Translate

zaterdag 2 augustus 2014

Honderden ratten nemen appartement VS over

© afp.


Dierenrechtenorganisaties in de staat Ohio zijn op zoek naar een nieuw huis voor honderden ratten. Hulpverleners troffen ongeveer 300 van de knaagdieren aan in een klein appartement in de plaats Kettering, nadat de bewoner het pand was uitgezet.

De diertjes leefden in kooien, gaten in de muur en in een matras. Veel ratten konden vrij rondlopen. Volgens de buren van de bewoner wist hij 'alles over zijn ratten'. Toen de eigenaar niet langer voor zijn huisdieren kon zorgen, vroeg hij dierenrechtenorganisatie Humane Society zich over de dieren te ontfermen.

Volgens de ambtenaar die is belast met de zaak, kunnen de ratten zich in recordtempo voortplanten. De knaagdieren zijn al vruchtbaar als ze drie maanden oud zijn en kunnen jaarlijks tientallen nakomelingen op de wereld zetten. 'Het kan snel uit de hand lopen', stelde de ambtenaar.

De dieren zijn voorlopig ondergebracht bij speciale opvanggroepen voor ratten, die op zoek gaan naar nieuwe baasjes voor de ontheemde huisdieren. De voormalige eigenaar wordt vermoedelijk niet gestraft, omdat de dieren goed zijn verzorgd.
Bron

VS bereiden zich voor op eerste ebolapatiënt

Het ziekenhuis in Atlanta zegt voorbereid te zijn op de komst van de eerste ebolapatiënt © epa.


De Verenigde Staten maken zich op voor de komst van twee Amerikaanse ebolapatiënten. Het Emory Academisch Ziekenhuis in Atlanta liet weten zaterdag de eerste patiënt te verwachten. 'De tweede patiënt volgt in de komende dagen', zei een woordvoerster.

De zieke hulpverleners worden tijdens hun behandeling afgezonderd van de buitenwereld. Ze kunnen hun familieleden alleen zien door een raam. Contact met mensen buiten de kamer verloopt via telefoon of intercom.

Omdat geen medicijn bestaat tegen ebola, probeert het ziekenhuis het duo op alle mogelijke manieren in leven te houden. 'Dan kan het lichaam de infectie onder controle krijgen', zei een specialist van het ziekenhuis op een persconferentie. Voor zover bekend is het de eerste keer dat ebolapatiënten worden behandeld in de VS.

Commotie
De Amerikanen liepen de dodelijke ziekte op terwijl ze mensen met ebola behandelden in Afrika. In de VS zorgde de komst van het zieke duo voor enige commotie. Zo twitterde de steenrijke zakenman Donald Trump dat de hulpverleners geweigerd moeten worden.

'De VS kunnen niet toestaan dat mensen die zijn geïnfecteerd met ebola terugkeren. Mensen die in afgelegen oorden gaan helpen zijn fantastisch, maar moeten wel de consequenties voelen', schreef Trump.

Sinds ebola dit jaar opdook in West-Afrika, zijn zeker 700 mensen gestorven aan de ziekte. Volgens functionarissen loopt de volksgezondheid in de VS echter geen gevaar.
Bron
Lees ook: Amerikanen behandeld met geheim serum tegen ebola

Glazenwassers gered van hoogste gebouw Wenen

Foto ter illustratie © anp.


De brandweer van Wenen heeft vandaag twee glazenwassers uit een hachelijke positie bevrijd tegen de façade van het hoogste gebouw van Oostenrijk. Hun gondel was scheefgezakt en vastgelopen op een hoogte van 144 meter. Voorbijgangers alarmeerden de brandweer die met 30 man uitrukte, aldus Oostenrijkse media.

De reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door de sterke wind. De gondel werd met extra touwen beveiligd om te voorkomen dat hij neerstortte. Uiteindelijk slaagden brandweerlieden erin de glazenwassers binnen te halen door een ventilatieopening op de 48e verdieping.

De twee mannen zijn ongedeerd, maar een van hen heeft een behoorlijke shock opgelopen. Zij waren tijdens de reddingsoperatie bezorgd en angstig, aldus de brandweercommandant.

De Donau City Tower 1 werd in februari dit jaar geopend en is 250 meter hoog
Bron

Medische hulp nodig bij eerste WK pittig eten

© getty.


Bij snackbar Curry & Chili in Berlijn is vandaag het eerste wereldkampioenschap pittig eten gehouden. Tijdens de wedstrijd moesten enkele deelnemers de hulp van een arts inroepen.

In de laatste ronde werden waarden van 7,7 miljoen bereikt op de schaal van Scoville, waarmee de pittigheid van eten gemeten wordt. Ter vergelijking: Sambal oelek scoort maar 2000 op de schaal van Scoville. De gemiddelde Nederlander vindt 500 à 1000 Scoville al scherp.

Honderden kijklustigen sloegen de wedstrijd gade waarbij de pittigste Spaanse pepers ter wereld werden ingezet. Wereldkampioen werd Macedonië, zilver ging naar Duitsland, brons naar Polen.
Bron

Gevangene VS kreeg 15 injecties bij mislukte executie

De ingang van de Florence State Prison © Google Streetview.


Er is meer duidelijkheid gekomen over de omstandigheden van een executie in de Verenigde Staten van vorige week die ruim twee uur duurde. De ter dood veroordeelde Joseph Wood kreeg 15 keer medicijnen toegediend, terwijl een dosis al fataal had moeten zijn. Dat meldde de Amerikaanse krant Arizona Republic vandaag.

Volgens de advocaten van Wood is er geknoeid met de executie. In plaats van 50 milligram van elk medicijn in de dodelijke cocktail, moest Wood 750 milligram van elk medicijn worden toegediend voordat hij het leven liet. Het verantwoordelijke overheidsorgaan liet weten dat Wood wel verdoofd was en dus geen pijn heeft gevoeld.
Bron

Droom belastingfraudeur Egon D. spat uiteen

Sakis D., de handlanger van Egon D. © AD.


De twee mannen die de Belastingdienst onlangs wisten te beroven van 20 miljoen euro, blijken twee biljartvrienden uit Duiven. Belastingambtenaar Egon D. (51) en zijn Griekse kompaan Sakis O. dachten de rest van hun leven uit handen van justitie te blijven. Maar net toen de buit binnen leek, viel hun droom in duigen.

Ze staan vrolijk samen op de foto. Biertje in de hand. Brede glimlach. De armen om elkaar heen geslagen. 'Ondernemer van het Jaar' Sakis O. (55) en Egon D. (51) zijn gezworen vrienden. Samen aan de biljarttafel en eensgezind aan de bar van café De Tol in Duiven, onder de rook van Arnhem.

In dit café smeden ze samen plannen om een van de grootste belastingfraudes van de afgelopen decennia te plegen. Niet beetje voor beetje. Nee, ze gaan voor de jackpot; een mega-overboeking in één keer.

Het kàn, weet Egon D. De Duivenaar, een verwoed biljarter, fan van heavy metal én van voetbalclub Vitesse, werkt al 30 jaar bij de Belastingdienst. Hij kent het systeem van binnen en buiten, en geniet er een groot vertrouwen.

Zonder problemen kan hij bij bedragen tot 20 miljoen euro komen. Talloze keren maakte hij astronomische bedragen over naar bedrijven die nog geld van de Belastingdienst tegoed hadden. Hoe mooi zou het zijn om één keer dat magische getal met zes nullen naar een rekening over te maken waar hij zelf bij kan?

