Translate

zaterdag 26 juli 2014

Stuntman springt wereldrecord op Zwarte Cross

Jackson Strong aan het oefenen op de Zwarte Cross. © Facebook.


Met een achterwaartse sprong van 44 meter heeft motorstuntman Jackson Strong zaterdagavond een werelrecord neergezet op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De 22-jarige Australische stuntman verbeterde het bestaande werelrecord van 42 meter.

Amnesty International en de festivalorganisatie koppelden de wereldrecordpoging aan de actie voor Raif Badawi uit Saudi-Arabië. Badawi is tot tien jaar gevangenschap veroordeeld, omdat hij een webforum was begonnen en de islam zou hebben beledigd.

Enkele tienduizenden festivalgangers waren getuige van de recordsprong.

Volgens een woordvoerder van Amnesty draagt deze manier van aandacht vragen bij aan de druk die op regimes wordt uitgeoefend.
Bron

'Kinderlokker' belaagd na trakteren op ijsjes

Archiefbeeld © thinkstock.


Een 50-jarige man in België die dacht aardig te zijn door kinderen op een ijsje te trakteren, heeft daar flink voor moeten boeten. De gulle Vlaming werd belaagd door ouders die dachten dat hij een kinderlokker was.

Het misverstand vond plaats in Lummen. De man wilde de kinderen met het warme weer een ijsje geven. Een groep van 25 ouders vertrouwde dat niet en omsingelde de Belg. Ze begonnen te roepen en te trekken aan de man. De politie moest eraan te pas komen om de ouders van hem af te halen. Hij bleek later onschuldig te zijn.
Bron

Drie dagen nationale rouw in Frankrijk na vliegcrash Mali

De crashplek van het toestel van Air Algérie in Mali. © afp.De Franse president François Hollande heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij deed dat naar aanleiding van het neerstorten van een vliegtuig van Air Algérie dat 54 Fransen aan boord had. Het stortte donderdag in Mali neer tijdens een reis van Burkina Faso naar Algerije.

Hollande maakte de periode van rouw, van maandag tot en met woensdag, vandaag bekend tijdens een gesprek met nabestaanden. Hij zei dat de lichamen van alle 118 slachtoffers in de vroege ochtend van volgende week donderdag voor identificatie naar Frankrijk worden gebracht. Behalve de 54 Fransen waren er onder anderen Duitsers, Spanjaarden, Algerijnen en Egyptenaren aan boord.

De tweede zwarte doos van het neergestorte vliegtuig is inmiddels terecht, meldde een woordvoerster van de VN-missie in Mali zaterdag. De eerste zwarte doos werd vrijdag gevonden. Spaanse onderzoekers zijn zaterdag in Mali aangekomen. Het vliegtuig was eigendom van een Spaanse onderneming, Swiftair, en had een Spaanse bemanning.

Nederlandse commando's
Nederlandse commando's in het noordoosten van Mali hebben meegeholpen de plaats waar het vliegtuigwrak ligt veilig te stellen. De Nederlandse militairen in het Malinese Gao maken deel uit van VN-missie Minusma. Gao ligt onder de vliegroute van Burkina Faso naar Algerije.

In Nederland was woensdag een dag van nationale rouw vanwege het neerstorten van een Maleisisch verkeersvliegtuig boven Oekraïne bijna een week eerder. Dat vliegtuig was uit Amsterdam vertrokken en van de 298 inzittenden waren er 194 Nederlander.
Bron

'Leger Oekraïne staat aan de poorten van Donetsk'

Een strijder van een Oekraïense eenheid in Donbas test een camouflagepak. © ap.


Het Oekraïense leger is opgerukt naar de rand van het separatistenbolwerk Donetsk. Volgens het regeringsleger 'ligt de weg naar de hoofdstad van de regio Donbas voor de strijdkrachten van de anti-terreuroperatie open'.

De voorste legereenheden zijn de stad Horlivka, die even ten noorden van Donetsk ligt, al gepasseerd en richten zich nu op een van de hoofdprijzen van de veldtocht. Donetsk telt ongeveer een miljoen inwoners en is een uiterst belangrijk steunpunt van de pro-Russische opstand in het zogeheten Donetsbekken in het oosten van het land.

Rebellen hebben de snelweg van Donetsk naar Horlivka afgesloten, stelde een verslaggever ter plaatse zaterdagmiddag vast. Ten noorden van de metropool klonk artillerievuur. In de buurt van het vliegveld van Donetsk, even ten noordwesten van de stad, waren explosies te horen. Boven het plaatsje Jakovlikva kringelde zwarte rook omhoog.

