Translate

zaterdag 28 december 2013

Dieven halen met kerst kluis Voedselbank leeg

De kluis van de Voedselbank in Rotterdam is leeggeroofd tijdens de kerstdagen. In de kluis lag ook een deel van de opbrengst van kringloopwinkel Keigoed. Hoeveel de dieven buit hebben gemaakt is niet bekend.

'Waarschijnlijk valt het mee omdat we de opbrengsten van de winkel pas geleden nog hadden afgeroomd,' zegt medewerkster Carine Cassauwers.

De Voedselbank deelt wekelijks 3.000 pakketten met eten uit. Het voedsel is gratis, maar er is wel geld nodig voor de huur en om bijvoorbeeld de vrachtwagens te laten rijden. 'Een deel daarvan is afkomstig van giften en donaties. Daarnaast gebruiken wij de inkomsten van de kringloopwinkel'.

Cassauwers zegt dat de diefstal in een pand aan de Keilestraat, vooral gevolgen heeft voor het moreel van de vrijwilligers. 'Zij doen iedere dag hun stinkende best en dan gebeurt er zoiets.'

Ze is verbijsterd dat de dieven juist de Voedselbank als doelwit kozen. 'Serieus, de Voedselbank? Dat doe je niet. Dit is het toppunt van triestheid.'
Bron

'Windows XP-pinautomaten leeggeroofd

Dieven zijn erin geslaagd om met een paar simpele handelingen pinautomaten leeg te roven die op Windows XP draaien. Dat hebben twee Duitse onderzoekers onthuld tijdens een technologiecongres in Hamburg, schrijft technologiesite Wired.

Door de machines open te snijden, konden de kwaadwillenden toegang krijgen tot een USB-poort. Vervolgens was het een koud kunstje om malware te installeren met een USB-stick. Deze malware bracht wijzigingen aan in het register. De criminelen hoefden toen alleen nog maar de pinautomaat van de buitenkant te repareren zodat de kraak niet opviel en een paar dagen te wachten tot er een nieuwe lading geld in werd gestopt. Met de geïnstalleerde malware werd de netwerkverbinding van de machine verbroken, waarna de pinautomaat kon worden gedwongen om de briefjes uit te spugen.

De wetenschappers, die niet bij naam willen worden genoemd, lieten bij het Chaos Communication Congress zien hoe eenvoudig deze methode is. Ze gebruikten daarvoor de malware die bij de gekraakte pinautomaten is aangetroffen. De onderzoekers vinden het schokkend dat er er over de wereld verspreid nog veel banken machines hebben die op kwetsbare en verouderde technologie draaien. Ze zijn het niet eens met de kritiek dat ze boeven hiermee juist wijzer maken. "Het is zinloos om zwakke plekken geheim te houden. Er moet over worden gesproken, zodat er een oplossing komt."
Bron

Luchtaanval op markt Aleppo kost tientallen levens

Een man verkoopt sinaasappelen in een verwoeste straat in Aleppo op 27 december © reuters.Een luchtaanval op een markt in de Noord-Syrische stad Aleppo heeft zaterdag aan zeker twintig mensen het leven gekost. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. Onder de doden zijn zeker 4 kinderen, tientallen anderen raakten gewond.

De bommen kwamen neer op een drukke groentemarkt in de wijk Tariq al-Bab. Het regime van president Bashar Assad voert al bijna twee weken lang dagelijks luchtaanvallen uit op Aleppo. Volgens activisten zijn daarbij sinds 15 december al zeker vierhonderd mensen om het leven gekomen.

Het gaat om een bombardement met geïmproviseerde explosieven. Deze bestaan uit olievaten of andere cilinders waarin explosieven en metaalfragmenten zitten die vaak uit het laadruim van vliegtuigen worden gerold.

Een van deze bommen heeft een deel van een ziekenhuis vernietigd. Het is waarschijnlijk dat het dodental oploopt, meldde het observatorium.

Volgens de Syrische autoriteiten vecht het regeringsleger in Aleppo tegen rebellen die een groot deel van de stad in handen zouden hebben. Het Syrische leger heeft gebieden in het zuidoosten van de stad heroverd op de rebellen.

De Verenigde Staten en mensenrechtenorganisaties hebben eerder al luchtaanvallen met geïmproviseerde bommen veroordeeld, omdat de bombardementen willekeurig zouden zijn.
Bron

China formaliseert versoepeling één-kindbeleid

© afp.


De Chinese regering staat het ouderparen sinds vandaag toe een tweede kind te krijgen, mits één van de ouders enig kind is. Het is de eerste officiële stap in de versoepeling van het 30 jaar oude één kindbeleid.

De versoepeling was in november al aangekondigd door de leiding van de Communistische Partij, maar moest nog worden bekrachtigd door het Nationale Volkscongres. De strenge één-kindpolitiek stamt uit 1980, en beperkte de meeste ouders tot het krijgen van slechts één kind. Alleen als beide ouders enig kind waren werd soms een uitzondering toegestaan.

Demografen en beleidsmakers verwachten dat het aantal geboortes door de nieuwe regel zal toenemen met 1 tot 2 miljoen per jaar. Per jaar worden er nu zo'n 16 miljoen kinderen geboren in China. China is met 1,35 miljard mensen het meest bevolkte land ter wereld.
Bron

Automobilist overleeft val van 100 metershoge klif

© ap.


Een Amerikaanse automobilist is vrijdag met zijn auto zo'n 100 meter naar beneden gestort van een klif in Zuid-Californië. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.


Volgens het Amerikaanse tv-station KNBC-TV zou de 19-jarige bestuurder opzettelijk van de klif zijn gereden. Gewaarschuwde reddingswerkers zagen de auto dobberen op de golven. Het ongeval had plaats op de Palos Verdes Peninsula, ongeveer 32 kilomter ten zuiden van Los Angeles.


Brandweerlieden, strandwachten en de lokale politie moesten alles in het werk stellen om de zwaargewonde man uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij werd met spoed naar een ziekehuis gevlogen.Chinese ijsbreker loopt zelf vast in Zuidelijke IJszee

De MV Akademik Shokalskiy. © Wikipedia.

De Chinese ijsbreker die redding kwam bieden aan het Russische onderzoeksschip MV Akademik Sjokalski, is op zijn beurt vastgelopen in het poolijs rond Antarctica. De ijsbreker heeft noodgedwongen rechtsomkeert moeten maken, zo hebben de de Australische autoriteiten voor zeeveiligheid (Amsa) meegedeeld.

De verwachting was dat de Chinese ijsbreker Snow Dragon gisteren het Russische onderzoeksschip zou bereiken dat al sinds dinsdag 2.800 kilometer ten zuiden van de Australische stad Hobart vastligt. Aan boord van dat schip bevinden zich 74 mensen.