Hond door twee baasjes gedumpt, belandt bij miljonair

Lady in haar privéjet © ANP.


Een oude hond die 40 kilometer aflegde om haar baasjes terug te vinden, die haar telkens weer dumpten, is door een miljonairsvrouw geadopteerd. De bejaarde labrador 'Lady' werd door de vrouw met een privévliegtuig opgepikt om vervolgens naar haar nieuwe thuis in Florida te vliegen.

Helen Rich, erfgename van het kauwgommerk Wrigley's, vernam het trieste verhaal van Lady en besloot het dier te adopteren. De hond mag haar oude dag doorbrengen op een uitgestrekte boerderij.
Bron

Herders ontdekken mysterieus meer in woestijn Tunesië

Een mysterieus meer, dat uit het niets lijkt te zijn verschenen in de Tunesische woestijn, wordt door de plaatselijke bevolking als een wonder onthaald. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje in de regio en algauw kreeg het meer een eigen Facebookpagina, met inmiddels meer dan 1.300 likes.

Honderden mensen zochten sinds de ontdekking van het meer verkoeling in het aanvankelijk helder turquoise water, terwijl autoriteiten waarschuwen voor de mogelijke gezondheidsrisico's.

Het meer werd drie weken geleden door herders ontdekt en werd sindsdien tot het 'Lac de Gafsa' of meer van Gafsa gedoopt, naar de gelijknamige stad in het zuiden van Tunesië.

Het zou tot 18 meter diep zijn en een oppervlakte hebben van één hectare. Plaatselijke geologen veronderstellen dat een kleine aardbeving of seismologische activiteit voor een breuk in het gesteente gezorgd heeft, waardoor het grondwater naar de oppervlakte kwam.

Mogelijke gevaren
Autoriteiten en experts waarschuwden intussen voor de mogelijke gevaren van de idyllische plek. Door de aanwezigheid van fosfaat, dat radioactief afval kan achterlaten, is er een reële kans dat het water kankerverwekkend is. Daarnaast zou het water, dat intussen donkergroen gekleurd is, vol zitten met algen en dus niet vernieuwd worden. 'Het gaat om stilstaand water, dat bevorderlijk is voor ziekten.'

Tien dagen geleden waarschuwde Hatef Ouigi, van de dienst openbare veiligheid in Gafsa, dat het water gevaarlijk is en niet geschikt om in te zwemmen. Dit als voorzorgsmaatregel, terwijl wetenschappers stalen van het water onderzoeken. 'Afhankelijk van de resultaten, zullen we actie ondernemen', aldus Ouigi.

Aangezien er intussen geen verder informatie volgde en het niet officieel verboden is om in het meer te zwemmen, doen velen dit toch.

vrijdag 1 augustus 2014

Oorlog in Syrië woedt voort: ruim 5300 doden in juli

Een strijder van het Islamitische Front, bestaande uit verschillende facties die vechten tegen het leger van president Assad, herlaadt zijn wapens. © belga.


De burgeroorlog in Syrië wordt overschaduwd door ander nieuws, maar het geweld gaat onverminderd door. Afgelopen maand vielen meer dan 5300 doden, van wie 225 kinderen. Dat bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het conflict tussen president Bashar al-Assad en zijn tegenstanders heeft sinds de lente van 2011 al aan naar schatting meer dan 170.000 mensen het leven gekost. Het precieze aantal slachtoffers is onbekend. De Verenigde Naties zijn gestopt met tellen omdat zij naar eigen zeggen niet genoeg onafhankelijke bronnen hebben in Syrië om een goede schatting te kunnen maken.

Gisteren sprak een gevluchte Syrische ambtenaar voor het Amerikaanse Congres. Hij toonde foto's van meer dan 10.000 lichamen van slachtoffers van het regime van Assad. De foto's had hij zelf genomen in opdracht van de regering. Hij kon het werk niet meer aan en vluchtte met met meer dan 50.000 foto's op zak naar het buitenland.

Een forensisch team van de VN onderzocht de foto's en bevestigde de echtheid ervan. Desondanks is militair ingrijpen vanuit het buitenland uitgebleven. Wel stemde Syrië in met het inleveren van alle chemische wapens in het land.
Bron

'Fel verzet tegen jihadisten in Iraakse stad Mosul'

Rook nabij een sjiitische moskee nadat de plek is aangevallen door strijders van de Islamitische Staat. © reuters.


In de tweede stad van Irak, Mosul, is een strijdgroep actief tegen de jihadisten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Deze Brigade van de Revolutionairen van Mosul heeft al tientallen IS-strijders gedood. Dat meldt de onafhankelijke Iraakse nieuwssite al-Sumeria vandaag.

Het verzet tegen de soennitische extremisten die in juni de stad Mosul innamen, zou zijn verhevigd door de terreur van de IS tegen sjiieten en christenen in de streek. De IS heeft in de afgelopen weken sjiitische heiligdommen verwoest en christenen verjaagd.

De IS begon begin juni een opmars in Irak nadat deze extremisten in Syrië onder druk waren komen te staan van andere islamistische strijdgroepen. Het succes in het soennitische noordwesten van Irak bezorgde de IS nieuw elan en wapens uit de voorraden van het Iraakse leger, dat op veel plaatsen de benen nam.

Kalifaat
De IS, die eerder ISIS (Islamitische Staat in Irak en al-Sham) heette, noemt het gebied dat het in Irak en Syrië domineert, een kalifaat, wat een soort islamitische heilstaat moet zijn.

Daar is vandaag volgens waarnemers door de IS beklemtoond dat de pers de afkorting ISIS niet meer mag gebruiken. Voorts moeten journalisten of medewerkers van buitenlandse media in de regio zich eerst loyaal verklaren aan de IS, voor ze verslag gaan doen.
Bron

Rusland organiseert militaire oefeningen

Pro-Russische militanten doen mee aan een oefening nabij Donetsk in Oost-Oekraïne. © epa.


Het Russische leger gaat de komende maanden oefeningen organiseren in alle militaire districten van het land. De aankondiging van het ministerie van Defensie komt enkele dagen na het bericht van de NAVO dat er 12.000 Russische militairen aan de grens met Oekraïne zouden staan.

Van augustus tot en met oktober worden reservisten van alle krijgsmachtonderdelen opgeroepen.

De oefeningen staan al op de agenda sinds november 2013 en staan volgens een betrokkene niet in verband met de strijd in Oost-Oekraïne. De Oekraïense regering beschuldigt Moskou ervan een invasie voor te bereiden.
Bron

donderdag 31 juli 2014

NBA zit achter Roemeense tiener van 2,26 meter aan

Robert Bobroczky is zonder twijfel de langste puber van Europa. Het joch uit Roemenië is 2 meter en 26 centimeter lang. Momenteel speelt hij voor een Italiaanse club, maar dat zal volgens Roemeense media niet lang meer duren. De halve NBA zit achter hem aan.

De 13-jarige Roemeen is op YouTube al te zien in een wedstrijdje met leeftijdsgenoten. Hij verkaste recentelijk al naar het Italiaanse Stella Azzurra Rome. Het basketbal zit Bobroczky in de genen. Zijn vader van 2.17 meter was ook een bekende basketballer.

