Translate

zaterdag 11 januari 2014

Kakkerlak uit oor Australiër verwijderd

Een arts in Australië heeft een man met hevige oorpijn geholpen. Er bleek een kakkerlak in het rechteroor van de man te zijn gekropen. Een arts heeft het insect met een pincet verwijderd, schrijven Australische media.

Hendrik Helmer uit de noordelijke stad Darwin werd eerder deze week met flinke oorpijn wakker. Hij dacht meteen dat er een insect naar binnen was gekropen terwijl hij sliep. 'Ik hoopte dat het geen giftige spin was', zei hij.

Helmer probeerde het dier te verwijderen met een stofzuiger en water, maar niets hielp. 'Het dier vond dit helemaal niet prettig.' De pijn nam alleen maar toe, waarop een vriend Helmer naar het ziekenhuis bracht.

Een arts goot olijfolie in het oor, waarna het dier dieper naar binnen kroop en begon te sterven. Uiteindelijk wist de dokter de kakkerlak eruit te trekken. Ze zei dat ze nog nooit zo'n groot insect uit iemands oor had gehaald.
Bron

Vrouw vindt ander lichaam in doodskist moeder

© thinkstock.Een Amerikaanse vrouw wil weten wat er met het lichaam van haar moeder is gebeurd, nadat ze een geheel ander lichaam in de doodskist van haar moeder aantrof. Haar moeder overleed vorige maand tijdens een vakantie op Sint Maarten, een eiland dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Vlak voor de begrafenis plaats had, ontdekte Lisa Kondvar de vergissing. 'Ik dacht: Mijn God, houdt iemand mij voor de gek? Ik was verbijsterd.' Omdat de gasten al arriveerden, besloot ze de kist te sluiten en door te gaan met de ceremonie.

De familie vermoedt dat de lichamen in het ziekenhuis of in het rouwcentrum zijn verwisseld. Volgens Kondvar leek het lichaam in de kist niet eens op dat van haar moeder.

Overigens zijn er wel meer fouten gemaakt. Zo stond haar moeder op de overlijdensakte vermeld als man. Ook werd geen doodsoorzaak gegeven. Bovendien kreeg een andere dochter het lichaam niet zien, toen ze naar Sint Maarten afreisde.
Bron
Lees ook: Sint Maarten blundert met vrouwenlijken

Man gooit 30.000 dollar gokwinst in de lucht

Een afwasser wist zo'n 3000 dollar te bemachtigen. © thinkstock.Een Fransman heeft na een geluksnacht in een casino in Uruguay zijn gokopbrengst in de lucht gegooid. In Punta del Este wierp hij ongeveer 30.000 dollar (bijna 22.000 euro) in de lucht vanaf het dakterras van een kroeg.

Op die markante wijze vierde de Fransman zijn verjaardag, zo berichtte de Spaanse krant El País. Een afwasser wist zo'n 3000 dollar te vangen.

De Fransman zou ook zijn sigaar hebben aangestoken met een briefje van honderd dollar. Terug bij zijn hotel moest hij geld van iemand lenen, omdat hij letterlijk al zijn geld had weggegooid.
Bron

Slimme hond haalt zelf het eten uit de magnetron

Zodra het piepje van de magnetron klinkt, weet beagle Lucy direct wat haar te doen staat. En aangezien baasje Rodd Scheinerman toch niet in de buurt is, besluit Lucy de heerlijke kipnuggets niet koud te laten worden. De video die dit geniale plan vastgelegde, werd meteen een hit op Youtube.

In het filmpje is te zien hoe hond Lucy eerst een keukenstoel richting het aanrecht schuift, om vervolgens via de stoel bovenop het aanrecht te springen. Met een pootje trekt ze de magnetron open, om met haar neus de kipnuggets eruit te halen.

Hoewel het eten gloeiend heet is, geeft Lucy niet snel op. Nadat ze één kipnugget heeft kunnen bemachtigen, slaagt ze erin om het hele bakblik op de grond te smijten: doel bereikt.

Het filmpje werd al bijna 250.000 keer bekeken op Youtube.
Bron

Raadslid zit met kas begrafenisvereniging in Zwitserland

© anp.De van diefstal verdachte penningmeester van de Denekampse begrafenisvereniging Helpt Elkander, die tevens raadslid van Lokaal Dinkelland is, verblijft in een hotel in Zwitserland. Dat schrijft Tubantia. De krant heeft ontdekt dat hij een kamer huurt in het hotel. Niemand heeft de verdwenen Twentenaar tot nu toe gesproken.

De penningmeester verdween op 2 januari met de inhoud van de kas, zo'n 21.000 euro, van de begrafenisvereniging. Er is aangifte tegen hem gedaan en Lokaal Dinkelland heeft de man geschorst als raadslid.

Het zou om een persoonlijk drama gaan. Het raadslid verzuimde woensdag een vrouw uit Portugal op Schiphol op te halen.
Bron
Lees ook: Raadslid dat begrafeniskas roofde is spoorloos

Parlementariërs op de vuist in Turkije

© Videostill.De politieke spanningen in Turkije zijn vandaag uitgemond in een heus gevecht. Turkse parlementsleden vlogen elkaar in de haren tijdens een verhit debat. Er vielen rake klappen en er vlogen zelfs waterflessen en een iPad door de lucht.

Het debat ging over een plan waarin de regering meer zeggenschap krijgt over de benoeming van rechters en aanklagers. De AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan was met het voorstel gekomen. Volgens tegenstanders gaat het in tegen de grondwet.

Erdogan staat door een corruptieschandaal voor het eerst in zijn 11-jarige regeerperiode zwaar onder druk. Onder meer zonen van ministers uit zijn kabinet zijn opgepakt. Volgens Erdogan is het onderzoek politiek gemotiveerd. De premier heeft gereageerd door de politie te 'zuiveren' en te proberen zijn greep op justitie te verstevigen.


