Translate

zaterdag 5 april 2014

'Eva Braun was Joods'

Adolf Hitler en Eva Braun. © AFP.Eva Braun, de vrouw met wie Adolf Hitler enkele uren voor hun zelfmoord trouwde, zou wel eens van Joodse komaf geweest kunnen zijn. DNA-analyse van Brauns haren die op een borstel gevonden zijn, suggereren dat Hitler, die als fascistisch dictator miljoenen Joden liet vermoorden, zonder het te weten met een Jodin zou getrouwd zijn.

Tot die opzienbarende conclusie komt het programma 'Dead Famous DNA' van de Britse zender Channel 4, dat volgende week wordt uitgezonden. In het programma analyseren vooraanstaande wetenschappers DNA-materiaal om oude vraagstukken op te lossen.

De haarkam, met Eva Brauns monogram op, werd aan het einde van de oorlog door een Amerikaanse soldaat gevonden in Hitlers buitenverblijf in de Duitse Alpen. De wetenschappers ontdekten een speciale structuur van het DNA-materiaal, die sterk geassocieerd wordt met de Asjkenazische Joden en enkel via de moeder aan een kind kan worden doorgegeven. Volgens de traditionele joodse wetten wordt het Jodendom door de moeder doorgegeven.
Bron

Man pint 140 dollar en krijgt er 37.000

Foto ter illustratie. © thinkstock.Door een storing in een pinautomaat dreigde een Amerikaanse man uit Maine in een klap 37.000 dollar (ongeveer 26.800 euro) rijker te worden. De man wilde 140 dollar pinnen, maar de automaat bleef maar geld geven. De politie heeft de man inmiddels gesommeerd het geld aan de bank te retouneren.

De TD bank in Maine kreeg donderdagochtend rond half zes een telefoontje van een vrouw die beweerde dat de man voor haar een ongewoon lange tijd bij de pinautomaat doorbracht. De bank schakelde de politie in. Die trof de man aan terwijl hij de stapels geld in een boodschappentas propte.

Het geld is inmiddels teruggebracht. De bank zegt geen aanklacht te zullen indienen en omschrijft het incident als een technisch mankement. Er zouden geen rekeningen van klanten getroffen zijn door de fout. De politie onderzoekt de zaak verder.
Bron

Ontsnapte meesterfraudeur slaat opnieuw slag

© Thinkstock.Een voortvluchtige Tsjechische fraudeur heeft deze week opnieuw toegeslagen. Vladimir Prokop maakte omgerekend 360.000 euro buit van het museum waarin hij sinds kort werkte en wist via de nooduitgang en een taxi de politie voor te blijven.

Lokale media melden dat Prokop eerder al drieënhalve ton stal van een evangelisch kerkgenootschap in Praag waar hij als penningmeester werkte. Hij werd gepakt en moest de cel in, maar nam afgelopen juni de benen. Met een valse identiteit en vals CV ging hij onlangs opnieuw in de Tsjechische hoofdstad als boekhouder aan de slag, nu voor het nationale landbouwmuseum.

In zijn nieuwe functie verstopte de man ongeveer een derde van het jaarlijkse museumbudget. De organisatie rook onraad en belde de politie, maar Prokop rende het kantoor uit en ontsnapte via de museumzalen en de nooduitgang. Sinds hij buiten in een taxi stapte, ontbreekt van hem ieder spoor. Wel vond de politie de pakweg 20 miljoen Tsjechische kroon terug: het bedrag lag in plastic tassen in zijn flat.
Bron

Leger Brazilië veegt gevaarlijkste favela schoon om WK

Favela Mare © afp.


Bijna 3000 Braziliaanse strijdkrachten zijn vandaag begonnen met het terugwinnen van de macht in een van de gevaarlijkste sloppenwijken van Rio de Janeiro. De actie is onderdeel van een veel groter plan om criminele (drugs-)bendes die in dergelijke buurten de dienst uit maken, op te pakken vanwege het WK voetbal komende zomer.

In de grootste schoonveegoperatie tot nu toe worden tanks, helikopters en gepantserde voertuigen ingezet, weet de BBC. Ook is het luchtruim boven de favela Mare gesloten, waardoor vliegtuigen van en naar de nabijgelegen luchthaven van Rio iets moeten omvliegen.

Ordetroepen
Het is de bedoeling dat een speciale elite-eenheid van ruim 2500 soldaten tot na het toernooi in de wijk aanwezig blijft om de rust te bewaren. Afgelopen week waren al 2000 'gewone' ordetroepen in de buurt om de bezetting voor te bereiden.

De Braziliaanse autoriteiten zijn sinds eind 2008 bezig met de 'pacificering' van de beruchte sloppenwijken. De gevolgen zijn niet louter positief: inwoners voelen zich vaak veiliger, maar op veel plekken is de niet-drugsgerelateerde criminaliteit zoals overvallen en autodiefstal flink gestegen. Ook zijn bendes naar andere delen van de stad verhuisd.
Bron

Gelukkig getrouwde vrouw draagt al 10 jaar bruidsjurk

Na tien jaar huwelijk nog steeds in de wolken én in haar trouwkleed: Xiang Junfeng. © kos.Een Chinese vrouw is zo gelukkig dat ze 'de ware' aan de haak heeft geslagen dat ze nu al tien jaar elke dag haar bruidsjurk aantrekt. Als je er het levensverhaal van de nu 47-jarige Xiang Junfeng op naslaat, is dit op het eerste gezicht ongewone ritueel misschien niet eens zo ongewoon.

Xiang Junfeng werd namelijk ontvoerd toen ze 18 jaar was. Haar kidnapper verkocht Junfeng vervolgens aan een oudere man met wie ze gedwongen werd te trouwen. Het meisje werd door haar 'echtgenoot' behandeld als een slaaf. Ze moest hard zwoegen op het veld. Als ze niet gehoorzaamde, werd ze in de boeien geslagen.

Ontsnapt
Na een vijftien jaar durende lijdensweg kon Junfeng ontsnappen en belandde ze in het plaatsje Liujiazhuang. Daar werd ze opgevangen door een dorpsbewoonster. Die stelde Junfeng voor aan haar broer Zhu Zhengliang. De vlam sloeg meteen over.

De twee trouwden in 2004. Een huwelijk dat voor Junfeng een ware zegen betekende. Om haar geluk te vieren, trekt ze sindsdien elke dag, al was het maar eventjes, haar bruidsjapon aan.
Bron

7 miljoen brengen stem uit bij verkiezingen Afghanistan

De stemmen worden geteld nadat de stembureaus gesloten zijn. © afp.Na bijna tien uur zijn vanmiddag Nederlandse tijd de stembureaus in Afghanistan gesloten. De opkomst was ongeveer 7 miljoen van de 12 miljoen stemgerechtigden, zo meldt Reuters. Dat is hoger dan verwacht.

