Translate

zaterdag 5 juli 2014

Zeker 400 tankwagens in Kabul in de as gelegd

© epa.


Bij een door de Taliban opgeëiste aanslag nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteravond tientallen tankwagens gevuld met brandstof vernietigd, zo heeft de politie bekendgemaakt. Er zijn geen slachtoffers.

Tenminste 400 vrachtwagens vlogen omstreeks 20.30 uur Nederlandse tijd in brand. Vanmorgen brandden ze nog steeds op een logistiek complex in het district Paghman ten westen van Kabul. Volgens Gul Agha Hashimi, hoofd van de gerechtelijke politie van Kabul, betrof het geen zelfmoordaanslag, maar is de brand door een magnetische bom veroorzaakt.

Woordvoerder Hashmat Stanekzai, eveneens van de politie van Kaboel, zegt dat de Taliban vier raketten op het complex hadden afgevuurd.

De Taliban zeggen dat de tankwagens brandstof en levensmiddelen zouden leveren aan de buitenlandse troepen. Maar die konden dit nog niet meteen bevestigen. Ook claimen de islamistische rebellen dat tientallen mensen bij de aanval zijn omgekomen.
Bron

ISIS maakt moskeeën Irak met grond gelijk

© afp.


De terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) heeft in Noord-Irak moskeeën en andere religieuze gebouwen van sjiitische moslims en andersgelovigen met de grond gelijk gemaakt. De soennitische ISIS tolereert geen andere religies en spreekt van 'heidense tempels', meldde het Iraakse persbureau al-Mada vandaag.

ISIS heeft in de stad Mosul zeker vijf gebedshuizen en graftombes vernietigd met springstof en bulldozers. Beelden daarvan zijn op internet gezet. Medio juni wist de terreurorganisatie de macht in de stad over te nemen. In de plaats Tal Afar zijn zeker vier moskeeën en een graftombe vernietigd.
Bron

vrijdag 4 juli 2014

Amerikaanse mol in Duitse geheime dienst

Het gebouw van de BND, de Duitse geheime dienst. © reuters.

Tussen Duitsland en de Verenigde Staten dreigt een nieuwe spionagerel. Justitie vervolgt een 31-jarige Duitser die werkt voor de inlichtingendienst BND maar die voor de VS zou hebben gespioneerd. Dat meldt het weekblad Der Spiegel vandaag.

De man werd woensdag gearresteerd en gisteren door een rechter in voorlopig hechtenis geplaatst.

Afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hebben eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.

Omstreden activiteiten van NSA
De verdachte zou volgens diverse Duitse media voor de VS in Berlijn de speciale commissie hebben bespioneerd die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland. Een parlementaire controlecommissie en leden van de NSA-commissie kwamen gisteren met spoed bijeen om de kwestie te bespreken.

Volgens Duitse media is de verdachte diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens een keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen over de activiteiten van de NSA-commissie in Berlijn.
Bron
Lees ook: Duitsland opent jacht op tweede Amerikaanse mol

Amerika vreest bom in lichaam van zelfmoordterrorist

Een securityscan op luchthaven Schiphol © Archieffoto ANP.
Op dringend verzoek van de Amerikaanse autoriteiten scherpen luchthavens overal ter wereld hun beveiliging drastisch aan. Er zijn aanwijzingen zijn dat terreurorganisatie al-Qaeda met een niet te detecteren bom een aanslag op een vlucht naar de VS wil plegen.

Het explosief zou volgens inlichtingendiensten worden geïmplanteerd in het lichaam van een terrorist. Omdat het explosief metaalarm is, valt het amper op te sporen.

Daarom heeft Amerika zeker 15 luchthavens gevraagd de komende tijd passagiers op rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten extra goed te screenen. Het vermoeden bestaat dat een terrorist met een Europees of Amerikaans paspoort aan boord zal proberen te komen. Het zou gaan om geradicaliseerde westerlingen die eerder hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië.

Of Schiphol ook zo'n verzoek uit de VS heeft gekregen, is onbekend.
Bron

Help! Het vliegtuig staat onder water

Een Airbus A380 heeft rechtsomkeert moeten maken nadat water uit het dak van de cabine begon te lekken. Al snel stond het gangpad blank. Het toestel van Qantas was onderweg van Los Angeles naar Melbourne. Hoewel er volgens de boordcommandant geen enkel veiligheidsrisico was voor passagiers en bemanning, besloot hij na een uur vliegen toch terug te keren.

Qantas Flight 94 steeg woensdag om 0.14 uur op vanuit LAX. Niet veel later begon er zowaar water neer te sijpelen uit de zoldering van het benedendek van het toestel. Oorzaak was een gebroken waterleiding.

De bemanning stelde alles in het werk om de hinder te beperken. Passagiers werden geëvacueerd naar drogere oorden in het vliegtuig. Met behulp van kussens en dekens werd zowaar dammen gebouwd om het water tegen te houden. Toch kon niet voorkomen worden dat het gangpad onder water kwam te staan.

Rechtsomkeert
Doorvliegen naar Melbourne in Australië - een vlucht van 15 uur - bleek geen optie. Door het waterlek konden geen maaltijden worden bereid en was het entertainment aan boord uitgevallen. Volgens de kapitein kwam de veiligheid niet in het gedrang, maar hij besloot toch terug te keren naar Los Angeles. Daar zette hij om 2.40 uur het toestel aan de grond.

