Translate

zaterdag 26 april 2014

Kiev sluit watervoorziening Krim af ondanks 'geldige overeenkomst'

Het belangrijkste kanaal op het schiereiland is zo goed als droog komen te staan. © reuters.Oekraïne heeft de watervoorziening van het vasteland naar schiereiland de Krim afgesloten. Het belangrijkste kanaal op het schiereiland is daardoor zo goed als droog komen te staan, melden Oekraïense en Russische media vandaag.

Het water dat door het kanaal hoort te lopen komt van de rivier de Dnipro. Oekraïne zou begin vorige week al zijn begonnen met stapsgewijze afbouw van de watertoevoer. Het is niet duidelijk waarom de toevoer is stopgezet; volgens de autoriteiten op de Krim heeft het schiereiland een geldige overeenkomst met Oekraïne.

Het tekort aan water kan voor problemen zorgen in de landbouw en de drinkwatervoorziening. 85 procent van het schiereiland is volgens de Russische autoriteiten op het schiereiland afhankelijk van het water uit het kanaal.

De Krim werd medio maart door Rusland ingelijfd. De Oekraïense interim-regering erkent de inname van het schiereiland niet.
Bron

'Russische toestellen dringen luchtruim Oekraïne binnen'

© getty.

Russische vliegtuigen zijn de afgelopen 24 uur diverse malen het luchtruim van Oekraïne binnengevlogen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren verklaard aan BBC news.

Waar en wanneer dat precies is gebeurd, is niet duidelijk. Het Russische leger is sinds donderdag bezig met een grote oefening bij de grens met Oekraïne. Tienduizenden militairen zijn daar gestationeerd. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn grondtroepen de grens deze week tot op 1 kilometer genaderd. Oekraïne liet weten dat het iedere overschrijding van de grens door Russische militairen zal opvatten als een invasie. 'We zullen de aanvallers vernietigen', zei de chef-staf.

Een woordvoerder van het Pentagon, Steve Warren, zei tegen de BBC dat de incidenten voornamelijk plaats hadden aan de grens met Oekraïne, maar gaf geen verdere details. Het Pentagon riep het land wel op onmiddellijk 'stappen te ondernemen om de situatie te de-escaleren'. Vermoedelijk wil Rusland vooral indruk maken of de Oekraïense radar testen.

Eerder op de dag namen pro-Russische separatisten een bus met acht internationale militaire waarnemers bij Slovjansk in beslag. Op dit moment worden gesprekken gevoerd om de waarnemers vrij te laten.

Snel nieuwe sancties
De landen uit de G7, met onder meer de VS, Duitsland en Frankrijk, hebben gezamenlijk afgesproken dat er snel nieuwe sancties tegen Rusland moeten komen als reactie op de crisissituatie in Oekraïne. In een gezamenlijke verklaring, die vrijdag door het Witte Huis werd uitgebracht, zeggen de 7 belangrijke industrielanden dat ze er spoed achter willen zetten de economische sancties te verhogen. Ook kondigden ze een uitbreiding van de huidige sancties aan als Moskou zich agressief blijft opstellen.

Het bleef onduidelijk op welke sectoren de nieuwe sancties gericht zijn en wanneer ze in werking zullen treden.
Bron
Lees ook: 'Rusland wil Derde Wereldoorlog ontketenen'

'Maandag nieuwe sancties tegen Rusland'

De Europese Unie en de Verenigde Staten komen maandag met nieuwe sancties tegen Rusland, vanwege de crisissituatie in Oekraïne. Bronnen die bij de besluitvorming betrokken zijn, hebben dat vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Europa zou 15 mensen gaan aanpakken die verantwoordelijk worden gehouden voor de onrust in Oekraïne. Op de lijst van de Amerikanen zouden onder anderen vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin staan. Wat de maatregelen precies inhouden, is niet bekend.

De sancties, die door het westen al waren aangekondigd, worden naar verluidt alleen uitgesteld als de Russen hun steun aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne intrekken. Moskou ontkent echter die groepen te ondersteunen.
BronLees ook: G7 wil snel nieuwe sancties tegen Rusland

'Geen contact met Rusland over gegijzelde waarnemers'

Pro-Russische troepen houden de wacht in Slavjansk © epa.
De separatisten die gisteren acht militaire waarnemers van de OVSE in de Oekraïense stad Slavjansk oppakten, willen een gevangenenruil. De groep wil vooral dat Pavel Goebarev, gouverneur van de Volksrepubliek Donetsk, op vrije voeten komt. Dat zei leider Denis Poesjilin van de zelfverklaarde republiek vandaag. Hij treedt als onderhandelaar op.

Vjatsjeslav Ponomarev, de zelfbenoemde burgemeester van Slavjansk, sprak later met verslaggevers over een gevangenenruil. Volgens hem is er nog geen contact geweest met Rusland over de vastgehouden waarnemers en hebben de Russen dus ook nog niet verzocht de OVSE-medewerkers vrij te laten.

Eén van de waarnemers heeft diabetes, maar dat levert volgens Ponomarev geen problemen op, omdat hij toegang heeft tot zijn medicijnen. Ook is er voldoende voedsel, zei hij. Oekraïense veiligheidsdiensten beweren echter dat de gevangenen in 'onmenselijke omstandigheden' in de 'kelder van het hoofdkwartier van de terroristen' worden vastgehouden.

Ponomarev noemde de waarnemers gevangenen. 'Ze waren soldaten die zonder onze toestemming op ons grondgebied kwamen, dus natuurlijk zijn ze gevangenen', zei hij. 'We weten niet wat we moeten doen totdat we hebben bepaald wie ze zijn, wat voor activiteiten ze uitvoerden en met welk doel ze hier kwamen.'

vrijdag 25 april 2014

Vader smokkelt dochter in reiskoffer Spanje binnen

Agenten van de Guardia Civil hebben tijdens een routinecontrole een meisje in een reiskoffer aangetroffen. De Marokkaanse vader wilde zijn dochter Spanje binnensmokkelen. De koffer stond op de achterbank van zijn auto.

De agenten voerden de controle uit in de haven van Tarifa. Op beelden van eergisteren van de Guardia Civil is te zien hoe een agent het 8-jarige meisje uit de reiskoffer haalt.

Ze werd daarna overgebracht naar een opvangtehuis voor kinderen in La Linea de la Concepción. Haar vader die in Spanje een werkvergunning heeft, werd korte tijd vastgehouden. Hij is weer vrij in afwachting van een aanklacht. Toch mag hij samen met zijn dochter in Spanje blijven.Bron

Hoge Raad verbiedt pedoclub Martijn

Buurtbewoners willen dat een bestuurslid van pedovereniging Martijn bij hun uit de straat verdwijnt: ze protesteren bij zijn huis tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind in 2011. © anp.


