Translate

vrijdag 7 maart 2014

Autodief zonder brandstof belt eigenares om hulp

Een Noorse autodief die na enkele kilometers zonder benzine kwam te zitten, belde de eigenares van de wagen met de vraag of hij haar tankkaart kon gebruiken. Zo kon de dief eenvoudig gelokaliseerd worden en werd hij aan de praat gehouden tot de politie arriveerde. 'Het was een aardige kerel. Toch was ik blij dat de politie snel arriveerde en hem kom oppakken', vertelt Anne Kristin Korsfur.

'Een ding weet ik nu wel zeker. Ik ga nooit meer kwaad zijn op mijn man als hij weer een keertje niet getankt heeft', lacht Korsfur. De jonge autodief verbleef een nachtje in haar gastenverblijf en zag zijn kans schoon om de autosleutels te stelen. De volgende ochtend merkte Korsfur een gemiste oproep op. Het telefoontje werd gepleegd met de gsm die in haar wagen lag. Benieuwd belde ze terug en toen kreeg ze de autodief aan de lijn. Hij vertelde haar dat hij aan de kant stond zonder brandstof en hij wilde weten waar ze haar tankkaart bewaarde.

Gevarendriehoek
De Noorse kon al snel achterhalen waar de dief van haar Saab stond. 'Hij had mijn man de weg gevraagd van Sørkjosen naar Finnsnes. Ik ging die kant op en na de bocht richting Sørkjosfjellet zag ik onze wagen al staan. Hij had keurig de gevarendriehoek geplaatst en wachtte getooid in het fluoriserende vestje, precies zoals het hoorde.' 

Stel ter dood veroordeeld om verhongeren hulp

© anp.Een Maleisisch echtpaar is ter dood veroordeeld voor het laten verhongeren van zijn Indonesische dienstmeisje. Dat werd vandaag bekend.

De 26-jarige hulp overleed in 2011 en was 3 jaar in dienst bij het echtpaar. Ze was 20 kilo afgevallen en woog nog maar 26 kilo. De vrouw kreeg tussen mei 2010 en juni 2011 vrijwel niets te eten en kreeg geen medische hulp. Toen ze eindelijk naar het ziekenhuis werd gebracht, onder de kneuzingen en krassen, was het al te laat en werd de hulp doodverklaard.

Het echtpaar (58 en 56 jaar oud) wordt opgehangen als het vonnis in hoger beroep standhoudt.
Bron

Malaria breidt zich uit naar hogere gebieden door opwarming

Malariamuggen. © anp.Door hogere temperaturen komt er meer malaria voor in hoger gelegen gebieden in Afrika en Zuid-Amerika. Die bleven voorheen vrij van de ziekte, maar de malariamug zoekt het in warmere jaren hogerop. Dat kan leiden tot miljoenen extra besmettingen, meldt de BBC.

Wetenschappers onderzochten de dichtbevolkte, hoger gelegen gebieden in Colombia en Ethiopië. 'Een stijging van 1 graad Celsius kan leiden tot 3 miljoen extra ziektegevallen per jaar bij kinderen onder de 15', aldus een onderzoeker.

Zo'n 5 procent van de anopheles gambiae, beter bekend als de malariamug, is drager van de parasiet die malaria veroorzaakt, een ziekte die jaarlijks zo'n 655.000 mensen doodt, meer dan één per minuut. Miljoenen worden er ziek van.

De studie is gepubliceerd in Science Magazine.
Bron

'Janoekovitsj in zorgelijke toestand na hartaanval'

De op 22 februari afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou volgens een Russische krant na een hartaanval zijn opgenomen in een ziekenhuis. De krant Moskovski Komsomolets berichtte dat de 63-jarige Janoekovitsj volgens een anonieme bron een hartaanval heeft gekregen en in zorgelijke toestand verkeert.

Moskovski Komsomolets is de krant met de grootste oplage van Rusland. Afgelopen dinsdag meldde de Russische president Vladimir Poetin dat Janoekovitsj in uitstekende gezondheid verkeert. Hij zei dat in een reactie op berichten dat Janoekovitsj zou zijn overleden.
Bron

Vliegtuig breekt start af na botsing met vis

© ap.Een Amerikaanse piloot heeft voor het eerst over zijn ontzetting gesproken toen hij de start van een vlucht moest afbreken na een bosting met een vis op de MacDill luchtmachtbasis in Florida.

Het incident deed zich voor in september vorig jaar. Nick Toth was met zijn Gulfstream IV jet al halfweg de startbaan toen de crew vlak voor het toestel een grote visarend spotte. De vogel verdween onder het vliegtuig en ze hoorden een knal.

Toen ze de takeoff afbraken om terug te keren naar de basis en het toestel te checken, was al wat ze konden terugvinden een vis, meer bepaald een schaapskopbrasem. Een DNA-staal van het bloed dat op het vliegtuig kleefde, bevestigde inderdaad dat de Gulfstream IV jet in botsing was gekomen met de vis.

