Translate

zaterdag 31 mei 2014

'Laffe' moordenaar studente Maastricht loopt nog vrij rond


Politie speurt naar 20- tot 25-jarige man

Gedeelte van het Oranjeplein, waar het drama plaatsvond © Google Streetview.De politie is nog altijd op zoek naar de moordenaar van een 27-jarige vrouw in Maastricht. De vrouw werd gistermiddag zwaargewond gevonden in haar huis en overleed ter plekke.

De politie is sindsdien op zoek naar een ongeveer 20- tot 25-jarige man, die rond het tijdstip dat de vrouw werd gevonden uit de woning is gerend. Volgens een woordvoerder is ook vandaag geen verdachte aangehouden en heeft de politie geen idee om wie het zou kunnen gaan.

Wat zich in het huis van de vrouw heeft afgespeeld, wil de politie voorlopig niet kwijt. Wel is duidelijk dat de vrouw door geweld is overleden.

Studente leefde nog
Volgens de regionale omroep L1 zou de vader van de studente de moordenaar zijn achtervolgd. Een ooggetuige zag twee mannen over de galerij van het betreffende flatgebouw rennen.

De vader moest de achtervolging opgeven toen de man naar buiten vluchtte. Daarna is hij teruggegaan naar zijn dochter, die op dat moment nog steeds in leven was en schakelde de hulpdiensten in.

Burgemeester Onno Hoes heeft met omwonenden van het Oranjeplein gepraat. Hij doet de moord af als 'laf'.
Bron
Lees ook: Vrouw gedood in haar woning in Maastrich
Lees ook: Verdachte Maastricht snel naar Nederland
Lees ook: Mogelijk vluchtscooter na moord Maastricht

'Uitstekende video': militairen Syrië gedood door tunnelexplosie

Islamitische strijders in Syrië hebben militairen opgeblazen in Aleppo door explosieven in een tunnel onder een legerpost te plaatsen. Zeker twintig militairen en leden van regeringsgetrouwe milities zijn omgekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De aanslag is opgeëist door het Islamitische Front. De strijders hebben beelden van de explosie in de historische binnenstad op Twitter geplaatst, met de tekst 'uitstekende video'. Volgens hen zijn er 40 doden gevallen.

In de binnenstad wordt dagelijks gevochten. Het leger bezet er meerdere posities. Aleppo was de financiële hoofdstad van het al 3 jaar door oorlog geteisterde land. Het conflict heeft ruim 162.000 levens geëist

Amerikaan
De Amerikaanse autoriteiten bevestigden gisteren dat er voor het eerst een Amerikaan betrokken was bij een zelfmoordaanslag in Syrië, Abu Hurayra al-Amriki genaamd. De aanslag gebeurde deze week in de noordwestelijke stad Idlib, die in handen is van het regime van president Bashar al-Assad.

Rebellen die banden hebben met het al-Nusrafront zeiden dat Amriki in een truck met 16 ton explosieven naar een restaurant was gereden waar vaak Syrische militairen komen. Het aantal slachtoffers van de aanslag is onbekend. 

Star Trek bij TU Delft: data teleporteren over drie meter

Een scène uit Star Trek waarbij personages teleporteren © videostill.


Voor Star Trek-kapitein James Kirk was het de gewoonste zaak van het universum om via teleportatie op te lossen op een vijandige planeet en weer veilig 'in elkaar te worden gezet' aan boord van ruimteschip The Enterprise.
Wetenschappers TU Delft teleporteren data Open pdf (1,2 MB)

Science-fiction? Absoluut. Maar onmogelijk? Nee, dat zul je TU-professor Ronald Hanson nooit horen zeggen.

Helemaal niet nu de Delftse wetenschapper er met zijn team in is geslaagd een kwantumbit over drie meter te teleporteren.

Hanson maakte gebruik van verstrengeling van qubits, basisbestanddeel van de toekomstige supersnelle kwantumcomputer die gehakt maakt van zelfs voor de huidige supercomputers onmogelijke rekentaken. De wetenschap is verrukt. De Delftenaren willen deze zomer al de proef over 1300 meter te herhalen.
Bron

Weet wat je eet: de walgelijke ingrediënten in onze voeding

Castoreum of 'bevergeil' wordt als smaakstof gebruikt voor roomijs en andere producten met vanillesmaak. © thinkstock.
Felgekleurd snoepgoed of roomijs, vlees en brood dat abnormaal lang goed blijft en groenten die op elk moment van het jaar voor handen zijn... Stiekem weten we wel dat dit niet zomaar kan, maar toch beseffen we niet altijd welke chemische en dierlijke stoffen daardoor op ons bord terechtkomen. Op vakantie of in eigen land: kende je deze zes bizarre ingrediënten al?

'Roze slijm'
De naam alleen al zegt genoeg: deze brij van restjesvlees zorgde enkele jaren geleden voor heel wat ophef in de Verenigde Staten omdat het als bijproduct aan gehakt werd toegevoegd en tijdens de procedure blootgesteld werd aan ammoniakgas. Vanwege de stijgende vleesprijzen zou het nu aan een comeback bezig zijn en ook in Australië wordt het soms gebruikt. In Europa is het gebruik van dit 'roze slijm' verboden.

