Translate

vrijdag 11 juli 2014

Fitch: 'Overheidsfinanciën Nederland onverwacht sterk verbeterd'

© epa.

Kredietbeoordelaar Fitch is positiever geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De overheidsfinanciën zijn onverwacht sterk verbeterd, terwijl de economie voorzichtig herstelt, stelde het ratingbureau vandaag.

Fitch verhoogde zijn outlook voor Nederland van negatief naar stabiel. Dat betekent dat Nederland zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken over zijn zogeheten triple A-rating (AAA), die aangeeft dat het bij de meest kredietwaardige landen ter wereld hoort.

De verbeterde vooruitzichten dankt Nederland volgens Fitch vooral aan de betere financiële positie van de overheid en de verwachte toename van de economische groei. Fitch verwacht dat de staatsschuld dit jaar piekt op 75 procent van het bruto binnenlands product, terwijl eerder nog een stijging tot 80 procent rond 2018 werd voorzien. Daarbij is het overheidstekort nu kleiner dan de kredietbeoordelaar had verwacht.

Groei
Ondanks de achteruitgang in het eerste kwartaal herstelt de economie geleidelijk van de krimp van de afgelopen jaren, aldus Fitch. Daarbij rekent het bureau nu op een groei van 0,7 procent dit jaar en een vooruitgang met 1,4 procent in 2015.

Fitch is wereldwijd een van de drie toonaangevende kredietbeoordelaars. Bij branchegenoot Moody's staat Nederland ook op AAA, bij S&P wordt Nederland sinds november vorig jaar een klasse lager ingeschaald, op AA+. Een hoge rating maakt het goedkoper voor landen om geld te lenen op de financiële markten.
Bron

Overheidstekort Verenigde Staten naar laagste niveau in jaren

© ap.


Het overheidstekort van de Verenigde Staten is in de eerste negen maanden van dit begrotingsjaar gezakt tot het laagste niveau sinds 2008. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën vandaag bekend.

In de periode van oktober tot en met juni gaf de Amerikaanse overheid 365,9 miljard dollar (269 miljard euro) meer uit dan er binnenkwam. Vorig jaar bedroeg het tekort over de eerste negen maanden nog 509,8 miljard dollar. De inkomsten namen de afgelopen maanden met ruim 8 procent toe, terwijl er 1 procent meer werd uitgegeven dan een jaar eerder.

Aantrekkende werkgelegenheid en stijgende winsten
De aantrekkende werkgelegenheid en de stijgende winsten van bedrijven zorgen er naar verwachting voor dat de belastinginkomsten de komende tijd verder stijgen. Daarmee moet het tekort dit boekjaar kunnen worden teruggedrongen tot het laagste niveau sinds 2007.

Het tekort zakt dit jaar naar verwachting tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2013 kwam het gat in de begroting nog overeen met 4,1 procent van de omvang van de Amerikaanse economie.

In de maand juni werd een overschot gerealiseerd van 70,5 miljard dollar. Een jaar eerder stond er een plus van 116,5 miljard in de boeken. Dat cijfer werd echter stevig beïnvloed door een eenmalige bijdrage van hypotheekinstelling Fannie Mae, die tijdens de financiële crisis met staatssteun overeind werd gehouden. Zonder die bijdrage zou het overschot dit jaar iets hoger zijn geweest dan in juni 2013.
Bron

'Tientallen doden door raketaanval separatisten'

Pro-Russische separatisten bij Donetsk. © reuters.


Mogelijk 30 Oekraïense militairen en grenswachten zijn vrijdag omgekomen door een raketaanval van pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Dat heeft een adviseur van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten.

De adviseur maakte niet duidelijk waar de aanval plaatshad. Hij sloot niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen, omdat de separatisten, door hem aangeduid als 'dat bloeddorstige uitschot', veel raketten hebben afgevuurd en er veel vernielingen zijn aangericht.
Bron

Voordringen in restaurant komt Obama duur te staan

Obama moest zijn creditkaart trekken om de rekening te voldoen. © belga.President Barack Obama heeft gisteren geleerd dat voordringen je soms duur kan komen te staan Hij kreeg dat lesje in Franklin's restaurant in Austin, Texas, waar hij zich beriep op zijn bevoorrechte positie om de rij wachtenden achter zich te laten.


