Translate

woensdag 20 augustus 2014

Moskou haalt enkele producten van boycotlijst

© anp.


De Russische premier Dmitri Medvedev heeft woensdag een aantal producten uitgesloten van de lijst met goederen die niet meer uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen mogen worden geïmporteerd. Het gaat onder meer om aardappelzaden, lactosevrije melkproducten, vitamineproducten, jonge zalm, forel en voedingssupplementen.

Dat staat op de website van het Kremlin, aldus het Russische persbureau Itar-Tass. Op 7 augustus verbood Rusland de invoer van onder meer vis, gevogelte, zuivelproducten en groenten uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie, Australië, de Verenigde Staten, Noorwegen en Canada voor een jaar. De boycot van Rusland is een reactie op de sancties van die landen tegen Rusland wegens de houding van Moskou in het conflict in Oekraïne.

LTO reageert terughoudend
Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland vindt het positief dat Rusland enkele producten van de boycotlijst heeft gehaald. Maar de organisatie blijft terughoudend. 'Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Dit gaat nog maar over een paar producten', stelt een woordvoerster in een reactie.

Volgens LTO laat de stap wel zien dat Rusland de voedselvoorziening van de eigen burgers belangrijk vindt en dus ook bereid is de import voor bepaalde producten weer toe te laten.

Oostenrijk pakt negen IS-verdachten op

Aanhangers van IS in Parijs. © epa.


Oostenrijk heeft negen personen opgepakt die ervan worden verdacht dat zij voor de Islamitische Staat (IS) in Syrië wilden gaan vechten. Dit heeft persbureau APA gemeld op gezag van het Openbaar Ministerie in Wenen. De mogelijke jihadisten waren al in de buurt van de grens. Na hun verhoor zal worden beslist of zij in voorlopige hechtenis worden gehouden.

Volgens het Oostenrijkse Federale Bureau tegen Terrorisme en voor de Bescherming van de Grondwet worden ongeveer 100 Oostenrijkers ervan verdacht dat zij naar Syrië zijn vertrokken om te vechten. Zo'n 20 van hen zouden zijn gesneuveld. Een onbekend aantal anderen is weer naar huis teruggekeerd.
Bron

Mede-bedenker van Ice Bucket Challenge verdronken

© Boston College.


Corey Griffin, mede-bedenker van de Ice Bucket Challenge, waarmee geld wordt ingezameld voor de spierziekte ALS, is zaterdagavond omgekomen bij een duikongeval in de haven van Nantucket, Massachusetts.

De 27-jarige Griffin dook omstreeks 2 uur 's nachts van het Juicy Guys-gebouw het water in, kwam even boven en verdween toen in de diepte. Een lokale badmeester, Colin Perry, dook hem op van de bodem en wist hem op het droge te krijgen, waarna Griffin naar een ziekenhuis werd gebracht. Daar werd hij een uur later doodverklaard, zo meldt de Boston Globe.

Kort voor zijn noodlottige duik had Griffin nog 100.000 dollar opgehaald met een inzamelingsactie voor ALS en met zijn vader gebeld om hem te vertellen over het succes van de actie. 'Hij was de gelukkigste man op aarde', vertelt Coreys vader Robert Griffin. 'Hij belde me en zei me dat hij in de zevende hemel was.'

Anderen helpen
Griffin stond bekend als een sportieveling die niets liever deed dan anderen helpen. Zelf speelde hij ooit twee seizoenen ijshockey voor Boston College en was bevriend met voormalig honkballer Pete Frates. Bij Frates werd in 2012 ALS geconstateerd. Familie en vrienden van Frates, waaronder Griffin, bedachten daarop de populaire Ice Bucket Challenge.

Om aandacht te vragen voor de ziekte overgieten bekende sterren en politici zich met een bak ijswater. Duizenden personen, waaronder magnaat Bill Gates, presentator Conan O'Brien, rapper Dr. Dre en acteur Ben Affleck, deden al mee aan de uitdaging. Koning Willem-Alexander liet de uitdaging deze week aan zich voorbijgaan. 'Obama deed het ook niet', was zijn excuus.Bron
Lees ook: Bucket Challenge levert ALS Nederland al een miljoen op

'Hackers sluizen informatie onderzoek MH370 naar China'

© epa.


