Translate

vrijdag 7 februari 2014

'Passagier met bom wilde toestel naar Sotsji dwingen'

Turkse troepen overmeesteren mogelijk dronken passagier© epa.
Een vermoedelijk dronken passagier heeft vrijdag aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) met een bom gedreigd in een toestel dat vanuit Charkov in Oekraïne op weg was naar het Turkse Istanbul.

Volgens het Turkse ministerie van Transport wilde hij het toestel dwingen naar het Russische Sotsji te vliegen. Op het moment van het incident was daar de openingsceremonie voor de Olympische Winterspelen in volle gang.

De kaping werd uiteindelijk verijdeld. Het toestel werd door een straaljager van de Turkse luchtmacht naar een luchthaven in Istanbul begeleid. Vervolgens duurde het nog enige tijd voordat de kaper kon worden overmeesterd door een speciale eenheid van de Turkse politie.

Geen passagiers gewond
De Turkse minister van Transport maakte even na 21.00 uur vanavond bekend dat de man was gearresteerd en dat niemand van de 110 passagiers gewond was geraakt. De man had een kleine tas met electronica bij zich maar geen bom.

De kaper is een 45-jarige man uit Oekraïne. Hij probeerde tijdens de vlucht tevergeefs in de cockpit van de Boeing 737-800 van de Turkse maatschappij Pegasus Airlines te komen. De piloot drukte op het kapingalarm waarop de Turkse autoriteiten de F-16 de lucht in stuurden.

Het passagierstoestel werd naar de luchthaven Sabiha Gokcen gedirigeerd en daar op een veilige plek geparkeerd. Gedurende de actie was de luchthaven dicht voor het vliegverkeer. Over de motieven van de kaper is niets bekend.
Bron

Kenia: FBI heeft lichamen aanvallers Westgate

Twee gewapende aanvallers in het Westgate winkelcentrum. © ap.


De stoffelijke overschotten van de mannen die vorig jaar een winkelcentrum in Kenia bestormden, zijn in handen van de Amerikaanse FBI. Dat heeft de Keniaanse legerleider, generaal Julius Karangui, gezegd. Hij gaf geen nadere details.

De aanvallers drongen het luxe winkelcentrum Westgate in Nairobi binnen op 21 september. Karangui beschreef op een forum hoe militairen er 2 dagen later in slaagden de schutters uit te schakelen. Er kwamen 67 mensen om.

De vier aanvallers waren Somaliërs. Een van hen had een paar jaar in Noorwegen gewoond. De Somalische terreurbeweging al-Shabaab, die banden heeft met al-Qaeda, eiste de aanval op.

Al-Shabaab wil dat Kenia zijn troepen terugtrekt uit het zuiden van Somalië. Keniaanse militairen bestrijden in het gebied terroristen van al-Shabaab. Ze maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie.
Bron

Wereldreis Anne (26) eindigt met fatale buscrash Filipijnen


Tilburgse reisgenote ligt zwaargewond in ziekenhuis

Anne van de Ven uit Vorstenbosch (inzet) is een van de 14 dodelijke slachtoffers van het busongeluk op het eiland Luzon in de Filipijnen. © AFP/Facebook.


De Nederlandse vrouw die vanochtend om het leven is gekomen bij een busongeluk in de Filipijnen kwam uit het Brabantse Vorstenbosch. Anne van de Ven (26) was bezig met een reis rond de wereld. Haar reisgenote Annemiek Verwegen uit Tilburg ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

'Verschrikkelijk nieuws. Anne was een fantastische meid. Ze schreef supermooie en uitgebreide reisverhalen,' zegt Gerda van Kessel uit Uden aangeslagen.

'Als een dochter'
De Udense had naar eigen zeggen een speciale band met de verongelukte twintiger. 'Ik had een speciale band met Anne, en ze beetje voelde een beetje aan als mijn dochter,' zegt ze vechtend tegen de tranen.

Anne van de Ven zegde haar baan als onderwijzeres op een basisschool in Boekel op om de wereld rond te reizen. Na een tijd met haar zus door Latijns Amerika, Azië en China te hebben gereisd, vertrok ze in augustus vorig jaar in haar eentje naar Thailand. De afgelopen maanden trok ze met haar rugzak door Maleisië, Borneo en Indonesië.

Serie-oplichter met landbouwmachines opgepakt

Foto ter illustratie. © anp.


De politie heeft woensdag in Posterholt (bij Roermond) een 34-jarige Duitser gearresteerd die verdacht wordt van grootschalige oplichting met landbouwmachines.

Hij zou alleen al sinds december 2013 negen dure landbouwmachines hebben besteld en laten transporteren naar verschillende afnemers, zonder daarvoor te betalen. Hij slaagde er steeds weer in met de buit te verdwijnen voordat de benadeelden merkten dat ze waren opgelicht. Dat maakte de Duitse politie vrijdag bekend.

Al sinds 2006 wordt de man in Duitsland gezocht wegens oplichting met een groot aantal landbouwmachines. Sindsdien wordt hij ook gezocht door justitie in Oostenrijk, België en Nederland. Eind vorig jaar dook hij vanuit België onder in het Duits-Nederlandse grensgebied. De Nederlandse politie slaagde er woensdag in de man in een vakantiepark in Posterholt aan te houden. Hij zal aan Duitsland worden uitgeleverd.

De man beschikte over valse papieren en verkopers liet hij geloven dat betaling geen probleem was. In een loods vonden agenten door oplichting verkregen toebehoren van landbouwmachines.

De arrestatie woensdag verhinderde een nieuwe oplichting. De man stond op het punt voor vele tienduizenden euro's een tractor te kopen bij een Nederlandse leverancier van landbouwmachines. Door ingrijpen van de politie werd het contract niet getekend.

De Duitse politie denkt dat hij nog veel meer op zijn kerfstok heeft.
Bron

donderdag 6 februari 2014

Russische vicepremier: 'We hebben camera's in douches'

Het was te verwachten dat de Russische autoriteiten zouden reageren op de kritiek van westerse journalisten op de hotelaccomodatie in Sochi, maar dat die reactie zoveel zou prijsgeven, slaat iedereen met verbazing. 'We hebben bewakingsbeelden uit de hotels waarop we zien dat mensen de douche opendraaien, de douchekop naar de muur richten en dan voor de rest van de dag de kamer verlaten', zo meldde vicepremier Dimitry Kozak.

'Doelgerichte sabotage', zo noemden Russische autoriteiten en leden van het Olympisch comité de kritiek van journalisten. Die hadden het over geel water dat uit de kraan kwam, deuren zonder deurknoppen en kamers zonder lampen.

Het moet Kozak hoog hebben gezeten, want aan een journalist van The Wall Street Journal vertelde de vicepremier over de verfoeilijke waterverspilling door de buitenlandse gasten. Dat hij er meteen mee prijsgaf dat de Russen hotelgasten in Sochi bespioneren, drong pas tot Kozak door toen een medewerker hem wegleidde nog voor de journalist kon doorvragen. 'Laten we aan de rondleiding beginnen', zei de medewerker.