De Hoge Raad heeft pedofielenvereniging Martijn verboden. Martijn zal worden ontbonden, dat is de uitspraak die de Hoge Raad vandaag heeft gedaan. Volgens het hoogste rechtscollege zijn de activiteiten van de club in strijd met de openbare orde. Het verbieden en ontbinden van een vereniging moet een hoge uitzondering zijn, maar is in dit geval noodzakelijk, oordeelt de raad, ter bescherming van het kind.

De vereniging bagatelliseert en verheerlijkt de gevaren van seksueel contact tussen volwassenen en jonge kinderen, aldus de raad. Ook propageert zij haar opvattingen.

Martijn werd opgericht in 1982. De rechtbank in Assen verbood op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) de vereniging al in 2012. In hoger beroep draaide het gerechtshof in Leeuwarden die beslissing vorig jaar terug. Van een verbod kan geen sprake zijn, vond het hof, omdat de activiteiten van Martijn weliswaar in strijd met de openbare orde zijn, maar niet leiden tot de dreiging van een maatschappelijke ontwrichting.

Reacties
Politieke partijen reageren opgelucht. Zo zegt Arie Slob van de ChristenUnie: 'Goed nieuws. Nu kunnen Pieter Omtzigt en ik voorbereidingen initiatiefwet stoppen.' De ChristenUnie en CDA wilden samen een initiatiefwetsvoorstel maken voor strafbaarstelling pedofielenvereniging Martijn en eventuele toekomstige pedoclubs.

Ook de VVD is blij met de uitspraak. Kamerlid Van der Steur: 'Nu staat vast dat er geen plaats is in ons land voor verenigingen die pedoseksualiteit verheerlijken. Dit is een belangrijk signaal. De VVD vindt pedoseksualiteit verwerpelijk en ijvert voor opsporing, vervolging en berechting van pedoseksuelen.'

Henk Bres
De Hoge Raad is trending topic op Twitter. Veel twitteraars zijn blij met het nieuws dat regelmatig wordt genoemd met de hashtag #GoedeVrijdag. Hagenaar Henk Bres, die in 2011 een petitie startte tegen de pedopartij, liet weten dat het verbod een 'kroon is voor drie jaar knokken'. Via Twitter bedankte Bres iedereen die de petitie heeft ondersteund. Voor de aanvang van de uitspraak schreef hij: 'Als er een God bestaat geeft hij vandaag de rechter in dat die de pedoseksuele vereniging van 'Martijn' gaat VERBIEDEN #bennieteensgelovig'.

OM
Het Openbaar Ministerie (OM) is ook tevreden met het verbod. Volgens een woordvoerster ziet het OM zijn eigen visie op de omstreden club in het oordeel van de hoogste rechter bevestigd. 'Wij hebben altijd betoogd dat de werkzaamheden en het gedachtegoed van de vereniging schadelijk zijn voor het kind'.


Bron

FBI zoekt Nederlandse slachtoffers van 'serie-pedo'


Amerikaanse pedofiel gaf 40 jaar les in tien verschillende landen

William James Vahey. © AP/Fotomontage MV.


De Amerikaanse politiedienst FBI is op zoek naar Nederlandse slachtoffers van de pedoseksueel William James Vahey. Als leraar gaf Vahey 40 jaar les aan diverse internationale scholen in tien landen. Dat er Nederlandse kinderen onder zijn leerlingen waren, is zeker.

In Amerika is het momenteel dé pedo-sekszaak van de eeuw: een leraar die 40 jaar zijn gang kon gaan in tien landen en daarbij tientallen, zo niet honderden jonge jongens heeft misbruikt, mogelijk ook Nederlandse jongens. De naam van de pedo is William James Vahey, of beter gezegd: was, want hij pleegde een maand geleden zelfmoord in een FBI-cel nadat hij zijn misdaden deels had bekend.

Slaappillen
Vahey liep tegen de lamp door een usb-stick waarop foto's stonden van slachtoffers die hij had bedwelmd en misbruikt. Bij elk foto was vermeld waar en wanneer hij was genomen, waardoor het vrij eenvoudig was om de pedo te traceren. Kort na zijn arrestatie gaf hij het misbruik toe en vertelde zijn ondervragers dat hij zijn slachtoffers eerst slaappillen gaf, de jongens fotografeerde en zich aan hen vergreep.

De FBI wist foto's te achterhalen die waren genomen tussen 2014 en 2008 met daarop zeker 90 slachtoffers in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. De Amerikaanse recherche is er van overtuigd dat Vahey voor 2008 ook veel jongens moet hebben misbruikt. Vahey werkte vanaf 1972 in Nicaragua, Groot-Brittannië, Venezuela, Saoedi-Arabië, Griekenland, Iran, Spanje, Libanon en Indonesië.

Nederlandse vrouw
In dit laatste land heeft een Nederlandse vrouw, die niet met haar naam in de krant wil, les van Vahey gehad. En met haar diverse andere Nederlandse kinderen. 'Vahey gaf les aan de American International School in Jakarta waar ook veel kinderen van ambassadepersoneel naartoe gingen. In mijn klas zaten Nederlandse kinderen, Duitse, Koreaanse en Japanse.'

De vrouw zegt dat het nieuws bij haar is ingeslagen als een bom, ook al omdat Vahey als een uiterst aimabele en enthousiaste leraar bekend stond. 'Hij maakte toen hij in Jakarta werkte voordurend 'veldtripjes' naar Bali en Nepal. Dan nam hij groepjes leerlingen mee. Ik begrijp dat hij dat ook op heel veel andere scholen is blijven doen. Dat hij tijdens die tripjes wellicht jongens heeft misbruikt, vind ik te walgelijk voor woorden.'

Ondanks dat Vahey de hand aan zichzelf sloeg, wil de FBI de onderste steen alsnog zien boven te krijgen. Slachtoffers en mogelijke slachtoffers van Vahey worden opgeroepen om zich per ommegaande te melden. 'Wat de zaak compliceert, en ook zo bizar maakt, is dat heel jongens zich helemaal niet bewust zijn van het misbruik. Maar we weten allemaal wat dit in het onderbewustzijn teweeg kan brengen. Ook daarom is het goed dat de jongens zich melden.'
Bron
Lees ook: 5-jarig jongetje verkracht op internationale school Jakarta

Weldoener geeft enorme fooi om operatie hond te betalen

Tucker moest onder het mes na het inslikken van een plastic bal. © Facebook Christina Summit..
Mensen met een gouden hart bestaan nog. De Amerikaanse serveerster Christina Summitt kan dit beamen. Ze raakte onlangs aan de praat met een klant en vertelde hem dat haar hond net een operatie had ondergaan. Toen de vrouw met de rekening kwam, verraste de klant haar met een fooi van duizend dollar en de boodschap dat ze het geld moest gebruiken om de operatie van haar hond te betalen.


