Translate

zaterdag 18 januari 2014

Is de zon in slaap gevallen?

Een foto van de Zon op 31 december, vrijgegeven door NASA © epa.De zon zou rond deze tijd van het jaar moeten barsten van de energie maar de ster houdt zich angstvallig gedeisd, enkele krachtige explosies daar gelaten. 'De zon is al 100 jaar niet meer zo rustig geweest', verklaren wetenschappers.

'Ik ben al dertig jaar zonnefysicus en ik heb nog nooit iets dergelijks gezien', vertelt Richard Harrison van het Rutherford Appleton Laboratory in Oxfordshire aan de BBC. Hij toont recente beelden van de ster. Het gelaat van de zon is 'expressieloos'.

Zonnemaxima
De zon kent een cyclus die zo'n elf jaar duurt. Het zou nu de tijd zijn voor een activiteit (het zonnemaxima) met veel zonnevlekken, maar in tegenstelling tot de verwachtingen is het oppervlak heel rustig. In plaats van gestaag in activiteit te stijgen, daalt het aantal zonnevlekken en lijkt de zon dus gas terug te nemen.

Kleine IJstijd
Toch is het niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook in de tweede helft van de 17e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was het aantal zonnevlekken erg laag. Normaal worden er jaarlijks gemiddeld 50.000 zonnevlekken waargenomen maar volgens historische bronnen werden er in die periode slechts 50 geteld. Die rustige fase werd een Maunderminimum genoemd. De verminderde zonneactiviteit ging gepaard met extreem koude winters in Europa en zo was de Kleine IJstijd een feit.

10.000 jaar
Volgens professor Mike Lockwood van de universiteit van Reading vermindert de activiteit van de zon in een schrikbarend tempo waardoor er een nieuw Maunderminimum lijkt aan te komen. Het is naar verluidt zelfs 10.000 jaar geleden dat de activiteit zo snel afzwakte. Zonnefysici schatten de kans dat de zon binnen 40 jaar opnieuw in een Maunderminimumfase terechtkomt op 20 procent.
Bron

Kim kan staan, met dank aan haar viool

Kim Spierenburg, met achter haar de rolstoel © Rink Hof.

Conservatoriumstudente Kim Spierenburg (20) belandde als kind in een rolstoel. Haar viool sleepte haar erdoorheen. Ze doet volgende week haar verhaal tijdens de Big Improvement Day in de Amsterdamse RAI.


'Als ik de trillingen door mijn huid voel gaan, merk ik dat de pijn minder wordt.' Ze mocht naar het conservatorium in Amsterdam, waar ze per se wilde studeren bij een docent die haar verplichtte staand op te treden. Ze oefende en oefende en 2 jaar later, in 2011, stond ze op uit haar rolstoel en sindsdien kan ze kleine stukjes lopen. Volgende week praat ze over haar leven tijdens de Big Improvement Day in de RAI.

Hoe ben je ziek geworden?
'Ik was een energiek kind, tot ik Pfeiffer kreeg. Ineens moest ik elke week naar het ziekenhuis. Dat was heel moeilijk. Ik kon niet meer meedoen met de andere kinderen. Ik kreeg een auto-immuunziekte: systemische lupus erythematodes, SLE. Iedereen heeft een leger nodig om gezond te blijven, dat is je immuunsysteem. Mijn leger werkt niet goed, omdat het onderling vecht of het laat het volledig afweten. Zo ontstaan er ontstekingen door mijn hele lichaam, wat ontzettend veel energie kost.'

Je hebt het gymnasium op je 17de afgerond en je mocht vanaf je 12de meedoen met de jongtalentklas van het conservatorium. Hoe kan dat?
'Iedereen heeft altijd tegen me gezegd dat ik iets niet kon, maar als ze dat zeiden, kreeg ik alleen maar meer kracht om het toch voor elkaar te krijgen. Zo is het met alles gegaan. Ik kon maar 40 procent aanwezig zijn op school, voor de rest lag ik thuis in bed te leren en speelde ik viool. Leren was voor mij ook een manier om niet bezig te zijn met pijn.'

Spekman: geen cent meer bezuinigen op sociale zekerheid

Partijvoorzitter Hans Spekman in mei vorig jaar bij een extra ledenraad van de PvdA in Utrecht. © anp.Als er nieuwe bezuinigingen nodig zijn, moet het kabinet de sociale zekerheid ontzien. Dat stelde PvdA-voorzitter Hans Spekman vandaag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

'Ik vind dat het bij de sociale zekerheid allemaal wel erg kwetsbaar aan het worden is. Iedere cent die je daarop bezuinigt, gaat echt ten koste van zekerheid voor mensen', zei Spekman. Het zou volgens hem een stap te ver zijn als de uitkeringen verder omlaag gaan. 'Dit land heeft behoefte aan zekerheid voor alle kwetsbaren', aldus Spekman.

De partijvoorzitter zal zaterdag in Utrecht de campagne van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aftrappen. Ondertussen bereiden de partijen zich ook voor op de Europese parlementsverkiezingen van 22 mei. Voor die tijd ligt er volgens Spekman een advies van de integriteitscommissie van de PvdA op tafel over Europarlementariër Judith Merkies. Haar twee PvdA-collega's Thijs Berman en Emine Bozkurt willen in aanloop naar de verkiezingen zonder Merkies verdergaan. Volgens hen zou Merkies bij een declaratie PvdA-regels hebben geschonden.

De samenwerking tussen het duo en Merkies is deze week opgeschort en Berman en Bozkurt hebben het partijbestuur gevraagd het lidmaatschap van Merkies te beëindigen. Zo'n royement kan het gevolg zijn van het onderzoek door de integriteitscommissie, aldus partijvoorzitter Spekman. Maar dat is volgens hem afhankelijk van de bevindingen. Merkies zegt dat ze zich aan alle regels van de PvdA en het Europees Parlement heeft gehouden.
Bron

Zeldzame rode kelkzwam in Wilnis


© Natuurforum.Op de drassige grond van De Ronde Venen kun je zomaar een rode kelkzwam tegenkomen. Anja de Kruijf ontdekte de uiterst zeldzame paddenstoel in polder De Bovenlanden.


Traditiegetrouw waren de leden van stichting De Bovenlanden en hun partners op de één na laatste dag van het jaar bomen aan het snoeien. Dit keer namen zij een terreintje aan de Amstelkade in Wilnis onder handen.

Anja de Kruijf: 'Mijn man zag ineens een rode kleur tussen de takken op de grond. Hij dacht dat het een zuurtje was, maar raapte het toch op.' Het 'zuurtje' bleek een bijzondere paddenstoel te zijn van circa twee centimeter groot en met de vorm van een beker. Een bijzondere vondst, zegt De Kruijf. 'De zwam was in volle glorie. Een onnatuurlijk knalrood dingetje, midden in die grijze zee van grond en takken.'

