Translate

zaterdag 17 mei 2014

Vrachtwagen kantelt bijna door hevige rukwinden in VS

Een Amerikaanse trucker die in de staat Kansas met de vrachtwagen de wind trotseerde, is er met het nodige geluk goed vanaf gekomen. Op de adembenemende beelden is te zien hoe de vrachtwagen bijna omkantelt door sterke rukwinden.

In het filmpje is te zien hoe de chauffeur van de vrachtwagen er maar net in slaagt het gevaarte overeind te houden. De beelden werden gemaakt door een passagier in een wagen die achter de vrachtwagen reed.
'Grootste dinosaurus ooit' in Argentinië opgegraven

De nieuwe dinosaurus is familie van de Argentinosaurus (illustratie). © thinkstock.


In Argentinië zijn botten opgegraven van wat mogelijk de grootste dinosaurus ooit was. Het beest was naar schatting 40 meter lang (van hoofd tot puntje staart) en 20 meter hoog. Het dier moet zo'n 77 ton hebben gewogen, 7 ton meer dan de laatste opgegraven 'grootste dinosaurus', meldt de BBC.

Het gaat mogelijk om een titanosaurus die heeft geleefd in de laatste dagen van het dinosaurustijdperk, zeggen wetenschappers. Een boer kwam de skeletdelen per toeval tegen in een woestijnachtig gebied nabij de oostelijke stad La Flecha. Onderzoekers wisten ongeveer 150 botten op te graven van zeven dinosaurussen. Geen van de skeletten is compleet.

'Gezien de grootte van de botten is deze dinosaurus het grootste dier dat ooit op aarde heeft rondgelopen', aldus een van de onderzoekers. De vorige grootste dinosaurus, de zogeheten Argentinosaurus, was eveneens een plantenetende dinosaurus die in hetzelfde gebied werd gevonden.
Bron
foto: http://www.theguardian.com/science/2014/may/16/largest-dinosaur-unearthed-in-argentina
Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

'Hersendode' jongen speelt na twee jaar weer basketbal

Sam Schmid, een 23-jarige student die hersendood werd verklaard en als mogelijke orgaandonor werd bestempeld, gaf slechts enkele uren nadat artsen voorstelden hem van de beademing te halen een teken van leven. Na een miraculeuze revalidatie studeert hij weer en speelt hij weer basketbal.

Schmid, een student aan de Universiteit van Arizona, raakte op 19 oktober 2011 zwaar gewond bij een verkeersongeval waarbij vijf auto's betrokken waren. Zijn hersenen raakten zo ernstig beschadigd dat het plaatselijke ziekenhuis hem niet kon verzorgen. Hij werd overgebracht naar het Barrow Neurological Institute in Phoenix, waar hij door specialisten werd geopereerd.

Hoewel de operatie zijn leven redde, was er geen hersenfunctie te bespeuren en concludeerden de artsen dat hij hersendood was. Hij lag twee maanden in coma toen, vanwege de ernst van zijn verwondingen, orgaandonatie werd voorgesteld aan zijn familie alsook om Schmid van de beademing te halen. Korte tijd later, in december 2011, bewoog Schmid twee vingers.

'Geloof in kans op herstel'
Neurochirurg dr. Robert Spetzler twijfelde nooit aan Schmids kans op herstel en raadde de ouders in 2011 aan nog even te wachten met de zware beslissing. 'Er was genoeg mis met hem - hij had interne bloedingen, een aneurysma in de hersenen en kreeg een beroerte als gevolg daarvan', zei Spetzler. 'Maar er waren geen bloedklonters in het meest vitale deel van de hersenen, waarvan we wisten dat hij anders niet zou kunnen herstellen. Hij had geen ernstige beroerte gekregen wat zou betekenen dat er geen kans was op een menswaardig bestaan.'

Toen Schmid arriveerde in het revalidatiecentrum liep hij met een looprek en had hij moeite met praten en slikken. Vorige maand, na meer dan twee jaar van behandelingen en revalidatie in Phoenix, mocht Schmid het centrum verlaten.Bron

vrijdag 16 mei 2014

Waterpret loopt uit op drama na te veel chloor in zwembad

Kinderen worden bij het ontruimde Rivierabad opgevangen door hulpverleners en ouders. © ANP.Een zwempartijtje in Spijkenisse is voor ongeveer 380 mensen, voornamelijk kinderen, uitgelopen op een fiasco. Doordat er te veel chloor in het water van het Rivièrabad zat, kwamen er dampen vrij. Vooral kinderen kregen daardoor last van tranende ogen en ademhalingsproblemen. 45 kinderen zijn naar een ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek en behandeling. 18 kinderen zijn met hun ouders naar een huisartsenpost gegaan.


Het Rivièrabad in Spijkenisse werd ontruimd nadat kinderen in het bad last hadden gekregen van tranende ogen. Sommigen hadden ook ademhalingsproblemen, meldden de politie en de veiligheidsregio. In het bad was een zwemdisco gaande.

Tijdens het incident waren ongeveer 380 mensen in het zwembad aanwezig. Het gaat om kinderen, ouders en personeel.

Ambulances en traumaheli's
Uit voorzorg werden vanuit de wijde omtrek, tot Zeeland en Den Haag, ambulances naar Spijkenisse gestuurd. Ambulances reden af en aan. Ook werden traumahelikopters ingezet.

Medisch personeel bij het zwembad had de handen vol aan kinderen die last hadden van tranende ogen. Hun ogen werden gespoeld met water. Volgens de brandweer is een aantal kinderen onwel geworden.

Bij het zwembad werd een tent neergezet waar medisch personeel kinderen onderzocht. Als kinderen niets mankeerden, mochten ze naar huis.

