Translate

zaterdag 9 augustus 2014

Nederlanders opgeroepen om Erbil te verlaten

Minister Timmermans. © epa.


Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) roept Nederlanders op te vertrekken uit de Koerdische regio Erbil, wanneer dat veilig kan. Het gebied in Irak wordt bedreigd door oprukkende strijders van de Islamitische Staat (IS).

In het gebied zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ongeveer honderd Nederlanders geregistreerd. Timmermans ontraadt verder alle niet-noodzakelijke reizen naar Dohuk en Suleymaniyah.

De chef-staf van president Massoud Barzani van de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak heeft vrijdag bevestigd dat strijders van Islamitische Staat (IS) de strategisch belangrijke dam van Mosul onder controle hebben gekregen.

De soennitische extremisten zijn daardoor in staat steden onder water te laten lopen en de elektriciteits- en watervoorziening naar bepaalde gebieden stop te zetten. IS-strijders claimden bijna een week geleden al dat ze de dam van Mosul in handen hadden. Maar tot en met donderdag zeiden de Koerden dat ze nog altijd de controle over de dam hadden
Bron

Schatzoekers jagen op uit de ruimte gevallen diamantDe Londense online juwelier 77 Diamonds heeft een ware jacht ontketend in het Britse graafschap Lincolnshire. Als promotiestunt voor een 'interactief universum', waarbij diamanten als sterren aan een virtuele hemel een naam kunnen worden gegeven, lanceerde het bedrijf een heuse diamant aan een ballon. Toen de ballon op grote hoogte klapte, viel het prijzige glimmertje in een weiland nabij het plaatsje Lea. Het dorp wordt nu overspoeld door schatzoekers.

Mede-oprichter van 77 Diamonds Tobias Kormind is enthousiast over de stunt van zijn bedrijf. 'Is er een betere manier om aandacht te vragen voor ons virtuele universum dan daadwerkelijk een diamant de ruimte in te sturen?'

De diamant werd in een doosje aan de ballon geknoopt en samen met een gps-tracker losgelaten. In tweeënhalf uur legde de ballon zo'n 95 kilometer af en klom naar een hoogte van dertig kilometer. Daar klapte de ballon, waarna het kleinood van ruim 14.000 euro omlaag tuimelde, meldt The Scunthorpe Telegraph.

Volgens Kormind bevindt het doosje zich binnen een straal van acht kilometer rondom Lea. 'Wie hem vindt, mag hem houden', zegt de juwelier. Dat klinkt talrijke schatzoekers als muziek in de oren. Ondanks de professionele aanpak van sommige jagers is de diamant nog niet gevonden
Bron

Tiener steekt leeftijdgenoot dood omdat hij 'de cel in wil'

Slachtoffer Michael Conner Verkerke. © Facebook.


Een 12-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Michigan heeft op een speelplaats een hem onbekende 9-jarige neergestoken omdat hij naar eigen zeggen graag de gevangenis in wilde. Het slachtfoffer rende hevig bloedend naar huis en bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het opmerkelijke steekincident vond eerder deze week plaats in de stad Kentwood. 'Hallo. Ik heb zojuist iemand neergestoken. Arresteer me alstublieft. Ik wil dood. Ik wil niet meer op aarde zijn. Arresteer me alstublieft,' zei dader Jamarion Lawhorn (12) omstreeks zes uur 's avonds tegen de telefonist van alarmnummer 911.

'Ik sta hier hoor'
De donkergekleurde tiener, in spijkerbroek met ontbloot bovenlijf, belde met een mobieltje dat hij vlak daarvoor had geleend van een buurtbewoner, zo meldt de plaatselijke nieuwssite Mlive.

Volgens de politie ontfermden agenten zich eerst over het slachtoffer. 'De dader riep naar onze mensen dat ze de verkeerde kant uit gingen. 'Ik sta hier hoor,' schreeuwde hij.'

Al een jaar plannen
Volgens een tweede patrouilleploeg die de jongen arresteerde, kwam hij met gestrekte armen op hen af gelopen als gebaar dat hij geboeid wilde worden. 'De jongen vertelde dat ie 'heel veel' pillen had ingenomen omdat hij 'slecht is en altijd domme dingen doet.' Hij zei het leven te haten aangezien niemand van hem houdt. Hij liep naar eigen zeggen al een jaar rond met het plan iemand te doden.'

Slachtoffer Michael 'Conner' Verkerke werd meermaals in de rug gestoken en rende hevig bloedend naar huis. Op de veranda zakte hij in elkaar. De negenjarige belandde zwaar gewond in het ziekenhuis waar hij in de loop van maandagavond overleed.

Mes uit zand
Volgens de politie was de jongen met zijn broer en een vriendje aan het spelen en voegde de latere dader zich bij hen. 'Opeens pakte hij uit het zand een mes en stak zijn slachtoffer meerdere keren in de rug,' aldus een woordvoerder.

Dader Jamarion Lawhorn verscheen dinsdag voor de jeugdrechter. Hij pleitte volgens zijn advocaat 'niet schuldig'. De jongen verblijft voorlopig in een jeugddetentiecentrum. Het motief voor zijn daad wordt nog steeds onderzocht, zo meldt persbureau Associated Press (AP).

De man die de tiener zijn mobieltje leende om 911 te bellen, verklaarde dat hij net had gedaan alsof hij het gesprek niet had gehoord om de jongen niet in paniek te doen raken. In de tuin van zijn buren vonden agenten een bebloed mes.

'Triest'
'Ik vond het verschrikkelijk triest om een kind te zien dat op zo'n jonge leeftijd al het gevoel heeft dat niemand van hem houdt. Ik hoop dat hij de noodzakelijke hulp krijgt, al vroeg hij er op de verkeerde manier om,' aldus de getuige.
Bron

Arrestatie in mysterieuze verdwijningszaak Abigail (15)


Man verdacht van opsluiten tiener in container

© ABC News.


In de zaak van de mysterieuze verdwijning van Abigail Hernandez, het vijftienjarige meisje dat negen maanden spoorloos was, is een man gearresteerd. De 34-jarige Nathaniel Kibby wordt ervan verdacht de tiener al die maanden te hebben opgesloten in een container in zijn tuin.

De verdwijning van het meisje hield de Verenigde Staten maandenlang in de ban. De tiener werd op 9 oktober vorig jaar voor het laatst gezien toen ze haar school in North Conway in de staat New Hampshire verliet. Negen maanden later werd ze, onder meer na een online campagne 'Bring Abby Home', weer herenigd met haar moeder en zus.

