Translate

zaterdag 29 maart 2014

Deze grote broer wil écht geen derde zusje

Dat babynieuws niet altijd even enthousiast wordt onthaald, bewijst een hilarische video op YouTube. De ouders van de zesjarige Gunner besloten met een symbolische taartvulling te onthullen of hun vierde kindje een meisje of een jongen zou worden. Toen de grote broer de roze inhoud zag verschijnen ging hij door het dak: 'Neeeeeeee, niet nog een meisje! Ik haat meisjes'.

Wat volgt is een minutenlange klaagzang, vermengd met pruillippen en tranen. Uit protest wil de jongen zelfs geen stuk van de taart eten.

Gunners zusjes Paisley en Harper kunnen, in tegenstelling tot hun zwaar teleurgestelde broer, niet wachten op de komst van nog een zusje én een lekker stuk babyroze taart.
Bron

'Rusland dreigt met wraak om VN-stem'


Kerry keert vliegtuig voor overleg met Lavrov.

de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © afp.


Rusland heeft andere landen met wraak gedreigd als ze zouden stemmen voor een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN tegen het omstreden referendum op de Krim. Dat meldde persbureau Reuters zaterdag op basis van interviews met VN-diplomaten.

Volgens Obama laat de Russische president Vladimir Poetin steeds zijn diepgewortelde wrok zien over wat hij 'het verlies van de Sovjet-Unie' noemt.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is op weg naar Parijs om daar met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov te spreken over de crisis in Oekraïne, meldt de Britse krant The Guardian.

Kerry was op de terugreis van Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten, maar veranderde de koers van zijn vliegtuig na een telefonisch onderhoud met Lavrov. De ontmoeting moet ergens volgende week plaatshebben, liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Resolutie
100 van de 193 landen stemden donderdag voor een niet-bindende resolutie die het Krimreferendum ongeldig verklaarde. 11 landen stemden tegen. Rusland beschuldigde westerse landen met de stemming 'schaamteloze druk' uit te oefenen 'tot het punt van politieke chantage'.

Chinese schepen in nieuw zoekgebied Boeing

Twee Chinese schepen speuren vandaag naar tekenen van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines in het nieuwe zoekgebied in de Indische Oceaan. Het gebied dat 7,5 keer zo groot is als Nederland ligt 1100 kilometer noordoostelijk van het vorige gebied en 1850 kilometer ten westen van de Australische stad Perth.

Vliegtuigen hebben in zee drijvende objecten gezien waar nader onderzoek naar nodig was. Maar de schepen hebben nog niets uit zee gehaald wat van het vermiste vliegtuig afkomstig is.

De plek van de zoekactie is aangepast omdat het toestel waarschijnlijk sneller heeft gevlogen dan eerder gedacht en daardoor eerder door zijn brandstof heen was. De Boeing raakte vermist op 8 maart met 239 mensen aan boord, onder wie een Nederlandse vrouw.
Bron
Lees ook: Australische premier maant tot geduld

Onopgemerkt meesterwerk aan de muur: 121.000 euro

© Daily Post.Een schilderij van de Hollandse meester Dirck van Delen heeft in Wales tientallen jaren onopgemerkt aan de muur gehangen. Het wordt op 16 april geveild in Engeland. De verwachte opbrengst is meer dan 100.000 pond (121.000 euro).

Het werk Dives en Lazarus hing in een cottage bij Welshpool in Wales. Een kunstkenner van het Britse veilinghuis Halls merkte het op. 'Vanaf het moment dat ik het zag wist, ik dat het 17de-eeuws en bijzonder was', zei ontdekker Allan Darwell tegen de BBC.

'Omdat het zo donker was in huis, kon ik de initialen eerst niet zien. Pas in het veilinghuis herkende ik onder de lampen de initialen van Dirck van Delen.'

Het zou gaan om een van de eerste werken van Dirck van Delen (1605-1671). De vader van de huidige eigenaar kocht het in de jaren 30 van een kunsthandelaar in Londen. Sindsdien is het familiebezit.
Bron

Straf voor oma na stelen loterijprijs van kleinkind

Een oma van 84 moet tien maanden naar de gevangenis. Haar misdaad? Ze maakte haar kleinkind een winnend kraslot van een half miljoen euro afhandig met de belofte dat ze het geld zou teruggeven op haar achttiende verjaardag. Dat laatste, u raadt het al, gebeurde niet.

Even terug naar de feiten. Maria Pina was in 2009 gaan winkelen met haar kleinkind Isabella en haar vriendje Nicola. Het trio besloot om na het bezoek aan de lokale supermarkt in Pavia nog even langs een bar te gaan. Daar kocht Isabella een 'gratta e vinci'- kraslot.

Een dag later ontdekte de meid dat ze maar liefst een half miljoen euro had gewonnen. Ze kon haar geluk niet op. Haar oma moest even slikken en deed haar kleinkind een voorstel. Ze zou op het geld passen tot het meisje achttien jaar zou worden.

Twee jaar wachten
Twee jaar lang wachtte de Italiaanse. Toen ze eindelijk haar achttiende verjaardag vierde, wou ze haar geld incasseren maar dat was buiten haar oma gerekend.

De grootmoeder wilde geen eurocent terugbetalen en ontkende dat haar kleinkind het winnende lot had gekocht. Daarop trok Isabella naar de rechter en die stelde haar in het gelijk.

De oma werd veroordeeld tot tien maanden gevangenis en het betalen van de gerechtskosten.
Bron

Aardbeving in omgeving Los Angeles

© epa.Bij de Amerikaanse plaats La Habra, 30 kilometer van de miljoenenstad Los Angeles, heeft zich gisteravond (plaatselijke tijd) een aardbeving voorgedaan. De kracht was 5,1 op de schaal van Richter volgens gegevens van het Amerikaanse geologische instituut USGS. Dat schatte de beving eerder iets zwaarder in.

Het epicentrum lag net buiten de plaats, die niet ver van de Californische kust ligt. De beving was voelbaar in heel zuidelijk Californië. Er werden ook verscheidene, minder krachtige, voor- en naschokken geregistreerd. Er zijn geen meldingen van grote schade binnengekomen.

Amper 2 weken geleden werd de regio van Los Angeles getroffen door een aardbeving met een kracht van 4,4 op de schaal van Richter. Door het kustgebied loopt de beruchte San Andreasbreuk, die geregeld voor trillingen zorgt.
Bron

vrijdag 28 maart 2014

Nederlander krijgt levenslang in Ierland door internetmoord

Een 42-jarige Nederlander heeft in Ierland levenslang gekregen voor de moord op een andere Nederlander. De veroordeelde Jacky L. stak zijn 31-jarige huisgenoot Kamal El Habsati op 1 december 2012 dood, na een ruzie over een internetrekening van iets meer dan 4 euro.

De twee mannen woonden en werkten sinds enkele maanden samen in Dublin. Jacky L. zou ongelukkig zijn geweest met zijn huisgenoot. Hij had erover geklaagd dat El Habsati langzaam was met het betalen van zijn rekeningen, niet schoonmaakte en midden in de nacht kookte.