Bron

Agressieve aanval door Duitse tienermeisjes gefilmd

Op Facebook wordt geschokt gereageerd op een video die al enkele dagen de ronde doet. De beelden laten zien hoe twee Duitse tienermeisjes een leeftijdsgenootje meedogenloos in elkaar slaan. Het slachtoffer krijgt rake klappen en schoppen in het gezicht, wordt aan de haren meegesleurd en tegen een metalen hek geduwd. In plaats van in te grijpen, filmen andere pubers het hele gebeuren.


Een ooggetuige reageerde in de krant Berliner Zeitung op de vraag waarom het 13-jarige slachtoffer zichzelf niet verdedigde of uit de voeten maakte. 'Ze was bang. De afstraffing had ze sowieso gekregen', luidt de verklaring.

Eén van daders (14) is volgens Bild.de geen onbekende voor de politie. Ze zou al vanaf 9-jarige leeftijd als delinquent door het leven gaan en wordt omscheven als 'kampfgeil', als iemand die graag uitdaagt en op de vuist gaat.Bron

vrijdag 10 januari 2014

Geen vingerafdrukken meer nodig voor ID-kaart

Een man geeft zijn vingerafdruk af voor een biometrisch paspoort. © anp.Vanaf maandag 20 januari worden geen vingerafdrukken meer opgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort worden vanaf dat moment nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier. De datum staat in een brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
.

Onlangs riep de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, minister Plasterk nog op een oplossing te vinden voor mensen die weigeren hun vingerafdrukken te laten opslaan in hun paspoort.

Deze groep mensen weigert de afdrukken af te staan uit principiële overwegingen. Zij zijn bang dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen terecht kunnen komen, waardoor kwaadwillenden bijvoorbeeld hun identiteit kunnen overnemen.

Uitgesloten van simpele handelingen
Volgens de Ombudsman worden deze mensen uitgesloten van het uitoefenen van simpele handelingen, zoals het openen van een bankrekening, afhalen van pakketjes of stemmen bij verkiezingen.

Ook de Raad van State is kritisch op de verplichte opname van de vingerafdruk. In september vorig jaar merkte de bestuursrechter op dat de verplichte opname in strijd kan zijn met het recht op privacy.

Rechter buigt zich na 21 jaar over Faro-ramp Martinair


Resten van de Martinair DC-10 in Faro. © anp.Ruim 21 jaar na de vliegramp nabij de Portugese stad Faro gaat de rechter zich over de zaak buigen. De rechtbank in Amsterdam behandelt maandag een zaak van 30 slachtoffers tegen vliegtuigmaatschappij Martinair. Zij willen dat de schadevergoeding die zij destijds kregen, opnieuw wordt vastgesteld.


Dat liet hun advocaat Jan Willem Koeleman vandaag weten. De slachtoffers stellen dat ze bij het accepteren van de schadevergoeding niet goed op de hoogte waren van de oorzaak van de vliegramp. Een Portugese onderzoekscommissie concludeerde destijds dat het toestel tegen de grond smakte door een onverwachte windvlaag.

Luchtvaartonderzoeker Harry Horlings stelde in 2011 na een analyse van de zwarte dozen vast dat de piloten van de DC-10 van Martinair fouten hebben gemaakt bij de landing. 'Mijn cliënten zijn niet uit op geld, maar ze willen horen wie er aansprakelijk is geweest', lichtte Koeleman toe. Destijds keerde Martinair een maximale schadevergoeding uit van 250.000 gulden (ruim 113.000 euro) per slachtoffer.

Meer schade geleden
De raadsman zegt dat sommigen meer schade hebben geleden, bijvoorbeeld omdat ze door het ongeluk lange tijd niet konden werken. Hij gaat ervoor pleiten dat Martinair de overeenkomst over de schadevergoeding aanpast op basis van de nieuwe informatie.

Op 20 januari buigt de rechtbank in Den Haag zich over een andere zaak die de slachtoffers tegen de staat hebben aangespannen. Ze willen dat de staat aansprakelijk wordt gesteld voor verkeerd onderzoek naar de ramp op 21 december 1992, die 56 mensen het leven kostte en waardoor 106 mensen zwaargewond raakten. Koeleman: 'De Staat had moeten zien dat het onderzoek verkeerd is uitgevoerd en ze moet erkennen dat ze de slachtoffers verkeerd heeft voorgelicht.'
Bron

Verkrachters Marokko niet meer vrijuit door trouwen met slachtoffer

Zohra Filali, moeder van verkrachtingsslachtoffer Amina Filali, die zelfmoord pleegde. © ap.Verkrachters in Marokko kunnen waarschijnlijk binnenkort niet meer vrijuitgaan door met hun slachtoffer te trouwen. De justitiecommissie van het Marokkaanse parlement heeft deze week unaniem besloten daarvoor een omstreden wetsartikel aan te passen. Het parlement moet dit alleen nog bekrachtigen.

In maart 2012 barstten in Marokko, maar ook daarbuiten felle protesten los, toen de 16-jarige Amina Filali (16) zelfmoord pleegde nadat ze gedwongen met haar verkrachter was getrouwd. Marokkanen gingen de straat op en verschillende mensenrechten- en vrouwenorganisaties lieten van zich horen. Als gevolg daarvan heeft een commissie voor mensenrechten een wetswijziging bestudeerd.

Filali werd het symbool van alle jonge meisjes in Marokko in dezelfde situatie. De zaak staat niet op zichzelf. Onlangs pleegde opnieuw een meisje zelfmoord, toen ze onder druk van beide betrokken families met haar verkrachter dreigde te moeten trouwen.