De stemlokalen waren vanwege drukte een uur langer geopend. Zo'n 200 van de ruim 6400 kieslokalen konden wegens veiligheidsredenen niet worden geopend. Volgens mediaberichten waren er in sommige stemlokalen te weinig stembiljetten aanwezig.

De Afghaanse bevolking koos niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe provinciebesturen. Morgen worden de eerste uitslagen van de verkiezingen verwacht.

Aanslagen
Op diverse plaatsen zijn vandaag de verkiezingen verstoord door aanslagen, al zijn er geen meldingen van grote incidenten. De Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman, voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie, stelde zijn werk zaterdag in Kabul een half uurtje uit vanwege een dreigende situatie.

'We besloten even te wachten en binnen te blijven en kregen na een half uur een seintje dat het veilig was', zei Berman. De Europarlementariër kon nog geen overzicht geven van het verloop van de stembusgang. 'Wat ik tot nu toe heb gezien zijn lange rijen voor de stembureaus. Binnen is het over het algemeen rustig.'

In het zuidoosten van Afghanistan raakten vier mensen gewond door een explosie in een stembureau in de provincie Logar. Volgens de plaatselijke autoriteiten vond de explosie plaats in een stembureau in een school, enkele uren na de opening.

Taliban dreigen met verstoring
Onder extra zware beveiliging zijn vanochtend om zeven uur in Afghanistan de stemlokalen geopend. Met het uitbrengen van de eerste stem heeft het hoofd van de onafhankelijke kiescommissie Ahmad Yousuf Nouristani de Afghaanse bevolking live op tv opgeroepen ondanks de angst en de regen toch deel te nemen aan de landelijke verkiezingen in zijn land.

Vrouw in VS veroordeeld wegens giftige borstvoeding

Een baby krijgt borstvoeding. © ThinkStock.Een Amerikaanse vrouw is veroordeeld voor doodslag, omdat zij haar baby borstvoeding gaf terwijl ze zwaar onder de medicijnen zat. Een overdosis morfine werd de baby van zes weken fataal. De 39-jarige vrouw is veroordeeld tot 20 jaar cel, meldde Sky News.

De vrouw uit de staat South Carolina in het oosten van de VS verhulde eerder haar zwangerschap voor dokters om pijnstillers te kunnen krijgen. Ze zei last te hebben van een auto-ongeluk waar ze jaren geleden slachtoffer van was.

In 2004 verloor ze haar verplegingsvergunning, omdat ze de medicijnen illegaal probeerde te bemachtigen. Volgens haar advocaat is ze ondersteboven van de dood van haar kind.

De hoeveelheid morfine die de baby binnenkreeg, zou ook voor een volwassene fataal zijn. De vrouw kan op zijn vroegst over 16 jaar voorwaardelijk vrij komen.
Bron

Speurtocht vermiste Boeing intensiever

De zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines gaat onverminderd verder en is nog intensiever dan in de afgelopen weken. De autoriteiten in Australië meldden zaterdag dat er 13 vliegtuigen en 11 schepen op zoek zijn in het zuiden van de Indische Oceaan, aldus Britse media.

Er wordt gezocht in een gebied van meer dan 200.000 vierkante kilometer, 1700 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth. De speurtocht wordt gecoördineerd door een agentschap van de Australische regering.

Het vliegtuig verdween op 8 maart van de radar toen het met 239 inzittenden op weg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking.
BronLees ook: Brokstukken gezien in gebied waar 'signaal' is opgevangen

De gulden is terug, nu als virtuele munt


Nederland heeft eigen cryptovaluta

Een gulden. De digitale florijn ziet er net even wat anders uit. © anp.


Nederland heeft sinds deze week een eigen digitale cryptovaluta: de E-Gulden. Volgens de bedenkers van de virtuele munteenheid, een groep studenten, komen er maximaal 21 miljoen E-Guldens in omloop waarvan de helft wordt weggegeven aan Nederlanders.© e-gulden.com.

De andere helft kan worden 'gemined' met een computer. Dat houdt simpel gezegd in dat de computer het geld genereert door berekeningen te maken. De E-Gulden is al op 30 maart in stilte gelanceerd, maar nu pas officieel geïntroduceerd omdat het inmiddels wordt geaccepteerd op verschillende markten.

Bitcoin
De E-Gulden is net als bekendere cryptovaluta als Bitcoin en Dogecoin een virtuele munteenheid die niet door de overheid of door banken wordt beheerd. De introductie van de Nederlandse 'digivaluta' is begeleid en wordt ondersteund door Mr. Mark Teurlings van Teurlings en Ellens Advocaten.
Iedere Nederlander die aan de slag wil met E-Guldens kan op e-gulden.com een eigen virtuele portemonnee aanmaken. In die 'spaarpot' worden dan ook meteen, gratis, 50 E-Guldens gestopt. Volgens de bedenkers van het systeem om het vertrouwen in de E-Gulden te versterken.

Overigens komt de gulden vermoedelijk niet alleen terug als E-Gulden. In Amsterdam schijnt hard gewerkt te worden aan een andere virtuele munt die refereert aan de oude gulden: de Guldencoin.


© e-gulden.com.


vrijdag 4 april 2014

Duitse oorlogsfotografe doodgeschoten in Afghanistan

Anja Niedringhaus. © ap.Twee buitenlandse journalisten van het Amerikaanse persbureau AP zijn door een onbekende man in politie-uniform beschoten in Oost-Afghanistan. Volgens de lokale politie overleefde de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus de schietpartij niet. De Canadese journaliste Kathy Gannon raakte zwaargewond.

Niedringhaus en Gannon reisden mee met een konvooi verkiezingsmedewerkers die van de oostelijke stad Khost met stembiljetten onderweg waren naar het afgelegen Tani. Ze reden in hun eigen auto met een freelancer en een chauffeur. De kolonne reisde met een escorte van militairen en politieagenten.

Toen het konvooi even halt hield liep een pelotonscommandant met een kalasjnikov naar de auto van de AP-journalisten. Deze Naqibullah opende met de uitroep 'Allah is groot' het vuur. Vervolgens gaf hij zich over aan andere politieagenten.

Onrust door verkiezingen
In de aanloop van de presidents- en regionale verkiezingen, die zaterdag plaatsvinden, is het erg onrustig in Afghanistan. De Taliban heeft gedreigd met aanslagen om de verkiezingen te verstoren.


Deze week vonden ook al enkele aanslagen plaats: voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in de hoofdstad Kabul ontplofte een bom (vier doden, meerdere gewonden). Begin deze week ontvoerden de Taliban in het noorden van het land tien mensen die ze vervolgens doodden. Eén van de mannen was een kandidaat voor de provincieraad, de negen anderen waren zijn aanhangers.

