Translate

zaterdag 4 januari 2014

Nog steeds levensgevaarlijke situaties door storm Groot-Brittannië

De kust van Wales vandaag. © epa.In Groot-Brittannië hebben harde wind en hoogwater vandaag opnieuw tot overstromingen geleid. Autoriteiten waarschuwen nog altijd voor levensgevaarlijke situaties in delen van Wales en het zuidwesten van Engeland evenals in Schotland en enkele plaatsen aan de oostkust.

Ook voor de rest van het weekend voorspellen meteorologen storm. De nooddiensten hebben de bevolking opgeroepen weg te blijven uit kustgebieden uit vrees voor meer overstromingen bij hoogwater. Aan de kust rond Aberystwyth in Wales is een onbekend aantal mensen geëvacueerd.

In het graafschap Devon wordt een 18-jarige jongeman vermist. Hij werd voor het laatst gezien toen hij langs een kustweg liep om foto's van de golven te maken. Twee mensen zijn in de afgelopen twee weken omgekomen toen ze tijdens de storm de zee in werden geblazen.
Bron

Datingsite plaatst foto's ongevraagd op Facebook


Beelden van Utrechters met verzonnen tekst erbij

© Facebook.

Tientallen jongeren uit de provincie Utrecht zijn zonder toestemming op de populaire facebookpagina 'Vrijgezellen uit Utrecht' geplaatst. Met foto en met een door de beheerder verzonnen tekst werden zij aangeboden als date.

Ik ben echt heel boos. Het is écht niet oké dat er zulke reacties over mijn moeder staanWillemijn (16) uit Bilthoven

Slachtoffers van de site zijn woedend. Volgens advocate Femke Vos, gespecialiseerd in privacyrecht en auteursrecht, overtrad de - vandaag offline gehaalde - site de wet. 'De pagina is in strijd met zoveel dingen. Je mag sowieso niet zonder toestemming foto's van een ander gebruiken.'

Zo werd Willemijn Schoemaker in de aanbieding gezet met een vakantiefoto waar ook haar moeder op staat. Volgens de site zou 'Willemijn (16) uit Bilthoven' op zoek zijn naar een date om een drankje mee te drinken. Via een vriend kreeg zij te horen dat zij op de pagina staat.

'Het kan toch niet dat zij foto's plaatsen zonder toestemming? Helemaal niet met verzonnen teksten,' zegt Schoemaker.

vrijdag 3 januari 2014

'Kim Jong-un heeft oom aan 120 honden gevoerd'

Kim Jong-un © epa.Volgens een krant uit Hong Kong, de Wen Wei Po, zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn oom aan 120 hongerige honden hebben gevoerd.

Deze krant is nauw verbonden met de Chinese Communistische Partij, bepaald geen vrienden van Kim Jong-un.

De in ongenade gevallen Oom Jang Song Thaek zou volgens deze krant zijn uitgekleed en vervolgens in een kooi gestopt, samen met vijf andere veroordeelden.

Vervolgens werden 120 hongerige honden losgelaten in de kooi. De honden zouden vijf dagen niet gegeten hebben. Kim Jong-un zou samen met driehonderd Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders naar het wrede tafereel hebben gekeken. Na een uur zouden de oom en de vijf anderen 'volledig' opgegeten zijn,meldt NBC News op haar website.
Bron
Lees ook: 'Executie door uitgehongerde honden broodjeaapverhaal'

Extremisten pakken artsen op in Syrië

Vijf artsen van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn in Syrië opgepakt. De organisatie liet vandaag weten dat de vijf in het noordwesten van het land uit hun onderkomen werden gehaald op donderdagavond. Het leek er volgens AzG op dat ze zijn meegenomen voor ondervraging.

AzG probeert contact met de medewerkers en andere betrokkenen op te nemen, liet de organisatie weten. AzG wil naar eigen zeggen nu niets meer over de zaak kwijt in het belang van de veiligheid van de medewerkers. Het is niet bekendgemaakt of het om Syrische of buitenlandse medewerkers gaat. Het zijn volgens meldingen van Belgische en Spaanse media een Spaanse en een Belgische arts en hun Duitse en Franse collega's.

Ze zouden in het noorden van de kustprovincie Latakia zijn meegenomen door extremisten van de strijdgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). Dit is een van de bewegingen die verwant zijn aan het terreurnetwerk al-Qaida en zich in het strijdgewoel in Syrië heeft gestort. De strijdgroep zou de artsen ervan verdenken samen te werken met de Turkse geheime dienst.

