Translate

zaterdag 14 juni 2014

Bezittingen vermiste Kris en Lisanne in Panama gevonden

Inwoners van Panama hebben de telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera gevonden van de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon. De spullen lagen in een struik bij een rivier op zo'n 8 uur lopen van de stad Boquete. Dat heeft de woordvoerster van de familie van de vrouwen zojuist gemeld.

Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen 1 april spoorloos in Boquete. Zij kwamen niet terug van een wandeling. De vondst van de spullen is het eerste aanknopingspunt sinds hun verdwijning.

Indiaan
Volgens de woordvoerster vonden een indiaan en zijn vrouw de spullen bij de rivier waar zij op dat moment verkoeling zochten.

Het echtpaar was op de hoogte van de vermissing van Lisanne en Kris en gaf de vondst door aan de buurman van de vrouwen in Boquete. Die waarschuwde de autoriteiten. Een onderzoeksteam vertrok direct met een helikopter naar de vindplaats.

Rugzak, geld en paspoort
Volgens de Panamese krant La Prensa zaten de spullen in een rugzak in de rivier Culebra. Het blad meldde dat ook onderkleding, 83 dollar en het paspoort van Lisanne Froon in de rugzak zijn gevonden.

Wanneer het stel de spullen precies vond is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat het enige tijd geduurd voordat bevestigd kon worden dat het inderdaad om de spullen van de vermiste Nederlandse vrouwen ging. Door slechte weersomstandigheden was er een tijdje geen contact mogelijk met het onderzoeksteam.

'Ontzettend spannend'
'Het is ontzettend spannend voor de familie', vertelt woordvoerster Nikki van Passel over de nieuwe wending in de vermissingszaak tegen het AD. 'Je probeert vast te houden aan hoop.'

Amerikaanse vergeeft moordenaar van haar dochter


Huilende moeder: ’Het recht heeft zegegevierd’

© ABC News.


Tijdens een rechtszaak in Miami is met verbazing gereageerd toen de moeder van een doodgeschoten tiener plots op de moordenaar van haar dochter afstapte en hem omhelsde. De vrouw barstte in tranen uit. 'Het recht heeft gezegevierd.'

Het was volgens de rechter een ongelooflijk teken van vergevingsgezindheid en een krachtig gebaar. In december 2012 werd de toen 13-jarige dochter Lourdes van Ady Guzman-DeJesus doodgeschoten in haar schoolbus.

De 15-jarige Jordyn Howe nam het geweer van zijn stiefvader mee de bus in om indruk te maken op zijn klasgenoten. Hij richtte op de vloer van de bus, om zo een waarschuwingsschot te lossen. Toen er niets gebeurde, richtte hij het wapen op Lourdes, waarna het per ongeluk afging. De tiener werd in haar nek geraakt en overleed in het ziekenhuis.

Tranen
Tijdens de rechtszaak bood de moordenaar zijn excuses aan en gaf hij aan de dood van Lourdes te betreuren. Plots stapte Ady op de moordenaar van haar dochter af, met tranen in haar ogen. Ze vergaf zijn daden door hem een omhelzing te geven en drukte hem dicht tegen haar aan. De Amerikaanse, die drie jonge kinderen heeft, zei dat haar dochter het zo gewild zou hebben.

Het voorval leidde tot een bijzondere uitspraak van de rechter. Jordyn moet totdat hij 21 jaar is psychologische begeleiding krijgen, wordt hij willekeurig getest op drugs en gaat hij Ady bijstaan. Zij geeft voorlichtingen op scholen over de gevaren van wapens.

'Het recht heeft gezegevierd', reageerde ze buiten de rechtszaal aan ABC News. 'Ik mis Lourdes erg en ik wilde hem erg graag vergeven.'Bron

Zeldzame diamant kan 26 miljoen opleveren

In de Cullinanmijn worden vaker grote diamanten gevonden, zoals deze van 29,6 karaat in januari. © epa.


In een Zuid-Afrikaanse mijn is een zeldzaam grote diamant van meer dan 122,52 karaat opgegraven. Dat maakte de eigenaar van de mijn vrijdag in Londen bekend.


Volgens Petra Diamonds, dat de Cullinanmijn sinds 2008 exploiteert, kan de blauwe diamant op een veiling omgerekend een kleine 26 miljoen euro opleveren. Het is nog niet bekend wanneer de steen wordt geveild.

Recordbedrag
Er zijn wereldwijd tot nu toe maar drie of vier diamanten van meer dan 100 karaat gevonden, volgens een woordvoerder van Petra Diamonds. Het recordbedrag voor een ruwe diamant werd betaald in februari 2010. Toen wisselde een witte steen van 507 karaat voor 35,3 miljoen (ruim 26 miljoen euro) dollar van eigenaar.

Beide diamanten komen uit de Cullinanmijn, waar vaak grote diamanten worden opgegraven. In 1905 werd daar de Cullinandiamant gevonden, met 3106 karaat de grootste ruwe diamant die ooit werd opgegraven. De steen is verwerkt in de Britse kroonjuwelen.
Bron

Israëlische tieners vermist op Jordaanoever

© ANP.


Het Israëlische leger is op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever bezig met een grote zoekactie naar drie Israëlische tieners. Het drietal is vermist sinds gisteravond, aldus het leger. De vrees bestaat dat ze zijn ontvoerd.

De tieners, twee van 16 en een van 19, zijn voor het laatst gezien in de regio Gush Etzion. Dat is een cluster Israëlische nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied.
BronLees ook: Israëlische minister: 'Nederzettingen zijn geldverspilling'

vrijdag 13 juni 2014

Duitsland raakte contact met tientallen vliegtuigen kwijt

© anp.