Een woordvoerder van de Taliban heeft overigens ontkend dat zijn beweging iets van doen heeft met de schietpartij op de journalisten.

Journalisten beter beveiligen
Belangenorganisatie Journalisten zonder Grenzen waarschuwde afgelopen woensdag nieuwsorganisaties al hun journalisten beter te beveiligen. Vooral de mensen die verslag doen bij stembureaus in kleine provincieplaatsen zijn kwetsbaar.

Enkele weken geleden werd de Zweedse journalist Nils Horner op klaarlichte dag in Kabul op straat doodgeschoten. Ook de dood van AFP-correspondent Sardar Ahmad gebruikt de organisatie als waarschuwing. Zelfs in de relatief veilige hoofdstad Kabul lopen journalisten gevaar, aldus Journalisten zonder Grenzen.
Bron

Zoontje (4) doodgeslagen: 'Hij praat en loopt als een homo'

Jessica Dutro schreef op de Facebookpagina van haar vriend dat haar zoontje "stapte en praatte als een homo". © politie.Een jonge moeder is schuldig bevonden aan de moord op haar 4-jarige zoontje. De Amerikaanse Jessica Dutro wist het zeker, er was iets mis met het ventje. 'Hij loopt en praat als een homo', schreef ze op de Facebookpagina van haar vriend. Samen met hem ranselde ze haar kind af. Drie dagen na zijn vierde verjaardag overleed het mannetje aan zijn verwondingen in een ziekenhuis.

Zachary Dutro-Boggess overleed op 16 augustus 2012 aan de gevolgen van interne bloedingen. De jongen werd in een daklozenopvang in Portland door zijn moeder en haar vriend afgeranseld. Dutro belde zelf het noodnummer 911, schrijft de Daily Telegraph. Twee dagen later bezweek het kind aan interne bloedingen.

De moeder schreef voor het fatale pak slaag dat haar zoontje vermoedelijk homoseksueel en dat maakte haar razend. 'Hij loopt en praat als een homo. Ugh', stond er te lezen op de Facebookpagina van haar vriend Brian Canady. Haar advocaat stelde dat de boodschap op Facebook geen bewijs was van een motief.

Systematische ontmenselijking
De jury in Oregon had amper een uur nodig om tot een uitspraak te komen. Jessica Dutro hoorde het onbewogen aan. Haar familie zat in de rechtszaal. Zij dragen nu zorg voor haar drie andere kinderen. Volgens aanklager Megan Johnson onderwierp Dutro haar kinderen aan een 'systematische ontmenselijking' door het geven van brute afranselingen.

Nederlandse meiden vermist in Panama


Lisanne en Kris keerden niet meer terug na tocht in jungle

Lisanne en Kris © Facebook.In Panama zijn twee vrouwen (21 en 22) uit Amersfoort vermist. Het gaat om Lisanne Froon en Kris Kremers. De familie is bezorgd en heeft een facebook-pagina aangemaakt. De lokale autoriteiten in Panama hebben een grootschalige zoekactie opgezet.

Op de facebookpagina is te lezen dat het duo zou gaan wandelen in de buurt van Boquete. Ze zijn echter niet meer terug gekomen van de wandeling en het is sinds 1 april niet meer gelukt om contact met de twee te leggen.

Lisanne en Kris zouden in Panama zijn om de taal te leren en sliepen daar bij lokale gezinnen. Het gebied waar de twee zouden gaan wandelen wordt niet gezien als gevaarlijk. Er zou maar één weg omhoog en omlaag zijn, waardoor verdwalen moeilijk is.

Helikopters
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is inmiddels bezig met de zaak en laat weten dat de lokale autoriteiten een grootschalige zoekactie hebben opgezet. Hierbij zouden ook helikopters zijn ingezet. Ook is de Nederlandse ambassadeur naar het gebied getrokken. Hoeveel agenten zich met de zaak bezighouden is onbekend.

Er is nog veel onduidelijkheid, omdat de zaak net aan het licht is gekomen, maar door het tijdsverschil de communicatie stroef verloopt. 'We hebben wel het idee dat de autoriteiten het goed oppakken daar,' laat een woordvoerder van het ministerie weten. Ze hopen snel met nieuwe informatie naar buiten te komen.

De ouders van de twee, die inmiddels contact hebben gehad met elkaar, klampen zich ook vast aan de informatie die via het ministerie naar buiten komt.. 'Toen ze na een dag niets meer lieten horen, zijn we gaan bellen,' zegt vader Hans Kremers uit Amersfoort. 'Toen bleek dat ze na die wandeling 's avonds niet meer bij hun gastgezin terug zijn gekeerd. Toen is alles in gang gezet.' Verdere mededelingen wil de familie niet doen over de zaak.

Reacties stromen binnen
Op Facebook stromen de reacties inmiddels binnen. Van mensen die hun medeleven tonen tot individuen die mee willen helpen zoeken. Één van hen is bekend met het gebied en wil graag zoeken. Ook stelt hij voor om de hulp van lokale indianen in te schakelen.


Bron
Lees ook: Indianen helpen bij zoektocht naar vermiste vriendinnen
Lees ook: 'Vermiste vriendinnen gezien op wandelpad in Panama'
Lees ook: Ouders vermiste Kremers gaan zelf zoeken in Panama
Lees ook: President van Panama: 'We doen alles om duo te vinden'
Lees ook: Nieuwe beelden van in Panama vermiste studentes (video)
Lees ook: Sinaproc: geen spoor van vermiste vrouwen in oerwoud
Lees ook: Nog altijd geen spoor van Kris en Lisanne
Lees ook: Vader vermiste Kris vertelt in tranen: 'We zijn bezorgd'
Lees ook: Kris en Lisanne verdwenen in zelfde dorp als Britse Alex
Lees ook: Nederlandse politie zoekt ook naar sporen Kris en Lisanne
Lees ook: Ongunstig weer zit zoekteams in Panama dwars
Lees ook: Lisanne en Kris kochten 'erg veel' anti-muskietenspul
Lees ook: 'Kris en Lisanne móeten gevonden worden

Meteoriet schiet met 480 km/h langs hoofd skydiver


De meteoriet schiet vlak langs de parachute van Helstrup © YouTube/NRK.no.


De Noorse skydiver Anders Helstrup is tijdens een parachutesprong aan de dood ontsnapt. Halverwege de vlucht schoot er met ruim 480 kilometer per uur op een meteoriet vlak langs zijn hoofd. Met een camera op zijn helm legde hij de bijzondere beelden vast.


'Ik had weliswaar het gevoel dat er iets aan de hand was, maar wat precies wist ik niet,' vertelt hij aan de Noorse staatsomroep NRK. Hij twijfelde zelfs nog toen hij het later terug zag op video. De grootte van de steen gaf de doorslag: 'Het kon eigenlijk niks anders zijn dan een meteoriet.'

