Translate

zaterdag 12 april 2014

'217 Nigerianen gedood door Boko Haram'

Nigeriaanse kinderen op de vlucht voor het geweld in Noord-Nigeria. © afp.In Nigeria zijn gisteren 217 mensen gedood tijdens aanslagen door vermeende militanten van de terreurbeweging Boko Haram. Dat heeft een senator in de noordoostelijke staat Borno laten weten.

In totaal waren vijf dorpen het doelwit van de moslimgroepering die wil dat de sharia, de strenge islamitische wetgeving, in Nigeria wordt ingevoerd. In het stadje Kala Balge kwamen 60 mensen om, op een onderwijsinstelling in Dikwa stierven zeven leraren en in drie andere dorpen vielen in totaal 150 slachtoffers, aldus senator Ahmed Zanna.

Het is de Nigeriaanse strijdkrachten de laatste 4 jaar nog niet gelukt om Boko Haram en andere gewelddadige terreurbewegingen een halt toe te roepen. Volgens de Internationale Crisisgroep (ICG) in Brussel zijn alleen deze maand al 4000 mensen omgebracht.
Bron

Nieuwe beelden zoektocht in Panama

De Panamese autoriteiten hebben nieuwe beelden vrijgegeven van de zoektocht naar de vermiste Nederlandse vrouwen Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). Te zien is hoe twee reddingswerkers via touwen in een ravijn afdalen en hoe andere groepen hulpverleners met een helikopter, speurhonden en jeeps de jungle nabij Boquete uitkammen op zoek naar een spoor van de studentes.

De zoektocht naar Kremers en Froon gaat in ieder geval nog tot en met zondag door, lieten de autoriteiten gisteren weten. Hulpverleners zoeken al dagen in de omgeving van Boquete, waar de vrouwen op 1 april verdwenen. Mocht de zoektocht maandag nog niets hebben opgeleverd, wordt bekendgemaakt of de operatie wordt voortgezet of afgelast.Bron: video
Lees ook: Onbekende rode auto gespot op looproute Kris en Lisanne
Lees ook: 'Sporen gevonden in jungle bij zoeken naar Kris en Lisanne'
Lees ook: Politie Panama zoekt nog paar uur naar Lisanne en Kris


Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

'Sterke euro kan ECB tot maatregelen dwingen'

Een verdere versterking van de euro kan de Europese Centrale Bank (ECB) aanzetten tot nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de Europese economie. Dat stelde ECB-president Mario Draghi vandaag rond de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens Draghi is de sterke euro een belangrijke reden voor de zeer lage inflatie in de eurozone. De dure euro maakt importgoederen goedkoper, waardoor de inflatie steeds verder zakt onder het door de ECB nagestreefde peil van bijna 2 procent. Een verdere stijging van de euro kan 'nieuwe stimulansen' in de strijd tegen de lage inflatie daardoor noodzakelijk maken, aldus Draghi.

De ECB heeft de afgelopen weken meerdere keren laten weten maatregelen te zullen nemen als de inflatie te ver weg zakt. Daarbij wordt ook gedacht aan de mogelijkheid om de geldhoeveelheid te verruimen via de opkoop van obligaties. Die zogeheten kwantitatieve verruiming (QE) stuitte voorheen op groot verzet van onder meer Duitsland.

Vrees voor lage inflatie eurolanden
Het IMF waarschuwde vandaag opnieuw voor de lage inflatie in de eurolanden. De vrees bestaat dat die omslaat in deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die schadelijk kunnen zijn voor het herstel van de economie. Het fonds heeft de ECB de afgelopen weken al meerdere keren opgeroepen in actie te komen om een daling van het prijspeil te voorkomen.

Pro-Russisch oproer Oekraïne breidt zich uit

De Verenigde Staten zijn 'zeer bezorgd' over de situatie in Oost-Oekraïne. De aanvallen van pro-Russische separatisten op overheidsgebouwen doen denken aan recente gebeurtenissen die tot annexatie van de Krim leidden. Dit heeft een zegsvrouw van het Witte Huis vandaag gezegd.

Volgens haar handelen de gewelddadige opstandelingen 'kennelijk' met de steun van Rusland. 'Wij doen een beroep op president Poetin en zijn regering om alle pogingen te staken Oekraïne te destabiliseren, en wij waarschuwen voor verdere militaire interventies', aldus de zegsvrouw.

Politiechef Donetsk stapt op
De VS reageren na een dag van verdere uitbreidingen van de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne. Opstandelingen bezetten vandaag opnieuw meerdere overheidsgebouwen. In Donetsk, de op vier na grootste stad van Oekraïne, dwongen zij de politiechef tot aftreden. Boven het regionale politiehoofdkwartier is de Oekraïense vlag neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

In het eveneens in de Oost-Oekraïnse regio Donetsk gelegen Slavjansk hebben pro-Russische militanten vandaag het hoofdkantoor van de politie en het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten bezet. Volgens de politie namen 20 militanten zeker 400 handvuurwapens en 20 automatische wapens mee uit het politiegebouw. Deze zouden zij hebben uitgedeeld aan andere betogers. Een fotograaf van persbureau Reuters ter plaatse zei echter dat daar niets van te zien was.

Oekraïne schort gasbetalingen aan Rusland op

Het hoofdgebouw van Naftogaz in Kiev. © afp.Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz heeft de betalingen voor gas aan Rusland opgeschort zolang de onderhandelingen over de gasprijs lopen. Dit heeft topman Andrej Kobolev vandaag gezegd.

De Russische gasgigant Gazprom verhoogde eerder deze maand de gasprijs voor Oekraïense consumenten tot 485 dollar per 1000 kubieke meter, van 268 dollar in het eerste kwartaal, omdat Kiev niet langer in aanmerking komt voor eerdere kortingen.

'We zien geen reden om de prijs te herzien. We beschouwen de prijs van rond de 500 dollar als geen marktprijs, ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar. Daarom hebben we de betalingen tijdens de periode van de prijsonderhandelingen opgeschort', aldus Kobolev in een interview met weekblad Zerkalo Nedely.
Bron

Australië: zoektocht MH370 zal nog lang duren
Hoewel schepen al meerdere signalen van de vermeende zwarte doos van vlucht MH370 hebben opgepikt, zal de zoektocht naar de vermiste Boeing waarschijnlijk nog lang duren. Dat heeft de Australische minister Tony Abbott vandaag gezegd tijdens een persconferentie.

'We zijn er behoorlijk zeker van dat de signalen die we hebben opgepikt van vlucht MH370 afkomstig zijn', zei hij tegen de Australische tv-zender Sky. 'Maar niemand moet de lastige taak die we nog voor de boeg hebben onderschatten.'