Bobroczky is nog lang niet uitgegroeid. Tot nu toe is er ieder jaar nog tien centimeter bijgekomen. Als hij nu naar Amerika zou gaan om in de NBA te gaan spelen, zou de Roemeen de langste basketballer zijn in de competitie. Momenteel is dat Hasheem Thabeet van Oklahoma City Thunder. De basketballer uit Tanzania is 2.21 meter.Bron

Vrouw bevalt in lunchpauze in een veld en laat baby achter

Een Poolse vrouw die tijdens haar lunchpauze in een veld beviel, wordt beschuldigd van poging tot moord nadat ze haar pasgeboren dochtertje achterliet en weer aan het werk ging. De vrouw zou ongewild zwanger zijn geweest en had dit angstvallig geheim willen houden voor vrienden en familie.

Het was haar baas die de bloedvlekken op haar kleding opmerkte en weigerde te geloven dat er niets aan de hand was. Hij stond erop haar naar het ziekenhuis te brengen, waar dokters vaststelden dat de vrouw zwanger was geweest.

De 30-jarige Jolanta Czarnecka beweerde daarop dat ze 'per ongeluk' bevallen was en de baby weggespoeld was in het toilet op het werk. Pas nadat de politie hiervan geween bewijs vond en ze verder ondervraagd werd, gaf de vrouw toe dat ze eigenlijk bevallen was in een naast haar werk gelegen veld in de Poolse stad Ilawa.

Uitgedroogd
Het achtergelaten meisje werd twee dagen na de geboorte gevonden. Ze vertoonde extreme uitdrogingsverschijnselen en zat onder de insecten. 'Ze was aan haar lot overgelaten, was naakt en woog minder dan een kilo', aldus dokter Barbara Chomik die het kind behandelde. 'Het is een wonder dat ze nog leeft.' De temperaturen liepen tijdens die twee dagen op tot boven 30 graden.

Czarnecka, die onschuldig pleit, staat momenteel terecht voor poging tot moord op haar dochter en riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar.
Bron

'Dijken moeten voor miljarden worden versterkt'

Wandelaars van de Vierdaagse lopen over de dijk bij Lent. © anp.


Om Nederland echt goed te beschermen tegen overstromingen zullen er tot 2050 op grote schaal dijken moeten worden verhoogd en versterkt. Dit zal onder meer gebeuren langs de Waal, de Maas, de IJssel en de Neder-Rijn en de Lek. Ook zullen de rivieren worden verruimd om het water sneller af te kunnen voeren naar zee. Dit staat in het Deltaprogramma 2015 dat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu op Prinsjesdag zal presenteren. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur beschikt al over het plan.

Tot 2050, zo staat in het concept Deltaprogramma, zullen er miljarden extra moeten worden geïnvesteerd. Dat is nodig vanwege de klimaatverandering en de zeespiegelstijging maar nog meer is het risico vergroot door de economische groei en de bevolkingstoename.

Nederland blijft kwetsbaar voor overstromingen, staat in het plan. Zorgen zijn er vooral over vitale infrastructuur als ziekenhuizen en energiecentrales, die over het algemeen niet bestand zijn tegen overstromingen.
Bron

Heksenkring in vorm van hart verbaast Geertruidenberg

De heksenkring in de vorm van een hart in het Bolwerk in Geertruidenberg. © Privéfoto.


In het Bolwerk in Geertruidenberg is sinds vanmorgen een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen: een kring paddenstoelen in de vorm van een hart. Betsy Aerts (68) die er tegenover woont, vond het zo bijzonder dat ze meteen haar fototoestel pakte.

Aerts en haar man wonen al jaren tegenover het Bolwerk zoals het park met de overblijfselen van een eeuwenoud bastion wordt genoemd. Paddenstoelen zagen ze er nog nooit.

'We konden onze ogen vanmorgen niet geloven. In het gras vlakbij de weg ontdekten we een hart bestaande uit allemaal kleine paddenstoelen. Het viel meteen op. Ik vond het zo apart dat ik meteen naar buiten ben gelopen met mijn fotocamera om het bijzondere natuurverschijnsel vast te leggen,' zegt de Geertruidenbergse nog nagenietend.

Schimmeldraden
Boswachter Erik de Jonge, werkzaam voor Brabants Landschap in West-Brabant, zag ook nooit eerder een heksenkring in de vorm van een hart. 'Het is een afwijking. Sommige schimmeldraden van paddenstoelen groeien aan een kant minder lang en dan krijg je een grillige vorm. In dit geval een hart. Dat heb ik nog nooit gezien. Wel bijvoorbeeld een achtvorm of cirkels over elkaar, dat dan weer net lijkt op het logo van de Olympische Spelen,' zo verklaarde hij tegenover Omroep Brabant.

Paddenstoelen groeien uit schimmeldraden die onder de grond zitten. Aan het einde van zo'n draad groeit een nieuwe paddenstoel, legt hij uit. 'Bij sommige soorten ontstaat op die manier bovengronds een cirkel. Dat noemen we een heksenkring.'

Hij schrijft het natuurverschijnsel toe aan de combinatie van het warme weer en de regen van de afgelopen dagen. 'Sommige paddenstoelensoorten komen dan al vroeg op. Als het een paar dagen warm en droog is, zijn ze ook zo weer weg.'

Heksen dansen
Het natuurverschijnsel dankt zijn naam aan zijn ronde vorm en het feit dat ze vaak in één nacht ontstaan. Tot 1807 werd algemeen gedacht dat heksen op de bewuste plek hadden gedanst maar de Britse wetenschapper Wollaston ontdekte dat de paddenstoelenkringen het gevolg waren van de ondergrondse schimmeldraden van de zwamvlok.
Bron

WHO: ruim 700 doden door ebola in West-Afrika


Medisch personeel laat aan mensen in Liberia zien hoe beschermende kleding aan te trekken als bescherming bij de behandeling van mensen met het ebola-virus. © reuters.Het ebola-virus in West-Afrika heeft al 1323 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) vandaag.

Vandaag maakte Sierra Leone bekend extra maatregelen te nemen tegen de verspreiding van de dodelijke ziekte. Veiligheidstroepen moeten plaatsen waar de ziekte om zich heen grijpt, afsluiten van de buitenwereld. De regering van het West-Afrikaanse land heeft daartoe een zogenoemde gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen. Een dag eerder kondigde de regering van Liberia soortgelijke maatregelen aan.

Een einde aan de epidemie, die in februari uitbrak, lijkt voorlopig niet in zicht.
Bron
Lees ook: Liberia drukt betoging over ebola de kop in
Lees ook: Met ebola besmette WHO-medewerker in Duitsland
Lees ook: EU trekt 140 miljoen uit tegen ebola

Malaysia Airlines ontsnapt aan nieuwe vliegramp

Archiefbeeld © anp.


Een toestel van het geteisterde Malaysia Airlines is op het nippertje aan een botsing ontsnapt boven de luchthaven van Adelaide in Australië. Vlucht MH136 met Kuala Lumpur als bestemming maakte zich klaar om op te stijgen toen de piloot plots het bericht kreeg om de start af te breken. Het toestel was op weg naar een botsing met een vliegtuig dat aan het landen was. Dat meldt de New Straits Times.

Volgens een luchthavenbediende werd het opstijgen 'veilig afgebroken en wachtte de piloot de nodige tijd af om de procedure opnieuw te starten', luidt het in de Maleisische krant New Straits Times.