'Eerst konden we de testresultaten niet geloven', aldus Toth. 'Het kon toch echt niet zijn dat we een vis geraakt hadden tijdens de start. Ik bedoel, hoe is zoiets eigenlijk mogelijk?'

Volgens biologen was de arend op de startbaan de vis aan het opeten toen het vliegtuig naderde. In een poging tijdig weg te raken, heeft de arend zijn prooi laten vallen, een natuurlijke reactie bij het zien van een aanstormende nog grotere 'vogel'.
Bron

Mannen plegen overval op vrouw die aan het bevallen is

Twee gewapende mannen hebben in de VS een overval gepleegd op een zwangere vrouw die aan het bevallen was. De 24-jarige Devery Kelley en Cornell Robinson (44) deden daarna een poging om te vluchten, maar de politie kon ze inrekenen.

Het slachtoffer was in het gezelschap van een man toen ze zondagochtend overvallen werd. Een getuige belde meteen 911.

De twee daders vluchtten in een gestolen wagen en trachtten daarna te voet verder te ontkomen. Toch ontkwamen ze niet aan de politie. De politie vond ook een wapen terug. Het is voorlopig niet duidelijk of de twee ook iets buit gemaakt hebben. Kelley en Robinson (44) zitten nu achter de tralies in Maryland.

Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis in Annapolis gebracht. Ze maakt het goed. Het ziekenhuis wilde niet kwijt of de Amerikaanse moeder is geworden.Bron video

donderdag 6 maart 2014

Rusland blokkeert haven met gezonken schip

© afp.Rusland heeft een groot schip laten zinken bij de Krim om Oekraïense marineschepen het uitvaren te beletten. Dat meldden de Oekraïense autoriteiten donderdag. Het gaat waarschijnlijk om de oude Russische onderzeebootjager Otsjakov, die voorheen deel uitmaakte van de Zwarte Zeevloot.

Het gezonken schip blokkeert de toegang tot de baai van Donoezlav in het westen van de Krim. Schepen van de Oekraïense marinebasis daar kunnen daardoor niet meer uitvaren naar de Zwarte Zee.

Eerder werd de baai geblokkeerd door een tiental Russische marineschepen, waaronder de kruiser Moskva, aldus de Oekraïense autoriteiten.
Bron
Lees ook: Krim wil oorlogsschepen Oekraïne in beslag nemen


zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Nederlander vindt fossiel van grootste vleesetende dino


Europese T-rex ontdekt: monsterachtig beest met enorme kaken

Een ongedateerde artist-impression van de Torvosaurus, de onlangs ontdekte grootste vleesetende dinsosaurus ooit gevonden in Europa. © reuters.Een fossiel waar een Nederlandse dinorestaurateur op stuitte is afkomstig van de grootste vleesetende dinosaurus ooit gevonden in Europa. Twee Portugese wetenschappers stelden gisteren de wereld voor aan dit nieuwe monster. Zo'n 150 miljoen jaar geleden was deze dinosaurus de grootste en slechtste schurk die op het continent rondliep.

De wetenschappers hebben de enorme vleeseter 'Torvosaurus gurneyi' gedoopt. 'Het was inderdaad beter voor andere dieren om deze grote vleesetende dinosaurus niet tegen te komen', vertelt paleontoloog Christophe Hendrickx van de Universade Nova de Lisboa en het Museu da Lourinhã in Portugal.

Tanden als messen
De Torvosaurus was een indrukwekkend, monsterachtig beest. Hij stond op twee enorme poten, woog vier tot vijf ton en had een schedel van 1,2 meter. Zijn kaken waren enorm krachtig en voorzien van 10 centimer lange, als messen gevormde, tanden.

Het kan goed dat zijn huid was bedekt met een soort veren, zo ligt Hendrickx toe. 'Hij was overduidelijk een superroofdier die jaagde op grote prooien zoals herbivoren dinosaurussen', gaat de wetenschapper verder.

Nederlander ontdekt fossiel
Het is toevallig een Nederlander die alweer ruim tien jaar geleden het fossiel vond dat leidde tot de identificatie van de nieuwe soort, zo schrijft De Volkskrant. Dinorestaurateur Aart Walen stuitte op een stuk bovenkaak met een tand erin, tijdens het fossielen zoeken in Portugal. Hij speurde destijds de rotsachtige klippen af in Lourinhã, een klein plaatsje op ongeveer 72 kilometer van Lissabon.

Rutte: te vroeg voor sancties tegen Rusland

Premier Mark Rutte (L) tijdens zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, voorafgaand aan de opening van de Olympische Spelen. © anp.Het is nu nog te vroeg voor sancties tegen Rusland. Dat zei premier Mark Rutte vanochtend in Brussel kort voor de ingelaste Europese top over de crisis in Oekraïne. In de voormalige Sovjetrepubliek heeft Rusland het schiereiland Krim onder controle gebracht.

Zo lang er ruimte is om tot een politieke oplossing te komen, geeft Rutte daar de voorkeur aan. De premier sloot echter niet uit dat er uiteindelijke zware sancties kunnen worden opgelegd. 'We bekijken de situatie van uur tot uur', aldus Rutte.

De EU-lidstaten dreigden eerder nog dat er uiterlijk vandaag maatregelen tegen Rusland genomen zouden worden, mocht Moskou tot die tijd niet inbinden. 'Dat wat is gevraagd, is onvoldoende gebeurd, of zelfs niet gebeurd', erkende Rutte. Maar 'zolang er zicht is dat de route van het verminderen van de spanning de komende 24, 48, 72 uur iets oplevert, vind ik dat we dat moeten proberen.'

De premier wees erop dat er nu op allerlei manieren met Rusland wordt gepraat. Maar als een paal staat boven water dat 'Rusland internationale verdragen schendt', aldus Rutte.
Bron

Nieuwe sancties VS tegen bedreiging in Oekraïne

President Obama © ap.Mensen die de 'territoriale integriteit' van Oekraïne bedreigen, mogen de Verenigde Staten niet meer in. Dit heeft president Barack Obama vandaag besloten. De nieuwe sancties treffen een niet nader genoemd aantal Russische en Oekraïense burgers. Het gaat om personen die de directe verantwoordelijkheid dragen voor de 'destabilisering' van Oekraïne, aldus het Witte Huis.

Eerder waren er al visabeperkingen voor mensen die verantwoordelijk worden gehouden voor mensenrechtenschendingen in Oekraïne.


Bron

Lees ook: Machthebbers Krim sluiten zich aan bij Rusland
Lees ook: Rutte: te vroeg voor sancties tegen Rusland
Lees ook: Obama belt Poetin met voorstel over Oekraïne
Lees ook: EU verder met voorbereiding sancties Rusland
Lees ook: Lavrov en Kerry bespreken 'specifieke' oplossingen voor crisis Oekraïne
Lees ook: Sanctiestrijd tussen Rusland en Westen laait op
Lees ook: Kerry dreigt Rusland met meer maatregelen
Lees ook: Europa kondigt nieuwe sancties tegen Rusland af
Lees ook: Poetin: geen represailles om sancties VS
Lees ook: Obama kondigt meer sancties aan tegen Rusland
Lees ook: VS dreigen met strengere sancties voor Ruslandzoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

NAVO: Krim-crisis gevaarlijkste situatie sinds Koude Oorlog

De Oekraïense premier Jatsenjoek en secretaris-generaal van de NAVO Anders Rasmussen © epa.

De NAVO heeft Rusland vandaag opnieuw opgeroepen om de troepen op het schiereiland de Krim terug te laten keren naar hun bases. De Verdragsorganisatie blijft achter Oekraïne staan, liet secretaris-generaal Anders Rasmussen weten.

'Oekraïne is een gewaardeerde en al lange tijd partner van de NAVO. In deze moeilijke tijden staat de NAVO achter Oekraïne, staat de NAVO achter Oekraïnes soevereiniteit, integriteit en achter de fundamenten van het internationaal recht', aldus Rasmussen.

De crisis op de Krim escaleerde vandaag, nadat het parlement op het schiereiland een decreet uitvaardigde waarin het zei aansluiting te zoeken bij Rusland. Oekraïnse militairen worden sindsdien als bezettingsmacht beschouwd. Zij moeten zich overgeven en aansluiten bij het Russische leger of de Krim verlaten. Een referendum over dit vraagstuk werd vervroegd en geldt alleen nog maar als formaliteit.

Volgens Rasmussen gaat de crisis 'niet alleen over Oekraïne', maar heeft deze 'ernstige gevolgens voor de veiligheid en stabiliteit voor de Euro-Atlantische regio in zijn geheel. We staan duidelijk voor zwaarste bedreiging van de Europese veiligheid sinds het einde van de Koude Oorlog.'

'Boven alles roepen we Rusland op zich aan zijn internationale verplichtingen te houden en een einde te maken aan de militaire escalatie op de Krim. We roepen Rusland op zijn troepen terug te trekken op de bases en af te zien van elke vorm van interventie elders in Oekraïne', aldus Rasmussen.

De volledige tekst van de verklaring van Rasmussen staat hier.
BronLees ook: EU-leiders akkoord over maatregelen tegen Rusland
Lees ook :Jatsenjoek: afscheiding Krim is illegaal
Lees ook :De Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland

woensdag 5 maart 2014

Geheime documenten geven inkijkje in leven Janoekovitsj

Viktor Janoekovitsj, ex-president van Oekraïne en zijn persoonlijke bodyguard Kostyantyn Kobzar © AP.Op internet zijn diverse documenten gepubliceerd die oorspronkeljk in het bezit waren van Kostyantyn Kobzar, hoofd beveiliging van de ex-president van de Oekraïne, Viktor Janoekovitsj.

Kozbar was sinds 2009 verantwoordelijk voor de veiligheid van Janoekovitsj. Hij woonde in een bescheiden huis vlakbij de presidentiële woning. Journalistenvan yanukovychleaks.org kregen de documenten van de persoonlijke beveiliger in handen, vlak voordat zijn woning geplunderd werd. De documenten geven een inkijkje hoe een en ander toeging rond de entourage van de de inmiddels gevluchte ex-president.

Uit de documenten blijkt ondermeer dat Kobzars personeel met meer dingen bezig was dan alleen met de beveiliging van de president. Zo zouden zij betrokken zijn geweest bij de ernstige mishandeling van Tetyana Chornovol, een verslaggeefster die onderzoek deed naar de persoonlijke rijkdom van Janoekovitsj en andere topambtenaren. In een notieboekje wordt beschreven hoe zij op 25 december van vorig jaar aangevallen werd.

Uit andere documenten blijkt dat Janoekovitsj tijdens briefings onjuist werd voorgelicht over het aantal demonstranten bij een bepaalde protestbijeenkomst. De briefing rept over 3000 demonstranten terwijl de internationale media sprake over tienduizenden demonstranten.

De gevluchte Viktor Janoekovitsj bevindt zich mogelijk in Rusland en beschouwt zichzelf nog steeds als de enige echte president van Oekraïne.

De komende dagen zullen meer documenten online gezet worden dooryanukovychleaks.org
Bron

Lees ook :Inval in kantoor zoon Janoekovitsj Genève
Lees ook: Geld van Janoekovitsj niet veilig in Zwitserland
Lees ook : Nieuwe premier Oekraïne: Janoekovitsj verduisterde 51 miljard euro
Lees ook: De Janoekovitsj-leaks: uit een meer worden corruptie-bonnetjes opgedoken

Carnaval Bolivia eist 70 levens

Het carnaval in Oruro, Bolivia © epa.De carnavalsfestiviteiten in Bolivia hebben in totaal aan 70 mensen het leven gekost. De meeste doden vielen bij verkeersongevallen, maar ten minste 15 mensen kwamen om het leven door geweld, zo maakte de regering vandaag bekend volgens persbureau AFP.

Gisteren eindige het carnaval, dat vier dagen duurde en tienduizenden bezoekers trok. De carnavalsparade van het grootste jaarlijks culturele evenement in Bolivia.

Tussen zaterdag en dinsdag registreerde de politie in totaal 70 overlijdens: 15 moorden en zelfmoorden, 37 verkeersongevallen en 18 overlijdens om diverse redenen, meldde de minister van Binnenlandse Zaken.

Tijdens de opening van de optocht in Oruro zijn 4 doden gevallen nadat een loopbrug instortte. Ook raakten tientallen mensen gewond. De metalen loopbrug kon het gewicht van de vele toeschouwers niet aan en brak. Op dat moment liep net een groep carnavalsmuzikanten onder de brug door. Drie van de vier doden zijn muzikanten. De vierde dode was een toeschouwer van de optocht.
Bron

Skiester blijvend verlamd na crash in Sotsji

© reuters.

De Russische skiester Maria Komissarova is permanent verlamd. Dat heeft de Russische Freestylefederatie (FFR) vandaag gemeld. Komissarova viel op training tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji en brak daarbij een ruggenwervel.

De 23-jarige Russin werd op 16 februari, de dag na haar val, overgebracht naar een ziekenhuis in München. 'Door de ernst van de blessure zal haar ruggenwervel niet meer functioneren zoals voorheen', stelden de gespecialiseerde artsen van het Duitse hospitaal in een persbericht van de FFR. Volgens de doktoren zal ze zich wel kunnen verplaatsen met behulp van specifiek materiaal. De skiester moet nog tien weken in het ziekenhuis in München blijven om zich aan de toestand aan te passen. Daarna wacht haar een lange periode van behandeling en revalidatie.

Komissarova zag het na haar val nog positief in. 'Ik voel niets meer onder mijn navel, maar ik ben sterk en ik weet dat ik op een dag weer zal lopen', liet ze weten via haar Instagram-account. De Russische president Vladimir Poetin had haar bezocht toen ze nog in Sotsji lag voor een spoedoperatie.

Skicrossers moeten een smalle afdaling met vier of zes langs bochten, grote jumps en andere obstakels, zoals hobbels, zo snel mogelijk afleggen. Sinds 2010 is de skicross een olympische discipline in het freestyleskiën.
BronLees ook:Skiester heeft na crash in Sotsji geen gevoel meer in onderlichaam
Lees ook: Freestyleskiester in Duitsland opnieuw onder het mes

Zondag veel zon en mogelijk 20 graden


Hoge temperatuur in maart is geen warmterecord

De weerbureaus beloven dit weekend hoge temperaturen © anp.De temperaturen lopen dit weekend hoog op. Zondag wordt het mogelijk zelfs 20 graden. Plaatselijk kan de zon flink schijnen en kan het zelfs 22 graden worden, laat metereoloog Michiel Severin van Weerplaza aan het AD weten. 'Zondag wordt de beste dag van de week.'

Vorig jaar werden deze temperaturen pas op 24 april gemeten. Het lijkt vroeg voor dit warme weer, maar het zal geen record zijn, zo meldt Weerplaza. In 1920 werd het op 18 februari al 20 graden.

Hoewel de nachten nog koud zijn, kunnen we volgens Severin de hele week genieten van lekker voorjaarsweer. Tot eind van de week schijnt de zon volop met enkele wolkenvelden. Het warmtefront passeert ons land zaterdag met wolkenvelden, maar regen valt er niet. Daarna wordt er extra zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen nog hoger oplopen.

Morgen tikt de thermometer 10 tot 13 graden aan. Vrijdag belooft het zo'n 15 graden te worden.

Tuincentra
Tuincentra profiteren volop van het vroege voorjaar. In januari en februari heeft de branche naar schatting al 5 procent meer omgezet dan in dezelfde maanden vorig jaar. 'Veel tuincentra hebben nu al meer viooltjes verkocht dan vorig jaar in het hele voorjaar. De koopbereidheid is een stuk groter nu het weer beter is', zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.
Bron


Lees ook: 'Lentekriebels in het weekeinde'
Lees ook: Meteorologische lente begint met aangename voorjaarsweek
Lees ook: Lenteachtig weer: 'Plaatselijk 15 graden'
Lees ook: Ook vandaag goed voor warmterecord

Nederland pakt weggesluisd Oekraïens corruptiegeld aan

Minister Dijsselbloem. © anp.Nederland onderzoekt of er Oekraïense vermogens in Nederland zijn geparkeerd die via corruptie of illegale praktijken zijn verkregen. Als daarvan een vermoeden bestaat, wordt er beslag gelegd op de tegoeden. Dat beloofde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een debat in de Tweede Kamer.

Die had hem via een motie van GroenLinks opgeroepen per direct in te grijpen en niet langer te wachten, omdat anders het risico bestaat dat het geld wegvloeit uit Nederland. Volgens de Kamer mag Nederland geen belasting- en witwasparadijs zijn voor corrupte lieden uit Oekraïne.

Geld dat door corruptie is vergaard door oud-president Victor Janoekovitsj en zijn getrouwen en naar het buitenland is weggesluisd, moet terug naar Oekraïne, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

De Europese Unie brengt donderdag de namen naar buiten van 18 Oekraïners die Oekraïense staatsfondsen hebben verduisterd. Hun financiële tegoeden in de EU worden bevroren. De Kamer vindt dat Nederland ook onderzoek moet doen naar het vermogen van Oekraïense oligarchen die niet op de EU-lijst staan en waar nodig beslag moet leggen op die gelden.

Transacties stilgelegd
Bij de politie zijn al meldingen binnengekomen over geld uit Oekraïne dat mogelijk via corruptie is verkregen en via Nederland moest worden weggesluisd. Dijsselbloem kon niet zeggen om hoeveel verdachte transacties het gaat. Wel gaf hij aan dat deze transacties kunnen worden stilgelegd als er vermoedens zijn dat er iets loos is. Banken en trustkantoren zijn verplicht verdachte transacties te melden.

Brussel in actie tegen 'conflictmineralen' uit Afrika

In Congo wordt de grondstof coltan uit een mijn getild. Coltan zit in mobiele telefoons. © afp.Brussel voert de strijd op tegen 'conflictmineralen'. Het gaat daarbij om grondstoffen die door gewelddadige groepen in conflictgebieden op de internationale markt worden gebracht. Dat gebeurt vooral in de Democratische Republiek Congo en omringende landen in Afrika.

De Europese Commissie wil een einde maken aan de invoer van zogenoemde bloedmetalen. Brussel pleit voor een certificaat voor bedrijven die er bewust voor kiezen bijvoorbeeld tin, wolfraam en goud op een verantwoorde wijze te importeren. Daardoor weten klanten waar ze aan toe zijn. Brussel wil bereiken dat de internationale handel in mineralen 'niet langer conflicten aanwakkert of doet voortduren'.
Bron

Biologen achterhalen Chinees recept voor de oudste kaas ter wereld

Kaas. © anp.

Duitse onderzoekers hebben het recept van een Chinese kaas uit de bronstijd weten te achterhalen. De biologen van het Max Planck Instituut in Dresden hebben met hun analyse van 4.000 jaar oude kaasrestjes pionierswerk verricht.

Hoogstwaarschijnlijk was de kaas een grafgeschenk, dat vaak aan overledenen werd 'meegegeven'. Overblijfselen lagen naast een gemummificeerde vrouw.

Om erachter te komen hoe het zuivelproduct werd geproduceerd, onderzochten de wetenschappers eiwitten in de resten. De unieke combinatie van biologie en archeologie was een idee van de Chinese archeoloog Yimin Yang, die benieuwd was met wat voor kaas hij te maken had.

Uit de analyse bleek dat de oerkaas met een mengsel van melk, bacteriën en gist is geproduceerd. In tegenstelling tot veel hedendaagse Nederlandse kaas, bevatte de Chinese bronstijdlekkernij geen stremsel, een oplossing van enzymen uit de lebmaag van jonge dieren zoals kalveren.
Bron

dinsdag 4 maart 2014

Opiumverslaafde antilopen terroriseren Indiase boeren

© thinkstock.Indiase boeren zuchten onder de overlast van aan opium verslaafde antilopen. De nilgai's (Indiase antilopen), breken door de omheining van boeren en snoepen van de papaver. Daarin zit opium, waar onder meer morfine en heroïne meegemaakt kan worden.

'Ongeveer twee jaar geleden zijn de dieren gestart met het eten van opium', vertelt een getroffen boer aan The Times of India. 'En nu zijn ze verslaafd. Ze blijven terugkeren en rennen na het eten dolgedraaid in het rond. Zo vernielen ze een groot deel van mijn gewassen.'

Het aantal nilgai's, wat Hindi is voor Blauwe rund, is de afgelopen jaren sterk gestegen in de deelstaat Madhya Pradesh. De dieren betreden de velden meestal 's nachts.
Bron

Dreumes heeft hekel aan nieuwslezer

De tien maanden oude Jude heeft duidelijk problemen met nieuwslezer Brian Williams. Telkens als de nieuwslezer zijn opwachting maakt tijdens het journaal van NBC, barst de kleine knul in tranen uit.

Met Barack Obama kan de peuter zonder problemen door een deur. Ook in Witte Huiscorrespondent Chuck Todd ziet het kereltje geen praten. Zelfs het verslag over een verwoestende orkaan gaat er in als zoete koek. Maar als nieuwsanker Brian Williams op de proppen komt, zet Jude de tranensluizen weer gretig open.

Bron

30.000 jaar oud Siberisch virus overleeft permafrost

© Julia Bartoli/Chantal Abergel/IGS/CNRS-AMU.Franse wetenschappers zijn erin geslaagd een zeker 30.000 jaar oud virus weer tot leven te brengen dat opgesloten zat in permafrost, de het hele jaar door bevroren grond in Siberië. Het tot nu toe onbekende Pithovirus sibericum heeft in het laboratorium amoebes geïnfecteerd, zo meldt de BBC.

Pithovirus sibericum doodt amoebes, maar voor mensen is het nieuwe virus niet schadelijk. De wetenschappers waarschuwen echter dat uit de permafrost, die door de klimaatverandering op steeds meer plaatsen smelt, ook andere ziekteverwekkers vrij kunnen komen die wel gevaarlijk zijn voor de mens. Dat proces zou door menselijk ingrijpen als het delven van grondstoffen kunnen worden versneld, dat door sommigen wordt gezien als 'nieuwe kans' die het broeikaseffect biedt.

'Dit is een blauwdruk voor een ramp. Als je begint met industriële exploratie, worden diepe lagen van de permafrost omgewoeld', aldus prof. Jean-Michel Claverie. Zo zou diep in de permaforst het pokkenvirus overleefd kunnen hebben. Die dodelijke ziekte werd 30 jaar geleden uitgeroeid verklaard. Volgens de wetenschapper is dat echter mogelijk alleen aan de oppervlakte van onze planeet het geval.
Bron

maandag 3 maart 2014

Boete gehandicapte wegens onbegeleid verlaten station


’Of we moesten overnachten op het perron of via het overpad’

Het station in Breda. Er zijn geen liften op de perrons. © Google streetview.Een boete krijgen, omdat je als rolstoelgebruiker geen begeleiding krijgt bij het verlaten van het station en het dan maar zelf doet. Het gebeurde met Bredanaar Soufyan el Darrazi en zijn gehandicapte moeder op het station in hun woonplaats. Ze vochten de boete aan bij de rechter en wonnen de zaak, meldt Omroep Brabant.

'Maar daarmee is het probleem nog niet weg', aldus El Darrazi. Hij kwam in april 2011 met zijn moeder na 11 uur 's avonds aan op het station van Breda. De moeder heeft multiple sclerose (MS) en zit in een rolstoel. Om het station uit te kunnen hadden zij assistentie nodig van de NS. Er zijn namelijk geen liften.

Overnachten op perron
Die assistentie is er meestal ook, maar niet als het al zo laat is. 'De keuze was overnachten op het perron of via het overpad het station verlaten.' Na veel twijfel is El Darrazi daarom maar via het overpad over de sporen gegaan. Dat mag alleen onder begeleiding van een NS'er.

Daarvoor kreeg hij een boete van 180 euro. Hij maakte bezwaar en vorige week stelde de rechter hem in het gelijk. Hij en zijn moeder hoefden de boete niet te betalen.
Bron

Puppy ontsnapt aan dood na overgieting met sambalsaus

Het drie maanden oude hondje Gizmo aan het infuus. © Politie Sarasota.

De politie in de Amerikaanse stad Sarasota heeft een man gearresteerd op verdenking van het mishandelen van een pup. De man wordt het overgieten van hete saus over het beestje ten laste gelegd. Gizmo overleefde de aanslag op het nippertje na alert optreden van de bazin, de politie en de plaatselijke dierenarts.


Volgens een verklaring van de bazin van Gizmo, ontstak de vermoedelijke dader, haar vriend, in woede door het aanhoudend gejank van het hondje, (een kruising van een teckel en een chihuahua) waarna het dier werd overgoten met een hele fles hete saus. Op aanwijzing van van de vriendin werd de man gearresteerd.

Gelukkig bleek Gizmo een taaie en herstelt hij voorspoedig. Een behandeling door een dierenarts met antibiotica en een verstuiver om zijn ingewanden schoon te maken hielp het hondje weer op de been. momenteel kan hij alweer zelf eten en lijkt hij er weer helemaal bovenop te komen.

Waarom bezet Rusland de Krim? Uitleg conflict in zes vragen

© afp.


ANALYSE Waarom is de Krim zo belangrijk voor Rusland? En wat willen de Oekraïners zelf eigenlijk? Het conflict uitgelegd in zes vragen.

Bij de Krim bevindt zich de basis van de Russische Zwarte Zee-vloot. Daar loopt ook de grens tussen Rusland en nabij gelegen NAVO-staten als Turkije. Poetin wil geen centimeter grondgebied meer afstaan na het 'verlies' van Oekraïne. Ook economische belangen, zoals gas- en olieleveranties, spelen een belangrijke rol. Rusland geeft met zijn bezetting van de Krim een dreigend signaal af aan Oekraïne, maar ook aan andere staten binnen de invloedssfeer van Moskou: kies niet voor Europa maar voor Rusland.

Zal de NAVO militair ingrijpen in Oekraïne en de Krim?
Nee. Oekraïne is geen lid van de NAVO en derhalve is er geen officiële verplichting tot militaire bijstand als het land wordt aangevallen. Wel komen er waarschijnlijk economische sancties, zoals reisverboden en handelssancties.

Wat willen de Oekraïners zelf?
De bevolking is zeer verdeeld. Het westelijke deel van Oekraïne is pro-Europees ingesteld. Een grote groep zoekt aansluiting bij de EU. Oekraïners in het oosten en het zuiden van het land zijn veelal pro-Russisch. De meerderheid op de Krim bestaat voor 60 procent uit etnische Russen, die de nieuwe machthebbers in Kiev als fascisten zien.

Welke rol spelen de Tataren op de Krim?
De Tataren, een minderheid van circa 15 procent, zijn fel anti-Russisch. De vrees bestaat dat de Tataren de hulp zullen inroepen van hun 'moslimbroeders' in Turkije of zelfs van zeer radicale strijders in Libanon. Rusland zou dan met 'nieuwe Tsjetsjenen' en terroristische aanslagen kunnen worden geconfronteerd.

Kan het conflict uitdraaien op een burgeroorlog?
Zeker. Experts sluiten lokale of regionale gevechten niet uit. Een grote burgeroorlog zou een catastrofe zijn omdat dan ook reguliere Russische militairen bij de gevechten betrokken raken en dan is het conflict niet meer in te dammen. Wie de strijd gaat winnen, staat nu al vast. Oekraïne kan in theorie een miljoen reservisten oproepen, maar een groot deel van het land steunt de nieuwe regering niet.

Wat vindt Nederland en moeten we ons zorgen maken?
Oekraïne ligt ver weg van Nederland, maar toch kan ons land op den duur de gevolgen van een militair conflict voelen. Als het tot gevechten op de Krim of in Oekraïne komt, zijn vluchtelingenstromen richting Westen, en dus Nederland, niet uitgesloten.
Bron

Lees ook: 'Krim kan al eind maart onder Moskou vallen'
Lees ook: 'Oekraïense premier wil stappen tegen Rusland'
Lees ook: Krim onder Russische controle, Kerry naar Kiev
Lees ook: Kabinet vindt Russische stappen op Krim 'buitengewoon zorgelijk'
Lees ook: Splitsing Oekraïne: Wat zijn de gevolgen voo de economie?
Lees ook: 'Moskou zoekt excuus voor uitbreiden invasie'
Lees ook: Russische mannen op sociale media opgeroepen naar Krim te reizen


zondag 2 maart 2014

Dit jaar een van de warmste winters

Op het strand van Scheveningen genieten mensen van het mooie weer op de laatste zondag van 2013. © anp.Deze winter wordt een van de warmste winters sinds het begin van de metingen in 1901. Met een gemiddelde tot nu toe van 5,9 graden, komt de winter op de tweede of derde plek van zachte winters, verwacht Weeronline.nl.

De meteorologische winter begon op 1 december en eindigt op 28 februari.Weeronline.nl voorziet voor de komende dagen ook geen spoor van kou. Op de eerste plek van warme winters staat 2007. Toen was het gemiddeld 6,6 graden. Het record van het minste aantal dagen vorst stamt ook uit dat jaar: 15 dagen. Deze winter heeft het nog maar 10 dagen gevroren, dus het record kon wel eens verbroken worden.

Tuinplanten
Door de warme winter liggen tuinplanten ruim een maand voor op schema. Veel planten hebben al blad of staan in bloei, meldt De Natuurkalender, waardoor het wel lente lijkt. Bij De Natuurkalender zijn de eerste bloeiwaarnemingen gemeld van maarts viooltje, dotterbloem, speenkruid en hondsdraf.

Vergeleken met de jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw liggen de ontwikkelingen in de natuur 4 tot 5 weken voor op het normale schema.
Bron

'Veel meer schade door overstromingen in 2050'

Europa wordt in 2050 mogelijk vaker getroffen door extreme overstromingen zoals de hevige regenval die de afgelopen maanden Groot-Brittannië teisterde. Dat blijkt uit een studie die zondag verschijnt in het tijdschrift Nature Climate Change.

De financiële schade door overstromingen is dan mogelijk verviervoudigd, althans, als de klimaatverandering erger wordt en meer mensen in kwetsbare gebieden gaan wonen.

Voor de studie maakten wetenschappers van verschillende universiteiten en onderzoekscentra in Europa en Australië gebruik van modellen voor klimaatverandering, economische gegevens en gegevens over afvoer van rivierwater. Ook de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam was betrokken bij de studie.
Bron

Twee mannen omgekomen op Rotterdams station

Bij station Rotterdam Zuid zijn vanavond twee mannen onder een passerende trein gekomen en overleden. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend. Over de identiteit van het tweetal kon de politie nog geen mededelingen doen.

Door het ongeval lag het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht urenlang plat. Iets na half 10 werd het spoor vrijgegeven en kwam de treinenloop weer op gang. In de trein die betrokken was bij het ongeval zaten zo'n 300 passagiers. De gestrande passagiers zijn met bussen teruggebracht naar Rotterdam Centraal.
Bron : video
Lees ook: Gruwelijk treindrama schokt ooggetuigen
Lees ook: Reizigers zien treinstunters verongelukken
Lees ook: 'Stunts' op treinrails altijd levensgevaarlijk

Pompeï brokkelt verder af

© ap.Dit weekeinde zijn opnieuw delen van de antieke stad Pompeï ingestort die vlakbij Napels is opgegraven. Getroffen zijn een Venustempel en een muur in een necropolis (dodenstad). Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zondag gemeld. Minister van Cultuur Dario Franceschini heeft voor dinsdag een spoedvergadering belegd.

Instortingen in Pompeï zijn al jaren een probleem. Italië heeft een uitzonderlijk groot aantal monumenten en ander cultureel erfgoed, maar er wordt mede door geldgebrek te weinig gedaan aan onderhoud.

De Romeinse stad Pompeï werd in 79 met as bedekt bij een uitbarsting van de vulcaan Vesuvius.
Bron

Het geheim van oudste vrouw ter wereld is slaap en sushi


Okawa kent het geheim voor een lang leven: sushi eten, voldoende slapen en altijd rustig blijven. © getty.


Hét geheim om heel oud te worden? Volgens Misao Okawa is het simpel: 'Eet veel sushi, slaap acht uur per nacht en blijf altijd rustig.' De Japanse wordt woensdag 116 en is daarmee de oudste vrouw ter wereld.

De dochter van een kimono-maker werd de oudste na het overlijden van haar 116-jarige landgenoot Jireomon Kimura in juni 2013. Volgens deskundigen is het geen toeval dat de oudste opnieuw uit Japan komt. Het Aziatische land telt vandaag al 54.397 honderdjarigen waaronder 282 die de gezegende leeftijd van 110 bereikt hebben. 'Mevrouw Okawa eet drie grote maaltijden per dag en slaapt acht uur per nacht', zegt Tomohito Okada, manager van het rusthuis waar Okawa al 18 jaar woont. 'Ze is dol op sushi en ze wil absoluut een keer per maand makreel met rijst op het menu.'

Al 83 jaar weduwe

Gevraagd naar de mooiste momenten in haar rijkgevulde leven antwoordt Okawa zonder aarzelen, haar huwelijk. In 1919 stapte ze in het huwelijksbootje met Yukio Okawa. Samen kregen ze drie kinderen. Een zoon en dochter kregen alvast de goede genen mee. Ze zijn al 94 en 92 jaar oud. Okawa heeft ook vier kleinkinderen die op hun beurt zes kinderen hebben. Het overlijden van haar echtgenoot doet nog altijd pijn. Ze verloor haar man in juni 1931. Al 83 jaar leeft ze als weduwe, het is haast ondenkbaar.