Translate

zaterdag 25 januari 2014

Al-Qaedaleider: laat christenen met rust

Screenshot van al-Qaedaleider al-Zawahiri. © afp.De Egyptische voorman van het terroristennetwerk al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, heeft zich uitgesproken tegen aanvallen op de christelijke minderheid in zijn land. Dat zou het Westen in de kaart spelen, zegt hij in een zaterdag verspreide audioboodschap.

Christenen en hun religieuze gebouwen, zoals kerken, vallen in Egypte regelmatig tegen prooi aan geweld. Een deel van de aanhang van de verdreven president Mohamed Mursi beschouwt de christelijke minderheid als bondgenoot van de machthebbers.

Volgens al-Zawahiri moeten zijn volgelingen zich richten op het omverwerpen van het militaire bewind. 'De moslims moeten zich nu concentreren op het bestrijden van de pro-Amerikaanse staatsgreep door legerleider al-Sisi', aldus de terroristenleider, die zijn volgelingen oproept een islamitische regering in het zadel te helpen.

Zawahiri doet vaker pogingen extremisten bij de les te houden. Zo riep hij jihadisten in Syrië vorige week op tot eenheid. In plaats van elkaar te bestrijden, zouden de islamitische groepen in het land volgens al-Zawahiri tegen het regeringsleger moeten vechten.
Bron

'Iraanse diplomaat onthoofd teruggevonden'

De Iraanse ambassade in Jemen. © AFP.Een Iraanse diplomaat die in juli werd ontvoerd, is vandaag onthoofd teruggevonden in centraal Jemen. Dat liet een functionaris van de lokale overheid weten. Volgens de Iraanse ambassade in Jemen is het lichaam echter niet van de vermiste diplomaat, zo meldt het Iraanse persbureau ISNA.

Het lichaam werd gevonden in een gebied met veel olievelden, ten oosten van de hoofdstad Sanaa. Volgens de functionaris wijst de staat van het onthoofde lichaam erop dat de gezant een dag eerder werd omgebracht.

Volgens ISNA echter, zijn de Jemenitische autoriteiten nog steeds bezig om de diplomaat vrij te krijgen. De man zou in goede gezondheid verkeren en de lokale bevolking zou contact hebben gehad met de ontvoerders.

Vorige week zaterdag werd een Iraanse diplomaat in zijn auto beschoten, nadat hij zich had verzet tegen gewapende mannen die hem probeerden te ontvoeren. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Bron

Oppositie Oekraïne wijst aanbod regering af

Antiregeringsdemonstranten gisteren in Kiev op het Onafhankelijkheidsplein. © afp.
Een kans op een snelle oplossing voor de politieke crisis in Oekraïne is waarschijnlijk verkeken. President Viktor Janoekovitsj bood de oppositie gisteren de kans toe te treden tot de regering, maar dat aanbod lijkt te zijn afgewezen.

Janoekovitsj beloofde eerder al alles te doen om het conflict en het geweld in zijn land te stoppen. De afgelopen dagen bleek hij bereid tot steeds grotere concessies om de almaar grimmiger wordende protesten in de kiem te smoren. Zo deed hij vrijdag belangrijke toezeggingen aan de activisten, zoals het aanpassen van omstreden wetten die demonstraties aan banden leggen.

Gisteren ging de president nog verder. Ook het naar huis sturen van zijn regering lag nu op tafel. Oppositieleider Arseni Jatsenjoek kreeg de functie van premier aangeboden, terwijl oud-bokskampioen Vitali Klitsjko als vicepremier belast zou worden met humanitaire zaken. Ook het opstellen van een nieuwe grondwet en het installeren van een interim-regering behoorde tot de mogelijkheden, aldus een woordvoerster van de president.

Zwijgen
De oppositie deed er na het aanbod aanvankelijk het zwijgen toe. Klitsjko zei na enige tijd tegen zijn aanhang dat de oppositie niet zal toetreden tot de regering. Oppositievoorman Jatsenjoek nam een minder duidelijk standpunt in. Hij zei dat de oppositie klaar is om het land te leiden, maar eist wel de vrijlating van zijn partijgenote Joelia Timosjenko, de opgesloten oud-premier. Het is onduidelijk of Janoekovitsj daar toezeggingen over heeft gedaan.

Dronken vrouw rijdt in op groepje

In Beverwijk is een vrouw van 22 gisternacht ingereden op een groepje mensen dat bij de ingang van een partycentrum stond. De mensen konden net op tijd opzij springen, waardoor niemand gewond raakte, meldde de politie vandaag.

De dronken vrouw was kort daarvoor uit het partycentrum gezet omdat ze zich had misdragen. Ze liep naar buiten, stapte in haar auto en reed de stoep op naar de ingang van het partycentrum. Ze raakte daarbij een paaltje en een andere auto. Het groepje mensen dat bij de deur stond, moest opzij springen om niet geraakt te worden.

Omstanders trokken de vrouw uit de auto en haalden de autosleutels uit het contact. De politie heeft haar aangehouden.
Bron

Grote demonstratie tegen extreemrechts in Wenen

De oproerpolitie in Wenen. © epa.In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn vrijdagavond zo'n zesduizend mensen de straat op gegaan om actie te voeren tegen een jaarlijks bal dat zou worden bijgewoond door extreemrechtse buitenlandse leiders. Daarbij zijn zeker twintig mensen gewond geraakt, onder wie vijf politieagenten. Dat hebben lokale media gemeld.

De demonstranten ageerden tegen het Academici Bal in het keizerlijke Hofburg paleis, dat werd georganiseerd door oppositiepartij FPÖ (Partij voor de Vrijheid). Het bal trok in het verleden extreem-rechtse figuren als Marine Le Pen, van het Franse Front National.

De actievoerders hadden spandoeken met teksten als 'weg met de nazi's'. Ook gooiden demonstranten winkelruiten in en werd de politie met flessen bekogeld. Een groot deel van de oude binnenstad van Wenen was afgezet om botsingen tussen demonstranten en gasten van het bal te voorkomen.

De extreemrechtse FPÖ is de derde grootste partij in Oostenrijk, doordat het 21 procent van de stemmen kreeg bij de verkiezingen van september vorig jaar.
Bron

Enorm spookschip vol met ratten drijft naar Britse kust

Archiefbeeld van de Lyubov Orlova. © AFP.Het spookschip Lyubov Orlova, met aan boord alleen een door inteelt groeiende groep ratten die zich ook voeden door elkaar op te eten, dobbert al bijna een jaar op de noord Atlantische zee. Het in 1976 in Joegoslavië gebouwde cruiseschip werd door haar laatste, failliete, eigenaren in een haven in Canada achtergelaten. Het losgeslagen vaartuig dobbert rond op open zee, maar zou nu richting Engeland drijven.

