Translate

zaterdag 19 juli 2014

Website condoleance.nl heeft nu al meeste reacties dit jaar

Screenshot © Condoleance.nl.


Tienduizenden mensen hebben een boodschap achtergelaten voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ze spreken hun medeleven uit, wensen mensen kracht en sterkte toe en uiten hun afschuw over wat er is gebeurd. Geen register heeft dit jaarzo veel reacties gekregen.

De website condoleance.nl opende donderdagavond een register. Daar staat de teller vanochtend op ruim 22.000 berichten. De teller stond vrijdagochtend op ruim 5000 berichten. Geen register heeft dit jaar zo veel reacties gekregen. Het meest getekende register ooit is dat voor André Hazes uit 2004; dat heeft ruim 58.000 ondertekeningen.

Ook condoleanceregister.nl heeft een plaats gemaakt waar mensen hun boodschappen kunnen achterlaten. Daar stonden vrijdagavond bijna 5700 condoleances. Op mensenlinq.nl, de site van de regionale kranten, staan ruim 200 reacties
Bron


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Banken alert na berichten over gestolen passen bij ramp

© epa.De Nederlandse banken houden het betalingsverkeer in Oekraïne momenteel extra goed in de gaten. Internationale media berichten dat er mogelijk bankpassen en creditcards zijn gestolen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. 'Eventuele schade die voortkomt uit misbruik van passen zullen de banken vergoeden aan de nabestaanden', laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag in een verklaring weten.

Een woordvoerder benadrukt dat de passen in principe onbruikbaar zijn, omdat bij het opnemen van geld ook een pincode ingevoerd moet worden. In de regel is dat ook bij creditcards het geval, zegt hij. 'Maar dat kan soms per situatie verschillen.'

Berichtgeving over plunderingen
Afgelopen dagen kwamen er verschillende berichten naar buiten dat de rampplek eerst geplunderd zou zijn voordat bergingsmedewerkers toegang kregen op de locatie aan het werk te gaan. Of er daadwerkelijk bankpassen zijn gestolen uit de wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines, kan de NVB niet bevestigen. Als daar aanleiding toe is, zullen de banken volgens de koepelorganisatie 'preventieve maatregelen' nemen.
BronMeer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

OVSE: rebellen rampplek dronken en agressief


OVSE-waarnemers worden door pro-Russische rebellen ontvangen in het rampgebied © anp.Sommige pro-Russische militanten op de plek van de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oekraïne zijn 'zichtbaar onder invloed en agressief'. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag gemeld.

Een team OVSE'ers is gisteren bij de rampplek aangekomen met een helikopter. De leden hebben 'beperkte toegang' gekregen tot de plek van de crash. Ze hebben niet gezien dat wrakstukken werden meegenomen. Wel hebben ze lichamen gezien die weliswaar waren gemarkeerd, maar blootgesteld aan de elementen.
Bron
Lees ook: Ooggetuigen op rampplek: 'Dit is de hel, angstaanjagend'
Lees ook: Rutte boos op Poetin: Gedrag op rampplek is walgelijk


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

'Lichamen vliegramp met vrachtwagens weggehaald'


Bestemming wagens onbekend

© ap.

Lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zouden vandaag met vrachtwagens zijn weggehaald. De lijken werden daarbij in zakken op elkaar gestapeld. Dat meldt het ANP op basis van zijn fotograaf Pierre Crom die er ooggetuige van was.


De bestemming van de vrachtwagens is onbekend. De pro-Russische rebellen die het voor het zeggen hebben in het rampgebied stellen dat het 'om hygiënische redenen' onmogelijk was 'om de lijken daar te laten liggen'. Ook op Twitter gaan foto's rond.

Volgens een woordvoerder van de rebellen zijn enkele tientallen lichamen die Grabowo lagen 'in aanwezigheid van OVSE-waarnemers' naar de stad Donetsk gebracht. De OVSE heeft daar zelf geen melding van gemaakt.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet ingaan op de beelden die naar buiten zijn gekomen.

Nederland furieus
Eerder op de dag reageerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanuit Kiev al furieus op berichten dat met lichamen van slachtoffers wordt gesleept. Premier Mark Rutte sprak vanmiddag in Den Haag zijn afkeer uit over het gedrag van pro-Russische rebellen, die de rampplek verstoren voordat onderzoekers hun werk hebben kunnen doen. Hij noemde het 'ronduit walgelijk' dat mensen tussen de brokstukken 'lopen te rotzooien met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers'.

Rebellen ontkenden eerder
Eerder vandaag ontkende separatistenleider Aleksandr Borodai dat er lichamen zijn geborgen door de pro-Russische rebellen. Hij zei er zelfs bij de internationale gemeenschap op te hebben aangedrongen om te helpen bij het bergen van de lichamen. Borodai reageerde op beschuldigingen van de Oekraïense regering, waarbij Rusland werd beticht van het helpen van de rebellen bij het vernietigen van bewijsmateriaal en het bergen van lichamen.
Bron

'Amerikanen weten al precies wat zich heeft afgespeeld'


VS beschikken al tijden over geavanceerde inlichtingensystemen

Brokstukken van de Boeing 777 die donderdag neerstortte. © epa.

Luttele uren nadat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, meldden Amerikaanse bronnen al uit welk kamp de luchtafweerraket afkomstig was. Maar de Amerikanen weten nog veel meer. Ze zullen die informatie komende weken gebruiken in een vernuftig schaakspel om Poetin wereldwijd te kijk te zetten.