Als goedmakertje beloofde Obama de rekening te betalen voor een vader en diens dochter die ineens achter hem moesten aansluiten. Hij schrok zich echter een hoedje toen hij hoorde wat zij allemaal bestelden. 'Wacht eens even, hoeveel mensen moeten jullie te eten geven?', wilde de president weten.

Bruce Finstad en dochter Faith bestelden niet minder dan anderhalve kilo rundvlees, een kilo ribbetjes, 250 gram worst en 250 gram kalkoen voor zichzelf en de rest van hun familie, die reeds aan tafel zat.

Maar een woord is een woord, dus Obama dook in zijn zakken op zoek naar ruim driehonderd dollar om de rekening te betalen. Hij kwam echter biljetjes van twintig tekort, en moest dus noodgedwongen naar zijn creditkaart grijpen.Bron

donderdag 10 juli 2014

Britse overheid 'subsidieerde' indirect jihadvideo's

De Britse overheid heeft onbedoeld extremistische video's van jihadisten 'gesubsidieerd'. De maker van een video op YouTube verdient namelijk mee als de gebruiker de advertentie bekijkt die voor de video wordt afgespeeld. En voor bepaalde jihadistenfilmpjes blijken voorlichtingsfilms van de Britse overheid te hebben gestaan.

Dat meldt de BBC. Ondanks de voorwaarden van YouTube blijkt op de site islamitische propaganda te staan, en komen er ook filmpjes voor waarin jonge Britse moslims worden geronseld voor de strijd in Syrië. De advertentie voor deze filmpjes vertoonden voorlichtingsfilms van diensten die onder het bureau van premier Cameron vallen.

De Britse overheid heeft na de onthulling haar advertentiecontract met YouTube geschorst, tot het bedrijf garandeert dat de overheidsvoorlichting niet meer voor jihadistenvideo's wordt afgespeeld.
Bron

woensdag 9 juli 2014

Haven op Maasvlakte blijkt archeologische goudmijn

Het succes van opgravingen in de Yangtzehaven op de Tweede Maasvlakte smaakt naar meer. Archeologen van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) hebben 316 big bags aan historisch materiaal opgediept, waaruit blijkt dat dit gebied al in de periode van 8400 tot 6500 voor Christus werd bezocht.

'Het ging om jagers en verzamelaars die steeds weer terugkeerden naar deze plek,' zegt archeologe Maaike Sier. Gezien de enorme hoeveelheid vondsten - variërend van botresten tot stukken vuursteen - willen de medewerkers van BOOR graag een 'duik' nemen in andere havens, om ook dáár spullen uit een ver verleden op te diepen.

Sier: 'We doen nu al vooronderzoek in de Alexiahaven. Ook hier lijken rivierduinen te hebben gelegen, plekken waarop mensen in die tijd vertoefden. Deze locatie is bijzonder, omdat die nóg westelijker ligt dan de Yangtzehaven.'

Voor de Rotterdamse archeologen was het werken onder water een unicum. Normaal wordt op het land met engelengeduld laagje voor laagje van de bodem afgespeurd, maar in dit geval moest een op 'n ponton bevestigde horizontaal sluitende grijper de klus klaren. Zo werden op twintig meter diepte drie 'putten' van 145 en 153 en 76 vierkante meter opgegraven. Eerst werd de grond gezeefd. 'Archeologen en vrijwilligers hebben het residu vervolgens zorgvuldig uitgeplozen. Hierbij zijn honderden stukjes vuursteen, verbrand en onverbrand bot, houtskool, natuursteen, pitten, noten en zaden gevonden.'

Rivierduinen
Het gebruik van de rivierduinen stamt uit de periode na de laatste ijstijd, toen de droge vlakte tussen Engeland en Nederland volliep met smeltwater, en de bewoners zich langzaam maar zeker terugtrokken op hoger gelegen delen in het landschap. Vanaf 6300 voor Christus waren ook de 'duintoppen' in het Maasvlaktegebied volledig onder water verdwenen.

