Translate

zaterdag 22 maart 2014

Zeldzame kolonie naakte molratten in Emmen

© Dierenpark Emmen.Naakte molratten zijn maar in een enkele dierentuin in Europa te zien. In Emmen leeft een hele kolonie van deze zeer bijzondere Afrikaanse knaagdiertjes, die in eerste instantie al opvallen door hun bizarre uiterlijk.


Ook hun manier van leven in een groot ondergronds gangenstelsel is zeer bijzonder. Net als bijen en mieren leven ze in kolonies met een koningin aan het hoofd en de rest is werker en werkster. De koningin regelt met een stuk of twee fokmannetjes de voortplanting, de andere molratten zoeken voedsel, graven gangen, verzorgen de jongen en doen andere voorkomende werkzaamheden. Koloniegenoten herkennen elkaar aan de lichaamsgeur. Die doen ze op in hun gemeenschappelijk toilet. Wie daar naar toe is geweest, rolt er even lekker doorheen.

Als ze in hun donkere gangen een molrat tegenkomen die net zo stinkt als zijzelf, is het één van de eigen kolonie. Ruikt hij anders, dan is het één van een naburige kolonie, die misschien wel voedsel wil stelen. Die is niet welkom en wordt weggejaagd.

Bezoek Dierenpark Emmen voordelig met de actie van het AD. Bij bestelling van een combiticket krijgt u het tweede kaartje gratis.
Bron

Nederlandsche Bank dacht aan einde van de euro

DNB-President Klaas Knot © anp.De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2012 voorbereidingen getroffen voor het mogelijke uiteenvallen van de eurozone. Dat stelt DNB-president Klaas Knot in het televisieprogramma College Tour dat vanavond wordt uitgezonden.

Volgens Knot, die in 2011 de leiding van de centrale bank overnam van Nout Wellink, stond de euro tijdens de schuldencrisis in 2012 aan de rand van de afgrond. 'Er zijn toen momenten geweest waarbij wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario's en voorbereidingen zijn gaan treffen. Ik wil daar nooit meer in terechtkomen.'

In een terugkeer van de gulden ziet Knot helemaal niks, liet hij zijn gehoor van studenten nogmaals weten. In het theoretische geval dat daartoe zou worden besloten, zou hij zijn functie neerleggen. 'Ik zou toch echt een geloofwaardigheidsprobleem hebben als ik leiding zou moeten geven aan een operatie die ik onjuist acht voor Nederland. Dat maak ik niet mee."
Bron

Ebolavirus eist tientallen levens in Guinee

Hulpverleners in 'ebola-pakken' in Guinee. © afp.Zeker 59 mensen zijn in Guinee overleden, nadat ze waren besmet met het dodelijke ebolavirus. Dat heeft hoofd ziektepreventie Sakoba Kéita van het Guineese ministerie van Volksgezondheid laten weten. Het dodental was eerder 34.

De autoriteiten hebben besmettingen met ebola ontdekt in drie steden in het zuidoosten van het land en in de hoofdstad Conakry in het westen. Medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrezen dat ook mensen in buurland Sierra Leone besmet zijn geraakt.

Het virus verspreidt zich via contact met lichaamssappen van geïnfecteerde personen en is dodelijk in 25 tot 90 procent van de gevallen. Het ebolavirus veroorzaakt inwendige bloedingen, waarna de patient binnen enkele dagen overlijdt.
Bron
Lees ook: Ebolavirus duikt nu ook op in Liberia
Lees ook: Meer dan honderd eboladoden in West-Afrika
Lees ook: Familieleden laten eboladoden rotten op straat

'Oekraïense grens Krim hermetisch gesloten'

Oekraïense grenswachten vandaag nabij de grens met de Krim. © afp.


Oekraïne heeft vanmiddag de grens met schiereiland de Krim hermetisch afgesloten. Grenswachten blokkeren de grens en laten niemand Oekraïne binnen, ook niet Oekraïense militairen die de Krim willen verlaten, meldden Russische media.

Vicevoorzitter Roestam Temirgaliev van het Krimbestuur heeft de eenzijdige blokkade veroordeeld. 'Het is duidelijk wat het doel hiervan is: het beperken van voedselaanvoer naar de Krim. We zijn daarop voorbereid, we hebben genoeg voedselreserves.'

Rusland heeft vandaag Oekraïense militairen op de Krim beloofd dat zij veilig het schiereiland kunnen verlaten. Dat lijkt door de afsluiting van de grens niet mogelijk.
Bron
Lees ook: Moskou vergroot militaire controle over de Krim

'Veel Oekraïense militairen overgelopen naar de Russen'

Een Oekraïens marineschip in de haven van Sevastopol © afp.


Een behoorlijk deel van de Oekraïense militairen op de Krim heeft zich aangesloten bij het Russische leger. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie vandaag. Ze hebben het over 147 militaire eenheden die zich zouden hebben aangesloten bij het Russische leger.

Van de 18.000 Oekraïense militairen op het schiereiland, zijn er tot nog toe minder dan 2000 naar het Oekraïense vasteland gegaan. Ook is er op 54 van de 57 Oekraïense militaire vaartuigen de Russische marinevlag geheven, waaronder acht oorlogsschepen en een onderzeeër, aldus het ministerie.

'Krimleger'
Militairen zouden zich ook aansluiten bij het 'Krimleger' van Rusland, omdat de Oekraïense strijdkrachten hen geen baan aan konden bieden. De interim-regering maakte bekend dat er 25.000 plaatsen vrij zijn voor reservisten, schreef de Washington Post. Uit de Krim komen ook berichten van militairen die gefrustreerd zijn, omdat er vanuit Kiev niet of nauwelijks gecommuniceerd wordt.

Veilige aftocht
Rusland heeft Oekraïense militairen op de Krim vandaag beloofd dat ze veilig het schiereiland kunnen verlaten. De Russische president Vladimir Poetin dinsdag het decreet waarmee de Krim onderdeel werd van Rusland.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon was vandaag in de Oekraïense hoofdstad om solidariteit te betuigen aan de interim-regering van premier Arseni Jatsenjoek. 'Het Oekraïense volk maakt momenteel een trauma mee, dat geen enkel land zou moeten doormaken', aldus Ban.
Bron
Lees ook: Moskou garandeert Oekraïense militairen veilige aftocht van Krim

China heeft mogelijk beelden met wrakstukken Boeing 777


’Het gaat om een object van circa 22 bij 13 meter’

De Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Tun Hussein tijdens de persconferentie in Kuala Lumpur. © epa.China heeft satellietbeelden die mogelijk wrakstukken tonen van de sinds 8 maart vermiste Maleisische Boeing 777. Dit zei de Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Tun Hussein, vandaag op een persconferentie in Kuala Lumpur. Het gaat mogelijk om een object van circa 22 bij 13 meter dat drijft op de zuidelijke Indische Oceaan.

