Translate

zaterdag 3 mei 2014

Dodental MERS-virus in Saoedi-Arabië loopt op tot 109

© reuters.Het dodental als gevolg van het MERS-virus is vandaag opgelopen tot 109. In Saoedi-Arabië zijn opnieuw 25 besmettingen met het Middle East Respiratory Syndrome (MERS) geconstateerd en dit aantal neemt toe, meldt het Ministerie van Gezondheid van Saoedi-Arabië.Het gaat om negen besmettingen in de hoofdstad Riyad, tien in Jeddah, vier in Mekka en twee gevallen in Medina. In totaal zijn 396 mensen met MERS gediagnosticeerd met de ziekte, een variant van de dodelijke longaandoening SARS.

Vrijdag dook het gevaarlijke longvirus op in de Verenigde Staten. Een reiziger die van Saoedi-Arabië via Londen naar Chicago vloog, werd na onderzoek in het ziekenhuis in quarantaine geplaatst. Sinds het virus 2 jaar geleden voor het eerst de kop opstak, zijn er onder meer in Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Griekenland besmettingen geconstateerd.

Uit onderzoek is gebleken dat dromedarissen de bron zijn van het virus. Onbekend is hoe het virus van dier naar mens kan worden overgedragen. Ook de besmetting van mens naar mens is nog onduidelijk.
Bron


Gebied bij Haaren afgezet na vondst stof

Een gedeelte van de Oisterwijksedreef in Haaren © Google Street View.


Een deel van het buitengebied aan de Oisterwijksedreef in Haaren (Noord-Brabant) is zaterdagavond afgezet, nadat in een ton een onbekende stof was gevonden. Bij de controle van de stof raakte een agent onwel.

Een politiewoordvoerder liet weten dat de stof vermoedelijk uit de ton is gelekt. Een zegsman van de Veiligheidsregio meldde dat het om een poeder gaat, waarvan ook een deel in het water is terechtgekomen. Hij liet weten dat het waterschap monsters van de stof neemt en ervoor zal zorgen dat het wordt opgeruimd.
Bron

Kinderen zien hoe broedende zwaan in busje wordt gegooid

Archieffoto © anp.


Een broedende zwaan is woensdagavond in Helmond van haar nest getrokken en in een bestelbus gegooid. Kinderen zagen het gebeuren. De politie hield de dagen erna een 28-jarige man uit Lieshout en een even oude man uit Lierop aan, maakte ze vandaag bekend.

Van de bus was het kenteken doorgegeven. Dat leidde gisteren naar de man uit Lieshout. In het voertuig vond de politie veren en even later in zijn woning het ongelukkige dier, dat nog levend in een kleine krat zat.

De man, die eerder is veroordeeld voor verwaarlozing van dieren, wilde de zwaan verkopen. Hij zit nog vast. De tweede verdachte werd vandaag aangehouden. Hij zou er ook bij zijn geweest toen de vogel bij het park de Warande werd meegenomen.

De zwaan is inmiddels weer herenigd met haar mannetje. Wat de gevolgen zijn voor het broedproces is niet bekend.
Bron

Nederlandse transgender-docu wint prijs in India

Een beeld uit de documentaire. © Esther Prade .

De Nederlandse documentaire WhatEver will be is bekroond op een groot festival in India.

De film, over de vriendschap tussen twee Rotterdamse transseksuelen, werd op het Daba Sahek Phalke Filmfestival in New Delhi bekroond als beste documentaire. Het festival, dat voor de vierde keer werd georganiseerd, is vernoemd naar de grondlegger van de Indiase cinema.

De film is gemaakt in een co-productie met Memphis Films & Television te Utrecht. Regisseur Esther Prade volgde voor het project jarenlang de Rotterdamse transseksuelen Cilla en Ilona. De twee hadden een innige vriendschap die verstoord raakte toen Ilona de geslachtsveranderende operatie doorzette.

Derde geslacht
Transseksualiteit staat momenteel flink in de aandacht in India. Het Hooggerechtshof bepaalde half april dat transgenders moeten worden erkend als derde geslacht. India kent naar schatting drie miljoen mensen die zich man noch vrouw voelen.

Nederlandse films over LHBT doen het de laatste tijd erg goed in het buitenland. Ook de titels Matterhorn, Jongens en Ongekend verlangen, over de liefdes tussen twee mannen, wonnen over de hele wereld diverse prijzen.
Bron

Belg (62) gruwelijk vermoord op de Filipijnen

Archieffoto van het vissersdorp Sabang op het Filipijnse eiland Mindoro. © thinkstock.Op de Filipijnen is een 62-jarige Belg vermoord. Walter C., van oorsprong een Antwerpenaar, werd bij hem thuis gruwelijk toegetakeld. De moord dateert al van 11 maart, maar werd nu pas bekend.

De dader sneed eerst de genitaliën van zijn slachtoffer af en sloeg hem daarna de schedel in met een knuppel of een stuk hout. Het lichaam van de Belg werd pas vier dagen na de moord gevonden, nabij zijn huis in het vissersdorp Sabang op het eiland Mindoro. Door de tropische temperaturen was het al in vergaande staat van ontbinding.

Volgens een kennis van de man kwamen de politie en de forensisch arts ter plaatse en werd een autopsie uitgevoerd, maar gebeurde er nadien weinig wat op een onderzoek naar de moord leek. Tot op vandaag is de dader onbekend. Volgens Belgen ter plaatse gaat het evenwel 'duidelijk om een wraak- of lustmoord'.
Bron
Lees ook: Verwarring over vermoorde West-Europeaan Filipijnen

Reclamestunt Shell loopt uit op pr-nachtmerrie

Een Kindle-tablet. © epa.


Een reclameactie waarmee Shell Duitse klanten aan zich wilde binden, is geëindigd in een pr-debacle. Het klonk als een mooie belofte: wie binnen een maand 999 spaarpunten bij elkaar zou sprokelen bij tankstations, zou een e-reader krijgen.

Punten konden echter niet alleen worden gespaard bij tankbeurten. Zo kregen ze 100 punten voor een chocoladereep van 1,29 euro. Om een zogenoemde Kindle e-reader ter waarde van 129 euro bij elkaar te sparen, hoefden klanten dus slechts 10 euro aan snoep te kopen, schrijft Der Spiegel.

Dat de Kindle zo gemakkelijk te verdienen was, ging als een lopend vuurtje. Wat de meesten echter niet wisten, is dat er slechts 10.000 e-readers konden worden gewonnen. Veel klanten kwamen uiteindelijk van een koude kermis thuis en uitten en masse hun onvrede over Shell op sociale media. 'Shell? Nooit meer', is één van de vele kwade reacties.

Shell heeft haar excuses aangeboden aan teleurgestelde klanten.
Bron

2100 doden in Afghanistan door aardverschuivingen

Dorpelingen in Afghanistan na de aardverschuivingen gisteren. © reuters.
Zware regenval en smeltende sneeuw hebben een ramp veroorzaakt in het noorden van Afghanistan. Minstens 2100 mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Dat heeft de provincie Badakhshan, waar de ramp zich voltrok, vandaag bekendgemaakt.