De ernstig verzwakte tiener wist zich door het opgelopen trauma bijna niets te herinneren van haar ontvoering. Ook hoe zij plots weer kon opduiken was toen onbekend. Maar nu lijkt er dus eindelijk een doorbraak te zijn met de aanhouding van Nathaniel Kibby, op maandag in het plaatsje Gorham, niet ver van Conway waar Abigail verdween.

Vermoed wordt dat Kibby het meisje al die tijd gevangen hield in een container. Een aantal van zijn buren hebben de man in Amerikaanse media omschreven als 'eng'. Zij hebben niet in de gaten gehad dat hij een meisje zou gijzelen in of rond zijn woning.

Ongewone zaak
Hebben de weinige aanwijzingen van het meisje toch geleid tot deze verrassende wending of is er een waardevolle tip binnengekomen? De rechercheurs houden de lippen voorlopig stijf op elkaar en zoeken nog steeds antwoorden op vele vragen.

Eerder tijdens de zoektocht naar de vermiste Abigail verspreidde de FBI een compositiefoto van een veertiger, die met haar zou zijn weggereden in een blauwe pick-uptruck op de dag dat ze verdween. 'De zaak was al vanaf het begin erg ongewoon', aldus Kieran Ramsey van de FBI na het opduiken van Abigail. 'Al snel was er een indicatie dat het om een ontvoering ging. Op een bepaald moment ontving haar moeder een brief van Abigail waardoor men hoopte dat ze nog leefde. Enkele maanden later is haar dochter inderdaad opgedoken, maar kan zij ons nog niets vertellen.'

Recht in de ogen
Toen Kibby gisteren voor de rechtbank verscheen, woonde een sterk vermagerde Abigail de zitting bij vanaf de eerste rij. Ze zat naast haar moeder Zenya en zus Sarah en keek vanaf die plek haar vermoedelijke kidnapper recht in de ogen.

De man wordt langer vastgehouden. Zijn borgsom bedraagt een miljoen dollar en de zaak wordt vervolgd op 12 augustus.
Bron: video

vrijdag 8 augustus 2014

NVWA waarschuwt voor bacterie in rauwmelkse Franse kaas

Diverse rauwmelkse kazen van een Franse producent die hier ook verkocht worden, bevatten een bacterie die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. © EPA.


Diverse rauwmelkse kazen van een Franse producent die hier ook verkocht worden, bevatten een bacterie die ernstige voedselvergiftigingen kan veroorzaken. Het gaat om de bacterie Escherichia coli O26 H11, die maagdarminfecties, bloederige diarree en koorts kan veroorzaken. In zeer ernstige gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen.

In een veiligheidswaarschuwing raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het eten van de kazen af. Voor zover bij de NVWA bekend is nog niemand in Nederland ziek geworden. Als mensen de kaas hebben gegeten en zich ziek voelen, moeten ze direct contact opnemen met de huisarts.

De kazen van producent Etoile du Vercors worden hier verkocht in verschillende groothandels, bij kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten maar waarschijnlijk niet in heel grote hoeveelheden. Het gaat om de merknamen Saint Felicien, Saint Marcelin, Sechon de Vache en Tommes du Dauphine. De waarschuwing geldt voor al deze kaasmerken met een houdbaarheidsdatum tussen nu en 3 september.

Rauwmelkse kaas is, in tegenstelling tot 'gewone' kaas gemaakt van onverhitte ('rauwe') melk. Door de hogere kans op bacteriën wordt het eten van deze kaas al afgeraden voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.
Bron

'Cruisecontrol soms gevaarlijk'

© ANP.


De combinatie van de trajectcontrole op de A2 met het gebruik van cruisecontrol levert dikwijls gevaarlijke situaties op. Dit blijkt uit een rondgang van de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) bij automobilisten die vaak op de A2 van Utrecht naar Amsterdam rijden.

De meeste automobilisten rijden op de eerste drie banen van de vijf en zetten de cruisecontrol tussen de 100 en 105 kilometer. Omdat iedereen daardoor op een kluitje rijdt, ontstaan gevaarlijke situaties. Omdat iedereen ongeveer even hard rijdt, is inhalen lastig en rijden de auto's dicht op elkaar, zegt de VAVDZ.

De vereniging, die opkomt voor automobilisten die zakelijke kilometers rijden, zegt dat verhoging van de toegestane snelheid naar 130 kilometer de oplossing is omdat dan alle rijstroken gebruikt worden en het probleem zich zo vanzelf oplost.
Bron

'Russische oefeningen bij Oekraïne voorbij'

De Russische president Vladimir Poetin voor een 'tsaar-kanon' in Moskou © belga.


De militaire oefeningen van de Russische krijgsmacht niet ver van de grens met Oekraïne zijn voorbij. Dat heeft het Russische persbureau Interfax vanavond op gezag van het ministerie van Defensie in Moskou gemeld.

Het ministerie berichtte dat de vliegtuigen die aan de oefeningen hebben deelgenomen, naar hun permanente basis zijn teruggekeerd en dat de militairen van de antiraketeenheden hun uitrusting zijn gaan inladen voor vervoer naar hun permanente posities.

Door de oefeningen werd de vrees aangewakkerd dat Rusland zich voorbereidde op een inval in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten strijden tegen het Oekraïense leger. Volgens de NAVO waren er deze week 20 duizend soldaten naar de grensregio gestuurd.

Een dreigende inval van Rusland in het oosten van Oekraïne speelde volgens premier Rutte mee bij het besluit om de Nederlandse missie in het rampgebied af te breken.

Vlak na het uitbreken van het conflict in het oosten van Oekraïne hield Moskou ook al grootscheepse militaire oefeningen in het grensgebied. Volgens de NAVO had Rusland toen bijna 50 duizend man samengetrokken langs de grens met Oekraïne.
Bron
Lees ook: VN ziet duidelijke escalatie Oekraïne: dodental gestegen naar 2086

Honderden Nederlandse vrachtauto's staan stil bij Rusland

ARCHIEFBEELD © thinkstock.


Bij de grensposten in Rusland is grote chaos ontstaan als gevolg van het importverbod op voedsel. Duizenden vrachtauto's uit Europese landen, waaronder honderden afkomstig uit Nederland, staan al vele uren in de file en de rij wordt alleen maar langer. Dat zegt Godfried Smit van verladersorganisatie EVO vandaag.

Volgens hem stonden er donderdag al zo'n 300 Nederlandse vrachtauto's vast en loopt dat aantal vrijdag verder op tot minstens 400. 'Vrachtwagenchauffeurs staan ongeveer zeven uur in de file om de grens te passeren en bij het Russische douanekantoor te kunnen komen. Maar daar krijgen ze te horen: u goederen vallen onder het importverbod, u komt er niet in', aldus Smit.

