Translate

zaterdag 7 juni 2014

Bloedbad na ruzie over koeien: zeker 37 doden

Een stapel geweren bij een wapeninzamelactie, vorige week in Congo. © afp.


Een ruzie over koeien heeft in de Democratische Republiek Congo zaterdag geleid tot de dood van zeker 37 mensen. De slachtoffers, onder wie zwangere vrouwen, waren doodgestoken, doodgeschoten en verbrand.

Het incident gebeurde in de provincie Zuid-Kivu in het oosten van het Afrikaanse land. Gouverneur Marcellin Cishambo noemde een ruzie over koeien als aanleiding zonder details te geven. 'Het probleem is dat iedereen in dit gebied een wapen draagt.'

Cishambo hield het op een lager dodental, maar een cameraman van persbureau Reuters telde 37 lijken.

In het bergachtige gebied wonen veel stammen die buurland Burundi na een burgeroorlog in 2005 ontvluchtten. Lokale bewoners van de Congolese stam Bafuliru beschuldigen een beweging van Burundese stammen van de aanval.
Bron

Boodschappen in supermarkt goedkoper door crisis

© anp.


Boodschappen bij de supermarkt zijn sinds afgelopen september euro's goedkoper geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa.

Kassa doet regelmatig precies dezelfde boodschappen bij de zes grote supermarkten Aldi, Albert Heijn, C1000, Jumbo, Lidl en Plus. Bij Aldi waren dezelfde boodschappen ruim 9 procent goedkoper dan in september. Bij alle supermarkten zijn koffie, aardappelen en perssinaasappelen flink in prijs gedaald.

Melk, bier en rode kool werden bij alle supermarkten iets duurder. Voor het onderzoek kocht en vergeleek Kassa alleen producten van het huismerk.

De prijsdaling heeft volgens een deskundige in het programma te maken met de crisis, maar ook met toegenomen concurrentie tussen de supermarkten. Over het geheel genomen is Aldi de goedkoopste super en Albert Heijn de duurste.
Bron

Krokodil sleurt man van boot in Australisch natuurpark

© thinkstock.


De Australische politie was vandaag op zoek naar een man van 52 die door een krokodil van een boot werd gesleurd in het Nationaal Natuurpark van Kakadu National Park. De man was vergezeld van zijn vrouw, zijn zoon en zijn schoondochter toen de krokodil aanviel.

'We blijven hoopvol, al heeft een aanval van een krokodil doorgaans zeer ernstige gevolgen', zei politiechef Bob Harrison aan de nationale tv-omroep ABC. De politie en de rangers van het natuurpark hebben een zoektocht opgezet in de omgeving van het kampeer- en logementsterrein van Cooinda.

In januari van dit jaar werd in hetzelfde park al een jongen van 12 gedood door een krokodil.
Bron
Lees ook: Menselijke resten in krokodil gevonden

Man en vrouw rijden elkaar dood bij frontale botsing

Screenshot. © Youtube.


Een Amerikaanse man en zijn echtgenote zijn woensdagochtend overleden nadat ze met hun auto's frontaal op elkaar waren gebotst. Het echtpaar was in Texas in twee auto's op weg naar het werk op het moment van de fatale crash. De oorzaak van het ongeval blijft voorlopig een mysterie.

Kristina Munoz (26) en Nicolas Cruz (31) werkten allebei op een boerderij, maar vanwege de verschillende werkschema's namen ze elk apart de auto. Op het moment van het ongeval zouden ze onderweg geweest zijn tussen twee verschillende gebouwen van hun werkgever, Mahard Egg Farm.

De politie veronderstelt dat Munoz van haar baanvak is afgeweken bovenop op een heuvel. Net op dat moment kwam haar man vanuit de andere richting aangereden. Geen van beiden droeg een veiligheidsgordel op het moment van de crash.

Het echtpaar stapte in april vorig jaar in het huwelijksbootje en had drie jonge kinderen
Bron

SLM-vliegramp herdacht in Amsterdam en Suriname

Vijf jaar geleden werd de SLM-ramp ook in de Koningskerk in Amsterdam herdacht. © anp.


Zowel in Nederland als in Suriname wordt vandaag herdacht dat 25 jaar geleden in Suriname een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neerstortte. Bij de vliegramp kwamen 176 inzittenden om het leven, onder wie bekende Surinaams-Nederlandse voetballers. Slechts 11 passagiers overleefden de crash.

In de Koningskerk in Amsterdam-Oost houdt Stichting Kleurrijk een interreligieuze herdenkingsbijeenkomst met nabestaanden en overlevenden. Het thema van de twee uur durende herdenking is 'Heb lief en ga door met het leven'. 's Avonds worden kransen neergelegd bij het monument aan het 's-Gravesandeplein.

Op Nederland 2 zendt de NTR zaterdag om 18.30 uur de documentaire Wrakstukken uit. Dit is een persoonlijke documentaire van NTR-presentator Maurice Lede, die bij de ramp drie familieleden verloor, onder wie profvoetballer Andy Sharmin. Die zou met het Kleurrijk elftal een aantal benefietwedstrijden spelen in Suriname.

Ook in Suriname wordt de vliegramp herdacht. De Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman zal bloemen leggen bij het herinneringsmonument in Paramaribo. Hij doet dat tijdens een herdenkingsplechtigheid van de familie van de slachtoffers. 'De vliegramp is een belangrijke gebeurtenis geweest in de Surinaamse geschiedenis. We vinden het belangrijk om erbij stil te staan', aldus de Nederlandse ambassade.

Suriprofs leggen krans
Ook de Suriprofs, een voetbalteam van Surinaamse voetballers in Nederland, zullen een krans leggen. Als eerbetoon aan de voetballers maar ook aan de andere slachtoffers hebben de Suriprofs besloten het monument, dat op een begraafplaats in Paramaribo staat, te renoveren.

Bij de ramp met de Douglas DC8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in 1989 kwamen 18 Nederlands-Surinaamse voetballers van het 'Kleurrijk Elftal' om het leven. De crash bij het dorp Zanderij gebeurde toen de piloten probeerden te landen in de mist.
Bron

'Eerlijke' vakantieganger moet 10 maanden de cel in

© anp.


Eerlijkheid duurt niet altijd het langst. Dat bleek vandaag wel voor een 45-jarige man die op Schiphol werd aangehouden.

De man was op de luchthaven om daar het vliegtuig te pakken naar zijn vakantiebestemming. Het leek hem verstandig om voor vertrek aan de Marechaussee te vragen of hij nog openstaande boetes had. Die wilde hij voordat hij op reis ging eerst nog voldoen. Na controle bleek dat hij nog tien maanden de cel in moest voor een drugsdelict. Dat schrijft de Marechaussee op Facebook.

De man is aangehouden en ingesloten.
Bron

Kannibaal komt weg met voorwaardelijke celstraf

Alexei Gorulenko vlak nadat hij gered was © Kos.


Een Russische kannibaal, die toegeeft dat hij een vriend van hem op heeft gegeten, hoeft niet de cel in, ondanks dat hij tijdens de rechtszitting in Neryungri vertelde dat hij niet eens honger had toen hij zijn tanden in het lichaam van zijn dode vriend zette.