Op de dag van de moord had Jacky L. het internet afgesloten, om zijn huisgenoot uit zijn kamer te lokken, vanwege de niet betaalde rekening. De ruzie escaleerde en Jacky L. gooide El Habsati op de grond. Het slachtoffer zou zich met een mes hebben verweerd. L. wist dat van hem af te pakken en doodde El Habsati ermee.

Jacky L. vertrok daarna naar Amsterdam en reisde door naar enkele andere Europese steden. Uiteindelijk gaf hij zichzelf aan.
Bron

Zwangere vrouw kan NIPT-test vergoed krijgen

© anp.

Zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een ernstige erfelijke aandoening, zoals het syndroom van Down, krijgen vanaf 1 april de zogeheten NIPT-test vergoed.

Minister Edith Schippers van VWS heeft dat vandaag bekendgemaakt. Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus dat hierin aanwezig is, wordt getest op chromosoomafwijkingen. De test heeft als voordeel boven de al beschikbare vlokkentest en de vruchtwaterpunctie dat er geen risico is op een miskraam.

Om de NIPT-test te krijgen moet wel een verhoogd risico zijn vastgesteld. Dat kan blijken uit de medische geschiedenis van de zwangere of uit een zogenoemde combinatietest (van een echo en een bloedtest). Bij een verhoogd risico wordt het vervolgonderzoek vergoed.

Vrouwen van boven de 36 hebben vanaf 1 januari volgend jaar geen rechtstreekse toegang meer tot een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie, laat Schippers verder weten. Ze volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad. Reden is dat de combinatietest een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen beter voorspelt dan de leeftijd alleen.
Bron

Extreemrechtse betogers eisen in Kiev vertrek minister

Leden van Pravy Sektor zwaaiden gisterenavond met hun zwart-rode vlaggen. © belga.Zo'n duizend aanhangers van de nationalistische paramilitaire beweging Pravy Sektor uit Oekraïne zijn in Kiev de straat op gegaan om het ontslag te eisen van de minister van Binnenlandse Zaken. Ze houden hem verantwoordelijk voor de dood van één van hun leiders.


De betogers verzamelden zich bij het parlement, in het centrum van de Oekraïense hoofdstad. Ze zwaaiden met de zwarte en rode vlaggen van de beweging, en eisten het ontslag van minister Arsen Avakov.

Sommige betogers sloegen de ruiten in van het imposante gebouw en dreigden zich een weg naar binnen te banen. Daarna nam de spanning af en besloten ze om vandaag terug te keren bij de opening van de zitting van het parlement.

De demonstranten houden de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de dood van Aleksandr Moezitsjko, alias Sasjko Bily ('Sasjko De Blanke'), de leider van Pravy Sektor in het westen van Oekraïne. Hij kwam om bij een schietpartij met de politie, die hem had tegengehouden in Rivne.

De ordediensten verklaarden dat Moezitsjko gezocht werd voor lidmaatschap van een criminele organisatie. De verdachte zou als eerste geschoten hebben en zou gedood zijn met een kogel van zijn eigen vuurwapen.

Presidentsverkiezingen
Pravy Sektor is een extreemrechtse beweging die zich afgelopen zaterdag omvormde tot een politieke partij, waarvan ook andere nationalistische bewegingen deel uitmaken. Leider Dmitro Jarosj wil zich kandidaat stellen voor de vervroegde presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne.
Bron

Obama: 'Poetin moet troepen terugtrekken van Oekraïense grens'

Leden van de ultrarechtse groep Rechtse Sector vandaag voor het parlementsgebouw in Kiev in Oekraïne. © reuters.De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland vandaag opgeroepen om zijn troepen terug te trekken van de Oekraïense grenzen. Dat zei Obama in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News. 'Ze moeten zich terugtrekken en beginnen te onderhandelen met de Oekraïense regering', aldus Obama.


'Je ziet steeds meer soldaten samenkomen onder het mom van een militaire oefening. Maar dat is niet wat Rusland normaal gesproken zou doen. Misschien is het alleen maar om de Oekraïners te intimideren. Misschien hebben ze grotere plannen, wie zal het zeggen', sprak Obama. Volgen Obama laat de Russische president Vladimir Poetin steeds zijn diepgewortelde wrok zien over wat hij 'het verlies van de Sovjet-Unie' noemt.

Verkeerde interpretatie
Obama herhaalde nog maar eens dat Poetin het Westen volkomen verkeerd heeft begrepen. 'Wat zeker is, is dat hij de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten verkeerd interpreteert. We hebben geen enkele interesse om Rusland te isoleren. Ook willen we niets met Oekraïne doen wat voor ons eigen belang telt. We willen alleen dat de Oekraïners zelf beslissingen kunnen nemen over hun leven.'

Obama was in Rome om een bezoek te brengen aan paus Franciscus. Vanmiddag is hij aangekomen in Saudi-Arabië voor een ontmoeting met koning Abdullah.

Rusland geeft wapens terug
Poetin liet vandaag weten dat Oekraïne een deel van de wapens en het materieel van militairen die op de Krim gelegerd zijn en niet de kant van Rusland hebben gekozen terug kan krijgen. Om hoeveel en wat voor soort wapens en materieel het gaat werd niet bekendgemaakt.

Russische militairen namen deze maand bezit van de Oekraïense militaire installaties op de Krim nadat Rusland formeel het schiereiland had ingelijfd. Sommige Oekraïense militairen sloten zich aan bij het Russische leger, maar anderen kozen ervoor te worden teruggetrokken.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe bracht vandaag verslag uit aan Poetin en deelde hem mee dat de Oekraïense terugtrekking van de Krim voltooid is.
Bron
Lees ook: Obama en Poetin bellen uur lang over crisis Oekraïne

Meisje schrijft bedankje aan rechter die haar vader opsluit

Een meisje van zeven heeft een dankbrief gericht aan een rechter in Londen. De man had haar vader naar de gevangenis gestuurd voor de moord op haar moeder en dat kon de kleine meid waarderen. Het meisje zag hoe haar vader haar moeder afmaakte met een mes en raakte zelf ook gewond.


Ze zag niet alleen hoe haar vader haar moeder vermoordde maar ze raakte zelf ook gewond toen ze haar moeder wilde beschermen

Ze deed nog haar best om haar moeder te helpen maar tevergeefs. Het kind werd onder het bloed aangetroffen naast haar moeder. De dader gaf de feiten toe en werd veroordeeld tot minimaal tien jaar gevangenis.