De drijvende schroothoop zou een waarde hebben van ongeveer een miljoen dollar. Het werd dan ook verkocht aan de Dominicaanse Republiek vorig jaar. Het sleeptouw brak toen na vertrek uit de haven van Canada en uiteindelijk besloot de Canadese regering het schip los te laten. Ze stelde dat de enorme boot geen bedreigingen zou vormen voor andere schepen of olieplatformen.

Nog niet gezonken
Maar vanwege recente stormen zou het spookschip nu afstevenen op de Britse kust. Experts laten weten dat er wat meer voor nodig is dan een paar flinke windstoten en hoge golven om een gevaarte als Orlova te laten zinken. Een woordvoerder van de Ierse kustwacht laat weten dat ze 'nu extra waakzaam zijn'.

Schatzoekers zijn er juist op gebrand het vaartuig als eerste te vinden, in de hoop de onderdelen en andere waardevolle spullen aan boord te kunnen verkopen. 'Ze drijft daar ergens rond. Er zullen veel ratten zijn en die eten elkaar op. Als ik aan boord ga, zal ik overal om me heen gif moeten spuiten,' aldus de Belgische schatzoeker Pim de Rhoodes tegen The Sun.
Bron

OM wil in gesprek met hongerstakende moeder Leon

Marijke Herkema gaat door met haar hongerstaking. 'Ik ben het Leon verplicht'. © AD/Sanne Donders.Herman Bolhaar, baas van het Openbaar Ministerie, wil in gesprek met Marijke Harkema. Ze ging gisteren in hongerstaking om nieuw onderzoek af te dwingen naar de dood van haar zoon Leon (19).

Harkema en haar advocaat zijn door Bolhaar - voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) - uitgenodigd op initiatief van de stichting Aandacht Doet Spreken (ADS). Die behartigt de belangen voor nabestaanden van slachtoffers van geweldsmisdrijven.
Marijke (48) wil nieuw onderzoek omdat haar zoon Leon in 2008 volgens haar is vermoord. Politie en justitie volharden in een noodlottig verdrinkingsongeval.

'Over anderhalve maand!'
De Schiedamse reageert allesbehalve uitbundig op het verzoek van Bolhaar naar het gerechtsgebouw in Den Haag te komen. 'Mij wordt gevraagd of de datum 13 maart mij schikt', zegt ze. 'Dat is over anderhalve maand! Als nu gedacht wordt dat ik mijn hongerstaking stop zet omdat het OM mij heeft uitgenodigd, dan hebben ze het mis. Ik ga door met mijn actie totdat ons wordt toegezegd wat we vragen: het volledige dossier en nieuw onderzoek. Ik ben het Leon verplicht.'

vrijdag 24 januari 2014

Charles en Camilla door dezelfde arts op de wereld gezet

Charles en Camilla op bezoek in het King's College Hospital. © photo news.De Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn door dezelfde arts ter wereld gebracht. De prins van Wales onthulde het nieuws donderdag tijdens een bezoek aan het King's College Hospital in Londen.

'Mijn lieve vrouw is hier geboren en verbazingwekkend genoeg hadden we dezelfde gynaecoloog en zuster', zei Charles tegen de aanwezige medische staf, weet Daily Mail. De prins prees het werk van het personeel ook nog. 'Het werk dat jullie hier doen is fantastisch, zeker na het zien van de kraamafdeling en de ouderenvleugel, die belangrijk is gezien onze voortschrijdende leeftijd!'

Camilla gaf extra aandacht aan te vroeg geboren baby's. Zo toverde de grootmoeder van vijf kinderen een lach op het gezicht van de vijf maanden oude Jessie door gekke bekken te trekken, vertelt moeder Amy Benardout. 'Camilla was fantastisch. Ze kreeg Jessie aan het lachen en ze was heel goed met hem.' Charles werd op 14 november 1948 geboren in Buckingham Palace. Camilla kwam een jaar eerder ter wereld op 17 juli. De gynaecoloog van koningin Elizabeth werkte toen bij het King's College Hospital.
Bron

Gevangenen VS week lang op water en brood

Gevangenen in de gevangenis van Arizona. © EPA.Als straf voor het bezoedelen van de Amerikaanse vlag gaan 38 gevangenen in de Amerikaanse staat Arizona een week lang op strafdieet: ze krijgen alleen water en brood. Sheriff Joe Arpaio, die bekend staat als de 'hardste sheriff van de VS' maakte dat vandaag volgens CNN bekend.

De gevangenen zouden vlaggen hebben verscheurd en in de toiletpot hebben geduwd. Ook waren ze erop gaan staan. Arpaio had in november de vlaggen onder de gedetineerden uitgedeeld. De veteraan uit de Koreaanse Oorlog is een overtuigd patriot. De gevangenen horen elke ochtend het Amerikaanse volkslied om hun meer vaderlandsliefde bij te brengen.
Bron

Ruim 100 Nederlanders melden zich bij ambassade Kiev

De oproerpolitie vormt een barricade tegenover anti-regeringdemonstranten. © reuters.Bij de Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben zich vandaag inmiddels 107 Nederlanders aangemeld. De ambassade heeft een oproep gedaan aan Nederlanders in het land om zich bij de ambassade te laten registreren, zodat die ze kan bereiken als er een noodsituatie zou zijn. Dat staat ook in een reisadvies voor Oekraïne, dat vandaag is aangepast.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er onder de 107 Nederlanders 94 die in Oekraïne wonen. De anderen zijn reizigers. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er momenteel in het land verblijven. Registratie is niet verplicht. De woordvoerder verwacht wel dat zich de komende dagen meer mensen zullen aanmelden.

Reizigers in Oekraïne werd de afgelopen tijd sowieso al geadviseerd om extra waakzaam te zijn in het centrum van Kiev, bij regeringsgebouwen in andere steden en om samenscholingen te vermijden.
Bron

Fietser voor dood op straat door 'wat haast'


Verdachte: ’Ik riep ’hou je vast’ tegen mijn ex en reed door’

Hulpverleners spoedden zich februari vorig jaar naar de Rondweg-Noord bij Nieuwland. © AS Media.'Wat haast'. Een andere reden had Umut E. (24) vorig jaar februari niet om op de Rondweg-Noord in Amersfoort door rood te racen. De 19-jarige fietser die hij daardoor zou hebben geraakt, liet hij voor dood liggen. 'Ja... sorry,' zei hij gisteren voor de rechtbank. Justitie eist 5,5 jaar celstraf.

Hij friemelt wat aan zijn horloge. Wiegt wat heen en weer op zijn stoel. 'Heeft u goed begrepen wat ik net heb gezegd?' vraagt de rechter. Woorden die voor Umut E. uit de lucht komen vallen. Hij knikt. Maar haar aankijken, durft hij niet. Elke vezel in het lijf van de jonge Amersfoorter is gespannen, deze ochtend in het beklaagdenbankje in de rechtbank, als hij moet vertellen hoe het op de avond van 20 februari volgens hem precies is gegaan.