Dierlijke afscheiding
Castoreum of 'bevergeil' is een stof afkomstig uit de geslachtsklier van bevers. Het wordt als smaakstof gebruikt voor koekjes, cake, roomijs en andere producten met vanillesmaak en is doorgaans enkel op het label te zien onder de noemer 'natuurlijke smaakstof'. Daardoor is het niet altijd even eenvoudig te weten welke producten castoreum bevatten en welke niet.Verpulverde kevers
Ook zo verzot op de Amerikaanse 'red velvet' cake? Dan is de kans groot dat je resten van insecten naar binnen gewerkt hebt. Om de rode kleurstof karmijn of karmijnzuur te bekomen worden immers kevers gemalen. Hoewel de meeste mensen doorgaans geen bijwerkingen ondervinden van de stof, zijn er zeldzame gevallen bekend waarbij mensen door een allergische reactie in anafylactsche shock gingen. Karmijnzuur staat telkens duidelijk aangegeven op het etiket.

Haren van mens en dier
Wist je dat mensenhaar op regelmatige basis en allesbehalve per ongeluk aan brood en gebak wordt toegevoegd? De broodverbeteraar L-cysteïne is voornamelijk gemaakt van dierlijke haren of veren, maar wordt in sommige landen ook van mensenhaar gemaakt. De stof zou de levensduur van het brood verlengen en voor een luchtige structuur zorgen. De Amerikaanse dienst van Volksgezondheid (FDA) laat zelfs een kleine hoeveelheid haar van knaagdieren (weliswaar onopzettelijk) toe in bepaalde voeding. In Europa is enkel de dierlijke of plantaardige variant van L-cysteïne toegelaten.
Visblazen

vrijdag 30 mei 2014

Jongetje (2) leeft nog na 'zelfmoordval' van 11 hoog


© AD/Google Streetview.Het 2-jarige jongetje Riyansh dat met zijn vader Iwan op straat viel na een val van de elfde verdieping uit een flat in Tilburg, leeft nog. De moeder van het jongetje zegt dat hij zwaargewond is maar voor zover zij weet niet in levensgevaar.

De vader van het jongetje, de 43-jarige Iwan, sprong vanmorgen met het kind van de elfde verdieping van een galerijflat aan de Sibeliusstraat in Tilburg.

Volgens buurtbewoners hadden de vader en de 31-jarige moeder zware relatieproblemen en zou de vader het kind niet meer mogen zien. Om die reden zou de man met het kind zijn gesprongen.

Vader ving klap op
Als door een wonder overleefde het kind de val, vermoedelijk omdat zijn vader de klap opving. Iwan was op slag dood, flatbewoners zagen het kind zwaargewond, maar wel huilend, vlak naast hem liggen

Het jongetje is in allerijl maar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Volgens de moeder leeft Riyansh nog en zou hij zelfs buiten levensgevaar zijn. Veel meer kan en wil ze er niet over kwijt.

Het gezin woont in een andere flat dan waar de man met zijn zoontje de dodensprong maakte. Dat er problemen waren in het gezin, bevestigt de politie. Het gezin was bij hulpinstanties bekend.
Bron

Kind kliedert paspoort onder: vader vastgezet

Reizen met kinderen: niet altijd een succes. Dat heeft een Chinese vader onlangs in Zuid-Korea weer ervaren.

Op een onbewaakt moment kliederde zijn vierjarige zoontje het paspoort van zijn vader vol. De douaniers van Zuid-Korea waren 'not amused' met het volgetekende paspoort en hielden de vader korte tijd vast.Bron

Moord en daarna zelfmoord in patiëntenkamer ziekenhuis

© anp.


In een patiëntenkamer in een Luxemburgs ziekenhuis zijn gisteravond twee lijken gevonden. Beiden zijn een gewelddadige dood gestorven. Volgens de politie van de Luxemburgse hoofdstad wijst alles op een relatieconflict.

Een 52-jarige vrouw was op bezoek bij haar 60-jarige mannelijke partner. Volgens de politie hebben zij waarschijnlijk ruzie gekregen en heeft de een de ander gedood, waarna de dader zelfmoord pleegde. De twee zijn geen Luxemburgers, maar de politie zegt niet uit welk land ze kwamen.
Bron

Vrouw wordt gered van eekhoorn door politie

© anp.
De Britse politie uit Chester kreeg een wel heel bizarre noodoproep: of zij een vrouw wilde redden van een eekhoorn. De vrouw liep de pub uit, toen een eekhoorn in haar tas sprong.

Het beestje weigerde de tas te verlaten. De strijd werd de vrouw zo gortig, dat ze besloot de politie te bellen.

De poltie bevrijdde haar en liet het beestje terug in het wild. Dat ging niet zonder slag of stoot. Nadat de vrouw in veiligheid was gebracht, probeerde het beestje in de kleren van de politie te komen.

De agenten waren hier niet zo bang voor en moesten vooral heel hard lachen. Op Twitter plaatsten ze post van de ondeugende eekhoorn.