De in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam uitgevoerde Yangtze-opgraving - het bijbehorende rapport wordt deze week gepresenteerd - biedt de onderzoekers weer meer inzicht in het leven van de oer-Rijnmond-bewoners. De gevonden voedselresten wezen uit dat deze mensen dit gebied in ieder geval van de late zomer tot de late herfst aandeden. Er groeiden eerst dennenbossen, daarna loofbossen en tenslotte ontstond er moeras met riet en wilgen.

Jacht
Sier: 'De jacht was voor jager-verzamelaars heel belangrijk. Het merendeel van de gejaagde dieren komt nog steeds in ons land voor: edelhert, ree, wild zwijn, bunzing, wezel, wilde kat, otter en bever. Naast zoogdieren is er gejaagd op vogels, vooral op eenden. Behalve vlees werd er veel vis gegeten.'

Vuurstenen werktuigen werden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het schoonmaken van verse huiden, de productie van leer en bont dat werd verwerkt in onder andere kleding. Ook hout werd bewerkt, om er bijvoorbeeld peddels van te maken, maar ook bogen en kano's. 'Er zijn zelfs aanwijzingen dat er toen al sieraden werden gemaakt. Een klein kraaltje van vogelbot wijst in die richting.'
De jacht was voor jager-verzamelaars heel belangrijk. Het merendeel van de gejaagde dieren komt nog steeds in ons land voor: edelhert, ree, wild zwijn, bunzing, wezel, wilde kat, otter en bever. Naast zoogdieren is er gejaagd op vogels, vooral op eenden. Behalve vlees werd er veel vis gegeten.

Levenslang voor Duitse moeder die baby uithongerde

Een Duitse moeder is vandaag tot levenslang veroordeeld wegens het uithongeren van haar baby.

De 22-jarige vrouw heeft bekend dat zij in november onder de invloed van xtc en amfetamine aan het feesten was in een discotheek in Münster. Gedurende meerdere dagen keek ze niet om naar haar bijna vier maanden oude dochtertje. De baby stierf uiteindelijk van honger en dorst in het appartement van de moeder in het Duitse Soest.

Garage in hartje Londen moet 628 mille opbrengen

© John D. Wood and Co.

Berichten dat de onroerend goedprijzen in Londen tot absurde hoogtes zijn gestegen waren al genoegzaam bekend. Het slechte nieuws voor woningzoekenden is dat daar de komende jaren geen verbetering in komt. Wat dan weer goed nieuws is voor Londenaren die van hun huis of andersoortig pandje af willen.


Vandaag komt de London Evening Standard met een nieuw 'dieptepunt' op de woningmarkt: een garage in het centrum van Londen van amper 26 vierkante meter die te koop staat voor een vraagprijs van een half miljoen pond (628.000 euro).

Aan de pluskant meldt de makelaardat de garage op een bijzonder mooie locatie is gelegen: in de wijk South-Kensington, nabij Hyde Park en de Royal Albert Hall. Daarnaast hoeft voor de garage de komende 92 jaar geen erfpacht betaald te worden. Als klap op de vuurpijl kan de ruimte met gemak een Bentley beschermen tegen roest, tenminste als het plafonnetje en de inbouwkasten verwijderd worden.

Er zijn toch ook nog wat kritiekpunten te bespeuren: de deuren kunnen wel een verfje gebruiken. Het bestemmingsplan staat het niet toe de ruimte voor iets anders te gebruiken dan voor een schuur of garage. Tenslotte moet voor het hok jaarlijks 300 pond onroerend-goedbelating worden betaald.

Absurde vraagprijs of niet, verwacht wordt dat de garage binnen afzienbare tijd wordt verkocht aan één van de vele rijken uit de buurt.
Bron

Oud pokkenvirus ontdekt in kartonnen doos

Het pokkenvirus, op een foto uit 1975. © ap.
Medewerkers van een Amerikaans laboratorium hebben flesjes gevonden met het pokkenvirus. De zes flesjes met het dodelijke virus dateren van de jaren vijftig en zaten verpakt in een kartonnen doos.

De opmerkelijke vondst werd vorige week gedaan bij het opruimen van een oude berging van een laboratorium van het National Institute of Health in Maryland. Volgens een woordvoerder is er geen gevaar geweest voor de gezondheid van de medewerkers. Het virus was gevriesdroogd en zat verpakt in dichtgesmolten reageerbuisjes.