Microscoop
Thuis had Anja de Kruijf de soort zo gevonden in haar paddenstoelengids. Het moest een rode kelkzwam of een krulhaarkelkzwam zijn. Deze twee zeldzame paddenstoelen zijn alleen met behulp van een microscoop van elkaar te onderscheiden.

De Kruijf fietste terug naar de plek. Daar ontdekte ze nog vier andere kelkzwammen. Ze nam een tak mee met daarop een zwam. Onder een microscopische lens zag ze aan de rechte sporen dat het een rode kelkzwam betrof. Bij de krulhaarkelkzwam zijn deze gekronkeld. De Kruijf: 'Bovendien zat de zwam op de tak van een es, wat kenmerkend is voor de rode kelkzwam.'

Recordaantal dolfijnen ingesloten in Japanse 'baai des doods'

Vissers houden dolfijnen in bedwang in de baai bij Taiji op een foto uit 2007. © epa.Een recordaantal van 250 dolfijnen, waaronder een zeer zeldzame albino, is deze week ingesloten in de beruchte baai van de Japanse plaats Taiji. Dat heeft walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd gemeld.

'Bij ons weten is nog nooit zo'n groot aantal dolfijnen in één keer opgesloten', aldus Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. Hij denkt dat de dolfijnen inmiddels dood zijn. De dolfijnen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag samengedreven en meestal duurt het daarna niet lang voordat vissers ze doden.

Ieder jaar drijven vissers dolfijnen samen in de baai bij Taiji. De meeste worden gedood voor het vlees. Sommige dolfijnen worden levend doorverkocht aan bijvoorbeeld dolfinaria. Een team van Sea Shepherd houdt de jachtpraktijken in de gaten.

Over de bloederige dolfijnenslacht bij Taiji is de documentaire The Cove gemaakt, die wereldwijd opschudding veroorzaakte. Jaarlijks doden Japanse vissers in totaal duizenden dolfijnen.
Bron

Stervende moeder schrijft kaartjes voor opgroeiende zoon

© Thinkstock.De Britse moeder Rowena heeft nog maar enkele maanden te leven. Kort na de geboorte van haar zoontje Freddie kreeg ze de namelijk diagnose van darmkanker. Omdat ze beseft dat ze haar kind nooit zal zien opgroeien, schreef ze al een kaartje voor elke verjaardag en zelfs voor zijn huwelijksdag. Zo hoopt ze er te zijn voor Freddie en nooit vergeten te worden.

Dat schrijft de Britse tabloid Daily Mail. Rowena trouwde in 1999 met haar man Phil. In 2009 raakte ze zwanger van Freddie, maar tijdens de zwangerschap kreeg ze pijnlijke klachten en kwaaltjes. Freddie kwam in juni 2010 ter wereld. Rowena vertelt: 'In oktober begon ik pijn te voelen (...) Een coloscopie in mei 2011 wees op een tumor in de darmen.'

Nadat ze in 2012 te horen kreeg dat de kanker was uitgezaaid en ze terminaal ziek was, begon het koppel de praktische zaken te regelen: ze maakten testamenten op en begonnen de begrafenis te regelen. Toen begon Rowena ook na te denken over hoe ze haar zoontje zou kunnen helpen wanneer zij er niet meer zou zijn. 'Freddie is nog zo jong, zou hij me wel herinneren?', vroeg Rowena zich af.

E-mail
Om die reden heeft de terminaal zieke moeder een e-mailaccount op zijn naam aangemaakt, waarop hij kan terugvallen als hij oud genoeg is. Dan kan hij de mails lezen die ze hem heeft geschreven tijdens haar ziekte, zodat Freddie alles te weten kan komen over haar leven. Ook haar negatieve kantjes doet ze uit de doeken, omdat de moeder niet wil dat haar zoon idealiseert. Ze maakte ook een cd met haar favoriete nummers en kinderliedjes. Rowena wil zelf kinderverhaaltjes schrijven en zichzelf filmen terwijl ze haar verzinsels voorleest. Maar het meest persoonlijke van al haar initiatieven zijn de zelfgemaakte kaartjes die Freddie op elke verjaardag en elke Kerstmis zal krijgen tot zijn 21ste.

Ook schreef ze iets voor zijn eerste schooldag, zijn diploma-uitreiking en zelfs zijn huwelijksdag. Allemaal mijlpalen in het leven van de jongen die Rowena niet zal beleven. De boodschappen op elke kaart zijn eenvoudig, van advies, inspirerende citaten tot aandoenlijke liefdesbetuigingen. Een hartbrekende taak, maar Rowena wil haar zoon voorbereiden op het leven dat verder gaat na haar dood. Dit houdt haar nu op de been: 'Ik kan geen tijd verspillen door te huilen. Er zijn al tranen gevallen, want ik wil Freddie niet achterlaten. Het belangrijkste is dat ik nu zo veel mogelijk tijd met Freddie doorbreng, ik wil hem mooie herinneringen geven en er zeker van zijn dat hij het zal redden wanneer ik er niet meer ben.'
Bron

Bijna helft van de bevolking is aan het lijnen

AD-ONDERZOEK Nederlanders zijn massaal aan het afvallen. Bijna de helft van de bevolking lijnt, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het AD. 'Het lijkt of er een maatschappelijke verandering plaatsvindt.'

47 procent van de ondervraagden is momenteel aan het afvallen, of is van plan dat op korte termijn te doen. Onder vrouwen (54 procent) ligt dat percentage een stuk hoger dan onder mannen (38 procent). In de groep mensen ouder dan 65 wordt veel minder gelijnd: slechts 30 procent is ermee bezig.

De percentages zijn opvallend hoog, zegt professor Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit. Volgens hem heeft het alles te maken met de vele aandacht die er tegenwoordig is voor een gezonde levensstijl: bijvoorbeeld tv-reclames en tv-programma's over lijnen, maar ook gezonde bedrijfs- en sportkantines waardoor veel mensen aan hun slanke lijn beginnen te denken. 'Ik zie dat in de maatschappij ook ontstaan, net zoals dat met roken ging. Gezond leven is normaler geworden.'

De motieven lopen uiteen, blijkt uit het onderzoek. Een kwart zegt dat het uiterlijk de belangrijkste rol speelt (onder jongeren is dat 41 procent), maar voor meer dan de helft van de lijners is gezondheid de voornaamste motivatie. Belangrijk, zegt Kok. 'De hoop is dat mensen zich langzamerhand bewuster worden van de waarde van een gezond levenspatroon. Als je weet dat het goed is voor je gezondheid en je je beter gaat voelen als je minder weegt, dan is dat niet alleen een goede reden om te lijnen. Het is vooral ook de beste motivatie om het vól te houden.'

Bron

vrijdag 17 januari 2014

Aanhouding in moordzaak Nicole van den Hurk


In september 2011 werd het graf van Nicole van den Hurk geopend voor het coldcase-onderzoek© anp.