Christina werkt in een hotel in Clinton, New Jersey. Een van de hotelgasten merkte de tatoeage van een hondenpoot op haar pols op en vroeg haar of ze honden had. De serveerster vertelde over haar 'baby' Tucker, die in een dierenziekenhuis lag. Haar hond had net een ingreep ondergaan na het inslikken van een plastic bal. Een operatie waar Christina 2.700 dollar voor zou moeten betalen.

Later op de avond bracht de serveerster de man en zijn vrouw de rekening. Hij betaalde 80,26 dollar voor de drankjes en gaf Summit een fooi van maar liefst 1.000 dollar. De stomverbaasde Amerikaanse stapte gelijk naar haar zus. 'Ik wou zeker zijn dat ik het wel goed gezien had. Daarop ging ik terug naar de man en zei dat ik de fooi niet kon aannemen. Ik vroeg hem waarom hij dit deed, waarop hij antwoordde dat ik met het geld de operatie van mijn hond moest betalen', vertelt ze aan CNN. 'Ik stond echt paf. Ik knuffelde het stel en ze vertouwden me nog toe dat ze voor Tucker zouden bidden.'

De hotelmanager spoorde de gulle weldoener op en die verklaarde dat de gift echt bestemd was voor Summit. Volgens CNN wilde de man anoniem blijven. 'Blijkbaar doet hij dat regelmatig. Het is echt een lieve man met een hart', aldus Summitt, die intussen reacties kreeg uit alle hoeken van de wereld op haar verhaal. 'Ik wil het koppel nog eens publiekelijk danken voor hun gift. Het was een hoopgevende daad.'
Bron

Plant die stroom opwekt? Het kan!

Marjolein Helder laadt haar mobieltje op met energie uit planten. © Marco Hofste.Het Wageningse bedrijfje Plant-e wil de markt bestormen met technologie waarmee planten elektriciteit kunnen opwekken. In Zaandam komt een oplaadpaal voor mobieltjes die wordt gevoed door een parkje. Dubai toont interesse. 'Dit kan een revolutie ontketenen in de energiesector.'

Een wereld waarin weilanden onze lampen laten branden en wasmachines laten draaien. Dat is de ideale wereld van Marjolein Helder (31), oprichter van Plant-e. Haar bedrijfje bedacht een systeem waarbij planten elektriciteit opwekken. De eerste velden met de groene energieproducentjes verschijnen komende herfst in Zaandam, Ede en Wageningen.

'Die velden vol zonnepanelen die je tegenwoordig ziet, dat is eeuwig zonde,' vindt de ambitieuze ondernemer. 'Dit is ónze zonneweide.' Ze wijst op het grasveld voor de deur van haar bedrijfje. 'Wij kunnen hier stroom opwekken zonder horizonvervuiling, koeien kunnen hier gewoon blijven grazen.'

Het systeem functioneert bij de gratie van groeiende planten. Een plant maakt door fotosynthese organisch materiaal aan, maar gebruikt dat lang niet allemaal om te groeien. Het onbenutte materiaal wordt via de wortels afgegeven in de bodem, waar bacteriën het organisch materiaal afbreken. Daarbij geven zij op hun beurt weer elektronen af en die worden door Plant-e met elektroden opgevangen. Die elektroden kunnen je mobieltje opladen of - ooit - een huishouden voorzien van stroom.

Helder ontwikkelde het systeem samen met compagnon David Strik tijdens haar promotie-onderzoek aan de universiteit van Wageningen. Al snel besteedt ze tijd aan de oprichting van een bedrijf dat de technologie kan verkopen. 'Ik wilde eigenlijk geen onderzoek doen, maar deze technologie vond ik zó leuk. Dit kon wat worden. Als het systeem zou werken, zou het de wereld veranderen.'

donderdag 24 april 2014

Na noodweer vanavond morgen plaatselijk 25 graden

De avondspits was erg druk. Op het hoogtepunt stond er ruim 350 kilometer file. Dat kwam door het slechte weer in het midden van het land en een aantal ongevallen. Tegen 19.00 uur was de grootste ellende voorbij. De VID zegt dat het de zwaarste avondspits van dit jaar was.

Vooral rond Utrecht stond het flink vast. Hagel- en onweersbuien zorgden voor flinke vertragingen op de A27 en A28. Op de A2 vanuit Utrecht richting Den Bosch stond voor knooppunt Deil meer dan 22 kilometer file. Het verkeer op de A13 tussen Rijswijk en Rotterdam had last van een ongeluk. Ook daar kwam het verkeer stil te staan.

Onweer
Door blikseminslag reden er tussen Ede-Wageningen en Driebergen-Zeist een paar uur geen treinen. Er werden bussen ingezet.

Sinds het einde van de middag trokken er met name over de provincies Utrecht en Gelderland flinke hagelbuien. In Utrecht viel plaatselijk 25 mm in korte tijd (2,5 emmers water per vierkante meter). Bij sommige stevige buien vielen soms hagelstenen van meer dan 2,5 cm groot, zegt weeronline.

In de avond trokken de buien naar het noorden van het land.

Morgen 25 graden
Morgen krijgen we een 'vleugje zomerweer' volgens Weerplaza. Er zijn flinke perioden met zon en het wordt warm: 20 tot 25 graden. 'Het wordt schitterend weer bij een zwakke oostenwind', vertelt weerman Michiel Severin. In het zuiden is in de namiddag en avond een bui mogelijk. Tijdens Koningsnacht wordt het droog.

Op Koningsdag schijnt geregeld de zon en is het in een groot deel van het land droog. Het wordt 17 tot 20 graden. 'In de avond wordt de regenkans vanuit het zuidwesten en noordoosten iets groter, maar waarschijnlijk kan de paraplu thuis blijven'.
Bron

Spooky: camera filmt 'geest' die tussen supporters loopt

Vreemde video uit de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. Alles speelt zich ditmaal niet op het veld af, maar in de tribunes waar de camera iets registreert wat voor sommigen niet meer of minder is dan... een geest.

