Translate

zaterdag 24 mei 2014

Drie doden bij schietpartij Joods Museum in Brussel

© belga.

Drie mensen zijn vanmiddag omgekomen toen een schutter in het Joods Museum in Brussel om zich heen begon te schieten. Gezien de locatie lijkt het op een antisemitische aanslag, stelden de Belgische ministers van Binnen- en van Buitenlandse Zaken die in de buurt waren. De man die werd opgepakt is weer vrijgelaten, zo meldde het Brussel parket zaterdagavond. Hij wordt niet langer gezien als verdachte, maar als getuige.

Bij de aanslag schoot een nog voortvluchtige schutter twee vrouwen en een man dood. Een tweede man raakte zwaargewond en is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Belgische media is onder de slachtoffers een stel uit Israël, het derde dodelijke slachtoffer zou een medewerkster van het museum zijn.

Vuren op voorbijgangers
Volgens nieuwszender VTM stopte er vanmiddag een Audi voor het museum waar een passagier uitstapte die het vuur opende op voorbijgangers. Daar zouden twee van de drie dodelijke slachtoffers geraakt zijn. Ook de chauffeur zou zijn uitgestapt en twee zakken op de grond hebben gezet. Daarna zou hij weer zijn weggereden. Andere media meldden dat de schutter daarna het museum is binnengegaan en daar nog iemand heeft vermoord.

Uit voorzorg worden de andere joodse gebouwen in de stad extra in de gaten gehouden. Ook in Nederland is de politie extra waakzaam. Volgens het CIDI is het 'standaard' dat na een mogelijk antisemitische aanslag in buurlanden de politie scherper naar de veiligheid van joodse instellingen in Nederland kijkt, aldus directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Het tv-debat in België aan de vooravond van de verkiezingen is zaterdag afgeblazen naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Brussel. Dat hebben de zes lijsttrekkers die met elkaar in debat zouden gaan gezamenlijk besloten. Het debat zou zaterdagavond laat bij de zender VTM worden uitgezonden.

Zelfmoordaanslag op parlement van Somalië

Eerder deze week vond er een autobomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu plaats. © afp.Bij een zelfmoordaanval op het parlement van Somalië zijn vandaag zeker vier agenten om het leven gekomen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de radicale al-Shabaab-milities.

Het parlement werd aangevallen terwijl de volksvertegenwoordigers in vergadering bijeen waren. De politie heeft de parlementariërs uit de vergaderzaal gehaald. Volgens een zegsman van al-Shabaab wordt er in het gebouw nog steeds zwaar gevochten. Het parlementsgebouw werd ook beschoten vanuit een nabijgelegen moskee.

Mogadishu wordt geteisterd door zelfmoordaanslagen van militanten van de islamitische Shabaab-milities, die banden zouden hebben met terreurnetwerk al-Qaeda. Somalië heeft al decennia geen regering met greep op het Oost-Afrikaanse land.
Bron
Lees ook: Terroristen bij parlement Somalië gedood

Zoektocht opvarenden Brits jacht gestaakt

De romp van het Britse zeiljacht Cheeki Rafiki © epa.De zoektocht naar opvarenden van het Britse zeiljacht Cheeki Rafiki is opnieuw gestaakt, aldus de Amerikaanse kustwacht vrijdag (plaatselijke tijd). De romp van het schip is weliswaar ontdekt, maar van de vier zeilers is geen spoor gevonden. Ook bleek de reddingsboot niet gebruikt te zijn.

Het jacht met vier Britten aan boord werd sinds een week vermist. Het contact met het vaartuig ging verloren, nadat de zeilers hadden gemeld dat het dreigde te zinken. De zaak trok in het Verenigd Koninkrijk veel publiciteit. Het jacht had deelgenomen aan een zeilevenement bij Antigua in de Caribische Zee en was op de terugweg naar Groot-Brittannië.
Bron

Vrouw in coma bevalt van gezonde baby

© ABC News.Een Amerikaanse vrouw heeft een gezonde jongen gekregen terwijl ze al maanden in coma ligt. De vader legde de baby na de keizersnede bij de moeder op de borst zodat ze de eerste was die zou kennis maken met hun nieuwe aanwinst.

De 39-jarige Melissa Carlton raakte in maart in een coma door een tumor in haar hersenen. Ze was toen 26 weken zwanger. Sindsdien is ze niet meer bij bewustzijn geweest. Ze beviel donderdag in het ziekenhuis van de University of San Francisco van een jongetje dat de naam West kreeg.

'Ze was duidelijk nog steeds onder narcose, maar hij heeft ten minste als eerste haar geur geroken en haar huid gevoeld', vertelde de vader, Brian Lande, aan de nieuwszender ABC. Hoewel Carlton in coma ligt, kan ze haar ogen opendoen en in de handen van haar gezinsleden knijpen.

De tumor was goedaardig en is inmiddels verwijderd. De operatie was geslaagd, maar uit een toeval die ze voor de operatie had, ontwaakte ze niet. De moeder gaat nu naar een revalidatiecentrum en dokters hopen dat ze daar uit haar coma ontwaakt. De familie heeft een website geopend om geld in te zamelen voor de medische kosten.
Bron

vrijdag 23 mei 2014

Chinese beveiligingsbeelden: man vangt van gebouw vallende baby

In de Zuid-Chinese stad Zhongshan heeft een oplettende straatverkoper een eenjarige baby opgevangen toen die uit een flat van twee hoog viel. Dat schrijft de The Guardian.

Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de man zich haast naar de rand van het gebouw om de baby op te vangen. Volgens een straatverkoper was het jongetje op de reling geklommen omdat hij op zoek was naar zijn moeder.

Met open armen wacht de man, die door de Chinese staatsmedia aangeduid wordt als meneer Li, op het onheilspellende moment dat het eenjarige kind van de reling afvalt. Omstanders schieten te hulp en proberen met karton en een bankje een eventuele val op te vangen.

Het jongetje valt uiteindelijk, recht in de armen van Li, waarna de moeder haar zoontje in de stromende regen in haar armen neemt.

'Op dat moment dacht ik niet na,' zegt Li, 'Ik was alleen bang dat ik hem niet zou kunnen vangen.' Volgens Li nam zijn instinct zijn handelen over.

Artsen snijden nog te vaak in verkeerde been

© Thinkstock.


Een operatie aan het verkeerde been, het inbrengen van een lens met de verkeerde sterkte of het onbedoeld achterblijven van gazen of operatiematerialen.

In operatiekamers van Nederlandse ziekenhuizen gaan tijdens operaties nog te vaak dingen mis. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat vrijdag is gepubliceerd.

De IGZ bezocht vorig jaar 19 ziekenhuizen die eerder in de fout waren gegaan. Bij zes daarvan stelde de inspectie meerdere belangrijke tekortkomingen vast. Bij nog eens negen andere ziekenhuizen was er wel verbetering, maar nog niet voldoende.

De instellingen hebben sinds de controle respectievelijk 4 weken en 2 maanden de tijd gehad om te verbeteren. Uiteindelijk werd volgens de IGZ in alle 19 ziekenhuizen voldaan aan de voorwaarden.
Bron

Franse burgemeester gecastreerd en vermoord

Franse politieagenten nabij de plaats waar de burgemeester van Bretteville-le-Rabet werd vermoord. © afp.

De 55-jarige burgemeester van een Normandisch gehucht, Dominique Leboucher, is gecastreerd en vermoord.

Franse media melden vandaag dat de burgervader van Bretteville-le-Rabet in de buurt van Caen waarschijnlijk is vermoord door een jaloerse partnervan een vrouw met wie Leboucher een verhouding zou hebben gehad. De moord is in de nacht van donderdag op vrijdag gepleegd. De dader heeft zich van het leven beroofd.
Bron

Gemeenten krijgen rekening voor weinig afval

Door het scheiden van huisvuil wordt er steeds minder restafval opgehaald. © ANP.Het klinkt tegenstrijdig, maar het is de werkelijkheid: Brabantse gemeenten moeten gaan betalen voor het feit dat ze minder afval aanbieden aan hun afvalverwerker Attero. De afvalverwerker heeft ze vandaag de rekening gestuurd. Welk bedrag er op de rekening staat wilde een woordvoerder van Attero niet zeggen.

De gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker en moeten tot en met 2017 samen ten minste 510 ton (510.000 kilo) restafval aanbieden. Maar vanwege afvalscheiding wordt steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 is dat minder dan 510 ton.

Straf onrechtvaardig
Gemeenten in Brabant vinden het onrechtvaardig en ongemakkelijk dat ze worden gestraft omdat ze hun afval goed hebben gescheiden. Het is lastig aan burgers uit te leggen, die dan ook weer meer moeten gaan betalen, aldus wethouder Gerard Stoffels bij de NOS.

Attero (voorheen Essent Milieu) is nu nog eigendom van zes provincies en 116 gemeenten en wordt voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Noord-Brabant is met bijna 31 procent de grootste aandeelhouder. De Brabantse gemeenten willen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende boetes te compenseren.
Bron

Russische bus vult zich met kokend water

Merkwaardig ongeval in de straten van de Russische stad Krasnojarsk. Pal onder een stadsbus barstte een pijpleiding met kokend water en stoom in stukken, met als gevolg dat gloeiend hete vloeistof in het voertuig spoot. Dertien mensen raakten gewond.

De passagiers werden geholpen door omstanders, maar die konden amper blijven staan in de hete watermassa rond de bus.

Met veel moeiete kon iedereen ontzet worden. Sommige slachtoffers liepen ernstige brandwonden op.


Kinderen geëlektrocuteerd in zwembad

Drie kinderen hebben op miraculeuze wijze een elektrocutie overleefd in een zwembad in Florida. Bewakingsbeelden tonen hoe het lichaam van een jong meisje verstijft.

Wanneer het meisje de leuning van de trap aanraakt om uit het zwembad te stappen, wordt ze verrast door een zware elektrische schok. Haar vader maakt haar los van de railing en wordt daarbij ook getroffen door een schok.

Aan de andere kant van de railing blijft een ook ander meisje roerloos in het water liggen, zij wordt later uit het water gered door haar opa, die op zijn beurt ook een elektrische schok te verduren krijgt. Buiten beeld wordt ook een jongen nog getroffen.