Volgens de VN is de prioriteit nu om de ruim 4000 mensen die nu dakloos zijn geworden ergens te huisvesten. Er wordt rekening gehouden met nieuwe verschuivingen.

De aardverschuivingen troffen gisterochtend het dorp Ab-e-Barik in de provincie Badakhshan. Vrijdag is in Afghanistan een vrije dag. Daarom waren veel mensen thuis.

De eerste aardverschuiving trof onder meer een bruiloftsfeest, zei de gouverneur van het gebied. Daarbij vielen 250 doden. Ongeveer 300 woningen werden verwoest. Honderden mensen kwamen te hulp om de slachtoffers uit te graven, maar toen kwam een tweede aardverschuiving. Honderden huizen zijn verwoest.

In Afghanistan is de lente gekomen. Het regent flink en de sneeuw in de bergen smelt. Tegen al dat water zijn de bergflanken vaak niet bestand. De afgelopen week zijn meer dan 100 mensen omgekomen door overstromingen in het noorden van Afghanistan. Duizenden mensen zijn hun woningen ontvlucht.
Bron
Lees ook: Afghaanse reddingswerkers: Hoop op vinden overlevenden vervlogen
Lees ook: Minstens 350 doden door modderstroom Afghanistan
Lees ook: Afghanistan rouwt om slachtoffers modderstroom

vrijdag 2 mei 2014

Nederlands stel sterft na 'val' van balkon Algarve


Man (57) en vrouw (58) werden nog een uur gereanimeerd

Appartementencomplex A Fabrica in de voormalige keramiekfabriek in Lagos. © Youtube still.Een Nederlandse man (57) en vrouw (58) zijn vanmiddag dood op straat aangetroffen bij een wooncomplex in de Zuid-Portugese stad Lagos. Alles wijst erop dat ze van het balkon van hun appartement zijn gevallen. Een smak van zo'n twintig meter. De gerechtelijke politie onderzoekt de zaak.

Voorbijgangers troffen de lichamen van de nederlandse toeristen omstreeks kwart over twaalf vanmiddag aan op de stoep voor het appartementsgebouw. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

De vijftigers zouden eigenaar zijn van een appartement op de zesde verdieping van het luxueuze complex A Fábrica in Meia Praia, vlakbij de jachthaven van Lagos, zo meldt de Portugese nieuwssite Correio da Manhã. Hulpverleners probeerden de Nederlanders ruim een uur te reanimeren maar dat mocht niet baten.

Autopsie moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak van de twee toeristen maar er zouden geen aanwijzingen zijn van een misdrijf. De waardevolle spullen van de slachtoffers lagen in hun woning en uitwendige sporen van een misdrijf ontbreken. In het appartement, een van tientallen in een voormalige keramiekfabriek, zijn geen sporen ontdekt die wijzen op een worsteling, weet de nieuwssite.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat een man en vrouw met de Nederlandse nationaliteit dood zijn aangetroffen in Lagos aan de Algarve-kust. Wat er precies is gebeurd, kon het departement nog niet zeggen.
Bron

Amerika en Groot-Brittannië raden gebruik Internet Explorer af

Internetgebruikers kunnen voorlopig beter een andere browser gebruiken dan Internet Explorer. Dat stelde het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid vandaag in een reactie op het grote lek in de browser van Microsoft dat dit weekeinde werd geopenbaard. De Britse overheid heeft vandaag hetzelfde advies gegeven. Het gaat om versies 6 tot en met 11 van de browser.

Volgens het Amerikaanse ministerie kan het lek, dat volgens makers van beveiligingssoftware al wordt misbruikt door hackers, hele computersystemen infecteren. Totdat Microsoft een oplossing heeft gevonden doen internetters er daarom goed aan een andere browser te gebruiken.

Het lek werd afgelopen weekeinde ontdekt door beveiligingsfirma FireEye. Het gaat om een kwetsbaarheid in alle versies van Internet Explorer 6 tot en met 11 die ervoor kan zorgen dat hackers de volledige controle over de computer kunnen krijgen. Ze kunnen dan programma's installeren, data bekijken en wissen en websites bezoeken. Volgens Microsoft gaat het om 'beperkte, gerichte aanvallen'.

Microsoft gaf dit weekeinde aan hard te werken aan een oplossing. Die zal er echter niet komen voor computers die nog draaien op Windows XP. Microsoft staakte onlangs het onderhoud aan dat systeem, dat wereldwijd nog op 15 tot 25 procent van de pc's zou draaien.
Bron

Dronken vrouw bengelt vier hoog aan droogrek

Even uitwaaien, moet deze jonge Chinese vrouw hebben gedacht na een zware zuippartij. Dus klom ze op het droogrek aan de buitenkant van haar appartement in de Chinese stad Changzhou. Een plan dat gedoemd was te mislukken. Gelukkig bracht de brandweer redding.

Als een slappe doek zat de twintiger op het rek. Ze was te dronken om nog naar binnen te kruipen. Omstanders alarmeerden de brandweer. De hulpverleners braken de deur van haar flat open.

Echt spannend wordt het pas wanneer het droogrek het begeeft. Gelukkig konden de brandweermannen de jonge vrouw eerst in een veiligheidsharnas hijsen om haar vervolgens naar binnen te trekken. De vrouw wilde na afloop niet zeggen waarom ze op het droogrek was geklommen.

'Veel doden' bij offensief leger Oekraïne


’Hoop op vreedzame oplossing vervlogen’

Een Oekraïnse soldaat houdt de wacht vlakbij een checkpoint © epa.Bij het offensief van het Oekraïense regeringsleger in het oosten van het land vrijdag zijn 'veel doden' gevallen onder de pro-Russische rebellen. Dit heeft interimpresident Oleksandr Toertsjynov gezegd in een verklaring. Het staatshoofd zegt erbij dat de militaire operatie in Slovjansk niet zo vlot verloopt als gehoopt, aldus de BBC.

Rusland heeft naar aanleiding van het offensief gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Volgens het Kremlin leidt de regering in Kiev 'Oekraïne naar een ramp'. Tijdens onlusten in de Oekraïense stad Odessa zijn vrijdag zeker 4 doden gevallen. Nog eens 15 mensen raakten gewond. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld.

Benzinebommen
De slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en 'explosieven'. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken. Zeker één man werd doodgeschoten. Hij kreeg een kogel in zijn borst.

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

'Criminele actie'
Ondertussen is er een militaire actie gaande van het Oekraïense leger in de steden Slovjansk en Kramatorsk. Doel van het optreden is het wegjagen van pro-Russische separatisten. De Russische president Vladimir Poetin heeft hier fel op gereageerd. Een 'criminele actie', aldus Poetin, waardoor zijn hoop op een vreedzame oplossing is vervlogen.

Het zou militairen zijn gelukt negen controleposten van activisten in te nemen. Twee militairen kwamen om toen separatisten tijdens de actie twee gevechtshelikopters neerhaalden. Ondanks het optreden worden nog altijd nieuwe locaties bezet: rond Donetsk ligt het treinverkeer stil sinds activisten het gebouw van de verkeersleiding overnamen. Anderzijds hebben separatisten in Loehansk wel het bureau van de openbaar aanklager en het lokale tv-station verlaten.