De luchtverkeersleiding in Duitsland en Oostenrijk is op 5 en 10 juni het radarcontact met tientallen vliegtuigen kwijtgeraakt. Het contact werd gedurende 20 tot 25 minuten verstoord, aldus een woordvoerder van de Duitse luchtverkeersleiding vandaag. Een militaire analyse zou van 'een rampzalige gebeurtenis' spreken.

De radars werden gestoord door een externe bron. De luchtverkeersleiding zou geen last hebben gehad van een technische storing. Door de verstoring kwam belangrijke vluchtinformatie niet binnen. Het gaat daarbij om onder meer de unieke code van het toestel en de vlieghoogte.

De oorzaak van het fenomeen is nog niet bekend. Eerst werd gedacht aan een storing door een NAVO-oefening in Hongarije, maar die bleek op de tijdstippen in kwestie niet te worden gehouden.

Er was volgens de Oostenrijkse luchtverkeersleiding geen sprake van gevaar. Er werden extra luchtverkeersleiders ingezet. Die vroegen via de radioverbinding de posities van de vliegtuigen op en zorgden dat de veiligheidsafstand tussen de vliegtuigen werd vergroot, aldus de Oostenrijkse krant Kurier. Die krant zegt in het bezit te zijn van een militaire analyse, bestemd voor de regering in Wenen, die minder geruststellend is. Daarin wordt de storing omschreven als een 'rampzalige gebeurtenis'.
Bron

NAVO vreest ernstige escalatie in Oost-Oekraïne

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen © epa.


De NAVO is bang dat het conflict in het oosten van Oekraïne ernstig zal escaleren. Het bondgenootschap wijst daarbij op berichten dat pro-Russische sepraratisten zware wapens uit Rusland krijgen, waaronder Russische tanks.

In een verklaring zei NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen zich zorgen te maken over meldingen dat Russische tanks en andere pantservoertuigen mogelijk de grens met Oekraïene zijn overgestoken.

Rasmussen dringt er bij Rusland nogmaals op aan om alle militairen aan de grens met Oekraïne terug te trekken. Moskou moet volgens de NAVO-topman invloed op de gewapende separatisten uitoefenen, om ervoor te zorgen dat ze hun wapens neerleggen.
Bron
Lees ook: Oekraïne: Rusland laat tanks land binnen gaan
Lees ook: Tientallen doden door neerhalen Oekraïens vliegtuig
Lees ook: President Oekraïne zint op tegenactie na neerschieten vliegtuighttp://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3672406/2014/06/14/President-Oekraine-zint-op-tegenactie-na-neerschieten-vliegtuig.dhtml

België vervolgt 46 vermoedelijke terroristen

Woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. © afp.


Een rechtbank in Antwerpen gaat 46 personen vervolgen die worden verdacht van terrorisme. Het gaat om de kopstukken en leden van de inmiddels ontbonden radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, onder wie een reeks Syriëstrijders.

Justitie verdenkt hen onder meer van het ronselen van Syriëstrijders, het dreigen met een aanslag en de aanval op een politiekantoor in Brussel eind mei 2012.

Het proces begint op zijn vroegst in september, verwacht het parket. Slechts 8 verdachten bevinden zich in België. Van de overigen wordt vermoed dat ze in Syrië zijn. Mogelijk is een deel van hen inmiddels dood.
Bron

Helikopters van het Iraakse leger schieten op moskee Tikrit

Bomaanslag in Tikrit, Noord-Irak op 8 juni. © epa.


Helikopters van het Iraakse leger hebben vandaag raketten afgevuurd op een van de grootste moskeeën van Tikrit. Het is onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen, aldus ooggetuigen en plaatselijke functionarissen.

Tikrit werd eerder deze week veroverd door opstandelingen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Het was ooit de thuisbasis van de inmiddels geëxecuteerde dictator Saddam Hussein.
Bron
Lees ook: Miljoen mensen in Irak ontvluchten geweld

'Iran open voor samenwerking met VS in Irak'

Rohani beloofde eerder een constructieve rol in gesprekken over vrede in Syrië © reuters.Het sjiitische Iran is zo gealarmeerd door de opmars van het soennitische ISIS in Irak dat het land bereid is om met de Verenigde Staten samen te werken. Dat verklaart een hoge Iraanse ambtenaar tegenover persbureau Reuters. Teheran wil samen met Washington terug vechten, ondanks langlopende spanningen tussen beide landen.


'We kunnen met de Amerikanen samenwerken om de opstand in het Midden-Oosten te beëindigen' zei de ambtenaar, verwijzend naar de gebeurtenissen in Irak. 'We zijn zeer invloedrijk in Irak, Syrië en vele andere landen.' Volgens de ambtenaar, die Reuters alleen op voorwaarde van anonimiteit wilde spreken, bespreken de islamitische leiders van Iran het idee voor samenwerking momenteel intern.

Teheran ziet de opmars van ISIS als een grote bedreiging voor de regionale stabiliteit. Gisteren zei de Iraanse president Hassan Rohani dat Iran 'zal vechten tegen het geweld en terrorisme' in Irak. Volgens de Britse krant The Times zijn er speciale Iraanse eenheden naar Irak gestuurd.


Gemeenschappelijk belang
Teheran beschuldigt de Verenigde Staten al jaren van pogingen om het land te marginaliseren. Iran wil worden erkend als een belangrijke speler in de regionale veiligheid. Daarnaast is er al tien jaar lang een patstelling met het Westen over het nucleaire programma van Iran.

Tegelijk zijn er een aantal gemeenschappelijke bedreigingen, zoals de groeiende macht van Al-Qaeda in het Midden-Oosten. Bovendien zijn de betrekkingen tussen Iran en Washington iets verbeterd sinds de verkiezing van president Rohani in 2013, die 'constructieve betrokkenheid' met de rest van de wereld beloofde.
Bron
Lees ook: Sjiitische leider roept op tot vorming regering voor alle Iraki's

donderdag 12 juni 2014

Mysterieuze geldverstopper VS maakt zichzelf bekend

Grote steden in de Verenigde Staten zijn sinds vorige maand in de ban van een anonieme weldoener die al duizenden dollarbiljetten heeft verstopt. Afgelopen maandag maakte hij zijn identiteit bekend bij de CNN. De rijke Amerikaan Jason Buzi brengt het geldverstopspelletje nu naar Europa.