De 44-jarige Andrei Kurochkin werd eind 2012 door Alexander Abdullaev (37) en Alexei Gradulenko (35) opgegeten tijdens een barre visserstrip in de afgelegen Siberische Sahka-republiek in het noorden van Rusland. In vreselijk winterweer zakte de Jeep van de mannen door het ijs op de Daurka, een bevroren rivier. De Russen ontsnapten maar net aan de dood.

Abdullaev en Gradulenko werden na twee maanden gered met een helikopter. Van Kurochkin werd slechts een voet, een vinger en een deel van het schedel gevonden. Een vierde vermiste visser, Vladimir Komarov, is nooit gevonden.

Proteïnen
Abdullaev en Gradulenko beweren dat hun vriend doodvroor in de Siberische vrieskou, waarna ze besloten om hem op te eten. 'We hadden proteïnen nodig. Dankzij hem konden we nog tien dagen overleven', verklaarde Gradulenko tegen de politie. De openbare aanklager hecht weinig geloof aan het verhaal en denkt dat de twee hun vrienden hebben vermoord.

Het lichaam van Kurochkin was in stukken gehakt. Naast een bebloed vest werd ook een houten stok met een scherpe punt aangetroffen. 'We vermoeden dat de twee mannen hun vrienden hebben vermoord en opgegeten omdat ze vreselijk honger hadden', zei een politiebron aan de Siberian Times in 2012. Maar later bleek dat bij de plaats waar de lichaamsresten werden gevonden ook dieren lagen die door de vissers waren gedood.

'Als ze dieren konden doden, waarom zouden ze dan een menselijk lichaam opeten?', vroeg de weduwe van Kurochkin zich af? Abdullaev gaf toe dat hij en zijn maat Gorulenko het stoffelijk overschot van Kurochkin niet opaten omdat ze honger hadden. 'Ik had een andere reden', zei hij geheimzinnig, maar weigerde vervolgens te zeggen wat die reden dan was.

Straf
In de rechtszaal in Neryungri stond alleen Alexei Gorulenko terecht. Abdullaev was in de zaak opgeroepen als getuige. De rechtbank verwierp de moordaanklacht van het Openbaar Ministerie tegen Gorulenko en veroordeelde hem alleen voor het veroorzaken van lichamelijk letsel, waarvoor hij een voorwaardelijke drie-en-een-half jaar gevangenisstraf oplegde.

Olga Kurochkin is verbijsterd dat de man die haar echtgenoot opat met zo'n lichte straf wegkomt. 'Ik ben geschokt door de beslissing van deze rechter. Niemand had verwacht dat het zo zou aflopen, dat een kannibaal slechts een voorwaardelijke straf krijgt. Ik kan er gewoon niet bij.'
Bron

vrijdag 6 juni 2014

Veel mensen op pad wegens tropisch pinksterweer

Thuisblijven en barbecuen in het park is natuurlijk ook een goede optie © anp.Dit weekend wordt tropisch weer verwacht. Morgen en maandag stijgt het kwik in het binnenland tot boven de 30 graden. In het zuidoosten wordt het 32 of 33 graden, meldt Weerplaza. ANWB en haar Duitse zusje ADAC waarschuwen voor pinksterdrukte op de snelwegen.

Het hete zomerweer gaat morgen gepaard met flink wat zonneschijn en in de avonduren slechts een kleine kans op een (onweers)bui. Zondag is er meer bewolking en vallen er een paar buien, soms met onweer. Maandag keert de hitte terug.

Kans op onweer
Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: 'Maandag wordt een spannende weerdag. Hoewel de meeste weermodellen de buien beperkt houden, is er met deze hitte weinig voor nodig om toch zware onweersbuien te laten ontstaan. We raden iedereen die voor maandag buitenactiviteiten gepland heeft aan om de verwachting goed in de gaten te houden.'

Ook waarschuwt hij voor de kans op verbranden. 'Het warme weer gaat samen met een hoge zonkracht. De zonkracht is vandaag tussen 11 en 15 uur ongeveer 6, wat inhoudt dat de onbeschermde en niet-gebruinde huid binnen 25 minuten kan verbranden. Morgen, zondag en maandag neemt de zonkracht toe naar 7, waardoor de huid zelfs binnen 15 minuten kan verbranden.'

Verkeer: stilte voor de storm
In Nederland verwacht het ANWB veel drukte op de weg. Vooral op de wegen naar de Veluwe, rond Arnhem/Nijmegen en naar het zuiden is er een grote kans op files. De piek van de verkeersdrukte ligt tussen drie uur en zes uur 's middags.

Morgen en zondag zullen de wegen langs de kust erg druk zijn volgens de ANWB, omdat zij verwacht dat veel thuisblijvers zich naar de strandwegen gaan begeven. Op tweede pinksterdag wordt het vanaf het middaguur drukker.

Het is nu nog rustig op de wegen, maar volgens de ANWB moet je je daardoor niet laten misleiden. Er is sprake van stilte voor de storm, vanaf vanmiddag wordt het echt druk op de wegen. In Zeeland verwacht de ANWB dat de drukte al voor het middaguur losbarst, vanwege de toestroom van toeristen uit Duitsland.

Mensen die naar Duitsland vertrekken moeten volgens de ADAC rekening houden met files als gevolg van het vele vakantieverkeer. Van noord tot zuid komt de stroom vermoedelijk vanmiddag op gang. Een tip: neem voldoende water mee voor in de auto, omdat je lang vast kan staan in het verkeer.Bron

Baby overleden op Amsterdamse crèche

© Google Streetview.Op het Amsterdamse kinderdagverblijf De Stampertjes is vorige week vrijdag een baby overleden. Dat bevestigde een woordvoerder van de GGD na een bericht hierover in Het Parool. De politie doet momenteel onderzoek naar de doodsoorzaak van het kindje. Dat is een standaardprocedure. Vooralsnog gaat ze niet uit van een misdrijf, liet een zegsvrouw weten.

Het kinderdagverblijf heeft de babygroep voorlopig gesloten. Dat was volgens de GGD en politie een eigen besluit. De politie heeft sectie verricht op het lichaampje, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Dat kan nog wel maanden duren, zei de woordvoerster.

'We hopen dat we met verder onderzoek meer duidelijkheid kunnen geven aan de ouders.' Het kindje is vandaag begraven.

Ook inspecteurs van de GGD hebben zich laten informeren over wat er is gebeurd. 'Ook dat is een standaardprocedure', vertelde de zegsman. De crèche op het Rapenburg in de binnenstad heeft volgens hem een goede naam. De Stampertjes bestaat al meer dan 20 jaar.

Het kinderdagverblijf was niet bereikbaar voor een reactie.
Bron

'Broer' terdoodveroordeelde Soedanese vindt straf terecht


’Ze verdient het te sterven, tenzij ze berouwt toont’

Meriam Ibrahim en haar pasgeboren dochter. © epa.Het feit dat de Soedanese Meriam Yahya Ibrahim (27) de doodstraf en 100 zweepslagen heeft opgelegd gekregen, omdat ze weigert haar christelijke geloof af te zweren en met een christelijk man getrouwd is, vindt haar 'broer' terecht. Pas als ze zich weer bekeerd tot de islam zou de straf volgens hem teruggedraaid mogen worden.

