Translate

zaterdag 15 maart 2014

'Test kinderen met klachten op gebruik energiedrank'

Tieners die zich bij huis-, kinder- of schoolarts melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes. Dat stelden de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland bij RTL Nieuws. De organisaties denken dat deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.

Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zei bij RTL namens de energiedrankproducenten: 'Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn.'

De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energydrinks uit de schappen te weren.
Bron

vrijdag 14 maart 2014

Gefrustreerde tienervader bijt neus van baby af

De 18-jarige vader Joshua Cooper. © KGO.


Uit frustratie heeft een achttienjarige Amerikaan een stuk uit de neus van zijn één maand oude, huilende baby gebeten. De tiener uit Fairfield, in de Amerikaanse staat Californië, werd door de politie gearresteerd.

Het kind verloor een derde van zijn neus en liep een schedelbreuk en een hersenbloeding op, bericht de lokale nieuwszender KWTX. De baby ligt ondertussen in stabiele toestand in het ziekenhuis. De vader moet binnenkort voor kindermishandeling en zware verminking voor de rechter verschijnen.
Bron

Gewassen paspoort leidt tot rechtszaak

© ANP.

Een Amsterdammer stapt volgende week naar de bestuursrechter omdat hij op reis wil. De gemeente heeft zijn paspoort laten vervallen, omdat hij sinds september 2006 negen Nederlandse reisdocumenten heeft versleten.

Een daarvan was volgestempeld, vier keer raakte hij zijn paspoort of identiteitskaart kwijt en twee keer belandden ze per ongeluk in de wasmachine. De burgemeester vertrouwde het zaakje niet en verdenkt de man van misbruik van reisdocumenten.

De man is het hier niet mee eens en heeft verklaard dat hij veel reist en ze niet met opzet verliest. Hij zei dat hij altijd naar waarheid aangifte heeft gedaan. Aan de bestuursrechter van de rechtbank in Amsterdam dinsdag de taak om te bepalen of hij alsnog een reisdocument verdient.
Bron
Lees ook: Man krijgt geen nieuw paspoort na er zeven versleten te hebben

'Zelfmoordenaar' redt leven van andere man

© Thinkstock.Een man die in Londen van een brug wilde springen, heeft onbedoeld het leven van een andere man gered die op dat moment onder hem bijna verdronk.

De bemanning van de uitgerukte reddingsboot zag plotseling een andere man in het water die nog maar net zijn hoofd boven water kon houden, melden Britse media. Ze konden hem uit het water krijgen.

Het ging om een 33-jarige man, die onderkoeld was geraakt en niet meer wist hoe hij in het water terecht was gekomen. Behalve zijn leeftijd wilde hij zijn redders geen informatie geven.

Volgens een hulpverlener was er geen enkele andere boot of persoon in de nabijheid en zou de drenkeling nooit opgemerkt en gered zijn als de reddingsboot niet was gealarmeerd in verband met de dreigende springer.

De politie wist deze suïcidale man op de London Bridge zover te krijgen dat hij niet sprong en bracht hem in veiligheid.
Bron

Holi voor de weduwen van Vrindavan: een dag feest in een leven zonder kleur

Een jonge weduwe viert Holi in Vrindavan. © reuters.


Voor de weduwen van het Indiase stadje Vrindavan verloor het leven alle kleur zodra hun echtgenoot overleed. Ze zijn verstoten door hun familie en wachten, gekleed in een witte saree, op hun eigen dood. Holi, het feest waarbij de lente met water en kleuren wordt begroet, gaat elk jaar aan hen voorbij. Maar dit jaar kwamen een kleine duizend weduwen in een tempelcomplex bijeen om te dansen en kleurig poeder over elkaar heen te gooien.

Tradities zijn in India moeilijk uit te bannen en de positie van de weduwe is in conservatieve delen van het land vaak bedroevend. Weduwenverbranding, een hindoeïstisch gebruik waarbij de vrouw op de brandstapel van haar overleden echtgenoot stapt, is allang bij wet verboden, maar in afgelegen dorpen sterft een weduwe vaak wel een sociale dood. Ze wordt geassocieerd met ongeluk en vaak verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar echtgenoot. Haar haren worden afgeschoren, sieraden worden afgepakt en de kleurige kleding wordt vervangen door een witte sari.

Veel verstoten weduwen uit de deelstaat Bengalen trekken naar Vrindavan, een pelgrimsstad in het noorden van India waar de god Krishna is geboren. Overal in de steegjes zie je witte schimmen voorbij schuifelen: vrouwen die hun dagen biddend in een tempel slijten en wachten op hun eigen dood.

Krom van ouderdom
Sulabh International, een organisatie die in de jaren zeventig is begonnen met de bouw van toiletten in sloppenwijken en die opkomt voor de kastelozen van het land, probeert in Vrindavan het leven van de weduwes te verbeteren. Vandaag organiseerden zij voor hen in een tempelcomplex een viering van Holi. 'Het zag er opmerkelijk uit', schrijftde Indian Express. 'Weduwen, waarvan de meesten in de 70 of 80 zijn, krom van ouderdom, dansten en gooiden meer dan 500 kilo aan kleurenpoeder en vele liters gekleurd water over elkaar heen.'

Tijdens Holi wordt de lente verwelkomd. Dit jaar valt het grote feest op 17 maart, maar in Vrindavan wordt het feest twee weken lang gevierd.
Bron meer foto's

Ophef in Irak om huwelijk meisjes vanaf 9 jaar

© epa.Een omstreden wet in Irak die regelt dat sjiitische meisjes vanaf hun 9e jaar kunnen trouwen, roept niet alleen verzet op. Vandaag gingen tientallen streng religieuze vrouwen de straat op in de stad Al-Nasiriya om juist hun steun te betuigen voor het wetsvoorstel.

Een van hen was een vrouwelijk parlementslid van de sjiitische partij Al-Fadhila. Volgens haar is de tegendemonstratie bedoeld om te laten zien dat de vrouwen die de afgelopen dagen tegen de wet hebben geprotesteerd niet namens alle Iraakse vrouwen spreken.

Naar bed
Op dit moment kunnen alle meisjes in Irak pas trouwen vanaf hun 18e en met speciale toestemming op hun 15e. De nieuwe wet houdt ook in dat echtgenotes met hun man naar bed moeten gaan als hij dat wil.