Het begon vorige maand allemaal inSan Francisco. Vastgoedbelegger Jason Buzi verstopte enveloppen met daarin tientallen dollars in de miljoenenstad. Waardevolle tips over de vindplaats van het geld verspreidde hij op het Twitteraccount @HiddenCash dat al snel meer dan een half miljoen volgers telde. Daarna volgden andere grote Amerikaanse steden als Los Angeles en New York.

Europa
De respons is zo groot, dat de miljonair de Atlantische Oceaan wil oversteken om zijn 'speelterrein' naar Europa te verleggen. Tijdens de eerste week van juli zullen er gevulde enveloppen verstopt worden in Londen, Parijs en Madrid.

Ondertussen heeft Jason Buzi al zo'n 15.000 dollar uitgedeeld. Maar dit lijkt dus nog maar een begin te zijn want de man vindt de schattenjacht 'een amusante manier om mensen samen te brengen en geld weg te geven'.

Ook in Nederland werd de 'Hidden Cash'-rage ontketend. Via het twitteraccount @HiddenCashNL plaatst een Nederlandse weldoener tips en aanwijzingen over zijn verstopte geld in onder meer Amsterdam en Groningen. Wie achter de Nederlandse actie zit, is nog maar de vraag. Ook onze Zuiderburen kregen een eigen Hidden Cash Belgium. Daar is Ilse Himschoot verantwoordelijk voor het initiatief.


Bron

Hulporganisatie CARE: '50.000 Syrische kinderen werken in Libanon'

Syrische vluchtelingen in Libanon. © AFP.


In Libanon werken naar schatting ruim 50.000 kinderen die Syrië zijn ontvlucht. Dat beweert de internationale hulporganisatie CARE.

Het zijn vooral de oudste zonen die geld moeten verdienen om eten en onderdak voor hun families te kunnen betalen, zei CARE-woordvoerster Johanna Mitscherlich. Veel vaders zijn in Syrië achtergebleven of gedood.

Een groot deel van de vluchtelingen behoorde tot de Syrische middenklasse, en beschikte bij aankomst in Libanon nog over spaargeld of juwelen die ze konden verkopen. Zodra het geld op is moeten kinderen vaak voor het inkomen zorgen, aldus Mitscherlich. Veel jongens kunnen daardoor niet naar school.

Volgens officiële cijfers leven er in Libanon 1,1 miljoen vluchtelingen. Mitscherlich denkt dat het werkelijke aantal dichter bij de 1,5 miljoen ligt. Doordat er geen vluchtelingenkampen zijn in Libanon, leven veel vluchtelingen in vervallen appartementen in de steden en tentenkampen. In Jordanië, waar circa 600.000 Syrische vluchtelingen wonen, is het aantal slachtoffers van kinderarbeid verdubbeld sinds het begin van de strijd in Syrië. Er werken daar nu 60.000 kinderen.

Vandaag is het Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Wereldwijd werken ongeveer 168 miljoen kinderen, een derde minder dan in 2000, blijkt uit cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie.
Bron

Weer opgehangen vrouw gevonden in India

Indiase activisten protesteren tegen de groepsverkrachtingen en moord van twee meisjes in de staat Utter Pradesh. (7 juni) © afp.


Een 19-jarige Indiase vrouw is opgehangen aan een boom aangetroffen in het noorden van India, meldt de BBC vandaag. Volgens haar familie zou ze zijn verkracht. Gisteren werd ook al een opgehangen vrouw gevonden in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh.

Het zou gaan om een vrouw van in de 40 die door de lokale bevolking werd bedreigd omdat ze sterke drank verkocht, aldus de politie. Haar familie beweert dat ze is verkracht door een groep mannen, maar sectie op het lichaam gaf geen uitsluitsel.

Op 29 mei werden in Uttar Pradesh twee nichtjes hangend aan een boom gevonden. De beelden daarvan gingen de hele wereld over. Drie Indiase mannen hebben bekend dat ze de twee tienermeisjes hebben verkracht en vermoord.
Bron
Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Man waarschuwt voor gevaarlijke rotonde en veroorzaakt zelf ongeval

De bestuurder van een bestelwagen let de volgende keer vast beter op als hij passagiers goede raad geeft. Slechts luttele seconden nadat hij waarschuwt voor een gevaarlijke rotonde, rijdt hij zelf in op een motorrijder.

De timing was beslist ironische te noemen. 'Dit is de gevaarlijkste rotonde voor fietsers in Londen', zo vertelt hij tegen een medepassagier, in een gesprek dat via de dashcam werd opgenomen. 'Er zijn hier al verschillende fietsers gestorven.' Korte tijd later rijdt de wagen zelf in op een motor die gestopt was voor een rood licht.

Het filmpje, dat is opgenomen in Oost-Londen, werd volgens de Britse Metro op Youtube geplaatst door het nichtje van de bestuurder.


Bron

woensdag 11 juni 2014

'Jihadisten nemen Iraakse stad Tikrit in'

ISIL-militanten hebben de geboorteplaats van wijlen dictator Saddam Hoessein ingenomen.© afp.


Strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) hebben vandaag de centraal gelegen stad Tikrit ingenomen. Dat heeft de Iraakse politie laten weten. De jihadisten hebben enkele honderden gevangen vrijgelaten in de stad.

