Translate

zaterdag 21 juni 2014

'Slechts' 25 arrestaties in Stonehenge tijdens zonnewende

© belga.De Britse politie heeft afgelopen nacht 25 mensen gearresteerd in Stonehenge. Daar waren naar goede gewoonte weer ongeveer 36.000 mensen samengestroomd om op de prehistorische site de zonnewende en de langste dag van het jaar te vieren. Het aantal arrestaties is erg weinig in vergelijking met de jaren 80 en 90, toen het vaak tot gevechten in regel kwam tussen agenten en hippies. De meeste arrestaties hadden te maken met druggebruik.

Onder de 36.000 op de site in Zuid-Engeland waren, behalve veel toeristen en schoolgaande jeugd, ook 'neo-druïden' en zonneaanbidders. Een van de druïdes, een man die zijn naam officieel heeft laten veranderen in Koning Arthur, is al sinds mensenheugenis aanwezig. Tussen 1985 en 2000 werd de man telkenmale opgepakt.

De sfeer zat er deze keer, zoals dat heet, goed in. Dat is ooit anders geweest. In 1985 waren de gevechten met de ordehandhavers zo intens dat 400 arrestaties werden verricht en tientallen mensen in het ziekenhuis belandden. Over de oorzaak van de 'Battle of the Beanfield' is men het dertig jaar later nog steeds oneens: de anarchisten beschuldigden de politie en andersom.
Bron

vrijdag 20 juni 2014

Ban Ki-moon bepleit wapenembargo tegen Syrië

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. © epa.Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties wil dat de VN-Veiligheidsraad een wapenembargo voor Syrië afkondigt. Hij zei dat de internationale gemeenschap 'onverantwoordelijk bezig is' door wapens te leveren aan de strijdende partijen in het Arabische land.

Ban liet weten dat het conflict in Syrië steeds verder uit de hand loopt en dat hij diep teleurgesteld en boos is dat de internationale gemeenschap er niet in slaagt een eind te maken aan de burgeroorlog. 'Het Syrische conflict heeft zich nu duidelijk en op een verwoestende wijze uitgebreid tot in Irak.'

Irak
Tijdens zijn toespraak over Syrië vandaag sprak Ban Ki-moon ook nog over Irak. Hij zei ook dat iedere luchtaanval op soennitische extremisten in Irak geen effect heeft en averechts zal werken. Hij dringt aan bij de vechtende partijen in Irak om samen te vechten tegen ISIS.

De Iraakse regering heeft geprobeerd om luchtsteun van de Verenigde Staten te krijgen om de opstand neer te slaan, maar tot dusver zonder succes.
Bron

Auto botst op dromedaris: 8 doden

© ANP.


Een gruwelijk verkeersongeval in Saoedi-Arabië. Een voertuig met elf inzittenden botste in de zuidelijke provincie Asir tegen een dromedaris. Acht mensen overleefden de klap niet, meldt de krant Sabq.

De chauffeur van de lichte vrachtwagen kon de dromedaris niet meer ontwijken toen die plots de snelweg overstak. Het voertuig raakte van de weg en ging over de kop.

'Zes mensen stierven ter plekke', zegt een woordvoerder van de politie. 'Twee slachtoffers overleden onderweg naar het ziekenhuis'. De woordvoerder zei niets over het lot van het dier.
Bron

Zeldzame albinowalvis duikt op bij kust Sydney

© Screenshot YouTube.


'Migaloo', de enige gedocumenteerde albinowalvis van het zuidelijk halfrond, is gespot voor de kust van de Australische stad Sydney. Dit tot grote blijdschap van heel wat kijklustigen die de unieke waarneming omschreven als 'once-in-a-lifetime'-ervaring. Dat berichtten The Telegraph en CNN.

De witte walvis is bezig aan zijn jaarlijkse migratie van Antarctica naar de warmere wateren van Queensland. Een viertal soortgenoten vergezellen hem. Sommige walvisspotters hebben enorm veel geluk gehad want zij zagen Migaloo op enkele meters van hun bootje voorbijzwemmen.

In 1991 werd de albino voor de eerste maal gesignaleerd en kreeg hij de naam 'Migaloo' wat 'witte jongen' betekent. Zijn verschijning is telkens weer een hele belevenis. Wetenschappers vermoeden dat het dier ondertussen zo'n 28 tot 30 jaar oud is en nog makkelijk 50 levensjaren in het vooruitzicht heeft.