Luchtvaartmaatschappij Qantas verontschuldigde zich voor het incident. Al de passagiers werden ondergebracht in een hotel terwijl het euvel hersteld wordt. Qantas gaat verhaal halen bij Airbus.


'Onterecht betaald eigen risico terug naar patiënt'

Onterecht betaald eigen risico moet aan patiënten worden terugbetaald, vindt de Tweede Kamer © anp.


Mensen die niet zelf aan de bel trekken over onterecht betaald eigen risico, moeten dat toch terug krijgen. Het kabinet moet zich daarvoor inzetten, vindt de Tweede Kamer.

Een motie hierover van CDA en D66 werd vrijdagochtend in de laatste stemming voor het zomerreces met algemene stemmen aangenomen.

Door de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en accountants over de jaarrekeningen van ziekenhuizen, dreigen patiënten die zich niet melden een eventuele correctie op hun eigen risico mis te lopen. Dat vindt de Kamer ongewenst.

Ook gedupeerden die zich niet zelf melden, moeten uiteindelijk het onterecht betaalde eigen risico terug te krijgen.
Bron

Nederlandse geeft muzikaal antwoord op Mexicaans lied


’Hebben je ouders je niet geleerd dat zo praten onbeschoft is?’

Karlijn Rietkerk met haar ukulele © YouTube.Karlijn Rietkerk uit het Drentse Vries heeft op gepaste wijze gereageerd op het anti-Nederland liedje dat deze week verschijn. In dat filmpje geeft een 15-jarig Mexicaans meisje af op Nederlandersvanwege de verloren wedstrijd van vorig weekend. Karlijn, artiestennaam Curly, maakte haar eigen versie. 'Het begon als een grapje, maar nu explodeert het echt,' vertelt ze aan het AD.

Waar het Mexicaanse meisje nog zingt over 'Hollandse klootzakken', vraagt Carlijn zich in haar liedje af waarom een meisje van 15 zulke woorden gebruikt en of haar ouders haar niet hebben geleerd dat het onbeschoft is? Verder zingt ze over het Mexicaanse meisje, dat ze een slechte verliezer is. En ondanks dat Mexico aardig heeft gespeeld, ze hun spullen kunnen pakken.

Karlijn kwam op het idee toen ze aan het ontbijt zag en het filmpje van haar Mexicaanse tegenspeler bekeek. 'Eigenlijk zou ik een liedje terug moeten schrijven. Ik heb tenslotte ook een ukelele,' zei ze tegen haar vriend. Een klein halfuur later was het lied af.

Niet bij te houden
Inmiddels stromen de positieve reacties aan de lopende band binnen. 'Ik krijg zoveel leuke reacties en zoveel vriendschapsverzoeken op Facebook dat ik het echt niet meer bij kan houden. Ik wil graag reageren, maar dat is geen doen,' vertelt de 20-jarige zangeres.

Mocht Oranje morgen doorstoten naar de halve finale, hoeven volgers van Karlijn geen nieuw lied te verwachten: 'Het is begonnen als een geintje. En om nu twee keer hetzelfde geintje te maken, vind ik niet zo leuk.'

’Hebben je ouders je niet geleerd dat zo praten onbeschoft is?’ Karlijn Rietkerk met haar ukulele © YouTube. Karlijn Rietkerk uit het Drentse Vries heeft op gepaste wijze gereageerd op het anti-Nederland liedje dat deze week verschijn. In dat filmpje geeft een 15-jarig Mexicaans meisje af op Nederlandersvanwege de verloren wedstrijd van vorig weekend.

Karlijn, artiestennaam Curly, maakte haar eigen versie. 'Het begon als een grapje, maar nu explodeert het echt,' vertelt ze aan het AD. Waar het Mexicaanse meisje nog zingt over 'Hollandse klootzakken', vraagt Carlijn zich in haar liedje af waarom een meisje van 15 zulke woorden gebruikt en of haar ouders haar niet hebben geleerd dat het onbeschoft is? Verder zingt ze over het Mexicaanse meisje, dat ze een slechte verliezer is. En ondanks dat Mexico aardig heeft gespeeld, ze hun spullen kunnen pakken. Karlijn kwam op het idee toen ze aan het ontbijt zag en het filmpje van haar Mexicaanse tegenspeler bekeek. 'Eigenlijk zou ik een liedje terug moeten schrijven. Ik heb tenslotte ook een ukelele,' zei ze tegen haar vriend. Een klein halfuur later was het lied af.

Niet bij te houden
Inmiddels stromen de positieve reacties aan de lopende band binnen. 'Ik krijg zoveel leuke reacties en zoveel vriendschapsverzoeken op Facebook dat ik het echt niet meer bij kan houden. Ik wil graag reageren, maar dat is geen doen,' vertelt de 20-jarige zangeres. Mocht Oranje morgen doorstoten naar de halve finale, hoeven volgers van Karlijn geen nieuw lied te verwachten: 'Het is begonnen als een geintje. En om nu twee keer hetzelfde geintje te maken, vind ik niet zo leuk.'