Kritiek op westen
Rusland uitte ook zijn ongenoegen over het Westen, dat volgens de regering een 'destructief' beleid voert in Oekraïne. Het steunt degenen die achter de 'staatsgreep' van februari zitten, toen president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en dat sluit de weg naar een vreedzame oplossing voor de crisis, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie wil dat alle lidstaten dezelfde prijs voor Russisch gas gaan betalen, zo maakte EU-commissaris Günther Oettinger bekend. Hij bespreekt vrijdag met Rusland en Oekraïne de Russische gasleveranties aan Europa. Oekraïne steunt het streven naar een vaste prijs.

Sancties
De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat vrijdag in Washington om tafel met de Amerikaanse president Barack Obama. Belangrijkste gespreksonderwerpen van de machtigste man en vrouw ter wereld zijn de situatie in Oekraïne en mogelijke sancties.
Bron
Lees ook: Rusland: 'Tragedie Odessa is de schuld van Oekraïne'
Lees ook: Arrestaties na gevechten en brand Odessa

Herkomst geheimzinnige Pixar-code eindelijk onthuld


Screenshot © Imgur.


Zeer oplettende kijkers was het wellicht al eerder opgevallen; de mysterieuze combinatie 'A113' die de laatste tien jaar in bijna elke Pixar-film wel een keer opduikt. Van 'Toy Story' tot 'Finding Nemo', 'Cars' en 'Up', maar ook in enkele Disney-films zoals 'Het dappere broodroostertje' en 'De prinses en de kikker'. De oorsprong van de geheimzinnige lettercijfercombinatie werd deze week eindelijk onthuld in Amerikaanse media.

Het was een mysterie dat vooral online veel mensen bezig hield. Maar nu is bekend dat 'A113' verwijst naar een klaslokaal van het California Institute of Arts, waar de makers van de eerste animatiefilms les volgden. Het gebruik van het klaslokaal in de films zou een eerbetoon zijn aan de plek waar het allemaal begon, maar ook een soort virtuele 'high five' aan oud-studenten onder elkaar.

Wanneer de combinatie te zien is in een film betekent dat automatisch dater iemand van het California Institute of Arts meewerkte aan het project.

Regisseur Brad Bird, die aan 'The Incredibles' en 'Ratatouille' werkte, was de eerste die de geheime boodschap in een film verwerkte. Dat was in de show 'Amazing Stories' uit 1987. Andere bekende afgestudeerden zijn onder anderen John Lasseter van Pixar en Walt Disney Animation Studios, Glen Kean en Tim Burton. Recent nog won oud-student Chris Buck een Oscar voor 'Frozen'.

Het beroemde klaslokaal zou momenteel gebruikt worden als studio voor de grafisch ontwerpen.

Wie alle referenties naar A113 wil bekijken kan terecht op de speciaal daaraan gewijde Wikipedia-pagina.
Bron

Gevangene mislukte executie werd zelfde dag nog getaserd


Vraagtekens bij handelswijze personeel voor en tijdens executie

© epa.Dat de executie van de veroordeelde moordenaar Clayton Lockett in de Amerikaanse staat Oklahoma volledig de mist inging, had alles te maken met een onwillige ader. Dat blijkt uit een rapport van de gevangenis. Inmiddels komen er steeds meer details naar buiten over wat er zich die dag heeft afgespeeld: zo kreeg Lockett nog een schok met een stroomstootwapen en sneed hij zichzelf in zijn arm.
Het zou de gevangenisarts alleen al 51 minuten hebben gekost om een infuus bij de veroordeelde aan te leggen. Pogingen om de naald in een arm, been of voet te krijgen mislukten, waarna een infuus in de lies werd geplaatst.

Vanwege de delicate plek werd er een laken overheen gelegd, waardoor pas 21 minuten na het begin van de executie werd opgemerkt dat het infuus los was gaan zitten door problemen met de ader. Toen was er al veel van het dodelijke medicijn weggelekt. De 38-jarige veroordeelde man leed zichtbaar en probeerde nog te praten, hoewel hij volgens doktoren al buiten bewustzijn zou zijn.

Stroomstoot
Uit het rapport van de gevangenis blijkt nu ook dat Locket nog geen uur voor de executie nog getaserd werd. Hij zou zich verzet hebben toen er röntgenfoto's gemaakt moesten werden. De agenten riepen versterking op, waarna hij een stroomstoot kreeg. Drie minuten later vonden de agenten hem terug met een zelf aangebrachte snee in zijn arm.

Inhumaan
Oklahoma is na de mislukte executie onder vuur komen te liggen van mensenrechtenorganisaties en het Witte Huis die de terechtstelling inhumaan noemden.

Zo test je zelf of je mooi bent: Doe de 'finger trap test'


Nieuwste ’shocking beautytrend’ komt uit China

Deze Chinezen deden de 'finger trap test' © Weibo.


Voor mensen die zich afvragen of ze knap zijn en of ze aan de standaarden van klassieke schoonheid voldoen, is er nu een simpele test waarmee binnen een paar seconden vastgesteld kan vaststellen of iemand 'hot' is of 'not'. Deze laatste beautytrend, de 'finger trap test', komt overgewaaid uit China, waar het de afgelopen dagen een trending topic is op Weibo, de Chinese variant van Twitter.

Veel Chinezen, met name vrouwen, plaatsen selfies waarop ze de test doen op social media, zo meldt Vocativ.com. In Amerikaanse media wordt de test gepresenteerd als de laatste 'shocking beauty trend'.

Het perfecte gezicht
De 'finger trap test' of volgens de meer 'wetenschappelijke' insteek de 'Beauty and Ugliness Identification Method', zou bewijzen of je gezichtsdelen in perfecte verhouding zijn volgens de 'gulden snede'. Deze verhouding gebruiken plastisch chirurgen ook om het perfecte gezicht te creëren.

Enige echte wetenschappelijke onderbouwing voor de 'finger trap test' ontbreekt vooralsnog. Veel blogs bekritiseren de test dan ook omdat deze na de 'thigh gap' (het schoonheidsideaal dat benen zo dun zijn, dat er een flinke ruimte tussen zit en waarvoor meisjes zich uithongeren, red.), ervoor zou zorgen dat meisjes een nieuw onmogelijk schoonheidsideaal gaan nastreven.

Doe de test!
Onzin of niet: de test levert wel een hoop grappige foto's op. Ook is hij kinderlijk eenvoudig en gaat als volgt.

Stap 1: Leg je wijsvinger langs je neus en kin, alsof je 'ssst' zegt tegen iemand.
Stap 2: Raakt je vinger je lippen? Helaas, volgens de 'finger trap test', ben je niet mooi.
Stap 3: Sla jezelf in het gezicht omdat je gelooft in deze onzin. Laat je hand weer rusten.
Bron

Nederlanders ontdekken slimme truc piramidebouwers

© afp.


Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben ontdekt dat de oude Egyptenaren een slimme truc gebruikten om de zware blokken steen die zij gebruikten voor de bouw van piramides op de juiste plekken in de woestijn te krijgen. Volgens de natuurkundigen sleepten de piramidebouwers de zware stenen vele jaren voor Christus over nat zand.