'Geen bombardementen'
De inwoners van Donetsk hoeven niet bang te zijn dat het leger de stad bombardeert, zei een legerwoordvoerder zaterdagmiddag. 'We zullen enkel infanterie inzetten die, straat voor straat, wijk voor wijk, de stad zal bevrijden', verzekerde hij.

Volgens het leger zijn de afgelopen week tien plaatsen heroverd op de opstandelingen. De regeringstroepen lijken de wind in de zeilen te hebben, al klagen zij steeds luider over Russische steun aan de rebellen en zelfs over Russische bombardementen.

De Oekraïense en Amerikaanse regering beschuldigden Rusland vrijdag van bombardementen op stellingen van het Oekraïense leger in de grensstreek. Volgens de VS leveren de Russen de Oekraïense separatisten bovendien steeds zwaardere wapens, zoals geavanceerde raketsystemen.
Bron

'Separatisten: politiemissie wordt Derde Wereldoorlog'

De commandant (R) van de pro-Russische rebellen hield afgelopen weekend OVSE-medewerkers tegen die de crashplek wilden onderzoeken. © anp.


Pro-Russische separatisten waarschuwen dat de komst van een VN-politiemissie naar de plek van het gecrashte vliegtuig in Oekraïne verstrekkende gevolgen zal hebben. 'Dat wordt de Derde Wereldoorlog,' verklaarde een van hen vandaag volgens RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans.

De gewapende rebel deed zijn verklaring niet voor de camera maar pas nadat die was uitgezet, zegt Akkermans in zijn verslag vanuit het rampgebied. 'Als die internationale troepenmacht daadwerkelijk komt dan breekt hier de pleuris uit. Dat wordt Wereldoorlog Drie,' zo tekende de RTL-correspondent op uit de mond van de separatist.

VN-missie
Nederland, Australië en Oekraïne zijn druk bezig met het voorbereiden van een resolutie voor een VN-politiemissie naar de crashplek van het Malaysia Airlines-toestel. Die resolutie zou nog deze week moeten worden voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop spraken vandaag in Kiev met de Oekraïnse regering over het onderzoek op de rampplek.

Volgens de Nederlandse bewindsman is er nog een lange weg te gaan maar moet al het mogelijke gedaan worden om te zorgen dat er geen stoffelijke resten achterblijven in het 25 vierkante kilometer grote gebied.

Overdracht onderzoek
De formele overdracht aan Nederland van het onderzoek op de crashplek is vanmiddag om vier uur getekend in Kiev.

Volgens Julie Bishop heeft Australië al experts klaarstaan voor de politiemissie. Daarmee doelt ze op de ongeveer 50 politiemensen die zijn of worden overgeheveld naar Londen, informatie die eerder vandaag werd bekendgemaakt door de Australische premier Tony Abbott.
Bron
Lees ook: Onderzoekers Forensisch Team tegengehouden
Lees ook: Forensische experts niet naar rampplek vanwege gevechten
Lees ook: Australië stuurt ongewapende agenten
Lees ook: 'Oekraïne te explosief voor militaire missie'
Lees ook: 'Buitenlandse beveiligers welkom op rampplek'

vrijdag 25 juli 2014

Gedenkteken op Schiphol voor rampvlucht

© anp.


Schiphol krijgt een permanent gedenkteken voor de slachtoffers van rampvlucht MH17. Dat liet een woordvoerster van de luchthaven vrijdag weten na berichtgeving hierover van RTV Noord-Holland. Het is nog niet bekend hoe het eruit komt te zien en wanneer het komt. 'We denken er nu zorgvuldig over na hoe we er op gepaste wijze vorm aan kunnen geven.'

Buiten bij vertrekhal 3 is sinds de ramp in Oekraïne vorige week een enorme bloemenzee ontstaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Mensen leggen bloemen, kaartjes, knuffels en tekeningen neer en laten een boodschap achter in de condoleanceboeken.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok donderdag 17 juli vanaf Schiphol en zou de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur als eindbestemming hebben gehad.
Bron
Lees ook:  Voorlopig laatste transport kisten vertrokken
Lees ook:  Herdenkingsplek MH17 ingericht op Schiphol
Lees ook: 127 slachtoffers rampvlucht MH17 geïdentificeerd

Ouders naar rampplek MH17: 'Onze dochter leeft nog'
'Wij geloven dat onze dochter nog leeft en daarom vliegen we naar Oekraïne. We gaan haar zoeken en zullen haar vinden.' Dat zeggen de ouders van Fatima Dyczynski. De 25-jarige Duitse studente zat op vlucht MH17, de vlucht waarvan alle passagiers het leven lieten tijdens de vliegramp in Oekraïne. Maar George en Angela willen dit niet geloven.