'Misverstand'
Later op de dag liet een woordvoerder van Kozak weten dat er 'absoluut geen bewakingscamera's in de hotelkamers' zijn en dat de uitspraak van de vicepremier op een misverstand berust. 'Tijdens de bouw en de schoonmaak van de accomodatie was er wel camerabewaking, wellicht had meneer Kozak het daarover.

Een journalist van Business Insider en voormalig medewerker van het Amerikaanse spionagebureau NSA geeft in een tweet iedereen die in Sochi een douche wil nemen dit advies: 'Doe de deur dicht, laat de warme douchekraan tien minuten lopen. De heldere plek in de spiegel, daar zit de camera'.
Bron

Gekte op Goeree om gemalen oesters

© thinkstock.


Op het eiland Goeree-Overflakkee is een run ontstaan op elektrische koffiemolens. De inwoners willen er oesterschelpen in malen omdat het schelpenpoeder een geneeskrachtige werking zou hebben.

Ton van Wingerden (75), de aanstichter van de gekte, kwam naar eigen zeggen op het idee toen hij de bijzondere aandacht van meeuwen voor oesterschelpen zag.

'Ik dacht: zouden de mineralen een geneeskrachtige werking kunnen hebben? Toen ik dat liet testen, bleek het een heel natuurlijk product te zijn. Ik nam zelf elke dag een mespuntje oesterpoeder en na 10 weken verdween de pijn in m'n versleten schouder.' Sindsdien ziet Van Wingerden het als zijn roeping om mensen te helpen genezen. Vaak met succes, zo zeggen de eilandbewoners.
Bron
Lees ook: 'Ontdekker' boos over verkoop oesterpoeder

Australische tiener vindt 'onbekende' reuzenkwal


12-jarige ontdekt exemplaar van nooit geclassificeerde soort

Xavier Lim (l) bij de door hem gevonden reuzenkwal op het strand bij de Tasmaanse hoofdstad Hobart. © afp.


Een 12-jarige Australische jongen heeft op een strand in het zuiden van het eiland Tasmanië is een reuzenkwal ondekt van een nooit geclassificeerde soort. Het mysterieuze holtedier heeft een doorsnee van maar liefst anderhalve meter, zo meldt de Australische omroep ABC.

De mysterieuze reuzenkwal is gevonden door de 12-jarige Xavier Lim die met zijn ouders een strandwandeling maakte ten zuiden van de Tasmaanse hoofdstad Hobart.

De vondst dateert van vorige maand maar is pas nu bekend gemaakt omdat de Australische Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIRO) zeker wilde zijn dat de bewuste kwallensoort nooit is ingedeeld in een categorie.

Niet volledig onbekend
'Het is technisch gezien een nieuw soort voor de wetenschap maar geen volledig onbekende soort want in de wateren rond Australië zijn al eerder zulke exemplaren gesignaleerd. Die waren ook groot maar dit is een enorme joekel,' verklaarde wetenschappelijk onderzoekster Lisa-Anne Gershwin tegenover ABC.

Gershwin werkt al 20 jaar lang met kwallen maar volgens haar is de nu gevonden reuzenkwal waarschijnlijk de grootste die ooit aanspoelde op Tasmanië.
Bron

Kustgemeenten: windparken kosten 6000 banen

Voor de kust bij Egmond aan Zee, tussen de 10 en 18 kilometer uit de kust, ligt het eerste Nederlandse windmolenpark in zee. Bij mooi weer zijn de turbines vanaf het strand te zien. © anp.Plaatsing van windmolenparken dichtbij de kust, zoals het Rijk wil, leidt tot 200 miljoen euro minder inkomsten uit toerisme per jaar en een blijvend verlies van bijna 6000 banen. Dat betogen wethouders van de gemeenten Zandvoort, Noordwijk, Katwijk en Wassenaar donderdag in een brief aan de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

De twee bewindslieden laten studies uitvoeren naar de realisering van windmolens tot op een zichtafstand van 6 kilometer uit de kust omdat dit goedkoper zou zijn dan verder weg in zee. De kustgemeenten bestrijden dat. Ze claimen dat de besparing niet opweegt tegen de totale schade die ontstaat.

Volgens de wethouders zijn in de eerste berekeningen niet alle belangen evenwichtig meegewogen. Zij zeggen zich te baseren op eigen onderzoeken, waarin is becijferd tot welke omvang de economische schade van de plannen kan oplopen.

De wethouders vrezen behalve economische schade fundamentele aantasting van de nationale identiteit van Nederland als kustland met vrij uitzicht op de horizon. 'Het is een aanslag die de gehele Nederlandse kust bedreigt', aldus de Zandvoortse wethouder Belinda Göransson. Zij schreef de brief samen met haar collega's namens alle Nederlandse kustgemeenten en organisaties die zijn verenigd in het Platform Maritieme Windmolenparken.
Bron

Wie redde Ier die na een roof in Amsterdamse gracht viel?

De Reguliersgracht in Amsterdam © Street View.


Ronan Kennedy wordt 's nachts door een straatrover de Amsterdamse Reguliersgracht in geduwd. Juist als hij denkt te verdrinken, wordt hij door twee jongens uit het water gehaald. De vader van het slachtoffer hoopt vanuit Ierland de redders van zijn zoon te vinden: 'Zonder hen had ik geen zoon meer gehad.'

Kennedy is de nacht van 21 januari op stap met een groepje andere toeristen, maar raakt ze kwijt wanneer hij naar het toilet gaat. Hij besluit in zijn eentje op zoek te gaan naar zijn medereizigers.

Dat had hij beter niet kunnen doen. Als hij alleen over straat loopt, wordt hij op de hoek van de Reguliersgracht plotseling aangevallen door een man. Hij wordt van achteren vastgegrepen en de man probeert Kennedy te beroven.

Worsteling
De Ier verzet zich en er ontstaat een worsteling. Over en weer vallen rake klappen, maar tijdens het gevecht voelt Kennedy hoe de man hem een harde duw geeft. Hij valt in het ijskoude water van de Reguliersgracht.

Kennedy zwemt rond, wanhopig op zoek naar een plek om op de kant te klimmen. Maar die vindt hij niet: de kademuren zijn te hoog. Het water is bovendien zo koud dat hij niet goed kan zwemmen. Hij probeert in een bootje te klimmen, maar ook dat lukt niet.

Wanneer het zwart wordt voor zijn ogen, voelt hij plots hoe twee paar handen hem uit het water trekken. Op de kant krijgt hij mond-op-mondbeademing. Er worden jassen om hem heen gelegd en hij voelt hoe twee jongens hun armen om hem heen slaan om hem warm te houden.


Hulpdiensten
De hulpdiensten zijn snel ter plaatse en weten Kennedy bij zijn positieven te brengen. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij na een nacht wordt ontslagen. De volgende dag vliegt hij naar Australië.