In het verleden werd er ook al eens een albinowalvis voor de Noorse kust gespot.
Bron

donderdag 19 juni 2014

Menselijke resten gevonden in Panama


Botten gevonden in zoekgebied rugzak Kris en Lisanne

De Panamese officier van justitie Betzaida Pitty. Inzetje: gevonden zaken in grote papieren zakken. © epa, screenshot.In het gebied in Panama waar eerder een rugzak opdook van de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon, zijn botten en schoenen gevonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de vondst vanavond bevestigd.

Uit DNA-onderzoek moet blijken of de gevonden resten van de vermiste jonge vrouwen zijn. Buitenlandse Zaken hoopt dat daar snel duidelijkheid over zal zijn. De botten zijn voor onderzoek naar Panama-Stad gebracht.

Geel papieren pakket
Diverse Panamese media toonden eerder op de dag al foto's waarop te zien was hoe onderzoeksleidster Betzaida Pitty met een geel papieren pakket in haar handen terugkeerde uit het zoekgebied, waar vanochtend een onderzoeksteam aan de slag is gegaan. Zij waren met helikopters aangekomen. Daarbij waren ook twee Nederlandse politiemensen.

In het gebied werd onlangs al een rugzak met daarin telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera gevonden. Die spullen behoren de vermiste Nederlanders toe. De spullen lagen in een struik bij een rivier op zo'n 8 uur lopen van de stad Boquete.

Persconferentie
Pitty meldde vanavond in een persconferentie dat ze niet kon zeggen of de botten van de vermiste Amersfoortse vrouwen zijn. 'Ik kan niet zeggen of het Nederlandse vrouwen zijn. Dat moeten de specialisten uitzoeken', aldus Pitty. Er zijn botten en twee schoenen gevonden die van elkaar verschillen.

Het is nog onbekend hoe lang het forensisch onderzoek gaat duren. Op dit moment zijn volgens Pitty nog dertig mensen aan het zoeken in het gebied waar de Nederlandse vrouwen verdwenen

Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen 1 april spoorloos in Boquete. Zij kwamen niet terug van een wandeling. De woordvoerster van de familie van de vermiste jonge vrouwen was niet direct bereikbaar.
Bron:
Lees ook: 'Menselijke resten waarschijnlijk van Kris en Lisanne'
Lees ook: Toch DNA-materiaal Kris Kremers in nieuwe resten
Lees ook: 'Schoenen lagen kilometers bij elkaar vandaan'
Lees ook: Patholoog: 'Een week jungle laat niets van lichaam over'
Lees ook: Herdenking voor Kris en Lisanne in Sint-Joriskerk
Lees ook: Onderzoek naar verdwijning Kris en Lisanne wordt hervat
Lees ook: 'Weer resten vermiste vrouwen Panama gevonden'
Lees ook: 'Gevonden resten Panama snel geïdentificeerd'

Moeder vergiftigt zoontje om populaire blogger te worden


5-jarige Garnett overleden na overdosis zout

Lacey Spears en Garnett. © Facebook.

De 26-jarige Lacey Spears uit New York wordt ervan verdacht met opzet haar 5-jarige zoontje Garnett te hebben vergiftigd. Het jongetje overleed aan de gevolgen daarvan. Aanklagers denken ook dat de vrouw haar kind daarvoor jarenlang ziek maakte om daarover op haar blog te kunnen schrijven en met haar zielige verhalen meer aandacht, 'likes' en volgers te krijgen.

De verhalen die Spears jarenlang schreef over de zorgen om haar 'altijd zieke kind', leverde haar veel aandacht en steun op. De moeder vertelde op haar blog, MySpace, Facebook en Twitter hoe haar zoon vanaf zijn geboorte steeds opnieuw vocht tegen allerlei ziektes.

Oorinfectie
Toen de kleine Garnett nog maar vijf dagen oud was, werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege een oorinfectie en bloed dat uit zijn neus stroomde. Dagen met koorts, allerlei infecties, darmproblemen en epileptische aanvallen wisselden elkaar voortdurend af. Volgens Lacey lukte het haar zoontje 'nooit om weer helemaal te herstellen'.

Autoriteiten stellen nu echter dat de moeder de echte oorzaak was van alle kwalen van Garnett. Ze gaf zichzelf dinsdag aan en wordt officieel aangeklaagd voor de moord op haar zoontje. Ze zou hem in januari hebben vergiftigd met een overdosis zout. Garnett overleed.

