Translate

donderdag 8 mei 2014

'Zeker 200 doden Nigeria door aanval van Boko Haram'

De moeder van een van de ontvoerde scholieren huilt. © afp.Meer dan tweehonderd mensen zijn omgekomen door een aanval van de islamitische terreurbeweging Boko Haram op een dorp in het noordoosten van Nigeria. Dat hebben lokale media vandaag bekendgemaakt.

Het dorp Gamboru werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen. De gewapende terroristen vermoordden willekeurig inwoners. 'Ze zijn nog steeds lijken aan het tellen. Tot nu toe zijn het er tweehonderd, maar het worden er veel meer', aldus een lokale politicus. Onder de slachtoffers zijn 16 agenten. De terroristen verwoestten de belangrijkste markt van het dorp.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten besloten troepen en hulpmiddelen naar Nigeria te sturen om de autoriteiten daar te helpen bij de zoektocht naar de groep tienermeisjes die door Boko Haram zijn ontvoerd. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Jay Carney gisteren gezegd.

De meisjes werden ruim drie weken geleden meegenomen uit de slaapzalen van hun school. De Nigeriaanse regering heeft toegegeven 'geen idee' te hebben waar ze zijn. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, liet deze week in een video te weten dat hij de meisjes 'op de markt' zou verkopen.

De VS sturen onder anderen militairen en politieagenten naar Nigeria om te helpen bij de zoektocht. Volgens Carney begint de tijd te dringen. Hij riep de Nigeriaanse regering op alles op alles te zetten om de meisjes veilig thuis te krijgen.
Bron
Lees ook: 'Boko Haram slaat opnieuw toe in Nigeria: 17 doden'
Lees ook:  Zeker 50 doden bij aanval Boko Haram op legerbasisMeer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

woensdag 7 mei 2014

Landbouwers met huidziekte smelten weg onder de zon


@ap.
In Araras, een gemeente in de Braziliaanse deelstaat São Paulo, lijdt één op de veertig inwoners aan de zeldzame huidziekte xeroderma pigmentosum. Een erfelijke aandoening waarbij de huid letterlijk onder de zon verdwijnt. Voor een gemeenschap die afhankelijk is van landbouw, geen simpele manier om te overleven.

In de gemeente waar 800 mensen wonen, lijden meer dan twintig inwoners aan de ziekte. Dat is ongeveer één op veertig mensen. In vergelijking met de Verenigde Staten waar xeroderma pigmentosum, of kortweg XP, slechts bij één op een miljoen mensen voorkomt, is het één van de plaatsen waar de aandoening het frequentst voorkomt.

Het hoge aantal komt doordat de gemeenschap slechts uit een paar families bestaat die generatie na generatie onder elkaar trouwden en zich zo hebben voortgeplant. De erfelijke ziekte werd jarenlang doorgegeven.

Mensen met XP zijn uiterst gevoelig voor ultraviolette straling van de zon en huidkanker. Als de huid eenmaal is beschadigd, kan het zich niet meer herstellen. Djalma Antonio Jardim (38) is één van de ongelukkige landbouwers met XP. 'Op het land werd ik constant blootgesteld aan de zon', zegt hij. 'Gewassen planten en koeien hoeden is momenteel geen optie meer voor me, aangezien de toestand van mijn ziekte na al die jaren zo verslechterd is.'

Jardim was negen jaar oud toen de eerste vlekken en bulten op zijn huid verschenen. Omdat toen niemand wist hoe gevaarlijk de ziekte was, werden er nooit voorzorgsmaatregelen genomen en werkte hij gewoon verder onder de zon. Ondertussen heeft hij al meer dan vijftig operaties ondergaan om tumors te laten verwijderen. Met een huidskleurig masker probeert hij de gevolgen van de ziekte te verbergen. De huid rond zijn ogen, lippen, kaken en neus werd langzaamaan weggevreten door de zonnestralen.
Bron

Langste bruid ter wereld door de knieën na aanzoek

Om haar man straks na het ja-woord een zoen te geven moet Elisany de Cruz Silva flink door de knieën. Het weerhoudt de langste tiener ter wereld er in ieder geval niet van. Binnenkort stapt het Braziliaanse model in het huwelijksbootje met haar 40 centimeter kortere verloofde.