Het echtpaar kwam eerder vandaag aan op Schiphol. In Nederland gaven zij dna af dat kan worden gebruikt bij de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp. Hun stoffelijke overschotten worden deze dagen van vliegveld Eindhoven naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht.

Maar daar blijft het voor de twee ouders niet bij. George en Angela vliegen door naar Kiev en van daaruit naar Donetsk in Oost-Oekraïne. 'We willen vannacht al weer vertrekken. We zullen haar vinden', vertelden zij Australische media op Schiphol, beiden gehuld in witte t-shirts met daarop de beeltenis van hun dochter. 'Fatima, we houden van je', staat er onder de foto van de jonge vrouw.

De droom van hun dochter
George, een cardioloog en acupuncturist, en echtgenote Angela wonen nu zeven jaar in Australië, in een buitenwijk van Perth. Daar leefden zij de droom van hun dochter. Fatima raakte verliefd op de Australische stad tijdens een jaar dat zij er middelbaar onderwijs volgde.

Uitzaaiingen kanker geremd door parkinsonmedicijn

© thinkstock.Onderzoekers van de Belgische universiteit UCL hebben ontdekt dat het medicijn Mitoq, waar onderzoek naar wordt gedaan in de strijd tegen parkinson, mogelijk een gunstige nevenwerking kan hebben. Het middel blijkt de verdere uitzaaiing van menselijke kankercellen bij muizen te voorkomen.

Het middel is getest op menselijke huidkanker en borstkankercellen die in muizen zijn geïnjecteerd. Proffesoor Sonveaux in het tijdschrift Cell Reports: 'De kans is groot dat de testen bij mensen zelfde gevolgen geven.'

Bijkomend voordeel zou zijn dat het middel al is getest op bijwerkingen en verdraagzaamheid in het onderzoek naar parkinson en hepatitis C. Dat betekent een drastistische beperking van de onderzoeksfase. Normaal gesproken duurt een onderzoek twintig tot tien jaar, nu zou het slechts twee tot vier jaar kunnen duren.

Wanneer de test wordt uitgevoerd op mensen, waar nu nog financiering voor wordt gezocht, is het team voornemens om de cellentest bij de muizen ook voor andere kankervormen te starten.
Bron

Duitse brandweer redt trouwring

De brandweer van Koblenz heeft met een opmerkelijke actie het aanstaande huwelijk van een stel gered. De man en vrouw bekeken op een terras in de stad hun trouwringen, toen een van de twee sieraden uit de handen glipte, in een regenafvoer terechtkwam en verdween.

Toen een eigen zoektocht niets had opgeleverd, riep het aanstaande echtpaar in paniek de brandweer te hulp. Die spoelde de afvoer met 2000 liter water en liet dat door een zeef lopen. Na verloop van tijd kwam de ring tevoorschijn. Het dolgelukkige paar nodigde de spuitlieden uit voor zijn huwelijksfeest zaterdag.
Bron

Strandgangers in Nederland opgepast voor giftige pietermannen

© Wikipedia.


Met deze temperaturen is zwemmen in de Noordzee langs de kust erg verleidelijk. Maar er schuilt ook een klein gevaar in. Langs de kust van Ouddorp, Rockanje en Hoek van Holland houden zich steeds vaker pietermanvissen schuil.

Een prik van zijn rugvin zorgt voor een grote zwelling en felle pijn. Hulpposten worden nog niet overspoeld door gestoken badgasten, maar reddingsbrigades en de KNRM waarschuwen toch.

Erik van Es, vice-voorzitter van de Ouddorpse Reddingsbrigade: ,,Er komen steeds meer pietermannen in de Noordzee voor en dat zijn geen lieve beesten om mee in contact te komen. Maar ik kan me dit jaar nog geen geval herinneren.'

De KNRM schat het iets somberder in. 'Het zou kunnen dat het wekelijks een paar keer prijs is. Niet iedereen die gestoken wordt meldt zich bij de posten op het strand,' zegt een woordvoerder.

Het giftige zeedier, dat zo'n 15 tot 20 centimeter lang is, is niet gevaarlijk voor de gezondheid, zegt bioloog Hans Witte. 'Maar hij vindt het absoluut niet fijn als je op zijn kop gaat staan. Dan steekt hij. Je voelt een hevige, korte pijn en de voet zwelt op. Het gif in zijn vin breekt af bij water boven de veertig graden. Na een steek moet de voet direct in heet water, met een temperatuur die je nog net kunt verdragen.'
Bron
Lees ook: Giftige pieterman plaagt badgasten Noordzee

Machinist merkt aanrijding met man niet op

Een 25-jarige man uit Dordrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aanrijding met een trein in Tricht overleefd. De machinist bleek niets te hebben gemerkt van de aanrijding.