AzG biedt medische hulp in Syrië in gebieden die in handen zijn van opstandelingen. De regering van president Bashar al-Assad heeft AzG geen toestemming verleend in het land te werken. Volgens AzG runt de organisatie in het noorden van het land zes ziekenhuizen en vier medische hulpposten.
Bron

Boze agent berispt na geven 'privéboete'

© ANP.Een agent van de politie Rotterdam blijkt een verkeersruzie die hij in privétijd had met een andere automobilist op wel heel bijzondere wijze te hebben beslecht. Hij besloot de automobilist te bekeuren.

De Ombudsman heeft de agent daar nu officieel voor op de vingers getikt. De man kreeg op een warme zomerdag op de kruising van de A4 met de A15 onder Rotterdam problemen met de andere automobilist, toen hij van werk op weg was naar huis.

Bij het ritsen probeerde de agent met hoge snelheid voor te kruipen. Een botsing kon de andere automobilist slechts vermijden door scherp naar rechts te sturen. Hij schrok zo van wat er gebeurde, dat hij door zijn openstaande raam op de auto van de agent sloeg, die op luttele centimeters langs hem scheerde. Uiteindelijk voegde deze alsnog achter hem in.

De agent reageerde door met zijn politiepenning te zwaaien en de automobilist naar de vluchtstrook te sommeren. Daar zegde hij hem een bekeuring aan: uitschrijven ging niet, omdat hij zijn bonnenboekje niet bij zich had. Toen de automobilist de bon daadwerkelijk in de bus kreeg, vocht hij deze aan, tot de Ombudsman aan toe. De agent bestrijdt overigens dat hij agressief ritste en vindt nog altijd dat hij de automobilist terecht bekeurde. Hij vindt juist dat de klager gevaarlijk weggedrag vertoonde door zomaar op zijn auto te slaan.

De Ombudsman noemt het gedrag van de agent 'niet behoorlijk' en 'in strijd met het vereiste van integer handelen'.
Bron

donderdag 2 januari 2014

Dubai verbreekt wereldrecord met vuurwerkshow

Dubai, waar het nieuwe jaar om 21 uur Nederlandse tijd al van start ging, heeft een nieuw wereldrecord gevestigd. De stad in de Arabische Emiraten, die trotse eigenaar is van het hoogste gebouw ter wereld, heeft nu ook het wereldrecord van de grootste vuurwerkshow op haar naam.

Tijdens de show die zes minuten duurde, werden 400.000 stukken vuurwerk afgestoken verspreid over honderd kilometer kustlijn in Dubai. Een glansrol was weggelegd voor Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld.

Enkele afgevaardigden van het Guinness Book of Records waren aanwezig tijdens de show en hebben het wereldrecord inmiddels officieel bevestigd.

Het oude record stond sinds vorig jaar op naam van Koeweit. Toen gingen 77.000 stukken vuurwerk de lucht in tijdens een show die 64 minuten duurde.
Bron

Britse flessenpost na 23 jaar in Zeeland


© Thinkstock.


Een brief in een fles van een destijds 10-jarig Engels meisje is liefst 23 jaar later gevonden door een Nederlands paar in Zeeland. De inmiddels 33-jarige Zoe Averianov had de fles in september 1990 in zee gegooid bij het Engelse Hull, honderden kilometers verderop, toen ze met de veerboot ging. De vinders Jacqueline en Pieter Piket schreven terug en inmiddels is contact ontstaan.

'Mijn ouders kwamen op visite met Kerstmis en ze hadden een brief bij zich geadresseerd aan mij onder mijn meisjesnaam, Lemon', aldus de verbaasde Britse tegen Britse media. 'Het eerste wat ik zag was mijn kinderhandschrift en mijn briefje waarin ik schrijf wie ik ben en over mijn huisdieren en hobby's. Ik werd er een beetje emotioneel van'.

Dat was ook het gevoel aan de Nederlandse kant van de Noordzee. 'We waren wat ontroerd. Zij was ongeveer zo oud als onze dochter toen. Het is wonderlijk dat het briefje zo lang op zee heeft gedobberd en toch ergens is aangekomen', vertelt vindster Jacqueline Piket

'Zeer gevaarlijk' weer aan Britse kust

© epa.


Aan de west- en zuidkust van Groot-Brittannië wordt vrijdag zeer gevaarlijk weer verwacht. Dit komt door een 'uitzonderlijke' combinatie van sterke wind, hoge golven en getijden die gevaar voor mensenlevens gaat opleveren.