'Honderden kinderen'
'Er waren honderden kinderen. Je kunt je voorstellen dat we ze zo snel mogelijk willen onderzoeken, daarom willen we er zo veel mogelijk hulp bij halen', aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio 'was er ergens te veel chloor.' Hoe het teveel aan chloor in het water kwam, is nog onbekend. Zaterdag wordt dat onderzocht, meldden de hulpdiensten. Mogelijk is er sprake van een kapotte chloorpomp.
Bron

'Tip over twee lichamen in jungle Panama'


Lisanne en Kris verdwenen in hetzelfde gebied

© epa.De Panamese autoriteiten zijn wederom op zoek naar twee lichamen die in het gebied zouden liggen waar Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen zijn. Dat meldt AD-verslaggeefster Carla van der Wal die ter plekke is. Woordvoerder Elmer Quintero van de burgerbeschermingsorganisatie Sinaproc, de overheidsinstelling die het onderzoek leidt, laat aan het ANP weten dat er 'een anonime tipgever over twee lichamen heeft gebeld'.


De tip wordt volgens de AD-verslaggeefster in Panama serieus genomen. Politiechef Julio Lasso heeft verder laten weten dat de zoektocht van gisteren niets heeft opgeleverd. 'We werken met 15 man aan het onderzoek, er komen ontzettend veel valse tips terecht. Zelfs foto's die zogenaamd van kleren van de meisjes zijn. Maar we gaan door tot we ze gevonden hebben, tot alle tips uitgezocht zijn.'

Een privédetective zou meewerken aan de zoektocht, die volgens wilde geruchten in Boquete al succes zou hebben gehad. Een van de gevonden lichamen zou gewond zijn aan de benen. Ook wordt het verhaal opgedist dat de meisjes bij Indianen in het berggebied zouden verblijven.

Pijnlijk moment voor ouders Lisanne
Peter en Diny Froon, de ouders van Lisanne die op dit moment in Boquete zijn, kregen gisteren te horen dat hun dochter mogelijk was aangetroffen. Een pijnlijk moment, aldus een woordvoerder van de familie, ook al hebben de ouders door eerdere geruchten geleerd ze niet alles voor waar moeten aannemen. 'De mensen die dit verspreiden houden er geen rekening mee dat de ouders dit soort verhalen ook te horen krijgen. Dit is een van vele geruchten.'

Blauw T-shirt
Er is ook een blauw T-shirt gevonden door een 'privé-onderzoeksteam', bevestigde Quintero naar aanleiding van berichtgeving in de Panamese krant El Siglo. De ouders van de twee vermiste meisjes hebben echter verklaard dat het kledingstuk niet van hun dochters is. Het onderzoeksteam is aangesteld door de familie.

Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen op 1 april in de buurt van de plaats Boquete in het westen van Panama. De bergachtige omgeving van Boquete is uitvoerig uitgekamd zonder dat een spoor van de twee werd aangetroffen. De familie heeft een bedrag van 40.000 dollar uitgeloofd voor mensen die kunnen helpen om de vrouwen te vinden.
Bron
Lees ook: Amersfoortse school geeft benefiet voor Kris en Lisanne
Lees ook: Teeven: Panama moet hulp accepteren bij zoektocht
Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Separatisten Marioepol trekken zich terug

Werkers van staalbedrijf Metinvest verwijderen de barricades die in de stad waren aangelegd door pro-Russische militanten. © reuters.Pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben zich teruggetrokken uit overheidsgebouwen in Marioepol. De leider van de separatisten in de stad aan de Zee van Azov zegt dat hij is verjaagd.

Inwoners van Marioepol organiseerden zich eerder deze week in burgerwachten, op verzoek van Rinat Achmetov, een van de rijkste mannen van Oekraïne. Hij had de medewerkers van zijn staalfabrieken en mijnen opgeroepen de politie te helpen om de orde in Marioepol te herstellen. In zeker vijf steden, waaronder Donetsk, is gehoor gegeven aan Achmetovs oproep, maar nergens met zo'n overgave als in Marioepol.

Over de burgerwachten werd gisteren overeenstemming bereikt door de directeuren van Achmetovs staalfabrieken, de lokale politie en andere leidinggevende figuren in de regio. Ook een vertegenwoordiger van de door de separatisten uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk ging akkoord met de deal.

'Lafaards'
Volgens German Mandrakov, de leider van de separatisten in Marioepol, zetten zijn kameraden, die hij uitmaakte voor lafaards, het op een rennen. 'Iemand probeert tweedracht te zaaien, iemand heeft iets getekend, maar wij zetten de strijd voort.'

Medewerkers van Achmetovs bedrijf Metinvest braken vandaag de barricades in Marioepol af. Een van hen zei dat de inwoners van de stad 'de oorlog en chaos zat zijn'. 'Er moet een einde komen aan de diefstal en plunderingen.'
Bron

VN: mensenrechtensituatie Oost-Oekraïne in gevaar

Demonstranten in Oost-Oekraïne (archieffoto). © epa.


De mensenrechtensituatie in het oosten van Oekraïne en op de Krim is ernstig verslechterd. Daarvoor waarschuwde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, vandaag. Ze baseert zich op een rapport van waarnemers in vijf steden in de periode 2 april tot 6 mei.

Waarnemers van de Verenigde Naties meldden uit het oosten van het land moorden, martelingen en ontvoeringen die vooral door opstandige antiregeringsgroepen worden begaan.

In de regio Slavjansk is de situatie het slechtst, aldus de VN. Vooral de zogenoemde Slavjansk Zelfverdedigingseenheid lijkt betrokken bij veel misdaden. Op de Krim is men bang dat mensen worden lastiggevallen of het land worden uitgezet als ze niet het Russische staatsburgerschap aanvragen.

Verdwenen arrestanten
Ook onderzoeken waarnemers berichten dat Oekraïense troepen mensen doden en verwonden en hebben ze sterke aanwijzingen dat arrestanten verdwijnen. 'Operaties door veiligheidstroepen moeten in lijn zijn met internationale standaarden en de veiligheid van alle individuen te allen tijde garanderen', stelt de commissaris. De autoriteiten moeten alle arrestanten registreren en verdachten moeten hun detentie juridisch kunnen aanvechten.

Pillay wil, zonder expliciet Moskou bij naam te noemen, dat regeringen hun invloed aanwenden om de opstandelingen in het oosten van Oekraïne in bedwang te houden. 'Diegenen die invloed hebben op de gewapende groepen die achter het meeste geweld in het oosten van Oekraïne zitten, moeten hun uiterste best doen deze mannen, die bezig zijn het land te verscheuren, aan banden te leggen.'