De Iraakse oud-dictator Saddam Hoessein is geboren in een dorpje bij Tikrit. Eerder vandaag veroverden de soennitische strijders de industrie- en oliestad Baiji. Ze namen dinsdag al de grote stad Mosul in het noorden van Irak in.
Bron
Lees ook: Opmars ISIS: na Mosul nemen jihadisten ook Baiji en Tikrit in
Lees ook: VS willen regering Irak 'elke gepaste hulp' verlenen
Lees ook: NAVO-spoedzitting om jihadisten Irak
Lees ook: Onverwacht snelle opmars van barbaars ISIS
Lees ook: Bloedige gevechten ten noordoosten van Bagdad
Lees ook: 'Iran stuurt troepen', Iraakse luchtmacht bombardeert ISIS
Les ook:  'Nieuwe Bin Laden' leidt bloedige ISIS-opmars in Irak
Lees ook: 'Jihadisten ISIS lopen tegen hun grenzen aan'
Lees ook: Koerden bevechten ISIS bij Iraakse stad Kirku
Lees ook: 'Extremisten nemen wapencomplex Saddam Hussein in'
Lees ook: Terreurgroep ISIS roept kalifaat uit
Lees ook: ISIS kruisigt acht 'gematigde' rebellen

Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer het label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

dinsdag 10 juni 2014

Dochter aangehouden na verdwijning demente moeder


Politie houdt rekening met achterlaten moeder in Polen

Margarethe van Beenen (80) en haar dochter Nadja. © Politie.


De 55-jarige Nadja B. uit Rijnsaterwoude is zondag aangehouden in verband met de vermissing van haar moeder, de 80-jarige Margarethe Brouwer-Van Beenen. De verdachte verdween dinsdag 13 mei samen met haar ernstig zieke en demente moeder spoorloos uit het dorp nabij Alphen aan den Rijn.

Misschien viel de zorg voor de oude vrouw haar toch te zwaarBuurman van Margaretha Brouwer-Van Beenen

De politie weet dat de 55-jarige verdachte tijdens haar verdwijning afgelopen weken in ieder geval in Duitsland en in Polen is geweest. Volgens politiewoordvoerster Beau Stolwijk wordt rekening gehouden met verschillende scenario's, waaronder ook het achterlaten van de moeder in een van deze landen.

Vanwege de zorgelijke gezondheidstoestand van de oude vrouw, houdt de politie er rekening mee dat zij inmiddels is overleden. Maar onduidelijk is nog of de moeder bij haar dochter was, toen die in Duitsland en Polen was. Dit stelt de politie niet te weten. Informatie over de exacte verblijfplaats van het duo wordt nog gezocht.

Auto aangetroffen
Ook de Volvo waarmee zij halverwege vorige maand verdwenen is aangetroffen. De vrouw werd in Velzen aangehouden in een woning, waar ook andere mensen aanwezig waren. Zij zit sindsdien vast, zonder dat zij contact mag hebben met de buitenwereld. Zij wordt morgen voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Buurtbewoners vertelden eerder aan het AD dat de vrouw 's nachts met haar moeder vertrokken was en haar 16-jarige dochter thuis achterliet. Ze haalde haar 80-jarige moeder onlangs uit een verzorgingshuis in Leiden weg. Ze wilde graag zelf voor haar gaan zorgen.

Ze trok daarom samen met haar dochter in bij haar moeder in het ouderlijk huis aan de Herenweg, dat aangepast is zodat de 80-jarige demente vrouw daar weer kon gaan wonen. 'Misschien viel de zorg voor de oude vrouw haar toch te zwaar,' aldus een buurman.
Bron
Lees ook: Moeder (80) en dochter (55) al twee weken spoorloos
Lees ook: 'Misschien zat Nadja B. wel dagen bij haar dode moeder'
Lees ook: Nadja B. die mogelijk moeder ontvoerde op vrije voeten

Neushoornweesje durft na trauma niet alleen te slapen

© Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) Facebook..


Het baby neushoorntje Gertjie, ook wel 'Little G' genoemd, wil niet meer alleen slapen nadat hij vorige maand werd aangetroffen bij zijn gestroopte moeder. Dierenbeschermers in Zuid-Afrika adopteerden de wees totdat hij groot genoeg is om uitgezet te worden in een natuurreservaat. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

De bijna vier maanden oude neushoorn woont nu in het Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika.

In het bijzijn van Gertjie werd zijn moeder op gruwelijke wijze afgeslacht om haar hoorn. 'Het was heel ontroerend om te zien, het kleine diertje wilde haar zijde niet verlaten en beerde onophoudelijk', vertelt de HESC-verzorgster die de neushoornbaby op 7 mei aantrof. De eerste nacht in het centrum bracht Gertjie door met een medewerker en een schaap genaamd Skaap. Zij vervult de rol van surrogaatmoeder.

Inmiddels groeit Gertjie als kool en gaat het steeds beter met hem. Dagelijks rent hij buiten een rondje en slaapt hij zo'n 12 uur per dag, buiten zijn hazenslaapjes in de middag om. Op een livecam van Africam kan iedereen zien hoe het Gertjie vergaat.

Het neushoorntje krijgt nog babymelk tot hij zo'n anderhalf jaar oud is, daarna zetten de medewerkers hem uit in een natuurreservaat. Omdat het diertje op regelmatige basis en vaak gevoed moet worden slapen de medewerkers nu buiten zijn verblijf.
Bron

Chileen in doodsangst als lift op hol door het dak knalt

Veel mensen zijn bang dat een lift naar neerstort, in Chili gebeurde precies het tegenovergestelde. Een argeloze man kreeg al snel in de gaten dat de lift waarin hij omhoog wilde op hol sloeg.

Terwijl de lift plots razendsnel stijgt en onderweg spontaan de deuren opengaan, probeert Jose Vergara tevergeefs de noodbediening van de lift te gebruiken. Kort daarop wordt het beeld zwart. Duidelijk is dat de lift een enorme klap heeft gemaakt.