Een Airbus van Tiger Airways zette de landing niet in volgens het boekje. Als het toestel van Malaysia Airlines opgestegen zou zijn, dan kwam het onvermijdelijk tot een botsing.

Gelukkig werd dat op het nippertje vermeden. Malaysia Airlines kan elk nieuw incident missen als kiespijn. De maatschappij verloor in maart al een toestel met 298 passagiers aan boord en twee weken terug werd een vliegtuig van de maatschappij met raket neergehaald boven Oekraïne
Bron

woensdag 30 juli 2014

Oekraïne: 'Mijnen op toegangswegen rampplek'

De plek waar het vliegtuig neerstortte. © reuters.


Pro-Russische rebellen hebben mijnen neergelegd op de toegangswegen naar het rampgebied van vlucht MH17. Dat heeft luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad vandaag gezegd.

'Dit maakt het werk van de internationale experts onmogelijk', meldde hij volgens Oekraïense media op een persconferentie.

De OVSE ging vanmorgen op verkenningsmissie richting de rampplek, maar moest onverrichter zake terugkeren omdat het gebied te gevaarlijk was.

Volgens Lysenko voert het Oekraïense leger vlakbij de rampplek geen operaties uit tegen de rebellen. Wel proberen de strijdkrachten de aanvoerroutes van de separatisten door te snijden om ze te dwingen het gebied te verlaten, zei hij.
Bron
Lees ook: Oekraïne verovert opnieuw terrein op rebellen
Lees ook: Oekraïens regeringsleger herovert steden
Lees ook: Definitief geen OVSE-konvooi naar rampplek vandaag
Lees ook: 'Nederlanders zullen op de rampplek komen'
Lees ook: OVSE en Nederlanders ondernemen morgen nieuwe poging rampplek te bereiken
Lees ook: Pro-Russische rebellen mogen niet meer vloeken van Igor de Verschrikkelijke
Lees ook: OVSE gaat grensposten Oost-Oekraïne continu monitoren
Lees ook: Verkenners OVSE bereiken rampplek MH17
Lees ook: 'Mortieraanvallen niet als dreiging beoordeeld door OVSE'
Lees ook: Geschoten op rampplek MH17, onderzoek afgerond

Kiev, rebellen, Moskou en OVSE samen om tafel in Minsk

Alexander Hug van de OVSE-missie in Oekraïne (links) overlegt samen met zijn collega's met een pro-Russische rebel. © ap.


Vertegenwoordigers van de Oekraïense en Russische regering, de pro-Russische separatisten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaan morgen met elkaar om tafel in het Wit-Russische Minsk. Dat vertelde de 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, aan persbureau Itar-Tass.

Tijdens het overleg wordt onder meer de toegankelijkheid van het rampgebied van vlucht MH17 besproken. Dat is wat Purgin betreft echter niet het belangrijkste agendapunt. 'Eerlijke uitwisseling van gevangenen zou de eerste prioriteit moeten hebben. Dat is voor mij een van de belangrijkste kwesties."
Bron
Lees ook: Leiders van G7-landen eisen staakt-het-vuren Oekraïne
Lees ook: Oekraïne legt offensief in oosten één dag stil
Lees ook: Repatriëringsteam MH17 bouwt missie op in Soledar
Lees ook: Vondsten rampplek vandaag nog naar Charkov

PostNL gaat ook op zondag pakketten bezorgen

PostNL begint een test met bezorging van pakketten op zondag. De dienst is ontwikkeld in samenwerking met Coolblue, die de dienst als eerste webwinkel aanbiedt. Onlineshoppers in Nederland en Vlaanderen kunnen hun bestellingen op zondag tussen 12.00 en 18.00 uur ontvangen. PostNL en Coolblue hebben dit vandaag bekendgemaakt.

De landelijke bezorging op zondagen door PostNL in Nederland is volgens het postbedrijf de eerste op het Europese vasteland. Eerder introduceerde PostNL al bezorging in de avond en de optie om onlinebestellingen extra vroeg op te halen. Met de nieuwste uitbreiding bezorgt PostNL als eerste pakketbezorger 7 dagen in de week pakketten bij consumenten.

Vanaf 25 augustus kunnen klanten van Coolblue voor het eerst kiezen voor de dienst. De eerste pakketten zullen op zondag 31 augustus door PostNL worden bezorgd.

Coolblue is een snelgroeiende onderneming achter meer dan 300 webshops en 7 fysieke winkels in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Antwerpen en Lochristi.

In navolging van Coolblue zullen ook de webwinkels MyCom, iCentre en Dixons vanaf september van de dienst van PostNL gebruikmaken. Bij gebleken succes zal de dienst begin 2015 voor alle webwinkels beschikbaar komen.
Bron

Let doodt zichzelf tijdens wormenjacht

© Thinkstock.


Een 51-jarige Let is omgekomen bij het zoeken naar regenwormen. De visser maakte gebruik van elektriciteit om wormen naar de oppervlakte te krijgen toen hij zelf een dodelijke stroomschok kreeg.

Reanimatiepogingen mochten niet meer baten. Dat meldde het Letse persbureau Leta vandaag op basis van informatie van betrokken hulpdiensten. Naar verluidt had de man ervaring met het jagen op wormen met behulp van een elektrische kabel.
Bron

Nigeriaans meisje van 10 droeg bomgordel

Leider van Boko Haram Abubakar Shekau in een door de groepering uitgegeven video. © afp.


De Nigeriaanse strijdkrachten hebben twee vermoedelijke aanhangers van de terreurbeweging Boko Haram aangehouden die een 10-jarig meisje met een bomgordel begeleidden. Dat liet de woordvoerder van de regering in Abuja vandaag weten.

De drie zaten in een auto die op een weg in de noordelijke deelstaat Katsina staande werd gehouden. Het bleek dat de 10-jarige Hadiza een bomgordel om had. De twee mannen probeerden te vluchten, maar bezorgde Nigerianen hielden hen tegen en ze werden aangehouden, aldus de regeringswoordvoerder.
Bron

Van 'monster' tot covermodel na gezichtstransplantatie

© GQ Magazine.


Twee jaar nadat hij onder het mes ging voor de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ooit, schopte de Amerikaan Richard Lee Norris het tot het gezicht van de cover van de laatste editie van GQ magazine.© Washington Post.

De 39-jarige man leefde als een kluizenaar nadat hij tijdens een dronken incident in 1997 een schotwond in het gezicht opliep. Gedurende 15 jaar sloot hij zich in zijn huis op. Op de zeldzame keren dat hij naar buiten moest, droeg hij een skimasker.

'Een wonder'
Zijn leven veranderde drastisch toen hij de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ooit onderging. Na een operatie van 36 uur in het medisch centrum van de universiteit van Maryland zei chirurg Eduardo Rodriguez dat het eigenlijk een surrealistisch experiment was. 'Het was moeilijk om niet naar Richard te staren. Mensen keken vroeger naar hem omdat hij een masker droeg en ze zich afvroegen hoe de misvorming eruit zag. Nu staren ze naar hem omdat het een wonder is.'