Mensenrechtenorganisaties en veel mensen in Irak vinden dat de wet een teruggang in de tijd betekent voor vrouwenrechten en hebben erop aangedrongen dat de regering in Bagdad de wet terugtrekt. Het parlement moet de wet nog goedkeuren.
Bron

VS ontkent verlies drone boven Krim

Een Hunter-drone op archiefbeeld. © afp.Een Russische wapenfabrikant beweert dat boven de Krim een Amerikaanse drone is onderschept. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkende het bericht echter desgevraagd.

Het verkenningstoestel zou vrijwel intact in handen zijn gevallen van Russische strijdkrachten terwijl het op ongeveer 4000 meter hoogte boven het schiereiland vloog, liet de fabrikant weten aan het Russische persbureau Interfax.

Volgens het wapenbedrijf gaat het om een drone van het type Hunter, eigendom van de in de Duitse deelstaat Beieren gelegerde Amerikaanse 66e verkenningsbrigade. Er zou al eerder een dergelijke drone boven de Krim zijn 'gevangen'.
Bron

Moody's: betere vooruitzichten voor EU

De economische vooruitzichten van de Europese Unie zijn beter geworden. Kredietbeoordelaar Moody's ziet ze nu als stabiel. De verwachting was negatief. De EU behoudt de hoogste kredietstatus (AAA). Dat heeft het bureau vrijdagavond bekendgemaakt.

Volgens Moody's zijn de vooruitzichten van de EU beter geworden, omdat het perspectief voor de belangrijkste lidstaten is verbeterd. Zo ging de verwachting voor Nederland vorige week van negatief naar stabiel. Ook over Duitsland, België, Italië en Spanje is Moody's optimistischer geworden.

'In totaal komt 80,5 procent van de bijdragen aan de EU-begroting uit landen met stabiele of positieve vooruitzichten', aldus het bureau. In september 2012 was dat 22 procent. Moody's besloot toen om het vooruitzicht te verlagen naar negatief.

De beoordelaar vindt ook dat er minder gevaar is dat probleemlanden die leningen krijgen 'hun verplichtingen naar de EU niet kunnen nakomen'.

Ook de vooruitzichten van twee instellingen die gelieerd zijn aan de EU zijn verbeterd: de Europese Investeringsbank en de organisatie voor atoomenergie Euratom.
Bron

Piloten MH370: kookgekke vliegfreak en gelovig 'groentje'


Gezagvoerder en co-piloot hebben samen ruim 21000 vlieguren

Eerste officier Fariq Abdul Hamid (l) en gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah. © Facebook.Zes dagen na de verdwijning van vlucht MH 370 van Malaysia Airlines weten we zo'n beetje alles over de Boeing 777-200, de communicatieapparatuur aan boord én de vier 'verdachte' passagiers. Maar wie zijn de piloot en co-piloot? Het AD schetst hun portret.


Gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah (53) werkt al 33 jaar voor Malaysia Airlines. Hij heeft 18.365 vlieguren op zijn naam staan en geldt als een 'zeer ervaren' piloot. De gedistingeerde vijftiger is ook een erkend examinator op de vluchtsimulator van Malaysia Airlines, zo melden officials van de luchtvaartmaatschappij.

Collega's van Shah omschrijven hem als 'een echte professional' die alles weet van de Boeing 777. 'Er moet wel iets heel bijzonders zijn gebeurd waardoor het door hem bestuurde vliegtuig verdween. Zoals een volledige uitval van de elektriciteit,' verklaart een voormalige collega van Shah tegenover persagentschap Reuters.

'Luchtvaarttechniekfreak'
Collega-piloten noemen Shah een 'luchtvaarttechniekfreak' die in zijn huis in een voorstad van Kuala Lumpur zelfs een vluchtsimulator van de Boeing 777 bouwde, een van zijn favoriete speeltjes. Op zijnFacebookpagina staan foto's waarop de vijftiger te zien is met op de achtergrond de computerschermen en wirwar van snoeren in zijn zelfgebouwde simulator.

'Wat je hem ook vroeg, hij hielp altijd. Zo'n soort man is Zaharie,' zegt een voormalige co-piloot van Shah. 'Wij plaagden hem altijd door te vragen waarom hij zijn werk mee naar huis nam,' herinnert een andere eerste officier van Malaysia Airlines zich.

In de ruim 30 jaar dat Shah bij de luchtvaartmaatschappij werkt, vloog hij op Boeing 737's, Fokker 50's en de Airbus A300. Shah is geboren en getogen in de Maleisische deelstaat Penang. Hij doorliep fluitend de Penang Free School, de oudste Engelse middelbare school in Zuidoost Azië.

Modelvliegtuigjes
De Penangees is in zijn vrije tijd een fervent beoefenaar van de modelvliegsport. Dat blijkt ook uit zijn foto's op Facebook. Zijn collectie modelvliegtuigjes bestaat onder anderen uit een lichtgewicht tweemotorige helikopter en een amfibievliegtuig.

Een andere hobby van Shah is koken. De amateurchef kookt graag Maleisisch voor de mensen om hem heen met als specialiteiten Bihun noedels, butter prawns (garnalen), viscurry en broccoli met champignons. 'Zoals een echte Maleisiër en Penangees,' staat op een van desteunpagina's voor hem op Facebook.


'Lied Pitbull en Shakira uit 2012 gaat over rampvlucht'

Het verdwijnen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines leidt tot veel speculaties en theoriën over wat er gebeurd zou zijn met het toestel. Een van de opmerkelijkste invalshoeken blijkt uit een discussie die gaande is onder YouTube-gebruikers die stellen dat rapper Pitbull en Shakira in 2012 al over vlucht MH370 zongen in hun nummer 'Get started'.

Complottheorie-denkers op YouTube stellen dat de tekst van het liedje veel overeenkomsten kent met het incident. 'Nu vliegen we naar Maleisië' en 'Twee paspoorten, drie steden, twee landen, een dag', is onder andere te horen. Volgens complotheoriedenkers zou 'twee paspoorten' verwijzen naar het gestolen Oostenrijkse en het gestolen Italiaanse paspoort, gebruikt door de twee Iraniërs aan boord van de rampvlucht.

'Mr. Ali'
De drie steden zouden refereren naar de hoofdsteden van Maleisië, China en Vietnam. En de twee landen waarover gezongen wordt zijn, overduidelijk, Maleisië en Vietnam.

Ook klinkt het: 'Geen Ali, geen Frasier, maar voor nu vliegen we naar Maleisië'. Ali zou verwijzen naar Mr. Ali, een van de twee Iraanse passagiers. Overigens hebben de Maleisische autoriteiten laten weten dat de 19-jarige man Pouria Nourmohammadi heet.