'We hebben het zoekgebied flink verkleind, maar iets proberen te vinden dat zo'n 1000 kilometer afstand van het vasteland op 4,5 kilometer diepte ligt, is een grote, grote klus die waarschijnlijk nog lang gaat duren.' Het toestel met 239 inzittenden, onder wie een Nederlandse vrouw, verdween op 8 maart van de radar tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

Onder meer een Australisch schip heeft vier zogeheten 'pings' opgevangen die mogelijk van de Boeing 777 van Malaysian Airlines zijn. Na analyse bleken in elk geval twee daarvan erg sterk overeen te komen met de signalen die een zwarte doos met vluchtgegevens uitzendt. Er moet echter snel verder gezocht worden, aangezien de batterijen van de twee zwarte dozen maar ongeveer een maand meegaan.

Autoriteiten in Perth hebben laten weten dat het zoekgebied steeds kleiner wordt en dat zo'n tien vliegtuigen en vier boten vandaag weer verder speuren.
Bron
Lees ook: 'Copiloot MH370 probeerde nog te bellen'
Lees ook: 'Kans vinden zwarte doos MH370 net zo groot als winnen lotto'
Lees ook: 'Met vermiste vlucht werd gesmeten als een straaljager'

'NSA maakte gebruik van beveiligingslek Heartbleed'

© reuters.De Amerikaanse inlichtingendienst NSA wist al zeker 2 jaar lang dat er een groot lek zat in de beveiliging van websites. De dienst maakte van dat lek, dat Heartbleed wordt genoemd, gebruik om gevoelige informatie te verzamelen. Dat hebben twee mensen die met de zaak bekend zijn, tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg gezegd.

De Amerikaanse regering heeft de berichten vrijdag ontkend. Volgens een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad waren de autoriteiten tot begin april niet bekend met het lek.

Het mogelijke besluit van de NSA om in het belang van de veiligheid van de Verenigde Staten het lek geheim te houden, dreigt de discussie over de rol van computerexperts in de Verenigde Staten weer aan te wakkeren.

Miljoenen gebruikers
Heartbleed lijkt een van de grootste lekken in de geschiedenis van internet. Een Amerikaanse toezichthouder heeft banken opgeroepen snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat criminelen het lek gebruiken om wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.

34 uur vast in vliegtuig door noodweer en wisselen crew

Voor 256 passagiers is een vlucht met Cathay Pacific uitgedraaid op een ware nachtmerrie. De vlucht van New York naar Hongkong duurde door een samenloop van omstandigheden 34 uur. Het toestel moest door noodweer uitwijken naar China en stond daar uren aan de grond, terwijl de passagiers het vliegtuig niet mochten verlaten.

Het toestel van Cathay Pacific steeg op van luchthaven JFK in New York voor wat een routinevlucht van 16 uur naar Hongkong moest worden. De vlucht van 29 maart verliep dan ook vlekkeloos tot het toestel Hongkong naderde.

Plots stak er een onweer met sterke hagelbuien en hevige windstoten de kop op. 'Het ging er ruig aan toe', zegt een passagier. 'De landing moest onderbroken worden. Het toestel moest weer hoogte winnen en de wind beukte stevig in op het vliegtuig.'

Wachten op crew
De storm was zo hevig dat landen in Hongkong onmogelijk bleek. Vlucht CX831 werd omgeleid naar Zhuhai, een stad in de buurt van Hongkong. De bemanning zat intussen aan haar maximale werkduur en moest verplicht rusten.

Voor de passagiers zat er maar een ding op: wachten op een nieuwe crew. En dat duurde lang, pas na 15 uur daagde de nieuwe bemanning op, die volgens de Chinese autoriteiten met de ferry en de auto naar de luchthaven moesten komen.

vrijdag 11 april 2014

Defensie stopt samenwerking met Rusland

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dit besloten in navolging van een besluit van de NAVO-lidstaten. © anp.Defensie heeft de militaire samenwerking met Rusland tot nader bericht opgeschort. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dat besloten in navolging van een besluit van de NAVO-lidstaten.

Die bevroren op 1 april alle civiele en militaire samenwerking van de NAVO met Rusland tot er een bevredigende oplossing is gevonden voor de crisis in Oekraïne. Het besluit van Hennis betekent onder meer dat de gesprekken van de marine met de Russische marine over samenwerking worden stilgelegd en ook dat Russische militairen voorlopig niet meer mogen deelnemen aan cursussen van het Instituut Defensie Leergangen, zei een woordvoerder van Defensie.

Dialoog
De minister maakt een uitzondering voor de komende herdenkingen in Nederland van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn de Russen nog wel welkom. Ook vindt Nederland het volgens Hennis belangrijk om de dialoog met Moskou voort te zetten. Daarom is besloten om 'de communicatiekanalen open te houden', zoals tussen diplomaten als defensieattachés.

Moskou vond het besluit van de NAVO om de samenwerking met Rusland voorlopig te stoppen, onzinnig. Het bondgenootschap besloot tegelijkertijd de samenwerking met Oekraïne uit te breiden en de hulp aan Oost-Europese NAVO-lidstaten te versterken. Die zijn verontrust over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. Als reactie daarop trok Rusland zijn hoogste vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel terug.
Bron

VN accepteren toelatingsverzoek Palestina

De verzoeken die zijn ingediend door de Palestijnen zijn geaccepteerd door secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon. © ap.De verzoeken die de Palestijnen hebben ingediend om zich aan te sluiten bij dertien internationale conventies zijn door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties 'in orde' bevonden en geaccepteerd. Ban heeft alle 193 lidstaten van zijn beslissing op de hoogte gebracht.

Nadat Israël had geweigerd een groep gevangenen vrij te laten, in strijd met wat eerder was beloofd, besloten de Palestijnen hun pogingen om volledig erkend te worden nieuw leven in te blazen. Dertien toelatingsverzoeken werden afgeleverd bij de Verenigde Naties, een in Genève en een in Den Haag.

De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour zei afgelopen dinsdag dat Palestina vanaf 2 mei als staat is aangesloten bij de dertien VN-conventies. Zwitserland liet weten dat de Palestijnen zich op 2 april kunnen aansluiten bij de Geneefse Conventies, waarmee de internationale regels ten tijde van een oorlog worden geregeld. Bezettingen vallen ook onder deze conventies.

Gazastrook
Israël beweert dat de Geneefse Conventies niet van toepassing zijn op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, omdat die gebieden niet als een universeel erkende staat worden gezien. Bovendien maakt het volgens Jeruzalem de vredesgesprekken alleen maar lastiger. De grootste zorg van Israël is echter de bepaling dat het koloniseren van bezet land niet is toegestaan.

De Palestijnen willen zich nu aansluiten bij andere VN-agentschappen, conventies en verdragen. Dit laten ze afhangen van de stappen die Israël zet.Bron

Zorgverzekeraars willen uitstel zorgwet

Ook de vereniging van zorgbedrijven, Actiz, en de belangenvereniging voor gehandicapten willen dat de langdurige zorg later op de schop gaat. © anp.Het is niet verantwoord als de langdurige zorg al volgend jaar wordt hervormd. De wet die dat regelt is nog niet af, de systemen zijn er nog niet klaar voor en de voorbereidingstijd is erg kort. Daarom zou de wet moeten worden uitgesteld. Dat zei oud-minister André Rouvoet, voorzitter van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, vandaag tegen de NOS.