Bron
Lees ook: Mexicaans WK-meisje biedt excuses aan voor anti-Oranjehit

donderdag 3 juli 2014

'Ideale' nazi-baby was Joods

Hessy Taft als de perfecte Ariër volgens de Nazi's © Videostill.Propaganda-minister Goebbels van Nazi-Duitsland wist het zeker: de toentertijd zes maanden oude Hessy Taft was het perfecte voorbeeld van hoe een Arisch meisje eruit zou moeten zien. Zij werd daarom geschikt bevonden als het gezicht voor propaganda-uitingen van de nazi's. Maar nu blijkt dat Hessy niet Arisch is, maar Joods.
'Ik kan er nu om lachen, maar als de nazi's hadden geweten wie ik werkelijk was, zou ik nu niet meer leven', vertelt de inmiddels 80-jarige Taft aan de Duitse krant Bild.

Haar ouders, oorspronkelijk uit Letland, emigreerden in 1928 naar Duitsland. Haar moeder liet in 1935 wat foto's maken bij een fotograaf, niet wetende dat de foto van haar dochter wat later zou verschijnen op de cover van het populaire nazi-tijdschrift, Sonne ins Haus. Ze wordt daarin opgevoerd als de ideale Arische baby.

Nazi's belachelijk maken
De fotograaf, Hans Ballin, had de foto van de Joodse Hessy ingestuurd met als doel de nazi's belachelijk te maken. Naar verluidt heeft propagandaminister Jozef Goebbels persoonlijk de foto van de Joodse baby uitgekozen voor de cover van het magazine.

De nazi's zijn uiteindelijk nooit achter haar werkelijke identiteit gekomen. Na een aantal omzwervingen verhuisde de famile Taft na de oorlog naar de Verenigde Staten.

Het opmerkelijke verhaal rond de babyfoto was al eerder bekend maar kwam deze week opnieuw in de belangstelling omdat Taft een exemplaar van Sonne ins Haus met haar foto aan het Yad Vashem Holocaust Memorial in Israël heeft geschonken: 'Het voelt als wraak, genoegdoening,' besluit Taft.Bron: zie foto HessyTaft nu

Daad van liefdadigheid verovert het internet

Een oudere vrouw uit de Amerikaanse staat South Dakota komt tussenbeide wanneer een jonge moeder drie dozen pampers opzij legt omdat ze te duur zijn. De 73-jarige barmhartige Samaritaan besluit de pampers voor haar rekening te nemen. De gulle daad werd gefilmd, kwam online en verovert nu het internet.

Carol Flynn had zondag net haar aankopen betaald en stond op het punt de winkel te verlaten, toen ze hoorde hoe een jonge vrouw naast haar vroeg om de prijs van vier dozen pampers te verlagen naar die van een concurrerende winkel. De cassière kon dit naar verluidt slechts voor één doos doen, en dus zette de Katie Kanefke de drie andere dozen aan de kant.

'God bless you'
Op dat moment verschijnt Flynn ten tonele en haalt haar betaalkaart tevoorschijn om de 120 dollar te betalen. 'Je kan het geld later toch niet meenemen', vertelde de vrouw tegenover nieuwswebsite Argus Leader. 'Ik denk dat we zulke dingen allemaal wat meer zouden moeten doen.'

Voor Kanefke is de onverwachte goede daad iets dat ze nooit zal vergeten. Samen met haar man zorgt ze voor hun vier maanden oude zoontje Marcus, maar het gezin leeft van één inkomen en houdt zich dus aan een strikt budget. 'Ik kon het niet geloven. Ik was in shock en ik bleef maar dank u zeggen en 'God bless you'', aldus de huisvrouw.

Viraal op Facebook
Kanefke is echter niet de enige die aangedaan was door Flynns vrijgevigheid. Trouwfotograaf Jason Yoshino, die het incident toevallig filmde, plaatste de beelden op Facebook om anderen te inspireren.

'Mijn vrouw en ik waren erg onder de indruk. Je hoort wel eens dat dit gebeurt, maar je ziet het bijna nooit zelf', zo klonk het. Het filmpje werd sindsdien al bijna 8.000 keer gedeeld en kreeg meer dan 30.000 'vind-ik-leuks'.Bron

'Ziekenhuiskas geplunderd onder hypnose'

archiefbeeld © anp.Ze nam 7750 euro weg uit de kas van een ziekenhuis in het Duitse Mannheim, maar kon daar niets aan doen omdat ze onder hypnose was. Dat heeft een voormalig medewerkster van het ziekenhuis die haar ontslag om de diefstal heeft aangevochten, vandaag gezegd voor de rechter.

De vrouw werd in februari na ruim 42 dienstjaren ontslagen, omdat ze twee keer een greep uit de kas had gedaan, een paar maanden voor haar pensionering. Ze zegt dat ze het slachtoffer is van misdadigers die haar hadden gehypnotiseerd. De rechtszaak gaat nog verder. Eerst moeten de bewakingsbeelden worden bekeken.
Bron

'Superman' buigt deur brandende auto en redt man


’Dertig seconden later en ik was dood geweest’

De uitgebrande auto met omgebogen deurframe. © Facebook Minnesota State Patrol.


Michael Johannes uit Minneapolis dacht dat hij zou sterven toen zijn auto in brand vloog en de deuren en ramen niet meer opengingen. Maar ineens verscheen daar een andere weggebruiker met 'bovenmensenlijke krachten'. Deze 'superman' boog de deurpost met zijn blote handen waardoor het glas in het raam sprong. Johannes kon door het open raam naar veiligheid worden gesleurd.