DNA-onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte in de ruim 18 jaar oude moordzaak van Nicole van den Hurk (15) uit Eindhoven. Het gaat om een 46-jarige man uit Helmond die bekend is bij de politie, zo zegt laatstgenoemde.

Ze arresteerde de verdachte dinsdag op verdenking van verkrachting van en moord of doodslag op het 15-jarige meisje. Dat gebeurde op basis van een match tussen het dna-profiel van de Helmonder en dna-profielen uit het moordonderzoek, zegt een politiewoordvoerder.

De Helmonder werd volgens hem opgepakt in zijn woning. De zegsman wil niet zeggen of de man eerder is veroordeeld. ,,We hadden DNA van hem dat we mochten gebruiken'', zegt hij. Voor zover bekend kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar niet.

De Helmonder is afgelopen dagen verhoord maar de politie geeft geen informatie over zijn verklaringen. Hij wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris in Den Bosch. Het is niet duidelijk of de verdachte al eerder is beeld is geweest in het onderzoek naar de moord op Van den Hurk.

De Eindhovense tiener verdween in oktober 1995 toen ze van haar oma in het stadsdeel Tongelre naar winkelcentrum Woensel fietste om er te gaan werken in een supermarkt. Haar levenloze lichaam werd 6 weken later gevonden in het struikgewas tussen Lierop en Mierlo. Ze bleek met geweld om het leven gebracht.

De politie onthult dat het onderzoek naar de moord eind 2012 een doorstart heeft gemaakt vanwege nieuwe informatie. Vanwege de nieuwe informatie is het DNA van de verdachte vergeleken met de sporen en was er al eind 2012 een match, vertelde een politiewoordvoerder vrijdag. Zes politiemensen werkten sindsdien 'in stilte', zorgvuldig en met veel overleg verder aan de zaak.
Bron
Lees ook: Nabestaanden Van den Hurk 'opgelucht en verheugd'
Lees ook: Verdachte moord Van den Hurk was 'kruitvat vol haat'
Lees ook: Moord-verdachte Nicole Van den Hurk had 'raar verleden met vrouwen'
Lees ook: Advocaat krijgt zin over expert in zaak-Nicole

Verdachte leden Haagse jeugdbende langer vast

De 11 jongeren die dinsdag in Den Haag in alle vroegte van hun bed werden gelicht, blijven voorlopig vastzitten. De onderzoeksrechter besloot dat het Openbaar Ministerie (OM) hen 2 weken langer mag vasthouden, zo meldt justitie.

Tijdens de actie van dinsdag doorzocht de politie tien woningen. Daarbij vond ze onder meer 70.000 euro aan contant geld, een vuurwapen, inbrekerswerktuigen en sieraden.

De politie houdt de bende al een jaar in de gaten. OM, politie en de gemeente Den Haag willen de criminele jeugdgroep aanpakken, mede om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en overlast terug te dringen.

De bendeleden maken zich volgens het OM schuldig aan drugshandel, openlijk geweld en intimidatie. De groep van 11 die dinsdag werd opgepakt, pleegt volgens de politie inbraken in gestructureerd verband.
Bron

Syrië bereid tot wapenstilstand en gevangenenruil

De Syrische regering is bereid tot een staakt-het-vuren in de noordelijke stad Aleppo en een gevangenenruil met de rebellen die tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad strijden. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem vandaag gezegd na overleg in Moskou met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Al-Moallem wilde geen details geven, maar zei slechts dat er 'maatregelen worden getroffen om de veiligheid in Aleppo te handhaven'.

De bespreking tussen Al-Moallem en Lavrov is georganiseerd ter voorbereiding op een vredesconferentie in Zwitserland, die woensdag begint. De vooruitzichten voor de gesprekken zijn somber. Beide partijen lijken nauwelijks bereid tot het sluiten van een compromis. Het is bovendien niet eens zeker of de grootste oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie (SNC), wel aanwezig is bij de top. Vrijdag beslist de SNC daarover in Istanbul.

De SNC heeft het vertrek van de Syrische president Bashar Assad als voorwaarde gesteld voor een vredesakkoord. Het feit dat Al-Moallem is afgereisd naar Rusland en een aantal eisen van de oppositie inwilligt, lijkt een poging de SNC over te halen deel te nemen. 'Als gevolg van ons vertrouwen in de positie van Rusland en zijn rol bij het beëindigen van het Syrische bloedvergieten, heb ik bij minister Lavrov een plan ingediend voor veiligheidsmaatregelen in de stad Aleppo,' aldus Al-Moallem. 'Ik heb hem gevraagd de nodige maatregelen te treffen om de invoering ervan te garanderen en heb het moment bepaald waarop de militaire operatie wordt gestaakt.' Als de wapenstilstand succesvol is, dan kan dat volgens de minister als model worden gebruikt voor de rest van het land.

Suriname getroffen door zeer zeldzame hagelbui

© Thinkstock.In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo heeft het gisteravond (lokale tijd) enkele minuten gehageld. Voor de bewoners van het tropische land was dit een ongekend bijzondere ervaring, blijkt uit verschillende reacties. De meeste meldingen komen uit het zuidwestelijk deel van de stad. Direct na de hagel barstte een zware regenbui los.

Hoewel het natuurverschijnsel zeer uitzonderlijk is voor Suriname, wist de 49-jarige Tanya Wijngaarde onmiddellijk dat het hagel was. 'Ik zei direct: het hagelt. Omdat ik uit Nederland kom herken ik dat geluid goed. Toch kon ik het eerst niet geloven, tot ik de hagel ook echt naar beneden zag komen', vertelt Wijngaarde, die nog nageniet van het bijzondere moment.

Mensen die in de auto zaten tijdens de bui dachten dat ze met steentjes werden bekogeld. Volgens veel meldingen waren de hagelstenen zo groot als knikkers. De lokale krant Dagblad Suriname maakte in september ook melding van een hagelbui. De geraadpleegde meteoroloog sloot toen niet uit dat het inderdaad om hagel zou gaan, hoewel het theoretisch onmogelijk is.
Bron

Executie moordenaar VS duurt bijna 25 minuten


Dennis McGuire © apIn Ohio is de executie van een veroordeelde moordenaar op veel kritiek komen te staan. Voor de dodelijke injectie werd een nieuwe combinatie van medicijnen gebruikt. Daardoor duurde het bijna 25 minuten voor de man was overleden..

De advocaten van de 53-jarige Dennis McGuire hadden vorige week al geprobeerd de terechtstelling te blokkeren. Volgens hen was er nog te weinig bekend over de nieuwe methode en ze waren bang voor de gevolgen. Daarin kregen ze gelijk. Het werd één van de langdurigste executies sinds de herinvoering van de doodstraf in Ohio in 1999.