De drie kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefden het ongeval.

Volgens een eerste onderzoek was de railing elektrisch geladen door losliggende kabels in het pomphuis. Het zwembad is ondertussen gesloten.

Ene hond neemt overdosis pillen, andere belt ambulance

© thinkstock.'Dieren zijn precies als mensen,' moeten de hulpdiensten in de Nieuw-Zeelandse stad Orewa ongetwijfeld gedacht hebben toen ze reageerden op een noodoproep.

Het persoonsalarm - een alarmknop die om de hals gedragen wordt - van een zieke vrouw was twaalf keer ingedrukt, dus haastten de hulpdiensten zich naar haar adres. Daar aangekomen moesten ze de deur inbeuken omdat ze geen teken van leven kregen van binnen.

Eenmaal binnen troffen ze twee hondenpuppy's aan: een met pillen in de bek, de andere knabbelend aan de bewuste alarmknop.

De vijf maanden oude Franse bulldogs Stella en Stuart hadden van de afwezigheid van hun baasjes gebruik gemaakt om de medicatie van de vrouw - onder meer bloedverdunners - en haar persoonsalarm van tafel te graaien en ermee aan de haal te gaan.

Binnen de kortste keren had Stella het doosje met bloedverdunners geopend en werkte ze de pillen één voor één naar binnen. Stuart op zijn beurt kauwde op het alarm, waardoor het twaalf keer afging. Ook hij had pillen gegeten.

De dieren werden naar naar de dierenarts gebracht, waar hun maag werd leeggepompt. Ze maken het ondertussen weer goed.
Bron

donderdag 22 mei 2014

Leger neemt macht over in Thailand: coup is een feit


Avondklok van kracht, media gecensureerd

Een Thaise soldaat bij een checkpoint nabij een kamp van de 'roodhemden' in de hoofdstad Bangkok. © afp.Het leger in Thailand heeft de 'controle over de regering' overgenomen. Dat heeft de Thaise legerleider Prayuth Chan-ocha vandaag bekendgemaakt. De grondwet van het Zuidoost-Aziatische land is tijdelijk opgeschort. Eerder deze week beweerde het leger nog dat het niet van plan was om een coup te plegen.


De generaal liet vandaag via een televisie-uitzending weten dat het leger de rust in het land zal herstellen en politieke hervormingen zal doorvoeren. Om dat doel te bereiken, heeft het leger de macht overgenomen. Alle radio- en televisiestations moeten de reguliere programmering schrappen en mogen alleen nog maar datgene uitzenden wat het leger goedkeurt.

Prayuth Chan-ocha zei dat er in de betrekkingen met het buitenland niets zal veranderen.

Het leger zal troepen en voertuigen sturen om de demonstranten in de hoofdstad Bangkok weg te leiden van de plekken waar wordt gedemonstreerd. Het is niet toegestaan om met meer dan vijf personen samen te scholen. Politieke leiders, onder wie oppositieleider Suthep Thaugsuban, zijn van de straat geplukt en meegenomen.

Ook is er een avondklok ingesteld. In het hele land moet iedereen tussen 22.00 uur en 05.00 uur binnen blijven. De leider van de regeringsgezinde roodhemden heeft al laten weten de protesten voort te zullen zetten, ondanks de coup. Volgens de eerste berichten hebben de demonstranten inmiddels een protestplek vreedzaam verlaten. Wel zouden soldaten in de lucht hebben geschoten.

Het is nog onbekend of het Nederlandse reisadvies naar Thailand wordt aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daar nog niet op ingaan. Nederlanders in Thailand wordt aangeraden om lokale media te volgen en de website en het twitteraccount van de Nederlandse ambassade in Bangkok in de gaten te houden.

Maandenlange protesten
Thailand, en dan met name de hoofdstad Bangkok, is al maanden verdeeld tussen de roodhemden (die op hand zijn van de regering) en de geelhemden (de oppositie).

Nadat premier Thaksin Shinawatra in 2006 uit zijn ambt werd gezet wegens corruptie en opvolger Yingluck Shinawatra, zijn zus, deze maand hetzelfde lot beging, eiste de oppositie een nieuwe regering. Yingluck werd door het Thaise Constitutionele Hof begin deze maand de laan uitgestuurd, maar haar regering bleef gewoon aan. Niwatthamrong Boonsongphaisan werd tijdelijk benoemd tot interim-premier.Bron

Rel na vergelijking Poetin met Hitler door prins Charles

De vergelijking die de Britse prins Charles trok tussen Vladimir Poetin en Adolf Hitler heeft gezorgd voor een beginnende diplomatieke rel tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Russische diplomaten hebben dringend verzocht om een gesprek met hun Engelese collega's om daarin uit te zoeken of de prins met zijn vergelijking 'een officieel Brits standpunt' inneemt. Het overleg vindt vandaag plaats in Londen.