Het zou circa 120 kilometer verwijderd zijn van het gebied waar eerder een wrakstuk werd vermoed op basis van satellietbeelden.

India niets gezien
De Maleisische autoriteiten maakten ook bekend dat India niets heeft kunnen achterhalen, dat erop zou wijzen dat de Boeing door Indiaas luchtruim is gevlogen. Geen enkele radar signaleerde iets.

Dit maakt de theorie dat het vliegtuig naar het noorden of noordwesten is gevlogen onwaarschijnlijker. Ook China, Laos, Myanmar, Kirgizië en Kazachstan hebben laten weten geen sporen van het toestel te hebben gevonden.

Spoorloos
De verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines was met 239 mensen aan boord op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Het vliegtuig verdween ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka spoorloos. Er was plotseling geen enkele communicatie meer.

Wel wordt inmiddels aangenomen dat het vliegtuig nog enige tijd heeft gevlogen, nadat de communicatie was afgekapt. Voor die tijd verliep het contact met de bemanning volkomen normaal, zo bleek ook uit de zaterdag gepubliceerde registratie van de communicatie met de bemanning.
Bron

Doornenkroon Jezus tentoongesteld in Notre Dame

De Franse Aartsbisschop Patrick Jacquin houdt de doornenkroon omhoog tijdens een processie. © reuters.

De Notre Dame-kathedraal in Parijs stelt de komende drie dagen een van haar belangrijkste relikwieën tentoon. Ter gelegenheid van de achthonderdste verjaardag van koning Lodewijk de Heilige heeft het kerkbestuur de doornenkroon voor de dag gehaald die Jezus zou hebben gedragen.

De krans van gevlochten doorntakken, die volgens de Bijbel door soldaten op het hoofd van Jezus werd gedrukt om de draak te steken met zijn aanspraken op het koningschap, is drie dagen te zien. Dat is een zeldzame gebeurtenis. Het in een gouden foedraal gevatte relikwie kwam de afgelopen eeuw alleen in 1939 en 1997 even uit de schatkamer.

De kroon kwam in 1239 naar Frankrijk dankzij koning Lodewijk IX. De spreekwoordelijk vrome koning kocht het kleinood van de Byzantijnse keizer en had daarvoor destijds een fortuin over.
Bron

Verzoek orgaandonatie moordenaar afgewezen

De rechter in Ohio heeft het verzoek van een ter dood veroordeelde kindermoordenaar om zijn organen ter donatie af te staan verworpen. Volgens de rechter zou de man niet op tijd hersteld zijn van de operatie voor de voltrekking van zijn executie.

De executiedatum staat nu gepland voor 2 juli. Wil de gevangene, Ronald Phillips, op tijd hersteld zijn van de operatie, dan moet de orgaandonatie voor zondag plaatsvinden, zo heeft een advocaat van de gevangenis laten weten. Maar volgens de rechter zijn de plannen van Phillips nog helemaal niet zo concreet.

De 40-jarige Phillips is ter dood veroordeeld wegens verkrachting en moord op de dochter van zijn vriendin in 1993.
Bron

FBI-agent niet vervolgd voor doodschieten Todasjev

De vader van Todasjev met een foto van het lichaam van zijn zoon, tijdens een persconferentie in Moskou. © ap.Een FBI-agent die een man had doodgeschoten tijdens een ondervraging over de bomaanslagen bij de marathon van Boston, wordt niet vervolgd. Dat meldt The Boston Globe op basis van juridische bronnen.

De man, de Tsjetsjeense immigrant Ibragim Todasjev, werd ondervraagd over zijn banden met de verdachten van de aanslagen, de broers Dzjochar (19) en Tamerlan (26) Tsarnajev. De ondervraging gebeurde bij de man thuis in Orlando, Florida. Volgens de FBI viel Todasjev, een vechtsporter, de FBI-agent aan.

De broers Tsarnajev worden verdacht van de bomaanslagen in april vorig jaar bij de marathon van Boston, waardoor drie doden vielen en meer dan 200 mensen gewond raakten. Todasjev zou de oudste broer Tamerlan Tsarnajev hebben gekend. Die kwam tijdens een schietpartij met de politie in Watertown in de buurt van Boston om het leven. Dzjochar zit vast en krijgt mogelijk de doodstraf.
Bron

Paus tegen maffia: 'bekeer je of ga naar de hel'

Paus Franciscus begroet gelovigen bij aankomst bij de San Gregorio VII-kerk in Rome. © getty.Paus Franciscus heeft fel uitgehaald naar de georganiseerde misdaad in Italië. Leden van de maffia gaan volgens de kerkvorst naar de hel, tenzij ze zich bekeren. Dat meldt de BBC.

De paus deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst voor familieleden van slachtoffers van de maffia. 'Je kan je bloedgeld en macht doordrenkt met bloed niet meenemen naar je volgende leven, bekeer', zei Franciscus. 'Er is nog tijd om niet te eindigen in de hel, die op je wacht als je op het foute pad blijft', dreigde de paus.

De bijeenkomst, vlak buiten Rome, was bedoeld om te laten zien dat ook de kerk zich verzet tegen georganiseerde misdaad. Sommige maffiabazen zouden beweren goede katholieken te zijn. De paus zou voor zijn uithaal in stilte hebben geluisterd naar de namen van maffia-slachtoffers, die werden voorgelezen.
Bron

vrijdag 21 maart 2014

Schoonzoon getuigt over grotgesprek met Bin Laden


Terroristische leider was op avond 9/11 ’behoorlijk bezorgd’

Screenshot van Sulaiman Abu Ghaith. © ap.Een paar uur na de aanslagen op het World Trade Center in New York zat Sulaiman Abu Ghaith met Osama bin Laden in een grot in Afghanistan. De 48-jarige Koeweiti getuigde gisteren in een rechtszaal in Manhattan over deze ontmoeting met de terroristenleider.


De getuigenis van Sulaiman Abu Ghaith kwam volgens persbureau AP als een verrassing. De man, die getrouwd is met een van Osama's dochters, staat terecht voor zijn rol in de terroristische organisatie, maar het was niet bekend dat hij zelf in het getuigenbankje zou plaatsnemen.

Te pessimistisch
'Heb je gehoord wat er is gebeurd?' vroeg Bin Laden in zijn geheime grot aan mij', herinnert Abu Ghaith zich. 'Wij hebben dit gedaan.'