Volgens Al Samani Al Hadi Mohamed Abdullah, een van haar naar eigen zeggen drie broers, verdient Meriam het om te sterven, tenzij ze berouw toon voor haar 'overtredingen'. Dat liet hij weten in een interview met CNN.

Verdwenen tijdens de Ramadan
Volgens de man is de echte naam van zijn zus Abrar Al Hadi. 'Tijdens de Ramadan in juli vorig jaar verdween ze 45 dagen. Dat was het moment dat we naar de politie gingen. Toen we haar vonden en ophaalden, leek haar gezicht anders, de manier waarop ze keek was anders.'

Vorige maand werd de hoogzwangere Soedanese veroordeeld tot dood door ophanging. De vrouw werd overspel verweten, omdat ze met een eveneens christelijke man trouwde. Het is in Soedan verboden om als moslima te trouwen met een niet-moslim. Toen de vrouw voor de rechtbank betoogde dat ze door haar moeder christelijk is opgevoed, omdat haar moslimvader er in haar kindertijd nooit was, werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd.

Bevallen
Ondertussen beviel Meriam van een meisje in de gevangenis. Hoewel een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Soedan na een paar dagen zei dat de moeder binnen een paar dagen op vrije voeten zou komen, is dat nog steeds niet het geval.

Britse speurders mogen hoofdverdachten Maddie ondervragen

© epa.De detectives van Scotland Yard die in de Portugese Algarve zoeken naar het Britse meisje Madeleine McCann hebben van de Portugese autoriteiten groen licht gekregen om acht hoofdverdachten te ondervragen, zo bericht de krant Daily Mirror.

'Maddie' verdween in mei 2007 net voor haar vierde verjaardag uit een vakantieappartement in de Ocean Club in Praia da Luz, toen haar ouders wat verderop met vrienden dineerden.

Mysterie
Britse speurders zoeken en graven al enkele dagen in de nabijheid van de club, onder meer met speurhonden, camera's en radarapparatuur. Eerder dit jaar identificeerden de detectives ook al acht mensen die volgens de Britse politie kunnen helpen het mysterie op te lossen.

De nieuwe gerechtelijke autoriteiten in Lissabon hebben de Britten nu toelating gegeven om die mensen te verhoren. Het gaat onder meer om drie inbrekers die kort bij het braakliggend gebied met struikgewas leven waar nu al enkele dagen wordt gezocht. Volgens de Mirror zullen die verhoren pas plaatsvinden eenmaal het zoekwerk is afgerond.

Volgens SkyNews hebben de speurders vandaag op een andere plaats op het braakliggend terrein gezocht. De detectives zouden ook nog in twee andere gebieden willen zoeken.

Catastrofaal
Terwijl in Engeland het ouderpaar Gerry en Kate McCann zegt 'bemoedigd' te zijn over de voortgang die het onderzoek maakt, zeggen hotelhouders en toeristen in Praia da Luz dat het speurwerk 'catastrofaal' is voor de Portugese badplaats, aldus het ITV News. De commerciële Britse zender kreeg bijvoorbeeld van een hotelhoudster te horen dat slechts vier van haar twintig kamers bezet zijn, en drie van die vier dan nog door journalisten.
Bron
Lees ook: 'Object opgegraven bij zoektocht naar Maddie'
Lees ook: Ouders Maddie emotioneel om uitstel in lasterproces
Lees ook: Britten in Portugal voor verhoren zaak-Maddie
Lees ook: De McCanns strijden voor hun naamMeer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Enorme explosie op energiecentrale Kosovo

© Screenshot Youtube.


In de belangrijkste energiecentrale van Kosovo was vanmiddag een enorme explosie. Twaalf mensen zijn gewond geraakt. Er zijn officieel nog geen doden geregistreerd, maar lokale media zeggen dat er vier mensen zijn overleden.

Dikke zwarte rookpluimen stijgen op uit de centrale, terwijl ambulances de gewonde mensen naar het ziekenhuis brengen. De politie heeft het terrein afgezet uit angst voor nog een explosie. Werknemers zijn geëvacueerd van het terrein.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand. Eerdere berichtgeving spreekt van een waterstof lek in de elektrolyse. De premier van Kosovo echter, minister Hashim Thaci, zegt dat er een gasfles is ontploft.

De explosie komt op een politiek gevoelig moment. Over twee dagen zijn er landelijke verkiezingen.
Bron

Spionageafdelingen Duitse geheime dienst niet langer geheim

Een satellietschotel in een ontvanger bij de Duitse inlichtingendienst (BND). © ap.


Een jaar na het NSA-afluisterschandaal kiest de Duitse geheime dienst BND voor meer transparantie. Vandaag hebben de afluisterposten van waaruit telefoongesprekken in het buitenland worden afgeluisterd en in het buitenland verstuurde e-mails worden gelezen, het bordje 'Bundesnachrichtendienst' gekregen. Tot nu toe waren de spionageafdelingen geheim.

De zes spionageposten bevinden zich onder meer in Schöningen, in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Er wordt dataverkeer uit de ether opgevangen.
Bron

donderdag 5 juni 2014

Astronomen ontdekken bizarre stervende ster

Thorne-Zytkow-objecten kunnen ontstaan wanneer een opzwellende rode superreus (links) een neutronenster (rechts) verzwelgt. © John Foster/Science Photo Library.Astronomen hebben mogelijk een nieuw type ster, de Thorne-Zytkow-object opgespoord: een opgezwollen, stervende ster met een neutronenster in zijn kern. Het bestaan van zulke 'hybride sterren' werd al in 1975 voorspeld door de astrofysici Kip Thorne en Anna Zytkow, maar overtuigende bewijzen waren vooralsnog niet voor handen.


De nieuwste kandidaat is de rode superreus HV 2112 in de Kleine Magelhaense Wolk, een klein buurstelsel van de Melkweg. De ster heeft een overschot aan lithium, rubidium en molybdeen - elementen die via bijzondere kernreacties in Thorne-Zytkow-objecten kunnen ontstaan. Overigens zijn deze hoeveelheden wel minder dan van te voren werd verwacht.

Verschillende scenario's
Er zijn verschillende scenario's denkbaar waardoor een Thorne-Zytkow-object kan ontstaan. Maar het meest waarschijnlijke scenario gaat uit van een dubbelster bestaande uit een opzwellende zware ster en een neutronenster - het uiterst compacte overblijfsel van een zware ster die aan het einde van zijn bestaan als supernova is ontploft. Van zulke objecten zouden er onze Melkweg enkele tientallen kunnen bestaan.

Tijdens het opzwellen slokt de rode superreus de neutronenster als het ware op, waarna deze laatste naar het hart van de ster spiraalt.
Bron

Twee Amerikaanse straaljagers neergestort

Eén vliegtuig stortte neer in een woonwijk in Imperial © ap.Binnen 24 uur tijd zijn twee Amerikaanse straaljagers neergestort bij Californië. Een van de toestellen kwam in een woonwijk van de Californische plaats Imperial terecht. Daarbij raakten woningen beschadigd, maar raakte wonderwel niemand gewond.