Het virus, dat in het verleden aan miljoenen mensen het leven kostte maar door een omvangrijk vaccinatieprogramma in de jaren tachtig volledig werd uitgeroeid, is vermoedelijk niet meer actief. Dat wordt de komende weken onderzocht door het Center for Disease Control.
Bron

Veel klachten over instaptarief ov-chipkaart

Een medewerkster van de NS helpt op Utrecht CS een reiziger met de OV-chipkaart © anp.

Het meldpunt Einde papieren treinkaartje van de Consumentenbond heeft vanochtend 225 klachten en vragen ontvangen. Volgens de bond gaan de meeste klachten over het instaptarief voor de ov-chipkaart. Om te kunnen reizen moet er minimaal 20 euro saldo op de kaart staan. Vooral mensen die weinig met de trein reizen vallen over dat bedrag waarmee ze verder niets kunnen doen, merkt de Consumentenbond.

Aan het traditionele papieren treinkaartje is vandaag een einde gekomen. Uit de NS-kaartautomaten komen alleen nog maar papieren kaartjes met een chip. De Consumentenbond opende gisteren een meldpunt voor deze verandering.

Geen problemen bij automaten
NS-personeel is vanochtend in groten getale aanwezig op de drukkere stations in het land om mensen die een treinkaartje kopen te assisteren en voor te lichten. 'De ochtend is nog vroeg, maar er zijn nog geen problemen. Mensen kopen gewoon een kaartje voorzien van een chip uit de automaat, een routine die als vanzelf gaat', aldus de NS-woordvoerder.

Het is de eerste dag dat alle NS-kaartautomaten alleen nog maar papieren kaartjes met een chip uitprinten. 800 speciaal opgeleide studenten in witte T-shirts geven tekst en uitleg aan wie daar behoefte aan heeft. Op de T-shirts staat de tekst: 'Vanaf 9 juli checkt iedereen in en uit bij NS'.

Extra personeel
Daarnaast zet het spoorbedrijf ook extra eigen mensen in, onder wie ook kantoorpersoneel, aldus een woordvoerder. Op het station in Utrecht is woensdag ook commercieel directeur Hans Peters van NS Reizigers aanwezig.

De voorlichtingsacties vinden in elk geval de komende week plaats op de 20 tot 25 stations van grote en middelgrote gemeenten. Aan de verandering ging een 2 jaar lange operatie vooraf. Uiteindelijk zijn 1050 kaartjesautomaten aangepast en gevuld met nieuwe papieren chipkaartjes.
Bron

Heksenjacht in Nepal is voortaan strafbaar

Een vrouw in Nepal. © anp.


De regering van Nepal heeft ingestemd met een wet die straffen tot tien jaar cel stelt op misdaden tegen vrouwen waarbij het slachtoffer als heks wordt voorgesteld.

De autoriteiten in Kathmandu meldden vandaag dat de heksenjacht wordt verboden. Daders die een vrouw slaan, verbranden, martelen, ontkleden, dwingen uitwerpselen te eten of op andere wijzen vernederen of mishandelen, zullen zwaar worden gestraft. Op enkel iemand verbaal beschuldigen van hekserij, komt binnenkort drie jaar cel te staan.

Volgens activisten worden nog steeds vooral alleenstaande arme vrouwen aangevallen omdat ze heks zouden zijn, vooral in het zuiden van het land.
Bron

Baby overleeft miskraam en abortuspil

Michelle Hui was iets meer dan zes weken zwanger toen ze vorig jaar een miskraam kreeg. In het ziekenhuis bevestigden vijf scans het verlies van de foetus. Ze werd aangeraden een abortuspil te nemen om de baarmoeder te reinigen. Toen de moeder van twee terugkeerde naar het ziekenhuis in Dublin voor een laatste onderzoek, was er tot ieders verbazing opnieuw een hartslag te horen.

Wat niemand op dat moment wist, was dat de 31-jarige vrouw eigenlijk in verwachting was geweest van een tweeling. Baby Megan overleefde als bij wonder de miskraam en de daaropvolgende abortuspil.