De Snow Dragon wist tot op 6,5 zeemijl (11 kilometer) van het Russische schip te varen, maar kon zijn weg daarna niet meer vervolgen, zo zegt Amsa, dat de reddingsactie coördineert. 'Het Chinese schip is zulk dik ijs tegengekomen, dat het niet kon doorbreken', zegt Andrea Hayward-Maher, woordvoerder van Amsa. 'Om die reden is het onmogelijk de Akademik Sjokalski te bereiken. Helaas is de reddingsoperatie mislukt.'

Amsa zal onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om de opvarenden op het vastgelopen Russische schip te helpen, zo deelde een medewerker van Amsa mee aan de Australische zender ABC.

Historische expeditie
Aan boord van de MV Akademik Sjokalski bevinden zich wetenschappers en toeristen die de historische expeditie naar Antarctica overdoen die een eeuw geleden (1911-1914) door de Australische onderzoeker Douglas Mawson werd ondernomen.
Bron
Lees ook: Toeristen vast in ijs bij Antarctica
Lees ook: Hulppoging Australische ijsbreker loopt vertraging op
Lees ook Helikopter gaat gestrande poolgangers helpen
Lees ook: Missie Antarctica wil niet vlotten: 'ook reddende ijsbreker vast in ijs'
Lees ook: Alle passagiers onderzoeksschip Antarctica geëvacueerd
Lees ook: Nóg een ijsbreker naar Antarctica voor reddingsactie
Lees ook: Geredde opvarenden Antarctica eindelijk op weg naar huis
Lees ook: Russisch schip na twee weken op eigen kracht uit ijs

vrijdag 27 december 2013

Musea floreerden dit jaar als nooit tevoren

Lange rijen wachtenden voor de ingang van het Rijksmuseum aan het Museumplein. © anp.Korte tijd geleden luidden de Nederlandse musea nog de noodklok: door de bezuinigingen van de overheid zou een groot aantal instellingen de deuren moeten sluiten. Eind 2013 is het tegendeel waar: de musea floreren als nooit tevoren.

'Het is in alle opzichten een kroonjaar geworden', zegt directeur Siebe Weide van de Museumvereniging. 'De vele heropeningen hebben geleid tot een enorme groei van het aantal bezoeken. Niet alleen het Rijksmuseum in Amsterdam opende de deuren, maar ook musea in bijvoorbeeld Zwolle en Leeuwarden. Het aantal Museumkaarten loopt tegen de miljoen aan.' Dit is geen tijdelijk effect, meent Weide. 'Hiermee staat het hele museumveld er beter voor. Maar het is wel iets waar je op moet letten. Je kunt niet elk jaar een Rijksmuseum openen.'

Internationaal niveau
Meer ongerust maakt Weide zich over de hoge verzekeringspremies die musea moeten betalen voor internationale bruiklenen. 'Het is de vraag of we op internationaal niveau kunnen blijven meetellen. Wij moeten meer betalen dan musea in het buitenland. De Engelsen hoeven bijvoorbeeld niks te betalen, daar staat de overheid garant voor bruiklenen. Een grote Da Vinci-tentoonstelling zoals in The National Gallery zouden we daarom hier nooit kunnen organiseren.'

Het rijtje instellingen dat door bezuinigingen ophield te bestaan, is kort. Het Geldmuseum in Utrecht sloot 1 november nadat het Rijk de subsidiekraan had dichtgedraaid. In december viel het doek voor het Institut Néerlandais in Parijs en de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Theaterlandschap
Ook in het theaterlandschap zag de situatie er dit jaar niet slecht uit, ondanks de economische crisis. Slechts een paar kleine theaters hielden het voor gezien. Een behoorlijk aantal theaters zag daarentegen het aantal bezoekers en daarmee de inkomsten toenemen, zegt interim-directeur Leo Pot van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD). 'We putten hoop uit de voorverkopen. Dat geeft een bemoedigend signaal.'

Kerstbomen Gouda en IJsselstein bij tien mooiste in de wereld

© anp.De kerstboom op de Markt in Gouda en de met lichtjes versierde zendmast bij IJsselstein zijn opgenomen in de lijst van de tien mooiste kerstbomen ter wereld. De lijst is aangelegd door de internationale nieuwsblog Huffington Post.


'Een mooie opsteker. Grandioos,' reageert Matthé van Oostrom, bestuurslid van Gouda bij Kaarslicht. 'Je organiseert het evenement mede vanwege de promotie van Gouda. Daar helpt dit uitstekend bij.'

Zijn voorzitter, Piet Zuijdwijk, is al evenzeer in zijn nopjes. 'Niet alleen op die lijst staan, maar dan ook nog met zo'n prachtige foto,' zegt hij doelend op de kiek die ANP-fotograaf Koen van Weel maakte op vrijdag 13 december, vanaf de toren van de St.-Janskerk.

Het is niet de enige Nederlandse kerstboom in het rijtje. Ook de van lampjes voorziene zendmast bij IJsselstein prijkt op de lijst van de Huffington Post, zelfs op een hogere plek dan de boom in Gouda.

De Huffington Post geldt als een gerenommeerde nieuwssite/blog. De 'HuffPost' werd in 2009 door het tijdschrift Time uitgeroepen tot een van de 25 beste blogs van het jaar. De Britse zondagskrant The Observer noemde de site in 2008 de machtigste blog ter wereld. Een telling uit 2008 leert dat de Huffington Post in dat jaar 8,9 miljoen unieke bezoekers trok.

Miljoenen
Dat betekent dat het lijstje met kerstbomen, waarop de door Gouda's Noorse zusterstad Kongsberg geschonken boom, door mogelijk miljoenen bezoekers wordt bekeken. 'Dat is toch geweldig,' zegt Van Oostrom. Of het volgend jaar tot nog meer bezoekers voor het kerstboomfeest Gouda bij Kaarslicht leidt, durft Zuijdwijk niet te voorspellen. 'We doen het al elk jaar beter dan het jaar daarvoor. Maar kwaad doet het Gouda zeker niet.'

De Huffington Post zet de kerstboom in het Braziliaanse Rio de Janeiro op nummer 1. Daaronder staan de nationale kerstboom in de Amerikaanse regeringsstad Washington, dan volgen de bomen in Madrid, Oslo, IJsselstein, Praag, Dortmund, Straatsburg en dan New York en Gouda. Hoe de rangschikking tot stand is gekomen, meldt de website niet.
Bron

Overvallers stelen voor 30.000 euro aan juwelen van zwerver

© Thinkstock.Een bejaarde, rijke maar dakloze bedelaar in Vietnam heeft daar de voorpagina's gehaald. Dieven overvielen de 86-jarige man en maakten een kilo goud buit. Het goud heeft een waarde van 30.000 euro, meldde de politie in de zuidelijke provincie Dong Thap vrijdag.