De uitkomst van het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters. Op de website van de UvA is een artikel geplaatst.

De Egyptenaren sleepten voor de bouw van hun piramides zware blokken steen en grote standbeelden door de woestijn. Deze zware zaken werden op sleeën geplaatst, die werklui vervolgens over het zand trokken.

Nat zand
Amsterdamse natuurkundigen hebben nu ontdekt dat de piramidebouwers het zand voor de slee waarschijnlijk nat maakten. Uit experimenten blijkt dat de benodigde trekkracht met de helft vermindert als de 'juiste zandvochtigheid' wordt gevonden. Hierdoor wisten de Egyptenaren ook het vereiste aantal arbeiders te halveren.

Uit experimenten blijkt dat 'de vereiste trekkracht evenredig afneemt met de stevigheid van het zand'. Vergelijk het met wandelen op het strand, over het steviger stuk strand vlakbij de waterlijn.

Wandtekening
De aanname dat de oude Egyptenaren waarschijnlijk op de hoogte waren van deze handige truc wordt ook gebaseerd op een wandtekening in de tombe van Djehoetihotep. Daarop is een te zien die op de voorkant van een transportslee staat. De persoon giet water vlak voor de neus van de slee terwijl deze over het woestijnzand wordt getrokken.
Bron

'Zelfmoord in de toekomst voorspelbaar met hersenscan'

© ANP.


Er komt steeds meer bewijs dat de hersenen van mensen met zelfmoord-neigingen anders zijn. Ze reageren bijvoorbeeld veel heviger op een negatieve afbeelding dan de hersenen van mensen die geen suïcidale neigingen hebben. Wetenschappers dromen al van een scan die het risico op zelfmoord voorspelt, schrijft de Belgische krant De Standaard.

Een lachend gezicht, een neutraal gezicht, een kwaad gezicht. Wat er tussen onze oren gebeurt als we zulke gezichten zien, blijkt sterk te verschillen tussen mensen met zelfmoordneigingen en mensen die dat niet hebben. Ook de structuur, de grijze en de witte hersenmassa, is anders bij suïcidale personen.

'Een hersenscan zal ons in de toekomst helpen om het risico op zelfdoding te voorspellen', zegt professor Kees van Heeringen van de Universiteit Gent. 'Zelfdoding wordt vaak gezien als een normale reactie op een abnormale situatie: financiële problemen, problemen in de relatie. Maar dat is niet juist. Die problemen zijn eigenlijk wel normaal, er zijn veel mensen in moeilijke situaties', aldus van Heeringen.Bron

donderdag 1 mei 2014

NAVO: Rusland niet langer partner maar tegenstander

Demonstranten lopen met foto's van de Russische president Vladimir Poetin door Simferopol, de hoofdstad van de Krim. © ap.

Na twintig jaar te hebben geprobeerd een partnerschap op te bouwen met Rusland ziet de NAVO zich gedwongen Moskou weer als een tegenstander te beschouwen. Dat heeft plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Alexander Vershbow gezegd.

'Het is duidelijk dat de Russen de NAVO als een tegenstander hebben bestempeld, dus moeten wij beginnen Rusland niet langer als een partner maar meer als een tegenstander te beschouwen', zei Vershbow in een vraag- en antwoordsessie met een kleine groep journalisten. Ruslands inlijving van de Krim en zijn manipulatieve rol in de onrust in het oosten van Oekraïne hebben de relatie tussen de NAVO en Rusland fundamenteel veranderd, zei hij.

Russische wereld verdedigen
'In Midden-Europa hebben wij duidelijk te maken met twee verschillende visies op hoe de Europese veiligheid er uit zou moeten zien', zei de voormalige Amerikaanse diplomaat en Pentagon-medewerker. 'Wij willen opkomen voor de soevereiniteit en keuzevrijheid van Ruslands buurlanden, terwijl Rusland zijn hegemonie probeert te herstellen en hun soevereiniteit te beperken onder het mom de Russische wereld te verdedigen.'


23 tegenstanders Assad in race presidentschap

De Syrische president Bashar al-Assad. © afp.


Er hebben zich 23 kandidaten gemeld om het bij de Syrische presidentsverkiezingen op 3 juni op te nemen tegen de zittende president Bashar al-Assad. Dit heeft een woordvoerder van het parlement bekendgemaakt na afloop van de termijn voor kandidaatstelling.

Critici noemen de gang naar de stembus een schijnvertoning, want de belangrijkste tegenstanders van Assad zitten in de gevangenis of in het buitenland. Enkele kandidaten zijn ex-minister of anderszins verbonden aan de regerende Baath-partij. Andere zijn volledig onbekend. Daarnaast mogen kiezers niet meestemmen die Syrië 'illegaal hebben verlaten'. Dat geldt voor de tegenstanders van Assad die als vluchtelingen in het buitenland leven.

Volgens de VN zijn al meer dan 2,7 miljoen Syriërs voor de burgeroorlog naar het buitenland gevlucht. In Syrië zijn al zo'n 150.000 mensen gedood sinds de eerste onlusten in maart 2011. Vandaag vielen opnieuw veel doden. Zo kwamen door een luchtaanval van het Syrische leger op een markt minstens 33 mensen om het leven. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten donderdag bekendgemaakt. De aanval was in het district Halak ten noorden van de stad Aleppo. Het medisch centrum in Aleppo meldde 40 doden. Door de aanval stortten gebouwen in en vlogen winkels in brand.
Bron

Oekraïne voert per direct dienstplicht in

Activisten bestormen het justitiegebouw in Donetsk. © epa.Oekraïne voert per direct de dienstplicht in vanwege de onrust in het Oost-Europese land. Dat heeft de regering per decreet besloten, meldt de BBC. De maatregel kwam nadat pro-Russische separatisten eerder op de dag opnieuw een overheidsgebouw in bezit hadden genomen in de stad Donetsk in het oosten van het land.

Kiev raakt steeds meer de greep op het oosten kwijt. De Oekraïense regering verwijt Rusland achter de onrust in de regio te zitten. President Oleksandr Toertsjinov zei gisteren dat de veiligheidstroepen op sommige plaatsen de regie hadden verloren.

Toertsjinov liet weten dat zijn leger in opperste staat van paraatheid is gebracht voor een eventuele inval door Rusland. 'Onze strijdkrachten staan helemaal gereed', zei hij.

Poetin wil leger weg uit Oost-Oekraïne
De Russische president Vladimir Poetin zei vandaag in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Oekraïne legereenheden moet terugtrekken uit het zuidoosten van het land. Dat is volgens hem belangrijk voor een beëindiging van het geweld en het op gang brengen van een nationale dialoog in het Oost-Europese land.

De twee regeringsleiders, die vloeiend elkaars taal spreken, overlegden op initiatief van Merkel met elkaar over de situatie in Oekraïne. De bondskanselier drong er bij Poetin op aan ertoe bij te dragen dat de militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijkomen. De zeven waarnemers, onder wie vier Duitsers, werden vorige week met een inmiddels vrijgelaten Zweedse waarnemer door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk gevangengenomen.