Hij sluit niet uit dat de truckers 'dagen' stil komen te staan. 'Dat hebben we bij eerdere importverboden ook gezien. Douaneambtenaren gaan dan uit onwil stiptheidsacties houden waardoor ook goederen die niet onder het verbod vallen ernstige vertragingen oplopen.' Volgens Smit zijn er inmiddels al ongeveer 70 vrachtwagenchauffeurs teruggekeerd naar Nederland.

EVO adviseert haar leden voorlopig niet meer richting Rusland te rijden. 'Maar er zijn toch ondernemers die de gok nemen. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven met langlopende contracten met winkelketens, waarin is opgenomen dat ze een leveringsplicht hebben', aldus Smit.

Ook Oekraïne wil sancties treffen
De Oekraïense regering wil sancties nemen tegen 172 burgers uit Rusland en andere landen en 65 Russische bedrijven die 'het terrorisme' in Oekraïne financieren. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek vandaag gezegd.

Jatsenjoek ging niet gedetailleerd op de voorstellen in, maar zei wel dat de sancties tegen bedrijven de bevriezing van tegoeden in Oekraïne en een verbod om goederen door Oekraine te transporteren kunnen omvatten. Ook kunnen vergunningen die de regering in Kiev hun heeft verstrekt, worden ingetrokken. De nationale veiligheidsraad zal de voorstellen van de regering bespreken, waarna het parlement er dinsdag over praat.
Bron

Amerika opent luchtaanval in Noord-Irak

De Verenigde Staten zijn begonnen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Irak. De eerste aanval vond plaats in de Noord-Iraakse stad Erbil, waar Koerdische troepen in gevecht zijn met strijders van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt de secretaris-generaal van het Pentagon op Twitter.

De aanval was gericht tegen artillerie van IS in de buurt van Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Er wonen 1,5 miljoen mensen, onder wie veel westerse burgers die in de olie-industrie werken. De strijders van IS zijn de stad op 100 kilometer genaderd.

Twee F/A-18 straaljagers wierpen vijfhonderdponders af boven het artilleriegeschut en de vrachtwagen die het geschut voorttrok, aldus de woordvoerder van het Pentagon.

De Britse regering heeft alle burgers opgeroepen te vertrekken uit delen van Iraaks Koerdistan, waaronder Erbil. Volgens de Britten kan de veiligheidssituatie daar snel verslechteren.

'Gerichte luchtaanvallen'
Vannacht werd al bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama toestemming heeft gegeven aan Amerikaanse soldaten in Irak om 'gerichte luchtaanvallen' uit te voeren. Ook zei hij dat de Iraakse regering de VS heeft opgeroepen om te helpen bij het 'voorkomen van een mogelijke genocide' op de berg in Sinjar, in het noorden van Irak, waar zo'n 40.000 gevluchte Yezidi's zich schuilhouden voor IS. De Yezidi's behoren tot de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden-Oosten en worden door soennitische extremisten beschouwd als duivelsaanbidders.

'Als de levens van burgers op het spel staan, komen de Verenigde Staten in actie', zei Obama. De Amerikaanse president ontkende dat er nieuwe troepen naar Irak zullen worden gestuurd.

Opmars IS
De Islamitische Staat heeft grote delen in Noord-Irak en in het noorden en oosten van Syrië in handen, waar ze een islamitisch kalifaat hebben uitgeroepen. De jihadisten baseren zich op de traditionele leefregels van de profeet Mohammed en houden vast aan de sharia. Uit plaatsen waar IS de macht heeft komen geregeld gruwelverhalen: vrouwen worden gestenigd, mannen gekruisigd en het afhakken van handen bij diefstal is een geoorloofde straf.

De opmars van de jihadisten kreeg het afgelopen weekeinde een belangrijke impuls, toen zij hun Koerdische tegenstanders een gevoelige nederlaag toebrachten in het noorden van Iraaks Koerdistan. Het Koerdische gebied werd tot voor kort gezien als een betrekkelijk veilige regio in het door vele aanslagen getroffen Irak.
Bron: video
Lees ook: 'IS probeert stuwdam Mosul te repareren'
Lees ook: Amerika voert nieuwe luchtaanvallen op IS uit
Lees ook: 'IS dreigt met massamoord op yezidi's'

Passagier wil op tijd weg en repareert zelf defecte Boeing

© afp.


Een IJslander die op tijd thuis wilde zijn van zijn vakantie, heeft een vliegtuigdefect van een Boeing 737 zelf gerepareerd. Het Spaanse vliegveld kon die dag namelijk geen vliegtuigmonteur leveren.

David Aron Gudnason wacht met zijn gezin op de luchthaven van het Spaanse Alicante om aan boord te gaan van een Boeing 737, wanneer blijkt dat het toestel defect is. Een monteur is die dag niet beschikbaar. Als de passagiers te horen krijgen dat hun vlucht een dag uitgesteld wordt, besluit de vakantieganger David een dagje eerder weer te beginnen met werken. Hij is namelijk zelf vliegtuigtechnicus.

De handige Harry uit Reykjavik meldt zich bij de maatschappij, die besluit toestemming te geven. Hij neemt hierop contact op met het hoofd van de technische dienst van de maatschappij om het probleem te bespreken en gaat aan de slag. David verhelpt snel het probleem: het startventiel bleek kapot. 'Ik had een half uur nodig om het probleem op te lossen. Het was dan ook relatief eenvoudig.'

Een test door de piloten volgt en zo kan de vlucht met amper een uur vertraging vertrekken richting Reykjavik. Als David zijn plaats inneemt in het toestel, wordt hij door de andere passagiers met een luid applaus onthaald.
Bron

Wie is die met een zwaard zwaaiende hipster van IS?

Islam Yaken. © Twitter.


Vergelijkingen met Osama Bin Laden zijn al gemaakt. Een zoon uit een welvarende familie in het Midden-Oosten bekeert zich tot religieus fundamentalist en groeit in sneltreinvaart tot de posterboy van een terroristische beweging. Maak kennis met Islam Yaken, een Egyptische jongeman met een westers uiterlijk die op sociale media het hippe gezicht van IS (voorheen bekend als ISIS) lijkt te zijn.

'Gewapend' met een enorme krullenbol, designerkelding een moderne bril met zwarte montuur en een getrimde baard, maakt Yaken snel carrière als een van de blikvangers van de opstandelingen, die de regio in de greep houden. Op twitter circuleren heldhaftig ogende foto's uit de Syrische stad Raqqa waarop hij met een zwaard zwaait, gezeten op de rug van een paard.

Maar achter zijn hippe uiterlijk gaat een bloedige waarheid schuil. Op zijn twitteraccount postte hij al eens een gruwelijke foto van een man wiens keel wordt doorgesneden. (Let op: schokkende beelden!)