'Toen ik de hartslag zag, kon ik mijn ogen niet geloven. Na alles wat we hadden meegemaakt, wilde ik geen ijdele hoop koesteren', aldus Michelle. 'De dokter haalde er een meer ervaren collega bij en deed de scan opnieuw en zei 'je gaat dit niet geloven, maar we hebben een hartslag'. Dat was het beste gevoel ooit.'

Heel uitzonderlijk
'De dokter zei dat hij zoiets in 25 jaar nog nooit was tegengekomen', voegde de vrouw eraan toe. Megan is nu 18 weken oud en volgens Michelle een 'grote en gezonde baby'.

Volgens Katherine Hales, woordvoerster voor de Association of Radical Midwives gaat het om een 'heel uitzonderlijk geval'. 'Ik ben heel erg benieuwd of er vergelijkbare gevallen bekend zijn.'
Bron

dinsdag 8 juli 2014

Met Streetview op grootste cruiseschip ter wereld


© Allure of the Seas.Vanuit je bureaustoel kun je via Google Streetview de meest bijzondere plekken ter aarde 'bezoeken'. Denk aan een virtuele tour door het Great Barrier Reef en een raft over de Colorado River. Nu komt Google met Google Maps Business Views, een commerciële tak van Streetview, waarmee je onder andere het grootste cruiseschip ter wereld kunt aanschouwen: Allure of the Seas.

Het immense schip is 360 meter lang en weegt maar liefst 222.900 ton. De tour bestaat uit de meest unieke kenmerken van het schip, zoals het watertheater, de ijsbaan en een surf simulator.

Allure of the Seas is zo omvangrijk dat het beschikt over een winkelstraat welke even groot is als een winkelcentrum in een aanzienlijke stad.

Gluren in de kamers
Ook in de verschillende kamers mag worden gegluurd, hoewel de kijkers niet zomaar kunnen dwalen over het schip. De functie is dus beperkter dan de conventionele Street View-ervaring, maar moet de kijkers alsnog een exclusieve kijk geven op de luxe cruise.

Het bedrijf hoopt door Google Maps Business View de mensen thuis te overweldigen met wat er op Allure of the Seas allemaal wordt aangeboden.
Bron

maandag 7 juli 2014

VN bezorgd over Australische aanpak bootvluchtelingen

Sri Lankaanse asielzoekers (archieffoto) © epa.

Australië heeft 41 bootvluchtelingen teruggestuurd naar Sri Lanka. Die waren de afgelopen week onderschept toen ze met een boot in Australisch water voeren. De Sri Lankanen vroegen asiel aan, maar dat heeft Australië zondag geweigerd.

De asielzoekers zijn op zee overgedragen aan de Sri Lankaanse marine. Dat zei de Australische minister van Immigratie Scott Morrison vandaag.

De Verenigde Naties hebben zich over de kwestie uitgelaten. De VN uitte 'diepe bezorgdheid' over de Australische behandeling van asielzoekers, nadat duidelijk werd dat de boot was onderschept. Er zou nog een schip met ruim 150 asielzoekers zijn ontdekt door Australië, maar daar zei de minister van Immigratie niets over.
Bron

'Nederland medeplichtig bij schending mensenrechten in Congo'

De Congolese krijgsheer Thomas Lubanga in de rechtszaal van het Internationaal Strafhof. Lubanga gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 14 jaar celstraf wegens het gebruik van kindsoldaten in zijn rebellenleger. © anp.Drie Congolese getuigen van het het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn ondanks grote zorgen van mensenrechtenbeschermers over hun lot gisteren door Nederland uitgezet. Dat heeft Amnesty International vandaag bevestigd. Volgens Human Rights Watch riskeert Nederland nu medeplichtigheid aan mogelijke mensenrechtingenschendingen van de getuigen in Congo. Volgens de advocaten van de getuigen zijn de mannen meteen na aankomst in Congo opgepakt en naar een onbekende locatie gebracht.

Amnesty en Human Rights Watch hadden opgeroepen de mannen nog niet terug te sturen. Er zijn zorgen over hun veiligheid en het is de vraag of ze een eerlijk proces krijgen in hun thuisland, de Democratische Republiek Congo.