Voor de operatie had Norris geen tanden, geen neus en slechts een deel van zijn tong. Hij kon nog eten proeven, maar had geen reuk meer. Door het grote aantal voorgaande operaties bestonden zijn voorhoofd en nek voornamelijk uit littekenweefsel. De artsen transplanteerden tanden, de boven- en onderkaak, een deel van de tong en al het gezichtsweefsel vanaf de schedel tot de basis van de nek. Dit was de 23ste gezichtstransplantatie ter wereld, de eerste gebeurde in 2005 bij een Franse vrouw die verminkt was door een hond.

Medicatie
Norris moet voor de rest van zijn leven medicatie nemen om te voorkomen dat zijn lichaam het gedoneerde gezicht afstoot. Zijn donor was de 21-jarige Joshua Aversano, die stierf nadat hij door een bestelwagen werd aangereden.

De gelukkige Richard zegt dat hij beseft dat hij de rest van zijn leven afhankelijk zal zijn van het ziekenhuis. De dreiging van afstoting hangt altijd boven zijn hoofd, maar hij is blij dat hij proefkonijn mocht zijn.

Met zijn coverfoto op de laatste editie van GQ Magazine wil Norris de nare periode van isolatie en operaties afsluiten. Hij heeft nu een vriendin en is gelukkig. De Amerikaan besluit met: 'Een druppel hoop kan een oceaan creëren en een hele emmer geloof kan een hele wereld creëren.'
Bron: zie oude foto's

Afvalprogramma in Dubai: goud voor elke verloren kilo

Illustratiefoto. © anp.


Aan het lucratieve afvalprogramma 'Your Child in Gold' in Dubai, doen dit jaar maar liefst 18.000 mensen mee. Iedere kilo die een deelnemer kwijtraakt, levert goud op.

De winnaar van vorig jaar -een jonge Syriër die in een krappe drie weken maar liefst 26 kilo verloor- won goud ter waarde van 10.000 Dirham (omgerekend 2032 euro). Toen meldden 9600 mensen zich aan en had het te verdelen goud een totale waarde van 2,8 miljoen Dirham. Dat is ongeveer 569.000 euro.

Dit jaar meldden 28.000 mensen zich aan voor het initiatief, maar niet iedereen mocht meedoen. Zo waren er families die kinderen inschreven zonder overgewicht en zelfs met ondergewicht. Kinderen moeten het medisch advies krijgen van een voedingsdeskundige die bepaalt of het kind het nodig heeft om mee te doen.

4 gram goud per kilo
Gezinnen die deelnemen krijgen twee gram voor elke verloren kilo - individuele deelnemers krijgen het dubbele. De organisatie verwacht dat een derde van de deelnemers winnen, met de voorwaarde dat ze minimaal twee kilo afvallen.

'We zijn enorm blij met het aantal deelnemers voor ons afvalprogramma,' vertelt directeur Hussain Nasser Lootah. 'Het is opmerkelijk dat 468 kinderen onder de 14 jaar zich hebben gekwalificeerd voor de wedstrijd. Voor Dubai is het een geweldig resultaat in ons doel om één van de gezondste steden ter wereld te worden. Het doel van de campagne is om de nieuwe generatie de noodzakelijkheid van een gezonde levensstijl aan te leren. Daarmee voorkom je ziektes en bouw je aan een gezonde samenleving,' aldus Nasser Lootah.
Bron

dinsdag 29 juli 2014

Kamer steunt aanpak ramp door kabinet

De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen.

Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.

Wel maken Kamerleden zich zorgen over de veiligheid van de Nederlandse marechaussees en politiemensen die op de crashsite aan de slag willen. Tot nu toe konden ze daar echter niet komen, omdat het door gevechten in het gebied tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger te gevaarlijk is. Vandaag, tijdens een debat over de nasleep van de vliegramp uitten Kamerleden daarover hun frustratie. Ook riepen ze Oekraïne op de afspraken over een staakt-het-vuren rond het rampgebied na te komen.

Louis Bontes
Alleen Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt dat het kabinet al lang commando's en andere zwaargetrainde militairen naar Oekraïne had moeten sturen. Niet om oorlogje te spelen, maar om de stoffelijke overschotten van slachtoffers terug te halen. Een bewapende missie was te riskant, de ongewapende missie blijkt te onveilig, aldus Bontes. 'Het resultaat is dat er niks gebeurt.'

Maleisische minister-president
Donderdag praat de Maleisische minister-president Najib Razak in Den Haag met premier Rutte over de nasleep van de vliegramp. Bij het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines kwamen ook mensen uit Maleisië om.

Razak zal onder meer het condoleanceregister voor de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp tekenen, meldt de RVD. De komst van de premier was al eerder aangekondigd.
Bron
Lees ook: Missieteam geeft niet op, ondanks frustratie
Lees ook: Timmermans: Porosjenko bereid mee te werken
Lees ook: Opstelten: nationale herdenking vliegtuigramp
Lees ook: Timmermans: dit is geen wanhoopsdaad van ons
Lees ook; Experts wachten noodgedwongen lijdzaam af
Lees ook: Vandaag weer kisten met slachtoffers naar Eindhoven

Obama: nieuwe economische sancties tegen Rusland

President Obama vandaag tijdens de persconferentie bij het Witte Huis in Washington. © reuters.


De VS gaan de export van specifieke goederen en technologie naar de Russische energiesector blokkeren. Daarnaast worden Russische staatsbanken van de financiële markt afgesneden. Dat heeft de Amerikaanse president Obama bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis.

De Amerikaanse regering staakt ook de verstrekking van exportkredieten die betrekking hebben op de uitvoer naar Rusland. Verder wordt de financiering ten behoeve van de economische ontwikkeling van het land stilgelegd.

Druk
De nieuwe economische sancties zijn bedoeld om de druk op Rusland verder te verhogen. De maatregelen komen bovenop de zware economische sancties die de landen van de Europese Unie vandaag overeenkwamen, en maken 'de zwakke Russische economie nog zwakker', aldus Obama. 'Vandaag isoleert Rusland zich verder van de internationale gemeenschap. Het had zo niet hoeven gaan. Het is een keuze die Rusland zelf heeft gemaakt.'

Obama benadrukte dat er geen militaire maatregelen tegen Rusland worden genomen. Van het extra bewapenen van het Oekraïense leger om tegenwicht te bieden tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is dan ook vooralsnog geen sprake, aldus de president.

Banken
Eerder vandaag werd al bekend dat de Verenigde Staten drie Russische banken hebben toegevoegd aan de lijst van Russische ondernemingen waaraan Amerikaanse ondernemingen geen leningen meer mogen verstrekken met een duur van meer dan 90 dagen. Ook mogen ze geen aandelen in de Verenigde Staten plaatsen.

Op de spaarbank Sberbank na staan nu alle grote Russische banken die voor meer dan de helft in staatshanden zijn, op de lijst. Ook tegen een scheepsbouwer uit St. Petersburg zijn strafmaatregelen afgekondigd, aldus het ministerie voor de Schatkist in Washington. Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken meer met het bedrijf doen en alle eventuele tegoeden van de onderneming in de VS zijn bevroren.

Europese Unie
De zware economische sancties die de Europese landen vandaag overeenkwamen behelzen onder meer dat het voor Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou onmogelijk wordt op de Europese financiële markten geld op te halen. Daarnaast komt er een wapenembargo voor nieuwe contracten en er komt een exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten.

Ook mag er niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.
Bron
Lees ook: EU-leiders overwegen nieuwe sancties tegen Rusland

VS verwijten Rusland schending wapenverdrag


President Vladimir Poetin. © epa..