Waarom de steenrijke man op straat leefde is onduidelijk. Hij zou na een ruzie in de familie zijn vertrokken. De vijf dieven overvielen de man afgelopen week op de markt waar het slachtoffer lag te slapen. De overvallers zijn inmiddels gearresteerd. De buit - kettingen, armbanden en een ring - is in beslag genomen
Bron

Zeker zestig rebellen komen om in hinderlaag Syrisch leger

Maaloula, ten noorden van Damascus. © afp.Het Syrische leger heeft zeker 60 islamistische strijders gedood door hen in een hinderlaag te laten lopen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag.

De slachting vond plaats in de Qalamoun-bergen ten noorden van Damascus, tussen de plaatsen Maaloula en Yabroud. Volgens een gewonde die de hinderlaag heeft overleefd, waren er bij elkaar zo'n 400 strijders die met het leger slaags raakten, onder meer uit Saudi-Arabië en Tsjetsjenië.

Het leger is enkele weken geleden een offensief begonnen in het gebied, dat van strategisch belang is.
Bron

Rechtbank keurt telefoonspionage NSA goed

Het hoofdkwartier van de NSA in Maryland. © epa.Het massaal verzamelen van telefoongegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA is legaal. Dat heeft een federale rechtbank in New York geoordeeld in een zaak die door een organisatie voor burgerrechten was aangespannen.

Het is een van de zaken die tegen het programma van de NSA zijn aangespannen wegens grootschalige spionage.

Dat de NSA op grote schaal gegevens verzamelt van Amerikaanse telefoongesprekken, werd bekend door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Het was een van de eerste activiteiten van de NSA die publiek bekend werden. Later volgden onder andere de grootschalige wereldwijde spionage via internet, het afluisteren van diverse wereldleiders en spionage via ambassades door de VS.

De rechtbank in New York ziet het verzamelen van telefoongegevens, net als de regering van president Barack Obama, als wapen tegen terrorisme. Eerder oordeelde een Amerikaanse rechter in Washington dat het verzamelen waarschijnlijk onwettig is.
Bron
Lees ook: 'NSA infecteert en manipuleert internet met geheime werktuigen'

Site geeft inzicht in dataverbruik van apps

© Knowmyapp.org.Veel consumenten hebben geen idee hoeveel data hun favoriete apps verbruiken. Een nieuwe website wil daar verandering in brengen, zodat smartphonebezitters dataslurpende apps kunnen mijden.

Op www.knowmyapp.org staat per app beschreven hoeveel data er in een gemiddelde maand doorheen wordt gejaagd. Er wordt gemeten hoeveel data het kost om een app drie keer per dag te gebruiken. Het type gebruik verschilt natuurlijk flink per app, waardoor de meting zich bij een video-app als Netflix op andere handelingen toespitst dan bij een social media-app als Facebook.

Zo wordt bij de Netflix-app onder meer drie keer per dag naar tv-programma's gezocht en negen minuten naar een serie gekeken, terwijl bij de app van Facebook onder andere vijf keer iets wordt gepost vijf keer en een like wordt uitgedeeld. De website, die alleen Android- en iOS-apps beslaat, omvat lang niet alle applicaties. Maar voor de populairste apps kunnen mensen er wel terecht
Bron

'Bedrijven stromen naar Iran toe'

Tientallen Europese bedrijven hebben de afgelopen weken een bezoek gebracht aan Iran in de hoop zaken te kunnen doen als de relatie tussen Teheran en de rest van de wereld verder verbetert. Dat schrijft de Financial Times. Het gaat vooral om Duitse en Franse ondernemingen, maar ook enkele bedrijven uit Italië en Oostenrijk hebben interesse.

Onder meer de Duitse farmaceut Merck sprak recent met potentiële partners in Iran over de productie van medicijnen. Ook het Franse Sanofi overweegt het aantal middelen dat het nu al laat maken in Iran uit te breiden. Daarnaast maakten de afgelopen maand ook autofabrikanten, grondstoffen- en energiebedrijven en transporteurs de reis naar Teheran.

Eind november bereikte de internationale gemeenschap na een jarenlange impasse een voorlopig akkoord met Iran over het atoomprogramma. De Islamitische Republiek beloofde onder meer de verrijking van uranium te beperken en in ruil daarvoor werden internationale strafmaatregelen verzacht. Binnen een half jaar moet er een vervolgakkoord komen, maar of dat akkoord daadwerkelijk wordt getekend is nog zeer onzeker.

Volgens het voorlopige akkoord blijven de meeste sancties tegen de Iraanse olie-industrie en de financiële sector gehandhaafd, maar krijgt het land iets meer ruimte in de auto- en petrochemische industrie. Ook worden enkele randvoorwaarden voor de uitvoer van producten versoepeld.

Medicijnen zijn op humanitaire gronden nu al uitgezonderd van de strafmaatregelen, maar westerse farmaceuten hebben wel moeite om handel te drijven met Iran door beperkingen wat betreft verzekeringen, betalingen en vervoer. Daar zou een verdere verlichting van de sancties verandering in kunnen brengen.
Bron

donderdag 26 december 2013

Inbreker steekt inwoner Roermond in gezicht

Een 26-jarige man uit Roermond is gisteravond in zijn woning met een schroevendraaier in zijn gezicht gestoken door een inbreker. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Kort voor half 12 ontdekte de man dat er een inbreker in zijn appartement in de Zandwegstraat aanwezig was. Een poging om de inbreker te overmeesteren, liep uit op een worsteling waar bij het slachtoffer in zijn gezicht werd gestoken. Hij vluchtte naar zijn slaapkamer en belde de politie.

Het slachtoffer is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie is in de omgeving van de woning op zoek naar de verdachte en heeft onder meer een hond ingezet.
Bron

Indianenstam eist miljoenen van filmmakers

Leden van de Ramapough indianenstam eisen een schadevergoeding van 50 miljoen dollar van de makers van de film 'Out of The Furnace', met Woody Harrelson en Christian Bale in de hoofdrollen. Volgens de Ramapough wordt hun stam in de film negatief in beeld gebracht.

De rechtszaak vindt plaats in New Jersey en richt zich tegen de schrijvers en producers van de film. Volgens de aanklacht schetst de film een vertekend beeld van de bewoners van de Ramapo-bergen langs de grens van de staten New York en New Jersey, zo'n 35 kilometer ten westen van de stad New York.

De klagers beweren dat de filmpersonages familienamen hebben die vaak voorkomen bij de Ramapough en dat de film negatieve en ongefundeerde stereotiepen bevestigt. De maatschappij die de film eerder deze maand in de VS uitbracht, Relativity Media, geeft geen commentaar omdat ze naar eigen zeggen nog geen tijd hebben gehad om de aanklacht te lezen.

In de film gaat Christian Bale op zoek naar zijn vermiste broer, die betrokken raakte bij een gevecht in de bergen van New Jersey.

DeGroat
Woody Harrelson speelt de slechterik in de film, zijn personage heeft DeGroat als familienaam. Die komt vaak voor bij de Ramapough, die ook voorvaderen hebben met roots in Nederland en andere Europese landen. De meeste van de zeventien aanklagers heten ook DeGroat.