Volgens Abu Ghaith leek Bin Laden op de avond van 11 september 2001 behoorlijk bezorgd. 'Hij wilde van mij weten hoe Amerika zou reageren.' Abu Ghaith, die later Osama's schoonzoon zou worden, voorspelde dat de Verenigde Staten niet zouden rusten tot ze twee dingen hadden bereikt. 'Jou vermoorden en de Taliban omverwerpen.' Bin Laden antwoordde: 'Je bent te pessimistisch'.

Woordvoerder Al-Qaeda
Abu Ghaith was voor de ontmoeting al enkele maanden betrokken bij Al-Qaeda. Hij gaf islamcolleges in trainingskampen van de organisatie. Op de ochtend na 9/11 vroeg Bin Laden de man om woordvoerder van zijn organisatie te worden. 'Jij moet de wereld onze boodschap vertellen.'

Dode bij vlucht na schieten in Duitse trein

© epa.Een man die in Zuid-Duitsland betrokken was bij een schietpartij in een trein, is omgekomen toen hij tijdens zijn vluchtpoging door de trein zelf werd geraakt. Zijn uiteengerukte lichaam werd even na het incident bij de spoorweg aangetroffen.

Zijn mededader, die ook uit de trein was gesprongen, raakte volgens Duitse media zwaargewond en werd met een reddingshelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Twee politieagenten controleerden de mannen en ontdekten dat een van hen nog een gevangenisstraf van 2 jaar en 5 maanden moest uitzitten na een veroordeling voor roofovervallen. De man verzette zich en er vielen plotseling schoten. Het is onduidelijk of ook de agenten hebben geschoten.

Een van de politiemannen werd in zijn been geraakt, de ander kreeg een harde klap tegen het hoofd. De vluchtpoging werd een van de twee mannen vervolgens fataal. De overige ongeveer 400 passagiers kwamen met de schrik vrij. Sommigen kregen bijstand van een psycholoog.
Bron

Bondsdag gaat activiteiten NSA onderzoeken

© anp.De Duitse Bondsdag heeft vandaag besloten tot een parlementair onderzoek naar de activiteiten van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) en andere buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder het afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel.

Zowel de regeringspartijen als de oppositie stemden voor het onderzoek. Daarin wordt gekeken hoe breed en hoe diep de privécommunicatie van Duitsers door de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het 'Five Eyes'-netwerk - Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland - werd bespioneerd en hoe veel Duitse functionarissen hiervan afwisten.

Het onderzoek begint volgende maand. Oppositielid Hans-Christian Ströbele wil dat ook NSA-klokkenluider Edward Snowden wordt gehoord, ook al zullen de VS daar waarschijnlijk bezwaar tegen makken. Snowden verblijft in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen.

Het Duitse openbaar ministerie overweegt nog of het een strafrechtelijk onderzoek zal beginnen tegen de activiteiten van de NSA.
Bron
Lees ook: 'Obama: NSA moet stoppen met aftappen telefoons'
Lees ook: Ruim 120 regeringsleiders spionagedoelwit van NSA
Lees ook: 'NSA verzamelt 6 miljard metadata per dag'

Rusland weigert screening passagier vlucht MH370Russische Jood was op terugreis van duikvakantie Bali

© Sval Diving Club.Twee weken na de verdwijning van vlucht MH370 heeft Maleisië nagenoeg alle resultaten binnen van de screenings van de 227 passagiers. Alleen Rusland voldeed nog niet aan het verzoek voor een antecedentenonderzoek. Daarmee is de Russische Jood Nikolai Brodskii (43) de enige wiens achtergrond niet werd nagetrokken.

Nikolai Brodskii uit Irkoetsk in Oost-Siberië was op de terugweg van een duikvakantie met negen andere Russische duikers in Bali. 'Hij is een professioneel duiker en atleet,' zo verklaarde de Russische ambassade in Maleisië tegenover Russische media. Waarom de veertiger alleen terugvloog, is niet bekend.

Duikinstructeur
Volgens de Times of Israel is Brodskii al tien jaar lid van duikclub Sval in Irkoetsk. 'Hij is een van onze oudste leden en heeft hier gewerkt als instructeur,' verklaarde voorzitter Andrei Dimitrevich tegenover de Russische nieuwssite DV.

De duikclub, gespecialiseerd in het duiken in koud water en ijsduiken, organiseert naar eigen zeggen regelmatig duikreizen naar 'unieke duiklocaties' verspreid over de wereld.

Judaïsme
Brodskii is volgens de Israelische krant getrouwd en vader van twee zoons van 17 en 11 jaar oud. 'Hij staat dicht bij het Judaïsme en is lid van de Joodse gemeenschap in Irkoetsk waar het nieuws over zijn verdwijning is ingeslagen als een bom,' zo verklaarde rabbijn Aharon Wagner tegenover de ultra-orthodoxe nieuwssite Kikar Hashabbat.

EU en Oekraïne tekenen voor meer samenwerking

Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek arriveert op de eerste dag van de EU-top. © anp.De Europese Unie en Oekraïne hebben vandaag in Brussel hun onderlinge banden versterkt. Tijdens een plechtige ceremonie ondertekenden de 28 EU-regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek in Brussel een akkoord voor nauwere politieke samenwerking.


Door juist op dit moment een akkoord te ondertekenen, wil de EU haar solidariteit met het Oekraïense volk betuigen, aldus Europees president Herman Van Rompuy. Het akkoord maakt deel uit van een uitvoerig associatieverdrag, waarin ook intensievere economische samenwerking is afgesproken.

Het is de bedoeling dat het hele associatieverdrag, dat de weg vrijmaakt voor een vrijhandelsakkoord, na de Oekraïense verkiezingen wordt ondertekend. En alleen als de gekozen nieuwe regering ook voor toenadering tot de EU kiest.

Janoekovitsj
De vorige regering in Kiev zag op het laatste moment af van het ondertekenen van het associatieverdrag met de EU, onder grote druk van Rusland. Dit was de aanleiding voor de protesten in Oekraïne, die aan tientallen mensen het leven kostten en tot de val van president Viktor Janoekovitsj leidden.
Bron

Vrouw sterft na mislukte borstvergroting met vaseline

Een 39-jarige vrouw uit Argentinië is begin deze maand bezweken aan een longembolie als gevolg van een mislukte borstvergroting. Ze had zichzelf geïnjecteerd met vaseline.

Sonia Perez Llanzon had moeite met ademhalen in de weken nadat ze haar borsten met vaseline had geïnjecteerd. In het ziekenhuis ontdekten artsen bloedpropjes in haar longen, veroorzaakt door de vaseline die in haar bloedsomloop was terechtgekomen. Llanzon stierf na een ziekenhuisverblijf van een maand, op 6 maart.

'Ze ontkende eerst alles, maar gaf later toe dat ze zichzelf geïnjecteerd had met vaseline', aldus Julio Pla, hoofdchirurg van het ziekenhuis waar de vrouw in behandeling was. 'Het menselijk lichaam heeft antilichamen om bacteriën en virussen te verwijderen, maar het is niet opgewassen tegen dit type product.'