Tussen het moment dat de injectie werd toegediend en zijn dood verstreken bijna 25 minuten waarin de man meermalen zwaar hijgde. Een verslaggever van de Dayton Daily News, die getuige was van de terechtstelling, schreef: 'Om 10.29 uur rolden zijn ogen, alsof hij ging slapen, en om 10.35 uur begon McGuire, die buiten bewustzijn leek, te stuiptrekken, kokhalzen en naar adem te happen.'

De advocaat van de familie noemde zijn dood 'een pijnlijk, mislukt experiment'. De familie van McGuire overweegt een klacht in te dienen.

McGuire kreeg de doodstraf wegens verkrachting en moord op een zwangere, pasgetrouwde vrouw in 1989.
Bron

donderdag 16 januari 2014

'Apothekers slachtoffer van dievenbendes'

© anp.


Talrijke apothekers zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van dievenbendes die het hebben gemunt op huidverzorgingsproducten van Vichy. Dat heeft apothekersberoepsorganisatie KNMP vandaag gemeld.

De KNMP heeft het afgelopen jaar tientallen meldingen gehad van apothekers uit het noorden en oosten van het land. Volgens een woordvoerder van de organisatie breiden de diefstallen zich nu uit over de rest van het land.

Volgens de apothekersorganisatie vindt de diefstal meestal op dezelfde manier plaats, waarbij twee dieven de winkel binnenkomen, één van hen het personeel afleidt en de ander de producten laat verdwijnen in een geprepareerde tas.

'Blijkbaar is er een illegale en zeer levendige handel gaande met deze producten', zegt de woordvoerder. De KNMP heeft een meldpunt in het leven geroepen waar apothekers hun ervaringen kunnen melden. Hiermee probeert de organisatie justitie en politie te helpen de bende op te pakken.Bron

Timmermans: niet alle moslimbroeders in terreurhoek

Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans © anp.Het is niet verstandig om de hele Moslimbroederschap in Egypte in de terroristische hoek te drukken. Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag in de Tweede Kamer. In Egypte is de beweging onlangs tot terroristische groep verklaard en verboden.

Vorig jaar zomer zette het leger president Mohamed Morsi van de moslimbroeders af. Volgens Timmermans kun je niet volhouden dat alleen maar seculiere partijen aan verkiezingen mogen meedoen en geen religieuze partijen. De achterban van de Moslimbroederschap moet worden gehoord, zei hij.

De bewindsman vindt dat EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton actiever moet worden in Egypte. Hervatting van hulp zoals begrotingssteun vanuit de Europese Unie wordt niet overwogen, zegt Timmermans.

Nieuwe grondwet
Met een uitslag die aan een dictatuur doet denken, hebben de Egyptenaren voor de nieuwe grondwet gestemd. Volgens de voorlopige uitslag heeft 98,2 procent van de kiezers voor de grondwet gestemd. Alleen de uitslagen van Caïro en Noord-Sinaï waren vanmorgen nog niet binnengekomen. De officiële uitslag wordt zaterdag verwacht.

De relatief hoge opkomst van 45 procent was belangrijk voor de huidige heersers in Egypte, die in juli president Mohammed Morsi afzetten. Daarmee willen zij tonen dat ze meer door de bevolking worden gesteund dan de Moslimbroederschap, waarvan de afgezette president Morsi deel uitmaakt.

Bron

Oekraïense parlement gaat met elkaar op de vuist om begroting

Een parlementslid heeft een hofdwond nadat perlementariërs met elkaar op de vuist gingen. © epa.De behandeling van de begroting in het Oekraïense parlement is vandaag uitgedraaid op een grote chaos. Tientallen parlementariërs waren aan het duwen en trekken. Er vielen ook rake klappen: een parlementslid hield er een wond op zijn voorhoofd aan over, een ander een bloedlip, zo viel op foto's te zien.

Het tumult vloeit voort uit de jarenlange rivaliteit tussen de regerende pro-Russische coalitie en de meer Europees georiënteerde oppositie. Uiteindelijk werd de begroting toch goedgekeurd, met 249 van de 450 stemmen. Een behoorlijk debat werd er niet over gevoerd, klaagden vooral aanhangers van de oppositie.

Tegen de pro-Russische koers van president Viktor Janoekovitsj wordt nog altijd geprotesteerd in de hoofdstad Kiev.
Bron

woensdag 15 januari 2014

Panama gebruikt 'transgene' muggen tegen knokkelkoorts

De 'Aedes Aegypti'. © epa.Komende week laten de Panamese autoriteiten een half miljard genetisch gemanipuleerde muggen uitzwermen aan de westrand van de hoofdstad Panama-Stad. De muggen zullen zich met elkaar willen vermenigvuldigen, maar de eitjes die daaruit voortkomen zijn 'lege hulzen' waar geen nageslacht uitkomt. Dit moet de ziekte dengue of knokkelkoorts in de streek bezweren. De virusinfectie wordt overgebracht door de 'echte' mug, Aedes aegypti.

Een topman van het Panamese ministerie van Gezondheid, Félix Bonilla, zei vandaag dat de transgene muggen worden vrijgelaten in een gebied waar dengue veel voorkomt en slachtoffers maakt. Het duurt nog echter zeker 6 maanden voordat kan worden vastgesteld of het snode transgene plan is gelukt. Maar Bonilla verwacht dat het aantal infecties dan sterk gaat teruglopen.

Het experiment bouwt voort op onderzoek in Brazilië en Engeland. In dit nog nieuwe jaar is in Panama al een vrouw van 35 jaar aan dengue bezweken. Het slachtoffer woonde aan de rand van de hoofdstad. De Panamese minister van Gezondheid, Javier Díaz, beklemtoonde recent dat uitroeiing van de muggensoort het enige middel tegen de ziekte is. De 'transgene muggenplaag' is slechts een stap op weg naar dat doel.

Dengue komt vooral voor in dichter bevolkte gebieden van het zuiden van Azië en van Midden- en Zuid-Amerika. De ziekte is meestal niet dodelijk, maar kan gevaarlijk worden bij een tweede besmetting.
Bron

137 jaar oude waterleiding ontploft op Fifth Avenue

© afp.Een gebarsten hoofdwaterleiding heeft in New York geleid tot ondergelopen straten en metrotunnels. De 137 jaar oude buis begaf het kort na middernacht (plaatselijke tijd) op Fifth Avenue in de buurt van Union Square. Zeker vijf uur uur lang stroomde het water de straten op en winkels, parkeergarages en metrotunnels in, voordat het lek kon worden gedicht.

Door de kracht van het water scheurde het asfalt. Een taxi kwam daardoor vast te zitten. Het auto- en metroverkeer moest worden omgeleid.