De sociale dienst vroeg de rechter in Londen om een beslissing te nemen over de toekomst van het kind. Keehan besloot dat het meisje in aanmerking komt voor adoptie en verbood het vrijgeven van de identiteit van het meisje. 'Ze zag niet alleen hoe haar vader haar moeder vermoordde maar ze raakte zelf ook gewond toen ze haar moeder wilde beschermen', sprak de rechter. 'Ze werd door de hulpdiensten aangetroffen in een kamer met haar moeder. Ze zat volledig onder het bloed.'
Bron

Miljoen potten pindakaas gedumpt op afvalstort

Foto ter illustratie © thinkstock.Bijna een miljoen potten prima pindakaas worden gedumpt op een afvalstort in de Amerikaanse staat New Mexico. De potten, die een totale waarde van 2,6 miljoen euro vertegenwoordigen, worden naar de stort gebracht om de verkoop van een failliete pindaverwerkingsfabriek te bespoedigen.

De fabriek van Sunland Inc. in Portales was in 2012 betrokken bij een grootschalige uitbraak van salmonella. De potten pindakaas die nu worden gedumpt, werden gemaakt voor groothandel Costco Wholesale. Costco weigerde echter de pindakaas af te nemen en stond niet toe dat de pindakaas werd gedoneerd aan voedselbanken of opnieuw werd verpakt om vervolgens te worden verkocht aan instellingen als gevangenissen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er met de pindakaas niets aan de hand is en dat deze gewoon op de boterham kan worden gesmeerd.
Bron

Geheimzinnige 'geest' actief in Amerikaanse winkel

Steven Buzzotta wist niet wat hij zag toen hij deze week de beveiligingsbeelden van zijn winkel in Gilford, New Hampshire terugkeek.

Op de beelden is te zien hoe een glasplaat blijkbaar uit eigen beweging over de toonbank schuift, om vervolgens in stukken op de grond te eindigen.

'We hebben geen idee hoe het gebeurd is', vertelt Buzzota aan Fox News. 'Er was geen touw, geen voorbijrijdende vrachtwagen, niets.'
Volgens Buzzotta zou het pand waarin zijn winkel zit, al vaker bezocht zijn door de geest van een 14-jarig meisje. Zij zou samen met de geest van haar vader regelmatig door het 18-eeuwse pand dwalen.


De winkelier bezweert dat hij de boel niet in scene heeft gezet. Vooralsnog hebben de 'geestverschijningen' hem geen klandizie gekost.

Ophef om foto's naakte kaasmakers in melkkuip

© vk.com.In Rusland is een vlaag van verontwaardiging opgestoken nadat op het internet foto's zijn opgedoken van werknemers die in een kaasfabriek naakt stoeien in een melkkuip. De voedselautoriteiten hebben een onderzoek gelanceerd, schrijven Russische media.

Het zou gaan om een nieuwjaarsfeestje in een zuivelbedrijf in het Siberische Omsk. Op een van de foto's is te zien hoe een kaasmaker zijn onderbroek in de lucht houdt om te bewijzen dat hij en zijn collega's wel degelijk naakt in de kuip zitten.

De krant 'The Siberian Times' heeft contact opgenomen met de directie van de bewuste kaasfabriek. Daar weigerde men alle commentaar.
Bron

donderdag 27 maart 2014

Eerste geval van 'WhatsAppitis' vastgesteld

Het medische tijdschrift 'The Lancet' maakt in zijn jongste nummer melding van een eerste geval van 'WhatsAppitis'. In een Spaans ziekenhuis werd een vrouw opgenomen met chronische pijn aan de polsen, te wijten aan het overmatig versturen van tekstberichtjes op haar smartphone.

De patiënte is een 34-jarige arts. Ze is 27 weken zwanger en diende zich aan bij een ziekenhuis in Granada. 'De vrouw heeft pijn in de polsen', aldus de behandelende dokter Inés M. Fernandez-Guerrero in 'The Lancet'. 'De patiënte heeft in het verleden geen trauma's opgelopen aan de gewrichten en heeft in de dagen voor haar opname geen buitensporige fysieke inspanningen geleverd'.

Zes uur
De patiënte werd in observatie genomen. Daaruit bleek dat ze gedurende zes uur onafgebroken berichtjes verstuurde. 'Heel die tijd had ze de 130 gram zware smartphone in haar handen en waren haar beide duimen onafgebroken in beweging', aldus Fernandez-Guerrero.

'Mijn diagnose voor de pijn in de polsen is simpel: 'WhatsAppitis'. De behandeling bestond uit het toedienen van niet-steroïdale ontstekingsremmers en het verbod om te berichten'.
Bron

Dronken Roemeen slikt vork in

© thinkstock.


Een 25-jarige Roemeen is na een avondje stappen op de eerste hulp beland nadat hij in dronken toestand een weddenschap had afgesloten. 'Ik wilde aan mijn vrienden bewijzen dat ik een vork kon inslikken zonder dat het pijn zou doen', aldus de man in Metro.

Radu Calincescu kon nog wel op eigen kracht het ziekenhuis bereiken toen hij na de stunt een hevige pijn begon te voelen. Bij het onderzoek vergat hij echter aan de dokter te vermelden dat hij een vork had ingeslikt. Pas op deröntgenfoto's zagen de artsen het stuk eetgerei in zijn lichaam zitten.

'Ik moet over een paar dagen terugkomen om te zien of de vork is gedaald. Wanneer het mijn maag bereikt en het de maagwand kan beschadigen, dan zal ik geopereerd moeten worden', aldus Calincesu.
Bron

Eerste gevallen van tbc-besmetting van kat op mens in Engeland

In Engeland zijn twee mensen door hun kat besmet geraakt met tbc. © ap.In Engeland zijn twee mensen, in de graafschappen Hampshire en Berkshire, met tuberculose geïnfecteerd door hun kat en hebben de ziekte daadwerkelijk gekregen. Twee anderen zijn geïnfecteerd en hebben geen tbc ontwikkeld.

Dat de ziekte van kat op mens kan worden overgebracht, is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen. De besmetting werd als eerste vastgesteld door de gezondheidsinspectie voor dieren, nadat dierenartsen in de graafschappen in hun praktijk vorig jaar onverwacht stuitten op negen gevallen van tbc bij katten, zo meldde de Britse krant The Times vandaag.

De Nederlandse longarts Wiel de Lange, werkzaam bij de gespecialiseerde kliniek Beatrixoord van het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft in de praktijk in Nederland niet eerder gehoord van besmetting door een kat. Hij ziet niet direct groot gevaar opdoemen in Nederland, waar naar schatting 3,6 miljoen katten leven.

'Veel katten hebben de ziekte gewoon niet. De katten in Engeland hebben mogelijk elkaar aangestoken.' Bovendien, zo meent hij, hebben we in Nederland een uitstekend inspectiesysteem dat dit soort besmettingen snel aan het licht zou brengen.

Gehoefde zoogdieren
Volgens De Lange zijn er veel dieren die tuberculose kunnen overbrengen, met name de gehoefde zoogdieren. De bekendste zijn runderen, waarvan al heel lang vaststaat dat ze de bacteriële infectieziekte kunnen overbrengen. 'Dat is de reden waarom in de jaren vijftig besmette runderen op grote schaal werden afgemaakt. Het is ook de reden waarom we melk pasteuriseren en zo de schadelijke bacteriën vernietigen", aldus de specialist.
Bron

Zingende non breekt record: snelste YouTube-hit ooit

De zingende non uit Italië die de jury van The Voice versteld deed staan is uitgegroeid tot een internetfenomeen. De video waarin zuster Christina Scuccia (25) het nummer 'No One' van Alicia Keys ten gehore brengt is in recordtempo bekeken op YouTube.