'Wat haast'
Het is even voor half negen als Umut in zijn Opel Corsa over de Rondweg-Noord rijdt. Naast hem zit zijn ex-vriendin. Bij Nieuwland, ter hoogte van de kruising met de Zevenhuizerstraat, springen de verkeerslichten plots op rood. Tijd om te wachten tot het groen wordt, heeft Umut niet. Hij heeft 'wat haast'.

Umut geeft het stuur van zijn Opel een slinger en komt op de voorsorteerstrook voor links afslaande auto's terecht. Het licht boven dit weggedeelte brandt wel groen. Met een illegale manoeuvre wil hij zich weer tussen het rechtdoorgaand verkeer mengen.

Studievriendinnen ontdekken bij toeval dat ze zusjes zijn


Beiden verwekt door dezelfde Colombiaanse spermadonor

De dolgelukkige Emily Nappi en Mikayla Stern-Ellis © Facebook.Allebei een Colombiaanse vader en beiden verwekt via een spermadonor. Dat vonden twee Amerikaanse studentes die elkaar ontmoetten op een universiteit in New Orleans wel heel toevallig. Wat bleek? Ze zijn (half)zusjes!

'We lijken eigenlijk best wel op elkaar en hebben veel dingen gemeen' constateerden Emily Nappi en Mikayla Stern-Ellis toen ze elkaar in de herfst ontmoetten nadat ze hun studie waren begonnen aan de Tulane universiteit.

De studentes kwamen met elkaar in contact via Facebook, waar ze net als alle andere eerstejaars een kamergenoot zochten. Hoewel Emily al een geschikte 'roomie' had gevonden, hield ze contact met Mikayla.

De twee raakten bevriend en vertrouwden elkaar na verloop van tijd toe dat ze waren verwekt door een anonieme spermadonor.

Toeval, meenden de studentes. Dat de donor in beide gevallen uit Colombia kwam, vonden ze nog frappanter. 'Misschien zijn we wel halfzusjes. De kans daarop is 25 procent,' grapten de twee tegen studiegenoten.

Diefstal 1500 kilo koper nog raadselachtig

© Thinkstock.Vier mensen zijn vanmiddag in Rotterdam aangehouden omdat ze iets te maken zouden hebben met de diefstal van ongeveer 1500 kilo koper. De politie weet nog niet waar ze het koper vandaan hadden. De lading lag deels in een huis.

Een buurtbewoner meldde aan de politie dat mensen bezig waren koper in een aanhanger te laden. Toen agenten het huis wilden doorzoeken, sprongen twee verdachten uit een raam. Ze zijn aangehouden. In de woning zijn nog twee mensen aangehouden. De politie is erg benieuwd waar de buit vandaan komt en wie 1500 kilo koper mist.
Bron

Ziekenhuis moet zwangere vrouw van beademing halen

Erick Munoz bij een foto van het gezin in gelukkiger tijden, met zoon Mateo. © ap.Een Amerikaanse rechter heeft een ziekenhuis in Texas opgedragen een zwangere, hersendode vrouw van de beademing te halen. De vrouw, die nu zo'n 22 weken zwanger is, werd tegen de wil van de familie in leven gehouden.


De vrouw, Marlise Munoz, was 14 weken zwanger toen haar man Erick haar op 26 november bewusteloos in huis aantrof, mogelijk als gevolg van een bloedprop in haar hoofd. Volgens de man was het tegen beider wil dat de vrouw aan de beademing kwam te liggen. Maar het John Peter Smith ziekenhuis in Fort Worth is van mening dat het leven van het ongeboren kind beschermd moest worden.

Rechter R. H. Wallace Jr. heeft het ziekenhuis tot maandag 17 uur de tijd gegeven om de beademing stop te zetten.Bron

Moordenaar van Nederlandse na 15 jaar gepakt


’Het kan bijna niet anders dan dat hij mij dochter doodde’

De ouders van Hester van Nierop tonen in Mexico in 2004 een fotoboek van hun dochter. © EPA.De moord op de Nederlandse Hester van Nierop in Mexico in 1998 is mogelijk opgelost. De Verenigde Staten hebben vandaag een verdachte uitgeleverd aan Mexico.


Dat bevestigt Hesters moeder Arsène. 'Ik wist dat hij om 18 uur Nederlandse tijd de grens overgezet zou worden. Om 18.12 uur belde de Nederlandse politie dat het was gebeurd. Top. De vlag gaat uit. Hier gaan we een glas op drinken', aldus Arsène van Nierop. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de arrestatie.

De verdachte zou Roberto Flores of Pedro Padilla Flores heten. Zijn naam werd al snel na de moord genoemd, maar hij werd nooit opgepakt. Hij liep tegen de lamp toen hij een profiel op Facebook had aangemaakt, zegt Hesters moeder. 'De Mexicaanse overheid heeft hem getraceerd. Uiteindelijk bleek dat hij in Mississippi vastzat voor een kleine drugsdeal. Op 14 januari zou hij vrijkomen, maar hij was illegaal in Amerika. Hij is nu dus uitgezet.'

Tatoeage en gehavend oor
Twijfel over de schuld van de verdachte heeft Arsène van Nierop eigenlijk niet. 'Een paar lichamelijke kenmerken kloppen. Hij heeft een tatoeage op zijn arm en een gehavend oor. Hij was gespierd, een bodybuilder. En zijn foto lijkt heel erg op de compositietekening. Hij voldoet aan alle eisen, het kan bijna niet anders dan dat hij de moordenaar van mijn dochter is.'


Arsène van Nierop had niet gedacht dat er ooit nog iemand zou worden opgepakt voor de moord op haar dochter. 'In het begin denk je: ze pakken hem. Maar in 2004 zei een agent die Hester had gevonden tegen ons: 'ja, ik ben er wel mee bezig geweest, maar na een jaar hadden we hem nog niet gevonden, ja, dan houdt het op.' Het stond onderaan hun prioriteitenlijstje.'

Lichaam onder hotelbed
Hester van Nierop, een 28-jarige architecte uit Den Haag, werd op 19 september 1998 om het leven gebracht in een hotelkamer in de Mexicaanse stad Ciudad Juarez. Haar lichaam lag onder het bed. Ze bleek gewurgd.

De vrouw maakte een reis van 8 maanden door de VS en Mexico om de architectuur te bestuderen en eventueel een stageplaats te vinden. Ciudad Juárez ligt aan de grens met de VS. Sinds begin jaren 90 zijn er honderden vrouwen vermoord. Veel moorden blijven onopgelost.Bron

donderdag 23 januari 2014

'Vliegende' leeuwen verbazen personeel safaripark

Medewerkers van het Longleat Safari Park in Warminster in Engeland wisten niet wat ze zagen toen ze langs het leeuwenverblijf liepen. De dieren klommen tot ruim negen meter hoogte in een boom om vervolgens naar beneden te springen. Het levert spectaculaire beelden op van, zo lijkt het haast wel, 'vliegende' leeuwen.