Het nieuwe voorstel moet minderjarige meisjes in Marokko over het algemeen beter beschermen; zowel bij onttrekking aan het ouderlijk gezag als bij verkrachting.
Bron

Kenia voert bloedige aanval uit in buurland Somalië

Verdachten van de aanslag op het winkelcentrum in Nairobi in de rechtszaal. © anp.


Kenia heeft donderdag meer dan 30 leden van de radicaalislamitische terreurgroep al-Shabaab gedood tijdens een luchtaanval op een kamp in Somalië. Dat heeft het Keniaanse leger vrijdag laten weten.

De aanval gebeurde aan het eind van de middag, toen er een vergadering plaatsvond van al-Shabaableden in de zuidelijke regio Gedo. Volgens Kenia zijn er enkele belangrijke leiders gedood.

Kenia viel het zuiden van Somalië binnen in 2011 om al-Shabaab te bestrijden. Sindsdien is Kenia getroffen door een serie aanslagen van de terreurgroep. Vorig jaar kwamen zeker 67 mensen om door een aanval van al-Shabaabstrijders op een winkelcentrum in Nairobi.
Bron

Vrouw bevrijd van 36 kilo zware tumor

Artsen in Tsjechië hebben een 47-jarige vrouw bevrijd van een tumor van liefst 36 kilogram. Tsjechische media berichtten donderdag over de operatie in een ziekenhuis in Zlin.

De riskante ingreep duurde bijna 7 uur. De tumor die uit de buikholte van de vrouw werd gehaald, had een omtrek van meer dan een meter. De artsen waren verbaasd dat de vrouw niet eerder hulp had gezocht.

'Door het gewicht van de tumor werd ze bedlegerig en kon ze geen normaal leven meer leiden', zei arts Jiri Klein.
Bron

Brit aangehouden voor schoppen stewardess

© reuters.


Een 51-jarige Brit heeft donderdag korte tijd vast gezeten nadat hij zich aan boord van een vliegtuig had misdragen. De man maakte tijdens een vlucht vanuit Azië naar Amsterdam ruzie met de bemanning en schopte daarbij een stewardess.

De marechaussee hield de man, die te veel gedronken had, kort na de landing aan. Hij moest een boete van 750 euro betalen. Inmiddels is de Brit weer vrij.

donderdag 9 januari 2014

Klopjacht in Russische stad na vondst lijken

Russische antiterreureenheden zijn donderdag een klopjacht begonnen in de zuidelijke stad Stavropol, nadat daar een dag eerder zes lijken werden gevonden in auto's. De slachtoffers zaten in vier verschillende auto's, die op enkele kilometers van elkaar werden aangetroffen. Bij een van de auto's ging een bom af toen agenten het voertuig naderden. Niemand raakte daarbij gewond.

De toedracht van de moorden is nog onduidelijk, maar de Russische veiligheidsdiensten zijn in opperste staat van paraatheid na de zelfmoordaanslagen in Volgograd die eind december minstens 34 levens eisten.

Stavropol ligt ongeveer 500 kilometer van Sotsji, waar op 7 februari de Olympische Winterspelen beginnen. Russische media speculeerden donderdag over de mogelijkheid dat islamitische terroristen uit de Kaukasus wellicht achter de moorden zitten. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten houden het ook voor mogelijk dat sprake is van afrekeningen in het criminele milieu.
Bron

Revolutionair pashokje in winkelcentrum Abu Dhabi

© Youtube.


Klanten in een luxe winkelcentrum in Abu Dhabi hoeven kleren niet meer te passen om te kijken of ze goed zitten. In een revolutionair pashokje wordt namelijk met behulp van augmented reality de potentiële aankoop in de spiegel over de klant geprojecteerd.


Bezoekers van winkelcentrum The Galleria kunnen zo met de 'Virtual Style Pod' in het pashokje de nieuwste kledingcollecties passen.

Volgens de makers is het de eerste 3D kleding-simulator in de wereld. Klanten kunnen meerdere kledingstukken combineren en snel van kleur en maat wisselen.

Bron

Politie haalt vloekende kleuter weg uit gezin

De politie heeft in de VS een vloekende kleuter buiten een gezin geplaatst. Aanleiding was een filmpje waarin de jongen ook aangemoedigd werd om schunnige taal te spreken en zijn middelvinger op te steken. Een politievereniging plaatste het filmpje op haar website, maar dat viel niet bij iedereen in de smaak.

De politievereniging in Nebraska verdedigt haar daad door te stellen dat ze met het vrijgeven van de beelden de discussie over de problemen in de gemeenschap waarin het jongetje leeft, aan te kaarten. Op de beelden is te zien hoe de jongen opgehitst wordt.

Volwassenen slingeren racistische en obscene opmerkingen naar het hoofd van het jongetje, waarop hij gelijksoortige taal hanteert om de volwassenen van antwoord te dienen. De jongen zet zijn woorden kracht bij met een opgestoken middelvinger.

Hartverscheurend
De politievereniging vond het filmpje op de Facebookpagina van een bendelid. 'Mensen...deze video deugt niet. Ondanks het feit dat het om ziekelijke en hartverscheurende beelden gaat, zien we ons toch verplicht om ze met jullie te delen', klinkt het moraliserend.

'We hebben de verplichting om de bevolking op te voeden en te wijzen op ongeoorloofde en vaak gewelddadige zaken waaraan jonge en onschuldige kinderen vaak blootgesteld worden. Ze raken zo verstrikt in een cyclus waar ze niet meer uit kunnen. In het filmpje is er geen sprake van illegale daden, maar we zien wel dingen die amoreel zijn en volstrekt ongezond voor een dit kleine kind.'