Het kabinet wil op 1 januari de zware zorg hervormen, met de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Gemeenten en zorgverzekeraars worden dan meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. Maar de wet moet nog in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.

Bij de jaarwisseling verandert sowieso al veel. Zo gaat de jeugdzorg volgend jaar over naar de gemeenten. Volgens Rouvoet verandert er te veel. 'Uiteindelijk gaat het maar om één ding: weten de mensen na 1 januari welke zorg ze van wie vergoed moeten krijgen? Dat kan niet als je alles tegelijk verandert', aldus de ex-politicus.

Ook de vereniging van zorgbedrijven, Actiz, en de belangenvereniging voor gehandicapten willen dat de langdurige zorg later op de schop gaat. De gemeenten zijn juist tegen uitstel.
Bron

Japan wil verder met kernenergie

Premier Mark Rutte (L) en Japanse premier Shinzo Abe (R) tijdens de nucleaire top in Den Haag. © getty.

Japan wil toch kernenergie blijven gebruiken, ondanks de catastrofe met de centrale in Fukushima in 2011. De Japanse regering keurde vandaag een energieplan goed waarin het gebruik van kernenergie een onderdeel is.

De regering van premier Shinzo Abe breekt daarmee met het beleid van de vorige regering die de kernenergie juist in stappen wilde afbouwen. Op dit moment zijn alle kerncentrales in Japan buiten werking. Het nieuwe beleid maakt het mogelijk om deze weer op te starten.

Door de aardbeving en de tsunami in 2011 viel het koelsysteem van reactors in Fukushima uit waardoor een reactor smolt en straling vrijkwam. Van de mensen die na de ramp werden geëvacueerd, keerden de eersten eerder deze maand terug naar het gebied.
Bron

Dove baby hoort stem ouders voor het eerst

Addison Elander werd tien maanden geleden doof geboren. Het meisje had een aandoening aan het slakkenhuis en was daardoor hardhorig. Dankzij moderne technologie kan ze nu toch van het zintuig genieten.

Afgelopen dinsdag kreeg ze implantaten aangemeten en maakte ze voor het eerst kennis met de stemmen van haar ouders. Uiteraard vloeiden er een eerst een paar traantjes.

De ouders reageerden geëmotioneerd. 'Addison, ik hou van je. Ik hou van je', hoorde Addison haar moeder zeggen. Meteen kregen de ouders een glimlach en kreet terug.

Bron

Israël bevriest betalingen aan Palestina

De Palestijnse onderhandelaar Saëb Erakat. © ap.Israël heeft nieuwe sancties getroffen tegen de Palestijnen. Ditmaal wordt de overschrijving bevroren van belastingen die Israël int voor rekening van de Palestijnse Autoriteit, zo is uit anonieme bron vernomen. De maatregel volgt na een nieuwe vruchteloze ontmoeting in het kader van de vredesonderhandelingen en na de aanvraag tot lidmaatschap van de Palestijnen bij 15 VN-agentschappen.

Het gaat om een deel van de belastingen op goederen die door Israël gevoerd worden. Die worden door de Israëli's verzameld en doorgestort aan Palestina. Ze lopen op tot circa 80 miljoen euro per maand, of meer dan twee derde van de eigen begrotingsinkomsten van de Palestijnse Autoriteit. Met het geld worden onder andere meer dan 150.000 ambtenaren betaald.

Het geld zal nu afgetrokken worden van de bestaande schulden van de Palestijnen, klinkt het.

De Palestijnse onderhandelaar Saëb Erakat veroordeelde de maatregel. Hij spreekt van 'Israëlische piraterij en diefstal van geld van het Palestijnse volk'.
Bron

Negen doden bij frontale botsing bus vol studenten
Bij een frontale botsing op de snelweg bij Orlando in Californië zijn zeven Amerikaanse studenten om het leven gekomen. Een bus met daarin 46 studenten botste frontaal op een vrachtwagen van FedEx. Ook de twee bestuurders kwamen daarbij om het leven. Nog eens 32 studenten raakten gewond. Dat melden diverse Amerikaanse media.


Volgens de snelwegpatrouille belandde de vrachtwagen van FedEx op de verkeerde weghelft, waarna hij frontaal op de bus botste. Ook een personenauto raakte betrokken bij het ongeval. De studenten waren onderweg om een universiteit te bezoeken.

'Onze gedachten zijn bij iedereen die zich betrokken voelt bij dit tragische ongeluk', aldus een woordvoerder van FedEx. 'We verlenen onze volledige medewerking bij het onderzoek door de autoriteiten.'


Bron

donderdag 10 april 2014

Aarde miljarden jaren geleden getroffen door aardbeving van 10,8


© Thinkstock.

De aarde is miljarden jaren geleden getroffen door een aardbeving met een kracht van meer dan 10,8 op de schaal van Richter. Ongeveer een half uur lang trilde de hele planeet. Door de schokgolven scheurden en verpulverden rotsen. Er ontstonden nieuwe aardbevingen en enorme vloedgolven. De dampkring werd gloeiend heet en waarschijnlijk begon de zeespiegel te koken.


Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. Zij hebben uitgerekend wat er gebeurde toen een asteroïde 3,26 miljard geleden insloeg op de aarde. De planeet was toen nog erg jong. 'We wisten dat het groot was, maar we wisten niet hoe groot', zei onderzoeker Donald Lowe.

De ruimtesteen was tussen de 37 en 58 kilometer breed. Hij sloeg in op de aarde met een snelheid van ongeveer 20 kilometer per seconde.

De gevolgen van de klap zijn niet meer na te gaan, maar kunnen verstrekkend zijn geweest. Misschien stierven de minieme organismen die toen leefden, waardoor andere levensvormen konden opbloeien, een belangrijke evolutie. Het kan ook zijn dat de inslag het begin was van de aardplaten waaruit de aarde nu bestaat.

De klap was veel groter dan de bekendste inslag, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Toen sloeg een rotsblok in voor de kust van het huidige Mexico. In de tijd erna stierven vrijwel alle dinosaurussen uit. Bij die inslag was 1 miljard keer meer energie vrijgekomen dan bij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945.

Het onderzoek staat in het wetenschapsblad Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
Bron

Olifantsvogelei geveild voor recordbedrag van anderhalve ton

Het olifantsvogelei. © epa.Bij Christie's in Londen is een eeuwenoud olifantsvogelei geveild voor 122.500 pond (bijna anderhalve ton). Dat is een wereldwijd recordbedrag, aldus het veilinghuis vandaag.

Olifantsvogels waren loopvogels die alleen op Madagaskar leefden. Ze zijn in de 17de eeuw uitgestorven. Het geveilde ei is 31 centimeter hoog. Een omelet kan er niet meer van worden gebakken: de schaal is leeggehaald.
Bron

Indiase Boeing 777 half uur onzichtbaar boven Duitsland

© photo news.Amper vijf dagen na de mysterieuze verdwijning van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, 'verdween' een toestel van Jet Airways boven Duitsland. De bemanning van de Boeing die onderweg was van Londen naar Mumbai, reageerde een half uur lang niet op oproepen van de Duitse luchtverkeersleiding. Het incident zorgde voor paniek bij de Duitsers, schrijft The Indian Express.