Illuminati
In de commentaren wordt geopperd dat de Illuminati (geheime orde van de elite die heerst over deze wereld, volgens You-Tube-intellectuelen behoren onder andere Barack Obama, de paus, Jay-Z en Rihanna tot deze orde, red.) achter de vermissing zou zitten.


donderdag 13 maart 2014

Jatsenjoek: Russen willen geen oorlog

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek vandaag bij de VN-Veiligheidsraad. © ap.De 'militaire agressie' van Rusland heeft 'geen reden, is ongegrond' en is onacceptabel. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd. Jatsenjoek zegt ervan overtuigd te zijn dat de Russische bevolking geen oorlog wil en drong er bij Moskou op aan weer in gesprek te gaan met Kiev.

'Als we werkelijke gesprekken openen met Rusland ben ik ervan overtuigd dat we echte partners kunnen worden', zei Jatsenjoek. De premier benadrukte dat Oekraïne in 1994 het op twee na grootste nucleaire arsenaal ter wereld opgaf in ruil voor garanties van zijn onafhankelijkheid en territoriale integriteit.

Het Russische handelen op het Oekraïense schiereiland de Krim toont volgens Jatsenjoek dat het 'moeilijk is nog iemand in de wereld ervan te overtuigen geen kernwapens na te streven'.
Bron

Doodstraf 'busverkrachters' India gehandhaafd

Een schoolmeisje houdt een papier met een man hangend aan een boom op tijdens een protest tegen verkrachtingen in haar land. © afp.Vier Indiase mannen hebben ook in hoger beroep te horen gekregen dat ze zullen worden opgehangen omdat ze eind 2012 een jonge vrouw in een bus hebben verkracht en haar zo ernstig mishandelden dat ze later overleed. Het gerechtshof in Delhi wees hun beroep tegen de doodstraf donderdag af.

Advocaten van de vier verdachten hadden al eerder laten weten door te procederen tot aan het hooggerechtshof. Ze vinden de straf buitenproportioneel. De ouders van het 23-jarige slachtoffer denken daar anders over, meldde The Times of India. 'De ultieme genoegdoening komt pas wanneer de veroordeelden hun ultieme lot ondergaan', sprak haar moeder na de uitspraak van het hof.

Demonstraties
De schokkende zaak leidde tot een golf van verontwaardiging in India en daarbuiten. In heel India gingen destijds demonstranten de straat op om te pleiten voor zwaardere straffen voor verkrachters. Als de hoogste rechter in India de doodstraf voor de vier handhaaft, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor andere rechtszaken.

Zo werden vorige maand opnieuw drie Indiërs ter dood veroordeeld voor een verkrachting met dodelijke afloop. Ze hadden een 19-jarig meisje ontvoerd, verkracht en vermoord.

De rechter die het vonnis uitsprak, zei dat het 'tijd is om dit soort gruwelijke misdaden zwaar te straffen om een boodschap uit te sturen naar de samenleving'.
Bron

Lees ook: Doodstraf busverkrachters India opgeschort

Parijs bindt strijd aan tegen smog met gratis fiets en elektrische auto

Smog in de Franse hoofdstad. © ap.In Parijs kan men de komende dagen gratis een fiets of elektrische auto huren. In het weekend hoeven inwoners en toeristen ook niet voor het openbaar vervoer te betalen. Op die manier hopen de autoriteiten iets te doen tegen de ernstige smog die boven de Franse hoofdstad hangt.


Het stadsbestuur heeft inwoners verzocht de auto te laten staan. Om dat te bevorderen, hoeven bewoners geen parkeergeld te betalen totdat de luchtkwaliteit is verbeterd. Parijs neemt die ongekende maatregelen omdat de lucht zo vuil is dat het gezondheidsrisico's oplevert.

De smog komt voort uit een combinatie van luchtververvuiling, veel zon en weinig wind. Ook België heeft er deze dagen last van. In het land zijn snelheidsbeperkingen ingesteld om de uitstoot van fijn stof tegen te gaan. Automobilisten lapten die echter vrij massaal aan hun laars: de politie betrapte donderdag 6227 automobilisten op snelheidsovertredingen op de wegen waar de snelheidslimiet was verlaagd.
Bron

Nieuwe methode om darmkanker op te sporen

Onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc hebben een nieuwe methode ontwikkeld om darmkanker op te sporen. Deze methode is volgens hen nog nauwkeuriger dan die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start is gegaan. Dat heeft hoofdonderzoeker en hoogleraar Gerrit Meijer van het VUmc vandaag gemeld.

De nieuwe methode kan het aantal darmkankergevallen met nog eens 35 procent terugdringen, aldus de onderzoekers. Ze hebben een manier gevonden om eiwitten die direct afkomstig zijn van een tumor, in de ontlasting van mensen op te sporen.

Volgens Meijer spoort de huidige test 70 procent van de kankergevallen op en 20 procent van de gevallen van grote darmpoliepen, een voorstadium van darmkanker. Bij de nieuwe methode worden er volgens hem bijna geen kankergevallen meer gemist. Het aantal gevallen van poliepen dat wordt ontdekt, is 40 procent.

Bloed in poep
Sinds januari worden mensen tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij krijgen een uitnodiging een beetje ontlasting op te sturen voor onderzoek. Als er bloed in de poep blijkt te zitten, volgt een darmonderzoek.

De onderzoekers zijn nu bezig een ontlastingtest te ontwikkelen op basis van de nieuwe methode. Volgens Meijer gaat het nog zeker 5 jaar duren voor de nieuwe test de huidige kan vervangen.

Het onderzoek werd geïnitieerd door medisch instituut CTMM, een samenwerkingsverband tussen onder meer universiteiten, universitair medische centra en bedrijven.
Bron

Nederlander onder doden ongeval festival SXSW

De 35-jarige Steven Craenmehr uit Amsterdam is één van de twee slachtoffers die vanochtend (Nederlandse tijd) om het leven kwamen bij een ongeluk in het Amerikaanse Austin. Daar reed een man in op publiek bij het festival South By SouthWest (SXSW). De bestuurder probeerde in dronken toestand aan de politie te ontkomen.


Creanmehr en het andere slachtoffer, een vrouw wier identiteit nog niet bekend is, zaten volgens de politie op een scooter die werd geschept door de automobilist. De twee bezweken ter plekke aan hun verwondingen.