Parket Donetsk bezet
In Donetsk hebben antiregeringsdemonstranten het parket bezet. Ze haalden de Oekraïense vlag neer en hesen die van de 'Volksrepubliek Donetsk'. Leden van de oproerpolitie die het gebouw bewaakten probeerden de menigte tevergeefs op afstand te houden. Ze werden overmeesterd, geslagen en door kinderen uitgejoeld.

Donetsk was de machtsbasis van de vroegere pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, die in februari na maandenlange protesten in de hoofdstad Kiev werd afgezet. Tegenstanders van de nieuwe regering hebben in een stuk of twaalf steden en plaatsen in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen bezet. Ook zijn regeringsgezinde politici ontvoerd.
Bron

Betoger in 'verkeerd' vliegtuig dreigt met bom

De 50-jarige man wilde dat het vliegtuig van koers veranderde naar Istanbul. Hij wilde meedoen aan de demonstraties ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid in de stad. © afp.Een passagier heeft vandaag gedreigd een Turks vliegtuig op te blazen als het toestel zijn koers niet zou veranderen naar Istanbul. Daar wilde de 50-jarig man meedoen aan de demonstraties ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Het toestel was op weg van Nicosia op Cyprus naar de Turkse hoofdstad Ankara.

De 'kaper' vertelde de bemanning dat hij een bom in zijn jas had. Daarop sloot hij zich op in het toilet van het vliegtuig. Hij schreeuwde dat hij een gps-zender had en dat hij het vliegtuig op zou blazen als het niet in Istanbul zou landen.

Het vliegtuig van Anadolu Jet landde gewoon in Ankara. Daar trokken meer dan tien politieagenten de man uit het toilet en werd hij gearresteerd, meldden Turkse media op basis van getuigen in het vliegtuig.
Bron

Poetin: Oekraïense leger moet weg uit Oost-Oekraïne

Oekraïense soldaten op een pantserwagen bij een controlepost in het oosten van Oekraïne.© ap.


Oekraïne moet legereenheden terugtrekken uit het zuidoosten van het land. Dat is volgens de Russische president Vladimir Poetin belangrijk voor een beëindiging van het geweld en het op gang brengen van een nationale dialoog in het Oost-Europese land, zo heeft het Russische staatshoofd volgens het Kremlin vandaag gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De twee regeringsleiders, die elkaars taal vloeiend spreken, overlegden op initiatief van Merkel met elkaar over de situatie in Oekraïne. De bondskanselier drong er bij Poetin op aan ertoe bij te dragen dat de militaire waarnemers van de OVSE vrijkomen.

Eerder drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier er ook al bij zijn Russische collega Sergej Lavrov op aan om zijn invloed aan te wenden om de OVSE-waarnemers vrij te krijgen.

De zeven waarnemers, onder wie vier Duitsers, werden vorige week met een inmiddels vrijgelaten Zweedse waarnemer door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk gevangengenomen.
Bron
meer foto's

Gigantisch grottenstelsel ontdekt in België

Speleologen in België hebben 1,5 jaar geleden een enorm grottenstelsel ontdekt met prachtige en grote zalen, waar een rivier doorloopt. De grotten in Sprimont, die liggen onder privégebieden, moeten uitgroeien tot toeristische trekpleister.

Tot nu toe is er al meer dan 3.000 meter aan galerijen blootgelegd in Sprimont, in de Belgische provincie Luik. De ontdekkingstocht in het gigantische grottenstelsel genaamd Noû Bleû gaat nog verder.

'De zalen en gallerijen bevatten veel en waardevolle geologische en sedimentologische informatie', aldus de speleologen en onderzoekers van de Universiteit van Luik. 'Ze bevatten zeldzame en erg preciese informatie, uniek voor deze streek. En de geologische gegevens zijn ook goed bewaard gebleven door de tijd heen'.

De daadwerkelijke ontdekking vond al 1,5 jaar geleden plaats in een steengroeve. Het nieuws komt nu pas naar buiten wegens onderhandelingen die de ontdekkers moesten doen met uitbaters van de steengroeve.

De burgemeester van Sprimont droomt van een toeristische attractie zoals de Waalse grotten van Han. Hij zegt dat het 'mogelijk, maar niet gemakkelijk' zal zijn. Er zullen veel onderhandelingen gevoerd moeten worden, de grot ligt namelijk onder privéterrein. Sprimont ligt zo'n 60 kilometer onder Maastricht.Bron video

'Financiële belangen rechters moeten openbaar gemaakt'

Er moet meer aandacht worden gegeven aan mogelijke belangenverstrengeling van rechters, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden.. © anp.


Ook financiële belangen van rechters moeten openbaar worden. Dat adviseren onderzoekers van de Universiteit Leiden. Zij deden in opdracht van de Raad voor de rechtspraak onderzoek naar de onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit van de rechtspraak in Nederland. De raad heeft het rapport hierover vandaag openbaar gemaakt.

Er moet meer aandacht worden gegeven aan mogelijke belangenverstrengeling van rechters, blijkt uit het onderzoek. Naast de financiële belangen van rechters is het ook goed als de nevenfuncties van partners van rechters openbaar worden geregistreerd. Nu zijn de Nederlandse rechters al verplicht hun nevenfuncties openbaar te registreren. Dit beleid is de afgelopen jaren al aangescherpt.

Nederland valt internationaal 'relatief uit de toon met het zeer ruimhartig uitgangspunt dat nevenfuncties in beginsel zijn toegestaan', staat in het rapport. Internationale toezichthouders zijn kritisch op de ruimte die de Nederlandse wet laat voor het combineren van het rechterschap met politieke functies. Ook het gebruik dat advocaten worden ingeschakeld als plaatsvervangend rechter oogst internationale kritiek.

Europees gezien loopt Nederland op bepaalde gebieden ook voorop als het gaat om integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid, blijkt uit het onderzoek. Zo heeft de minister van Veiligheid en Justitie geen directe invloed op het beleid binnen de rechtspraak.
Bron

Justitie looft 20.000 euro uit voor tip moord Colombianen

De twee vermoorde mannen van wie de lichamen in Delfgauw werden gevonden. © Archieffoto AD..


De Haagse hoofdofficier van justitie looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van de moord op twee Colombianen. De lichamen van de 30-jarige Julian Andres Florez Morales en de 42-jarige Jorge Ivan Suarez Leal werden vorig jaar mei gevonden in Delfgauw, in een sloot bij de N470. De mannen waren zwaar verminkt en ingepakt in vuilniszakken.

Wat de Colombianen precies in Nederland deden, is een jaar later nog steeds onduidelijk. Ze reisden twee weken voor hun lichamen werden gevonden van Spanje naar Amsterdam. De Madrileense politie hield op 20 januari de 33-jarige Colombiaan Roldán P. aan. De man, die luistert naar de bijnaam El Niño, werd in februari uitgeleverd aan Nederland en zit nog steeds vast. De recherche onderzoekt zijn betrokkenheid bij de dubbele moord.

Afspraak in Amsterdam
Volgens de Colombiaanse politie hadden de twee slachtoffers een afspraak in Amsterdam, met een man wiens identiteit onbekend is. De Colombianen zouden bij hem een drugsschuld van 200.000 euro open hebben staan. De aangehouden Roldán P. was volgens de Colombiaanse politie degene die de afspraak tussen het tweetal en de schuldeiser maakte. Hij zou zijn landgenoten in opdracht om het leven hebben gebracht. De verdachte woonde sinds twee jaar bij zijn moeder in het Spaanse Madrid.