Kennedy doet zijn verhaal later in een Ierse krant: 'Ik dank mijn leven aan de Nederlander die mij uit het water heeft gehaald. Ik heb geluk dat ik nog in leven ben.' Overigens vindt Kennedy Amsterdam nog steeds een geweldige stad. 'Ik was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.'

De politie heeft de zaak in onderzoek, maar over de straatrover is weinig bekend. Het zou gaan om een kleine man, van rond de 1.60 meter groot. De jongens die Kennedy uit het water hebben geholpen, zijn vertrokken nadat de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Hun identiteit is dus ook niet bekend.

De vader van Ronan, Frankie Kennedy wil graag de redders van zijn zoon bedanken voor hun heldhaftige optreden en hij hoopt dan ook dat zij zich zullen melden.

Bent u of kent u degene die het leven van Ronan Kennedy heeft gered? Stuur dan een mail naar Het Parool.
Bron

VN verwelkomt akkoord over hulp verhongerende mensen Homs

Een man zit in een rolstoel in de Syrische stad Homs. © reuters.


De Verenigde Naties verwelkomen de afspraken die zijn gemaakt over hulp aan de verhongerende mensen in de belegerde Syrische stad Homs. Het akkoord moet onder meer voedselhulp en de evacuatie van burgers mogelijk maken.


'De VN en humanitaire organisaties hebben voedsel, medicijnen en andere basisbenodigdheden in de buitenwijken van Homs. Ze zijn klaar voor onmiddellijke distributie, zodra het groene licht wordt gegeven', aldus VN-woordvoerder Farhan Haq. De overeenkomst werd eerder vandaag wereldkundig gemaakt door Syrische staatsmedia.

De belegering van de oude stad van Homs, waar mensen verhongeren, kwam al aan de orde tijdens de eerste vredesgesprekken over de oorlog vorige maand. Dat leidde toen nog niet tot hulp aan de ongeveer 3000 mensen die vastzitten in de oude stad van Homs.

Een van de mensen daar is de Nederlandse pater Frans van der Lugt. Hij sprak onlangs over de zeer nijpende situatie in de stad. Van der Lugt liet weten dat hij en de christenen en moslims in de stad zwaar te lijden hebben.

Honger is volgens hem het grootste probleem. Er is niets te eten en ouders zoeken op straat naar eten voor hun kinderen, liet Van der Lugt weten. 'We houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood', sprak de jezuïet in het Arabisch in een filmpje dat op internet verscheen.
Bron
Lees ook: Hulpgoederen arriveren eindelijk bij inwoners Homs
Lees ook: Bestand in Homs duurt drie dagen langer

Eerste mens met 'gevoel' in kunsthand


’Dit is magie! Ik kan voelen hoe mijn ontbrekende hand sluit!’

Dennis Aabo houdt een sinaasappel vast met zijn kunsthand, waar hij ook mee kan voelen. © ap.Wetenschappers hebben een kunsthand gemaakt waarmee een geamputeerde levensechte sensaties via zijn vingers kan voelen. Een man uit Denemarken kreeg de bijzondere hand als eerste aangemeten. Deze werd verbonden met zenuwen in zijn bovenarm.

Dennis Aabo verloor zijn hand tientallen jaren geleden tijdens een vuurwerkincident. Hij laat weten dat de hand 'geweldig' is. In Italië onderging hij een speciale operatie. Hij kan nu geblinddoekt vertellen over de vorm en de hardheid van de objecten die hij in de kunsthand beethoudt.

Eerste keer
Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine. Een internationaal team, inclusief robotexperts uit Italië, Zwitserland en Duitsland, voerde het onderzoek uit.

'Het is de eerste keer dat een geamputeerde een levensechte aanrakingssensatie heeft gevoeld door middel van een prothese,' legt professor Silvestro Micera van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne en Scuola Superiore Sant'Anna in Pisa uit.

De wetenschappelijke vooruitgang zat hem niet in de hand op zich, maar in de elektronica en software die het mogelijk maakten om een zintuigelijke terugkoppeling te geven aan de hersenen.

Sensoren
Micera en zijn team voegden sensoren aan de kunsthand toe. Deze kunnen informatie over aanraking detecteren en meten. Met behulp van computeralgoritmes, lukte het de wetenschappers om de elektrische signalen die door de sensoren werden uitgezonden te veranderen in een impuls die door gevoelszenuwen konden worden geïnterpreteerd.

woensdag 5 februari 2014

Dakloze Hongaar wint 2 miljoen in loterij

© Thinkstock.


Een Hongaarse dakloze heeft in een loterij 2 miljoen euro gewonnen. De 55-jarige Laszlo Andraschek heeft dit woensdag in Hongaarse media verklaard. Zijn grote dag was in september toen hij met zijn laatste centen in de stad Györ een lot had gekocht.

Andraschek wist niet wat hem overkwam toen hij de winnende getallen zag. 'Ik beefde met mijn hele lichaam en mensen dachten dat ik ziek werd.' Hij heeft inmiddels een huis en een auto gekocht en geld gegeven aan zijn broers. Verder wil hij het een beetje zuinig aan doen.

Luxe interesseert Andraschek naar eigen zeggen niet. Wel wil hij graag een zus in Canada bezoeken en een keer op vakantie naar Italië. Andraschek werkt met zijn vrouw aan de opzet van een stichting die armen moet helpen. Volgens plaatselijke media in Györ heeft hij al een aanzienlijk bedrag voor deze stichting gestort.
Bron

Villa in Zuid-Afrika voor 'n luttele 99 euro


Peter verloot zijn huis wegens echtgenote met leukemie

© Privéfoto.


Peter de Pagter en zijn vrouw Arlette Boeckx besloten in 2004 in Zuid-Afrika van het leven te gaan genieten. Nu een ziekte ze dwingt terug te keren naar Nederland, geven ze iedereen de kans naar hun droomland te verkassen: hun fraaie villa wordt verloot. Maar of dat mag, is de vraag.

55 kilometer van Kaapstad, midden in een wijndomein gelegen, geschikt voor zes personen en mét zwembad. Voor 99 euro kan dit optrekje op de grens van Wellington en Paarl in Zuid-Afrika in ieders bezit komen. Zo veel namelijk kost één van 9999 loten die er zijn voor de verloting van de villa van Peter de Pagter en Arlette Boeckx.

Werken
De Pagter (74) was tot begin van deze eeuw een dynamische ondernemer die samen met zijn Belgische liefde Arlette (ook 74) metaal recycelde over de hele wereld. ''s Ochtends kwamen de eerste telefoontjes uit Pakistan en 's avonds begonnen de Amerikanen te bellen,' vertelt Arlette. 'We werkten ons niet dood, maar wel hard.'

Tot begin deze eeuw. Toen De Pagters 2 jaar jongere broer vlak voor zijn pensioen overleed. Het was het moment voor het tweetal om te zeggen: we verkopen alles en gaan van het leven genieten. Het duurde nog tot 2004 voordat Peter en Arlette het land ontdekten waar ze verliefd op werden. Ze kochten een stuk land, lieten er een villa bouwen en emigreerden. De Pagter kan nog steeds tranen in zijn ogen krijgen als hij over zijn broer praat, maar datzelfde gebeurt als de schoonheid van Zuid-Afrika ter sprake komt. 'Het is de Côte d'Azur maar dan met slechts een derde van de mensen. De vriendelijkheid, het klimaat, de wellevendheid... De West Kaap, ik zeg altijd: wij wonen naast het paradijs.'