De 'superman' in dit verhaal is Bob Renning (52). Hij zag afgelopen zondag in zijn achteruitkijkspiegel hoe de auto van Johannes in brand vloog. Hij stopte zijn wagen en terwijl zijn vriendin 911 belde, rende hij direct richting de brandende auto. Vlammen en rook omringden het voertuig. Hij wilde de deur openen, maar die weigerde.

Net op tijd
Dan ziet hij de angstige Johannes in de auto gevangen zitten. De man probeert als een bezetene uit de auto te komen en slaat en trapt tegen de ramen.

Renning handelt dan snel en grijpt de bovenkant van het frame van de deur met zijn vingertoppen en plaatst een voet tegen de deur en zet kracht. Met succes, de deur buigt half om en het glas springt. Johannes kan net op tijd uit de auto getrokken worden.

'Afschuwelijke dood'
Een paar seconden later en Johannes zou 'een afschuwelijke dood' zijn gestorven, zo verklaarde State Trooper Zachary Hill van Minneapolis State Patrol later. Toen de politie arriveerde bij de brandende auto kon ze haar ogen niet geloven. 'Hij boog de deur half om,' aldus Hill die de foto's van de uitgebrande foto op Facebook zette.

VS waarschuwen voor aanslag vliegveld Oeganda

© ANP.De Verenigde Staten waarschuwen voor een mogelijke aanslag vanavond op de internationale luchthaven Entebbe bij de Oegandese hoofdstad Kampala. De waarschuwing komt van de Amerikaanse ambassade in het Afrikaanse land.

De KLM vliegt vanavond ook van en naar Entebbe. Volgens de luchtvaartmaatschappij heeft de Ugandese luchthaven maatregelen genomen. Die kunnen vertragingen veroorzaken. Voor het vluchtschema op zich heeft de terreurdreiging geen gevolgen.

De KLM laat verder weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden en de berichtgeving van de Ugandese autoriteiten op de voet te volgen. 'De veiligheid van de passagiers gaat boven alles', aldus een woordvoerster.

De waarschuwing voor de 'specifieke dreiging' is gebaseerd op informatie van de Ugandese politie. Het is niet bekend van welke terreurgroep de dreiging uit zou gaan. De politie van Uganda liet weten dat een aanval mogelijk tussen 21.00 uur en 23.00 uur lokale tijd plaats kan vinden.

'Mensen die van plan zijn via dit vliegveld te reizen, willen wellicht hun plannen herzien in het licht van deze informatie', aldus de verklaring van de Amerikaanse ambassade.

Aanslag in Kampala
De Somalische terreurgroep al-Shabaab pleegde in 2010 een aanslag in Kampala op kijkers van de finale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje. Meer dan 70 mensen kwamen om het leven.
De aanslag was een wraakactie van al-Shabaab voor de militairen die Uganda levert aan de Afrikaanse Unie voor de strijd tegen de terreurgroep in Somalië.
Bron

ISIS neemt Syrische olievelden in beslag

ISIS-strijders in de Syrische provinciestad Raqqa. © reuters.De jihadisten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en groot-Syrië) zijn in het oosten van Syrië in de aanval en beheersen er al zeker 50.000 vierkante kilometer, een gebied groter dan Nederland. Ze hebben volgens waarnemers vandaag ook de olievelden van al-Omar in de provincie Deir al-Zor ingenomen.

Eerder waren die in handen van het al-Nusrafront. Deze Syrische rebellenbeweging is gelieerd aan terreurnetwerk Al Qaida en rivaliseert met ISIS.

In het noordoosten van Syrie hebben strijders van al-Nusra vandaag hun wapens neergelegd. Ze hebben er naar verluidt de strijd tegen de ISIS opgegeven, omdat hun plaatselijke bondgenoten zijn overgelopen naar het kamp van de ISIS.
Bron

woensdag 2 juli 2014

Robben waarschuwt: 'Costa Rica heeft indrukwekkende prestatie neergezet'


© anp.Oranje moet op zijn best zijn om zaterdag van Costa Rica te winnen in de kwartfinale van het WK. Dat zegt Arjen Robben in een interview op de FIFA-site.

'Ik vind dat ze een sterk team hebben. We moeten gefocust blijven', aldus de vicecaptain van het Nederlands elftal. 'Costa Rica heeft in een zeer lastige poule, met Italië, Engeland en Uruguay, al bewezen dat het over een goede ploeg beschikt. Ze hebben een indrukwekkende prestatie neergezet en we zullen ons tot in de puntjes voor moeten bereiden om ze te verslaan.'

Robben geeft nogmaals aan dat hij bijzonder lekker in zijn vel zit. 'Ik voel me heel sterk en fit. Dat laatste is erg belangrijk, omdat ik dan al mijn energie op het veld kwijt kan. Ik heb hier veel plezier en geniet enorm.'

Dat Oranje nog steeds meedoet om de wereldtitel is volgens de aanvaller onder meer te danken aan de uitstekende teamgeest en de 'fantastische' bondscoach. 'We zijn op een missie met het team. We zijn hier niet om van het weer of de stranden van Rio te genieten. We zijn hier om wedstrijden te winnen en zover mogelijk in het toernooi te komen. We mogen trots op wat we nu al hebben bereikt.'
Bron
Lees ook: 'Nederlandse fans, pas op in Salvador'

Spoorwegmuseum zoekt 's lands oudste treinkaartje

© AD/Thinkstock.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is op zoek naar het oudste treinkaartje van Nederland. Omdat volgende week het papieren treinkaartje verdwijnt, vindt het museum het tijd om ook het allereerste kaartje uit 1839 aan de collectie toe te voegen.
De conservator van het museum heeft laten weten 25.000 euro voor het kaartje over te hebben. 'Het bedrag is vooral een indicatie van de historische waarde van het kaartje. Het zou de Rembrandt van ons Spoorwegmuseum zijn', aldus een woordvoerder.