Ondanks de zware botsing met het dak heeft de man het ongeluk overleefd, hij raakte zwaargewond aan zijn hoofd en benen.
Bron: video

maandag 9 juni 2014

24 Indiase studenten weggespoeld

Een vader met een foto van zijn vermiste zoon. © ap.


Een groep van 24 Indiase studenten is verrast door een plotseling zwellende rivier en weggespoeld. Dat gebeurde nadat een sluisdeur van het reservoir van een waterkrachtcentrale was opengezet.

Waarschijnlijk zijn alle studenten om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde toen de studenten uit de bus waren gestapt om bij zonsondergang foto's te maken bij de rivier Beas in de de noordelijke provincie Himachal Pradesh.

Reddingswerkers hadden maandagmiddag (Indiase tijd) vijf lijken teruggevonden.

Woedende omwonenden blokkeerden na het ongeluk de nabijgelegen snelweg. Ze beschuldigden de waterkrachtcentrale ervan zonder waarschuwing de sluizen te hebben opengezet.

Naar de centrale is een onderzoek ingesteld. Er zou sprake zijn van nalatigheid.
Bron

'Superhaai' at drie meter lange witte haai op

Screenshot © Youtube.

Australische wetenschappers vermoeden dat een gigantische, drie meter lange witte haai, die in 2004 getagd werd met een gps-tracker, opgegeten werd door een nog grotere 'superhaai'. Het onderzoek werd gedetailleerd gevolgd voor de documentaire 'Hunt for the Super Predator' die binnenkort uitkomt in de VS.


De vrouwtjeshaai Alpha verkeerde volgens onderzoekers in uitstekende gezondheid toen ze uitgerust werd met een gps-tracker. De verbazing was dan ook groot toen het toestel, gebleekt door maagzuur, vier maanden later op een strand in Australië aanspoelde. Slechts vier kilometer van de plek waar ze de haai hadden losgelaten.

De data op het toestel gaf een snelle temperatuurstijging (van 8 graden celcius naar 26) aan samen met een plotse, steile afdaling van 580 meter. De aangegeven temperatuur zou erop wijzen dat het toestel zich in het spijsverteringssysteem van een ander dier bevonden moet hebben. Volgens onderzoekers zou de haai daarom volledig opgegeten zijn door een gigantisch roofdier, mogelijk een nog grotere witte haai.

De documentaire van het Smithsonian Instituut, die binnenkort officieel uitkomt, is gebaseerd op een eerdere documentaire van ABC 'The Search for the Ocean's Super Predator'. Documentairemaker Dave Riggs verduidelijkte tegenover de Daily Mail dat hij niet wil verwijzen naar een soort mythisch wezen: 'Dit is de natuur en we proberen gewoon te achterhalen wat er tien jaar geleden gebeurde.'

Geen zoogdier
Hoewel orka's af en toe witte haaien aanvallen en zelfs doden, is het nog maar de vraag welk dier een haai van dergelijke omvang volledig opeet. Een zoogdier zoals een orka is volgens Riggs uitgesloten. 'Als je naar het profiel kijkt van dit dier, heeft het een hoge inwendige temperatuur, maar niet hoog genoeg om een zoogdier te zijn. Hoe groter het dier, hoe beter het die temperatuur kan onderhouden', aldus Riggs.

Liefde overwint enorm leeftijdsverschil van 60 jaar

Dat leeftijdsverschil tussen partners soms echt niets uitmaakt, bewijst Kyle Jones uit Pittsburgh. De 31-jarige toyboy is namelijk helemaal weg van zijn vriendin Marjorie van 91 jaar. Pittig detail: zijn moeder is maar liefst veertig jaar jonger dan zij.

De twee leerden elkaar enkele jaren geleden kennen in een boekenwinkel. Kyle vroeg haar telefoonnummer waarop Majorie instemde voor een afspraakje. Dat ze heel wat wenkbrauwen doen fronsen met hun relatie, kan het koppel niet schelen. Ze komen dan ook openlijk uit voor hun gevoelens en laten met plezier weten dat hun seksleven nog dik in orde is. 'We kunnen onze handen niet van elkaar afhouden.'

Hun relatie moet een echte win-win situatie zijn. Marjorie voorziet Kyle van volwassen gesprekken en Kyle zorgt ervoor dat Marjorie de nodige avontuurtjes zowel binnen als buiten de slaapkamer beleeft. Toch is niet alles rozenkleur en maneschijn voor Majorie. Zij moet Kyle op dit moment nog delen met vier andere rijpe dames. En dit aantal is voor Kyle nog niet genoeg. Hij zoekt de hele dag actief naar oudere dames op datingsites en chat de hele dag door.

Dat haar toyboy van twee walletjes eet, vindt Marjorie steeds minder erg. 'In het begin was ik erg jaloers op de andere vrouwen. Toch weet ik dat Kyle altijd naar mij terugkomt. Hij vertelt me dat ik de beste ben. Daarmee neem ik genoegen', vertelt de grootmoeder.

Het meest aantrekkelijk vindt Kyle de neklijn en rimpels van oudere dames. Maar ook de grijze haarkleur kan op heel wat sympathie rekenen. 'Meestal kies ik voor dames tussen zestig en tachtig jaar. En hoewel veel vrouwen zeggen dat ik wat te jong ben, kan ik ze meestal toch overtuigen', zegt Kyle.

Ook over de toekomst heeft Kyle al regelmatig nagedacht. 'Ik hoop ooit met een dame te kunnen samenwonen, maar vrees dat ze snel voor mij zullen sterven.'


 Bron

Wereldrecord: Zwitser springt van 8.000 meter hoogte

© epa.


De Zwitser Remo Läng (38) heeft een nieuw wereldrecord gevestigd door van een hoogte van 8.000 meter te springen zonder hulp van zuurstofmasker.