Mogelijke betrokkenheid Roldán P.
Zolang het onderzoek loopt, wil het Openbaar Ministerie niets kwijt over de mogelijke betrokkenheid van P. bij de dubbele moord. Ondanks zijn arrestatie is de recherche op zoek naar meer aanknopingspunten. Justitie hoopt dat mensen die meer weten door de beloning over de streep worden getrokken om zich te melden.
Bron

woensdag 30 april 2014

Kogelregen in huiskamer: 'We hebben geluk gehad'


Bloedspetters op de stoep en gaten in de ruit en muur

Het is een wonder dat de vader niet zwaargewond raakte © AD.Lig je lekker televisie te kijken, vliegen de kogels opeens om je oren. Dat overkwam bewoners van de Valkenboslaan, die maandagavond werden geconfronteerd met een heftige schietpartij.

Bij de schietpartij raakte een 49-jarige Hagenaar ernstig gewond. Hij liep rond 22.30 uur op de Valkenboslaan, schuin tegenover politiebureau Segbroek. Getuigen zagen een auto afremmen en luttele seconden later een of meerdere inzittenden het vuur op hem openen. Wel tien keer, zeggen ze in de buurt.

Het slachtoffer werd met meerdere schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Agenten zochten intussen met speurhonden in de omgeving naar verdachten, maar konden niets vinden. De politie nam diezelfde avond in de Weerselostraat nog een uitgebrande zwarte BMW in beslag. Momenteel wordt onderzocht of de auto iets te maken heeft met de schietpartij.

De toestand van het slachtoffer is inmiddels stabiel.

Motorrijder overleeft horrorcrash met 225 km/u

Sergey Kotov reed vorig jaar in de Amerikaanse staat Colorado tegen een auto op met een snelheid van 225 km per uur. Hij overleefde de horrorcrash die met de GoPro-camera werd vastgelegd. Hij plaatste de beelden gisteren, precies een jaar later, op Youtube.

Door het ongeval werd Sergey Kotov van zijn motor geslingerd en lag hij enige tijd in coma te vechten voor zijn leven. Kotov is volgens de Daily Dot intussen volledig hersteld.

Op Instagram meldt Kotov dat 'het allemaal erg leuk was tot ik die auto raakte'. De beelden van het ongeval werden in korte tijd al meer dan 379.000 keer bekeken.


Hoogste onderscheiding voor hond die met baas sneuvelde

Soldaat Kenneth Rowe met labrador Sasha. © kos.


Een legerhond die samen met zijn baasje in Afghanistan om het leven kwam, krijgt postuum een Dickin medaille, de hoogste Britse onderscheiding voor een dier. Labrador Sasha was dan ook heel bijzonder.

De vier jaar oude labrador, die was opgeleid om explosieven op te sporen, redde het leven van vele burgers en soldaten. Sasha liep telkens voorop in de patrouille om de veiligste route te zoeken.

'Het doorzettingsvermogen van Sasha kende in uiterst moeilijke omstandigheden werkelijk geen grenzen', aldus de PSDA, de organisatie die de medaille uitreikt. 'Haar attitude gaf de soldaten een morele boost. Zij geloofden rotsvast in de skills van Sasha om explosieven te vinden en verbonden hun lot aan dat van haar.'

Beste duo
'De labrador vond ontelbare granaten, bermbommen, mijnen en wapens waardoor ze zo oneindig veel betekende voor burgers en soldaten.' In 2008 werd ze toevertrouwd aan de 24-jarige Kenneth Rowe. Het duo stond geboekstaafd als de beste in zijn soort in de regio Kandahar. Helaas kwam Sasha samen met haar baasje in een hinderlaag van de taliban terecht. Ze stierven zij aan zij op 24 juli 2008.

De labrador is het 65ste dier dat de hoogste Britse onderscheiding te beurt valt sinds de lancering in 1943. Andere 'winnaars' waren onder meer 32 postduiven tijdens WOII, drie paarden en een kat.
Bron

'Australisch bedrijf heeft mogelijk wrak Boeing gevonden'

.Hishamuddin Hussein © reuters.


Een Australisch bedrijf zegt dat het mogelijk het wrak heeft gelokaliseerd van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het bedrijf GeoResonance denkt het wrak te hebben gevonden in de Golf van Bengalen, ongeveer 5000 kilometer verwijderd van het gebied in de Indische Oceaan waar op dit moment wordt gezocht, ongeveer 2280 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth.

De Maleisische minister van Verkeer Hishamuddin Hussein meldde vandaag dat de verklaring van de firma voor kennisgeving is aangenomen en dat China en Australië op de hoogte zijn van het bericht. GeoResonance is gespecialiseerd in geofysisch onderzoek naar bijvoorbeeld olie- en gasbronnen.

De Boeing verdween op 8 maart van de radar toen het toestel met 239 mensen aan boord op weg was van Kuala Lumpur naar Peking.

dinsdag 29 april 2014

Jongetje in Bronx drinkt uit bierblikje en overlijdt

© thinkstock.


Een 4-jarige jongen in de Bronx, een van de districten van New York City, is op mysterieuze wijze om het leven gekomen. Mogelijk is hij vergiftigd door een subsantie die hij uit een gevonden bierblikje heeft gedronken.

Juan Sanchez kwam terug van een park in de buurt, waar hij had gespeeld met vriendjes. Ook zijn moeder was erbij. Op de weg naar huis heeft hij in hun appartementencomplex Tinton Avenue in het trappenhuis een bierblikje opgepakt en eruit gedronken, zegt de politie.

Uren later werd het jongetje ziek. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, waar hij in een coma werd gehouden. Daarna is hij voor verdere behandeling naar een ander ziekenhuis vervoerd; daar stierf hij een dag later.

De politie meldt dat er geen alcohol in het bloed van de jongen is gevonden. Er wordt nu gedacht aan de mogelijkheid dat er rattengif in het blikje zat. Autopsie zal moeten uitwijzen waaraan de kleuter is overleden.
Bron

Dood hulpvaardige Daphna in Cambodja schokt iedereen


’Ze was een geweldige vrouw, ze wilde de wereld beter maken’

De Nederlandse 31-jarige Daphna Beerdsen is gisteren in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh om het leven gebracht. © Thinkstock/AD.


De Nederlandse 31-jarige Daphna Beerdsen is gisteren in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh om het leven gebracht. Haar peuterdochtertje Dana raakte zwaargewond bij de aanslag op het jonge gezin dat voor de Verenigde Naties werkt. Haar omgeving heeft geschokt gereageerd.

Beerdsen woonde met haar partner Joris Oele en hun 19 maanden oude dochtertje nog maar een halfjaar in Phnom Penh. Het gezin was net uit Thailand verhuisd waar beiden ook voor de Verenigde Naties werkten. Planologe en journaliste Beerdsen was een echte wereldverbeteraar, op pad om met man en kind mee te helpen aan de opbouw van een duurzame samenleving.