Onwetende hulpverlener haalt stervende dochter uit wrak

Het is een donker eindejaar voor Steve Whitcomb. Deze vrijwillige brandweerman uit New Hampshire haalde zonder het te beseffen zijn stervende dochter uit haar autowrak na een verkeersongeval op kerstavond. De 30-jarige Katie bezweek aan haar verwondingen. Ze laat een echtgenoot en drie kinderen achter.

Steve was als een van de eerste hulpverleners op de plaats van het ongeval waarbij drie voertuigen betrokken waren. Blindelings voerde hij zijn taak uit toen hij een zwaargewonde vrouw uit haar SUV bevrijdde. Het slachtoffer, dat de klap niet overleefde, bleek Steve's bloedeigen dochter.

Vader en dochter runden samen een loodgietersbedrijf. 'Je verdriet is immens', getuigt Steve Whitcomb in de krant Nashua Telegraph. 'Maar je moet je er hoe dan ook proberen over te zetten'.


Bron: video


Nabestaanden herdenken tsunami van 2004

Een van de overlevenden tijdens de herdenking van de tsunami van negen jaar geleden © epa.Negen jaar na de verwoestende tsunami herdenken de overlevenden en nabestaanden donderdag in Indonesië de slachtoffers. In de provincie Atjeh op het eiland Sumatra hingen de vlaggen halfstok.

In de provinciehoofdstad Banda Atjeh, die op 26 december 2004 vrijwel volledig werd verwoest door de metershoge vloedgolven, bezochten honderden mensen massagraven om te bidden. 'Het is al negen jaar geleden, maar het voelt alsof het gisteren was', zei Makmun Adam, die zijn vrouw en twee kinderen verloor.

Ook in Thailand werd de tsunami herdacht. Op Phuket verzamelden zich bewoners van het eiland en toeristen zich bij de Muur van Herinnering, het gedenkteken voor de ramp, die in Thailand aan bijna 8000 mensen het leven kostte. Op de muur waaiden de vlaggen van alle landen waaruit de doden afkomstig waren. Tijdens een interreligieuze plechtigheid legden veel mensen bloemen bij de muur.

Bij de tsunami in 2004 kwamen ongeveer 230.000 mensen om het leven in dertien landen, onder wie 36 Nederlanders. Indonesië werd met 166.000 doden het zwaarst getroffen.
Bron

Tientallen Argentijnen gewond na aanval piranha's

Een piranha (foto ter illustratie). © thinkstock.In Argentinië zijn gisteren meer dan 60 mensen gewond geraakt na een aanval door piranha's. Dat gebeurde volgens lokale media in de rivier Paraná in de stad Rosario, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Buenos Aires.

Een arts meldde dat het de eerste keer was dat zich zo'n incident voordeed in de zomer. Hij omschreef de aanval als 'zeer agressief'. Hij kreeg patiënten onder ogen met wonden aan voeten en handen.

'Er waren slachtoffers bij wie de piranha's letterlijk stukjes vlees hadden weggehapt', aldus de arts. Bij een 7-jarig kind moest een deel van een pink worden geamputeerd.
Bron

woensdag 25 december 2013

Straf voor vrouw die 33 muizen plette op fetisjvideo

© ap.


Een Duitse vrouw is veroordeeld omdat ze 33 muisjes had doodgestampt voor een fetisjvideo. De 29-jarige ex-militair had de knaagdieren aan de vloer geplakt met tape en plette de beestjes een voor een.

De vrouw had via internet een 33-jarige man ontmoet die haar 100.000 euro bood voor de video. De man filmde het bloedige tafereel.

De vrouw en haar medeplichtige moeten een geldbedrag van 1500 euro betalen aan een dierenasiel, oordeelde de rechter in Koblenz donderdag. Los daarvan zijn de dierenbeulen ook veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes.
Bron

Werkstress beroepsziekte nummer 1

© Thinkstock.Stress op of over het werk is de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Ongeveer een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Dat blijkt uit een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

De werkgerelateerd psychische klachten worden vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer. Bij veel bedrijven is het onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar, aldus Asscher, die er daarom 4 jaar lang samen met werkgevers en werknemers extra aandacht aan gaat besteden.

Asscher wil een maatschappelijke dialoog op gang brengen. Daarnaast gaat de Inspectie SZW bij controles extra aandacht besteden aan werkstress.

Asscher wil in eerste instantie de grootste risico's aanpakken: werkdruk, agressie, geweld en intimidatie op en rond het werk. In bijvoorbeeld het onderwijs en bij financiële instellingen wordt de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door hoge werkdruk. In het derde en vierde jaar van de aanpak staat het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer centraal. De aanpak richt zich daarnaast op een aantal doelgroepen met een hoger risico op uitval, zoals flexwerkers en mantelzorgers.

Ongeveer 40 procent van de werkende Nederlanders ervaart werkdruk. Vorig jaar gaf ruim 2 miljoen mensen aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ruim 1 miljoen werknemers hebben te maken of te maken gehad met ongewenst gedrag van collega's en ongeveer 100.000 werknemers worden systematisch gepest.
Bron

13 personen aangeklaagd voor fabrieksbrand in Bangladesh

Archieffoto van de ramp waar te zien is dat een fabriekarbeider bedolven is onder het puin © afp.Justitie in Bangladesh heeft de twee eigenaren en 11 anderen aangeklaagd voor de brand in een textielfabriek die ruim een jaar geleden aan 111 mensen het leven kostte. Hun is dood door nalatigheid ten laste gelegd. Dat heeft de Singaporese krant Straits Times vandaag gemeld. De brand was de zwaarste in een textielfabriek in de geschiedenis van het Aziatische land.

De politie heeft de eigenaren Delwar Hossain en zijn vrouw, aangeklaagd samen met managers en bewakers van de fabriek. In de Tazreenfabriek in de hoofdstad Dhaka werd onder meer kleding gemaakt voor C&A. Ook bedrijven als het Amerikaanse concern Walmarkt en Enyce, een merk dat eigendom is van de Amerikaanse rapper Sean 'Diddy' Combs, deden zaken met Tazreen.

De brand brak in november vorig jaar uit op de begane grond van de fabriek. Tal van werknemers op de acht hoger gelegen verdiepingen raakten ingesloten. Het waren vooral vrouwen. In paniek vluchtten de werknemers voor de rook en het vuur naar het dak of sprongen uit de ramen.

De brand was vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. Kort na de brand zei de eigenaar dat zijn fabriek niet brandgevaarlijk was.
Bron
Lees ook: Arrestatiebevel directeuren kledingfabriek Bangladesh

Werklozen winnen tonnen bij Spaanse megaloterij

Alfonso (links) uit Leganés is een van de winnaars van de loterij El Gordo. Hij is sinds acht maanden werkloos. © getty.Tal van Spanjaarden met een smalle beurs zijn zondag in de prijzen gevallen bij El Gordo (de Vette), de oudste en grootste loterij ter wereld. In totaal zat er 2,2 miljard euro in de prijzenpot.