Het oudste kaartje dat nu in het bezit is van het museum stamt uit 1840. Een boekbinder uit Haarlem vond vorig jaar tot zijn verbazing een rits kaartjes uit dat jaar in de kaft van een oud boek.

77.000 kaartjes
Treinkaartjes uit de beginperiode van de spoorwegen zijn zeldzaam. Treinreizigers moesten in die tijd bij het uitstappen hun kaartje weer inleveren, zodat ze konden worden geteld en vernietigd. 'We weten dat er in 1839 77.000 kaartjes zijn uitgegeven. We hopen dat er nog eentje bewaard is gebleven', aldus de zegsman.

Het Spoorwegmuseum waarschuwt mensen voor replica's van het felbegeerde kaartje. 'We worden regelmatig benaderd door mensen die denken dat ze op een goudmijn gestuit zijn, maar we moeten ze vaak teleurstellen.'

Nepkaartjes
Het blijkt dan vaak te gaan op nepkaartjes die bij de viering van 100 jaar spoorwegen in 1939 werden uitgedeeld. De kaartjes lijken sterk op het exemplaar uit 1839 maar zijn van echt te onderscheiden door een kartelrandje.

Vanaf volgende week kunnen treinreizigers in Nederland niet meer op een papieren kaartje reizen. Het museum wil dan ook het allerlaatste kaartje ooit uit de automaat halen als sluitstuk van de collectie treinkaartjes.
Bron

'Mislukt ICT-project kost Belastingdienst 203 miljoen'

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Apeldoorn. © anp.De Belastingdienst heeft 203 miljoen euro besteed aan een mislukt automatiseringsproject. De dienst besloot pas begin dit jaar met de ontwikkeling van het computersysteem EPTM te stoppen, hoewel het project al jaren met grote problemen kampte. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van interne documenten van de Belastingdienst.

De ambtelijke top van de dienst overwoog in 2009 al met het project te stoppen. De bouw van het systeem was het op drie na grootste automatiseringsproject van het Rijk in de afgelopen 10 jaar. Het innen van alle belastingen en het uitbetalen van alle toeslagen, voorschotten en verrekeningen zou via dit systeem moeten lopen.

Sinds het begin van het project in 2005 bestonden zorgen over de technische haalbaarheid. EPTM wordt wel gebruikt, maar volgens bronnen voor nog geen 1 procent van de transacties.
Bron

Medewerker Belastingdienst verduistert 20 miljoen euro


’Bedrag onder verdachte omstandigheden uitbetaald’

© anp.


Een 51-jarige medewerker van de Belastingdienst zit vast wegens het verduisteren en witwassen van 20 miljoen euro van zijn werkgever.

Hij is vrijdag aangehouden, maakte het Openbaar Ministerie bekend.

De opsporingsdienst FIOD arresteerde hem in de omgeving van Arnhem. De rechter-commissaris bepaalde gisteren dat hij in elk geval nog twee weken vast blijft zitten.

Ten onrechte uitbetaald
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) stelde maandag al de Tweede Kamer op de hoogte van de verduistering. Hij liet weten dat het om één enkele transactie ging, waarbij het bedrag van rond de 20 miljoen onder verdachte omstandigheden ten onrechte is uitbetaald door de Belastingdienst.

Hij zei daarbij dat het volgens het onderzoek tot nu toe niet gaat om toeslagen of inkomstenbelasting. Behalve de inkomstenbelasting en de toeslagen vormt de omzetbelasting (btw) een belasting waar veel geld in omgaat.
Bron

Vlaams Belang: boycot Lidl om halal-aanbod

Filip Dewinter is van mening dat Lidl met de radicale islam collaboreert door halalproducten aan te bieden. © epa.


De Antwerpse afdeling van het extreem rechtse Vlaams Belang heeft vandaag opgeroepen tot een boycot van supermarktketen Lidl omdat die tijdens de lopende ramadan een reeks halal-producten aanbiedt. Volgens VB-voorman Filip Dewinter 'collaboreert' Lidl zo met de radicale islam.

'Via de opbrengst van de halal-industrie wordt de islamitische jihad gesteund en gefinancierd', aldus Dewinter. 'Consumenten die bij Lidl kopen moeten beseffen dat Lidl de vijanden van het vrije westen steun en financiert.'

Lidl België maakte vorige week bekend dat het tijdens de vastenmaand in 70 winkels in buurten waar veel moslims wonen onder meer halalpizza's, halalfrikandellen en Turks brood aanbiedt.
Bron

Dievegge laat baby achter in Feyenoordshop

© ANP.


Een nog onbekende vrouw heeft gistermiddag een kindje achtergelaten in de Feyenoord-fanshop in stadion De Kuip. Personeel van de Rotterdamse zaak betrapte haar op winkeldiefstal waarna ze de benen nam. De kinderwagen met baby waarmee ze de winkel was binnengekomen, liet ze in de haast achter. Daarin zat ook kleding van de fanshop gepropt.