Op tientallen plaatsen in Engeland, Wales en Schotland zijn waarschuwingen uitgegeven. Burgers wordt gevraagd weg te blijven bij de kustlijnen omdat golven hen kunnen meesleuren in zee. Minister Owen Paterson van Milieu heeft verzekerd dat alle hulpdiensten in staat van paraatheid zijn gebracht.
Bron

Man overleeft een lawine en sterft in tweede

© Archieffoto ANP.


Een 29-jarige man heeft donderdag in Oostenrijk een lawine overleefd en is meteen daarna door een tweede lawine om het leven gekomen. De skiër uit de deelstaat Neder-Oostenrijk was afgedaald van de 2700 meter hoge Kreuzkogel in de deelstaat Salzburg. Onder de sneeuw van de eerste lawine raakte hij slechts tot zijn navel bedolven nadat hij zijn lawine-airbag had geactiveerd.

De tweede lawine drukte hem echter tegen een houten constructie die de sneeuw moet stabiliseren en zo lawines moet tegenhouden. Daarbij liep hij dodelijke verwondingen op, aldus hulpverleners.Bron

Verpleegster stal in ambulance juwelen van patiënten

Een Belgische ambulanceverpleegkundige is donderdag veroordeeld voor het bestelen van patiënten. De rechter legde haar een voorwaardelijke straf van anderhalf jaar en een boete van 1200 euro op. Ook moet ze één van de slachtoffers 600 euro schadevergoeding betalen.

De 47-jarige verpleegkundige uit Zoersel, bij Antwerpen, ontdeed diverse zieken die met de ambulance werden vervoerd van hun juwelen. Een dochter van de vrouw ontdekte de diefstallen en gaf haar moeder aan bij de politie.
Bron

Man vast na eBay-verkoop van zes potten met hersenen


Hersenen voor onderzoek bij de Hersenbank in Amsterdam. © anp.Een 21-jarige Amerikaan is betrapt op het verhandelen van hersenen en ander menselijk weefsel. De man uit Indianapolis wordt ervan verdacht dat hij tientallen potten met lichaamsdelen op sterk water uit het lokale Museum voor Medische Geschiedenis heeft gestolen.


Dat meldde de krant Indianapolis Starvandaag. Bij het museum, dat is gevestigd in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis, was diverse keren ingebroken. Door een telefoontje van een koper kon de politie de zaak oplossen. De man had via een veilingwebsite eBay voor 600 dollar (440 euro) zes potten gekocht met hersenweefsel van mensen die ooit in het ziekenhuis waren overleden. Toen hij labels van het museum erop zag zitten, kreeg hij argwaan en meldde zich.

Uit onderzoek bleek dat een tussenhandelaar het materiaal had gekocht. Om de dief op heterdaad te kunnen betrappen, maakte de handelaar op verzoek van de politie nog een afspraak om weefsel te kopen. Een dag voor de uitgelokte transactie verdwenen opnieuw 60 potten uit het museum. Op de parkeerplaats waar de deal plaatsvond, werd de 21-jarige verkoper vervolgens opgepakt.
Bron

Menselijke resten gevonden op parkeerplaats

Parkeerplaats De Poppe in de buurt van Oldenzaal waar de menselijke resten werden gevonden.© Google Maps.


Op een parkeerplaats bij de Nederlands-Duitse grens bij Oldenzaal zijn vanmorgen menselijke resten gevonden. Toen de gealarmeerde politie een onderzoek instelde in de omgeving van de parkeerplaats, werden verderop nog meer resten gevonden. De resten zijn voorlopig naar een mortuarium in de buurt gebracht, aldus een woordvoerder van de politie.

De resten lagen op parkeerplaats De Poppe. Mensen die op die parkeerplaats donderdagmorgen aan het werk gingen, zagen de menselijke delen vrij snel liggen.

Parkeerplaats De Poppe ligt op de grensovergang, waar de snelweg A1 overgaat in de Duitse A30. De resten lagen volgens de politie aan de kant van de weg richting Nederland. De andere menselijke delen lagen meer in de richting van Oldenzaal. De politie kan nog niet zeggen of de delen van een man of een vrouw waren.

Een team van Duitse en Nederlandse politiemensen onderzoekt de zaak.

Truck van vijf ton ijs rijdt echt

© kos.