Het bedrijf Massive Music waar Craenmehr acht jaar werkte, twitterde dit vanmiddag. 'Het is met groot verdriet dat we bekend moeten maken dat onze vriend en collega Steven is overleden op SXSW. We zijn dankbaar voor de jaren die we met hem hebben doorgebracht. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Steven.'

Dj Roosmarijn Reijmer van 3FM liet via Twitter weten dat iedereen van 3FM en van VPRO's 3voor12 op het festival ongedeerd is. 'Niemand was erbij toen het ongeluk gebeurde.' Eindredacteur van 3voor12 Willem van Zeeland meldde dat hij in een club om de hoek was, maar op dat moment niets merkte.

Geld voor vrouw die onder narcose van operatietafel valt


’Dit is toch geen bewijs van vakmanschap? Letten ze wel op?’

Archiefbeeld. © thinkstock.De Rotterdamse Hennie van den Hoek (89) krijgt een schadevergoeding, nadat zij op 89-jarige leeftijd bij een heupoperatie onder narcose van de operatietafel viel. Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis biedt haar excuses aan, maar de familie blijft met vragen zitten. 'Dit is toch geen bewijs van vakmanschap? Letten ze wel op?'

De Rotterdamse lag nooit in het ziekenhuis, tot zij ruim een jaar geleden viel en haar heup brak. In het Ikazia werd ze geopereerd. Bij het op de juiste plaats terugbrengen van de heup werd er met kracht getrokken. Daarbij schoof het bovenlichaam van de patiënte 'ongemerkt' naar rechts, aldus het rapport van de klachtencommissie.

Schouder en enkel gekneusd
De oude vrouw viel van de operatietafel, waarbij zij haar schouder en enkel kneusde. Ook had ze na de val volgens haar familie blauwe plekken. Verder zou ze langere tijd buiten bewustzijn zijn gehouden. 'Ze lag als een verkeersslachtoffer met een kraag om haar nek,' vertelt haar zoon Pieter.

Het ziekenhuis heeft direct excuses aangeboden. Maar een klacht wees het af omdat er zoveel goede nazorg zou zijn geboden.

Schadeclaim
De familie diende hierop een schadeclaim in. Na een lange procedure biedt het Ikazia 1500 euro en wil het met de familie om de tafel om ergernissen weg te nemen. De familie wil vooral weten wat het ziekenhuis heeft gedaan om zulke valpartijen te voorkomen.
Bron

Rebellen chanteren Assad met massa-ontvoering

Inwoners van Baniyas (voornamelijk alawieten) betuigen hun steun aan president Bashar al-Assad. © afp.Soennitische rebellen in Syrië beweren dat ze bijna honderd alawitische vrouwen en kinderen hebben ontvoerd. Met de massale ontvoering van burgers proberen ze president Bashar al-Assad te dwingen tot vrijlating van 2000 gevangenen uit hun eigen gelederen. Assad is zelf lid van de alawitische minderheid.

Op videobeelden die tv-zender Al Jazeera vandaag uitzond, waren inderdaad tientallen vrouwen en kinderen te zien op een ommuurde plaats. Of zij echt zijn ontvoerd, valt niet te controleren. Ook is nog niet duidelijk bij welke groepering de makers van het filmpje horen.

De ontvoerde alawieten zouden van het platteland in de provincie Latakia komen. De gelijknamige hoofdstad van die provincie is een bolwerk van het regime waar alawieten in de meerderheid zijn.
Bron
Lees ook: Neef van Assad gedood bij gevechten

Dodental door explosie New York loopt steeds verder op

Reddingswerkers zoeken vandaag in de puinhopen van twee gebouwen aan Park Avenue in New York nog steeds naar overlevenden. Er zijn nu zes doden geteld, berichtten plaatselijke media. Ze maakten ook melding van circa tien vermisten en meer dan 50 gewonden. Een kind en een vrouw liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Een gaslek veroorzaakte gisteren een enorme explosie die de twee gebouwen in de wijk Spanish of East Harlem verwoestte. Wat de oorzaak van het lek is geweest, is nog onduidelijk.

De twee panden van vijf verdiepingen hoog tellen in totaal 15 appartementen. Op de begane grond waren een kerk en een pianowinkel gevestigd. Een van de overlevenden die op de begane grond vertoefde, zei dat hem de piano's om de oren vlogen na de explosie.

Tragedie
De enorme klap deed veel New Yorkers denken aan de aanslagen van september 2001. De ontploffing richtte ook enorme glasschade aan in de omgeving. Burgemeester Bill de Blasio noemde het ongeluk 'een tragedie van de ergste soort'.

Volgens ooggetuigen ontstond rond 9 uur eerst brand in een pianowinkel aan Park Avenue in het deel van Manhattan dat ook Spanish Harlem heet. Daarna was er een explosie en stortte de boel in. De hulpdiensten rukten uit met meer dan 160 mensen.

woensdag 12 maart 2014

Zwaarste aanval in jaren: Meer dan 20 Palestijnse raketten op Israël

© anp.Militante Palestijnen hebben woensdag vanuit de Gazastrook meer dan 20 raketten afgevuurd op Israël. Dit heeft het leger van de Joodse staat meegedeeld. Niemand raakte gewond door de raketten. Het gaat om de zwaarste raketbeschietingen op Israël sinds november 2012.


De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de beschietingen opgeëist. De groep zei twintig raketten te hebben afgevuurd als vergelding voor de dood van drie van hun kameraden, die een dag eerder omkwamen bij een Israëlische luchtaanval.

Balkon
Een andere militante beweging in Gaza, de Populaire Verzetscomités, zeiden ook raketten te hebben afgevuurd. Een verslaggever van Associated Press zag vanaf een balkon hoe twintig raketten op een buitenwijk van Gaza werden afgevuurd.

Het Israëlische leger zegt dat het iron dome-afweersysteem minstens drie van de raketten heeft weten tegen te houden. Een van de raketten explodeerde bij een benzinestation, een andere bij een openbare bibliotheek, aldus een politiewoordvoerder. In de omliggende steden ging hierdoor een luchtalarm af.

Ultraorthodoxe joden moeten in Israël voortaan ook in dienst

Orthodoxe joden demonstreren tegen de invoering van de nieuwe wet. © afp.Ultraorthodoxe joden moeten voortaan ook verplicht hun dienstplicht vervullen in het Israëlische leger. De Knesset, het parlement, heeft dat voor Israël historische besluit genomen.

