sigaret

Foto ter illustratie. © anp.


Een ruzie om een sigaret in het Zuid-Italiaanse San Severo heeft gisteravond een mensenleven geëist. De ruzie begon tussen twee meisjes. Een jaloers meisje verweet de ander dat zij haar vriend een sigaret had aangeboden en daarbij te lieflijk en bevallig had gedaan. Na een hevige woordenwisseling werden beide vaders erbij gehaald.

Beide heren kwamen gewapend, Giovanni Spinazzola (55) met kaliber 9 en Giovanni D'Antuono met kaliber 7,65. Zij zetten de ruzie van hun dochters voort, ten overstaan van tientallen omstanders.

Schietpartij
Toen pakte D'Antuono zijn vuurwapen en schoot twee keer, maar raakte Spinazzola niet. Die velde D'Antuono daarop met acht schoten. De moordenaar vluchtte, maar gaf zich later aan bij de politie. Daar zijn dader en slachtoffer geen onbekenden: Spinazzola is veroordeeld wegens drugshandel, D'Antuono heeft een celstraf uitgezeten in een grote maffiazaak, aldus de krant la Repubblica vandaag.
Bron