De vlieger van de AV-8B Harrier wist zich woensdagavond (lokale tijd) met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

Dezelfde avond stortte een F/A-18 Hornet van de marine in zee voor de kust van Californië. Dat gebeurde vlak voordat de straaljager zou landen op het vliegdekschip Carl Vinson. De piloot gebruikte zijn schietstoel en werd uit het water gered.
Bron: bekijk de foto's

Ontvoerd stel op vakantie in Afghanistan duikt op in video

Een still uit een van de video's die deze week door de familie van Coeman en Boyle zijn vrijgegeven. © ap.

De familie van een Amerikaanse vrouw en haar Canadese man, die eind 2012 spoorloos verdwenen tijdens een vakantie in Afghanistan, heeft twee video's vrijgegeven die ze eerder bewust uit de publiciteit hielden. De vrouw was zwanger toen ze werd ontvoerd. Dit meldt de Volkskrant.

Ze De video's, die naar persbureau AP zijn gestuurd, zijn vorig jaar juli en september gemaild naar de vader van Caitlan Coleman, de vrouw die twintig maanden geleden met haar man verdween tijdens een vakantie in een onherbergzame regio nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul. De afzender is een man die zichzelf identificeert als 'iemand die banden heeft met de Taliban', de streng-islamitische beweging die het stel gevangen houdt.

'Ik wil mijn familie en mijn regering vragen om al het mogelijke te doen om mijn man, kind en mijzelf terug in veiligheid en vrijheid te brengen', zegt de 28-jarige in het filmpje. Haar man, Joshua Boyle, zit naast haar.

Caitlan Coleman en Joshua Boyle, die elkaar als tieners online ontmoetten en in 2011 trouwden, vertrokken in de zomer van 2012 naar Rusland. Vanaf daar reisden ze door naar de Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië. Hun eindbestemming was, volgens plan, Afghanistan.

Geen losgeld
De ontvoerders hebben (voor zover bekend) nooit losgeld geëist aan de familie. De reden van de ontvoering is daarom onduidelijk.

Aangezien er na twintig maanden nog altijd geen schot in de zaak zit, heeft de familie nu besloten de video's naar buiten te brengen. Aanleiding vormt het nieuws over de vrijlating van de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl die is geruild voor vijf Taliban-verdachten die vastzaten in Guantanamo Bay.
Bron

Belgische diaken aangehouden voor meerdere moorden

Een 57-jarige Belgische diaken is aangehouden op verdenking van moord op meerdere mensen. Dat melden Belgische media. Eerder werd ervan uitgegaan dat de man zich schuldig had gemaakt aan 'onwettige euthanasie', maar het is volgens de mediaberichten niet zeker of de patiënten wel een doodswens hadden.

De Belgische justitie kan niet zeggen om hoeveel slachtoffers het gaat, maar zei wel dat het om een heel grote zaak gaat. De verdachte geestelijke, diaken in Wevelgem, zou slachtoffers hebben gemaakt in het Heilig Hartziekenhuis van Menen van begin jaren 80 tot 2011. Hij zit sinds vorige week in de cel.

De diaken heeft bekentenissen afgelegd, maar over zijn motieven heeft het parket nog geen duidelijkheid. Zijn geestelijke toestand wordt onderzocht.

De advocaat van de 57-jarige zegt dat zijn cliënt emotioneel maar opgelucht is. 'Hij wordt overmand door emoties, maar beseft ook dat hij dit geheim niet langer alleen kon dragen. De feiten werden door derden naar buiten gebracht. Mijn cliënt handelde uit medelijden met mensen in een uitzichtloze situatie', aldus de raadsman.
Bron

Klopjacht op Canadese 'cop killer' nog in volle gang


Justin Bourque wilde ’met een knal eindigen’

Een foto van Justin Bourque die op Twitter wordt verspreid © Twitter/RCMP.De 24-jarige man die in gisteravond in Canada het vuur opende op de politieagenten in de plaats Moncton is nog steeds voortvluchtig. Bij de schietpartij kwamen drie agenten om het leven en raakten er twee gewond. Volgens een voormalige collega wilde de Justin Bourque het leven 'met een knal beëindigen en zoveel mogelijk mensen meenemen'.

De politie is een klopjacht begonnen en de inwoners van de plaats in de regio New Brunswick krijgen via Twitter het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. In het gebied waar de politie op Bourque jaagt, zijn alle wegen afgesloten. Ook de scholen zijn dicht.

Nadat gisteravond een melding bij de politie binnenkwam over een gewapende man in camouflagekleding, raakten agenten verzeild in een vuurgevecht. Daarbij kwamen drie agenten om het leven en raakten er twee gewond.

Op foto's die door door de politie zijn verspreid, is te zien dat Bourque zwaarbewapend rondloopt en kleding draagt die doet denken aan filmpersonage Rambo. Hij heeft volgens de politie niet alleen twee pistolen bij zich, maar ook pijl en boog en een mes.

Daily Mail meldt dat Bourque gefascineerd was door wapens. Op zijnFacebookpagina staat een foto waarop poseert met geweren en hij plaatste regelmatig berichten en foto's op zijn pagina waaruit blijkt dat hij een voorstander is van vrij wapenbezit.


Conflicten
Oud-collega Caitlin Isaac werkte een paar jaar geleden samen met Bourque bij supermarktketen Walmart. Ze zegt tegen Business Insider dat ze de gewelddadige opmerkingen van Bourque nooit echt serieus nam. De schutter had volgens Isaac vaak conflicten met zijn ouders en meerderen. Bourque werd ontslagen bij de supermarkt omdat hij zich 'provocerend' had opgesteld.

Mike Campbell, de beste vriend van Bourque, laat weten geschrokken te zijn: 'Hij is de laatste persoon van wie ik dit zou verwachten.' Bourque had zich onlangs cryptisch uitgelaten toen Campbell vroeg of de twee vrienden elkaar snel weer zouden zien. Bourque zei toen dat dat 'niet zeer waarschijnlijk was'.
Bron

woensdag 4 juni 2014

'Significant' grote schade na brand bij Shell Moerdijk

© epa.
De explosies en de brand bij Shell Moerdijk hebben mogelijk voor miljoenen euro's schade veroorzaakt. 'De schade is significant', zegt directeur Paul Buijsingh van Shell Moerdijk. Hij verwacht dat het herstel lang gaat duren. Nadat gisterenavond een reactorvat ontplofte, ontstond een grote brand met metershoge vlammen. Op beelden van bewakingscamera's is daags na de explosies te zien hoe zwaar deze waren.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft vanmiddag een kort bezoek gebracht aan Shell Moerdijk. De minister vertelde dat hij de indruk heeft dat er lessen zijn geleerd na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. 'De brandweer was snel ter plaatse. Omwonenden zijn snel geïnformeerd. Er is buitengewoon adequaat gereageerd', zei de bewindsman.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk zei op een persconferentie dat er geen aanleiding was om het luchtalarm in te zetten. 'We wisten snel wat er in de lucht zat, dat waren geen gevaarlijke stoffen. De rook steeg recht op. Je moet met een luchtalarm oppassen voor de effecten die je teweegbrengt en opletten dat je niet nog meer schrik aanjaagt', aldus Klijs. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt of het een juiste beslissing was om geen sirene te laten horen.