Het zo'n acht maanden oude ventje maakt het naar omstandigheden goed. Dat liet een woordvoerder van de politie vanavond weten. De vrouw werd omstreeks half vier betrapt in de winkel voor supporters van de voetbalclub Feyenoord.

De baby is overgedragen aan de politie. In eerste instantie is het kind opgevangen op het politiebureau in Rotterdam-zuid, maar gisteravond is er passender onderdak voor de baby gevonden. 'Het kind is veilig en krijgt de zorg die het nodig heeft,' aldus de politiezegsman. De moeder heeft zich nog niet gemeld.

De politie gaat er vanuit dat de winkeldievegge de moeder is van de baby. Ze is rond de 25 jaar. Haar signalement is onder andere via Twitter verspreid.
Bron
Lees ook: Dievegge die baby achterliet moet twee weken de cel in

dinsdag 1 juli 2014

'Patiënten Zuid-Soedan doodgeschoten in hun bed'

Een moeder kijkt in een ziekenhuis in het Zuid-Soedanese Malakal toe op haar kind dat lijdt aan malaria. © afp.Ziekenhuizen en klinieken in Zuid-Soedan zijn sinds december herhaaldelijk doelwit geweest van geweld. Daarbij zijn zeker 58 mensen om het leven gekomen. Sommigen werden in hun ziekenhuisbed doodgeschoten. Daarover heeft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen vandaag een rapport uitgebracht..


Sinds het gewapende conflict in december losbarstte, zijn tenminste 58 mensen gedood in ziekenhuizen en is het minstens 6 keer voorgekomen dat ziekenhuizen leeggeroofd of in brand werden gestoken. Dat meldt Artsen zonder Grenzen op basis van feiten die bij de organisatie bekend zijn via werknemers en contacten in het gebied. Of omdat er teams zijn langsgeweest om de medische noden in te schatten.

Ziekenhuizen in brand gestoken
'Het geweld heeft afgrijselijke vormen aangenomen, ook tegen medische voorzieningen,' aldus Raphael Gorgeu, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Soedan. 'Patiënten zijn in hun bed beschoten, ziekenhuizen zijn in brand gestoken. Deze aanvallen hebben verstrekkende gevolgen voor honderdduizenden mensen die afgesneden zijn van medische zorg.'

Het geweld werd uitgevoerd tegen gewonde en zieke mensen, tegen inwoners die een veilig heenkomen zochten in de ziekenhuizen en tegen medisch personeel, aldus AzG in het rapport, waarin de situatie van de afgelopen zes maanden beschreven wordt. 'Hiermee worden niet alleen de internationale wetten en humanitaire principes geschonden, het is ook een aanval tegen de menselijke waardigheid', stelt de organisatie.

Ziekenhuizen in steden Bor, Malakal, Bentiu, Nasir en Leer zijn geplunderd, vaak tijdens hevige gevechten. Een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Leer, in het zuiden van de staat Unity, werd in januari, begin februari verwoest, net als grote delen van de stad. Het was de enige plek waar 270.000 mensen terecht konden voor secundaire gezondheidszorg als chirurgie en behandeling voor hiv en tuberculose. Gebouwen werden in as gelegd, materiaal dat nodig was voor operaties, vaccinsopslag, bloedtransfusies en laboratoriumonderzoek werden vernietigd.

Staakt-het-vuren
Duizenden mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 1,3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen sinds in december geweld uitbrak tussen aanhangers en tegenstanders van president Salva Kiir. Begin juni werd een staakt-het-vuren gesloten. Sindsdien is het geweld fors afgenomen.
Bron

12-jarige bedenkt oplossing voor vergeten baby in auto

© EZ babysaver.


De Amerikaanse 12-jarige Andrew Pelham heeft een uitvinding gedaan om te voorkomen dat kinderen worden achtergelaten op de achterbank: een koord tussen de deur en de achterbank. Het herinnert de bestuurder er bij het uitstappen aan dat er nog een kleintje op de achterbank zit. In Amerika wordt het breed uitgemeten in de media.


Het touwtje kan je makkelijk zelf maken, in een opvallende kleur met twee elastiekjes, aldus Andrew op zijn website. Met zijn uitvinding won hij een prijs van vijfhonderd dollar en kwam hij in de grote nationale kranten en op verschillende televisiezenders.

Zelfs FoxTV maakte een item over zijn uitvinding. 'Het mag klinken als een simpel object, maar de impact van zijn hulpstuk kan ver reiken', aldus de enthousiaste presentatrice.

Tragisch
In de Verenigde Staten sterven ongeveer 38 kinderen per jaar omdat ze achter worden gelaten op de achterbank van de auto. Als het buiten 20 graden is, kan de temperatuur in een stilstaande auto oplopen tot 40 graden.

Onlangs vergat de Amerikaan Justin Ross Harris naar eigen zeggen zijn 22 maanden oude zoontje Cooper uit de auto te halen. Het jongetje overleed aan de gevolgen van oververhitting.
Op de website Kidsandcars.org staan foto's van overleden kleintjes die zijn achtergelaten in de auto en vertellen ouders hun tragische verhalen.
Bron

Scholier (18) dood na overdosis cafeïnepoeder


Broer vindt dode Logan naast het witte poeder

Logan Stiner. © Facebook.