Hackers hebben informatie over het onderzoek naar de verdwenen Maleisische vlucht MH370 buitgemaakt en naar China doorgesluisd. Dat heeft het hoofd van het Maleisische agentschap voor internetveiligheid Amirudin Abdul Wahab gezegd, melden Maleisische media.

Volgens Amirudin zijn er notulen en andere vertrouwelijke informatie buitgemaakt. Maleisië heeft de hulp van Interpol ingeschakeld bij het onderzoek. Naar wie de informatie precies is doorgespeeld is onduidelijk.

Twee derde van de inzittenden van MH370 was Chinees. China heeft zich de afgelopen maanden meermaals beklaagd over het onderzoek naar de verdwijning van het Maleisische toestel.

Zoektocht
De zoektocht naar het vermiste vlieguig van Malaysia Airlines (vlucht MH370) wordt in september hervat. Dat heeft premier Tony Abbott van Australië gezegd. Het toestel met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart van de radar, toen het onderweg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking.

Uit signalen van satellieten is gebleken dat het vliegtuig van zijn koers is afgeweken en in de Indische Oceaan is gestort. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft de opdracht gekregen om naar het verdwenen toestel te zoeken. Het bedrijf gaat twee schepen inzetten die een gebied in de oceaan ter grootte van ongeveer 60.000 vierkante kilometer onderzoeken.
Bron

Astronaut fotografeert 'mysterieus' groen licht

© Twitter.


De Amerikaanse astronaut Reid Wiseman, die momenteel in het internationale ruimtestation ISS zit, plaatste deze week bovenstaande foto op Twitter.

Hij fotografeerde de Golf van Thailand. Bangkok, de hoofdstad van Thailand is op de foto duidelijk te zien. Toch bleef het gissen waar het groene licht rechts op de foto vandaan kwam.

De verklaring: het groene licht is afkomstig van tientallen vissersboten die beschikken over honderden heldere groene ledlampen om plankton aan te trekken. Het ultieme doel is het vangen van inktvissen. Zij volgen het plankton dat door het licht aangetrokken wordt en zijn zo een makkelijke prooi voor de vissers.
Bron

dinsdag 19 augustus 2014

Krystal (25) blinkt uit in gewichtheffen met één arm

Vorig jaar verloor Krystal Cantu haar arm in een zwaar auto-ongeluk. De 25-jarige Texaanse is echter niet van plan om haar dromen op te geven en blijft vastberaden haar hobby beoefenen: gewichtheffen.

De Texaanse raakte in augustus 2013 verwikkeld in een auto-ongeluk. Ze had al snel door dat haar arm geheel verbrijzeld was.

'Mensen probeerden me te helpen en ik merkte dat het serieus was. Ik probeerde niet naar mijn arm te kijken, maar ik kon het zien in de reflectie van iemands zonnebril', vertelt ze volgens de Daily Mail. 'Toen ik in het ziekenhuis aankwam, vertelde de chirurg me dat hij alles bekeken had, maar dat mijn arm niet gered kon worden.'

Er gaat geen dag voorbij dat Krystal niet aan het ongeluk en haar amputatie denkt.

101 kaarsjes uitblazen en dan weer aan het werk

Herman Goldman aan het werk © ap.


Discussie over de pensioenleeftijd? Niet voor de 101-jarige Herman Goldman uit de Amerikaanse staat New Jersey. De reparateur stapt nog altijd bijna dagelijks in zijn auto om naar de lampenfabriek te rijden waar hij al 73 jaar werkt.

In 1941 begon de toen 28-jarige Goldman als verkoper. Hij maakte etalages schoon. Alleen in de Tweede Wereldoorlog was hij niet aan het werk bij Capitol Lighting, toen diende hij in het Amerikaanse leger.

Inmiddels is de 101-jarige gespecialiseerd in het repareren van kapotte lampen. Hij heeft een eigen hoekje achter de uitverkoopafdeling van een lampenwinkel van de fabriek. Daar knutselt hij aan draden, of geeft hij een oude lamp nieuw glas.