De ondergrondse waterbuis is waarschijnlijk gebarsten door een combinatie van ouderdom en de snelle wisseling van de buitentemperatuur de afgelopen tijd. In New York was het op 23 december nog 22 graden, kort daarna daalde het kwik in recordtempo naar -15 graden. Nu is het er 10 graden.
Bron

Premier Irak vraagt steun wereld tegen geweld

Soennitische Irakezen op de begrafenis van omgekomen slachtoffers van het geweld © EPA.De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft hulp gevraagd van de internationale gemeenschap om het sterk toegenomen geweld te kunnen beteugelen. Op de televisie zei Maliki woensdag dat militanten proberen een 'kwaadaardige staat' te stichten in Irak die rampzalig kan zijn voor de veiligheid in de regio en in de wereld.

Het geweld in Irak eiste woensdag opnieuw tientallen levens. Door bomaanslagen in onder meer de hoofdstad Bagdad en een dorp bij Baquba zijn zeker 62 mensen omgekomen.

De dodelijkste aanslag was in een tent in het dorp Shatub bij Baquba. Mensen rouwden daar om de dood van een lid van een militie die de regering steunde. Zeker 18 mensen kwamen om door de bomaanslag en 16 mensen raakten gewond. In Bagdad gingen zeker zeven bommen af in sjiitische districten. Daardoor kwamen tientallen mensen om.

Niet alleen Maliki is zeer bezorgd. Ook de leiders in de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak vrezen de opmars van de militanten. 'Dit is een ramp. Terroristen bedreigen nu het hele land. We moeten een gezamenlijk front vormen', liet de stafchef van de Koerdische president Massoud Barzani weten.

CAR-jongeren: wij eten slachtoffers uit wraak


Kannibalisme steekt kop op in Centraal Afrikaanse Republiek

Gewapend met grote kapmessen zaaien groepen jongeren dood en verderf in de Centraal Afrikaanse Republiek. © anp.Je tegenstanders afslachten en uit wraak opeten. De gevreesde dictator Jean-Bedel Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek deed het al in de jaren zestig en zeventig. Opstandelingen in de hoofdstad Bangui doen het nu opnieuw, zo blijkt uit schokkende getuigenissen en beelden in het bezit van Franse en Britse nieuwsmedia.


Ik at stuk van moslim uit wraak voor de moord op mijn zwangere vrouw, schoonzus en haar babyOuandja Magloire alias Mad Dog uit Bangui

'Kom mee, ze zijn er eentje aan het opeten,' roept een vriend op 8 januari tegen Arsène Guioko. Hij woont in de wijk Pétévo in Bangui en werkt als waarnemer voor de Franse nieuwszender France24. Met zijn mobieltje met camera in de hand rent de Centraal-Afrikaan zijn maat achterna.

Ontdaan van alle ledematen
Even later staat hij op een door buurtjongeren afgezet stuk weg. Op het kapotte asfalt ziet de waarnemer zes lijken liggen. Zijn maag draait om. 'Sommige lijken waren verkoold, andere ontdaan van alle ledematen.' Omstanders vertellen Guioko trots dat de slachtoffers voormalige leden waren van de rebellenbeweging Seleka, verantwoordelijk voor een verveelvoudiging van de wreedheden sinds de komst van Franse troepen in december.

Moskou scherpt terreurwetten nog even aan

Drie weken voor de Olympische Spelen in het Russische Sotsji wil het Kremlin met speciale wetgeving de dreiging van terrorisme te lijf. Op stapel staan maatregelen om de controle op de internetcommunicatie en overmakingen van geld te verscherpen en om de bevoegdheden van de veiligheidsdienst FSB uit te breiden.

Woensdag zijn hier in het parlement wetsvoorstellen voor ingediend. Volgens alle vier partijen in het parlement zijn de beoogde maatregelen impopulair, maar noodzakelijk. Zo wordt het overmaken van geld via internet binnen Rusland aanzienlijk beperkt door het maximale bedrag te verlagen. Anonieme overmakingen naar het buitenland worden geheel verboden.

Communicatiesites zoals Facebook moeten de gegevens van gebruikers 6 maanden lang bewaren en indien gewenst ter beschikking stellen van veiligheidsdiensten. Het pakket maatregelen is tot stand tand gekomen door samenwerking van parlementariërs met de FSB en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gezamenlijk initiatief de wetgeving aan te scherpen, is genomen na de terroristische zelfmoordaanslagen in Volgograd eind vorig jaar.

Critici waarschuwden dat de vele veiligheidsmaatregelen Rusland steeds meer tot een politiestaat maken.
Bron

Hypnotiseur overlijdt na val van balkon in Sydney

The Illusionists 2.0 © YouTube.De Amerikaanse hypnotiseur Scott Lewis is om het leven gekomen bij een val vanaf een balkon van een appartementencomplex in Sydney. Hij was daar met zes andere hynotiseurs voor een show in het Sydney Opera House.

De show 'The Illusionists 2.0' ging afgelopen donderdag in première. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. De politie trof het levenloze lichaam van Lewis aan op de 4de verdieping van het complex. Hij zou van de elfde etage zijn gevallen. Hij verbleef met de andere artiesten in het gebouw.

Volgens een woordvoerster van de politie was er geen sprake van verdachte omstandigheden. Of het een ongelukkig val betreft of dat het om zelfmoord gaat, moet worden onderzocht.

Nadat de middagvoorstelling zaterdag nog wel werd afgelast, gaat de rest van de voorstellingen gewoon door, zo schrijft The Sydney Morning Herald.'We zijn diep bedroefd, maar we zullen de show ter ere van hem voortzetten', aldus co-producent Tim Lawson.

Lewis had de langstlopende komische hypnoseshow in Las Vegas. Hij trad al negen jaar op in het Riviera Hotel.
Bron

Eekhoorn verandert woning in slagveld: €8.500 schade

© thinkstock.


Eekhoorns zien er erg schattig uit maar o wee als je ze als ongenode gast in huis krijgt. Margaret Bousfield uit het Britse Hartlepool beleefde de schrik van haar leven toen een hysterisch knaagdiertje het interieur van haar woning in no-time in een puinhoop veranderde.

De vrouw werd 's morgens gewekt doordat het alarm van de diestalbeveiliging afging. De geschrokken bewoonster dacht dat er een inbreker aan het werk was, maar niets bleek minder waar. Een eekhoorn was door de schoorsteen naar beneden getuimeld en zo de woning binnengedrongen.

Vernielingen
In een poging om weer buiten te raken, haalde het diertje alles overhoop. Het knaagdier beet en krabde zich met zijn klauwen een weg door alles heen: gordijnen, tapijten, sofa's en meubels werden beschadigd.

De moeder van twee kinderen riep de hulp in van de buren om de situatie de baas te kunnen. Gewapend met een kussen wist de redder in nood het dier in een hoek te dringen. Nadat het dichtsbijzijnde raam geopend werd, snelde de eekhoorn naar buiten, waarna de grote opruiming kon beginnen.