De Dordtenaar liep met een vriend uit Geldermalsen langs het spoor vanuit Culemborg. De vriend liep op de parallelweg, maar de 25-jarige man liep langs de rails.

De vriend merkte ineens dat hij het slachtoffer niet meer zag. Toen hij ging kijken lag de man gewond bij het spoor. De machinist van de trein had de aanrijding niet opgemerkt, maar kon later achterhaald worden.

De man ligt met verwondingen aan armen en benen in het ziekenhuis, liet de politie vandaag weten.
Bron

woensdag 23 juli 2014

Sabotageplan rebellen rampplek onderschept

© afp.De Britse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 te saboteren. Zou zouden er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp. Dat meldden de nieuwszender Sky News en de BBC vandaag op basis van bronnen.

Er zou ook overleg zijn geweest om de zwarte dozen naar Moskou te sturen. De zwarte dozen zijn in inmiddels in bezit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

'Ik denk dat dit zal inspelen op de angst van veel mensen dat nog niet alle lichamen zullen worden teruggeven, dat er geknoeid is met onderdelen van het vliegtuig om te proberen bewijzen te verbergen', aldus een verslaggever van Sky. 'Het is verschrikkelijk moeilijk geweest voor internationale onderzoekers om toegang te krijgen tot de plaats van de ramp.'

Een verslaggeefster van de BBC op de plaats van de ramp stelde ook vast dat er van alles is veranderd aan de rampplek. 'We zijn op de plaats van de crash en vreemd dat sommige persoonlijke bezittingen de afgelopen twee dagen zijn verdwenen. Stapels kleiner, dingen herschikt', twitterde ze vandaag.
Bron
Lees ook: 'Rebellen schieten twee Oekraïense straaljagers neer'
Lees ook: Rebellenleider Oekraïne erkent bezit BUK-raketten
Lees ook: 'Geen bewijs van manipulatie voicerecorder vlucht MH17'

Nederland staat stil en herdenkt slachtoffers MH17

Treinreizigers houden op station Rotterdam Centraal 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. © anp.Nederland was vandaag, na aankomst van de eerste twee vliegtuigen met lichamen van de vliegtuigcrash in Oekraïne, een minuut stil. Op Eindhoven, waar de vliegtuigen landden, werd om 16.07 uur met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aangekondigd.

Op veel plaatsen in Nederland zwegen mensen een minuut. Ook stonden bijvoorbeeld de treinen een minuut stil.

In het anders zo luid bonkende hart van Rotterdam deed de heersende stilte vreemd aan. Bij het Centraal Station hielden mensen halt. Trams en bussen wachtten langer dan normaal, terwijl in plaats van bouwgeluiden in de verte het gebeier van kerkklokken klonk.

Tussen de 1000 en 1500 mensen verzamelden zich in Utrecht op het Domplein voor een herdenking. Onder hen was burgemeester Jan van Zanen. De menigte woonde het luiden van de rouwklok Salvator in de Domtoren bij en was daarna een minuut stil.

In de binnenstad van Enschede was het op de volle terrassen muisstil en bij een zwembad in Almelo stelden de zwemmers zich in stilte langs de rand van het bad op. Ook de binnenstad van Zwolle kwam tot stilstand en op een terras in Almelo stonden de mensen op en hielden elkaars hand vast.

Ook in de Limburgse winkels was het stil vanmiddag. Bussen en sommige auto's stonden even stil. De anders met zomers weer overvolle Roermondse terrasjes boden een relatief verlaten aanblik. De band Rowwen Heze twitterde een oude songtekst:

Hoog in de wolken... voor altijd samen... 'Deze tekst is lang geleden geschreven maar vandaag komt hij onwerkelijk hard met de waarheid van MH17 overeen.' Het Russische consulaat in Maastricht heeft de vlaggen halfstok gehangen.

Bij de Heuvelse kerk in Tilburg verzamelden zich honderden mensen. Daar waren vanaf 15.55 uur de kerkklokken te horen. Na de minuut stilte ondertekenden veel aanwezigen het condoleanceregister. Even verderop, bij de Tilburgse kermis, waren de duizenden bezoekers op het moment van de herdenking muisstil.

In Den Helder was voor de stilteminuut een rouwceremonie bij het stadhuis, waar burgemeester Koen Schuiling een korte toespraak hield. In de meeste Noord-Hollandse gemeentehuizen kwamen bestuurders en ambtenaren samen in de raadszaal. In Middenmeer was een bijeenkomst in de kerk Maria Sterre der Zee. Een echtpaar uit die plaats overleed door de ramp met de MH17.