Dat het spookachtige tafereel in het Boliviaanse La Paz zich net afspeelt in de negentigste minuut, is voor de 'believers' net koren op de molen. Het zwarte blokje lijkt ons eerder een vreemd uitgedoste supporter te zijn die zich om de een of andere reden heel snel naar de uitgang rept. Al blijft het wel vreemd dat hij vervolgens gewoon tussen het volk blijft doorlopen. Is er dan toch iets meer aan de hand?


'Nederland levert metadata voor drone-aanvallen'

Een Amerikaanse drone op archiefbeeld. © epa.Nederland is mogelijk toch betrokken bij de Amerikaanse aanvallen - en liquidaties - met drones. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van uitspraken van Brandon Bryant, een voormalig dronepiloot. Bryant was zes jaar actief bij de uitvoering van het Amerikaanse droneprogramma.

'Het is ondenkbaar dat Nederlandse inlichtingen over Somalië niet door Amerikanen gebruikt zijn bij drone-aanvallen. Amerika gebruikt alle info die gegeven wordt. En Nederland levert, zo laten documenten zien, belangrijke inlichtingen over Somalië', zegt Bryant.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukte gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer nog dat Nederland niet meewerkt aan illegale liquidaties met drones. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat andere landen dodelijke acties uitvoeren waarbij ook informatie is gebruikt die door Nederlandse inlichtingendiensten is verzameld. Bryant noemt deze uitspraken van Hennis 'naïef en onjuist.'

Nederlandse bedrijven betrokken bij chemisch wapenprogramma Assad

Twee Nederlandse bedrijven hebben een aantal jaren geleden producten geleverd voor het chemische wapenprogramma van Syrië. Het gaat om in totaal 218 ton glycol en 6 teflon pompen, aldus ministers Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Al eerder was bekend geworden dat glycol aan Syrië was geleverd door een Nederlandse onderneming. De hoeveelheid chemicaliën was nog onbekend, evenals het feit dat de leveranties plaatshadden in de periode 2002 tot 2006. Glycol wordt onder meer gebruikt als antivries of als grondstof voor petflessen.

Dat er ook teflon pompen in 2002 zijn uitgevoerd naar het land van president Bashar al-Assad was nog niet bekend bij het ministerie van Ploumen. Hiervoor had een exportvergunning moeten worden aangevraagd, maar er zal geen vervolging worden ingesteld omdat de zaak is verjaard.

Is er verband tussen MH370 en een mysterieus atol?

© ap.Meer dan zeven weken na het verdwijnen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, lijkt een ontknoping nog steeds veraf. Bij gebrek aan concrete bewijzen dat het vermiste toestel daadwerkelijk is neergestort, vieren complottheorieën dezer dagen opnieuw hoogtij. Een hoofrol is weggelegd voor een klein atol in de Indische Oceaan: Diego Garcia.


Nadat het aangespoelde materiaal op een Australisch strand weer loos alarm bleek, wordt het scepticisme omtrent het gevoerde onderzoek alleen maar groter.

Sommige specialisten betrokken bij het opsporingswerk, sluiten zelfs niet langer uit dat het vermiste vliegtuig ergens geland kan zijn.

Believers van samenzweringstheorieën menen alvast te weten waar: Diego Garcia. Een naam die doet denken aan een voetballer maar in werkelijkheid gaat het om een piepklein eiland in de Indische Oceaan.
Bron
Lees ook: 'Geluid opgepikt van crash vermiste vlucht MH370'

IMF: 12 miljard euro voor Oekraïne

IMF-directeur Christine Lagarde © reuters.Beleidsmedewerkers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) steunen een lening van 17 miljard dollar (12,3 miljard euro) aan Oekraïne. Het land zal dit jaar naar verwachting een economische krimp hebben van 5 procent. Dat stelden overheidsfunctionarissen die de documenten hebben ingezien vandaag.

Het rapport van de beleidsmedewerkers is volgens de ingewijden aan het 24-koppige bestuur van het IMF gestuurd, inclusief een voorstel om er op 30 april over te vergaderen. Het IMF weigerde vandaag commentaar te geven.

De geldschieter bereikte eind maart een voorlopige overeenkomst met Oekraïne over steun. Destijds werd een steunpakket ter waarde van 14 tot 18 miljard dollar voorzien. Over het precieze bedrag en de voorwaarden is vervolgens weken onderhandeld.
Bron

woensdag 23 april 2014

Basejumpers tuimelen van hoogste gebouw ter wereld

Last van hoogtevrees? Dan is deze video waarschijnlijk niets voor u... Op de beelden is de duizelingwekkende sprong te zien waaraan avonturiers Fred Fugen en Vince Reffet zich maandag waagden.

Gewapend met een parachute dook het duo basejumpers van het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai, meteen goed voor een wereldrecord.

De val van 829,8 meter werd vastgelegd op video en leverde deze indrukwekkende beelden op, die zo uit een film van 'Superman' of 'Spiderman' zouden kunnen komen. Reffet vertelde na de sprong aan Arabian Gazette: 'Dit was mijn beste sprong ooit. Het is een droom die uitkomt.'

Skydive Dubai was het brein achter de stunt. Op Facebook maakte de organisator bekend dat het duo met hun sprong een nieuw wereldrecord beet had.Bron

Saudische prins schiet 2000 bedreigde vogels dood

De Saudische prins Fahd bin Sultan bin Abdulaziz al Saud heeft in het westen van Pakistan 2000 vogels van een bedreigde soort doodgeschoten. Hij had slechts toestemming voor het doden van 100 kraagtrapganzen. Dat meldt de Pakistaanse krant Dawn op gezag van de autoriteiten in de provincie Baluchistan.

Er zijn in het wild naar schatting nog 110.000 kraagtrapganzen. De jacht op de vogels is in Pakistan in beginsel verboden, maar de autoriteiten geven elk jaar vergunningen aan Arabieren uit de Golfstaten om er een aantal af te schieten. Het vlees van de dieren geldt voor hen als lustopwekkend. De ganzen komen vooral voor in Centraal-Azië. Ze overwinteren in Pakistan.

Dawn meldt niet of de prins voortaan geen vergunning meer krijgt. Het blad zelf is zeer kritisch over diens gedrag.
Bron

dinsdag 22 april 2014

Amerika: groene soldaten in Oekraïne zijn Russen

Foto's die The New York Times publiceerde. © New York Times.Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft foto's naar buiten gebracht van militairen in Oost-Oekraïne waarvan het beweert dat het Russen zijn. Op de foto's zou te zien zijn hoe de militairen groene Russische uniforms dragen en Russische wapens.