Enkele dagen voor hij zou afstuderen stierf de 18-jarige Logan Stiner uit het Amerikaanse LaGrange omdat hij een overdosis cafeïnepoeder binnenkreeg. Volgens de schouwarts veroorzaakten de in zijn bloed extreem hoge waardes van de aangetroffen stof een onregelmatige hartslag en toevallen. Deze werden hem fataal. Logan werd dood naast het witte poeder gevonden door zijn broer.

'Ik had nooit gedacht dat het schadelijk zou zijn voor een 18-jarige,' zo vertelt zijn moeder Lora Balka aan het lokale WKYC. Logan stierf op 27 mei en het autopsierapport heeft nu uitsluitsel gegeven over zijn doodsoorzaak.

Onbekende hoeveelheid
Logan was naar huis gegaan voor de lunch en nam toen een onbekende hoeveelheid cafeïnepoeder in. Niemand zag hoeveel Logan van het poeder in zijn drankje oploste of weet waar hij het kocht. Het poeder is online verkrijgbaar en vele malen sterker dan de traditionele producten waarin cafeïne is verwerkt.

De schouwarts vertelt dat een theelepel van het poeder 1600 milligram cafeïne kan bevatten. Ter vergelijking: een kop koffie bevat 50 tot 150 milligram cafeïne. In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne, een kop thee bevat 25 tot 75 milligram en een glas cola bevat 15 tot 60 mg.

70 blikjes energiedrank
Veel mensen weten niet van het bestaan van cafeïnepoeder. Op de etiketten staan waarschuwingen over het gebruik ervan. Volgens de bedrijven die het verkopen zou het de concentratie verbeteren, het uithoudingsvermogen vergroten en de stemming verbeteren. In 2010 stierf een Brit toen hij twee eetlepels cafeïnepoeder innam tijdens een feestje: deze hoeveelheid staat gelijk aan tientallen blikjes energiedrank.

De familie van Logan waarschuwt het publiek nu tijdens lezingen voor het bestaan van het poeder en de gevolgen. 'Ik hoop dat mensen opletten en dat ze er iets van leren,' vertelt Balka.
Bron

Man gebruikt 1 ticket voor 36 keer eten in business lounge

Archiefbeeld van de CEO van Lufthansa, Wolfgang Mayer-Huber, in de eerste klass business lounge op het vliegveld in Frankfurt. De man die zijn ene vliegticket zo vaak gebruikte, deed dit op vliegveld in München. © ANP.


Vliegen wilde hij niet, maar toch kocht een man uit het Duitse München bij Lufthansa een vliegticket München - Zürich voor 745 euro. Met het biljet had de man recht op gebruik van de Lufthansa business lounge waar gratis ontbijt, lunch, avondeten en drankjes worden geserveerd.

De man liet het zich smaken, en smaken en smaken. Hij boekte hetzelfde ticket 35 keer kosteloos om, en verscheen doodleuk keer op keer op een andere dag weer aan het buffet in de lounge. In een jaar tijd checkte de man 35 keer in om meteen daarna zijn ticket te laten veranderen. Na een jaar kreeg de man het bedrag van 745 euro terug omdat hij nog geen meter had gevlogen en prompt kocht hij er een nieuw biljet voor.

Hij wilde zich graag opnieuw uitgebreid laten fêteren in de lounge; maar Lufthansa had er volgens de Duitse krant Die Welt lucht van gekregen. Bij de eerstvolgende omboeking bracht de luchtvaartmaatschappij hem ook 1980 euro in rekening voor de 36 loungebezoekjes. De zaak eindigde uiteindelijk voor de rechter, die maandag Lufthansa in het gelijk stelde.
Bron

maandag 30 juni 2014

Explosie wordt man bijna fataal door vliegend rotsblok

© Screenshot YouTube.


De spectaculaire sloop van een oude textielfabriek in Tsjechië trok heel wat publiek. Toch bleek de ontploffing waarmee het gebouw van OP Prostejov moest instorten niet zonder gevaar. Een man kwam met de schrik vrij toen een rotsblok rakelings langs zijn hoofd scheerde. Een video van het incident werd op YouTube gepost.

Burgers kopen drone voor leger Oekraïne

Voor het straatarme Oekraïense leger zijn burgers een website gestart om geld in te zamelen voor wapens en ander materieel, dat meldt de Volkskrant. Soldaten kregen al nieuwe uniformen en kogelvrije vesten gesponsord. The People's Project heeft daarna nog 418.780 hryvna (zo'n 26.000 euro) binnengehaald. Daarop werd besloten ook nog een drone voor het leger te laten bouwen.

Het onbemande vliegtuigje zal worden ingezet voor verkenningsvluchten boven de oostelijke provincies Donetsk en Loegansk, waar de Oekraïense soldaten tegen de separatisten vechten. Deze drone moet slechts een begin zijn. Op de website proberen ze nog tien drones bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk zouden er zelfs 'honderden nodig zijn'.

Oprichter van de site, David Arakhania, zegt tegen The Guardian dat hij iets aan die situatie wilde doen, nadat hij had gezien onder welke omstandigheden het Oekraïense leger moest vechten. 'Hun kogelvrije vesten en camouflage-uniformen waren oud en versleten, dus besloten we geld in te zamelen om nieuwe voor hen te kunnen kopen.'

Inmiddels worden er donaties gevraagd voor een 'volksbataljon' en een nieuwe unit van scherpschieters. 'Zij zijn erg efficiënt in een anti-terroristische zone omdat ze grotere verliezen kunnen voorkomen', aldus Arakhania.