'Ze wist ook best dat het gevaarlijk kon zijn in Cambodja. Daphna was ook voorzichtig,' vertelt oud-collega en vriendin Vibeke Gieskes. De dood van de jonge moeder komt als een enorme klap bij familie en vrienden. Gieskes: 'Ze was een geweldige vrouw. Zo bijzonder: ze stond open voor alle andere geloven en ideeën. Ze wilde de wereld beter maken door kleine stapjes te nemen. Dat kon zij.'

Geen sporen van braak
Het is onduidelijk wat er in de nacht van zondag op maandag is gebeurd in de wijk Chamkar Mon. Volgens de Cambodjaanse politie zijn er geen sporen van braak en lijkt er niks weg. Het kindermeisje van de familie ontdekte gisterochtend het lichaam van Beerdsen en haar zwaargewonde dochtertje.

Nieuwe aanwijzing Maddie: dader droeg uniek shirt

Madeleine McCann en het shirt waarvan ooggetuigen zeggen dat de dader deze heeft gedragen © AFP, Metropolitan Police.


Nieuwe ooggetuigen stellen dat de nummer één verdachte in de zaak-Maddie McCann (een man die meerdere meisjes seksueel misbruikte) een shirt droeg met het logo van een biermerk. Dat meldt de Engelse website Express.

Peter Bleksey, rechercheur bij Metropolitan Police, ontdekte dat het shirt waar de getuigen het over hadden een unieke uitgave is van het Portugese biermerk Super Bock. Het werd aan een handvol mensen uitgedeeld in een paar bars in de Algarve in Portugal. Het design van de shirts van Super Bock verandert elk jaar en zo zouden alle designs nagetrokken en voorgelegd kunnen worden aan de ooggetuigen.

Het gaat om een bordeauxrood shirt met een opvallende witte cirkel op de rug. Het kledingstuk werd beschreven door de families van twee van zijn slachtoffers in dezelfde buurt als waar Madeleine McCann verdween.

De verdachte
Volgens verschillende slachtoffers rook de man naar alcohol en tabak. Daarnaast zou hij een bierbuik hebben wat zou suggereren dat hij regelmatig dronk of in een café of restaurant zou hebben gewerkt.

Dankzij dit nieuwe bewijs sluit langzaamaan het net rondom de man die de politie verantwoordelijk houdt voor Maddie's verdwijning en verschillende gevallen van ongewenst seksueel gedrag bij jonge meisjes. Deze man wordt nog steeds gezocht.
Bron
Lees ook: Toeschouwer spot 'Maddie' bij Europa League-finale
Lees ook: Tito en Muzzy moeten voor doorbraak zorgen in Maddie-zaak

Automobiliste eist 1,3 miljoen na doodrijden fietser

Inzetje: Brandon Majewski. © Screenshot FoxNews.


Ze reed met haar terreinwagen de 17-jarige Brandon Majewski aan. De jonge Canadees op zijn fiets overleed. Alsof dat niet genoeg was, heeft bestuurster Sharlene Simon nu een aanklacht ingediend tegen de dode tiener, diens familie en twee vrienden. Ze eist 1,3 miljoen dollar smartengeld omdat het ongeluk haar veel pijn en leed heeft berokkend.

Het ongeluk met de dodelijke afloop vond plaats op 28 oktober 2012. Op een donker landweggetje in Innisfil, ten noorden van Toronto, reed Simon met haar auto drie fietsers aan. De jonge Brandon overleefde de aanrijding niet. Een van zijn twee vrienden (beiden 16 jaar) raakte ernstig gewond. Hij brak zijn bekken en ook andere botten.

Toch is het de 42-jarige Simon, zelf moeder van drie kinderen, die nu anderen aanklaagt. Zij geeft Brandon, zijn familie en zijn twee vrienden volgens de Toronto Sun de schuld van het grote trauma dat zij leed. Het ongeluk heeft haar veel pijn en leed berokkend. De drie jongens beschuldigt ze van nalatigheid. Simon noemt hen incompetente fietsers. En passant klaagt ze ook het graafschap Simcoe aan wegens nalatigheid bij het onderhoud van het landweggetje.

Woedend
De (gescheiden) ouders van de overleden jongen reageren woedend. 'Het voelt alsof iemand me in mijn maag heeft getrapt. Ik ben over de rooie, zegt vader Derek Majewski. 'Het doet mijn bloed koken.'

'Ik ben in shock', aldus Venetta Mylnczyk, de moeder van Brandon. 'Zij doodde mijn kind en nu wil ze geld? Zij zegt dat zij pijn heeft? Zeg tegen haar dat ze in mijn hoofd moet kijken. Daarin zal ze echte pijn zien, echte paniek, echte nachtmerries. Wat is ze egoïstisch. Haar kinderen leven nog.'

Hun advocaat, Brian Cameron, zegt tegen de Toronto Sun dat hij zoiets in zijn advocatencarrière nog nooit heeft meegemaakt. 'Het gaat buiten alle grenzen. Ik kon mezelf er maar niet toe zetten om de ouders het nieuws te brengen.'

1,35 miljoen dollar
Simon eist 1,35 miljoen dollar voor haar psychologische leed, waaronder depressie, angstaanvallen en post-traumatische stress.

Zeven gewonden door mijn in gebied VN-missie Mali


Leden Minusma-troepenmacht brengen slachtoffers naar Gao

De eerste kwartiermakers zijn gearriveerd op de plek bij Gao waar ze het Nederlandse kampement opbouwen voor de hoofdmacht, die in maart naar het Afrikaanse land vertrekt. © Defensie.

Zeven Malinese soldaten zijn vandaag gewond geraakt toen het voertuig waarin ze zaten op een mijn reed in de buurt van Gao. Militairen van de VN-troepenmacht Minusma, waarvan Nederland ook deel uitmaakt, hielpen de slachtoffers te vervoeren naar het ziekenhuis. Dat meldt Agence France Presse.

De Malinese militairen waren op de terugweg van een patrouille waarbij ze kooplui escorteerden naar een wekelijkse markt. Tussen de steden Ansongo en Ménaka reed het legervoertuig door nog onbekende oorzaak op een mijn, zo verklaarde een woordvoerder van het Malinese leger in de bewuste regio.

'Terroristen'
'De bedoeling was om burgers te beveiligen. Op de heenweg was er geen enkel probleem. Op de terugweg was er opeens die mijn die zeven militairen zwaar verwondde. Voor mij is er geen enkele twijfel: terroristen hebben gewacht tot we voorbij waren om vervolgens de mijn te leggen en te wachten tot we via dezelfde weg terugkeerden, aldus de zegsman.

Een bron uit de omgeving van de VN-missie in het gebied verklaarde tegenover het Franse persbureau dat leden van de internationale Minusma-troepen hielpen om de slachtoffers te vervoeren naar de stad Gao.

Tiener wordt 'standbeeld' door zeldzame ziekte


Seanie (18) moet ingrijpende keuze maken: zitten of liggen?

© Facebook.Aan de buitenkant is niets te zien aan de 18-jarige Seanie Nammock uit Londen. Een zeldzame genetische aandoening zorgt er daarentegen voor dat de Britse studente geleidelijk verandert in een levend 'standbeeld'. De tiener doet haar best om een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar ze staat voor een ingrijpende keuze: wil ze 'bevriezen' in een zittende of liggende positie?