Dat zegt terrorisme-expert Robert Pape, als professor politieke wetenschappen verbonden aan de universiteit van Chicago. Hij is tevens leider van het Chicago Project on Security and Terrorism.

Onder een microscoop
Volgens hem weten de Amerikanen precies wat zich heeft afgespeeld in het gebied waar de Boeing 777 werd neergehaald. Ze beschikken al maanden over geavanceerde inlichtingensystemen, omdat Oekraïne sinds de crisis onder een microscoop ligt. Pape noemt deze informatiestroom 'overweldigend'.

Satellieten, infraroodsystemen, slimme fotografische technieken, inlichtingenagenten op de grond, afgetapt radio- en telefoonverkeer en zelfs het uitlezen van radargegevens rond het afvuren van de luchtafweerraket is mogelijk, schetst hij.

Informatie 'gezuiverd'
Het is volgens Pape zeker dat de Amerikanen méér weten dan ze nu al naar buiten brengen. Vaak betreft het informatie, afkomstig van soms zeer geheime inlichtingensystemen, die nog geverifieerd en 'gezuiverd' moet worden alvorens tot publicatie kan worden overgegaan.

Dat is een zorgvuldig proces waarbij de Amerikanen zich niet in de kaart willen laten kijken, omdat ze dan prijsgeven op welke manieren ze de Russen in de gaten houden. Dat kan de Russen in de kaart spelen.
Bron

vrijdag 18 juli 2014

'Nogal vreemd dat luchtruim geen verboden gebied was'

Als al bekend was dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne over luchtdoelraketten beschikken, is het 'nogal vreemd dat het luchtruim niet tot verboden gebied is verklaard'. Dat zei generaal-majoor der mariniers b.d. Kees Homan vandaag.

Volgens Homan, verbonden aan Instituut Clingendael, is het geen geheim dat bijna elke krijgsmacht, van die van India tot die van Kenia, over luchtdoelraketten beschikt. Mocht Malaysia Airlines op de hoogte zijn geweest van het gevaar in Oost-Oekraïne, dan heeft het volgens Homan waarschijnlijk een verkeerde beoordeling gemaakt door vlucht MH17 over het gebied te laten vliegen.

In april waarschuwden Amerikaanse en Europese luchtvaartautoriteiten en de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties ICAO voor de gevaren in het Oekraïense luchtruim en adviseerden piloten om een andere route te nemen.
Bron
Lees ook: 'Plaats raketafweer op burgervliegtuigen'
Lees ook: 'Moderne wapens hadden crash kunnen voorkomen'

'Veiligheidsdienst Oekraïne heeft opname verkeersleiders'

Wrakdelen van de neergestorte Malaysia Airlines Boeing liggen in een veld nabij Grabovka, Oekraïne. © getty.


De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft gesprekopnames van de luchtverkeersleiders in beslag genomen. Dat meldde een bron binnen de luchtverkeersleiding vandaag aan het Russische persbureau Interfax.

Volgens de bron gaat het om de opnames van gesprekken tussen de luchtverkeersleiders en bemanningsleden van de Boeing 777 die donderdag in het oosten van Oekraïne neerstortte. De opnames worden onderzocht door de SBU in de Oekraïense hoofdstad Kiev.
Bron

VS verdenken separatisten Oekraïne van vliegtuigramp

Een vrouw loopt tussen de wrakstukken van het vliegtuig. © ap.Het lijkt erop dat het Maleisische vliegtuig gisteren is neergeschoten met een bodemluchtraket vanaf een locatie in Oost-Oekraïne die in handen is van separatisten. Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power vandaag verklaard in de Veiligheidsraad. Washington 'kan niet uitsluiten' dat de opstandelingen bij de bediening van de apparatuur Russische technische hulp hebben gehad.

'Vanwege de technische complexiteit van de SA-11-raket is het onwaarschijnlijk dat de separatisten het systeem effectief kunnen bedienen zonder hulp van mensen met kennis van zaken. We kunnen dus niet uitsluiten dat Russisch personeel technische ondersteuning heeft gegeven', aldus Power.

Hoewel Oekraïne zelf ook SA-11-systemen (ook wel BUK-systemen) heeft, hebben de Amerikanen geen aanwijzingen dat één van die systemen in de regio was waar de Boeing van Malaysia Airlines uit Amsterdam is neergehaald. Power voegde daaraan toe dat het Oekraïense leger tijdens de crisis geen enkele van de raketten heeft afgevuurd.
Bron

'OVSE'ers bedreigd door separatisten bij rampplek'

Een pro-Russische separatist staat bij een groepje OVSE-waarnemers. © ap.Waarnemers van de OVSE die op de plek van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne onderzoek wilden doen, zijn door separatisten tegengehouden en weggestuurd. De correspondent van de Britse krant Guardian meldt dat. Een OVSE-woordvoerster liet later weten dat de rebellen bij het incident in de lucht hebben geschoten.


De separatisten werden naar eigen zeggen overvallen door hun komst waar niet met hen over was onderhandeld. Nadat een schot was gelost, verliet de groep waarnemers de plaats. Een van de rebellen zei dat het niet mogelijk was om toegang te verlenen tot het gebied, omdat er geen leidinggevende van de separatisten aanwezig was die daarover kon beslissen.

De OVSE heeft beperkt toegang gehad tot het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Het is een groot rampgebied van 10 kilometer lang, zei een woordvoerder van de organisatie tegen het Russische persbureau ITAR-TASS.