De dienstplicht voor de religieuze minderheid is jarenlang één van de grote politieke thema's geweest in Israël. Maar 67 van de 120 parlementariërs in de Knesset stemden vandaag in met de stapsgewijze invoering van de dienstplicht.

Mannen en vrouwen moeten in Israël op 18-jarige leeftijd het leger in. Ultraorthodoxe joden kregen echter op religieuze gronden vrijstelling. Ze maken ongeveer 10 procent uit van de Israëlische bevolking.
Bron

Olifantenongeluk eist levens in Thailand

© epa.Een aanrijding tussen wilde olifanten en auto's heeft in hailand het leven gekost aan zes mensen. Ook één van de olifanten overleefde het niet. Het ongeluk gebeurde vandaag op een weg door het bos in de provincie Rayong, meldde de Thaise krant Bangkok Post.

Een auto met vier inzittenden botste op een van de drie overstekende dikhuiden. Meteen daarna reden ook nog een auto en een vrachtwagen op elkaar. De olifant had onder meer een gebroken been. Het dier werd nog naar een dierenkliniek gebracht maar overleed aan zijn verwondingen.

De olifanten waren afkomstig uit een natuurgebied en opzichters waren al naar de dieren op zoek. Waarschijnlijk waren ze op zoek naar voedsel geweest op palm- en ananasplantages.
Bron

NAVO-landen oefenen in Zwarte Zee

De stad Jalta op de Krim aan de Zwarte Zee. © reuters.De Verenigde Staten, Roemenië en Bulgarije zijn vandaag begonnen met gezamenlijke militaire oefeningen in de Zwarte Zee. Schepen van de NAVO-landen houden de manoeuvres juist op het moment dat de internationale spanningen hoog zijn opgelopen door het conflict om de Krim, het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee.

Aan de oefeningen doen onder meer de Amerikaanse torpedobootjager USS Truxtun en het Bulgaarse fregat Drazki mee. Door het slechte weer zijn de oefeningen een dag later dan gepland begonnen.
Bron
Lees ook: Timmermans: 'Spannendste moment sinds Europese deling'

KLM-gebouw ontruimd na cyanide-alarm

© @ChrisChris61.


Een gebouw van de KLM op Schiphol-Oost is vanmiddag even ontruimd geweest na een cyanide-alarm. Er bleek echter geen cyanide te zijn vrijgekomen, meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland.


De brandweer en andere hulpdiensten rukten uit na het afgaan van een cyanide-alarm bij het KLM Milieucentrum, dat ver af ligt van de vertrek- en aankomsthallen van Schiphol.

De medewerkers van het gebouw werden in de buurt opgevangen. Er was geen sprake van brand. Mogelijk ging het alarm af vanwege werkzaamheden ter plekke. In de loop van de middag konden de medewerkers terug naar hun werkplek.

Cyanide wordt onder meer gebruikt bij het onderhoud van vliegtuigen. Mensen zouden onwel kunnen raken door het inademen van het gevaarlijke gas.Bron

Assad bezoekt heroverde stad; kust ontheemden

Assad in Adra. © afp.


De Syrische president Bashar al-Assad heeft vandaag een bezoek gebracht aan de stad Adra, die enkele maanden geleden nog gedeeltelijk in handen was van rebellen. Hij bezocht er mensen die ontheemd raakten door het oorlogsgeweld, kuste wangen en schudde handen. De Syrische staatstelevisie had volop aandacht voor het zeldzame openbare optreden.


Assad verklaarde in een korte toespraak dat de regering er alles aan doet om de ontheemden te helpen. Hij zei ook dat 'iedere vermiste persoon als een zoon voor ons is'.

Er zijn echter volop aanwijzingen dat het Syrische regime systematisch burgers laat 'verdwijnen' door hen in het geheim op te sluiten, constateerde een VN-commissie eind vorig jaar. Eind januari stelden drie topjuristen op basis van duizenden foto's dat het bewind stelselmatig mensen vermoordt in gevangenissen en vervolgens een valse doodsoorzaak opgeeft aan nabestaanden.
Fotospecial: Assad kust ontheemden in heroverde stadBron:


zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten


Meisje (8) na zeven maanden teruggevonden in Amazone

Bossen in Bolivia © thinkstock.Een 8-jarig meisje uit Spanje is na zeven maanden zoeken teruggevonden in het Amazonewoud van Bolivia. Het kind mocht van haar ouders met een bevriende buurman op vakantie. Ze kregen geen contact meer met de man en stapten naar de politie. Dit meldenSpaanse media.

Het Marokkaanse meisje dat met haar ouders in het Catalaanse Hospitalet de Llobregat woont, ging in augustus vorig jaar mee op reis met haar Boliviaanse buurman. Een paar dagen na de voorziene landing in Bolivia ondernamen de ouders vruchteloze pogingen om in contact te komen met de man. Hij leek spoorloos verdwenen met het meisje, waarop de ouders daarvan melding maakten bij de lokale politie.

De Guardia Civil en de politie in Catalonië namen contact op met de Boliviaanse autoriteiten. Samen gingen ze op zoek naar de buurman en het kind. Na zeven maanden intensief speuren werden ze aangetroffen in Cochabamba. De man had het meisje diep in het Amazonewoud meegenomen naar een plaats die nauwelijks bereikbaar was.

Meer details en informatie over de zaak worden later vrijgegeven.

Bron

dinsdag 11 maart 2014

Man krijgt telefoontje dat hij al zes jaar dood is

Francesco Giuzio, een 79-jarige man uit het Zuid-Italiaanse Bari, kreeg onlangs een telefoontje dat hij al bijna zes jaar dood zou zijn. Zijn bank zei dat te hebben vernomen van de burgerlijke stand van de gemeente. Daar bovenop kwam een brief van het pensioenfonds: of hij de 72.000 euro te veel betaald pensioen wilde terugbetalen. En zijn arts mocht de 'dode' geen broodnodige medicijnen voor zijn diabetes meer voorschrijven.

Giuzio ging verhaal halen op het gemeentehuis. Daar had men geen verklaring voor de vergissing. Erg verantwoordelijk voelden de ambtenaren zich niet voor de pijnlijke fout. Uiteindelijk kreeg Giuzio een 'certificaat van bestaan in leven' mee waarmee de bejaarde man zelf allerlei instanties moest aflopen, aldus de krant Corriere della Sera vandaag.
Bron

Duitse politie plukt kleuter op minimotor van de weg

De politie nam de pocketbike van de kleuter in beslag. © Politie Tuttlingen.De politie heeft een kleuter van 3 jaar op een minimotor van de weg gehaald in Duitsland. Het meisje werd gespot op een weg in Tuttlingen in de deelstaat Baden-Württemberg. De motor haalde een snelheid van 70 kilometer per uur.