Dark flight
Zijn vermoedens worden bevestigd door geoloog Hans Amundsen. Hij twijfelde niet aan de beelden en kwam nog tot een bijzondere constatering. De meteoriet zit op deze beelden in de 'dark flight'. Dat is de fase in de vlucht waarbij de ruimtesteen niet meer roodgloeiend is, maar donkerbruin of zwart. Het zou de eerste keer zijn dat een meteoriet in deze staat wordt vastgelegd op film.

Inmiddels ligt de focus op het vinden van de meteoriet van Helstrup. Experts hebben inmiddels berekend waar de steen zich moet bevinden, waardoor ze het gebied hebben afgebakend tot honderd vierkante meter. De zoektocht valt echter niet mee, aangezien het om onherbergzaam terrein gaat. Even dacht Helstrup dat hij beet had, maar toen hij zijn vondst meenam naar een museum werd hij uitgelachen.Bron

Gedumpte 'paspop' in container blijkt dode bejaarde

Een tragische vergissing in het Amerikaanse Saint Petersburg (Florida): een receptionist van een appartementencomplex dacht dat hij een paspop in de container gooide. In werkelijkheid ging het om het lichaam van een 96-jarige vrouw die zelfmoord gepleegd had.

Het voorval deed zich voor op 1 april, een reden voor Ronald Benjamin om te geloven dat kinderen 'de pop' voor de grap achtergelaten hadden. 'Ik zweer het: dat gezicht leek een rubberen masker. Als ik ook maar één moment gedacht had dat het om een echte persoon ging, zou ik de politie gebeld hebben', vertelt de geschrokken man aan NY Daily News.

Benjamin merkte het lichaam voor het eerst op om 4.30 uur. Toen een collega hem er twee uur later over aansprak, verzekerde hij haar dat het wel een grap moest zijn. Om nog meer verwarring te voorkomen, ging hij het zogezegde object zelf even opruimen. Een zestienjarige krantenjongen hielp hem om de 'last' in de container te dumpen. 'Ik zag bloed, maar dacht dat het fake was', vertelt Benjamin.

Ontslagen
De politie gelooft zijn verhaal en concludeert dat de vrouw van het appartement is gesprongen. In haar appartement op de zestiende verdieping vonden agenten een afscheidsbriefje. Benjamin werd door het incident na negen jaar trouwe dienst ontslagen. Toch wenst hij te benadrukken dat het hem enorm spijt. 'Ik heb de hele dag aan niets anders gedacht, ik heb er zelfs niet van geslapen.'Bron

donderdag 3 april 2014

Russische minister: troepen weg na militaire training

Russische militairen nabij Simferopol, de hoofdstad van de Krim. © reuters.De Russische troepen bij de grens met Oekraïne zullen zich terugtrekken zodra de militaire training is afgerond. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag laten weten. Lavrov riep op tot de-escalatie van de internationale retoriek.

Volgens bronnen bij de NAVO hebben de Russen 35.000 tot 40.000 troepen gelegerd langs de grens met Oekraïne, uitgerust met tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen en helikopters. Een NAVO-functionaris sprak over 'een complete gevechtsmacht.'

Veel Oost-Europese landen zijn ongerust over de Russische agressie tegen Oekraïne, daarom heeft de NAVO de hulp aan Oost-Europese NAVO-lidstaten versterkt. Lavrov wil antwoorden over deze ontwikkelingen van de NAVO. 'We verwachten niet alleen antwoorden, maar antwoorden die volledig gebaseerd zijn op respect voor de regels die we hebben afgesproken', aldus Lavrov vandaag.

'Berkut heeft doden op geweten'
Ondertussen heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov een persconferentie gegeven waarin hij beweert dat Oekraïense speciale troepen, de zogeheten Berkut, tientallen anti-regeringsbetogers hebben doodgeschoten. Dat zou zijn gebleken uit een onderzoek van de regering. Drie leden van de inmiddels opgeheven Berkut zijn gearresteerd, meldde Avakov. Negen verdachten zijn nog voortvluchtig.

Bij de massaprotesten van begin dit jaar kwamen door schietpartijen in de Instytutska straat, in het centrum van Kiev, 76 mensen om het leven. De protesten leidden tot het vertrek van president Viktor Janoekovitsj.
Bron
Lees ook: 'Ex-agenten Oekraïne schoten massaal op eigen volk'

Advocaat juweliers: beelden overval tonen de hel op Aarde


Kuijpers: hoop dat rust terugkeert na zien van film

Protest in Deurne tegen de eigenaren van de juwelierszaak. © anp.De nabestaanden en de achterban van de twee overvallers die vorige week vrijdag in de juwelierswinkel in het Oost-Brabantse Deurne werden gedood, moeten snel de bewakingsbeelden te zien krijgen.

Dat voorstel wil advocaat Jan-Hein Kuijpers, raadsman van het juweliersechtpaar, doen aan het Openbaar Ministerie, zo schrijft NRC. In de krant zegt Kuijpers: 'Op de beelden zullen zij zien dat het regelrecht noodweer is geweest.' Hij omschrijft de gebeurtenissen in de winkel als 'de hel op aarde'.

Door het tonen van de beelden 'aan de ouders van de slachtoffers of aan een ander familielid of voor mijn part aan de imam', hoopt de raadsman te bevorderen dat de rust onder de Marokkaanse achterban terugkeert, weet NRC.

Volgende week wordt het echtpaar nog eens door de politie verhoord, omdat ze formeel nog als verdachte worden aangemerkt.
Bron
Lees ook: 'Juweliersechtpaar heeft dringend psychologische hulp nodig'
Lees ook: Juweliersechtpaar weer verhoord
Lees ook: 'Juweliersvrouw schoot in blinde paniek op overvallers'
Lees ook:'Informatie over derde en vierde overvaller Deurne'
Lees ook: Buruma: 'OM was te snel met noodweer Deurne'

Polio verspreidt zich in rap tempo in Syrië

Een Syrisch meisje krijgt een poliovaccinatie in Damascus. © ap.Polio grijpt om zich heen in het door burgeroorlog verscheurde Syrië. Inmiddels zijn 25 gevallen van de ziekte die verlamming veroorzaakt offficieel bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Syrische artsen hebben echter al minstens 110 kinderen geteld die symptomen hebben en waarschijnlijk ook aan polio lijden. Dat meldt de BBC.


Het werkelijke aantal besmettingen moet veel hoger zijn. Artsen nemen aan dat ieder bevestigd geval van polio staat voor minstens 200 mensen die besmet zijn met het virus.

Met de zomer in aantocht maakt de WHO zich ernstig zorgen, omdat er dan doorgaans een piek is in het aantal nieuwe besmettingen. Er is volgens de organisatie een 'zeer hoog risico' dat de ziekte zich verder in Syrië en buurlanden zal verspreiden. Om dat tegen te gaan, worden op grote schaal vluchtelingen gevaccineerd.