Een te brutaal beestje voor een kooi
Eigenlijk had het beestje niet in het wild gelaten mogen worden. Grijze eekhoorns zijn niet inheems in het Verenigd Koninkrijk en zijn een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn. In Engeland is het daarom een misdrijf om een grijze eekhoorn vrij in het wild te laten.

Dus had het beestje in een kooi moeten worden gestopt. Maar dat wuift de woordvoerder van de politie weg: 'Ik weet vrij zeker dat de eekhoorn had weten te ontsnappen voordat een kooi kon worden gevonden, zo brutaal was het beestje.'
Bron

Geit krijgt lift van baasje

Een filmpje waarin een geit een lift krijgt van zijn baasje op de fiets gaat viraal. Het vreemde tafereel is ondertussen ruim 150.000 keer bekeken op YouTube.

Ethiopiërs Bezaye Tesfaye en Eyob Tegegn filmden de geit in Adis Abeba met hun smartphone. De geit lijkt het de normaalste zaak ter wereld te vinden, terwijl omstaanders met open mond naar het duo kijken.Bron

Stormjager getroffen door bliksem

Stormjagen is een gevaarlijk beroep, daar kan de Amerikaanse Scott Sheppard over meepraten. Hij was een storm aan het filmen toen hij met zijn arm uit de auto hing en de bliksem op hem insloeg. De bliksem ging door zijn arm de grond in waar hij een gat in het wegdek achterliet.

Twee auto's (die van Scott en een voorbijganger) raakten zo zwaar beschadigd dat ze weggesleept moesten worden. Als bij wonder kan de stormjager het verhaal nog navertellen. Hij hield aan de blikseminslag alleen een pijnlijke arm over.


>
>
Bron

SWAT-team gooit stungranaat in wieg met kind

Foto ter illustratie © thinkstock.In de Amerikaanse stad Atlanta heeft een SWAT-team tijdens een drugsrazzia bij een gezin een stungranaat gegooid in de wieg van een 19 maanden oude peuter. De peuter liep zware brandwonden op en ligt in een coma.

Een stungranaat, ook wel een 'flashbang', is een granaat die gebruikt wordt om vijanden te desoriënteren. Met een luide knal en een felle lichtflits verwart de granaat vijanden voor enkele seconden, waardoor het voor de politie makkelijker is om ze in te rekenen.

De peuter en zijn ouders waren op bezoek bij schoonfamilie in Georgia toen de politie binnenviel en het ongeluk zich afspeelde. De politie had geen weet van de aanwezigheid van de peuter en spreekt van een ongeval.

Het is niet bekend of er drugs werd gevonden in het huis.
Bron

donderdag 29 mei 2014

OM onderzoekt fraude Slotervaartziekenhuis'

Aysel Erbudak, oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis. © anp.Het OM doet onderzoek naar de oud-bestuurster van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. Zij wordt verdacht van zorgfraude. Dat schrijft de NOS op basis van een onderzoek van de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof en aanvullende stukken.

De omstreden voormalig bestuursvoorzitter zou 1 miljoen euro zorggeld hebben onttrokken aan het ziekenhuis. Het OM verdenkt Erbudak ervan dat geld uit de kas te hebben gebruikt voor een mislukte grondaankoop in Turkije. De FIOD onderzoekt de zaak.

Het OM wil het bericht noch ontkennen, noch bevestigen en wil alleen kwijt dat 'een 47-jarige vrouw wordt verdacht van het indienen van foutieve facturen in 2008 namens een bedrijf'.

Blij
Erbudak heeft aan de NOS laten weten dat ze dinsdag heeft gepraat met de FIOD en dat ze blij is met het uitvoerige onderzoek. Volgens haar zal daaruit naar voren komen dat zij niets onrechtmatigs heeft gedaan.

Erbudak was van 2006 tot 2013 de directeur van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Na het mislukken van onderhandelingen met Achmea over een contract werd zij vervolgens in februari vorig jaar geschorst. De ondernemingskamer gelastte in oktober een onderzoek naar mogelijk wanbeleid.
Bron

Moskou waarschuwt voor 'catastrofe' in Oekraïne

Zwarte rook stijgt op nadat de helikopter van het Oekraïense leger is neergeschoten © ap.Rusland heeft de Oekraïense regering opgeroepen de militaire operatie tegen separatisten in het oosten van het land stop te zetten. Moskou wil dat de VS en de EU druk uitoefenen op de Oekraïense regering om een 'catastrofe' af te wenden en een 'nationale dialoog' te beginnen. Eerder vandaag schoten separatisten een Oekraïense legerhelikopter uit de lucht. Veertien militairen kwamen om het leven, onder wie een generaal.

Volgens de interim-president Oleksandr Toertsjinov werd de helikopter door 'terroristen met draagbare Russische luchtafweerrraketten' neergehaald, zo zei hij in het parlement. De militairen in de helikopter zouden andere troepen in het het strijdgebied aflossen. Onder de doden is generaal Volodimir Koeltsjitski.

De Oekraïense strijdkrachten hebben met artillerie, gevechtsvliegtuigen en -helikopters onder meer de plaatsen Slovjansk en Kramatorsk bestookt. Het is volgens ooggetuigen een groot offensief tegen deze bolwerken van pro-Russische rebellen die de regio willen afscheiden van Oekraïne.