Gezien werd dat sommige leeuwen hun soortgenoten zelfs 'een pootje' gaven om zo hoog mogelijk in de boom te klimmen. Drie van de dieren kwamen tot ruim negen meter hoogte en het personeel keek met open mond, en de camera in de aanslag, toe.

Twee van de dappere dieren sprongen vervolgens naar de grond. Een derde vond het toch iets te hoog en kroop wat naar beneden om vanaf daar de sprong te wagen. De verzorger die de leeuwen in de gaten hield om te kijken of het goed ging met de nieuwe welpjes die naar buiten mochten, schoot plaatjes van de bijzondere actie.

'Het was iets wat geen van ons eerder heeft gezien en het was puur toeval dat ik er was en foto's kon maken,' vertelt hij.

Bron

Loodgieters deden alles verkeerd: twee doden

Justitie heeft voor de rechtbank in Lelystad 18 maanden celstraf geëist tegen twee loodgieters uit Harderwijk. Het tweetal wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een vader (86) en zijn zoon (53) vorig jaar januari in een vakantiewoning in Zeewolde. De loodgieters hadden ongeveer alles fout gedaan bij de installatie van een cv-ketel wat ze fout konden doen.

Het drama speelde zich af op 21 en 22 januari 2013. In eerste instantie leek het erop dat de vader op 21 januari een natuurlijke dood was gestorven. De gealarmeerde zoon, die nog dezelfde dag naar de vakantiewoning kwam om zaken te regelen en daar de nacht doorbracht, werd de volgende dag levenloos gevonden. Pas toen werd vastgesteld dat de cv-installatie niet deugdelijk was aangelegd. Uit bloedonderzoek bij beide slachtoffers bleek dat zij een dodelijke hoeveelheid koolmonoxide hadden binnengekregen.

Volgens de officier van justitie hebben de twee installateurs 'zeer onachtzaam en zeer nalatig gehandeld'. Zo was de rookgasafvoer onjuist aangebracht en stond de ketel verkeerd afgesteld, waardoor de dodelijke rookgassen vrij konden komen. De mannen erkenden voor de rechtbank dat ze niet gediplomeerd waren en dus ook geen erkend installateur. Justitie wil dat ze na het uitzitten van hun straf ook een beroepsverbod krijgen voor 5 jaar.
Bron

Zweed (81) leest in krant dat hij dood is

© thinkstock.Een 81-jarige man uit Zweden schrok toen hij een krant opensloeg en las dat hij was overleden. De Zweed las zijn eigen rouwadvertentie, geplaatst door zijn zus.

De zus van Sven-Olof Svensson was in de waan dat haar broer dood was nadat hij op kerstavond was opgenomen in het ziekenhuis. Dit meldt The Huffington Post.

Door miscommunicatie met de behandelend artsen dacht de vrouw dat haar broer was overleden. Ze stelde een rouwadvertentie op, die enkele dagen later in de lokale krant verscheen.

Toen ze een bezoek bracht aan het ziekenhuis om de persoonlijke bezittingen van Sven-Olof op te halen, trof ze hem in goede gezondheid in zijn bed. Gelukkig kan de Zweed lachen om het voorval. 'Vroeger of later kom je terecht op de rouwpagina.'
Bron

Witoorpenseelaapje gevonden in huis Zevenaar

Een penseelaapje © Wikimedia Commons.De dierenpolitie heeft in een huis in Zevenaar een witoorpenseelaapje gevonden. De bewoners, een 26-jarige vrouw en een 47-jarige man, hielden het beestje als huisdier in een kooi. Omdat het houden van apen als huisdier in Nederland is verboden, is het diertje in beslag genomen en hebben de baasjes een boete gekregen.

De politie kwam op het spoor van de apenbazen door de diefstal van vijf gouden leeuwaapjes in de nacht van zondag op maandag bij Apenheul in Apeldoorn, zei een woordvoerder vandaag. Een tipgever vertelde over het aapje in Zevenaar. Dat was echter geen beestje van Apenheul en ook geen aapje dat vorig jaar werd gestolen uit Dierenpark Wissel in Epe.

Een witoorpenseelaapje behoort tot de klauwapen, is piepklein en leeft in de Amazone-oerwouden in Brazilië. Het diertje uit Zevenaar is naar apenopvang AAP gebracht. De politie zoekt nog door naar de uit Apenheul verdwenen dieren.
Bron

RET-chauffeur reed 20 jaar zonder rijbewijs

© ANP.Een 59-jarige buschauffeur uit Rotterdam blijkt 20 jaar zonder rijbewijs te hebben gereden. Zijn baas, het Rotterdamse vervoerbedrijf RET, wist van niets en heeft hem meteen ontslagen.

De zaak kwam aan het licht doordat de man onlangs een aanrijding veroorzaakte. Hij had vier keer zoveel alcohol gedronken als toegestaan. Met zijn flink beschadigde bus - met daarin zeven passagiers - was Christiaan M. doodleuk doorgereden. Gisteren stond hij voor de rechter.

Bij die zitting openbaarde de officier van justitie dat de man al decennia zonder rijbewijs achter het stuur zit. Bij zowel de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) staat de man niet geregistreerd. Zelf hield hij voor de rechter overigens vol dat hij wél een rijbewijs heeft, maar dat hij het is 'kwijtgeraakt'. Toen de rechter hem vroeg het te tonen, zei de chauffeur: 'Ik heb mijn hele huis overhoop gehaald, maar heb het niet gevonden. Ik denk dat het nog in mijn RET-jasje zit.' Het CBR bevestigt desgevraagd dat de man in elk geval de laatste 20 jaar onmogelijk een rijbewijs kan hebben gehad, omdat hij in geen enkel systeem voorkomt.

woensdag 22 januari 2014

Vijandigheid overheerst op vredesconferentie over Syrië

© epa.De vredesconferentie over Syrië is vandaag begonnen met een herhaling van standpunten. In het Zwitserse Montreux werd duidelijk dat er nog heel wat moet gebeuren voordat de partijen uit hun loopgraven komen en echt gaan onderhandelen. Verontwaardiging en vijandigheid voerden op de eerste dag de boventoon.

De leider van de Syrische oppositie in ballingschap, Ahmad Jarba, herhaalde dat president Bashar al-Assad van het politieke toneel moet verdwijnen omdat hij schuldig is aan 'naziachtige oorlogsmisdaden'. Hij daagde de Syrische delegatie uit zichzelf van Assad los te maken.

Beschuldigingen over en weer
Dat zit er vooralsnog niet in. Assad blijft in het zadel en peinst er niet over om samen te werken met haar vijanden, zo maakte de delegatie duidelijk. 'Deze conferentie kan niet slagen, want politiek en terrorisme gaan niet samen', constateerde minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem. Beschuldigingen vlogen over en weer.