Talen
De zoektocht naar de achtergronden van de 'Hipster jihadi', zoals hij wordt genoemd, komt uit in Egypte. Daar groeide de jongeman op in een welvarende en bekende familie in Caïro. Volgens Al-Arabiya studeerde hij rechten en spreekt hij ook goed Engels en Frans.

Voordat hij zich op het fundamentalisme stortte, hield hij zich vooral bezig met het oppompen van zijn spiermassa. Hij postte een aantal foto's en een filmpje (zie hieronder) waarop hij maar al te graag zijn gespierde torso toont.

Moslimbroederschap
Vrienden vertellen dat hij radicaliseerde nadat in zijn vaderland het Moslimbroederschap aan de kant werd geschoven door het regime van de huidige machthebber, president El-Sisi.

Of hij zelf ook actief is als strijder is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk wordt hij gebruikt als een soort PR-stunt om IS een beter daglicht te stellen bij jongeren en potentiële rekruten. Via sociale media probeert hij zijn familie over te halen om ook naar Syrië te komen.

Critici
Voor zijn Egyptische critici had hij nog een boodschap: 'Sommige mensen beledigde me, maar dat is normaal. ik verzeker ze dat wanneer God Egypte voor ons openstelt en ze nog in leven zijn, we op hun delete-knop zullen drukken.'
Bron

donderdag 7 augustus 2014

Valse euromunten in omloop in Zeeland

© reuters.


De politie waarschuwt voor valse euromunten die in Zeeuws-Vlaanderen in omloop zijn. De munten zijn iets zwaarder dan echte en ze missen de kartelrand aan de zijkant. Verder lijken ze echt.

Een parkeerwacht vond een valse euromunt in een parkeerautomaat in de gemeente Hulst, in het zuidoosten van Zeeuws-Vlaanderen, en ging naar de politie. Die heeft de middenstand gewaarschuwd. 'Controleer de zijkant met de nagel en neem geen valse munten aan', zei een politiewoordvoerder donderdag. Voor zover bekend zijn er geen valse munten in andere delen van het land in omloop.

Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn in 2012 184.000 valse euromunten onderschept. Het jaar daarvoor ging het om 157.000 munten.
Bron

Origamirobot kan zich opvouwen en weglopen

© Seth Kroll/Wyss Institute.


Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een origamirobot uitgevonden die zichzelf in elkaar kan vouwen. Binnen een paar minuten verandert de robot van een blaadje met wat elektronica erop in een soort krab die weg kan kruipen.

Een batterij zorgt ervoor dat een aantal 'gewrichten' worden verhit, waardoor ze beginnen te buigen. Zodra alle gewrichten in de juiste hoek staan, wordt het loopmechanische geactiveerd. De bedenkers verwachten dat de robot in allerlei situaties van pas kan komen, onder meer omdat hij grotendeels plat en dus eenvoudig op te slaan en te verplaatsen is.

Een geavanceerde versie van wat door sommige media als de eerste echte Transformer wordt omschreven, zou kunnen worden gebruikt om mensen te redden. Dan moeten we volgens het wetenschappelijk tijdschrift Science bijvoorbeeld denken aan rampen waarbij gebouwen zijn ingestort. Ook kan de robot wellicht in de ruimte worden ingezet.
Bron

Meisje 10 jaar na tsunami met ouders herenigd

Bijna 10 jaar na de tsunami in Azië zijn ouders in Indonesië herenigd met hun doodgewaande dochter. Dat meldden Australische media vandaag.

De destijds 4-jarige Raudhatul Jannah werd tijdens de tsunami op 26 december 2004 samen met haar 7-jarige broer door het woeste water meegesleurd in West-Atjeh op Sumatra. De twee strandden op het eiland Banyak. De ouders zochten zeker een maand maar vonden de kinderen niet en dachten dat ze de ramp niet hadden overleefd.

Het meisje werd echter door een oudere dame in het district Atjeh Barat Daya opgevangen. Een oom herkende het inmiddels 14-jarige meisje waarna het kind woensdag met haar ouders kon worden herenigd. De kans bestaat dat haar broer ook nog leeft.

Indiase leraren al voor geboorte afgestudeerd

L B Singh, leraar op een staatsschool in de Indiase deelstaat Bihar, was een snelle leerling. Zeven jaar voor zijn geboorte in januari 1986 behaalde hij al zijn bachelor pedagogiek. Ook andere leraren in de deelstaat hadden hun papiertje nog voor zij het levenslicht aanschouwden.

In de deelstaat zijn ongeveer 100 leraren ontdekt met zo'n vervalst diploma, meldde de krant The Indian Express donderdag. Het ministerie van Onderwijs van Bihar onderzocht de getuigschriften van de ruim 32.000 leraren die in maart en april 2012 zijn aangenomen. Zeker 95 van hen bleken te zijn afgestudeerd voor hun 21e, de normale leeftijd om de opleiding af te sluiten.

Een mogelijke reden voor de fraude is dat bij twee sollicitanten met gelijke geschiktheid voor de functie van leraar, de kandidaat wordt aangenomen die het eerst is afgestudeerd.
Bron

Nederlanders in ebolaregio moeten zich melden

Bloemen bij een gedenkteken voor ebola-slachtoffers in Liberia. © epa.


Buitenlandse Zaken vraagt Nederlanders in de landen waar ebola is uitgebroken, zich te registreren. Het gaat om de landen Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving van de NOSdaarover. Nederland heeft in de drie getroffen landen geen ambassade. De oproepen aan de Nederlanders en hun registratie vindt plaats vanuit de ambassades in de buurlanden Senegal en Ghana.

Die hebben de bij hen geregistreerde landgenoten - enkele tientallen in de drie landen samen - ook opgeroepen die boodschap over te brengen aan andere Nederlanders in het gebied. Ze worden geadviseerd websites van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en die van het Nederlandse RIVM in de gaten te houden.
Bron
Lees ook: 'Ebola pas over half jaar onder controle'
Lees ook: WHO: uitbraak ebola sterk onderschat

Kabinet 'doordrongen van ernst situatie Noord-Irak'


Obama overweegt aanvallen op IS om Yezidi’s te redden

Vluchtelingen in Irak. Inzetje: minister Frans Timmermans. © AFP, ANP.


Het Nederlands kabinet is 'doordrongen van de ernst van de situatie in Irak en houdt voortdurend contact met de meest betrokken spelers'. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft dat vandaag aan de Tweede Kamer.

Kamerleden hadden gevraagd om een brief van de minister over het geweld van de strijders van de Islamitische Staat (IS) tegen burgers in het noorden van Irak. Tienduizenden mensen van de minderheidsgroepering de Yezidi's zouden voor IS de bergen in zijn gevlucht. Ze dreigen daar alsnog door IS vermoord te worden of van dorst en honger om te komen.