Grijze huid
Op 17 januari 2014 bracht Spears Garnett in allerijl naar het ziekenhuis. Ze meldde dat hij toevallen had. Ze week de hele tijd niet van zijn zijde. Op 19 januari waren de zoutwaardes van de jongen zo hoog dat hij werd overgebracht naar een ander ziekenhuis. Twee dagen later kon hij nog amper ademen, waren zijn pupillen ontzettend groot en zijn huid grijs. Op 23 januari stierf de 5-jarige Garnett.

Al die tijd plaatste de moeder, zoals ze al jaren deed, updates over de toestand van Garnett op haar Facebookpagina. Op haar pagina, die inmiddels is verwijderd, stroomden de condoleances binnen. Maar toen in april bekend werd dat de dood van het jongetje een moord betrof, voelden haar volgers zich bedrogen.

Bergtop Chili opblazen voor de wetenschap

© Wikimedia.Een enorme knal betekent morgen het begin van een groot nieuw wetenschapsproject. De top van een berg in Chili wordt weggeblazen, zodat daar de grootste telescoop ter wereld kan worden gebouwd. Het complex, de Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT), moet rond 2020 klaar zijn en kost ongeveer 1 miljard euro.

Door de knal wordt de berg, de 3064 meter hoge Cerro Armazones, ongeveer 40 meter kleiner. Ongeveer een miljoen ton gesteente gaat aan gruzelementen.

De E-ELT is een project van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), een wetenschappelijk samenwerkingsverband van 15 landen, waaronder Nederland en België. Het complex wordt in de Chileense woestijn gebouwd, omdat de lucht daar gortdroog is en het vrijwel elke nacht onbewolkt is. Wetenschappers kunnen dus ongehinderd naar de sterrenhemel kijken.

Een van de betrokken wetenschappers is hoogleraar Ignas Snellen uit Leiden. Hij kijkt uit naar het project. 'De E-ELT wordt veel groter en sterker dan wat we nu hebben. De waarnemingen zijn misschien wel 100 of 1000 keer beter dan wat we nu hebben', zegt hij.

De telescoop kan onder meer helpen bij de zoektocht naar andere planeten waar misschien leven mogelijk is. Dat is de heilige graal in de sterrenkunde, maar het is ook zoeken naar een speld in een hooiberg. Alleen al in ons Melkwegstelsel staan waarschijnlijk 500 miljoen planeten op de goede afstand van hun ster, niet te dichtbij en niet te ver weg. Er zijn miljarden stelsels zoals de Melkweg.

'Belangrijke vondst in onderzoek Kris en Lisanne'


Politie in Panama geeft 22:00 uur een persconferentie

© anp.De politie in Panama geeft vanavond om 22:00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie. Er zou in de zoektocht naar de vermiste Nederlandse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon een belangrijke vondst zijn gedaan. Dat weet RTL Nieuws te melden op basis van Panamese media.


Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen 1 april spoorloos in Boquete. Zij kwamen niet terug van een wandeling.

Afgelopen zaterdag werd bekend gemaakt dat een rugzak met daarin telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera zijn gevonden. De spullen behoren de vermiste Nederlanders toe. De spullen lagen in een struik bij een rivier op zo'n 8 uur lopen van de stad Boquete.

Vanmiddag gingen Panamese speurders bij de vindplaats de jungle in. Of de 'belangrijke vondst' voortkomt uit nader onderzoek van de gevonden spullen of uit die zoektocht in de jungle is nog niet bekend.
Bron
Lees ook: 'Nog veel informatie in telefoons die onder water lagen'
Lees ook:  Menselijke resten gevonden in Panama
Lees ook: Mobieltje Kris en Lisanne roept vragen op
Lees ook: Laatste zoektocht Kris en Lisanne zonder succes

woensdag 18 juni 2014

Fugro start werkzaamheden in zoektocht naar MH370

© anp.


Het onderzoeksschip Fugro Equator, van het Nederlandse bedrijf Fugro, is begonnen aan zijn werkzaamheden om de zeebodem ten zuidwesten van Australië in kaart te brengen. In het gebied ligt mogelijk vlucht MH370, de Boeing 777 van Malaysia Airlines die dit voorjaar spoorloos verdween.

Het Australische centrum dat de zoektocht naar het vliegtuig coördineert, maakte vandaag bekend dat de Fugro Equator zich heeft aangesloten bij het Chinese marineschip dat al bezig was. Het is de bedoeling de zeebodem over een gebied van ongeveer 60.000 vierkante kilometer, bijna anderhalf keer Nederland, in kaart te brengen. Pas als dat is afgerond, wordt onder water verder gezocht naar de Boeing.