Buiten werd gedemonstreerd, zowel tegen als voor Assad. Zo'n 250 voorstanders van het regime riepen dat de Syrische president 'een bolwerk is tegen de barbarij van de Saudi's en tegen de terroristen'. Onder de betogers waren Syriërs, Libanezen, Iraniërs en Turken die volgens lokale media onder meer in Nederland en België wonen.

'Vrouw doodgeslagen na mislukken groepsfoto'

Kim Pham werd voor de ingang van een nachtclub hardhandig aangepakt en arriveerde hersendood in het ziekenhuis. © kos.
Waarom?! Dat is de vraag die op de lippen brandt van familie en vrienden van Kim Pham. De 23-jarige Amerikaanse werd volgens een vriend voor de ingang van een nachtclub in Los Angeles hersendood geslagen omdat ze toevallig 'in beeld' liep toen een groepje wachtenden een foto wilde maken.

Het incident zondagochtend plaats in de wachtrij voor de deur van 'The Crosby', een nachtclub in Santa Ana. Volgens een vriend liep Pham per ongeluk voor een groepje langs dat net klaar stond om op de foto te gaan. Hierop werd Pham door drie vouwen en twee mannen geslagen en geschopt.

'Vergelding'
Een jonge vrouw (20) werd maandag opgepakt op beschuldiging van geweldpleging. Volgens de politie waren er nog twee vrouwen en twee mannen betrokken bij de fatale 'vergelding'. De politie heeft intussen beeldmateriaal verkregen van zes ooggetuigen. Ook werd een smartphone van een van de verdachten gevonden op de plek van het incident.

De beelden worden onderzocht om precies uit te zoeken wat de aanleiding was van het incident. De nachtclub heeft getuigen opgeroepen om zich te melden. Ook hebben mensen beloningen uitgeloofd voor tips die leiden naar de arrestatie van het verdachte kwartet.

16 Miljoen Duitsers slachtoffer botnet: wat is het en hoe wapen je je ertegen?

Duitsland is in de ban van een botnet dat meer dan 16 miljoen e-mailadressen plus de bijbehorende wachtwoorden heeft buitgemaakt. Dergelijke aanvallen komen vaker voor, hoewel de schaal deze keer wel erg groot is. Wat is een botnet en hoe verklein je de kans dat je slachtoffer wordt van malware? Vijf vragen.

Wat is een botnet?
Botnets zijn netwerken van computers die door middel van een besmetting met een virus aan elkaar zijn gekoppeld, zonder dat de gebruiker het weet. De eigenaar van het botnet kan de besmette computers op afstand aansturen met speciale software. Ook daar merkt het slachtoffer doorgaans niets van. De beheerder van het botnet kan de toegang tot zijn netwerk van zombie-computers vervolgens verkopen aan bijvoorbeeld spammers, cybercriminelen die klikfraude willen plegen of mensen die een DDoS-aanval op willen zetten. Lees hier alles over DDoS-aanvallen.
Bron

Jongetje (8) redt zes mensen uit brand, maar komt zelf om

In de Amerikaanse stad Penfield in de staat New York is een 8-jarige jongen om het leven gekomen nadat hij zes familieleden uit een brandende woonwagen had gered.


De jonge Tyler stierf toen hij weer naar binnen ging om nog meer mensen te redden. In totaal kwamen drie mensen om, zo melden Amerikaanse media.

Volgens de media wilde de jongen tijdens de nacht van zondag op maandag in de trailer van familieleden overnachten in Penfield. 's Nachts brak er brand uit in de woonwagen. Tyler maakte daarop zes familieleden wakker en bracht hen naar buiten. Daarna ging hij weer naar binnen om een oom te helpen die slecht ter been was.

De brandweer vond de twee achterin de woonwagen. De grootvader van de jongen kwam eveneens om het leven, aldus nieuwszender CNN. 'Tyler offerde moedig en onbaatzuchtig zijn leven op om zes mensen te redden. Hij was een held', aldus de directeur van de scholengroep waar de jongen naar school ging.

Bron

Griekenland: beloning van 4 miljoen voor tip terroristen

Griekenland looft tot 4 miljoen euro uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van terroristen. Bovenaan de lijst met gezochten staat de linkse terrorist Christodoulos Xyros. Hij keerde in januari niet terug van gevangenisverlof en dreigde deze week met nieuwe aanvallen.

De Griekse politie is ook nog op zoek naar de daders van de beschieting van de Atheense woning van de Duitse ambassadeur op 30 december. Terrorisme en de strijd daartegen zijn voor Griekenland 'een grote uitdaging', zei minister voor openbare veiligheid Nikos Dendias.

De 55-jarige Xyros kreeg in 2003 zes keer levenslang als een van de leiders van de extreem linkse groepering 17 November. Die beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 23 mensen tussen 1975 en 2000. De terreurgroep had het voorzien op onder anderen buitenlandse en Griekse diplomaten, krantenmensen, politici en politieagenten
Bron

dinsdag 21 januari 2014

Artsen verlossen 'Elephant Man' van gezichtstumor

Huang Chuncai (37) wordt klaargemaakt voor de operatie. © reuters.Uitgerekend op Kerstmis is Huang Chuncai geopereerd in een ziekenhuis in Guangzhou. Een eerste in een reeks behandelingen die de 37-jarige Chinees moeten verlossen van de afzichtelijke gezwellen op zijn gezicht. De eerste ingreep is volgens de artsen geslaagd.

De tumoren die de patiënt kwellen, wegen in totaal anderhalve kilogram. Huang Chuncai lijdt aan neurofibromatose, een erfelijke aandoening die vooral huid- en zenuwweefsels aantast. De man moet nog minstens tweemaal onder het mes om weer helemaal de oude te zijn.
Bron

Bericht Assad aan paus was bedankbrief

De paus zwaait op Tweede Kerstdag naar de gelovigen op het Pieterplein. © epa.De brief die een Syrische regeringsdelegatie gisteren in Vaticaanstad namens president Bashar al-Assad overbracht aan paus Franciscus, was een dankbetuiging aan de kerkleider. Volgens het Syrische persbureau Sana heeft Assad de paus bedankt voor de diverse toespraken waarin hij opriep een einde te maken aan het geweld in Syrië.

Aartsbisschop Pietro Parolin liet tijdens de ontmoeting weten dat de paus diep bezorgd is over het lijdende Syrische volk. Interventies bieden volgens hem geen oplossing voor de crisis. Assad stelt dat die alleen wordt opgelost als de 'terroristen' in Syrië worden gestopt, evenals de landen die hen ondersteunen.

Die boodschap is een voorbode voor de houding die Syrië aanneemt tijdens de vredesonderhandelingen in Genève eind januari. Assad benadrukte dat zijn regering klaar is voor die gesprekken.
Bron

'Leven Edward Snowden wordt bedreigd'

NSA-klokkenluider Edward Snowden. © ap.