Boosheid
Het vrijgeven van de beelden kan niet bij iedereen op bijval rekenen. 'Eigenlijk werd de jongen twee keer misbruikt: de eerste keer door de volwassenen die opdraven in de video en de tweede keer door de politievereniging', stelt Willie Hamilton, directeur van 'Black Men United', een groep die zich inzet voor families. 'Als de politie educatieve doelen had met deze video, dan is ze niet in haar opzet geslaagd.'

De politie laat nog weten dat het vloekende jongetje samen met drie andere kinderen weggehaald werd uit het huis waar het filmpje gemaakt werd. De politie van Omaha bekeek de beelden ook met aanklagers. Samen kwamen ze tot de conclusie dat er geen sprake is van 'criminele activiteiten'. Ook met de Amerikaanse variant van Kind & Gezin werden de beelden bekeken. Daarop werd beslist om de kinderen weg te halen uit het huis.
Bron: video

'Lelijkste vrouw ter wereld' geeft pestkoppen lik op stuk

Vorig jaar nam de wereld kennis van het verhaal van Lizzie Velasquez, die door een zeldzame aandoening geen gram aankomt ook al eet ze de hele dag door. De nu 24-jarige Amerikaanse kreeg op de middelbare school dan ook heel wat nare namen naar het hoofd geslingerd en ging zelfs door het leven als 'lelijkste vrouw ter wereld'. Bij een TEDX gesprek in Austin vorige maand steeg ze boven de pesters uit en toonde ze het ware gelaat van ultieme schoonheid.

Ze is 157,5 centimeter groot, maar weegt nog geen dertig kilo, veroorzaakt door een genetisch syndroom. Slechts twee andere mensen ter wereld lijden aan dezelfde aandoening, waar dokters nog maar bijzonder weinig over weten. De patiënten hebben bijna geen spiermassa, geen vet en hun gezichtsvermogen is aangetast. Lizzie is blind aan haar rechteroog. Maar opgeven doet deze vrouw nooit.

Lelijkste vrouw
Toen Lizzie op internet surfte, ontdekte ze tot haar ontzetting een video van zichzelf op YouTube met de titel: 'World's Ugliest Woman'. Het filmpje had miljoenen views. Met de hulp van haar familie slaagde ze er echter in om de pesters lik op stuk te geven en de betekenis van mooi zijn te herdefiniëren.

Tijdens een uiteenzetting voor de non-profitorganisatie TEDx in Austin toonde ze op geheel eigen wijze over hoeveel moed en zelfrelativeringsvermogen ze in werkelijkheid beschikt. Pestgedrag bestrijdt ze met humor. 'Wanneer we vrede hebben met wie we zijn of hoe we er uitzien, trekken pestkoppen altijd aan het kortste eind. 'Ik ben wie ik ben door de doelen die ik aan mezelf stel, niet door mijn uiterlijk.'

Lizzie schreef ondertussen al twee bestsellers. Op deze site kom je meer te weten over alle projecten van deze uitzonderlijke dame. Ze inspireert ondertussen miljoenen mensen.


Bron

Deze man heeft zich al zestig jaar niet gewassen

Amoo Hadji. © Videostill Youtube.


Al zestig jaar gaat de Iraniër Amoo Hadji (80) ongewassen door het leven. De man leidt een primitief bestaan in het dorpje Dezhgah. Een washandje en water staan duidelijk niet in zijn woordenboek, en dat is merkbaar.

De man stinkt uren in de wind en lijkt wel een personage uit 'Lord of the Rings' met zijn lange baard en geschubde huid, schrijft Viral Nova. Foto's van de man verschenen recent op Reddit.

Waarom de man zo door het leven gaat, is onbekend. Zijn enige 'kostbare' bezit is een stalen pijp. Daar rookt hij geen tabak mee... maar mestBron

woensdag 8 januari 2014

Regisseur Transformers blundert tijdens presentatie

Michael Bay heeft zichzelf voor schut gezet op de Las Vegas Consumer Electronics Show. Tijdens een voorstelling van nieuwe televisietechnologie voor Samsung liet zijn autocue het plots afweten. De Transformers-regisseur wist van geen hout pijlen meer maken en droop met de staart tussen de benen af.

'Wow! Ik heb mezelf te kijk gezet op de CES', klonk het na de blunder op de blogvan de Hollywood-miljonair. 'Ik stond zo te popelen om te praten dat ik de intro van de vicevoorzitter van Samsung overgeslagen heb. De autocue was daardoor het spoor bijster en ik ben maar van het podium gestapt. Live presentaties zijn duidelijk mijn ding niet.'

'Ik leef met hem mee, maar het was wel grappig', aldus een aanwezige journalist. 'Noch hijzelf noch Samsung komt hier goed uit', meent een andere. 'Technische problemen kunnen zich altijd voordoen, maar nu met een topregisseur en een technologisch bedrijf in de hoofdrol? Dat is toch wel heel ongelukkig.'


Bron

Marihuana als medicijn wordt toegestaan in New York

Marihuana op de toonbank in Denver. © epa.De Amerikaanse staat New York gaat het gebruik van marihuana voor medische doeleinden toestaan. Gouverneur Andrew Cuomo heeft woensdag een proefproject aangekondigd dat gaat lopen in een aantal ziekenhuizen. Het verbouwen of importeren van marihuana uit andere staten blijft verboden.

Een beperkt aantal ziekenhuizen mag de marihuana gebruiken voor de behandeling van chronisch zieken. Het gaat daarbij specifiek om ziekten als kanker en glaucoom, ook wel bekend als groene staar. 'Marihuana kan als medicijn de pijn verzachten bij kanker en andere zware ziektes', zei de gouverneur. New York is de 21ste staat die de regels over marihuana versoepelt.