De advocaten van de drie getuigen van het Internationaal Strafhof (ICC) die ons land zijn uitgezet, houden Nederland en het ICC volledig verantwoordelijk voor de risico's die de mannen in Congo lopen. De getuigen werden zondag overgedragen aan de autoriteiten in de Democratische Republiek Congo. 'Ze zijn bij aankomst direct gearresteerd en verblijven op een voor ons onbekende locatie', laten de raadsmannen vandaag in een verklaring weten.

Volgens Géraldine Mattioli-Zeltner van Human Rights Watch is het teleurstellend dat Nederland riskeert medeplichtig te worden aan mogelijke mensenrechtenschendingen door de drie Congolese mannen uit te zetten. 'Voordat de getuigen werden uitgezet, had Nederland van de autoriteiten in Congo moeten eisen dat ze extra maatregelen zouden nemen om hun recht op een eerlijk proces te beschermen', aldus Mattioli-Zeltner. 'We roepen de Nederlandse regering nu op om er alsnog voor te zorgen dat de drie mannen een eerlijk proces krijgen met onafhankelijke rechters en de mogelijkheid om in beroep te gaan.' Mattioli-Zeltner noemt de zaak zeer belangrijk voor getuigen van het ICC. Ze wijst erop dat het strafhof verplicht is maatregelen te nemen om getuigen te beschermen. Nu de drie getuigen zijn uitgezet komt hun veiligheid in gevaar. Dat liet zij vandaag laten weten in een reactie op hun uitzetting.

Amnesty laat weten dat de zorgen over hun lot blijven bestaan. 'De verantwoordelijkheid leggen wij bij Nederland', aldus de mensenrechtenorganisatie. Amnesty verwacht dat Nederland toezicht houdt op de behandeling van de drie en dat het zich houdt aan de beloften die daarover zijn gedaan.

Het ministerie van Justitie wilde afgelopen weekeinde niets zeggen over de ophanden zijnde uitzetting en niet reageren op de oproep van de mensenrechtenorganisaties.
Bron

Dodelijke stroomstoot door USB-stekker in Australië

Foto ter illustratie © Thinkstock.


Een goedkope USB-stekker wordt in Australië verantwoordelijk geacht voor de dood van een moeder van twee kinderen. De 28-jarige vrouw liep via haar laptop en aangesloten koptelefoon een dodelijke stroomstoot op.

Ze werd met brandwonden aan oren en borst levenloos in haar woning aangetroffen. De laptop was aan het stopcontact aangesloten via een USB stekker, die niet beantwoordde aan de Australische veiligheidsnormen.

In de stekker, die normaal gesproken voor het opladen van mobieltjes en tablets wordt gebruikt, ontbrak isolatiemateriaal. De autoriteiten waarschuwden al eerder voor elektronische toestellen, die niet beantwoorden aan de wettelijke veiligheidsnormen.
Bron

zondag 6 juli 2014

Contactslot Chevrolet HHR is levensgevaarlijk

© GM.

Ruim 200 Nederlandse bezitters van een Chevrolet HHR rijden mogelijk in een tikkende tijdbom rond. Dit Amerikaanse autotype kan uitgerust zijn met een ondeugdelijk contactslot. In Amerika heeft dit technische euvel al tot diverse dodelijke ongelukken geleid.

In de Verenigde Staten gemaakte Chevrolets, maar ook Buicks en Cadillacs kunnen onbestuurbaar worden als de contactsleutel - bijvoorbeeld door te veel gewicht van andere sleutels - terugschiet naar de uitstand. De rembekrachtiging, stuurbekrachtiging en airbags kunnen het dan laten afweten, wat levensgevaarlijke situaties oplevert.

De Nederlandse eigenaren van de Chevrolet HHR zijn begin vorige maand per mail geïnformeerd over de mogelijke problemen met het contactslot, stelt de Zwitserse Conny Harodt, woordvoerster namens Chevrolet Europa. De HHR-rijders wordt nadrukkelijk aangeraden geen zware spullen meer aan de contactsleutel te hangen, en zo snel mogelijk contact op te nemen met de plaatselijke dealer. Mocht inspectie bij die dealer uitwijzen dat het contactslot inderdaad niet deugt, dan wordt dit onderdeel gratis vervangen, aldus Harodt.