Razendsnel ging het filmpje van haar gesmaakte optreden de wereld rond. In amper zeven dagen tijd werd het meer dan 30 miljoen keer bekeken op YouTube: een absoluut record. Het vorige record van snelste YouTube-hit ooit stond op naam van Psy en zijn 'Gangnam Style'.

De Siciliaanse zuster, verbonden aan de ursulinen-orde, begint dit weekend aan de Battles. Stiekem hoopt ze op een telefoontje van paus Franciscus, aldus Italiaanse media.

Bron

Zie hoe dove vrouw na veertig jaar voor het eerst hoort

Voor het eerst in veertig jaar kunnen horen: dankzij een implantaat werd de droom voor Joanne Milne werkelijkheid, met een logische emotionele uitbarsting tot gevolg. Toen de behandelende arts de dagen van de week uitsprak, kon de vrouw haar tranen niet meer bedwingen.

Joanne uit het Britse Gateshead kwam door het zeldzame syndroom van Usher doof ter wereld. Als twintiger werd ze door die aandoening ook nog eens geleidelijk blind.

Vorige maand stond de operatie op het programma die haar leven een nieuwe impuls gaf. Na vier weken wachten mocht het implantaat ingeschakeld worden.

'Eigen stem klinkt heel vreemd'
'Mijn eigen stem klinkt heel vreemd. Dit is echt ongelooflijk', stoot een stomverbaasde Joanne uit. 'Dit is het meest overweldigende moment uit mijn leven, ik ben er nog niet goed van. Ik moet nu leren herkennen wat al die geluiden zijn, zeg maar een bibliotheek in mijn brein aanleggen.'

'In de afgelopen 48 uur hoorde ik onder meer al iemand lachen achter mij en de vogeltjes fluiten. Van het geluid van een lichtschakelaar tot stromend water, al die dingen voor het eerst horen blijft voor mij bijzonder emotioneel. Ik kan niet stoppen met huilen. En mijn vrienden hoeven nu ook niet meer mijn arm aan te tikken om mijn aandacht te krijgen.'Nederlandse nipt aan modderdood ontsnapt in VS


Vaatwasser redt leven van Friezin en sjamaanlerares

De ook in Nederland populaire sjamaanlerares Robin Youngblood bedankt de helikopterpiloot die haar en cursist Jetty Dooper uit Franeker in veiligheid bracht. © ap.Een vrouw uit Friesland heeft op wonderbaarlijke wijze de modderlawine in de Amerikaanse staat Washington overleefd. Jetty Dooper (51) uit Franeker was er voor een trainingsweek in sjamanisme, een spirituele stroming. Haar trainster en zij werden bedolven onder meters slib maar wisten zich vast te klampen aan respectievelijk een droogtrommel en een vaatwasser.

Terwijl reddingswerkers zes dagen na de modderlawine in Snohomish County nog altijd zoeken naar 176 vermisten en ze al 16 doden borgen, komen Jetty Dooper en haar Sjamaan-lerares Robin Youngblood (63) bij vrienden bij van hun angstige avontuur dat hen bijna noodlottig werd.

Onheilspellend geraas
De twee vrouwen zaten zaterdagmorgen te ontbijten in Youngbloods splinternieuwe houten bungalow in het dorpje Oso toen ze opeens een onheilspellend geraas hoorden. 'Ik keek uit het raam en zag tot mijn ontsteltenis een zes tot zeven meter hoge muur van modder aankomen. Wegwezen, riep ik naar Jetty. We renden richting de buitendeur maar voor we het beseften stortte het huis in en zaten we in een wasmachine van modder die maar bleef draaien. Het was verschrikkelijk,' zegt Youngblood terugblikkend in de krant Seattle Times.

Tien tijgers vermoord als schouwspel voor rijkelui


Geld en sociale status reden van slachting bedreigde katten

Archiefbeeld © anp.

In China zijn meer dan tien tijgers vermoord. De slachting moest als schouwspel dienen voor officials en rijke zakenlui. Dit melden lokale Chinese media op basis van politieberichten uit Zhanjiang.

Lokale officials en prominente zakenlui waren bereid om een hoop geld neer te tellen om de slachting bij te mogen wonen, een dergelijke ervaring werkt statusverhogend in bepaalde sociale kringen.

Naar alle waarschijnlijkheid waren de tijgers gedrogeerd met slaapmiddelen, maar nog wel levend. Dit omdat de toeschouwers moeten kunnen zien dat de tijgers nog levend zijn voordat ze omgelegd worden.

Voor dit soort gelegenheden wordt vaak een ervaren varkensslachter ingehuurd. De beul van dit tijgerslachtfeest kwam om het leven toen hij probeerde te vluchten voor de politie.

Financieel aantrekkelijk
Het slachten van tijgers is vooral financieel aantrekkelijk. Naast het geld wat de toeschouwers moeten betalen, zijn de botten ook goud geld waard. Zo zouden deze meer dan 1600 euro per kilo opleveren, terwijl het vlees rond de 110 euro per kilo moet kosten. De botten zijn in trek omdat het een ingrediënt vormt voor een traditioneel Chinees medicijn wat goed zou zijn voor het lichaam.

Elektrocuteren
Twee jaar geleden lekte er een video uit van een dergelijke slachting. Daar waren beelden te zien van tijgers in metalen kooien die geëlektrocuteerd werden. De reusachtige katten kregen een metalen plaat in hun bek gedrukt die meer dan tien seconden onder stroom werd gezet.
Bron

Aangenomen resolutie VN bestempelt referendum Krim als illegaal

Ondertussen wordt op de Krim de Russische militaire aanwezigheid verder opgeschroefd. © afp.De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het referendum over afscheiding van de Krim middels een niet-bindende resolutie als illegaal bestempeld. Dat meldt persbureau Reuters.

In totaal stemden 193 leden over de resolutie. Honderd leden stemden vóór het ongeldig verklaren van het referendum, elf tegen en 58 onthielden zich van stemming.

Sommige landen deden niet mee aan de stemming. Volgens westerse diplomaten was het aantal ja-stemmers groter dan verwacht. Moskou zou volgens hen actief hebben gelobbyd om tegen de resolutie te stemmen.
Bron
Lees ook: Tataren op de Krim willen eigen referendum

woensdag 26 maart 2014

'Burger King baby' herenigd met biologische moeder


’Ik kreeg de knuffel waar ik 27 jaar naar verlangde’

Door haar oproep kon Katheryn Deprill herenigd worden met haar biologische moeder. © ap.Katheryn Deprill werd in 1986 als baby te vondeling gelegd in de toiletten van de Burger King. Begin deze maand deed ze een oproep via Facebook om haar biologische moeder te vinden. Duizenden deelden haar oproep. Haar zoektocht heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen en de Amerikaanse is herenigd met haar biologische moeder.