Volgens de politie beschikte was de minimotor niet geschikt voor de openbare weg. 'Het was een zaak die je eerder zou linken aan een volwassene, niet aan meisje van drie jaar', luidt het volgens The Local.

Haar vader had zijn kind instructies gegeven. Volgens de politie was het ritje levensgevaarlijk voor het meisje. 'De vader besefte niet hoe gevaarlijk het was voor het meisje, zeker als ze extra gas zou gegeven hebben.' De motor is in beslag genomen.
Bron

Stel zoekt dekking voor kat die baby aanvalt

De politie van de Amerikaanse stad Portland (Oregon) werd zondag gealarmeerd door een stel dat zich had opgesloten in een slaapkamer nadat hun 10 kg zware kat de baby had aangevallen. De baby raakte bij het incident niet gewond.

Het echtpaar had zich na de aanval samen met hun baby en de hond opgesloten in de slaapkamer. Volgens een politiewoordvoerder kon de telefonist van het alarmnummer de kat op de achtergrond tekeer horen gaan.

Inderhaast toegesnelde politieagenten wisten de kat te vangen met een speciale kooi en op te sluiten. Volgens de eigenaars had de kat 'een geschiedenis van agressie'. Het dier is, nadat het was gekalmeerd, wel weer met zijn baasjes herenigd.


Caribische naties eisen compensatie voor slavernij

Deelnemers aan de herdenking van het slavernijverleden bij het daartoe opgerichte monument in het Oosterpark in Amsterdam, juli 2010. © anp.Landen in het Caribisch gebied willen excuses en herstelbetalingen van Europese staten die betrokken waren bij slavernij. Lidstaten van de gemeenschap Caribbean Community (Caricom) hebben een tienpuntenplan goedgekeurd dat daartoe moet leiden. Dat heeft de Britse advocaat Martyn Day, die betrokken is bij de zaak, gisteren meegedeeld.

De Europese staten worden verantwoordelijk gehouden voor slavernij, genocide, honderden jaren van apartheid en het lijden van bevrijde slaven. Volgens Caricom hebben de Europese mogendheden 'geweigerd zulke misdaden te erkennen of slachtoffers en nazaten ervoor te compenseren'.

Er is nog niet bepaald naar welke landen de aanklacht gaat, maar volgens Day zijn dat 'ongetwijfeld' Engeland, Frankrijk en Nederland. Mogelijk worden ook Zweden, Noorwegen en Denemarken aansprakelijk gesteld. De aanklacht zal waarschijnlijk in april de Europese regeringen bereiken.

Financiering en steun
Naast formele excuses verlangen de Caribische landen onder meer repatriëring naar Afrika, financiering voor culturele instituties, steun bij afbetaling van staatsschulden en annulering van internationale schulden.

Nederlanders waren in de 17de en 18de eeuw verkoper en handelaar van slaven. Ze werden veelal uit Afrika verscheept naar Curaçao om daar te worden verkocht. In Nederland werd de slavernij in 1863 afgeschaft, 30 jaar nadat de Britten dat deden.
Bron

'Waarschuwing over zwakke plek Boeing 777'

Een Vietnamese agent staat bij een scherm dat de route van het verdwenen toestel aangeeft. © reuters.De romp van de Boeing 777 heeft mogelijk een zwak plekje. Dit zou kunnen leiden 'tot het wegvallen van de structurele integriteit van het toestel'. Dit staat volgens de Britse krant The Daily Telegraph in een waarschuwing van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten van de FAA uit november. Zaterdag verdween een Boeing 777 spoorloos na te zijn vertrokken uit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur met bestemming Peking.

De FAA schreef eind vorig jaar dat het verstandig is op te passen voor corrosie onder de buitenlaag van het toestel. De FAA was op onderzoek uitgegaan na meldingen van een barst van circa 40 centimeter lang in de romp van een 14 jaar oud vliegtuig van dit type dat al 14.000 vluchten had gemaakt.

Zonder herstel zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot een aantasting van de hele romp van het toestel, met mogelijk een snelle afname van de druk en het breken van het toestel, aldus de FAA.
Bron

zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Man schiet moeder dood in rechtbank Istanbul

Archiefbeeld © thinkstock.Een man heeft vandaag in een rechtbankgebouw in de Turkse stad Instanbul zijn moeder doodgeschoten. De moeder wilde zich daar laten scheiden van de vader van de schutter omdat die te gewelddadig was. Een politieman die over de vrouw waakte, raakte gewond en bezweek later in het ziekenhuis.

De schutter werd door de politie overmeesterd en aangehouden, aldus Turkse media.
Bron

Deze Joden vochten aan de zijde van Hitler

Op de foto, tweede van rechts: de Joodse majoor Leo Skurnik, onderscheiden met het IJzeren Kruis.© Kos.Het is een van de meest weggestopte geheimen uit de Tweede Wereldoorlog: Finse Joden die zij aan zij vochten met Duitse troepen en met de SS.

De Joodse Majoor Leo Skurnik, een van de strijders, kreeg voor zijn inzet zelfs een ijzeren kruis. Hij had succesvol een veldhospitaal aan de grens tussen Rusland en Finland geëvacueerd. Hij redde op die manier de levens van zo'n 600 soldaten, inclusief SS-leden. De prestigieuze onderscheiding werd echter geweigerd door Skurnik.

Maar waarom vochten deze Finse Joden aan de kant van de Duitsers? Ze hadden een gemeenschappelijke vijand: de Russen. 'We waren geen Joden die vochten aan de zijde van Hitler, we waren Finnen die vochten voor ons vaderland,' zegt Aron Livson (97) tegen de Engelse krant Daily Telegraph.

De Finse Joden waren bekend met de Kristalnacht en de anti-Joodse wetten in Duitsland en elders in Europa.Ook van familieleden elders in Europa kregen zij verontrustende berichten. In Finland waren de Duitsers iets coulanter ten opzichte van de Joden. Bovenal voelden de Finse Joden zich Finnen, en vochten ze 'met de Duitsers' tegen de gezamenlijke vijand: de Russen.
Bron

Man leert duiken om in tsunami omgekomen vrouw te zoeken

Yasua Takamatsu © afp.Een frisse ochtend, afgelopen weekeinde: een 57-jarige Japanner zet zijn duikbril goed op zijn hoofd en waadt de zee in. Yasua Takamatsu leert duiken in de hoop zo het lichaam van zijn vrouw te vinden. Zijn vrouw kwam om bij de tsunami die de Japanse noordoostkust in 2011 trof, maar haar lichaam is nooit teruggevonden.

