Translate

zaterdag 30 augustus 2014

'Nederland deel van nieuwe internationale legermacht'

Pro-Russische separatisten in Donetsk. © reuters.


Nederland stapt samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht, die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. Dat schrijft de krant Financial Times op basis van bronnen die betrokken zijn bij de voorbereiding van de legermacht.

Het gaat volgens de krant om een macht van minimaal 10.000 man, waarin behalve grondtroepen ook luchtmacht- en marine-eenheden worden opgenomen. De militairen zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn.

Naast Nederland en Groot-Brittannië zouden ook Estland, Letland en Litouwen, Noorwegen en Denemarken gaan deelnemen. Mogelijk wordt de legermacht later nog uitgebreid met andere landen.

NAVO-top
De Britse premier David Cameron zal volgens de Financial Times de plannen voor de legermacht aankondigen tijdens de komende NAVO-top, die op 4 en 5 september in Wales wordt gehouden.

Minister Jeanine Hennis van Defensie antwoordde eerder deze maand op vragen vanuit de Tweede Kamer dat er op de top besluiten zullen worden genomen over verdere maatregelen in verband met het conflict tussen Rusland en Oekraïne.




Bron
Lees ook: '70 procent van de Russische militairen weg uit Oekraïne'
Lees ook: 'F-16's vertrekken deze week voor missie tegen IS'

Separatisten laten 'honderden' Oekraïense soldaten vrij

Oekraïense militairen in de buurt van Ilovaisk. © reuters.


Pro-Russische separatisten hebben in Oost-Oekraïne tientallen Oekraïense militairen vrijgelaten die waren omsingeld in de buurt van de plaats Ilovaisk. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, bekendgemaakt. De militairen mochten via speciaal ingestelde routes terugkeren naar hun basiskamp.

Volgens de separatisten zou het gaan om honderden manschappen. Alleen diegenen die hun wapens vrijwillig inleverden, kregen toestemming om veilig terug te keren. Militairen die dat niet wilden, raakten opnieuw in gevecht met de separatisten, zo meldde de 'minister van Defensie' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Daarbij zijn opnieuw doden en gewonden gevallen.




Bron
Lees ook: 'Reddingsoperatie' na beschieting Oekraïens schip

Miljoenendak treinstation wordt vergiet bij stortbui

View image on TwitterView image on Twitter

De reputatie van een gloednieuw station in de Chinese stad Shijiazhuang is donderdagavond letterlijk weggespoeld nadat hevige regen de aankomsthal in een gigantische waterval veranderde.

Het dak van het gebouw, dat zo'n 500 miljoen euro gekost heeft, bestaat uit talloze ramen. Die stonden, volgens ooggetuigen, nog open op het moment van de stortbui. Dat meldt de Daily Mail. Toen de stad Shijiazhuang, in de provincie Hebei, afgelopen donderdag geplaagd werd door stortregens, werden ook de reizigers in het station getrakteerd op een stevige douche.

Verschillende reizigers plaatsten foto's van het bizarre voorval op Chinese sociaalnetwerksites en velen legden de oorzaak bij het ontwerp van het gebouw. Om energie te besparen wordt immers gebruik gemaakt van natuurlijk licht via ramen in het dak. Volgens ooggetuigen stonden veel van die ramen open op het moment dat het begon te regenen.

Verantwoordelijken hebben zich intussen geëxcuseerd voor het ongemak. Volgens nieuwswebsite Shangaiist is het echter al de tweede keer dat het gebouw, dat in 2012 openging voor het publiek, te kampen krijgt met ernstige lekkage. Ook in mei vorig jaar stond de hal van het station blank.




Bron

Leger Lesotho bezet overheidsgebouwen

Premier Thomas Thabane. © epa.


Het leger in Lesotho heeft twee politiebureaus ontwapend 'in een poging het land veilig te houden'. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd. Eerder deden nog berichten de ronde dat er een staatsgreep was gepleegd, maar volgens Ntlele Ntoi 'is de situatie in Lesotho, in de hoofdstad, weer normaal'.

In de ochtenduren klonk er in de straten van de hoofdstad Maseru geweervuur. Volgens Ntoi ging het om een schietpartij tussen miltiairen en agenten. Een militair en vier agenten raakten gewond.

Volgens het leger was er informatie binnengekomen dat de politieagenten van plan waren om bepaalde groepen te bewapenen in aanloop naar een demonstratie aanstaande maandag. Het leger heeft ingegrepen om bloedvergieten bij de demonstratie te voorkomen.

'De wapens zijn weggehaald en nu in bezit van het leger. De militairen zijn teruggekeerd naar hun barakken', aldus Ntoi. Hij ontkende dat er sprake was van een staatsgreep. 'We zijn nu en in de toekomst niet in de positie een machtsgreep te plegen. Het enige wat wij doen is ons mandaat uitvoeren om het land en onze bezittingen te beveiligen.'

De politieke spanningen in het koninkrijk zijn hoog sinds premier Thomas Thabane het parlement naar huis stuurde om zo onder een vertrouwensstemming uit te komen.




Bron

In ruimte gerijpte whisky landt binnenkort op aarde

View image on Twitter


Drie jaar geleden stuurden de Schotse whiskystokers van de Ardbeg Distilliry ter experiment een monster ongerijpte whisky de ruimte in. Op 12 september wordt die whisky terug op aarde verwacht voor analyse. Onderzoekers hopen door het experiment antwoorden te krijgen op hoe de zwaartekracht (of het gebrek daaraan) het rijpingsproces en de smaak van whisky beïnvloedt.

De ongerijpte whisky werd in oktober 2011 samen met deeltjes houtskool naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd. De whisky staat intussen al 1.045 dagen in een baan rond de aarde en op 12 september wordt de single malt in Kazachstan verwacht.