Rusland heeft kritiek op het document. Het is niet objectief en de opstellers ervan volgden alleen maar 'politieke orders' om de pro-westerse Oekraïense leiders te beschermen. 'De ernstigste schendingen van de mensenrechten door de zelfbenoemde autoriteiten in Kiev', worden genegeerd, stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bron

donderdag 15 mei 2014

Grootste mazzelaar ter wereld boos om verfilming leven


Frane Selak legt uit hoe gelukkig hij is geweest. © Screenshot YouTube.De grootste mazzelaar van de wereld is boos op de man die zijn wonderlijke leven in een filmpje vatte. Frane Selak keek de dood - naar eigen zeggen - maar liefst zeven keer in de ogen. Toch overleefde hij de grootste ongelukken telkens weer. Ook won hij één miljoen dollar bij een loterij. De bejaarde Kroaat leeft het leven dat eigenlijk in een film gevat zou moeten worden. Maar nu dat is gebeurd, is hij boos.


Een tekenfilm over de (voor de meeste mensen dodelijke) ongelukken die de Frane Selak overleefde gaat momenteel viraal via YouTube. Het maakt van de 85-jarige Kroaat, de grootste mazzelaar van de wereld, zeker niet de gelukkigste man van de wereld. Hij is allerminst te spreken over het drie minuten durende filmpje.

Tegen de Zagrebse krant Jutarnji List, klaagt hij: 'De Amerikanen hebben geen idee. Ze hebben mijn karakter in de tekenfilm een snor gegeven en al mijn ongelukken door elkaar gehaald. Ze zullen er waarschijnlijk wel veel geld mee verdienen, terwijl ik het moet doen met mijn pensioentje. Stuur me dan tenminste duizend dollar toe.' Selak onderzoekt nu of een gang naar de rechter nut heeft.
Selak overleefde zeven grote ongelukken

Het onwaarschijnlijke verhaal van de Kroatische muziekleraar begon in 1962. De trein waarin hij zat, vloog uit de bocht en raakte te water. Waar 17 andere passagiers verdronken, werd Selak, in shock en met een gebroken arm en onderkoelingsverschijnselen, gered.

Een jaar later beleefde hij de eerste vlucht in zijn leven. U raadt het al, het vliegtuig crashte. De deur van de DC8 vloog plots open en Selak werd naar buiten gezogen. Hij overleefde omdat hij op een hooiberg viel. Negentien andere passagiers vonden de dood.

De jaren daarna overleefde Selak achtereenvolgens een busongeluk, twee branden in zijn auto en een botsing met een bus. Het zevende en laatste 'dodelijke' ongeluk beleefde de man in 1996. Hij botste met zijn auto frontaal tegen een VN-vrachtwagen aan. Gelukkig droeg Selak geen veiligheidsriem. Hij werd uit zijn auto gekatapulteerd en zag zijn auto in een 90 meter diep ravijn tuimelen waar het voertuig explodeerde.

Zijn hachelijke avonturen doen denken aan de fantasyfilm Unbreakable, waarin het personage van Bruce Willis beschikt over paranormale gaven waardoor hij niet dood kan.

Winnaar loterij

In 2003 zat het geluk Selak, die zich opmaakte voor zijn vijfde huwelijk, op een andere manier mee. Hij won één miljoen dollar (toen 850.000 euro) bij een loterij. Toch besloot hij vier jaar geleden een groot deel van dat bedrag weg te geven aan vrienden en familie. Hij verkocht zijn luxe huis en trok zich terug in een bescheiden optrekje in Petrinja.

Zijn wonderbaarlijke verhaal werd bekend in de media, hoewel de ongelukken veelal niet geverifieerd konden worden. Toch zorgde het begin mei voor voldoende inspiratie bij de New Yorkse animator David Ransom. 'Ik worstelde met een idee voor een nieuwe video en toen hoorde ik Frane's verhaal', zegt hij tegen de BBC.


Bron

==

Spijt

Als Ransom ter ore komt dat Selak juridische stappen tegen de tekenfilm overweegt, zegt hij: 'Het spijt me enorm dat hij zo ontzet is over deze weergave. Maar als hij wil, pas ik met alle plezier het filmpje aan zodat het een betere weergave is van zijn opmerkelijke verhaal en karakter.'
==

Stuur me dan tenminste duizend dollar toe

Frane Selak tegen de Zagrebse krant Jutarnji list.


Het spijt me enorm dat hij zo ontzet is over deze weergave. Maar als hij wil, pas ik met alle plezier het filmpje aan zodat het een betere weergave is van zijn opmerkelijke verhaal en karakter.

Animator David Ransom tegen de BBC.

Tiener verlost van gigantisch gezwel in gezicht

@Operation Smile'Ik wil in de spiegel kunnen kijken en zien dat ik er anders uitzie.' Deze zware woorden sprak de 15-jarige Hennglise Dorvial uit Haïti voordat ze in de VS onder het mes ging om een gigantische tumor in haar gezicht te laten verwijderen..

Het gezwel ontstond vier jaar geleden rondom haar kaak, meldt The Mirror. Wat begon als een tumor met de grootte van een erwt, groeide uit tot een kolos van bijna twee kilo.

Hennglise stopte met school toen de tumor in een jaar tijd bijna dubbel zo groot was geworden. Haar zusje is naar eigen zeggen de enige vriendin die ze heeft.

Dure operatie
Zakenman Larry O'Reilly, die Hennglise ontmoette tijdens een reis naar Haïti, bekostigde een deel van de operatie om de tiener te verlossen van het gezwel. De rest werd betaald door het goede doel Operation Smile.
Volgens de chirurg die de tiener onder handen nam is het de grootste tumor die hij ooit heeft verwijderd. Een team van drie dokteren had 12 uur nodig om het gezwel te verwijderen.