Morgen wordt een nieuwe poging ondernomen, aldus de OVSE. Zwitserland, dat momenteel de OVSE voorzit, bevestigde vanavond dat 'lokale, illegale en gewapende groepen' de waarnemers 'volledige toegang' tot het rampgebied hebben ontzegd. Zij hadden niet de bewegingsvrijheid die zij nodig hebben om hun werk te doen. Een groep van zo'n 21 waarnemers was vanmiddag zo'n 75 minuten op de plek des onheils.

OVSE eist toegang
Onderzoekers van de OVSE moeten onmiddellijk en veilig toegang krijgen tot de plek van de vliegramp in Oekraïne. Dit stelt de Permanente Raad van de OVSE in een vanavond unaniem aangenomen verklaring.

Mensen in de omgeving van de rampplek worden opgeroepen die niet te verstoren. Stoffelijke overschotten, persoonlijke bezittingen en delen van het wrak mogen niet worden vernietigd of verplaatst.

De 57 lidstaten roepen tevens op tot snelle afspraken over een staakt-het-vuren.
Bron
Lees ook: OVSE'ers met helikopter bij rampplek geland

donderdag 17 juli 2014

Inlichtingendiensten VS: Raket kwam vanaf grond

Brandende wrakdelen van de, volgens de Amerikaanse autoriteiten, neergeschoten Malaysia Airlines Boeing. © afp.


Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vanavond bevestigd dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oekraïne is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd.

Ze weten nog niet wie die raket heeft afgeschoten op het vliegtuig dat was vertrokken uit Amsterdam. Ze zijn daar nog over verdeeld. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gemeld.

Internationaal onderzoek
NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen noemde het 'belangrijk' dat onmiddellijk een internationaal onderzoek op gang komt naar de crash met het toestel van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne.

Volgens Rasmussen moeten de degenen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de ramp, 'snel' worden berecht. Rasmussen toonde zich 'diep geschokt en bedroefd' over de crash. In de verklaring bracht hij zijn medeleven over aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Volgens Rasmussen is er veel onduidelijk over de ramp. Maar door de instabiliteit in de regio, veroorzaakt door 'door Rusland gesteunde separatisten', is volgens hem een toenemende onveilige situatie ontstaan.

Bron
Lees ook: 'Nederlands paspoort uit rampvliegtuig' circuleert op twitter
Lees ook: Rebellen zijn de baas in crashgebied Malaysia Airlines
Lees ook: 154 Nederlandse slachtoffers op rampvlucht MH17
Lees ook: 'Presidentieel vliegtuig Poetin mogelijk doelwit
Lees ook: Ooggetuigen: Straaljagers gezien voor crash
Lees ook: Poetin praat met Obama over vliegtuigcrash Oekraïne
Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen mijden luchtruim Oost-Oekraïne
Lees ook: 'Zwarte doos van ramptoestel gevonden door separatisten'
Lees ook: 'Mensen plunderen brokstukken vliegtuig'
Lees ook: Veiligheidsraad wil internationaal onderzoek naar vliegramp

Tweede ramp met vliegtuig Malaysia Airlines in korte tijd

© ap.


Het neerstorten van vlucht MH17 in Oekraïne is de tweede ramp met een Boeing 777 van maatschappij Malaysia Airlines in korte tijd. Het is iets meer dan vier maanden geleden dat die andere Boeing, vlucht MH370, van de radar verdween. Het vliegtuig, of de brokkstukken ervan, zijn nog steeds niet teruggevonden. Vandaag stortte vlucht MH17 van dezelfde maatschappij neer in het oosten van Oekraïne.

Op 8 maart 2014 verdween Malaysia Airlines-vlucht MH370 van de radar. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur in Maleisië naar Peking in China. Aan boord 239 mensen, met daarbij één Nederlander. De zoektocht naar het verdwenen vliegtuig hield en houdt velen nog steeds in de ban. Het toestel, of de brokstukken ervan, zijn nog steeds niet gevonden.

Vandaag stortte vlucht MH17 neer in het oosten van Oekraïne. Mogelijk werd het toestel zelfs neergeschoten. De Boeing 777 was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord van het toestel zeker 295 mensen (waaronder mogelijk 50 Nederlanders), hoewel persbureau Interfax zojuist meer dan 300 mensen meldt. Zij zijn allemaal omgekomen. Wie verantwoordelijk is, is nu nog onbekend.

534 mensen (mogelijk meer) in twee vliegtuigen, en dat in iets meer dan vier maanden tijd.Bron
Lees ook:  President Oekraïne: crash vliegtuig was een terreurdaad
Lees ook:  Separatisten: 'Leger schoot vliegtuig per ongeluk neer'
Lees ook:  Minister Opstelten: veel Nederlandse slachtoffers te betreuren
Lees ook:  Mogelijk ook Belgen aan boord gecrashte vliegtuig
Lees ook:  Risico's Oekraïens luchtruim al langer bekend, route was gebruikelijk
Lees ook:  Meerdere Nederlanders missen rampvlucht MH17
Lees ook:  Moment van explosie MH17 vastgelegd op camera
Lees ook: Wielrenner Maarten mist opnieuw rampvlucht Malaysia Airlines
Lees ook: 'Rebellen belden met Rusland over crash'
Lees ook:  Eerste verslaggevers ter plaatse: 'Overal brokstukken, overal lichamen'
Lees ook: Russische tv toont Nederlandse paspoorten na crash

Witte Huis hermetisch afgesloten

President Obama, die eerder vandaag het Witte Huis verliet. © getty.


Het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington is donderdagavond hermetisch afgesloten wegens de vondst van een verdacht pakketje bij een hek.