Voor de fatale borstvergroting verkeerde Llanzon in goede gezondheid. De vrouw is overigens niet de eerste die zelf een poging onderneemt haar borsten te vergroten met vaseline: injecties met vaseline vormen al langer een gevaarlijke trend in Azië.
Bron

donderdag 20 maart 2014

IJzerhandelaar vindt ei dat 14 miljoen waard blijkt

© reuters.


Een Amerikaan die een tijdje geleden op een rommelmarkt een gouden ei kocht voor 10.000 euro om het daarna met een kleine winst te kunnen verkopen, blijkt tot zijn eigen grote verbazing één van de acht verloren gewaande Fabergé-eieren gekocht te hebben. Waarde: ettelijke miljoenen.
Het gaat om een gouden ei op een standaard, iets kleiner dan 10 centimeter hoog, versierd met saffieren en diamanten. In het ei zit een horloge van het merk Vacheron Constantin.

De man kreeg het kleinood niet verkocht en googelde op het internet dan maar de woorden 'ei' en 'Vacheron Constantin'. Toen hij het resultaat van zijn opzoekwerk zag, besefte hij meteen dat hij mogelijk een zeldzaam Fabergé-ei in zijn bezit had.

14 miljoen
Een juweelexpert in Londen bevestigde dat vermoeden. De eigenaar verkocht het ei aan een verzamelaar -de prijs zou 14 miljoen euro geweest zijn- en die zal het van 14 tot 17 april tentoonstellen. De vorige tentoonstelling van een Fabergé-ei dateert van meer dan 100 jaar geleden.

Peter Carl Fabergé en zijn werknemers vervaardigden tussen 1885 en 1916 in totaal vijftig 'keizerlijke eieren' voor tsaar Aleksander III en zijn zoon Nicolas II. De Fabergé-eieren, met binnenin een kostbaar kleinood, dienden als paasgeschenk. Een onbekend aantal zijn in het bezit van de Britse koningin Elisabeth II en het Kremlin.
Bron

Britse 'mollenbende' graaft zich weg naar pinautomaten

Foto ter illustratie. © thinkstock.Geen ram- of plofkraken in het Britse Eccles. De dieven daar gaan anders te werk, arbeidsintensiever vooral. De politie van de regio Groot-Manchester denkt met een zogenaamde 'mollenbende' te maken te hebben. Vrijdag was het weer raak. De dieven groeven een 15 meter lange tunnel om zo duizenden ponden te stelen uit een pinautomaat. Ze moeten er maanden mee bezig zijn geweest.

Het leeggetrokken pinautomaat bevond zich volgens Daily Mail in de gevel van een Tesco-supermarkt in Eccles. De tunnel begon op een braakliggend stuk terrein, ruim 15 meter verderop. De diefstal werd afgelopen vrijdag opgemerkt. Het zou gaan om tienduizenden Britse ponden.

De bende moet maanden zijn beziggeweest met het graven van de tunnel en het aanbrengen van de tunnelconstructie. Mark Toker, van de politie in de regio Groot-Manchester, zegt dan ook tegen Daily Mail: 'Deze mensen moeten hun diefstal lange tijd hebben voorbereid. Ik betwijfel of ze in staat zijn geweest om hun plannen al die tijd geheim te houden. Ze moeten bijvoorbeeld veel op het terrein zijn geweest. Misschien hebben mensen iets gezien.' Toker roept getuigen die menen iets verdachts te hebben gezien, op zich te melden bij de politie.

Noors schip zoekt naar vermist vliegtuig

De Sint Petersburg zal naar verwachting richting het Zuidwesten van Australië varen waar brokstukken van de vermiste Boeing kunnen liggen. © ap.Het enige schip dat momenteel in het zuiden van de Indische Oceaan zoekt naar wrakstukken van de verdwenen Maleisische Boeing 777, is het Noorse vrachtschip De Sint Petersburg. De betrokken rederij Hoegh heeft dit vandaag in Oslo bevestigd.


Het schip vaart in het donker langzaam en op aanwijzingen van de Australische autoriteiten die met de zoekoperatie zijn belast. Het is ter plekke nacht. Het zoeken met behulp van vliegtuigen is daarom onderbroken.

Het vliegtuig verdween bijna twee weken geleden met 239 mensen aan boord ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka. Het was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Het is een raadsel wat er is gebeurd.

Het ver afgelegen zoekgebied is in beeld gekomen nadat vanuit de lucht waarnemingen waren gedaan die misschien wijzen op wrakstukken in zee.
Bron
Lees ook: Zoektocht naar mogelijke wrakstukken Boeing hervat
Lees ook: Maleisië: nog geen bewijs wrakstukken
Lees ook: Dít is de maker van de foto's van 'brokstukken' MH370
Lees ook: Internationale armada naar 'brokstukken' MH370
Lees ook: Amerika overweegt inzet onderwaterapparatuur bij zoektocht Boeing
Lees ook: Maleisische vrouw: 'Ik zag vliegtuig in de oceaan'
Lees ook: Zoektocht richt zich op houten pallet met spanbanden

Iers bedrijf gaat begrafenissen live streamen

Begrafenis. © ThinkStock.Een Iers bedrijf gaat begrafenissen live via internet uitzenden. Zo kunnen nabestaanden die niet in staat zijn de ceremonie bij te wonen, toch naar de begrafenis kijken. Dit meldt de BBC.

Volgens het bedrijf zijn veel Ierse emigranten niet in staat om naar huis te reizen voor begrafenissen van familie. Ook voor ouderen die in het ziekenhuis liggen of niet meer mobiel zijn kan het een manier zijn om toch afscheid te nemen.

Het bedrijf biedt aan om tegen betaling kerkdiensten en begrafenissen te filmen en live te streamen via internet. De livestreams worden beveiligd met een wachtwoord, om de privacy van de nabestaanden veilig te stellen.

De oprichter van het bedrijf kwam op het idee toen hem werd gevraagd om een opname van een dienst snel wilde meegeven. Het duurt meestal minimaal twee weken voordat een dvd per post naar de nabestaanden is gestuurd.
Bron

Baby met gewicht van zesjarig kind op streng dieet

Santiago Mendoza (acht maanden) gisteren in een ziekenhuis. © ap.

De Colombiaanse Santiago Mendoza is nog maar acht maanden oud, maar het jongetje heeft al het gewicht van een zesjarig kind. Met een lichaam dat twintig kilogram weegt, loopt hij het risico ernstig ziek te worden. De medewerkers van de gezondheidorganisatie Chubby Hearts hebben de jongen nu onder hun hoede genomen.