Canadezen weten maar al te goed hoe het is om in een ijskoude auto te stappen tijdens de strenge winters daar. Maar rijden in een voertuig gemaakt van ijs, is zelfs voor de meest doorgewinterde Canadees een unicum.Een truck vervaardigd uit maar liefst vijf ton ijs is al bijzonder op zich, maar dit monster rijdt daadwerkelijk. Een sterke marketingstunt van MotoMaster. De onderneming wilde bewijzen dat haar accu's het ook bij extreme temperaturen blijven doen. En hoe kun je dat beter aantonen dan door de batterij te plaatsen in een truck gemaakt van ijs?

woensdag 1 januari 2014

'Ex-premier Israël Ariel Sharon op sterven'

Ariel Sharon in 2005. © afp.De voormalige Israëlische premier en legerleider Ariel Sharon ligt op sterven. Dit meldde de Israëlische krant Haaretz woensdag. De 85-jarige Sharon ligt sinds 4 januari 2006 in coma. Zijn gezondheidstoestand is pas erg veel slechter geworden, meldden bronnen van Haaretz.

Sharon ligt in het Tel Hashomer-ziekenhuis in Tel Aviv. Familie van de comapatiënt overlegt daar met medici, volgens Haaretz. Israëlische media reppen over nierfalen. Hij zou een maand geleden zijn geopereerd.

Voordat Sharon de politiek inging, was hij een van Israëls meest omstreden generaals. Hij moest aftreden als minister van Defensie nadat een onderzoekscommissie hem medeverantwoordelijk had gehouden voor de massslachtingen van Sabra en Shatila. In die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon werden in 1982 met medeweten van Israëlische militairen honderden, mogelijk duizenden mensen vermoord.
Bron

'Eerste Bulgaren en Roemenen gearriveerd'

Bulgaren en Roemenen die mogelijk baat hebben bij het wegvallen van speciale beperkingen ten aanzien van werken in andere EU-landen, zijn woensdag in Engeland gearriveerd.

Het dagblad The Independent meldde dit vanaf het vliegveld van Luton, ten noorden van Londen. Een vlucht met Roemenen werd daar verwelkomd door parlementariër Keith Vaz, voorzitter van de parlementscommissie Binnenlandse Zaken.

Vaz is echter niet bang voor 'een invasie' en ging juist naar Luton omdat hij wil beklemtonen dat de Britten onnodig bezorgd zijn over een veronderstelde nieuwe stroom Oost-Europese arbeidskrachten. Hij zei woensdag dat er geen enkel bewijs is dat er meer vliegtickets dan normaal zijn verkocht in Bulgarije en Roemenië. Veel van de Bulgaren en Roemenen die arriveren, hebben volgens Vaz toch al een baan in Engeland en komen terug van vakantie.
Bron

dinsdag 31 december 2013

Voorarrest Al-Jazeera-journalisten Egypte verlengd

Mohammed Badr, een cameraman voor Al Jazeera die begin deze maand voor het gerecht moest verschijnen. © ap.Het Egyptische openbaar ministerie heeft vandaag het voorarrest van vier journalisten van het televisienetwerk Al-Jazeera met vijftien dagen verlengd. Ze worden verdacht van deelname aan een terreurorganisatie en het verspreiden van valse geruchten die de nationale veiligheid schaden. Ook van een vijfde persoon is het voorarrest verlengd.

Volgens aanklager Hisham Barakat behoren de vijf tot de Moslimbroederschap, die onlangs tot terroristische organisatie is bestempeld. Tegen de vijf is een waslijst aan aanklachten ingediend, waaronder het opzetten van een zender met het doel 'het imago van Egypte in het buitenland te bezoedelen en de politieke positie te verzwakken'.

De journalisten, correspondent Peter Greste, de producers Mohamed Fahmy en Baher Mohamed en cameraman Mohamed Fawzy, werden zondagavond opgepakt. Al-Jazeera eist dat de ver worden vrijgelaten.

De door het leger gesteunde regering van Egypte beschuldigt Al-Jazeera al langer van partijdigheid, omdat het netwerk gevestigd is in Bahrein, dat volgens Egypte de Moslimbroederschap steunt.
slot
Bron

Nederlandse marechaussees vast in Zuid-Soedan

VN-medewerkers delen water uit aan de vluchtelingen in Zuid-Soedan. © AFP PHOTO / UNMISS / Anna Adhikari.Op een VN-compound in de stad Malakal in Zuid-Soedan, waar de afgelopen tijd 12.000 ontheemden naartoe zijn gekomen, zitten ook twee Nederlandse marechaussees vast. Zij vrezen dat er binnenkort ziektes zullen uitbreken, zo staat in een interview dat het ministerie van Defensie dinsdag op de website heeft gepubliceerd.