Journalisten hebben te horen gekregen de persruimte niet te verlaten, aldus de Amerikaanse zender ABC.
Bron

Utrechtse serieverkrachter opgepakt na stelen fiets

Compositietekening uit 1995 van de verdachte. © ANP.


De politie en het Openbaar Ministerie in Utrecht hebben vanavond bekendgemaakt dat in de geruchtmakende zaak rond de Utrechtse serieverkrachter mogelijk opgelost is met de arrestatie van een man. Het gaat om een 51-jarige man uit de regio Utrecht, die woensdagavond is aangehouden.

De man werd ingerekend na een fietsendiefstal van een lokfiets van de politie en werd daarvoor veroordeeld door de politierechter. Uit zijn afgenomen DNA bleek een 100% match te zijn naar het DNA dat werd gevonden in drie verkrachtingszaken.

Hij bleek bij eerder DNA-onderzoek onder 2500 mannen, geweigerd te hebben DNA-materiaal af te staan. In strafzaken waarin de maximumstraf 4 jaar of hoger is, dienen verdachten verplicht DNA af te staan.

Zwijgrecht
De verdachte wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte heeft nog niet bekend en beroept zich op zijn zwijgrecht.

De woordvoerster van politie meldde dat alle slachtoffers vooraf zijn ingelicht. Ze zei verder verheugd te zijn dat voor veel Utrechters het gevoel van veiligheid zal zijn toegenomen.

7 vrouwen verkracht
De serieverkrachter was in 1995, 1996, 2001 en 2002 in Utrecht actief. De gezochte man verkrachtte zeven jonge vrouwen en deed bij 12 vrouwen een poging daartoe.

Het grootste opsporingsonderzoek in de geschiedenis van de Utrechtse politie volgde, maar leidde tot nu toe niet tot aanhouding van de verdachte. Hij was actief rond De Uithof, de campus van de Universiteit Utrecht.
Bron
Lees ook: Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen over verleden
Lees ook: Gruwelen serieverkrachter uitgebreid beschreven
Lees ook: Serieverkrachter verplicht oog in oog met slachtoffers

woensdag 16 juli 2014

19 miljoen hiv-patiënten onbekend met virus

Het rode lintje is het symbool voor solidariteit met mensen met hiv en aids. © ANP.Van de wereldwijd 35 miljoen mensen die met hiv besmet zijn, weten er ruim 19 miljoen niet dat ze het virus bij zich dragen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het VN-programma Unaids.

De organisatie wil daarom dat meer mensen op hiv/aids worden getest en zo nodig behandeld, waardoor de epidemie rond 2030 kan zijn beëindigd. Zonder nieuwe maatregelen woedt de epidemie waarschijnlijk nog 10 jaar langer voort.

Laagste aantal hiv-infecties
Unaids komt ook met positief nieuws: met rond de 2,1 miljoen kende 2013 het laagste aantal hiv-infecties sinds het begin van deze eeuw.
In 2001 raakten 3,4 miljoen mensen besmet.

De laatste 3 jaar is het percentage besmettingen met 13 procent afgenomen. Het aantal aidsdoden is sinds een piek in 2005 de laatste jaren met 35 procent gedaald.

Bij kinderen is het percentage besmettingen sinds 2001 met 58 procent teruggedrongen, waardoor er nu voor het eerst minder dan 200.000 besmette kinderen zijn in de 21 zwaarst getroffen Afrikaanse landen.

Midden-Oosten
Een groot deel van de hiv-patiënten, bijna 25 miljoen, woont ten zuiden van de Sahara. Daar vinden ook de meeste besmettingen plaats, circa 70 procent. Zorgen zijn er ook over het Midden-Oosten, waar het aantal doden door aids sinds 2005 met 66 procent is gestegen, en Oost-Europa, met name Oekraïne en Rusland, waar het aantal besmettingen de afgelopen jaren toenam.

Volgende week vindt in de Australische stad Melbourne de 20ste Internationale Aids Conferentie plaats.
Bron

Tientallen dode meeuwen op Schevenings strand

© anp.Er zijn tientallen dode meeuwen aangespoeld op het strand bij Scheveningen. De politie vist de dode vogels ter hoogte van Strandpaviljoen Zuid uit het water en van het strand en adviseert mensen uit het water te gaan. Het is onduidelijk waardoor de meeuwen zijn doodgegaan.

De politie is met pick-uptrucks en een boot ter plaatse. Het is druk op het Scheveningse strand, met veel gezinnen met kinderen.

Medewerkers van de dierenambulance nemen woensdagmiddag monsters. De resultaten daarvan zijn vermoedelijk donderdagochtend bekend, aldus een gemeentewoordvoerster.

Strandgangers worden verzocht voorlopig weg te blijven van de plek waar de meeuwen zijn gevonden.
Bron

Egypte: levenslang voor seksueel geweld Tahrirplein

Vrouwen demonstreren tegen seksuele intimidatie voor het gebouw van de opera in Caïro. © reuters.


Een Egyptische rechtbank heeft vandaag vijf mannen tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld voor de aanranding van vrouwen. Twee anderen kregen 20 en 40 jaar.

De aanvallen vonden in juni plaats op het centrale Tahrirplein in Caïro, waar duizenden mensen de inauguratie van president Abdel Fattah al-Sisi vierden. Na de arrestatie van meerdere verdachten droeg al-Sisi zijn regering op een wet op te stellen die seksueel geweld voor het eerst strafbaar stelde in het land.