Kiev vindt dat burgers zouden via een humanitaire corridor uit Slavjansk moeten kunnen vluchten. Dit zei een woordvoerder van de Oekraïense regering tijdens de hevige beschietingen van vandaag. De machthebbers in Kiev noemen de strijd tegen de gewapende separatisten in het oosten een actie tegen terrorisme. 'De leiding van de antiterroristische operatie is bereid mee te werken aan de vreedzame evacuatie van burgers uit Slavjansk', aldus de zegsman.

De mensenrechtencommissaris van de VN, Navi Pillay, is 'erg bezorgd' en heeft de Oekraïense regering opgeroepen af te zien van buitensporig geweld en zo het leven van burgers te sparen.

Dienstplichtigen
Aan de rand van Loehansk in dezelfde regio hebben Oekraïense dienstplichtigen zich donderdag aan de pro-Russische separatisten overgegeven. Het ging om 80 soldaten die zoals gebruikelijk hun dienstplicht in de streek doen waar ze vandaan komen. Na een korte schotenwisseling met rebellen, besloten de soldaten hun kazerne aan de rand van Loehansk niet meer te verdedigen.

Kort na de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag heeft de Oekraïense regering de grootste militaire aanval op de regio gelanceerd sinds de crisis begon met afzetting van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj op 22 februari.

Twee zusjes opgehangen na groepsverkrachting in India


Drie verdachten opgepakt, onder wie twee agenten

Politieagenten in India (archieffoto) © afp.De politie in het noorden van India heeft drie personen aangehouden wegens de groepsverkrachting van en moord op twee tieners. De slachtoffers, zusjes, werden hangend aan een mangoboom gevonden. Twee verdachten zijn agenten, liet de politie vandaag weten.

Inwoners van het dorp Katra, in de deelstaat Uttar Pradesh, zagen de lichamen bungelen en waarschuwden de autoriteiten. Uren eerder waren ze verdwenen van de velden bij hun huis. Uit autopsie bleek dat ze waren verkracht en gewurgd voor ze in de boom werden gehangen.

India scherpte vorig jaar zijn wetgeving over verkrachting aan na een reeks groepsverkrachtingen en daaropvolgende grootschalige protesten. Uit aangiftecijfers blijkt dat iedere 22 minuten een verkrachting plaatsheeft in het land. Volgens activisten ligt dat aantal echter hoger, omdat veel slachtoffers geen aangifte zouden durven doen.
Bron
Lees ook: Agenten India ontslagen na groepsverkrachting
Lees ook: Vader verkracht meisje India slaat geld van deelstaat af

Dertig procent van de wereldbevolking is te dik

© anp.Uit een nieuw wereldwijd onderzoek blijkt dat bijna een derde van de wereldbevolking te dik is. Meer dan twee miljard mensen hebben overgewicht of lijden aan obesitas. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is ongeveer 60 procent van de mannen en 65 procent van de vouwen zwaarlijvig. Maar liefst 13 procent van alle zwaarlijvigen woont in de Verenigde staten, een percentage dat overeenkomt met dat van China en India samen.

'Het ziet er niet goed uit', zegt onderzoeker Christopher Murray van de universiteit in Washington. Hij bestudeerde samen met zijn collega's meer dan 1.700 onderzoeken uit 188 landen tussen 1980 en 2013. 'Toen we ons realiseerden dat in geen enkel land een daling van het aantal obesitas-patiënten werd waargenomen, beseften we hoe moeilijk dit probleem is aan te pakken.'

Hoe rijker hoe dikker
Murray beweert dat er een sterke link is tussen inkomen en obesitas. Hoe rijker mensen zijn, des te dikker ze worden. Met het overgewicht gaat ook vaak de ziekte kanker gepaard.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog voor obesitas bij kinderen. 'Onze kinderen worden steeds dikker', aldus WHO-chef Margaret Chan. 'Sommige delen in de wereld eten zich letterlijk dood.'

Volgens obesitas-expert Syed Shah is het probleem de laatste twintig jaar vijf keer zo erg geworden. Technologie zou volgens hem één van de oorzaken kunnen zijn. 'Jaren geleden moesten we een stukje lopen voordat we naar iemand konden bellen', zegt hij. 'Nu heeft iedereen een gsm. Modernisering is niet goed voor onze gezondheid.'
Bron

Tanker explodeert voor Japanse zuidkust

© ap.Een olietanker is donderdag ontploft in wateren ten zuiden van het voornaamste Japanse eiland Honshu. De kustwacht meldde dat de kapitein van het schip van bijna 1000 ton wordt vermist. Zeven andere bemanningsleden werden gered van wie er vier gewond raakten.

De oorzaak van de explosie is niet bekend. Het schip had pas zijn lading gelost en voer leeg tussen Honshu en het eiland Shikoku. Volgens een Japanse nieuwszender waren medewerkers van het schip op het dek aan het werk toen de ontploffing plaatsvond.


Bron

Bodybuildster zonder armen: Wilskracht is alles

© Barbie Thomas/Facebook.'We hebben allemaal onze beperkingen en tekortkomingen op één of andere manier, maar de enige echte grenzen zijn die die je jezelf oplegt. Je geest is een heel krachtig iets, net als wilskracht. Wie een positieve attitude heeft en gelooft in zichzelf, kan de wereld aan', stelt Barbie Thomas, de armloze bodybuildster die de VS en het wereldwijde web inspireert.