De hoofdprijs van 4 miljoen euro viel op het nummer 62.246. Elk lotnummer is 160 keer verkocht, waardoor de hoofdprijs ook 160 keer wordt uitgekeerd. Veel mensen kochten een tiende lot in plaats van een volledig lot. Zij krijgen dus 400.000 euro.

De meeste loten met het nummer 62.246 waren verkocht in het zwaar door de crisis getroffen Leganés, een voorstad van Madrid. Daar viel een aantal werklozen en gepensioneerden in de prijzen. Ook in Arrasate-Mondragón in Baskenland hadden veel mensen een winnend lot gekocht. Vorige maand is daar een bedrijf dat elektrische apparaten maakte failliet gegaan. Ruim 2000 mensen verloren hun baan.

Voor het eerst heft de regering, die om geld verlegen zit vanwege de crisis, 20 procent belasting op prijzen hoger dan 2500 euro.
Bron

'Ook eerste kersttoespraak koning lekt uit'

© ANP.Opnieuw is de koninklijke kersttoespraak uitgelekt. Dit keer betreft het niet de video, maar het script van de kersttoespraak. De koning roept op tot saamhorigheid en begrip voor elkaar.

Dat blijkt uit het script van de autocue dat op de website van de Publieke Omroep is te vinden. Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die ook vorig jaar het lek ontdekte.

Erg pijnlijk voor koning
'Opnieuw is de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de koning', zegt Roeleveld tegenover NU.nl. 'Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is.'

De kersttoespraak is dit jaar ergens anders gevonden dan vorig jaar. Anne Jan Roeleveld deed zijn ontdekking vorig jaar door op de website van het Koninklijk Huis de laatste video te bekijken.

In het internetadres paste hij vervolgens de datum en het volgnummer aan en kon de video downloaden. Omdat hij de koningin over vertrouwen hoorde praten, begreep Roeleveld dat het om de nieuwe kerstrede ging.

Het thema vertrouwen was dat jaar al door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De RVD kondigde toen 'een diepgaand onderzoek' aan naar hoe dit in de toekomst kon worden voorkomen.
Bron

Bliksem treft kerk in Spaans pelgrimsoord

© Thinkstock.Een eeuwenoud kerkje in het Spaanse pelgrimsoord in Muxía is op kerstochtend na een blikeminslag grotendeels afgebrand en ingestort. Het kerkje A Virxe da Barca stamt oorspronkelijk uit de 11e of 12e eeuw en is een belangrijk gebedshuis in de noord-westelijke regio Galicië.

De schade aan de kerk is niet meer te repareren, zei burgemeester Felix Porto van het nabijgelegen Muxía. Binnen 2 uur was er bijna niets meer over van de kerk, die pal naast de zee staat. Alleen de buitenmuren staan nog overeind. Het is een zwarte dag voor de hele regio, zei Porto.

Woensdag trok zwaar weer over de hele regio, met veel regen en onweer.
Bron

Belg ontsnapt maar net aan vallend rotsblok van 40 ton

De ravage na het neerstorten van het rotsblok. © Videostill.Een Vlaming, die met zijn gezin is uitgeweken naar de Ardennen, is vandaag bij zijn huis in Mortehan nipt aan de dood ontsnapt. Terwijl Björn Borie (32) nietsvermoedend in de tuin bladeren aan het harken was, kwam er een rotsblok van 15 meter hoog naar beneden. De man beleefde de schrik van zijn leven maar kon nog net opzijspringen. De brokstukken vlogen tot tegen de woning.

'Ik stond met mijn rug naar de rotswand. Plots hoorde ik gekraak. Ik draaide me om en zag hoe de rots als een raket naar beneden schoot', zegt Borie. De stroom rotsblokken boorde zich net niet in de villa van het gezin, waar de kinderen van 2 en 4 voor de televisie zaten. 'Mijn vrouw, die zwanger is van ons derde kind, was compleet in paniek. Ik stond als aan de grond genageld', zegt de Vlaming in shock.

Brokstukken
Naar schatting 40 ton rots denderde naar beneden. De berg brokstukken in de tuin van het gezin is wel vijf meter hoog. 'Ik kan wel huilen', zegt Borie. Het gezin verhuisde vier maanden geleden van Geraardsbergen naar Mortehan, een dorpje langs de Semois in de buurt van Bouillon, voor de rust en de idyllische natuur. 'We hebben een rampjaar achter de rug. Na enkele overlijdens in de familie hoopten we hier rust te vinden. Dit is ons droomhuis. Elke dag voelt als vakantie, maar dit is een ware nachtmerrie. De gemeentediensten staan voor een raadsel: zoiets hebben ze nog nooit meegemaakt.'

Muur
Vandaag kwamen er nog steeds brokstukken naar beneden. Omdat het gevaar nog niet geweken was, kwamen brandweer en civiele bescherming ter plaatse. Het plan is om een muur te bouwen tussen de rots en de villa, zodat de woning gevrijwaard blijft als er nog stukken van de rotswand afbreken. Het gezin, dat in de woning mag blijven, is er het hart van in. Borie: 'Ik had me onze eerste kerst in de Ardennen wel anders voorgesteld. Maar ik mag al blij zijn dat ik het nog kan navertellen en mijn kinderen kan knuffelen.'
Bron

Paus doet oproep voor vrede in Syrië en Afrika in kersttoespraak

Paus Franciscus heeft in zijn eerste kersttoespraak een hartstochtelijke oproep gedaan voor vrede in Syrië en Afrika. Hij riep op tot dialoog en solidariteit tussen alle mensen. Ook benoemde hij het lijden van miljoenen mensen onder geweld, uitbuiting en ontheemding.

'Te veel levens zijn in Syrië beschadigd door haat en wraak', aldus de paus. Op het St. Pietersplein in Rome hadden zich tienduizenden mensen verzameld.


Bron: video

dinsdag 24 december 2013

Dronken Amerikaanse ligt in olifantenverblijf

© anp.Beveiligers van een dierentuin in het Amerikaanse Denver keken raar op toen ze maandagavond een beschonken vrouw in het olifantenverblijf vonden. Het waterrijke onderkomen was omringd met schrikdraad van een hoog voltage. 'Gezien haar toestand dachten we eerst dat ze geëlektrocuteerd was, maar ze bleek gewoon heel, heel erg dronken', aldus een politiewoordvoerder.

Toen de vrouw iets voor 21.00 uur werd gevonden, waren geen dieren in het verblijf aanwezig, schrijft ABC News dinsdag. 'Er zijn fysieke barrières tussen de dierentuinbezoekers en de olifanten. Ze moest over een hek, bosschages of een poort klimmen om binnen te komen', liet een zegsvrouw van de dierentuin weten.