De krant The Indian Express kon beslag leggen op documenten van de Indiase luchtvaartautoriteiten. Die startten een onderzoek na een klacht van de Duitse collega's. De piloten van de Boeing van Jet Airways reageerden op 13 maart, precies vijf dagen na het verdwijnen van vlucht MH370, niet op de oproepen van de luchtverkeersleiding.

Paniek
De Boeing 777-300 ER had 321 passagiers aan boord. 'Er was een half uur lang geen communicatie met het toestel boven het Duitse luchtruim. De Duitse autoriteiten raakten in paniek, zo kort na het verdwijnen van vlucht MH370', aldus een Indiase beambte.

Een woordvoerder van Jet Airways bevestigde het incident. 'Er was geen communicatie omdat de crew vergat om het volume van het communicatieapparatuur open te draaien na het afzetten van de koptelefoons. Het incident werd onderzocht door de bevoegde autoriteiten en een rapport werd overgemaakt aan de Duitse collega's', aldus de woordvoerder. De piloten werden daarna twee weken geschorst.
Bron

Zware cycloon bedreigt Australië

Cycloon Ita © EPA.De zware cycloon Ita bedreigt het noordoosten van Australië. Verscheidene schepen voor de kust van de deelstaat Queensland kunnen mogelijk niet op tijd wegkomen voor het natuurgeweld vrijdagavond aan land komt. Volgens de maritieme krant Lloyd's List Australië gaat het om een tanker die aan de verkeerde kant van het Groot Barrièrerif vaart, maar ook twee cruiseschepen en een schip van rederij Maersk.

Ita is inmiddels uitgegroeid tot een cycloon van de vijfde categorie, met windsnelheden van rond de 285 kilometer per uur. De storm doet lokale bewoners denken aan cycloon Yasi die 3 jaar geleden in dezelfde deelstaat aan land kwam en een pad van verwoesting trok. Yasi veroorzaakte voor een paar miljard euro aan schade en was de kostbaarste storm tot nog toe in Australië.

Voor het Duitse ministerie van de Buitenlandse Zaken is de komende cycloon in ieder geval aanleiding om toeristen in het gebied te waarschuwen. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een doorlopende waarschuwing in het reisadvies voor Australië opgenomen wat betreft het weer.

'In Australië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten wordt u geadviseerd onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen', aldus het ministerie.
Bron
Lees ook: Cycloon loopt met sisser af voor Australië

Geen vlucht voor vrouw met spraakgebrek

Een Amerikaanse mocht het vliegtuig niet in omdat ze haar naam niet kon uitspreken. Dat beweert haar zus. Een woordvoerder van het Amerikaanse Bureau voor Transportveiligheid betreurt het voorval.

Sherry Wright kon haar oren niet geloven. Ze begeleidde haar zus Heidi op de internationale luchthaven van Los Angeles (LAX). Heidi verloor door een hartaanval haar spraak en zit in een rolstoel. De Amerikaanse kan ook niet meer schrijven.

Volgens Sherry begonnen de problemen toen een beamte van het Amerikaanse Bureau voor Transportveiligheid (TSA) het rijbewijs van Heidi vroeg. Dat was niet meer geldig waarop de man onbeleefd werd. 'Ik toonde nog haar identiteitskaart en andere geldige documenten maar het mocht niet baten', zegt Sherry aan CNN. 'Mijn zus zou en moest haar naam uitspreken. Ik kon mijn oren niet geloven. Hij beleef aandringen en ik barstte in tranen uit. Dat kan je toch niet maken.' Heidi mocht het vliegtuig niet op.

Nico Melendez, woordvoerder van het Amerikaanse Bureau voor Transportveiligheid, betreurt het incident. 'Het kon op een andere manier opgelost worden door het TSA en dan zou ook de familie op een andere wijze gehandeld hebben. Ik hoop dat de familie in de toekomst niet meer met het probleem geconfronteerd zal worden. Dat zal ook niet meer gebeuren nu ze precies weten wat ze moet doen.'

Voor Heidi zat er maar een ding op: een 8 uur lange busrit naar Phoenix. Ze heeft intussen een klacht ingediend tegen het Departement Binnenlandse Veiligheid (US Homeland Security).
Bron

Zembla: 90 loverboymeisjes weggelopen uit instellingen

Foto ter illustratie. © anp.Ze worden gepaaid met aandacht, cadeautjes en geld. Eenmaal door loverboys 'binnengehaald', belanden de meisjes in de prostitutie. Het is een hardnekkig probleem. Om de slachtoffers los te weken van hun loverboys plaatst de rechter ze in gesloten jeugdzorginstellingen. Nu meldt Zembla dat de meisjes massaal weglopen uit die instellingen. Vorig jaar waren het er minimaal negentig.

Vanavond zendt het programma de aflevering 'Verliefd, verkracht en gemist' uit. Daarin meldt Zembla dat vorig jaar in ieder geval negentig, maar waarschijnlijk meer, loverboysslachtoffers zijn weggelopen uit gesloten jeugdzorginstellingen. De kans is groot dat zij opnieuw in de invloedssfeer van loverboys geraken.

'Zorgelijk'
Corinne Dettmeijer, de Nationale Rapporteur Mensenhandel, noemt het aantal weglopers in de Zembla-uitzending zorgelijk. 'En als er herhaald slachtofferschap uit voortkomt, maakt dat het extra zorgelijk.'

Dettmeijer pleit er tegenover Zembla voor om loverboysslachtoffers te zien als slachtoffers van mensenhandel en niet als pubermeiden met gedragsproblemen. De meisjes moeten volgens de Nationale Rapporteur dan ook als zodanig worden behandeld: er moeten voor hen opvangplekken zijn zonder jongens.

Gemeentehuis Reusel afgezet en beveiligd

© Google Streetview.Rondom het gemeentehuis in Reusel (Noord-Brabant) zijn barricades geplaatst vanwege dreigementen. Het gebouw wordt in de avond, nacht en in het weekeinde beveiligd. De gemeente heeft dat donderdag bekendgemaakt. Om welk soort dreigementen het gaat, wil een woordvoerster van de gemeente niet kwijt. Behalve dat er 'naar aanleiding van politieonderzoek' is gekozen voor deze vorm van beveiliging.

'Er zijn bedreigingen geuit naar de gemeente die betrekking hebben op het gemeentehuis. Deze dreigementen nemen we zeer serieus. Na uitvoerig politieonderzoek is besloten een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen', stelt de gemeente. Wanneer de bedreigingen zijn geuit, wil de woordvoerster ook niet kwijt.