Margaret dacht dat ze het huis weer rap op orde zou hebben maar dat viel flink tegen. De woonkamer stonk naar urine en leek een waar slagveld. Het kostenplaatje liep uiteindelijk op tot maar liefst 8.500 euro.
Bron

dinsdag 14 januari 2014

Rijken stallen 54 miljard buiten Griekenland

De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras. © ap.Rijke Grieken hebben na het uitbreken van de economische crisis in hun land 54 miljard euro gestald op rekeningen in het buitenland. Dat heeft het hoofd van de Griekse fiscale politie SDOE dinsdag gezegd.

Over een groot deel van het geld is in Griekenland geen belasting betaald. Het niet belaste bedrag is ongeveer 22 miljard euro, zei SDOE-hoofd Stelios Stasinopoulos tegen Griekse parlementariërs. 'De ene na de andere' rekeninghouder wordt nu verzocht een passende boete te betalen.
Hij liet ook weten dat het met de afwikkeling van de 'lijst-Lagarde' nog niet echt opschiet.

De Griekse autoriteiten doen onderzoek naar die lijst met 1700 namen van mogelijke belastingontduikers. Stasinopoulos denkt wel dat op korte termijn met 155 mensen een schikking kan worden getroffen, meldden Griekse media.

De lijst is al in 2010 overhandigd door de voormalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde, maar raakte daarna een tijd in de vergetelheid. De mensen op de lijst hebben rekeningen bij HSBC in Zwitserland.
Bron

1000 dollarbiljet geveild voor 3,3 miljoen

Een man inspecteert nieuwe biljetten van 100 dollar. © getty.

Een 120 jaar oud biljet van 1000 dollar heeft op een veiling in het Amerikaanse Orlando een recordbedrag van bijna 3,3 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) opgebracht. Nog nooit was voor een bankbiljet zo veel geld betaald tijdens een openbare veiling, aldus Heritage Auctions dinsdag.

De koper wilde volgens het veilighuis anoniem blijven. Het gaat om het enige exemplaar van het in 1890 uitgegeven biljet dat in particuliere handen is. Het was in 1970 voor het laatst openbaar verkocht. Toen bracht het 11.000 dollar op.
Bron

Als in een actiefilm: vrachtwagen al rijdend leeggeroofd

© Archieffoto ANP.Een uit Waalwijk vertrokken vrachtwagen is tijdens een rit over de Duitse Autobahn compleet leeggeroofd. 'Als in een actiefilm' sloopten de daders al rijdende het slot van de truck. Vervolgens gingen ze er vandoor met de lading. De buit bestond uit 125 iPads, vier iPad-mini's, 30 iPhones en twee toetsenborden van Apple. Dat meldde de Duitse politie dinsdag.

De diefstal was afgelopen nacht. De Tsjechische vrachtwagenchauffeur ontdekte de roof tijdens een tussenstop op een parkeerplaats bij Kassel. Waarschijnlijk zijn de daders vlak achter de vrachtwagen gaan rijden. Daar kon de chauffeur ze niet zien. Vervolgens klom een van de dieven al rijdende op de motorkap van de auto. Zo konden ze het laadruim van de truck openen. Daarna haalden ze de inhoud pakje voor pakje uit de vrachtwagen. Dat duurde hooguit een paar minuten.

De truck was maandagavond rond half elf vertrokken uit Waalwijk en was onderweg naar Tsjechië. Bij een eerste tussenstop in de buurt van Dortmund was er niets aan de hand, dus de roof moet tussen Dortmund en Kassel zijn gepleegd. Maar de politie weet niet wanneer en waar de vrachtwagen precies is leeggehaald, omdat het onder het rijden gebeurde.
Bron

Beschoten Duitsers zijn geheim agenten

De twee Duitse diplomaten wier auto maandag in het oosten van Saudi-Arabië werd beschoten, zijn agenten van de inlichtingendienst. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. De schutters hadden kennelijk de bedoeling de twee te ontvoeren.

Gewapende mannen op motorfietsen probeerden de auto van de Duitsers, die bij de ambassade in Riyad zijn geaccrediteerd, bij het plaatsje al-Awamiya tegen te houden. De chauffeur van de wagen met een diplomatiek kenteken gaf vol gas om aan de mannen te ontkomen, waarna die in een auto en op een motorfiets de achtervolging inzetten. Daarbij werd geschoten.

De Duitsers raakten door de bepantsering van hun auto niet gewond, maar hun auto vloog wel in brand. Een Saudiër bracht de Duitsers in veiligheid. Hij verborg hen in zijn huis. Daar werden ze opgehaald en naar Riyad gebracht.Bron

Tilburgse spuger zit vast

Een Tilburger die al langer werd gezocht omdat hij willekeurig vrouwen en kinderen bespuugt, zit sinds vrijdag vast. Een vrouw achtervolgde de 25-jarige Tilburger vrijdag nadat ze was bespuugd en bedreigd en wist hem aan te houden en over te dragen aan de politie.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De politie kreeg vanaf oktober tientallen klachten van vooral vrouwen. Het OM houdt er ernstig rekening mee dat de aangehouden Tilburger steeds de dader is geweest, aldus een woordvoerster.

De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris die bepaalde dat hij 2 weken langer vast blijft zitten.
Bron

Revolutie: duiken wellicht mogelijk zonder luchtfles

Het revolutionaire ademapparaat. © Trendhunter.com.De uitvinding van een lichtgewicht ademapparaat door de Koreaanse wetenschapper/ontwerper Jeabyun Yeon, zou wel eens een revolutie kunnen ontketenen in de wereld van het onderwaterduiken. Met dit apparaat hoeven duikers niet meer met een zware fles op de rug het water in, terwijl ze toch geruime tijd onder water kunnen vertoeven.


De technologisch geavanceerde snorkel (genaamd de 'Triton Oxygen Respirator'), zorgt ervoor dat zuurstof uit het water wordt onttrokken door een filter dat kleinere gaatjes heeft dan een watermolecuul. met behulp van computertechniek en een krachtige maar kleine batterij kan een duiker vrijelijk ademen onder water, zonder de gebruikelijke duikuitrusting.

Het slechte nieuws is, dat het nog slechts om een (theoretisch) ontwerp gaat, waarvan de werking zich nog niet onder water heeft bewezen. Of en wanneer Yeon het apparaat gaat produceren is onduidelijk, maar het ziet er niet naar uit dat het apparaat binnen afzienbare tijd op de markt verschijnt. Tenzij anderen met dit idee verder aan de haal gaan natuurlijk ...
Bron

maandag 13 januari 2014

Rusland: Syrië overweegt toelaten humanitaire hulp

De VN-gazant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry tijdens een persconferentie over Syrië. © afp.Syrië overweegt om in de aanloop naar de internationale vredesconferentie die later deze maand gehouden wordt gevangenen uit te wisselen en corridors open te stellen voor humanitaire hulp. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd.


Ook wordt er onderhandeld over een lokaal staakt-het-vuren, te beginnen in Aleppo, zo lieten Lavrov en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag weten tijdens een persconferentie in Parijs.