Vaccinatieprogramma
De vaccinatiegraad is in Syrië gedaald van 91 procent tot een geschatte 68 procent. Die cijfers zijn echter uit 2012 en van de regering. Nieuwe besmettingen doen zich juist voor in gebieden waar rebellen de dienst uitmaken. De Syrische regering zegt dat het vaccinatieprogramma ook in die gebieden nog loopt, maar artsen en buitenlandse experts trekken dat in twijfel.
'Tel de aanvallen op artsen, de vernietiging van de gezondheidszorg en het ontzeggen van vaccins aan gebieden die de regering niet steunen of buiten controle van de overheid staan bij elkaar op en we hebben hier een door mensen veroorzaakte uitbraak', zegt bijvoorbeeld de Amerikaanse kinderarts Annie Sparrow, die de uitbraak op de voet volgt.

Vernietiging van infrastructuur maakt de risico's nog groter. Zo hebben waterzuiveringsinstallaties in het oosten van het land het begeven, waardoor mensen vervuild rivierwater drinken. Het poliovirus leeft in water en kan zich mogelijk ook op die manier verspreiden.

Bron

'Verwoestende mijlpaal': miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon

Een Syrisch jongetje in een vluchtelingenkamp in Libanon. © afp.Het aantal geregistreerde Syrische vluchtelingen in Libanon is gestegen tot de 'verwoestende mijlpaal' van een miljoen. Dat melden de Verenigde Naties. Hiermee telt Libanon het hoogste aantal vluchtelingen per bewoner ter wereld.

'Zo'n toestroom van vluchtelingen heeft in ieder land een grote impact. Voor een klein land als Libanon is de impact duizelingwekkend', zegt Antonio Guterres, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Libanon telt zelf iets meer dan 4 miljoen inwoners.

De burgeroorlog in Syrië is met meer dan 9 miljoen vluchtelingen het grootste vluchtelingendrama ter wereld. Ruim drie jaar na het uitbreken van de oorlog heeft ongeveer 40 procent van de totale bevolking huis en haard verlaten.
Bron
Lees ook: Duitsland vangt nog eens 10 duizend Syriërs op
Lees ook: Half miljoen voor Syriërs door nachtwandeling Rotterdam

Temperatuur zakt, kans op wolken en regen neemt toe


’Terug naar wat normaal is voor de tijd van het jaar’

De jas kan weer aan de komende tijd, maar echt koud wordt het niet © anp.De zomerstemming kan even de koelkast in, want zulk mooi weer als het de laatste week was, wordt het voorlopig niet. De temperatuur gaat omlaag, de kans op regen neemt toe en ook kunnen we vaker rekenen op een wolkendek.

Vandaag is de laatste échte zomerdag. Terwijl morgen de temperatuur weliswaar hoog is (16 tot 23 graden), is ook de kans op een bui groot. In het weekend begint het wat kouder te worden (14 tot 18 graden), maar volgens weerman Michiel Severin van Weerplaza is dat nog geen reden tot klagen: 'Het wordt zeker niet bar en boos. We gaan eigenlijk wat meer terug naar wat normaal is voor de tijd van het jaar. Dat is 12 graden, dus met 14 tot 18 hebben we geen reden tot klagen.'

Lange termijn
Ook op de langere termijn ziet Severin het zomerweer niet terugkeren. 'We kunnen meestal een trend van twee weken voorspellen, maar ook dan zie ik deze temperaturen niet terugkomen. We hebben van de zomer mogen proeven, maar het is nog even wachten op het hoofdgerecht.'

Heldere lucht
De dalende temperatuur en de aankomende regen hebben ook voordelen. Zo kunnen mensen met hooikoorts weer opgelucht ademhalen en ook de smog zal weer eventjes tot het verleden behoren.
Bron

270 vrachtwagens aan saharazand dalen neer

Als het de komende dagen gaat regenen, daalt ruim 5 miljoen kilo saharazand neer in Nederland. Dat komt neer op zo'n 36.000 kruiwagens of 270 betonwagens vol. Dat berekende weeronline.nl.

Het laagje zand wordt echter keurig verdeeld over het land, waardoor het per vierkante meter op 130 milligram (0,13 gram) aan zand neerkomt. Dat laat zich zien als een laagje stof op het dak van een auto.

Als het regent, komt het fijne zand met de druppels naar beneden. Een deel spoelt direct weg, een deel blijft achter. Vrijdag en zaterdag gaat het op veel plaatsen in Nederland regenen, verwachten de meteorologen. Voor de berekening is weeronline.nl uitgegaan van regen in de helft van Nederland voor enkele uren.
Bron

Jongetje vist nieuwe kikkersoort uit zwembad

© WNF.Een 6-jarig jongetje in het noordoosten van Colombia heeft bij toeval een nieuwe kikkersoort ontdekt. Volgens het Wereld Natuurfonds (WNF) viste hij het nauwelijks 2 centimeter grote amfibie uit het zwembad bij zijn ouderlijk huis. Onderzoekers van WNF die in de regio op expeditie waren, stelden vast dat het om een nog onbekende soort ging.

Het diertje behoort waarschijnlijk tot de smalbekkikkers, een kleine soort met een smalle puntige bek. Het nieuw ontdekte diertje heeft opvallende oranje vlekken op de buik en zijn pootjes. Het team onderzoekers ontdekte overigens in het gebied nog twee andere exemplaren. Er zijn meer dan 500 soorten smalbekkikkersoorten bekend.

Het kikkertje is voorlopig vernoemd naar zijn ontdekker en heet Camilo IV.
Bron

woensdag 2 april 2014

Half lichaam twaalf meter hoog in boom gevonden

Een gedeelte van Meyrick Golf Club © Google Streetview.Op een golfbaan in Bournemouth in het Verenigd Koninkrijk zijn een aantal menselijke botten gevonden waaronder een schedel met torso in een boom. Dat meldt Daily Star.


Het is nogal griezelig dat het lichaam daar voor een lange tijd heeft gehangen zonder dat iemand het wist.Eigenaar van de de hond

Vol afschuw belde het baasje de politie toen zijn hond aan kwam zetten met een arm en een hand. Later werden er nog meer lichaamsdelen gevonden: een hoofd met aanhangend torso bleek twaalf meter hoog aan een strop in een boom te hangen.

De politie behandelt het overlijden van de persoon niet als een misdrijf. Het lichaam hing zo hoog dat zij uitgaan van zelfmoord. Door de slechte staat van het lichaam kon de politie daarnaast concluderen dat het lang geleden is gebeurd.