Deprill laat weten dat ze 'pure blijdschap' voelde toen ze haar moeder afgelopen maandag voor het eerst ontmoette op een advocatenkantoor. Ze hoorde van de vrouw de verdrietige details over hoe ze was verwekt en waarom ze was verlaten. Een verhaal waardoor Katheryn begrijpt waarom haar moeder deed wat ze heeft gedaan.

'Alsof ik in de spiegel kijk'
'Ze is leuker dan alles wat ik me had kunnen voorstellen. Ze is zo lief en fantastisch. Ik ben zo blij,' aldus Deprill, die wereldwijd bekend werd als de 'Burger King baby'. Begin maart plaatste ze haar oproep op Facebook en deze werd ruim 30.000 keer gedeeld. Ook de vrouw die haar had verlaten las de oproep en nam contact op met een advocaat, genaamd John Waldron, die de ontmoeting tussen de twee dames daarna regelde.

De twee vrouwen lijken erg op elkaar. 'Het is alsof ik in de spiegel kijk,' laat Katheryn, zelf moeder van drie kinderen, weten. 'Ik kreeg de knuffel waar ik 27 jaar naar verlangde en dat heeft het ijs gebroken. Ik vroeg haar of ze me die kon geven en ze zei 'absoluut'. Ze opende haar armen en de rest is geschiedenis.'

De twee kletsten vier uur lang met elkaar en zijn van plan contact te houden. 'We gaan zeker een relatie opbouwen,' aldus Deprill. Advocaat Waldron heeft kort uitgelegd wat het verhaal van de biologische moeder, die niet bij naam genoemd wilde worden, is.

Kapsel van Kim Jong Un voortaan bij wet verplicht

© epa.
Rampspoed daalt neer op de modebewuste mannen in Noord-Korea. De mannelijke inwoners van het land zijn voortaan immers bij wet verplicht om het kapsel van hun grote leider Kim Jong Un te dragen. Reacties op deze beslissing zijn er, behalve de juichende in de officiële staatsmedia, uiteraard niet.

Volgens sommige bronnen zijn de nieuwe richtlijnen al enkele weken geleden in de hoofdstad Pyongyang, maar zou nu over het hele land uitgerold worden. Binnen afzienbare tijd moeten daarom alle Noord-Koreanen rondlopen met kort opgeschoren slapen en een weelderige bovenkruin met een rigoureuze middenstreep.

Meningen verdeeld
Op plekken waar dat wel mag, zijn de meningen verdeeld over deze maatregel. 'De haarsnit van onze leider is nogal speciaal te noemen', aldus een anonieme bron op Radio Free Asia. 'Niet iedereen zal ermee staan want niet alle mannen hebben hetzelfde gelaat en dezelfde vorm van hoofd'.

De al schaarse vrijheid van de mensen in het Aziatische land wordt dus verder ingeperkt. Tot dusver hadden de inwoners de keuze uit 28 verschillende coupes.
Bron

Eeneiige tweelingzussen promoveren op zelfde dag

Jolet (links) en Riëlle Ruiter. © Privéfoto.De eeneiige tweeling Riëlle en Jolet Ruiter (28) promoveert vandaag vlak na elkaar aan dezelfde universiteit. Een zeldzaam fenomeen, al zijn de zussen er nuchter onder. Jolet: 'We hebben gewoon dezelfde interesses. Maar ik heb wel het idee dat ik nu anderhalve doctorstitel binnen heb omdat ik het werk van mijn zus ook heel goed ken.'

De blonde zussen doorliepen samen de kleuterschool, basisschool en middelbare school. Daarna studeerden ze samen, levensmiddelentechnologie in Wageningen, en deden beiden onderzoek naar de vorming van kleine druppels. Hun promotieonderzoeken aan de Universiteit Twente - de zussen kozen ook nog eens dezelfde vakgroep - borduurden hier op voort.

'We hebben altijd bij elkaar in de klas gezeten en dat vonden we prima. Het is dan ook niet eenvoudig om ervoor te kiezen opeens allebei iets compleet anders te gaan doen', verklaren de zussen hun eensgezindheid.

Aan een half woord genoeg
De tweeling werkte de afgelopen jaren wel aan een ander project en deelde ook geen kantoor. 'Maar ik loop wel snel naar Jolets kantoor als ik een vraag heb. Bij ons kost overleggen niet zo veel tijd: we hebben vaak aan een half woord genoeg. We hebben onze eigen manier van communiceren. Soms denken anderen dat we ruzie hebben, maar dat is dan helemaal niet het geval', schetst Riëlle.

Gisteren wimpelden ze veel interviewverzoeken af. Ze wilden zich concentreren op het promoveren. 'Al die aandacht hoeft van ons niet zo nodig. Het is overdonderend. We zijn nu vooral aan het stressen over de vragen die ons zullen worden gesteld', legt Riëlle uit. 'Iedereen vindt het heel bijzonder dat wij tweeling zijn, maar niemand wil precies weten wat we aan het doen zijn.'

Postdoc in de VS
Het is ook ingewikkelde kost. Jolet doet onderzoek naar vallende druppels. Haar onderzoek kan gebruikt worden om vorming van luchtbelletjes in een inkjetprinter te voorkomen. Haar zus deed onderzoek naar oliewinning. Na hun promotie willen de pientere zussen een postdoc doen. 'Het liefst in het buitenland, de Verenigde Staten bijvoorbeeld.'
Bron

Blunderende CNN-verslaggevers de cel in na inbraakpoging WTC

De zon reflecteert op het WTC in New York. © reuters.

Twee verslaggevers van nieuwszender CNN zijn gisteren opgepakt na een aantal mislukte pogingen het nieuwe World Trade Center (WTC) in New York binnen te dringen. Het duo wilde vermoedelijk bewijzen dat de beveiliging van het terrein niet deugde. Dat mislukte.


De journalisten probeerden in de voetsporen te treden van een 16-jarige jongen. Het lukte de tiener onlangs wel het terrein op te sluipen. Hij bracht de beveiliging daarmee ernstig in verlegenheid. 'Hij was verstandig genoeg om het om 4 uur 's ochtends te proberen', merkte een politiewoordvoerder droogjes op.

De CNN-medewerkers gingen iets minder sluw te werk. Ze probeerden zich kort na lunchtijd langs de hoofdingang te kletsen, maar die poging faalde. Volgens de politie had een van de journalisten een camera bevestigd aan zijn hoofd.

Over het hek klauteren
Een van de mannen probeerde daarop tot twee keer toe tevergeefs over het hek te klauteren. Toen ook dat mislukte, volgde enkele minuten later een poging een elektronische toegangspoort te forceren.

De politie kon niet lachen om het geblunder en sloeg de journalisten in de boeien. 'Dit is een verspilling van de kostbare tijd en energie van de politie', klaagde de woordvoerder. CNN ontkent in een reactie dat de verslaggevers was gevraagd het terrein binnen te dringen.