De foto's zijn een nieuwe poging van het Westen om te bewijzen dat Moskou zijn leger gebruikt om onrust in Oekraïne aan te wakkeren. De foto's werden aan een aantal journalisten gegeven, maar zijn verder nog niet gepubliceerd. Eerder berichtte de New York Times al over de overeenkomsten in de kleding van Russische militairen en de zogenoemde 'verontruste burgers' die in opstand komen in Oost-Oekraïne.

Enkele van de beelden zijn ook overhandigd aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die met waarnemers in Oekraïne actief is. De Russische president Poetin heeft meerdere malen ontkend dat zijn militairen actief zijn in het onrustige buurland.

Biden bezoekt Oekraïne
De Amerikaanse vice-president Joe Biden brengt vandaag een bezoek aan Kiev. In de Oekraïense hoofdstad stak hij vanochtend de nieuwe regering een hart onder de riem en benadrukte hij dat de VS het land zal bijstaan. 'De kans om een verenigd Oekraïne te vormen ligt binnen handbereik. Wij willen daarin jullie partner zijn.' Hij sprak van 'vernederende dreigingen' waar Oekraïne mee heeft te kampen. Biden sprak ook met drie presidentskandidaten die meedoen aan de verkiezingen op 25 mei. Eerder sprak hij met interim-president Oleksander Toertsjinov.

Hij verklaarde Kiev allereerst te willen helpen onafhankelijk te worden van Russische energie. 'Stelt u zich voor hoe uw positie zou zijn als u Rusland kon zeggen dat u zelf uw gas houdt.' Naar verwachting kondigt Biden later vandaag plannen aan om de Oekraïense regering te steunen bij hervormingen op het vlak van economie en milieu.

Genève-akkoord
Het overleg met Biden komt op een belangrijk moment voor Oekraïne. Een aantal dagen geleden werd in Genève een overeenkomst gesloten die een eind moet maken aan het geweld in het land. Volgens de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne heeft Rusland heeft nog 'dagen, geen weken' om zich aan die afspraken te houden.

In het oosten worden nog altijd belangrijke gebouwen bezet door pro-Russische betogers. Er zouden zelfs bewijzen zijn dat daar Russische elitetroepen bij zijn. Moskou ontkent dat en zegt zich aan het Geneefse akkoord te houden.
Bron
Lees ook: Russisch leger oefent bij Oekraïense grens

Dierentuin over 'schokkend' filmpje: tijgers eten nu eenmaal vlees

© Archieffoto ANP.


In Dierenrijk Nuenen verorberde een tijger op eerste paasdag voor de ogen van verbaasde ouders en huilende kinderen een wit konijntje. De dierentuin zegt vandaag tegen Omroep Brabant dat ze het jammer vindt dat het voederen van de tijgers als schokkend is ervaren.

'Roofdieren eten nu eenmaal vlees, het zijn geen vegetariërs', reageert parkmanager Martin van Hees op de commotie nadat de regionale omroep een filmpje van de konijn-etende tijger op YouTube had geplaatst. 'Onze roofdieren krijgen regelmatig vlees te eten. Op speciale dagen geven we uit educatief oogpunt speciale voederpresentaties voor het publiek. De roofdieren krijgen dan een kip of konijn waar de vacht nog om zit.'

De parkmanager legt uit dat het voor de spijsvertering van de roofdieren belangrijk is dat zij regelmatig hun prooi letterlijk met huid en haar opeten. Bij de voederpresentatie zouden veel ouders weggelopen zijn en hebben kinderen staan huilen. Dierenrijk Nuenen, dat zich 'dé Kinderdierentuin' noemt, belooft voortaan vooraf beter aan te kondigen wat er bij de voederpresentaties te zien zal zijn.

Emotionele reacties
(Voeder)presentaties leiden in dierentuinen vaker tot emotionele reacties. Eerder dit jaar was er veel verontwaardiging over een Deense dierentuin dat een gezonde giraf doodde en voerde aan de leeuwen, omdat er geen plek meer voor het dier was.

Vorig jaar maakte Sky News een reportage over een Chinese dierentuin die levende kippen, geiten en koeien aan tijgers voerde. De directie van dat park verdedigde zich met het argument dat het voeren met levende dieren een goede training voor de roofdieren is, omdat de tijgers moeten terugkeren in de vrije natuur.
Bron

Postbodes opgepakt voor bij elkaar frauderen van 3,5 ton


Verdachten onderschepten brieven van de Belastingdienst

© anp.


Zes postbodes zijn vandaag gearresteerd in een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en de FIOD naar fraude met belastinggeld. Zij hebben vermoedelijk brieven onderschept waarin de Belastingdienst bankrekeningnummers opvraagt van mensen die recht hebben op een teruggave van de fiscus. In totaal zouden zij zo 3,5 ton rijker zijn geworden.

De postbezorgers gaven vervolgens nummers op van rekeningen waar zij zelf bij konden. Stortingen van de Belastingdienst werden snel opgenomen bij een pinautomaat. Op die manier zouden de verdachten zo'n 3,5 ton bij elkaar hebben gefraudeerd. Een zevende verdachte regelde bankrekeningen en pinpassen, denkt het OM. De frauduleuze praktijken speelden zich in 2012 en 2013 af.

Vier mannen en drie vrouwen
De postbodes werkten in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Het gaat om vier vrouwen en drie mannen, in leeftijd variërend van 25 tot 54 jaar. Bij huiszoekingen namen rechercheurs een paar duizenden euro cash, een BMW, sieraden en administratie in beslag.

Het kan zijn dat ook anderen dan de gearresteerde verdachten geld van de betrokken bankrekeningen hebben opgenomen. Het tv-programma Opsporing Verzocht zendt vandaag beelden uit van camera's bij geldautomaten.

Onmogelijk
De Belastingdienst heeft dit soort fraude inmiddels onmogelijk gemaakt. Vanaf 1 december kan een burger nog maar met één rekeningnummer zaken doen met de dienst. Die rekening moet bovendien op naam staan van degene die recht heeft op de teruggave.
Bron

Moeder kalmeert peuter met dodelijke dosis methadon

Een peuter is in Italië gestorven aan een overdosis methadon. Dat blijkt uit een nieuw toxicologisch verslag. Aanvankelijk leek het dat de 2-jarige het slachtoffer geworden was van een hersenvliesontsteking, meldt de Rai.