Een identieke fles whisky werd al die tijd bijgehouden in de distilleerderij in Schotland, in afwachting van een vergelijkende test. De twee stalen zullen binnenkort samen onderzocht worden in een laboratorium in Houston, Texas, waar wetenschappers de interactie van de moleculen met de houtskool zullen vergelijken. Dit om te achterhalen welke verschillen er optreden tussen de aardse whisky en de whisky 'uit de ruimte'.

'Dit is een kleine stap voor de mensheid, maar een grote sprong voor whiskystokers. Het team hoopt te ontdekken hoe smaken in verschillende omstandigheden ontwikkelen. Deze bevindingen zouden een revolutie kunnen beteken voor het stoken van whisky', aldus Dr. Bill Lumsden van de Ardbeg distilleerderij.




Bron

Politie pakt paspoort 10 leden 'jihadgezinnen' af


’Ouders wilden zich met kinderen aansluiten bij IS’

IS-militanten bij de Syrisch-Iraakse grens. © afp.


De politie heeft in het Gooise Huizen de paspoorten van tien mensen afgepakt, omdat er aanwijzingen bestonden dat zij voorbereidingen troffen om naar Syrië af te reizen. Het gaat om leden van twee gezinnen: vier volwassenen en zes kinderen. Dat is vandaag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de gemeente Huizen, waar ook het Openbaar Ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming bij aanwezig waren.

De gezinnen, met kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, zouden van plan zijn geweest om op zeer korte termijn naar het Midden-Oosten te gaan. De kinderen zijn vrijdagavond uit huis geplaatst en ondergebracht bij pleeggezinnen. Een volwassen stel is vrijdagavond aangehouden, de andere twee volwassenen werden zaterdag opgepakt en in verzekering gesteld, zo liet het OM weten. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Maandag wordt de beslissing genomen of, en zo ja wanneer, de vier worden voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De vier volwassenen, tussen de 30 en 34 jaar, worden ervan verdacht 'de gewapende strijd van de terroristische beweging IS te steunen en zich met dit doel te willen vestigen in Syrië'. Hun paspoorten, evenals die van hun kinderen, worden vervallen verklaard. 'Dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven', meldt de gemeente in een persbericht.

Strenger beleid Opstelten
De inbeslagname van de documenten past in het beleid dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag aankondigde om strenger op te treden tegen radicalisering en jihadisme. Met de nieuwe inbeslagnames in Huizen komt het aantal Nederlanders van wie het paspoort is ingenomen omdat zij mogelijk aan de jihad wilden meedoen uit op 43, zo liet een woordvoerster van het OM weten.

Het innemen van een paspoort is niet hetzelfde als het afnemen van de Nederlandse nationaliteit. Een woordvoerster van de gemeente Huizen liet weten dat de maatregel om het paspoort vervallen te verklaren volgens de richtlijnen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geldt 'zolang er een vermoeden bestaat van gevaar voor de nationale veiligheid'.

Ongeveer 130 Nederlanders zijn naar het strijdtoneel afgereisd en circa 30 zijn teruggekeerd. Volgens de AIVD zijn eind juni 14 Nederlanders gesneuveld in de strijd. Twee kwamen om bij een zelfmoordaanslag.

Deze week werden drie mensen aangehouden wegens onder meer het ronselen voor de jihad. Volgens Opstelten lopen nog 26 vergelijkbare strafrechtelijke onderzoeken.

Tanker met miljoen vaten olie van de radar 'verdwenen'


Zeereus schakelt bakens uit in kat-en-muisspel met Irak

© US Coast Guard.


Een olietanker met aan boord een miljoen vaten ruwe olie is in de Golf van Mexico van de radar verdwenen. Volgens media is er geen sprake van een scheepsramp, maar schakelde de bemanning van de zeereus United Kalavryta, die onder Iraaks-Koerdische vlag vaart, het AIS-volgsysteem mogelijk moedwillig uit wegens een dispuut met Irak over de export van olie.


Sinds gisteren is de Amerikaanse kustwacht elk spoor bijster van het enorme vaartuig. De tanker, die een vracht met een waarde van tientallen miljoenen euro's vervoert, voer kort voor de verdwijning nog voor de kust van Texas, zo schrijft The Independent.

Volgens persbureau Reuters is deuitschakeling van het volgsysteem de laatste ontwikkeling in het kat-en-muisspel tussen Irak en Iraaks-Koerdistanover wie het recht heeft om de ruwe olie uit te voeren. Autoriteiten in Baghdad claimen dat de autonome regio dat privilege niet toekomt en enkel de staat Irak de olie mag exporteren. Voor de regionale regering van Koerdistan is de uitvoerhandel cruciaal in hun streven naar onafhankelijkheid.

In een poging de controle over het schip en het kostbare goedje te veroveren, heeft Irak een rechtszaak aangespannen in de VS, maar die is maandag verworpen door de rechter. De rechtbank verklaarde zich onbevoegd om tussen te komen omdat de tanker zich op bijna 100 kilometer van de Amerikaanse kust bevond.

Een woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht zegt tegen MailOnline dat het schip mogelijk in de Golf van Mexico haar baken heeft uitgezet. Volgens bronnen is de 'mysterieuze' verdwijning van de tanker geen alleenstaand geval en schakelen meer schepen met betwiste ladingen hun volgsysteem uit. De route van de boot is op die manier moeilijk te traceren, waardoor de vracht eventueel verdoken kan gelost worden.

Recent nog verdween een tanker met Koerdische olie van de radar in de buurt van het Egyptische Sinaï. Twee dagen later dook het schip zonder lading weer op nabij Israël.