'De nood van de nieuwe groepen vluchtelingen is bijzonder hoog en verdient onmiddellijke aandacht', schrijft Timmermans. Via diplomatieke kanalen in binnen- en buitenland dringt het kabinet hier 'met stelligheid' op aan. De Nederlandse ambassade in Caïro staat over de situatie in contact met vertegenwoordigers van de Arabische Liga.

Iraakse ambassadeur
Daarnaast zijn de Nederlandse zorgen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag overgebracht aan de Iraakse ambassadeur. Die meldde dat zijn regering bereid is interne geschillen met de Koerden in het noorden van Irak opzij te schuiven om zo het geweld te kunnen stoppen. De ambassadeur gaf toe dat dat op het moment onvoldoende was. Hij vroeg om internationale steun om de situatie onder controle te kunnen brengen.

Een oplossing voor het geweld in Irak kan er volgens Timmermans alleen komen als alle Iraakse en regionale leiders samen streven naar een politieke oplossing. Hij noemt het in dat licht positief dat het Iraakse parlement het eens is geworden over een nieuwe parlementsvoorzitter en een nieuwe president van Irak.

'Obama overweegt bombardementen'
Ondertussen overweegt de Amerikaanse president Barack Obama luchtaanvallen op de IS. Daarmee wil hij de duizenden Yezidi's die vast zitten in de bergen helpen. Dit heeft de krant The New York Times vandaag gemeld.

Washington overlegt met Bagdad en de Koerden in het noorden van Irak over mogelijkheden. Als er al iets gebeurt dan is het zeer gelimiteerd en direct gerelateerd aan een specifiek Amerikaans doel, wilde het Witte Huis er slechts over kwijt. De problemen in Irak zijn het gevolg van het falen van Iraakse politieke leiders, aldus een woordvoerder. Eventueel militair ingrijpen hangt dan ook nauw samen met politieke hervormingen.

Voedseldroppings
Wel heeft Obama al besloten voedseldroppings te laten uitvoeren in het gebied, meldt persbureau Reuters op gezag van een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris. Het Rode Kruis is daartoe al eerder overgegaan.

Washington zou verder drones willen inzetten om vanuit Arbil het door IS bezette gebied in kaart te brengen en Iraakse en Koerdische eenheden van informatie te voorzien hoe ze het best de jihadisten kunnen bestrijden.
Bron
Lees ook: Obama overweegt aanvallen op IS om Yezidi's te redden
Lees ook: IS verovert weer een stad: christenen op de vlucht

woensdag 6 augustus 2014

Ratten in vliegtuig Air India

Foto ter illustratie © anp.


Een toestel van Air India bleek maandagavond een aantal ongenode passagiers aan boord te hebben. De inzittenden zagen tijdens de vlucht een stel ratten door het gangpad lopen. De dieren waren waarschijnlijk via de catering aan boord waren gekomen, meldde de krant Times of India vandaag.

Zodra de passagiers waren uitgestapt op de luchthaven van New Delhi, werden de diertjes in de Airbus-A321 op een afgelegen plek uitgerookt.

Volgens een gezagvoerder kunnen ratten voor gevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld doordat ze kabels van de automatische piloot kapot knagen, waardoor het toestel onbestuurbaar wordt. Normaal gesproken richten de knaagdieren zich overigens volledig op het eten van kruimels die passagiers op de vloer laten vallen.

Het toestel was vertrokken uit de Indiase stad Kolkata (voorheen Calcutta).
Bron

Russische boycot treft tuinders en boeren hard

© ANP.


Moskou verbiedt de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie. Nederlandse tuinders en boeren worden daar hard door getroffen. Zij willen dat Nederland en de Europese Commissie de gevolgen van de boycot opvangen.


De maatregelen van Moskou zijn onderdeel van de Russische boycot van landbouwproducten uit landen die meedoen aan de sancties tegen Rusland. Ook de import van alle landbouwproducten uit de Verenigde Staten wordt verboden.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde de 'tegensancties' woensdag aan. Moskou verweert zich daarmee tegen de internationale sancties die zijn ingesteld vanwege de volgens het Westen agressieve opstelling van Rusland in de Oekraïne-crisis.

Met de handel van de VS en de EU zijn miljarden gemoeid. De Nederlandse groente- en fruittelers exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro naar Rusland.


Volgens de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland heeft de Russische boycot van fruit en groente uit de Europese Unie dan ook grote gevolgen voor de land- en tuinbouw in Nederland. ,,Nederland is de op een na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer", aldus voorzitter van LTO Nederland, Albert Jan Maat. De organisatie wil dat het Nederlandse kabinet en de Europese Commissie de gevolgen van de boycot opvangen. Maat verwacht dat de boycot niet alleen gevolgen heeft voor de afzet van producten, maar ook voor de prijzen op de Europese markt. ,,We gaan ervan uit dat die dalen als gevolg van overschotten'', aldus Maat.

De totale export van de land- en tuinbouwsector bedroeg volgens het CBS in 2013 78 miljard euro per jaar. Het grootste deel is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel. In totaal gaat jaarlijks voor 1,5 miljard euro naar Rusland.
Bron
Lees ook: Nederlandse landbouw voelt de Russische boycot nu al
Lees ook: Premier Medvedev: Rusland boycot bijna alle voedsel EU

dinsdag 5 augustus 2014

Orkaan Bertha dwarsboomt Nederlands zomerweer

© afp.


Tropische storm Bertha, die op het moment langs de oostkust van Amerika raast, kan volgens weerbureau MeteoGroup flink roet in het eten van het Nederlandse zomerweer gooien. Verwacht wordt dat de storm aan een oversteek van de Atlantische oceaan zal beginnen, waarna het maandag de Noordzee bereikt.

Tegen die tijd is Bertha, die eerder nog de sterkte van een orkaan had, waarschijnlijk afgezwakt tot een normale depressie en is er geen sprake meer van een tropische storm. Toch kan het voor flink wat buien zorgen. Hierdoor moet Nederland rekening houden met kou, wind en een hoop neerslag.

Wel is er nog enigszins hoop voor liefhebbers van mooi weer. In sommige gevallen levert een oude cycloon juist warmte af. De kans dat dat gebeurt is echter erg klein.
Bron

Brusselse erft waardeloze 1,4 miljard

© thinkstock.


Een vrouw uit Brussel heeft van haar Italiaanse oom 1,4 miljard oude Italiaanse lire geërfd, maar het geld blijkt waardeloos. Sinds 2011 wisselt de nationale bank van Italië geen lire meer om in euro.

De vrouw, Sara Ferrari, ziet omgerekend zo'n 723.000 euro in rook op gaan, meldden Vlaamse media vandaag.