Hennglise heeft bovendien veel geluk dat de tumor de basis van de schedel niet is binnengedrongen. De kans dat ze ooit zal kunnen zien met haar linkeroog, is evenwel uitgesloten.
Bron

Vlucht moet tussenlanding maken door echtelijke ruzie

Foto ter illustratie © thinkstock.Een vlucht van Sydney naar Singapore heeft een ongeplande tussenstop op Bali moeten maken door een echtelijke ruzie. Dat meldtDaily Mail. Een man en zijn echtgenote kregen het tijdens de vlucht stevig met elkaar aan de stok en dat liep zo uit de hand dat de piloot besloot een tussenlanding te maken. De vrouw liep bij de discussie een gebroken arm op, maar ook haar echtgenoot had enkele verwondingen.

Een derde passagier, die dronken was, werd in Bali van het vliegtuig gezet omdat hij agressief werd. Hij was boos toen de piloot liet weten dat hij een tussenstop zou maken zodat de vrouw medische hulp kon krijgen. 'De piloot zette de dronken man van het vliegtuig omdat hij een gevaar was voor de veiligheid van het personeel en de passagiers', aldus vliegtuigmaatschappij Scoot.

De vlucht moest normaal gisteren om 19.00 uur in Singapore aankomen, maar had twee uur vertraging door het incident.
Bron

Na het weekend zomers: plaatselijk 25 graden

Foto ter illustratie. © anp.De weerdiensten verwachten na het weekend mogelijk zomerse temperaturen, maar eerst is er 's nachts nog vorst aan de grond. Het KNMI voorspelt dinsdag en woensdag zo'n 25 graden. Ook weerbureau Weerplaza geeft aan dat 'de zomer nadert'.

Weerman Piet Paulusma gaat uit van plaatselijk 27 graden op dinsdag.

Vanaf vrijdag gaan de temperaturen in de nacht en overdag omhoog. In het weekend wordt het waarschijnlijk boven de 20 graden. Vanaf woensdag is er dan wel weer kans op een regen- of onweersbui.

Wordt de 25 graden aangetikt, dan mogen we volgens Weerplaza spreken van een zomerse dag. 'Het zou de eerste keer zijn dit jaar dat we een landelijke zomerse dag mogen noteren', aldus Marco Verhoef.
Bron

Gehuil in hel van Soma gaat door merg en been

Politieagenten vormen in het Turkse Soma een soort erehaag. Mijnwerkers met vervuilde gezichten lopen langzaam en zo waardig mogelijk met de stoffelijke resten van hun collega's naar een ambulance. Daarvan staan er tientallen met draaiende motoren te wachten.

'Rot op!' schreeuwt plots een van woede exploderende wachtende, de eerbiedige stilte verstorend. Hij gooit een plastic flesje met water naar een van de opdringerige fotografen die daarmee het zicht beneemt op de dode. Hij rent achter de brancard en roept 'mijn broer!' Net voor de deur van de ambulance dicht gaat kan hij een blik werpen op de dode. Zijn hoofd zakt op zijn borst. Langzaam sloft hij terug naar zijn uitkijkpost. Het was zijn broer niet.

Ontploffing
Duisternis, stof en gebrek aan frisse lucht waren ze gewend, de 787 mijnwerkers in de grootste bruinkoolmijn van Turkije. Maar toen dinsdagmiddag om 15.10 uur het alarm afging, wisten de meesten niet hoe ze moesten vluchten. Donkere roetwolken ontnamen hen elk zicht. Hun ondergrondse werkplek veranderde met een felle steekvlam van een explosie in een hel. De transformator had het begeven en de vonken van de kortsluiting, die als vuurwerk wegsprongen, brachten het methaangas tot ontploffing. Een felle brand brak uit. Een deel van de mijn stortte in. De lift van de hoofdschacht naar de vrijheid en de verse lucht was buiten werking door gebrek aan elektriciteit. Ongeveer de helft van de mijnwerkers zat als ratten in de val terwijl het vuur dankzij het bruinkoolgruis, bleef branden en niet te blussen viel. Ze hadden geen enkele kans om aan deze hel te ontsnappen. Honderden stierven een vreselijke dood als gevolg van rookvergiftiging.

Uitgeput
Uitgeput van het lange wachten, de slapeloze nacht en de energie vretende emoties zit een van de mijnwerkers op een hoop rubber slangen. Hij had het geluk gisteren niet diep in de mijn aan het werk te zijn. Zijn ogen zijn leeg. De hoop op overlevenden is vervlogen. Hij staart voor zich uit.

'Mijn vriend Ibrahim Salgun,' is het enige dat hij aanvankelijk kan uitbrengen over degene op wie hij hier wacht. Hij zwijgt weer en draait zijn hoofd weg. Als Turkse man wil hij zijn emoties niet tonen. Vrienden leggen hun handen op zijn schouders. Dat geeft hem wat kracht. Uit angst voor zijn werkgever wil hij zijn naam niet in de krant. Wel zegt hij dat hij de moed heeft opgegeven. 'Ze zijn allemaal dood'.

In een scenario als in Chili, waar mijnwerkers in 2010 voor 69 dagen opgesloten zaten en levend weer bovenkwamen, gelooft hij niet. 'Dat was heel anders. Daar was een deel van de mijn ingestort. Hier was een explosie en brand, dus de kans op overleven veel kleiner.'

Soedanese ter dood veroordeeld wegens bekering christendom

De Soedanese Meriam Yehya Ibrahim die zich heeft bekeerd tot het christendom en dat geloof weigert af te zweren, is vandaag ter dood veroordeeld. De 27-jarige vrouw krijgt honderd zweepslagen en wordt dan geëxecuteerd, zo bepaalde een rechter in Soedan.

De vrouw is acht maanden zwanger en zal ter dood worden gebracht nadat haar kind is geboren. Haar wordt overspel verweten, omdat ze met een eveneens christelijke man trouwde. Het is in Soedan verboden om als moslima te trouwen met een niet-moslim.

Ibrahim groeide op in een gezin met een Soedanese moslimvader en een christelijke moeder. Haar vader verliet het gezin toen ze zes jaar oud was. Toen de vrouw voor de rechtbank betoogde dat ze christelijk is opgevoed, werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd.

'Weerzinwekkend'
'Het feit dat een vrouw zou kunnen worden veroordeeld tot de doodstraf voor haar religieuze keuze, en gegeseld kan worden omdat ze getrouwd is met een man van een andere religie, is weerzinwekkend. Dit zou nooit mogen gebeuren', zei Manar Idriss, onderzoeker van Amnesty International, in een verklaring.