De 37-jarige moeder van twee verloor haar beide armen als kleuter tijdens een ernstig ongeval met elektriciteit. 'De dokters zeiden dat ik het niet zou halen, en als ik het toch zou overleven, dat ik dan een kasplant zou zijn. Het lot bepaalde echter anders. Ik ben hier nog steeds, gezond en wel', getuigt ze aan The Mirror.

De handicap heeft haar echter niet weerhouden haar droom om bodybuildster te worden te verwezenlijken. 'Ik kan alles wat een normaal mens kan, alleen gebruik ik mijn voeten. De eerste competities kreeg ik best wat rare blikken, maar zodra ik mijn routine de eerste keer uitvoerde, realiseerden de mensen zich dat ik een even grote atleet was als al de anderen', gaat ze verder.

Autorijden
Het is misschien moeilijk om je in te beelden hoe één dag zonder armen zou zijn, maar voor deze inspirerende vrouw lijkt het kinderspel. Tanden poetsen, koken, sms'jes sturen, winkelen, make-up aanbrengen en zelfs autorijden; ze doet het probleemloos met haar voeten. Naast bodybuilding doet Thomas ook aan zwemmen, voetballen en dansen.

Wat haar gezinsleven betreft, verloopt alles - zoals bij iedereen - met ups en downs: 'Natuurlijk zijn er uitdagingen verbonden aan het opvoeden van kinderen, maar ik los ze op met mijn voeten. We hebben het samen goed doorstaan.'
Bron

Boston in de ban van mysterieuze 'seriekietelaar'

De politie in de Amerikaanse stad Boston is op zoek naar een onbekende man die inbreekt bij mannelijke studenten en hun voeten kietelt of naar hen kijkt terwijl ze slapen. Er zouden in de afgelopen twee jaar al zo'n tien studenten aangifte hebben gedaan. Drie studenten beweren de zogenaamde 'Kietelaar' in de nacht van 7 april over de vloer gekregen te hebben.

Sergeant Michael O'Hara benadrukte gisteren de ernst van de situatie.
'Het is geen mythe', zei hij. 'Dit gebeurt echt.' De verdachte zou een zwarte man zijn van 1.72 meter, van wie de leeftijd onbekend. Hij zou een trui met capuchon dragen en een skibril.

Volgens de Daily Mail terroristeert 'De Kietelaar' de universiteitsbuurt rond Boston College en zou hij sommige slachtoffers door het raam hebben bekeken terwijl hij masturbeerde. 'Ik dacht dat een vriend me zat te jennen, maar al snel had ik door dat het niet iemand was die ik kende', aldus Daniel Marenzi tegenover Boston.com. 'Toen ik wakker schrok, was hij al gevlucht.'

Niet veilig
De politie vraagt iedereen zo snel mogelijk aangifte te doen van gelijksoortige incidenten en verzoekt iedereen op zijn hoede te zijn. 'Je weet niet wat deze man van plan is en of hij een wapen heeft. Doe de deur op slot, want het is niet zo veilig als je denkt.'

De incidenten in Boston doen denken aan een soortgelijke situatie in Florida, in 2006. Toen berichtte nieuwszender Fox News over de 'Naakte Kietelaar' die inbrak bij oudere vrouwen om hun voeten aan te raken.
Bron

woensdag 28 mei 2014

Man geeft na 10 uur foltering pincode niet af

© thinkstock.Twee mannen in Duitsland worden ervan verdacht dat zij een kennis uren hebben gefolterd om zijn pincode in handen te krijgen.

Zij gaven hun poging op toen de man na ongeveer 10 uur martelen, deelde het Openbaar Ministerie in de Noord-Duitse stad Hildesheim woensdag mee.

De twee mannen van 25 en 26 mishandelden de kennis begin mei in de stad Peine. Vier andere mannen zouden de twee hebben geholpen en worden eveneens van afpersing beschuldigd. Het slachtoffer werd geslagen, met een mes bewerkt en met een machete bedreigd.
Bron

Adembenemend: oliewerkers ontsnappen nipt aan tornado

Dan Yorgason en zijn vrienden konden letterlijk geen kant op, toen maandag nabij een olieveld in North Dakota een gigantische tornado verscheen. Het terrein met aanhangwagens waar de arbeiders verblijven, beschikt niet over schuilkelders en lag rechtstreeks in het pad van de verwoesting. Op de angstaanjagende beelden van het duo is te zien hoe de wervelwind gevaarlijk dichtbij komt.

Yorgason en een andere arbeider besloten uiteindelijk toch maar in de auto te springen in een poging dekking te zoeken, maar niet voor ze alles konden filmen. 'Ik was heel de tijd aan het lachen, maar niet omdat ik dacht dat het grappig was. Ik was in paniek', vertelde Yorgason aan de New York Post. 'Ik wist dat ik moest vluchten. Je weet hoe het gaat met aanhangwagens en tornado's.'