Op YouTube zijn beelden te zien van een naakte vrouw met verwondingen aan haar heup, die langs een grote menigte op het plein naar een ambulance wordt gesleept. De video veroorzaakte veel opschudding en zorgde ervoor dat meer slachtoffers van seksueel geweld zich meldden.

Kritiek
Vrouwenrechtengroepen hebben in het verleden veel kritiek geuit op de Egyptische autoriteiten, omdat die te weinig zouden doen tegen de wijdverspreide seksuele misdrijven in het land.
Bron

Schutter luchthaven Curaçao nog zoek

Politiemensen doen sporenonderzoek © anpDe schutter die op de luchthaven van Curaçao twee mensen doodde en zes anderen verwondde, is vanmiddag (lokale tijd) nog zoek. De man vuurde op de luchthaven gisterenavond (lokale tijd) twee langdurige salvo's uit een mitrailleur af en wist daarna te ontkomen..

Geen toeristen
De zes gewonden zijn geen toeristen, zoals eerder wel gesuggereerd werd. Hun toestand is stabiel. De overleden slachtoffers zijn Curaçaose mannen. Dat heeft de regering van het eiland woensdagmiddag bekendgemaakt.

Lokale media meldden dat het om een afrekening in het criminele circuit gaat. De twee mannen werden geraakt toen ze net de aankomsthal verlieten. De gewonden vielen door rondvliegende kogels. Zo werd een moeder in haar been geraakt terwijl ze zich nog in de hal bevond. Ook een vrouw in een rolstoel op een parkeerplaats ontkwam niet aan de kogels.

'Hulp van Nederland nodig'
Volgens de regering gaat het om 'een geïsoleerd incident''. Wel heeft oud-minister en huidig parlementariër Omayra Leeflang naar aanleiding van de schietpartij gezegd dat Curaçao van Nederland meer hulp nodig heeft om de toegenomen criminaliteit op het eiland aan te pakken.
Bron

Actrice krijgt 18 jaar voor gifbrief aan Barack Obama


© Politie/Titus County.


Een actrice uit Texas heeft 18 jaar cel gekregen voor het sturen van gifbrieven aan de Amerikaanse president Barack Obama en oud-burgemeester Michael Bloomberg van New York.

Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN vandaag gemeld. De 36-jarige Shannon Richardson stuurde de brieven met het gif ricine vorig jaar mei. Ze is bekend van kleine rolletjes in detelevisieseries The Walking Dead enThe Vampire Diaries. Een week voor haar arrestatie begin juni 2013 gaf ze op het politiebureau haar man aan als dader.

Richardson was tegen eventuele beperkingen van het wapenbezit. 'Je moet mij en mijn familie doden voordat je mijn wapens krijgt. Het recht om wapens te dragen is mijn grondwettelijke en door God gegeven recht', aldus het begeleidende schrijven. De brieven bevatten een erg lage concentratie van het in potentie dodelijke gif.

De actrice stuurde de gifbrieven een maand nadat de Amerikaanse vechtsportinstructeur James Everett Dutschke ook al een ricinebrief aan Obama had gestuurd. Hij deed dat kort na de aanslag op de marathon van Boston, waardoor de brieven voor grote ophef zorgden, ook al brachten zij geen schade toe. Dutschke kreeg voor die actie in mei van dit jaar 25 jaar cel.
Bron

dinsdag 15 juli 2014

Arturo, 's werelds meest depressieve ijsbeer

Arturo moet een van de meest depressieve ijsberen ter wereld zijn. De 29-jarige ijsbeer zit opgesloten in een betonnen behuizing in het Mendoza-dierenpark in Argentinië, waar de temperatuur kan stijgen tot meer dan 40 graden.


De ijsbeer kan slechts een beetje verkoeling vinden in een klein zwembadje dat nog geen vijftig centimeter diep is. Arturo slijt nu zijn dagen in zijn snikhete hok, liggend op zijn buik. Hij schudt doorlopend zijn kop van links naar rechts, een teken van depressiviteit bij ijsberen.

Zijn depressiviteit wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door het overlijden van zijn maatje Pelusa, zo'n twee jaar geleden. Sindsdien heeft Arturo geen andere ijsbeer meer gezien.

In februari dit jaar werd nog voorgesteld om Arturo te verhuizen naar hetAssiniboine Park Zoo in Winnipeg, Canada, maar de directeur van het Mendozapark zag de overplaatsing niet zitten, uit angst dat Arturo de reis van zo'n 15.000 kilometer niet zou overleven. Hij zou te lang onder verdoving moeten worden gehouden.

Dierenactivisten zijn inmiddels een petitie gestart om de ijsbeer alsnog te laten verhuizen naar een andere dierentuin die een koeler verblijf voor Arturo kan bieden.Bron

Vliegen van Tokio naar San Francisco in 84 seconden

Normaal gesproken duurt een vlucht over de Grote Oceaan van Tokio naar San Francisco ongeveer 9 uur en 35 minuten, maar in deze video, die is opgebouwd uit 3400 foto's, is de vlucht 'verkort' tot 84 seconden.

De enorme serie foto's is gemaakt vanuit de cockpit van een Boeing 747 en toont een prachtig uitzicht op de oceaan achter verspringende wolkenlagen. Ons favoriete stukje? De zonsopgang, vanaf ongeveer 00:43 minuut.Bron

Boomlange Turkse is officieel grootste tiener ter wereld

Rumeysa Gelgi(rechts)is de grootste tiener ter wereld. © Guinness World Records.
Rumeysa Gelgi uit Turkije is door Guinness World Records erkend als de grootste tiener ter wereld. Het 17-jarige meisje is 2,136 meter lang. Ze lijdt aan het Weaver syndroom, een aangeboren aandoening waarbij iemand sneller groeit en afwijkingen aan het skelet heeft.