Het is nog niet duidelijk of het om een man of een vrouw gaat. De politie doorzoekt het bestand van vermiste personen. Daarna kunnen de nabestaanden geïnformeerd worden. Overigens is de macabere vondst slecht nieuws voor de golfers: enkele holes zijn afgesloten in verband met het onderzoek.
Bron
Lees ook: Dode man in boom op golfbaan al drie jaar vermist

Janoekovitsj noemt annexatie Krim 'een tragedie'

De verdreven president Janoekovtisj tijdens zijn interview met AP in Rusland.. © ap.
De annexatie van de Krim door Rusland is een 'tragedie'. Dat heeft de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj woensdag gezegd. Hij zei te hopen dat het schiereiland ooit weer onderdeel van Oekraïne wordt en hij wil met de Russische president Vladimir Poetin bespreken onder welke voorwaarden dat mogelijk is.

Janoekovitsj gaf woensdag een interview aan persbureau AP en de Russische zender NTV. Het was zijn eerste interview sinds hij Oekraïne ontvluchtte.

Rusland lijfde de Krim vorige maand in na een in alle haast georganiseerd referendum. Kort daarvoor hadden Russische militairen het grootste deel van het schiereiland al bezet. Oekraïne en het Westen hebben felle kritiek geuit op de annexatie en noemen die in strijd met de wet.
Bron
Lees ook: Timmermans: Oekraïne toetreding tot EU beloven is geen oplossing
Lees ook: Moskou waarschuwt Kiev
Lees ook: Oekraïense premier reist vlak voor aflopen ultimatum af naar Oost-Oekraïne


Explosie bij hoofdingang ministerie Kabul: vier doden, meerdere gewonden

Een gebouw van het Afhaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul is vandaag getroffen door een bomaanslag. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er zeker vier politiefunctionarissen bij de aanslag omgekomen. Ook zijn er meerdere gewonden.

'Een zelfmoordterrorist met militair uniform bracht zijn bommen voor de hoofdingang van het ministerie tot ontploffing', meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring. 'Als gevolg hiervan zijn verschillende politiemannen gewond geraakt. Details hierover worden later bekend gemaakt.'

Omver geblazen
Een ooggetuige die naar de poort liep om het terrein te verlaten werd door de explosie omver geblazen, zei hij. Agenten brachten omstanders naar een versterkte ruimte in het gebouw.

Afghanistan gaat dit weekeinde naar de stembus om een nieuwe president en lokale besturen te kiezen. De Taliban hebben gedreigd de stembusgang te ontregelen met aanslagen. Ambtenaren en stembureaus zijn wat de Taliban betreft legitieme doelwitten.
Bron

Strafmaatregelen van NAVO door Moskou met zorg en hoon ontvangen

Russische legertrucks worden per trein naar de Krim vervoerd. © reuters.De beslissing van de NAVO om de samenwerking met Rusland te bevriezen, is met zorg en hoon ontvangen in Moskou. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov liet zijn Amerikaanse collega John Kerry weten 'bezorgd' te zijn. De Russische vicepremier Dmitri Rogosin noemde het een grap. 'De NAVO heeft besloten de samenwerking met de Russische Federatie tot eind juni op ijs te leggen, en heeft dat op 1 april meegedeeld', twitterde hij.

Rusland heeft voldoende manschappen aan de grens met Oekraïne om het land binnen te vallenPhilip Breedlove, topcommandant NAVO.

Gisteren werd alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort uit protest tegen de annexatie van de Krim.

Ook de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement vindt dit besluit maar niks. De NAVO heeft haar betekenis verloren bij het einde van de Koude Oorlog en wil zichzelf nu met hulp van Oekraïne nieuw leven inblazen. Het gaat om een poging om het bondgenootschap uit zijn 'halfdode' toestand te halen', aldus Alexej Poesjkov vandaag tegen persbureau Interfax.

Verzoenende geluiden
Tegelijkertijd komen uit Moskou meer verzoenende geluiden, vooral op het vlak van handel. De gasleveranties aan Europa worden niet stilgelegd, verzekerde vicepremier Arkadi Dvorkovitsj vandaag tijdens een bijeenkomst in het Duitse Dresden. Van de Russische energiereus Gazprom kwamen tegelijkertijd dezelfde geluiden. De top van het bedrijf heeft met Europese functionarissen gesproken en aangegeven dat het de 'wederzijdse nuttige relaties' wil behouden.

Ook premier Dmitri Medvedev hamerde er vandaag op dat de economische relaties met Europa en de Verenigde Staten niet mogen lijden onder 'politieke ambities en vooroordelen' rond Oekraïne.

Oekraïne binnenvallen
Rusland heeft voldoende manschappen aan de grens met Oekraïne om het land binnen te vallen. Als Moskou besluit om dit te doen, zou het Russische leger de situatie binnen drie tot vijf dagen volledig onder controle hebben. Dat heeft Philip Breedlove, topcommandant van de NAVO, vanochtend gezegd.

Breedlove noemt de situatie aan de grens 'erg verontrustend'. De NAVO heeft volgens hem wel bewegingen gezien bij een klein deel van de Russische troepenmacht, maar niets dat erop wijst dat ze terugkeren naar hun barakken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten hebben aan Breedlove gevraagd om voor 15 april een pakket maatregelen op te stellen die nerveuze NAVO-landen in het oosten van Europa weer gerust kan maken, zegt hij in een interview met persbureau Reuters. Dit zou gaan om versterkingen ter land, ter zee en in de lucht.
Bron
Lees ook: NAVO waarschuwt: 'Russen kunnen in drie dagen Oost-Oekraïne bezetten'
Lees ook: Oekraïne krijgt Russisch gas alleen nog na vooruitbetalen

Geroofde schilderijen hingen al 40 jaar in Italiaanse keuken

De gestolen schilderijen van de Franse schilders Paul Gauguin (L) en Pierre Bonnard. © afp.Twee schilderijen die in jaren 70 in Londen waren gestolen, hingen sinds 1975 in de keuken van een arbeider in de Noord-Italiaanse stad Turijn. De man had ze in zijn woonplaats voor bijna 45.000 lires, omgerekend zo'n 25 euro, gekocht op een veiling van voorwerpen die in treinen waren gevonden. Hij was er zich totaal niet van bewust dat het schilderijen van de Franse schilders Paul Gauguin en Pierre Bonnard waren.


Dat bleek volgens de Italiaanse krant La Stampa vandaag tijdens een persconferentie waarop minister Dario Franceschini van Cultuur de twee schilderijen aan de pers liet zien. De eenheid van de militaire politie die met de bescherming van het cultureel erfgoed is belast, kwam ze vorige maand op het spoor. Het gaat om Fruits sur une table ou nature au petit chien van Gauguin (1848-1903), waarvan de waarde op 15 tot 35 miljoen euro wordt geschat, en La femme aux deux fauteuils van Bonnard (1867-1947), dat een geschatte waarde van 600.000 euro heeft.