De gemeente benadrukt dat het gaat om voorzorgsmaatregelen en dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor gevaar. 'We begrijpen dat dit soort uitingen en de maatregelen die daar uit voortgekomen zijn bedreigend overkomen. Begrijp echter goed dat het voorzorgsmaatregelen zijn', adviseert de gemeente inwoners van Reusel. 'Er zijn nog geen concrete aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren. Blijf daarom ook kalm.'

Volgens de woordvoerster kan er op dit moment wel 'gewoon' gewerkt worden in het pand.
Bron

Poetin: 'Oekraïense gasschuld heeft mogelijk invloed op Europa'

Activisten van de Oekraïense beweging FEMEN protesteren voor het hoofdkwartier van Gazprom in Moskou tegen (wat zij noemen) 'het Oekraïense gasterreur'. © afp.De Russische president Vladimir Poetin heeft Europese leiders gewaarschuwd dat er haast geboden is met vinden van een oplossing voor de schuld die Oekraïne heeft opgebouwd bij het leidende Russische gasbedrijf Gazprom. Dat heeft Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, vandaag gemeld.


'De situatie is dringend', zei Peskov nadat Poetin een brief aan de Europese leiders had gestuurd waarin hij zijn zorgen uit over de schuld van 1,6 miljard euro die Oekraïne bij Rusland heeft uitstaan wegens niet op tijd betaalde gasrekeningen. De Oekraïense schuld heeft mogelijk ook invloed op het transport van Russisch gas naar de Europese Unie (dat grotendeels via Oekraïne verloopt), waarschuwde Poetin. Hij pleit voor snel overleg.

Vorige week werd bekend dat Gazprom de prijs die Oekraïne voor gas betaaltmet 80 procent verhoogt. Volgens het hoofd van het Russische Gazprom, Alexej Miller, houdt de prijsverhoging verband met de introductie van uitvoerrechten op gas. 'De gasprijs wordt hierdoor automatisch verhoogd vanaf april', verklaarde hij.

Politiek gemotiveerd
Oekraïne gelooft echter dat de prijsverhoging politiek gemotiveerd is. Rusland zou het land willen straffen voor zijn plannen om de banden met de Europese Unie aan te halen. Gazprom heeft eerder de gaskraan dichtgedraaid na politieke geschillen. Dit gebeurde onder meer tijdens de winters van 2005-2006 en 2008-2009.

Rusland is al jaren bezig om zich met zijn energieleveranties meer op het Oosten dan op het Westen te richten. Gisteren maakte vicepremier Arkady Dvorkovich bekend dat Rusland, na bijna tien jaar onderhandelen, op het punt staat om een belangrijke gasdeal met China te tekenen.
Bron

Amerikaanse marine test futuristisch wapen

De Amerikaanse marine gaat binnenkort op zee de zogenaamde 'railgun' testen. Dit is een bijzonder wapen dat projectielen 160 kilometer ver afvuurt. De lading wordt afgevuurd met een snelheid die zeven keer hoger ligt dan de snelheid van het geluid.

Deze railgun is een soort elektrisch geweer dat een elektrisch geleidend projectiel tussen metalen rails wegschiet. Daardoor is het wapen een stuk krachtiger dan traditioneel oorlogsmateriaal. En bij de lancering vand e lading worden geen explosieven gebruikt.

De Amerikaanse marine ziet in dit soort wapens de toekomst. Rond 2016 zullen dit soort wapens op schepen geïnstalleerd en getest worden.Bron

Weer mogelijke signalen vermiste Boeing opgepikt

© afp.Een Australisch vliegtuig dat betrokken is bij de zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, heeft nieuwe signalen opgevangen die mogelijk van de zwarte dozen van het vliegtuig afkomstig zijn. De afgelopen dagen zijn meerdere keren zogeheten 'pings' geregistreerd. Dit zou de vijfde keer zijn.


Het Australische marinevliegtuig pikte de signalen op met boeien die het in het water had gegooid. Dat gebeurde in hetzelfde gebied waar eerder deze week ook al iets werd opgevangen. Dat meldt Angus Houston die de zoektocht coördineert volgens AP.

Eerder vandaag werd bekendgemaakt dat het gebied waar schepen en vliegtuigen speuren naar de vermiste Boeing 777 is verkleind. Niet eerder was het speurgebied zo klein, hoewel het met bijna 58.000 vierkante kilometer nog ruim 1,5 keer zo groot is als Nederland.

Aan de zoektocht doen vandaag ongeveer 10 militaire- en 4 civiele vliegtuigen en 13 schepen mee, meldden de Australische autoriteiten. Het gebied ligt ongeveer 2280 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth.

Optimistisch
De afgelopen dagen zijn signalen opgevangen die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte dozen van de Boeing. 'Ik denk dat we in het goede gebied zoeken, maar ik kan nog niets bevestigen totdat iemand ook echt wrakstukken heeft gezien', zei de Australische coördinator Angus Houston van de zoektocht daarover. 'Ik ben nu optimistisch dat we het vliegtuig zullen vinden, of wat er van over is, in de niet zo verre toekomst.'

De vliegtuigen en schepen zagen gisteren opnieuw veel spullen in zee drijven. Een klein deel daarvan werd uit zee gehaald. Maar niets bleek afkomstig van het vliegtuig dat op 8 maart verdween met 239 mensen aan boord toen het op weg was van Kuala Lumpur naar Peking.
Bron

woensdag 9 april 2014

Minister moet instemmen met samenwerken geheime dienst

Nederlandse geheime diensten mogen voortaan pas met buitenlandse zusterorganisaties samenwerken en getapte meta-informatie over Nederlanders uitwisselen nadat de minister daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. De criteria voor een samenwerking komen bovendien in de wet.

Dat kondigde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag aan in een debat over het afluisteren door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het kabinet wil daarmee meer grip krijgen op het verstrekken van metadata aan het buitenland.

Dat zijn gegevens over het telefoon- en e-mailverkeer. Onlangs bleek dat Nederlandse diensten 1,8 miljoen metadata hadden getapt van Nederlanders en die hadden gedeeld met de Amerikanen. Plasterk kwam daardoor nog even in politieke problemen, omdat hij had gezegd dat de NSA die data zelf had verzameld en dat was onjuist.

Samenwerking erg belangrijk
Plasterk en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukten dat internationale samenwerking tussen geheime diensten erg belangrijk is voor de veiligheid van mensen. Door een goede samenwerking zijn volgens Plasterk de afgelopen 10 jaar geen grote aanslagen meer geweest in Europa.

13-jarige meisjes wilden ouders vermoorden

Twee 13-jarige meisjes uit Peyriac-de-Mer in het zuiden van Frankrijk worden ervan verdacht dat zij de ouders en 6-jarige broer van een van hen wilden vermoorden. De jongen werd op 28 maart met een mes in zijn nek gestoken en verblijft nog op de neurologische afdeling van een ziekenhuis in Montpellier.

Een arts van het ziekenhuis stelde justitie in Narbonne op de hoogte. De twee meisjes hebben volgens een medewerker van het Openbaar Ministerie min of meer toegegeven dat zij de jongen wilden doden, maar welke rol zij bij de steekpartij hebben gespeeld, is nog onduidelijk.