Elisany de Cruz Silva is al drie jaar stapelverliefd op Francinaldo da Silva Carvalho. Het enige 'obstakel' in hun relatie is hun lengteverschil. De 18-jarige de Cruz Silva meet 2 meter 3, haar verloofde slechts 1 meter 63.

Elkaar een handje of zoen geven gaat niet zonder een kleine barrière te overbruggen. Maar dat mag de pret niet drukken. In maart waren de rollen even omgedraaid en ging Francinaldo op zijn knieën. De 23-jarige vroeg zijn 'grote' liefde ten huwelijk.

Gigantisme
De Cruz Silva lijdt aan een zeldzame vorm van gigantisme veroorzaakt door een tumor op haar hypofyse. Op school werd de langste tiener ter wereld erg gepest met haar aandoening. Dat is nu verleden tijd. Francinaldo is onwijs trots op zijn verloofde.

'Ik ben alleen maar aan het opscheppen dat zij mijn liefde is', vertelt hij aan deDaily Mail. 'Iedereen vindt haar mooi en wat wij hebben is heel speciaal'. De langste bruid ter wereld woont nu een jaar samen met haar vriend en hoopt binnenkort zwanger te worden.

Rechter: crisisheffing kabinet toegestaan

De crisisheffing die het kabinet heeft ingevoerd, is niet in strijd met de wet en internationale verdragen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.

Een aantal werkgevers was naar de rechter gestapt om bezwaar te maken tegen de maatregel. Zij moesten over 2012 een extra heffing van 16 procent betalen over lonen boven de 150.000 euro. Dat geld gebruikte het kabinet om het begrotingstekort terug te dringen.

Onder meer de KNVB en clubs in het betaalde voetbal verzetten zich tegen de crisisheffing omdat de voetbalclubs er 'onevenredig zwaar' door zouden worden getroffen.

Volgens de rechtbank is het kabinet niet buiten zijn boekje gegaan door de maatregel in te voeren, ook al gebeurde dat met terugwerkende kracht. De werkgevers hebben de rechter er ook niet van kunnen overtuigen dat sprake is 'van een individuele buitensporige last'.

De crisisheffing over 2012 bracht 628 miljoen euro op.
Bron

'Vuurduivel' over veld levert fraai plaatje op
Het moment waarop een kolom warme opstijgende lucht in aanraking komt met vuur noemt men een vuurduivel of ook wel een vuurtornado. Terwijl een boer zijn veld aan het afbranden was, onstond dit uiterst zeldzame natuurfenomeen. Een voorbijrijdende vrouw wist het fenomeen vast te leggen in de Amerikaanse staat Missouri.

Janae Copelin nam de foto in Chillicothe en deelde het spectaculaire beeld met haar volgers op Instagram. 'Het was het coolste maar ook meest afschrikwekkende ding dat ik ooit zag', schreef ze bij de foto.

Doorgaans raast een vuurduivel hooguit enkele minuten. De tornadovlammen kunnen tot zo'n 30 meter hoogte oplaaien.
Bron

dinsdag 6 mei 2014

Video legt bom onder alibi Amanda Knox

Amanda Knox © reuters.Amanda Knox heeft mogelijk gelogen over haar alibi voor de moord op haar Britse medestudente Meredith Kercher in november 2007 in het Italiaanse Perugia. De Italiaanse televisie heeft camerabeelden vrijgegeven waarop Knox mogelijk te zien is op de avond van de moord.


Knox heeft altijd met klem haar betrokkenheid bij de moord ontkend, terwijl ze vasthield aan haar alibi. Zo zou ze op de avond van de moord bij haar toenmalige vriend Raffaele Sollecito zijn geweest.