Malaysia Airlines vlucht MH370 verdween op 8 maart met 239 inzittenden van de radar op weg van Kuala Lumpur naar Peking.
Bron
Lees ook: Zoektocht Boeing honderden mijlen zuidelijker
Lees ook: Zoektocht Boeing honderden mijlen zuidelijker

Avontuurlijke jongen (12) vindt gemummificeerd lijk in verlaten huis

Buren in de straat dachten dat het overwoekerde huis verlaten was. © ap.


Een 12-jarige jongen uit het Amerikaanse Dayton, Ohio, kreeg de schrik van zijn leven tijdens een ontdekkingstocht in een verlaten, met planten overgroeid huis. Hij vond een gemummiceerd lichaam hangend in een kast. Het lichaam zou daar vijf jaar hebben gehangen.

'Mijn zoon kwam thuis en vertelde dat hij een verlaten huis had betreden en een lichaam vond. Ik zei: 'Wacht, wat?', vertelt moeder Michelle McGrath aan het plaatselijke WHIO-TV.

Michelle ging na de ontdekking van haar zoon zelf naar het huis om het te onderzoeken. Zij zag in eerste instantie niets bijzonders, totdat ze de kamer binnenstapte waarin de kast zich bevond. 'Toen ik daar over de drempel stapte, rook ik het,' vertelt ze. Ze belde direct de politie.

Zelfmoord
De autoriteiten vonden identiteitsbewijzen op het lichaam. Het lijk was van de 53-jarige Edward Brunton. Zijn broer, die zich van hem vervreemde, herkende de man en bevestigde dat hij het is.

Wapenstilstand in Oekraïne 'zodat separatisten het land kunnen verlaten'

Oekraïense militairen gisteren bij Charkov. © afp.De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zijn troepen opgedragen hun wapens - tijdelijk - neer te leggen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko spraken gisteravond al over een mogelijk staakt-het-vuren in het zuidoosten van Oekraïne.


Porosjenko zei dat de rebellen gedurende 'een zeer korte pauze' in de gevechten de tijd zullen krijgen hun wapens in te leveren. Alleen tijdens het kortdurende bestand kunnen opstandelingen hopen in aanmerking te komen voor amnestie, stelde de president. Wanneer het staakt-het-vuren precies moet ingaan, maakte hij niet bekend.

Porosjenko noemde het staakt-het-vuren de eerste stap in een vredesplan dat hij heeft opgesteld om het conflict te beëindigen.

Gesprek
Tijdens het gesprek dat Porosjenko en Poetin hadden, kwam ook de dood van twee Russische journalisten aan de orde. Poetin heeft volgens het Kremlin zijn bezorgdheid over de dood van de journalisten, werkzaam voor de Russische zender Rossiya, overgebracht. De twee kwamen om tijdens beschietingen bij de stad Loegansk. De 37-jarige correspondent Igor Korneljoek overleed in het ziekenhuis.

Korneljoek was zwaargewond geraakt toen zijn ploeg tijdens het filmen van vluchtende inwoners van Loehansk onder vuur kwam. Geluidsman Anton Volosjin werd aanvankelijk vermist, maar zijn werkgever heeft zijn dood nu bevestigd.

Medeleven
Porosjenko heeft volgens het Kremlin zijn medeleven betuigd en Poetin verzekerd dat er een onderzoek komt. Ook worden maatregelen genomen om journalisten in het gebied te beschermen.

Zwitserse koe klimt op dak

© YouTube.


De Zwitser Rolf Steiner moest naar eigen zeggen drie keer kijken voordat hij geloofde wat hij zag. Een koe beklom een boerderij in de Zwitserse hoofdstad Bern en bleef daar een poosje op zijn dooie gemakje staan.

Tijdens een rondje fietsen trof Steiner de koe aan op het glibberige dak. 'Ik kon mijn ogen niet geloven', vertelt hij aan de Britse Metro. 'Een koe op het dak'.

Eigenaar Dieter Mueller gelooft dat zijn koe op een weg achter het gebouw liep en in haar zoektocht naar gras besloot niet om het gebouw heen te lopen maar eroverheen te gaan. Mueller: 'Zij is altijd al een eigenaardige koe geweest met een geheel eigen willetje'.

De boer probeerde haar dan ook tevergeefs van het dak te lokken. 'Ik heb geluk dat ze zelf naar beneden kwam'. De koe kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Mueller mag opdraaien voor de dakpannen die zijn dier heeft verwoest.
Bron

dinsdag 17 juni 2014

Onderzoek: ouderen wassen met doekjes kan prima

© thinkstock.