Takamatsu's vrouw Yuko was op kantoor toen voor de kust een zware aardbeving plaatshad. Ze stuurde hem niet veel later een korte e-mail. 'Ben jij in orde? Ik wil naar huis.' Dat was het laatste wat Takamatsu van haar hoorde. De tsunami die het gevolg was van de aardbeving zwolg haar op; Yuko was 47 en liet een zoon en een dochter achter.

Van de 13 mensen die op het dak van het gebouw waar Yuko werkte hun toevlucht hadden gezocht overleefde het er maar een. Vier lichamen werden later geborgen, maar acht zijn nog altijd niet gevonden. In het gebied zijn slechts een handvol gebouwen herbouwd en grote stukken land liggen braak.

Oude band en wat rommel
'Ze schreef 'Ik wil naar huis'', zei Takamatsu. 'Omdat ik dat weet dat ze er zo over dacht, wil ik haar zelf gaan zoeken en niet afhankelijk zijn van anderen.' Zondag dook hij samen met zijn instructeur naar een diepte van bijna zeven meter. Hij bracht een uur lang door in het troebele water. Op de zeebodem lagen een oude band en wat andere rommel.

'Lockerbieaanslag in opdracht van Iran

De neus van het vliegtuigwrak in een veld nabij Lockerbie in 1988. © epa.De Lockerbieaanslag van 25 jaar geleden is uitgevoerd door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), in opdracht van de Iraanse geheimde dienst. Dat concludeert de Arabische nieuwszender Al Jazeera vandaag op basis van een eigen onderzoek. Al Jazeera betwijfelt of de veroordeling van de Libiër Abdelbaset al-Megrahi terecht was.


Iran zou de PFLP hebben gefinancierd om de aanslag uit te voeren. Die moest een vergelding zijn voor het neerschieten van een Iraans vliegtuig door de Amerikaanse marine in 1988. Daarbij kwamen 290 mensen om.

Bij de bomaanslag op 21 december 1988 op een Boeing 747 van Pan Am die daarna in het Schotse dorp Lockerbie neerstortte, kwamen 270 mensen om het leven. In 2001 werd de Libische Abdelbaset al-Megrahi in Nederland veroordeeld voor de aanslag. Hij kwam in 2009 weer op vrije voeten wegens prostaatkanker en overleed in 2012.
Bron

maandag 10 maart 2014

Taliban: alle deelnemers verkiezingen doelwit

© thinkstock.De Taliban hebben een golf van geweld aangekondigd rond de Afghaanse presidentsverkiezingen op 5 april. In een verklaring liet de militante islamitische beweging vandaag weten dat 'alle strijders opdracht hebben gekregen deze schijnverkiezingen met alle macht te verstoren'.

Volgens de Taliban is de uitkomst al bepaald 'in kantoren van de CIA en het Pentagon'. Iedereen die deelneemt aan de verkiezingen is doelwit, maakte de radicale groepering duidelijk. De Taliban noemen specifiek activisten, vrijwilligers, campagnemedewerkers en beveiligers.

Twee campagnemedewerkers hebben hun werk al met de dood moeten bekopen. Tijdens de vorige verkiezingen, in 2009, kwamen tientallen burgers, militairen en agenten om het leven.
Bron

Arabier telt 1,5 miljoen euro neer voor mobiel nummer

Archiefbeeld. © thinkstock.In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is het afgelopen weekend een gsm-nummer geveild voor 7,8 miljoen dirham (1,5 miljoen euro). In totaal boden 700 mensen op het nummer 050 7777777, zo meldt nieuwsite 7daysinDubai.

Het nummer van 1,5 miljoen euro is nog niet geactiveerd, zo stelde de nieuwssite vanmorgen vast tijdens het bellen. 'Het door u gebelde nummer werkt nog niet. Controleer het nummer alstuiblieft en probeer het opnieuw,' zo luidde de boodschap.

Multimiljonair
De koper is een multimiljonair uit de Emiraten die anoniem wenst te blijven, zo verklaarde CEO Abdulla al Mannaei van veilingbedrijf Emirates Auction. 'Hij kocht het nummer omdat het gemakkelijk te onthouden is.'

Al Mannaei kan niet zeggen of de betaalde som geld een recordbedrag is voor een mobiel nummer. Officials onderzoeken dat nog. Volgens hem werd twee jaar geleden op een veiling in Koeweit bijna 3 miljoen dirham (588.000 euro) betaald voor een telefoonnummer. 'Dat nummer was nota bene nog gemakkelijker dan het nu verkochte.'

Bankrover overlijdt tijdens overval

In het Zuid-Italiaanse Bari is maandag een man overleden terwijl hij een bank overviel. De 37-jarige Italiaan is waarschijnlijk overleden aan een hartaanval.

De man kwam als een 'gewone klant' de bank binnen. Hij droeg wel een zonnebril en een honkbalpet. Vervolgens deed hij alsof hij een bom bij zich had, terwijl hij 'gewapend' was met een schroevendraaier. Na een handgemeen met een bankbediende en een klant gaf hij plotseling geen teken van leven meer.

De man, gescheiden en vader van drie kinderen, had al een strafblad wegens roof. Volgens zijn vader was hij cocaïneverslaafd, aldus de krant la Repubblica.
Bron

Schokkend: Wat als oorlog geen ver-van-je-bedshow is?

Wat als oorlog geen ver-van-je-bedshow is? Wat als Londen Syrië was? 'Omdat het niet hier gebeurt, wil niet zeggen dat het nergens gebeurt...'

De video laat de verschrikkelijke ervaring zien van een meisje uit Londen waar oorlog haar fijne leven ernstig verstoort.

Save the Children UK maakte deze video om mensen ervan bewust te maken dat kinderen in Syrië dringend hulp nodig hebben. De organisatie vraagt om actie. Op 15 maart is de oorlog drie jaar aan de gang. Daarbij zijn bijna 5,5 miljoen kinderen in Syrië en buurlanden getroffen door de oorlog.