De Italiaanse politie gaat ervan uit dat de twee schilderijen zijn vervoerd in de trein van Parijs naar Turijn.
Bron

dinsdag 1 april 2014

Rusland wil Amsterdamse Krim-collectie

© Facebook.com/allardpiersonmuseum.Rusland wil dat de 'Amsterdamse' collectie kostbare voorwerpen uit musea op de Krim terug wordt gegeven aan de musea die de spullen hebben uitgeleend. Het Russische ministerie van Cultuur heeft de zaak inmiddels in beraad. De voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, Goud en Geheimen van de Zwarte Zee' zijn te zien is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.
Maandag zei voorzitter Sergej Narisjkin van de Doema, de Russische Tweede Kamer, dat de Russen 'erop staan dat de objecten worden teruggeven aan de musea'.

Door de Russische inlijving van de Krim is juridisch getouwtrek ontstaan over de collectie, met onder meer een gouden zwaardschede en een pronkhelm en talloze juwelen. Moskou en Kiev ruziën over wie de objecten krijgt. De spullen gaan zeker terug, volgens het Allard Pierson Museum. Maar het is voor het museum nog niet duidelijk of dat naar de Krim is, dat nu Russisch is, of naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. 'Het is een ingewikkelde juridische zaak. We zullen onze juristen ernaar laten kijken en ook advies vragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag', liet de Universiteit van Amsterdam (UvA) weten.

Het Allard Pierson is het archeologisch museum van de UvA.
Bron

NAVO neemt verdere stappen in Oekraïne-crisis

Oekraïnse soldaten trainen op een schietbaan bij Kiev. © afp.De NAVO versterkt de hulp aan de Oost-Europese NAVO-lidstaten die verontrust zijn over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. Daarnaast wordt alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort, zowel op militair als niet-militair (civiel) gebied.


Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-staten vandaag besloten. Het is wel de bedoeling dat de politieke dialoog met Moskou wordt voortgezet. Daarnaast wil het westers bondgenootschap het partnerschap met Oekraïne verdiepen.

Verbolgen
De NAVO-ministers zijn uiterst verbolgen over de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Volgens Moskou was dat onder meer om de Russen op de Krim te beschermen, maar de NAVO ziet die stap als een schending van internationaal recht.

Volgens diplomaten voelt de NAVO zich misleid en bedrogen door de Russen, omdat het bondgenootschap de afgelopen jaren heeft geprobeerd een relatie met de Russen op te bouwen en vertrouwen te wekken. Oost-Europese NAVO-leden (de Baltische staten, Polen en Roemenië) vrezen dat Moskou nu naar verdere uitbreiding streeft.

NAVO-militairen
Het parlement in Kiev besloot vandaag met grote meerderheid tot 2500 NAVO-militairen uit te nodigen. Deze komen onder meer uit de Verenigde Staten, Polen en Roemenië. Dit gebeurt als onderdeel van gemeenschappelijke manoeuvres met Oekraïense strijdkrachten die van mei tot november worden gehouden. Het Oekraïense leger hield eerder gemeenschappelijke oefeningen met NAVO-landen. Maar door de annexatie van de Krim en de door veel Oekraïners ervaren Russische bedreiging hebben de manoeuvres dit jaar een sterke symbolische betekenis.

Protest tegen 'killer-cops' na afschieten zwerver

© ap.Inwoners van Albuquerque in New Mexico hebben geprotesteerd tegen de politie in hun stad. De agenten staan bekend om hun excessieve gebruik van geweld, wat hen de naam 'killer-cops' heeft opgeleverd. Onlangs verscheen er een video waarop te zien is hoe een zwerver, die op het punt stond zich over te geven, wordt doodgeschoten.

De beelden van het doodschieten van de zwerver, de 38-jarige James Boyd, wekken veel verontwaardiging en woede op in de stad. Te zien is hoe de man omsingeld wordt door agenten en op het punt lijkt te staan zich over te geven. Vervolgens wordt er, als hij zijn rug naar de agenten draait, toch op hem geschoten.

Meerdere kogels
Als hij daarna op de grond ligt, worden er nog meerdere kogels op hem afgevuurd. Er werden bean bags afgevuurd en zes kogels. Ook werden er stroomstootwapens gebruikt. Agenten melden ter verdediging dat de man messen had en eerder had gedreigd hen wat aan te doen. De video is te zien op YouTube en kan als schokkend worden ervaren.

De beelden zijn voor de inwoners het zoveelste bewijs dat de politie onnodig veel geweld gebruikt. Boyd werd op 16 maart doodgeschoten. Tien dagen later schoot de politie opnieuw een man dood die naar verluidt eerst op agenten zou hebben geschoten.

Mensen keren terug naar huizen rond Fukushima

De wachters bij de 20-kilometerzone in Fukushima. © reuters.De Japanse regering laat voor het eerst sinds de kernramp van Fukushima mensen terugkeren naar hun huizen die zich rondom de getroffen kerncentrale bevinden. Daartoe werd vandaag besloten.

Het gaat om een klein deel van het twintig kilometer grote evacuatiegebied dat rondom Fukushima werd ingesteld. Door de beslissing kunnen 357 mensen terugkeren naar hun huizen in de stad Tamura, die vlakbij Fukushima ligt.

Sommigen zijn echter bang om terug te gaan, omdat ze nog steeds vrezen voor het gevaar van nucleaire straling. In 2011 verwoestte een aardbeving met een kracht van 9,0 samen met de daarop volgende tsunami de kerncentrale van Fukushima.

Negentienduizend mensen kwamen om het leven. Meer dan honderdduizend personen raakten ontheemd. Het schoonmaken van de centrale gaat volgens experts tientallen jaren duren.
Bron

KLM-toestel drie keer door bliksem geraakt

Een vliegtuig van KLM is vrijdag tijdens een vlucht van Amsterdam naar Birmingham drie keer geraakt door bliksem. De bemanning had het landingsproces ingezet toen de bliksem insloeg.

Tony Everitt, een passagier aan boord van de vlucht, vertelt de Birmingham Mail over het schrikmoment. 'Het was ongelooflijk: er klonk een enorme knal waardoor ik dacht dat de motor was ontploft.'

'Verrassend genoeg was het geen enge ervaring; het was spannend. Je verwacht dat er nog iets gebeurt, maar dan realiseer je je dat er niets aan de hand is.'

Bewondering
Everitt vertelt dat de bemanningsleden de passagiers pas na de vlucht informeerden over de knal. 'De piloot zei: 'Dames en heren, jullie hebben vast gemerkt dat we zijn geraakt door bliksem. Daarna vertelde hij dat het toestel zelfs drie keer geraakt was.'

Volgens Everitt was niemand bang. 'Ik heb erg veel bewondering voor de bemanningsleden; dat zij het hoofd zo koel hebben gehouden.'