'Er is weinig water en voedsel, de toiletten werken niet, overal wordt gepoept', zo vertelt een van hen. Ook vrezen de VN-militairen op de basis dat veel van de vluchtelingen wapens bij zich hebben.

De marechaussees, wachtmeester eerste klasse Nicole en adjudant Dirk Jan, zitten sinds half november in Malakal. Ze leiden er Zuid-Soedanese politiemensen op. Sinds halverwege deze maand hevige onrust en gevechten uitbraken, ligt de opleiding in Malakal stil. De derde marechaussee, eerste luitenant Judith, kon voor haar kerstverlof een vlucht naar Nederland nemen, Nicole en Dirk Jan zitten nog op de compound, waar ze humanitair werk doen, aldus Defensie.

Stad niet toegankelijk
Judith zegt dat haar collega's het zwaar hebben op de 'barstensvolle' compound, waar ze niet weg kunnen. Door de gevechten is de stad niet toegankelijk, het vliegveld is dicht en rebellen hebben gedreigd alle vliegtuigen neer te halen. Pogingen van het hoofdkwartier van de VN-missie in Zuid-Soedan in de hoofdstad Juba om de Nederlanders uit Malakal weg te krijgen, zijn tot nu toe gestrand.

De wapens die de ontheemden vermoedelijk hebben meegenomen baren zorgen. 'Dat is iets wat je op een overvol kamp niet kunt hebben', schrijft Defensie. Verder wordt er gestolen van het VN-personeel.

De VN-missie Unmiss telt 14 Nederlandse marechaussees en in de staf zitten acht Nederlandse militairen. Er wordt van alles geprobeerd om weer vluchten naar Malakal te krijgen. Twee marechaussees die zijn gestationeerd in Juba, waar het momenteel redelijk rustig is, delen onder meer voedsel uit aan de 15.000 vluchtelingen die daar op het vliegveld in een kamp zitten. De politieadviseurs die elders in het land zitten, kunnen hun werk gewoon doen.
Bron
Lees ook: Marechaussees uit VN-kamp Zuid-Soedan gehaald

'Saoedische prins ter dood veroordeeld'

Salman bin Abdulaziz Al-Saud. © epa.Een Saoedische prins, die niet bij naam wordt genoemd, krijgt hoogstwaarschijnlijk binnenkort de doodstraf. Kroonprins Salman bin Abdulaziz Al-Saud heeft toestemming gegeven voor de executie, meldt persbureau Reuters.

De veroordeelde prins heeft een Saoedische burger vermoord en moet daarvoor gestraft worden zoals ieder ander, was de boodschap van Salman. 'De sharia is op iedereen van toepassing, zonder uitzondering', zei de kroonprins.

De familie van het slachtoffer wilde de moordenaar niet vergeven en bloedgeld aannemen, dus moet de executie doorgaan. 'Er is geen verschil tussen groot en klein, rijk en arm. Niemand mag zich bemoeien met beslissingen van de rechtbank. Dat is een traditie van deze staat. We zijn toegewijd aan het volgen van de sharia', besluit Salman.
Bron

maandag 30 december 2013

Moslimextremisten dreigen met aanslagen in België

Een moslimextremist die Belgie al meerdere met terreur heeft bedreigd, kondigt aanslagen aan op oudejaarsavond in Antwerpen en Brussel. De 21-jarige man, die tot de entourage van de Vlaamse Syriëstrijders behoort, deed dat gisteren in een boodschap aan de belgische krant Het Laatste Nieuws.

De doelwitten die de moslimextremist in Antwerpen noemt, zijn het eindejaarsvuurwerk op de kaaien, het centraal station en de winkelstraat de Meir, terwijl hij in Brussel het Atomium vermeldt. 'Ik wil de moslims waarschuwen om niet deel te nemen en zich niet te verzamelen met de ongelovigen', zo schrijft hij.

De man verstuurde zijn dreigement vanop een ­Facebook-account die de naam 'Madjlis Shura Muhajirien' draagt en begin dit jaar werd opgericht in de entourage van Houssien Elouassaki, het Vilvoordse kopstuk van 'Shariah4Belgium' dat inmiddels in Syrië gesneuveld zou zijn.