Maar uit nieuwe testen blijkt nu dat het jongetje gestorven is aan een dodelijke hoeveelheid van het afkickmiddel voor heroïneverslaafden.

De moeder van het kind is een verslaafde. Ze zou de methadon als kalmeermiddel gebruikt hebben toen haar kind een woedeaanval kreeg. Een dosis van tien milliliter zou al dodelijk zijn voor een peuter. De politie heeft nu een onderzoek geopend naar doodslag.

Vorige week werd ook al een moeder op Sicilië veroordeeld voor de dood van haar baby. Het jongetje had een hoge concentratie cocaïne in zijn bloed.
Bron

Fransman doodt zoon die te vaak achter computer zit

Foto ter illustratie. © anp.Een 43-jarige man uit Luc-sur-Orbieu in het zuiden van Frankrijk wordt ervan verdacht dat hij zijn 23-jarige zoon op tweede paasdag om het leven heeft gebracht, omdat die te veel achter de computer zat. Dat meldden Franse media vandaag.

De vader kon niet langer aanzien dat zijn zoon weer op de computer bezig was. De man drukte buiten zichzelf van woede de keel van zijn zoon dicht in een poging hem van het apparaat weg te krijgen. De zoon overleefde dat niet.
Bron

Pakistaanse kannibaal gepakt met kinderhoofdje

Mohammad Arif Ali. © afp.


Een Pakistaanse man die al eens twee jaar in de gevangenis zat voor kannibalisme is er opnieuw bij; dit keer had hij een kinderhoofdje in zijn huis. Buren van de man in de plaats Darya Khan hadden de geur van rottend vlees opgemerkt.

De man, Arif Ali (35), stal eerder met zijn broer lijken uit graven. Lichaamsdelen verwerkten ze in een curry. De vrijlating van de broers in mei 2013 leidde tot protesten. De politie zoekt nog naar de broer (30).

Peuter van 3
Volgens de politie is het hoofd afkomstig van een peuter van een jaar of 3. Waarschijnlijk is ook deze keer een lijk opgegraven. De identiteit van het kind is nog niet bekend.
Bron

maandag 21 april 2014

Vier Franse journalisten zijn vrijgelaten in Syrië

Vier Franse journalisten die gekidnapt waren in Syrië zijn vrijgelaten. Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag bekendgemaakt in een verklaring. De vier zijn inmiddels onderweg van Turkije naar Frankrijk.

De journalisten zaten vast sinds juni vorig jaar. Ze waren volgens Turkse media ontvoerd door de rebellengroep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS).

Volgens Hollande zijn de vier 'in goede gezondheid ondanks de zeer uitputtende omstandigheden van hun gevangenschap'. Turkse militairen troffen Nicolas Hénin, Pierre Torres, Edouard Elias en Didier François aan op de grens met Syrië in de Turkse provincie Sanliurfa. Ze waren geboeid en geblinddoekt.

Een onbekende groepering zou de vier hebben overgebracht naar de grens. Na controle in het ziekenhuis zijn ze overgedragen aan Frankrijk.

Aleppo
De twee mannen Nicolas Henin, die werkzaam is voor Le Point magazine, en Pierre Torres, die verslag deed voor het Frans-Duitse televisiekanaal Arte, verdwenen op 22 juni vorig jaar. Hun gijzeling werd pas in oktober publiekelijk gemaakt.

Eerder die maand werden oorlogscorrespondent Didier Francois en fotograaf Edouard Elias gekidnapt. De twee mannen waren op weg naar de noordelijke stad Aleppo toen ze door onbekende lieden werden overmeesterd.

Gevaarlijk voor journalisten
Syrië is, volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten, op dit moment de gevaarlijkste plek op aarde voor journalisten. In 2012 werden maar liefst 39 journalisten in het land gedood en 21 gekidnapt in gebieden die zowel in handen zijn van de regering als van de rebellen.
Bron

Syrië gaat op 3 juni naar de stembus


Critici: ’Dit is een parodie op de democratie’

De Syrische president al-Assad op bezoek in het christelijke dorp Maaloula, nabij Damascus.© ap.Syrië houdt op 3 juni presidentsverkiezingen. De voorzitter van het parlement van het Arabische land heeft dat bekendgemaakt, zo melden staatsmedia.
Namen zijn nog niet bekend. Het is de verwachting dat president Bashar al-Assad (1965) herkozen wordt, hoewel ook hij officieel nog geen kandidaat is. Assad is sinds 2000 aan de macht. Sinds 2011 vecht hij een oorlog uit tegen rebellen.

Plannen om de verkiezingen te houden zijn door de internationale gemeenschap al omschreven als 'een parodie op de democratie'.

VN-chef Ban Ki-moon waarschuwde maandag dat alle inspanningen om tot een politieke oplossing te komen voor de Syrische burgeroorlog teniet worden gedaan. 'Zulke verkiezingen zijn onverenigbaar met het communiqué van Gèneve', zei hij. Hij refereerde daarmee aan de overeenkomst van juni 2012 waarin staat dat wordt gestreefd naar een politieke overgang in Syrië.

De familie-Assad en de Baath-partij zijn al tientallen jaren aan de macht in Syrië. Bashars vader Hafez al-Assad was president van 1971 tot 2000, toen zijn zoon hem opvolgde.

Net als Bashar sloeg hij demonstraties en opstanden van soennitische moslims, de meerderheid in Syrië, keihard neer. Bij het bloedbad van Hama in 1982 vielen bijvoorbeeld vele duizenden slachtoffers.

Sinds de burgeroorlog in Syrië 3 jaar geleden uitbrak, zijn ruim 150.000 mensen om het leven gekomen. Ook zijn zeker 9 miljoen Syriërs op de vlucht voor het geweld. Ondanks het massale binnenlandse verzet tegen Assad, is de verwachting dat hij voor de derde keer 7 jaar lang president zal worden.
Bron

Peuter schiet broertje dood in de VS

Een 3-jarig meisje heeft vrijdagavond haar 2-jarige broertje per ongeluk dood geschoten met een geweer in de Amerikaanse staat Utah. De jongen werd thuis geraakt in zijn maag. Hij overleed in het ziekenhuis.

De vader van de kinderen had het geweer eerder op de dag gebruikt en in de woonkamer gezet. Volgens de politie was het niet doorgeladen, maar zaten er nog wel kogels in. Er wordt vooralsnog uitgegaan van een tragisch ongeluk, meldden Amerikaanse media.
Bron

Woedende Jatsenjoek: jodenhaat snel en hard bestraffen

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft woedend gereageerd op berichten dat gemaskerde mannen in het oosten van het land antisemitische pamfletten zouden hebben uitgedeeld. 'Deze rotzakken moeten worden bestraft.'