Nederlandse garagehouders weten nog van niets
De 203 Nederlandse HHR-eigenaren moeten nu zelf contact opnemen met hun garages. Of ze daar haast mee maken, mag ernstig worden betwijfeld. Een telefonische rondgang langs twintig ex-dealers door het hele land leert dat slechts drie garagehouders 'min of meer' op de hoogte zijn van de HHR-terugroepactie. De andere zeventien 'weten helemaal van niets'.

Volgens de krant The Wall Street Journal zijn de afgelopen jaren in de Verenigde Staten minstens 300 mensen in het verkeer omgekomen door de slechte contactsloten.
Bron

Lege mobiele telefoon verboden op vluchten naar VS

© ap.Reizigers van bepaalde directe vluchten naar de Verenigde Staten mogen hun mobiele telefoon of andere apparaten niet langer mee het vliegtuig in nemen als ze niet zijn opgeladen. Dat heeft de Amerikaanse transportveiligheidsdienst vandaag bepaald. Reden is dat deze gebruikt zouden kunnen worden als bommen.


De VS kondigden vorige week al aan verscherpte veiligheidsmaatregelen te nemen op bepaalde buitenlandse luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken. Aanleiding is dat terroristische groepen in Jemen en Syrië die gelieerd zijn aan al-Qaeda, hadden gedreigd met aanslagen. Zij zouden werken aan bommen die geen metaal bevatten.

Op sommige buitenlandse luchthavens moeten reizigers daarom hun telefoon, laptop of tablet aanzetten bij het inchecken. Als de batterij dan niet vol is, mogen de apparaten niet mee aan boord.
n
Extra controle iPhone en Samsung Galaxy
iPhones en Samsungs van het type Galaxy worden extra gecontroleerd. Ook wordt scherper gelet op schoenen. Op welke vliegvelden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika de maatregelen gelden, is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse regering is bang dat jihadisten met Europese paspoorten proberen bommen aan boord van Amerikaanse of Europese vliegtuigen te brengen. Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syrië en Irak om mee te doen aan de jihad, meldde de AIVD maandag.
Bron
Lees ook: Opgeladen elektronica naar VS geldt ook op Schiphol

Supertyfoon Neoguri raast richting Japan en Fillipijnen

© TWC.


Een zware tyfoon ontwikkelt zich boven de Grote Oceaan en raast richting de Filipijnen en Japan. De tyfoon wordt Neoguri genoemd. Neoguri neemt hoge windsnelheden met zich mee en golven van wel negen meter hoog.

Volgens de Filipijnse meteoroloog Glaiza Escullar worden er windsnelheden gemeten van 185 kilometer per uur. Windstoten kunnen een snelheid van 220 kilometer per uur bereiken. Dat zijn voor Nederland volkomen onwerkelijke situaties. Zelfs bij de zwaarste storm of de zwaarste onweersbui komen niet eens kortdurende windstoten voor met die snelheid.

Meteorologen verwachten dat het systeem morgenochtend vroeg categorie 5 haalt: de categorie voor een supertyfoon. De gemiddelde windsnelheid kan dan oplopen tot 260 km/uur, met piekwinden tot een onvoorstelbare 315 km/uur. Het is daarmee ook de zwaarste typhoon die ooit zo vroeg in de tijd is waargenomen.

Richting Japan
Op dit moment beweegt de storm zich op zo'n achthonderd kilometer van de kust. Naar verwachting verplaatst Neoguri zich naar het noordwesten om maandag koers te zetten naar het zuiden van Japan, het eiland 'Okinawa'. Het Amerikaanse leger heeft er een flink aantal gebouwen staan. Die zijn allemaal 'tyfoonproef, omdat Okinawa op een 'kwetsbare' plaats ligt: een plaats waar vaker een tyfoon langsraast. Daar zal de tyfoon afremmen en vermoedelijk op Japan transformeren tot flinke storm.

De Filipijnse nooddiensten hebben vissers en eigenaren van kleine schepen gewaarschuwd voor het noodweer. Bewoners van kustdorpen is geadviseerd om het weerbericht nauwlettend in de gaten te houden.