Lavrov en Kerry oefenen druk uit op de Syrische oppositie om naar de vredesconferentie te komen. De Syrische president Bashar Assad heeft al toegezegd een delegatie naar de conferentie te sturen.

De ontmoeting van Lavrov, Kerry en de VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi staat in het teken van de vredesconferentie over Syrië die op 22 januari in Genève plaatsvindt.

Aardappelen
Kerry had een opmerkelijk geschenk meegenomen voor zijn Russische collega Lavrov: twee uit de kluiten gewassen aardappelen uit de staat Idaho. Volgens Kerry had de Russische minister tijdens een vorige ontmoeting een opmerking gemaakt over de aardappelen uit Idaho.

De conferentie is een initiatief van Rusland en de VS. Het Kremlin steunt het regime van de familie Assad al meer dan 40 jaar en het Witte Huis is een van de belangrijkste tegenstanders van de Assads. De conferentie is volgens VN-baas Ban Ki-moon 'een eenmalige kans om een einde te maken aan het geweld en garanties te bieden om de vrede te herstellen'.

Vreedzame protesten tegen het regime van Assad in 2011 mondden later in het jaar uit in een bloedige burgeroorlog. In de strijd tegen het regime hebben soennitische extremisten, inclusief strijders verwant aan al-Qaeda, een hoofdrol verworven, maar ze lijken niet in staat het regeringsleger te verslaan. Er zijn al meer dan 100.000 doden gevallen in het conflict.
Bron
Lees ook: '48 Palestijnen verhongerd in omsingeld vluchtelingenkamp Syrië'
Lees ook: Ploumen geeft 6 miljoen noodhulp aan Syrië

'Ryanair werkt met Google aan ticketrevolutie'

Ryanair-CEO Michael O'Leary. © EPA.
Ryanair en Google zouden in het diepste geheim werken aan een nieuwe, revolutionaire, manier om vliegtickets te zoeken en te boeken. Topman Michael O'Leary wil over de inhoud van de plannen niet veel loslaten, maar tegen The Independent bevestigt hij met Google bezig te zijn.


'Mensen zullen nooit meer op een andere manier tickets boeken. Onze plannen zijn echt inspirerend. Google komt met een soort prijsvergelijker, maar dan wel eentje die concurrenten als Skyscanner in één klap de knock-out kunnen geven', aldus de excentrieke Ryanair-topman.

En hoe innovatief het idee ook mag zijn, het kost Ryanair niets, beweert O'Leary. 'Google is Google. Ze willen straks prijzen van iedere maatschappij kunnen tonen en ze verdienen de kost met advertenties. Voor de nieuwe services hoeven wij in ieder geval niets af te rekenen.'
Bron

Voetgangersbrug ingestort na aanrijding

Een houten voetgangersbrug in Werkendam is maandag ingestort nadat er een kraanwagen tegenaan was gereden. De politie heeft dat gemeld.

De kraanwagen was te hoog om onder de brug door te kunnen, aldus een politiewoordvoerder. Niemand raakte gewond. De kraanwagenchauffeur heeft wel nekklachten en is geschrokken.

De brug ligt over de Dijkgraaf den Dekkerweg, een drukke route van en naar Werkendam. De weg is afgesloten. Er wordt een omleiding ingesteld.
Bron

Vrijwilligers stelen jaarlijks 10 miljoen euro

Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks minstens 10 miljoen euro van de organisatie waarvoor ze werken. Vaak gaat het om enkele duizenden euro's, maar soms ook om tonnen en in een enkel geval zelfs om nog veel meer. Dat meldt de belangenvereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) maandag in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens Maarten den Ouden, die onderzoek deed naar fraude en diefstal onder vrijwilligers, is het werkelijke bedrag nog hoger. 'De 10 miljoen euro is op basis van zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Als dat niet het geval is, kennen we ze niet', zegt hij in de krant.

Jaarlijks komen ongeveer 50 kwesties aan het licht, zo inventariseerde Den Ouden. 'Dat is dus bijna één per week.' In 9 van de 10 gevallen is de penningmeester de dader; die wordt door zijn bestuur vaak niet of nauwelijks gecontroleerd en kan soms jaren achtereen zijn gang gaan zonder dat iemand iets merkt.

De NOV zegt dat er zo"n 250.000 vrijwilligersorganisaties in het land actief zijn. 'Logisch dat het ook wel eens mis gaat.' Toch is de belangenvereniging geschrokken van de uitkomsten. Vaak is met enkele simpele maatregelen fraude te voorkomen, aldus de NOV. Daar wil ze haar achterban nadrukkelijk op gaan wijzen.
Bron

Kabinet: gedetineerde moet 16 euro per dag gaan betalen

Een cel op de afdeling verslavingen in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere. © anp.Gedetineerden, tbs'ers en ouders van minderjarigen die veroordeeld zijn, gaan betalen voor het verblijf in een gevangenis of inrichting. Het kabinet wil dat gedetineerden 16 euro per dag betalen, met een maximum van 2 jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Justitie Ivo Opstelten vandaag ter advies voorlegt aan instanties als het openbaar ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.


De bijdrage voor verblijf in cel of inrichting kan oplopen tot 11.680 euro.. Het kabinet hoopt 65 miljoen euro per jaar op te halen door een bijdrage te eisen van gedetineerden. Om te voorkomen dat veroordeelden in de problemen komen is een betalingsregeling of uitstel van betaling mogelijk, laat de staatssecretaris weten.

Een parallel wetsvoorstel moet regelen dat veroordeelde daders ook gaan meebetalen aan de kosten die de overheid maakt voor de hele cyclus van opsporing, vervolging en berechting. De maatregelen gelden niet voor asielzoekers die in vreemdelingenbewaring verblijven.

Luchtkasteel
De twee wetsvoorstellen vloeien voort uit afspraken die de regeringspartijen VVD en PvdA eind 2012 maakten in het regeerakkoord. Nederland sluit met de maatregelen volgens het kabinet aan bij een groot aantal Europese landen. De bijdrage die veroordeelden gaan betalen voor het hele proces van strafvordering en voor de slachtofferzorg wordt een vast bedrag. De hoogte ervan wordt later nog door minister Opstelten vastgesteld.

De Bond van Wetsovertreders (BWO) noemt het vragen van een eigen bijdrage in strijd met de Europese regels die bepalen dat lidstaten de kosten voor verblijf en medische verzorging betalen. Volgens de BWO draagt de maatregel ook niet bij aan een veiligere samenleving. 'Gedetineerden zullen met een aanzienlijke schuld de gevangenis verlaten, en dan is één plus één twee. Een lapmiddel als een betalingsregeling maakt dat niet anders.' De bond vindt de eigen bijdrage 'een luchtkasteel'.

zondag 12 januari 2014

Winterspelen aan de Russische rivièra

© anp.Met nog enkele weken te gaan, is het Russische Sotsji klaar voor het begin van de Olympische Spelen. Toen de stad de Spelen in 2007 kreeg toegewezen, omschreef president Vladimir Poetin het als 'een unieke plek'. Sindsdien is 'Sotsji' het paradepaardje geworden van Poetin, waar hij miljarden in heeft gestoken.