In 1996 was Californië de eerste staat die de wetgeving versoepelde. De staat Colorado is nog een stap verder gegaan. Sinds 1 januari mogen inwoners van 21 jaar en ouder de softdrug legaal in de winkels kopen. Het is de eerste staat waar dat mag


Bron

15.000 ouderen plots te gezond voor het tehuis

Ruim 15.000 hoogbejaarden die een jaar geleden nog recht hadden op een bed in een verzorgingshuis moeten dit jaar noodgedwongen thuis blijven wonen. Honderden verzorgingshuizen sluiten. Hulpverleners en deskundigen houden hun hart vast. 'Want is er thuis genoeg hulp?' vraagt zorgconsultant Wine te Meerman zich af nu de regels voor opname zijn aangescherpt.


Sinds 1 januari komen ouderen met de indicatie zorgzwaartepakket (zzp) 3, het verzorgingshuis niet meer in. Dat zijn veelal 80-plussers die moeilijk ter been zijn, weleens iets vergeten, hulp nodig hebben bij het uit bed komen, bij het douchen of de maaltijd. In een verzorgingshuis zouden ze tot 12 uur hulp per week krijgen, maar volgens de nieuwe normen is 'zzp 3' gezond genoeg om met de nodige thuiszorg zelfstandig te blijven wonen.

Ouderen met zzp 1 en zzp 2 werd vorig jaar al toegang tot een verzorgingshuis ontzegd. Een plaats in het verzorgingshuis is alleen nog voor mensen vanaf zzp 4. 'Dan zit je bijvoorbeeld in een rolstoel of ben je zo aan het dementeren dat je niet meer weet welke dag en hoe laat het is,' zegt Bernadet Naber van Actiz, de koepel van verzorgings- en verpleeghuizen.

Spaarpotje centrale bank bevat miljoen kronen voor elke Noor

Noorse kronen. © ThinkStock.Een bijna een kwart eeuw geleden opgezet Noors spaarfonds beschikt inmiddels over omgerekend 605 miljard euro. Dat uit olie- en gasinkomsten opgebouwde nationale spaarpotje bevat dus nu ruim 5,1 biljoen Noorse kronen. Dat is volgens meldingen van de centrale bank in Oslo vanaf vandaag een miljoen keer het aantal inwoners van het land.

Als het fonds zou worden verdeeld over de inwoners, waren alle ruim 5 miljoen Noren nu gerekend in Noorse kronen miljonair. Dat is omgerekend ongeveer 119 duizend euro. De directeur van de centrale bank, Thomas Sevang, zei woensdag dat het nog niet eerder was voorgekomen dat het spaarpotje in kronen een miljoen keer het aantal inwoners bevat.

Uitgeven mogen de 'miljonairs' het geld echter niet. Het Scandinavische land heeft na de ontdekking van de waardevolle delfstoffen in 1969 besloten dat er gespaard moet worden voor magere jaren. De minister van Financiën, Siv Jensen, wijst erop dat veel landen met tijdelijke grote inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen relatief korte tijden van voorspoed beleven, gevolgd door een erg moeilijke aanpassing aan minder voorspoed. Dat mag de Noorse miljonairs niet overkomen (één euro is ongeveer 8,4 Noorse kronen).
Bron

'Jager schiet Bigfoot dood'
De Amerikaan Rick Dyer, die zichzelf de beste Bigfoot-speurder ter wereld noemt, beweert dat hij in september 2012 Bigfoot heeft doodgeschoten. Bigfoot is een veronderstelde primaatsoort uit de Verenigde Staten en Canada, en zou net als de mens rechtop lopen, met een volwassen lengte van 1,80 tot zo'n 2,50 meter en een geschat gewicht van 100 tot 450 kilo.


Dyer heeft het kadaver ingevroren en liet een DNA-test en een volledige 3D-scan uitvoeren: 'Elke test die je maar kan bedenken werd uitgevoerd. Dit is 100 procent zeker Bigfoot. Ik heb hem neergeschoten en nu kom ik ermee naar buiten', aldus Dyer. Binnenkort wil hij Bigfoot zelfs meenemen op een grote tour door de Verenigde Staten.

Overigens is het niet de eerste keer dat hij beweert Bigfoot te hebben neergeschoten. In 2008 riep hij hetzelfde. Wetenschappers van National Geographic onderzochten toen het lichaam en kwamen tot de conclusie dat de jachtbuit slechts een apenpak van rubber was.
Bron

Het regent vleermuizen in Australië

© anp.Het is zomer in Australië en het weer is er ook naar. Grote delen van het land kampen met een hittegolf. Die heeft in het noordoosten voor een vreemd soort neerslag gezorgd. Ongeveer 100.000 vleermuizen zijn sinds het snikhete weekend naar beneden komen vallen in het zuiden van de deelstaat Queensland, meldde de Australische omroep ABC.

De dieren kunnen niet tegen de hitte en vallen volgens een lokale natuurbeschermer bij temperaturen boven de 43 graden dood of stervende neer.

Het is voor de natuur in het gebied een grote tegenslag, want de 25 kolonies vleermuizen vormen er een belangrijk onderdeel van. Ze zijn nu vrijwel weggevaagd door de hittegolf.

De stank van de karkassen zorgt in tal van plaatsen vooral ten westen en zuidwesten van de stad Brisbane voor grote overlast.
Bron

dinsdag 7 januari 2014

Dader na aanval met bijtend zuur: 'Wie lijkt er nu op horrorfiguur?'

Naomi Oni voor en na de aanval. © Kos.