Nu heeft het Italiaanse programma 'Quarto Grado' camerabeelden vrijgegeven van die noodlottige avond. Op de beelden vlakbij het studentenhuis van het slachtoffer is mogelijk Amanda Knox te zien. De zwart-witbeelden tonen een vrouw met een jeans en een lange jas: kleren waarin Amanda Knox is gezien in de dagen na de moord.

Volgens The Times komt de vrouw twee minuten na Meredith Kercher in beeld en de manier waarop ze wandelt lijkt erg op hoe Amanda Knox beweegt.

Vingerafdrukken
Volgens het Hof van Beroep in Firenze was het Knox die in 2007 Kercher de doodsteek gaf na een ruzie over geld. De verwondingen op het lichaam van Kercher tonen aan dat ze door meerdere personen is gestoken. Bovendien zouden vingerafdrukken op Kerchers lichaam bewijzen dat ze in bedwang werd gehouden.

Zowel Knox als haar vriend Sollecito werden in 2009 schuldig bevonden, maar werden in 2011 in hoger beroep vrijgesproken. In januari van dit jaar werden ze echter weer schuldig bevonden. Knox ging opnieuw in beroep, maar weigert terug te keren naar Italië voor de zittingen.


Bron

Chauffeur laat migranten in Sahara achter

De woestijn in Niger. © ap.Ongeveer 30 migranten uit de Afrikaanse staat Niger worden in de Sahara vermist, sinds hun chauffeur hen in de steek heeft gelaten. De man verdween nadat zij de grens met Algerije waren overgegaan, zeiden militaire bronnen in Niger. De migranten moeten het zonder voedsel en water in het woestijngebied stellen.

Niger is al tientallen jaren een doorgangsland voor Afrikanen die naar Noord-Afrika en Europa proberen te komen. Het land heeft gezworen de toestroom van migranten tegen te gaan, nadat er eind vorig jaar 92 waren omgekomen bij hun poging in Algerije te komen.

De Algerijnse en Nigerese strijdkrachten hebben een grote zoekactie naar de 30 migranten op gang gebracht, toen Algerijnse militairen 14 vrouwen en kinderen die zich van de rest van de groep hadden afgescheiden, hadden ontdekt.
Bron

Gezakt en toch een rijbewijs

© ANP.De afgelopen 3 jaar hebben 175 mensen een rijbewijs gekregen terwijl ze voor het examen waren gezakt. Dat is te wijten aan fouten van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen CBR, meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws benaderde een groot aantal rijscholen met de vraag of het vaak voorkomt dat het CBR ten onrechte rijbewijzen afgeeft.

In 3 jaar tijd kregen 137 mensen die waren gezakt toch een rijbewijs, ontvingen 23 kandidaten een rijbewijs voor een categorie waarvoor ze geen examen hadden gedaan en kregen 15 mensen een rijbewijs terwijl ze alleen een tussentijdse toets hadden gemaakt.

Volgens een van de rijschoolhouders komt het zelfs voor dat leerlingen, die nog niet eens een rijexamen hebben afgelegd, bericht krijgen dat ze hun rijbewijs bij de gemeente kunnen aanvragen.

Het CBR liet weten dat er jaarlijks 600.000 examens worden afgelegd, en dat daarbij fouten gemaakt kunnen worden. 'Het blijft mensenwerk', zo reageerde het CBR bij RTL Nieuws.

Bron


'Vliegramp nabij luchthaven Brussel nipt voorkomen'

© Thinkstock.

Een Boeing 747-400 vrachtvliegtuig heeft gistervond bijna een ramp veroorzaakt nabij Brussels Airport, toen het bij het opstijgen van startbaan 19 op 200 meter hoogte in de richting van Sterrebeek, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Sint-Pieters-Woluwe dreigde mis te gaan. Dat heeft de vereniging van buurtbewoners 'Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder' (BUTV) vandaag bekendgemaakt.

Het ging om een een vliegtuig van de Turkse maatschappij My Cargo Magna Airlines. Het steeg op om 23.55 uur en vloog boven de woningen van Sterrebeek en Wezembeek-Oppem. Volgens de BUTV 'vloog het vliegtuig buiten zijn luchtcorridor en slaagde het er niet in om hoogte te maken. Dit alles ging gepaard met een onbeschrijflijk en afgrijselijk lawaai.'