De Verenigde Staten verwijten Rusland dat het met het testen van een raket voor de middellange afstand een baanbrekend ontwapeningsverdrag heeft geschonden.

President Barack Obama heeft in een brief aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn ongenoegen laten blijken, meldden Amerikaanse media vandaag.

The New York Times meldde begin dit jaar dat de Verenigde Staten onderzochten of Moskou na 2008 kruisraketten van het nieuwe type RS-26 had getest. De Amerikanen blijken nu tot de conclusie te zijn gekomen dat dat inderdaad het geval was.

INF-verdrag
Dat is volgens hen een schending van het INF-verdrag van 1987 tussen beide landen. Dat akkoord, dat de toenmalige Amerikaanse en Russische presidenten Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov tekenden, hield in dat beide landen hun nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer zouden vernietigen. Ook was de productie en het testen van zulke raketten voortaan verboden.
Bron

'Arbeiders WK Qatar al dertien maanden niet betaald'

Archiefbeeld © getty.


Wereldvoetbalbond FIFA heeft van de Qatarese overheid geëist dat een groep gastarbeiders onmiddellijk betaald wordt. De groep werkt mee aan de bouw van luxe kantoorpanden die tijdens het wereldkampioenschap in 2022 gebruikt worden, maar werden al dertien maanden lang niet betaald. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.

Jim Boyce, lid van het uitvoerend comité va de FIFA, liet weten zeer bezorgd te zijn over de huidige situatie. Helemaal omdat het organiserend comité van Qatar meerdere keren heeft gezegd dat de arbeidsomstandigheden in orde zijn. 'Als ze onderkennen dat er een probleem is, maar ze zich wel willen inzetten om de juist arbeidsomstandigheden te leveren, dan moet de FIFA er ook op toezien dat dit gebeurt.'

Armoede
Gastarbeiders uit Sri Lanka, India en Nepal werken aan een enorm gebouw in Doha, waar uiteindelijk bobo's van de FIFA zullen resideren tijdens het WK van 2022. De aannemer, Lee Trading, is direct ingehuurd door de overheid van Qatar, betaalt het salaris van zes dollar per dag al ruim een jaar niet uit. Daarbij verblijven de arbeiders nu in armoedige verblijven, waar een kakkerlakkenplaag heerst. Het hoogste orgaan van de FIFA heeft inmiddels laten weten teleurgesteld te zijn in de handelwijze van Lee Trading en gaat zich inzetten voor een snelle en eerlijke afhandeling van de betalingen.

Kalafa-systeem
Eerder dit jaar is er al een overleg geweest met Hassan al-Thawadi, de uitvoerend directeur van het organisatiecomité van Qatar. Doel was om het zogeheten 'Kafala-systeem' te herzien. Dit systeem zorgt ervoor dat arbeiders niet van baan mogen veranderen en het land niet mogen verlaten, zonder dat zij toestemming krijgen van hun werkgever. 'Ze hebben beloftes gedaan over de hervormingen van het Kalafa-systeem, maar gezien de huidige ontwikkelingen lijken dat loze woorden.'

Het is niet de eerste keer dat het WK in Qatar in opspraak raakt. Bij de toewijzing van het WK zouden officials van de FIFA zijn omgekocht, bij de bouw van de stadions zouden al meer dan duizend arbeiders naar beneden zijn gevallen en ook het hoge aantal doden onder arbeidsmigranten haalden de media.
Bron

Zoekhonden lossen 26 jaar oude verdwijningszaak op


Tweede succes in week voor herdershonden Finder en Fellow

Robert Leur zoals hij er in 1988 uitzag. © Politiefoto.

Zoekhonden van de stichting Signi hebben een einde gemaakt aan de knagende onzekerheid waarin de echtgenote en kinderen van Robert Leur (47) uit het Gelderse Brakel al 26 jaar verkeren. De 'speurneuzen' wisten de auto en het stoffelijk overschot van de man te lokaliseren in de Waal. Vorige week losten ze in een vaart in Almere ook al een verdwijningszaak op.


Voor de vrouw en kinderen van Robert Leur kwam het nieuws over hun sinds 1988 verdwenen echtgenoot en vader als een volslagen verrassing, zegt Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden. 'Wij hadden onze zoekactie stilgehouden omdat we geen valse hoop wilden geven, mocht ze zonder resultaat zijn gebleven. De nabestaanden waren heel blij dat er na 26 jaar een eind is gekomen aan de onzekerheid.'

De politie borg vanmiddag de zilvergrijze Fiat Argentina waarmee Leur in 1988 verdween. Het voertuig lag vlakbij de Brakelse veerstoep in de Waal. Zoekhonden van de stichting Signi waren de afgelopen dagen aangeslagen op de bewuste plek. Sonarapparatuur bevestigde daarna dat er iets lag.


Contouren dak
Van Neerbos: 'Van de auto was bijna niks over. De eerste duikers die naar beneden gingen, twijfelden of het de wagen van Robert Leur wel was. Alleen de contouren van het dak staken boven het zand op de bodem uit. Het metaal had bovendien een hele lichte kleur. Achteraf gezien logisch want de wagen is 26 jaar lang gezandstraald door de sterke stroming op de Waal-bodem.'

Een tweede duik gaf volgens haar de bevestiging dat het de oorspronkelijk zilvergrijze Fiat Argentina van Leur was. 'De hoekige contouren van het dak wezen al in die richting. Nadat het nummerbord was uitgegraven, wisten we het zeker.'

Robert Leur verdween op 2 maart 1988. Hij verliet in overspannen toestand zijn woning, zo vermeldde het opsporingsbericht van de politie. De verdwijningszaak intrigeerde de stichting Signi Zoekhonden, zegt Esther van Neerbos. 'Wij houden oude verdwijningszaken sowieso in de gaten maar deze zaak is nooit goed onderzocht bij gebreke aan apparatuur om auto's te traceren.'

De stichting wachtte volgens haar op de ideale zoekomstandigheden. Deze zomer was het zover. 'Er was minder stroming in de Waal en daardoor een grotere kans op succes.'

Herders Fellow en Finder
Het is al het tweede succes in een week tijd voor Signi Zoekhonden. Die lokaliseerden op zondag 20 juli in een vaart in Almere de auto van de sinds eind november vermiste Henry de Vries (46) uit Harderwijk. 'Puur toeval,' zegt Van Neerbos. 'Soms zoeken we jaren in een zaak zonder iets te vinden. Maar twee verdwijningszaken oplossen in korte tijd geeft wel heel veel voldoening.'

Beide succesjes staan volgens haar op naam van de Mechelse herders Fellow (3) en Finder (9), zegt hondenbegeleidster Van Neerbos. 'Wij hebben meer honden maar zij zijn ons beste team. Hoe dat komt? Ze hebben allebei lef en zijn heel secuur in hun werk.'
Bron

maandag 28 juli 2014

Het leven van Vladimir Poetin, de tsaar die nooit glimlacht

Poetin tijdens een militaire parade dit weekend in Severomorsk. © getty.


Hij is een paria voor het Westen, maar de onbetwiste leider in Rusland: de ongrijpbare Vladimir Poetin. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek zocht 3 jaar lang naar de man achter de icoon. Het resultaat is een verbluffende inkijk in de dagelijkse routine van de president. 'Hij gedraagt zich alsof hij gemaakt is van brons, niets of niemand kan hem raken.'