Ook over hun motief moet nog meer helderheid komen. De meisjes zouden zowel op schrift als tegen getuigen hebben gezegd dat zij ook de ouders van een van hen wilden doden, zo meldt de krant Midi Libre.
Bron

dinsdag 8 april 2014

Zeldzame armband uit bronstijd gevonden

Het Limburgs Museum en de zogenoemde paletarmband © Google Streetview/Limburgs Museum.


Een amateurarcheoloog heeft op een akker in de gemeente Echt-Susteren een zeldzame armband uit de late bronstijd (1000-800 voor Christus) gevonden. Na restauratie maakt deze zogenoemde paletarmband nu deel uit van de collectie van het Limburgs Museum. Dat maakte het museum dinsdag bekend.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n paletarmband is gevonden. Ze doken eerder op in België en Frankrijk. Het museum noemt de 3000 jaar oude armband 'tijdloos in zijn elegantie''. De bronzen armband lag te midden van 85 fragmenten van brons, waaronder ringen, buiskralen en hangers. Het gaat volgens het museum om het grootste bronstijddepot ooit in Limburg aangetroffen.

De schatvondst wordt vanaf 3 mei tentoongesteld in het Limburgs Museum.
Bron

'iWatch komt in derde kwartaal'

© AFP.De iWatch van Apple zal later dit jaar op de markt komen. Volgens de Taiwanese Economic Daily News wordt de smartwatch in het derde kwartaal gelanceerd.

De krant baseert zich op de toeleveranciers van Apple in Azië. Het Amerikaanse bedrijf zou dit jaar alleen al 65 miljoen smartwatches willen produceren. Het apparaat wordt gemaakt bij Quanta Computer. De chips komen van Richtek Technology.

Het is al het zoveelste gerucht over de iWatch. Concurrenten zoals Samsung hebben al een slim horloge aangekondigd, dus kenners vragen zich af wat de iWatch aan functies zal hebben waarmee het apparaat eruit springt. Zo gaan er al geruchten over een gezondheidsapp voor iOS 8 die Healthbook gaat heten.
Bron

Reddingspoging voor kust Tenerife wordt vrouwen fataal

Foto ter illustratie. © epa.Twee Brits-Indiase vrouwen zijn verdronken toen ze voor de kust van Tenerife twee kinderen uit het water probeerden te redden. Dat hebben Britse en Spaanse media vandaag gemeld. De kinderen van 10 en 14 jaar waren in de problemen gekomen.

Tijdens een reddingspoging werden de vrouwen van 39 en 42 door sterke golven meegesleurd, met fatale gevolgen. Toegesnelde hulpverleners wisten een derde vrouw en de twee kinderen vervolgens uit het water te halen. Ze hadden lichte verwondingen.

De slachtoffers waren op vakantie op het grootste van de Canarische Eilanden. De lokale hulpdiensten hebben niet bekendgemaakt of de overleden vrouwen de moeders van de kinderen waren. De vrouwen komen uit India en werkten beiden al jaren als arts in Groot-Brittannië.
Bron

Voetballer gereanimeerd na zware blikseminslag

Nare beelden van een amateurwedstrijd uit Oostenrijk van het voorbije weekend. Tijdens de warming-up van de wedstrijd tussen FC Sillian en FC Notsch zondag, ging Moeder Natuur plots zwaar tekeer. Een storm zorgde niet alleen voor bakken regen, maar ook een zware blikseminslag die in het gras sloeg. Acht spelers werden geraakt, waaronder twee met hevige gevolgen.

Zo moest de 24-jarige Thomas Walder ter plekke meteen gereanimeerd worden. Even later werd hij per helikopter naar het ziekenhuis gevoerd. Daar werd hij even in een coma gebracht zodat zijn lichaam kon herstellen. Net als de andere spelers verkeert hij gelukkig opnieuw in goeie gezondheid. De wedstrijd zelf werd uiteraard afgelast.
Bron

Rwanda herdenkt genocide met week van rouw

Inwoners van Rwanda bezoeken een kerk op de vooravond van de herdenking van de genocide. © getty.In Rwanda is vandaag de officiële herdenking van de genocide van twintig jaar geleden begonnen. President Paul Kagame en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon ontstaken ter nagedachtenis aan de ruim een miljoen slachtoffers een vlam bij het Genocide-herdenkingscentrum in de hoofdstad Kigali. De plechtigheden worden later voortgezet in het voornaamste sportstadion van Kigali, waar duizenden mensen in de avond deelnemen aan een kaarsenceremonie.

Met een week van rouw herdenkt het Midden-Afrikaanse land Rwanda de genocide van 20 jaar geleden. In 1994 vermoordden extremistische Hutu's 800.000 leden van de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's. De moorden begonnen na 6 april 1994, toen het vliegtuig waarin de Rwandese Hutu-president Juvénal Habyarimana, een Hutu, zat, bij de hoofdstad Kigali werd neergeschoten. Na 100 dagen kwam een einde aan de moorden, nadat het door Tutsi's geleide Rwandees Patriottisch Front van de huidige president Paul Kagame het land had veroverd.

De plechtigheid in het herdenkingscentrum werd door onder anderen de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power bijgewoond. Zij noemde de volkenmoord een 'verwoestende herinnering dat nachtmerries die onvoorstelbaar lijken, daadwerkelijk kunnen plaatsvinden'.

Onuitwisbaar trauma
Namens Nederland is minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aanwezig. Hij noemt de genocide een 'onuitwisbaar trauma' en een 'schandvlek in de geschiedenis van de mensheid'. Timmermans zei te hopen dat Rwanda de herdenking zal aangrijpen 'om vooruit te kijken en om zich in te zetten voor vrede, stabiliteit en welvaart in het Grote Merengebied'. Ook is het van belang dat Rwanda in eigen land meer ruimte gaat bieden voor kritiek en oppositie, zegt Timmermans.

Spectaculaire shelfclouds op warme 7 april

© Weerplaza.Metereologen hebben gisteren een spannende dag beleefd. Het was sinds 1969 niet zo warm op 7 april en de bewolking in de namiddag leverde mooie plaatjes op. Foto's van de zogenaamde rolwolken en shelfclouds werden massaal gedeeld via social media.

Zonder de datumaanduiding zou het weerbeeld van gisteren gekoppeld kunnen worden aan een warme dag in juni, meldt Weerplaza. In De Bilt werd 21,2 graden gemeten; een evenaring van de temperatuur op 7 april 1969.

Even bijzonder is dat de maximumtemperatuur vandaag tien graden inlevert. Op 8 april 1969 bleef het warm met 22,6 graden.

Rolwolken
Het warme weer werd gistermiddag verdreven door bewolking en onweer. Vanuit het westen en noorden werden rolwolken en shelfclouds gezien. Weerliefhebbers deelden online spectaculaire foto's.

Een shelfcloud is een wolk die nog aan de bui is verbonden. Een rolwolk komt helemaal los van de bui. Deze wolk rolt min of meer vooruit.