De beoefenaar van extreme sporten sprong uit een heteluchtballon om 06.17 uur en landde 10 minuten later in Aarberg.

De eerste 5 minuten waren in vrije val en deed Läng in een zogeheten wingsuit. Daarna trok hij zijn parachute open en deed er vijf minuten over om neer te komen.

Reserve opgebouwd
Hij had een 'reserve' aan zuurstof opgebouwd door gedurende een half uur intensief adem te halen voor hij aan boord ging van de ballon. De man wil nu nog hoger gaan. Hij plant alweer een nieuw wereldrecord.Bron

's Werelds oudste man overleden

© reuters.


Alexander Imich, die gold als de oudste man ter wereld, is zondag op 111-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft het verzorgingshuis waar hij zijn laatste jaren heeft doorgebracht, maandag laten weten.

Imich was op 4 febuari 1903 in Polen geboren en overleefde een werkkamp in de Sovjet-Unie onder dictator Jozef Stalin. Hij was in de jaren 50 naar de Verenigde Staten geëmigreerd en werd een deskundige op het gebied van occulte zaken. In 1995 publiceerde hij nog een verzamelbundel onder de titel 'Ongelooflijke verhalen van het paranormale'.

Imich werd in april 's werelds oudste man. Zijn 'opvolger' is de Japanner Sakari Momoi, die precies één dag na Imich het levenslicht aanschouwde. Momoi moet overigens in leeftijd tientallen vrouwen voor laten gaan. Als de oudste wordt ook een Japanse beschouwd: Misao Okawa, die 116 jaar is en dus een van de zeer weinigen die nog in de 19e eeuw zijn geboren.
Bron

Gewonde grottenonderzoeker vast op 1000 meter diepte

Hulpdiensten in de vallei van Berchtesgaden © ap.

Duitse reddingswerkers staan voor de grote uitdaging om een zwaargewonde man te redden die zich op meer dan 1000 meter diepte bevindt in een kilometerslange grot. De reddingsoperatie kan volgens Duitse media dagen in beslag nemen.

Een eerste reddingsteam is vanmorgen bij het slachtoffer aangekomen. Het zou nog niet mogelijk zijn om de man te vervoeren. Ongeveer 200 reddingswerkers zijn bij de complexe reddingsoperatie betrokken.

De 52-jarige man was samen met twee anderen afgedaald in de 'Riesending-Schachthöhle' in het zuiden van Duitsland, maar raakte zondag gewond door vallende rotsen. Een van zijn begeleiders ging terug om hulp te halen, terwijl de andere bij de man bleef.

Ervaren grottenonderzoeker
De gewonde is naar verluidt een zeer ervaren grottenonderzoeker en een van de ontdekkers van de grot. De pas in 1995 ontdekte Riesending-Schachthöhle is met een diepte van meer dan 1100 meter en een lengte van ruim 19 kilometer de diepste en langste grot in Duitsland.

De grot bestaat uit grote hallen, zeer smalle gangetjes en onderwatermeren die overwonnen moeten worden.
Bron
Lees ook: Gewonde speleoloog pas eind deze week bovengronds
Lees ook: Duitse speleoloog heeft hersenletsel
Lees ook: Gewonde Duitse grotonderzoeker kan vervoerd worden
Lees ook: Duitse grotonderzoeker Westhauser wordt niet geopereerd in grot
Lees ook: Zware etappe in redding gewonde grotonderzoeker
Lees ook: Gezondheid speleoloog 'beter dan verwacht'

zondag 8 juni 2014

Burgemeester Rio komt belofte schoon zeilwater niet na
Rio de Janeiro komt de belofte om de vervuilde Baai van Guanabara voor de Olympische Spelen van 2016 schoon te maken niet na. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes gisteren gezegd. Dat het water gezuiverd zou worden, was een argument om de spelen naar de stad te halen. De schone baai zou vervolgens onderdeel worden van het nalatenschap..

Olympische zeilers hebben zich beklaagd over het feit dat meer dan zeventig procent van het rioolwater onbehandeld in de baai terechtkomt. Ze vertelden dat ze banken, dode dieren, en vuilniszakken moesten ontwijken om hun roeren schoon te houden.

Bekentenis
'Het spijt me dat we geen gebruik gemaakt hebben van de spelen om de Baai van Guanabara volledig schoon te maken', zei Paes in zijn eerste publieke bekentenis over het probleem.

Dat het water tijdens de Olympische Spelen nog vervuild zal zijn, komt niet als een verrassing. Het bleek al uit geheime documenten die de laatste maanden naar buiten waren gekomen.

Er is veel kritiek op de organisatie van het evenement vanwege vertragingen. Leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben gezegd dat de spelen in gevaar zijn en dat de voorbereidingen de 'slechtste' in de recente geschiedenis zijn. In april heeft het IOC speciale adviseurs gestuurd om de organisatie in goede banen te leiden.

Gezondheid
Hoewel het ministerie van milieu denkt dat het water vijftig procent schoner zal worden in plaats van de beloofde tachtig procent, zou de gezondheid van de sporters niet in gevaar zijn. Geprobeerd wordt de zeilwedstrijden in een deel van de baai te houden dat minder vervuild is, maar door de stromingen is het lastig te voorspellen welke gebieden dat dan zijn. Op het strand van Flamengo, waar de medailleraces worden gehouden, zijn waarschuwingsborden geplaatst waarop staat dat er niet gezwommen mag worden.

Er zijn ook zorgen over de locaties voor de zwem- en roeiwedstrijden. De Internationale Zeilfederatie gaat mogelijk proeven doen om de waterkwaliteit te controleren.