Het is beter om ouderen in de langdurige zorg te wassen met speciale doekjes, dan met water. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen.

'Wassen zonder water' blijkt iets beter te zijn voor de huid en kost ongeveer hetzelfde als traditioneel wassen. Bovendien, zo legt onderzoeksleider Theo van Achterberg uit, is het minder belastend voor de ouderen. Ze hoeven zich niet telkens te draaien, af te spoelen en dergelijke.

Douchebeurt
Verder blijkt dat het wassen met wegwerpdoekjes tijd scheelt, waardoor de verzorgers de oudere grondiger wassen. Overigens is het niet de bedoeling dat de doekjes een douchebeurt volledig vervangen. Maar vaak wordt een oudere nu ook gewassen bij een wasbak, en blijft het nemen van een douche of bad beperkt tot bijvoorbeeld eenmaal per week.

Veel mensen staan in eerste instantie afwijzend tegenover de doekjes, maar zijn na gebruik veelal enthousiast.
Bron

Boswachter vindt zeven vergiftigde vossen

© Politie.


In natuurgebied Engbertsdijksvenen bij Kloosterhaar (Overijssel) zijn gisteren door de boswachter zeven dode jonge vossen gevonden. De dieren zijn vermoedelijk vergiftigd, meldde de politie.

De dode dieren zijn voor onderzoek naar Lelystad gebracht. In het natuurgebied zijn eerder dieren vergiftigd. Staatsbosbeheer en de politie waarschuwen wandelaars met kinderen of honden op te passen en kinderen niets op te laten rapen.
Bron

Uitkeringen van tientallen Nederlandse jihadi's gestopt

Van enkele tientallen mensen die zich in het buitenland hebben aangesloten bij jihadstrijders is de sociale uitkering stopgezet. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geantwoord op vragen van de Groep Bontes/Van Klaveren. Het is de eerste keer dat de minister een globaal aantal noemt.

Vorige week gaf zijn collega Jet Bussemaker van Onderwijs al aan dat ook de studiefinanciering direct is stopgezet van mensen die de beurs ontvingen. Een cijfer noemde zij niet. Opstelten doet net als Bussemaker geen mededelingen over concrete gevallen. Wel geeft hij aan niet uit te sluiten dat zich nog meer gevallen zullen voordoen.

De voormalige PVV'ers maken zich ook zorgen over studies in vakgebieden waar nucleaire kennis op lange termijn mogelijk misbruikt kan worden. Opstelten schrijft dat sinds november 2013 álle studenten die dit soort gevoelige studies doen een ontheffing moeten aanvragen bij het ministerie van Onderwijs. Dat kan nader onderzoek in gang zetten en eventueel een ontheffing weigeren.
Bron
Lees ook: Nederlands offensief tegen jihadstrijders
Lees ook: AIVD: 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen

'Britse strijders Irak grootste gevaar voor nationale veiligheid'

De Britse premier David Cameron. © reuters.


Britten en andere buitenlanders die samen met islamitische opstandelingen van de ISIS in Irak en Syrië vechten, vormen momenteel het grootste gevaar voor de Britse nationale veiligheid. Dat zei de Britse premier David Cameron vandaag.

'Niemand moet eraan twijfelen dat wat we van de ISIS in Syrië en nu ook in Irak zien, tegenwoordig de grootste dreiging voor de veiligheid van Groot-Brittannië is', liet hij weten tijdens een persconferentie.

'Het aantal buitenlandse strijders in dat gebied, onder wie strijders uit het Verenigd Koninkrijk die zouden kunnen terugkeren, is een echt risico voor ons land.' Hoeveel Britten zich bij de ISIS hebben gevoegd, is niet duidelijk. Ook veel Nederlandse jihadstrijders hebben zich aangesloten, maar hoeveel precies kan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, niet zeggen.
Bron

Zwitser brengt de wereld in kaart met drones

Met Google Maps kon je de wereld al vanuit je luie stoel bekijken, maar de website Travel By Drone gaat een stap verder. Jan Hiersemenzel, een absolute fanaat van drones, verzamelde ontelbare beelden gemaakt door onbemande toestellen. Hij maakte er een interactieve kaart van.

De Zwitser haalde het beeldmateriaal van reisorganisaties en amateurs. Hij nam alleen opnames mee die met drones zijn gemaakt. Intussen heeft hij talloze plaatsen ter wereld in kaart gebracht.