De definitieve klap
Ongeveer 150 Moerdijkers waren vanavond bijeen op een vergadering van de vereniging van huizenbezitters KernWaarde Moerdijk. Ze spraken over een voorstel van de gemeente. Die biedt 95 procent van de taxatiewaarde voor de koopwoningen van mensen die uit het dorp weg willen. Voorafgaand aan de bijeenkomst bleek dat bewoners twijfelen. Veel mensen wonen graag in het dorp, maar voor sommigen was de knal gisteren de definitieve klap. Zij willen nu liever weg.

Shell Moerdijk is geen raffinaderij, maar een chemische fabriek. Op de locatie verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan 4 miljoen ton chemische producten. Er was gisterenavond geen speciale activiteit bij de reactor waar de ontploffing gebeurde, zei directeur Buijsingh. Hij heeft dan ook geen enkel idee wat de oorzaak is. Shell liet weten de gebeurtenissen te betreuren. Het concern gaat onderzoek doen naar de oorzaak van explosie en brand.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd op het industrieterrein in Moerdijk. Op datzelfde terrein ging in januari 2011 Chemie-Pack in vlammen op. De onderzoeksraad bekijkt welke vergunningen Shell had en hoe daar toezicht op is gehouden. De raad onderzoekt verder wat er is gedaan met de aanbevelingen na de brand bij Chemie-Pack.


Bron

Door vissers gevonden schedel na 14 jaar geïdentificeerd

-
Foto ter illustratie. Vissers op de Noordzee. © anp.


Na 14 jaar is bekend van wie de schedel was die in 2000 werd gevonden in het net van een vissersschip op de Noordzee. Het gaat om een toen 57-jarige vrouw uit België. Zij was dat jaar vermist geraakt. Haar kinderen hadden DNA afgestaan en dat bracht haar identiteit aan het licht. Dat meldde de politie vandaag.

De vrouw heeft waarschijnlijk zelf een einde aan haar leven gemaakt. Haar schedel lag begraven in Ouddorp, als Nomen Nescio (naam onbekend). Het lichaamsdeel is overgedragen aan haar nabestaanden. Het is niet bekend of ze wordt herbegraven of gecremeerd. De rest van haar lichaam is niet gevonden.

In en rond Rotterdam zal de politie de komende maanden nog zeker zes niet-geïdentificeerde lijken opgraven. Het DNA daarvan wordt vergeleken met de databank, in de hoop dat zo alsnog de identiteit kan worden vastgesteld.
Bron

Laatste indiaan van Navajo-code WOII overledenChester Nez © ap.


De laatste van de 29 Navajo-indianen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een onbreekbare code voor de Amerikanen ontwikkelden, is overleden. Chester Nez overleed woensdag op 93-jarige leeftijd als gevolg van nierfalen.

Nez was een jaar of 16 toen een recruiter van de marine langskwam op het reservaat van de Navajo-indianen om mensen te ronselen die vloeiend Engels en Navajo spraken. In 2010 onthulde hij dat hij loog over zijn leeftijd en zijn werk verborgen hield voor zijn familie.

Hij sloot zich aan bij het 382e peleton, waar hij met 28 anderen de code voor het Amerikaanse leger ontwikkelde. Honderden Navajo's traden later in zijn voetsporen en voegden zich bij bataljons van het leger om gecodeerde berichten te versturen en te vertalen.

De taal van de Navajo's kent veel verschillende dialecten en staat te boek als een van de moeilijkste talen ter wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de codes van de nazi's werd de Navajo-code nooit gekraakt.
Bron

Dief graaft tunnel naar winkel Utrecht

Een dief heeft vanochtend geprobeerd om spullen uit een winkel in Utrecht te stelen via een tunnel die hij had gegraven. De dief is gezien de zandsporen in de winkel wel binnen geweest, maar is er niet in geslaagd om iets mee te nemen, aldus de politie.

Agenten gingen bij de winkel kijken na een tip. Ze zagen naast de zijgevel van het pand een 'mansgroot gat.' Een agent liet zich in het diepe gat zakken en ontdekte dat hij via een kruipruimte in de winkel uitkwam. Er lagen zanderige voetsporen op de vloer, maar de tunnelgraver was verdwenen.Bron: video

Nepagent opgepakt voor aanhouden echte agent

© epa.


In Florida is een man opgepakt die zich voordeed als agent. De 'nepagent' kon worden gegrepen op het moment dat hij, ongelukkig genoeg, een echte agent aanhield. Dat meldt AP.

De 20-jarige Matthew Michael Lee McMahon zette maandag zijn rood-blauwe zwaailicht aan toen hij achter een Amerikaanse agent in burger reed. Politieagent Chance Anderson stopte zijn auto, verbaasd een collega te zien die hij niet kende.

In de tien jaar die Anderson als dienaar van de wet werkzaam is, arresteerde hij verschillende 'nepagenten'. Maar nog nooit werd hij zelf aangehouden door iemand die zich voordeed als agent.

McMahon is aangeklaagd voor het delict. Hij werd gisteren voorlopig vrijgelaten nadat hij een borgsom van 5.500 dollar had betaald.
Bron

'Britse politie vindt afgedekte kuil tijdens zoektocht Maddie'


Ook riolering vakantieoord mogelijk nader geïnspecteerd

© reuters.De Britse onderzoekers die in Portugal zoeken naar sporen rond de verdwijning van Maddie McCann, hebben op ongeveer 300 meter van het vakantieresort waar het meisje in 2007 verbleef een kuil in de grond gevonden. De kuil was afgedekt met een stalen platen, houten latten en grond. Dat melden Britse media.

De onderzoekers hebben bij de vindplaats in Praia da Luz witte tenten opgezet, wat mogelijk kan duiden op de relevantie van de vondst. De kuil wordt in elk geval nader onderzocht.

Camera's in riolering
De afgelopen dagen onderzochten de Britten een groot stuk land in de nabijheid van de Ocean Club, het resort waar Maddie en haar ouders in 2007 hun vakantie doorbrachten.

Met behulp van een grondradar en de Britse speurhonden Tito en Muzzy werd het stuk land waarop Maddie mogelijk voor het laatst is gezien uitgespit.

De Daily Mail weet ook te melden dat het onderzoeksteam de riolering van de Ocean Club met camera's wil onderzoeken.

Hoop op doorbraak
De intensivering van het speurwerk deed bij de ouders van Maddie gisteren de hoop flink toenemen. Zij gaven aan een 'grote doorbraak' te verwachten in de zoektocht naar hun in 2007 verdwenen dochter.

Scotland Yard leidt een team van 30 detectives en onderzoekers dat de Portugese politie helpt bij het zoeken. De Britten hebben toestemming gekregen om op verschillende plekken in de Portugese vakantieplaats onderzoek te doen.
Bron

dinsdag 3 juni 2014

800 babylijkjes gevonden in put van Iers nonnenklooster


Overleden kinderen vertonen tekenen van verwaarlozing

Het kindertehuis in Tuam omstreeks 1950 © Catherine Corless/Tuam Historical Society.