Bron

'Reuzenspin' zaait paniek in Wallonië

Bij onze Franstalige zuiderburen is paniek ontstaan, nadat dinsdag bij een winkelier in het Noord-Franse Calais een reusachtige spin werd aangetroffen. Het dier had zich verschanst in 's mans magazijn.

De man schakelde de brandweer in om het dier te laten verwijderen. Toen een foto van de achtpotige plaaggeest, via Franse nieuwssites, op internet terechtkwam, was ook in het zuiden van België de schrik compleet. Lezers stuurden massaal foto's van grote spinnen naar de redacties.

Volgens experts is er geen reden tot paniek. De geleedpotige die opdook in Calais schijnt ongevaarlijk te zijn en vaak voor te komen in het gebied. De spin zou een huisspin of Tegenaria zijn, en behoren tot de trechterspinnen.



Une grosse araignée découverte à Calais door lavoixdunord

Bron
Lees ook: Meisje bewaart spin in mond

vrijdag 29 augustus 2014

Franse klopjacht op ontvoerd jochie met hersentumor

© Hampshire Police.


De Franse politie is massaal op zoek naar Ashya King (5), het ventje met de hersentumor dat gisteren door zijn Britse ouders werd ontvoerd uit een ziekenhuis in Southampton. Het gezin nam de veerboot naar Normandië en verplaatst zich in een grijze Hyundai, zo meldt het openbaar ministerie in Cherbourg.

Het Britse gezin met zeven kinderen arriveerde gisteravond met de veerboot in de haven van Cherbourg. Daarna ontbreekt elk spoor van hen. In een poging het van medische hulp afhankelijke ventje te vinden, maakte de Franse justitie details bekend van de wagen van zijn ouders. Het gaat om een grijze monospace Hyundai met kenteken KP60HWK.

Volgens de Britse politie, die nauw samenwerkt met haar Franse collega's zit de ernstig zieke Ashya waarschijnlijk in een rolstoel of buggy omdat hij 'bewegen noch praten' kan.

Jehova's Getuigen
De ouders van het ventje zouden Jehova's Getuigen zijn. 'Zelfs al kunnen we een kind niet behandelen tegen de wens van de ouders in, een probleem dat zich vaker stelt bij Jehova's Getuigen, we willen op zijn minst in contact komen met het ouderpaar om te kijken wat er aan de hand is,' zo verklaarde Officier van Justitie Eric Bouillard tegenover radiozender France Info.

Ashya heeft permanente medische zorg nodig omdat hij onlangs is geopereerd en er complicaties kunnen optreden. De politie vreest daarom voor zijn leven als hij niet meteen wordt gevonden.

Groot alarm
De Britse en Franse politie hebben groot alarm geslagen. Daarbij hebben ze ook sociale media ingezet, met het verzoek om de oproep te delen met bekenden in Frankrijk en de omringende landen.




Bron
Lees ook: Ouders ontvoerd jochie met hersentumor blijven in cel

Meisje filmt hoe moeder geraakt wordt door bliksem

De kans om door de bliksem te worden geraakt, is relatief klein. Nog kleiner is de kans dat je een blikseminslag persoonlijk kan filmen via Snapchat (dat slechts opnames van 10 seconden toelaat). Het overkwam dit Amerikaanse moeder-dochter duo naar eigen zeggen, toen ze vanaf hun stoep filmpjes maakten van een hevige onweersbui.

Toen het in Amerikaanse plaatsje Hayden in de staat Idaho dinsdag heftig begon te onweren, konden Stephanie Rey en haar dochter CC Weske de verleiding niet weerstaan om de bui van dichtbij te bekijken.

Terwijl CC een kort filmpje aan het maken was via Snapchat, gebeurde het schijnbaar onmogelijke: het lijkt erop dat moeder Stephanie voor het oog van de camera (bijna) geraakt wordt door de bliksem.

'Ik dacht bij mezelf 'Oh, er staat iets te gebeuren', daarom was ik aan het filmen', verklaart Weske aan plaatselijke zender KXLY. 'En ineens lichtte letterlijk alles op en was het net alsof er een geweer werd afgeschoten.'

Moeder Stephanie zegt dat haar hele lichaam urenlang bleef tintelen en ze vooral blij is nog in leven te zijn. 'We zijn er nu wel om aan het lachen, maar het was heel griezelig.'



Bron

Bliksem treft vliegtuig terwijl het regenboog kruist

© kos.


Het gebeurt niet elke dag dat een vliegtuig getroffen wordt door een bliksemschicht. Uitzonderlijk wordt het pas écht wanneer dit plaatsvindt op het ogenblik dat het toestel, in dit geval een Boeing 777, een regenboog kruist.

Het bijzondere moment werd vastgelegd door de fotograaf Birk Möbius. Hij maakte het kiekje van z'n leven in de buurt van een luchthaven in het Duitse Taucha.

Omdat ze van metaal zijn en door de wolken vliegen, zijn vliegtuigen een makkelijke 'prooi' voor blikseminslagen. Volgens het wetenschappelijk blad 'Scientific American' wordt in de Verenigde Staten elk commercieel vliegtuig minstens één keer per jaar getroffen door de bliksem. Meestal merken bemanning en passagiers daar evenwel niks van.




Bron

Buitgemaakte laptop IS bevat terreurplannen biowapens

Kinderen in een verwoest gebied in Syrïe. © afp.


Op een laptop die is buitgemaakt op de terreurgroep Islamitische Staat zijn plannen gevonden voor de inzet van biologische massavernietigingswapens. Ook toont de laptop aan dat IS onderzoekt hoe zij deze wapens kunnen ontwikkelen. Het doel van de wapens is om de dodelijke builenpest te verspreiden bij hun slachtoffers meldt magazine Foreign Policy, dat de documenten op de laptop in handen kreeg.