Gisteren berichtten Britse media over de opmerking van Charles. De Britse prins was met zijn echtgenote Camilla op bezoek bij oorlogsveteranen en hun familie in het Canadese Halifax. In een gesprek met een destijds met haar familie naar Canada gevluchte Joodse vrouw, zou Charles zich hebben laten ontvallen: 'En nu doet Poetin bijna hetzelfde als Hitler.' Hij verwees daarbij naar het Russische beleid aangaande Oekraïne en de overname van de Krim.

Een woordvoerder van Clarence House, de residentie van Charles, wilde gisteren geen commentaar geven omdat het een 'privégesprek' betrof, maar Russische diplomaten zochten direct contact met hun Britse collega's.

'Serieuze zaak'
Het land neemt de opmerkingen van de Britse kroonprins hoog op. 'Het is een zeer serieuze zaak. Elke familie in ons land heeft wel een lid verloren in die oorlog', zegt een Russische diplomaat, daarbij verwijzend naar de Tweede Wereldoorlog. Twintig miljoen Russen vonden daarin de dood, waaronder ook familieleden van Poetin.

Kroonprins
'We willen nu duidelijkheid van de Britten. Gaat het om een officieel Brits standpunt of niet? Dat is nu nog niet duidelijk. Het gaat tenslotte wel om de toekomstige koning die de opmerking maakte', vervolgt de diplomaat.
Bron

woensdag 21 mei 2014

'Russische troepen bereiden zich voor op terugtrekking uit grensgebied Oekraïne'

Pro-Russische militanten gisteren bij de Oost-Oekraïense stad Donetsk. © ap.

Russische troepen die deelnamen aan militaire oefeningen in drie provincies nabij de grens met Oekraïne zijn hun spullen aan het pakken en bereiden zich voor op terugkeer naar de bases waar ze permanent gelegerd zijn. De Russische militairen in het grensgebied met Oekraïne zullen zich voor 1 juni hebben teruggetrokken. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op gezag van het ministerie van Defensie. De NAVO zegt nog niets van de terugtrekking te merken.

In een verklaring van het ministerie staat dat de eenheden 24 uur nodig hadden om hun kampementen af te breken, hun spullen te pakken en de militaire voertuigen richting treinstations en vliegvelden te bewegen.

Het Pentagon maakte eerder vandaag nog bekend dat het niet de indruk heeft dat de Russische troepen aan de Oekraïense grens zich daadwerkelijk terugtrekken, zoals Poetin maandag had beloofd.

'Ze zijn nog met tienduizenden'
Volgens schattingen van de NAVO waren er zo'n 40 duizend militairen in het grensgebied aanwezig. De militairen reizen volgens het ministerie voornamelijk door de lucht en over het spoor, om grote drukte op de snelwegen te voorkomen.

Op de Russische televisie is te zien hoe tanks en houwitsers over de weg vervoerd worden, maar het is niet duidelijk of het gaat om wapentuig uit het grensgebied. 'Ze zijn nog altijd met tienduizenden', zei de Amerikaanse admiraal John Kirby. 'We hebben nog geen activiteiten gezien die wijzen op terugtrekking.'

Mocht er nu daadwerkelijk sprake zijn van een terugtrekking, dan zou dat een hele opluchting zijn voor de regering in Kiev. Daar wordt gevreesd dat de Russen plannen hebben om het oosten van het land binnen te vallen.
Bron
Lees ook: 'Veel Russische troepen weg bij grens Oekraïne'

Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Vader slaat dochter dood om huiswerk

Foto ter illustratie. © epa.Een vader in China heeft zijn 11-jarige dochter doodgeslagen omdat zij haar huiswerk had overgeschreven van een klasgenootje. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua vandaag gemeld.

Vader Zhang liet het meisje knielen, bond haar handen vast en ranselde haar maandag af in de oostelijke provincie Zhejiang. De scholiere belandde in het ziekenhuis en overleed gisteren.

Het fysiek straffen van kinderen is gebruikelijk in China. Vooral in plattelandsgebieden hebben ouders hoge verwachtingen van de schoolprestaties van hun kinderen.
Bron

Baasje wordt onwel na ruzie tussen twee pitbulls en sterft

Archiefbeeld © thinkstock.


Een 39-jarige man is gisteravond gestorven toen zijn hond aan het fort in Merksem (Antwerpen, red.) in een gevecht verwikkeld raakte met een andere hond. Volgens de politie ging het om twee pitbulls.

De baasjes waren ermee aan het wandelen langs de grachten van het oude fort. Of de twee mannen elkaar kenden, is niet duidelijk.

De honden gingen behoorlijk wild tekeer. Na enige tijd belandde één van beide dieren in de gracht. Zijn baasje wond zich daar zo over op dat hij onwel werd. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en voerden de dertiger nog af naar het ziekenhuis, maar daar overleed hij.

'Er zijn geen aanwijzingen van kwade bedoelingen', zegt woordvoerster Stephanie Chomé van het OM. 'Maar gelet op de jonge leeftijd van het slachtoffer is er toch een onderzoek gestart om de precieze doodsoorzaak te achterhalen.'
Bron

Amerikaans meisje 10 jaar na ontvoering weer opgedoken

Een Amerikaans meisje dat op haar 15de spoorloos uit haar huis in Californië verdween is na tien jaar weer opgedoken. Ze bleek al die jaren tegen haar wil te zijn opgesloten door een toenmalige huisgenoot.