De ladderzatte vrouw, hoogstwaarschijnlijk een twintiger, is naar het ziekenhuis gebracht. De dierentuin en de politie onderzoeken de zaak nog. Vooralsnog is niemand aangehouden.
Bron

Chirurg zet initialen in patiënt

Operatiekamer. Archieffoto © anp.Veel producten kennen merktekens om de kwaliteit te beklemtonen of te waarborgen, maar het is niet bedoeling dat chirurgen merktekens achterlaten bij patiënten. Dit vindt althans het bestuur van het academisch ziekenhuis van Birmingham die daarom een chirurg heeft geschorst, 'hangende het onderzoek', meldt SkyNews.

Een arts heeft bij een routineoperatie van een niet nader genoemde patiënt bij wie eerder een transplantatie was verricht, de initialen aangetroffen van een collega-chirurg. Ze waren met een stof aangebracht waarmee bloedvaten worden gedicht. Het 'merkteken van de chirurgijn' vormt geen gevaar voor de geopereerde, maar 'een patiënt is geen handtekeningenboekje, liet een boze zegsvrouw van een patiëntenvereniging weten.
Bron

Springend publiek laat huizen trillen

© anp.Het massaal springende publiek bij de 3FM-actie het Glazen Huis in Leeuwarden heeft vanavond huizen in meerdere straten in het centrum van Leeuwarden laten trillen. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

Rond 20.15 uur zaten mensen langdurig licht te schudden in hun stoelen en gingen kastdeuren spontaan open. Ook schommelden lampen en bewogen kerstballen heen en weer in de kerstbomen. Dat alles gebeurde tijdens het nummer 'Eat, sleep, rave, repeat' van Fatboy Slim. Op internet meldden getuigen dat het wel een aardbeving leek.
Bron
Lees ook: Rond de 18.000 man op de been in Leeuwarden

Verborgen elfjes leggen wegwerk stil in IJsland

Een lavaveld in IJsland. © thinkstock.In IJsland hebben elfengroeperingen en milieuactivisten de handen in elkaar geslagen om autoriteiten ervan te overtuigen de aanleg van een nieuwe snelweg stil te leggen. De weg, die dwars door het schiereiland Alftanes tot aan een buitenwijk van Reykjavik moet lopen, zou de natuurlijke habitat van elfen kunnen verstoren. De regio blijkt vooral belangrijk omdat er een elfenkerk gelegen zou zijn.

Het project is ondertussen stilgelegd tot het hooggerechtshof uitspraak doet. De zaak werd voorgebracht door 'Friends of Lava', een groepering die zowel bezorgd is over de impact op het milieu als de impact op het woongebied van elfen. Aanhangers van de groepering hebben regelmatig betoogd en bulldozers de weg versperd.

Het is trouwens niet de eerste keer dat het 'Huldufolk', IJslands voor 'verborgen volk', een impact heeft op de ruimtelijke ordening. Het gebeurt blijkbaar zo regelmatig dat lokale autoriteiten een automatisch antwoord genereren wanneer vragen gesteld worden over elfen: 'de problemen zijn opgelost door de bouwactiviteiten tijdelijk stil te leggen terwijl de elfen in de omgeving verhuisden.'

Elfen zijn veelvuldig te vinden in de Scandinavische folklore, samen met trollen en andere mythologische figuren. Hoewel de meerderheid van de bevolking in Noorwegen, Denemarken en Zweden sinds de 19de eeuw niet meer gelooft in het bestaan van elfen, ligt dat voor de 320.000 inwoners van IJsland anders.

Uit een onderzoek van de universiteit van IJsland uit 2007 bleek dat 62% van de 1000 bevraagden het mogelijk achten dat elfen bestaan.

13 'filmpjes' uit 2013 die een lach op je gezicht toveren

© Kos.


Natuurlijk zijn de video's op Youtube populair, maar laten we de 'gifjes' ook niet vergeten. GIF is de afkorting van Graphics Interchange Format, een grafische bestandsindeling met pixels. Klein van formaat en daardoor makkelijk te delen. We hebben de 13 leukste 'gifjes' van 2013 op een rijtje gezet.Bron : bekijk de filmpjes hier

McDonald's waarschuwt personeel voor fastfood

© reuters.Het personeel van McDonald's wordt afgeraden hamburgers en frieten te eten. De mededeling stond te lezen op de website voor werknemers, meldden verschillende Amerikaanse media. Eerder dit jaar werd het personeel ook al aangeraden zich aan te melden voor voedselbonnen, een tweede baan te zoeken om rond te komen en spullen te verkopen om de crisis te overleven.


Volgens de mededeling op de website moet het personeel geen maaltijden met hamburgers en frieten meer eten, maar in plaats daarvan kiezen voor een gezondere variant zoals salade en broodjes. Dit advies stond te lezen op de website McResource Line. Bij het bericht verschenen illustraties die niets aan de verbeelding overlieten: McDonald's valt duidelijk in de ongezonde categorie.

'Fastfood is snel, redelijk goedkoop en een gemakkelijk alternatief voor een thuis bereide maaltijd (...) maar het is rijk aan calorieën, verzadigde vetten, suiker en zout en verhoogt het risico op obesitas,' aldus het bericht. Verder werd aangeraden weg te blijven van 'gefrituurde voeding' en zuinig om te springen met 'extraatjes zoals kaas, spek en mayonnaise'. Stuk voor stuk vaak voorkomende ingrediënten op het menu.
Bron
Lees ook: McDonald's haalt adviessite voor personeel uit de lucht

maandag 23 december 2013

Vader wil oorlogsgebied betreden met ontvoerde baby

In Syrië is al meer dan twee jaar een burgeroorlog gaande. © AFP.Een jonge moeder uit Frankrijk heeft een emotionele oproep gedaan aan president François Hollande. Haar ex heeft haar dochtertje van twintig maanden ontvoerd en ze vreest nu dat hij het kind zal meenemen naar het Syrische oorlogsfront.

'Ik wil een verklaring afleggen, in de hoop dat de president zo snel mogelijk in gang schiet', aldus Meriam Rhaiem op de Franse televisie. 'Mijn dochter Assia is ontvoerd door haar vader. Momenteel bevinden ze zich aan de Turkse grens om Syrië binnen te gaan.' Naar verluidt zou hij zich willen aansluiten bij het Al-Nusra Front, een rebellenbeweging die banden heeft met al-Qaida.

Volgens Meriam is haar man geradicaliseerd sinds hij kort na hun huwelijk in 2011 een pelgrimstocht naar Mekka ondernam. Al die veranderingen leidden uiteindelijk tot een scheiding. 'We zagen de opvoeding van Assia helemaal anders. Hij wilde niet meer dat ze naar school ging en naar muziek luisterde. Ze mocht geen normale jeugd hebben.'