Eunice Fandino, de moeder van het gezette kindje, gaf zich de schuld van zijn overgewicht omdat ze hem steeds eten bleef geven. 'Hij is vaak bang dus wanneer hij huilde, gaf ik hem voedsel', zegt ze.

Het jongetje belandde in het verleden al meerdere malen in het ziekenhuis. Chubby Hearts zal nu proberen met een gezond dieet zijn gewicht naar beneden te brengen. Als het echt nodig is, zullen de dokters een reeks operaties moeten uitvoeren.

'Als we dit niet doen, zal hij in de toekomst aan diabetes, een hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen kunnen lijden', zegt Salvador Palacio Gonzalez, de directeur van Chubby Hearts.
Bron: video

Oekraïne vreest 'grootschalige actie' Rusland

Een Russisch oorlogsschip voor de kust bij Sebastopol. © reuters.Er zijn tekenen die erop wijzen dat Rusland een 'grootschalige militaire interventie' in het zuiden en oosten van Oekraïne voorbereidt. Die waarschuwing heeft de Oekraïense vertegenwoordiger bij de VN in Genève Joeri Klimenko vandaag geuit.

Het Oekraïense schiereiland de Krim werd afgelopen week bij Rusland gevoegd, nadat daar in allerijl een referendum over was gehouden. De onlangs aangetreden interim-regering in Kiev is bang voor herhaling in andere gebieden waar net als op de Krim veel Russen wonen.

De Russische vertegenwoordiger in Genève sprak echter tegen dat zijn land van plan is militairen naar andere delen van Oekraïne te sturen.

Net als op de Krim wonen in het oosten van Oekraïne veel mensen van Russische afkomst. In grote steden als Charkov en Donetsk heeft een deel van die bevolkingsgroep de afgelopen weken gedemonstreerd voor aansluiting bij de Russische Federatie, naar het voorbeeld van de Krim.

Het parlement in Moskou heeft president Vladimir Poetin weken geleden al toestemming gegeven voor militair ingrijpen als hij dat nodig acht om de Russischtaligen in Oekraïne te beschermen.
Bron
Lees ook: Rusland zegt afspraken met Oekraïne op
Lees ook: Poetin en Merkel bellen over Oekraïne-crisis

Politie achter gewapende man aan: pistool blijkt tattoo

De 'gewapende' man met de sheriff © The Morning Sentinel.Gewapend met machinegeweren rukte de politie in het Amerikaanse Maine dinsdag uit om een 'gewapende man' te arresteren. Agenten hadden een melding ontvangen van medewerkers van de plantsoenendienst: een gewapende man had hen van zijn erf gejaagd. Het pistool dat de mannen hadden gezien bleek een levensechte tatoeage te zijn.


De getatoeëerde man, Michael Smith, had net een nachtdienst achter de rug op zijn werk, toen hij in de ochtend wakker werd van het geluid van het kappen van bomen. Hij stormde zonder shirt naar buiten en schreeuwde tegen de mannen van de plantsoenendienst dat ze weg moesten gaan.

Wanneer Smith geen shirt draagt, is het getatoeëerde pistool goed zichtbaar.

Geen spijt
De politie rukte onmiddellijk uit na de melding van de weggejaagde mannen. 'Ik had plannen voor vandaag, maar geen plannen om neergeschoten te worden,' vertelt Smith. Nadat duidelijk werd dat het om een vergissing ging, kreeg hij geen boete of proces aan zijn broek. 'Ik heb altijd een pistool bij me, weliswaar getatoeëerd maar spijt heb ik niet. Dat heb ik ook tegen de agent gezegd.'
Bron

EU maakt na lang soebatten eind aan bankgeheim

Na jarenlang gesoebat komt er in de Europese Unie een einde aan het bankgeheim voor buitenlanders. Luxemburg lag als laatste EU-lidstaat dwars, maar ging vandaag dan toch op de Europese top in Brussel overstag.

Het akkoord werd door Europees president Herman Van Rompuy bekendgemaakt. Hij noemde de nieuwe Europese regels onmisbaar voor de lidstaten om hun strijd tegen fiscale fraude en belastingontduiking op te voeren. Om grensoverschrijdende belastingontduiking te verminderen, gaan alle EU-landen binnenkort gegevens over spaartegoeden van buitenlanders automatisch uitwisselen.

Afspraken
Luxemburg, met zijn vele buitenlandse spaarders, vreesde een uitstroom van kapitaal. Het land eiste vergelijkbare afspraken met Europese landen buiten de EU die aantrekkelijk zijn voor spaarders: Zwitserland, Liechtenstein, Monaco, Andorra en San Marino. De onderhandelingen tussen de EU en die landen zijn inmiddels gevorderd. De Europese top vindt dat er nog dit jaar een akkoord op tafel moet liggen.

Maar als er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, moet de Europese Commissie in Brussel de druk opvoeren om te voorkomen dat er een concurrentienadeel voor de EU ontstaat.

Met de nieuwe afspraken komt Europa op één lijn met de wereldwijde standaard voor automatische uitwisseling van belastinginformatie. Wel zijn nog Europese afspraken over administratieve samenwerking nodig. Die worden voor eind dit jaar verwacht.
Bron

woensdag 19 maart 2014

Spijbelend drietal redt 94-jarige vrouw uit vlammenzee

Het heldhaftige drietal poseert voor de camera © NBC Bay Area.Drie spijbelende tieners uit Californië hebben een 94-jarige vrouw uit haar brandende woning bevrijd. Afgelopen maandag ontstond de brand in het huis van de vrouw in het plaatsje San Ramon. Ook haar 71-jarige dochter was aanwezig.

De drie jongens waren op weg om ontbijt te halen bij de McDonald's, zo meldt nieuwswebsite KNTV. Op het moment dat ze de straat in lopen zien ze de uitslaande brand en veel rook. Ze twijfelen geen moment en gaan naar binnen. Daar redden ze de 71-jarige dochter, die ongedeerd uit het vuur komt. Even later wordt ook de 94-jarige moeder naar buiten gehaald. Zij heeft echter wel brandwonden opgelopen.

Buitengewoon trots
Ondanks dat de drie scholieren aan het spijbelen waren, liet het schoolhoofd weten niet boos te zijn op het drietal. 'Ze hadden net zo goed door kunnen lopen, maar ze besloten te helpen. Dat maakt me buitengewoon trots.'

De 94-jarige vrouw is inmiddels herstellende van haar brandwonden in het San Francisco ziekenhuis. Overigens werd ook het hondje van de vrouw nog uit de vlammenzee gered.
Bron

Rutte ontvangt hele trits staatshoofden rond top

Minister-president Mark Rutte ontmoet vanaf zondag een hele trits staatshoofden en regeringsleiders. In de marge van de nucleaire top NSS praat hij zondag, maandag en dinsdag één op één met presidenten, premiers en een koning. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst RVD bekend.