De 41-jarige verdachte Isidro Garcia is gearresteerd op verdenking van ontvoering, verkrachting, ontuchtige handelingen met een minderjarige en vrijheidsberoving. De man woonde op het moment van de verdwijning in 2004 bij de familie van het meisje in huis.

Volgens de politie viel Garcia eerst de moeder aan, drogeerde hij het meisje en nam haar mee naar een huis waar hij haar in de garage opsloot. In de daaropvolgende maanden kreeg het meisje een nieuwe, valse, identiteit en misbruikte hij haar emotioneel en fysiek om haar te beletten te vluchten.

Huwelijk en kind
Garcia zou het meisje in 2007 zelfs tot een huwelijk hebben gedwongen,zo schrijft Fox News. In 2012 verwekte hij bovendien een kind bij haar.

Om de politie te ontlopen, verhuisde de man vaak. Ook vertelde hij zijn slachtoffer dat haar familie haar niet meer zocht en het land zou worden uitgezet als ze probeerde terug te gaan.

De nu 25-jarige vrouw, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, meldde zich bij de politie toen ze haar zus op Facebook had weten te tracerenBron

Chinezen onthullen mysterie rond gecrashte 'UFO'

© afp.
Afgelopen weekend vielen in het noordoosten van China vreemde metalen ballen met een gekartelde rand uit de lucht. Een gebeurtenis die de nodige opwinding veroorzaakte bij UFO-believers. Chineze experts hebben nu de ware toedracht onthuld.

Lokale bewoners spraken over vuurballen die uit de hemel vielen. Acht objecten kwamen terecht in de stad Qiqihar in de noordelijke provincie Heilongjiang. Het grootse voorwerp woog ongeveer veertig kilogram en had een doorsnede van zestig centimeter.

Al snel kwamen allerlei speculaties op gang. Waren het vliegtuigonderdelen of onderdelen van buitenaardse ruimteschepen? Voor sensatiezoekers een teleurstelling: het blijkt niet om een teken van buitenaards leven te gaan.

Brokstukken
Volgens Chinese staatsmedia hebben experts geconcludeerd dat de brokstukken afkomstig waren van een Russische raket die een communicatiesatelliet naar de ruimte moest brengen maar vlak na de lancering neerstortte op aarde.

De Russische ruimtevaartautoriteiten hebben ondertussen bevestigd dat de motor van de Protonraket negen minuten na de take-off vanuit Bajkonoer dienst weigerde. Op de staatstelevisie was te zien hoe de raket en de satelliet deels opbrandden in de atmosfeer.
Bron

dinsdag 20 mei 2014

Man gooit baby voor straf in zwembad en wordt opgepakt

Een man uit de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona, red.), Corey McCarthy, is aangeklaagd voor kindermishandeling omdat hij zijn dochter van 23 maanden oud in het zwembad gooide om haar een lesje te leren, zo meldt AZFamily.com.

Op videobeelden is te zien hoe de baby met een flinke boog het zwembad in wordt geslingerd waarna het een aardige klap maakt op het water. Het zou de straf zijn voor de dochter omdat ze eerder een vijf weken oude puppy in het water had laten vallen, waarna het overleed.

De moeder liet weten geschokt te zijn door de beelden. 'Ik ben onwijs boos en verdrietig, ik hoop dan ook dat m'n kind er weer bovenop komt. Natuurlijk maken mensen fouten, maar dit is een kind.'

McCarthy wordt voor twee vergrijpen aangeklaagd. Op een ander deel van de video zou ook te zien zijn hoe hij het meisje met een tuinslang nat spuit om haar te straffen.

Inmiddels zit McCarthy al in de gevangenis, maar verblijft niet in de cel. Volgens familie zou hij in het ziekenhuis liggen omdat hij in elkaar geslagen zou zijn door medegevangenen.Bron

Vrouw door werkgever met kokend water mishandeld

© Facebook.Een Filipijnse vrouw is door haar werkgever in Saoedi-Arabië met kokend water overgoten. Volgens lokale media was de onfortuinlijke vrouw te traag met het brengen van koffie.

De 23- jarige vrouw is inmiddels opgevangen op de ambassade van de Filipijnen in Saoedi-Arabië. Haar neef postte de foto's van de mishandeling op Facebook om aandacht te vragen voor de deplorabele omstandigheden waaronder Filipino's soms in Saoedi-Arabië moeten werken.Volgens een recente studie hebben 70 procent van de Filipijnse huishoudsters in Saoedi-Arabië fysiek en/of psychologisch misbruik gemeld.
Bron

Opnieuw vrouw verdwenen in dorpje van Kris en Lisanne


Amerikaanse thuiszorghulp verdwijnt met huurauto en hond

De vermiste Amerikaanse expat Loretta Hinman. © Facebook.Bij het Panamese dorp waar Kris Kremers (22) en Lisanne Froon (21) op 1 april verdwenen, wordt nu ook een Amerikaanse vrouw vermist. Het gaat om Loretta Hinman (47) uit Tucson Arizona. Ze verdween met haar hond en een huurauto.