Bron

zondag 29 juni 2014

Anouk zet foto pasgeboren kindje op Facebook

Zangeres Anouk heeft een foto van haar pasgeboren kindje op Facebook gezet. Het ventje heet Sion Jethro.

Anouk laat weten dat ook haar jongste telg heeft genoten van de WK-zege van het Nederlands elftal op Mexico (2-1). "Sion Jethro is happy too in his dreams #netherlands vs. mexico", schrijft de zangeres bij de foto van haar slapende zoon. De baby ligt op een Oranje-shirt en is omringd door WK-hamsters van de Albert Heijn.

Het is niet bekend wanneer Sion Jethro precies het levenslicht zag of wie zijn vader is. Anouk had al vier kinderen. Met Postmen-frontman Remon Stotijn kreeg ze zoons Benjahmin Kingsley en Elijah Jeramiah en dochter Phoenix Ray. Rapper Unorthadox is de vader van haar zoon Jesiah Dox.


Bron
Lees ook: 'Songwriter Orfeo Bouman vader Anouks kind'

Jochie overwint strijd met 27 tumoren door hele lichaam

Hij was pas 18 maanden oud toen doktoren met slecht nieuws kwamen. In het lichaam van de Engelse Kian Musgrove waren maar liefst 27 tumoren gevonden. Na tien weken chemotherapie lijkt het jongetje wonder boven wonder te zijn genezen, zo meldt de Mail Online. 'Hij was geweldig, Kian heeft onwijs hard gevochten,' jubelt zijn moeder Kat.


Op vakantie werd Kian voor het eerst niet lekker. Moeite met zijn evenwicht en een hoge lichaamstemperatuur. Reden genoeg voor zijn moeder om te denken dat hij een virus op had gelopen. Volgens doktoren voelde Kian zich niet lekker omdat zijn tanden door aan het komen waren.

Bij thuiskomst na de vakantie was de pijn zo erg, dat zijn moeder hem onmiddellijk naar het ziekenhuis bracht. Er werden nog foto's gemaakt om te kijken of het jochie geen botbreuken had: niks te zien. Doktoren meenden dat het om een virus moest gaan. Maar liefst zes keer nam zijn moeder Kian nog mee naar het ziekenhuis, maar werd iedere keer verteld dat het om een virus ging.

Zwarte plekken
'Ik wist zeker dat er iets mis was met hem, hij was levenloos,' vertelt Kat. Uiteindelijk werd er in een ander ziekenhuis bloed afgenomen bij Kian. Toen kwam al gauw aan het licht dat er tumormarkers in zijn bloed zaten. Snel werd een scan gemaakt van zijn lichaam. Op de beelden uit de scan waren een hoop zwarte plekken te zien: iedere zwarte plek markeerde een tumor. Zijn hele lichaam, met uitzondering van handen en voeten, zat vol.

Nu, tien weken later, lijken alle plekken te zijn verdwenen. 'We kunnen het nauwelijks geloven. Er is een kans dat het nog terugkomt. Daarom proberen we geld op te halen voor een extra behandeling in Amerika,' stelt zijn moeder.
Bron

Poema jaagt bezoekers winkelcentrum stuipen op het lijf

Screenshot. © Youtube.Een poema die gisterenochtend iets voor acht uur een bezoekje bracht aan een winkelcentrum in de Amerikaanse staat Utah, heeft verschillende shoppers en werknemers de schrik van hun leven bezorgd. Het dier zat volgens getuigen rustig in de deuropening van een restaurant alvorens het besloot een wandeling te maken.

Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe de wilde kat rondzwerft in het Jordan Commons Centre in Sandy, Salt Lake City. Volgens ooggetuigen vuurde de politie een schot af toen het dier te dichtbij kwam, waardoor het op de vlucht sloeg. De poema kon later, met behulp van de dierenbescherming, worden verdoofd en gepakt.

De poema, die ongeveer twee jaar oud is en 45 kilogram weegt, verkeert in uitstekende gezondheid en zal snel weer worden vrijgelaten in het wild, verklaarde Wildlife Resources-woordvoerder Scott Root. Het dier gedroeg zich niet agressief en is nooit eerder gepakt, dus krijgt ze een 'tweede kans'.

Poema's of 'Mountain lions' worden wel vaker gespot in Sandy, een voorstad van Salt Lake City met zo'n 90.000 inwoners.
Bron

Arrestaties Bulgarije om run op banken

e First Investment Bank sloot gistermiddag zijn deuren nadat klanten in een paar uur omgerekend ruim 400 miljoen euro hadden opgenomen. © afp.De politie in Bulgarije heeft vandaag twee mannen opgepakt, die worden verdacht van 'systematische pogingen' om banken aan te vallen en zo het land te destabiliseren. Dat hebben Bulgaarse autoriteiten bekendgemaakt.

Een van de mannen is aangehouden in de hoofdstad Sofia, de andere in Roese. Ze zouden verkeerde informatie hebben verspreid over Bulgaarse banken.

In Bulgarije is gisteren onrust ontstaan door geruchten over een mogelijke bankencrisis. Op de beurs in Sofia kwamen financiële aandelen in een vrije val terecht. De First Investment Bank sloot vrijdagmiddag zijn deuren nadat klanten in een paar uur omgerekend ruim 400 miljoen euro hadden opgenomen. De bank blijft in ieder geval tot maandag gesloten.
Bron