Als eerste ontvangt Rutte op zondag in het Catshuis de Chinese president Xi Jinping, die in Nederland is voor een staatsbezoek. Diezelfde dag volgen president Jonathan van Nigeria, minister-president Garibashvili van Georgië, minister-president Harper van Canada, minister-president Lee Hsien Loong van Singapore, president Nazarbajev van Kazachstan, vice-president Boediono van Indonesië, president Sarkisian van Armenië en minister-president Abe van Japan.

Obama
Maandag, op de eerste dag van de internationale top, heeft Rutte eerst een gesprek met president Park Geun-hye van Zuid-Korea, in het Catshuis in Den Haag. Daarna gaat de premier naar Amsterdam om daar president Obama van de VS te ontmoeten. Later maandag is er een ontmoeting met minister-president Jatsenjoek van Oekraïne. 's Avonds spreekt Rutte Koning Abdoellah II van Jordanië.

Op de slotdag van de NSS spreekt de minister-president in het World Forum met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en met directeur-generaal Amano van de International Atomic Energy Agency. 's Avonds ontvangt hij in zijn ambtswoning president Gül van Turkije, minister-president Dung van Vietman en minister-president Key van Nieuw-Zeeland.
Bron

Utrecht wil gratis wifi in hele binnenstad

© reuters.Als het aan het Utrechtse college ligt, is er nog dit jaar in de hele Utrechtse binnenstad gratis wifi. Iedereen die de stad bezoekt, maar ook inwoners kunnen straks onbeperkt gebruik maken van het openbare netwerk.

Sinds juli 2013 biedt de gemeente wifi aan op de vier pleinen in de binnenstad (Neude, Vredenburg, Stadhuisplein en Domplein). Dat blijkt in een behoefte te voorzien, vooral bij de (internationale) bezoekers van de stad, zo maakt Utrecht bekend. Daarom zet het college het tijdelijke netwerk om naar een permanent netwerk en breidt dit uit naar andere delen van de binnenstad.

Wethouder Mirjam de Rijk: 'Het wifi-netwerk in de binnenstad moet een open netwerk worden, dat gratis is voor de gebruiker en waarop geen ongevraagde commerciële uitingen worden gepusht.' Het college investeert 100.000 euro in het fysieke deel van het netwerk. Wie dit netwerk gaat uitrollen, beheren en exploiteren wordt na de gemeentelijke inkoopprocedure bekendgemaakt.
Bron

Arrestatie na vondst fortuin aan cash in vrachtwagen

© ANP.De vondst van ruim 350.000 euro in een vrachtwagencabine heeft geleid tot de arrestatie van een 50-jarige Rotterdammer, die wordt verdacht van witwassen. Volgens justitie gaat het om misdaadgeld. Het fortuin werd eerder deze maand gevonden bij een 44-jarige Griekse vrachtwagenchauffeur, die vanuit Griekenland een lading sinaasappels vervoerde.

Bij controle van de cabine, in Rotterdam, stuitte de politie in een verborgen ruimte in het dasboard op 78.000 euro. Naast de bestuurdersstoel stond een plastic tas met nog eens 281.000 euro.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de Griekse chauffeur verhoord en na het voldoen van een transactie heengezonden. De verdachte Rotterdammer is dinsdag aangehouden en zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Bron

Moskou wil twee Oezbeken uit Nederland uitleveren aan hun moederland

Een vader en zoon uit Oezbekistan die sinds 2008 in Nederland wonen, dreigen door Rusland te worden uitgeleverd aan hun moederland. De mannen van 64 en 31 zitten sinds 8 maart vast op luchthaven Domodedovo in Moskou, liet Amnesty International vandaag weten.

De mannen wilden in Rusland een bruiloft bijwonen, maar werden gearresteerd. De Oezbeekse autoriteiten hebben Rusland om uitlevering gevraagd, omdat tegen de mannen een strafzaak loopt. Een definitief besluit is nog niet gevallen, maar de Russische rechter heeft hun voorarrest verlengd tot half april, aldus Amnesty. Als de mannen inderdaad terug moeten naar Oezbekistan, dreigen ze volgens de mensenrechtenorganisatie te worden gemarteld en mishandeld.

Vader en zoon sloegen juist in 2006 op de vlucht uit angst voor een oneerlijk proces. Ze waren aangeklaagd voor fraude en verduistering, maar stellen dat die aanklachten verzonnen zijn. Het is niet helemaal duidelijk of Oezbekistan vanwege de strafzaak van destijds of vanwege een nieuwe aanklacht om hun uitlevering heeft gevraagd. Vader en zoon zijn het afgelopen jaar al vaker op bezoek geweest in Rusland, zonder enig probleem.

De Oezbeken vluchtten in eerste instantie naar Kazachstan en kwamen in 2008 in Nederland terecht, aldus Amnesty. De organisatie had hun woonplaats niet direct paraat. De 64-jarige vader zou vanwege zijn diabetes vorige week dinsdag om medische hulp hebben gevraagd, maar die tot op heden niet hebben gekregen.
Bron

Informatie verdwenen uit vluchtsimulator piloot MH370


Gezagvoerder wiste voor vertrek mogelijk cruciale bestanden

Gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah in de zelfgebouwde vluchtsimulator bij hem thuis. © Facebook.De piloot van het verdwenen toestel van Malaysia Airlines heeft mogelijk cruciale informatie gewist uit zijn privé-vluchtsimulator. In het apparaat zijn vorige maand drie databestanden gedeletet. Dat maakte de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken vanmorgen bekend tijdens de dagelijkse persbriefing over de voortgang van het onderzoek naar vlucht MH370.

De gewiste bestanden zijn volgens de bewindsman datalogboeken van drie simulatieprogramma's: Flight Simulator X, Flight Simulator 9 en Flight Simulator X Light 10. Ze werden op 3 februari gedeletet in de privé-vluchtsimulator. Cyberspeurders die de verdwijning ervan vaststelden, proberen de bestanden weer op te vissen met hulp van internationale deskundigen.

De databestanden bevatten mogelijk informatie die cruciaal kan zijn voor het terugvinden van het verdwenen vliegtuig bestuurd door Shah, zo zei de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Verdacht
Dat er bestanden zijn gewist mag volgens hem verdacht klinken maar de bewindsman benadrukte dat de bemanning van vlucht MH370 'onschuldig blijft tot het tegendeel bewezen is.'

In de vluchtsimulator, die zaterdag in beslag werd genomen in de woning van gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah (53), zijn zoals bekend vijf oefenbestemmingen gevonden. Het gaat om drie locaties in India en Sri Lanka en de eilanden Diego Garcia en de Malediven in de Indische Oceaan.