Burgemeester Paes zei gisteren verder dat de voorbereidingen voor de Olympische Spelen op schema liggen en dat de kosten binnen de perken blijven. De nalatenschap van de spelen zou volgens hem vergelijkbaar kunnen zijn met die van Barcelona in 1992, die gezien worden als het beste voorbeeld van stadsverbetering. Die bewering wordt betwijfeld omdat Barcelona jaarlijks zestig miljoen bezoekers trekt en Brazilië slechts zes miljoen. Dat is nog niet de helft van het aantal toeristen dat naar Nederland komt.

Bron

Held die schutter Seattle overmeesterde, overladen met huwelijkscadeaus

Jon Meis en zijn verloofde Kaylie Sparks. © privéfoto/Facebook.Sinds bekend werd dat Jon Meis, tot voor kort een doorsnee student, de schutter wist te overmeesteren die een bloedbad wilde aanrichten aan de Seattle Pacific Universiteit, wordt hij overladen met cadeaus. Meis en zijn verloofde Kaylie Sparks kregen hun hele huwelijkslijst cadeau.

Ook is er een website geopend waarop geld kan worden gedoneerd voor de huwelijksreis van het koppel. De teller stond gisteravond al op meer dan 32.000 dollar aan donaties.

Jon Meis wist donderdag de 26-jarige schutter te stoppen, die een 19-jarige student had doodgeschoten en twee anderen had verwond. Volgens de politie was Aaron Y. van plan een bloedbad aan te richten alvorens zelfmoord te plegen. De 22-jarige Meis viel de schutter met pepperspray aan toen die zijn geweer probeerde te herladen. Hij heeft door zijn snelle reactie veel levens gered, aldus de politie.

Nadat de identiteit van moedige ingenieursstudent bekend werd, werd zijn huwelijkslijst al snel gedeeld op sociale media. In een mum van tijd waren alle cadeaus op de lijst aangekocht door wildvreemden die hun dankbaarheid wilden betuigen.

Jessamyn McIntyre, een radioproducer uit Seattle, besloot daarop een campagne te starten voor iedereen die het koppel wilde helpen, maar niet de kans had gekregen bij te dragen aan de huwelijkslijst. Ze startte een inzamelactie voor de huwelijksreis en verdere kosten van Meis en zijn verloofde.

Jon Meis en zijn verloofde Kaylie Sparks stappen op 21 juni in het huwelijksbootje.


Bron

Doden bij terreuraanval op vliegveld van Karachi

Pakistaanse soldaten © ap.

Acht tot tien gewapende mannen hebben vandaag de luchthaven aangevallen van Karachi, de grootste stad van Pakistan. Daarbij zouden zeker negen mensen zijn omgekomen. De aanval duurt nog voort. Er doen berichten de ronde dat een zelfmoordterrorist zich tijdens de gevechten heeft opgeblazen. De terminal van de luchthaven is omsingeld door veiligheidstroepen. De aanvallers hebben met granaten gegooid.

Pakistaanse media melden dat de aanvallers via valse identeitskaarten het vliegveld zouden zijn binnengekomen. Verder zouden minimaal twee van de aanvallers zijn omgekomen bij de aanval. Het dodental is in de loop van de avond opgelopen tot zeker negen. Volgens het Duitse persbureau dpa gaat het om drie beveiligers van het vliegveld, twee man burgerpersoneel en vier aanvallers. CNN heeft het over zes gedode militanten.

Toegangswegen naar de oude terminal van de luchthaven Jinnah International Airport zijn afgesloten. Vluchten naar de terminal worden omgeleid. Tijdens de aanval stonden er nog vliegtuigen met passagiers op het vliegveld. Zij werden snel geëvacueerd zijn naar veiligere plaatsen. Een woordvoerder van staatsluchtvaartmaatschappij Pakistan International Airlines, Mashhood Tajwar, zei op de televisie dat 'alle passagiers in veiligheid zijn'. Terwijl hij sprak klonken op de achtergond nog explosies.

Het leger zou nu vooral op de nog overgebleven terroristen aan het jagen zijn. Een van die terroristen zou zichzelf tijdens de gevechten hebben opgeblazen.

Leger gevraagd om versterking
Een overheidsmedewerker bevestigde dat het om een terreuraanval gaat. Hij zei dat de aanval niet op het gewone deel van de luchthaven plaatsvond, maar op het deel voor speciale VIP-vluchten. De aanval begon laat in de avond (Pakistaanse tijd). Pakistaanse televisiestations zonden beelden uit van een grote brand op de luchthaven en het silhouet van een verkeersvliegtuig. De woordvoerder zei dat de politie het gevecht met de aanvallers is aangegaan en het leger om versterking heeft gevraagd.

Aanvallen op vliegvelden komen vaker voor in Pakistan, maar vaak zijn militaire vliegvelden dan het doelwit. Volgens The Guardian is het de eerste keer dat terroristen een burgervliegveld hebben uitgekozen als doelwit.

Opnieuw opschudding om antisemitische uiting Le Pen

Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen heeft weer voor opschudding gezorgd met zijn uitspraken. De erevoorzitter heeft zich uitgelaten over bekende artiesten, zoals Madonna, die de overwinning van de partij bij de Europese verkiezingen hadden bekritiseerd.

In reactie op kritiek van onder andere oud-tenniskampioen Yannick Noah en met name de joodse zanger Patrick Bruel zei Le Pen lachend dat de oven de volgende keer wordt aangezet. Het filmpje met de gewraakte uitspraken was vrijdag op de website van de uiterst rechtse partij gezet, maar is zaterdagavond verwijderd.

De organisatie SOS Racisme gaat aangifte doen van de antisemitische uithaal, die verwijst naar de ovens in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin miljoenen Joden zijn verbrand. Le Pen is meerdere keren veroordeeld voor haatzaaien.