Afgelopen zondag werd Hy, zoals hij genoemd wordt, 101. Zijn collega's vierden zijn verjaardag gisteren met ijs en taart. Goldman is voorlopig niet van plan met pensioen te gaan. Hij blijft 40 uur per week werken. 'Wat moet ik dan doen, een beetje oud zitten worden?', aldus Goldman tegen lokale media.
Bron

Utrechter verduistert 1,6 miljoen subsidie taxivervoer


20.000 euro aan contant geld gevonden in bedrijfspand

Archiefbeeld © anp.


Een 42-jarige Utrechter wordt verdacht van het verduisteren van subsidiegeld voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. Het gaat om een bedrag van 1,6 miljoen euro. De man is vandaag aangehouden, meldde het Openbaar Ministerie.

Het taxibedrijf van de man ontving de rijkssubsidie voor de proef in 2011. Aan het project kwam vorig jaar een einde, maar het geld bleek verdwenen te zijn. Volgens het OM heeft het bedrijf ondanks herhaalde oproepen nooit een accountantsverklaring overlegd.

Twee woningen en een bedrijfspand in de regio Utrecht zijn doorzocht. Daarbij is administratie in beslag genomen alsmede onder meer ruim 20.000 euro aan contant geld, schilderijen en vier complete duikuitrustingen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de voormalige directeur tevergeefs om de accountantsverklaringen of terugbetaling van het geld had gevraagd, heeft aangifte gedaan. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) arresteerde hem.
Bron

Overvaller overlijdt nadat groep op hem gaat zitten

De zaak van juwelier John Gowing in de overdekte markt van Oxford. © johngowing.co.uk.


Een gewapende overval op een juwelier in het Britse Oxford is verkeerd afgelopen voor een van de twee overvallers. De winkeleigenaar, zijn collega en verschillende voorbijgangers wisten de man te grijpen en gingen op hem zitten. Toen de politie arriveerde bleek de ongelukkige dief niet meer te ademen.


Gisteren begon de zaak die meer duidelijkheid moet geven over het overlijden van de overvaller, de 33-jarige Clint Townsend. Hij en zijn handlanger braken in maart een ruit van een juwelierszaak in de historische overdekte markt van Oxford. Daarbij gebruikten zij naar verluidt een sloophamer. Ook gooiden zij rookbommen naar binnen.

De twee overvallers droegen motorkleding en hadden de kleppen van hun helm naar beneden geslagen. Townsend betrad de juwelierszaak, zijn handlanger bleef buiten wachten bij een - naar later bleek - gestolen motor.

Worsteling
Eenmaal binnen ontstond een worsteling. Winkeleigenaar John Gowing probeerde Townsend te stoppen, zijn collega werd geslagen met de hamer. Gowing volgens Daily Mail tijdens de ondervraging: 'Hij probeerde weg te rennen, maar wij hingen aan zijn jas en armen. Langzaam bewogen we met zijn drieën naar de zijkant van de winkel toen er opeens van overal vandaan mensen opdoken.'

Terwijl de tweede overvaller de motor liet vallen en ervandoor ging, viel in de winkel iedereen om en over elkaar heen. 'Met zijn allen vormden we een grote hoop. Ondertussen bleven we de man vasthouden. Mijn collega Andrew lag ergens onder hem, ik lag zelf half onder hem. Weer anderen gingen op hem zitten', vervolgt Gowing over de chaos die ontstond.

Het bleef tijdens de ondervraging enigszins onduidelijk hoeveel mensen op Townsend gingen zitten. De juwelier dacht dat ongeveer zes mensen hem en zijn collega te hulp waren geschoten. De BBC noemt een getuige die gezien meent te hebben hoe alleen Gowing, zijn collega en een ander persoon de dief in bedwang hielden.

Dood
Toen politieagenten bij de zaak aankwamen, bleek Townsend bewusteloos en niet meer te ademen. Hij werd naar het John Radcliffe-ziekenhuis gebracht. Reanimatie mocht niet meer baten, de man werd een dag later dood verklaard.

Gowing zei dat de overvalspoging 'erg gewelddadig' was en een enorme impact heeft gehad op alle betrokkenen. Toen hij later hoorde dat de overvaller was overleden was hij naar eigen zeggen geschokt. 'Een hele vervelende ervaring werd door zijn overlijden nog erger. Het was een gruwelijke dag met een gruwelijke afloop.'