President Poetin staat laat op. Pas iets na 12 uur neemt hij zijn ontbijt. Hij begint heel eenvoudig - altijd magere kaas - maar het warme gedeelte is ruimer: omelet en soms havermoutpap. Hij houdt van kwarteleitjes, drinkt vruchtensap. Het voedsel is steevast vers, regelmatig uit mandjes met zijn favoriete ingrediënten. Die komen direct van de landbouwgronden van patriarch Kirill, de hoogste religieuze leider. Daarna wordt koffie opgediend.

De eerste twee uur van de middag brengt hij zwemmend door, terwijl de al ontboden hovelingen wachten. Hij draagt een zwembril en crawlt in een stevig tempo. De president houdt van die momenten alleen. Volgens zijn politieke adviseurs wordt veel van het Russische beleid dan en daar bepaald.

De hovelingen grappen, lummelen en kruisen de benen in de gelakte houten wachtkamers. Hij zoekt ze zelden snel op. Ze zeggen dat drie, misschien vier uur de normale wachttijd is voor een minister. Hij houdt ervan wat tijd in de fitnesszaal door te brengen, met het Russische nieuws op tv. Hij geniet er meer van de gewichten dan van de hometrainers.

Hij neemt de tijd met een koud en een warm bad. Dan kleedt de president zich aan. Hij verkiest op maat gemaakte pakken in conservatieve kleuren. Zijn dassen zijn meestal sober.

Vervolgens is het tijd voor de macht. In de vroege namiddag leest Poetin nota's, meestal aan zijn zware houten bureau. De president gebruikt alleen de veiligste technologieën: rode mappen met papieren documenten en vaste telefoons uit het Sovjettijdperk.

De werkdag begint met het lezen van drie dikke, in leder gebonden mappen. De eerste: het binnenlandrapport, opgesteld door de FSB, zijn binnenlandse inlichtingendienst. De tweede: het buitenlandrapport, opgesteld door de SVR, de buitenlandse inlichtingendienst. De derde: het rapport over het hof, opgesteld door de FSO, zijn persoonlijk veiligheidskorps.

Roddelrubrieken
Hij is geobsedeerd door informatie. De dikste mappen die hij opvraagt, bevatten geen inlichtingenrapporten maar persknipsels. Om te beginnen duikt hij in de oogst van de Russische pers. De belangrijkste publicaties eerst: gezagsgetrouwe nationale tabloids zoals Komsomolskaja Pravda en Moskovsky Komsomolets. Die tellen het meest, met hun miljoenen lezers. Hun koppen, hun roddelrubrieken, hun reactie op de laatste Siberische treinramp hebben effect op het gemoed van de arbeiders.

Dan richt hij zich op de Russische kwaliteitspers, de licht gecensureerde kranten Vedomosti en Kommersant die het Kremlin volgen met roddel, columnisten en analyses. Hij leest volgens zijn hovelingen met veel smaak de regelmatige columns over de president van Andrej Kolesnikov in de Kommersant.

Daarna komen de minst belangrijke mappen: de buitenlandse pers. Die knipselmap wordt samengesteld door de presidentiële administratie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De departementen schermen hem niet af voor het slechte nieuws. Ze maken graag een punt: de president moet weten hoe hard die buitenlanders hem demoniseren. Maar om hem te behagen, voegen ze plichtsgetrouw ook originele artikelen in het Duits toe, de taal die hij goed beheerst dankzij zijn tijd als KGB-agent in Dresden.In de gaten houden
Nog steeds wachten de hovelingen aan de deur. Hij houdt ervan hen op een scherm in het oog te houden terwijl ze roddelen en kronkelen van verveling, of met hun elektronische apparatuur spelen.

De president gebruikt internet zelden. Hij vindt de schermen binnen schermen verwarrend. Maar af en toe tonen adviseurs hem satirische filmpjes op internet: hij moet weten dat ze met hem spotten.

Zijn leven is ceremonieel geworden: een eindeloze processie door vergulde zalen. Zijn routine is opgesplitst in duizenden stukjes van 15 minuten - maanden, zo niet jaren vooraf gepland. Meestal zijn de vergaderingen zinloos. Sommigen komen hem eer betuigen: ontvangst van de kroonprins van Bahrein, een bronzen medaille voor de 'Arbeidershelden van Oedmoert', mededelingen van de nieuwste promoties in het management van de federale ruimtevaartindustrie.


Residentie
Hij woont niet in Moskou. Hij houdt niet van de stad: het verkeer, de vervuiling, de mensenmassa. De president heeft het paleis van Novo-Ogarjovo gekozen als residentie. Daar voelt hij zich thuis, in het westen van de stad, ver weg van de rode muren, de megagebouwen en de megashoppingcenters. Het is 24 kilometer rijden van het paleis naar het kasteel. De weg wordt gesloten en ontdaan van verkeer als de president zich verplaatst. Hij kan zo in minder dan 25 minuten het Kremlin bereiken, ook als Moskou volledig vastzit.

Maar hij vindt het irritant zich te verplaatsen, hij gaat niet graag naar het Kremlin. Liever werkt hij op zijn landgoed. Sinds 2012 beperkt hij zijn vergaderingen in Moskou tot een strikt minimum: overleg met onderdanen die overdonderd moeten worden, of formele ontmoetingen die nu eenmaal behoefte hebben aan magistrale hallen met kristallen kroonluchters en spiegels zo hoog als berkenbomen.

De president is druk bezig, ook op zaterdag en zondag. In de weekends is zijn schema wel losser, met soms studiesessies in de namiddag. Meestal zijn dat Engelse lessen. Zijn leraar helpt hem moeilijke woorden te onthouden door samen liedjes te zingen. Naar verluidt bidt hij wel eens op zondag of gaat hij te biecht, ook al leeft hij niet als een christen.

Piloot kaffert toren uit na kiezen van verkeerde baan

Een bizar audiofragment is opgedoken van een gesprek tussen een piloot van Delta Airlines en een luchtverkeersleider van Atlanta Airport. De toren vertelt de piloot dat hij op de verkeerde baan zit. De piloot zegt hierop dat de houding van de verkeersleider 'hem niet bevalt'.

De piloot in het vliegtuig Delta 2242 taxiet op het drukste vliegveld van Amerika naar de baan Lima, terwijl hij naar de baan Mike moet gaan, iets verderop. De luchtverkeersleider wijst hem terecht. 'Delta 2242, je hoort naar de baan Mike te gaan.'

'We taxiën er wel weer uit'
De piloot reageert ontkennend. 'Ja daar gaan we nu ook naar toe.' Als de piloot uiteindelijk toch opmerkt dat hij verkeerd zit, reageert hij niet bepaald sportief. 'Hé, weet je wat, we taxiën er wel weer uit. Jouw houding bevalt mij niet', zegt hij doodleuk tegen de luchtleider.

'Ik heb geen houding, ik zeg alleen dat je naar Lima gaat in plaats van Mike. Ik probeer je te corrigeren voor het geval je op Lima blijft wachten', zegt de man aan de andere lijn. Zijn opmerking is terecht: als de piloot op Lima zou blijven wachten, zou dat een gevaarlijke situatie opleveren. Een ander vliegtuig moet daar ook starten.