Door de aandoening heeft de tiener moeite om zich voort te bewegen. Met behulp van een wandelrek en op maat gemaakte schoenen weet ze zich gelukkig te redden. Volgens de dokters zal ze niet meer verder groeien.

'In het verleden vond ik het erg hoe mensen op mijn uiterlijk reageerden, maar nu trek ik me er niets meer van aan', zegt Rumeysa Gelgi. 'Ik vind het juist fijn om anders te zijn. Ik voel me speciaal.'

De grootste persoon die op deze aarde rondloopt, is de Turk Sultan Kösen. Hij is 2,51 meter groot. Het ultieme record staat op naam van een Amerikaan. Robert Wadlow werd in 1940 opgemeten en was toen 2,72 meter lang.
Bron

Prostituee doodde mogelijk meer mensen met heroïne

Alix Tichelman. © reuters.De Amerikaanse politie onderzoekt of een woensdag gearresteerde prostituee meer slachtoffers heeft gemaakt met heroïne. De 26-jarige Alix Tichelman werd in het Californische Santa Cruz gearresteerd, omdat ze verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een 51-jarige topman van Google, Forrest Hayes.


Aan boord van een jacht spoot ze in november Hayes heroïne in en ondernam niets toen dat fataal bleek. Ze dronk nog wat wijn en vertrok.

De politie in Georgia is nu een onderzoek begonnen naar de heroïnedood van haar ex-vriend, meldden Amerikaanse media vrijdag. Tichelman werd 3 september in Milton (Georgia) gearresteerd.

Ze werd verdacht van geweldpleging en zou haar vriend, shockrocker Dean Riopelle, hebben gebeten. De shockrocker overleed 11 dagen later aan een overdosis heroïne.
Bron

maandag 14 juli 2014

Kimberly's haren staan jaar na blikseminslag nog rechtop

Toen haar hoogzwangere moeder vorig jaar door een bliksem werd getroffen, moest Kimberly Gordon met een spoedkeizersnede ter wereld gebracht worden. Een jaar na het drama ondervindt de baby nog steeds neurologische problemen en staan haar haartjes nog altijd rechtop. Dat bericht de lokale omroep KOAT-TV.

De hoogzwangere Kendra en haar man Ian schuilden op 4 juli 2013 onder een boom toen een zware storm de Amerikaanse staat New Mexico teisterde. Beiden werden door de bliksem getroffen en naar het ziekenhuis gebracht waar artsen een spoedkeizersnede uitvoerden bij Kendra. Ze wisten toen niet of de baby het zou halen.

Het feit dat de kleine Kimberly het drama overleefde, wordt door de dokters als een wonder bestempeld, al kampt de baby in haar eerste levensjaar met wat gezondeidsproblemen. Ze hield er neurologische problemen aan over, die haar voorlopig verhinderen om te kruipen of rechtop te zitten. Voeding moet met een sonde worden toegediend. Kimberly's moeder prijst zichzelf desondanks gelukkig. 'Ik ben ontzettend blij dat ze in leven gebleven is na de blikseminslag'.

De ouders noemen hun kind soms gekscherend 'Flash Gordon' (naar een stripheld uit de jaren dertig) omwille van haar haartjes die nog steeds statisch geladen zijn en permanent omhoog blijven staan. Artsen weten niet wanneer Kimberley normaal zal kunnen eten of bewegen gezien de uitzonderlijke aard van het ongeval. Haar ouders wachten ondertussen geduldig af en hopen op een nieuw wonder.

Fietsje zoon blijkt wereldhit

Oscar Mulder met zijn zoontje Sebastiaan op een van de eerste modellen van de succesvolle Kinderfeets. © Privéfoto.
Een nazaat van de uitvinder van de bakfiets maakt in de Verenigde Staten furore met de Kinderfeets, een variant op de loopfiets. Twee steuntjes aan de zijkant maakten het verschil. Zijn opgroeiende zoon inspireerde hem.

Het verhaal van de Kinderfeets van de Nederlander Oscar Mulder (43) begint een jaar of 6 geleden, als zijn nu 7-jarige zoontje Sebastiaan nog geen 2 jaar oud is. Weliswaar worden er in de buurt van hun woonplaats Sausalito bij San Francisco loopfietsen voor kleine kinderen verkocht, het aanbod is niet overweldigend en veel stellen de fietsjes niet voor. Bovendien zijn ze te hoog voor Sebastiaan.

Voor Mulder, ontwerper van beeldmerken en verpakkingen (bijvoorbeeld de ijsbeker van Ben & Jerry's), genoeg reden zelf aan de slag te gaan. Hij begint te tekenen en te knutselen met de oude wielen van een kinderwagen en in een mum van tijd is zijn eigen loopfiets geboren. Met een minder hoog zadel.

'Wauw!'
Maar na een paar dagen dient zich een volgend probleem aan. Sebastiaan kan zijn voetjes nergens kwijt, terwijl hij toch meer wil dan alleen lopen met die fiets. Hij wil cruisen. Een echt kinderfietsje met trappers is evenwel nog te hoog gegrepen. Dus bevestigt Mulder twee steuntjes aan de zijkant, als vervanger voor de trappers. Het werkt. Sebastiaan is dol op de fiets. Ook vanwege de zijkant. Die is namelijk gemaakt van krijtbord, zodat hij naar hartenlust het design van de fiets telkens weer kan veranderen.