Nachtelijk
De vereniging betreurt het gebrek aan respect van Belgocontrol voor de luchtvaartprocedures en 'verwondert zich erover dat er steeds vaker 's nachts vliegtuigen opstijgen die niet mogen vertrekken op die nachtelijke tijdstippen en die buiten de toegestane trajecten vliegen'.

De vereniging eist sancties en wil dat er een onderzoek komt naar de beweegredenen van Belgocontrol om de regelgeving rond Brussels Airport niet te respecteren. De burgemeester van Wezembeek-Oppem en bestuurder van de vereniging BUTV Frédéric Petit heeft een klacht ingediend tegen de betrokken luchtvaartmaatschappij en tegen Belgocontrol wegens het niet respecteren van de luchtvaartregels en het in gevaar brengen van personen.
Bron

Google test adresbalk zonder URL

© anp.Google test een versie van de browser Chrome waarin de adresbalk niet langer een URL laat zien. Dat zegt Chrome-ontwikkelaar Paul Irish op Hacker News. Internetters zien dan alleen nog het domein waar ze zich bevinden.

Volgens Irish kunnen phishingaanvallen daarmee voorkomen worden. Hij spreekt over een gebruikersinterface-experiment dat bij een kleine testgroep is uitgerold. 'We onderzoeken of deze verandering positief is voor gebruikers van Chrome', zegt de ontwikkelaar.

Experiment
Het is nog helemaal niet zeker of Google de verandering in de adresbalk doorvoert. Irish zelf is daar bijvoorbeeld geen voorstander van. Hij hoopt ook dat het experiment zijn gelijk zal bewijzen. Jake Archibald, een andere ontwikkelaar van Chrome, is juist heel positief. Hij vertelde onlangs nog bijna slachtoffer te zijn geworden van phishing. Door het weglaten van de URL zou hij die aanval sneller door hebben gehad.

'Voor veel mensen is een URL te moeilijk', zegt Archibald. Het domein zouden de gebruikers wel begrijpen.
Bron

maandag 5 mei 2014

WHO: verspreiding polio internationaal noodgeval

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de opmars van polio of kinderverlamming vandaag tot internationaal volksgezondheidsnoodgeval gebombardeerd. Volgens de WHO vereistde 'uitzonderlijke' situatie een gecoördineerde internationale aanpak.

De VN-organisatie waarschuwt voor 'een gezondheidsnoodsituatie'. Polio leek vrijwel bedwongen en in maart nog werd India feestelijk poliovrij verklaard. Maar in april is volgens de WHO duidelijk geworden dat polio nieuwe haarden kent in vooral Kameroen, Pakistan en Syrië. Het virus dreigt zich daarvandaan te verspreiden.

Om te beginnen moeten mensen in die landen die naar een ander land reizen tegen polio zijn ingeënt, aldus WHO-chef Margaret Chan, om 'export' van de ziekte te voorkomen. Het is volgens de WHO aannemelijk dat volwassen reizigers een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van de 'wilde polio' die om zich heen grijpt. Daarom blijft vaccinatie ook in Nederland verstandig. Polio is in ons land dankzij inenting grotendeels verdwenen sinds de tweede helft van de jaren 50.

Verlamming
Het virus in het ruggenmerg kan bij jonge kinderen verlammingsverschijnselen veroorzaken. Het is ook vastgesteld in Afghanistan, Ethiopië, Equatoriaal-Guinea, Irak, Israël, Nigeria en Somalië.

In 2012 waren er nog slechts 223 gevallen van polio bekend. Maar in tal van gebieden waar inentingscampagnes worden belemmerd door geweld, keert de ziekte terug. In 2013 waren er 417 gevallen bekend. Dit jaar zijn er tot eind april al 68 gevallen geregistreerd. Dat is volgens de WHO een heel slecht teken, omdat zich in de maanden van januari tot en met april doorgaans de minste gevallen voordoen.
Bron

Afghanistan doodt tientallen Talibanstrijders

Vrouw en kinderen net buiten de stad Herat in Afghanistan. © afp.