Save the Children is een organisatie die zich richt op het redden van de toekomst van kinderen in noodsituaties als oorlog of (natuur)rampen. Daar horen medische zorg, voeding en voorlichting bij, maar ook onderwijs: leren lezen en schrijven en leren over kinderrechten, vrede en veiligheid.
Bron

Poolse arts werkte 175 uur aan een stuk

Een ziekenhuisarts in Polen is meer dan een week lang ononderbroken op post geweest en heeft daarmee een nieuw negatief record op zijn naam gebracht. Dat heeft de Poolse arbeidsinspectie volgens berichten in media vastgesteld.

De neuroloog van het districtsziekenhuis in de stad Nowy Sacz behandelde overdag patiënten en deed 's nachts wachtdienst, samen 175 uur lang. Bij een vroegere controle was de arts al eens aan 120 uren dienst gekomen.

Tekort aan artsen
Na bezwaren van artsen over extreme belastingen had de arbeidsinspectie over heel het land meer dan driehonderd instellingen gecontroleerd. Omdat er een chronisch tekort aan dokters is, werken vele artsen meer dan 96 uur per week, zo citeerde de krant Metro het onderzoeksrapport.

In Polen zijn er gemiddeld maar 2,2 artsen voor 1.000 inwoners. Het gemiddelde van de Europese Unie is 3,5. Vele afgestudeerden trokken naar het Westen.
Bron

Premier Krim: 'Bevolking mag zelf nationaliteit kiezen'

Pro-Russische demonstranten op de Krim. © getty.Inwoners van de Krim mogen zelf kiezen of ze een Russisch of een Oekraïens paspoort willen hebben als het Oekraïense schiereiland onderdeel van Rusland wordt. Dat heeft de nieuwe pro-Russische premier van de autonome Krimrepubliek, Sergej Aksjonov, tegen het Russische persbureau RIA Novosti gezegd.

De bevolking van de Krim kan bij het referendum van 16 maart meebepalen of het schiereiland onderdeel wordt van Rusland of deel van Oekraïne blijft. Het parlement van de Krim koos donderdag al unaniem voor Rusland.

De uitslag van het referendum lijkt van tevoren vast te staan: 60 procent van de 2 miljoen inwoners bestaat uit etnische Russen.

Ondanks waarschuwingen voor hardere sancties heeft Rusland de afgelopen dagen zijn greep op het Oekraïense schiereiland de Krim verstevigd. Inmiddels zouden de Russen de controle hebben over 11 grensposten, van waaruit waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dit weekeinde werden begroet met waarschuwingsschoten. Op het schiereiland zijn diverse Oekraïense zenders uit de lucht gehaald en vervangen door Russische.
Bron
Lees ook: China: wees kalm terughoudend in Krim-crisis
Lees ook: Rusland: Kiev accepteert wetteloosheid tegen Russen
Lees ook: Oekraïne: meer autonomie Krim en oosten bespreekbaar
Lees ook; Rusland heeft 'plan voor alle Oekraïeners'
Lees ook: NAVO observeert Oekraïne met radarvliegtuigen
Lees ook: Parlement Krim verklaart regio onafhankelijk
Lees ook: Oekraïne beschuldigt Russen van invasie voor referendum
Lees ook: Kiev en Moskou bereiken akkoord over 'bestand' Krim
Lees ook: 'De Krim vraagt Rusland om inlijving'
Lees ook: 96,8 procent Krim voor aansluiting bij Rusland
Lees ook: 'Doema gaat toetreding Krim snel regelen'

zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

'Syrisch regime hongert bewust Palestijnse wijk uit'

Palestijnen wachtend op eten © anp.Het Syrische regime hongert de bevolking van Yarmouk, de Palestijnse buitenwijk van Damascus, bewust uit. Die beschuldiging uitte Amnesty International vandaag. Sinds vorige zomer zijn in de wijk bijna 200 mensen om het leven gekomen, van wie 128 door ondervoeding. De organisatie vat de situatie samen als 'een horrorverhaal'.

Yarmouk begon in de jaren 50 als vluchtelingenkamp voor Palestijnen. Eind 2012 barstte in en rond de wijk een heftige strijd los tussen rebellen en het Syrische regeringsleger. Het leger en milities die het regime van president Bashar al-Assad steunen, voeren regelmatig aanvallen uit. Volgens Amnesty worden scholen, ziekenhuizen en de lokale moskee daarbij niet gespaard.

De meerderheid van de bevolking is al lang gevlucht, maar mensen die achter zijn gebleven kunnen geen kant op. Volgens de BBC verblijven momenteel nog zo'n 20.000 mensen in Yarmouk. Amnesty schat dat 60 procent van hen ondervoed is. Hongerige families zouden noodgedwongen honden en katten zijn gaan eten om in leven te blijven.

In januari en februari is mondjesmaat voedselhulp van de VN binnengekomen. Dat was mogelijk door een tijdelijk bestand tussen rebellen en militante Palestijnen die het regime steunen. De wapenstilstand was echter maar van korte duur. En door het uitbreken van nieuwe gevechten viel de hulpverlening alweer stil voordat die goed op gang was gekomen.
Bron

zondag 9 maart 2014

'F-16's bewaken luchtruim continu tijdens top Den Haag'

© anp.Tijdens de nucleaire top eind maart vliegen er continu F-16's boven Den Haag. Dat meldt de NOS. De twee gevechtsvliegtuigen van de Luchtmacht zullen het luchtruim boven de stad bewaken.

De vliegtuigen worden in de lucht bijgetankt. De F-16's hebben als taak om onbekende vliegtuigen te onderscheppen, te identificeren en eventueel uit te schakelen.

De vliegtuigen krijgen ondersteuning van F-16's op bases in Volkel en Leeuwarden en lanceerinstallaties voor luchtdoelraketten op parkeerplaatsen in Wassenaar en Kennemerland. De NAVO ondersteunt de operatie met AWACS-toestellen, vliegende radarstations, van de vliegbasis in Geilenkirchen in Duitsland.
Bron

Moeder steekt drie dochters dood in Italië

De Italiaanse politie doet onderzoek bij het appartement van het Albanese gezin in Lecco. © epa.Een Italiaanse vrouw heeft haar drie dochters van 4, 10 en 13 jaar doodgestoken. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld. De 37-jarige moeder heeft inmiddels bekend dat ze de meisjes heeft gedood.

Een buurman trof de moeder vandaag bebloed en in shock aan voor het huis van de familie in het Noord-Italiaanse Lecco. De meisjes lagen dood in hun bed. De moeder werd naar het ziekenhuis gebracht, maar bekende daarna dat ze haar dochters had omgebracht. De vader van het gezin zou in Albanië zijn, waar de familie vandaan kwam.
Bron