'Op straat reageerden de mensen echt zo van 'wauw!'. Zo'n fietsje hadden ze hier nooit eerder gezien', vertelt Mulder. Dan begint het bij hem te kriebelen. Is er misschien een markt voor?

'Raket uit Rusland trof Oekraïens vliegtuig'

Een Antonov An-26 © reuters.

De raket waarmee vandaag een Oekraïens militair transportvliegtuig werd neergeschoten, is 'waarschijnlijk' afgevuurd vanuit Rusland. Die beschuldiging heeft het Oekraïense ministerie van Defensie vandaag geuit, meldde het Oekraïense persbureau Interfax.

Het vliegtuig, een Antonov An-26, vloog volgens het ministerie op 6,5 kilometer hoogte boven het oosten van Oekraïne. De kans dat het is geraakt door een lichte, vanaf de schouder afgevuurde raket is daarom klein volgens Oekraïne. 'Het vliegtuig is geraakt door een andere, krachtigere raket, die waarschijnlijk is afgevuurd van Russisch grondgebied', aldus de verklaring.

Maar volgens Russische media hebben rebellen in de regio Loegansk de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerschieten van het vliegtuig. Ze zouden inzittenden gevangen hebben genomen en hen ondervragen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren. Het Oekraïense leger zoekt ten zuidoosten van de stad Loegansk naar het toestel en de inzittenden.

'Russische officieren vechten mee'
De spanningen tussen Rusland en de Oekraïense regering zijn behoorlijk opgelopen. Vandaag zei de Oekraïense regering dat Russische officieren in Oekraïne meevechten aan de kant van de pro-Russische separatisten. Oekraïne beschuldigt Rusland er ook van militair materieel, waaronder tanks, de grens over te sturen.

Rusland spreekt de beschuldigingen tegen. Het land heeft vandaag waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uitgenodigd om de grenzen te controleren.

Rusland beschuldigt op zijn beurt Oekraïne van een beschieting afgelopen weekeinde waardoor in Rusland een dode viel.
Bron

Nieuw Duits middel tegen spionage: de typemachine

© Thinkstock.


De Duitse commissie die de spionagepraktijken van de Amerikaanse dienst NSA onderzoekt, overweegt een heel verfijnd middel tegen spionage in te zetten: de ouderwetse mechanische typemachine. Commissievoorzitter Patrick Sensburg zei vandaag bij de publieke omroep ARD dat de interne communicatie van de commissie natuurlijk niet door buitenstaanders mag worden afgeluisterd of meegelezen.


Daarom wil de commissie communiceren met bijvoorbeeld 'versleutelde e-mails, gecodeerde telefoons en andere dingen die ik hier natuurlijk niet ga verklappen'. Er is ook nagedacht over het benutten van niet-elektronische typemachines in plaats van computers, die hebben we namelijk ook, zei Sensburg.

In Duitsland is er veel beroering over de spionage die de Amerikaanse bondgenoten in de bondsrepubliek bedrijven. In oktober vorig jaar kwamen er berichten dat de NSA een mobieltje van bondskanselier Angela Merkel afluisterde. In dezelfde maand riep de Bondsrepubliek voor het eerst de Amerikaanse ambassadeur op het matje.

Diplomatieke 'uitbarsting'
Maar daar bleef het niet bij. Afgelopen week wees Berlijn de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse geheime diensten in de ambassade in Berlijn uit. Deze diplomatieke 'uitbarsting' volgde op de aanhouding van twee verdachten. De twee, werkzaam bij de Duitse inlichtingendienst BND en het Duitse ministerie van Defensie, zouden voor de VS hebben gespioneerd. De onderzoekscommissie van Sensburg had grote belangstelling van een van deze verdachten.
Bron

80 zweepslagen voor eten in het openbaar


Eten in het openbaar tijdens de islamitische vastenmaand ramadan is twee Iraniërs duur komen te staan. De twee werden veroordeeld tot 80 zweepslagen wegens het niet naleven van de voorschriften. De politiecommandant van de provincie Fars maakte bekend dat het vonnis al is voltrokken.

Tijdens de ramadan is het voor moslims verboden te eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Velen houden zich daar in huiselijke kring niet aan. De in Iran geldende sharia verbiedt het eten en drinken in het openbaar en zet er straffen op van 2 dagen tot 2 maanden cel en tot 74 zweepslagen.
Bron

zondag 13 juli 2014

Rellen in Parijs bij demonstratie tegen Israël

Parijs © anp.In Parijs zijn bij een demonstratie tegen Israël rellen uitgebroken. Er zijn duizenden betogers op de been. Een synagoge, waarin honderden mensen aanwezig zouden zijn, wordt door demonstranten omsingeld en bekogeld. Ook in andere Europese steden werd vandaag geprotesteerd voor de Palestijnse zaak, waarbij het verschillende keren tot geweld tussen betogers en de politie kwam. In Bremen viel daarbij een zwaargewonde.

Enkele duizenden demonstranten liepen rustig door de straten van Parijs achter een groot spandoek met de tekst 'Totale steun aan de strijd van het Palestijnse volk'. Maar aan het einde van de mars, bij Place de la Bastille, gooiden mensen allerlei objecten naar de politie, die met traangas reageerde. De onrust is nog steeds gaande.