Het is onduidelijk wanneer Loretta Hinman precies verdween. Ze had op 7 mei de zwarte Ford F150 pick-up moeten terugbrengen die ze huurde bij een autoverhuurbedrijf in Boquete maar deed dat niet. De verhuurder sloeg niet direct alarm omdat klanten wel vaker later terugkeren dan afgesproken.

Baas
'Toen haar baas ons eind vorige week belde met het bericht dat Loretta onaangekondigd niet was komen opdagen op haar werk, sloeg de schrik ons om het hart,' zeggen autoverhuurders Dave en Judy McDonald. Het uit Texas afkomstige stel plaatste zaterdag een opsporingsbericht voor Hinman op sociale media.

Volgens de McDonalds werkte de Arizoonse als thuiszorghulp in de omgeving van Boquete en verdween ze met haar hond van het ras Golden Retriever. 'We maken ons niet alleen zorgen om onze wagen maar ook om Loretta en vrezen het ergste,' aldus de Texanen die al jaren in Boquete wonen.

Vierde vermiste
De verdwijning van Loretta Hinman brengt het aantal vermiste personen in de omgeving van Boquete op vier. Op 1 april verdwenen Kris Kremers en Lisanne Froon uit Amersfoort er tijdens een wandeling. Grootscheepse zoekacties naar de twee Nederlandse toeristes bleven zonder resultaat. In 2009 verdween bij hetzelfde dorp zoals bekend ook de Britse rugzaktoerist Alex Humphrey (29)tijdens en wandeling.

Vrouw krast huid vol met patroontjes

© arianapagerussell.com.De Amerikaanse Ariana Page Russell heeft haar huidaandoening gebruikt voor een bijzonder project. Ariana kampt met dermatographic urticaria, waarbij haar huid bij de kleinste aanraking geïrriteerd raakt. De 'tekeningen' op haar huid zet ze om in kunst.

Over de huid wrijven zorgt bij Ariana al voor een allergische reactie, vertelt ze aan de Huffington Post.

Om een positieve draai aan haar huidaandoening te geven ontwikkelde de vrouw uit New York een manier om patronen, berichten en illustraties op haar huid te tekenen. Zo stonden er al zeilbootjes op de buik van Ariana, hartjes op haar zij en inscripties op haar benen.

Inspiratie
Naar eigen zeggen is ze het kunstproject begonnen nadat ze jarenlang foto's maakte van het menselijk lichaam. 'Het werd logisch mijn eigen lijf te gaan fotograferen.' Bovendien ervaart ze geen pijn bij het maken van de 'tekeningen'. Ariana gebruikt een naald, zorgt dat ze snel te werk gaat en maakt direct een foto.

'Ik heb geleerd letterlijk goed in mijn vel te zitten en kan goed omgaan met gevoeligheden. Ik inspireer anderen en dat heb ik te danken aan mijn dermatographia.'
Bron

Duurste echtscheiding ooit: 3.286.444.124 euro en 38 cent

Dimitri Ribolovlev in maart van dit jaar bij een wedstrijd van AS Monaco (de vrouw op de foto is niet zijn ex-vrouw Elena). © afp.


Het zou de grootste schikking zijn ooit betaald in een echtscheiding. De Russische oligarch en eigenaar van voetbalclub AS Monaco Dimitri Ribolovlev moet van een Zwitserse rechter 4.020.555.987 Zwitserse frank en 20 centimes betalen aan zijn ex-echtegenoot, oftewel 3.286.444.124 euro en 38 cent.

Volgens de Zwitserse wet kan een echtgenoot bij een scheiding aanspraak maken op de helft van het vermogen van de ander.

Het vonnis van de rechter in Genève stelt ook dat Elena, zoals zijn ex heet, recht heeft op vastgoed ter waarde van nog eens 130,5 miljoen Zwitserse frank (bijna 107 miljoen euro) in Gstaad, waar het echtpaar twee protserige chalets bezit. Ook krijgt ze vastgoed in bezit in het zeer rijke gebied Cologny in Genève en, niet onbelangrijk, de voogdij over de 13-jarige dochter van het stel, Anna. De twee hebben ook een volwassen dochter, Ekatarina.

Miljonair met kunstmest
Zowel Dimitri als Elena Ribolovlev zijn 47 jaar oud. Ze ontmoetten elkaar in Perm in Rusland als studenten en trouwden daar in 1987. Dimitri werd miljonair met kunstmest.

Al sinds 2008 zijn de twee verwikkeld in een juridische echtscheidingsstrijd. De ruzie werd veroorzaakt door onder meer de buitenechtelijke escapades van Dimitri. Hij verhuisde hij van Genève naar Monaco. Zakenblad Forbes schatte zijn vermogen destijds op 12,8 miljard dollar (9,35 miljard euro).

De duurste scheiding ooit
Een advocaat van mevrouw Ribolovlev noemde het 'de duurste scheiding ooit'. Het bedrag gaat ver boven wat de Franse zakenman en kunsthandelaar Alec Wildenstein (1940-2008) aan zijn ex, Jocelyne Périsset in 1999 moest geven, 1,8 miljard euro. Ook de scheiding van mediamagnaat Rupert Murdoch in hetzelfde jaar was een stuk goedkoper: zijn vrouw Anna kreeg 1,25 miljard euro mee.