Vluchtelingenwerk: regime Eritrea ongekend wreed en onderdrukkend

Eritrese vluchtelingen in Jemen © AFP.


De stroom Eritrese asielzoekers die naar Nederland komen, neemt volgens staatssecretaris Teeven van Justitie ongekend grote vormen aan. Al jaren komen er relatief veel Eritreeërs naar ons land om asiel aan te vragen. In 2013 waren het er volgens Vluchtelingenwerk Nederland 978, na Somaliërs de grootse groep Afrikanen. Volgens de hulporganisatie kent het land in de Hoorn van Afrika een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Sommigen vergelijken de situatie er met die in Noord-Korea.

Kritiek op de regering is verboden en tegenstanders worden gearresteerd. De dienstplicht kan voor mensen oplopen tot 10 jaar en drijft veel mensen op de vlucht, die bepaald niet zonder gevaren is. Aan de grenzen wordt geschoten op mensen die proberen het land uit te komen. Mensen die gepakt worden, krijgen zware straffen. Alleen met een uitreisvisum kunnen Eritreeërs hun land verlaten, maar dat krijgen ze in de praktijk bijna nooit.

President Isaias Afewerki regeert al tientallen jaren met ijzeren vuist. Al voor de onafhankelijkheid in 1993, die via een referendum tot stand kwam, was hij de feitelijke leider van de regio in het noorden van Ethiopië. Tientallen jaren was er een uiterst bloedige strijd uitgevochten voor onafhankelijkheid en in 1998 was het opnieuw raak. In een 2 jaar durende oorlog sneuvelden tienduizenden militairen van beide landen. In 2000 kwamen de kemphanen een bestand overeen, met een door VN-troepen bewaakte bufferzone. Nederland leverde een belangrijke bijdrage aan die missie (UNMEE) met meer dan 1100 militairen.

Pentagon heeft strijdplan tegen aanval van zombies

© afp.


Mocht het ooit zover komen, dan heeft het Amerikaanse leger een strijdplan voor de bestrijding van een zombieaanval. Dat ontdekte het blad Foreign Policy, zo meldden Amerikaanse media vandaag.

Het document CONOP 8888 dateert van 30 april 2011 en beschrijft tot in detail hoe het leger zombiehordes moet bestrijden en ervoor moet zorgen dat 'niet-zombieachtig menselijk leven' overleeft. Daarbij wordt met alles rekening gehouden: kippenzombies, buitenaardse zombies, vegetarische zombies en zelfs 'boze tovenaarszombies'.

'Geen grap!'
De makers van het plan stellen duidelijk in het voorwoord dat het niet bedoeld is als een grap. Het plan dient als een blauwdruk voor de bestrijding van allerlei denkbare aanvallen en biedt daarmee de mogelijkheid om erop te trainen.

Om ervoor te zorgen dat een trainingsscenario door het grote publiek niet verward wordt met een echte catastrofe, zochten de makers naar het absurdst denkbare plan. Zombies bleken daar uitermate voor geschikt.

Scenario's
Het plan gaat overigens vrij diep op de materie in, met allerlei scenario's. Het doemscenario is een zeer besmettelijk virus, hordes zombies die veel mensen opeten en nauwelijks effectieve maatregelen tegen de ondoden. Maar zelfs als dat scenario uitkomt, moet het leger dankzij het plan in staat zijn om de openbare orde te herstellen.
Bron

'Strafhof moet misdaden in Syrië onderzoeken'

Meer dan 100 mensenrechtenorganisaties wereldwijd hebben vandaag de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om oorlogsmisdaden in Syrië te laten onderzoeken door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Onder de ondertekenaars zijn internationale organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch, maar ook de Nederlandse PAX, voorheen IKV Pax Christi.

In meer dan drie jaar burgeroorlog zijn in Syrië al zo'n 150.000 doden gevallen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Oorlogsmisdaden worden in Syrië niet bestraft en het land is niet aangesloten bij het ICC. Daarom moet de Veiligheidsraad ingrijpen, stellen de mensenrechtenorganisaties.

De VN eiste al eerder een ICC-onderzoek naar gruweldaden in Syrië, maar tot nu toe hield Rusland dat tegen. Het Kremlin behoort tot de laatste vrienden van Syrische president Bashar al-Assad. Eerder deze week heeft Frankrijk een ontwerpresolutie ingediend om het ICC toch een Syrië-onderzoek te laten beginnen. De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat de ontwerpresolutie is geformuleerd op een manier die een 'maximale steun' in de raad moet verwerven.
Bron

Fluisteraar voetbalt zonder angst met de leeuwen

Leeuwenfluisteraar Kevin Richardson voetbalt met drie leeuwen © Ramon Stalenhoef.


Het is bijna niet te geloven, maar de beelden van een voetballende zakenman tussen drie leeuwen in een reclame Van Gils zijn zonder trucage gemaakt. De man die zich zonder angst tussen de roofdieren begeeft is leeuwenfluisteraar Kevin Richardson. 'De dieren zien hem als één van hen', legt Ramon Stalenhoef van het Amsterdamse reclamebureau SSSS & Orchestra uit.

Ramon Stalenhoef reisde samen met zijn collega Misha Schreuder en fotograaf Jeroen Hofman naar Zuid-Afrika om daar de campagnebeelden voor Van Gils, het merk dat de pakken voor de Oranje-internationals in Brazilië levert, te maken.

Kevin Richardson werkte graag mee. Met de leeuw als nationaal symbool van Nederland is deze reclame voor hem ook een uitgelezen kans om aandacht te vragen voor de bedreigde diersoort. De reclame laat de vertrouwde relatie tussen Kevin en de leeuwen zien.

Eén van hen
De zogenoemde leeuwenfluisteraar heeft een buitengewone band met de leeuwen uit Dinokeng National Park. 'Hij was er bij vanaf hun geboorte en heeft de dieren vervolgens helpen opgroeien', legt Ramon uit. 'Omdat hij zich gedraagt als een leeuw, wordt hij volledig door ze geaccepteerd. Kevin wordt gezien als één van hen.'