Volgens de National Weather Service haalde de tornado snelheden tot 190 kilometer per uur in het gebied rond Watford City. Het terrein met aanhangwagens waar Yorgason woont zou naar verluidt gespaard zijn gebleven, maar op een ander terrein raakten negen mensen gewond en werden 15 trailers verwoest. Tijdens de storm vielen volgens getuigen ook gigantische hagelbollen uit de lucht.Bron

VS willen internationaal antiterrorismefonds

Barack Obama © afp.De Amerikaanse president Barack Obama wil met andere landen een fonds van 5 miljard dollar (3,7 miljard euro) oprichten om het internationaal terrorisme te bestrijden. Dat kondigde hij vandaag aan in een rede over het Amerikaanse buitenlandse beleid in de Militaire Academie West Point in de staat New York.

Volgens Obama blijft in de nabije toekomst het terrorisme de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten in het binnen- en buitenland. Het grootste gevaar komt van al-Qaeda en zijn bondgenoten en andere extremisten, zei de president.

De Amerikaanse president kondigde ook een andere houding aan bij internationale problemen. Als de problemen niet direct een bedreiging voor Amerika vormen, zullen de VS ook niet meer alleen militair ingrijpen. 'Onder zulke omstandigheden zouden wij dat niet meer alleen moeten doen.' Volgens Obama is dan een gezamenlijke actie met andere landen nodig met ook diplomatie en ontwikkelingshulp.

Naïef
Volgens Obama komt de bedreiging tegenwoordig van decentraal georganiseerde groepen en terroristen met verschillende doelen. Het zou volgens hem 'naïef en onhoudbaar' zijn om landen binnen te marcheren waar netwerken actief zijn. In plaats daarvan moet worden samengewerkt met die landen. Hij wil de invloed van de VS vergroten zonder troepen te sturen.

Obama maakte ook bekend dat de Verenigde Staten de steun aan de oppositie in Syrië uitbreiden. Ook krijgen de buurlanden van Syrië, die vluchtelingen uit dat land opvangen, meer steun.Bron

Vliegend zaagblad verwondt voorbijganger in NY

Voetgangers in New York wisten gisteren niet wat hen overkwam: ineens vloog er een groot zaagblad langs hun oren. Het werktuig met een diameter van 91 centimeter was losgeraakt op een bouwplaats en viel en stuiterde door de straat. Een vrouw dook te laat weg en raakte gewond.

'Het leek op een scène uit een horrorfilm,' laat getuige Lillian Satiago weten aan de New York Post. 'Een grote ronde zaag die gebruikt wordt om beton te snijden, was losgeraakt van de machine en bewoog zich met grote snelheid, misschien wel richting de 100 kilometer per uur, voort. Bijna werd de oversteekhulp geraakt, daarna kwam het nog een keer zo hoog als het dak van de bomen en daar na ging het richting de stoep.'

Volgens een woordvoerder van de politie raakt het blad van de machine los, vloog weg, raakte een stoep, vloog nog eens drie meter de lucht in en raakte toen de vrouw.

Veel bloed
'Mensen renden weg en schreeuwden en toen werd een vrouw geraakt. Ze bloedde heftig. Ze lag voorovergebogen op de grond. Ze wist niet wat er gebeurd was. De 43-jarige werd in haar rechterarm en rechterbeen geraakt.

Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis, en heeft geen levensbedreigeinde verwondingen. Het zaagblad werd gebruikt door werkers die de ondergrondse waterleidingen voor de stad aan het repareren waren. Er worden nu extra controles gehouden.
Bron

dinsdag 27 mei 2014

Vissen met dynamiet

Het is onconventioneel, illegaal en gevaarlijk, maar vissen met dynamiet staat garant voor een rijke vangst.

Op bovenstaande video zien we een paar Libanezen aan het vissen met dynamiet in de middellandse zee. Deze illegale manier van vissen wordt ook wel 'blast fishing' genoemd. Door de drukgolf onder water die door de explosie wordt opgeroepen, vliegen de vissen bijna de vissersboot in.

De ontploffing kan grote schade aanrichten aan het ecosysteem onder water, zoals bijvoorbeeld koraalriffen. Deze extreme manier van vissen is mede om deze reden verboden.
Bron

Utrecht 'opent' geschiedenis onder Domplein

© ANP.

Utrecht opent op 2 juni officieel DOMunder, een nieuw ondergrondse attractie onder het Domplein. Hier kunnen bezoekers 5 meter onder de grond dwalen door 2000 jaar Utrechtse geschiedenis.

Van een eind 19e-eeuwse waterleiding om de uitbraak van cholera tegen te gaan tot de resten van een Romeins Castellum, waar destijds zo'n 500 soldaten waren gelegerd. DOMunder laat de resultaten zien van jarenlang archeologisch onderzoek rond het Domplein, dat sinds de Romeinse tijd altijd bewoond is geweest. Onlangs nog vonden onderzoekers restanten van een Romeinse weg die langs de legerplaats liep. In het museum gaan de opgravingen verder. Zo is er een aantal grafkelders gevonden, die nog moeten worden geopend.