Mario Dimitriou, die op dat moment door het stadje Sutton Coldfield reed, zag vanuit zijn truck het toestel twee keer door de bliksem geraakt worden. 'Twee bliksemschichten gingen recht door de achterkant heen. Het is maar goed dat vliegtuigen zo ontworpen zijn dat ze meerdere inslagen aankunnen.'
Bron video

Nederland in top drie internationale handel

Vijf enorme kadekranen komen aan bij de haven van Rotterdam, waardoor hier de allergrootste containerschepen kunnen worden gelost. © anp.Nederland behoort tot de wereldtop van landen met beste faciliteiten voor de internationale handel. Ons land steeg dit jaar van de 7de naar de 3de plaats van de zogeheten Enabling Trade Index van het World Economic Forum (WEF) die de openheid van economieën van 138 landen meet.

Singapore en Hongkong voeren de lijst net als in voorgaande jaren aan. Nederland rukte op van de 10de plaats (in 2010) via de 7e plaats in 2012 naar de 3e plaats dit jaar.

Het vandaag gepubliceerde Global Enabling Trade Report, waarvan de index onderdeel is, roemt Nederland onder meer om zijn haven- en ICT-infrastructuur en de kwaliteit, transparantie en efficiency van douane- en daaraan gerelateerde diensten.

1ste plaats
Nederland behoort volgens het rapport tot de beste landen op het gebied van fysieke en digitale infrastructuur. Op het onderdeel infrastructuur staat Nederland op de 3de plaats en haveninfrastructuur zelfs op de 1ste plaats. Een goede fysieke en digitale infrastructuur is 'smeerolie om handel te drijven', zegt hoogleraar Henk Volberda van onderzoeksinstituut INSCOPE - Research for Innovation dat namens het WEF het onderzoek onder Nederlandse bedrijven uitvoerde.

Een puntje van kritiek betreft het Nederlandse belastingsysteem dat volgens het rapport een belemmering vormt voor de internationale handel. 'Ondanks het feit dat de importbelastingen in Nederland tot de laagste ter wereld behoren (plaats 5), wordt het Nederlandse belastingsysteem rond de import als complex ervaren (plaats 110) en zijn er veel verschillende importbelastingen waar een bedrijf mee te maken heeft (plaats 109)', aldus het onderzoek.

Volgens Volberda draagt de complexiteit en hoeveelheid van Nederlandse importbelastingen er toe bij dat bedrijven veel tijd en geld kwijt zijn om producten en diensten te importeren in Nederland, wat het voordeel van lage importbelastingen gedeeltelijk vermindert.
Bron

maandag 31 maart 2014

Nog nooit zo warm op 31 maart

© anp.Nog nooit was het op 31 maart zo warm in De Bilt. De temperatuur liep vandaag op tot 20,4 graden. Daarmee gaat het oude dagrecord uit 1999 met 19,3 graden uit de boeken, meldt weeronline.nl. De temperatuur wordt sinds 1901 bijgehouden. Het is een warme dag als het in De Bilt boven de 20 graden is.


Het warmst werd het in het zuidwesten van Brabant: 22,7 graden. In Lauwersoog kwam het kwik niet verder dan 9,4 graden door mist en bewolking.

Met vandaag komt het totaal aantal warme dagen in maart dit jaar boven de 20 graden op drie. Nooit eerder werden er meer dan twee warme dagen geregistreerd. De laatste keer dat er twee warme dagen waren, was in maart 1990.
Bron

'Griekenland kan zonder verdere steun'

De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras (links) samen met de Griekse premier Samaras.. © epa.Griekenland heeft geen derde steunpakket nodig als het herstel van de economie doorzet. Dat zei minister van Financiën Yannis Stournaras vandaag. Morgen komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om de situatie in Griekenland te bespreken.

Stournaras zei dat het met de verbeterende economische omstandigheden makkelijker wordt voor Griekenland om op de obligatiemarkt kapitaal aan te trekken. Naar verwachting geeft Griekenland nog voor de zomer voor het eerst in jaren een obligatielening uit. 'Ik denk dat we met het geld uit het tweede pakket en met het economische herstel in onze financiële behoefte kunnen voorzien in het komende jaar', aldus Stournaras.

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei eerder dit jaar dat na de zomer bekeken wordt of Griekenland verdere steun nodig heeft.
Bron

25 jaar cel voor man die Witte Huis beschoot

Een man die in 2011 met een geweer op het Witte Huis in Washington schoot, is maandag tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Niemand werd geraakt, maar Oscar Ramiro Ortega-Hernandez veroorzaakte voor bijna honderdduizend dollar schade aan de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens zijn advocaten was hij ten tijde van het incident door depressiviteit en geestelijke stress verminderd toerekeningsvatbaar en dacht hij dat het einde der tijden was aangebroken.

De aanklagers wilden de verdachte in eerste instantie vervolgen wegens poging tot moord op president Barack Obama, maar zagen hier vorig jaar van af.
Bron

Oud-adviseur Poetin: 'Hij wil nu ook Finland inlijven'


’Huidige sancties werken juist in voordeel van Russische leider’

Andrej Illarionov was zes jaar lang hoofd economisch advies voor Poetin. Archiefbeeld van de twee uit 2004. © AFP.Een voormalig economisch adviseur van Vladimir Poetin heeft in een interview met een Zweeds dagblad uit de doeken gedaan wat de Russische president volgens hem nu van plan zou zijn. 'Hij zal niet stoppen voor hij Wit Rusland, de Baltische Staten en Finland heeft veroverd.'

Dat laat Andrej Illarionov weten in een gesprek met Svenska Dagbladet. 'Poetin vindt dat hij beschermt wat hem en zijn voorgangers toebehoort,' zo vertelt hij.

Landen veroveren
'Hij vindt dat Georgië, de Oekraïne, Wit Rusland, de Baltische Staten en Finland hem toebehoren. Het lijkt erop dat de westerse leiders helemaal vergeten zijn dat er sommige wereldleiders zijn die andere landen willen veroveren.'

Illarionov werkte van 2000 tot 2005 als hoofd economisch advies op het Kremlin en maakte de Russische leider jaren van nabij mee. Hij vertrok na zes jaar, omdat er regelmatig onenigheden waren. Illarinov zelf zegt dat hij vertrok 'vanwege het gebrek aan liberale beleidsvoering'. Momenteel werkt hij als adviseur in Washington voor de liberale denktank 'Cato Institute'.

Geen invasie
Rusland heeft al meerdere keren laten weten niet van plan te zijn de Oekraïne binnen te vallen, laat staan Finland. Dit ondanks het feit dat ze wel de Krim hebben geannexeerd en de grote hoeveelheid legertroepen die zich hebben verzameld aan de grens in het oosten.