Leukemie
En diezelfde tranen verschijnen in De Pagters ogen als de reden ter sprake komt, waaróm het stel terug moet naar Nederland, of België: Arlette heeft beginnende leukemie, ze kan nog jaren voort, maar verzekeringstechnisch wordt blijven in Zuid-Afrika financieel riskant. 'Ook omdat wij op vrij late leeftijd daarheen zijn verhuisd.'

Maar hun vertrek zal niet onopgemerkt blijven. Peter en Arlette kiezen ervoor hun huis te verloten. In 2009 deed het ondernemende stel dat ook al eens met een tweede huis dat ze op hun grond hadden laten bouwen. Een klus die veel lastiger is dan het lijkt. In Europa mag legaal een huis verloten alleen in Oostenrijk.


Geld verdienen mogen De Pagter en Boeckx niet. 'Je moet een compleet budget maken om aan te tonen hoe je kostendekkend werkt en hoeveel loten je mag verkopen die in verhouding zijn met de waarde van je huis,' vertelt De Pagter. De lol, het 'bezig zijn', de spanning van de op internet te volgen trekking én de voldoening om mensen aan een droomhuis te kunnen helpen, zijn de drijfveren van Peter en Arlette. Het Belgische stel dat toen won, is er ook echt gaan wonen. 'Dat is het mooiste,' zegt Peter, 'maar de winnaar mag het ook verkopen of verhuren, wat hij wil.'

Zo'n 3000 loten zijn er al verkocht. Eind mei is de trekking. Peter en Arlette kennen de kritiek van de Kansspelautoriteit, die elke loterij die zich op de Nederlandse markt richt (al gaat dat via een buitenlandse constructie, zoals Oostenrijk) zonder vergunning als illegaal betitelt. Volgens Peter de Pagter geldt dat niet voor hen, aangezien hun hoofdwebsite Oostenrijks is:traumvillagewinnen.at.

Waarschuwing
De Kansspelautoriteit waarschuwt voor de risico's van huizenloterijen. Wie zich richt op Nederlandse lootjeskopers moet een vergunning hebben. Eén voorwaarde is dat minimaal de helft van de opbrengst naar een goed doel gaat. 'Je moet dus al voor minstens acht ton loten verkopen, om de loterij van een huis van vier ton lucratief te maken,' zegt Martijn van de Koolwijk van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Bij loterijen zonder Nederlandse vergunning vreest de Kansspelautoriteit voor oneerlijke praktijken. Een groeiend aantal Nederlanders wil z'n huis verloten in plaats van verkopen. Het afgelopen jaar meldden zich twintig mensen om zo'n loterij op te zetten.
Bron

VS: mogelijk explosieven op vluchten naar Rusland

Bagagecheck op JFK in New York © epa.De Verenigde Staten waarschuwen luchtvaartmaatschappijen voor terroristen die trachten explosieven aan boord te brengen van vliegtuigen richting Rusland. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (Homeland Security) vermoedt dat ze die verstoppen in tandpastatubes.


De dienst laat de waarschuwing uitgaan voor alle directe vluchten richting Rusland, niet alleen die vanuit de VS. Een beambte heeft dit op basis van anonimiteit gemeld aan Amerikaanse persbureaus. Volgens de beambte kunnen de explosieven in elkaar worden gezet aan boord of bij aankomst in bijvoorbeeld Sotsji.


Doorgaans worden tubes tandpasta getolereerd aan boord van vliegtuigen. Er zijn wererldwijd wel beperkingen op het vervoeren van vloeistoffen en gels in de handbagage. De hoeveelheid die de passagier bij zich mag dragen is doorgaans beperkt tot 100 milliliter per flesje of busje, en bovendien moeten de verpakkingen bij de check apart worden gehouden in een doorzichtig plastic zakje.

De waarschuwing vanuit de VS komt minder dan twee dagen voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Vrijdag worden de Spelen geopend.
De dienst reageerde in een officiële verklaring terughoudend. Er is geen sprake van een specifieke dreiging gericht tegen de VS op dit moment, aldus Homeland Security. 'We delen op regelmatige basis informatie met nationale en internationale partners, inclusief degene die verbonden zijn aan internationale evenementen zoals de Spelen in Sotsji.'

Delta Airlines is de enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die directe vluchten uitvoert naar Moskou. Verder hebben Aeroflot en Transaero directe verbindingen tussen de VS en Rusland. United Airles heeft geen lijndienst op Rusland maar voert deze periode chartervluchten uit in verband met de Spelen.
Bron

Pedofielen Macedonië kunnen worden gecastreerd

Het Macedonische parlement heeft woensdag een wet aangenomen die het mogelijk maakt om mannen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan kindermisbruik chemisch te castreren.

De maximumstraf voor kindermisbruik is in de wet verhoogd van 15 jaar celstraf naar levenslang. Mannen die zich vrijwillig laten castreren, door middel van injecties, krijgen strafvermindering.
Bron

Dochter Martin Luther King Jr.: 'Familie wil zijn Nobelprijs verpatsen'Coretta Scott King en haar vier kinderen bij de doodskist van de vermoorde Martin Luther King Jr. in 1968. © ap.
Het erffonds van Martin Luther King Jr. eist voor de rechtbank van Atlanta dat de dochter van de leider van de burgerrechtenbeweging, Bernice King, afstand doet van de Nobelprijs voor de Vrede die hij in 1964 kreeg en van zijn 'reisbijbel', waarop president Obama de eed aflegde bij zijn tweede inauguratie. Het fonds wordt beheerd door haar twee broers, Martin Luther King III en Dexter King. Bernice King wil koste wat het kost verhinderen dat haar broers de Bijbel en de Nobelprijsmedaille verkopen.


Volgens de gerechtsdocumenten droegen de erfgenamen van King in 1995 hun rechten op de eigendommen van Martin Luther King Jr. over aan het erffonds. Nog volgens de documenten heeft Bernice King, wars van die overeenkomst, de Nobelprijsmedaille en de Bijbel 'verborgen en gesekwesteerd'.

'Heilige spullen'
Bernice King meent dat haar broers de medaille en de Bijbel aan een private koper willen verpatsen en verzet zich daar tegen.

Bernice, de jongste van de vier kinderen van King, heeft het op haar Facebookpagina over 'de meest kostbare bezittingen' van haar vader. 'Ik ben vurig gekant tegen het verkopen van deze extreem heilige spullen', stelt ze.

Bernice en haar broers stonden de voorbije jaren wel vaker voor de rechter, telkens wegens disputen over de nalatenschap van hun vader. Bernice is CEO van het King Center in diens geboortestad Atlanta, maar haar broers beheren de nalatenschap.