Het Afghaanse leger heeft in de zuidoostelijke provincie Ghasni zo'n 50 Talibanstrijders gedood. Nog eens 36 opstandelingen raakten gewond bij de militaire actie, die samen met de politie en de geheime diensten is uitgevoerd.

Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul vandaag laten weten. Volgens de autoriteiten is bij de operatie een terroristische groepering uitgeschakeld van 'vijanden van de vrede en de stabiliteit van Afghanistan'.
Bron

Leerlingen (10) proberen lerares te vergiftigen

Twee jongens van 10 jaar oud hebben geprobeerd hun lerares te vergiftigen. Toen de 39-jarige Emma, uit het Engelse Warwickshire, haar rug naar de klas draaide, goten zij een soort bleekwater in haar thermosfles met koffie. Net toen ze een slokje wilde nemen, waarschuwde een van de andere leerlingen haar.

Nadat ze de dop van de fles haalde, werd ze overwelmd door een giftige walm. De politie werd gebeld en de thermosfles werd ingenomen. De twee leerlingen zouden bij een 'bende' horen op de school. Ze noemen zichzelf 'The mafia' en hebben volgens de Daily Mail een 'hit list' waarop zes leraren staan.

Een ouder wiens kind naar de school gaat, liet weten: 'Het is onmogelijk om te achterhalen hoeveel kwaad ze echt in de zin hadden of dat het om een flauwe grap ging, die te ver ging. Dit is een goede, fijne school, dus niemand begrijpt hoe dit heeft kunnen gebeuren.'

Lerares doodgestoken
'Alle ouders zijn in shock. Zeker omdat het incident plaatsvond in dezelfde week dat een lerares werd vermoord in Leeds.' (De populaire lerares Ann Maguire uit Leeds werd vorige week doodgestoken door een leerling in de klas, red.)

Philip Robbins van het bestuur van de school heeft ook gereageerd. 'De politie is ingeschakeld en we willen dit graag snel achter ons laten. Emma gaat er goed mee om. Als school geven we haar alle steun.'

Geen aangifte
'We hebben de zaak intern opgelost en hopen snel verder te kunnen. Het is nu in handen van de politie, maar noch de lerares, noch de school doen aangifte. De leerlingen werden niet opgepakt voor zover ik weet. Niemand weet wat de vloeistof was.'

De politie laat ook weten dat het om een eenmalig incident gaat en dat de zaak intern door de school wordt afgehandeld. 'Ik denk niet dat de leerlingen zich realiseerden hoe ernstig de situatie was,' aldus een politiewoordvoerder.
Bron

Reisadvies Nigeria waarschuwt voor ontvoering

© ap.


In het reisadvies voor Nigeria wordt al jaren gewaarschuwd voor ontvoeringen en berovingen. 'Bij reizen en verblijf in Nigeria, inclusief de grote steden, wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende risico's van criminaliteit met inbegrip van berovingen en ontvoeringen', schrijft Buitenlandse Zaken in het advies.

Vooral in noord en noordoostelijk Nigeria wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende hoge dreiging van etnisch en religieus getint terrorisme en geweld. 'Inclusief ontvoeringen van westerlingen.'

Militanten zouden drie Nederlanders hebben gekidnapt in de Nigeriaanse Niger Delta. Het zou gaan om twee mannen en een vrouw. Ze waren in het gebied om te kijken hoe ze de lokale bevolking verder konden helpen met de gezondheidszorg.

Vorige week werd er een bomaanslag in Nyanya, een buitenwijk van de hoofdstad Abuja, gepleegd. Dat was op bijna dezelfde plek als de aanslag op 14 april waarbij doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Nieuwe aanslagen zijn niet uit te sluiten, benadrukt Buitenlandse Zaken. Het departement raadt bezoekers van Nigeria 'ten zeerste aan drukke openbare plaatsen waaronder hotels en andere gelegenheden waar ook veel westerlingen komen, te mijden'.

zondag 4 mei 2014

Visser vangt 'prehistorische' haai in Golf van Mexico

De koboldhaai © NOAA.De minst bekende, maar ook de lelijkste haai ter wereld wordt hij genoemd, de koboldhaai. Garnalenvissers in de Golf van Mexico waren daarom ook verrast toen dit prehistorisch uitziend dier in hun netten zat.