De zaak die meer duidelijkheid moet geven over het overlijden van de overvaller begon gisteren en gaat vandaag verder. De ouders van Townsend, zijn vriendin en andere familieleden waren gisteren ook aanwezig.
Bron

Kleuter neemt verkeerde trein en vindt ouders 37 jaar later

Amper zes jaar was het Chinese meisje Jiang Ai-wu toen ze op een verkeerde trein stapte. Een 'misstap' die haar leven danig overhoop gooide want pas 37 jaar later werd ze herenigd met haar ouders.

Nadat ze de verkeerde trein pakte in de provincie Hunan, probeerde Jiang Ai-wu alsnog thuis te komen. 'Maar het ging van kwaad tot erger', vertelt de inmiddels 43-jarige Chinese in de Britse krant Daily Mail. 'Ik stapte van de ene verkeerde trein op de andere'.

Onbegonnen werk
Uiteindelijk belandde de kleuter in de oostelijke provincie Xuhzou, op ruim 700 kilometer van waar ze woonde. Daar belandde ze onder de vleugels van de autoriteiten. 'Die mensen wilden me helpen, maar dat was onbegonnen werk. Ik wist zelfs mijn eigen adres niet'.

Het besef drong tot het meisje door dat ze zich moest neerleggen bij haar droeve lot. 'Ik moest me focussen op m'n eigen leven, hoewel ik altijd ben blijven hopen dat mijn ouders me op een dag zouden komen halen'.

Vandaag was de koudste 19e augustus sinds 1924

Een strandganger springt in wetsuit de zee in. © anp.


Het was vandaag de koudste 19e augustus sinds 1924. De Bilt noteerde 15,9 graden, slechts 0,4 graden warmer dan destijds, aldus weerbureau Weeronline.

Hoewel er geen meteorologische records zijn gebroken, was het vandaag de koudste 19e augustus sinds 1924. De Bilt noteerde 15,9 graden, slechts 0,4 graden warmer dan destijds, aldus weerbureau Weeronline.

Het koele weer wordt veroorzaakt door polaire lucht uit Scandinavië. Bovendien ontstaan felle buien waarin de temperatuur nog verder zakt. Door de bewolking ziet de zon geen kans de aarde op te warmen. De normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen op 22 à 23 graden.

Augustus als geheel zou vanwege deze koude periode de eerste maand in meer dan een jaar tijd kunnen worden die onder het gemiddelde zal uitkomen. De huidige schatting komt uit op 16,7 graden gemiddeld, terwijl augustus normaal gesproken in doorsnee 17,5 graden oplevert. Volgens Weerplaza.nl valt de laatste zomermaand de afgelopen jaren wel vaker tegen. De gemiddelde waarde van 17,5 graden werd sinds 2000 al 7 keer niet gehaald.

De gemiddelde temperatuur over 2014 ligt nog op recordkoers, weet Weeronline. Met 12,2 graden is het meer dan 1,5 graden te warm tot nu toe dit jaar.
Bron

maandag 18 augustus 2014

Man vlucht weg na eerste aanblik van zijn bruid

Halsreikend keek een Egyptische man uit naar de eerste ontmoeting met zijn kersverse bruid. Maar toen hij haar eenmaal ontmoette op het vliegveld van Saoedi-Arabië, maakte hij zich uit de voeten.

De man had toegestemd met de vrouw te trouwen nadat zijn broer hem foto's van haar had opgestuurd. Die kiekjes bleken niet overeen te stemmen met de werkelijkheid, meldt Emirates 24/7.

Achtervolging
Het voorval was aanleiding tot nogal wat ophef op de niet nader genoemde Saoedische luchthaven. Nadat de man wegvluchtte van zijn verloofde, besloot de luchthavenbeveiliging de achtervolging in te zetten. Ze dachten dat de man een winkeldiefstal had gepleegd.

De aanstaande bruid liet het er niet bij zitten. Ze diende een klacht in, eiste een schadevergoeding en zette direct een echtscheidingsprocedure in gang.
Bron

Stuwdam van Mosul heroverd op IS

Een Koerdische strijder op de Mosul-dam in Irak. © ap.