Lees hier meer over de verschillende lokale initiatieven op de dag van nationale rouw.
Bron
Lees ook: Ouders naar rampplek MH17: 'Onze dochter leeft nog'
Lees ook: 23 slachtoffers van ramp MH17 geïdentificeerd
Lees ook: OVV: Onderzoek oorzaak crash MH17 vordert snel
Lees ook'Nabestaanden MH17 krijgen voorschot van 38.000 euro'
Lees ook: Nabestaanden houden rekening met 'het ergste'
Lees ook: De Bruijn: 'Aantal complete lichamen geteld'

VN beginnen onderzoek naar geweld in Gaza

Palestijnse reddingswerker inspecteert een gebied dat is beschadigd door een Israëlisch bombardement. © ap.


De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ingestemd met een internationaal onderzoek naar schendingen van het oorlogsrecht door het Israëlische leger in de Gazastrook. Van de 47 landen stemde alleen de Verenigde Staten tegen; 17 landen, waaronder enkele EU-leden, onthielden zich van stemming.

De Mensenrechtenraad had vandaag in Genève een speciale zitting over de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zei dat de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel ernstige schendingen zijn van het internationaal humanitair recht. Ze veroordeelde ook de beweging Hamas wegens het beschieten van Israël met raketten.
Bron

Chinese stad volledig afgesloten vanwege uitbraak pest

Een foto van pest-bacteriën in het lichaam van een patiënt. © afp.

Een volledige stad in China met 30 duizend inwoners is afgesloten van de buitenwereld nadat er een man is overleden aan de builenpest. Er is geen enkele vorm van verkeer mogelijk tussen het oude centrum van Yumen (in de provincie Gansu) en de omliggende bewoonde gebieden. Volgens het Chinese persbureau Xinhua staan er zeker tien controleposten rond het verzegelde gebied.

Xinhua meldt dat niemand besmet lijkt te zijn met de dodelijke ziekte, maar dat alle 151 mensen die in contact zijn geweest met de man die aan de pest is overleden, onder observatie staan. Het geïsoleerde gebied zou over genoeg rijst, bloem en olie beschikken om 'het een maand uit te houden, indien nodig', zeiden gezondheidsambtenaren tegen lokale media.

Marmot
Volgens onderzoekers heeft de man een marmot in het veld gedood en deze in stukken gesneden en aan zijn hond gevoerd. Hij kreeg hevige koortsen en werd opgenomen in het ziekenhuis van Yumen, waar hij vorige week woensdag overleed. Ook de velden waar de man de marmot heeft gevangen en het dorp waar hij vandaan komt zijn afgesloten.

De pest is een zeer besmettelijke ziekte die in de veertiende eeuw ongeveer de helft van de inwoners van Europa het leven heeft gekost. In de negentiende eeuw kwamen er in China miljoenen mensen om het leven bij een uitbraak. De bacteriële infectie verspreid zich over het algemeen via vlooienbeten, en de vlooien zitten vaak op knaagdieren (ratten, muizen, maar ook marmotten).

De pest steekt nog steeds af en toe de kop op en is door de
Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot een van de dodelijkste besmettelijke ziekten die bestaan. Er is tegenwoordig antibiotica beschikbaar waardoor een patiënt kan genezen, maar zonder medicatie kan iemand binnen 24 uur sterven.
Bron

Vrouw uit Nederland hielp Somalische terreurbeweging al-Shabaab met geld

Somalische soldaten patrouilleren de straten van Mogadishu nabij de plek waar een zelfmoordaanslag is gepleegd met een auto. © reuters.

De Amerikaanse politie heeft drie vrouwen gearresteerd die geld inzamelden voor de Somalische terreurbeweging al-Shabaab. Een van de vrouwen woont in Nederland, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie vandaag.

De drie vrouwen zouden de leiding hebben gehad over een netwerk van vrouwen die geld inzamelden, zogenaamd voor hulp aan wezen. In werkelijkheid werd het geld via kanalen in Kenia en Somalië naar de terroristen van al-Shabaab gesluisd.

Twee vrouwen van 34 en 44 werden in de VS aangehouden. De derde vrouw werd gearresteerd in Nederland. Of ze ook de Nederlandse nationaliteit heeft is niet duidelijk. Haar leeftijd en woonplaats zijn niet bekendgemaakt.
Bron

Wereldreis 17-jarige piloot eindigt in dodelijke crash

© Facebook/Haris Suleman.