Op 30 december 2012 beleefde Naomi Oni haar ergste nachtmerrie. De 21-jarige medewerkster van een Victoria's Secret-winkel in het oosten van Londen was op weg naar huis toen een vrouw in nikab een bijtend zuur over haar heen gooide. De knappe jongedame hield er brandwonden in het aangezicht aan over. De dader bleek Mary Konye, een vriendin die jaloers was op haar uiterlijk.

Het droevige verhaal kent wel een voorgeschiedenis, bleek vandaag tijdens het proces. Het slachtoffer had Mary eerder gepest met haar uiterlijk, ze had haar vergeleken met een mismaakte kannibaal uit een horrorfilm. Daarop nam het meisje op bijzonder gruwelijke wijze wraak. 'Zo zal ze weten hoe het voelt om lelijk door het leven te moeten gaan', zou ze aan een vriendin verteld hebben.

Na de aanval plaatste de dader een foto van Freddy Krueger (de lelijkaard uit 'A Nightmare on Elm Street'; nvdr) op haar internetprofiel. 'Wie ziet er nu uit als Wrong Turn (het verminkte personage; nvdr)?', luidde het bijschrift.

'Ze heeft het zichzelf aangedaan'
Het slachtoffer bleef achter met verschillende brandwonden op haar gezicht, armen, borst en dij. Intussen heeft ze al meerdere operaties ondergaan. Konye geeft toe dat ze zich vermomd had en haar rivale naar huis gevolgd was, maar ontkent het goedje gegooid te hebben. 'Dat heeft ze zichzelf aangedaan.'

Een bewakingscamera filmde het duo net voor de aanval zou plaatsvinden.Bron

Verstekeling valt dood uit vliegtuig in Londen

© Thinkstock.


De inwoners van het Britse Mortlake, een voorstad van Londen, moesten zich tweemaal in de ogen wrijven tijdens het ontbijt. Midden in hun woonwijk stortte een man van grote hoogte neer op een geparkeerde auto. De dertiger van Noord-Afrikaanse origine is vermoedelijk een verstekeling die zich had verstopt in het landingsgestel van een vliegtuig.

Getuigen zagen hoe lichaamsdelen van de man na het neerstorten in het rond vlogen. 'Restanten van de onfortuinlijke man lagen echt overal op straat, er bevond zich ook een lichaamsdeel net voor mijn auto', verklaarde Billy Watson, een gechoqueerde inwoner van de wijk. 'Hij droeg een spijkerbroek, zwarte pullover en witte sportschoenen. Ik zag hem als eerste liggen. Zijn hoofd zat vol met bloed.' Niemand raakte verder gewond.

De verstekeling werd teruggevonden in een straat die pal onder een drukke aanvliegroute naar de Londense luchthaven Heathrow ligt. Wellicht had de man zich verstopt in het landingsgestel en is hij op grote hoogte bevroren waardoor hij naar beneden is gevallen.

Een politiewoordvoerder vertelde aan de Daily Mail dat de dood van de Noord-Afrikaan voorlopig als 'onopgelost' wordt geclassificeerd, maar dat de piste van een vluchteling die uit een vliegtuig is gevallen nog verder wordt onderzocht.

De man is al de tweede verstekeling in een maand tijd die levenloos werd teruggevonden in Londen. In een toestel van British Airways werd een vluchteling dood aangetroffen.
Bron

Eerste chemische materiaal verwijderd uit Syrië


Het Deense schip. © reuters.


Het weghalen van gevoelig chemisch materiaal uit Syrië is begonnen. Dit heeft de gemeenschappelijke missie van VN en Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vandaag laten weten. Het materiaal is in de haven van Latakia op een Deens schip geladen.

Het Deense schip heeft inmiddels de haven van Latakia verlaten met koers op internationale wateren, aldus Sigrid Kaag, de Nederlandse diplomate die de gecombineerde OPCW/VN-missie leidt. Het schip wordt beveiligd door een escorte van Deense, Noorse, Chinese en Russische vaartuigen.

Het is de afspraak dat de Syrische chemische wapens en gevoelig materiaal dat voor de productie van chemische wapens kan worden gebruikt, buiten het door een burgeroorlog geteisterde land worden vernietigd. Het plan is vorig jaar overeengekomen, nadat de VS met een aanval hadden gedreigd. Dat gebeurde na een grote chemische aanval in Syrië in augustus, waardoor honderden mensen om het leven kwamen.
Bron
Lees ook: 'Italië staat overslag chemische stoffen Syrië toe'
Lees ook: Weinig schot in overdracht Syrische chemische wapens
Lees ook: Tweederde van Syrische chemische wapens weg
Lees ook: Syrië niet op schema met inleveren chemische wapens
Lees ook: Syrië mist deadline 'chemische wapens'
Lees ook: VS beginnen met vernietiging chemische wapens Syrië

Archeologische voorwerpen Egypte onderschept

Delen van de oude graftombes. © afp.De Egyptische politie heeft voorwerpen uit de oudheid onderschept, die illegaal waren opgegraven. Dat heeft het ministerie van Oudheden vandaag laten weten.

De voorwerpen zijn in beslag genomen tijdens een huiszoeking in Zawiyat Abu Musallem, een buitenwijk van de hoofdstad Caïro. Het gaat onder meer om beelden, deuren van kalksteen die in oude graftombes werden gebruikt en om talismannen. De autoriteiten vermoeden dat een gewapende bende achter het illegaal opgraven van de voorwerpen zat.

Minister van Oudheden Mohamed Ibrahim zei dat de voorwerpen een grote archeologische waarde hebben en afkomstig zijn uit verschillende periodes van de oudheid.

Na het uitbreken van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak in 2011 zijn grote aantallen kunstvoorwerpen gestolen uit musea of illegaal opgegraven. In augustus vorig jaar namen dieven circa 1000 voorwerpen mee na een inbraak in het zuiden van Egypte.
Bron

Monstergolf sleurt stel in zee: man gered, vrouw vermist

© Screenshot YouTube.