Het leven van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wordt bedreigd, zo liet zijn advocaat dinsdag weten. Snowden wil meer beveiliging van de autoriteiten in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen en woont.

De advocaat Anatoly Kucherena, wees op opmerkingen die zijn gemaakt op internet door niet met name genoemde Amerikaanse autoriteiten. In het Huis van Afgevaardigden noemde de Republikein Mike Rogers Snowden deze week 'een dief' die mogelijk Russische hulp kreeg en het Amerikaanse leger 'ongelofelijke schade' heeft berokkend.
Bron
Lees ook: Snowden: 'Het liefst zou ik naar huis terugkeren'

'Kwart haaien en roggen wordt bedreigd met uitsterven'

Een hamerhaai zwemt tussen de vissen. © reuters.


Een kwart van de haaien- en roggensoorten wordt bedreigd met uitsterven. Dat concluderen ruim 300 wetenschappers uit 64 landen in een analyse voor de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Het is de eerste keer dat het onderzoek naar deze dieren zich uitstrekte over de hele wereld.

De onderzoekers bekeken de situatie van de meer dan 1000 bekende soorten haaien en roggen en de daaraan gerelateerde draakvissen. Deze drie groepen onderscheiden zich van andere vissen doordat zij kraakbeen hebben, terwijl gewone vissen uit been bestaan.

De grootste bedreiging voor de kraakbeenvissen is overbevissing. Roggen lopen meer risico dan haaien om uit te sterven. De dieren worden vaak binnengehaald als bijvangst maar worden ook steeds vaker gevangen om te gebruiken voor consumptie en te vermalen voor medicijnen. De vangsten worden volgens IUCN niet goed geregistreerd zodat de werkelijke vangst hoger is. De Golf van Thailand en de Middellandse Zee zijn de plekken waar de afname van haaien en roggen het ergst is.


Weddenschap Queen Elizabeth stopt na hoog bod

Koningin Elizabeth © getty.De Engelse bookmaker Coral heeft een weddenschap over de abdicatie van koningin Elizabeth gestaakt nadat iemand een verdacht hoge inzet deed. Dat meldt The Independent.

Een nog onbekende bieder uit de regio Windsor, waar de Britse koninklijke familie een residentie heeft, durfde er 200 pond op in te zetten dat Elizabeth voor het einde van het jaar het stokje overdraagt aan prins Charles.

Het wedkantoor vermoedt dat er voorkennis in het spel is. 'We zien bijna nooit biedingen van hoger dan 20 pond, dus dit bod van 200 pond was als een rode vlag voor ons', vertelt een woordvoerder van Coral.

Eerder verlaagde Coral al het geldbedrag dat de bieders zouden krijgen als de koningin daadwerkelijk aftreedt. Dit deed het wedkantoor nadat naar buiten kwam dat de koningin een aantal van haar taken al aan prins Charles heeft overgedragen en meer Engelsen ineens geld inzette op haar abdicatie.
Bron

Oud justitie-topman Demmink moet toch worden vervolgd

Voormalig topman Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet alsnog worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald.

Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken.

Twee Turkse mannen die beweren slachtoffer te zijn, eisten bij het hof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie (OM) Demmink toch zou vervolgen voor misbruik van minderjarigen. Het OM besloot eerder om dit niet te doen. Reden daarvoor was dat er volgens justitie uit onderzoek naar Demmink geen 'strafbare feiten' naar voren kwamen.

De advocaat van de Turkse jongens, Adèle van der Plas, reageert heel blij op het besluit dat Demmink vervolgd moet worden. 'Na al die jaren worden we nu eindelijk serieus genomen', zegt ze. 'We hadden ook een overload aan bewijs.'

'Geen blaam'
Demminks advocaat, Mischa Wladimiroff, laat in een reactie weten dat een strafrechtelijk onderzoek naar Joris Demmink zal 'bevestigen dat Demmink geen blaam treft'.

'Dit onderzoek wordt mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de rechter-commissaris en heeft betrekking op enkele belangrijke kwesties die dusver onvoldoende belicht zijn gebleven.'

Wladimiroff zal verder geen mededelingen doen.

Bron: video
Lees ook: CDA: Opstelten moet betaling advocaat Demmink stoppen
Lees ook: 'OM breidt onderzoek naar Demmink uit'

Hacker biedt toegang tot BBC-lek te koop aan

Een Russische cybercrimineel heeft dinsdag een server van de Britse publieke omroep BBC gehackt en vervolgens geprobeerd de illegale toegang tot het systeem te 'verkopen' aan andere hackers. Dat meldt persbureau Reuters zondag. Onduidelijk is nog of 'klanten' toehapten. Ook is niet bekend of data zijn gestolen en of het systeem door de hack is beschadigd.

BBC-medewerkers hebben het lek zaterdag gedicht en de website beter beveiligd, zo heeft een bron die daarbij betrokken was, laten weten. Een woordvoerder van de omroep liet echter niets los over de inbraak. 'We geven nooit commentaar op veiligheidskwesties.'

Onderzoekers van Hold Security LLC, een Amerikaans bedrijf in cyberveiligheid, ontdekten hoe de Rus met schuilnamen 'HASH' en 'Rev0lver' zijn digitale waar op eerste kerstdag te koop aanbood. 'HASH probeerde vooraanstaande hackers te overtuigen dat hij echt had ingebroken door hen bestanden te tonen waar normaal alleen de beheerders bij kunnen', aldus directeur Alex Holden.

Cybercriminelen zetten vaker illegale toegang te koop. Wie eenmaal 'binnen' is, kan op zoek naar gevoelige informatie of andere hackactiviteiten ondernemen. Zo kan iemand websites platleggen, spam versturen of virussen verspreiden. Aangezien de BBC een grote, bekende organisatie is, wordt deze hack in de cyberwereld als indrukwekkende prestatie gezien, aldus Holden.
Bron

maandag 20 januari 2014

Overloper verlaat Syrië met duizenden foto's van doden


’Er is sprake van een ’industriële machine’ voor massamoord’

De Syrische president Bashar al-Assad © AFP.Een overloper die voor de regering van Syrië heeft gewerkt, heeft het land verlaten met duizenden foto's van gedode gedetineerden. Die vertonen sporen van marteling en moord die als bewijs kunnen dienen voor misdaden tegen de mensheid. Dit concluderen drie internationale topjuristen die het materiaal hebben onderzocht in opdracht van de regering van Qatar, zo meldden CNN en The Guardian maandag.