De crewleden werden van tevoren goed geïnformeerd door Kevin. 'Je hebt hier wel te maken met wilde dieren. Wij als buitenstaanders worden natuurlijk gezien als indringers, dus we moesten te allen tijde in de auto blijven zitten.'

Hengel met vlees
Toch ging het één keer bijna mis toen Ramon zag dat het pak van Kevin onder de leeuwenharen en zand zat. 'Omdat er nog een vlek op het pak zat, stak ik mijn arm uit de auto om die aan te wijzen. Ik zag alleen niet dat er een leeuw om de auto heen was gelopen, dus ik stak mijn arm bijna in zijn bek.' De crew schrok was ervan geschrokken en Kevin riep: 'Don't ever do that again, Ramon!'


woensdag 14 mei 2014

Spoedzitting Wereldgezondheidsorganisatie over dodelijk virus MERS

Een man draagt een mondkapje in Saoedi-Arabië waar MERS al zo'n 500 slachtoffers heeft gemaakt © reuters.De Wereldgezondheisdorganisatie (WHO) is in Genève in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het stijgend aantal gevallen van MERS, een dodelijk virus.

MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome, oftewel het Midden-Oosten ademhalingssyndroom. Het is volgens de WHO een 'internationaal zorgwekkende bedreiging op de gezondheid'.

Deze week werd een tweede geval in de Verenigde Staten ontdekt. Een man uit Saoedi-Arabië werd met ziekteverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in de staat Florida. Inmiddels hebben twee ziekenhuismedewerkers last van griepverschijnselen, wat een indicatie van MERS kan zijn.

Het MERS-virus werd in 2012 ontdekt en is vernoemd naar de regio waar het voor het eerst opdook. MERS is een coronavirus, net als SARS, dat staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome. Het zijn twee verschillende virussen.Bron
Lees ook: Geen nieuwe besmettingen MERS-virus in Nederland

'Rusland stopt na 2020 met ruimtestation ISS'De Russische Sergei Rijazansky wordt uit de capsule geholpen waarmee hij geland is nadat hij uit het ruimtestation ISS is teruggekeerd op Aarde. © reuters.
Rusland trekt na 2020 misschien de stekker uit het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft vicepremier Dmitri Rogozin dinsdag gezegd, aldus persbureau Interfax. Het is een reactie op de economische sancties van de Verenigde Staten en Europa.

Het ISS is een gezamenlijk project van Rusland, de Verenigde Staten, Europa (waaronder Nederland), Japan en Canada. De vijf deelnemers besloten enkele jaren geleden om in elk geval tot 2020 door te gaan. Over de periode daarna moeten ze nog besluiten. Rusland is belangrijk voor het voortbestaan van het ISS, omdat het als enige raketten heeft om bemanningsleden naar het complex te brengen.
Bron

Paus Franciscus zou ook marsmannetjes dopen

© epa.Paus Franciscus zou ook marsmannetjes dopen, als zij bij het Vaticaan komen aankloppen. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk komt met dit 'verrassende voorbeeld', aldus de krant la Repubblica, terwijl onder bisschoppen een discussie woedt of gescheiden en hertrouwde mensen tot de communie en andere sacramenten moeten worden toegelaten.

Vorig jaar gaf de paus al commentaar op de omgang met homoseksuelen door de vraag te stellen: 'Wie ben ik om te veroordelen?'.

'Als morgen een missie van marsmannen aankomt', zo stelt de paus nu. 'En sommigen zouden bij ons komen... Marsmannetjes, weet je wel? Groen, met een lange neus en grote oren, zoals kinderen ze tekenen. En een zou zeggen: 'Ik wil de doop!' Wat zou er dan gebeuren?' Volgens de paus mogen de deuren van de kerk voor niemand gesloten blijven.
Bron

Kat redt jongetje van agressieve hond

Een moedige kat in de Verenigde Staten heeft gisteren een agressieve hond verjaagd die een jongetje aanviel, die braaf in de voortuin van zijn ouderlijk huis aan het spelen was.

Op beelden van bewakingscamera's in de tuin van de familie is te zien hoe het jongetje op de oprit aan het spelen is. Plots komt de hond van de buren op hem af, en grijpt de peuter bij zijn been. Maar dan komt daar de kat Tara aan! Hij snelt op de hond af en weet de agressieve hond te verjagen.Bron

Nigeria lanceert offensief tegen ontvoerders meisjes

Nigeria heeft vandaag een 'enorme' troepenmacht gemobiliseerd voor de zoekactie naar de ruim 200 ontvoerde schoolmeisjes in het noordoosten van het land. De mobilisatie is een voorbode van een grootscheeps offensief tegen Boko Haram, de terreurbeweging die de ontvoering opeiste.

'Het Nigeriaanse leger heeft operaties bevolen om de grensstaten te zuiveren van terroristische bases. De operaties, die gepaard zullen gaan met massale inzet van mensen en middelen, zijn bedoeld om de territoriale integriteit van het land te verzekeren,' zo luidt het in de officiële verklaring van de Nigeriaanse strijdkrachten.

Met het oog op die operaties zullen 'grootscheepse' troepenverplaatsingen over de weg en door de lucht worden uitgevoerd naar het afgelegen noordoosten van Nigeria. Daar zullen ook straaljagers worden ingezet wat de mogelijkheid van luchtaanvallen op eigen grondgebied impliceert, zo verklaarde een legerbron die anoniem wenst te blijven tegenover het Franse persbureau AFP.

Engelsen
Engeland heeft Nigeria militaire steun aangeboden in de vorm van het sturen van herkenningsvliegtuigen, een gespecialiseerd legerteam dat ingezet kan worden op het hoofdkwartier van de Nigeriaanse strijdkrachten en een team van specialisten die de Amerikanen kunnen helpen bij het analyseren van informatie met betrekking tot de verblijfplaats van de ontvoerde meisjes. Dat maakte de Britse premier David Cameron vanmorgen bekend in het parlement.
Het in staat van paraatheid brengen van de Nigeriaanse legertroepen volgt op het uitroepen van de noodtoestand door president Jonatahan Goodluck, gisteren, in drie van de 36 staten die onder controle staan van gewapende islamisten. Het gaat om Yobe, Adamawa en Borno. Die laatste staat geldt als het bolwerk van Boko Haram. Daarmee gaf de Nigeriaanse leider voor het eerst openlijk toe dat de terreurbeweging 'de macht heeft overgenomen' in delen van de noordoostelijke staat die grenst aan Niger, Tsjaad en Kameroen.