In Nederland zijn de Erasmusbrug, de bloemenvelden en de steden Rotterdam en Amsterdam voorbeelden van plaatsen die te zien zijn op Travel By Drone. Mooier zijn de beelden van het paradijselijke Hawaï en het bruisende Las Vegas.Bron

maandag 16 juni 2014

Joggers minutenlang opgejaagd door zwarte beer

© Screenshot YouTube.


Twee joggende mannen beleefden in Canada de schrik van hun leven toen ze minutenlang werden achternagezeten door een zwarte beer.

De mannen waren aan het lopen op het Matcheetawin Discovery Trail in Fort McMurray in de Canadese provincie Alberta toen het incident zich afspeelde.

Het dier benaderde de mannen en werd steeds agressiever. Het volgde de joggers van zeer nabij. Af en toe klom de beer even in een boom, typisch gedrag om zijn territorium af te bakenen.

De mannen gingen steeds harder rennen en bereikten uiteindelijk heelhuids hun wagen.Bron

VS bereidt zich voor om militair in te grijpen in Irak


Geen inzet van grondtroepen, mogelijk luchtacties

President Obama \ © EPA.


De Verenigde Staten bereiden zich voor om militair in te grijpen in Irak en zijn bereid over de crisis in dat land met Iran te praten. De VS denken overigens niet aan grondtroepen voor dergelijke acties, beklemtoonde het Witte Huis maandag.

President Obama zou vooral kijken wat er vanuit de lucht tegen de jihadisten kan worden ondernomen. De VS willen volgens het Witte Huis niet over militaire zaken met Iran spreken. Als er een gesprek komt, willen ze er bij Iran op aandringen dat het zijn invloed bij de sjiitische Iraakse leiders gebruikt om ze over te halen de belangen van alle bevolkingsgroepen te dienen.

Opmars
Door de opmars van soennitische extremisten afgelopen week in het noorden van Irak, staan Washington en Teheran aan dezelfde kant in een conflict dat Irak als eenheidsstaat bedreigt. Washington zoekt contact met Iran, een land dat de VS met sancties economisch wurgen en waarmee ze al sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen hebben.

Minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei maandag over contact met Iran dat de VS niets uitsluiten wat constructief kan zijn. Aangenomen wordt dat Irak deze week ter tafel komt bij de onderhandelingen in Wenen tussen Iran en zes grote mogendheden, inclusief de VS, over de omstreden nucleaire ambities van Iran.

Broers doden en verbranden zus om trouwplan

© AFP.


Drie Indiase broers hebben hun 17-jarige zus vermoord en haar lichaam verbrand. De tiener was eerder weggelopen van huis vanwege haar trouwplannen waar haar familie het niet mee eens was, meldt persbureau PTI.

Twee dagen na haar vertrek kwam het meisje genaamd Devendri weer terug naar haar huis in de noordelijke stad Sabapur. Daar hebben haar broers haar doodgeschoten, aldus een politiebron. Geen van haar familieleden heeft de zaak bij de politie gemeld.

In het strenge hindoeïstische kastensysteem wordt een huwelijk doorgaans geregeld door de families van de bruid en de bruidegom. Familieleden gaan vaak niet akkoord met een trouwerij die op eigen houtje wordt geïnitieerd of waarbij twee leden van verschillende kasten in het huwelijksbootje stappen. Dergelijke plannen hebben soms eerwraak tot gevolg.
Bron

zondag 15 juni 2014

10 miljoen jaar oud fossiel van mammoetschedel ontdekt

View image on TwitterEen vrijgezellenfeestje aan de rand van een meer in de Amerikaanse staat New Mexico heeft geleid tot de vondst van een 10 miljoen jaar oud fossiel. De feestgangers stuitten op de 1,5 meter diep begraven schedel van een mammoet, compleet met slagtanden, in het Elephant Butte State Park op zo'n 250 kilometer van de stad Albuquerque.

Het fossiel van 450 kilo kwam aan het licht nadat een grote hoeveelheid water uit het meer was gepompt, waarmee delen van New Mexico en Texas konden worden geïrrigeerd. Het schoonmaken van de mammoetschedel zal ongeveer een half jaar gaan duren. Daarna kunnen de paleontologen een onderzoek beginnen. 'Ik kom hier al 20 jaar, maar ik heb nog nooit zoiets gezien', aldus paleontoloog en curator Gary Morgan van het natuurkundig museum van New Mexico.
Bron