De advocaat van meneer zei te verwachten dat het bedrag waarschijnlijk fors naar beneden zou worden bijgesteld in hoger beroep.

Overwinning
Dat vermogen is voor het grootste deel naar fondsen op Cyprus gesluisd in 2005. Het vonnis is niet alleen goed nieuws ('een volledige overwinning') voor mevrouw Ribolovlev, stelden haar advocaten in een statement, maar ook een voorbeeld van de slagkracht van de wet. 'Niemand, zelfs niet een Russische tycoon die zijn enorme fortuin in fondsen en overzeese bedrijven heeft gestopt, staat boven de wet', aldus de drie advocaten.

De advocaat van meneer Ribolovlev beweerde overigens exact het tegenovergestelde. Hij prees het vonnis, dat volgens hem de rechtmatigheid van de financiële constructies die de AS Monaco-eigenaar had opgetuigd als onderkomen voor zijn vermogen.

Deel tegoeden bevroren
Een deel van de tegoeden van de familie waren uit voorzorg al bevroren door de Zwitserse rechtbank, maar met het geld op Cyprus ging dat niet vanwege het ontbreken van een verdrag tussen Zwitserland en Cyprus. Een aantal fondsen werd gebruikt voor de aankoop van een penthouse aan Central Park in New York en een villa in Palm Beach in Florida.
Bron

maandag 19 mei 2014

Hongerige leeuwin grijpt prooi uit de lucht

Een blesbok in een nationaal park in Zuid-Afrika kon niet uit de klauwen blijven van twee hongerige leeuwen. Op een spectaculaire video, die viral gaat, is te zien hoe het springende dier in een vluchtpoging uit de lucht wordt gegrepen.

Een van de vluchtende blesbokken springt van een helling in een poging te ontkomen. De leeuwin zet de achtervolging in en gaat al springend in de aanval.

Het filmpje, dat vorige week online werd gezet, kreeg op één dag meer dan 400.000 views. Ondertussen is de video al meer dan 1 miljoen keer bekeken.


Bron

Stormjagers vergapen zich aan prachtige 'monsterwolk'

Donkere wolken pakten zich letterlijk samen in de Amerikaanse staat Wyoming. Een supercel ontwikkelde zich daar gisteravond en stormjagers Ian Livingston, Mark Ellinwood en James Hyde stonden te trappelen om dit zeldzame weerfenomeen vast te leggen.

De Amerikanen, die samen de Basehunters Chasing vormen, keken gisteren hun ogen uit. De heren werden 'getrakteerd' op hagelstenen zo groot als tennisballen en een draaiende wolkenmassa met bliksemflitsen als lichtshow.

Een supercel is het zwaarste type onweersbui en gaat vaak gepaard met zware neerslag en windstoten en veel bliksem. Uit de supercel die ronddraait kan een tornado groeien, maar in dit geval verdween de supercel in hetzelfde tempo als dat hij opkwam.

De Basehunters wisten de 'monsterwolk' voor eeuwig vast te leggen op foto's en bewegend beeld. In onderstaande timelapse video is het ontstaan en verdwijnen van de supercel te aanschouwen.
Afbeelding weergeven op Twitter

Bron

Stapels lijken in kelder geneeskundefaculteit Madrid

De vondst van zo'n 250 lijken in de kelder van een Madrileense universiteit heeft in Spanje tot ophef geleid. De lichamen waren bedoeld voor de anatomielessen voor de geneeskundestudenten. Ze lagen her en der op elkaar gestapeld, zonder hygiënische beschermingsmaatregelen.

De Spaanse krant El Mundo publiceerde vandaag beelden van de lijken (let op:schokkende beelden). Sommige lichamen lagen al jaren in de kelder van de Faculteit der Geneeskunde van de Complutense Universiteit in Madrid.

De lichamen lagen verspreid in een kelder waarvan de capaciteit lang geleden was overschreden. Veel van de lijken konden niet geïdentificeerd worden.

De afdelingsdirecteur zei dat hij geen mogelijkheden had om de lijken te cremeren, zoals gebruikelijk. Het personeelslid dat daarvoor verantwoordelijk was, is na zijn pensionering niet opgevolgd. Na gebruik bij de lessen bleven de lijken daarom onbeheerd liggen.

El Mundo schrijft over een 'macabere, niet te omschrijven tafereel'. De vondst heeft in Spanje de vraag doen rijzen hoe zoiets in een beschaafd land mogelijk is.
Bron

'VS klaagt China aan om cyberspionage'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Chinese regeringsambtenaren aangeklaagd om cyberspionage. De Chinezen zouden Amerikaanse handelsgeheimen hebben gestolen, meldde een overheidsfunctionaris aan NBC.

Volgens de zender hebben de Verenigde Staten nooit eerder een ander land beticht van internetspionage. De Chinezen 'hebben voorzieningen van de militaire diensten en inlichtingendiensten gebruikt om Amerikaanse bedrijven online te spioneren', aldus de bron. De doelwitten lijken firma's uit de industrie en energiesector te zijn.