Het conflict doet ook in andere landen de emoties hoog oplopen. Duizenden betogers deden zaterdag in Den Haag mee aan een anti-Israëldemonstratie, die mede was georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee. De Palestijnse ambassadeur hield de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk voor het bloedvergieten. 'U kunt deze oorlog beëindigen', sprak hij.

Er zijn Kamervragen gesteld over borden met daarop afgebeeld de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar met het teken = ertussen en jihadvlaggen die sommige betogers bij zich hadden. Ook in Duitsland werd geprotesteerd voor de Palestijnse zaak. In Bremen viel daarbij een zwaargewonde. Een voorbijganger liep ernstig hoofdletsel op toen hij een verslaggever van de krant tageszeitung wilde beschermen tegen demonstranten. In Berlijn en in Frankfurt kwam het tot geweld tussen betogers en de politie.

Internationaal is aangedrongen op een wapenstilstand. De Franse minister Laurent Fabius zei zondag dat een staakt-het-vuren het allerbelangrijkste is, net als het voorkomen van een verdere escalatie van het geweld. Fabius sprak met reporters voordat hij in overleg ging over de Gazastrook met zijn collega's uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland in Wenen. Ook de Arabische Liga heeft een spoedvergadering in Caïro op de agenda voor maandag gezet. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangegeven niet te zwichten voor de druk. Ook de Palestijnse beweging Hamas liet weten niet als eerste in te binden.

Kinderen
Volgens de Verenigde Naties was tot gisteren 70 procent van de Palestijnse doden in de Gazastrook burger, en is bijna een derde daarvan kind. Israël heeft inwoners in het noorden van de Gazastrook vanmiddag gewaarschuwd voor een nieuwe luchtaanval. De bewoners van meerdere gebieden kregen vandaag het dringende advies hun huis te verlaten. Duizenden mensen zijn hun woning inmiddels ontvlucht.

Om de mensen te waarschuwen, had Israël onder meer flyers gedropt in de grensplaats Beit Lahiya. Daarop stond dat het leger van plan is 'terroristen en terroristische infrastructuur' aan te vallen. 'De aanval is kort. Degenen die de instructies niet opvolgen, brengen hun levens en die van hun families in gevaar. Pas op.'

Merkel en Poetin: 'situatie in Oekraïne verslechtert'

Poetin en Merkel in Rio de Janeiro voor aanvang van de finale van het WK Voetbal © reuters.De situatie in Oekraïne lijkt 'te verslechteren'. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Er moet dan ook zo snel mogelijk een staakt-het-vuren worden bereikt. Rusland neemt de Oekraïense beschietingen van vanmorgen op Russisch grondgebied hoog op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het incident 'een daad van agressie', die 'onomkeerbare consequenties' kan hebben.


Onderminister Grigory Karasin vindt dat de zaak grondig moet worden onderzocht. Hij sprak van 'een gevaarlijke escalatie' van de spanningen in het oosten van Oekraïne.

In Rusland is zondagochtend een man om het leven gekomen door mortiergranaten die vanaf Oekraïens grondgebied zijn afgevuurd. De vader van vier kinderen is de eerste dode in Rusland als gevolg van het conflict in buurland Oekraïne. Twee huizen in de Russische grensplaats Donetsk werden getroffen door drie projectielen, in de regio Rogov. Ook zijn één of twee vrouwen gewond geraakt.

Poetin en Merkel ontmoetten elkaar in Rio waar ze de finale van het WK-voetbal bijwonen. De leiders benadrukten daar de noodzaak om de vredesgesprekken met Oekraïne te hervatten. Volgens hen moet desnoods contact worden gelegd met behulp van een videoconferentie.

Oekraïne ontkent
De Oekraïense autoriteiten ontkennen stellig dat zij erachter zitten. Een van de leiders van de pro-Russische separatisten in Oekraïne zei echter zeker te weten dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is.

Het Russische Donetsk telt circa 40.000 inwoners, in tegenstelling tot de gelijknamige Oekraïense stad met een miljoen inwoners. Het ligt net over de grens bij de regio Loehansk, waar zwaar gevochten wordt tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.
Bron

Badgasten op de vlucht voor enorme hagelstorm

© Screenshot YouTube.

Zonaanbidders moesten in de Siberische stad Novosibirsk in allerijl dekking zoeken toen een hevige hagelstorm de kop opstak. Het zorgde voor apocalyptische beelden.

Volgens zwemmers die op dat moment verkoeling zochten in de Ob rivier, brak ineens de hel los op het strand. Eerst werd de omgeving geplaagd door hevige rukwinden toen daarna de hemelsluizen grote hagelbollen op de badgasten loslieten.
Zwemmers, die zo snel mogelijk uit het water probeerden te komen, moesten hun hoofd met hun armen beschermen. Andere badgasten zochten beschutting onder stalen paraplu's die op het strand stonden opgesteld of probeerden zich te beschermen met al wat ze maar konden vinden zoals een simpele handdoek. Kinderen barstten in huilen uit en ook volwassenen schreeuwden de longen uit hun lijf van angst.


'Het voelde als een kogelregen uit de hemel', legde een vrouw uit aan de Siberian Times. 'Mijn man probeerde onze dochter te beschermen maar daardoor was zijn rug onbeschut. Hij hield er heel wat kneuzingen aan over.'


De storm, die niet langer dan enkele minuten raasde en wellicht werd veroorzaakt door een plotse temperatuurdaling van 41 graden naar 22 graden, had duidelijk heel wat strandgangers de stuipen op het lijf gejaagd. Na de doortocht zag het strand wit en moesten de badgasten op zoek naar hun weggewaaide bezittingen.
Bron