Er kwamen vrijdag geluiden van antisemitisme uit de Oost-Oekraïense stad Donetsk, die door Russische separatisten in handen is genomen. Gemaskerde mannen zouden bij een synagoge pamfletten hebben uitgedeeld waarop werd gevraagd om de registratie van joden.

Rotzakken
Tegenover de Amerikaanse zender NBC sprak Jatsenjoek zijn zorgen uit over de actie. 'De duidelijke boodschap aan de Oekraïense militairen en de binnenlandse veiligheidsdiensten is om deze rotzakken op te sporen en voor het gerecht te brengen', zei hij in het zondag uitgezonden programma Meet The Press.
Bron

Paasbestand Oekraïne onder druk na 'godslasterlijke provocatie'

Slachtoffers van het vuurgevecht van afgelopen nacht in Slavjansk. © reuters.Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van provocaties na een vuurgevecht bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk, die in handen is van pro-Russische separatisten. Zeker drie mensen kwamen door de schietpartij om het leven. Volgens Rusland houdt Oekraïne zich niet aan het akkoord over het conflict dat donderdag werd gesloten in Gèneve.

Moskou stelt dat de Oekraïense nationalistische groepering Rechtse Sector pro-Russische separatisten aanviel. Volgens de separatisten naderde een konvooi van vier voertuigen om 2 uur 's nachts hun controlepost, waarna de aanvallers het vuur openden.

'Het paasbestand is geschonden', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Rusland toont de schietpartij dat het de Oekraïense autoriteiten niet lukt om 'gewapende extremisten' in bedwang te houden. 'Deze provocatie bewijst dat het gebrek aan wil bij de machthebbers in Kiev om nationalisten en extremisten in toom te houden en te ontwapenen.'

De zelfbenoemde pro-Russische burgemeester van Slavjansk wil dat Rusland troepen stuurt naar zijn stad om de vrede te bewaren. 'Ze doden onze broeders', zei Vjatsjeslav Ponomariov op een persconferentie die werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.
Bron
Lees ook: Paasbestand Oekraïne: met gebakjes op de barricades

zondag 20 april 2014

Ruime voorsprong Abdullah in presidentsverkiezingen Afghanistan

Abdullah Abdullah © afp.De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft een behoorlijke voorsprong genomen in de presidentsverkiezingen. Maar hij heeft nog geen meerderheid van meer dan 50 procent, waarmee hij een tweede stemronde kan ontlopen.

Na het tellen van bijna de helft van de stemmen heeft de oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah ruim 44 procent van de kiezers achter zich. Zijn belangrijkste concurrent, de academicus Ashraf Ghani, moet het doen met 33 procent.

De definitieve resultaten worden bekend op 14 mei. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, volgt eind mei een tweede ronde.
Bron

Auto gezin vliegt in brand in leeuwenverblijf

© anp.


Een uitstapje naar een Brits safaripark liep voor een gezin maar net goed af. Een vrouw en haar twee kinderen moesten worden gered nadat hun auto in het park in Wiltshire in brand was gevlogen in het leeuwenverblijf. Dat berichtte de BBC zaterdag.

De moeder van het gezin was verbijsterd toen haar auto plots stopte en rook begon uit te braken. Ze dacht aanvankelijk aan een oververhitte motor, maar dat was te optimistisch. 'Toen dachten we: dat is geen stoom, dat is daadwerkelijk rook', zei de vrouw tegen de Britse omroep. 'Het werd dikker en dikker', vertelde ze. 'En toen zagen we vlammen.'

Het gezin bleek een ongelukkige plek te hebben uitgekozen om te stranden met autopech. 'Het had kunnen gebeuren bij de flamingos of de kamelen. Maar nee, het moest natuurlijk gebeuren in het leeuwenverblijf', verzuchtte de automobiliste.

De vrouw en haar kinderen probeerden de brandende auto te verlaten, maar parkmedewerkers schreeuwden dat ze weer moesten instappen. Voordat de leeuwen poolshoogte kwamen nemen kon het trio worden ontzet met een ander voertuig. De dieren bevonden zich op dat moment ongeveer 90 meter verderop.
Bron

Diplomaat slaat er bij ruzie op los en gaat vrijuit


Afghanistan dreigt met maatregelen bij vervolging

De Afghaanse ambassadeur verdedigt A.S. © Videostill Pownews.Een Afghaanse diplomaat die bij een verkeersruzie een 23-jarige Nederlander sloeg, gaat vrijuit omdat hij diplomatiek onschendbaar is. Dat heeft justitie besloten. Afghanistan waarschuwt Nederland de zaak niet te hoog op te spelen omdat de Nederlandse ambassade in Kabul anders gevaar loopt.


De meppende diplomaat is de 27-jarige A.S., derde secretaris van de Afghaanse ambassade in Den Haag, blijkt uit onderzoek van het AD. Met zijn BMW 7 met diplomatiek CD-kenteken blokkeerde S. op 16 december vorig jaar de parkeerplaats van een Lidl-supermarkt in Zoetermeer. Toen een pasgetrouwd echtpaar na enkele minuten toeterde, ontstond er ruzie.

Een Nederlander die hierbij klappen kreeg, is maanden later nog steeds angstig. Hij wil niet met zijn naam in de krant en verwijst door naar justitie. Vlak na het incident stond hij deze krant nog wel te woord: 'De diplomaat stapte meteen uit en begon te schreeuwen: 'Ben je soms jaloers dat ik diplomaat ben?' Ik probeerde hem te kalmeren, maar toen de man mijn vrouw voor hoer uitschold, maakte ik een opmerking over zijn moeder.'

Daarna gaf diplomaat S. hem enkele vuistslagen in zijn gezicht, waarop de Nederlander naar eigen zeggen één keer terugsloeg. Politieagenten susten de ruzie en het echtpaar ging boodschappen doen. Op de terugweg zou de diplomaat het stel hebben achtervolgd en klemgereden.

Midden op de Amerikaweg in Zoetermeer zou de diplomaat de auto hebben aangevallen met enkele karatetrappen, waardoor flinke deuken ontstonden. De aangevallen man deed daarop aangifte van mishandeling en vernieling. Diezelfde avond deed ook diplomaat A.S. aangifte van mishandeling.