Drieënvijftig jaar nadat een katholieke instelling voor de opvang van zwangere meisjes in het West-Ierse Tuam werd gesloten, zijn er op het terrein van de instelling ongeveer 800 babylichaampjes gevonden. De lijkjes - uit de periode van 1925 tot 1961 - werden aangetroffen in een grote septische put van het tehuis. Dat zegt de Ierse historica Catherine Corless, die onderzoek deed naar het massagraf, dat al 1975 bij toeval was ontdekt, in The Washington Post.

Het tehuis was tussen 1925 en 1961 in handen van katholieke nonnen. Normaal kwamen zwangere Ierse meisjes in het opvangtehuis van de nonnen van Bon Secours hun onwettige baby's baren om de kinderen er dan veilig te laten opgroeien.

In het streng katholieke Ierland was het krijgen van kinderen door niet getrouwde vrouwen een grote schande. De zwangere tienermeisjes waren de zwarte schapen van de familie en werden verbannen naar dit soort instellingen. 'Het was het ergste misdrijf dat een vrouw kon begaan, ook al was de zwangerschap vaak het gevolg van een verkrachting', zegt Corless in The Washington Post. Het was de bedoeling dat de meisjes na de bevalling elders in Ierland hun heil zochten, en dat de kinderen dan opgroeiden in de instelling.

De overleden kinderen zouden tekenen vertonen van ondervoeding en verwaarlozing. Uit geschiedkundige documenten blijkt dat de kinderen amper voeding kregen en ook geen deskundige medische verzorging kregen als ze ziek werden. Enkel de kinderen die gezond bleven, hadden het geluk dat ze ter adoptie werden aangeboden, of verkocht werden aan rijke, kinderloze echtparen.

Britse zeilster: 'Ik zag vlucht MH370 brandend overkomen'


Katherine Tee hield waarneming uit angst voor zich

Katherine Tee weet het vrijwel zeker: Ik zag Malaysian Airlines MH370 brandend overkomen.© Privéfoto.


De Britse zeezeilster Katherine Tee claimt het vermiste Malaysian Airlines-toestel MH370 's nachts brandend te hebben gezien boven de Indische Oceaan. De Boeing 777 is op 8 maart spoorloos verdwenen. De Britse en haar man waren op weg naar het Thaise Phuket. De 41-jarige Tee hield, omdat ze bang was niet geloofd te worden, de waarneming tot nu toe voor zich. Maar de gegevens uit het scheepslogboek lijken overeen te komen met de vluchtgegevens van het verdwenen toestel.

De verklaring van Tee kan een nieuw aanknopingspunt vormen in de niet aflatende zoektocht naar vlucht MH370. Met het vliegtuig zijn ook 239 passagiers en bemanningsleden verdwenen.

De zeilster, die samen met haar man Marc Horn, van Cochin in India vertrokken was, was alleen aan dek toen ze 'iets zag dat op een brandend vliegtuig leek'. Aanvankelijk dacht de Britse dat ze het bij het verkeerde eind had. 'Ik had nog nooit een vliegtuig met oranje lichten gezien, dus vroeg ik mij af wat het was', vertelt ze aan de Phuket Gazette.

Het overvliegende gevaarte kwam op Tee 'langer' over dan andere vliegtuigen. Even dacht Katherine dat het om een meteoriet ging, maar toen ze weer wilde kijken was het toestel al in zuidelijke richting verdwenen. Ze realiseerde zich dat het om een zwarte rookpluim achter het toestel moest gaan.

Onwetendheid
Tee, wier verstandhouding met haar echtgenoot tijdens de 13 maanden durende reis verslechterd was, hield de waarneming uit onwetendheid over de urgentie van wat ze had gezien voor zichzelf. Zij en haar man hadden op dat moment al een week niet met elkaar gesproken.

VS vervolgt vrijgelaten Bowe Bergdahl mogelijk voor desertie

Bergdahl verliet zijn legerbasis in 2009 ongewapend, werd prompt ontvoerd door de Taliban en zaterdag geruild voor vijf gevangen Taliban-kopstukken. © ap.Het Amerikaanse leger sluit niet uit dat de door de Afghaanse Taliban vrijgelaten sergeant Bowe Bergdahl wordt vervolgd voor desertie. Bergdahl verliet zijn legerbasis in 2009 ongewapend, werd prompt ontvoerd door de Taliban en zaterdag geruild voor vijf gevangen Taliban-kopstukken. Volgens sommige van zijn strijdmakkers heeft hij andere militairen in gevaar gebracht.

Chef-staf Martin Dempsey acht zo'n onderzoek wel denkbaar. De Amerikaanse landmacht 'is er in het verleden van beticht weg te kijken van wanpraktijken', zei hij vandaag. Ook al was Bergdahl vijf jaar lang gevangene van de Taliban en verdient hij mededogen, 'is het voorbarig' om ervan uit te gaan dat het leger eventueel plichtsverzuim door de vingers zou zien.

Aan de geplande bevordering van de 28-jarige Bergdahl gaat in ieder geval onderzoek vooraf, aldus de chef-staf. Krijgsgevangenen krijgen tijdens hun gevangenschap automatisch promotie. Ook Bergdahl zou binnenkort in rang opklimmen, maar nu hij is teruggekeerd gaat het leger eerst na of zijn handel en wandel wel een bevordering rechtvaardigen.

Kritiek
President Barack Obama wees kritiek op de ruil van vijf op Guantanamo Bay gevangen Taliban voor de vrijheid van Bergdahl vandaag van de hand. 'We halen een gevangen Amerikaanse soldaat hoe dan ook terug naar huis - ongeacht de omstandigheden', zei Obama. 'We verbinden daaraan geen voorwaarden.'

De president verklaarde dat zijn regering wel degelijk met het Congres heeft overlegd over de gevangenenruil. De mogelijkheid daarvan was al 'enige tijd' onderwerp van gesprek tussen regering en Congres, zei Obama.

Meerdere Republikeinen verwijten het Witte Huis dat het met de ruilovereenkomst de Amerikaanse wet heeft overtreden. Die schrijft voor dat het Congres dertig dagen van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een ruil met gevangenen uit Guantanamo Bay. De Amerikaanse regering houdt vol dat de 'unieke en dringende omstandigheden' noopten tot onmiddellijke actie.
Bergdahl verblijft in een Amerikaans legerziekenhuis in Duitsland.
Bron
Lees ook: Vrijgelaten militair: 'Leger VS zit vol leugenaars en sukkels'
Lees ook: 'Verontrustende gelijkenissen tussen soldaat Bergdahl en tv-serie Homeland'
Lees ook: Woonplaats vrijgelaten militair last welkomstfeest af
Lees ook: 'Bergdahl door Taliban gemarteld na vluchtpoging'
Lees ook: FBI: ouders militair Bergdahl worden bedreigd
Lees ook: Militair Bergdahl terug in Verenigde Staten
Lees ook: 'Teruggekeerde Amerikaanse Bergdahl weer in het gelid

Saudi-Arabië meldt veel meer doden door MERS

MERS. © reuters.


In Saudi-Arabië zijn veel meer doden gevallen door de ziekte MERS dan tot nog toe werd aangenomen. De gezondheidsautoriteiten lieten vandaag weten dat bij het checken van de gegevens is gebleken dat er 282 mensen aan het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) zijn bezweken. Het officiële dodental stond op 190.