De twee gearresteerde CNN-verslaggevers die het WTC probeerden binnen te komen. © reuters.


Bron

Bouwvakker op nippertje gered uit brandend gebouw


De brandweer van Houston liet zich van zijn beste kant zien door een bouwvakker te redden uit een felle brand. Op de beelden is te zien hoe de ongelukkige man, zich eerst in veiligheid brengt door een balkon naar beneden te springen.

Daarop hengelt de ladderwagen de man binnen. Precies op tijd want slechts luttele seconden later zorgt het helse inferno ervoor dat de gevel in elkaar stort. Zonder meer een sterk staaltje van de brandweermannen.
Bron

'Zonnige lenteweekend op komst met lokaal 20 graden'

Er staat ons voor de tweede keer deze maand uitstekend lenteweer te wachten. Morgen kan er nog een enkele bui vallen bij een maximum temperatuur van 10 graden, maar vanaf donderdag overheerst de zon. Zaterdag en zondag kan het kwik in het oosten van het land stijgen naar 20 graden. Dat meldt Weerplaza.

'Morgen moeten we nog even door de zure appel heen bijten, maar daarna staat ons prachtig lenteweer te wachten', vertelt meteoroloog Ben Lankamp. Morgen verloopt bewolkt en krijgt eerst het noorden van Nederland te maken met buien, later ook het westen en zuidwesten van het land. Bij een zwaardere bui is zelfs wat natte sneeuw mogelijk. Het wordt 8 tot 11 graden.

Vanaf donderdag wordt er warme lucht aangevoerd uit Zuidoost-Europa. Tussen de 10 en 12 graden is normaal voor eind maart, maar daar zitten we deze week ver boven. Donderdag en vrijdag liggen de temperaturen rond de 15 graden en zaterdag en zondag kan het tot 20 graden worden in het oosten van het land. 'Zulke uitschieters zoals dit weekeinde zijn niet buitengewoon voor de tijd van het jaar', vertelt Lankamp. Het zou dan de derde keer dit jaar en de derde keer in maart zijn dat de thermometer 20 graden aanwijst. In De Bilt is nog maar één warme dag (20+) gemeten op 20 maart. Ook voor de dagen daarna voorziet de weerman zacht en droog lenteweer.

Donderdag kan het nog fris aanvoelen door een windkracht 4, maar vanaf vrijdag neemt de oostenwind in kracht af en voelt het buiten 'zeer aangenaam'. In het oosten van Nederland kan de jas zelfs aan de kapstok blijven.

Hooikoorts
Hooikoortspatiënten kunnen de komende dagen hinder ondervinden van het weer. 'De nachten verlopen minder koud en er staat overdag een windkracht 3, ideale omstandigheden voor bomen om pollen te produceren'.
Bron

Guinee verbiedt eten vleermuizen tegen ebola

© anp.


De regering van Guinee heeft de verkoop en consumptie van vleermuizen verboden om verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. Dat heeft minister René Lamah van Volksgezondheid vandaag volgens de BBC gezegd tijdens een rondrit in het afgelegen gebied in het zuiden van het West-Afrikaanse land waar het dodelijke virus hard heeft toegeslagen. Tot nu toe zijn 62 mensen omgekomen.

Vleermuizen worden gezien als de belangrijkste verspreiders van het virus, dat inwendige bloedingen veroorzaakt. Ongeveer 25 tot 90 procent van de mensen die met het virus zijn besmet, overlijdt eraan.

De autoriteiten in buurland Sierra Leone vrezen dat het virus naar hun land is overgeslagen. Er worden twee verdachte gevallen onderzocht, liet het ministerie van Volksgezondheid in de hoofdstad Freetown weten. In Liberia zijn naar verluidt vijf mensen gestorven die voor behandeling uit het zuiden van Guinee naar het buurland waren gegaan. Het is nog niet duidelijk of zij het slachtoffer van besmetting met het ebolavirus waren.


Lees ook: Ebolavirus eist tientallen levens in Guinee
Lees ook: Dodelijk ebolavirus Guinee heeft zich mogelijk verspreid
Lees ook: Ook in Canada mogelijk een geval van ebola
Lees ook: Ebolavirus mogelijk ook in Mali

dinsdag 25 maart 2014

Dode vrouw zit halfjaar voor televisie

© Thinkstock.In Duitsland is vandaag het lijk van een vrouw gevonden die al meer dan zes maanden dood voor haar spelende tv zat. De buren in haar flatgebouw in Oberursel hadden wel een doordringende geur geroken, maar niemand had de autoriteiten verwittigd.

De 66-jarige werd in haar nachtjapon aangetroffen voor de televisie. Naast haar lag een tv-gids uit september van vorig jaar. Het lichaam was al gedeeltelijk ontbonden.

De bewoners van het appartementengebouw hadden wel een vreemde geur geroken, maar niemand had het nodig gevonden om de politie te alarmeren. De huisbaas was de woning van de vrouw binnengedrongen toen bleek dat haar brievenbus propvol post zat.
Bron

Zorgen Obama over Russen aan grens Oekraïne

Barack Obama tijdens de persconferentie © getty.De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich zorgen over Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne. Hij zei dat dinsdag in een afsluitende persconferentie na de nucleaire top in Den Haag.

Die militaire bewegingen maken het nodig dat de Verenigde Staten, de Europese Unie en de internationale gemeenschap bereid zijn verdere sancties tegen Rusland te treffen. Obama zei dat nieuwe sancties tegen sectoren in Rusland een grote impact zullen hebben op de Russische economie. Maar de keus is aan de Russische president Vladimir Poetin, aldus Obama.

Volgens Obama is er geen enkel bewijs dat Russen in het oosten van Oekraïne bedreigd worden. Wel zijn er mensen die provoceren en geweld proberen uit te lokken.

Obama ziet in de Russische inval van de Krim geen teken dat Rusland krachtig is. Volgens hem heeft Moskou van oudsher veel invloed gehad in Oekraïne en is de Russische inval op het moment dat een pro-Westerse regering in Kiev de macht overnam, daarom eerder een teken van zwakte. 'De Verenigde Staten hebben het niet nodig om landen binnen te vallen om goed samen te werken.'

Volgens de Amerikaanse president is Rusland inmiddels meer alleen komen te staan dan tijdens de oorlog met Georgië in 2008, toen Rusland Zuid-Ossetië binnenviel.

Prins Laurent wordt in kunstmatige coma gehouden

Prins Laurent bij zijn bezoek aan Batibouw op 25 februari. © photo news.Prins Laurent wordt op de afdeling intensieve zorgen van het universitair Sint-Lucasziekenhuis in Brussel in een kunstmatige coma gehouden. Dat heeft het paleis bevestigd. De 50-jarige prins werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen met een zware longontsteking.

'Ik kan alleen zeggen dat de prins zich nog altijd in het ziekenhuis bevindt', verklaarde Pierre-Emmanuel De Bauw, woordvoerder van het paleis, gisteravond. Hij voegde er aan toe dat 'dit betrekking heeft op het privéleven van de prins en zijn gezin.'