Maar, oom Salvatore, die in Berlijn woonde, had ook nog 1 miljoen Duitse mark in een kluis opgeborgen. Ferrari kreeg de ruim een half miljoen euro wel omgewisseld. Ook erfde ze een huis van haar oom in de Duitse hoofdstad.

Salvatore en Ferrari hadden al jaren geen contact meer, maar zij bleek de enige erfgename te zijn.
Bron

Rusland wil spoedzitting V-raad over Oekraïne


De Veiligheidsraad. © afp.

Rusland heeft vandaag om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd over de humanitaire situatie in Oekraïne, zo meldden Russische media.


De autoriteiten in delen van Oost-Oekraïne, die door pro-Russische rebellen worden gecontroleerd, hadden het eerder over een humanitaire ramp. Alleen al in de plaats Loehansk zouden 250.000 mensen zonder water en stroom zitten.

Tegensancties
De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag de regering opgedragen tegenmaatregelen uit te werken voor de westerse sancties tegen Rusland. Volgens Russische media heeft hij dit vandaag gezegd in een gesprek met bestuursfunctionarissen in de stad Voronezj.

Poetin liet in het midden wat de maatregelen moeten inhouden.
De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben een reeks van steeds strengere sancties tegen Rusland getroffen in verband met de inlijving van de Krim en zijn beweerde steun aan de separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Poetin zei dat de maatregelen met zorg moeten worden opgesteld, zodat Russische consumenten er niet de dupe van worden.
Bron
Lees ook: VN: 730.000 mensen uit Oekraïne gevlucht
Lees ook: NAVO-chef praat over steun aan Oekraïne
Lees ook: Weer vliegtuig boven Oekraïne neergeschoten

'Luchtruim Siberië mogelijk dicht voor Europa'

Een Boeing 767-300 van Aeroflot. © reuters.


Rusland overweegt het luchtruim boven Siberië te sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen. Dat meldde de Russische krant Vedomosti vandaag op basis van ingewijden.

De maatregel zou worden overwogen als reactie op de sancties die door Europa zijn ingesteld tegen Rusland wegens diens rol in de crisis in Oekraïne. De sluiting van het luchtruim boven Siberië zou Europese luchtvaartmaatschappijen met hoge kosten opzadelen. Vluchten naar bijvoorbeeld China en Japan zouden moeten worden omgeleid, waardoor ze langer zouden duren en de brandstofrekening stevig op zou lopen.

Het verantwoordelijke ministerie van Transport wilde tegen de krant niet reageren op het bericht.

Sluiting
Een eventuele sluiting van het luchtruim zou Rusland overigens ook veel geld kosten, aangezien de Europese luchtvaartmaatschappijen betalen voor de toegang tot de routes over Siberië. Die heffingen worden geïnd door de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die daar volgens Vedomosti jaarlijks zo'n 300 miljoen dollar aan verdient.

Een woordvoerder van KLM liet desgevraagd weten dat het te vroeg is om op de eventuele gevolgen van de sluiting van het luchtruim in te gaan.

Sancties
Russische media meldden vanavond dat president Vladimir Poetin zijn regering heeft opgedragen om tegenmaatregelen voor te bereiden om het Westen te straffen voor de vorige week ingestelde sancties. Poetin zou daarbij hebben gezegd dat de maatregelen zorgvuldig moeten worden gekozen, zodat het Russische bedrijfsleven noch de eigen bevolking er last van krijgen.
Bron

maandag 4 augustus 2014

De beroemde Victoria is weer te zien in de Amsterdamse Hortus

De Victoria. © Hortus Amsterdam.


De koningin onder de waterlelies, de beroemde Victoria, staat in bloei in de Amsterdamse Hortus. Na 4 jaar kunnen liefhebbers vanavond weer de plant van dichtbij bewonderen in de botanische tuin. De waterlelie, bekend om de grote ronde bladeren, is het mooist in de schemering omdat de bloem dan opengaat.

De Hortus is daarom open van 19.00 tot 23.00 uur. Het was een jarenlange traditie dat de tuin in de zomer een avond openging voor bezoekers vanwege de Victoria, maar door diverse omstandigheden is dat er de afgelopen jaren niet van gekomen. 'Hoog tijd voor een ouderwetse Victoria-avond', meldt de Hortus.
Bron

Bejaarde vrouw de cel in vanwege kip als smeergeld

© thinkstock.


Een Roemeense bejaarde vrouw (73) moet 4 jaar de cel in omdat ze een kip had meegebracht voor de arts die haar behandelde. Volgens de rechter is er sprake van smeergeld en dat is verboden. De uitspraak van de rechter is definitief. Dat meldt de Roemeense televisiezender Antena 3.

De veroordeling van de vrouw heeft in Roemenië voor veel opschudding gezorgd. Niet alleen vanwege de strafmaat, maar ook de manier waarop ze werd aangehouden. De speciale anticorruptiepolitie deed een inval met gemaskerde agenten.

Volgens Antena 3 is de 73-jarige Roemeense niet de enige die de afgelopen weken hard is aangepakt door de anticorruptie-politie. Een 72-jarige vrouw uit Noord-Roemenië werd eveneens van huis opgehaald om verantwoording af te leggen over het betalen van steekpenningen aan een rechter, in de vorm van een kip en eieren.

De tv-zender meldt dat de afgelopen maanden zeker vijf bejaarde Roemenen de hand aan zichzelf hebben geslagen, nadat ze voor soortgelijke praktijken werden verhoord. De angst om voor jaren achter de tralies te verdwijnen deed hen volgens de naaste familie besluiten om zelf een eind aan hun leven te maken. In Roemenië is het voor ouderen nog altijd gangbaar om cadeaus mee te brengen voor medici, advocaten, docenten en rechters, een praktijk die nog stamt uit de communistische periode.
Bron

Slachtofferhulp: 'Impact MH17 op organisatie is groot'


’In mijn hele leven nog nooit zo’n periode meegemaakt’

Victor Jammers, bestuurslid van Slachtofferhulp Nederland. © Shody Careman.


Al heel wat nabestaanden heeft hij gesproken en heel wat rampen heeft hij meegemaakt. Maar zoals de afgelopen 2 weken heeft Victor Jammers (56), bestuurslid van Slachtofferhulp Nederland, het nog nooit ervaren. De impact op zijn organisatie is groot, ook emotioneel. 'Deze vliegramp in Oekraïne is heel ingrijpend.'

Eén van de eerste dingen die Jammers doet als hij hoort van de vliegramp in Oekraïne op donderdag 17 juli: de scenario's van de vliegramp in Tripoli (2010) uit de kast trekken. Overeenkomsten zijn er genoeg, maar ook verschillen.