Door het co-ouderschap had de extremist geen enkel probleem om het kind mee te nemen naar het buitenland. Een onderzoek naar de ontvoering is gestart.
Bron

Britten verliezen nationaliteit na strijden in Syrië

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May. © reuters.De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, heeft dit jaar zeker 20 mensen hun Britse nationaliteit afgenomen omdat ze in Syrië zijn gaan vechten. Dit heeft de krant The Independent vandaag uit de doeken gedaan na onderzoek naar de manier waarop de minister bepaalde bevoegdheden gebruikt.

May heeft volgens de krant een speciale bevoegdheid die vrijwel nooit wordt gebruikt, al 37 keer benut sinds mei 2010. Ze heeft in het bijzonder mensen met een dubbele nationaliteit die in Syrië vochten, de Britse nationaliteit afgenomen.

Een regeringsfunctionaris bevestigde tegenover The Independent dat 'het een publiek geheim is dat Britten die in Syrië vechten steeds vaker hun nationaliteit kwijtraken'.
Bron

Lees ook: Gangsters uit LA melden zich vanaf frontlinie in Syrië

Derde storm van het jaar

© ANP.Op zowel IJmuiden als Texel is vanavond windkracht 9 gemeten en dus stormt het aan de Nederlandse kust. Het is de derde storm van dit jaar, meldt de site weeronline.nl.


Vanaf windkracht 9 kan er gesproken worden van storm. De hardste windstoot tot nu toe is ook gemeten in IJmuiden; daar haalde de wind 104 kilometer per uur tijdens een vlaag. In de nacht naar dinsdag kunnen de windstoten nog iets steviger uitpakken en trekt ook de wind nog wat aan. Het KNMI gaf eerder al code geel in verband met de harde windstoten.

De zwaarste storm van dit jaar passeerde op 28 oktober. Toen werd op Vlieland korte tijd windkracht 12 gemeten. Ook op 5 december stormde het stevig, met op enkele plaatsen een windkracht 10. De harde wind hield maandag een snelle veerdienst van en naar Vlieland aan de kust. Ook een dienst tussen het eiland en Terschelling ging niet door. De rederijen die de veerdiensten naar de Waddeneilanden verzorgen meldden voor dinsdag nog geen afgelaste vaarten. De provincie Groningen bedient in verband met de harde wind geen bruggen. Dinsdag wordt gekeken of de bruggen weer open en dicht kunnen voor de scheepvaart.
Bron
Lees ook: Vrijdag mogelijk vierde storm dit jaar
Lees ook: 'Aardige kans' op vierde storm van het jaar
Lees ook: Stormschade valt mee, wel veel incidenten
Lees ook: Zware storm zorgt voor chaos in Brits kerstverkeer
Lees ook: Zeker twee doden door storm in Groot-Brittannië
Lees ook; Storm zorgt opnieuw voor schade

Vrouw verrast twee jaar na dood haar gezin met cadeau

Brenda Schmitz schreef twee jaar geleden, vlak voor ze stierf, een brief met daarin drie wensen. Een vriend gaf ze de opdracht om de inhoud pas kenbaar te maken op het moment dat haar man een geliefde zou vinden. Die vond hij en dus werd haar gezin afgelopen donderdag verrast door een lokaal radiostation die haar brief had ontvangen.

Het ontroerende gebaar van de Amerikaanse vrouw is de afgelopen dagen inmiddels wereldwijd in het nieuws geweest. Velen bekeken de video op YouTube, waarin is te zien hoe haar man werd verrast.

Speciale opdracht
Brenda overleed na een strijd tegen eierstokkanker in januari 2011. Een maand voor haar dood, schreef ze de brief geadresseerd aan het lokale radiostation Star 102.5 in de staat Iowa. De zender laat ieder jaar opnieuw bijzondere kerstwensen in vervulling gaan.

Ze gaf een vriend de opdracht om de brief pas naar het station te mailen op het moment dat haar echtgenoot David weer verliefd was geworden. David verloofde zich afgelopen september met Jayne Abraham en dus was het afgelopen week zover.

Moeder roept hulp in bij verstrooien as zoon

© Facebook..


Op 14 april 2010 pleegde C.J. Tromley zelfmoord na een ruzie met zijn moeder. Sindsdien stond zijn as in een urn op een rek bij haar thuis in de Amerikaanse staat Maine. Hallie wilde echter meer doen voor haar zoon, en daarom zoekt ze nu op Facebook vrijwilligers die hem nog één keer een kick willen bezorgen. Het voormalige lid van de Amerikaanse luchtmacht was 20 jaar toen hij stierf.

'Ik wil dat mijn zoon de bergen ziet die hij nooit kon beklimmen, de immense oceanen waar hij dol op zou zijn geweest, de tropische stranden en landen die hier ver vandaan liggen', schreef ze op Facebook. Nadat meer dan honderd van haar vrienden de boodschap gedeeld hadden, begonnen onbekenden hun hulp aan te bieden. Hallie startte zelfs een speciale Facebookpagina voor het project,'Scattering C.J.' oftewel 'C.J. verstrooien'.

Voorwaarden bij verspreiden as zoon
De vrijwilligers die een stukje as van C.J. willen meenemen, moeten wel aan twee voorwaarden voldoen. Ze moeten zeggen dat zijn moeder altijd van hem zal houden en dat het haar spijt. 'Dat moet het laatste zijn wat hij hoort voordat hij begint rond te zwerven', klinkt het. Ze hoopt ook dat de wereldreizigers aan de mensen zullen denken die dankzij zijn orgaandonatie een nieuw leven gekregen hebben.
Bron

Wens stervend meisje komt uit: 10.000 mensen zingen kerstliedjes

De 8-jarige Laney Brown uit Amerika heeft leukemie en zal volgend jaar de kerst niet halen. Het stervende meisje had nog een paar wensen die de afgelopen dagen in vervulling zijn gegaan. Zo chatte ze met zangeres Taylor Swift en duizenden plaatsgenoten trokken naar haar huis om buiten kerstliedjes voor haar te zingen.

Zeven maanden geleden werd leukemie bij Laney gediagnosticeerd. Ze gaat de strijd tegen de ziekte niet winnen. Het meisje is gek op muziek, dansen, Taylor Swift en kerstliedjes.

Chatten met Taylor
Vrijdag liet Swift een van haar wensen in vervulling gaan. Op de verjaardag van de 8-jarige kletsten de twee via een videochat met elkaar.

Afgelopen zaterdag verzamelden zich 10.000 mensen voor het huis van Laney in West Reading, Pennsylvania om voor haar te zingen. Ook haar dansteam was aanwezig en vele aanwezigen vochten tegen de tranen, zo meldt CNN.