Evangelie
Bernice vernam op 20 januari, de nationale feestdag in de VS waarop Kings geboortedag wordt herdacht, dat haar broers de hand wilden leggen op de medaille en de bijbel, die zij op een veilige plek bewaart. Nadat ze weigerde de spullen aan haar broers te geven, dienden ze een dag later klacht in tegen haar.

'Zoals de bijbelvers Marcus 8:32 ons leert, 'Want wat zou het de mens baten zo hij de gehele wereld won, en zijn ziel schade leed?', verklaart Bernice King. 'Onze vader moet zich in zijn graf omdraaien. Als volgeling van het evangelie, stoort de idee vaders Bijbel te verkopen me enorm. Het vreet aan mijn geest en weegt zwaar op mijn ziel'.

Obama legde zijn tweede eed als president af door zijn hand op de reisbijbel van King te leggen. Die Bijbel lag bovenop een Bijbel die eigendom was van Abraham Lincoln.

Bernice is ook boos dat haar broers de medaille willen verkopen die King kreeg toen hij vijftig jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede won. Winst maken uit die medaille noemt ze 'spiritueel gewelddadig' en 'moreel ronduit verwerpelijk'.

Ze heeft geen zin in een nieuw proces, maar haar broers laten haar geen keuze, zegt Bernice.

Bewijzen van geloof en toewijding
'Sommige dingen zijn niet te koop, ongeacht de omstandigheden. Dat zou heiligschennis zijn. Zowel de Bijbel van mijn vader als zijn Nobelprijsmedaille zijn tastbare bewijzen van het geloof en de toewijding van Martin Luther King Jr. en Coretta Scott King (haar moeder, nvdr.). Afstand doen van deze onschatbare souvenirs zou geen optie mogen zijn'.

De andere dochter van King, Yolanda, overleed in 2007.

Bron

Hamas wil einde aan raketten op Israël

Zelfgemaakte raket in Gaza stad © anp.


De politieke leiding van de Palestijnse beweging Hamas, die de Gaza bestuurt, wil een einde aan de raketaanvallen van radicaalislamitische militanten op Israël.

De politiemacht in de Gazastrook wordt versterkt om erop te kunnen toezien dat de in november 2012 afgekondigde wapenstilstand tussen beide partijen niet meer wordt geschonden, zo liet een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas vandaag weten.

Ondanks de wapenstilstand vuren militanten nog geregeld raketten af op Israël, dat doorgaans via luchtaanvallen antwoordt. Premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas voeren daarentegen al sinds de zomer overleg over een vredesakkoord, onder supervisie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, wat de oproep van Hamas kan verklaren.
Bron

Evacuatie dreigt voor uitgedroogd stadje

Beeld ter illustratie. © thinkstock.Inwoners van het stadje Cloncurry in de Australische staat Queensland zijn de wanhoop nabij. Door extreme droogte in de afgelopen 2 jaar is de bodem van hun watervoorraad in zicht. Er wordt zelfs al een evacuatieplan opgesteld voor de 3000 burgers. 'Onze ultieme maatregel is evacuatie, het laatste redmiddel', zei burgemeester Andrew Daniels in de Sydney Morning Herald.

In 69 procent van Queensland is officieel sprake van droogte. De grootste watervoorziening in Cloncurry heeft een capaciteit van nog maar 15 procent, wat de lokale overheid heeft genoopt tot maatregelen. Het gebruik van sprinklerinstallaties en tuinslangen wordt aan banden gelegd, maar dat is volgens Daniels niet genoeg. Hij ziet het liefst het water in de nabijgelegen mijnen afgesloten worden. 'Maar dat zal de regering niet doen omdat ze hier jaarlijks 250 miljoen aan 'royalties' opstrijkt. Ze zou nog eerder evacueren dan het water in de mijnen afsluiten', sneerde hij.
Bron

'Meer Nederlanders op foodtrip naar Duitse super'

Archiefbeeld van winkelend publiek bij de Aldi. © ANP.Door grote prijsverschillen gaan steeds meer Nederlanders op 'foodtrip' naar een supermarkt in Duitsland. In de grensstreken is dat inmiddels in de cijfers terug te zien, meldde marktonderzoeksbureau GfK vandaag.

Bijna de helft (48 procent) van de Limburgers kocht het afgelopen jaar één keer per maand over de grens. Een jaar geleden was dat nog 44 procent. Van hun totale bestedingen aan voeding komt 4,8 procent over de grens terecht. Vooral voor wijn en aperitieven (15,6 procent), frisdranken en vruchtensappen (6,9 procent) en sanitaire producten (6,8 procent) trekken ze de grens over.

Hoge accijnzen
Dat de prijzen in Duitsland lager liggen, komt voornamelijk door de hoge accijnzen die in Nederland betaald moeten worden. 'Op een fles wijn ben je hier beduidend duurder uit', zegt supermarktdeskundige Joop Holla van GfK. Volgens hem slaan de Nederlanders die over de grens hun inkopen doen, vaak in één keer veel producten in. Het bedrag per supermarktbezoek in het buitenland ligt gemiddeld zo'n derde hoger dan hier.

Ook de inwoners van Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland besteden steeds meer bij de oosterburen, blijkt uit de cijfers van GfK. Voor Brabanders en Zeeuwen is het minder aantrekkelijk om in België supermarkten te bezoeken.

Belgen naar Nederland
Het prijspeil in Belgische supermarkten ligt ietsje hoger dan in Nederland. Daardoor is de situatie daar eerder andersom. Volgens Holla zijn er zelfs Nederlandse supermarkten die folders verspreiden in België om onze zuiderburen te verleiden om in ons land hun inkopen te doen.

De omzet van de Nederlandse supermarkten staat de laatste tijd onder druk. In november (min 0,6 procent) en december vorig jaar (min 1 procent) daalde de omzet zelfs. Afgelopen maand was weer sprake van een groei van 1,5 procent.

De gezamenlijke omzet bedroeg in januari 3,18 miljard euro, tegen 3,13 miljard euro in januari vorig jaar. De plus in januari heeft volgens Holla mogelijk te maken met weersinvloeden. Hij vindt het nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk.
Bron

Zware storm teistert Frankrijk en Engeland

© afp.Een storm met windsnelheden van meer dan 150 kilometer per uur heeft in de nacht van dinsdag op woensdag langs de Franse westkust en het zuiden van Engeland en Ierland schade aangericht. Ten noorden van Biarritz sloeg een Spaans vrachtschip tijdens de storm op een pier en brak in tweeën. De bemanning kon per helikopter worden gered.

Zeker 25.000 huishoudens zaten woensdagmorgen in Bretagne zonder stroom ten gevolge van de storm. In het zuidwesten van Engeland is de storm verantwoordelijk voor het uitvallen van de elektriciteit bij zeker 14.000 huishoudens en in het zuiden van Ierland bij 10.000 huishoudens. In Ierland is de tweede stad van het land, Cork, zwaar getroffen door wateroverlast.