Nigeria wordt al jaren geteisterd door aanslagen van Boko Haram. Onder de slachtoffers zijn zowel christenen als moslims. Een kleine maand geleden werden de ruim 200 schoolmeisjes door de islamitische terreurgroep ontvoerd uit een internaat in Chibok. Aanvankelijk verklaarde de leider van de rebellen dat de meisjes als slaaf op de markt verkocht zouden worden om te trouwen. Later zei Abubakar Shekau dat hij de schoolmeisjes alleen wil vrijlaten in ruil voor Boko Haram-aanhangers die gevangen zitten.
Bron
Lees ook: Nigeria wil onderhandelen met Boko Haram
Lees ook: Nigeriaanse extremisten Boko Haram op Australische terreurlijst
Lees ook: Nigeria wil gevangenen niet ruilen voor meisjes
Lees ook: Boko Haram aangevallen: minstens 100 doden
Lees ook: Nederland wil helpen met zoeken Nigeriaanse meisjes
Lees ook: Afrikaanse leiders verklaren 'oorlog' aan Boko Haram
Lees ook: Fataal verdriet bij ouders ontvoerde meisjes Nigeria
Lees ook: Bloedige aanslagen Boko Haram volgen elkaar snel op
Lees ook: Boko Haram valt vier Nigeriaanse dorpen aan
Lees ook: Nigeriaans leger doodt 50 leden Boko Haram
Lees ook: Zestig vrouwen en meisjes ontsnapt aan Boko Haram
Lees ook: Boko Haram slaat weer toe: tientallen jongens ontvoerd
Lees ook: Soldaten Tjaad bevrijden gijzelaars uit handen van Boko Haram
Lees ook: 'Akkoord Boko Haram over ontvoerde schoolmeisjes bijna rond'Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Springkussen mét kinderen waait meters de lucht in

Een springkussen met drie kinderen erin is gisteren tijdens een kinderfeestje in de Amerikaanse plaats South Glen Falls door een rukwind vijftien meter de lucht in geblazen. Op vijf meter hoogte vielen de twee jongentjes (5 en 6 jaar) en een meisje (10) uit het springkussen naar beneden.

Een van de jongetjes landde op een stilstaande auto en raakte daarbij zwaargewond aan zijn hoofd. Het andere jongetje brak verschillende botten toen hij op asfalt neerkwam.

Het meisje liep wonder boven wonder alleen blauwe plekken een schaafwonden aan het incident over.

Seymour Taylor, een inwoner van het appartementencomplex waar het ongeval plaatsvond, vertelt in lokale media dat de wind het het springkussen optilde en liet spinnen alsof het een kleine tornado was. 'Het was net een horrorfilm', vertelt ze. 'Het gevaarte steeg steeds maar verder de hoogte in.'
Bron

'Mijn vader was de Zodiac-seriemoordenaar'

Een compositietekening van de mysterieuze 'Zodiac-killer' © Poltie San Francisco.

De Amerikaan Gary L. Stewart, beweert in het boek 'The most dangerous animal of all', dat deze week verscheen, dat hij de zoon is van de Zodiac-killer. De beruchte seriemoordenaar teisterde de Amerikaanse staat Californië gedurende de late jaren zestig.

Zodiac Killer was de codenaam die deze mysterieuze seriemoordenaar gebruikte. Hij was actief in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969. In een aantal brieven die hij tot 1974 naar een aantal kranten stuurde, noemde hij zichzelf Zodiac. In deze brieven waren cryptogrammen opgenomen, waarvan er drie nooit zijn opgelost.

De brieven openden doorgaans met de zin 'This is the Zodiac speaking'en waren ondertekend met een kruis door een cirkel, het zogenaamde Zodiac-teken, waarachter het aantal geclaimde slachtoffers werd vermeld. Om de politie uit te dagen, vermeldde de moordenaar in elke brief ook SFPD = 0. SFPD staat voor San Francisco Police Department.

De Zodiac had het voornamelijk voorzien op stelletjes. Hoewel hij in de bewuste brieven claimde 37 mensen vermoord te hebben, kunnen er niet meer dan vijf moorden met zekerheid aan hem worden toegeschreven.dinsdag 13 mei 2014

Vrouw overleeft aanval van duiker 15 meter onder water

Een video van een duikster die voor de kust van Hawaï wordt aangevallen door een andere duiker circuleert op het internet. Op de beelden is te zien hoe Rene Umberger (53) wordt benaderd door de duiker en hoe die haar mondstuk uittrekt.

De vrouw uit Kona (Hawaï) vermoedt dat ze haar aanvaller betrapte terwijl die met onzuivere praktijken bezig was. De aanval overleefde ze naar eigen zeggen door haar jarenlange duikervaring. De aanvaring vond donderdag plaats voor de kust van Kona op een diepte van ongeveer 15 meter.

De duikster was de schade aan het koraal aan het documenteren toen ze op de twee duikers botste en door een van hen aangevallen werd. De persoon trok haar mondstuk uit, waardoor de vrouw ongeveer een halve minuut zonder lucht zat. In de video is te zien hoe de milieu-activiste na de aanval worstelt om haar mondstuk terug te vinden en tegelijkertijd in balans te blijven.

Rene Umberger is een ervaren duikster, met naar eigen zeggen meer dan 10.000 duiken op haar conto. Ze is ervan overtuigd dat die ervaring haar leven heeft gered. 'Een onervaren duiker zou wellicht in paniek raken en in sneltempo naar het wateroppervlak stijgen omdat hij/zijn zonder luchtaanvoer zit, een reactie die tot de dood kan leiden.'