De meeste neerslag viel volgens Weerplaza in het noordwesten van het land, plaatselijk meer dan 20 millimeter. Het oosten en zuidoosten van het land moest het doen met vijf millimeter. De windstoten kwamen met een kracht van zo'n 80 kilometer per uur.

Vandaag is het zo'n 11 graden, valt er lokaal een bui en waait de westelijke wind matig tot krachtig.

Bron

Ook Nederlandse gegevens ontvreemd bij Duitse wachtwoordroof

Bij een enorme datadiefstal die vorige week in Duitsland aan het licht kwam, zaten ook e-mailadressen met wachtwoorden van Nederlanders. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) doet onderzoek naar de gegevens.

Het is nog niet bekend om hoeveel Nederlandse combinaties het gaat. Het NCSC vermoedt dat bij de gestolen combinaties ook oudere gegevens zitten. Dat maakt de kans kleiner dat criminelen er iets mee kunnen, omdat wachtwoorden in de tussentijd kunnen zijn gewijzigd.

Vitale sectoren
De NCSC controleert momenteel of er ook e-mailadressen tussen zitten van Nederlandse overheidsorganisaties en vitale sectoren. De Duitse evenknie van de NCSC heeft een website waarop mogelijke gedupeerden hun e-mailadres kunnen testen. De NCSC bekijkt nog of er ook een Nederlandstalige website komt.

In totaal werden 18 miljoen combinaties van e-mailadressen met wachtwoorden aangetroffen tijdens een onderzoek door de Duitse autoriteiten. Het was de grootste diefstal in zijn soort in Duitsland.

Het was bovendien het tweede grote geval van cybercriminaliteit in Duitsland in korte tijd. Enkele maanden geleden ontdekte de dienst voor internetveiligheid BSI per toeval een diefstal van 16 miljoen combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden. Daar zaten geen gegevens van Nederlanders bij.
Bron
Lees ook: Heartbleed: ernstig lek in beveiligde internetverbindingen

Bliksem kost boer 55 koeien

Archieffoto © anp.


Tijdens noodweer in het zuiden van Chili heeft de bliksem op een boerderij 55 koeien gedood. De schade is minstens 72.000 euro volgens meldingen vandaag van de Chileense krant El Mercurio.

De dieren hadden tegen storm en bliksem bescherming gezocht bij een boom, maar die kreeg de volle laag. Volgens een medewerker van de getroffen boerderij was er in deze streek, circa 800 kilometer en zuiden van de hoofdstad Santiago, niet eerder dit soort noodweer waargenomen. Volgens hem was er niet alleen een angstaanjagende golf van bliksemschichten, maar beefde de aarde er ook nog bij. 
In de omgeving kwamen nog negen koeien om in het noodweer.

maandag 7 april 2014

Duitsland sluit deal over 'kunstschat WOII'

Een greep uit de enorme kunstschat © afp.De Duitse autoriteiten hebben een overeenkomst gesloten met de Duitse kunsthandelaar Cornelius Gurlitt, in wiens huis meer dan veertienhonderd kunstwerken werden gevonden. Een deel van de kunst is waarschijnlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen door de nazi's. Er wordt onderzocht welke kunstwerken zijn gestolen. Gurlitt heeft toegezegd mee te werken aan het onderzoek. De 81-jarige Gurlitt mag een vertegenwoordiger benoemen die plaatsneemt in het onderzoeksteam.

De kunstschat werd in 2012 al in beslag genomen, maar de Duitse autoriteiten gaven daar vorig jaar pas ruchtbaarheid aan. Volgens Gurlitts advocaat kan zijn cliënt door de overeenkomst snel de kunstwerken terugkrijgen die niet zijn gestolen en aan hem toebehoren.

De vader van de bejaarde kunstverzamelaar heeft veel werken gekocht van het nazi-ministerie dat ze als 'ontaarde' kunst in beslag had genomen. Ook kocht hij kunstwerken voor weinig geld van Joodse verzamelaars. De grote vraag is wie de rechtmatige eigenaren van de werken zijn.
Bron

Nederlandse waarnemers naar Oekraïne

Minister Frans Timmermans (L) van Buitenlandse Zaken het onafhankelijkheidsplein in Kiev.© anp.Nederland stuurt binnenkort drie waarnemers naar Oekraïne om daar toe te zien op de veiligheidssituatie. Ze maken deel uit van de monitoringsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die vooralsnog uit ongeveer 100 man zal bestaan.

In totaal heeft Nederland vijf waarnemers en 200.000 euro aangeboden voor de missie. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt.

Missie
De OVSE besloot op 21 maart de missie in te stellen voor een periode van in ieder geval 6 maanden. De waarnemers zullen vanuit tien steden in Oekraïne informatie verzamelen over de veiligheidssituatie in de regio's en daarbij alert zijn op botsingen tussen bevolkingsgroepen. Ook houden ze de mensenrechten in het oog.

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) doet Nederland mee aan de missie 'omdat het veel waarde hecht aan het internationale streven om Oekraïne te ondersteunen en bij te dragen aan de de-escalatie van de huidige crisis'.

Nabestaanden aan het woord in proces decembermoorden

Hoofdverdachte Desi Bouterse, president van Suriname. © anp.Het Surinaamse proces over de decembermoorden is vandaag hervat nadat het lange tijd had stilgelegen. Maar het blijft voorlopig nog wel onduidelijk hoe het proces verder gaat en of hoofdverdachte Desi Bouterse, president van Suriname, straf kan krijgen.

Vandaag was het de eerste keer sinds het proces in 2002 begon dat de nabestaanden via hun advocaten het woord mochten voeren. Ze kregen die kans omdat het proces voor één van de in totaal 25 verdachten werd hervat.

Die ene verdachte is Edgar Ritfeld. Hij had met succes bezwaar gemaakt tegen de schorsing van het proces, vanwege de amnestiewet die in 2012 werd aangenomen. Ritfeld tekende bezwaar aan omdat hij vrijspraak wil en daarmee zuivering van zijn naam.

De heropening van de zaak voor Ritfeld kan ertoe leiden dat het proces tegen Bouterse en de andere verdachten ook een vervolg krijgt. Maar op die vraag is de Krijgsraad vandaag nog niet ingegaan.

Bouterse en de andere verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op 15 Surinaamse tegenstanders van Bouterse in de nacht van 8 op 9 december 1982.

De nabestaanden maakten van de zitting gebruik om te vragen of ze een rol in het proces mogen spelen. Ze zouden dan het woord mogen voeren en gehoord kunnen worden. De Krijgsraad neemt op 28 juli een besluit over het verzoek. Het OM ziet geen juridische basis om de nabestaanden een rol te laten spelen, maar de advocaten denken dat het wel kan.
Bron

'Gehackte drone raakt Australische triatleet'

© ap.Raji Ogden, die meedeed aan een triathlon in het Australischë Geraldton, zou tijdens het loopgedeelte zijn geraakt door een drone die opnames maakte. Volgens de Australische zender ABC is men nu in conclaaf over de oorzaak van de verwondingen van Ogden: de drone, of toch het gewoon een val?