De uitspraken zijn slecht nieuws voor Marine Le Pen, de huidige leider van het Front National. Zij probeert de partij naar het midden te loodsen, maar wil ook niet zonder haar populaire vader, die al vaker in de problemen is gekomen met zijn uitspraken. Eerder noemde hij de gaskamers van de nazi's een 'detail in de geschiedenis'. Louis Aliot, vice-voorzitter van de partij en compagnon van Marine Le Pen, zei vandaag dat als de oude Le Pen dit daadwerkelijk had gezegd, dat een 'slechte uitspraak' zou zijn, en 'politiek dom'.

In het Europees Parlement wil de PVV van Geert Wilders samen gaan werken met het Front National. De partij werd onlangs bij de verkiezingen voor het Europees Parlement met circa 25 procent van de stemmen de grootste partij. Volgens Wilders is de partij niet antisemitisch.

Vorige maand zorgde Le Pen ook al voor opschudding. Hij sprak over de vloedgolf van migranten naar Europa en zei daarbij dat 'meneer Ebola dat in 3 maanden kan regelen'. Dat was een verwijzing naar het dodelijk ebola-virus dat de afgelopen maanden mensenlevens heeft geëist in West-Afrika. Mensen die ziek worden, sterven een gruwelijke dood.
Bron: video
Lees ook: Wilders vindt uitspraken Le Pen 'walgelijk'
Lees ook: Marine Le Pen bruskeert haar videobloggende vader

Families vlucht MH370 willen 5 miljoen inzamelen om mysterie op te lossen

Beelden van de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig © epa.


Nabestaanden van de passagiers die aan boord zaten van de vermiste Maleisische Boeing 777 zijn vandaag een inzamelingsactie begonnen. Ze willen 5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) inzamelen om het mysterie van het sinds maart verdwenen toestel op te lossen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.De 'Beloning MH370'-campagne is bedoeld om een klokkenluider over te halen de benodigde informatie te onthullen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat iemand, ergens, iets weet. Met dit geld willen wij diegene aansporen naar buiten te treden", zei Ethan Hunt, die het project leidt. De campagne is een initiatief van een handjevol families.

Vlucht MH370 ging op 8 maart van Kuala Lumpur naar Peking. Het vliegtuig had 239 mensen aan boord.

'Regeringen en bedrijven hebben hun best gedaan, maar zijn er niet in geslaagd om ook maar een fractie van bewijs te vinden. Hetzij door een gebrekkige aanpak, hetzij door misleiding van een of meer personen', zei de partner van een Amerikaanse passagier.

Het toestel is waarschijnlijk sterk van zijn koers afgeweken en ergens ten westen van Australië in zee terechtgekomen. Maleisië en Australië hebben beloofd door te gaan met de zoektocht.
Bron
Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

'Neptaxi werd Kris en Lisanne noodlottig'’Amersfoortse vriendinnen mogelijk slachtoffer orgaanhandel’

Lisanne Froon (links) en Kris Kremers. © EPA.

De in Panama vermiste Kris Kremers (22) en Lisanne Froon (21) zijn mogelijk het slachtoffer geworden van iemand die zich voordoet als taxichauffeur en zich bezighoudt met orgaanhandel. Dat verklaren plaatselijke bronnen tegenover het AD.

De twee meiden zouden uit eigen beweging bij de man zijn ingestapt in de veronderstelling dat zijn wagen een taxi was. De bewuste persoon reed in een gele wagen voorzien van tape met roodwitte strepen op de voor- en achterbumper. Net als de taxi's in Panama.

Vanwege die gelijkenis gebaarden Kris en Lisanne de chauffeur op 1 april 's middags te stoppen, zeggen onze bronnen. 'Na een vergeefs bezoek voor werk aan buurplaatsje Volcán, een trip waarvoor ze de bus hadden genomen, wilden de Nederlandse vrouwen naar de markt in Boquete (het dorp waar ze logeerden, red.) voor een andere afspraak. De bestuurder van de neptaxi reed hen echter de andere kant op,' aldus de ingewijden.

'Organen verwijderd'
De chauffeur, naar verluidt een dertiger, zou zijn Nederlandse 'klanten' hebben verdoofd met een 'knock-out spray' en hen met tape hebben vastgebonden. Bij een meertje in de buurt van de internationale luchthaven Enrique Malek zouden vervolgens, in een gebouwtje en met behulp van twee handlangers, de organen zijn verwijderd uit de lichamen van de twee vriendinnen uit Amersfoort.

Die organen werden per helikopter overgevlogen naar een plaatsje net over de grens in Colombia. De lichamen van de slachtoffers zouden bij het meertje zijn gedumpt, aldus de bronnen. Ze baseren zich op informatie van getuigen, tips van derden en eigen onderzoek.

De ingewijden, die niet met hun naam genoemd willen worden, zien een mogelijk verband met twee mannen voor wie zo'n half jaar geleden uitgebreid werd gewaarschuwd via affiches bij winkels, restaurants en tankstations in de provincie Chiriquí (waarin Boquete ligt, red.).

Lucratieve bezigheid
Het duo zou zich bezighouden met de ontvoering van jongeren voor orgaanhandel. Een lucratieve bezigheid, zeggen de bronnen. 'Voor een gezonde nier zouden bedragen worden betaald tot wel 45.000 Amerikaanse dollar.'

De woordvoerster van de families Froon en Kremers wil vooralsnog geen commentaar geven. In de verdwijningszaak was eerder al sprake van een rood voertuig van het type pick-up dat op de looproute van de meiden zou zijn gesignaleerd op de dag van hun verdwijning.

Omwonenden verklaarden dat ze de onbekende wagen het pad zagen afrijden op het tijdstip dat de twee Nederlandse toeristen hadden moeten terugkeren van een toeristische wandeling.
Bron
Lees ook: Vermissingszaak Kris en Lisanne en de neptaxi
Lees ook:  Man raadde 'vermoeide' Kris en Lisanne aan taxi te nemen
Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten