Translate

zaterdag 22 februari 2014

'Half Nederland morgen niet op mobiel te bereiken'

Een op de twee mensen is morgen niet bereikbaar op zijn 06-nummer. Althans zij doen een poging om hun mobieltje één dag niet aan te raken. Zo blijkt uit een peiling op onze website onder 19.000 bezoekers.

GSM-aanbieder Ben heeft 23 februari 2014 uitgeroepen tot mobielloze zondag. 48 procent van de AD-bezoekers vindt het een goed initiatief te vinden en zegt morgen zijn mobieltje uit te zetten. Of het hen lukt om niet naar hun smartphone te grijpen, is nog maar de vraag. Volgens trendwatcher Lieke Lamb zijn we steeds bewuster bezig met de dingen om ons heen. Volgens haar hebben we in de toekomst meer behoefte aan momenten van 'echt contact' waarbij we niet worden afgeleid door 'die grote wereld op het mobieltje'.

Een kleine meederheid van 52 procent vindt de marketingstunt van Ben onzin en laat zijn mobiele telefoon gewoon aan. Kristian de Leeuw, bedenker van een telefoonloze avond in zijn Rotterdamse horecazaak BAR, had al verwacht dat de actie niet massaal zou aanslaan. 'We mogen blij zijn als het ons één avondje lukt', zei hij eerder tegen het AD.
Bron

Inbrekers gepakt dankzij WhatsApp-groep buurt

© afp.


Twee vluchtende inbrekers konden gistermiddag in Ede worden opgepakt dankzij WhatsApp-berichten tussen buurtbewoners en een wijkagent. Dat liet de politie weten.

Aan het begin van de middag kreeg de politie een melding van een poging tot inbraak. Daarop liet een wijkagent de buurtbewoners via verschillende WhatsApp-groepen weten dat ze uit moesten kijken naar de gevluchte daders. Een buurtbewoners zag twee rennende mannen die het juiste signalement hadden.

Na een achtervolging via achtertuinen konden agenten de inbrekers, bekenden van de politie, aangehouden. Het zijn twee jongens van 16 en 18 uit Ede.
Bron

15-jarige jongen redt 15 Nederlanders uit brandend vakantiehuis

Een Nederlandse 15-jarige jongen heeft in afgelopen nacht mogelijk het leven van 15 andere Nederlanders gered. In het Oostenrijkse Mühlbach am Hochkönig ontdekte hij 's nachts een brand in hun houten vakantiehuis en wekte hij zijn medereizigers, zo liet de plaatselijke politie weten.

Rond kwart voor 4 werd de 15-jarige jongen wakker van geluid in de vakantiewoning waar hij sliep. Hij zag dat er brand woedde in de verbouwde boerderij. Hij sloeg alarm en wekte daarmee zeven kinderen en acht volwassenen, aldus de politie. Na een vergeefse bluspoging wist iedereen veilig buiten te komen.

Het houten huis brandde volledig af, mede doordat het op 1100 meter hoogte lag en de brandweer moeilijk aan bluswater kon komen. De vakantiegangers zijn ondergebracht in een ander onderkomen. Hun spullen zijn goeddeels verbrand, aldus Oostenrijkse media.

Het kleine dorp ligt in een populair skigebied in Oostenrijk, niet ver van Salzburg.
Bron

Cubaanse vluchteling op surfplank naar Amerika

Voor het eerst in de afgelopen twintig jaar is een Cubaanse vluchteling erin geslaagd op een surfplank de Amerikaanse kust te bereiken. Twee anderen haalden de overtocht niet. Een van hen werd na vier dagen volledig uitgeput door de Amerikaanse kustwacht op zee gered.

De drie mannen probeerden dinsdagochtend op een surfplank de Straat van Florida over te steken, een beruchte oversteek vanwege de haaien, verraderlijke stromingen en plotselinge rukwinden. Veel Cubanen die het communistische land op die manier proberen te verlaten, hebben hun vlucht moeten bekopen met de dood.

De 24-jarige Henry Vergara Negrin verliet naar eigen zeggen Cuba op dinsdagochtend en had 9,5 uur nodig voor de oversteek naar Key West. Volgens de Amerikaanse immigratiewet krijgen alleen Cubaanse migranten die op eigen kracht de kust weten te bereiken asiel in de VS. Migranten die op zee worden onderschept, zoals zijn twee metgezellen, worden teruggestuurd naar huis.
Bron

Vrouw (66) verbergt 10.000 diamanten in haar lichaam

In Canada is een vrouw gearresteerd die 10.000 diamanten in haar lichaam had verborgen. De 66-jarige vrouw die uit Trinidad & Tobago was vertrokken, werd op de luchthaven van Toronto opgepakt. Dat schrijft The Globe and Mail.

De Canadese politie onderzoekt de herkomst van de diamanten. Ze wilde niet zeggen hoe de vrouw erin was geslaagd de enorme hoeveelheid diamanten in haar lichaam te verstoppen. Volgens de politie hebben de edelstenen een waarde van zo'n 400.000 dollar (ruim 300.000 euro).

De vrouw, van wie de nationaliteit niet bekend is gemaakt, moet vrijdag voor de rechter verschijnen. Haar staat een celstraf van maximaal tien jaar te wachten.
Bron

vrijdag 21 februari 2014

Werkstraf voor man met 1,2 ton in onderbroek

© Thinkstock.
Een 33-jarige man uit Roosendaal is vandaagveroordeeld tot 240 uur werkstraf omdat hij in 2012 door de Duitse douane werd betrapt met 240 briefjes van 500 euro in zijn onderbroek. Het geld (120.000 euro) krijgt hij niet terug.

Het geld zat in vershoudfolie en was in zijn onderbroek genaaid. De politie denkt dat het gaat om drugsgeld. De man zegt dat hij het geld kreeg uit de erfenis van zijn overleden vader. De rechtbank in Breda gelooft dat niet en veroordeelde hem voor witwassen.
Bron

Politie onderzoekt gevaarlijke stunts op bouwkraan

De politie is een onderzoek gestart naar een filmpje waarin jongemannen gevaarlijke stunts uithalen op een bouwkraan in het zuiden van Londen.


YouTube-gebruiker Neil LeightonPK zette het beeldmateriaal eerder deze maand op de videosite. Op de beelden, die zijn opgenomen met een zogenaamde GoPro camera, is te zien hoe een groep waaghalzen op klaarlichte dag de kraan beklimt en hun leven riskeert. De jongemannen balanceren op de vijftig meter hoge kraanarm en halen nog andere gevaarlijke stunts uit.

De politie is een onderzoek gestart naar de beelden. Op Twitter verklaarde de hulpdienst dat dergelijke waaghalzerij niet getolereerd wordt. Agenten bekijken de video om te achterhalen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Intussen wordt uitgevogeld welke stappen ondernomen kunnen worden om de bouwwerf beter te beveiligen.


Bron

Obama en Poetin eensgezind over toekomst Oekraïne

De presidenten Barack Obama en Vladimir Poetin tijdens een eerdere ontmoeting in juni vorig jaar. © ap.De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin zien een reële kans om snel tot een vreedzame oplossing te komen in Oekraïne. Dat heeft een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

De twee wereldleiders hadden vrijdag een 'constructief' telefoongesprek over Oekraïne en waren het daarin eens dat de economie van het land snel weer stabiel moet worden.

'Zij zijn overeengekomen dat de vandaag gesloten overeenkomst snel moet worden toegepast. En dat het zeer belangrijk is om alle partijen aan te moedigen zich te onthouden van geweld, en dat er een reële kans is voor een vreedzame oplossing.'
Bron

Aanval op Somalisch paleis met bommen en geweren

President van Somalië Hassan Sheikh Mohamud. © reuters.
Somalische militiestrijders hebben het presidentieel paleis in hoofdstad Mogadishu aangevallen met een autobom en geweervuur. De president is ongedeerd gebleven, zo meldt de BBC.

De politie meldde dat een zelfmoordterrorist met een auto op de poort van het paleis inreed. Nadat de auto was geëxplodeerd, stormden gewapende lieden met bomvesten om op het paleis af en begonnen te schieten. Bewakers van het paleis schoten terug. Volgens een tweede agent was er tijdens de aanslag nog een tweede ontploffing. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Mortierbeschietingen en vuurgevechten
Gisteren ontvluchtten honderden families Mogadishu. Na een periode van relatieve rust wordt de Somalische hoofdstad de laatste weken geregeld opgeschrikt door bomaanslagen, mortierbeschietingen en vuurgevechten.
Somalië probeert al twee jaar een centrale regering te vestigen, na jarenlang geen functionerende regering te hebben gehad.

In 2011 werden Al-Shababstrijders verdreven uit Mogadishu en enkele andere grote steden. De radicale islamistische beweging is echter nog altijd niet verslagen en de regering van president Hassan Sheikh Mohamud heeft slechts de controle over een klein deel van het land. Bovendien heeft zij grote moeite de veiligheid te handhaven en de corruptie in toom te houden.

Levenskus op Amerikaanse snelweg redt baby

© ap.
Een vijf maanden oude baby heeft zijn leven te danken aan zijn tante. De 37-jarige Pamela Rauseo gaf haar neefje gisteren mond-op-mondbeademing langs de kant van de weg.

Pamela, die zich voor haar zus had opgeworpen als oppas, schreeuwde naar automobilisten om haar heen toen ze merkte dat haar neefje niet meer ademde en blauw werd. Ze legde de baby op de stoep en gaf hem direct mond-op-mondbeademing. Haar levenskus redde de baby.

Vastleggen of helpen
Een professionele fotograaf van The Miami Herald legde het bijzondere tafereel, dat plaatsvond op straat in Sebastian de la Cruz (Miami, Florida), vast. Het staat daar bekend als 'het wonder van Miami'. Al Diaz rende langs automobilisten en vond een politieagent die direct te hulp schoot.

De politieagent hield de baby, die kampt met ademhalingsproblemen omdat hij te vroeg geboren is, vervolgens in de lucht en bewoog hem op en neer. Hij begon weer te ademen en huilde. Het jongetje verblijft nog in het ziekenhuis, maar het gaat inmiddels goed met hem.

'Als een fotojournalist wil je dit soort gebeurtenissen vastleggen, maar als een mens wil je helpen', aldus Al Diaz.
© ap.


Bron

donderdag 20 februari 2014

Ook Schiphol gewaarschuwd voor 'bomschoenen'

Schiphol is een van de luchthavens die zijn gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen met 'bomschoenen' op vluchten naar de VS. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten tegen persbureau Reuters gezegd. De Amerikaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DHS) heeft een dertigtal vliegvelden gealarmeerd.


De DHS maakte woensdag bekend recente inlichtingen te hebben over een mogelijke aanslag. Die waarschuwing gold niet voor een specifieke luchtvaartmaatschappij, plaats of tijd.

Volgens de bronnen van Reuters donderdag heeft de huidige waarschuwing te maken met zorgen over Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen. De belangrijkste bommenmaker van die terreurorganisatie, Ibrahim Hassan al-Asiri zou nieuwe bomontwerpen hebben ontwikkeld om veiligheidsmaatregelen op vliegvelden mee te omzeilen.

Geen extra maatregelen
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat het huidige dreigingsbeeld 'geen aanleiding voor extra maatregelen bovenop de aangescherpte maatregelen die al gelden voor vluchten naar de Verenigde Staten'. De NCTV laat verder weten dat er altijd contact is met de internationale partners over de veiligheid.

In totaal zijn luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op zo'n 30 luchthavens door de Amerikanen gewaarschuwd. In Europa gaat het onder meer om de Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick en de luchthaven van Manchester. Ook in Afrika en het Midden-Oosten zijn waarschuwingen gegeven.

De 'bomschoen' is geen nieuw fenomeen. In 2001 werd de Brit Richard Reid aangehouden: hij zou van plan zijn geweest een vliegtuig van American Airlines op de route Parijs-Miami te laten ontploffen.

Explosieven in tubes
Drie weken geleden kwam de VS ook met een waarschuwing. Die had met name betrekking op vluchten van en naar Rusland. Het Department of Homeland Security zei toen te vrezen dat terroristen explosieven aan boord zouden willen nemen in tandpastatubes. Met name de periode rond de Winterspelen in Sotsji was risiscovol.Bron

'Politie loopt over in Oekraïense plaatsen'

De oproerpolitie vuur rubber kogels af in Kiev. © getty.


Voor het eerst sinds de crisis zijn op meerdere plekken in Oekraïne eenheden van de politie overgelopen. In het gebied Transkarpatië en de steden Tsjernivtsi en Poltava zijn agenten volgens lokale media overgegaan naar het kamp van de tegenstanders van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Transkarpatië en Tsjernivtsi liggen in het westen van Oekraïne. Tegenstanders van de pro-Russische Janoekovitsj zijn er in de meerderheid. Radicale betogers plunderden en bezetten in het westen al talrijke overheidsgebouwen. In de westelijke stad Lviv maakten tegenstanders van de regering honderden wapens buit.

Oekraïens parlement stopt 'antiterreuractie'
Het parlement van Oekraïne heeft vanavond beslist dat een antiterreuractie in het land moet worden beëindigd. Alle eenheden moeten zich terugtrekken in de kazerne. Oekraïense tv-zenders meldden dat.

De Oekraïense geheime dienst SBU had gisteren een 'antiterreuractie' aangekondigd tegen 'radicale en extremistische groeperingen'.

Veiligheidstroepen schoten vandaag daadwerkelijk op tegenstanders van de regering van Viktor Janoekovitsj in Kiev. Bij de veldslag in het centrum van de stad, die uren duurde, vielen tientallen doden.
Bron
Lees ook: Radicale oppositie Kiev staat achter akkoord
Lees ook: Menigte Kiev eist vertrek van president ondanks akkoord
Lees ook: Oppositieleider uitgefloten door menigte Kiev

zoek artikelen met dezelfde labels; selecteer, klik en scroll naar beneden


Natste winter ooit voor Britten

Groot-Brittannië heeft al maandenlang af en aan te maken met slecht weer. © reuters.


Met nog een week winter te gaan, is in het Verenigd Koninkrijk het regenrecord voor dat seizoen al gebroken. Volgens de Britse tegenhanger van het KNMI is in de periode van 1 december tot en met woensdag bijna een halve meter (486,8 millimeter) regen gevallen. Het is daarmee de natste winter in het Verenigd Koninkrijk sinds de metingen in 1910 begonnen, meldt de BBC.

Het vorige record stamt uit 1995. Toen viel 485,1 millimeter regen. Het door overstromingen geteisterde zuidwesten van Engeland verbrak al op 11 februari het eigen regionale record uit 1914-1915. Tot op woensdag viel daar liefst 632,5 millimeter regen.

In totaal sneuvelden al voor het einde van de 'meteorologische' winter liefst vijf regenrecords. Wales is met 691,8 millimeter tot op woensdag het meest verregend. Schotland hield het met 514,5 millimeter ook allesbehalve droog.

Voor de komende dagen is opnieuw regen voorspeld.
Bron

Hoogradioactief water stroomt uit kerncentrale Japan

Internationale inspecteurs in november bij de kerncentrale Fukushima. © afp.


Uit een opslagtank van een kernreactor in Japan is zeer radioactief water gestroomd. Dat heeft Tepco, de beheerder van de kerncentrale, vandaag gezegd

Er is geen besmet water de Stille Oceaan ingestroomd, zei Tepco.

In 2011 raakte de Fukushima-centrale zwaar beschadigd na een aardbeving en tsunami. Het radioactieve water werd opgeslagen in meer dan duizend opslagtanks.

Tepco zei dat ongeveer honderd ton besmet water via een regenpijp is weggestroomd.
Bron
Lees ook: Ruim 1650 doden na natuurrampen Fukushima

Terreurproces tegen journalisten in Caïro opgeschort

De journalist Rena Netjes spreekt met de pers, direct na haar aankomst op Schiphol begin februari.© epa.


Het terreurproces tegen journalisten in Caïro is vandaag kort na het begin al opgeschort, tot begin maart. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera. De drie voorgeleide journalisten van deze zender spraken alle beschuldigingen over banden met terroristen en de verspreiding van onwaarheden tegen. De rechter zei dat hij op de volgende zitting getuigen zal horen en het bewijs nader zal bekijken.

Het internationaal omstreden proces in de Egyptische hoofdstad begon met enkele uren vertraging. De drie droegen in de rechtszaal hun witte gevangeniskleding en zaten in een metalen hok, aldus een getuige tegen het Britse persbureau Reuters.

De drie maken deel uit van een groep van 20 journalisten die om soortgelijke redenen zijn aangeklaagd. Vier van hen zijn buitenlanders, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Zij en 11 anderen zijn niet in Egypte, zodat zij bij verstek terechtstaan. De acht anderen, onder wie de drie genoemde, zitten al enige tijd opgesloten in een gevangenis in Egypte. Volgens verschillende media zijn donderdag alle acht voorgeleid. Het is niet duidelijk of het proces op 5 of 9 maart doorgaat.

De journalisten hebben in de ogen van de aanklagers hulp geboden aan de Moslimbroederschap, die in december als terroristische organisatie werd bestempeld. De afgezette president Mohamed Mursi kwam uit deze gelederen.

Gevangenisstraf
Van de gedaagden werken er negen voor Al Jazeera. De Arabische nieuwszender spreekt alle beschuldigingen tegen en eist de vrijlating van zijn medewerkers. Als de rechter meegaat in de beschuldigingen van justitie, dan riskeren de journalisten een gevangenisstraf van 5 tot 15 jaar. Wereldwijd is er veel protest van mensenrechtenorganisaties en de media om het terreurproces. Ze hekelen het gebrek aan persvrijheid in Egypte en dringen aan op de vrijlating van de verslaggevers. Waarnemers verwachten een langdurig proces.

De Nederlandse Netjes, die werkt voor de NOS, Het Parool en BNR, vertrok begin februari halsoverkop naar Nederland toen ze doorkreeg dat zij een van de beschuldigde journalisten was.
Bron
Lees ook: Proces in Egypte tegen Al Jazeera opgeschort

Wat gebeurt er als een jochie zit te rillen van de kou?

Een simpel maar confronterend filmpje, meer had de Noorse liefdadigheidsorganisatie SOS Kinderdorpen niet nodig om meer dan één miljoen kliks in een dag te verzamelen.

In het filmpje zit een Noors jongetje zonder jas te rillen van de kou bij de bushalte. Een verborgen camera registreert hoe voorbijgangers hem spontaan te hulp schieten. En dan komt de aap uit de mouw. 'Waarom zou u niet hetzelfde doen voor Syrische kinderen?'
Bron

woensdag 19 februari 2014

Rusland en Europa: stop het geweld in Oekraïne

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. © afp.'Stop het bloedvergieten in Kiev', zegt het Russische Ministerie van Buitenlandse zaken in een verklaring op de heftige confrontatie tussen demonstranten en de politie in Oekraïne. Het gevaar is na de confrontatie nog niet geweken, want geen van beide partijen wil zich terugtrekken van het Onafhankelijkheidsplein. Het Ministerie is niet de enige dat zich uitspreekt tegen de gebeurtenissen in het land. Zo klonk uit verschillende monden: 'stop het geweld'. Brussel praat al over sancties.


Na de heftige confrontatie van gisteravond, waarbij gisteren 25 doden en meer dan duizend gewonden vielen, zijn de spanningen nog verder opgelopen. 'Janoekovitsj blijft de onmiddellijke ontruiming van de Maidan (het Onafhankelijkheidsplein, red.) eisen', aldus oppositieleider Klitsjko. Zelf eist hij dat het politieoptreden tegen betogers op het Onafhankelijkheidsplein onmiddellijk stopt. 'Er moet een staakt-het-vuren komen voor onderhandelingen.'

Nieuwe gesprekken
De politie stuitte gisteravond op fel verzet toen ze het protestkamp op het Maidanplein wilden ontruimen. De demonstranten beten van zich af met stenen, stokken en brandbommen. Ze scandeerden 'Glorie aan de Oekraïne' en zongen het Oekraïense volkslied. Ook creëerden ze muren van vuur, gevoed met onder meer autobanden, om de opmars van de politie te stuiten.

De politie zette onder meer schokgranaten en waterkanonnen in. Vrouwen en kinderen werden door de politie opgeroepen het plein te verlaten omdat er een 'antiterreuroperatie' gaande was. President Janoekovitsj wil vandaag opnieuw in gesprek met de oppositie.


Gerichte maatregelen
Toch is dit niet genoeg volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en moeten er snel 'gerichte maatregelen' tegen de verantwoordelijken van het geweld worden genomen. Nu de situatie daar is verslechterd hoopt Barroso dat de EU-lidstaten met spoed tot sancties besluiten tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Betrokkenen zouden een reisverbod kunnen krijgen. Ook zouden hun tegoeden in de EU kunnen worden bevroren.

Meerdere EU-lidstaten hebben al duidelijk gemaakt strafmaatregelen te willen. Morgen is er in Brussel een extra vergadering over Oekraïne. De leiders van Frankrijk en Duitsland buigen zich vandaag in Parijs over de crisis in Oekraïne. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius maakte al duidelijk dat er waarschijnlijk EU-sancties komen tegen individuen. 'We blijven niet onverschillig. De verantwoordelijken kunnen niet ongestraft blijven', zei de bewindsman.

De EU aarzelde tot nu toe met strafmaatregelen uit vrees de crisis te verslechteren. De Oekraïense machthebbers, die met Rusland lonken, zouden nog meer afstand van Brussel kunnen gaan nemen.


Kamerdebat
De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend, of mogelijk zelfs woensdagavond al, met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de situatie in Oekraïne.

Het debat, dat vandaag werd aangevraagd door VVD-Kamerlid Han ten Broeke, vindt plaats voorafgaande aan het spoedberaad van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Die buigen zich in Brussel over de crisis in de Oekraïne. Voorafgaande aan het Kamerdebat wil de Kamer een brief van het kabinet.

Het politieke oproer in Oekraïne heeft de buitengrenzen van de EU bereikt. Honderden tegenstanders van de regering in Kiev blokkeerden woensdag een grensovergang naar Polen. Er werden stapels banden in brand gestoken. De Oekraïense douane staakte haar werkzaamheden aan de weg van het Poolse Korczowa naar het Oekraïense Krakovets.

Beurs van Oekraïne
De aandelenbeurs in Kiev is woensdag onderuit gegaan, een dag na het bloedige geweld in de hoofdstad met tientallen doden en honderden gewonden. De hoofdindex, die uit 10 fondsen bestaat, daalde met 2,5 procent. De onrust drukt ook de waarde van de hryvnia. De Oekraïnse munt werd ruim 1 procent minder waard ten opzichte van de dollar.

De prijzen van diverse grondstoffen liep juist flink op. Zo werd maïs uit de Oekraïne in 2 dagen tijd meer dan 7 dollar duurder op circa 225 dollar per ton. Oekraïne is de op twee na grootste exporteur van maïs. Het overgrote deel verlaat het land via havens aan de Zwarte Zee, waar weinig is te merken van de strijd in de hoofdstad en de stad Lviv in het westen.

Het tonnage van geëxporteerde granen, vooral maïs, was in de eerste 2 weken van februari 1,2 miljoen ton. Dat is een stuk meer dan de 819.600 ton die een jaar eerder werd uitgevoerd.

'Oppositieleiders hebben schuld'
De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj geeft oppositieleiders de schuld van het dodelijke geweld dat gisteren uitbrak in Kiev. Volgens Janoekovitsj hebben de oppositieleiders een grens overschreden door 'mensen op te roepen de wapens op te nemen.

Oppositieleiders als Vitali Klitsjko en Arsenij Jatsenjoek moeten zich distantiëren van de radicale groepen', aldus Janoekovitsj. 'Doen ze dan niet, dan tonen ze zich steunbetuigers van de radicalen en zal er een heel ander soort gesprek worden gevoerd', aldus Janoekovitsj.
Bron

Treinverkeer Den Haag plat door 'stress ProRail-mensen'

Dat er vanavond rond Den Haag niet of nauwelijks treinen rijden, komt door een combinatie van slechte wissels en gestresst personeel van ProRail, zegt Roel Berghuis van FNV Spoor. ProRail spreekt die lezing tegen en meent dat er sprake is van een misverstand.

Volgens Berghuis ontstond er bij personeel van de ProRail-post Den Haag zo veel stress toen duidelijk werd dat er vier wissels gerepareerd moesten worden, dat sommigen het bijltje erbij neergooiden. Daardoor bleven er te weinig mensen over om het werk te doen, aldus Berghuis.

ProRail spreekt die lezing tegen. 'De time-out van tien minuten heette officieel dat het treinverkeer even werd gestaakt', aldus de woordvoerder. 'Maar het is pertinent onjuist dat er personeel heeft gestaakt.'

In de avondspits viel het treinverkeer rond Den haag tijdelijk helemaal uit en bij Rotterdam reden minder treinen. Inmiddels rijdt er wel weer wat materieel tussen Den Haag Centraal en Gouda en tussen Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam. Tussen Den Haag Centraal en Hollands Spoor rijden nog geen treinen.

Eerder op de avond meldde een woordvoerder van ProRail dat bij een inspectie bleek dat bij vier wissels, twee bij Den Haag en twee bij Rotterdam, onderdelen vervangen moeten worden. Hij zei dat uit voorzorg deze wissels helemaal niet gebruikt werden.

Randstadrail
Het is niet duidelijk wanneer de onderdelen van de wissels worden vervangen en of dat woensdag nog gebeurt. Reizigers tussen Rotterdam en Den Haag kunnen RandstadRail pakken.

De FNV vindt dat in het hele land moet worden onderzocht hoe het met de spoorwissels is gesteld. 'Ik hoor iets te vaak van machinisten dat er wissels niet goed zijn. Dat zou landelijk bekeken moeten worden', aldus Berghuis.

In januari werden al 500 wissels geïnspecteerd, nadat in Hilversum een treindeel uit de rails was gelopen. Die inspectie bracht geen defecten of onveilige situaties aan het licht. Wel zijn er uit voorzorg wissels opnieuw afgesteld en onderdelen preventief vervangen.

Een uitgebreider onderzoek wordt verricht door ProRail, de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.


Zwitserse luchtmacht breidt werktijden uit na kritiek

Zwitserse minster Ueli Maurer van Defensie. © reuters.De Zwitserse luchtmacht zal in de toekomst ook opstijgen buiten kantoortijden. Daar zijn wel zo'n honderd nieuwe vliegers voor nodig. Dat heeft de Zwitserse minister van Defensie Ueli Maurer vandaag gezegd in het parlement.

De luchtmacht van het Alpenland kreeg deze week hevige kritiek nadat een door de copiloot gekaapt Ethiopisch passagiersviegtuig op de luchthaven van Gèneve was geland. Het toestel werd begeleid door Franse straaljagers toen het om 06.00 uur aankwam. De Zwitserse gevechtsvliegtuigen bleven aan de grond; de piloten beginnen hun dienst pas om 08.00 uur.

Maurer tekende wel aan dat de Zwitserse straaljagers waarschijnlijk ook niet waren opgestegen als ze wel klaar hadden gestaan. Dat zou voor de paar kilometer tussen Genève en de Franse grens niet de moeite zijn geweest.
Bron

Crewlid naaktcruise wil vrouw na aanranding in zee gooien

© thinkstock.Een crewlid van rederij Holland America Line is gearresteerd nadat hij bekende dat hij een opvarende wilde verkrachten en haar daarna overboord probeerde te kieperen. Het incident vond plaats tijdens een zogenaamde naaktcruise waarbij de reizigers enkel kleren dienen te dragen als het schip ergens halt houdt en tijdens het diner.

Ketut Pujayasa, een 28-jarige Indonesiër, randde naar eigen zeggen de vrouw aan omdat ze hem had beledigd toen hij op Valentijnsdag haar ontbijt bracht. Na het incident brak hij 's avonds in haar kajuit in en verschool zich op het balkon tot zijn slachtoffer terugkwam.

Wurgen
Hij sloeg de vrouw met een laptop en probeerde haar te wurgen met een telefoondraad. Maar de dame vocht terug. Pujayasa vertelde later aan de FBI dat hij de intentie had om zijn slachtoffer overboord te gooien maar zo ver kwam het gelukkig niet.

De 31-jarige vrouw, die deelnam aan de achtdaagse cruise van Florida naar de Bahamas op het schip Nieuw Amsterdam, werd gered nadat een medepassagier gealarmeerd werd door het geschreeuw en op de deur van haar eigen kajuit begon te bonken. Hierdoor werd de aanvaller afgeschrikt en hij vluchtte via het balkon naar een lager dek. De vrouw kon daarop naar de gang lopen. Daar werd ze al bloedend aangetroffen door medepassagiers.

Opgepakt
Het cruiseschip hield halt in Honduras en vandaar werd de dame met een helikopter naar Miami gevlogen. De Indonesiër werd opgepakt en beschuldigd van aanranding en poging tot moord.
Bron

Verkrachte zwangere vrouw riskeert doodstraf wegens overspel

Archiefbeeld. © thinkstock.Een hoogzwangere vrouw die door zeven mannen werd verkracht, riskeert in Soedan ter dood te worden veroordeeld. De vrouw wordt immers van overspel beschuldigd. De agent die de 18-jarige vrouw kort na de groepsverkrachting aantrof, besloot geen onderzoek in te stellen omdat het die dag Suikerfeest was, een islamitische feestdag.

De getrouwde Ethiopische vrouw was net achttien en drie maanden zwanger toen ze in augustus vorig jaar in de val werd gelokt door een groep mannen, die haar vervolgens verkrachtten.

Op zoek naar woning
De vrouw was op zoek naar een woning in Omdurman, in de buurt van de hoofdstad Karthoem, toen één van haar aanvallers haar in een leegstaand huis lokte onder het voorwendsel dat hij het zou verhuren aan de vrouw en haar echtgenoot.

In het huis werd ze om beurten verkracht door zeven mannen tussen de 18 en 22 jaar. Maanden na de groepsverkrachting verspreidde één van de verkrachters beelden van het misdrijf op het internet.

Beschuldigd van onzedelijk gedrag
Daarop werden zowel de vrouw als haar verkrachters aangehouden op beschuldiging van onzedelijk gedrag en het maken en verspreiden van pornografische beelden.

De vrouw werd daarnaast beschuldigd van prostitutie en overspel en kan daardoor geen klacht wegens verkrachting meer indienen.

Volgens vrouwenorganisatie SIHA (Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa) ondermijnen Soedanese media het verhaal van de vrouw door te stellen dat ze een HIV-besmette prostituee is. De vrouw zit nog altijd in hechtenis.

Indiërs ter dood veroordeeld voor groepsverkrachting in bus

Herdenking een jaar na de verkrachting van een studente in een bus in India. © anp.Drie Indiërs die een 19-jarige vrouw hebben ontvoerd, verkracht en vermoord, zijn vandaag ter dood veroordeeld. De rechter zei dat het tijd is om dit soort gruwelijke misdaden zwaar te straffen en een boodschap uit te sturen naar de samenleving.

India werd in 2012 opgeschrikt door een groepsverkrachting in een bus. De 23-jarige studente overleed later in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Die leidde tot betogingen in het hele land en de roep om zwaardere straffen.

Eerder deze maand werd een 20-jarige Indiase vrouw, die samen met haar moeder op weg was naar de rechtbank om een getuigenis af te leggen van haar verkrachting, onderweg neergeschoten. De jonge vrouw overleed ter plekke zo meldde de Times of India.

Het meisje had vorig jaar een aanklacht van verkrachting ingediend, maar de politie ondernam geen actie en verklaarde dat de zaak gesloten was. Hierop diende zij en bij een naburig district een klacht in, waarna de zaak wel voor de rechter zou gaan verschijnen.

Elke 21 minuten een verkrachting
In India zijn vrouwen geregeld het slachtoffer van groepsverkrachtingen. Volgens politiestatistieken werd in 2012 in India elke 21 minuten een vrouw verkracht.

Er is in het land steeds meer aandacht voor seksueel geweld sinds de studente vorig jaar door een groep mannen werd verkracht in een bus in Delhi.''
Bron

dinsdag 18 februari 2014

Planetoïde scheert 'rakelings' langs aarde

Een artist's impression van een gebroken planetoïde. © reuters.Een planetoïde ter grootte van ongeveer drie voetbalvelden is vannacht langs de aarde gescheerd. Op een afstand van 3,4 miljoen kilometer (een afstand die ongeveer negen keer zo groot is als de afstand tussen de aarde en de maan) schoot de ruimtesteen met een snelheid van 12,37 kilometer per seconde voorbij.Dit zweeft er in de ruimte:

Planetoïde Een rotsachtig brokstuk dat in een baan rond de zon vliegt. Een planetoïde heeft afmetingen van enkele meters tot enkele honderden kilometers.

Asteroïde De Engelse benaming voor een planetoïde.

Meteoor Een lichtverschijnsel aan de hemel, veroorzaakt door het binnendringen van een meteoroïde in de dampkring.

Meteoroïde Een ruimtesteen van minder dan ca. 1 meter groot.

Meteoriet Het overblijfsel van een meteoroïde of (kleine) planetoïde dat op aarde terecht komt.De naderende planetoïde (die luistert naar de naam 2000 EM26) had een diameter van 270 meter en werd waargenomen met een telescoop op de Canarische Eilanden. De scheervlucht was te volgen via de astronomische 'webcam' Slooh, op de website werd van te voren gewaarschuwd voor een 'mogelijk gevaarlijke aardscheerder'.

'We ontdekken regelmatig dit soort planetoïden die potentieel gevaarlijk zijn, soms zelfs pas een dag voordat ze de aarde naderen', vertelt Paul Cox, werkzaam voor Slooh. 'Wij moeten ze vinden voordat ze ons vinden.'

Jaar na inslag Tsjeljabinsk
Het is net een jaar geleden dat bij de Russische stad Tsjeljabinsk in het Oeralgebergte een meteoriet voor miljoenen schade aanrichtte en meer dan duizend gewonden veroorzaakten.

Het bestuur van de regio Tsjeljabinsk en het stadsbestuur van Sotsji wilden de inslag herdenken door stukjes van de meteoriet te verwerken in de olympische medailles. Deze extra medailles waren enkel bestemd voor de atleten die op 15 februari een gouden medaille wonnen, precies een jaar na de inslag. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot echter op het laatste moment dat de medailles pas na de Winterspelen aan de winnaars mogen worden uitgereikt.

Merkbescherming Spelen
'We weten dat de mensen uit de regio iets extra's willen geven aan de winnaars', zei Gilbert Felli, uitvoerend directeur van het IOC. 'Maar wij zien geen reden om dat tijdens de Spelen te doen. Als ze iets aan de atleten willen geven, kunnen ze dat achter de Spelen doen.'

Het IOC is streng wat betreft de merkbescherming van de Olympische Spelen, en wil betrokkenheid van buitenaf zo veel mogelijk beperken, vooral tijdens de wedstrijden en de medaille-uitreiking. 'Atleten krijgen de medailles van de organisatie en er is geen extra cadeau van Tsjeljabinsk', aldus Felli.
Bron

Begrafenissen uitgesteld door watersnood

Een teddybeer in de ondergelopen hoofdstraat van het dorpje Moorland. © reuters.Veel begrafenisondernemers in Engeland zitten noodgedwongen met hun armen over elkaar, omdat ze door de overstromingen niet aan de slag kunnen. Een aantal kerkhoven staat onder water. Op andere begraafplaatsen is de grond zo verzadigd, dat er geen graafmachines kunnen worden ingezet en graven met spades gevaarlijk kan zijn.

De problemen spelen op overstroomde kerkhoven langs de Theems en in Somerset, maar ook op niet-overstroomde drassige begraafplaatsen. 'Zodra je met het graafwerk begint, lopen de graven vol met water', zegt Tim Morris van het Britse Instituut voor Begraafplaatsen en Crematoria in de dinsdageditie van de krant The Guardian. 'Grafdelvers lopen dan het risico dat de graven instorten.'

Morris legt uit dat het uitstellen van begrafenissen geen probleem is, omdat stoffelijke resten voor langere tijd in mortuaria kunnen worden opgeslagen. Hij begrijpt dat het voor nabestaanden heel vervelend kan zijn. 'Het veroorzaakt nog meer verdriet. Maar ik hoop dat de meeste mensen zullen beseffen dat het aan het weer ligt.'


Bron

Engelse rivier kleurt plots mysterieus oranje

© Twitter.Inwoners van de Engelse stad Huddersfield keken verschrikt op toen het water van de rivier de Holme plots nogal leek op een scène uit een Willy Wonkafilm en sprookjesachtig oranje kleurde.


De oorzaak moest worden gezocht in de hoge waterstanden door de vele neerslag die de Britten deze winter teistert. Het water zorgde ervoor dat een oude ijzermijn vol water liep waardoor er een flinke hoeveelheid roest en ijzerdeeltjes in het oppervlaktewater kon stromen.

Ondanks de alarmerende aanblik van het water heeft de millieudienst van de Britse overheid aan dagblad The Independent verzekerd dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Een lokale bewoner verklaart dat de rivier wel vaker een oranje zweem vertoont na hevige neerslag, maar dat hij het nog nooit zo fel verkleurd heeft gezien zoals nu het geval is.
Bron

maandag 17 februari 2014

VN: Noord-Korea martelt, verkracht en moordt


’Kim Jong-un zou voor ICC moeten komen’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schudt handen met een onderdaan op een foto vrijgegeven door de Noord-Koreaanse autoriteiten. © reuters.


De Noord-Koreaanse regering pleegt op grote schaal misdaden tegen de menselijkheid. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch zeggen dit al jaren, maar nu komen de Verenigde Naties tot dezelfde conclusie. Een VN-commissie bericht na een jaar onderzoek over 'ongehoorde gruwelijkheden'. 'Deze schendingen tonen een land dat geen gelijke kent in de huidige wereld.'


De opsomming van misdaden is lang en gruwelijk: vernietiging, moord, slavernij, marteling, opsluiting, verkrachting, gedwongen abortus, seksueel geweld, vervolging om politiek, religie, ras en sekse, gedwongen migratie, verdwijnen van mensen. De VN-commissie deed een jaar onderzoek en sprak meer dan tachtig slachtoffers en getuigen in Seoul, Tokyo, Washington en Londen, maar kreeg geen toegang tot Noord-Korea zelf.

Het rapport staat vol van getuigenverslagen van martelingen die de naar schatting 80.000 tot 120.000 Noord-Koreanen in strafkampen verspreid over het land doormaken. Wie wordt aangemerkt als tegenstander en niet direct wordt doodgeschoten, komt terecht in een van de minstens vier grote strafkampen. Officieel bestaan die niet, maar het bestaan ervan blijkt uit satellietbeelden en verklaringen van gevluchte Noord-Koreanen. Zelden verlaat iemand levend zo'n kamp. De staat heeft volgens de commissie de dood van 'honderdduizenden mensen veroorzaakt'.

Zwangere vrouwen mishandeld
Een getuige beschrijft dat een hoogzwangere vrouw net zo lang door bewakers werd geschopt tot zij vroegtijdig beviel. Daarna trapten bewakers de foetus dood en de vrouw bewusteloos. Een andere vrouw die beviel van een baby in een strafkamp werd door een bewaker gedwongen het kind te verdrinken.


De VN-onderzoekers schetsen martelpraktijken die gevangenen vaak dwingen tot het bekennen van misdaden die ze niet hebben begaan. Een martelkamer in een strafkamp beschikte onder andere over een tank met koud water, kettingen om mensen ondersteboven aan op te hangen, lange naalden die werden ingebracht onder de nagels van gevangenen en een chilipeperbrouwsel dat via de neus werd ingebracht.

Een gevangene vertelt dat ze urenlang in een vat met ijskoud water moest staan, alleen als ze op haar tenen stond kon ze net met haar neus boven water komen. Een voormalige kampmedewerker beschrijft een kooi die zo klein is dat de bloedsomloop wordt belemmerd en het lichaam opzwelt.

Nederland en VS willen telefoons verplicht uitrusten met 'killswitch'

Telecomproviders in Nederland worden waarschijnlijk vanaf 1 januari volgend jaar verplicht gestolen mobieltjes van hun klanten onbruikbaar te maken. Een wet die dan van kracht moet gaan, verplicht ze de zogeheten IMEI-code te blokkeren als de telefoon gestolen wordt (killswitch). Daardoor wordt de telefoon onbruikbaar. De Verenigde Staten werkt aan een soortgelijke wet in eigen land die ook 1 januari van kracht moet gaan.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie had al eerder aangekondigd met deze maatregel te komen. Hij laat nu weten ernaar te streven dat het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Kamer gaat, zodat het voor 1 januari kan worden ingevoerd. Vandaag schreef hij de Tweede Kamer over zijn plannen.

Straatroven
Uit ervaringen in andere landen blijkt dat na vergelijkbare maatregelen het aantal straatroven met zo'n 20 procent daalde, aldus de minister. Tot nu toe werd de IMEI code, het 15 cijferige serienummer van de telefoon, in Nederland wel gebruikt door de politie, maar niet om de telefoon te blokkeren. De politie gebruikt dit nummer om de gestolen telefoon op te nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Slang doodt dominee in VS tijdens ritueel in kerk

Jamie Coots © YouTube.


Een predikant uit de Amerikaanse staat Kentucky die tijdens kerkdiensten een ritueel opvoerde met slangen, is overleden aan de gevolgen van een slangenbeet. Dominee Jamie Coots had nog kunnen worden gered, maar hij weigerde antigif omdat hij ervan overtuigd was dat hij dat niet nodig had.


Tijdens diensten verkondigde de predikant dat een slangenbeet niet gevaarlijk is voor ware gelovigen die door God zijn gezegend. Daarbij baseerde hij zich op een spreuk uit de Bijbel.

In de Verenigde Staten zijn vooral in het zuiden tientallen kerken waar een soortgelijk geloof wordt beleden. Gebaseerd op weer een andere Bijbeltekst bewerken kerkleden zich er ook geregeld met vlammen.

Coots had eerder al eens een vingerkootje verloren door zijn slangenbezweerderij, maar hij bleef geloven dat hij onkwetsbaar was. Zijn volwassen zoon Little Cody is van plan zijn werk voort te zetten als predikant en als slangenbezweerder.


Bron

Chinees springt bij tijgers en offert zichzelf op als voedsel

© Screenshot YouTube.


Het publiek in de Chinese dierentuin van Chengdu moest vol afgrijzen aanschouwen hoe de 27-jarige Yang Jinhai vrijwillig in het tijgerverblijf sprong. Hij besloot zichzelf op te offeren als voer voor de Bengaalse witte tijgers. Dat schrijft de Daily Mail.

De man had naar eigen zeggen medelijden met de opgesloten dieren en wilde hun leven verbeteren door zichzelf als prooi in het verblijf te werpen. Eenmaal in het verblijf schonken de tijgers weinig aandacht aan de man. Totdat Jinhai de dieren begon uit te lokken met dansjes en vreemde bekken trekken. Terwijl de tijgerin juist afgeschrikt werd, opende het mannetje de aanval. Het dier greep de Chinees vast en sleurde hem enkele meters over de grond.

Dierenverzorgers die toesnelden slaagden erin om de Bengaalse tijger te raken met een verdovingspijl. Jinhai kwam op wat lichte verwondingen na met de schrik vrij. Volgens familie van de man kampt hij al enige tijd met psychologische problemen.

De dierentuinmedewerkers benadrukken wat een geluk de man heeft gehad. 'Indien het een Siberische tijger betrof, zouden de gevolgen niet te overzien geweest zijn', verklaart een dierenverzorger. 'Bovendien hadden de tijgers net een maaltijd achter de kiezen'.
Bron

Salami bij Albert Heijn besmet met bacterie


© thinkstock.


Een partij salami van het merk Salame Milano is uit de schappen gehaald wegens besmetting met de e.colibacterie, die buikpijn, braken of diarree kan veroorzaken. In Nederland werd het product volgens de fabrikant alleen verkocht bij Albert Heijn.


'Alle schappen bij Albert Heijn in heel Nederland zijn na constatering onmiddellijk leeggehaald', aldus het levensmiddelenconcern Campofrío Food Group. Het gaat volgens het bedrijf om de bacterie e.coli VTEC. Van een direct gevaar voor de volksgezondheid zou geen sprake zijn geweest.


Campofrío zegt na de ontdekking extra controle te hebben laten uitvoeren. De bacterie zou bij later geproduceerde producten niet meer zijn gevonden. De salami zou onder meer zijn geleverd aan bedrijven in Oostenrijk, Italië en België. In Nederland gaat het in totaal om 4.230 worsten die tussen 30 januari en 13 februari zijn verkocht.


Bron