Wind en regen blijven Engeland plagen. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor meer overstromingen. Engeland kampt al enige tijd met uitzonderlijk nat weer dat voor veel overlast zorgt in grote delen van het midden en zuiden van het land.
Bron

dinsdag 4 februari 2014

Wijze levenslessen die je even moet lezen

Velen van ons zitten opgescheept met een angst voor het ouder worden. Omdat wijsheid meestal met de jaren komt, besloot een community van vrouwen boven de 60 hun wijze levenslessen te bundelen en te delen met hun jongere 'soortgenoten'.

'Het blijft me verbazen hoe angstig jonge vrouwen zijn over het ouder worden. Hoe meer ik er echter over nadenk, hoe meer ik wenste dat ik zelf oudere vrouwen in mijn leven had toen ik 30 was. Zo had ik wellicht veel sneller een evenwichtige kijk op het leven gekweekt', getuigt Margaret Manning, stichter van Sixty and Me, een website gericht op 60-plussers.

Levenslessen
Door haar community te vragen elk één levensles te delen, ontstond al snel een goudmijn aan wijze raad. Wij plukten er enkele uit:

* Vergeet nooit dat je maar één leven hebt, dit is geen generale repetitie.

* Leg je focus op het hier en nu.

* Wees altijd eerlijk tegen jezelf. Het is een lang leerproces, maar het loont.

* Je leeftijd is niet meer dan een getal, het bepaalt niet wie je bent.

* Verspil je geld niet aan schoenen, mannen kijken niet naar je voeten.

* Kwel jezelf niet om een paar rimpels, ze zijn het draaiboek van je leven.

* Ga nooit kwaad slapen (met jezelf of je partner).

* Leef vol passie en liefde, hou je hart en ogen open.

Vader foltert dochter om slechte cijfers

Een vader die zijn dochter folterde om haar slechte schoolcijfers, heeft in Duitsland 2 jaar voorwaardelijke celstraf gekregen. De inmiddels 14-jarige scholiere dreigde vorig jaar van haar middelbare school te worden gestuurd omdat ze onvoldoendes haalde.

Haar boze ouders brachten haar naar de kelder, waar het kind werd geboeid aan een pijp aan het plafond. Haar voeten konden de grond niet aanraken en haar 45-jarige vader folterde haar met een plastic buis.

Het gewonde meisje deed haar verhaal bij een vriendin en een lerares. Sindsdien staat ze onder toezicht van de jeugdbescherming. Het meisje werd al sinds 2007 geregeld getuchtigd met een houten stok of bezemsteel.

De rechter in Bonn legde een voorwaardelijke straf op aan de vader om de 'verstoorde familierelatie' niet verder te beschadigen. De moeder van de scholiere kreeg eerder al een boete van 3000 euro.
Bron

Man 'vliegt' na trap uit Londense dubbeldekker

Verbijsterende beelden uit Londen waar een man uit een dubbbeldekker vloog nadat hij van een gewelddadige passagier een harde trap op het middenrif kreeg. Het slachtoffer overleefde de aanval maar brak zijn rug en is nu verlamd aan beide benen.

Het incident vond eind december 2012 plaats nabij Finsbury Park in Noord-Londen, maar de video van een beveiligingscamera werd pas afgelopen zondag door de BBC uitgezonden in het programma 'The Route Masters: Running London's Roads', waarin geweldsincidenten onder de loep worden genomen.

De 43-jarige man werd zo krachtig geslagen dat hij door het raam van de dubbeldekker naar beneden viel en met een harde smak op de straatstenen belandde. Een camera die gemonteerd was op een andere bus legde het schokkende drama vast.

Buschauffeur Elliott verklaarde in het televisieprogramma dat ongeruste passagiers hem vertelden dat er een gevecht aan de gang was. 'Terwijl ik afremde, zag ik in mijn spiegel hoe er een lichaam uit de bus viel', aldus Elliott. Het zwaargewonde slachtoffer kon niet meer bewegen en braakte bloed uit. Hij is voor het leven verlamd.
Ook al worden we elke dag geconfronteerd met geweld, het maakt immers deel uit van onze baan, het is toch erg onthutsend om deze beelden te moeten zien', verklaarde politieagent Tony Barun. Volgens een politiewoordvoerder sprong de 38-jarige dader na het incident uit het gebroken raam en kon hij zo ontsnappen. Op 16 januari 2013 werd hij dan toch gevat en aangeklaagd voor geweldpleging.

Jaarlijks vinden meer dan 20.000 criminele feiten plaats in Londense bussen. Een speciaal opgerichte politie-eenheid probeert de geweldplegingen een halt toe te roepen.
Bron

Interactieve kaart laat 120 jaar klimaatverandering zien

De kaart toont de stijgende temperaturen duidelijk aan. © New Scientist.


Een nieuwe interactieve kaart van wetenschapsmagazine 'New Scientist' laat wereldwijd de opwarming van de aarde over de afgelopen 120 jaar zien. New Scientist bracht de kaart afgelopen jaar uit, maar voegde daar nu de data voor 2013 aan toe.

Gebruikers kunnen 120 jaar terug in de tijd en per periode van 20 jaar het verschil in temperatuur bekijken. De referentieperiode is het jaargemiddelde van de temperatuur op een bepaalde plaats tussen 1951 en 1980. Zoeken kan door te klikken op de kaart of rechtstreeks een bepaalde locatie op te geven.

De vergelijking met de vroegste periode, tussen 1894 en 1913, toont een overwegend blauwe kaart, wat aantoont dat de aarde toen gemiddeld kouder was dan de referentieperiode. De temperatuur stijgt door de jaren heen steeds meer, met een opvallende versnelling, en dus veel rode vlakken, in de laatste 20 jaar.
Bron

OM wil 9 jaar voor langgezochte overvaller

Karim el M. © Politie.nl.


Een gewelddadige mislukte overval op de Rabobank in Driebergen op 24 mei 2011 is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht aantoonbaar het werk van de 26-jarige Karim el M. Die was zeker een jaar voortvluchtig als een van de meest gezochte criminelen in Nederland. Hij moet 9 jaar cel krijgen, vindt het OM, zoals zijn even oude medeverdachte Yassine A. ook al kreeg.

Bij de mislukte overval werden bankpersoneel en omstanders onder schot genomen, schoten gelost en is gepoogd een auto af te persen van een 70-jarige omstander.

's Ochtends zou een geldwagen van Brinks bij de bank een waardetransport uitvoeren. Eén overvaller drong de bank binnen, bedreigde personeel en kwam met lege handen terug omdat op de kluis een tijdslot zat. De andere overvaller op de vluchtscooter bedreigde intussen met zijn wapen een spoorwegagent in burger. Die vertrouwde het zaakje niet omdat de mannen hun gezicht hadden bedekt.

Toen de twee vluchtten, ramde de spoorwegagent de scooter met zijn auto. De twee overvallers trokken vuurwapens en losten een schot. De kogel doorboorde een woningruit en miste op 40 centimeter na een vrouw. De spoorwegagent vluchtte. De overvallers wilden er met zijn auto vandoor maar ze werden geramd door de geldauto van Brinks, waarna de twee te voet vluchtten.