Meer tijd
'Nu zijn er bijna drie keer zo veel slachtoffers als in Tripoli. Destijds hadden we veel meer tijd om dingen te regelen. Maanden zijn nu weken. Weken zijn dagen. En dagen zijn nu uren.'

Formeel zijn de familierechercheurs aan zet totdat slachtoffers zijn geïdentificeerd. Pas daarna komt Slachtofferhulp Nederland in beeld. 'Maar we hoorden al op de tweede dag van de politie dat mensen behoefte hadden aan onze ondersteuning,' zegt Jammers.
'Waarom? Er zit een sterk politiek aspect aan deze ramp. Dit vliegtuig is niet neergestort, maar neergeschoten. Mensen voelen zich veel meer betrokken. De boosheid in de beginfase was veel sterker dan bij Tripoli, vooral over de respectloze manier waarop met stoffelijke overschotten en eigendommen is omgegaan.'

'Op de Nederlandse overheid lag veel druk om er wat aan te doen. Uiteindelijk hebben nabestaanden gezien dat Nederland alles in het werk heeft gesteld om de stoffelijke overschotten terug te krijgen.'

Nederlandse bergers voorkomen ramp Galapagos

Een reuzenschildpad op het eiland Santa Cruz, een van de Galapagos-eilanden. Een milieuramp bleef de eilandengroep met haar bijzonder natuur bespaard dankzij het werk van Mammoet Salvage. © reuters.


Dankzij Nederlandse bergers zijn de Galapagoseilanden een milieuramp bespaard gebleven. Mammoet Salvage heeft met hulp van een Chileense partner een aan de grond gelopen vrachtschip vlotgetrokken en in zee laten afzinken.

De Galapaface 1, geladen met onder meer 19.000 vaten olie en chemicaliën, liep in mei vast nabij de haven van San Christobal. Het schip uit Ecuador liep daarbij een groot gat op in de romp, waardoor de gevaarlijke lading in de kustwateren terecht dreigde te komen. Er werd meteen groot alarm geslagen, omdat lekkages de bijzondere eilandengroep enorme schade zouden toebrengen.

Ecuador riep de hulp in van Mammoet Salvage. Het Nederlandse bedrijf stripte het schip, haalde alle gevaarlijke stoffen van boord en trok het schip vervolgens vlot.
Bron

Inzittenden moeten naar beneden lopen op achtbaan

© kos.


Tientallen pretparkbezoekers in Amerika moesten vanaf het hoogste punt van een achtbaan in Six Flags naar beneden lopen. De achtbaan blokkeerde door een elektriciteitsstoring. De inzittenden moesten zelf uit de attractie klimmen en de steile afdaling te voet inzetten.

Het incident gebeurde toen de rollercoaster de top naderde, zo'n tachtig meter boven de grond. Ze stonden lange tijd stil, waaorp uiteindelijk inzittenden werden verteld dat er niets anders op zat dan uit het treintje te klimmen en via de steile trappen naar beneden te komen. Niemand raakte gewond, iedereen kwam met de schrik vrij.Bron

'Meer dan vierhonderd Oekraïense soldaten steken Russische grens over'

Oekraïense soldaten op een tank in het dorp Debaltseve. © reuters.


Meer dan vierhonderd Oekraïense soldaten zijn de grens met Rusland overgestoken. Dat heeft het hoofd van de Russische grensbewaking in de regio Rostov, Vasili Malajev, vandaag gezegd. Volgens Malajev gaat het om overgelopen soldaten.

Het Oekraïense leger heeft bevestigd dat een deel van een brigade waarschijnlijk de grens is overgestoken, maar stelde dat de soldaten hiertoe werden gedwongen doordat ze werden beschoten door rebellen en door hun munitie heen waren.

Veilige doortocht
Malajev zei dat vandaag om precies te zijn 438 Oekraïense soldaten in Rusland waren aangekomen en dat hun van Russische zijde een veilige doortocht was geboden. Het Russische ministerie van Defensie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Van Oekraïense zijde werd een andere lezing gegeven. Leden van de 72ste brigade kwamen zwaar onder vuur te liggen van separatisten, zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkovski. De beschietingen, waarbij de rebellen tanks, mortieren, artillerie en raketwerpers gebruikten, duurden vier uur. De brigade werd uiteindelijk gedwongen zich in twee groepen te splitsen, aldus Dmitrasjkovski. Een van de groepen zou door haar munitie heen zijn geraakt, haar positie hebben verlaten en aan de Russische kant van de grens terecht zijn gekomen.

Militaire oefeningen
Het Russische persbureau Interfax meldde vandaag dat de Russische luchtmacht deze week oefeningen houdt in het midden en westen van het land. De oefeningen duren van maandag tot en met vrijdag en er zijn meer dan honderd gevechtsvliegtuigen en -helikopters bij betrokken, zo werd gezegd. Het bericht kan de angst doen aanwakkeren dat Rusland zich erop voorbereidt militair op te treden in Oekraïne.
BronLees ook:  Oekraïne: 'bevrijding Donetsk begonnen, stad omsingeld'

zondag 3 augustus 2014

Leger Libanon valt opstandelingen Syrië aan

Gewapende mannen nemen agenten mee in een pick up truck in Arsal. © ap.


Het Libanese leger heeft zeker tien militairen verloren tijdens gevechten met islamitische strijders in het oosten bij de grens met buurland Syrië. Circa 25 militairen raakten gewond en er worden 13 vermist. Het leger voerde strijd met opstandelingen uit Syrië van het Nusra-Front en de Islamitische Staat (IS).

Het is de hevigste confrontatie tussen het Libanese leger en rebellen die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver proberen te werpen sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog ruim 3 jaar geleden.
De strijders bestormden zaterdagavond een politiebureau in de grensplaats Arsal, na de aanhouding van leider van het Nusra-Front. De gevechten van het leger tegen de islamitische strijders gingen afgelopen nacht door.

Volgens de Libanese autoriteiten was de aanval geen reactie op de arrestatie, maar vormde die slechts de aanleiding tot de aanval op legerposten die langer geleden gepland was. Een onbekend aantal strijders en burgers is omgekomen. Mogelijk zijn het er tientallen.

Voorkomen dat oorlog overslaat
Libanon heeft grote moeite om te voorkomen dat de Syrische burgeroorlog overslaat naar Libanees grondgebied. In Libanon zitten vele Syrische vluchtelingen en voor- en tegenstanders van het Syrische regime.

In sommige Syrische vluchtelingenkampen rondom Arsal zijn gevechten uitgebroken. Volgens lokale bewoners zijn veel vluchtelingen de kampen ontvlucht en slapen zij in de straten van Arsal uit vrees voor bombardementen.
Bron

Pakistaans stel vermoord om huwelijk uit liefde

De zwangere Farzana Iqbal werd eerder dit jaar vermoord door boze familieleden, nadat zij uit liefde trouwde met haar neef. © reuters.