'Fijne ochtend nog'
'Omdat er, oh mijn god, een ander vliegtuig aankomt. Tien kilometer verderop', antwoordt de piloot sarcastisch. 'Je moet iets aan je houding doen. En we gaan naar Mike. Fijne ochtend nog'. Ondanks de onbeleefde houding van de piloot, lijkt de verkeersleider onverstoorbaar. 'Fijne ochtend. Het is niet mijn houding, maar het is mijn baan je te verbeteren als je er een zooitje van maakt'.

'Settle down, Captain Happy'
De piloot wordt dan echt boos en verwijt de luchtleider hem niet juist te hebben gedirigeerd. Voordat het gesprek echt uit de hand kan lopen, grijpt een piloot van een ander toestel in. 'Settle down, Captain Happy' (NL: 'Rustig aan, Kapitein Vrolijk').

Het bericht schoot bij veel piloten op social media in het verkeerde keelgat. #captainhappy is inmiddels trending topic op Twitter. In Amerika is het verhaal op verschillende media terug te vinden. Er wordt gesuggereerd dat de piloot een keertje op vakantie zou kunnen gaan. Of een paar yogalessen nemen.

Het audiofragment hierboven beschreven begint vanaf 1.10 minuut.Bron

Onderzoekers keren terug naar Donetsk wegens gevaar

Een colonne van auto's met internationale forensische experts, Duitse en Nederlandse agenten en leden van de OVSE-missie nabij Donetsk. De voertuigen maakten even later rechtsomkeert nadat er onder meer explosies klonken. © ap.


Het team met Nederlandse en Australische onderzoekers dat vanmorgen op weg is gegaan naar de plek waar vlucht MH17 neerstortte, is teruggekeerd naar Donetsk omdat de situatie te gevaarlijk is. Dat heeft de Nederlandse onderzoeksmissie in Oekraïne laten weten.

'De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn', aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie in een persverklaring.

De missie staat onder leiding van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij geeft leiding aan de medewerkers van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan.

Zondag mislukte ook al een poging het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg werd geacht. Rond de rampplek wordt nog hevig gevochten.
Het Oekraïense leger is bezig met een offensief tegen separatisten. Verscheidene plaatsen rond de rampplek zouden al zijn veroverd, waaronder een strategisch belangrijke heuvel en de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. Ook in de nabijgelegen plaats Snizjne zou stevig worden gevochten.

Toestemming
Aanvankelijk gaf de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zondag wel toestemming voor de groep om naar de rampplek te gaan. Later is hij daarop teruggekomen en is het team in Donetsk gestopt, omdat het bij de rampplek toch te gevaarlijk bleek.

Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat een team van zijn organisatie klaar in Oekraïne om naar de rampplek te reizen. De Nederlandse onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Het gaat niet om een strafrechtelijk onderzoek naar de veroorzakers.
Bron
Lees ook: Situatie nog onveilig: onderzoekers MH17 keren terug naar Donetsk
Lees ook: Moskou beschuldigt Kiev van beschietingen over Russische grens
Lees ook: Rusland en VS: stop gevechten rampplek MH17

Politie krijgt 150 filmpjes binnen over MH17

De politie heeft tot nu toe 150 filmpjes en beelden binnengekregen over de vliegramp in Oekraïne. Dat meldde de Landelijke Eenheid van de politie vandaag. Eerder op de dag sprak de politie nog van 50 filmpjes. Er zijn onder meer filmpjes in het Oekraïens en in het Russisch geüpload. 'We gaan de filmpjes nu bekijken, we zijn er mee aan de slag. Het gaat voorspoedig', aldus een woordvoerster van de Landelijke Eenheid van de politie.

Het is niet bekend gemaakt waar de afzenders vandaan komen. Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald in het oosten van Oekraïne, waar de meeste mensen Russisch spreken.

Ook is onbekend wat er te zien is op de filmpjes en beelden. 'We gaan de filmpjes nu bekijken, we zijn er mee aan de slag. Het gaat voorspoedig', aldus een politiewoordvoerster.

De politie heeft vorige week een speciale pagina gemaakt waar mensen de filmpjes kunnen uploaden. De oproep om dat te doen is opgesteld in het Nederlands, Engels en Russisch.
Bron: zie video

VN: neerschieten MH17 mogelijk oorlogsmisdaad

© ANP.


Het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne is mogelijk te kwalificeren als oorlogsmisdaad. Dat zei Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, vandaag in Genève.

Pillay bracht vandaag een rapport uit over de situatie in de door rebellen bezette gebieden in Oost-Oekraïne. De gewapende groepen zouden een schrikbewind voeren over de bevolking en niet terugschrikken voor ontvoering, opsluiting, marteling en executies, alles om om hun macht veilig te stellen.

Sinds medio april zouden in het conflict minstens 1129 doden zijn gevallen en meer dan 3400 gewonden.

Bij de vliegramp in Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om, onder wie 194 Nederlanders. De slachtoffers komen uit 10 landen.
Bron
Lees ook: Landen praten over strafonderzoek naar MH17
Lees ook: 'Slachtofferhulp: 'Impact MH17 op organisatie is groot'
Lees ook: Justitieel onderzoek vliegramp MH17 grootste ooit
Lees ook: Rusland eist openbaring vluchtgegevens MH17
Lees ook: Nederlandse doden MH17 overgevlogen naar Maleisië

VS: Rusland stuurt krachtige raketwerpers naar Oekraïne

Een BUK-raketsysteem op archiefbeeld. © epa.


Rusland bereidt de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne voor. Dit zei een veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Tony Blinken.

Hij zei dat de VS daar bewijs van hebben en meende voorts dat de separatisten nog steeds lanceerinrichtingen van het type SA-11 in handen hebben.

De pro-Russische separatisten worden ervan verdacht 17 juli een Boeing 777 van Malaysian Airlines met een raket te hebben neergehaald. Het toestel met 298 mensen aan boord stortte in Oost-Oekraïne neer. Niemand overleefde het. Onder de slachtoffers zijn 194 Nederlanders.
Bron
Lees ook: 'Ruim 12 duizend Russische militairen aan Oekraïense grens'

'KLM moet schadeclaims tot ongeveer 130.000 betalen'

© ANP.


Een aantal passagiers dat boven Oekraïne is verongelukt had niet vluchtcode MH17 op zijn ticket staan, maar KL4103. Hun nabestaanden kunnen ervoor kiezen om KLM aansprakelijk te stellen voor de geleden schade, schrijft Trouw.

MH17 was een zogeheten combinatievlucht. Ook passagiers die bij KLM hadden geboekt vlogen mee, omdat KLM en Malaysia Airlines een partnerschap hebben en passagiers op elkaars vluchten kunnen onderbrengen. Een niet ongebruikelijke constructie, al is ze niet bij iedereen bekend. 'Er zijn mensen die er pas op Schiphol achter komen dat ze niet met KLM vliegen', zegt letselschadeadvocaat Sander de Lange van SAP Advocaten.

KLM is niet hun feitelijke, maar wel hun contractuele vervoerder. En feitelijk of contractueel, de verplichtingen zijn gelijk. Dat betekent dat ook KLM schadeclaims tot ongeveer 130.000 euro moet betalen, of de maatschappij nu schuld heeft aan het neerstorten van het toestel of niet.
BronLees ook: 'Pas op met buitenlandse letselschadeadvocaat'