Iraakse en Koerdische troepen hebben vandaag de stuwdam bij Mosul in Noord-Irak heroverd op de Islamitische Staat (IS), die de dam sinds twee weken in handen had. Dat heeft het Iraakse leger gezegd.

De troepen kregen luchtsteun, aldus een legerwoordvoerder. Gisteren werd met hulp van Amerikaanse en Iraakse gevechtsvliegtuigen al het oostelijk deel van de dam heroverd. Of de luchtaanvallen vandaag door de Amerikaanse of Iraakse luchtmacht werden uitgevoerd zei de woordvoerder niet.

De dam werd begin augustus veroverd door de strijders van IS. Daardoor werd de angst voor terreurdaden van IS in Irak ineens veel groter. De dam zorgt voor een groot aandeel in de elektriciteits- en watervoorziening van de steden in Noord-Irak. Er werd gevreesd dat IS die steden lam zou kunnen leggen door stroom en water af te sluiten. Ook zouden de rebellen de dam kunnen opblazen en op die manier een groot gebied onder water zetten.
Bron
Lees ook: Iraaks leger wil na stuwdam de stad Mosul veroveren
Lees ook: VS voeren opnieuw luchtacties uit bij dam Mosul
Lees ook: IS dreigt Amerikaanse doelen aan te vallen

'Raket op vluchtelingen uit Loehansk'

Vluchtelingen in Oost-Oekraïne. © afp.Een colonne vluchtelingen uit de regio Loehansk is volgens de Oekraïense regering beschoten door rebellen. Ze zouden dat hebben gedaan met Grad-raketten en mortiergranaten. Dat heeft het Oekraïense persbureau Interfax vandaag gemeld.

Rebellenleider Andrej Purgin ontkent dat de opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de aanval en legt de schuld bij Oekraïne zelf. Purgin, de 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, zegt dat de rebellen helemaal niet de militaire capaciteit hebben om zo'n aanval te doen. 'De Oekraïeners hebben zelf de weg constant gebombardeerd.'

Volgens een legerwoordvoerder zijn er waarschijnlijk veel slachtoffers gevallen. Een aantal kon hij niet geven. Mensen zouden zijn verbrand in hun auto's. De vluchtelingen zouden afkomstig zijn uit Novosvitlivka en Chriasjoevate.
Bron

Bewapende bende overvalt kolonne van Saudische prins

Een gewapende bende heeft gisteravond in Parijs het konvooi van een Saoedische prins aangevallen en daarbij 250.000 euro buitgemaakt.

De kolonne was op weg naar luchthaven Le Bourget, 15 km ten noorden van de Franse hoofdstad, toen het tussen negen en tien uur even buiten Parijs werd aangevallen.

Acht gewapende overvallers in twee auto's dwongen de auto's van de Saoedische ambassade te stoppen. Ze gingen er vandoor in één van de auto's uit het Saoedische konvooi. De inzittenden werden onderweg uit de auto gezet. Er raakte niemand gewond.

De gestolen wagen werd later uitgebrand teruggevonden. De overvallers zijn nog steeds op vrije voeten.

Volgens het dagblad Le Parisien beschikten de overvallers over aanvalswapens van het type kalasjnikov en zijn ook 'gevoelige documenten' buitgemaakt. De daders van de als 'vrij zeldzaam' omschreven beroving zouden, zo meldt de politie, goed geïnformeerd zijn geweest.

zondag 17 augustus 2014

Oekraïne wil militaire hulp van NAVO en EU

Een man staat bij een huis in een buitenwijk van Donetsk dat is vernietigd door de gevechten tussen de rebellen en het Oekraïense leger. © afp.


Oekraïne wil 'militaire hulp' van NAVO en EU in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, vandaag gezegd in een interview met de Duitse radio Deutschlandfunk. Later op de dag ontmoet hij in Berlijn zijn ambtgenoten uit Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Militaire hulp zou het voor Oekraïne makkelijker maken op te treden in Oost-Oekraïne, aldus Klimkin. Lidmaatschap van de NAVO sluit hij echter voorlopig uit. Daar is in Oekraïne 'geen politieke en geen maatschappelijke consensus' over, aldus de bewindsman.