Een man en vrouw in Pakistan zijn ontvoerd, gemarteld en vermoord omdat zij trouwden uit liefde voor elkaar. Het stel werd door twee broers van de vrouw gedood, die vonden dat zij tegen de wil van haar familie in het huwelijk was getreden.

Dat gebeurde gisteren in de oostelijke provincie Punjab. Volgens de politiechef in het district Chakwal zijn de broers opgepakt en worden zij vastgehouden op verdenking van moord.

In mei van dit jaar werd in Pakistan een zwangere vrouw gestenigd die weigerde te worden uitgehuwelijkt en uit liefde was getrouwd.
Bron

Opnieuw hevige gevechten in omgeving rampplek MH17

© afp.


In de omgeving van het rampgebied van vlucht MH17 werd vanochtend opnieuw flink gevochten. In en om de steden Loehansk en Donetsk, die in handen zijn van de rebellen, zijn gisteren en vandaag in totaal 9 burgers omgekomen, melden de Oekraïense autoriteiten.

Het regeringsleger heeft de afgelopen week meerdere dorpen in Oost-Oekraïne heroverd. De meeste rebellen bevinden zich nu in Loehansk en Donetsk. In die steden is veel infrastructuur vernietigd, waardoor een deel van de inwoners zonder water en elektriciteit zit. Ook telefoonlijnen werken niet altijd naar behoren.

Op de rampplek is het vandaag vooralsnog veilig. Meer dan 100 Nederlandse en Australische experts zoeken bij het dorp Rozsypne naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Een woordvoerder van de marechaussee liet gisteren al weten 'regelmatig knallen' te horen in de verte, zonder dat die de repatriëringsmissie in gevaar brachten.
Bron
Lees ook: Vandaag weer kisten met slachtoffers naar Eindhoven
Lees ook: Evacuatie uit Loehansk: 'Stad riskeert humanitaire ramp'
Lees ook: Eerste analyse: 'Geen bijzonderheden besproken in cockpit MH17'
Lees ook: 'Mortieraanvallen niet als dreiging beoordeeld door OVSE'
Lees ook:  Oekraïne: 'bevrijding Donetsk begonnen, stad omsingeld'

IS verovert grootste stuwdam van Irak

Mensen lopen door de puinhopen van de eeuwenoude Moskee van de profeet Jonah die door IS is vernield omdat er afgoderij zou plaatsvinden. Het verhaal van Jonah die wordt opgeslokt door een walvis komt in zowel de bijbel als de koran voor. © ap.


Soennitische strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben vandaag de grootste stuwdam van Irak in beslag genomen. De dam ligt ten noorden van de miljoenenstad Mosul, aan de rivier de Tigris. De dam voorziet honderdduizenden inwoners van Mosul van elektriciteit. Door het openstellen van de dam zou IS grote steden onder water kunnen laten lopen.

IS heeft vandaag ook meerdere plaatsen in Noord-Irak onder de voet gelopen en twee nabijgelegen olievelden in beslag genomen. Minderheden zijn op de vlucht geslagen, de bergen in, uit angst voor slachtpartijen.

De strijders zouden onder meer de plaatsen Zumar en Sinjar hebben overmeesterd. Zij overvielen Zumar vanuit drie richtingen op pickup-trucks. Later hesen ze zoals gebruikelijk hun eigen vlag op meerdere overheidsgebouwen. Volgens IS zelf hebben ze al dertien dorpen in het gebied veroverd.

In paniek op de vlucht
Twee maanden geleden waren er duizenden mensen uit andere plaatsen in Irak voor IS gevlucht naar Sinjar. Onder hen waren vele minderheden zoals sjiieten en Jazidi's. Velen van hen zijn nu in paniek weer op de vlucht geslagen, de bergen in, waar de Koerden nog niet zijn verslagen.

IS nam onlangs de stad Mosul in en stelde de christenen een ultimatum: bekeer je tot de islam en betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard. IS heeft naar verluidt al duizenden mensen geëxecuteerd omdat het geen soennitische moslims zijn.

Olievelden
De olievelden waren in handen van Koerdische troepen. Die hadden de beide door de staat gerunde olievelden in beslag genomen toen IS het gebied was ingetrokken. De velden liggen in de buurt van de oliepijpleiding tussen Irak en Turkije. IS heeft inmiddels vier olievelden tot zijn beschikking, waarmee de terreurgroep zijn strijd kan financieren.
Bron

Dodental aardbeving China loopt op: zeker 367 doden in Yunnan

© anp.


Het dodental als gevolg van een krachtige aardbeving in de Chinese zuidwestelijk provincie Yunnan loopt snel op. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft het over zeker 367 dodelijke slachtoffers. De kans is groot dat dat aantal nog stijgt. Naast de doden raakten er zeker 1881 mensen gewond. Het is onduidelijk of er nog mensen worden vermist. Het epicentrum lag dicht bij de stad Ludian, waar ongeveer 265.000 mensen wonen.


Eerder leek het nog om tientallen slachtoffers te gaan. De beving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Tientallen mensen raakten gewond en vele huizen zijn ingestort. De autoriteiten hebben een team van 30 mensen naar het gebied gestuurd om de situatie te evalueren. Ook zijn hulpgoederen onderweg, zoals tenten, veldbedden en dekens.

Volgens het Seismologisch Instituut China vond de aardbeving plaats om half vijf in de middag (lokale tijd). Daarna werden nog 44 naschokken geregistreerd, waarvan sommige sterker waren dan 5,0. Een Amerikaans seismologisch centrum registreerde de kracht van de 'hoofdbeving' iets lager: 6,1.

Volgens de lokale autoriteiten in het zuidwesten van China zijn er meer dan 12.000 huizen ingestort. Daarnaast raakten 30.000 gebouwen beschadigd. Xinhua meldde dat veel mensen tijdens de trillingen in paniek de straat op renden. Zo'n 2500 militairen en 700 politie- en brandweermannen zijn ingezet om te zoeken naar overlevenden. Daar worden ook 12 speurhonden bij gebruikt.

Supertyfoon
Vorige maand werd Yunnan getroffen door supertyfoon Rammasun. Door de tyfoon kwamen zeker 33 mensen om in Yunnan en andere delen van China. De storm trof ook de Filippijnen. Eind mei was er ook al natuurgeweld in Yunnan. Toen veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter tientallen gewonden.

De ergste aardbeving in de regio vond plaats in 2008 in de provincie Sichuan, die grenst aan Yunnan. Toen vonden ongeveer 90.000 mensen de dood.
Bron
Lees ook: Dodental aardbeving China boven 400