Er is ook sprake van een burn-out, zo meldde VTM Nieuws gisteren nog. Dat zei dokter Luc Swinnen, een specialist ter zake. 'Het vreemde gedrag van de prins de afgelopen weken wijst in die richting', zegt hij. Mensen met een burn-out zijn vaak geïrriteerd en humeurig en hebben ook last van een laag zelfbeeld.
Bron

Wereldprimeur: complete schedel vervangen in UMC


’Van voorhoofd tot achterhoofd, van het linker- tot het rechteroor’

De kunststof schedel die in het UMC Utrecht werd geïmplanteerd © anp.Een 22-jarige Nederlandse vrouw die lijdt aan een aandoening waarbij het schedelbot steeds dikker wordt, heeft een volledig nieuwe schedel gekregen. De kunststof hersenpan werd geïmplanteerd tijdens een 23 uur durende operatie in het UMC Utrecht. Het is een wereldprimeur, liet het ziekenhuis vandaag weten.

Volgens hersenchirurg Bon Verweij was het schedelbot van de vrouw bijna 5 centimeter dik, waar het 1 tot 1,5 centimeter behoort te zijn. 'Daardoor kwamen de hersenen onder grote druk te staan en raakte ze haar gezichtsvermogen kwijt.' Andere cruciale hersenfuncties liepen gevaar en daarmee ook het leven van de patiënt.

Hersenfunctie
Verweij heeft samen met kaakchirurg Marvick Muradin en een medisch team bij de jonge vrouw een met behulp van 3D-printtechnologie ontworpen schedel geïmplanteerd. 'Dat heeft niet alleen in cosmetisch opzicht grote voordelen, maar de hersenfunctie verloopt ook beter dan bij de oude methode.'

Al eerder zijn in het UMC Utrecht en in ziekenhuizen elders in de wereld delen van een schedel vervangen. Bij zwelling van de hersenen, bijvoorbeeld na een ongeval, wordt dan vaak een deel van de schedel weggenomen om de druk tegen te gaan. Later wordt dat deel of een implantaat teruggeplaatst. Maar nooit eerder is een complete schedel vervangen. 'Van voorhoofd tot achterhoofd, van het linker- tot het rechteroor', verduidelijkt de chirurg.

De operatie is 3 maanden geleden al uitgevoerd, maar het UMC Utrecht kwam er vandaag pas mee naar buiten. 'Alles is goed gegaan, weten we nu', zei Verweij. 'De vrouw heeft haar gezichtsvermogen weer terug, is klachtenvrij en is weer aan het werk. Van de operatie is eigenlijk niets meer te zien.' Haar identiteit maakt het ziekenhuis om redenen van privacy niet bekend.
Bron

Oud-premier Timosjenko wil Poetin 'door kop schieten'


© epa.


De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft in een telefoongesprek in duidelijke bewoordingen laten weten hoe ze over de Russische president Vladimir Poetin denkt. 'Ik ben bereid zelf een kalasjnikov te pakken en daarmee die smeerlap door zijn kop te schieten', zegt Timosjenko in het afgeluisterde telefoontje.

Timosjenko voerde het gesprek op 18 maart met een lid van de pro-Russische Partij van de Regio's. Op die dag tekenden Poetin en leiders van de Krim een verdrag over de aansluiting van de Krim bij Rusland.

Timosjenko heeft op Twitter bevestigd dat de opname echt is. Alleen het laatste deel is volgens haar vervalst. Daarin zou ze hebben opgeroepen kernwapens te gebruiken tegen de Russische minderheid in Oekraïne.

Timosjenko was premier van Oekraïne van 2007 tot 2010. Ze verloor in 2010 de presidentsverkiezingen van Viktor Janoekovitsj en kwam wegens corruptie in de gevangenis terecht. Timosjenko is na de val van haar rivaal Janoekovitsj weer vrijgelaten.

Zij heeft zich nog niet kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 25 mei. Veel Oekraïners verwachten dat ze dat binnenkort wel gaat doen.
Bron

'Pro-Russische activisten Krim martelen'

Pro-Russische milities, in 'ongemarkeerde' uniformen, op de Krim. © ap.Pro-Russische milities op de Krim hebben Oekraïense activisten ontvoerd en dagenlang mishandeld. Dit verwijt heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag geuit. 'Al weken mogen irreguliere gewapende eenheden op het schiereiland amok maken zonder legale bevoegdheid', aldus HRW.

Er is op de Krim sprake van 'onzekerheid, moedwillige arrestaties, ontvoeringen en marteling'. Een Oekraïense activist is naar eigen zeggen in zijn been geschoten. Ook is een deel van een van zijn oren afgesneden.
Bron

Meisje (14) geeft foutparkerende agent boete

Een agent een boete geven? Dat is lef hebben, zeker als 14-jarig meisje. Annie James kon het echter niet verkroppen dat Tommy King zijn dienstwagen in Baytown (Texas) geparkeerd had op een plek waar dat niet mocht.

De politieman had zijn auto achtergelaten naast het verhuurkantoor van een appartementencomplex. In grote letters stond daar echter 'no parking' aangegeven.

'Toen ik terugkeerde, zag ik een stukje papier onder mijn ruitenwisser. Ik moest lachen toen ik de inhoud las', aldus de agent.

Op het briefje stond immers te lezen dat Tommy niet alleen de rode verbodsregel aan zijn laars gelapt had, hij stond ook nog eens in tegengestelde richting op de stoep. Boete: tien dollar, te betalen aan de baas van het appartementsgebouw.

'Netjes dat ze máár tien dollar vroeg, en dan nog niet eens voor zichzelf', lachte de agent. Uiteindelijk kreeg ze van hem nog iets veel leukers, namelijk een cadeaubon ter waarde van veertig dollar voor een speelgoedwinkel.
Bron

Europol rolt bende internetoplichters op

De politie heeft een bende opgerold die via internet honderden mensen heeft opgelicht in 15 landen, waaronder Nederland. Dat heeft Europol vandaag bekendgemaakt. De internationale politieorganisatie werkte in het onderzoek samen met de Poolse politie en de veilingsite eBay.

In Polen zijn twee hoofdverdachten opgepakt. Onduidelijk is nog hoe groot de criminele bende was, hoeveel aanhoudingen in totaal zijn verricht en in welke landen dat is gebeurd.

Tijdens huiszoekingen in Polen heeft de politie afgelopen week laptops, auto's en mobieltjes in beslag genomen.

De bende bood op eBay Apple Mac-computers en andere elektronische apparatuur aan. De klanten ontvingen na betaling niets of kregen een pakket gevuld met bakstenen, groente of fruit toegestuurd. De gedupeerden wonen in landen als Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Canada en India. Hoeveel Nederlanders het slachtoffer zijn geworden, is onbekend.
Bron

Man die al 18 jaar in coma ligt ernstig mishandeld

De politie van het Belgische Sint-Niklaas is een ­onderzoek gestart naar de grove mishandeling van een comapatiënt in het plaatselijke rusthuis Ter Wilgen van de OMCW, Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.