Ondertussen hebben Oekraïense militairen een politiebureau overmeesterd in de oostelijke stad Loehansk, die sinds april handen is van rebellen. Ze hebben de vlag gehesen, zegt een Oekraïense legerwoordvoerder vandaag.

Mogelijke doorbraak
Het gaat mogelijk om een doorbraak in de pogingen van de regering in Kiev om het centrale gezag in Oost-Oekraïne te herstellen. De steden Donetsk en Loehansk zijn de belangrijkste bolwerken van de pro-Russische rebellen. Oekraïense strijdkrachten proberen Loehansk te omsingelen, maar waren tot nu toe niet in staat de stad binnen te dringen.

Via Loehansk loopt een belangrijke landverbinding van de rebellen met Rusland. De Oekraiënse woordvoerder zei ook dat er vanuit Rusland nieuw militair materiaal Oekraïne binnenkomt.

Vliegtuig uit de lucht geschoten
Vannacht hebben pro-Russische separatisten een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. De piloot wist zichzelf via een schietstoel in veiligheid te brengen en is inmiddels gevonden, zei een Oekraïense legerwoordvoerder.
Bron

Drugsdealer is politie te slim af: bindt enkelband om nek van haan

Foto ter illustratie. © thinkstock.


Een Braziliaanse drugdealer die onder elektronische toezicht was geplaatst, heeft zijn toezichthouders op het verkeerde been gezet door zijn elektronische enkelband aan een haan te geven die opgesloten zat in het kippenhok in zijn tuin. De man slaagde er op die manier in om toch drugs te gaan verkopen, zo meldt de krant O Globo.

De Braziliaanse politie ontdekte het bedrog woensdag in Guajuviras (Porto Alegre) tijdens een routinecontrole op een plaats waar wel vaker drugs wordt verkocht. De 29-jarige Isaac Selau werd er rond 23.00 uur opgepakt op verdenking van drughandel en illegale wapendracht.

Toen de agenten zijn gegevens natrokken, kwamen ze tot de ontdekking dat hun verdachte eigenlijk met een enkelband thuis had moeten zitten. De politie reed daarop naar de woning van de verdachte. Ze troffen de enkelband uiteindelijk aan om de nek van een haan.

De politie nam in het huis van de dealer ook nog cocaïne, marihuana en een precisieweegschaal in beslag.
Bron

IS' grootste nachtmerrie: het Koerdische vrouwenleger


’Ook al ben ik zwanger, als ik moet vechten dan ga ik’

Archiefbeeld van een vrouw uit de elite unit van het Koerdische peshmerga-leger tijdens een training. De dames vechten voor hun families. © ap.


Honderden moeders en dochters hebben de wapens ter hand genomen en zijn vastberaden hun levens te riskeren om de Koerden in Irak te beschermen tegen de oprukkende terreurbeweging IS (voorheen ISIS). De vrouwen van het tweede bataljon van het pershmerga-leger (vertaling: 'zij die de dood trotseren') zien het vechten voor hun land als hun plicht. Zelfs als ze zwanger zijn, trekken ze naar de frontlinie.
.

Vechtende vrouwen, het moet een nachtmerrie voor de IS-strijders zijn, zo schrijven sommige media. De militanten leggen vrouwen juist op binnen te blijven en zich te bedekken. Vele van hen zijn de afgelopen wekenuit hun huizen gehaald en verkracht door IS-strijders.

Klaar om te vechten
Maar de 550 vrouwen onder leiding van kolonel Nahida Ahmad Rashid zijn er klaar voor. Hoewel zij nog niet oog in oog kwamen met de militanten van IS, die steeds meer terrein winnen in Koerdistan, is er hard getraind in de zinderende hitte nabij de stad Sulaymaniyah. De vrouwen bereiden zich zo voor op de strijd.

'Het is een eer om deel uit te maken van een islamitisch land waar het vrouwen is toegestaan om voor hun thuisland te vechten,' legt een anonieme moeder uit aan de New York Post. Zij vecht al sinds 1996 mee. 'We krijgen dezelfde behandeling als mannelijke vechters. Dat is zo vastgelegd in de wet.'

Ook zwanger strijden
Naast hun werk hebben de vrouwen vaak een gezin. 'We zijn ook verantwoordelijk voor onze huishoudens, dus je kan stellen dat een vrouwelijke pershmerga-strijder het zwaarder heeft.'