De Britse tiener vecht al zes jaar tegen FOP (fibrodysplasia ossificans progressiva), oftewel 'stenen man syndroom'. Een zeldzame ziekte die spieren gewrichten en pezen omzet in stevige botten. In het lichaam van Seanie groeit als het ware een tweede skelet. Wereldwijd zijn er slechts maar een paar honderd mensen gediagnostiseerd met FOP. In Nederland hebben slechts 8 mensen deze ziekte.

Vallen
De rug en nek van Seanie zijn al bevroren, waardoor ze niet in staat is om haar handen te tillen boven haar taille. 'Ik val vaak door mijn aandoening', vertelt ze aan de Britse krant The Mirror. 'Ik kan de trapleuning niet vastpakken en heb een slechte balans omdat mijn armen zijn vergrendeld. En als ik val kan ik mijn val niet breken'.

In de tussentijd probeert Seanie het beste van haar leven te maken. Make-up brengt ze aan met een barbecuetang en ze heeft speciale borstels met lange handvatten, omdat ze dus niet met haar handen bij haar gezicht kan.

Nieuw onderzoek
Seanie slikt veel pijnstillers, er is namelijk nog geen remedie tegen FOP. Artsen van de Birmingham Queen Elizabeth Hospital willen dat veranderen met de oprichting van een wereldwijd centrum voor zeldzame ziektes, waar aandoeningen zoals die Seanie kunnen worden onderzocht en behandeld. Vorig jaar heeft Seanie 's zus, Sinead, geld opgehaald door de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen. Daarmee haalde ze 34.000 pond op.

Het is te hopen voor Seanie dat nieuwe onderzoeken succes boeken. 'We vrezen dat haar tweede skelet zich verspreid naar haar onderlichaam', vertelt haar moeder verontrust. 'Ze zal dan een levensveranderende beslissing moeten maken: wil ze zittend of staand door het leven?'
Bron

Zelfrijdende auto van Google leert door stadsverkeer rijden

Google heeft naar eigen zeggen flinke vorderingen gemaakt met de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto. Er wordt nu zelfs gewerkt aan het automatisch rijden in ingewikkelde verkeerssituaties binnen de bebouwde kom. In een vandaag gepubliceerde video laat het Amerikaanse bedrijf de vorderingen van de afgelopen anderhalf jaar zien.


Volgens Google is de zelfrijdende auto nu in staat om honderden verschillende objecten en signalen tegelijk te detecteren en erop te reageren, waaronder stopborden en fietsers die hun hand uitsteken. De auto kan ook gepast reageren ook op veranderende omstandigheden, zoals een afgesloten rijstrook. Google maakt gebruik van software die de informatie van verschillende sensoren op de auto verwerkt.

De auto wordt getest in Mountain View, Californië, de thuisbasis van Google. Het voertuig heeft er inmiddels 700 duizend mijl (een slordige 1,1 miljoen kilometer) op zitten. In augustus 2012 was dat nog 300 duizend mijl (een kleine 500 duizend kilometer).

Bron

Vlaamse videogame Minder Minder Minder

De partij Vlaams Belang heeft vandaag het internetspel Minder Minder Minder gepresenteerd. Onder het motto Minder Islam, Minder Immigratie en Minder Criminelen moet de speler met een knuppel criminelen en moslimterroristen uitschakelen. Met een vliegenmepper kunnen Belgische politici, die als bromvliegen zijn afgebeeld, worden geraakt. Moskeeën moeten met een stopbord worden tegengehouden.

De naam van de webgame verwijst naar Nederlandse PVV-aanhangers, die na de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen riepen om 'minder, minder, minder' Marokkanen. Vlaams-Belangkopstuk Filip Dewinter spreekt over een ludiek videospelletje in de aanloop naar de Belgische en de Europese verkiezingen eind mei.
Bron

maandag 28 april 2014

Vrouw bevalt op toilet en probeert kind door te trekken

0Archiefbeeld © thinkstock.In een Chinees ziekenhuis is een baby op wel heel opvallende wijze ter wereld gekomen. De moeder beviel op het toilet, waarna ze het kindje probeerde door de pot te spoelen. Dat mislukte echter. De baby bleef ongedeerd, zo meldt de Daily Mail.

De vrouw had geen idee dat ze zwanger was. Ze bracht een bezoekje aan het ziekenhuis wegens buikklachten. Toen ze daar even naar het toilet ging, begon de bevalling.

Dokter Gao Yuwen had die avond dienst. De arts hoorde plots geschreeuw in de gangen en nam een kijkje. Net buiten de toiletten had zich een groepje mensen verzameld. Een vrouw stond op de toiletdeur te bonzen, hopend dat de deur open zou gaan.

Navelstreng
Terwijl het gehuil van het kindje te horen was, bleef de deur dicht. Een beveiligingsbeambte brak uiteindelijk de deur open en daar lag de baby, huilend in het toilet, nog vast aan de navelstreng. Wonder boven wonder maken zowel moeder als kind het goed.


Bron

Plassende peuter op straat ontketent felle discussies

Een peuter die een plasje deed op de openbare weg: meer was er niet nodig om in China een verhit debat op gang te brengen over de 'normen en waarden' in de maatschappij. Het incident vond vorige week in district Mong Kok plaats, de dichtstbevolkte plek ter wereld.

De moeder hield een luier onder haar tweejarige dochter terwijl die haar behoefte aan het doen was. Een jongeman filmde de scène, waarop de ouders de geheugenkaart van zijn camera wilden afnemen. Die ruzie werd vastgelegd door een andere voorbijganger, beelden die intussen al meer dan een miljoen keer bekeken zijn op de populaire microblogsite Weibo.

Voor het openbaar toilet bleek een lange rij te staan en het kind kon duidelijk niet meer wachten. 'Ze ging in haar broek plassen, wat had ik anders moeten doen?', vraagt de moeder in het filmpje. De gemoederen waren intussen echter zo verhit geraakt dat er zich een menigte rond het kibbelende trio gevormd had. De moeder werd uiteindelijk zelfs gearresteerd omdat ze een van de omstanders een klap in het gezicht verkocht had en iemand anders met de kinderwagen 'aanviel'.

Man zoekt kunstgebit op drukke snelweg: chaos alom

Archiefbeeld. © thinkstock.Een motorrijder heeft zaterdag het verkeer rond de Spaanse hoofdstad Madrid zwaar in een chaos gestort. Midden op een van de drukste snelwegen van het land ging de motorrijder vol in de remmen, stapte van zijn motorfiets en ging op zoek naar zijn verloren gebit. Een enorme file op de M-30-autoweg was het gevolg.

Twee agenten van de stadspolitie, toevallig in de buurt, stapten af op de motorrijder met de vraag wat de bedoeling was van zijn fratsen. De man verklaarde dat hij zijn valse tanden was verloren na een plotse niesbui tijdens zijn motorrit.

De agenten raadden de man met klem aan om zo snel als mogelijk zijn weg voort te zetten. Het is niet bekend of de motorrijder zijn tanden terug heeft gevonden.
Bron