Daniël Goemaere (52), die al achttien jaar in het rusthuis verbleef, is nu in het ziekenhuis ­opgenomen met een viervoudige kaakbreuk en een gebroken oogkas. Op internet circuleert een schokkende foto van de mishandelde comapatiënt.

Goemaere werd achttien jaar geleden aangereden door een bus. Hij kwam met zijn hoofd op de straat terecht. Hij kreeg twee hersenbloedingen en raakte in een diepe coma. Daniël kan sindsdien niet meer bewegen of praten en ziet volgens zijn familie alleen nog maar vage schimmen, meldt het Nieuwsblad.

'Schandelijke zaak'
Volgens de spoedarts zijn de verwondingen het resultaat van klappen en mishandelingen. De dokter schakelde de politie in, die een onderzoek gestart is. OCMW-voorzitter Mike Nachtegael wil niemand beschuldigen, maar spreekt van 'een schandelijke zaak die tot op de bodem moet worden uitgespit. De schuldigen moeten gestraft worden.'

De familie van het slachtoffer reageert met afgrijzen. 'Wie doet nu zoiets vreselijks met een man die geheel weerloos is?', zegt de geschokte zus van Daniel, Magda.
Bron

maandag 24 maart 2014

Zoektocht naar 108 vermisten na modderstroom Amerika

De provinciale weg is door de modderstroom geblokkeerd. © epa.


Na een aardverschuiving in het noordwesten van de VS worden 108 mensen vermist. Dit meldden de autoriteiten vandaag. Reddingswerkers hebben tot nog toe acht doden onder het puin gevonden, nadat in de Amerikaanse staat Washington een modderstroom afgelopen weekend huizen had weggevaagd en bedolven.

Agenten doorzochten een groot gebied waar het puin zich soms wel ophoopt tot vijf meter hoog, maar vonden geen levenden. De zoektocht is stilgezegd in de schemer, omdat het gevaarlijk is in het drijfzand te zoeken. Diverse reddingswerkers kwamen diep vast te zitten in de modder en moesten zelf door collega's worden gered. Tussen zonsondergang en zonsopgang lag de zoekactie stil.

De stroom met puin, bomen en rotsen was zeker 41 meter breed en 55 meter lang. Zes huizen werden door de modderstroom totaal verwoest. De provinciale weg 530 ten noorden van Seattle was volledig geblokkeerd.

Een ooggetuige vertelde de Daily Herald dat hij hard moest remmen om de modderstroom met zijn auto te ontwijken. 'Ik zag een grote donkere vlek naderen. Binnen 3 seconden was alles weg', vertelde Paulo Falcao.

Onder de gewonden was een 6 maanden oude baby, die in kritieke toestand in een ziekenhuis in Seattle is opgenomen. Ook drie andere zwaargewonde mannen van 81, 58 en 37 jaar liggen nog in het ziekenhuis. Twee zijn er zeer ernstig aan toe.
Bron

Zeker 20 doden in Jemen bij terreuraanval door militanten

Beeld van de rebellen, gisteren in het Hamdan-district. © epa.


Militanten in Jemen hebben dood en verderf gezaaid met een verrassingsaanval op een post van de veiligheidstroepen. Een bron binnen het leger meldde maandag dat minstens 20 manschappen zijn gedood. Ze werden op de vroege ochtend in hun slaap verrast door de aanvallers, die met grof geweld binnendrongen.

De getroffen eenheid was verantwoordelijk voor het beveiligen van wegen in het zuidoosten van het Arabische land. Wie de aanval heeft gepleegd staat nog niet onomstotelijk vast, maar bronnen binnen het leger wezen direct naar terreurorganisatie Al-Qaeda.
Bron

Klanten halen 180 miljoen van Russische bank na sancties

Bij de Russische bank SMP hebben consumenten en bedrijven de afgelopen dagen circa 9 miljard roebel, ruim 180 miljoen euro, weggehaald. Dat maakte de bank vandaag bekend.

De meeste opnames vonden plaats op 21 maart, direct nadat de VS nieuw sancties tegen Rusland hadden aangekondigd naar aanleiding van het conflict rond de Krim, zei topman Dmitri Kalantyrski. Een van de eigenaren van de bank, Boris Rotenberg, staat op de zwarte lijst van de VS.

Inmiddels lijkt de situatie gestabiliseerd, maar de Russische centrale bank heeft SMP wel moeten helpen om aan haar behoefte aan cash geld te voldoen. Bedrijven namen circa 5 miljard roebel op, consumenten zo'n 4 miljard roebel, zei Kalantyrski.
Bron

Geen G8 in Sotsji, wel G7 in Brussel

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens de NSS in Den Haag. © getty.

Wereldleiders hebben vandaag in Den Haag besloten dat de in juni geplande G8-bijeenkomst in Sotsji van de baan is. Wel komt er een G7-bijeenkomst, dus zonder Rusland, in Brussel.

Dat is bekendgemaakt nadat de leiders van de G7 in het Catshuis met elkaar hadden gesproken over de Oekraïne-crisis, in de marge van de nucleaire top in Den Haag. EU-president Herman Van Rompuy maakte de beslissing maandag via Twitter bekend.

De Britse premier David Cameron zei eerder vandaag al dat er dit jaar zeker geen G8-overleg meer komt. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze er niet meer van uitgaat dat de G8 in Sotsji doorgaat. Ze zei vandaag in Den Haag dat de politieke omstandigheden er nu niet naar zijn. Vorige week zei ze al: 'De G8 bestaat op dit moment niet meer'.

Informele club
Rusland verwacht geen grote problemen als de G8 zou ophouden te bestaan. De Russische minister Sergej Lavrov zei dat vanavond in een persconferentie en marge van de nucleaire top. De G8 is volgens hem een informele club zonder lidmaatschappen. Volgens Lavrov is de G20 de laatste tijd veel belangrijker geworden. Als de westerse landen denken dat de formule van de G8 voorbij is, dan is dat maar zo. Rusland zal er niet aan vasthouden, zei Lavrov.

De leiders van de G7-landen kwamen vandaag bijeen voor een speciale beraad over de Oekraïne-crisis. De leiders waren maandag vlak na 18.30 uur begonnen met hun overleg in het Catshuis. Ze verlieten het terrein rond 20.00 uur. De betrokkenen gaan naar paleis Huis ten Bosch voor een werkdiner met de koning en koningin.

Het hoge overleg, met onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, was ingelast in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Premier Mark Rutte ontving de leiders in zijn ambtswoning, maar nam geen deel aan het overleg.

De zeven meest geïndustrialiseerde landen (G7) met Rusland vormen samen de G8. De groep komt jaarlijks bij elkaar om over onder meer economie en veiligheid te praten.

In de G7 zitten behalve Obama, premier Stephen Harper (Canada), Angela Merkel (Duitsland), David Cameron (Groot-Brittannië), Francois Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan). Bovendien schuiven Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie
Bron