Zelfverdediging
Justitie in Den Haag heeft na onderzoek beslist dat de Nederlander heeft geslagen uit zelfverdediging en niet wordt vervolgd. Een onafhankelijke getuige bevestigt die lezing. Diplomaat S. zou eigenlijk voor de rechter moeten komen voor mishandeling en vernieling. 'Maar vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid kan hij niet worden vervolgd', zegt justitiewoordvoerster Nicolette Stoel.

'Oude huurder moet straks eerder verhuizen'

Huurders die op hun oude dag zelfstandig blijven wonen en zorg nodig hebben, moeten in de toekomst eerder verhuizen naar een huis dat daar geschikt voor is. Maar er zijn straks onvoldoende geschikte woningen voor al die ouderen. Dat zegt een grote meerderheid van 163 woningcorporaties vandaag in een enquête van de NOS.

Driekwart van de ondervraagde corporaties zegt dat ouderen de komende jaren niet zomaar in hun woning kunnen blijven als het huis aanpassingen nodig heeft. Meer dan de helft denkt dat de gemeenten daar minder geld voor hebben en daarom bijvoorbeeld minder snel trapliften plaatsen. Dat geldt helemaal als er elders al woningen staan die wel geschikt zijn. Oudere huurders moeten dan eerder verhuizen naar die aangepaste woningen.
Bron

Dashcamfilmpje met 'spookauto' is hit op YouTube

Een Russisch dashcamfilmpje is een hit op YouTube. Op de beelden is te zien hoe een voorganger die linksaf draait op een kruispunt, plots hard moet remmen voor een uit het niets opdoemende 'spookauto'.

Het filmpje wordt daarna vertraagd afgespeeld, maar dat brengt weinig duidelijkheid over waar de auto ineens vandaan komt.

Het is twijfelachtig of de beelden 100% echt zijn. In de YouTubereacties onder de video is er een discussie gaande tussen 'believers' en 'non-believers'. Het filmpje staat ruim twee weken online en is inmiddels al meer dan twee miljoen keer bekeken.Bron

Vermoedelijke meteoriet licht hemel boven Moermansk op

Met een grote ontploffing is in de nachtelijke hemel boven het Russische Moermansk naar alle waarschijnlijkheid een meteoriet opgebrand. Bewoners van de stad namen het fenomeen toevallig op met een camera in de auto. Het beeldmateriaal werd vandaag ook vertoond op de Russische staatsmedia. Astronomen en de autoriteiten zeggen wel dat verder onderzoek nodig is, om zeker te zijn dat het om een verbrande meteoriet gaat.

De vuurbal doet vele Russen denken aan de ontploffing van de meteoriet boven Tsjeljabinsk, in de Oeral op 15 februari 2013. Uit Moermansk kwamen - anders dan in Tsjeljabinsk - evenwel geen meldingen over schade of gewonden.

In de miljoenenstad Tsjeljabinsk waren door de drukgolf ramen gesprongen en daken beschadigd. Er waren meer dan 1.500 gewonden. Sindsdien is over de hele wereld opnieuw aandacht voor een betere bescherming van de mensheid tegen gevaren uit het heelal. Astronomen merken op dat jaarlijks honderden brokstukken op aarde inslaan, meestal helemaal ongemerkt.

Bron


zoek gerelateerde onderwerpen; druk op iedere label en scroll naar beneden

Vrouw krijgt in laboratorium gemaakte vagina

Een anonieme vrouw uit Mexico, die door het zeldzame syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster of MRK met een incomplete vagina werd geboren, was 18 jaar toen ze in 2008 deelnam aan de baanbrekende studie. Als één van de eerst patiënten kreeg ze een in een laboratorium gemaakte vagina. Vandaag spreekt ze voor het eerst over de succesvolle transplantatie: 'Ik kan eindelijk een normaal leven leiden.'

Vrouwen met deze aandoening worden meestal zonder baarmoeder en vagina geboren. Vaak komen ze er pas op latere leeftijd achter omdat het uitwendig niet zichtbaar is. De clitoris en de buitenste en binnenste schaamlippen zijn aanwezig, maar de menstruatie blijft uit.

Vier vrouwen tussen de 13 en 18 jaar oud namen deel aan het universiteitsonderzoek. De onderzoekers namen weefsel om het in een laboratorium om te vormen tot de nodige delen van de vagina. Deze op maat gemaakte vagina's werden vervolgens bij de meisjes ingeplant.

'Ik ben één van de eerste vrouwen die deze operatie mocht ondergaan', zegt één van de deelnemers, die liever anoniem wil blijven. 'Het is ongelofelijk wat ze allemaal in een laboratorium kunnen doen. Ik kan eindelijk een normaal leven leiden.'

Rechter haalt uit: 'Ik hoop dat u sterft in de gevangenis'

Een rechter uit de Amerikaanse staat Michigan heeft zijn zelfbeheersing verloren tegenover een vrouw die was veroordeeld voor het vermoorden van haar vriend. Nadat ze een emotionele getuigenis van een familielid respectloos onderbrak, ontstak rechter John McBain in een tirade, die is uitgezonden door tv-kanalen. Hij zei: 'Ik hoop dat u sterft in de gevangenis.'

Rechter John McBain verloor de controle toen de 31-jarige Camia Gamet met haar ogen rolde, giechelde en lachte in de rechtszaal en een familielid van het slachtoffer, Marcel Hill, onderbrak met: 'Is dat alles?'. Daarop verloor McBain zijn geduld: 'U houdt nu uw mond of ik zal 'm dichtplakken', aldus de rechter.

'U was meedogenloos', vervolgt hij. 'U hebt hem gestoken, gestoken, gestoken, gestoken tot hij dood was', vervolgt hij. 'Ik ben het eens met de familie, ik hoop dat u sterft in de gevangenis.' McBain voegde er nog aan toe dat als Michigan de doodstraf toeliet ze 'de stoel had gekregen'.

'Koelbloedige moord'
Gamet werd in maart veroordeeld tot levenslang voor de moord op haar 38-jarige vriend Marcel Hill in 2012. Volgens de openbare aanklagers had ze Hill 11 messteken toegebracht. McBain had tijdens het proces gezegd dat het een van de meest koelbloedige moorden was die hij tijdens zijn carrière was tegengekomen.

De verdediging hield steeds vol dat het om zelfverdediging ging en dat de vrouw dacht te maken te hebben met een indringer. De familie van Hill getuigde dat de vrouw gewelddadig is en ze Hill eerder al een keer had gestoken en met een hamer op het hoofd had geslagen. Gamet gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen het vonnis.

McBain verdedigde zijn woede-uitbarsting. Naar verluidt reageert hij vaker op dergelijke wijze in de rechtszaal.