De 17-jarige Haris Suleman, die ervan droomde de jongste piloot te worden die in 30 dagen de wereld rondvloog, is tijdens de reis verongelukt. Het privévliegtuigje waarin hij samen met zijn vader aan de recordpoging bezig was, stortte vandaag in zee bij Amerikaans-Samoa.

Volgens Amerikaanse media stortte het toestel kort na het opstijgen van het vliegveld van Pago Pago door onbekende oorzaak in zee.Reddingswerkers vonden later het lichaam van Haris Suleman. Zijn vader Babar is nog niet gevonden.

De vader en zoon, Amerikanen van Pakistaanse afkomst, waren op 19 juni vertrokken van een vliegveld bij Indianapolis, in de staat Indiana. Ze wilden tijdens hun reis, waar een goed doel aan was verbonden, in 30 dagen de wereld rondvliegen en onder meer 21 grote steden aandoen.

Toestel neergezet op snelweg
In 2008 wist vader Suleman zijn toestel nog neer te zetten op een snelweg in Indiana, nadat hij technische problemen ondervond. Voor hun vertrek had Haris daarom nog tegen de media gezegd dat, mocht het nodig zijn, zijn vader de controle over het vliegtuig zou overnemen.

Haris had zijn vliegbrevet weliswaar nog maar kort, maar was wel bevoegd boven de oceaan te vliegen. Hij zei tegen de Indianapolis Star dat de vlieglessen hem veel geleerd hadden. 'Ik heb het gevoel dat ik, door piloot te worden, erg veranderd ben', vertelde Suleman. 'Het is erg moeilijk om op een punt te komen, waarbij je de wereld rond kan vliegen.'

Gisteren nog tweette Haris hoe mooi hij Pago Pago vond: 'Pago Pago staat zonder twijfel in de top vijf van plaatsen waar ik deze zomer geweest ben.' Het was het laatste bericht op Twitter. Vlak voordat het toestel neerstortte, wist de jonge piloot nog een noodbericht uit te zenden.


Bron: bekijk de video

Arts trekt 232 tanden bij jongen uit India

Archiefbeeld © thinkstock.

Een Indiase tandarts heeft in een 7 uur durende operatie 232 tanden getrokken bij een 17-jarige jongen.

Doordat vele kleine tandjes niet geteld konden worden, schat de chirurg het totale aantal verwijderde tanden op 350, in grootte variërend van een knikker tot een mosterdzaadje. De jongen had al anderhalf jaar pijn en de volledige rechterzijde van zijn gezicht was opgezwollen.

Waarschijnlijk zijn de vele tandjes ontstaan in de kinderjaren van de tiener door misvormingen aan de tandkiemen. Dit is een bekend verschijnsel, maar veroorzaakt zelden symptomen zoals die bij de jongen.
Bron

dinsdag 22 juli 2014

'2014 kan warmste jaar ooit worden'

Strandgangers zoeken verkoeling aan de zee tijdens een tropisch warme dag. © anp.Het jaar 2014 is hard op weg om het warmste jaar ooit te worden. Sinds januari is het elke maand warmer dan normaal voor de tijd van het jaar, meldde weeronline.nl vandaag.

Het eerste halfjaar verliep bijzonder warm met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden tegenover normaal 8,3 graden. Vooral de eerste vier maanden van het jaar waren relatief zeer warm.

De maand is nog niet voorbij, maar nu al lijkt juli 2014 een plekje te veroveren in de top 6 van warmste julimaanden ooit. Het opvallend warme weer begon overigens al in december 2013: die maand was ruim 2 graden 'te zacht'.

'Het jaar verloopt tot dusver zo warm dat het goed mogelijk is dat we midden in het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1901 zitten', aldus een woordvoerder van het weerbureau. 'Als de maanden augustus tot en met december qua temperatuur normaal verlopen, komen we ongeveer gelijk uit met het recordjaar 2006. Maar als het ook deze periode iets warmer is, dan wordt 2014 een recordjaar.'
Bron

VS: geen aanwijzingen voor betrokkenheid Rusland


Neerhalen MH17 mogelijk vergissing van separatisten

© ap.

De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne waarschijnlijk een vergissing is geweest van pro-Russische separatisten. De Amerikanen hebben geen aanwijzingen voor rechtstreekse Russische betrokkenheid.

Maar Rusland heeft volgens de Amerikaanse inlichtingenmensen wel 'de voorwaarden geschapen' voor het neerschieten van de Boeing met 298 mensen aan boord door de rebellen te bewapenen.