Miljoenen burgers doen mee aan webzoektocht naar MH370


Indiase IT-analist ontdekt Boeing bij Andaman-eilanden

Dit satellietbeeld van een Boeing 777 bij de Andaman-eilanden blijkt oud te zijn. © Mapbox.Al ruim drie miljoen mensen zoeken online op satellietbeelden naar sporen van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Daarmee geven ze gevolg aan een crowdsourcingoproep van twee Amerikaanse bedrijven. Het jongste 'spoor', een Boeing 777 bij de Andaman-eilanden, leek veelbelovend maar loopt dood.

De webzoektocht startte vorige week en is een initiatief van DigitalGlobe en TomNod. Het eerste bedrijf, eigenaar van 6 satellieten, stuurde hoge resolutiebeelden van zo'n 24.000 vierkante kilometer naar het tweede. Dat is gespecialiseerd in crowdsourcingtechnologie.

Op basis van de satellietbeelden, die telkens worden ververst, is het gebied in kaart gebracht waar vlucht MH370 voor het laatst is gesignaleerd c.q. naar toe kan zijn gevlogen.

257 miljoen 'map views'
Inmiddels helpen meer dan drie miljoen vrijwilligers met zoeken. Samen bekeken ze ruim 257 miljoen keer een satellietbeeld en markeerden ze 2,9 miljoen plekken als 'mogelijk interessant' vanwege de aanwezigheid van drijvend materiaal en oliesporen, zo meldenbuitenlandse media.

Een van die online speurneuzen is een Indiase IT-analist. Hij ontdekte een satellietbeeld van een groot vliegtuig dat op 8 maart, de dag waarop vlucht MH370 verdween, laag over de Andaman-eilanden vloog die eigendom zijn van India. Anoop Madhav Yeggina (29) uploadde zijn 'ontdekking' op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN met een korte uitleg.

dinsdag 18 maart 2014

De maffia heeft iets nieuws: namaakvoedsel

© thinkstock.Criminele bendes hebben een nieuwe goudmijn ontdekt: voedsel namaken. 'De winst is groter dan met drugs. Want niet iedereen is een junkie, maar iedereen moet wel eten en drinken. De afzetmarkt is dus groter', zegt Chris Vansteenkiste van Europol in de Vlaamse krant de De Morgen.

Duizenden kilo's vis, maar ook bouillonblokjes, snoepgoed, koffie, champagne, whisky en wodka: na een jaarlijkse operatie van Europol tegen namaak blijkt dat zowat alles wordt vervalst. 33 landen namen deel aan de operatie die eind vorig jaar begon en tot enkele weken geleden duurde in zowel Amerika, Azië als Europa. 96 verdachten werden opgepakt. De resultaten van sommige landen lopen nog altijd binnen. Momenteel staat de teller op 1.260 ton vervalst voedsel, en voor meer dan 430.000 liter aan nepdrank.

Vansteenkiste, topman van Europol, zegt dat de georganiseerde misdaad achter de namaakhandel zit. 'Ze stappen van drugshandel af omdat ze met voedsel maar enkele maanden cel riskeren in plaats van enkele jaren met drugs. Daarnaast is hun afzetmarkt ook veel groter.'

'Meestal vormen die gangsterpraktijken geen gevaar voor de gezondheid. Ze verpakken bijvoorbeeld zalm uit kwekerijen als wilde zalm. Omdat de consument bereid is drie keer zo veel te betalen voor zo'n vis. Is dat gevaarlijk? Neen. Maar het is bedrog.'
Bron

Amerikaan krijgt celstraf voor opeten bewijsmateriaal

Screenshot. © Youtube.Een voormalige politiechef uit de Amerikaanse staat Florida hangt een kleine celstraf boven het hoofd nadat hij tijdens een rechtszaak een stuk bewijsmateriaal opat. Toen de rechter vorige week vroeg het stukje papier met een anonieme tip te overhandigen, weigerde de man zijn informant prijs te geven en zag geen andere uitweg dan het papier door te slikken.

Richard Masten is directeur van de non-profitorganisatie Miami-Dade Crime Stoppers, een plaatselijk programma dat anonieme tips over criminele activiteiten verwerkt voor de politie. De man weet deze week of hij voor twee weken achter de tralies belandt, maar zegt dat hij de gevolgen aanvaardt. Het ging voor hem immers om het principe. Iedereen die Crime Stoppers belt met informatie over criminele activiteiten, wordt anonimiteit beloofd en wordt niet betrokken in een eventuele rechtszaak. Volgens Masten kan het gerecht hem niet vragen zijn belofte te breken.
Bron

VS sluit Syrische ambassades en stuurt diplomaten weg

De Verenigde Staten sluiten de Syrische ambassade en de Syrische consulaten en sturen de diplomaten weg. De Amerikaanse topdiplomaat Daniel Rubinstein heeft laten weten dat mensen die zijn benoemd door het Syrische regime van president Bashar al-Assad niet langer welkom zijn in de VS.

Ze moeten allemaal het land uit, tenzij ze een Amerikaans paspoort hebben, aldus Rubinstein. Hij is de Amerikaanse speciale gezant voor de kwestie Syrië.

Afgelopen maand nog hielden de VS en Rusland samen met de VN een vredesconferentie voor Syrië, waar de regering Assad uitgebreid vertegenwoordigd was.
Bron

Gebruik wapens Oekraïense militairen Krim toegestaan


Oekraïense onderofficier gedood

Russische soldaten arresteren Oekraïense officiers tijdens een operatie in Simferopol vandaag. © afp.Een Oekraïense onderofficier is gedood, een ander persoon is gewond geraakt tijdens een schietpartij op een militaire basis in een buitenwijk van Simferopol, de hoofdstad van de Krim. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zitten Russische troepen achter de daad. Hij spreekt van een 'oorlogsmisdaad'. De president van het land kondigde later aan dat het gebruik van wapens door Oekraïense militairen op de Krim is toegestaan om hun levens te verdedigen.

'Vandaag begonnen Russische soldaten te schieten op een Oekraïense soldaat. Dit is een oorlogsmisdaad zonder vervaldatum', zei Jatsenjoek tijdens een bijeenkomst op zijn ministerie van Defensie. 'Het conflict verandert van een politiek in een militair conflict', voegde hij daar nog aan toe.

Jatsenjoek heeft de Oekraïense minister van Defensie opgeroepen om een bijeenkomst te organiseren met zijn collega's uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Die landen hebben in 1994 een verdrag getekend om de veiligheid van de Oekraïense grenzen internationaal te garanderen.

Alle troepen gearresteerd
De gedode Oekraïense soldaat is een onderofficier die gestationeerd was in een park binnen de basis, zegt Vladislav Seleznjov, de Oekraïense militaire woordvoerder op de Krim, tegen het Russische nieuwsmedium Pravda.