Doel van het museum is om de bezoeker mee te nemen in die 'archeologische fascinatie", legt initiatiefnemer van het museum Paul Baltus uit. 'We willen de historie zo puur en naakt mogelijk presenteren." Het museum bestaat uit een ondergrondse ruimte van 380 vierkante meter. De ingang ligt vlak voor de Domtoren.

Het archeologische project kostte zo'n 4,5 miljoen euro. Met het museum wil Utrecht ook veel buitenlandse toeristen trekken. Op 2 juni wordt het officieel geopend door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Bron

OVSE verliest contact met waarnemers Donetsk

Zwarte rook boven het vliegveld van Donetsk ten teken van de zware gevechten daar. © belga.


De OVSE is het contact kwijt met een team buitenlandse waarnemers bij de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa vandaag laten weten. Het team bestaat uit vier mensen. Ze komen uit Estland, Turkije, Zwitserland en Denemarken.

Het contact met de groep ging gisteren verloren, nadat de waarnemers tijdens een 'routinepatrouille' op een controlepost waren gestuit. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

Een westerse gezant bij de OVSE sprak vandaag van een 'heel enge situatie'. In Donetsk en omgeving wordt gevochten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Bij de strijd zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

De waarnemers zijn in Oekraïne om te helpen de spanningen te verminderen. Ze brengen rapport uit over de situatie ter plekke. De missie bestaat uit 282 mensen, onder wie 198 burgerwaarnemers uit 41 OVSE-landen.

In april ontvoerden pro-Russische separatisten zeven waarnemers van een militaire waarnemersmissie in het oosten van Oekraïne. Zij kwamen op 3 mei na 8 dagen vrij.
Bron
Lees ook:  'Separatisten houden waarnemers OVSE vast'
Lees ook:  Separatistenleider: OVSE-waarnemers komen snel vrij
Lees ook:  'OVSE-waarnemers Oekraïne vrijgelaten'
Lees ook:  OVSE verliest opnieuw contact met team
Lees ook:  OVSE: nog geen contact met ontvoerde waarnemers

Pakistaanse gestenigd nadat ze weigert met neef te trouwen

© thinkstock.Trouwen met de man van wie ze hield, is een 25-jarige Pakistaanse vrouw fataal geworden. Farzana Iqbal werd door familieleden gestenigd pal naast een van de hoogste rechtbanken in Pakistan. 'Eerwraak', luidt het oordeel van de politie.

De vader van Iqbal, twee van haar broers en een ex-verloofde van de vrouw gooiden met stenen. Op de vader na - die toegeeft zijn dochter te hebben gedood - kon iedereen ontkomen. Hij handelde naar eigen zeggen om de eer van de familie te redden. Iqbal was verloofd geweest met haar neef maar trouwde een andere man. De familie deed daarop aangifte van ontvoering. Toen de vrouw naar de rechtbank wilde komen om dat te weerleggen, viel ze ten prooi aan haar familie.

Jaarlijks worden in Pakistan circa 1000 vrouwen gedood wegens eerwraak, stelt vrouwenrechtenorganisatie Aurat. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger, omdat Aurat alleen krantenberichten als bron hanteert.
Bron
Lees ook: Zwangere vrouw gestenigd terwijl politie toekeek
Lees ook: Pakistaanse premier veroordeelt steniging
Lees ook: Man gestenigde Pakistaanse wurgde eerste vrouw

'Moordenaar' giraffe Marius 'burger van het jaar'

© ap.Bengt Holst, directeur van de dierentuin van Kopenhagen waar in februari tot woede van velen de gezonde, jonge giraffe Marius werd afgemaakt en aan de leeuwen gevoerd, is gisteren uitgeroepen tot 'Kopenhagenaar van het Jaar'. Holst noemde zijn verkiezing door de lezers van de krant Politiken een bewijs dat 'de Denen zeer positief staan tegenover de open en eerlijke manier waarop wij over het werk in de dierentuin vertellen'.

Holst kreeg niet alleen kritiek op het doden van Marius, maar werd zelfs met de dood bedreigd. Politiken had hem genomineerd omdat hij een 'opgewonden' presentator van de Britse tv-zender Channel 4 met zakelijke argumenten op zijn nummer zette. 'Hij houdt eraan vast dat wij de wereld niet in een Disneywereld moeten veranderen waarin nooit iemand sterft', aldus de krant.

Giraffe Marius
De dierentuin van Holst besloot in februari het gezonde giraffetje Marius te laten afmaken omdat hij de verkeerde genen had; er zou inteelt dreigen. Het dier werd gedood, aan stukken gesneden en daarna gevoerd aan de leeuwen. Dit alles gebeurde om 'educatieve redenen' voor de ogen van jonge kinderen.

De 'moord' leidde tot veel en wereldwijde kritiek. Meer dan 27.000 mensen hadden op internet geëist de 1,5 jaar oude Marius te sparen. Een Russische minister noemde het afmaken 'inhumaan' en een 'monsterlijke daad'. Holst hamerde erop dat het om een 'standaardprocedure' ging om ervoor te zorgen dat de dierentuin een gezonde giraffepopulatie blijft houden.