De stijging komt doordat bij meer patiënten het infectievirus als de boosdoener is aangewezen. In het land is nu bij 688 patiënten MERS geconstateerd. Het virus dook in 2012 in het Midden-Oosten op, vooral in Saudi-Arabië. Half mei werd het eerste geval in Nederland vastgesteld.
Bron


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten.

'Generaals Nigeria bewapenden Boko Haram'

Nigeriaanse jagers hebben de regering hulp aangeboden bij de jacht op Boko Haram-strijders © reuters.

Tien generaals en vijf andere hooggeplaatste militairen van het Nigeriaanse leger hebben terreurorganisatie Boko Haram voorzien van wapens en informatie. Dat schrijft de Nigeriaanse krant Leadership.

De krijgsraad heeft de militairen schuldig bevonden. Het hoofdkwartier van defensie in Abuja buigt zich nu over de straffen die de militairen opgelegd moeten krijgen.

Vorige week ontkende het Nigeriaanse Ministerie van Defensie nog dat er een onderzoek loopt naar sabotage van de pogingen om het geweld in Nigeria de kop in te drukken. Aanslagen van Boko Haram hebben al aan duizenden mensen het leven gekost. Ook ontvoerde de organisatie meer dan driehonderd schoolmeisjes. Nog altijd worden er 272 meisjes vastgehouden.

Al maanden deden geruchten de ronde dat hoge militairen de extremisten van Boko Haram hielpen en soms zelfs meevochten, om later terug te keren naar hun basis. De gegevens die de miltairen hebben doorgespeeld stelden strijders van Boko Haram in staat om militaire konvooien in een hinderlaag te lokken. Ook werden legerbases en buitenposten in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Chris Olukaolade, woordvoerder van het Ministerie van Defensie, was niet bereikbaar voor commentaar.


Legertop ontslagen
De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zei vorig jaar al te vermoeden dat sommige militairen en zelfs leden van zijn eigen regering sympathiseerden met Boko Haram. In januari ontsloeg hij de voltallige legertop en nog geen week later werd ook de Minister van Defensie vervangen.

De Nigeriaanse regering staat inmiddels onder grote druk. Ze wordt ervan beschuldigd te weinig te doen aan het opsporen van de ontvoerde meisjes. Volgens het leger is bekend waar de meisjes worden vastgehouden, maar wordt er niet ingegrepen omdat wordt gevreesd voor het leven van de meisjes. De roep om een deal te sluiten met de ontvoerders begint echter steeds luider te klinken.
Bron
Lees ook: Boko Haram plant aanslagen met tankwagens vol explosieven

maandag 2 juni 2014

Vliegtuigje landt net niet op zonaanbidder

Een man die lag te zonnebaden op het Duitse eiland Helgoland is met de schrik vrijgekomen nadat een vliegtuigje bijna op hem terechtkwam tijdens de landing.

De man lag nietsvermoedend op het strand van het piepkleine eiland in de Noordzee toen de Piper veel te laag kwam aangevlogen om wat verderop te landen.

Het toestel scheerde rakelings over de zonnebader alvorens een hek te raken en uiteindelijk ruimschoots voor de landingsbaan neer te komen.

Doden door grote zandstorm in Teheran

© afp.Een enorme zandstorm in Teheran heeft zeker vijf levens geëist. Tientallen anderen raakten zwaargewond. Volgens Iraanse staatsmedia bereikte de storm windsnelheden van bijna 120 kilometer per uur.

De muur van zand en stof verdonkerde de Iraanse hoofdstad. Bomen vielen om en auto's raakten beschadigd.

Sommige wijken kwamen zonder stroom te zitten en er ontstonden kettingbotsingen. Ook het luchtverkeer raakte ontregeld.
Bron

Meisje (9) stunt op skateboard met perfecte '540'

Amper negen jaar oud is ze maar Sabre Norris zit op haar skateboard niet om een stunt verlegen. Een filmpje van het Australische meisje waarop te zien is hoe ze een '540' perfect uitvoert, heeft het internet veroverd.

Sabre Norris geeft nooit op. Vallen, opstaan en weer doorgaan, zo luidt haar credo. Nadat het meisje enkele keren tegen de vlakte gaat, lukt het haar uiteindelijk toch om een uiterst moeilijke '540' uit te voeren. Dat is een stunt waarbij de skateboarder eerst 360 graden draait om daar vervolgens nog eens een halve cirkel om de as aan toe te voegen.

'Ik kan het niet geloven', roept ze uit nadat haar 75ste poging van de dag succesvol is. Sabre Norris droomt van een Olympische medaille in 2020.Bron

Nu meer geld in portemonnee dan begin jaren negentig

Ondanks de economische malaise hebben doorsnee-huishoudens meer te besteden dan een paar decennia terug. © anp.


Ondanks de economische malaise hebben doorsneehuishoudens meer te besteden dan een paar decennia terug. Vergeleken met begin jaren negentig lag het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2012 gemiddeld 15 procent hoger. Ten opzichte van eind jaren zeventig krijgen we ongeveer eenvijfde meer in de portemonnee. Het vermogen van Nederlandse huishoudens is wel fors geslonken.

Gemiddeld kunnen gezinnen nu wel minder uitgeven dan voor het begin van de crisis, eind 2008. Maar de inkomensdaling van de laatste jaren valt mee als die wordt vergeleken met de langere termijn, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'We zijn natuurlijk wel wat armer geworden door de crisis, maar als je het van een afstandje bekijkt, is Nederland nog steeds een welvarend land', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In 2012 bedroeg het besteedbaar jaarinkomen van huishoudens gemiddeld 33.200 euro, ongeveer evenveel als rond 2005.

Dat huishoudens tegenwoordig meer geld in het laatje krijgen dan jaren terug, heeft onder meer te maken met het toegenomen aantal tweeverdienersgezinnen. Tegenwoordig zijn steeds meer vrouwen actief op de arbeidsmarkt. Dat betekent voor veel gezinnen extra inkomsten.

Minder vermogen
Het vermogen van Nederlandse huishoudens is wel fors geslonken sinds het begin van de crisis, eind 2008. Dit komt voornamelijk doordat woningen zoveel minder waard zijn geworden, aldus het CBS.

Begin 2012 hadden huishoudens door de bank genomen zo'n 27.000 euro aan bezittingen. Dat is bijna de helft minder dan in januari 2008. De doorsneewaarde van huizen nam in de periode 2008-2012 af van 256.000 euro naar 231.0000 euro.

Rebellen proberen verkiezingen Syrië te verstoren met offensief


Rebellen in de omgeving van Aleppo voeren hun aanvallen op regeringsgebied op in de aanloop naar de verkiezingen. © ap.Tientallen mensen zijn in de afgelopen drie dagen gedood of gewond geraakt bij opgevoerde aanvallen in de Syrische miljoenenstad Aleppo. Dat heeft het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten vandaag gemeld. Rebellen bestoken wijken die in handen van de regering zijn in de aanloop naar de presidentsverkiezingen om die te heroveren of er ten minste de stembusgang te verstoren.

Zo hebben islamitische strijders militairen in Aleppo opgeblazen door explosieven in een tunnel onder een legerpost te plaatsen. Zeker twintig militairen en leden van regeringsgetrouwe milities kwamen daarbij om het leven.

