Translate

zaterdag 28 juni 2014

Gebouwen India storten in: zeker 15 doden, tientallen onder het puin

In Dehli is een reddingsoperatie bezig nadat een gebouw met drie verdiepingen instortte. © epa.Zeker vijftien mensen zijn zaterdag om het leven gekomen en tientallen raakten begraven onder het puin toen op twee plekken in India een gebouw instortten. Tientallen mensen liggen nog onder het puin, zo meldt de politie.

In de hoofdstad New Delhi bezweek een gebouw met drie verdiepingen. Daarbij overleden volgens de politie 11 mensen, onder wie vijf kinderen. Veel huizen in het gebied zijn illegaal gebouwd, met slechte materialen. Dat zou de instorting kunnen verklaren.

In Chennai, aan de oostkust in het zuiden van het land, stortte uren later een 12 verdiepingen tellend gebouw in. Volgens de politie zijn inmiddels 17 bouwvakkers gered en gaat de zoektocht naar 30 vermisten verder. Vier van hen stierven in het ziekenhuis.

Bijna 300 politie- en brandweermannen waren vandaag bezig met de reddingsoperatie.
Bron: nog meer foto's
Lees ook: Tien overlevenden uit ingestort gebouw India

'Afghaanse leger doodt 260 Taliban-strijders'

Afghaanse veiligheidstroepen controleren voertuigen in de provincie Helmand, waar gevechten met de Taliban zijn uitgebroken. © epa.Het Afghaanse leger heeft een offensief van de Taliban in de zuidelijke provincie Helmand afgeslagen. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden daarbij 260 militanten van de Taliban gedood. Ook 28 Afghaanse militairen lieten het leven, 35 politieagenten raakten gewond.

Honderden islamistische rebellen openden op 19 juni de aanval op het district Sangin en drie andere districten. Hun offensief is nu afgeslagen, maar het Afghaanse leger verwerft maar traag opnieuw de controle, omdat de Taliban mijnen hebben gelegd. Bij de gevechten zijn ook burgerslachtoffers gevallen. Het aantal is vooralsnog onbekend.

De NAVO trekt zich eind dit jaar terug uit Afghanistan. Bij de internationale gemeenschap bestaan de vrees dat de Taliban opnieuw een opmars zullen maken als de Afghaanse veiligheidstroepen het alleen moeten rooien.

Presidentsverkiezingen
Bovendien is nog steeds niet bekend wie de nieuwe president van Afghanistan zal zijn. Op 14 juni vond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Voorlopige resultaten van de stembusgang worden op 2 juli verwacht, definitieve resultaten pas op 22 juli.

Beschuldigingen van fraude hebben het verkiezingsproces overschaduwd. Hamid Karzai wordt opgevolgd door ofwel voormalig buitenlandminister Abdullah Abdullah, ofwel ex-minister van Financiën Ashraf Ghani.
Bron
Lees ook: Zeker 330 doden door gevechten Afghanistan
Lees ook: Veel doden door Taliban-aanval Afghanistan

vrijdag 27 juni 2014

VN onderzoekt mensenrechtensituatie Eritrea

Vluchtelingen uit Eritrea in Sanaa, Jemen. © epa.


De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat een jaar lang onderzoek doen naar de mensenrechtensituatie in Eritrea. De raad liet weten dat de regering van Eritrea zich schuldig maakt aan 'wijdverspreide en systematische mensenrechtenschendingen'.

De VN-organisatie rept onder meer van omstreden executies, het oppakken van journalisten en het schieten op burgers die over de grens proberen te vluchten. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn ruim 300.000 Eritreërs naar het buitenland gevlucht. Dat is circa 6 procent van de bevolking.

Vorige maand maakten de Nederlandse autoriteiten melding van een opvallend snel groeiende stroom asielzoekers uit Eritrea.
Bron

'Passagiers MH370 vermoedelijk gestikt tijdens crash'

Eerste officier Fariq Abdul Hamid (l) en gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah. © Facebook.De bemanning en de passagiers van de vermiste boeing van Malaysia Airlines zijn hoogstwaarschijnlijk omgekomen door verstikking. Dat staat in een nieuw rapport over de verdwijning van vlucht MH370.

Experts kwamen tot die conclusie door eerdere vliegtuigrampen met elkaar te vergelijken, aldus de Australische Transport Safety Board.

Gisteren deelde de Australische vicepremier en verkeersminister Warren Truss nog mee dat het toestel van Malaysian Airlines 'zeer, zeer waarschijnlijk' op automatische piloot vloog toen het vermist raakte. Dat gebeurde intussen al meer dan honderd dagen geleden, op 8 maart. Het vliegtuig was toen onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord waren 239 mensen.

Verschillende zoektochten vanuit de lucht en vanop het water hebben maanden later nog steeds niets opgeleverd. In de volgende speurtocht komt een zuidelijker gebied langs de 'zevende boog' in de Indische Oceaan aan bod.

Die zoekactie, op basis van de jongste analyse van satellietdata, doorheen een zone van bijna 60.000 vierkante kilometer, zou wel eens een jaar kunnen duren.

Eerder deze week schreven Britse kranten dat piloot Zaharie Shah (53) de enige verdachte is in het onderzoek naar het spookvliegtuig.
Bron

Ruim honderdduizend Oekraïners gevlucht naar Rusland

Oekraïense vrouwen in een vluchtelingenkamp in Donetsk. © reuters.Ongeveer 110 duizend Oekraïners zijn de afgelopen maanden uitgeweken naar Rusland. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Nog eens 54 duizend vluchtelingen hebben in eigen land een veilig heenkomen gezocht.


Een kleine tienduizend ontheemde Oekraïners hebben in Rusland een vluchtelingenstatus aangevraagd, meldt de staf van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Veel anderen schrikken daarvoor terug uit angst voor wraakoefeningen in eigen land als zij daar uiteindelijk terugkeren, meldt de UNHCR.

Vooral het aantal vluchtelingen binnen de Oekraïense grenzen is de afgelopen dagen sterk gestegen, aldus de vluchtelingenorganisatie. Het is er in het oosten van het land, in weerwil van een staakt-het-vuren, niet veiliger op geworden. Volgens de UNHCR zijn twaalfduizend ontheemden in Oekraïne afkomstig van de Krim. De rest komt uit het oosten van het land.

De door de regering in Kiev afgekondigde wapenstilstand verstrijkt vrijdag. Uit angst voor het weer oplaaien van de gevechten trekken veel Oost-Oekraïners de grens over naar buurland Rusland.
Bron

donderdag 26 juni 2014

Kamer wil onderzoek naar 'laffe moord' op Libische activiste

De Libische mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis in maart van dit jaar. © ap.
De Tweede Kamer wil dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bij de Libische autoriteiten aandringt op een diepgaand onderzoek naar de moord op de mensenrechtenactiviste Salwa Bugaighis. De advocate werd woensdagavond in de Libische stad Benghazi in koelen bloede vermoord.

Vijf daders drongen het huis van Bugaighis binnen en openden het vuur op haar. Ze overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

De PvdA, VVD, SP, D66, ChristenUnie en SGP willen ook weten of Timmermans contact heeft gehad of gaat opnemen met zijn Libische collega om zijn zorgen te uiten over de 'laffe moord'. Verder vragen ze hoe Nederland wil gaan helpen om verdedigers van mensenrechten in Libië te ondersteunen.

Bugaighis nam in 2011 deel aan de opstand tegen dictator Muammar Kaddafi. Na diens val toonde zij zich een fervent tegenstander van radicale islamisten en jihadisten.
Bron

Man verneemt live op tv dat vermiste zoon in zijn kelder zitEen zoektocht van elf dagen naar de vermiste 12-jarige Charlie Bothuell komt op bizarre wijze ten einde in de Verenigde Staten. De vader is door een presentatrice live op tv geïnformeerd dat zijn zoon is teruggevonden, in zijn eigen kelder nota bene.

De man werd opgevoerd in de Nancy Grace Show, een programma dat de controverse niet schuwt en rechtszaken doorgaans op sensationele wijze covert.

Toen hij het nieuws vernam, was vader Charlie Bothuell senior uiteraard sprakeloos om daarna te claimen dat zowel hij als zijn vrouw en de FBI de kelder al meerdere malen tevergeefs hadden doorzocht.

James Craig, politiechef in Detroit, viel de man daarin bij door te bevestigen dat de ruimte de afgelopen dagen inderdaad viermaal aan een grondige inspectie werd onderworpen voordat het vermiste kind achter enkele dozen werd aangetroffen. 'We zijn er niet zeker van dat de jongen zich daar ook schuil hield tijdens onze voorgaande zoekacties', aldus Craig.

De politie sluit trouwens niet uit dat een volwassene betrokken is geweest bij het verstoppen van Charlie in de bewuste kelder, meldt CNN.

Doodgereden overvaller Aken kwam uit Ierland

© thinkstock.


De man die in de nacht van zondag op maandag in en rond Aken drie mensen neerstak en vervolgens op de snelweg werd doodgereden, was een 27-jarige man uit Ierland. De man had in zijn vaderland een lang strafblad, voornamelijk vanwege diefstallen, maakte het Duitse Openbaar Ministerie vandaag bekend. De man werd kort geleden uit de gevangenis vrijgelaten en trok met een groep landgenoten door Europa.

De man nam in Heerlen een taxi naar de binnenstad van Aken, waar hij de chauffeur met een mes neerstak. Hij stapte uit en stak een bewoner in een naburige straat neer. Hij nam opnieuw een taxi en dirigeerde de chauffeur naar een parkeerplaats langs snelweg A4 vlakbij Düren, waar hij uitstapte en een vrachtwagenchauffeur neerstak. De trucker raakte levensgevaarlijk gewond. De taxichauffeur was weggereden, waarop de man te voet de A4 overstak. Hij werd gegrepen door een personenauto en kwam om het leven.
Bron

Stotteraar (74) staat op als nieuwe Frank Sinatra

Frank Dmitri (74) stottert al heel zijn leven. Door die handicap heeft hij nooit de moed gehad om zijn droom waar te maken. Tot nu. De nieuwe Frank Sinatra is opgestaan.

De Amerikaan die altijd als barman heeft gewerkt, durft sinds zijn pensioen voluit te gaan voor zijn passie: zingen. Dmitri vond zelfs de moed om deel te nemen aan de talentenjacht America's Got Talent.

Hij brengt 'I've Got The World On A String', de klassieker van Frank Sinatra, en blaast het publiek omver met zijn stem.

Zwaar verbrand model: 'Ik ben de gelukkigste vrouw op aarde'

Links: de cover. Rechts: Turia met haar vriend Michael Hoskin © Women's Weekly.Op de cover van het Australische tijdschrift Women's Weekly prijkt deze maand een opmerkelijk model, namelijk de zwaar verbrande Turia Pitt. Ze straalt, ondanks het onheil dat haar is overkomen.


In 2011 werd het voormalig model en presentatrice tijdens een marathon in West-Australië ingesloten door vlammen in een kloof. 64 procent van haar lichaam raakte zwaar verbrand. Ze verloor ook de vingers van haar rechterhand. Maar ze overleefde de brand en een lange revalidatie volgde.

Pitt bleef niet bij de pakken zitten en trad naar buiten met haar verwondingen. Met nu als hoogtepunt de cover van Women's Weekly. 'Het is een enorme eer voor me', meent ze.

'We zijn zoveel meer dan alleen maar een lichaam. Ik mocht niet toelaten dat dit ongeluk de rest van mijn leven zou bepalen. We leven maar één keer. Je kan in een hoekje zitten kniezen of naar buiten treden en vechten. Ik voel me nu de gelukkigste vrouw op aarde.'

Op social media is de cover zeer enthousiast onthaald.
Bron

Verdachte zaak-Todd zwijgt in alle talen

Amanda Todd plaatste in 2012 een filmpje op YouTube waarin ze vertelt hoe haar leven werd vergald door een man die seksbeeldeBlogger: Opmerkelijk en bijzonder nieuws - Bericht makenn van haar had gemaakt via de webcam. © anp.De 36-jarige Aydin C., onder meer verdacht van aanranding en afpersing van tientallen jonge meisjes via de webcam, verleent geen medewerking aan het onderzoek van politie en justitie in zijn zaak. Geconfronteerd met bevindingen van rechercheurs in het omvangrijke, complexe onderzoek naar de inhoud van zijn computer, zwijgt C. in alle talen.

Dat bleek vandaag op een pro-formazitting in de zaak tegen C. Zonder dat zijn advocaat dat wist, verscheen C. niet in de rechtszaal, maar bleef hij in zijn cel in het huis van bewaring.

Het digitale onderzoek in de zaak is omvangrijk en tijdrovend, zei officier van justitie Annet Kramer. Aydin C. heeft een deel van de gegevens die zijn aangetroffen op zijn computer en harde schijven voorzien van encryptie. C. weigert mee te werken aan het decoderen hiervan. De politie brak op de computer van C. in om zijn gangen bloot te leggen.

Ook het identificeren van de tientallen slachtoffers is ingewikkeld en lukt niet in alle gevallen, aldus Kramer. Velen van hen gebruikten op internet niet hun eigen naam, maar een alias.

Een van de slachtoffers van C. zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn. Zij pleegde in oktober 2012 zelfmoord. Todd zette een maand voor haar dood een filmpje op YouTube, waarin ze haar lotgevallen uiteenzette. Het filmpje is miljoenen keren bekeken. Officier Kramer merkte op dat ook andere slachtoffers ernstige gevolgen hebben gemeld. De slachtoffers komen behalve uit Canada en Nederland uit de Verenigde Staten en Engeland.

Diverse landen hebben zaken aan de Nederlandse justitie overgedragen. Canada bereidt in de zaak-Todd een uitleveringsverzoek voor.

C. zou het niet alleen hebben voorzien op jonge meisjes, die hij, aldus Kramer, 'via slinkse wegen en agressieve communicatie' dwong tot seks voor de webcam. Op internet deed hij zich ook voor als 13-jarige jongen, die homoseksuele mannen tot seksuele handelingen wist te verleiden. Vervolgens benaderde hij hen als de vader van die jongen. De mannen moesten forse bedragen betalen, om verspreiding van de beelden te voorkomen.

Kramer verwacht dat er komend najaar een afgerond dossier ligt.
Bron

woensdag 25 juni 2014

Man met mes in rug wandelt telefonerend McDonald's binnen

Klanten van een McDonald's aan de New Yorkse Sutphin Boulevard werden gisterochtend geconfronteerd met een afgrijselijk voorval. De 53-jarige Amerikaan Andrew Hardy wandelde al telefonerend met een mes in zijn rug het fastfoodrestaurant binnen. Dat melden diverse Amerikaanse media.

'Hij bleef er zeer kalm onder', vertelt Hardy's vriend Michel Green aan de New York Post. 'Ik wilde het mes eruittrekken, maar iemand waarschuwde me dat het voorwerp wel eens een slagader zou kunnen hebben geraakt'.

Een andere getuige verklaart aan CBS Local dat hij hoorde hoe Hardy belde met een geliefde en zijn laatste woorden aan de telefoon overbracht. 'Hij wilde nog een laatste keer hun stem horen'.

Shock en verward

Het slachtoffer was duidelijk verward en in shock en klanten moesten de man overeind zien te houden. Een val op zijn rug zou hem fataal kunnen zijn.

Hardy werd een paar minuten eerder neergestoken toen hij een paar mannen aansprak op het gooien van glazen flessen op Sutphin Boulevard. Green: 'Het volgende moment kwam hij naar mij toe en vertelde hij mij trillend 'Mike, man, ik ben in mijn rug gestoken'. '

Stabiel

Hardy werd direct naar het Jamaica Hospital Medical Center gebracht en behandeld voor interne bloedingen. Later op de dag werd hij al ontslagen en zijn situatie is stabiel. Er zijn vooralsnog geen arrestaties verricht in deze zaak.

Hardy's moeder (78) kreeg de schrik van haar leven, vertelt ze aan de New York Post. 'Ik kwam net terug van een begrafenis. En toen ik dit te horen kreeg, dacht ik dat er nog een zou moeten bezoeken'. Hardy woont zo nu en dan bij zijn moeder en is volgens Green 'een goede vent' met geen kwaad in de zin. 'Hij is geen onruststoker. Hij drinkt af en toe wat maar komt nooit in de problemen'.Bron

dinsdag 24 juni 2014

Wie klusjes uitstelt, gaat vaak ook te laat slapen

© thinkstock.


Chronisch slaapgebrek heeft mogelijk een simpele oorzaak: uitstelgedrag. Wie nare karweitjes voor zich uit schuift, is ook geneigd later naar bed te gaan dan gepland. Dat hebben Utrechtse onderzoekers ontdekt volgens de Volkskrant.

Nederlanders slapen gemiddeld een uur minder dan veertig jaar geleden. Populaire verklaringen zijn stress, de 24-uurssamenleving en hoge werkdruk. Maar een studie die binnenkort verschijnt in het blad Frontiers in Psychology laat zien dat we het deels in eigen hand hebben.

Volgens gezondheidspsychologe Floor Kroese van de Universiteit Utrecht is uitstelgedrag een 'relevante factor' bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek.

Kroese speculeert dat mensen het niet zo zeer vervelend vinden om naar bed te gaan, maar dat ze bijvoorbeeld nog even naar hun favoriete tv-serie willen kijken.
Bron

maandag 23 juni 2014

Stond deze vos in de rij voor geldautomaat?

© Twitter/Martin Usborne.


Een vos die aanschuift aan een geldautomaat in het centrum van Londen. Gekker kan het niet worden. Toch zijn de mensen die geduldig in de rij staan niet echt verrast door de aanwezigheid van het dier. Niets is echter wat het lijkt.

Verhalen over vossen die zich dicht bij huizen en winkels wagen, daar kijken we al lang niet meer van op. Waarom zou zo'n dier dan niet kunnen aanschuiven aan de geldautomaat zoals mensen plegen te doen?

Op Twitter werd de foto de afgelopen maand dan ook driftig gedeeld en voor waar aangenomen, meldt The Independent. En niet alleen gebruikers van sociaalnetwerksites werden in het ootje genomen, ook enkele kranten trapten in de val. Eén speculeerde zelfs: 'Misschien is de vos al die rauwe kippen beu en wil hij nu een barbecue kopen.'

Maar helaas, het ging om een opgezet exemplaar. Fotograaf Martin Usborne huurde het object van een taxidermist en gebruikte het in de Londense wijk Hoxton om surrealistische beelden te schieten. 'Het is echt grappig dat mensen dachten dat dit echt was', vertelde de man aan The Independent. 'Tegenwoordig lijken we de aanwezigheid van vossen wel erg vanzelfsprekend te vinden.'

De foto stamt uit 2006 en maakt het beeld deel uit van een fotoproject. Het is niet duidelijk waarom het beeld de afgelopen weken zo vaak gedeeld werd
Bron

Doodsbang kind blijkt eigenwijze papegaai

Foto ter illustratie. © thinkstock.'Papa! Papa!', zo klonk de van angst vertrokken schreeuw om hulp die een Amerikaanse vrouw uit Fairfield in Connecticut gisteren hoorde. Gezien de hoogte van de stem dacht de vrouw onmiddellijk te maken te hebben met een doodsbang kind die om haar vader riep. Een zoekactie volgde. Het kind werd niet gevonden, wel een eigenwijze groene papegaai, hoog in een boom.

De vrouw, die door The Independent niet bij naam wordt genoemd, hoorde het geroep nabij The Holland Hill School in Fairfield.

Haar zoektocht naar de bron leverde aanvankelijk niets op. Er was geen bang kind te zien. Pas toen zij iets later het geluid nog een keer hoorde en omhoog keek, zag ze de veroorzaker van alle onrust.

Hoog in een boom zat Ralphie, een groene papegaai, een kind na te doen. 'Papa! Papa!', klonk het met een kinderstem. De vrouw nam contact op met de plaatselijke dierenambulance om de vogel uit de 7,5 meter hoge boom te halen. Dat lukte echter later pas, met de hulp van de brandweer.

De papegaai werd uiteindelijk verenigd met zijn baasje. Onderweg naar huis bleef het beest volgens de dierenambulance maar doorkakelen. 'Hallo', 'Wat?' en natuurlijk 'Papa' behoorden tot zijn vocabulaire.
Bron

Amerikaanse vrouw bezwijkt onder krantenverzameling

In de VS is ergens in de deelstaat Connecticut de eerste verdieping van een woonhuis ingestort onder de druk van een uitgebreide krantenverzameling. Daarbij kwam de eigenares van de woning om.

De vrouw hamsterde niet alleen oude kranten, ook lagen er flessen en ander afval. De politie kwam controleren hoe het met de vrouw ging na een melding van de postbode. Toen ze de ravage aantroffen, werd de brandweer ingeschakeld om de vrouw te zoeken.

Het kostte de politie vervolgens drie dagen om in het huis van de 66-jarige binnen te dringen, zo melden Amerikaanse media. De woning dreigde in haar totaliteit in te storten. Waarschijnlijk lag de vrouw al een week onder het puin.


Bron zie video