De laptop werd volgens Foreign Policy buitgemaakt op IS door een gematigde Syrische rebellengroep in het noorden van het land. De aanval vond in januari van dit jaar plaats in de provincie Idlib, dicht bij de grens met Turkije. Aanvankelijk leek de harde schijf van de laptop te zijn gewist, maar in een verborgen sectie werden ruim 35.000 bestanden gevonden.

Bin Laden
Het gaat voornamelijk om religieus geïnspireerde documenten in het Frans, Engels en Arabisch, met daarin ideologische rechtvaardigingen voor jihadistische organisaties. Ook zijn er video's gevonden van onder andere Osama Bin Laden, handleidingen over hoe bommen te maken of auto's te stelen en tips om vermommingen te gebruiken om niet herkend te worden als jihadist.

Uit de documenten moet, volgens Foreign Policy, blijken dat de eigenaar zichzelf aan het leren was hoe hij biologische wapens kon gebruiken voor een massale aanval op het Westen. Die eigenaar is een Tunesische chemie- en fysicastudent die zijn land verlaten heeft om te gaan vechten met IS.

Geen bewijs
Foreign Policy wijst er wel op dat geen enkel document een bewijs levert dat IS al over een massavernietigingswapen of een virus beschikt. Het vermoeden gaat wel dat wetenschappers in het grote gebied dat IS in handen heeft in Syrïe en Irak kunnen werken aan wapens. Ze hebben daartoe ook de nodige middelen tot hun beschikking, bijvoorbeeld in de universiteit in Mosoel of in de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa.




Bron

Groot-Brittannië verhoogt dreigingsniveau naar 'ernstig'

Theresa May © ap.


Groot-Brittannië heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag verhoogd naar 'ernstig'. De verhoging is ingegeven door de gebeurtenissen in Irak en Syrië, liet minister van Binnenlandse Zaken Theresa May vandaag weten.

Een aanslag wordt 'zeer waarschijnlijk' geacht. Er zijn geen aanwijzingen dat een terreuraanval ophanden is, meldde de BBC.

'Ernstig' is het op een na hoogste dreigingsniveau. Van de vijf niveaus is 'kritiek' het hoogste. De laatste keer dat het dreigingsniveau werd aangepast in het Verenigd Koninkrijk was in 2011. Toen werd het verlaagd.




Bron

Rusland plaatst bezorgde soldatenmoeders op lijst 'buitenlandse agenten'

Ludmila Hohlova, voorzitter van het Comité Soldatenmoeders, bij een checkpoint in Kostroma. © afp.


Rusland heeft soldatenmoeders die hun zorgen hebben geuit over de inzet van Russische militairen in Oekraïne op de lijst met 'buitenlandse agenten' gezet. Dat heeft het Russische persbureau Interfax vandaag gemeld.


Moskou plaatst non-gouvernementele organisaties die geld krijgen van buitenlandse regeringen of die de belangen zouden dienen van buitenlandse machten, op de lijst met 'buitenlandse agenten'.

Het gaat in dit geval om het Comité Soldatenmoeders van Sint Petersburg. Op hun website is te lezen dat de moeders zichzelf beschouwen als 'een regionale mensenrechtenorganisatie'. Het Comité is sinds 1991 actief en zet zich in voor 'het verenigen van publieke inspanningen om levens, de burgerlijke rechten en de gezondheid van dienstplichtigen en hun familieleden te beschermen.' Ook verlenen de moeders psychologische ondersteuning aan Russische burgers.

Soldatenmoeders hebben de afgelopen dagen laten weten dat families stoffelijke overschotten hebben teruggekregen en dat onduidelijk is waar de militairen zijn gestationeerd. Ook zouden militaire ziekenhuizen in de regio Rostov veel gewonden van Russische origine hebben binnengekregen.

Schending van de soevereiniteit
Moskou ontkent vooralsnog dat het militair actief is in Oekraïne, maar volgens de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Staten staat dit buiten kijf. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei vandaag nog tijdens een persconferentie dat Russische troepen gevechtsoperaties uitvoeren in Oekraïne. Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne.

Het Russische leger schiet volgens de NAVO zowel over de grens op Oekraïense doelen als in Oekraïne zelf. De NAVO had gisteren al satellietbeelden vrijgegeven waarop Russische troepen in Oekraïne te zien zouden zijn. Volgens Rasmussen heeft Rusland ook duizenden gevechtsklare militairen aan de grens met Oekraïne.

Ook leiders van de separatisten spraken gisteren van 'enkele duizenden' actieve Russische soldaten op Oekraïens grondgebied.




Bron

Vulkaan Papoea-Nieuw-Guinea barst uit

Een foto uit 1994, toen vulkaan Tavurvur al eens een uitbarsting had. Het grootste deel van de stad Rabaul werd daardoor weggevaagd. © afp.


De vulkaan Tavurvur in Papoea-Nieuw-Guinea is vandaag uitgebarsten. De berg spuwde tot op grote hoogte rook en as de lucht in. Vliegtuigen in het gebied hebben hun route aangepast om de wolken vulkaanas te ontwijken.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas liet weten dat vluchten tussen onder meer Tokio en Sydney niet veel last ondervinden. De vertragingen beperken zich tot minuten.

De vulkaan Tavurvur ligt niet ver van de plaats Rabaul. Die werd in 1994 grotendeels verwoest door een hevige uitbarsting. Er is dit keer nog geen opdracht voor evacuatie gegeven.

'We klimmen op de daken, om de as eraf te vegen, we moeten onze bezittingen redden. We kunnen nergens naartoe', aldus de Australische hotelmedewerkster Susie McGrade in Rabaul tegenover Australische media.




Bron

Mysterie van de 'wandelende rotsen' Death Valley opgelost

© ap.
















Na een halve eeuw speculatie is het raadsel van de 'wandelende rotsen' in het Amerikaanse Death Valley, de warmste plek op aarde, dan eindelijk opgelost: niet alleen de ferme wind, maar een dun laagje ijs zorgt voor de duidelijk zichtbare sporen die de stenen achterlaten.

Het zit zo: 's nachts kunnen de temperaturen in 'Racetrack Playa', een gebied in het hart van Death Valley, tot onder het nulpunt dalen. Als het dan net geregend heeft, ontstaat er een dun laagje ijs. Dat breekt vervolgens in stukken waardoor de stenen, geholpen door een briesje wind, zachtjes voortgeduwd worden. De volgende dag is het ijs door de felle zon verdwenen en ligt het gesteente meters verderop, een slepend spoor achterlatend.

Uitzonderlijk vlak
Het onderzoek, dat deze week werd gepubliceerd in het wetenschapsbladPLoS ONE1, is uitgevoerd door de oceanograaf Richard Norris en zijn neef James Norris, een ingenieur. Beiden komen uit Californië, waar de 'Racetrack Playa' zich bevindt. Het woestijngebied is 4,5 kilometer lang en twee kilometer breed. Bovendien is het uitzonderlijk vlak: het noordelijke punt ligt slechts vier centimeter hoger dan het zuidelijke. Vandaar dat de 'wandelende stenen' als mysterie werden gezien - ze konden onmogelijk over de vlakte zijn gerold.

Geologen speculeerden er de afgelopen jaren driftig op los: was het de wind? De regen? Weinigen verwachtten dat het antwoord lag in het flinterdunne ijslaagje dat de bodem rondom de rotsen in de nachtelijke uren bedekt.

donderdag 28 augustus 2014

Malaysia Airlines voorziet nog zware klappen

© epa.


Malaysia Airlines zet zich schrap voor grote financiële klappen in de tweede helft van het jaar als gevolg van twee vliegrampen in een halfjaar. Dat heeft topman Ahmad Jauhari Yahya vandaag gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de aangeslagen luchtvaartmaatschappij.

In het tweede kwartaal, dat eind juni afliep, zag Malaysia Airlines de omzet met 5 procent terugzakken tot 3,6 miljard ringgit (862 miljoen euro). De vliegtuigen zaten minder vol als gevolg van de tragedie met vlucht MH370, die in maart spoorloos verdween op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Het nettoverlies liep op naar 307 miljoen ringgit (74 miljoen euro), van 176 miljoen ringgit (42 miljoen euro) een jaar eerder. Het is het zesde kwartaal op rij met rode cijfers.

Vlucht MH17
Kort na afloop van het tweede kwartaal kreeg Malaysia Airlines een tweede dreun te verwerken, toen vlucht MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Bijna 300 passagiers en bemanningsleden, het merendeel Nederlanders, kwamen om het leven.

'Wij verwachtten dat MH370 onze resultaten in het tweede kwartaal zou raken', zei topman Jauhari. 'Daarom werkten wij er hard aan om het vertrouwen van de markt te herstellen. Helaas werden wij, net toen wij tekenen van herstel begonnen te zien in alle regio's, getroffen door de klap van MH17.'

Ook voor de twee vliegrampen ging het al slecht met Malaysia Airlines. Het bedrijf leed onder de zware concurrentie en hoge brandstofprijzen en stapelde verlies op verlies. Eerder deze maand werd bekend dat de Maleisische overheid, die al het overgrote deel van de aandelen bezit, de nationale luchtvaartmaatschappij helemaal van de beurs wil halen. Daarnaast wordt een grootscheepse reorganisatie verwacht waarbij mogelijk duizenden banen verloren gaan.




Bron

Steeds meer Nederlanders met betalingsproblemen

Het aantal mensen met betalingsproblemen is in het afgelopen halfjaar opgelopen tot 760.000. Dat is bijna 19.000 consumenten meer met een betalingsachterstand op hun lening dan begin dit jaar. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Een woordvoerder van BKR geeft aan dat ieder halfjaar sprake is van een toename van het aantal betalingsproblemen met ongeveer 3 procent. 'Al was voor het uitbreken van de crisis in 2008 die toename wel minder.' Op dit moment heeft 8,9 procent van de bij BKR geregistreerde consumenten een 'serieuze betalingsachterstand', waarbij al maanden de rekening niet is betaald.

De hoge werkloosheid en echtscheidingen zijn de voornaamste oorzaken waardoor het aantal mensen met financiële problemen wederom is toegenomen. De woordvoerder verwacht ook niet gauw een ommezwaai in de aanhoudende trend.

BKR beheert gegevens over afgesloten kredieten en informeert daarover banken, hypotheekverstrekkers en andere aangesloten kredietverleners. In totaal staan er bij de instantie 8,6 miljoen consumenten geregistreerd. Zij hebben allemaal een vorm van krediet afgesloten.




Bron

Veiligheidsraad: laat gegijzelde VN-soldaten onmiddellijk vrij

Een blauwhelm op de Golanhoogten, waar Syrische rebellen en het regeringsleger met elkaar in gevecht zijn. © epa.


De 43 VN-militairen die zijn gegijzeld op de Syrische Golanhoogten, moeten 'onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf' worden vrijgelaten. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vandaag geëist.

De blauwhelmen zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten door het jihadistische al-Nusrafront, dat strijdt tegen het Assad-bewind, in gijzeling genomen.

Onder de 1223 blauwhelmen op de Golanhoogten zijn ook Nederlanders. Geen van hen is in gijzeling genomen, liet een woordvoerster van het ministerie van Defensie weten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn de gijzelnemers van het jihadistische al-Nusrafront.

De blauwhelmen zien in een bufferzone toe op een bestand tussen Syrië en Israël. Israël bezette tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 een deel van de Golanhoogten en annexeerde die later. De blauwhelmen komen behalve uit Nederland ook uit Ierland, India, Nepal, Fiji en de Filipijnen. Oostenrijk trok zijn blauwhelmen vorig jaar terug, omdat het gevaar door de burgeroorlog in Syrië tot een onaanvaardbaar niveau zou zijn gestegen.

In maart vorig jaar werden 21 Filipijnse blauwhelmen gegijzeld. Zij werden vastgehouden in de kelders van vier huizen in het dorp Jamia, ten oosten van het meer van Tiberias, en kwamen na korte tijd ongedeerd vrij.




Bron
Lees ook: Filipijnse VN'ers in gevecht op Golanhoogten
Lees ook: Al-Nusra eist ontvoering blauwhelmen Fiji op

Kiev roept op tot bevriezen tegoeden Rusland

Arseni Jatsenjoek. © afp.


De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft de Verenigde Staten, de Europese Unie en de landen van de G7 opgeroepen om Russische tegoeden te bevriezen. De maatregel zou moeten gelden totdat Rusland zijn veiligheidstroepen en militair materieel terugtrekt van Oekraïens grondgebied.

Jatsenjoek zei tijdens een kabinetsvergadering ook dat het ministerie van Financiën 340 miljoen dollar (ongeveer 257 miljoen euro) aan de centrale bank van Oekraïne verkoopt in een poging de kapitaalreserves aan te vullen en zo de hryvnia, de Oekraïense munt, te steunen.

In de eerste helft van augustus trok de centrale bank al zo'n 150 miljoen dollar (112 miljoen euro) uit om de waarde van de hryvnia met steunaankopen te stutten. Veel ruimte heeft Oekraïne echter niet, aangezien de reserves van het land steeds verder teruglopen. Jatsenjoek hoopt nu met een kapitaalinjectie die dalende trend te kunnen stoppen.

Door de aanhoudende onrust in het land staat de waarde van de hryvnia steeds verder onder druk. Half augustus zakte de munt tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar ooit. Valeria Gontareva, president van de centrale bank, zei toen in het Oekraïense parlement dat de hryvnia in een vrije val zit omdat burgers en bedrijven bang zijn voor een oorlog in het land.

Kiev beschuldigt Rusland ervan troepen te hebben gestuurd die de opmars van de separatisten moeten steunen. Moskou heeft meerdere malen ontkend te rebellen te bewapenen of hen heimelijk te steunen.




Bron

Rebellenleider: Rusland vecht met ons mee

Rook boven een beschadigd huis in de omgeving van Donetsk. © afp.


Duizenden Russische soldaten vechten mee met de pro-Russische rebellen tegen het Oekraïense leger. Sommigen hebben zelfs verlof genomen bij het Russische leger om te kunnen vechten in Oekraïne. Dat zei rebellenleider Aleksander Zachartsjenko vandaag in een interview. Hij is de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

'Ze brengen hun vakantie liever met ons, broeders die vechten voor hun vrijheid, door dan op het strand', zei Zachartsjenko. Hij heeft het over 3000 tot 4000 Russische militairen. Het interview staat op de website van een Russische staatstelevisiezender.

Zachartsjenko zei deze maand in een andere video op internet al dat de separatisten door Rusland worden gesteund met materieel en zo'n 1200 strijders. Volgens het Kremlin zijn dat hooguit vrijwilligers die op eigen initiatief naar Oekraïne trekken.

Novoazovsk
Vanmorgen is bekend gemaakt dat de strategisch gelegen Oekraïnse stad Novoazovsk door pro-Russische seperatisten is veroverd. Gister wisten de rebellen de stad binnen te trekken, nadat zij de stad drie dagen hadden belegerd.




Bron
Lees ook: NAVO: Russische troepen actief in Oekraïne
Lees ook: Rebellenleider verbaasd door wrakstukken rampvlucht

woensdag 27 augustus 2014

Obama wil deze week oorlogsplan op tafel voor Syrië

President Obama © Getty.


Hooggeplaatste bronnen denken dat de VS hun militaire operaties tegen de Islamitische Staat zullen uitbreiden naar Syrië. Maar niemand weet precies hoe of wat de volgende stap zal zijn.

President Barack Obama wil tegen het einde van deze week beslissen of de operaties van de VS ook naar de thuishaven van de Islamitische Staat in Syrië uitbreiden. Maar over de mogelijke militaire operatie staat nog niets vast, dat meldt The Daily Beast.

Stroomversnelling
De moord op de Amerikaanse journalist James Foley en de militaire successen van IS drijven de Amerikaanse regering naar een gepast antwoord. De recente gebeurtenissen in Irak en Syrië vragen een snel antwoord om de situatie te stabiliseren. Maar plannen om luchtaanvallen uit te voeren zijn nog verre van compleet. Het Pentagon beschikt over te weinig informatie over de stellingen van IS in Syrië. Obama moet de operatie ook op diplomatiek, politiek en legaal niveau verdedigen.

'We moeten maar één man overtuigen: Obama'
De grote vraag blijft: valt Obama deze keer aan of bluft hij zoals vorige keer. Volgens een bron binnen regeringskringen hadden de topontmoetingen van gisteren maar één doel: Barack Obama overtuigen. Intussen vliegen er alspionagevliegtuigen over Syrië om informatie te verzamelen voor luchtaanvallen.

Dilemma in Syrië
In tegenstelling tot de bombardementen in Irak staat het Pentagon er alleen voor in Syrië. Hoewel Assad zijn hulp al heeft aangeboden om samen te werken in de strijd tegen IS. Maar dat is een aanbod dat de VS liever afslaat.

Met bombardementen tegen de Islamitische Staat helpen de Amerikanen Assad al een handje. Met de Syrische regering samenwerken, zou te ver gaan. Maar Assad is niet de enige mogelijke partner. Volgens Hadi Al Bahra, de leider van de Syrische Nationale Coalitie, moet Obama samenwerken met de strijdkrachten van The Free Syrian Army (FSA).

Wat is het verschil met 2013?
President Obama dreigde vorig jaar ook met een luchtoffensief in Syrië als Assad de 'rode lijn' zou overschrijden. De Syrische president ging duidelijk over die lijn, maar het bleef toen bij de dreigende taal van Obama. Het grote verschil vandaag is volgens voormalig CIA-driecteur Michael Morell dat IS een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid in de VS. Alle Amerikaanse veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de westerse jihadisten die de terreurgroep aantrekt.




Bron

'Militair bekent leveringen in Oekraïne'

Pro-Russische rebellen op een tank in Krasnodon. © ap.


Een door Oekraïne gearresteerde Russische militair zou hebben bekend dat zijn eenheid Russisch militair materieel naar pro-Russische separatisten heeft gebracht.

Dat melden Oekraïense media op basis van een verklaring van de veiliheidsdienst. Oekraïne beschuldigt Rusland er al langer van dat het de separatisten in het oosten van het land steunt, onder andere met materieel. Rusland heeft dat tot nu toe ontkend.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er aanwijzingen dat een offensief in het gebied bij de steden Donetsk en Loehansk wordt voorbereid onder regie van Moskou. Een woordvoerder verklaarde dat woensdag naar aanleiding van nieuwe militaire bewegingen bij de grens.




Bron
Lees ook: Geheime dienst Polen bevestigt: Russisch leger opereert in Oekraïne
Lees ook: Oekraïne wil 'praktische hulp' van de NAVO

'FBI onderzoekt rol Rusland bij hacken banken VS'


Aanwijzingen voor link naar overheid of cybercriminelen

© AFP.


De FBI onderzoekt of de Russische overheid een rol heeft gespeeld bij een recente aanval van Russische hackers op JPMorgan Chase en minstens één andere Amerikaanse bank.

Die zou mogelijk een wraakactie zijn geweest voor de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld, zo meldde persbureau Bloomberg vandaag op basis van ingewijden.

Geen normale hackers
Bij de aanval werden grote hoeveelheden gevoelige data buitgemaakt. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn, overstijgen volgens beveiligingsexperts die van normale hackers.

Volgens de bronnen zouden er aanwijzingen zijn voor een link tussen de hackers en de overheid. Het spoor is echter wazig en zou ook kunnen leiden naar cybercriminelen in Rusland, of elders in Oost-Europa.




Bron

VN: IS en regering Syrië plegen misdaden tegen de menselijkheid

IS-aanhangers rijden met brommers door Tabqa. © reuters.


Zowel IS (Islamitische Staat) als de Syrische regering pleegt misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog in Syrië. Dat is de conclusie van een VN-rapport dat vandaag openbaar is gemaakt.
Rapport Verenigde Naties over Syrië Open pdf (1,4 MB)

De Syrische regering heeft zogeheten vatbommen gegooid op plekken waar burgers wonen. In april zouden acht van die bommen chemicaliën hebben bevat, waarschijnlijk chloorgas.

Het aantal overlijdensgevallen in Syrische gevangenissen stijgt, en uit analyse van bijna 27 duizend foto's blijkt dat er sprake is van 'langdurige, systematische martelingen van gevangenen', zeggen de onderzoekers.

Angst zaaien
Islamitische Staat is in het noorden van Syrië bezig met een campagne om angst te zaaien. Daarbij is sprake van openbare executies, amputaties, steniging en zweepslagen. 'De openbare executies zijn gebruikelijke evenementen geworden op vrijdagen in Raqqa en andere door IS gecontroleerde gebieden', zegt het rapport. Bij de executies zijn vaak kinderen aanwezig.

De onderzoekers maken zich ook zorgen over het lot van de aanwezige kinderen in de trainingskampen van IS, mede omdat de Verenigde Staten mogelijk beslissen deze kampen te bombarderen: 'Bij die beslissing moet te allen tijden het oorlogsrecht worden gerespecteerd', benadrukken de onderzoekers.

De beschuldigingen staan in een rapport van 45 pagina's dat vandaag is gepresenteerd in Genève.




Bron
Lees ook: Zeker 53 doden bij reeks luchtaanvallen in Syrië

'September begint met stralende zonnige week'

© anp.


Wie vandaag naar buiten kijkt krijgt een goed beeld hoe het er volgende week uit komt te zien. Zo doet Weerplaza alvast de voorzichtige voorspelling. 'Na de zeer natte dag gisteren in Zuid-Nederland sputteren de buien de komende dagen nog wat na, waarna na het weekend een droge en zomerse periode aanbreekt', is te lezen op dewebsite van het weerbureau.

De ontwikkelingen in de weerkaarten zien er veelbelovend uit, volgens Michiel Severin. Het Amerikaanse weermodel schotelt ons een stralend zonnige week voor en ook het Europese weermodel is zeer positief. 'Normaal heeft de tweede week een lage betrouwbaarheid, maar dit stralend zonnige weer verdient meer aandacht. De kans op een zomerse start van september is behoorlijk groot dit keer, rond de 80 procent'.

Belangrijkste reden van deze stijging is de koers van voormalig tropische orkaan Cristobal. Cristobal ligt nu nog tussen Florida en Bermuda in en trekt de komende dagen richting IJsland. De orkaan stuwt warme lucht met zich mee, tot hoog in de atmosfeer, met als direct gevolg de vorming van een hogedrukgebied. Het nieuwe stromingspatroon laat het weerbeeld in Nederland radicaal omslaan.