De aanslag is opgeëist door het Islamitische Front. De strijders hebben zaterdag beelden van de explosie in de historische binnenstad op Twitter geplaatst, met de tekst 'uitstekende video'. Volgens hen zijn er 40 doden gevallen.

Het Observatorium telde sinds zaterdag zeker vijftig doden in Aleppo. Volgens de Syrische minister van Informatie werden die dag in een tijdsbestek van tien minuten alleen al twintig mensen gedood in de stad.

De opstandelingen hebben hun zogeheten hellekanon in stelling gebracht, zeiden minister Omran al-Zoubi en activisten ter plaatse. Dat stuk geschut van eigen makelij schiet met gasflessen vol springstof. Het kan enorme schade aanrichten, maar is hopeloos onnauwkeurig. De rebellen, die de afgelopen tijd in en rond Aleppo zijn teruggedrongen, zetten het hellekanon nu voor het eerst ook in de metropool in.


Assad verwachte winnaar
De Syrische presidentsverkiezingen vinden morgen plaats. President Bashar Assad is de gedoodverfde winnaar. In gebieden die in handen zijn van de rebellen gaan de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet door. Strijders hebben gedreigd de stembusgang onmogelijk te maken.

Minister Al-Zoubi voorspelt desondanks een hoge opkomst. Hij verwacht dat de Syriërs 'de hele wereld zullen laten weten (...) dat ze terrorisme, bloedvergieten en de verwoesting van hun land verwerpen'.

Het Westen doet de verkiezingen af als een poging om het regime van Assad een zweem van electorale legitimiteit te verlenen. Assads twee tegenkandidaten vertegenwoordigen de oppositie niet en zouden geen schijn van kans maken.
Bron
Lees ook: Assad: gratie voor gevangenen in 'herenigd Syrië'
Lees ook: Assad kondigt amnestieregeling af
Lees ook: ISIS slaags met al-Nusrafront in noorden Syrië

Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

India opgeschrikt door nieuwe verkrachtingsmoord


Slechts een paar dagen na de ophef in India over de verkrachting en het ophangen van twee nichtjes in het dorp Katra Shahadatganj is het land opnieuw opgeschrikt door een verkrachtingsmoord. Dit keer is een jonge vrouw het slachtoffer. Ze werd na de groepsverkrachting gewurgd. Haar gezicht werd overgoten met zoutzuur en benzine wat de identificatie van het slachtoffer bemoeilijkt...

Het nieuwe incident vond plaats op ongeveer 95 kilometer afstand van Katra Shahadatganj. Het vrouwelijke slachtoffer zou 22 jaar oud zijn. Haar lichaam werd zaterdag gevonden in een veld bij het dorpje Aithpura.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak werd vandaag afgerond. Daaruit blijkt volgens de Indiase autoriteiten, dat de vrouw werd verkracht en gedwongen zoutzuur te drinken. Er werd namelijk zuur in haar maag teruggevonden. Uiteindelijk werd ze gewurgd en overgoten de daders haar gezicht met zoutzuur en benzine. Op die manier zouden zij de zoektocht van de politie naar de identiteit van het slachtoffer willen bemoeilijken.

Verkrachtingsmoord nichtjes Katra
De verkrachtingsmoord in Aithpura volgt een paar dagen na die in Katra. Daar verdwenen dinsdagavond twee nichtjes, een van 14 en een van 16 jaar oud. Een dag later werden zij dood gevonden, hangend aan een mangoboom in het dorp Katra Shahadatganj.

De beelden daarvan gingen deze week het land door en de wereld over. De moord op de twee meisjes en het lakse politieoptreden leidden in India tot woede en ontzetting. Ook vandaag gingen in Lucknow in Noord-India honderden vrouwen de straat op om te demonstreren tegen het toegenomen geweld tegen en aantal verkrachtingen van meisjes en jonge vrouwen. Tegen de demonstranten werden waterkanonnen ingezet.

Bekentenissen
Drie Indiase mannen hebben bekenddat ze de twee tienermeisjes hebben verkracht en vermoord. Dat meldden Indiase media zondag.
De politie zoekt nog naar twee andere verdachten. Twee agenten zijn gearresteerd voor plichtsverzuim.

De familie van een van de meisjes heeft laten weten dat de verkrachting nog gruwelijker is dan de dodelijke verkrachting van een studente op 16 december 2012 in New Delhi. Die zaak leidde ook tot grote protesten in India en wereldwijde ophef.

Aangescherpte wetgeving
India scherpte vorig jaar zijn wetgeving over verkrachting aan na een reeks groepsverkrachtingen en daaropvolgende grootschalige protesten. Uit aangiftecijfers blijkt dat iedere 22 minuten een verkrachting plaatsheeft in het land. Volgens activisten ligt dat aantal echter hoger, omdat veel slachtoffers geen aangifte zouden durven doen.
Bron
Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Uitbarsting Indonesische vulkaan hindert vliegverkeer

As en rook stijgt vrijdag op uit de Indonesische vulkaan Sangeang © afp.Een grote uitbarsting van de vulkaan Sangeang in het zuiden van Indonesië hindert het vliegverkeer in de regio. De berg spuwt as en rook tot 3 kilometer hoogte de lucht in.

De vulkaan ligt op een van de Kleine Soenda-eilanden, ten oosten van het populaire Indonesische vakantie-eiland Bali. Sommige vluchten tussen Australië en Zuidoost-Azië zijn geannuleerd.

Vliegverkeer
Het gaat onder meer om vluchten van en naar Bali en naar de Zuidoost-Aziatische stad Singapore. Ook werden in Australië alle binnenlandse vluchten van en naar het vliegveld van de Noord-Australische stad Darwin zaterdag geschrapt.

In Indonesië is het Komodo-vliegveld op het Indonesische eiland Flores dicht. Ook schepen die toeristen naar het eiland Komodo brengen hebben hun reis uitgesteld. Het eiland is bekend vanwege zijn komodovaranen.
Bron: bijzondere foto

zondag 1 juni 2014

'Syriëgangers die aanslag op Wilders wilden plegen vast'


Wilders eind mei in de Tweede Kamer. © anp.Twee teruggekeerde Nederlandse Syriëgangers die een aanslag wilden plegen op PVV-leider Geert Wilders, zitten vast. Dat heeft Wilders vandaag desgevraagd gezegd naar aanleiding van de aanhouding van een verdachte van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. Ook dat is een Syriëstrijder.

Wilders heeft dit onlangs gehoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV, maar die wil dit niet bevestigen. Een woordvoerder van de NCTV zei dat er 'nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreiging tegen Wilders'. De woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zegt niet van de zaak te weten.

Eerder werden al twee mannen aangehouden die in Syrië hebben gevochten, maar of zij ook worden verdacht van het beramen van een aanslag op Wilders is niet bekend. Een 20-jarige Amsterdammer zou 'tot terreur opruiende teksten' bij zich hebben gehad en een reis naar Syrië hebben voorbereid. Een 21-jarige man uit Delft zou bezig zijn geweest met het voorbereiden van een gewapende overval. Met de opbrengst zou hij de internationale jihad financieel hebben willen steunen.
Bron