'Ik hoor jullie'
Laney was te zwak om naar het raam te komen, maar ze kon de mensen horen zingen. Op een speciaal voor haar opgerichte Facebookpagina werd een foto geplaatst van het zieke meisje. Te zien is dat ze twee duimen opsteekt. Bij de foto staat: 'Ik kan jullie nu horen!!! Houd van jullie!'Bron
Lees ook: Door mensenmassa toegezongen patiëntje overleden
Lees ook: Ouders doen ontroerende vondst na dood van dochter

zondag 22 december 2013

Man springt met zoontje de dood in

Een man en een 3-jarig kind zijn in Manhattan omgekomen bij een vermoedelijke wanhoopsdaad. De autoriteiten vermoeden dat de man, een dertiger, is gesprongen uit een gebouw met zijn zoontje in zijn arm. Het betreffende appartementengebouw is 52 etages hoog.

De vermoedelijke zelfmoord en moord vond plaats op 124 West 60th Street, niet ver van Central Park. Rond het middaguur kreeg de 911-lijn een noodoproep over twee mensen die zouden zijn gesprongen. Toen de hulpdiensten aankwamen, troffen zij de twee aan op de grond.

De man was al overleden. Het kind, dat volgens de politie naar alle waarschijnlijkheid zijn zoontje is, verkeerde in kritieke conditie en is naar het Roosevelt Hospital gebracht. Daar werd de kleuter doodverklaard.

De identiteit van de twee is nog niet bekend. De autoriteiten gaan verder onderzoek verrichten.

In maart sprong een 44-jarige vrouw met haar 10 maanden oude baby van de 8ste verdieping van een appartementengebouw in Harlem. De vrouw, een advocate, had een zelfmoordbrief achter gelaten. Zijzelf overleefde de sprong niet, haar zoontje wel.

© thinkstock.Bron

Bewoonster verjaagt inbreker met vlooienspray

© Thinkstock.Een inbreker in een woning in Friesland koos zondagmorgen halverwege zijn rooftocht eieren voor zijn geld. De vrouw des huizes verjoeg de man met een bus vlooienspray, zo meldde de politie.

De 43-jarige bewoonster en haar 49-jarige echtgenoot werden rond 05.30 uur wakker toen de dief, getooid met een grote, opvallende muts met oorflappen, door hun woning sloop. Toen hij dat merkte, bedreigde hij het stel met een bierflesje. Vervolgens spoot de vrouw hem met de vlooienspray in de ogen en koos de insluiper het hazenpad.

Later bleek de man wel sieraden en geld te hebben buitgemaakt bij zijn actie in Giekerk. Van de dader ontbreekt nog elk spoor.
Bron

Man ziet live op tv hoe politie zijn zoon neerschiet

Een 80-jarige man uit Los Angeles heeft op televisie gezien hoe de politie zijn 51-jarige zoon doodschoot. Dat schrijft Los Angeles Times.

KTLA zond live-beelden uit van de wilde achtervolging in het centrum van de stad waarbij Brian Beaird betrokken was. Nadat zijn zoon hem had gebeld om te zeggen dat hij niets misdaan had, zette Bill Beaird de tv aan en zag hij hoe zijn zoon werd neergeschoten door de politie. Dat gebeurde nadat Beaird een ongeval had veroorzaakt en zijn wagen tot stilstand kwam tegen een brandkraan.

Reden voor de achtervolging was het roekeloze rijgedrag van de vijftiger, die vermoedelijk ook onder invloed achter het stuur zat, aldus de Amerikaanse krant. Waarom agenten het vuur openden is nog onduidelijk. Beaird zou ongewapend zijn geweest. Volgens Bill Beaird heeft de politie van Los Angeles zijn zoon vermoord, zegt de advocaat van de familie. Nabestaanden van de man hebben de stad Los Angeles voor de rechter gedaagd. Ze eisen een schadevergoeding van 20 miljoen dollar.

De betrokken agenten van de LAPD zijn voorlopig uit hun functie gezet. Er is een onderzoek geopend naar de schietpartij.Bron

Israëlische ministers eisen einde spionage door VS

© epa.


Twee Israëlische ministers eisen dat er een einde komt aan de spionagepraktijken van de Verenigde Staten. Minister van transport Israel Katz zei vandaag dat hij het Israëlische kabinet zal aansporen van de VS te eisen dat ze Israël niet langer bespioneren.

Minister van huisvesting Uri Ariel zei dat hij verwacht dat de VS zullen toegeven dat ze verkeerd zaten.

De uitlatingen van de ministers volgen op onthullingen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA e-mails van de kantoren van hoge functionarissen heeft onderschept. Uit documenten die vorige week werden gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Britse geheime dienst GCHQ met de NSA heeft samengewerkt om de e-mails te onderscheppen.
Bron

Rellen in Hamburg: 117 agenten gewond

© epa.Bij rellen in de Duitse stad Hamburg zijn zaterdag meer dan 117 politiemensen gewond geraakt. Dat meldde een politiewoordvoerder zondag. De ongeregeldheden braken in de middag uit bij het begin van een demonstratie tegen de dreigende ontruiming van het cultuurcentrum Rode Flora. De politie beëindigde de demonstratie met harde hand nadat agenten door de menigte werden belaagd. Daarbij werden ook schoten gelost.


De politie, die naderhand van de ernstigste rellen in jaren sprak, greep fors in nadat dienders met stenen, flessen en vuurwerk waren bekogeld en waren aangevallen. De actievoerders gooiden ook stenen naar een drogisterij, waar op dat moment klanten waren. De demonstranten hadden de wegen gebarricadeerd met bouwafzettingen. In totaal moesten 16 agenten in het ziekenhuis worden behandeld.

Aan de demonstratie deden volgens de politie ongeveer 7300 mensen mee, volgens de organisatoren meer dan 10.000. Volgens de politie waren dat voor meer dan helft mensen uit links-extremistische kringen. Betrokken partijen hadden van tevoren opgeroepen het protest vreedzaam te houden.

De politie arresteerde bijna 140 mensen. Nadat de demonstratie uiteengejaagd was, liepen groepen relschoppers naar andere wijken van Hamburg waar het tot meer confrontaties met de politie kwam.

Verblijf voor vluchtelingen
Het cultuurcentrum wordt al meer dan 20 jaar bezet, maar de eigenaren dreigen met ontruiming. In het centrum verblijven vooral Afrikaanse vluchtelingen. Het is niet duidelijk wanneer de ontruiming zal plaatsvinden. De actievoerders demonstreerden ook voor het recht voor de vluchtelingen om in Duitsland te mogen blijven.

De politie had er rekening mee gehouden dat het zaterdag uit de hand kon lopen en had 2000 man ingezet. Behalve van het Hamburgse korps waren er politiemensen uit andere deelstaten naar de havenstad gekomen. De politie gebruikte onder andere waterkanonnen om de demonstranten uiteen te jagen.

Van de gewonde politiemensen werd er een bewusteloos naar een ziekenhuis gebracht. Hij was geraakt door een steen. Over gewonden onder de demonstranten is niets bekend.

Vrijdagavond was het ook al onrustig rond het gebouw en werden politiemensen aangevallen.
Bron