Leeuwen
Een maand later bleek de dierentuin ook vier leeuwen te hebben afgemaakt. Het ging om twee oudere dieren, die plaats moesten maken voor een jongere generatie, en hun twee jongen die het zonder hun ouders niet zouden redden. Volgens de zoo stond de 'generatiewissel' al lang op het programma.
Bron

zondag 25 mei 2014

Opstandelingen: Donetsk in staat van oorlog

Pro-Russische separatisten in Donetsk © getty.De zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk verkeert sinds de vannacht in staat van oorlog. Dat hebben de pro-Russische separatisten verklaard nadat de regeringstroepen hun offensief tegen de opstandelingen hadden hervat. Vanwege de presidentsverkiezingen in Oekraïne zondag waren de militaire acties tijdelijk stilgelegd.

'Vanaf middernacht zijn we in oorlog. Het is onze prioriteit om ons grondgebied te bevrijden van de bezetter', zei Denis Poesjilin, de leider van de bezette regio, volgens Russische persbureaus.
Bron

Belg overlijdt in stembureau

De Belgen organiseren vandaag 'de moeder aller verkiezingen'. Ze kiezen in totaal 7 parlementen. De stemlokalen zijn inmiddels gesloten. Geheel zonder incidenten is de verkiezingsdag niet verlopen. In het West-Vlaamse Eernegem, een deelgemeente van Ichtegem, overleed een man van 79 jaar terwijl hij zijn stem wilde uitbrengen.

De Belgen kiezen vandaag in totaal 7 parlementen. Naast een landelijk parlement kiezen de Belgen ook nieuwe leiding in Vlaanderen, Wallonië, Brussel, en voor de Duitstalige gemeenschap. Maar ook 21 Europarlementariërs en indirect ook nog het Franstalig parlement.

De stemlokalen waar elektronisch gestemd kon worden, sloten vanmiddag om 16 uur. Twee uur eerder waren al de lokalen gesloten waar met potlood gestemd kon worden. Nu is het wachten op de uitslag

Geheel zonder incidenten is de verkiezingsdag niet verlopen, maar er waren veel minder problemen op te lossen met weigerende stemcomputers dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, zo maakte Binnenlandse Zaken bekend. Wel kwamen er voorzitters te laat omdat ze zich hadden verslapen, waren er klachten over te doorzichtige gordijntjes van de stemhokjes en waren er in sommige plaatsen problemen met de stemformulieren.

Man overlijdt
In het West-Vlaamse Eernegem werd een 79-jarige man onwel in het stemlokaal. 'We zagen dat de man zich niet goed voelde en erg begon te zweten', zegt een medewerker van het stembureau.

'We hebben hem uit de rij gehaald en laten bekomen op een stoel. Hij vertelde ons dat het wel ging en na vijf minuten leek hij er terug bovenop. Hij bracht zonder problemen zijn stem uit en werd door ons zelfs nog naar buiten gebracht. Daar zakte hij plots in elkaar. Wij waren allemaal erg onder de indruk want het leek er echt niet op dat het zo ernstig was. In de zaal was het ook niet heel erg druk of warm. Het was flink schrikken', zegt de medewerker aangeslagen. Een reanimatie van een half uur tot drie kwartier mocht niet baten. De man overleed ter plaatse.

Hartstilstand
In Obglabbeek kreeg een kiezer een hartstilstand, maar kon worden gereanimeerd.

De in Nederland zeer populaire stemfie, of te wel het nemen van een foto met een smartphone tijdens het stemmen, is in België verboden. Niettemin duiken er op sociale media toch dergelijke foto's op.
Bron

Joodse extremisten bekogelen Israëlische politie om bezoek paus

Paus Franciscus zwaait belangstellenden op de Westelijke Jordaanoever toe © afp.


De Israëlische politie heeft vandaag voor het bezoek van de paus Franciscus Joodse extremisten opgepakt die protesteerden in Jeruzalem. Zeker 26 radicale demonstranten zijn aangehouden op de plaats waar de paus morgen een mis zal houden, zei een woordvoerder van de politie.

Ongeveer 150 mensen namen deel aan het protest. Sommigen gooiden flessen en stenen naar de veiligheidsdiensten. Ook een militair, die agenten bedreigde met een wapen, is opgepakt.

Vorige week legde de politie gebiedsverboden op aan enkele rechts-extremistische Joodse activisten die hadden aangekondigd het bezoek van de paus te verstoren.

'Uittocht naar vrede'
De paus kwam vanochtend aan op de Westelijke Jordaanoever, op de tweede dag van zijn 3-daagse reis door het Midden-Oosten. Na een bezoek aan Abbas, staan een openluchtmis bij de Geboortekerk in Bethlehem en een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp op het programma. In Bethlehem riep de paus de Palestijnen en Israëliërs op een 'uittocht naar vrede' te kiezen om een einde te maken aan het lijden dat de regio al tientallen jaren in zijn greep houdt.

Palestijnse functionarissen merkten op dat Franciscus de eerste paus is die rechtstreeks naar de Westoever reist, in plaats van via Israël. Zij hopen op steun van de paus voor hun zaak.

Het programma van zondag is het gevoeligste punt van de reis vanwege de spanningen tussen Israël en Palestina. De reis eindigt maandag na een bezoek aan de Klaagmuur en Yad Vashem, het centrum in Jeruzalem voor de herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bron