Greenpeace breekt in bij Franse kerncentrale

De activisten hingen een spandoek aan de centrale in Fessenheim met de tekst 'Stop risking Europe'. © ap.Greenpeace-activisten zijn vandaag het terrein binnengedrongen van de kerncentrale in Fessenheim in het noordoosten van Frankrijk. De politie liet weten dat 56 actievoerders zijn aangehouden. Drie van hen zijn tijdens de actie lichtgewond geraakt.

EDF, het Franse elektriciteitsbedrijf dat de centrale exploiteert, liet weten dat de veiligheid niet in het geding is geweest. 'De centrale functioneert normaal', zei een woordvoerder van EDF. De activisten zijn niet in de gebouwen geweest. Ze hadden een spandoek opgehangen met daarop de tekst 'stop Europa in gevaar te brengen'. Het ministerie van Milieu liet weten dat het naar aanleiding van de actie de Franse kerncentrales beter gaat bewaken.

President François Hollande heeft al toegezegd Fessenheim in 2016 te sluiten. Wat Greenpeace betreft gebeurt dat direct en volgen daarna andere kerncentrales in Europa. Fessenheim is de oudste kerncentrale van Frankrijk. Hij is in gebruik sinds 1977. In Frankrijk wordt ruim 75 procent van de elektriciteit met kernenergie opgewekt. Hollande wil dat nucleaire aandeel in de periode tot 2025 verminderen tot 50 procent.
Bron

Poetin tekent voor annexatie van Krim

Poetin. © ap.Rusland heeft de Krim definitief geannexeerd. De Russische president Vladimir Poetin en twee leiders van de Krim hebben daar vanmiddag een verdrag voor getekend in het Kremlin. Na de ondertekening zongen zij samen het Russische volkslied.

Volgens parlementsfunctionarissen moet de wet nog wel door het parlement geloosd worden. Dat zal vandaag nog gebeuren.

Poetin zei in de Doema, het Russische parlement, dat een meerderheid van de Russen en de Krimbewoners voor aansluiting bij Rusland is. 'In de harten en hoofden van mensen is de Krim altijd een onlosmakelijk deel van Rusland geweest. Deze houding, gebaseerd op waarheid en recht, is van generatie tot generatie overgedragen.'

De president zei verder dat Rusland de pogingen van het westen om Rusland 'bang te maken met sancties' ziet als agressie, en dat er repercussies zullen volgen.

'Historische ongelijkheid'
In de drie kwartier durendetoespraak voor het parlement (die 30 keer werd onderbroken door luid applaus) vroeg Poetin zich af waarom Chroesjtsjov in 1954 de Krim aan Oekraïne gaf. 'Laat de historici dat maar uitzoeken. Wij weten nu beter', aldus Poetin. Hij sprak van 'historische ongelijkheid' - Rusland heeft met pijn in het hart de Krim als Oekraïne erkend.

De president had geen goed woord over voor de huidige machthebbers in Kiev. 'Er zijn nu antisemieten, nationalisten en Russofoben aan de macht. Ze zijn in het zadel geholpen door het Westen.' Volgens Poetin is de huidige regering in Kiev niet legitiem. 'Er valt met niemand te praten.'

'Het recht van de sterkste'
De Westerse partners hebben met de Oekraïne-crisis 'een lijn overschreden', vindt Poetin. 'Ze hebben onprofessioneel en onverantwoord gehandeld.' Hij is verder van mening dat het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten niet bepaald wordt door het internationale recht, maar 'door het recht van de sterkste'.

'Rusland voorlopig geschorst als lid G8'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteren in Brussel met zijn Britse collega William Hague (L) en de Franse Laurent Fabius (R). © epa.


Rusland is geschorst als lid van de G8. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius zei vandaag op de Franse radio dat de club van meest invloedrijke geïndustrialiseerde landen heeft besloten om Rusland voorlopig te weren.

De praatclub die in 1975 door de Franse president Valéry Giscard d' Estaing werd opgericht, is nu weer de G7. De club begon met Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS (G6). In 1976 volgde Canada (G7) en in 1998 Rusland (G8).
Bron
Lees ook: G7 praat in Den Haag over 'landjepik' door de Russen

maandag 17 maart 2014

Hoogste gebouw ter wereld opgeslokt door hevige storm

Er zijn spectaculaire beelden opgedoken van een enorme storm in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), waarbij te zien is hoe het hoogste gebouw ter wereld volledig uit het zicht verdwijnt door het natuurgeweld.

Op de amateurbeelden, gefilmd door ene Moh Dev, is te zien hoe het onweer afgelopen vrijdag steeds dichterbij de hypermoderne stad komt. Terwijl er steeds minder zichtbaar wordt van de gebouwen, zet de storm koers richting het 828 meter hoge Burj Khalifa.

In luttele seconden is er niks meer zichtbaar van het gebouw waar onder meer 900 appartementen in zitten. Uiteindelijk moeten zelfs de makers van het filmpje, die zich op grote afstand van de gebouwen bevinden, schuilen voor de extreme wind en regen.


Bron

'Maleisië wil bij zoektocht vliegtuig geen hulp VS'

Amerikaanse mariniers zoeken mee naar het vermiste Maleisische vliegtuig. © getty.De Maleisische autoriteiten voelen weinig voor grootschalige Amerikaanse hulp bij het ontrafelen van het mysterie rond de vermiste Boeing-777. Toch proberen experts uit de Verenigde Staten te achterhalen wat is voorgevallen aan boord van het toestel, aldus The New York Times.

De Amerikaanse inlichtingen- en politiediensten proberen volgens de krantte achterhalen of terroristen achter de verdwijning van de vlucht zitten. Tot dusver is daar geen bewijs voor gevonden, zeggen hooggeplaatste functionarissen. Als toch sprake is van een terreuraanslag, lijkt dat volgens een bron 'in niets op de dingen die we in het verleden hebben gezien'.

Specialisten uit de Verenigde Staten willen graag een grotere rol spelen in het onderzoek, maar worden naar eigen zeggen op afstand gehouden. De Maleisische leiders zouden volgens functionarissen geen behoefte hebben aan hulp, omdat ze niet de indruk willen wekken zo'n belangrijk onderzoek zelf niet aan te kunnen.

De speurders uit de VS lijken daardoor in het duister te moeten tasten over wat hun Maleisische collega's hebben kunnen achterhalen. De Amerikanen zouden bijvoorbeeld graag willen helpen bij het doorzoeken van de in beslag genomen computers van de piloot van de MH370. Voorlopig hebben ze echter weinig te horen gekregen over de uitkomst van de huiszoeking bij de man.
Bron