Een andere moeder, die thuis een 5-jarige dochter heeft zitten, is nu zwanger. Zij laat weten dat ze zich daardoor niet laat tegenhouden. 'Dit is mijn plicht, of ik nu een kind draag of niet. Als ik word opgeroepen om te vechten, dan ga ik,' aldus de vier maanden zwangere vrouw.

190.000 mensen
Het peshmerga-leger, naar schatting nu zo'n 190.000 man (waaronder enkele honderden vrouwen) sterk, werd in de jaren veertig opgericht door de Koerdische nationalist Mustafa Barzani. Hij verenigde verschillende groepen Koerdische strijders die sinds het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk vochten voor een onafhankelijk Koerdistan in het noorden van Irak, het zuiden van Turkije en het westen van Iran.

Het geharde bergvolk streed lange onafhankelijkheidsoorlogen tegen Irakese troepen in de jaren zestig, zeventig en tachtig.
Bron
Lees ook: Cameron: 'IS vormt directe en dodelijke dreiging'

Mars- en Snickersdrankjes teruggeroepen

© Screenshot Mars Chocolate Drinks.


Het chocoladebedrijf achter Mars roept een aantal Mars- Snickers- Milky Way- en Bountydrankjes terug. Het drinken met de smaak van de bekende repen bevat mogelijk een bacterie genaamd Bacillus Subtilis, meldt de organisatie vandaag. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in het Verenigd Koninkrijk al zo'n 60 mensen er ziek van geworden.

Het gaat om Mars Refuel Milk, Snickers On the Go, Milky Way Chocolate Milk en Bounty Drink, allemaal flesjes van 350 milliliter met een sportdop. Allleen de drankjes die zijn geproduceerd door Milchwerke Mittelelbe GMBH en een houdbaarheidsdatum van 19/12/2014 tot en met 11/4/2015 hebben, vormen een risico.

Wie zo'n drankje in huis heeft, wordt aangeraden het niet op te drinken maar contact op te nemen met de consumentenservice op 0800-73344733.

'In het Verenigd Koninkrijk moesten mensen er onder meer van braken', aldus een NVWA-woordvoerder. 'Ze waren er flink ziek van, maar niet levensbedreigend.' De vrijwillige terugroepactie vindt ook in andere landen plaats. 'In Nederland zijn de flesjes inmiddels uit de schappen gehaald en is er voor zover bekend nog niemand ziek geworden.'
Bron

Toeristen vermist na gezonken boot in Indonesië

        

Boot is waarschijnlijk in zwaar weer terechtgekomen

Archiefbeeld van een boot bij het eiland Komodo. © Thinkstock.


Zeker tien buitenlandse toeristen en vijf Indonesiërs worden vermist na een bootongeluk in Indonesië. Welke nationaliteit de vermiste buitenlanders hebben, is niet bekend. Tien mensen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland zijn gered nadat de boot was gezonken tussen de eilanden Lombok en Komodo, een tocht die drie dagen kan duren.

Volgens persbureau DPA zijn twee Nederlanders gered. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon vanmiddag nog niets zeggen over het aantal Nederlandse opvarenden. 'Dat zoeken we nog uit', aldus een woordvoerder.

De boot was donderdag vertrokken en zonk zaterdag (kaart). Een Indonesische reddingswerker zei dat er vandaag pas een melding van het incident binnenkwam, onder meer door slechte communicatielijnen. De boot is waarschijnlijk in zwaar weer terechtgekomen en op een rif geklapt voordat het zonk.

Op de boot zaten vijf Indonesische bemanningsleden en twintig buitenlanders. Vissers en zeilers hadden vijf mensen gered voordat er hulp kwam.

Lombok ligt naast het populaire vakantie-eiland Bali en trekt jaarlijks duizenden toeristen. Hoewel er met enige regelmaat ongevallen met boten vol migranten plaatsvinden in Indonesië, komen ongelukken met toeristenboten zelden voor.
Bron
Lees ook: Overlevende bootongeluk: Ik zwom en zwom en zwom
Lees ook: Geen Nederlanders meer vermist in Indonesië