Sotsji zelf is een subtropisch zwemparadijs: veel groen, hotels en kuuroorden. De stad strekt zich uit over meer dan 100 kilometer aan de oevers van de Zwarte Zee en wordt ook wel de Russische rivièra genoemd. De Russen vieren er al sinds het begin van de Sovjettijd hun zomervakantie.

Maar achter de stad liggen de bergen. Daar is het winter en ligt het skigebied. Een tunnel verbindt warm met koud. Als het aan de Sotsji-kant van de tunnel in februari 10 graden boven nul is, staat men bij de uitgang tot de knieën in de sneeuw.

Aan de andere kant van de bergen ligt ook de Noord-Kaukasus. Dat is de armste en meest gewelddadige regio van Rusland, waar onder meer Tsjetsjenië ligt. Het is de reden voor vrees voor terroristische aanslagen en een enorme veiligheidsoperatie.

'Vredesoverleg is enige oplossing voor Syrië'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (tweede van links) zit zondag een internationale vergadering voor van de 'Vrienden van Syrië'. © getty.De alliantie van westerse landen en Arabische Golfstaten heeft de nationale Syrische oppositie zondag nadrukkelijk verzocht naar het vredesoverleg over Syrië te komen, dat later deze maand in Zwitserland begint.

De conferentie is volgens de alliantie de enige manier om tot een politieke oplossing te komen voor het door een burgeroorlog verscheurde land. 'Er is geen andere politieke oplossing', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zondag namens de 'Vrienden van Syrië'. Fabius en zijn ambtgenoten van de tien andere lidstaten uit de groep ontmoetten zondag in Parijs de leider van de gematigde oppositie SNC, Ahmad al-Jarba. De gematigde nationale oppositie is echter hopeloos verdeeld en heeft aangegeven pas op 17 januari een besluit te nemen over deelname. Jarba wilde daar zondag
niet op vooruitlopen.

Assad
Het overleg is gepland op 22 januari in Montreux en zal later verder gaan in Genève. Volgens al-Jarba was iedereen in Parijs het erover eens dat er geen rol is weggelegd voor Assad en zijn familie in de toekomst van Syrië.

In de vriendengroep zitten meer dan 100 landen en internationale organisaties die hun steun bundelen tegen de verguisde Syrische president Bashar Assad. Het aantal deelnemers in de kerngroep is beperkt tot 11 om slagvaardiger te kunnen opereren.

In Syrië vechten inmiddels oppositiegroepen niet alleen tegen Assad maar ook tegen elkaar. Zo zijn er streng islamitische strijdgroepen actief die zwaar bewapend zijn dankzij steun uit onder meer Saudi-Arabië en Qatar. In het conflict zijn al meer dan 130.000 mensen omgekomen.
Bron:
Lees ook: Syrische oppositiegroep blijft weg van vredesconferentie Genève
Lees ook: Syrische rebellen oneens over vredesoverleg
Lees ook: Iran niet welkom op Syriëconferentie: zij eruit, of wij eruit
Lees ook: Onenigheid over uitnodiging Iran voor vredesconferentie
Lees ook: Ban trekt uitnodiging Iran voor vredesgesprekken Syrië in

Woede om VN-staking leidt tot gevechten in Palestijns kamp

Jongeren uit het Palestijnse vluchtelingenkamp raken slaags met de Palestijnse politie © afp.Zeker 50 mensen zijn vandaag gewond geraakt tijdens botsingen tussen bewoners van een groot vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever en de Palestijnse politie. De vluchtelingen zijn woedend over een al weken durende staking van lokaal personeel van de VN-hulporganisatie UNRWA, dat hiermee een beter salaris wil afdwingen.

Door de staking zijn scholen en klinieken dicht en stapelt het vuil zich op. De meeste gewonden zijn politiemensen, die werden geraakt door stenen die de betogers gooiden. Ze blokkeerden wegen en staken autobanden in brand. De politie schoot met traangas. Het was het meest gewelddadige protest van de afgelopen week.

Het kamp Jalazoun ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. UNRWA heeft daar ongeveer 5000 Palestijnen aan het werk in 19 kampen waar in totaal zo'n 730.000 Palestijnse vluchtelingen langdurig verblijven. UNRWA wil dat de staking wordt beëindigd maar zegt geen geld te hebben voor hogere lonen. Volgens de organisatie verdienen medewerkers bovendien al 20 tot 80 procent meer dan werknemers in vergelijkbare publieke sectoren.
Bron

Britse ministers geven fortuin uit aan acteerlessen

Minister van Financiën George Osborne tijdens een toespraak. © afp.Shakespeare reciteren of in een dansje een boom uitbeelden: het lijkt niet meteen iets waar politici zich mee bezighouden, maar Britse ministers denken daar blijkbaar anders over. Volgens The Daily Mail hebben financieminister George Osborne en andere kabinetsleden 10.000 pond (12.000 euro) belatingsgeld uitgegeven aan acteerlessen aan de meest vermaarde dramaschool van Groot-Brittannië, de Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

Volgens de krant hopen de politici hun acteertechnieken aan te wenden om van hun prozaïsche monologen oratorische hoogstandjes te maken.

Een regeringswoordvoerder verklaart: 'Ambtenaren hebben de juiste vaardigheden nodig om op het hoogste niveau te presteren en betere, efficiëntere diensten aan het volk te kunnen bieden'.

Minister van Financiën George Osborne kreeg lessen van een stemcoach toen zijn partij, de conservatieven, nog in de oppositie zaten.
Bron

Eerste Duitse televisiefilm over Anne Frank

Een aantal foto's en brieven uit het archief van Otto Frank, die nu nog in het Anne Frank Huis zijn tentoongesteld. © anp.De Duitse producent Oliver Berben gaat het leven van Anne Frank verfilmen. De opnamen beginnen in de zomer. De film zal volgend jaar in twee delen op televisie worden uitgezonden. Volgens Berben zijn er al veel films over het joodse meisje gemaakt maar is er nog geen enkele volledig Duitse productie van.


De film zal de periode belichten tussen 1939 en 1944 toen Anne Frank en haar familie en kennissen zaten ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam. Het eindigt met de deportatie van de toen 15-jarige Anne door de nazi's. Berben volgt niet haar verblijf in het concentratiekamp Bergen-Belsen waar zij uiteindelijk sterft. 'Wat daar is gebeurd, weten we. Ik geloof niet dat we dat ook nog moeten tonen.'

De film wordt opgenomen in de studio waar het beroemde huis wordt nagebouwd. Het is nog niet duidelijk wie de rollen voor hun rekening gaan nemen.
Bron