De VS weten niet precies wie persoonlijk verantwoordelijk is geweest voor het afvuren van de luchtdoelraket. Ze hebben ook geen direct bewijs dat de raket uit Rusland kwam en aan de rebellen was geleverd.

Vandaag was aangekondigd dat de VS informatie zouden vrijgeven over de toedracht van de ramp. Maar de diensten hebben geen 'technisch bewijs' vrijgegeven dat het vliegtuig is getroffen door een zogeheten SA-11-raket, zoals eerder is gezegd, of dat de raket is afgevuurd door pro-Russische separatisten.

Het leveren van wapentuig aan de rebellen door Rusland gaat volgens de inlichtingendiensten nog steeds door. Het gaat daarbij om onder meer raketten en tanks.
Bron

KLM-vlucht naar Tel Aviv geschrapt

Een KLM-vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv van vanavond gaat niet door vanwege de onduidelijke veiligheidssituatie bij de stad in Israël. Dat liet een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten.

Het gaat om vlucht KL0461, die om 20.50 uur zou vertrekken vanaf de luchthaven. Of er ook de komende dagen vluchten worden geschrapt, is nog niet bekend. KLM bekijkt de situatie per dag.

Tel Aviv gaat gebukt onder raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Vandaag ontplofte een projectiel vlak bij het vliegveld.

24 uur
Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft alle vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen van en naar Tel Aviv voor 24 uur stilgelegd. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

Het verbod is ingesteld vanwege de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op doelen in Israël, waaronder de kustplaats Tel Aviv. Het ontplofte projectiel speelt ook hier een rol.

Eerder vandaag lieten zeker twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weten de luchthaven van Tel Aviv te mijden vanwege de raketbeschietingen. Delta Air Lines liet een toestel naar het vliegveld Ben Gurion, dat al boven de Middellandse Zee hing, omkeren en landen in Parijs. Het bedrijf schorste 'tot nader order' de dagelijkse vluchten naar Tel Aviv. American Airlines deed dat ook met zijn vluchten naar de Israëlische kustplaats.

Ook de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrapt dinsdag en woensdag drie vluchten naar Tel Aviv 'omwille van onduidelijkheid over de veiligheidssituatie ter plaatse'.
Bron

Interpol: identificatieproces begonnen

© reuters.

Een team van Interpol is in Charkov begonnen met de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de internationale politiedienst vandaag gemeld.

Het tienkoppige team onder Nederlandse leiding doet vooronderzoek. Zodra dat is gedaan, worden de doden overgevlogen naar Nederland, waar de definitieve identificatie plaatsvindt.

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden morgenmiddag in Nederland verwacht. De eerste vlucht met stoffelijke overschotten landt in Eindhoven, waarna deze naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht.

Eerder vandaag kwam de trein met doden aan in Charkov. In de stad hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers ingericht.
Bron
Lees ook: 'Zwarte dozen naar Verenigd Koninkrijk'
Lees ook: Timmermans: EU versnelt sancties tegen Russen


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

'Russische separatist bekent neerhalen vlucht MH17'


’Ik vond het lichaam van een klein meisje, verschrikkelijk’

Archiefbeeld van separatistische rebellen. © ANP.


Een 31-jarige militant heeft tegen de Italiaanse krant Corriere della Seratoegegeven dat zijn militie verantwoordelijk is voor de vliegramp van afgelopen donderdag. De separatist vertelt dat ze van hun leiders te horen kregen dat het ging om een vliegtuig van de fascisten uit Kiev. Eenmaal op de rampplek aangekomen, vonden ze geen Oekraïnse piloten maar lichamen van burgers.

'Omdat we witte voorwerpen in de lucht zagen, dachten we dat we zouden moeten vechten tegen de Oekraïense piloten die waren geland met een parachute. Maar in plaats daarvan troffen we de lichamen van burgers en koffers en tassen aan die niets met het leger te maken hadden,' aldus de man in de Italiaanse krant.

De militant wil anoniem blijven, maar vertelt wel dat hij in Torez woont en mijnwerker is. Hij zou deel uitmaken van de brigade 'Oplot'. Toen ik het lichaam vond van een klein meisje, besefte ik dat het een lijntoestel en niet een militair vliegtuig was. Ze kan niet ouder geweest zijn dan dan vijf jaar. Het was verschrikkelijk.'

Bewijslast stapelt zich op
Het verhaal van de militant komt, als het klopt, bovenop de stapel met bewijzen dat een raket, afgevuurd door de rebellen, de vliegramp in Oekraïne heeft veroorzaakt. Eerder vandaag meldde The New York Times dat een analyse van foto's van de wrakstukken duidelijke sporen tonen van een raketinslag. De krant baseert zich op foto's van eigen fotografen en analyse door experts van die beelden.