De haai is nog maar één keer eerder in het gebied ten zuiden van de Verenigde Staten gezien. Het dier woont diep onder water, bij Japan, in de Indische Oceaan en bij Zuid-Afrika. Maar nu vonden vissers de koboldhaai voor Key West, in de zuidelijke staat Florida.

De haai is roze, en heeft een lange snuit boven een rij scherpe tanden die naar buiten steken. Het dier heeft de bijnaam 'levend fossiel'. 'Ik wist niet eens wat het was', zegt visser Carl Moore. 'En ik durfde geen meetlint te gebruiken, dat beest heeft zulke bizarre tanden, dan zou het beschadigd raken.'

Teleurgesteld
Hij gooide de haai daarom terug in het water maar niet voordat hij er een foto van nam met zijn telefoon. Het incident deed zich half april voor, maar pas nu heeft Moore zich met de foto's gemeld bij de Nationale Oceaandienst.

Wetenschapper zijn teleurgesteld dat ze het dier niet kunnen onderzoeken. Ze weten niet hoe oud ze worden, hoe snel ze groeien. Volgens visser Moore vertelden de onderzoekers hem dat hij één van de tien mensen ooit is die dit dier levend hebben gezien.

Hij zegt dat hij geen moment heeft getwijfeld over het teruggooien van de koboldhaai. 'Dat is mijn oceaan en alles wat erin leeft, gaat mij aan. Ik ken de waarde van het behouden van dingen.'
Bron
foto+video: http://spacecat90.antville.org/stories/1843232/

Leider al-Qaida in Jemen gedood bij aanval drones

Een tank van het leger bij een checkpoint in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. Na de militaire actie tegen militanten zijn de veiligheidsmaatregels verscherpt. © reuters.In Jemen is een kopstuk van het terreurnetwerk al-Qaida dood. Hij bezweek aan de verwondingen die hij eerder deze week opliep tijdens een aanval van Jemenitische militairen en Amerikaanse drones. Dat heeft al-Qaida zaterdag op Twitter bekendgemaakt.

Ali bin Likra al-Kazimy was leider van de terroristische groepering in de stad Mahfad in het zuiden van Jemen. Daar vonden afgelopen week de aanvallen plaats en overleed het kopstuk. De regering heeft zijn dood bevestigd.

Bij gevechten met regeringstroepen in de provincie Shabwa zijn zaterdag ook zes mensen gedood. Vermoedelijk gaat om al-Qaidaleden.

Het Jemenitische leger is met behulp van Amerikaanse drones en lokale stammen een offensief begonnen om al-Qaida uit de zuidelijke provincies te verdrijven. De VS ziet de Jementische tak van al-Qaida als een van de gevaarlijkste ter wereld.
Bron

Kruipende baby van drukke straat in VS geplukt

Foto ter illustratie © thinkstock.

Een baby die kruipend op een vierbaansweg in het Amerikaanse Brigham City werd aangetroffen is inmiddels weer veilig bij zijn moeder. Zijn 7-jarige zus zou de baby uit zijn bedje hebben gehaald en mee naar buiten hebben genomen.

Een automobilist die het kruipende kind in de gaten kreeg, haalde het van de snelweg en belde de politie. De moeder vertelde de politie dat ze even aan het uitrusten was en het 1-jarige kind in bed had gelegd.

De zus nam het kind mee naar de achtertuin om te spelen, waarna het vermoedelijk is ontsnapt en naar de drukke weg wist te kruipen. Volgens de politie zal er geen aangifte tegen de moeder worden gedaan.
Bron

Doelpuntenmaker krijgt geel voor eten banaan

Het inmiddels beruchte banaan-incident met Barça-speler Dani Alves blijft voor beroering zorgen. In de Franse derde klasse wilde de Senegalees Famara Diedhiou zijn sympathie betuigen aan Alves, die vorig weekend op racisme reageerde met het opeten van de hem bij een hoekschop toegeworpen banaan.