De vijftiger vermoedt dat het duo het koraal aan het plunderen was voor commerciële doeleinden en haar aanwezigheid niet apprecieerde. Volgens de Daily Mail is de identiteit van de aanvaller bekend. De Britse nieuwssite weigert echter meer details vrij te geven omdat er tegen de duiker nog geen klacht is ingediend, een stap die Umberger zeker zal ondernemen. 'Deze man moet meteen gearresteerd worden wegens moordpoging', vertelde ze aan Hawaii News Now.

Chaos van fietsen ondanks 220 miljoen euro investering

Een vrouw zoekt haar fiets op een oude afgedankte veerpont, die dienst doet als fietsenstalling achter het Centraal Station in Amsterdam. © anp.


Het lukt de overheid niet het enorme tekort aan fietsenrekken en -stallingen bij de stations op te lossen. Sterker nog, het loopt de komende jaar alleen maar op, mogelijk tot 60.000 plekken.

De overheid zette enkele jaren geleden het actieplan 'Fietsparkeren bij Stations' op om de parkeermalaise te bestrijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelde al 220 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van ruim 100.000 fietsparkeerplaatsen.

Maar dat is voor de komende jaren bij lange na niet genoeg, blijkt uit prognoses van ProRail. Als het economisch tij meezit, en dus meer mensen elke dag naar hun werk moeten, kan het tekort aan plekken in 2030 oplopen tot 60.000.

Recordaantal klachten over jeugdzorg

© Archieffoto ANP.


Kinderen, ouders, docenten en hulpverleners klagen steeds vaker over jeugdzorg. Het aantal klachten is in tien jaar vertienvoudigd tot ruim vijfhonderd. Tachtig meldingen waren zo ernstig dat de Inspectie Jeugdzorg actie ondernam. Het gaat bijvoorbeeld om aantijgingen van seksueel misbruik of ondermaatse zorg.

Onenigheid over uithuisplaatsingen, psychiaters die klagen over jeugdinstellingen, ouders met vermoedens van seksueel misbruik door hulpverleners en volop klachten over de kwaliteit van Bureau Jeugdzorg. Daar ploften in 2013 bijna vierhonderd klachten op de mat. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Inspectie Jeugdzorg dat gisteren is verschenen.

Het aantal meldingen van ouders en jongeren over Bureau Jeugdzorg is ten opzichte van 2012 toegenomen met 33 procent. Veruit de meeste klachten gaan over de kwaliteit van de zorg, gevolgd door onvrede over omgangsregelingen, onheuse bejegening en vermoedens van seksueel misbruik. Ook het aantal klachten van hulpverleners en leraren over Bureau Jeugdzorg is verdubbeld sinds 2012. Zij vinden de kwaliteit van de zorg onvoldoende en zien problemen in de samenwerking tussen zorgverleners.

Jeugdzorg Nederland erkent dat het aantal klachten is toegenomen. 'Wij hebben geen aanleiding om te denken dat het ligt aan de kwaliteit van de jeugdzorg,' verklaart persvoorlichter Stijn Verbruggen. De brancheorganisatie wijdt de stijging onder meer aan het gemak waarmee klachten gemeld kunnen worden. Ook de toename van het aantal vechtscheidingen is volgens jeugdzorg een verklaring. 'Welke keuze hier ook gemaakt wordt, meestal zal tenminste één van beide ouders dit ervaren als onrechtvaardig.'

maandag 12 mei 2014

Baby met twee gezichten geboren in Sydney

De Australische Renee Young heeft het leven geschonken aan een Siamese tweeling met één lichaam maar met twee gezichten en twee breinen. 'Faith' en Hope' zijn amper vijf dagen oud en nu al spreekt men van een medisch wonder.

De meisjes werden afgelopen donderdag zes weken te vroeg geboren via een keizersnede in Sydney. De kindjes lijden aan de zeldzame aandoening diprosopus ('twee gezichten', afgeleid van het Grieks). Er zijn nog maar 35 gevallen wereldwijd geregistreerd. In alle gevallen overleden de baby's vrij kort na de geboorte.

Renee Young en Simon Howe kwamen er na een echo achter dat de tweeling die ze verwachtten in feite één kind bleek te zijn met twee symmetrische gezichtjes. Ondanks dat de artsen erop aandrongen om over te gaan tot het afbreken van de zwangerschap, zette het koppel dat al zeven kinderen had, toch door.

Tweeling
'Ook al is er maar één lichaam, voor ons is het een tweeling', verklaarde de moeder aan het magazine Woman's Day. 'Het zijn onze meisjes en we zien ze ontzettend graag.'

De dokters staan in elk geval versteld van de progressie die de Siamese tweeling heeft gemaakt. Na vijf dagen konden ze zelfstandig ademen. Hoe het nu verder moet, is koffiedik kijken. Wellicht vormt eten toch een probleem aangezien Faith en Hope slechts over één slokdarm beschikken. De ouders hopen heel erg dat ze de baby's op termijn mee naar huis kunnen nemen.Bron

Verslaafd aan fitness: van de halters naar verloskamer

De Amerikaanse Meghan Leatherman heeft haar bevalling niet rustig thuis in de zetel afgewacht. Integendeel. Enkele uren voordat haar dochtertje ter wereld kwam, was de 33-jarige kersverse moeder nog hard aan het trainen in de fitnesszaal. De vrouw uit Phoenix, Arizona, is een fervent aanhanger van CrossFit, een loodzwaar fitnessprogramma.

Meghan Leatherman heeft er geen seconde aan gedacht om haar oefenschema ook maar enigszins af te zwakken tijdens haar zwangerschap. Zo ging ze steevast elke dag vijf kilometer wandelen met de hond en deed ze elke week een stevige bergwandeling van zo'n tien kilometer.

Veel zwaarder nog waren haar uitspattingen in de fitnesszaal. Als adept van het CrossFit-regime tilde de aanstaande moeder daar zware halters en deed ze intensieve oefeningen. En dat hield ze vol tot op 3 mei, de dag van haar bevalling. Die is volgens de vrouw trouwens perfect verlopen, juist dankzij 'haar gedreven oefeningen'.

Nog twee weken rust
Meghan is moeder geworden van een gezonde dochter: Florence Germaine Leatherman. de baby weegt 2,7 kilo. Mevrouw Leatherman is vastbesloten om over twee weken haar rentrée te maken in de sportschool.Bron