Kort nadat de ramp zich voltrok bracht de Oekraïense veiligheidsdienstonderschepte telefoongesprekken tussen rebellenleiders naar buiten. Deze bleken later authentiek te zijn. In de gesprekken zou een van de rebellenleiders zeggen, dat zij een vliegtuig hebben neergehaald, het vliegtuig dat later vlucht MH17 zou blijken te zijn.

maandag 21 juli 2014

Trein met lichamen vandaag naar Marioepol of Charkov

© epa.De treinwagons met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp, gaan naar Charkov of Marioepol. 'Het is nog niet duidelijk waar de trein naartoe zal gaan'. Dat zei minister-president Mark Rutte in de Tweede Kamer. De treinwagons in Torez zijn inmiddels verzegeld, voegde hij eraan toe. Mogelijk vertrekt de eerste trein vandaag nog.

De trein is nog niet vertrokken. Als bestemming heeft Charkov de 'grote voorkeur' van Rutte, omdat daar een vliegveld is. Ook is daar het coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers. Hoeveel lichamen in de koelwagons liggen is onduidelijk. De OVSE telde zondag 196 stoffelijke resten, maar volgens onbevestigde berichten zou het inmiddels gaan om 251.

Bij de trein zijn leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) aanwezig. Daarmee hebben de separatisten aan een van de voorwaarden van Nederland voldaan, aldus de premier. De bedoeling is dat de leden van het LTFO vandaag ook nog naar de resten van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines gaan.

'Eerste trein vertrekt vandaag'
Een eerste trein met de lichamen van de slachtoffers vertrekt vandaag nog uit Torez. Dat heeft een van de Nederlandse forensische experts ter plekke gezegd. Het is de bedoeling dat de trein naar een plek rijdt waar 'we ons werk kunnen doen', aldus Peter van Vliet tegen verzamelde internationale media op het station.

'De trein gaat. We weten niet hoe laat en we kennen de bestemming niet. We hebben een belofte gekregen: 'vandaag gaat ie'', aldus de leider van het Nederlands team. 'Ik wil alleen dat de trein naar een plaats gaat waar we ons werk kunnen doen. Dat is in het belang van iedereen, vooral van de familie van de slachtoffers.'
Bron
Lees ook: Charkov klaar voor komst lichamen slachtoffers MH17
Lees ook: Tweede trein met koelwagons aangekomen in Torez
Lees ook: Forensisch experts bij slachtoffers in Torez
Lees ook: Militair vliegtuig morgen om 10.00 uur naar Nederland
Lees ook: Oekraïne: 200 lichamen op rampplek MH17 geborgen
Lees ook: 'Alle slachtoffers vrijdag in Nederland'
Lees ook: 'Spullen passagiers in mortuarium Donetsk'


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

zondag 20 juli 2014

'VN-experts kunnen rampgebied niet in'

Experts van de Verenigde Naties hebben het rampgebied van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Dat meldde persbureau Reuters vandaag op basis van een hooggeplaatste bron binnen de VN-luchtvaartorganisatie ICAO.

De International Civil Aviation Organisation heeft vier personen afgevaardigd om mee te helpen in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Alles wijst erop dat de Boeing van Malaysia Airlines donderdag werd neergeschoten.

De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten, die het rampgebied onder controle hebben, geven elkaar daarvan de schuld. Zolang de veiligheid van de onderzoekers niet is gewaarborgd, gaan ze het gebied niet in, aldus de ingewijde.

'Niemand vertrokken'
Experts van Boeing zijn evenmin op weg, terwijl zij juist vaak als een van de eersten op een rampplek aankomen als één van hun toestellen is gecrasht. 'Niemand is vertrokken of heeft daar een verzoek voor gekregen', zei een woordvoerder van Boeing vandaag.

Normaal gesproken stellen luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en regeringen zeer snel een team van 8 tot 12 experts samen om op de rampplek wrakstukken te bestuderen en de zwarte dozen terug te vinden en uit te lezen.

Vooralsnog is er over de definitieve samenstelling van een onderzoeksteam in Oekraïne echter nog weinig bekend. In Kiev zouden Nederlandse, Britse, Maleisische en Amerikaanse vertegenwoordigers ondertussen de Oekraïense regering wel helpen om, samen met de VN, het onderzoek op te zetten.

Lees ook: Nog meerdere lichamen op rampplek MH17
Lees ook: Porosjenko: 'Bewijzen van schuld rebellen'
Lees ook: Cameron praat met Poetin
Lees ook: President Poetin zegt Rutte 'volledige medewerking' toe