Toen een omstander verderop niet snel genoeg zijn auto gaf, ontkwamen ze alsnog in een verderop geparkeerde auto. El M. bleef 1 jaar voortvluchtig. In de laatste auto zijn onder meer de kleren van de signalementen gevonden met schotresten en dna van de verdachten. Ook werd El M. later door agenten herkend.

El M. zegt dat hij tijdens de overval in Marokko was en wees op een paspoort met stempels, doktersrekening, hotelrekening en huurautocontract. Maar de stempels bleken vervalst en de rest vormt geen kloppend verhaal stelt de aanklager. Volgens de advocaat van El M. zijn herkenningen en ander bewijs niet bruikbaar.

Uitspraak op 18 februari.
Bron

Dijsselbloem: nieuwe steun Grieken 'niet onwaarschijnlijk'

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën. © epa.


Een derde hulppakket voor Griekenland zodra het tweede pakket eind dit jaar is afgelopen, 'is niet onwaarschijnlijk'. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat vandaag tegen RTL Z.

Griekenland moet daarvoor wel de stappen zetten en de hervormingen doorvoeren die met de eurogroep zijn afgesproken. Ook de Griekse begroting moet op orde gebracht worden. 'Dan zijn wij bereid verder steun te bieden', aldus Dijsselbloem. Hoe die eruit kan zien, 'gaan we later zien'.

Nederland is in elk geval tegen kwijtschelding van een deel van de schuld. Wat Dijsselbloem betreft ligt het meer voor de hand om de Grieken een lagere rente te bieden of de looptijd op de leningen te verlengen. Kwijtschelden van schulden noemt hij 'niet verstandig'.

Het tweede hulppakket voor Griekenland is nog niet afgerond. Hier zijn volgens Dijsselbloem nog knopen te ontwarren en Griekenland moet nog stappen zetten, voordat nieuwe betalingen uit het tweede pakket kunnen worden overgemaakt.


Kwijtschelden of nieuwe leningen
Afgelopen weekend meldde Der Spiegel dat Duitsland bezig is een nieuw steunpakket voor Griekenland voor te bereiden. Kwijtschelden zou tot de mogelijkheden behoren, net als nieuwe leningen van tussen de 10 en 20 miljard euro.

Dijsselbloem zei bij RTL Z verder dat hij zich goed kan voorstellen dat zijn voorzitterschap van de eurogroep na de Europese verkiezingen 'in alle omvang op tafel komt'. Na de verkiezingen voor een nieuw Europarlement, eind mei, komt een aantal Europese topbanen vrij, zoals het voorzitterschap van de Europese Commissie, dat van de Europese Raad en van het Europees Parlement. Maar mogelijk ook de post die Dijsselbloem nu bekleedt, die van voorzitter van de eurogroep.

Dijsselbloem is op die plek weliswaar tot de zomer van 2015 benoemd, maar weet dat Frankrijk en Duitsland een permanente voorzitter van de eurogroep willen. Dijsselbloem doet dat nu parttime, naast zijn Nederlandse ministerschap.
Bron

Loslopende witte kangoeroe in Rijsbergen

© Twitter Marcel Neijs.


De politie heeft vanmorgen in Rijsbergen (Noord-Brabant) korte tijd jacht gemaakt op een spierwitte kangoeroe van ongeveer een halve meter groot.


De politie kreeg meerdere meldingen over de loslopende kangoeroe en probeerde het dier daarna te vangen. Nadat de eigenaar zich had gemeld, is de zoekactie gestopt omdat opjagen niet goed is voor de kangoeroe, meldde een wijkagent op Twitter. De eigenaar hoopt dat het dier uit zichzelf terugkeert naar huis.


Bron

maandag 3 februari 2014

Man overleeft 13 maanden op oceaan: Is het wel waar?

José Salvador Alvarenga na zijn redding © afp.

Een man uit Mexico die vorige week op de Marshalleilanden aanspoeldeheeft internationale media voor raadsels gesteld. De man zei maandag dat hij dertien maanden op zee heeft rondgedreven en zichzelf in leven heeft gehouden op vis, vogels en schildpadden. Veel media namen zijn bijzondere verhaal over. Maar is het wel waar?

José Salvador Alvarenga vertrok op 21 december 2012, de dag waarop sommige mensen de Apocalyps verwachtten, met een zeven meter lange boot van de Mexicaanse kust om een dagje op haaien te gaan jagen. Een tiener genaamd Ezekiel was ook aan boord om te helpen met vissen. Een storm blies de boot uit koers en al gauw raakte het duo verdwaald. Ze overleefden op vis en schildpadden, totdat Ezekiel na een maand stierf. Ook at Alvarenga vogels en dronk hij hun bloed.

Toen hij langs het kleine Marshalleiland Ebon kwam, zwom Alvarenga naar de kust. Hij had toen hemelsbreed meer dan tienduizend kilometer afgelegd.

Ineens op Ebon
Dit is het verhaal dat de bebaarde Alvarenga vertelde. Veel media namen dit verhaal over, maar er rezen ook twijfels. 'Ik kan me moeilijk voorstellen hoe iemand 13 maanden op zee overleeft', zei de Amerikaanse ambassadeur in de Marshalleilanden, Tom Armbruster. 'Maar ik kan me ook moeilijk voorstellen hoe iemand ineens op Ebon verschijnt. Hij moet al wel een tijdje op zee zijn geweest.'

'Het klinkt als een ongelofelijk verhaal en ik weet dan ook niet of ik het geloof', zei waarnemend minister van buitenlandse zaken van de Marshalleilanden, Gee Bing. 'Ik heb zo mijn twijfels. Zodra we met hem gaan praten over waar hij vandaan komt, zullen we meer informatie kunnen achterhalen.' Veel details uit Alvarenga's verhaal waren volgens Bing twijfelachtig.

Er hebben eerder scheepslieden maandenlang over de Stille Oceaan gedobberd. In 2006 werden drie Mexicaanse haaienvissers na negen maanden op zee gered bij de Marshalleilanden. In 1989 overleefden vier mannen een barre toch van vier maanden op zee. Als het verhaal van Alvarenga klopt, zou het een van de opmerkelijkste overlevingsverhalen op zee zijn.
Bron
Lees ook: Schipbreukeling met sterk verhaal nu toch te zwak om te reizen
Lees ook: Schipbreukeling doorstaat test met leugendetector

Duitse ouders leggen zoon (13) aan stalen ketting

Een 13-jarige jongen in de Noord-Duitse stad Hildesheim is door zijn moeder en haar partner verscheidene keren aan een vijf meter lange stalen ketting gelegd. De ketting was met een schroef aan de muur vastgemaakt en aan zijn voet zat een slot, meldt de Noord-Duitse publieke omroep NDR.