Vanop diezelfde account zijn al eerder dreigende boodschappen aan het adres van België verspreid, waaronder een geluidsopname waarin begin deze maand werd gezongen: 'Oh De Crem, oh Wilders, pas maar op, een autobom' en "Atomium, ik hoor een knal. Lichaamsdelen overal." Een hooggeplaatste veiligheidsbron zei de nieuwe boodschap gisteren zeer ernstig te nemen. 'Momenten als deze zijn echte nachtmerries voor ons', verzuchtte hij, 'want die kerels weten hun doelwitten goed uit te kiezen.'
Bron

Daklozen geronseld voor schoonmaak Fukushima

De dakloze Shizuya Nishiyama uit Okkaido. © reuters.


Voor de schoonmaakoperatie rond de kerncentrale Fukushima I worden in Japan daklozen geronseld. Zij doen het werk soms zelfs zonder dat zij er iets aan overhouden. Dat blijkt uit een onderzoek van Reuters.

Volgens het persbureau is er maar weinig toezicht op de schoonmaakoperatie, waarmee 35 miljard dollar is gemoeid. Een wirwar van bedrijven houdt zich ermee bezig. Zo kan het gebeuren dat daklozen worden geronseld om tegen zeer slechte voorwaarden de radioactieve rommel op te ruimen.

Misdadigers hebben zelfs 'zwarte uitzendbureaus' opgezet die illegaal medewerkers aanleveren voor de ontsmettingsoperaties. Een ronselaar vertelt aan Reuters dat hij dakloze mannen 'verzamelde' op het station van de stad Sendai.

De mannen werden te werk gesteld in Fukushima-stad. Daar moesten ze besmette aarde en rommel opruimen. Hun loon werd afgeroomd door tussenpersonen en van wat er overbleef moesten ze betalen voor voedsel en onderdak. Zo hielden ze nauwelijks iets over, of belandden ze zelfs in de schulden.

'Ik stel geen vragen. Dat is mijn werk niet', aldus ronselaar Seiji Sasa. 'Ik stuur ze en krijg daar geld voor. Ik hou me niet mee bezig met wat er daarna gebeurt.' Sasa werd in november gearresteerd. Hij werkte voor een gangster van het misdaadsyndicaat Inagawa-kai. Die huisvestte de arbeiders in krappe slaapzalen en 'verdiende' iedere maand duizenden dollars aan het loon dat eigenlijk voor de werkers was bestemd.
Bron

Rusland opgeschrikt door bloedige aanslag

Bij een zelfmoordaanslag gepleegd op het centraal station van de Zuid-Russische stad Volgograd zijn zeker 16 doden en meer dan 30 gewonden gevallen. Negen mensen zijn er erg slecht aan toe. Het was de bloedigste aanslag in bijna drie jaar tijd in Rusland buiten de onrustige Kaukasus.

In de Kaukasus vechten islamisten en separatisten al jaren tegen het centrale gezag in Moskou. De radicale Tsjetsjeense moslimleider Dokoe Oemarov had opgeroepen tot aanslagen om de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari te verstoren. Sotsji ligt aan de westelijke voet van de Kaukasus, zo'n 700 kilometer van Volgograd.

Drukte bij het station
Russische media meldden dat de dader zich niet ver van metaaldetectors bij de ingang opblies. Het was op dat moment druk op het station van de stad van ruim 1 miljoen inwoners, omdat veel mensen op pad waren in verband met de vakantieperiode rond Nieuwjaar en het orthodoxe kerstfeest op 7 januari.

Zeker zeventig journalisten in 2013 omgekomen

Ghislaine Dupont (R) en Claude Verlon, twee journalisten die dit jaar in Mali werden vermoord. © ap.In 2013 zijn zeker zeventig journalisten tijdens de uitoefening van hun werk om het leven gekomen. Negenentwintig van hen werden gedood in Syrië en tien in Irak. In Egypte kwamen zes journalisten om, de helft van hen in augustus, toen de veiligheidstroepen hard optraden tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.


Het Midden-Oosten is een killing field geworden voor journalisten Robert Mahoney

Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten. Het in New York gevestigde CPJ houdt sinds 1992 bij hoeveel journalisten tijdens hun werk worden gedood.

'Het Midden-Oosten is een killing field geworden voor journalisten. Hoewel het aantal journalisten dat vanwege hun werk wordt gedood op sommige plaatsen is afgenomen, hebben de burgeroorlog in Syrië en een opleving van sektarische aanvallen in Irak een pijnlijke tol geëist', zegt plaatsvervangend directeur van het CPJ Robert Mahoney. 'De internationale gemeenschap moet regeringen en gewapende groepen ertoe brengen de burgerstatus van journalisten te eerbiedigen en de moordenaars van journalisten te vervolgen.'