Een getuige heeft het dramatische moment gefilmd waarop een stel afgelopen zondag door een monstergolf werd meegesleurd in de Franse stad Biarritz. De man kon na twintig minuten gered worden, de vrouw is nog steeds vermist.

Het duo was aan het wandelen op een kustpad nabij de vuurtoren toen de tragedie zich afspeelde. Het moment werd vastgelegd door een getuige die de beelden doorstuurde naar de Franse tv-zender TF1. De video toont hoe enorme golven tegen de rotsen slaan en het koppeltje over de reling meesleuren. Een andere wandelaar kan nog net op tijd zijn hachje redden.

De onfortuinlijke man werd na twintig minuten op het droge gehaald maar de vrouw kon, ondanks een zoekactie met een helikopter, nog steeds niet teruggevonden worden.

Het kustpad heeft de reputatie van zeer gevaarlijk te zijn en wandelaars worden dan ook geadviseerd om het bij stormweer te mijden.
Bron

maandag 6 januari 2014

Stelend ex-raadslid duikt plots op voor gratis plant

De gevallen PvdA-politicus maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten en poogt zijn gezicht achter het plantje te verbergen. © MARNIX SCHMIDT.Opeens stond hij daar: de gevallen politicus Bert van der Roest, de stelende penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant. Na zich maanden schuil te hebben gehouden, verscheen de PvdA'er zaterdag plotseling op het Janskerkhof. Hij kwam er zijn kerstboom inruilen voor een gratis kamerplant.

Enigszins geschrokken van het theatrale karakter van de inruilactie - iedereen werd op een podium gehesen - probeerde hij zich achter de net verworven plant te verschuilen. De fotograaf van het AD Utrecht herkende de verguisde politicus en acteur wel.

45.000 euro gestolen
De geschiedenis: begin oktober kondigt van der Roest zijn vertrek als PvdA-raadslid aan en duikt hij onder. Al snel wordt duidelijk dat hij als beheerder van de kas waarschijnlijk zo'n 45.000 euro van de daklozenkrant heeft gestolen.

Een dag later treedt hij nog één keer op in Groningen met zijn voorstelling Ode aan mijn moeder, maar dan wordt duidelijk dat hij tot op het toilet door media achtervolgd zal worden, als hij zijn gezicht nog ergens durft te laten zien.

Wachtgeld
De grote en algemene verontwaardiging wordt alleen maar groter als duidelijk wordt dat Van der Roest aanspraak wil maken op de wachtgeldregeling om het gestolen geld terug te betalen. Van der Roest laat zich vervolgens niet meer zien.

Tot hij zaterdag plots uit zijn schulp kruipt, ietwat onwennig op het Janskerkhof in de rij gaat staan om zijn kerstboom in te leveren.

Vliegtuig raakt 'UFO' op haar na bij Heathrow

© thinkstock.Een piloot heeft melding gemaakt van een 'close encounter' met een UFO nabij de Britse luchthaven Heathrow. Het ongeïndentificeerd vliegend object, dat vlak naast de Airbus A320 scheerde, had volgens de piloot de vorm van een rugbybal.

Dat schrijft de Britse nieuwssite The Telegraph. Het incident vond plaats toen het vliegtuig boven het platteland van Berkshire vloog, zo'n 30 km van Heathrow verwijderd. De gezagvoerder vertelde aan de luchtvaartautoriteiten dat hij er zeker van was dat het object ging botsen met het passagiersvliegtuig. Hij had de indruk dat de 'UFO' zo snel op het toestel afkwam dat er geen tijd meer overbleef om te reageren. Uiteindelijk passeerde het object slechts op enkele meters van het vliegtuig.

Na het incident checkte de piloot de boordinstrumenten en nam onmiddellijk contact op met de verkeerstoren, maar er was geen spoor meer te bekennen van het mysterieuze object.

De bijna-botsing werd onderzocht door de Britse luchtvaartautoriteiten maar het speurwerk heeft vooralsnog geen helderheid kunnen scheppen. Opnames van andere vliegtuigen, die op het moment van de feiten in de buurt waren, werden gecheckt, maar zonder resultaat. Op radartoestellen van het leger was ook niets te zien.

Het is nog onbekend wat de piloot precies heeft gezien. Meteorologische heliumballonnen werden uitgesloten, omdat deze niet in de vliegroute waren uitgezet. Ook normale balonnen werden van de lijst geschrapt, aangezien die niet zulke grote hoogte kunnen bereiken.

Onderzoeksrapport
De waarneming gebeurde bij daglicht rond 18u35 op 13 juli jongstleden. De feiten kwamen nu aan het licht omdat het onderzoeksrapport over het incident pas de afgelopen week werd gepubliceerd. Het rapport vermeldde niet welke airline betrokken was. De conclusie luidde dat het tot nader order onmogelijk was om het object op te sporen of te identificeren.
Bron
Lees ook: Vliegend voorwerp verstoort vliegverkeer Bremen Airport

China vernietigt ruim 6 ton ivoor

© ap.


De Chinese overheid heeft maandag publiekelijk ruim 6000 kilo ivoor van olifanten vernietigd in de kustprovincie Guangdong. De ceremonie rondom de vernietiging was bedoeld als statement voor het terugdringen van illegale ivoorhandel. Vergeleken met andere landen loopt China nog flink achter met de bestrijding ervan, maar de autoriteiten hebben zich voorgenomen daar iets aan te doen.

Overheidsfunctionarissen, medewerkers van verschillende ambassades in China en VN-milieupersoneel woonden de ceremonie bij, meldde dierenorganisatie TRAFFIC die ook aanwezig was.