De overloper met de codenaam Caesar gaf de juristen een laptop met maar liefst 26.948 foto's, waarop het bewind de eigen misdaden documenteerde. Er is kennelijk sprake van een 'industriële machine' voor massamoord, aldus David Crane, voormalig hoofdaanklager van het VN-tribunaal voor Sierra Leone (SCSL). 'Elke aanklager zou dit soort bewijs willen hebben.' Een ander lid van het team is prof. Sir Geoffrey Nice, die voor het Joegoslavië-Tribunaal de belangrijkste aanklager was in het proces tegen ex-president Slobodan Milosevic.

Het leven in de Syrische gevangenissen wordt niet alleen bepaald door geweld, maar ook door honger. Sir Desmond de Silva, een andere voormalige SCSL-hoofdaanklager, maakt een vergelijking met de Holocaust. Volgens hem lijken de foto's op 'de beelden van de mensen die na de Tweede Wereldoorlog levend werden gevonden in de dodenkampen van de nazi's'.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het Syrische bewind zijn misdaden zo systematisch documenteerde, net zoals de nazi's deden in kampen als Auschwitz. De foto's waren kennelijk onderdeel van een bureaucratische procedure waarbij aan overleden gevangenen een nummer werd toegekend voordat zij naar een ziekenhuis werden gestuurd. Daar maakten artsen een overlijdensakte op met vaak een nepdoodsoorzaak, zoals hartaanval of ademhalingsmoeilijkheden, om aan de nabestaanden te geven.

Informatie van overlopers is in het verleden wel eens onbetrouwbaar gebleken, maar Crane vond Caesar 'een geloofwaardige getuige die de waarheid vertelt'.
Bron
Lees ook: Oppositie Syrië: onderzoek martelonthullingen

Unesco onder vuur om schrappen expositie over Joodse volk

Het logo van Unesco op het hoofdkantoor in Frankrijk. © afp.VN-organisatie Unesco heeft zich de woede van Israël en de VS op de hals gehaald door een tentoonstelling over 'de 3500 jaar oude relatie van het Joodse volk met het heilige land' op het laatste moment te annuleren. De expositie in Parijs gaat niet door, omdat Unesco naar eigen zeggen het vredesproces in het Midden-Oosten niet in gevaar wil brengen.

Het besluit om de tentoonstelling 'op te schorten', zonder een nieuwe datum te prikken, volgde op protest van 22 Arabische landen. Die hadden gewaarschuwd dat de vertoning van zo'n 30 panelen in het hoofdkwartier van de organisatie de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen mogelijk kan verstoren.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de tentoonstelling gebaseerd op feiten en kan 'de waarheid nooit schadelijk zijn'. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power spreekt van 'een verkeerd besluit dat moet worden teruggedraaid'. Ook Canada is teleurgesteld en pleit ervoor de tentoonstelling gewoon door te laten gaan.
Het Israëlische Simon Wiesenthal Centrum, dat medeorganisator is, ging een stap verder en sprak van een 'absolute schande'.'De Arabieren willen niet dat de wereld weet dat de Joden een relatie van 3500 jaar met het land Israël hebben', zei het hoofd van het centrum, rabbi Marvin Hier.

Arabische onvrede over de expositie is niet geheel verrassend. De meeste Arabische landen erkennen de staat Israël niet en beschouwen de Joden die in 1948 hun eigen staat stichtten in het gebied dat toen nog Palestina heette veelal als indringers.

Onderwijs- en cultuurorganisatie Unesco raakte in 2011 ook al verwikkeld in een diplomatieke rel rond het Midden-Oosten. In 2011 werd Palestina volwaardig lid van de organisatie. De VS en Israël waren het daar niet mee eens en staakten hun contributie, wat er eind 2013 toe leidde dat de landen hun stemrecht binnen Unesco zijn kwijtgeraakt.
Bron

85 rijkste mensen even vermogend als armste helft van wereldbevolking

De 85 allerrijkste mensen ter wereld bezitten bij elkaar even veel geld als de 3,5 miljard armste mensen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam Novib. De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking waarschuwt dat de kloof tussen arm en rijk in de wereld steeds groter is geworden door een soort machtsovername van rijke elites, die het politieke proces naar zich toe hebben getrokken en regels van het economische syteem in hun voordeel gebruiken.

Oxfam Novib presenteerde het rapport 'Working for the Few' tijdens het 'World Economics Forum' vandaag in Davos. De organisatie is bezorgd over de 'extreme mate' van financiële ongelijkheid die er momenteel heerst. Gevreesd wordt dat de politieke stabiliteit erdoor in gevaar komt en sociale problemen verder op de spits gedreven worden. Dat laatste zal weer leiden tot andere ongelijke verhoudingen, zoals die tussen mannen en vrouwen. In het rapport worden nog andere nadelen van financiële ongelijkheid genoemd; volgens Oxfam is het niet alleen moreel onaanvaardbaar, maar heeft het bijvoorbeeld ook een negatief effect op economische groei en het terugdringen van armoede.

Van generatie op generatie
Als er niets verandert, zijn de effecten niet meer terug te draaien, meent Oxfam, en zal er een 'kansenovername' komen, waarbij alleen de kinderen van de allerrijksten profiteren van belastingvoordelen, de beste opleidingen en gezondheidszorg. Dat veroorzaakt een zichzelf versterkende vicieuze cirkel van voordelen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Dutroux schrijft lange brief aan vader Julie

Marc Dutroux heeft een brief van 44 pagina's geschreven aan de vader van het meisje Julie Lejeune, een van zijn slachtoffers. Dutroux schreef de brief eind vorig jaar. Volgens journalisten die de brief onder ogen kregen, staan in het document tal van namen en nieuwe onthullingen.

Dutroux rekent in het schrijven af met verscheidene mensen en doet alsof hij een of andere 'redder' is, aldus journalist Didier Haine van DH Radio. Volgens hem is het document authentiek.

De advocaat van Dutroux, Pierre Deutsch, verzekert dat hij de brief niet heeft gekregen en dat hij niet op de hoogte was van het plan van Dutroux.
Bron

Een moeder doodt haar kind uit wanhoop


Twee gezinsdrama’s waarbij de vrouw wordt verdacht van moord

In de Boogkerk in de Amersfoortse wijk Nieuwland kunnen wijkbewoners hun gevoelens delen over de tragische dood van een 11-jarig jongetje uit de wijk. De jongen werd vrijdag dood gevonden. Zijn moeder wordt ervan verdacht haar zoon te hebben gedood. © ANP.Een gezinsdrama in Amersfoort en een schokkende moord op een peuter in Schotland. De overeenkomsten tussen de twee zaken zijn opvallend: in beide gevallen is het vrijwel zeker dat de moeder haar kind doodde en gaat het om gezinnen met een teruggetrokken bestaan.

Moeders die hun kind ombrengen, nemen dit dramatische besluit om andere redenen dan vaders, weet forensisch psycholoog Toon Verheugt. En hoe jonger het kind, hoe vaker de moeder de dader is.