Volgens justitie in Hildesheim hebben de twee bekend. Zij zeggen dat zij de opvoeding van de jongen erg zwaar vonden, omdat hij steeds van huis wegliep en met slechte vrienden verkeerde. De 41-jarige moeder en haar 48-jarige partner hebben de jongen eind 2012 zeker drie keer vastgeketend. Hoe lang hij vastzat, is nog niet duidelijk, maar zeker één keer duurde het 2 uur.

De jongen woont nu in een tehuis en volgt een therapie. Hij heeft ook een tijdje in een psychiatrische inrichting gezeten. De zaak kwam aan het rollen, toen zijn biologische vader alarm sloeg.

De moeder en haar partner hangt een gevangenisstraf van 6 maanden tot 10 jaar boven het hoofd.
Bron

Snelste gletsjer glijdt met 'topsnelheid' naar beneden

© EPA.


Jakobshavn-gletsjer
De snelste gletsjer ter wereld glijdt nog sneller naar beneden dan vroeger. De Jakobshavn-gletsjer in Groenland haalde in de zomer van 2012 een 'topsnelheid' van 46 meter per dag (17 kilometer per jaar), drie keer zo snel als 20 jaar geleden. Bovendien komt het einde van de gletsjer, de tong, steeds verder landinwaarts te liggen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Washington en het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart.

De snelle gletsjer heeft ook invloed op de zeespiegel. Die steeg tussen 2000 en 2010 ongeveer met 1 milimeter. In de toekomst doet de Jacobshavn-gletsjer de zeespiegel naar verwachting nog meer stijgen.

Uit satellietgegevens blijkt dat de gletsjer zich de afgelopen jaren steeds meer landinwaarts heeft 'teruggetrokken'. Volgens experts gaat de gletsjer deze eeuw nog zo'n 50 kilometer verder terug.

Overigens zou de Titanic in 1912 gezonken zijn door een ijsberg van de Jakobshavn-gletsjer.

De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd in het vaktijdschrift van de European Geosciences Union.
Bron

Berlijn in zee met Saoedi's voor grote defensiedeal

Sigmar Gabriel leider van de Sociaal Democratische Partij (SPD) in Duitsland heeft eerder gezegd tegen wapenexporten naar 'autoritaire regimes' is. © reuters.De Duitse regering werkt actief mee aan de verkoop van honderd patrouilleschepen aan Saoedi-Arabië. Berlijn geeft toestemming voor de export en is zelfs bereid garanties af te geven voor de deal, die een waarde heeft van 1,4 miljard euro. Dat meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vandaag op basis van documenten die de regering naar het parlement heeft gestuurd.

Export van defensiematerieel naar het autoritair geregeerde Saoedi-Arabië is controversieel. De linkse oppositie is er mordicus op tegen en eist dat de deal van tafel gaat. Volgens Der Spiegel heeft de vorige Duitse regering de aanvraag al goedgekeurd. De vraag is of de sociaaldemocratische SPD, die sinds eind vorig jaar weer in de regering zit, er ook mee akkoord gaat, leider Sigmar Gabriel heeft eerder verklaard dat hij tegen wapenexporten naar 'autoritaire regimes' is.

Vooral scheepswerf Lürssen in Bremen zou van de deal profiteren. Overigens zijn de leveranciers er nog niet helemaal uit met de Saudi's. Er zouden ook nog concurrenten uit andere landen in de race zijn om de opdracht binnen te halen.
Bron

zondag 2 februari 2014

Vredesmilitairen heroveren stad Centraal Afrikaanse Republiek

Afrikaanse vredesmilitairen in Bangui. © reuters.Afrikaanse vredesmilitairen hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een stad in handen gekregen waar zich honderden zwaarbewapende rebellen hadden verzameld. De stad, Sibut, ligt niet verder van de hoofdstad Bangui.

Volgens commandant Martin Tumenta Chomou hebben de vredesmilitairen Sibut onder controle. De aankomst van de rebellen in de stad leidde vorige week tot grote verontrusting. Gevreesd werd dat de rebellen de stad wilden gebruiken als een springplank voor een nieuwe staatsgreep in de hoofdstad.

Staatsgreep
De meeste rebellen zijn moslims uit het noorden van de CAR, die vorig jaar maart deelnamen aan een staatsgreep. Nadien werden de rebellen beschuldigd van het begaan van wreedheden tegen de overwegend christelijke bevolking van Bangui. Hoewel er nieuwe interim-regering is aangetreden blijven wraakacties gewoon voortduren.

In Bangui is het nog altijd een 'slagveld', aldus premier André Nzapayeke. Zo'n zestienhonderd Franse en vijfduizend Afrikaanse vredesmilitairen leveren in de hoofdstad slag met moordzuchtige bendes. Meer dan honderdduizend vluchtelingen wonen in tentjes op de internationale luchthaven. De premier heeft de internationale gemeenschap gevraagd om een gulle bijdrage. Volgens hem heeft het land een 'echt Marshallplan nodig'. Tijdens een top van de Afrikaanse Unie werd duidelijk dat er jaarlijks ruim driehonderd miljoen euro nodig is voor vredesmissie. Nigeria en Japan hebben reeds een bijdrage toegezegd.
Bron


Dodental uitbarsting vulkaan Sumatra naar 16

Een man rent voor een uitbarsting van vulkaan Sinabing op Sumatra. © reuters.Het aantal doden als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra is opgelopen tot 16. Zondag is nog een verkoold lichaam gevonden, en in het ziekenhuis is een student overleden aan zijn verwondingen.

De autoriteiten hadden juist deze week geëvacueerde bewoners van dorpen op meer dan 5 kilometer afstand van de vulkaan toestemming gegeven naar huis terug te keren.

Onder de doden is een groep kinderen die een schoolreisje maakte naar de regio, meldde een woordvoerder van het ministerie van Noodgevallen. Duizenden bewoners van de regio zijn opnieuw geëvacueerd.

De 2460 meter hoge Sinabung was 400 jaar rustig, maar kwam in 2010 weer tot leven. Sinds september is hij zeer actief. Zo waren er op 4 januari liefst 50 erupties. Bewoners sloegen in paniek op de vlucht.

De hellingen zijn bij de Sumatranen populair, omdat de grond er zeer vruchtbaar is. Zij verbouwen er onder meer koffieplanten en telen er sinaasappels. De Sinabung is een van de ongeveer 130 actieve vulkanen in Indonesië.


Bron

Bizarre regels in wc's Sotsji: verboden te vissen, staan en overgeven

© Twitter Sebastien Toutant.Deelnemers aan de Winterspelen in Sochi kunnen maar beter uitkijken wanneer ze naar het toilet gaan. Een bord in een van de toiletten, getweet door de Canadese snowboarder Sebastien Toutant, toont enkele do's en dont's die te volgen zijn wanneer je naar de wc gaat. De atleten kunnen het blijkbaar maar beter niet wagen ziek over de pot te hangen. Wat ze ook niet mogen: op het toilet staan of erin vissen.


'Wel dit is interessant... de Sochi-regels in de wc's!', tweette de 21-jarige snowboarder bij de foto.


Bron