Chinese autoriteiten namen vorig jaar ruim 41.000 ton ivoor in beslag. Eén olifantenslagtand weegt vaak enkele tientallen kilo's en is al gauw tienduizenden euro's waard.

Wat TRAFFIC betreft, wordt al het in beslag genomen ivoor voortaan geregistreerd. Zo kan worden voorkomen dat het waardevolle spul uiteindelijk weer op de zwarte markt belandt.
Bron

zondag 5 januari 2014

Deel klif stort in zee na krachtige storm Engeland

Een deel van een klif in het Engelse Hastings is in zee gestort nadat een krachtige storm voorbij raasde. Enkele mensen waren getuige van het natuurgeweld en legden het moment vast op video.

Het deel van de klif verdween vrijdagmiddag in de zee. Kevin Ice filmde het moment en gaf zijn beelden aan de BBC. Hij vertelde dat hij nog nooit eerder zoiets zag. 'Gelukkig was er waar wij stonden niemand voorbij de reling gegaan.'

Extreem weer
Groot-Brittannië heeft de laatste dagen te kampen met extreem weer. Harde wind en hoogwater leidden gisteren opnieuw tot overstromingen. Autoriteiten waarschuwen nog altijd voor levensgevaarlijke situaties in delen van Wales en het zuidwesten van Engeland evenals in Schotland en enkele plaatsen aan de oostkust.

Ook voor de rest van het weekend voorspellen meteorologen storm. De nooddiensten hebben de bevolking opgeroepen weg te blijven uit kustgebieden uit vrees voor meer overstromingen bij hoogwater.


Bron

Lichaamsdelen vallen 'uit de lucht' in Jeddah

Een vliegtuig boven de stad Jeddah. © YouTube.In de Saudische stad Jeddah kwamen zondag verscheidene lichaamsdelen 'uit de lucht vallen'. Dat schrijven Arabische media. Volgens de politie behoorden ze hoogstwaarschijnlijk toe aan een persoon die zich in een vliegtuig had verstopt.

'De politie kreeg een telefoontje van een getuige die menselijke resten zag neerkomen op een kruispunt in de wijk Mushrefa', meldde een politiewoordvoerder in een verklaring. Het lijkt erop dat de lichaamsdelen 'van het landingsgestel zijn gevallen', maar dat wordt nog onderzocht.

Wanhopige vluchtelingen klimmen op slecht beveiligde luchthavens soms in het vliegtuigdeel waarin het opgeklapte landingsgestel zit. Zij vriezen meestal dood zodra het toestel een bepaalde hoogte bereikt, maar sommigen overleven hun reis.
Bron

Dodental ingestort gebouw India loopt op

Het ingestorte gebouw in Canacona. © afp.Het dodental van de instorting van een gebouw in de Indiase stad Canacona is opgelopen tot 14. Volgens reddingswerkers liggen mogelijk meer dan 20 mensen nog onder het puin, meldden Indiase media.

Het gebouw met vijf verdiepingen was nog in aanbouw toen het zaterdag bezweek. Hulpverleners denken dat de kans klein is dat mensen nog levend uit de puinhopen komen. De enorme hoeveelheid puin bemoeilijkt de zoektocht.

In India storten wel vaker gebouwen in. Oorzaak zijn vaak constructiefouten en slecht materiaal. In september kwamen 60 mensen om toen een flatgebouw in Mumbai instortte.
Bron

'Britse politie weet wie Maddie ontvoerde'


Analyse telefoongegevens leidt naar dievenbende

De ouders van de ontvoerde Maddie McCann. © epa.De Britse politie zegt te weten wie de vierjarige Maddie McCann zeven jaar geleden in Portugal heeft ontvoerd. Drie mannen uit een dievenbende zijn nu de hoofdverdachten in een van de bekendste ontvoeringszaken ter wereld. De Britse agenten zijn echter woedend omdat ze de dieven niet kunnen arresteren.

De mannen zijn geïdentificeerd na een zoektocht van zeven jaar naar de ontvoerders van het meisje toen ze met haar ouders op vakantie was in Portugal. De rechercheurs zijn de mannen op het spoor gekomen dankzij een analyse van gsm-gegevens.

Dievenbende
Het zou gaan om drie leden van een dievenbende die het op toeristen in het vakantieoord van het stadje Praia da Luz hadden voorzien rond de periode dat Madeleine verdween. De politie ontdekte heel wat telefoontjes tussen de verdachten in de uren nadat Madeleine verdween uit het appartement dat haar ouders Kate en Gerrry McCann huurden.

De Britse politie is naar verluidt, gefrustreerd door de incompetentie van de Portugese agenten en door de vertragingen in het onderzoek. Volgens de politie hebben de dieven in het appartement ingebroken en hebben ze het meisje wakker gemaakt. Vervolgens zouden ze in paniek zijn geraakt en namen ze Maddie mee op hun vlucht.

Geen arrestaties
Dit weerlegt de eerdere hypothese dat het meisje ontvoerd werd door pedofielen of kidnappers. De ouders zaten op het moment dat Maddie verdween in een restaurant in de buurt. Bij thuiskomst ontdekten ze dat hun dochter verdwenen was.

De Britse autoriteiten kunnen geen arrestaties in een vreemd land verrichten en geen van de verdachten zijn Brits. Ze moeten nu wachten op de diplomatieke onderhandelingen tussen de Britse en Portugese regeringen voor toestemming om in Portugal te mogen handelen.
Bron
Lees ook: 'Politie bereidt arrestaties voor in zaak Maddie'
Lees ook: 'Politie zoekt op zigeunerplek naar sporen Maddie McCann'
Lees ook: Zaak Madeleine McCann: politie op zoek naar indringer