Bron
Lees ook: Orkaan Neoguri afgezwakt tot storm: Okinawa neemt de schade op

Hotels in kuststad van Kenia aangevallen: 48 doden

A. Mpeketoni © Google Maps.Gewapende mannen hebben gisteren enkele hotels en een politiebureau in de Keniaanse kustplaats Mpeketoni aangevallen. Dat hebben militairen laten weten, aldus de Britse nieuwszender BBC. Zeker 48 mensen zouden daarbij om het leven zijn gekomen.


Anderen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De aanval begon zondagavond, toen inwoners naar het WK voetbal keken. Het vuurgevecht duurde uren. Getuigen zeiden dat gebouwen in brand stonden en dat er werd geschoten. Mpeketoni ligt in het district Lamu aan de oostkust van Kenia.

Al-Shabaab
Een woordvoerder van het leger van Kenia zei dat de aanvallers waarschijnlijk van de Somalische terreurgroep al-Shabaab zijn. De schutters zouden Mpeketoni zijn binnengedrongen en lukraak op mensen hebben geschoten.

Volgens de Keniaanse krant Standard hadden de aanvallers wapens en voertuigen van een politiebureau gestolen. Inwoners van Mpeketoni zouden de bossen in zijn gevlucht. Een getuige liet weten dat er enkele lijken op straat liggen, maar de autoriteiten hebben niet bevestigd dat er slachtoffers zijn gevallen.

Mpeketoni, waar vooral christenen wonen, ligt in het district Lamu aan de oostkust van Kenia, niet ver van het toeristische eiland Lamu. De Oude stad op het eiland staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en geldt als het oudste en best bewaarde voorbeeld van een Swahili-nederzetting in Oost-Afrika.

Westgate
De Keniaanse hoofdstad Nairobi werd vorig najaar getroffen door een grote aanslag. Moslimextremisten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab vielen toen het winkelcentrum Westgate aan. Daarbij kwamen veel buitenlanders om het leven, onder wie een Nederlandse vrouw.
Bron
Lees ook: Aanslagen Al Shabaab doden tientallen mensen in Kenia

Amerikaanse postbode gooit postpakketten in ravijn

In een filmpje dat woensdag op Youtube werd geplaatst is te zien hoe een werknemer van de United States Postal Service (USPS) een aantal postpakketten in een ravijn gooit. De beelden werden in recordtempo op internet verspreid, waarna de postbode geen andere uitweg zag dan ontslag te nemen.

De man was in Birmingham, in de staat Alabama, aan het werk. Hij werd maandag gefilmd terwijl hij enkele pakketjes uit een auto met het USPS-logo neemt en deze van een steile helling gooit.

Volgens 'Special Agent' Kenneth D. Smith die voor USPS een intern onderzoek leidt naar het incident, heeft de medewerker donderdag ontslag genomen nadat het filmpje viraal ging. Er konden geen verdere details gegeven worden.

Het oorspronkelijke filmpje werd intussen al meer dan 228.000 keer bekeken.

Mogelijk doofpotaffaire Brits kindermisbruik

Rolf Harris, veroordeeld tot bijna zes jaar cel voor seksueel misbruik, vrijdag bij de rechtbank in Londen. © afp.

Volgens de Britse ex-minister Lord Tebbit (83) hebben de autoriteiten in de jaren 80 feiten over een pedofielennetwerk mogelijk in de doofpot gestopt. Dat schrijft The Guardian vandaag.

Volgens Tebbit was de automatische reactie van politici destijds om het systeem te beschermen, in plaats van onprettige zaken uit te zoeken. Bij het netwerk zouden politici betrokken zijn.

Gisteren kwam naar buiten dat vele gevoelige documenten over kindermisbruik uit die tijd verdwenen of vernietigd zijn. Premier David Cameron gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag opdracht de zaak grondig uit te zoeken.

Presentator Harris veroordeeld
De Australische oud-BBC-presentator Rolf Harris (84) werd vrijdag veroordeeld voor misbruik van vier meisjes en een vrouw. Hij beging zijn vergrijpen tussen 1968 en 1986. Eerder werd bekend dat de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile honderden meisjes had misbruikt. Ook voormalige BBC-sportverslaggever Stuart Hall is veroordeeld voor misbruik, van 14 meisjes tussen de 9 en 17 jaar.
Bron
Lees ook: Brits onderzoek naar doofpotaffaire kindermisbruik