Nadat Diedhiou vanaf de penaltystip de winnende treffer aantekende voor Gazélec Ajaccio tegen Red Star, toverde hij een banaan tevoorschijn en begon die demonstratief op te eten. Scheidsrechter Johan Hamel kon deze symbolische daad niet appreciëren en trakteerde Diedhiou op een gele kaart.

Van matige vorst naar 20 graden


’Fraai weer op Bevrijdingsdag’

Bevrijdingsfestival in Utrecht. © ANP.Het wordt op Bevrijdingsdag fraai weer. Dat meldt de weersite Weerplaza. Afgelopen nacht was het in het zuiden en oosten behoorlijk koud. Op vliegbasis Twente daalde de temperatuur aan de grond tot -7,1 graden. Ook in Salland en een groot deel van Noord-Brabant was sprake van matige vorst aan de grond. Met -7,1 graden was het in Twente een evenaring van de koudste nacht sinds deze grondmetingen daar in 1971 begonnen. In 1996 werd het op 6 mei ook -7,1 graden.

Op normale waarneemhoogte (rond 1,5 meter) daalde de temperatuur ook tot onder het vriespunt. In een strook van Twente via Gelderland naar het westen van Noord-Brabant wordt het 0 tot -2 graden. Hoewel het een koude nacht was, is vorst begin mei niet ongewoon aldus Weerplaza. In Twente heeft het in mei al tientallen keren gevroren. Het koudst was het op 6 mei 1996 met op 1,5 meter hoogte een minimum van -3,9 graden.

Het was voorlopig de laatste koude nacht. Vanmiddag is het met 10 tot 15 graden nog een de frisse kant, vanaf morgen gaat de temperatuur weer omhoog. Tijdens dodenherdenking is het vanavond droog bij temperaturen van 9 tot 12 graden. Alleen de Waddeneilanden maken een kleine kans op een spatje regen.

Bevrijdingsdag levert fraai weer op. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af bij weinig wind. Op de Waddeneilanden wordt het 15 graden en in het binnenland 18 tot 20 graden.

Vanaf dinsdag breekt een periode aan met wisselvallig weer. De temperatuur ligt bij dit buiige weer rond of iets boven de 15 graden. Mocht het een keer zo uitpakken dat juist in de middag de zon even behoorlijk schijnt dan kan het nog een paar graden warmer worden, maar de kans op onweer neemt dan ook toe.
Bron
Lees ook: Dodenherdenking bewolkt, Bevrijdingsdag warm

Groep terroristen opgepakt in verband met MH370

Twee Chinese legertoestellen op een basis in Kuala Lumpur, terug van een zoekactie ten westen van Perth. © epa.


Een groep terroristen is gearresteerd in verband met de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. De elf verdachten maken deel uit van een nieuwe terroristische groep die banden zou hebben met het terreurnetwerk al-Qaida en bomaanslagen zou willen plegen in moslimlanden.

De groep werd aangehouden in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en de staat Kedah nadat buitenlandse veiligheidsdiensten, waaronder de FBI en MI6, hun uitvoerig wilden ondervragen over vlucht MH370.

Sommige ondervraagden zouden al hebben toegegeven aanslagen te plannen in Maleisië, maar ontkennen iets te maken te hebben met het vliegtuig dat al bijna twee maanden spoorloos is.

'Dat het vliegtuig is gekaapt door militanten staat nog steeds hoog op de lijst van mogelijkheden', aldus een medewerker van de Maleisische veiligheidsdienst. De groep verdachten, in de leeftijd van 22 tot 55 jaar, zou bestaan uit onder anderen studenten, een weduwe en zakenlui.

Het toestel van Malaysia Airlines verdween 8 maart van de radar. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het vliegtuig dat 239 passagiers aan boord had.
Bron
Lees ook: 'Geluid opgepikt van crash vermiste vlucht MH370'