Ouders 'doodgepeste' jongen tonen foto's stervende zoon

De ouders van de 12-jarige Dylan Stewart, die begin dit jaar stierf door verhanging, hebben foto's van hun naar eigen zeggen doodgepeste zoon de wereld ingestuurd om aan de pesters te tonen wat ze aangericht hebben.

Stewart veranderde in januari van school, maar werd daar gepest, schrijft The Mirror. Volgens zijn moeder maakten medeleerlingen de jongen uit voor 'Downey' en mishandelden ze hem bij de bushalte. De tiener trok zich steeds meer terug en belandde in een depressie.

In april vond zijn moeder hem opgehangen in zijn slaapkamer. Stewart bezweek een aantal dagen later, op 22 april, in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De ouders van de jongen claimen dat hun zoon zelfmoord pleegde omdat hij als nieuweling gepest werd op school. Ze maakten hartverscheurende foto's openbaar van zijn doodstrijd in het ziekenhuis. Moeder Amanda (39), hoopt dat de pesters zo zullen beseffen dat ze van Stewarts leven een hel hebben gemaakt en dat de afbeeldingen pesters in de toekomst zullen afschrikken.

'Als de foto's een ander gepest kind kunnen redden, dan hebben we iets bereikt', zegt Amanda. 'Pesters moeten weten tot wat hun gedrag kan leiden. Het is voor onze familie tragisch geëindigd, de pesters moeten zien wat ze aangericht hebben.'

Volgens leerkrachten van de school, die een antipestbeleid voert, waren er echter geen aanwijzingen dat de jongen gepest werd. Dus werden de pesters niet opgepakt en zitten ze nog altijd op dezelfde school.



Bron

dinsdag 26 augustus 2014

Europese satellieten in verkeerde baan 'zijn gezond'

De lancering van de twee Europese navigatiesatellieten vorige week vrijdag. © epa.


De twee Europese navigatiesatellieten die vrijdag na lancering in een verkeerde baan rond de aarde kwamen, zijn in 'goede gezondheid' en gedragen zich zoals het hoort. Onderzoekers zijn druk aan het rekenen om te kijken wat de sondes nog kunnen doen op hun huidige plek. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vandaag laten weten.

De twee satellieten zijn bestemd voor het eigen navigatienetwerk dat Europa aan het bouwen is, Galileo genaamd. Ze vertrokken vrijdag uit Frans-Guyana. Een tijdje na de lancering werd duidelijk dat ze duizenden kilometers lager terecht waren gekomen dan de bedoeling was. Bovendien wisselt de afstand tot het aardoppervlak. De omloopbaan is ovaal, maar had precies rond moeten zijn.

Het is niet bekend waardoor de lancering is misgegaan en of de twee satellieten nog in de goede baan kunnen komen.




Bron

Analist vindt executieplaats Foley via Google Maps

© Google Maps.


Een Britse beeldanalist, bekend onder de naam Brown Moses, heeft de precieze locatie achterhaald waar vorige week de Amerikaanse journalist James Foley werd onthoofd door Islamitische Staat (IS). Hij deed dit door het executiefilmpje minutieus te ontleden met behulp van Google Maps, dat meldt Bellingcat.com.


Vorige week werd de wereld opgeschrikt door een schokkend filmpje waarin de fotojournalist James Foley wordt onthoofd door een lid van IS. Aanleiding voor Brown Moses, die door het leven gaat als Elliot Higgins, om de video te bestuderen.

In de vijf minuten die het filmpje duurt, speurt hij naar visuele referentiepunten. Klein nadeel: de video werd gemaakt in een gebied waar nauwelijks begroeiing of bebouwing te zien is.

Volgens Moses werd Foley van het leven beroofd in de heuvels, ten zuiden van de Syrische stad Raqqa. Het bewijs voor deze veronderstelling publiceerde hijop zijn eigen site Bellingcat.com.




Bron

Rusland: Krim-goud uit Amsterdam moet terug

De Krim-collectie bestaande uit onder meer een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen in het Allard Pierson Museum. © anp.


Rusland vindt de beslissing van het Allard Pierson Museum in Amsterdam om de betwiste Krim-collectie voorlopig in bewaring te houden 'ongerechtvaardigd'. Het Russische ministerie van van Cultuur heeft dat laten weten aan het persbureau Ria Novosti.



Moskou stelt dat er geen juridische basis is om de collectie met gouden voorwerpen in Amsterdam te houden en wil dat Nederland de spullen teruggeeft aan musea op de Krim.

Claim
Zowel Oekraïne als Rusland eist de collectie op. Het Allard Pierson Museum vreest een claim, als de collectie aan één van de eisers wordt overgedragen. Het museum wil dat risico niet lopen en liet woensdag weten een oordeel van de rechter of arbiter af te wachten.

De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' zijn uitgeleend door musea op de Krim. Het getouwtrek ontstond toen Rusland in maart de Krim van Oekraïne afpakte.




Bron

Spoedzitting Mensenrechtenraad over IS

Koerdische Peshmerga-soldaten in gevecht met IS-strijders. © getty.


De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties komt op 1 september in spoedzitting bijeen om zich te buigen over misdaden van Islamitische Staat (IS). Dit gebeurt op verzoek van Irak. Het initiatief wordt gesteund door Egypte en andere Arabische landen, Iran, de VS en EU-landen.

IS kwam vorige week in het nieuws door het onthoofden van een Amerikaanse journalist. De soennitische terreurorganisatie maakt zich al maanden schuldig aan moorden en seksueel geweld, vooral in Irak en Syrië.




Bron
Lees ook: Terreurgroep IS houdt Amerikaanse vrouw gegijzeld