Verheugt, onderzoeksexpert op het gebied van kinderdoding, onderzocht 53 familiedrama's in Nederland. Van moeders die hun kind doden, weet hij dat zij vaak zwaar depressief of psychotisch zijn. De moeders lijken normaal te functioneren tót er iets ingrijpends gebeurt en de sluimerende stoornis in alle hevigheid explodeert. 'Denk aan een scheiding, dood van een dierbare of verlies van werk. Er is altijd sprake van een ernstig verlies,' vertelt hij.

Bij de vaders ligt het anders. Zij lijden vaker aan persoonlijkheidsstoornissen, zoals narcisme, of vertonen buitensporig impulsief gedrag. Ook bij hen is een ernstig verlies het laatste zetje om hun kind te doden, maar hun motief is anders. Vaders handelen vaker uit wraak, jaloezie en straf, weet Verheugt. En zij gebruiken vaker geweld.

Uit de statistieken van Verheugt blijkt ook dat in 64 procent van de gevallen de vrouw de dader is en 36 procent de man. De forensisch psycholoog was zelf ook verrast door deze uitkomst. 'Bij álle delicten waarvoor je strafrechtelijk vervolgd kunt worden in Nederland, heeft het percentage mannen de overhand, behalve bij kinderdoding. Daar blijkt de moeder vaker de dader. Dat wekt bij veel mensen verbazing, omdat een kind vaak het dierbaarste is dat moeders hebben. Het is in hen gegroeid en zij voelen zich vaak één met hen.'

Bulgarije levert twee mannen uit voor toeslagenfraude

© anp.Twee mannen die vermoedelijk mensen hebben geworven voor de zogenoemde Bulgarenfraude, zijn 27 december in Bulgarije opgepakt en vrijdag overgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten. De twee worden verdacht van het overhalen van mensen in Bulgarije om hun gegevens beschikbaar te stellen om toeslagen in Nederland aan te vragen.

De mannen kwamen in het lopende onderzoek naar de mogelijke miljoenenfraude met toeslagen voor Bulgaren in beeld. Justitie denkt dat de mannen voor honderden personen huur- en zorgtoeslag hebben aangevraagd, terwijl die mensen daar helemaal geen recht op hadden. Het OM vermoedt dat de Nederlandse schatkist daarbij voor miljoenen is benadeeld.

De woningen in Bulgarije van de twee zijn onderzocht. Daarbij werden waardevolle goederen en administratie in beslag genomen.


Weekers
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën kwam in het voorjaar over deze 'Bulgarenfraude' onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Hij moest zich verantwoorden over de fraude, die enkele weken eerder aan het licht was gekomen. Weekers zei van niets te weten, maar ambtenaren van de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD bleken al in 2012 op de hoogte.

Woensdag gaf Weekers nog in de Tweede Kamer aan dat de kans dat Nederland nog geld terugkrijgt van Bulgaren die hier hebben gefraudeerd, 'buitengewoon klein' is. Probleem is dat terugvorderen van de huurtoeslag niet is opgenomen in Europese verordeningen. Weekers wil daarom een civielrechtelijke vordering in Nederland indienen. Als de Nederlandse rechter die toekent, gaat het dossier naar Bulgarije. De kans dat dit uiteindelijk tot succes leidt is zeer klein. Weekers wil het desalniettemin proberen met een proefprocedure.

In dit onderzoek werden eerder vier mannen gearresteerd. Drie van hen mochten begin deze maand van de rechtbank in Rotterdam onder speciale voorwaarden de gevangenis verlaten. De vierde verdachte werd al eerder van zijn voorarrest verlost.
Bron

14 bedrijven dienen offerte in voor vernietigen Syrische wapens

Hoofdkantoor van de OPCW in Den Haag. © anp.Bedrijven uit Europa, China, de VS en Saudi-Arabië hebben zich aangemeld voor de vernietiging van Syrische chemicaliën. In totaal hebben 14 commerciële bedrijven een offerte ingediend bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Wie de opdracht krijgt moet nog worden besloten.

De in Den Haag gevestigde organiatie coördineert de vernietiging van alle chemische wapens van het Arabische land. Ook de grondstoffen die nodig zijn om die wapens te maken moeten worden opgeruimd.

De vernietiging van de wapens moet op een Amerikaans schip gebeuren in internationale wateren. De OPCW heeft commerciële partijen uitgenodigd om zich over de grondstoffen te ontfermen, zo'n 500 ton in totaal.
Bron

Duitsers halen tonnen goud terug uit New York

© anp.De Duitse centrale bank is van plan dit jaar 30 tot 50 ton goud dat ligt opgeslagen in New York naar Duitsland te verschepen. Dat liet een woordvoerder van de Bundesbank maandag weten.

De Bundesbank kondigde een jaar geleden aan de helft van het Duitse goud dat is opgeslagen in het buitenland naar Duitsland te zullen brengen na zorgen over de veiligheid van de Duitse goudreserves. Het gaat daarbij om 374 ton goud dat is opgeslagen in kluizen van de Franse centrale bank in Parijs en nog eens 300 ton bij de centrale bank in New York. Deze terughaalactie moet in 2020 worden afgerond. De Duitse goudreserves bij de Britse centrale bank blijven onveranderd.

De Duitse goudreserves bedroegen eind november 3387 ton, aldus de World Gold Council. Daarmee heeft Duitsland na de Verenigde Staten de grootste goudreserves ter wereld.

De Nederlandse goudreserves bedragen ruim 600 ton. Daarvan ligt ongeveer 10 procent opgeslagen bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De rest is opgeborgen in Londen, Ottawa en New York. Ook in Nederland zijn er zorgen geuit over de buitenlandse opslag van Nederlands goud.

DNB liet in een reactie weten dat er geen plannen zijn om Nederlands goud weg te halen uit het buitenland. 'DNB kiest ervoor delen van de goudvoorraad in bewaring te geven bij drie centrale banken met een uitstekende staat van dienst, waarmee zij al decennialang een goede relatie heeft. De spreiding over verschillende locaties vergroot de veiligheid van de opslag en maakt dat goud onder alle omstandigheden beschikbaar is', aldus een verklaring van de centrale bank.
Bron

zondag 19 januari 2014

Britse tiener skiet naar Zuidpool

© Lewis Clarke.De Britse tiener Lewis Clarke heeft na 50 dagen skiën met succes de Zuidpool weten te bereiken. Clarke is daarmee op 16-jarige leeftijd de jongste mens die de expeditie naar Zuidpool op latten aflegde.

Clarke trotseerde tijdens de 1226 kilometer lange reis barre omstandigheden en temperaturen van soms wel min 40 graden Celsius. Zijn doel was om de geschiedenisboeken in te gaan als de jongste mens die zo de Zuidpool haalde. Om dat te bereiken stond hij per dag gemiddeld 8 uur op de latten waarmee hij dagelijks zo'n 29 kilometer aflegde.

Hij begon zijn reis op 2 december, twee weken na zijn 16e verjaardag.