Ogden heeft overigens 'slechts' lichte verwondingen aan het hoofd, maar moest wel naar het ziekenhuis.

Warren Abrams, eigenaar van de drone, zegt echter dat de triatlete niet werd geraakt en dat ze zelf viel. Wel geeft hij toe dat zijn apparatuur heel laag vloog, omdat iemand de radiofrequentie van de drone overnam. Zodoende raakte de organisatie de controle kwijt over het spul.

De zaak wordt onderzocht.
Bron

Inbreker ziet de bewoners over het hoofd

© thinkstock.De familie Hamer uit Wateringen heeft gisterochtend vanaf de bank toegekeken hoe een 27-jarige man uit Zeist hun voordeur probeerde te forceren.

De vermoedelijke inbreker zag het stel door de dikke vitrage compleet over het hoofd.

Ron Hamer (63) zit zondag rond 11.45 uur met zijn vrouw op de bank in de voorkamer van hun huis aan De Maroc in het Westlandse Wateringen. Het stel is in gesprek en ziet ondertussen een man de oprit oplopen. De krantenjongen misschien, denken ze nog, maar al gauw realiseren ze zich dat die op zondag helemaal niet komt.

'Hij trok zijn capuchon over zijn hoofd,' vertelt Hamer. 'Toen wist ik: dit gaat niet goed.' De man rommelt aan het slot van de voordeur en lijkt niet door te hebben dat hij in de gaten wordt gehouden. 'De vitrage was dicht,' licht Hamer toe. 'Van buitenaf zie je dan alleen de zon die in de achterkamer valt.'

Hij is de indringer zat en rukt de deur open. 'Wat ben je van plan,' roept hij naar de man. 'Ik heb de verkeerde deur,' stamelt die in gebroken Engels.

De man laat Hamer een sleutel zien en loopt de oprit weer af. 'Ik werd kwaad en rende achter hem aan,' vertelt Hamer.

Twitter-medewerkster twittert live haar bevalling

© Twitter.Geef haar maar de eervolle vermelding van 'werknemer van de maand'. Claire Diaz-Ortiz die voor Twitter werkt, besloot om haar bevalling 'live' te delen op het platform van haar werkgever. Bijna elke nieuwe fase van het avontuur gaf ze weer.

Eerst moest ze toch nog even googlen: is mijn water gebroken? Dat bleek het geval te zijn waarop een tweet volgde over haar eerste wee. Even later trekt ze haar jas aan en gaat het over een hobbelige weg richting ziekenhuis. Het lijkt erop als haar auto het begeeft en dus dringt een pitstop zich op. Even water bijvullen en opnieuw het gaspedaal induwen. Claire en haar man zijn alweer vertrokken.

Taxi
Lang duurt het niet voor de twijfel opnieuw toeslaat. De motor van de wagen is oververhit en een tweede tussenstop blijkt noodzakelijk. Een mecanicien werpt een blik op de motor en geeft zijn zegen. En dan gebeurt het, de wagen begeeft het. Claire wacht langs de wegkant op een taxi. Dat duurt nog even. Er is niet meteen een taxi in zicht. Uiteindelijk lukt het toch en zet de taxi haar af aan de deur van het ziekenhuis.

Maar dat heb je dan als de bevalling zich een paar weken te vroeg aandient, je vergeet het belangrijkste, zoals chocolade, twittert Claire. April blijkt dan weer een aparte maand te zijn voor haar. Ze trouwde in april met een onweer als cadeau. Vandaag gaat ze bevallen en opnieuw bliksemt het.

Ukelele
Haar man raakt even het noorden kwijt. Hij krijgt het nu wel echt lastig en is ontgoocheld. Hij vergat zijn ukelele. Hij wou dolgraag zijn kind op gepaste wijze verwelkomen. Ligt het instrument nog in hun wagen daar aan de wegkant?

Springende kudde rendieren wacht op achterblijver

Naar het zwarte schaap in deze kudde is het niet ver zoeken: alle rendieren springen vlot over een omheining in Bozeman (Montana), op eentje na. Na heel wat pogingen en aarzelingen lukt het de achterblijver uiteindelijk toch om het obstakel te overwinnen.

Een prachtig tafereel met 'happy end', omdat enkele van zijn soortgenoten de moeite deden om hem op te wachten.Bron

Activisten Egypte blijven vastzitten

Ahmed Maher (in witte hoed), Ahmed Douma (L) en Mohamed Adel (R) in de rechtbank in Caïro tijdens hun proces in 2013. © reuters.Drie vooraanstaande activisten in Egypte blijven in de gevangenis. Een gerechtshof wees vandaag het beroep dat zij tegen hun veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf hadden ingesteld, af.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohamed Adel werden in december veroordeeld wegens schending van de nieuwe demonstratiewet, die het recht op betogen sterk beperkt. De omstreden wet verbiedt samenscholingen van meer dan tien personen zonder politievergunning.

6 April-beweging
De drie activisten behoorden tot de kern van de groep jongeren die begin 2011 de aanzet gaf tot de volksopstand tegen het regime van president Hosni Mubarak. De mede door hen opgerichte 6 April-beweging organiseerde de eerste demonstraties in de hoofdstad Caïro. Maher was destijds de bekendste woordvoerder van de beweging. Ook Douma en Adel waren zeer actief in de strijd tegen Mubarak.

De drie werden naast het organiseren van een illegale betoging veroordeeld wegens het gebruik van geweld tegen de politie.
Bron

Somalische 'politieman' schiet VN-medewerkers dood

Vertegenwoordiger van de VN, Nicolas Kay, (midden) in Somalië in 2013. © afp.Twee medewerkers van de VN-antidrugsorganisatie Unodc zijn vandaag op het vliegveld van het Somalische Galkayo doodgeschoten. Het tweetal onderzocht de geldstromen naar de piraten die de Somalische kust onveilig maken, zegt een VN-functionaris die anoniem wil blijven.

Een van de vermoorde medewerkers van de Dienst Verdovende Middelen en Misdaad van de VN is een Brit, de ander een Fransman, bevestigde het Britse ministerie van buitenlandse zaken vandaag. De schutter was gekleed in een politieuniform, zei een lid van het luchthavenpersoneel tegen de Britse krant The Guardian.

Eén van de twee slachtoffers overleed ter plekke, meldt The Guardian op gezag van een ooggetuige. De ander werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar bezweek daar alsnog. Het duo was net in de regio Puntland gearriveerd voor een officieel bezoek. Ze zouden onder meer een gesprek hebben met de president.

De vertegenwoordiger van de VN in Somalië, Nicholas Kay, veroordeelde de moord in scherpe bewoordingen. 'Onze VN-collega's spanden zich in voor het streven van het Somalische volk naar een vredige en stabiele toekomst. Voor zo'n meedogenloze aanval bestaat geen rechtvaardiging , zei Kay.

Galkayo ligt een kleine zeshonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Mogadishu. De stad ligt op de grens van de autonome regio Puntland.
Bron