Naar verwachting geeft Eric Holder, minister van Justitie, later vandaag een persconferentie om de kwestie toe te lichten.
Bron
Lees ook: Dataroof VS groter dan gedacht

Lek ontdekt in nieuwe chip pinpas

© anp.Het nieuwe pinnen, dat skimmen tegen moet gaan, is misschien toch niet zo veilig. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben een lek in de nieuwe chip ontdekt. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens de onderzoekers kan de chip gekloond worden en is dan niet van een echte bankpas te onderscheiden. Een programmeur of winkelier zou makkelijk kunnen knoeien met de communicatie tussen de betaalautomaat en de bank.

In september 2012 hebben de onderzoekers hun zorgen over de veiligheid van de zogenoemde EMV-chip ook al aangekaart. Nu hebben ze ook praktijkonderzoek gedaan.
Bron

zondag 18 mei 2014

Nederlandse experts bieden Balkan steun bij watersnood

© reuters.
Twee Nederlandse experts zijn naar Servië en Bosnië vertrokken om daar de hulpverlening na de overstromingen te ondersteunen. Zij maken deel uit van een team internationale hulpverleners. Dat heeft

het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zondag laten weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met het Rode Kruis over eventuele verdere hulpverlening.

De Balkan wordt momenteel getroffen door zware overstromingen. Deze hebben al zeker 35 levens geëist. In Bosnië gaat een Nederlandse hulpcoördinator werken die speciaal voor dit soort calamiteiten is opgeleid. In Servië is een waterdeskundige uit Nederland, die manieren bedenkt voor het stabiliseren van het waterpeil. Volgens Ploumen kan de Nederlandse expertise 'bij uitstek' bijdragen om de omvang van de ramp 'in te dammen'.

In Servië landden zondag twee vrachtvliegtuigen met voedsel, generatoren en ander materiaal. Ook Duitsland, Oostenrijk en enkele andere EU-lidstaten hebben hulpgoederen gestuurd. Bosnische militairen deelden voedsel en medische hulpgoederen uit vanuit onder meer een bulldozer.
Bron
Lees ook: Zwaarste overstromingen in Servië in 120 jaar
Lees ook: Duizenden geëvacueerd om overstromingen Servië
Lees ook: Kwart van Bosniërs getroffen door overstromingen

Acties dreigen in openbaar vervoer Amsterdam

© anp.Het openbaar vervoer in Amsterdam dreigt plat te komen liggen als vervoersbedrijf GVB niet instemt met de eisen van de vakbonden Abvakabo FNV en ABGP. De bonden hebben het vervoersbedrijf tot donderdag 12.00 uur een ultimatum gesteld. Als het GVB de bonden niet tegemoetkomt, willen ze overgaan tot acties.

'We zullen het openbaar vervoer niet gelijk een week platleggen, maar denken eerst aan een werkonderbreking van een paar uur in bijvoorbeeld de ochtendspits of de middagspits', zei bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV vandaag. Als de acties doorgaan, zullen ze op zijn vroegst in de week van Hemelvaart plaatsvinden.

De bonden eisen in de nieuwe cao dit jaar een loonsverhoging en een hogere eindejaarsuitkering voor de lagere inkomens. Ze willen een verhoging van het uurloon met iets meer dan 50 cent, wat neerkomt op 84 euro per maand. De bonden en de GVB hebben al negen keer onderhandeld.

Volgens de bonden wil het GVB alleen instemmen met de eisen als de bestaande ouderenregelingen worden beperkt. Vermeulen: 'Wij zijn natuurlijk niet bereid om een fatsoenlijk loonbod mee te financieren door de rechten van een grote groep oudere werknemers te verkwanselen.'

De vakbonden hebben het overleg nu opgeschort. 'Het GVB is nu aan zet om ons tegemoet te komen en meer ruimte te bieden', zegt Vermeulen. Het vervoersbedrijf gaat het ultimatum nog bestuderen komt na het weekeinde met een reactie. Een woordvoerder laat al weten dat het GVB geen geld heeft voor de gevraagde looneis. 'We hebben een aantal krappe jaren voor de boeg.' Zo krijgt het bedrijf minder exploitatiesubsidie
Bron

Geamputeerde schildpad zwemt weer met vinprothese

Een groene zeeschildpad © epa.Een zwaargehavende zeeschildpad kan het leven binnenkort weer iets zonniger tegemoet zien dankzij de inzet van een Israelische student. Hij ontwierp voor het beest een vinprothese die eruit ziet als de vleugel van een Amerikaanse straaljager.

De groene schildpad Hofesh, Hebreeuws voor Vrijheid, werd in 2009 in een visnet aangetroffen voor de Israëlische kust. Zijn linkerpoten waren dusdanig toegetakeld, dat die geamputeerd moesten worden. Zwemmen is sindsdien een onmogelijke opgave voor de schildpad.

Shlomi Gez, een student industrieel ontwerp aan het Hadassah College in Jeruzalem, trok zich het lot van de schildpad aan en ontwierp een nieuw stel vinnen. Een vrij man zal Hofesh nooit meer worden, maar de schildpad kan er in elk geval in gevangenschap weer enigszins mee uit de voeten
Bron